Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SANTA EULÀRIA DES RIU

Núm. 853
Aprovació definitiva del Pla Especial de Conservació, Protecció i Recuperació de Ses Feixes del Prat de Ses Monges, TM Santa Eulària des Riu

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Havent estat aprovat definitivament pel Ple de l'Ajuntament de Santa Eulària des Riu, en sessió ordinària celebrada el dia 28 de febrer de 2019 el Pla Especial de conservació, protecció i recuperació de Ses Feixes del Prat de Ses Monges, del TM de Santa Eulària des Riu, de conformitat amb l'establert a l'article 65 de la Llei 12/2017, de 29 de desembre, d'Urbanisme de les Illes Balears, es procedeix a la publicació de l'acord d'aprovació definitiva, de les normes urbanístiques corresponents així com la seva cartografia.

L'acord adoptat ha estat el següent:

“Primer.- Estimar/desestimar les al·legacions presentades durant la fase d'informació pública desprès de l'aprovació inicial del Pla en el sentit que s'indica a l'apartat sisè de la Memòria de participació pública del Pla “Proposta tècnica en resposta a les al·legacions presentades a l'aprovació inicial”, de la qual es remetrà còpia a les persones interessades juntament amb la notificació del present acord, conforme el resum següent:

o  Al·legació con RGE 201600002324 de 16.02.2016. Desestimar

o  Al·legació con RGE 201600002695 de 22.02.2016. Desestimar

o  Al·legació con RGE 201600002536 de 19.02.2016. Desestimar

o  Al·legació con RGE 201600002465 de 18.02.2016. Estimar parcialment

Segon.- Aprovar definitivament el Pla Especial de Conservació, protecció i recuperació de Ses Feixes del Prat de Ses Monges, TM Santa Eulària des Riu, amb les modificacions resultants de les al·legacions formulades i dels informes emesos.

Tercer.- Publicar el present acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, amb indicació de la direcció electrònica en la qual l'Ajuntament posarà a disposició del públic el contingut íntegre del Pla Especial.

Quart.- Remetre un exemplar diligenciat del Pla a l'Arxiu d'urbanisme de les Illes Balears i al Consell insular d'Eivissa.”

Als efectes establerts a l'apartat tercer de l'acord, s'informa que el contingut íntegre del Pla estarà a disposició dels interessats a l'enllaç:

http://santaeulalia.net/images/Documentacion/Urbanismo/Prat_de_ses_Monges/PE_SES_FEIXES_APROBACION_DEFINITIVA

  

Santa Eulària des Riu, 27 de gener de 20020

L'Alcaldessa,

Carmen Ferrer Torres

  

NORMATIVA DEL PLA ESPECIAL DE CONSERVACIÓ, PROTECCIÓ I RECUPERACIÓ DE SES FEIXES DEL PRAT DE SES MONGES. T.M. SANTA EULÀRIA DES RIU

Títol I. Disposicions generals

Capítol I: Objecte, naturalesa, contingut i zonificació del Pla.

Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació

L'objecte del present Pla especial de conservació, protecció i recuperació de ses Feixes del prat de ses Monges és establir les mesures i condicions necessàries per a la conservació, protecció i recuperació ambiental, paisatgística, etnològica i patrimonial a l'àmbit supramunicipal de sòl rústic que es delimita a la cartografia normativa, per tal de garantir el manteniment i millora dels seus valors naturals, paisatgístics, patrimonials i culturals, en el marc d'un desenvolupament sostenible.

Article 2. Naturalesa

El present Pla especial autònom es desenvolupa en aplicació d'allò que disposa l'article 45 la Llei 2/2014, de 25 de març, d'ordenació i ús del sòl.

Article 3. Contingut

Per tal de fer efectiva la consecució de l'objecte assenyalat a l'article 1, el Pla especial preveu els següents continguts:

  1. Defineix les distintes àrees objecte d'ordenació identificant-les en funció de les seues característiques.

  2. Estableix les normes que ordenen i regulen, dins l'àmbit, les distintes activitats en funció de les característiques i valors de cada àrea, classificant-les com a activitats prohibides, activitats condicionades i activitats admeses. A aquests efectes, les activitats es classifiquen i defineixen de conformitat amb l'establert a la norma 7 del Pla territorial insular d'Eivissa i la resta de normativa d'aplicació.

  3. Preveu les actuacions necessàries per a fer possible assolir els objectius del Pla.

  4. Estableix els mecanismes de gestió adients per tal de fomentar i fer efectives totes aquelles actuacions necessàries per a la consecució dels objectius propis del Pla  Especial.

Article 4. Objectius

1. Amb l'ordenació coherent de l'àmbit del Pla especial de ses Feixes del prat de ses Monges, es pretén assolir l'ordenació sostenible de l'àmbit a través dels següents objectius:

  1. Recuperar el sistema hídric.

  2. Conservar i millorar els valors patrimonials de l'espai.

  3. Conservar i millorar els hàbitats i el paisatge.

  4. Millorar-ne l'ús públic i les tasques de divulgació.

  5. Potenciar-hi la recerca, tant en l'àmbit de les ciències naturals com en l'àmbit patrimonial.

  6.  Compatibilitzar els usos turístics i recreatius amb les exigències de conservació de l'espai.

2. El contingut  detallat d'aquestos objectius s'especifica a la Memòria descriptiva i justificativa.

Article 5. Zonificació

A l'àmbit del present Pla especial s'hi distingeixen dos zones, les quals es delimiten al plànol de zonificació que consta a la cartografia.

  • Àrea interior.
  • Àrea central.

La regulació de les activitats que es poden desenvolupar a l'àmbit del Pla especial es fonamenta en aquesta zonificació.

Capítol II: Valors paisatgístics i naturals

Article 6. Actuacions per a la recuperació paisatgística.

1. El present Pla especial preveu per a la restauració de la qualitat paisatgística de l'àmbit diverses intervencions en el Programa d'actuacions.

2. Es considera que les activitats agrícoles són un element fonamental per a la conservació del paisatge tradicional, per la qual cosa s'han de propiciar i potenciar per part de l'Administració.

Article 7. Actuacions per a la recuperació dels valors naturals.

El present Pla especial preveu per a la recuperació dels valors naturals de l'àmbit diverses intervencions en el Programa d'actuacions, principalment la recuperació d'un cabal ecològic per a la zona humida de ses Feixes del Prat de ses Monges i la restauració ambiental dels àmbits i elements degradats.

Capítol III: Patrimoni històric

Article 8. Seguiment arqueològic.

1. Atesos els grans valors patrimonials del conjunt d'elements que conformen el sistema tradicional de regadiu de ses Feixes, així com la presència de jaciments arqueològics al voltant de l'àmbit d'aquest Pla especial i la proximitat de la zona arqueològica del Puig d'en Valls, s'haurà d'adoptar el criteri de precaució davant la probable aparició de restes arqueològiques. Per aquest motiu, les obres que s'hagin d'executar dins l'àmbit d'aquest Pla Especial i que afectin el subsòl hauran de tenir el corresponent seguiment i control arqueològic preventiu.

2. Les autoritzacions i permisos d'excavació es regiran pel Reglament d'intervencions arqueològiques i paleontològiques de les Illes Balears.

Article 9. Protecció dels elements patrimonials i etnològics.

1. La protecció del sistema tradicional de regadiu de ses Feixes i l'estructura territorial i paisatgística derivada dels usos tradicionals a la zona inclou el manteniment, conservació i millora, entre d'altres, dels següents elements:

  1. Els portals de feixa.

  2. Els canals i les séquies (sense perjudici de les intervencions que siguin necessàries per al correcte funcionament hídric del sistema i la dotació del cabal ecològic).

  3. Els molins, les sénies, els safareigs, les regadores, les eres i els corrals.

  4. Les parets de pedra, en totes les seues tipologies, atès que conformen una estructura que delimita i divideix interiorment els terços.

  5. Els camins històrics.

  6. Les cases pageses i altres edificacions històriques, segons l'establert als respectius catàlegs de patrimoni municipals.

2. Per tal de garantir que les actuacions que es duguin a terme dins l'àmbit del Pla especial, siguin respectuoses amb els seus valors, quan s'intervengui sobre els elements de l'apartat anterior, el projecte haurà de ser informat per l'òrgan competent en matèria de patrimoni.

3. Les determinacions d'aquest article són aplicables a tots els béns existents a l'àmbit dins les categories de l'apartat 1, estiguin o no inclosos als annexos dels Estudis i Memòria Informativa.

Article 10. Actuacions sobre les parets de pedra.

1. Les actuacions sobre les parets de pedra, en totes les seues tipologies, tendran com a objectiu la seua conservació. En conseqüència:

  1. Sobre les parets tradicionals de pedra es prohibeixen les actuacions que comportin la seva demolició total o parcial o la restauració amb sistemes o pedra de característiques litològiques diferents a les del lloc.

  2. S'hi podran dur a terme les actuacions dirigides a la seua conservació i manteniment i obres de rehabilitació, sempre i quan s'executin respectant els seus valors constructius (materials i sistema).

2. Les actuacions que es realitzin en murs moderns, alguns dels quals són fets de blocs de formigó vist, hauran de seguir criteris d'integració paisatgística i se substituiran utilitzant materials i tècniques tradicionals de la zona. Per a la seua execució, no es permetran obres d'excavació, fonaments ni parament de formigó folrat amb pedra.

 

Títol II. Zonificació

Article 11. Àrea interior

L'àrea interior, inclou els terrenys que actualment estan majoritàriament dedicats al conreu de secà i per on transcorren els cursos hídrics que alimenten la zona humida, així mateix, presenta l'estructura paisatgística i territorial tradicional del Pla de Vila. Part d'aquests terrenys són els que a l'Edat Mitjana ocupava el primer sistema de regadiu tradicional de feixes, i actualment s'hi troben les seues estructures fossilitzades.

Article 12. Àrea central

L'àrea central, presenta, en general, característiques de vegetació i sòls propis de les zones humides, i coincideix substancialment amb l'àmbit que les feixes com a zona agrícola tradicional de regadiu varen tenir fins meitat del segle passat. Està delimitada per canals i sèquies. Inclou els terrenys més propers a la platja que són fàcilment recuperables ambientalment.

​​​​​​​

Títol III. Ordenació de les activitats

Capítol I: Règim comú de les activitats a l'àmbit del Pla especial

Article 13. Determinacions comunes a tot l'àmbit del Pla especial.

1. Les següents activitats estan prohibides a l'àmbit del Pla:

  1. La introducció d'espècies potencialment invasores.

  2. Qualsevol equipament no previst al Programa d'actuacions, i les pistes esportives, fins i tot les complementàries a altres usos.

  3. L'ús de pesticides a les zones humides o a una distància inferior a 25 m dels canals, llevat de les actuacions públiques per al control de plagues.

  4. La publicitat mitjançant tanques i les senyalitzacions no normalitzades d'establiments.

  5. A més de les activitats musicals ja prohibides per la Disposició addicional cinquena del Pla territorial insular d'Eivissa, es prohibeixen les activitats turístiques d'entreteniment regulades a l'article 60 i els centres turístics recreatius o esportius de l'article 61.1 de la Llei 8/2012, de 19      de juliol, del turisme de les Illes Balears.

2. Activitats amb limitacions a l'àmbit del Pla especial:

  • No es podran situar antenes de telefonia mòbil a les àrees Interior i Central.
  • Les noves esteses elèctriques, telefòniques i/o de telecomunicacions que siguin necessàries s'hauran d'instal·lar subterràniament per camins  existents, llevat que tècnicament no sigui viable.

3. Circulació, ús públic del viari i itineraris interpretatius.

  1. Es prohibeixen les activitats esportives de camp a través amb qualsevol tipus de vehicle (motocros, etc.)

  2. En els camins interiors de l'àmbit, amb l'única excepció de la carretera de Talamanca i del viari que rodeja l'aparcament de la platja, es restringirà el trànsit a veïns i vehicles autoritzats, entre els quals s'inclouran els serveis públics i els de subministrament.

  3. D'altra banda, tots els camins de l'àmbit, inclosos els històrics, es conservaran i seran susceptibles d'incloure's i senyalitzar-se com a part dels itineraris interpretatius de l'espai, tant per a vianants com per a ciclistes, per la qual cosa estaran oberts a aquest ús.

4. Es fomentaran i propiciaran la investigació i la difusió i divulgació dels valors de l'espai.

5. En els terrenys en què s'hagin efectuat obres o actuacions sense llicència i no hagi prescrit la infracció urbanística, no s'hi autoritzaran obres, usos, activitats o segregacions, fins que no s'hagin legalitzat.

Article 14. Règim de les activitats que requereixin declaració d'interès general per a la seua autorització.

1. No podran obtenir la declaració d'interès general els usos o activitats que siguin contraris als objectius del Pla especial i/o a la programació d'actuacions previstes.

2. En cas que aquestes activitats impliquin edificació, hauran de complir els requisits de l'article 20, els quals no podrà exonerar la declaració d'interès general.

Article 15. Documentació i tramitació de projectes.

1. Per al als casos en què ho preveu el Pla territorial d'Eivissa i Formentera, s'haurà de tramitar l'informe d'impacte territorial.

2. Els projectes que impliquin instal·lació o construcció hauran d'incloure un estudi arqueològic que deixi constància de les possibles afeccions als elements patrimonials de l'àmbit, inclosa l'edificació sobre la que s'actua, si s'escau. Si hi pot haver afecció, durant l'execució de les obres s'haurà de fer el corresponent seguiment arqueològic, segons estableix l'article 8.

3. Per al cas d'edificacions destinades a usos que generin aigües residuals, quan no sigui viable la connexió a la xarxa de clavegueram perimetral a l'àmbit, s'haurà de preveure la instal·lació d'un sistema autònom de depuració de les aigües residuals amb una capacitat de disseny suficient per tractar el volum generat per l'ocupació màxima permesa de l'ús o activitat, segons s'estableix a l'Annex 4 del Pla Hidrològic de les Illes Balears.

Capítol II: Règim de les activitats a l'Àrea Interior.

Article 16. Règim de les activitats agràries.

1. Es fomentaran i propiciaran les activitats extensives agrícoles i ramaderes.

2. Les construccions agràries es regeixen per la seua normativa reguladora.

Article 17. Règim de l'ús d'habitatge unifamiliar aïllat.

L'ús d'habitatge unifamiliar aïllat es regeix, genèricament, pel planejament municipal i territorial vigent, però per garantir la integració de les edificacions en el seu entorn seran d'aplicació les determinacions de l'article 20.

En els habitatges unifamiliars aïllats es permet la comercialització d'estades turístiques en els termes que estableix la Llei 8/2012, de 19 de juliol, del turisme de les Illes Balears.

Article 18. Règim de l'ús d'agroturisme.

1. L'ús d'agroturisme es regeix pel planejament municipal i territorial i per la normativa turística i, si s'escau, agrària, vigents, però per garantir la integració de les edificacions en el seu entorn seran d'aplicació les determinacions de l'article 20.

2. Els requisits agrícoles de la finca relatius a la producció agrària, s'hauran de complir exclusivament amb cultius tradicionals i que no alterin el paisatge històric de l'Àrea.

Article 19. Règim de l'ús d'hotel rural.

1. L'ús d'hotel rural es regeix pel planejament municipal i territorial i per la normativa turística vigents, però per garantir la integració de les edificacions en el seu entorn seran d'aplicació les determinacions de l'article 20.

2. Per implantar l'activitat d'hotel rural, serà obligatori vincular-hi tota la finca amb, com a mínim, l'extensió que tenia a data de 29 de març de 2014.

3. Com a requisit addicional, mentre duri l'activitat, s'hauran de mantenir les característiques del paisatge agrari de la finca utilitzant, exclusivament, cultius tradicionals.

Article 20. Condicions específiques per a la integració paisatgística i ambiental d'edificacions.

1. Les actuacions edificatòries a l'Àrea Interior es regirà per les següents especificitats, amb l'objectiu de minimitzar l'afecció als valors de l'àrea.

  1. No podran suposar la destrucció o alteració dels valors dels elements patrimonials i etnològics als que fa referència l'article 9.

  2. La façana més llarga del nucli principal de l'habitatge s'haurà de situar a una distància de 10 m dels vials perimetrals que constitueixen el límit          de l'àmbit o del tram del camí de can Lavilla, els quals consten grafiats al plànol de zonificació. Si la finca no té façana als vials citats, la        distància de 10 m podrà referir-se als camins existents a l'ortofotografia aèria de 2012. Aquesta lletra no és d'aplicació a les actuacions de   conservació, rehabilitació, reforma o ampliació.

  3. Els annexos se situaran a un màxim de 5 metres i alineats a una de les façanes del nucli principal. Les distàncies es computaran com en la lletra    anterior.

  4. La piscina, si n'hi ha, se situarà integrada amb les edificacions, minimitzant l'espai ocupat pel conjunt d'ús residencial o turístic. Tindrà formes      sensiblement rectangulars i els colors dels acabats interiors seran en tons blancs, grisos o verdosos per a una millor integració en el paisatge.

  5. Les superfícies pavimentades no superaran els 300 m2 i entre elles es computarà tot l'espai pavimentat, inclosa una voravia de fins a 1,20 m d'amplada al voltant de l'edificació. Només s'autoritzaran paviments amb acabats i coloracions que harmonitzin amb l'entorn natural.

  6. S'ha de mantenir el paisatge agrari de la finca. A aquests efectes, les condicions previstes les normes 18.4.b i 18.5.b i g del Pla territorial insular s'hauran de complir de forma prèvia a l'atorgament de la llicència d'obres.

  7. Les zones enjardinades, que no han de perjudicar el paisatge agrari de la finca, es limitaran a un petit espai al voltant de les edificacions. Per a l'enjardinament exclusivament es podrà usar vegetació autòctona.

2. Suplementàriament, s'estableixen les següents determinacions per incidir en la conservació de l'espai:

a. Per a agroturismes i hotels rurals, les ampliacions en cap cas podran superar el 10% de la superfície existent i legalment edificada, ni   l'edificabilitat total establerta pel planejament general.

Article 21. Règim de les segregacions a l'Àrea Interior.

Les segregacions es regeixen pel planejament municipal i territorial i s'hauran de realitzar en base a elements físics reconeixibles sobre el terreny que permetin mantenir l'estructura del territori i del paisatge. És a dir, aquests elements han de servir com a definidors dels límits de les finques.

Article 22. Tanques i tancaments de finca a l'Àrea Interior.

Per tal de preservar l'estructura parcel·lària i el paisatge tradicional, així com la seua permeabilitat visual, només es permeten les tanques a base de puntals de fusta i malla metàl·lica ampla sense pintar ni folrar, ni cap element opac. No es permet la construcció de noves parets d'obra, ni tan sols de pedra, ni de tanques diferents de les especificades. En cap cas podran coronar-se els tancaments amb filferro de pues.

Capítol III: Règim de les activitats a Àrea Central.

Article 23. Mesures de protecció dels hàbitats i dels elements patrimonials.

1. No s'admeten actuacions que suposin l'eliminació o deteriorament de la vegetació natural d'aiguamoll, llevat de les intervencions que siguin necessàries per a la funcionalitat del sistema hídric, per al manteniment dels elements patrimonials arquitectònics o les que es prevegin en el projecte de restauració i millora ambiental de la zona humida per a l'increment i recuperació de la biodiversitat de l'àmbit.

2. Es fomentarà la recuperació, la conservació i el manteniment dels elements patrimonials, en especial, dels canals i sèquies i dels portals de feixa.

Article 24. Localització dels usos agraris i nous usos agraris tradicionals.

A les zones susceptibles d'ús agrícola, és a dir, les zones que actualment s'hi dediquen o tenen els sòls nuus, s'hi fomentaran les actuacions necessàries per a la recuperació de les formes de cultiu tradicional a ses Feixes, mitjançant la restauració dels canals i fibles necessàries. L'anterior, sense perjudici de l'aplicació del Pla Hidrològic de les Illes Balears.

Article 25. Obres i nous usos admesos.

1. A l'Àrea Central no s'hi permeten noves edificacions ni ampliacions de les existents. Únicament s'hi permetran les següents obres:

  1. Les previstes al Programa d'actuacions d'aquest Pla especial.

  2. Les de conservació, restauració i consolidació d'edificis i instal·lacions existents que no comportin augment de volum, sempre que no hagin estat edificats en contra del planejament urbanístic vigent en el moment de ser construïts.

  3. Les dotacions subterrànies de serveis a habitatges o instal·lacions existents, sempre que donin servei a edificacions que, si són posteriors a 1956, comptin amb llicència urbanística.

  4. Les infraestructures, equipaments o instal·lacions de promoció pública que necessàriament s'hi hagin d'ubicar, prèvia declaració d'interès públic.

2. Els nous usos que s'implantin en edificacions existents, només podran estar vinculats a les activitats agràries.

3. Les superfícies d'una finca registral, que es trobin en aquesta Àrea Central computen a efectes de superfície mínima de parcel·la, d'edificabilitat i d'ocupació, sempre que no estiguin qualificades com a àrea de protecció territorial de costa.

Article 26. Tanques i tancaments de feixa.

1. Per tal de preservar l'estructura parcel·lària, el paisatge tradicional i la seua permeabilitat visual, només es permeten tanques a base de puntals de fusta i malla metàl·lica ampla, sense pintar ni folrar i sense elements opacs, a la façana de la finca que confronta amb els camins públics. A la resta dels espais no es permeten noves tanques de cap tipus, ja que el límit tradicional el constitueixen els canals.

2. No obstant l'anterior, es permetrà la substitució de parets i tancaments existents el 29 de març de 2014 per tanques a base de puntals de fusta i malla metàl·lica ampla.

3. En cap cas podran coronar-se els tancaments amb filferro de pues.

Article 27. Règim de les segregacions a l'Àrea Central.

Les segregacions es regeixen pel planejament municipal i territorial i s'hauran de realitzar en base a elements físics reconeixibles sobre el terreny que permetin mantenir l'estructura del territori i del paisatge. Per aquest motiu, no es permetran les segregacions que divideixin les feixes amb formes diferents a les delimitades pels canals.

​​​​​​​

Títol IV: Gestió

Article 28. Programa d'actuacions

1. Per a la millora de l'estat de conservació de l'àmbit del Pla especial es preveu l'execució de les intervencions previstes al Programa d'actuacions que forma part de la documentació d'aquest Pla especial. A l'annex I d'aquesta normativa hi figura la llista d'intervencions previstes.

2. L'elaboració dels projectes i l'execució de les intervencions previstes en el Programa d'actuacions, s'orientaran a la consecució dels objectius del Pla especial i a la minimització del consum de recursos i de la producció de residus. Respecte de la gestió dels residus es complirà amb la jerarquia establerta per la normativa europea i estatal: reducció, reutilització, reciclatge, valorització i eliminació. Així mateix, es compliran les mesures correctores especificades a l'Informe de sostenibilitat ambiental i, quan s'escaigui, al respectiu Estudi d'impacte ambiental.

3. La gestió dels runams, dels materials d'excavació i de demolició i dels llots serà la que correspongui segons les normatives sectorials d'aplicació. Després de la seua caracterització, el corresponent projecte establirà si es tracten en planta de triatge, si se seleccionen in situ o si es reutilitzen a l'àmbit del Pla especial, en funció de les seues característiques. Els residus que no siguin reutilitzats es derivaran a una pedrera en restauració o a un gestor autoritzat, segons correspongui.

Article 29. Gestió i execució del Pla

1. La gestió del Pla especial estarà enfocada a l'assoliment dels objectius del Pla i de les seues línies estratègiques: la recuperació del sistema hídric de la zona humida, la conservació del paisatge i dels elements patrimonials, la divulgació dels valors de l'àmbit i la recerca científica.

2. La gestió i execució del Pla es preveu en dos fases:

a. La gestió i execució de la primera fase del Programa d'actuacions del Pla especial correspondrà al Consell Insular d'Eivissa. L'òrgan competent del Consell Insular d'Eivissa acordarà la tramitació dels procediments de contractació per a executar el pressupost del Conveni de col·laboració entre la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i el Consell Insular d'Eivissa en matèria d'actuacions per al desenvolupament de les inversions de l'Estat a les Illes Balears subscrit l'11 de març de 2011, i prendre totes les mesures per a la seua execució i justificació.

b. Per a la gestió i execució de la segona fase del Programa d'actuacions del Pla especial se subscriurà un conveni entre el Consell Insular d'Eivissa i els Ajuntaments d'Eivissa i de Santa Eulària des Riu, amb una durada igual a la prevista per a aquesta fase del Programa d'actuacions, prorrogable i que es complementarà amb les addendes anuals que siguin necessàries.

c. El conveni preveurà els següents òrgans:

- Una Comissió Paritària per a la gestió del Pla especial de conservació, protecció i recuperació de ses Feixes del prat de ses Monges amb un membre de cada administració (el respectiu alcalde/president o un regidor/conseller titular de les matèries relacionades amb ses Feixes: patrimoni, urbanisme o medi ambient). Amb les funcions, entre d'altres, d'acordar i disposar l'execució de les actuacions previstes en el Programa d'actuacions; proposar la modificació o revisió del Pla especial; gestionar els serveis i infraestructures previstos en el Pla especial, així com, per unanimitat, acordar que la gestió la faci alguna de les administracions membres o altres entitats públiques o privades que tenguin interès i afinitat en els objectius del Pla, a través de la tramitació necessària; i decidir per unanimitat els percentatges amb els que cada administració ha de participar en les despeses de manteniment, gestió i execució del Pla, participació que estarà relacionada amb les obres que s'hagin de realitzar a cada municipi.

- Un Comitè Tècnic per a la gestió del Pla especial de conservació, protecció i recuperació de ses Feixes del prat de ses Monges, format per un tècnic de cada administració d'alguna de les àrees citades per a la Comissió Paritària i amb la funció d'assessorar-la.

Disposició addicional primera

Caràcter i interpretació de les determinacions del Pla especial

1. Les determinacions d'aquest Pla especial tenen caràcter de mínimes i, en conseqüència, prevaldran les determinacions dels plans d'ordenació territorial i dels instruments de planejament general que suposin una major protecció.

2. La interpretació de les normes d'aquest Pla especial i de la relació entre aquestes i la resta de normativa aplicable es farà segons estableix l'article 10 de la Llei 12/2017, de 29 de desembre, d'urbanisme de les Illes Balears.

Disposició addicional segona

Declaració d'utilitat pública de les obres i d'altres intervencions

En els termes de l'article 67 de la Llei 12/2017, de 29 de desembre, d'urbanisme de les Illes Balears, l'aprovació d'aquest Pla especial implica la declaració d'utilitat pública de les obres i la necessitat d'ocupació dels béns, els drets i els interessos patrimonials legítims que siguin necessaris per a la seva execució, als fins d'expropiació o imposició de servituds.

 

​​​​​​​Disposició addicional tercera Causes de revisió

Seran causes de revisió del Pla especial, el transcurs del termini de 8 anys previst en el Programa d'actuacions del Pla especial si s'han executat més del 50% de les actuacions o, l'aparició de circumstàncies relacionades amb els valors de l'àmbit que ho aconsellin.

Disposició addicional quarta

Designació com a LIC de la badia de Talamanca

Atesa la íntima relació entre el medi marí i el terrestre que és objecte del pla especial, així com els grans valors i la singularitat de les praderies de fanerògames marines que l'habiten, el Consell Insular d'Eivissa i els Ajuntaments d'Eivissa i de Santa Eulària des Riu impulsaran la declaració com a Lloc d'interès comunitari de l'àmbit de la badia de Talamanca, segons consta al Programa d'actuacions.

Disposició addicional cinquena

Ampliació de la declaració com a Patrimoni de la Humanitat

Les característiques historicoculturals i ambientals de ses Feixes del prat de ses Monges fan que l'àmbit sigui mereixedor de constar entre els béns declarats Patrimoni de la Humanitat “Eivissa: Biodiversitat i Cultura”. Així mateix, la declaració de LIC de l'àmbit marí de la badia de Talamanca i els seus valors ambientals permeten promoure'n la declaració. Per aquests motius, les administracions promotores d'aquest Pla especial, impulsaran l'ampliació de la declaració “Eivissa: Biodiversitat i Cultura” als béns integrants del present Pla especial i als declarats com a LIC a la badia de Talamanca.

Disposició addicional sisena Declaració com a refugi  de caça

El Consell Insular d'Eivissa i els Ajuntaments d'Eivissa i de Santa Eulària des Riu promouran la declaració com a refugi de caça de l'àmbit del Pla especial.

Disposició addicional setena Àmbit supramunicipal del Pla

L'àmbit del Pla especial afecta els municipis d'Eivissa i Santa Eulària des Riu, però constitueix una unitat paisatgística, ambiental i patrimonial, i per aquest motiu se n'ha fet una regulació i planificació unitària i conjunta. No obstant el fet anterior, i atès que la competència per a la seua aprovació és municipal, els efectes del Pla especial només es produiran dins l'àmbit del respectiu terme municipal.

Disposició addicional vuitena Tractament del camí  de l'Horta

Serà possible l'ampliació del camí de l'Horta, la qual garantirà el compliment dels objectius del Pla especial i, en especial, la conservació dels seus elements patrimonials.

Disposició addicional novena Legislació de costes

1. La utilització del domini públic maritimoterrestre es regularà pel que estableix el títol III de la Llei 22/1988, de 28 de juliol, de Costes.

2. Els usos a la zona afectada per la servitud de protecció, així com el respecte a les servituds de trànsit i accés a la mar, es regularan per les determinacions corresponents de la Llei 22/1988, de 28 de juliol, de Costes.

3. Les obres, instal·lacions i usos existents a l'entrada en vigor de la Llei de costes situades en domini públic maritimoterrestre o en zones de servitud de trànsit i protecció, hauran de complir amb el que estableix la disposició transitòria quarta de la Llei 22/1988, de 28 de juliol, de Costes.

4. Les instal·lacions de la xarxa de sanejament hauran complir les condicions assenyalades a l'article 44.6 de la Llei 22/1988, de 28 de juliol, de Costes.

Disposició addicional desena Legislació aeronàutica

1.    Afeccions acústiques de la normativa aeroportuària.

1.1. A les zones afectades per l'empremta sonora del Pla Especial, no s'implantaran usos residencials o dotacionals, educatius o sanitaris.

1.2. En cas de plantejar-se la legalització d'edificacions prèviament existents no emparades per llicència, destinades a usos residencials o dotacionals educatius o sanitaris, que es trobin en terrenys afectats per les empremtes sonores, l'expedient ha de recollir l'exigència de la seva insonorització del acord amb el Document bàsic DB -HR protecció enfront del soroll del CTE i el titular de l'aeroport no correrà amb els costos de dita insonorització.

2. Servituds aeronàutiques

2.1. Les servituds aeronàutiques de l'aeroport d'Eivissa, determinen les altures (respecte al nivell del mar) que no ha de sobrepassar cap construcció (inclosos tots els seus elements com antenes, parallamps, xemeneies, equips d'aire condicionat, caixes d'ascensors, cartells, acabaments decoratius, etc.), modificacions del terreny o objecte fix (pals, antenes, cartells, etc.), així com Així el gàlib dels vehicles.

2.2. L'altura màxima de les construccions, inclosos tots els seus elements com antenes, parallamps, xemeneies, equips d'aire condicionat, caixes d'ascensors, cartells, acabaments decoratius, etc., sense superar les servituds aeronàutiques de l'aeroport d'Eivissa

2.3. En els terrenys Inclosos en les zones de seguretat de les instal·lacions radioelèctriques per a la navegació aèria es prohibeix qualsevol construcció o modificació temporal o permanent de la constitució del terreny, de la seua superfície o dels elements que sobre ella es troben, sense previ consentiment de l'Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA) d'acord amb l'article 15, apartat b), del Decret 584/1972 de servituds aeronàutiques.

2.4. Segons l'article 10 del Decret 584/1972, de servituds aeronàutiques, el planejament haurà d'indicar que les instal·lacions previstes no emeten fum, pols, boira o qualsevol altre fenomen en nivells que constitueixin un risc per a les aeronaus que operen a l'aeroport d'Eivissa, incloses les instal·lacions que puguin suposar un refugi d'aus en règim de llibertat. D'altra banda, s'han de tenir en compte les possibles reflexions de la llum solar a les teulades i cobertes, així com fonts de llum artificial que poguessin molestar les tripulacions de les aeronaus i posar en perill la seguretat de les operacions aeronàutiques.

2.5. Qualsevol emissor radioelèctric o qualsevol altre tipus de dispositiu que pogués originar radiacions electromagnètiques pertorbadores del funcionament normal de les instal·lacions radioelèctriques aeronàutiques, encara que no vulnerin les superfícies limitadores d'obstacles, requerirà de la corresponent autorització conforme el que preveu l'article 16 del Decret 584/1972 de servituds aeronàutiques. Igualment s'ha d'indicar que, atès que les servituds aeronàutiques constitueixen limitacions legals al dret de propietat en raó de la funció social d'aquesta, la resolució que a aquests efectes s'evacués no generarà cap tipus de dret a indemnització.

2.6. En trobar-se l'àmbit inclòs en les zones de servituds aeronàutiques legals, l'execució de qualsevol construcció o estructura (pals, antenes, aerogeneradors -incloses les pales-, etc.), i la instal·lació dels mitjans necessaris per a la seva construcció (incloses les grues de construcció i similars), requerirà resolució favorable de l'Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA), d'acord amb els articles 29 i 30 del Decret sobre servituds aeronàutiques.

Disposició addicional onzena

En compliment de les condicions establertes per l'acord del Ple de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears de data 28 de març de 2018, pel qual s'acorda la conformitat de la memòria ambiental del Pla especial de conservació, protecció i recuperació de Ses Feixes, en els termes municipals d'Eivissa i Santa Eulària :

1 Les actuacions que es vulguin dur a terme en l'àmbit del Pla no han d'afectar cap pou de la xarxa de control del SET.

2 Prèvia execució dels projectes i actuacions previstes en el Pla Especial serà necessària autorització o concessió de la DG de Recursos Hídrics per afecció a la zona humida d'acord amb el que s'estableix en l'article 279 del RD 849/1986, d'11 d'abril pel qual s'aprova el Reglament de Domini Públic Hidràulic, que desenvolupa els títols preliminars I, IV, V, VI i VII de la Llei 29/1985, 2 d'agost.

3 Les obres dins Domini Públic Hidràulic zones de servitud o policia, precisaran d'autorització administrativa prèvia de la DG de Recursos Hídrics. Aquesta autorització serà independent de qualsevol altra que hagi de ser atorgada pels diferents òrgans de les Administracions públiques, i en el seu cas, els propietaris dels terrenys particulars. En la sol·licitud d'autorització haurà d'adjuntar projecte subscrit per tècnic competent.

4 La totalitat de referències normatives contingudes en la documentació del Pla s'entendran automàticament substituïdes per les referències a les disposicions que les modifiquen o reemplacen.

Disposició transitòria

Fins a la signatura del conveni per a la gestió del present Pla especial, entre el Consell Insular d'Eivissa i els Ajuntaments d'Eivissa i de Santa Eulària des Riu, les actuacions de la segona fase del Programa d'actuacions, que comptin amb finançament, es podran portar a terme amb el pronunciament favorable de les administracions a les quals afecti territorialment.

 

​​​​​​​Disposició final

El present pla especial entrarà en vigor al dia següent a la seva publicació, la qual inclourà el contingut normatiu, la memòria i la seua cartografia normativa, en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i tendrà una vigència indefinida.

  

ANNEX I. ​​​​​​​Programa d'actuacions

El Programa d'actuacions és un document del Pla especial. A continuació es transcriu la llista d'actuacions que preveu:

Secció 1. Recuperació del sistema hídric.

Actuació 1.1 Estudis previs de dotació de cabal ecològic i de recuperació ambiental de la zona humida de ses Feixes del prat de ses Monges.

Actuació 1.2 Redacció i execució del projecte d'instal·lacions de regeneració i de distribució de les aigües depurades.

Actuació 1.3 Redacció i execució del projecte de restauració i millora ambiental de la zona humida.

Actuació 1.4 Estudis per a la delimitació del domini públic hidràulic.

Secció 2. Integració paisatgística.

Actuació 2.1 Retirada de runa i neteja general de l'espai.

Actuació 2.2 Eliminació d'esteses aèries de l'àmbit del Pla especial.

Actuació 2.3 Redacció del projecte d'integració paisatgística de la platja de Talamanca.

Actuació 2.4 Estudi de les construccions ruïnoses i/o insalubres que hagin de ser demolides.

Secció 3. Conservació i difusió dels valors patrimonials.

Actuació 3.1 Catàleg dels elements patrimonials de l'espai i anàlisi de les intervencions que hi són admissibles i recomanables.

Actuació 3.2 Restauració i posada en valor dels elements patrimonials de l'espai.

Secció 4. Ús públic de l'espai.

Actuació 4.1 Projecte de construcció i execució dels equipaments per a l'ús públic de l'espai.

Actuació 4.2 Redacció i execució del projecte museístic i d'interpretació ambiental i patrimonial de ses Feixes i dotació de mobiliari del Centre d'interpretació i estació d'investigació.

Actuació 4.3 Redacció i execució d'un projecte d'adequació del ferm dels camins interiors de ses Feixes i de la seua adaptació a l'ús públic amb trànsit restringit.

Secció 5. Foment de la investigació.

Actuació 5.1 Projecte d'investigació de l'estat del medi natural de l'espai.

Actuació 5.2 Realització de les tasques previstes en el projecte d'investigació de l'estat del medi natural de l'espai.

Actuació 5.3 Elaboració del projecte científic de l'estació d'investigació.

Secció 6. Tramitació de les designacions que asseguren una adequada visibilitat i protecció de l'espai.

Actuació 6.1 Declaració de l'espai com a Refugi de caça.

Actuació 6.2 Promoure la designació de la badia de Talamanca com a Lloc d'interès comunitari (LIC).

Actuació 6.3 Promoure l'ampliació de la declaració de Patrimoni Mundial Eivissa: Biodiversitat i Cultura a tot l'àmbit terrestre del Pla especial i a l'àmbit marí que es declari LIC.

Actuació 6.4 Promoure la designació de ses Feixes del prat de ses Monges com a Zona d'especial protecció d'aus (ZEPA).

Secció 7. Explotació, manteniment i conservació de les instal·lacions i els canals.

Vegeu annex cartografia.

Documents adjunts