Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT D'HISENDA I FUNCIÓ PÚBLICA

Núm. 660
Acord del Ple del Consell Insular de Mallorca, de dia 9 de gener de 2020, pel qual es modifica la Relació de llocs de treball, o altre instrument d’ordenació de llocs de feina, del Consell Insular de Mallorca i dels organismes autònoms que en depenen, addicionant al complement específic quantitats determinades segons el resultat de la valoració de dit complement i per realitzar la compensació individual que pertoqui

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Acord del Ple del Consell Insular de Mallorca, de dia 9 de gener de 2020, pel qual es modifica la Relació de llocs de treball, o altre instrument d'ordenació de llocs de feina, del Consell Insular de Mallorca i dels organismes autònoms que en depenen, addicionant al complement específic quantitats determinades segons el resultat de la valoració de dit complement i per realitzar la compensació individual que pertoqui.

El Ple del Consell Insular de Mallorca, en data 9 de gener de 2020, ha adoptat el següent acord:

ANTECEDENTS

1. L'informe 156/2018 de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears, del Compte general del Consell Insular de Mallorca corresponent a l'exercici 2016, que diu:

El personal funcionari i laboral del Consell percep un complement de productivitat,  fixat mitjançant el Decret de Presidència de 22 de febrer de 2006 (que modifica les quanties establertes al Decret de Presidència de 21 de gener de 2005), que és objecte de pròrroga anual mentre no es revisi i s'actualitzi, d'acord amb el percentatges que determinen les lleis de pressuposts generals de l'Estat per a cada exercici. Al seu dia, el dit complement es va fonamentar en l'augment de la càrrega de treball al personal propi, com a conseqüència de l'assumpció del CIMA de noves competències sense anar acompanyada de l'increment dels llocs de treball necessaris per atendre aquesta nova realitat. Aquest complement, que ha suposat una despesa en 2016 de 746 milers d'euros (707 milers d'euros a 2015), s'ha mantingut en el temps i s'ha configurat com una retribució periòdica sotmesa al mateix règim de les complementàries, periòdiques, fixes i objectives.

L'abonament de la dita retribució complementària, tal com l'ha instrumentada el CIMA, contravé el que disposa la regulació legal dels complements de productivitat (Estatut bàsic de l'empleat públic, lleis de pressuposts generals de l'Estat i, especialment, RD 861/1986, de 25 d'abril, pel qual s'estableix el règim de les retribucions dels funcionaris de l'Administració local).»

2. L'Acord el Ple del Consell de Mallorca adoptat en sessió de data 14 de febrer de 2019, que diu:

Iniciar el procediment per determinar la viabilitat de la incorporació en el complement específic o, si s'escau, en una altra retribució complementària dels imports que s'abonen al personal mitjançant el complement de productivitat establert originàriament en el Decret de la presidència de 21 de gener de 2005 o, en cas contrari, per la seva supressió; així com també una eventual suspensió.»

3. La proposta d'acord del President del Consell de Mallorca de data 4 de març de 2019, per incorporar com a complement específic les quantitats abonades en concepte “Com. Produc. D/R 21/01/2005”, que s'informà desfavorablement en l'informe de la Secretaria General, de data 12 de març de 2019 i en l'Informe de la Intervenció General de data 14 de març de 2019.

En dits informes s'assenyala, respectivament, que: “El complement específic requereix una valoració prèvia de cada lloc de treball” i que “la modificació del complement específic dels funcionaris i de les retribucions del personal laboral del Consell de Mallorca i la seva administració institucional no es pot emparar en la pretesa consolidació, que no s'ha donada, essent necessari en tot cas un estudi detallat de cadascuna de les places afectades”.

4. La proposta d'Acord de data 4 d'abril de 2019 de la consellera executiva de Modernització i Funció Pública, perquè la Presidència l'elevés al Ple, que es fiscalitzà parcialment desfavorable en l'informe de la Intervenció General de 9 d'abril de 2019.

5. L'acord del Ple del Consell de Mallorca d'11 d'abril de 2019, que diu:

"ACORD:

1. Resoldre la discrepància existent entre la Intervenció General i el Departament de Modernització i Funció Pública, manifestant-se a favor de la proposta d'aquest Departament. 

2. Deixar d'abonar en les nòmines del personal del Consell de Mallorca i dels organismes autònoms que en depenen l'import en concepte de complement de productivitat “Com. Produc. D/R 21/01/2005” (o concepte equivalent que emprin en els organismes autònoms), la qual cosa tindrà efecte a la nòmina del mes d'abril.

3.  Ordenar que de manera immediata s'iniciï el procediment escaient per a la valoració dels llocs de treball, del Consell de Mallorca i dels organismes autònoms que en depenen, atenent a les circumstàncies que es retribueixen mitjançant el complement específic, per tal de determinar la procedència o improcedència de la incorporació dels imports del complement que es deixa d'abonar i modificar, en conseqüència, les relacions de llocs de treball, procediment que s'ha de tramitar dintre de l'any 2019.

4. Abonar al personal del Consell de Mallorca i dels organismes autònoms que en depenen, el concepte de “A compte de complement específic”, vinculat a la valoració dels llocs de treball que s'ha de realitzar abans de dia 31/12/2019, pel mateixos imports que s'abonaven a través del concepte “Com. Produc. D/R 21/01/2005” (o concepte equivalent que emprin en els organismes autònoms), a partir de la nòmina d'abril, imports que es troben incorporats a l'annex de personal aprovat anualment amb el Pressupost del Consell de Mallorca.

5. A la nòmina del mes de gener de 2020 del personal del Consell de Mallorca i dels organismes autònoms que en depenen, es realitzarà la compensació individual que pertoqui resultat de la valoració del complement específic, del període de quatre anys anteriors al 31/12/2019 per personal funcionari i d'un any anterior pel personal laboral, respecte de les quanties abonades a cadascú pels conceptes “Com. Produc. D/R 21/01/2005” (o concepte equivalent que emprin en els organismes autònoms) i “A compte de complement específic”, durant dits períodes.

Al personal que no resulti d'aplicació la relació de llocs de treball de la Corporació ni cap taula salarial especial, li correspondran les retribucions fixades a l'esmentada relació per als llocs de treball que tinguin atribuïdes funcions idèntiques o anàlogues.

[...]"

6. La Comissió General de Valoració de Llocs de treball es constitueix el  6 de maig del 2019 arran de l'Acord adoptat per la Mesa General de negociació conjunta del personal funcionari i del personal laboral del Consell de Mallorca en data 29 d'abril de 2019, formada per representants del Departament de Modernització i Funció Publica (actual Departament d'Hisenda i Funció Pública) i per representants dels sindicats amb representació a la Mesa General (CCOO; UGT; CSI-CSIF), per donar compliment a l'acord plenari d'11 d'abril del 2019.

7. En data 7 de maig de 2019 es constitueixen les subcomissions de valoració de llocs de treball del Consell de Mallorca i de l'Agència de Defensa del Territori i la del Institut de Mallorca d'Afers Socials (IMAS) amb l'encàrrec de dur a terme el procediment de valoració de llocs de treball per determinar la procedència o improcedència de la incorporació dins el complement específic dels imports del complement de productivitat que es deixa d'abonar.

El 7 d'octubre de 2019 es presenten els informes de valoració de llocs de treball emesos per les subcomissions a la Comissió General de Valoració de llocs de treball.

8. L'informe de 8 d'octubre de 2019 emès per la Comissió General de Valoració de llocs de treball, que conté les següents conclusions i proposta d'Acord:

CONCLUSIONS

1. La documentació presentada davant aquesta Comissió General justifica les propostes efectuades per les Subcomissions de Valoració i justifica la integració dels imports procedents del concepte “Com. Produc. D/R 21/01/2005”  i que posteriorment s'abonen  en concepte “a compte del complement específic”, dins el complement específic dels llocs relacionats.

2. El procediment de valoració de llocs de treball duit a terme per les Subcomissions per determinar l'addició dels imports del complement de productivitat als imports del complement específic s'ha realitzat d'acord amb la normativa vigent en aquesta matèria.

3. Aquest procediment s'ha duit a terme amb el consens i negociació de la part de representació sindical i els resultats s'han de negociar a la Mesa Mesa General de negociació conjunta del personal funcionari i del personal laboral del Consell de Mallorca i de l'IMAS.

4. Per tal de determinar la forma d'integrar l'import del complement de productivitat del 2005 als imports actualitzats de la taula de complements específics vigent, respectant els límits als increments pressupostaris establerts en la normativa reguladora d'aquesta matèria, i es pugui deixar d'abonar el concepte “a compte del complement específic”, s'haurà de sol·licitar un informe econòmic al Departament d'Hisenda i Funció Pública.

5. S'hauran d'establir els mecanismes necessaris per tal que es procedeixi a modificar la vigent Relació de llocs de treball o altre instrument d'ordenació de llocs de feina del Consell Insular de Mallorca i dels organismes autònoms que en depenen, integrant en el complement específic les quanties del concepte “Com. Produc. D/R 21/01/2005”

I per tot això, aquesta Comissió General efectua la següent proposta d'Acord

 

PROPOSTA D'ACORD:

Primer.  Aprovar la integració dels imports procedents del concepte “Com. Produc. D/R 21/01/2005”  i que posteriorment s'abonen  en concepte “a compte del complement específic”,  dins el complement específic dels  llocs de treball al servei del Consell de Mallorca i  dels organismes autònoms que en depenen, que han sofert un canvi de contingut i funcions arran de l'assumpció de les competències transferides al Consell de Mallorca, traduït en un increment de responsabilitat i dificultat tècnica i que s'adjunten com a Annex 1 i 2 en aquest document coincidint amb els informes presentats per les Subcomissions de Valoració de llocs de treball.

Segon. Addicionar els imports del complement de productivitat concepte “Com. Produc. D/R 21/01/2005” als imports actualitzats de la taula de complements específics aprovada en la sessió del Ple del Consell Insular de Mallorca de data 5 de novembre de 2009, respectant els límits legals i financers pressupostaris fixats per l'Estat, en els llocs de treball esmentats.

Tercer. Que el Departament d'Hisenda i Funció Pública elabori un informe econòmic per tal de determinar la forma d'integrar l'import del complement de productivitat del 2005 als imports actualitzats de la taula de complements específics vigent, respectant els límits als increments pressupostaris establerts en la normativa reguladora d'aquesta matèria, i deixant d'abonar en conseqüència el concepte “a compte del complement específic”.     

Quart. Que el Departament d'Hisenda i Funció Pública, d'acord amb el procediment establert a l'efecte, procedeixi a modificar la vigent Relació de llocs de treball o altre instrument d'ordenació de llocs de feina del Consell Insular de Mallorca i dels organismes autònoms que en depenen, integrant en el complement específic les quanties del concepte “Com. Produc. D/R 21/01/2005” en els llocs de treball esmentats.

Cinquè. Presentar aquesta proposta davant la Mesa general de negociació conjunta del personal funcionari i laboral del Consell de Mallorca i dels organismes que en depenen.

Sisè. Presentar la proposta d'Acord resultant d'aquest procés a aprovació plenària per tal que l'abonament dels imports esmentats s'efectuïn a partir de la nòmina de gener de 2020.»

9. En la sessió ordinària de la Mesa general de negociació conjunta del personal funcionari i del personal laboral del Consell de Mallorca i de l'IMAS de data 24 d'octubre de 2019 es tractà com a punt 4 de l'Ordre del dia el següent: “Proposta sobre la integració del complement de productivitat reconegut per Decret de Presidència 2005: ratificació acord de la comissió i proposta d'incorporació dels imports als llocs de treballs”. Negociada dita proposta, referent al personal del Consell, de l'IMAS i de l'Agència de Defensa del Territori, que fou presentada junt amb els imports a addicionar al complement específic per grups / subgrups, s'aprovà per unanimitat. Així mateix, l'organisme autònom Institut de l'Esport Hípic de Mallorca ha realitzat la valoració dels llocs de treball adscrits a aquest Organisme, que ha sotmès a acord dels seus representants de personal.

10. L'informe del Cap del Servei d'Administració Econòmica de la Direcció Insular de Funció Pública de data 28 d'octubre de 2019, sobre la forma d'integrar l'import de complement de productivitat del 2005 als imports actualitzats de la taula de complements específics vigents dels llocs de feina del personal, que observa com a premissa, entre d'altres, que la integració no ha de suposar un increment de la despesa i finalment proposa una taula en la qual s'han dut a terme els ajustos sobre els imports per adaptar-los a dita premissa i  per a la percepció en catorze pagues; així mateix, la forma d'integració dels imports detallats en dit informe, serà a través de l'adició als imports actualitzats de la taula de complements específics vigents en funció del grup o interval de grups en que s'enquadri cada un dels llocs. 

11. El conseller executiu del Departament d'Hisenda i Funció Pública, en data 22-11-2019, signa la proposta d'Acord perquè per part de la Presidenta s'elevi al Ple. Proposta d'Acord que ha esta informada favorablement pel Cap del Servei Tècnic de Recursos Humans en el seu informe jurídic de data 25-11-2019 i pel Cap del Servei d'Administració Econòmica, en el seu informe econòmic i pressupostari de data 25-11-2019.

12. En aquest expedient s'hi ha consignat la Nota de Conformitat per part de la Secretaria General amb data 28-11-2019; així mateix s'ha emès informe de la Intervenció General (Núm. Ref. Fisc. 276/19) de data 03-12-2019, segons el qual es comunica que no és necessari l'informe de fiscalització prèvia.

 Per tant, la Presidenta del Consell de Mallorca proposa al Ple del Consell de Mallorca adoptar el següent

ACORD

Primer. Modificar la vigent Relació de llocs de treball, o altre instrument d'ordenació de llocs de feina, del Consell Insular de Mallorca i dels organismes autònoms que en depenen, incorporant al complement específic les quantitats de la taula indicada a l'apartat segon d'aquest Acord.

Segon. Addicionar, amb efectes de dia 1 de gener de 2020, els imports que s'assenyalen a continuació, segons l'adscripció del lloc de treball al Grup o Subgrup de titulació, als imports actualitzats de la taula de complements específics aprovada en la sessió del Ple del Consell Insular de Mallorca de data 5 de novembre de 2009.

 

 

IMPORT MENSUAL

IMPORT ANUAL

(14 PAGUES)

A1

                72,20 €

         1.010,80 €

A1/A2

                60,12 €

            841,68 €

A2

                60,12 €

            841,68 €

A2/C1

                46,48 €

            650,72 €

B

                46,48 €

            650,72 €

B/C1

                46,48 €

            650,72 €

C1

                46,48 €

            650,72 €

C1/C2

                47,74 €

            668,36 €

C2

                47,74 €

            668,36 €

C2/E

                40,48 €

            566,72 €

E

                40,48 €

            566,72 €

Tercer. Aquests imports addicionals no poden generar increment de despesa; per tant, per determinar les retribucions fixes o variables que es calculen a partir de les retribucions anuals, no es tindran en compte.

Quart.. Realitzar la compensació individual que pertoca segons el resultat de la valoració del complement específic duta a terme, pel període de quatre anys anteriors al 31/12/2019 per personal funcionari i d'un any anterior pel personal laboral, respecte de les quanties abonades a cadascú pels conceptes “Com. Produc. D/R 21/01/2005” (o concepte equivalent que emprin en els organismes autònoms) i “A compte de complement específic”, durant dits períodes.

Al personal que no resulti d'aplicació la Relació de llocs de treball de la Corporació ni cap taula salarial especial, li correspondran les retribucions fixades a l'esmentada relació per als llocs de treball que tinguin atribuïdes funcions idèntiques o anàlogues.

L'anterior s'efectuarà a la nòmina corresponent al mes de gener de 2020 del personal del Consell de Mallorca i dels organismes autònoms que en depenen.

Cinquè. Disposar la publicació d'aquest acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Sisè. Contra aquest acord, que posa fi a la via administrativa, podeu interposar, alternativament, els recursos següents:

a) El recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma de Mallorca que correspongui, en el termini de dos mesos, comptadors a partir de l'endemà de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

b) El recurs de reposició potestatiu davant el Ple del Consell de Mallorca, en el termini d'un mes, comptador a partir de l'endemà de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears. Contra la desestimació expressa del recurs de reposició, hi podeu interposar el recurs contenciós administratiu, en el termini de dos mesos, comptadors a partir de l'endemà de rebre la notificació de la desestimació del dit recurs de reposició. Si ha transcorregut un mes des de la interposició del recurs de reposició potestatiu i no n'heu rebut la notificació de resolució expressa, s'entén desestimat per silenci i podeu interposar el recurs contenciós administratiu en el termini de sis mesos comptadors a partir de l'endemà de la desestimació presumpta.

No obstant l'anterior, podeu interposar, si escau, qualsevol altre recurs que considereu oportú. Tot això de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, i la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les Administracions públiques.»

 

Palma, 15 de gener de 2020    

El conseller executiu d'Hisenda i Funció Pública Josep Lluís Colom Martínez (Decret de 9-12-2019, BOIB núm. 167, de 12-12-2019)