Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

ESCOLA BALEAR D'ADMINISTRACIÓ PÚBLICA (EBAP)

Núm. 476
Conveni de col·laboració entre l’Escola Balear d’Administració Pública (EBAP) i l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE), per a la incorporació d’alumnes de l’EBAP al Curs d’accés a l’escala bàsica de la categoria d’agents de la policia local de l’Institut Valencià de Seguretat i Resposta a les Emergències (IVASPE)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Palma, 22 de novembre de 2019

Parts

D'una banda, el Sr. Jaime Tovar Jover, director gerent de l'Escola Balear d'Administració Pública (en endavant, EBAP), nomenat mitjançant l'Acord del Consell de Govern de 30 de juny de 2017 (Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 80, d'1 de juliol), en virtut del que disposen l'article 12.5 k) dels Estatuts de l'EBAP, aprovats pel Decret 31/2012, de 13 d'abril, i l'article 188.1 del Reglament marc de coordinació de les policies locals de les Illes Balears, aprovat pel Decret 40/2019, de 24 de maig.

I d'una altra, el Sr. José María Ángel Batalla, director de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (en endavant AVSRE), en representació d'aquesta Agència, en virtut del que disposa la lletra n) de l'article 11.1 de la Llei 4/2017, de 3 de febrer, de la Generalitat, per la qual es crea l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències; en virtut del que disposa l'article 12.6.a) del Decret 176/2014, de 10 d'octubre, del Consell, pel qual es regulen els convenis que subscriga la Generalitat i el seu registre; autoritzat per a la signatura del conveni per l'Acord de la Comissió Permanent del Consell de Direcció de l'Agència, de 25 d'octubre de 2019, i autoritzada la firma d'aquest conveni per l'Acord del Consell de 15 de novembre de 2019.

Antecedents

1. L'article 148.1.22a de la Constitució espanyola atribueix a les comunitats autònomes la competència respecte de la coordinació i la resta de facultats en relació amb les policies locals en els termes que establisca una llei orgànica, i l'article 149.1.29 del text esmentat disposa que l'Estat té la competència exclusiva sobre la matèria de seguretat pública, sens perjudici que les comunitats autònomes puguen crear policies en la forma que els respectius estatuts establisquen en el marc del que dispose una llei orgànica.

2. L'article 30.19 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears reserva a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la coordinació i altres facultats en relació amb les policies locals, en els termes que establisca una llei orgànica.

3. L'article 39 de la Llei orgànica 2/1986, de 13 de març, de forces i cossos de seguretat, determina les competències de coordinació que en matèria de policies locals corresponen a les comunitats autònomes, i inclou, entre altres funcions, fixar els criteris de selecció de les policies locals, com també la formació mitjançant la creació d'escoles de formació de comandaments i de formació bàsica.

4. L'article 10.1 de la Llei 4/2013, de 17 de juliol, de coordinació de les policies locals de les Illes Balears, regula les funcions de coordinació entre les quals s'inclou la funció que preveu la lletra b):

«La fixació de les bases i els criteris uniformes per a la formació, la selecció, la promoció i la mobilitat del personal de les policies locals, incloent-hi els nivells educatius exigibles per a cada categoria professional».

5. L'article 12 de la Llei 4/2013 disposa que les funcions en matèria de coordinació de les policies locals que s'hi preveuen que no suposen l'exercici de la potestat reglamentària, les ha d'exercir directament la conselleria competent en matèria de coordinació de policies locals, amb el respecte a les competències que corresponguen als municipis. D'acord amb el Decret 12/2019, de 2 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, aquesta competència correspon a la Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització.

6. La Llei 10/2003, de 22 de desembre, de mesures tributàries i administratives, en la disposició addicional tercera crea l'EBAP, la qual, d'acord amb les previsions del Decret 31/2012, de 13 d'abril, pel qual s'aproven els Estatuts de l'EBAP, assumeix la promoció, l'organització i la gestió de la formació de capacitació, reciclatge i perfeccionament del personal dels cossos de policia local.

7. L'article 11.1 de la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears assenyala que l'EBAP és una entitat autònoma de caràcter administratiu, amb personalitat jurídica pròpia, adscrita a la conselleria competent en matèria de funció pública.

8. L'article 12.1 de la Llei 3/2007, de 27 de març, estableix que «Correspon a l'Escola Balear d'Administració Pública la formació, la capacitació i el perfeccionament del personal al servei de l'Administració autonòmica i de les entitats que en depenen». Així mateix, l'article 12.2 de la Llei esmentada estableix que «També li correspon, en els termes establits en aquesta llei i en la normativa de desplegament, la realització d'activitats formatives i de selecció de personal al servei de les altres administracions radicades a les Illes Balears, especialment en relació amb els col·lectius de policia local, protecció civil, seguretat pública i emergències».

9. L'article 28.1 de la Llei 4/2013 atribueix així mateix a l'EBAP les competències relatives a la formació i la promoció de les policies locals i, en especial, els cursos bàsics i de capacitació. Aquests cursos són un requisit per ingressar en els cossos de policia local.

10. L'Estatut d'autonomia de les Illes Balears prescriu la creació del Consell Insular de Formentera, que està integrat pels regidors de l'Ajuntament de Formentera. Per altra banda, el Reglament orgànic de funcionament del Consell Insular de Formentera disposa que els òrgans de l'ajuntament queden integrats a l'estructura institucional, política i administrativa del Consell. En conseqüència, el Consell assumeix les competències en matèria de policia local que d'acord amb el que determinen la lletra f) de l'article 25.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local, i la lletra j) de l'article 29.2 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, li corresponien a l'Ajuntament.

11. L'article 30.1 de la Llei 4/2013 disposa que correspon als ajuntaments la competència per a la selecció de nou ingrés, la promoció i la mobilitat del personal dels cossos de policia local i dels policies en els ajuntaments que no hagin constituït cos de policia local, d'acord amb les previsions de les respectives ofertes anuals d'ocupació pública.

12. El Consell Insular de Formentera va aprovar la convocatòria per a l'accés per sistema d'oposició a 6 places de personal funcionari de carrera, categoria de policia (BOIB núm. 37, de 24 de març de 2018), modificada per acord de 26 d'abril de 2018 (BOIB núm. 52, de 28 d'abril de 2018). També va aprovar la convocatòria per a l'accés per sistema d'oposició a 2 places de personal funcionari de carrera, categoria de policia (BOIB núm. 133, de 25 d'octubre de 2018).

13. En data 26 de març de 2018, el Consell Insular de Formentera va comunicar a l'EBAP que tres funcionaris nomenats policies locals en pràctiques havien de realitzar el Curs bàsic de capacitació per a l'accés a la Policia Local, per accedir a la categoria de policia, el qual correspon impartir a l'EBAP, d'acord amb el que preveuen els articles 28.3 i 34.3 de la Llei 4/2013, i 178 del Reglament marc de coordinació de les policies locals de les Illes Balears. Atès que actualment no es compta amb un nombre d'aspirants suficient per poder impartir aquest curs de manera completa, i atesa la necessitat urgent del Consell Insular de Formentera de cobrir les places de policies locals ofertades, l'EBAP ha de fer possible que es puga impartir la formació restant.

14. L'article 5.7 del Decret 31/2012, de 13 d'abril, pel qual s'aproven els Estatuts de l'Escola Balear d'Administració Pública, disposa entre els objectius de l'EBAP, «Establir intercanvis d'informació i subscriure convenis amb altres centres amb funcions anàlogues pel que fa a l'objecte». Així mateix, l'article 6 del Decret esmentat estableix que «l'Escola pot dur a terme la formació i el perfeccionament del personal al servei de les altres administracions públiques o ens dependents, mitjançant la subscripció del conveni corresponent».

15. La lletra b) de l'article 3.2 de la Llei 4/2017, de 3 de febrer, de la Generalitat, per la qual es crea l'AVSRE, disposa que té encomanada la direcció i gestió de les polítiques relacionades amb la formació i selecció de policies locals.

16. L'article 19.1 del Reglament orgànic i funcional de l'AVSRE, aprovat pel Decret 122/2017, de 15 de setembre, del Consell, atorga a l'Institut Valencià de Seguretat i Resposta a les Emergències (en endavant, IVASPE), com a òrgan adscrit de l'AVSRE, les competències en matèria d'investigació, formació i perfeccionament professional, entre d'altres, de les policies locals, bombers i personal de protecció civil de la Comunitat Valenciana.

17. L'article 15, de la Llei 17/2017, de 13 de desembre, de la Generalitat Valenciana, de coordinació de les policies locals de la Comunitat Valenciana, disposa que «l'IVASPE és l'òrgan adscrit a l'òrgan autonòmic que tinga atribuïda la titularitat de la competència en matèria de seguretat a què correspon la formació i el perfeccionament professional de les policies locals i també el desenvolupament de la investigació en aquesta matèria». Entre els cursos que imparteix l'IVASPE està el Curs d'accés a l'escala bàsica de la categoria d'agents de la policia local.

18. Per motiu assenyalat en el punt 13 d'aquests antecedents, l'EBAP i l'IVASPE troben convenient establir les condicions d'un acord de col·laboració per a impartir diverses assignatures del Curs d'accés a l'escala bàsica de la categoria d'agents de la policia local als tres funcionaris nomenats en pràctiques pel Consell Insular de Formentera.

Ambdues parts ens reconeixem la capacitat legal necessària per subscriure aquest conveni, d'acord amb les següents

Clàusules

1. Objecte del conveni

Aquest conveni té per objecte fixar les condicions perquè l'IVASPE incorpore els alumnes perquè cursen diverses assignatures del Curs d'accés a l'escala bàsica de la categoria d'agents de la policia local, designats per l'Escola Balear i nomenats policies locals en pràctiques.

2. Obligacions i compromisos d'ambdues parts

a) L'AVSRE, mitjançant l'IVASPE, s'obliga a:

- Respectar els requisits que establisca l'EBAP referents a les persones proposades per dur a terme el Curs d'accés a l'escala bàsica de la categoria d'agents de la policia local.

- Inscriure al Curs d'accés a l'escala bàsica de la categoria d'agents de la policia local a les persones que propose l'EBAP com alumnes de ple dret.

- Facilitar a l'EBAP el pla d'estudis corresponent al Curs d'accés a l'escala bàsica de la categoria d'agents de la policia local amb expressió, almenys, del calendari del curs, els objectius formatius, la duració i metodologia dels continguts curriculars, els criteris d'avaluació per mesurar l'aprenentatge i el procediment de recuperació de les assignatures no superades.

- Dur a terme la gestió i l'execució del curs corresponents a la capacitació de policies locals de nou ingrés.

- Dur a terme la coordinació necessària amb l'EBAP a efectes de tràmits administratius.

- Designar una persona per dur a terme la coordinació administrativa i pedagògica del Curs d'accés a l'escala bàsica de la categoria d'agents de la policia local.

- Lliurar a l'EBAP tota la documentació requerida per acreditar que el Curs d'accés a l'escala bàsica de la categoria d'agents de la policia local s'ha dut a terme d'acord amb els estàndards establits.

- Certificar la superació de les assignatures del Curs d'accés a l'escala bàsica de la categoria d'agents de la policia local realitzades en el marc d'aquest conveni pels tres funcionaris nomenats policies locals en pràctiques pel Consell Insular de Formentera.

b) L'EBAP s'obliga a:

- Facilitar el llistat dels funcionaris nomenats policies locals en pràctiques que han d'incorporar-se al curs bàsic de capacitació.

- Proporcionar totes les dades i els documents necessaris per a la tramitació administrativa referida a la inscripció i el seguiment del curs de l'alumnat proposat.

- Respectar els continguts del curs de capacitació, així com el nombre d'hores que es fixi per al Curs d'accés a l'escala bàsica de la categoria d'agents de la policia local.

- Determinar les matèries que ha de cursar l'alumnat proposat.

- Respectar els estàndards de qualitat que establisca l'IVASPE per poder certificar les assignatures que han cursat les persones designades per l'EBAP.

- Designar una persona de referència per dur a terme el seguiment i la supervisió del Curs d'accés a l'escala bàsica de la categoria d'agents de la policia local.

Ambdues parts es comprometen a proporcionar-se mútuament, de manera gratuïta, assessorament tècnic en temes de procediment, disseny dels continguts dels cursos, metodologia didàctica, seguiment i avaluació.

També es comprometen a treballar conjuntament per al bon desenvolupament del curs realitzat en el marc d'aquest conveni.

3. Extinció del conveni

El conveni s'extingirà pel compliment de les actuacions que en constitueixen l'objecte o perquè s'hagi incorregut en alguna causa de resolució.

Són causes de resolució d'aquest conveni:

a) El transcurs del termini de vigència sense que se n'haja acordat la pròrroga.

b) L'acord unànime de totes les parts.

c) L'incompliment de les obligacions i els compromisos assumits per alguna part. Si alguna part ha comés algun incompliment, l'altra part podrà requerir-li que complisca en un termini determinat les obligacions o compromisos que es consideren incomplits. El requeriment s'ha de comunicar al responsable del mecanisme de seguiment, vigilància i control de l'execució del conveni. Si transcorregut el termini indicat en el requeriment persisteix l'incompliment, la part que haja fet el requeriment ha de comunicar a l'altra la concurrència de la causa de resolució i s'entendrà resolt el conveni.

d) Per decisió judicial que en declare la nul·litat.

e) La impossibilitat sobrevinguda, legal o material, de poder-ne dur a terme l'objecte.

f) Per qualsevol altra causa diferent de les anteriors prevista a les lleis.

En tot cas es garantirà la finalització de les activitats iniciades en el moment de la resolució del conveni.

4. Comissió de seguiment, vigilància i control

Amb la finalitat d'assegurar l'aplicació correcta de les clàusules del conveni, es crea una comissió de seguiment integrada per dos membres designats per l'IVASPE, un dels quals n'exerceix la presidència, i dos membres designats per l'EBAP. El President disposa de vot de qualitat per a dirimir les votacions en cas d'empat.

En la designació dels representants de l'AVSRE en l'esmentada comissió es procurarà la presència equilibrada de dones i hòmens, en aplicació del que preveu el II Pla d'Igualtat de Dones i Hòmens de l'Administració de la Generalitat, aprovat per Acord del Consell, de 10 de març de 2017.

La comissió mencionada es regirà, quant al seu funcionament, per l'article 15 i següents de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, que regulen els òrgans col·legiats.

La comissió realitzarà les funcions següents, tal com disposa l'article 9 del Decret 176/2014, de 10 d'octubre, del Consell, pel que regula els convenis que subscriga la Generalitat i el seu registre:

1. Supervisar l'execució del conveni, així com adoptar les decisions i dictar les instruccions necessàries a fi d'assegurar la correcta realització de les activitats convingudes, incloent-hi, a aquest efecte, la solució, en primera instància, de les controvèrsies d'interpretació i compliment que puguen plantejar-se respecte dels convenis subscrits.

2. Informar les parts dels retards i les incidències que es puguen presentar durant l'execució del conveni, així com, si és el cas, proposar les corresponents actualitzacions o modificacions en les anualitats derivades del retard.

Es realitzarà, almenys, un balanç de les accions realitzades a l'empara del conveni, i l'informe mencionat, així com les actes o els acords de la comissió, i tot això serà comunicat a l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, a través de l'IVASPE, i a l'EBAP.

La comissió es reunirà almenys una vegada a l'any, i sempre que ho sol·licite alguna de les parts.

5. Termini de vigència del conveni

El present conveni entrarà en vigor en el moment de la seua firma, per a un període de dotze mesos, i s'incorporaran els alumnes designats per l'Escola Balear als Cursos d'accés a l'escala bàsica de la categoria d'agents de la policia local impartits per l'IVASPE en la citada anualitat.

Aquest conveni podrà ser prorrogat per una duració igual i en les mateixes condicions.

6. Modificació del conveni

Qualsevol de les parts pot proposar la revisió del conveni per tal d'introduir-hi les modificacions pertinents. La modificació del contingut del conveni requereix l'acord unànime d'ambdues parts i haurà de seguir els mateixos tràmits que per a la seua subscripció.

En cas que se'n revisen les clàusules, els canvis corresponents s'han d'incorporar al conveni mitjançant una addenda, que han de subscriure ambdues parts.

7. No incidència de despesa

L'aplicació i l'execució d'aquest conveni, i inclosos a aquest efecte tots els actes jurídics que pogueren dictar-se en la seua execució i desplegament, no podrà suposar obligacions econòmiques concretes per a les parts, i en tot cas haurà de ser atesa amb els seus mitjans personals i materials.

8. Règim jurídic del conveni

El present Conveni de col·laboració es regirà, per lo que disposa el Decret 176/2014, de 10 d'octubre, del Consell, pel qual es regulen els convenis que subscriga la Generalitat i el seu registre.

Així mateix, es regirà per la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic i pel Decret 83/2015, de 29 de maig del Consell pel qual es regulen els requisits i el procediment d'homolgació de les accions formatives dirigides al personal de seguretat i emergències.

L'EBAP, en el seu àmbit competencial, es regirà, a més, per la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i la Llei 4/2011, de 31 de març, de la bona administració i del bon govern de les Illes Balears.

 

9. Resolució de conflictes i jurisdicció

Amb la signatura d'aquest conveni, les parts es comprometen, mitjançant la Comissió de seguiment, vigilància i control que preveu la clàusula cinquena, a resoldre d'acord mutu les incidències que puguin sorgir respecte del seu compliment, d'acord amb el que disposa l'article 49.f) de la Llei 40/2015.

Les qüestions litigioses que puguen sorgir entre les parts durant el desenvolupament i l'execució del conveni que no puga resoldre la Comissió de seguiment, vigilància i control, se sotmetran al coneixement i la competència de l'ordre jurisdiccional contenciós administratiu, d'acord amb el que disposa la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa. Assenyalant com a fur territorial el de València.

10. Publicitat

Es donarà l'oportuna publicitat al present conveni segons disposa l'article 9.1.c) de la Llei 2/2015, de 2 d'abril, de la Generalitat, de transparència, bon govern i participació ciutadana de la Comunitat Valenciana, amb la publicació del text integre del conveni, una vegada subscrit, segons exigeix l'article 3.4 del Decret 105/2017, de 28 de juliol, del Consell, que desenvolupa l'esmentada Llei.

L'EBAP, en el seu àmbit competencial, també donarà publicitat al conveni en compliment de l'article 18 de la Llei 4/2011, de 31 de març, de la bona administració i del bon govern de les Illes Balears.

I, en prova de la seua conformitat, totes dues parts firmen el present document, per triplicat, en el lloc i en la data indicats en l'encapçalament.

 

Palma, 22 de novembre de 2019

       Per l'Escola Balear d'Administració   Pública                       Per l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències

Jaime Tovar Jover                                                                                José María Ángel Batalla

 

ANNEX PLA D'ESTUDIS

Fase I: 700 hores lectives de formació presencial en l'Institut distribuïdes en 7 mòduls formatius independents. Continguts i distribució de les hores lectives de formació presencial i de formació complementària per mòduls i matèries:

 

MÒDUL / ASSIGNATURA

HORES

M1

ÀREA JURÍDICA

75

DA

DRET ADMINISTRATIU

12

DE

DRET PENAL

30

DFU

DRETS FONAMENTALS

18

PP

DRET PROCESSAL PENAL

15

M2

POLICIA JUDICIAL

108

ADO

ACTUACIONS POLICIALS DOCUMENTADES

15

EI

ESTRANGERIA

10

IPM

INTERVENCIÓ POLICIAL AMB MENORS

15

MD

VENDA AL DETALL DE DROGUES

12

PJ

POLICIA JUDICIAL

12

SET

SEGURETAT PRIVADA

9

CRA

CRIMINOLOGIA APLICADA

15

VO

VIOLÈNCIA DE GÈNERE

20

M3

TRÀNSIT I POLICIA ADMINISTRATIVA

169

AC

INVESTIGACIÓ D'ACCIDENTS

30

ATT

ATESTATS DE TRÀNSIT

20

EEP

ESTABLIMENTS PÚBLICS

20

DT

MEDI AMBIENT

14

PT

POLICIA ADMINISTRATIVA

25

SY

SEGURETAT VIÀRIA I CIRCULACIÓ

30

TTA

TRANSPORTS

10

TU

TRÀNSIT URBÀ

20

M4

MEDICOLEGAL I POLICIA CIENTÍFICA

30

CRI

CRIMINALÍSTICA

14

DOC

DOCUMENTOSCÒPIA

16

M5

TÀCTICA POLICIAL

164

AFS

ACTIVITAT FÍSICA I SALUT

25

ICP

INSTRUCCIÓ POLICIAL

4

PF

DEFENSA PERSONAL POLICIAL

30

BAH

INTERVENCIÓ POLICIAL EN SERVEIS DE PAISÀ

12

TA

TÀCTICA POLICIAL

45

TPE

TIR POLICIAL

48

M6

PSICOLOGIA I COMUNICACIÓ SOCIAL

93

DYE

DEONTOLOGIA I ÈTICA POLICIAL

10

VS

VALENCIÀ

15

MPO

MEDIACIÓ POLICIAL

20

PRI

PRÀCTIQUES INTERDISCIPLINÀRIES

28

PSS

PSICOLOGIA

20

M7

EMERGÈNCIES

51

IG

INFORMÀTICA DE LA GENERALITAT

10

INE

INTERVENCIÓ EN EMERGÈNCIES

8

PA

PRIMERS AUXILIS

15

PEI

PREVENCIÓ I EXTINCIÓ D'INCENDIS

10

TEG

112 I PLANS D'EMERGÈNCIES

8

 

 ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES

10