Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MODEL ECONÒMIC, TURISME I TREBALL

Núm. 8042
Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball per la qual es disposa la inscripció i dipòsit en el Registre de Convenis Col·lectius de les Illes Balears de l’Acta de la reunió extraordinària de la Comissió Negociadora del Conveni col·lectiu del sector de l’hostaleria de les Illes Balears i la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (codi de conveni 07000435011982)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. El 19 de juliol de 2019, la Comissió Negociadora del Conveni col·lectiu del sector de l'hostaleria de les Illes Balears es reuní per tractar l'addicció al text convencional d'una nova disposició addicional, la desena, que clarifiqués la distribució del personal per col·legis electorals, de tècnics i administratius per una banda, i d'especialistes i no qualificats per l'altra, als efectes prevists a l'article 71.1 de l'Estatut dels treballadors, i se subscriví l'Acta de sessió corresponent.

2. El 22 de juliol de 2019, José Carlos Sedano Almiñana, en representació de la Comissió Negociadora del Conveni col·lectiu, sol·licità el registre, el dipòsit i la publicació de l'Acta esmentada.

Fonaments de dret

1. L'article 90.3 del Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre.

2. El Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis i acords col·lectius de treball.

3. L'article 45 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Inscriure i dipositar l'Acta de la reunió extraordinària de la Comissió Negociadora del Conveni col·lectiu del sector de l'hostaleria de les Illes Balears de data 19 de juliol de 2019.

2. Notificar aquesta Resolució a la Comissió Negociadora.

3. Ordenar la traducció del text a la llengua catalana i fer constar que la versió castellana és l'original signada per la Comissió Negociadora i que la versió catalana n'és una traducció.

4. Publicar l'Acta en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 6 d'agost de 2019

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball

Iago Negueruela Vázquez

 

 

ACTA DE LA REUNIÓ EXTRAORDINÀRIA DE LA COMISSIÓ NEGOCIADORA DEL XV CONVENI COL·LECTIU SECTORIAL D'HOSTALERIA DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA DE LES ILLES BALEARS, DE DATA 19 DE JULIOL DE 2019, ACORDANT INCORPORAR UNA NOVA DISPOSICIÓ ADDICIONAL, LA DESENA, AL TEXT ARTICULAT CONVENCIONAL

(CODI CONVENI 07000435011982)

ASSISTENTS

REPRESENTACIÓ DE LES ORGANITZACIONS EMPRESARIALS

Per la FEDERACIÓ EMPRESARIAL HOTELERA DE MALLORCA (FEHM):

Sra. María José AGUILÓ CERDÀ, per sí i per delegació expressa de la Sra. María FRONTERA HJORNGAARD, presidenta de la Federació.

Sr. Agustín ECHEVARRÍA ESTEBAN

Sr. Juan Carlos GARCÍA OLIVER

Sra. Carolina QUETGLAS VERA

Sr. Javier VICH VÉLEZ

Sr. Jaume HORRACH ARROM

Sra. Marina CODINA SEGÒVIA

Sr. Bernat SUREDA CAÑELLAS

Sra. Carmen MARÍ CASAÑ (assessora)

Sr. Carlos SEDANO ALMIÑANA (assessor)

Sra. Ángela SALVADOR RUBIO (assessora)

Per l'ASOCIACIÓN BALEAR DE OCIO NOCTURNO Y ENTRETENIMIENTO (ABONE):

Sr. Jesús SÁNCHEZ RIUTORD

Per l'ASSOCIACIÓ MALLORQUINA DE CAFETERIES, BARS I RESTAURANTS:

Sr. Miquel PLANAS FONT, per delegació expressa del Sr. Alfonso ROBLEDO PLANET, president d'aquesta associació.

REPRESENTACIÓ DE LES ORGANITZACIONS SINDICALS

Per la FEDERACIÓ DE SERVEIS, MOBILITAT I CONSUM (FeSMC) de la Unió General de Treballadors (UGT):

Sr. Antonio COPETE GONZÁLEZ

Sr. José GARCÍA RELUCIO

Sra. Soledad CASTRO MEDINA

Sra. Patricia SÁNCHEZ BATLE

Sr. Alejandro TESIAS MARTÍNEZ

Sr. Rafael LOZANO SÁNCHEZ

Per la FEDERACIÓ DE SERVEIS CCOO-ILLES (Comissions Obreres):

Sra. Silvia MONTEJANO COFRECES, per sí i per delegació expressa de la Sra. Dolores AYAS LINDE

Sr. Antonio SORIA HERNÁNDEZ

Sra. Consuelo LÓPEZ MELERO

Sra. Sandra RODRÍGUEZ LLOMPART

Sra. Carmen M. CARMONA BURGUILLOS

A les 09.00 hores del dia 19 de juliol de 2019, a la seu de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), situada al C/ Aragó núm. 215, 3a, Palma (Mallorca, Illes Balears) es reuneixen les persones dalt esmentades, que compareixen en representació de les organitzacions empresarials i sindicals que així mateix s'esmenten, a fi de constituir la Comissió Negociadora del Conveni col·lectiu a dalt ressenyat, de conformitat amb els articles 86, 87, 88 i concordants de la Llei de l'Estatut dels treballadors (d'ara endavant, ET), en concret amb el segon paràgraf de l'apartat 1 de l'article 86 del text estatutari esmentat, i així celebrar sessió extraordinària d'aquesta Comissió, a fi de negociar i acordar la revisió del Conveni col·lectiu.

Totes les parts han estat convocades per burofax amb justificant de recepció en data 15 de juliol, dirigit per la FEHM. Hi consta la confirmació de lliurament de la convocatòria en tots els casos, excepte en el de l'Associació Hotelera de Menorca (ASHOME), que consta haver-hi deixat avís de correu. El Sr. Manuel Sendino López, gerent de la Federación Empresarial Hotelera de Eivissa y Formentera (FEHIF), excusa la seva assistència mitjançant comunicació per correu electrònic en data 18 de juliol de l'any en curs.

La Comissió Negociadora està formada per les mateixes parts legitimades constituents d'aquesta, en data 31 de gener de 2014, amb el repartiment previst en l'apartat 1 de l'article 88 ET i en les mateixes proporcions de representació que majoritàriament varen subscriure el Conveni col·lectiu vigent publicat en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 103, de 31 de juliol de 2014).

L'última revisió del text articulat del Conveni col·lectiu es va produir en data 31 d'octubre de 2018; es va modificar l'apartat primer de l'article preliminar, i es va incorporar el nou annex VII.

S'acorda que aixequi l'acta de la reunió, actuant com a secretari de la Comissió el Sr. Carlos Sedano Almiñana, assessor de la FEHM, qui a més moderarà la sessió.

L'objecte de la reunió és acordar l'addició al text convencional d'una nova disposició addicional: la desena, que aclareixi la distribució de les persones treballadores, electores i elegibles, per col·legis electorals, de tècnics i administratius d'una banda, i especialistes i no qualificats de l'altra, en virtut de l'article 71.1 de l'Estatut dels treballadors.

Com a antecedent, cal assenyalar que la Comissió Paritària del Conveni es va reunir el passat 10 de juliol de 2019 abordant la possibilitat de subscriure acords amb vista a aclarir quines persones treballadores, segons la seva funció professional, integren cadascun dels dos col·legis electorals, segons la relació que es recull en l'annex I del XV Conveni col·lectiu sectorial d'hostaleria de la CAIB vigent, sobretot en els establiments d'hostalatge de més de cinquanta treballadors, que tenen una organització més complexa.

Es va analitzar un esborrany d'acord que va ser trobat conforme; no obstant això, la FEHM es va interessar perquè aquest esborrany es dirigís a la resta d'associacions hoteleres no assistents a la reunió –malgrat haver estat degudament convocades–, concretament a l'Associació Hotelera de Menorca (ASHOME) i a la Federación Empresarial Hotelera de Eivissa y Formentera (FEHIF), a fi que examinassin el seu contingut i fessin, si escau, les seves aportacions; per a això es va atorgar de termini fins al dia 14 del mes en curs. L'acta de la reunió de la Comissió Paritària, junt amb l'esborrany, fou enviada per correu electrònic el mateix dia 10 de juliol de 2019 a tots els membres de la Comissió Paritària i, així mateix, el dia 11 de juliol de 2019 es enviar per correu certificat a ambdues associacions hoteleres l'esborrany de treball per conducte del TAMIB; el mateix dia fou rebut per ASHOME, i el dia 12 de juliol de 2019 per FEHIF. En el termini habilitat per a això només CCOO va fer aportacions a l'esborrany d'acord.

Transcorregut el termini anteriorment esmentat, el dia 15 de juliol de 2019 es va convocar la Comissió Negociadora del Conveni col·lectiu perquè modifiqui, si escau, el text articulat vigent del Conveni, incorporant una nova disposició addicional que reculli el contingut de l'acord en la matèria assenyalada.

Després de ser escoltats els presents, com a expressió de la voluntat de les parts legitimades, s'acorda incorporar una nova disposició addicional al text del Conveni col·lectiu, que per ordre serà la desena, que queda redactada com s'indica a continuació:

«Disposició addicional desena. COL·LEGIS ELECTORALS.- L'article 71 (elecció per al comitè d'empresa) del Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors –d'ara endavant, ET–, estableix que en les empreses de més de cinquanta treballadors el cens d'electors i elegibles s'ha de distribuir en dos col·legis, un integrat pels tècnics i administratius i un altre pels treballadors especialistes i no qualificats, i que els llocs del comitè seran repartits proporcionalment en cada empresa segons el nombre de treballadors que formin els col·legis electorals esmentats.

Els criteris determinants i diferenciadors d'adscripció dels electors a un o un altre col·legi no estan continguts en la llei ni en la negociació col·lectiva, la qual cosa freqüentment genera dubtes sobre la seva pertinença o adscripció, incrementades per la circumstància que, tradicionalment i fins a recents dates, en l'àmbit sectorial d'hostaleria de la nostra comunitat autònoma, s'ha constituït un únic col·legi electoral amb motiu de les eleccions a representants legals dels treballadors per conformar el comitè d'empresa.

El defecte de definició legal propicia l'existència de pronunciaments arbitrals i judicials diversos i, inclusivament, contradictoris, i incrementa la complexitat i en alguns casos la conflictivitat en els processos electorals. Per tal raó es veu la conveniència d'establir, mitjançant la negociació col·lectiva, uns criteris clars que permetin assignar l'adscripció de les persones treballadores que realitzen les diferents funcions i ocupen els llocs de treball a un o un altre col·legi electoral.

Els criteris adoptats pretenen acollir, d'una banda, l'opinió de la doctrina majoritària, el costum laboral, la tradició electoral i, de l'altra, atendre a la classificació professional continguda en el capítol segon del V Acord laboral d'àmbit estatal per al sector d'hostaleria (d'ara endavant, ALEH V), així com als criteris d'adscripció funcional, dins dels grups professionals definits pel propi ALEH V, que són de compliment obligat sobre la base de l'article 71.1 de l'Estatut dels treballadors.

Doctrinalment, hi ha un cert consens en què el criteri diferenciador que separa el col·legi d'especialistes i no qualificats del de tècnics i administratius és que el personal administratiu s'encarrega de les tasques burocràtiques i administratives i el tècnic és el personal proveït de la titulació corresponent, o bé executa funcions de comandament i responsabilitat; mentrestant, el personal especialista i no qualificat és el que exerceix funcions d'ofici i la resta de treballs que no requereixen una especialització; sempre tenint en compte l'existència d'una “vis atractiva” del col·legi d'especialistes i no qualificats sobre el de tècnics i administratius.

D'acord amb el que s'exposa, amb la finalitat d'adoptar un criteri uniforme i racional per a la seva aplicació en els processos d'elecció dels representants legals dels treballadors, i fent honor al principi de seguretat jurídica, les parts estableixen que en les empreses o centres de treball de més de cinquanta treballadors la distribució dels diferents grups professionals i llocs de treball llistats en l'annex I del Conveni col·lectiu vigent (Nivells retributius per als llocs de treball) en els dos col·legis electorals següents:

a) Col·legi de tècnics i administratius

 1. Equip directiu –no subjecte a una relació d'alta direcció, de conformitat amb el previst en el Reial decret 1382/1985, d'1 d'agost– (director, sotsdirector, director comercial, director financer i similar).

2. Personal titulat, ja sigui universitari o amb formació professional de grau mitjà o superior, que desenvolupi funcions en exercici de la seva titulació en l'empresa.

3. Personal d'administració i recepció (cap administració, comptable, administratiu/va, ajudant/a administratiu, cap recepció, 2n cap recepció, cap comercial, comercial, primer/a conserge, recepcionista, conserge i relacions públiques).

4. Personal de comandament que tengui la màxima responsabilitat en les àrees funcionals que integren l'activitat principal, excepció feta dels llocs de treball anteriors, tals com a cuina, restaurant i/o bars i pisos: cap cuina; cap restaurant o menjador; primer/a cap de sala i/o bars, i governant/a o encarregat/da general.

b) Col·legi d'especialistes i no qualificats

1. NIVELL I: munta discos, i encarregat/da de manteniment i serveis (abans encarregat/da de treballs).

2. NIVELL II: cap de bar; majordom/a de pisos; segon/a cap de cuina; segon/a cap de menjador; cap rebosteria; segon/a cap de sala; segon/a encarregat/da de mostrador; encarregat/da de secció pisos i neteja (abans subgovernant/a), i segon/a encarregat/da de manteniment i serveis (en aquells centres on existeixi aquest lloc de treball).

3. NIVELL III: cap de partida; caixer/a; cap de sector; segon/a cap de bar; encarregat/da de economat, i dependent/a de primera.

4. NIVELL IV: encarregat/da de llenceria i bugaderia; electricista; cuiner/a; pintor/a; planxista; tapisser/a; cafeter/a; forner/a; oficial/a reboster/a; animador/a i monitor/a; dependent/a 2a; cambrer/a bar; cambrer/a de sala; cambrer/a menjador; lampista; mecànic/a-calefactor/a; conductor/a; jardiner/a; paleta; fuster/a, i cambrer/a de pisos.

5. NIVELL V: ajudant/a de planxista; ajudant/a de cuina; ajudant/a de rebosteria; ajudant/a d'economat; ajudant/a de recepció o consergeria; telefonista; facturador/a; taquiller/a; ajudant/a de sala o mostrador; ajudant/a de menjador o bar, i cellerer/a.

6. NIVELL VI: porter/a de cotxes; vigilant/a de nit; porter/a de servei; guarda-roba; mosso/a d'equipatges; peó; mainader/a; marmitó; pisciner/a; fregador/a; mosso/a d'habitacions; marmitó/na; llencer/a; ajudant/a de cafetí; bugader/a; calefactor/a; costurer/a; ajudant/a de mecànic/a; planxador/a; ajudant/a de tapisser/a; netejador/a; ajudant/a de jardiner/a; grum; ajudant/a de paleta; ascensorista; ajudant/a de lampista/a; ajudant/a de fuster/a; netejador/a; ajudant/a d'electricista; ajudant/a de pintor/a; mosso/a de magatzem, i socorrista.

En cas de pluralitat de funcions d'una mateixa persona treballadora s'ha d'atendre a les que efectuï amb caràcter prevalent per part d'aquesta; i en cas de discordança entre la funció nominal i la real ha de prevaldre la funció realment exercida.

Aquelles funcions o llocs de treball no inclosos en cap dels dos col·legis electorals s'han d'adscriure a un o l'altre per assimilació o semblança amb els consignats, seguint els criteris esmentats en aquesta disposició i tenint en compte la “vis atractiva” assenyalada del col·legi d'especialistes i no qualificats sobre el de tècnics i administratius.»

No havent-hi més assumptes que tractar, els presents acorden designar el Sr. Carlos Sedano Almiñana, assessor de la FEHM, perquè inscrigui l'acord recollit en aquesta acta en el registre de convenis col·lectius (REGCON) de l'autoritat laboral d'aquesta comunitat autònoma, i sol·liciti la publicació en el BOIB.

En prova de conformitat, l'acta és redactada, llegida, aprovada i signada pels assistents a la reunió en representació de les organitzacions respectives, juntament amb el secretari d'actes designat.

A les 10.00 hores es dona per finalitzada la reunió, en el lloc i data indicats ut supra.