Secció II. Autoritats i personal
Subsecció segona. Oposicions i concursos
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
SERVEI DE SALUT DE LES ILLES BALEARS
Núm. 3484
Resolució del director general del Servei de Salut de les Illes Balears de 12 d’abril de 2019 per la qual es convoca un concurs oposició per cobrir places vacants de diverses categories de facultatiu/facultativa especialista d’àrea
Fets i fonaments de dret
1. L’acord del Consell de Govern de 22 de desembre de 2017 (BOIB núm. 157/2017, de 23 de desembre), complementari de l’acord de 27 de gener de 2017 (BOIB núm. 12/2017, de 28 de gener) pel qual s’aprova la oferta d’ocupació pública per a l’any 2017 del personal que depèn del Servei de Salut de les Illes Balears, ratificat pel acords de 8 de juny de 2018 (BOIB núm.72/2018, de 12 de juny) i de 21 de desembre de 2018 (BOIB núm.160/2018, de 22 de desembre), preveu que es convoquin proves selectives per accedir a les categories de facultatiu/facultativa especialista d’àrea en anàlisis clíniques, anatomia patològica, angiologia i cirurgia vascular, cirurgia cardiovascular, cirurgia general i aparell digestiu, cirurgia maxil·lofacial, cirurgia pediàtrica, cirurgia plàstica i reparadora, cirurgia toràcica, dermatologia mèdic quirúrgica i venereologia, endocrinologia i nutrició, farmacologia clínica, geriatria, hematologia i hemoteràpia, immunologia, medicina del treball, medicina física i rehabilitació, medicina intensiva, medicina nuclear, medicina preventiva i salut pública, microbiologia i parasitologia, nefrologia, neurocirurgia, neurologia, oncologia mèdica, oncologia radioteràpica, pneumologia, psiquiatria, radiodiagnòstic, radiofarmàcia, radiofísica hospitalària, reumatologia, traumatologia i cirurgia ortopèdica.
2. El Decret 8/2018, de 23 de març (BOIB núm. 37/2018, de 24 de març), regula la capacitació lingüística del personal estatutari del Servei de Salut de les Illes Balears.
Per això, una vegada conclosa la negociació amb les organitzacions sindicals, exercint les competències que m’atorga la disposició addicional quarta de la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, dict la següent
Resolució
1. Aprovar la convocatòria general per la qual s’estableixen les bases comunes que regeixen, en règim descentralitzat per sectors sanitaris, les proves selectives per cobrir 262 places vacants de diverses categories de personal estatutari corresponents a les ofertes d’ocupació pública de l’any 2017 del personal que depèn del Servei de Salut de les Illes Balears, que s’adjunta a aquesta resolució com a annex 1.
2. Aprovar la distribució de les places per sectors sanitaris per a cada categoria, que s’adjunta a aquesta resolució com a annex 2.
3. Aprovar el barem de mèrits per a la fase de concurs dels diferents processos selectius, que s’adjunta a aquesta resolució com a annex 3.
4. Fer públiques les recomanacions per tramitar les sol·licituds de participació en els processos selectius, que figuren en l’annex 4.
5. Fer públic el model de sol·licitud per accedir al concurs oposició, que està a l’annex 5.
6. Fer públic el model de consentiment informat per accedir a les dades personals i acadèmiques, que figura a l’annex 6.
7. Publicar aquesta resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Interposició de recursos
Contra aquesta resolució —que exhaureix la via administrativa— es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l’endemà de la publicació d’aquesta resolució, d’acord amb els articles 10 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa. També s’hi pot interposar qualsevol altre recurs que es consideri procedent.
No obstant això, els interessats poden optar per interposar contra aquesta resolució un recurs de reposició davant del mateix òrgan que la dicta en el termini d’un mes comptador des de l’endemà de la publicació de la resolució. En aquest cas no es podrà interposar el recurs contenciós administratiu fins que no s’hagi dictat una resolució expressa o presumpta sobre el recurs de reposició, d’acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
Palma, 12 d’abril de 2019
El director general Julio Miguel Fuster Culebras (Per delegació de la consellera de Salut. BOIB 10/2016)
Annex 1 Bases de la convocatòria
1. Normes generals
1.1. Aquestes bases són aplicables als processos selectius descentralitzats per sectors sanitaris per cobrir places vacants de les categories següents de personal estatutari del Servei de Salut de les Illes Balears corresponents a l’oferta d’ocupació pública de l’any 2017. En total, es convoquen 262 places de les següents especialitats:
a) Facultatiu/facultativa especialista d’àrea de anàlisis clíniques: 11 places de torn lliure i 1 de torn lliure per a persones amb discapacitat.
b) Facultatiu/facultativa especialista d’àrea d’anatomia patològica: 11 places de torn lliure, 1 de torn lliure per a persones amb discapacitat i 2 de promoció interna.
c) Facultatiu/facultativa especialista d’àrea d’angiologia i cirurgia vascular: 2 places de torn lliure.
d) Facultatiu/facultativa especialista d’àrea de cirurgia cardiovascular: 1 plaça de torn lliure.
e) Facultatiu/facultativa especialista d’àrea de cirurgia general i aparell digestiu: 19 places de torn lliure i 1 de torn lliure per a persones amb discapacitat.
f) Facultatiu/facultativa especialista d’àrea de cirurgia maxil·lofacial: 6 places de torn lliure.
g) Facultatiu/facultativa especialista d’àrea de cirurgia pediàtrica: 6 places de torn lliure.
h) Facultatiu/facultativa especialista d’àrea de cirurgia plàstica i reparadora: 4 places de torn lliure.
i) Facultatiu/facultativa especialista d’àrea de cirurgia toràcica: 3 places de torn lliure
j) Facultatiu/facultativa especialista d’àrea de dermatologia mèdic quirúrgica i venereologia: 6 places de torn lliure.
k) Facultatiu/facultativa especialista d’àrea d’endocrinologia i nutrició: 1 plaça de torn lliure.
l) Facultatiu/facultativa especialista d’àrea de farmacologia clínica: 1 plaça de torn lliure.
m) Facultatiu/facultativa especialista d’àrea de geriatria: 3 places de torn lliure.
n) Facultatiu/facultativa especialista d’àrea d’hematologia i hemoteràpia: 7 places de torn lliure 1 de torn lliure per a persones amb discapacitat.
o) Facultatiu/facultativa especialista d’àrea d’immunologia: 3 places de torn lliure i 1 de promoció interna.
p) Facultatiu/facultativa especialista d’àrea de medicina del treball: 2 places de torn lliure.
q) Facultatiu/facultativa especialista d’àrea de medicina física i rehabilitació: 7 places de torn lliure.
r) Facultatiu/facultativa especialista d’àrea de medicina intensiva: 14 places de torn lliure i 1 de torn lliure per a persones amb discapacitat.
s) Facultatiu/facultativa especialista d’àrea de medicina nuclear: 2 places de torn lliure
t) Facultatiu/facultativa especialista d’àrea de medicina preventiva i salut pública: 1 plaça de torn lliure.
u) Facultatiu/facultativa especialista d’àrea de microbiologia i parasitologia: 7 places de torn lliure.
v) Facultatiu/facultativa especialista d’àrea de nefrologia: 10 places de torn lliure i 1 de torn lliure per a persones amb discapacitat.
w) Facultatiu/facultativa especialista d’àrea de neurocirurgia: 3 places de torn lliure.
x) Facultatiu/facultativa especialista d’àrea de neurologia: 8 places de torn lliure i 1 de torn lliure per a persones amb discapacitat.
y) Facultatiu/facultativa especialista d’àrea d’oncologia mèdica: 11 places de torn lliure i 1 de torn lliure per a persones amb discapacitat.
z) Facultatiu/facultativa especialista d’àrea d’oncologia radioteràpica: 1 plaça de torn lliure.
aa) Facultatiu/facultativa especialista d’àrea de pneumologia: 10 places de torn lliure, 1 de torn lliure per a persones amb discapacitat i 1 de promoció interna.
bb) Facultatiu/facultativa especialista d’àrea de psiquiatria: 22 places de torn lliure, 2 de torn lliure per a persones amb discapacitat i 3 de promoció interna.
cc) Facultatiu/facultativa especialista d’àrea de radiodiagnòstic: 26 places de torn lliure i 2 de torn lliure per a persones amb discapacitat.
dd) Facultatiu/facultativa especialista d’àrea de radiofarmàcia: 1 plaça de torn lliure.
ee) Facultatiu/facultativa especialista d’àrea de radiofísica hospitalària: 2 places de torn lliure.
ff) Facultatiu/facultativa especialista d’àrea de reumatologia: 3 places de torn lliure.
gg) Facultatiu/facultativa especialista d’àrea de traumatologia i cirurgia ortopèdica: 25 places de torn lliure, 2 de torn lliure per a persones amb discapacitat i 1 de promoció interna.
1.2 El nombre de places que es convoca per a cada categoria, distribuïdes per sectors sanitaris, és el que figura en l’annex 2.
1.3 Les convocatòries descentralitzades per sectors sanitaris es publicaran en el web <www.ibsalut.es> i en els taulers d’anuncis dels Serveis Centrals del Servei de Salut, de les gerències territorials i de la Gerència del 061.
1.4 Les persones aspirants només poden participar en un dels torns.
1.5 El procés selectiu es regeix per aquestes bases i també pel que estableixen la Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l’estatut marc del personal estatutari dels serveis de salut; el Text refós de la Llei de l’estatut bàsic de l’empleat públic, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d’octubre; el Reial decret llei 1/1999, de 8 de gener, sobre selecció de personal estatutari i provisió de places en les institucions sanitàries de la Seguretat Social —vigent amb rang reglamentari i sense caràcter bàsic en virtut de la disposició transitòria sisena de la Llei 55/2003—, la Llei 4/2016, de 6 d’abril, de mesures de capacitació lingüística per a la recuperació de l’ús del català en l’àmbit de la funció pública, i el Decret 8/2018, de 23 de març, que regula la capacitació lingüística del personal estatutari del Servei de Salut de les Illes Balears; la Llei 11/1998, de 14 de desembre, sobre Règim específic de taxes de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears; la Llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de Protecció de Dades personals i garantia dels drets digitals, i la resta de disposicions que resultin aplicables.
1.6 A les persones aspirants que superin el procés selectiu les serà aplicable l’estatut marc del personal estatutari dels serveis de salut, la normativa declarada vigent per aquest estatut i la que s’aprovi per desenvolupar-lo, a més del Text refós de la Llei de l’estatut bàsic de l’empleat públic.
1.7 El director general del Servei de Salut ha de resoldre les incidències que se suscitin en el desenvolupament d’aquesta convocatòria, sense perjudici de les que corresponguin al Tribunal qualificador segons el que disposa la base 5.11.
2.- Requisits de les persones aspirants
2.1 Per ser admesos en aquest procés selectiu, les persones aspirants han de complir els requisits següents:
a) Tenir la nacionalitat espanyola o la de qualsevol estat de la Unió Europea o la d’algun estat al qual sigui aplicable la lliure circulació de treballadors en virtut dels tractats internacionals subscrits per la Unió Europea i ratificats per Espanya. També hi poden participar (qualsevol que en sigui la nacionalitat) els/les cònjuges de persones espanyoles i de ciutadans/es d’altres estats de la Unió Europea sempre que no estiguin separats de dret, a més dels seus descendents que tenguin menys de 21 anys o que tenguin la condició de persones dependents i superin aquesta edat.
b) Tenir complits 16 anys d’edat i no sobrepassar l’edat màxima de jubilació forçosa.
c) Tenir la titulació de facultatiu/facultativa especialista d’àrea de l’especialitat requerida per accedir a la categoria o estar en disposició d’obtenir-la dins del termini per presentar sol·licituds. Si es tracta d’un títol obtingut a l’estranger, és necessari acreditar que està homologat pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esport.
d) Tenir la capacitat funcional necessària per acomplir les funcions que es derivin del nomenament corresponent.
e) La persona aspirant no ha d’haver estat separada del servei —per mitjà d’un expedient disciplinari— de qualsevol servei de salut o administració pública en els sis anys anteriors a la convocatòria, ni ha d’estar inhabilitada amb caràcter ferm per acomplir funcions públiques ni per a la professió corresponent.
f) En el cas de les persones d’altres estats esmentats en el paràgraf a, la persona aspirant no ha d’estar inhabilitada per sanció o pena per accedir a funcions o a serveis públics en un estat de la Unió Europea, ni ha d’haver estat separada de cap de les seves administracions ni cap dels seus serveis públics en els sis anys anteriors a la convocatòria per mitjà d’una sanció disciplinària.
g) Cal satisfer els drets d’examen per l’import que es detalla en la base 3.8, llevat que es tracti de persones amb un grau de discapacitat igual o superior al 33 %, que estan exemptes de pagar qualsevol taxa.
h) No tenir la condició de personal estatutari fix en la mateixa categoria i especialitat a la qual s’opta, qualsevol que sigui la situació administrativa.
i) Cal acreditar coneixements de català del nivell B1.
2.2. Les persones aspirants que es presentin en el torn de promoció interna han de complir també els requisits següents:
a) Tenir la condició de personal estatutari fix del Servei de Salut de les Illes Balears.
b) Pertànyer a una categoria diferent a la convocada del mateix grup de classificació o d’un d’inferior.
c) Estar en la situació de servei actiu.
d) Que el nomenament fix en la categoria de procedència tengui almenys dos anys d’antiguitat.
2.3. Les persones que es presentin en el torn de reserva per a persones amb alguna discapacitat han de tenir reconegut un grau de discapacitat igual o superior el 33 %.
2.4. D’acord amb l’article 5 del Decret 8/2018, cal acreditar coneixements de català del nivell B1. No obstant això, si la persona aspirant no compleix aquest requisit, igualment se n’admetrà la sol·licitud; però si resulta adjudicatària d’una plaça, quedarà obligada a obtenir-lo i acreditar-lo en el termini de dos anys comptador des de la data d’ocupació de la plaça.
2.5. Els requisits exigits per participar en aquesta convocatòria —excepte el relatiu al català— s’han de complir dins del termini per presentar sol·licituds i s’han de mantenir al llarg de tot el procés selectiu fins a la presa de possessió de la plaça adjudicada. En cas contrari, es perdran tots els drets derivats de la convocatòria.
3.- Sol·licituds
3.1. La persona interessada a participar en aquest procés selectiu pot emplenar la sol·licitud per mitjà del tràmit telemàtic publicat en els webs <http://opoibsalut.caib.es> i <http://opoibsalut.illesbalears.cat> seguint les recomanacions que es publiquen en l’annex 4 d’aquesta resolució. A més ha d’al·legar la titulació que l’habilita per accedir a la categoria. Una vegada emplenada, l’ha d’imprimir i formalitzar en un registre oficial. La simple inscripció telemàtica no té validesa.
3.2. En el cas que la persona aspirant vulgui manifestar la seva oposició que l’Administració consulti els documents exigits en aquesta convocatòria i als quals tingui accés, la persona aspirant haurà de presentar també, degudament complimentat, el model d’oposició que figura a l’Annex 6.
3.3. El formulari també està disponible en format d’imprès en paper als Serveis Centrals del Servei de Salut (c/ Reina Esclarmunda, 9, de Palma), a les gerències territorials, a la Gerència d’Atenció Primària de Mallorca i a la Gerència del 061. Aquest formulari també està disponible en el web <www.ibsalut.es>.
3.4. Les sol·licituds es poden presentar en el Registre General dels Serveis Centrals del Servei de Salut, en els registres generals de qualsevol gerència del Servei de Salut o per qualsevol de les vies previstes per la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. En la sol·licitud presentada ha de figurar el segell de registre. L’original ha de quedar en poder de l’Administració i la còpia, en poder de la persona interessada com a justificant. Si la sol·licitud es presenta en una oficina de Correus, ha d’anar dins d’un sobre obert perquè el funcionari corresponent la segelli i la dati abans d’enviar-la per correu certificat.
3.5. El termini per presentar sol·licituds és d’un mes a comptar des de l’endemà a la data de publicació de la resolució que aprovi cada convocatòria descentralitzada. Si l’últim dia és inhàbil, s’ha d’entendre que el termini es prorroga fins al primer dia hàbil següent.
3.6. Les persones aspirants han d’assenyalar en la sol·licitud el torn en què es presenten al procés selectiu i el sector sanitari al qual opten. Qui no ho indiqui serà inclòs en el torn lliure.
3.7. Les persones aspirants també han d’assenyalar en la sol·licitud l’illa on volen fer l’examen (Mallorca, Menorca o Eivissa). Si no ho indiquen, per defecte se’ls assignarà Mallorca.
3.8. Independentment del torn en què es presentin, les persones aspirants que necessitin adaptacions de temps o de mitjans per participar en el procés selectiu ho han de demanar en la sol·licitud.
3.9. La taxa dels drets d’examen d’aquesta convocatòria és de 28,32 euros per a les persones aspirants al torn lliure (codi OPGN) i de 14,14 euros per a les persones aspirants al torn de promoció interna (codi OPGR), tal i com estableix la resolució de la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques de 7 de gener de 2019 per la qual s’actualitzen les taxes de la Comunitat Autònoma per al 2019 (BOIB núm5/2019, de 10 de gener). Les persones aspirants que addueixin un grau de discapacitat igual o superior al 33 % estan exempts de pagar qualsevol taxa.
3.10. Els drets d’examen s’han d’ingressar per mitjà del document unificat d’ingrés (model 046) habilitat a l’efecte, que es pot emplenar telemàticament seguint les instruccions de l’Agència Tributària de les Illes Balears. L’ingrés s’ha d’efectuar en alguna de les entitats bancàries col·laboradores de l’Agència Tributària, que figuren en el seu web.
3.11. El pagament de la taxa s’ha de realitzar dins del termini per presentar sol·licituds ja que, si no es compleix aquest requisit, seria motiu d’exclusió. En qualsevol cas, el justificant del pagament de la taxa s’ha d’adjuntar a la sol·licitud de participació. Les persones aspirants n’han de conservar una còpia.
3.12. Les persones aspirants queden vinculades a les dades que hagin fet constar en la sol·licitud i només poden demanar que es modifiquin per mitjà d’un escrit motivat presentat en el termini per registrar les sol·licituds. A l’efecte de rebre notificacions, es considerarà el domicili que figuri en la sol·licitud com l’únic vàlid; seran responsabilitat exclusivament de la persona aspirant els errors en la consignació del domicili i no comunicar qualsevol canvi de domicili.
3.13. En la sol·licitud, la persona aspirant ha d’esmentar expressament que compleix tots els requisits i les condicions que s’exigeixen en cada cas. A més, ha d’adjuntar els documents següents:
a) Fotocòpia del document d’identitat (DNI, NIE o passaport). Les persones que, d’acord amb la base 2.1.a, tenguin dret a participar en el procés selectiu per una causa determinada de parentiu o dependència han de presentar una fotocòpia compulsada d’algun document que acrediti aquesta circumstància.
b) Resguard acreditatiu d’haver pagat la taxa de l’examen (DUI, exemplar per a l’Administració), en el qual ha de figurar el segell de l’entitat bancària que acrediti que s’ha efectuat el pagament.
c) Fotocòpia compulsada de la titulació acadèmica necessària per poder participar en aquesta convocatòria. S’ha de compulsar en l’anvers i en el revers del document. En cas de no disposar encara del títol, s’haurà de presentar el certificat acadèmic oficial que acredita que s’han superat tots els requisits necessaris per obtenir el títol i que s’han pagat les taxes acadèmiques. No es considera com a document justificatiu el simple extracte acadèmic.
d) Els coneixements de català es poden acreditar dins el termini per presentar sol·licituds per mitjà d’un certificat expedit per l’Escola Balear d’Administració Pública o per mitjà d’algun dels expedits i reconeguts com a equivalents o homologats per la Direcció General de Política Lingüística que acreditin el nivell B1 de coneixements de català.
3.13 Per al torn de reserva per a persones amb alguna discapacitat, els aspirants han de presentar també el certificat que acrediti el reconeixement de la condició legal del grau de discapacitat igual o superior al 33 %.
3.14 Per al torn de promoció interna, les persones aspirants han de presentar també els documents següents:
a) Fotocòpia compulsada del nomenament per ocupar una plaça fixa com a personal estatutari en una categoria diferent de la convocada del mateix grup de classificació o d’un d’inferior.
b) Certificat original o còpia compulsada dels serveis prestats expedit per la gerència o per la direcció de gestió de la institució corresponent. La gerència de la destinació actual de la persona aspirant pot certificar prestacions de serveis anteriors a la incorporació a aquest sempre que constin en el seu expedient personal o que els acrediti de manera fefaent. En el supòsit que no rebi a temps el certificat sol·licitat, la persona aspirant ha d’adjuntar una fotocòpia compulsada d’aquesta sol·licitud, en la qual ha de figurar llegible el segell de registre d’entrada, sense perjudici que posteriorment —una vegada emès el certificat requerit— l’hagi d’aportar per unir-lo a l’expedient.
4.- Admissió de les persones aspirants
4.1. Una vegada vençut el termini per presentar sol·licituds, el director general del Servei de Salut dictarà una resolució per aprovar les llistes provisionals de persones admeses i excloses del procés selectiu, que es publicarà en el BOIB, en el web <www.ibsalut.es> i en el tauler d’anuncis dels Serveis Centrals del Servei de Salut. En la llista provisional d’admeses figuraran el nom i els llinatges i el número del document d’identitat. En la llista provisional d’excloses figurarà també la causa de l’exclusió. Amb la finalitat d’evitar errors i, si se’n produeixen, fer possible que es corregeixin dins del termini i en la forma escaient, les persones aspirants han de comprovar no només que no figuren en la llista d’excloses sinó que, a més, consten en la d’admeses.
4.2. A partir de l’endemà de la data en què s’hagi publicat en el BOIB la resolució amb les llistes provisionals, les persones aspirants disposen d’un termini de deu dies hàbils per presentar reclamacions, que no tendran caràcter de recurs, o per esmenar—si escau— el defecte que n’hagi motivat l’exclusió. Les reclamacions que es presentin s’han d’entendre rebutjades quan les persones interessades que les hagin presentades no apareguin com a admeses en la resolució en què es publicaran les llistes definitives. Les persones interessades que no esmenin els defectes en el termini establit seran excloses del procés selectiu. Per un altre costat, les que hagin detectat errors en la consignació de les seves dades personals poden manifestar-ho en aquest mateix termini. Els errors de fet es poden esmenar en qualsevol moment, d’ofici o a petició de la persona interessada.
4.3. Una vegada vençut el termini per presentar al·legacions i esmenar errors, el director general del Servei de Salut dictarà una resolució per aprovar les llistes definitives de persones aspirants admeses i excloses, que es publicarà en el BOIB, en el web <www.ibsalut.es> i en el tauler d’anuncis dels Serveis Centrals del Servei de Salut. Contra aquesta resolució —que exhaureix la via administrativa—, les persones interessades poden interposar un recurs de reposició davant del director general del Servei de Salut en el termini d’un mes comptador des de l’endemà de la data de publicació, tot i que poden interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de la data de publicació.
4.4. Les persones aspirants que es presentin en el torn de promoció interna i que no acreditin que compleixen els requisits específics establits en la base 2.2 seran incloses en la llista provisional d’excloses d’aquest torn. En aquest cas, independentment del dret a esmenar defectes o presentar reclamacions contra l’exclusió, les persones aspirants poden pagar la taxa per al torn lliure dins del termini de deu dies a què es refereix la base 4.2. Si finalment són incloses en les llistes definitives d’admeses en el torn de promoció interna, tendran dret a sol·licitar que se’ls torni la taxa pagada per accedir al torn lliure, d’acord amb el que disposa la base 4.7. Si han estat excloses de la llista definitiva del torn de promoció interna, seran incloses d’ofici en la llista definitiva d’admeses en el torn lliure i podran sol·licitar que se’ls torni la taxa del torn de promoció interna d’acord amb el que disposa la base 4.7.
4.5. Les persones aspirants que pretenguin accedir a qualsevol dels torns de reserva per a persones amb alguna discapacitat i no acreditin complir els requisits específics establits en la base 2.3 seran incloses en la llista provisional d’excloses. En aquest cas, independentment del dret a esmenar defectes o presentar reclamacions contra l’exclusió, poden pagar la taxa del torn corresponent dins del termini de deu dies a què es refereix la base 4.2. Si finalment són incloses en les llistes definitives d’admeses en el torn de reserva per a persones amb alguna discapacitat, tendran dret a sol·licitar que se’ls torni la taxa abonada, d’acord amb el que disposa la base 4.7. Si han estat excloses del torn per a persones amb alguna discapacitat, seran incloses d’ofici en la llista definitiva d’admeses del torn corresponent.
4.6. El fet de figurar en la llista de persones aspirants admeses no suposa que es reconegui que es compleixen els requisits exigits en el procés selectiu. Si de la documentació que s’ha de presentar segons la base 11.2 es desprèn que no compleix algun dels requisits, perdrà tots els drets que es puguin derivar de participar en aquest procés.
4.7. En base a la normativa aplicable, la Llei 11/1998, de 14 de desembre, sobre el Règim específic de taxes de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm.163/1998, de 24 de desembre), modificada per la Llei 15/2012, de 27 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l’any 2013 (BOIB núm.195/2012, de 29 de desembre) i actualitzada per la resolució de 7 de gener de 2019, de la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques (BOIB 5/2019, de 10 de gener) només és preceptiu tornar la taxa d’inscripció en determinats casos: “Quan per causes no imputables al subjecte passiu, l’activitat que constitueix el fet imposable de la taxa no es faci, procedirà la devolució de l’import corresponent. Per tant, no procedirà cap devolució de la taxa en els supòsits d’exclusió de les proves selectives per causes imputables a la persona interessada”.
5.- Tribunal qualificador
5.1. El Tribunal qualificador, que depèn del director general del Servei de Salut, és l’òrgan encarregat de dur a terme el procés selectiu. Actua amb autonomia funcional i els acords que adopti vinculen l’òrgan del qual depèn, sense perjudici de les facultats de revisió establides legalment.
5.2. Totes les persones que siguin membres del Tribunal hi han de pertànyer a títol individual i les actuacions que hi duguin a terme s’han d’ajustar als principis d’imparcialitat, professionalitat, objectivitat, agilitat i eficàcia. El Tribunal està integrat per vuit membres titulars i els suplents respectius: president/presidenta, secretari/secretària (amb veu i vot) i sis vocals, tots designats pel director general del Servei de Salut per mitjà de la resolució corresponent. La llista de membres es publicarà en el BOIB amb una antelació d’un mes, com a mínim, a la data del primer examen.
5.3. Totes les persones membres del Tribunal han de tenir la condició de personal funcionari de carrera o estatutari fix de les administracions públiques o dels serveis de salut, o de personal laboral dels centres vinculats al Sistema Nacional de Salut, amb una plaça o una categoria per a la qual s’exigeixi tenir un títol de nivell acadèmic igual o superior al que s’exigeix per a l’ingrés.
5.4. El president / la presidenta i tots els vocals han de tenir la titulació corresponent a la categoria que es convoca.
5.5. El secretari / la secretària ha de pertànyer a una categoria o a un cos amb funcions administratives. No té vot en les matèries relatives a la qualificació dels aspirants.
5.6. Les persones membres del Tribunal i les persones que nomenin com a assessores s’han d’abstenir d’intervenir i ho han de notificar a l’autoritat convocant quan concorrin les circumstàncies previstes en l’article 23 de la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic. En qualsevol cas, el/la president/a pot requerir als membres del Tribunal una declaració expressa de no estar incursos en cap
d’aquestes circumstàncies. Així mateix, les persones aspirants poden recusar els membres del Tribunal quan concorri alguna d’aquestes circumstàncies. L’abstenció i la recusació dels membres del Tribunal es regula en els articles 23 i 24 de la Llei 40/2015 i els articles 22 i 23 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
5.7. L’actuació del tribunal s’ha d’ajustar a la Llei 40/2015 quant al funcionament dels òrgans col·legiats. Per a la seva constitució de manera vàlida amb la finalitat de dur a terme sessions i deliberacions i adoptar acords és necessària l’assistència del/la president/a i del/la secretari/a –o dels qui els substitueixin- i almenys de la meitat de les persones membres, titulars o suplents indistintament. Els acords s’han d’adoptar per majoria de vots de les persones +membres presents en cada sessió.
5.8. Corresponen al Tribunal les funcions següents:
a) Determinar de manera concreta el contingut de l’examen i la qualificació.
b) Valorar els mèrits al·legats per les persones aspirants d’acord amb el barem de mèrits que figura en l’annex 3 d’aquesta resolució.
c) Resoldre els dubtes que sorgeixin de l’aplicació d’aquestes bases i de la manera d’actuar en els casos no previstos.
d) Adoptar totes les mesures necessàries per garantir que el procés selectiu es desenvolupi de manera correcta.
5.9. En els casos en què justificadament —a causa del volum o la dificultat tècnica dels exàmens— sigui aconsellable, el director general del Servei de Salut pot designar les persones assessores especialistes necessàries per col·laborar en la confecció de l’examen o en la baremació dels mèrits, que han de limitar-se a prestar col·laboració en les seves especialitats tècniques, i per això tenen veu però no vot. Aquestes persones assessores han de tenir una titulació acadèmica de nivell igual o superior a l’exigida per a l’ingrés. La seva designació s’ha de fer per mitjà d’una resolució que es publicarà en el BOIB per informar les persones interessades. Així mateix, el Tribunal pot sol·licitar que es designin persones col·laboradores per a les tasques de vigilància, coordinació o altres de similars que resultin necessàries per desenvolupar el procés selectiu.
5.10. L’examen es fa de manera descentralitzada, a Mallorca, a Menorca i a Eivissa. El Tribunal ha de designar un/a vocal —entre les persones titulars o, en el seu cas, entre les suplents— per desplaçar-se a l’illa corresponent per a cada examen. La seva tasca s’ha de limitar a supervisar que la prova es desenvolupi correctament, a recollir els fulls de resposta i a lliurar-les al Tribunal.
5.11. El Servei de Salut ha de donar suport tècnic al Tribunal. A efectes de comunicacions i incidències, el Tribunal té la seva seu a les dependències dels Serveis Centrals (c/ Reina Esclarmunda, 9, de Palma).
5.12. Totes les persones membres del Tribunal, les persones assessores i el personal col·laborador percebran les dietes que els corresponguin per assistir a les sessions, d’acord amb el que preveu la normativa vigent sobre indemnitzacions per raó del servei.
5.13. Les persones membres del Tribunal han de mantenir la confidencialitat i el sigil professional en tot el que fa referència a les qüestions tractades en les reunions, de manera que no poden utilitzar fora d’aquestes la informació que disposin com a persones membres del Tribunal referida al procés selectiu per al qual han estat designades.
5.14. Contra els actes que dicti el Tribunal durant el desenvolupament del procés selectiu no es pot interposar cap recurs, excepte si aquells decideixen directament o indirectament sobre el fons de l’assumpte, determinen la impossibilitat de continuar el procediment o produeixen indefensió o perjudici irreparable a drets i interessos legítims, d’acord amb l’article 112 de la Llei 39/2015. En aquests casos, les persones interessades poden interposar un recurs d’alçada davant del director general del Servei de Salut en el termini d’un mes a comptar des de l’endemà a la data de publicació o notificació de l’acte.
5.15. Les organitzacions sindicals amb representació a la Taula Sectorial de Sanitat poden exercir en qualsevol moment funcions de vigilància a fi de vetllar perquè el procediment selectiu es desenvolupi correctament.
6. Sistema selectiu
6.1. El procediment selectiu és el de concurs oposició; per tant, consta d’una primera fase (oposició), que suposa el 60% de la puntuació, i d’una segona fase (concurs), que representa el 40%. La qualificació final s’obté sumant les puntuacions obtengudes en ambdues fases.
6.2. La fase d’oposició consta d’un sol examen de caràcter obligatori i eliminatori:
a) Consisteix a resoldre per escrit un supòsit teoricopràctic triat per la persona aspirant entre cinc alternatives proposades pel Tribunal. Té com a finalitat valorar les aptituds, les destreses i la capacitat professional de la persona aspirant amb relació a les funcions pròpies de la categoria a la qual opta i els coneixements dels fonaments teòrics aplicables al cas.
b) Es valoren la capacitat i la formació general, el coneixement de les matèries desenvolupades, la precisió i el rigor analític en l’exposició, la capacitat de síntesi, les conclusions exposades i la correcció de l’expressió escrita.
c) Aquest examen es valora de 0 a 60 punts; per superar-lo cal assolir la puntuació mínima de 30 punts.
d) El temps total per fer l’examen és de 120 minuts.
e) Aquesta prova es farà el mateix dia i a la mateixa hora a tots els sectors sanitaris o àrees de salut.
6.3. La fase de concurs consisteix en la valoració dels mèrits que les persones aspirants acreditin, referits al darrer dia del termini per presentar sol·licituds. De la valoració se n’encarrega el Tribunal mateix aplicant els barems que figuren en l’annex 3.
6.4. La puntuació màxima que es pot obtenir en la fase de concurs és de 40 punts. En cap cas la puntuació obtenguda en aquesta fase no es pot aplicar per assolir la puntuació mínima de la fase d’oposició.
6.5. Pel fet que en el barem està prevista una puntuació de 103 punts i la màxima que es pot obtenir en la fase de concurs és de 40 punts, el Tribunal ponderarà la puntuació final obtenguda per l’aplicació del barem (annex 3) amb els 40 punts màxims de la fase de concurs.
7. Desenvolupament de l’examen
7.1. Els exàmens es faran de manera descentralitzada a cada sector sanitari. La persona aspirant ha d’haver assenyalat a la sol·licitud el sector sanitari on el vol fer. D’altra banda, les persones aspirants que el dia de l’examen s’hagin de trobar per causes justificades en un sector diferent del triat i el puguin fer en aquest sector, ho han de comunicar al Tribunal amb una anticipació mínima de deu dies respecte de la data prevista, o bé amb l’anticipació més gran possible quan es motivi una causa sobrevenguda que impossibiliti comunicar-ho amb l’anticipació indicada. El Tribunal prendrà les mesures organitzatives pertinents per garantir que les persones aspirants residents a Formentera puguin accedir al desenvolupament dels exàmens.
7.2. Sempre que sigui possible, en la resolució en la qual es publiquin la llistes provisionals de persones admeses i excloses establiran la data, l’hora i el lloc en què es farà l’examen. Aquesta resolució es publicarà en el BOIB, en el web <www.ibsalut.es> i en el tauler d’anuncis de la seu del Tribunal. En cas contrari, aquesta informació s’adjuntarà a les llistes definitives.
7.3. Per presentar reclamacions o sol·licitar la revisió de l’examen, les persones aspirants disposen d’un termini de tres dies hàbils des de la data de publicació de les llistes provisionals. Aquestes impugnacions s’han de presentar, degudament documentades, en algun dels registres oficials prevists a la normativa vigent i s’han d’adreçar a la seu del Tribunal (C/ Reina Esclarmunda, 9 CP07003 Palma de Mallorca. Illes Balears). Una vegada resoltes, el Tribunal publicarà les llistes definitives de persones aspirants que han superat l’examen.
7.4. Les persones que s’examinen poden triar respondre la prova en qualsevol de les dues llengües oficials de les Illes Balears. A l’efecte, han d’indicar en la sol·licitud en quin idioma ho volen fer.
7.5. Per accedir a la sala on es faci l’examen cal presentar el document d’identitat. En qualsevol moment el Tribunal pot requerir una persona que s’està examinant que acrediti la seva identitat. Les prsones opositores seran convocats per a l’examen en crida única; en seran exclosos els que no hi compareguin.
7.6. El Tribunal establirà les adaptacions de temps i de mitjans per a les persones aspirants amb alguna discapacitat que ho hagin demanat a la sol·licitud i que el Tribunal consideri necessàries. A l’efecte, el Tribunal pot demanar l’assessorament del Servei de Prevenció de Riscos Laborals del Servei de Salut. Les adaptacions no han de desvirtuar el caràcter de l’examen, la finalitat del qual és valorar l’aptitud de les persones aspirants per a les funcions pròpies de la plaça a la qual opten.
7.7. Així mateix, el Tribunal ha d’adoptar les mesures necessàries per evitar que durant l’examen s’utilitzi qualsevol mitjà —inclosos els electrònics— que pugui desvirtuar l’aplicació dels principis d’igualtat, mèrit i capacitat, i per garantir la transparència del procés.
7.8. Si en qualsevol moment del procés selectiu el Tribunal té coneixement o dubtes fonamentats que una de les persones aspirants no compleix algun dels requisits exigits en la convocatòria, li pot requerir els documents que acreditin que el compleix. Si no queda acreditat, el Tribunal —amb l’audiència prèvia de la persona aspirant— elevarà al director general del Servei de Salut una proposta motivada per excloure-la del procés selectiu, en la qual ha d’informar de les inexactituds o les falsedats consignades per aquesta persona en la sol·licitud d’admissió en el procés. En aquest cas, mentre no es dicti la resolució corresponent, la persona aspirant pot continuar participant condicionalment en el procés selectiu. Contra la resolució d’exclusió del procés selectiu, que exhaureix la via administrativa, la persona interessada pot interposar un recurs de reposició davant del director general del Servei de Salut en el termini d’un mes comptador des de l’endemà de la data de publicació o notificació, o bé directament un recurs contenciós administratiu davant de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l’endemà de la data de publicació o notificació.
8. Llista de persones aspirants que han superat la fase d’oposició
8.1. Una vegada acabat l’examen de la fase d’oposició i resoltes les possibles al·legacions, el Tribunal publicarà en el web <www.ibsalut.es> i en el tauler d’anuncis de la seu del Tribunal les llistes de les persones que han superat aquesta fase, referides a cada un dels torns. Aquestes llistes inclouran el nom i els llinatges, el número del document d’identitat i la puntuació obtenguda per cada persona aspirant.
8.2. Haurà superat la fase d’oposició —la puntuació màxima de la qual és de 60 punts— tota persona aspirant que hagi aprovat l’examen, és a dir, que hagi obtengut almenys 30 punts.
9. Fase de concurs: valoració dels mèrits
9.1. Dins del termini de 20 dies hàbils comptadors des de l’endemà de la publicació de la llista de persones aprovades en la fase d’oposició, aquestes han d’acreditar els mèrits que s’indiquen en l’annex 3 per a la fase de concurs presentant els documents originals o fotocòpies compulsades en el Registre General dels Serveis Centrals del Servei de Salut o per alguna de les vies previstes en l’article 18 de la Llei 39/2015.
9.2. Les persones aspirants que participin en el torn de promoció interna poden no aportar els certificats de serveis prestats que ja hagin presentat durant el termini per presentar les sol·licituds.
9.3. Els mèrits s’han d’acreditar i valorar sempre amb referència al final del termini per presentar les sol·licituds. No es valoraran els mèrits que no s’hagin presentat en la manera establida en aquest termini. Si s’havia sol·licitat l’acreditació d’algun mèrit i el certificat no s’ha rebut a temps, cal adjuntar una fotocòpia compulsada d’aquesta sol·licitud, en la qual ha de figurar llegible el segell de registre d’entrada, sense perjudici que posteriorment (una vegada emès el certificat requerit) s’hagi d’aportar per unir-lo a l’expedient.
9.4. El Tribunal pot requerir a les persones aspirants qualsevol aclariment sobre la documentació presentada. Si no s’atén el requeriment no es valorarà el mèrit corresponent, ja que el Tribunal només ha de valorar o demanar aclariments sobre els mèrits al·legats dins el termini establit i en la forma escaient per les persones aspirants. També pot requerir la persona interessada una còpia traduïda per un traductor jurat dels documents acreditatius de mèrits que estiguin redactats en un idioma diferent dels oficials de les Illes Balears.
9.5. Una vegada conclosa la valoració dels mèrits, el Tribunal publicarà en el web <www.ibsalut.es> i en el tauler d’anuncis de la seu del Tribunal les llistes provisionals de puntuacions obtengudes en la fase de concurs, referides a cada un dels torns. Les persones aspirants disposen d’un termini de 7 dies hàbils per presentar al·legacions referides a la puntuació d’aquesta fase. Una vegada vençut el termini i resoltes les al·legacions, el Tribunal publicarà les llistes definitives.
10. Resolució del concurs oposició
10.1. Una vegada acabada la fase de concurs, el Tribunal publicarà les llistes de persones aspirants que han superat el procés selectiu, referides a cada un dels torns, i les elevarà al director general del Servei de Salut. Aquestes llistes contendran, com a màxim, tantes persones aspirants aprovades com places s’hagin oferit.
10.2. A fi d’assegurar que es cobreixen totes les places convocades, quan de la documentació exigida en la base 11.2 es desprengui que alguna de les persones seleccionades no compleix els requisits per ser nomenada personal estatutari fix o renunciï abans del nomenament com a personal estatutari fix, el Tribunal també ha de publicar una llista complementària de les persones aspirants que segueixin per puntuació a les persones proposades. Aquesta llista també s’elevarà al director general del Servei de Salut.
10.3. L’ordre final de prelació de les persones aspirants seleccionades es determina per la suma de les puntuacions de la fase d’oposició i de la fase de concurs.
10.4. En cas d’empat en la puntuació final, l’ordre s’estableix tenint en compte la puntuació més alta en l’apartat 1 del barem de mèrits (“Experiència professional”); si continua havent-hi empat, l’ordre s’estableix tenint en compte la puntuació total de la fase de concurs; si l’empat persisteix, es resoldrà a favor de la persona aspirant que tengui la puntuació més alta en la fase d’oposició, i si tot i així l’empat es manté es resoldrà a favor de la persona aspirant de més edat. Finalment, en cas necessari el Tribunal resoldria l’empat per sorteig.
11. Publicació de les llistes de persones aspirants que han superat el procés selectiu i places que s’ofereixen
11.1. Una vegada rebudes les llistes de persones aspirants seleccionades confeccionades pel Tribunal, el director general del Servei de Salut dictarà una resolució per aprovar i publicar aquestes llistes en el BOIB. En la resolució figuraran totes les persones seleccionades i la llista de places que s’ofereixen, que han de ser sempre places bàsiques de la categoria estatutària corresponent.
11.2. En el termini de 20 dies hàbils comptadors des de l’endemà de la publicació de la resolució, les persones aspirants seleccionades i els que figurin en la llista complementària han de presentar els documents següents:
a) Fotocòpia compulsada del certificat que acrediti tenir com a mínim el nivell B1 de coneixements de català. Si no s’acredita aquesta capacitació lingüística s’aplicarà allò que disposa l’article 7 del Decret 8/2018.
b) Fotocòpia compulsada del títol acadèmic exigit en aquesta convocatòria o certificat acadèmic que acrediti haver completat tots els estudis per obtenir el títol, amb la sol·licitud d’expedició del títol i el pagament de les taxes corresponents.
c) Declaració jurada o promesa de la persona aspirant de no haver estat separat —per mitjà d’un expedient disciplinari— del servei de qualsevol servei de salut o administració pública en els sis anys anteriors a la convocatòria, i de no estar inhabilitada amb caràcter ferm per acomplir funcions públiques ni per a la professió corresponent.
d) Els/les ciutadans/es d’altres estats esmentats en la base 2.1.a han d’acreditar que no estan inhabilitats/des —per sanció o pena— per accedir a funcions o a serveis públics en un estat de la Unió Europea i que no han estat separats/des —per sanció disciplinària— d’alguna de les seves administracions o dels seus serveis públics en els sis anys anteriors a la convocatòria.
e) Certificat expedit pel Servei de Prevenció de Riscos Laborals del Servei de Salut de les Illes Balears que acrediti la capacitat funcional necessària per acomplir les funcions que es derivin del nomenament.
f) Llista de predilecció —de major a menor interès— de les places oferides. Cal incloure-hi el mateix nombre de places que el número d’ordre assignat a l’aspirant.
g) Excepte en els casos de força major —que han de ser constatats degudament i, si és procedent, apreciats per l’Administració per mitjà d’una resolució motivada—, si no es presenta tota aquesta documentació en el termini establit o si examinant-la es dedueix que l’aspirant no compleix algun dels requisits, aquest no podrà ser nomenat personal estatutari, per la qual cosa s’anul·laran les actuacions que hagi fet, sense perjudici de la responsabilitat en què hagi incorregut per falsedat en la sol·licitud inicial.
12. Nomenament de personal estatutari fix, adjudicació de places i presa de possessió
12.1. Una vegada revisada la documentació requerida en la base 11.2, les persones seleccionades obtendran un nomenament de personal estatutari fix del Servei de Salut de les Illes Balears per mitjà d’una resolució del director general, que es publicarà en el BOIB.
12.2. En aquesta resolució s’adjudicaran les places —que tenen caràcter definitiu— segons l’ordre final de prelació, d’acord amb la petició de destinació i tenint en compte les places vacants que s’ofereixin. Les persones seleccionades que accedeixin pel torn de promoció interna tendran preferència per triar la plaça respecte de les persones seleccionades pel torn lliure, de conformitat amb l’article 34.6 de la Llei 55/2003. Les persones seleccionades del torn lliure amb alguna discapacitat s’integraran d’acord amb la nota obtenguda per cadascuna en la llista general de torn lliure únicament per a aquests efectes.
12.3. La presa de possessió s’ha d’efectuar en el termini d’un mes comptador des de la data en què es publiqui en el BOIB la resolució d’adjudicació de places. Perdran aquest dret les persones que no s’incorporin a la destinació respectiva en aquest termini, excepte en els casos d’impossibilitat acreditada i apreciada per l’òrgan convocant. Abans de prendre possessió de la plaça, la persona seleccionada ha de fer constar que no ocupa cap lloc de feina ni fa cap activitat en el sector públic de les que comprèn l’article 1 de la Llei 53/1984, de 26 de desembre, d’incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques. Si fa alguna activitat privada —incloses les de caràcter professional— ho ha de declarar en el termini de 10 dies hàbils comptadors des de l’endemà de la data de la presa de possessió perquè l’òrgan competent acordi la declaració de compatibilitat o d’incompatibilitat.
12.4. D’acord amb l’article 17.2.a del Reial decret llei 1/1999, el personal estatutari que —d’acord amb allò que disposa l’apartat anterior— obtengui una destinació definitiva no pot participar en els concursos de provisió de places durant un termini mínim d’un any comptador des del dia en què prengui possessió de la plaça bàsica.