Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT DE CULTURA, PATRIMONI I ESPORTS

Núm. 3184
Publicació de l’acord de declaració adoptat pel Ple de Consell de Mallorca de dia 14 de març de 2019 del Bé d’Interés Cultural amb categoria de monument del jaciment de Pedret de Boquer del terme municipal de Pollença

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

“El Ple del Consell Insular de Mallorca en sessió de dia 14 de març de 2019, va adoptar, entre d’altres, el següent acord:

ACORD DE DELIMITACIÓ DEL BÉ D’INTERÈS CULTURAL, AMB CATEGORIA DE MONUMENT,  DEL JACIMENT DE PEDRET DE BÓQUER, DEL TERME MUNICPAL DE POLLENÇA

ANTECEDENTS

Des del Servei de Patrimoni Històric s’ha iniciat d’ofici l’expedient de delimitació del bic monument  del Pedret de Bóquer

El jaciment arqueològic Pedret de Bóquer figura a l’inventari de Monuments Prehistòrics i Protohistòrics de Mallorca, amb el número 0924 i gaudeix de la declaració de bic pel decret 2563/1966, de 10 de setembre, pel que es declaren els Monuments Històrics-Artístics i estan baix la protecció de l’estat tots els monuments megalítics, coves prehistòriques i altres restes prehistòrics i protohistòrics de les Illes de Mallorca i Menorca..

A la carta arqueològica consta amb les coordenades UTM 506950 / 4418090  -DATUM 50-,   amb el núm. inventari 35/28 i on consta la descripció de: “restes d’un talaiot circular.  Ceràmica en superfície”.

A la vista de l’informe tècnic emès per a aquest expedient pel cap de secció d’arqueologia i etnologia del Servei de Patrimoni Històric, en data 7 de maig de 2018,  es proposà la delimitació del monument, detalla el tipus de bé, la delimitació de l’entorn, les pertinences o accessoris del bé, els mobles vinculats, la memòria històrica i detalla l’estat de conservació del bé.

La CIPH a la sessió de dia 22 de maig de 2018 va acordar incoar l’expedient de delimitació del bé de Interès Cultural amb la categoria de monument, del jaciment de “Pedret de Bóquer”, del terme municipal de Pollença, segons la descripció i la delimitació del qual figuren a l’informe tècnic emès pel cap de la secció d’arqueologia i etnologia del Servei de Patrimoni Històric de 7 de maig de 2018.

La incoació es va publicar en el BOIB núm. 77 de 23 de juny de 2018 i en el BOE núm. 164 de 7 de juliol de 2018.

D’acord amb l’article 9.1a), el 21 de juny de 2018 es va sol·licitar informe a la UIB com institució consultiva respecte de la delimitació del bé de Interès Cultural amb la categoria de monument, del jaciment de “Pedret de Bóquer”, del terme municipal de Pollença. L’esmentat informe es va emetre el 10 de juliol de 2018.

Es va obrir un període d’informació pública d’un mes (BOIB núm. 134 de 27/10/2018).

Es va donar audiència de 15 dies hàbils als interessats,  i, en data 12 de setembre de 2018 (registre d’entrada s’han presentat al·legacions per part  del Sr. Josep Alonso Aguiló, en representació de la família Capllonch Ramonell.

L’11 de gener de 2019, el cap de secció  d’arqueologia ha emès un informe per desestimar les al·legacions presentades pel Sr. Alonso Aguiló.

Atès el que disposa l’article 10.1 de la Llei 12/1998, que té el següent tenir literal:

La declaració de béns d’interès cultural s’acordarà pel Ple del consell insular corresponent a proposta de la Comissió Insular de Patrimoni Històric i inclourà [...].

Atès el que disposen els articles 7 i següents de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears, en relació amb la Llei 16/1985, de 25 de juny, del patrimoni històric espanyol, el Reial decret 111/1986, de 10 de gener, de desenvolupament parcial de l’esmentada Llei, i d’acord amb les competències atribuïdes per la Llei 6/1994, de 13 de desembre, als Consells Insulars en matèria de patrimoni històric.

Atès el que disposa el Reglament orgànic del Consell Insular de Mallorca, aprovat pel Ple a la sessió, de dia 12 d’abril de 2018, (BOIB núm. 89, de 19 de juliol de 2018), amb correcció d’errades materials pel Ple, en la sessió de dia 12 de juliol de 2018, el President de la Comissió Insular de Patrimoni Històric eleva al Ple la següent proposta d’ ACORD:

1. Desestimar les al·legacions presentades el 12 de setembre de 2018, pel Sr. Josep Alonso Aguiló, en representació de la família Capllonch Ramonell,  en base a l’informe tècnic emès dia 11 de gener de 2019.

2. Aprovar la delimitació de l’expedient de Bé d’Interès Cultural, amb la categoria de monument, del jaciment de “Pedret de Bóquer” del terme municipal de Pollença, la descripció i la delimitació del qual figuren a l’informe tècnic emès pel cap de la secció d’arqueologia i etnologia del Servei de  Patrimoni Històric en data 7 de maig de 2018, el qual s’adjunta i forma part integrant del present acord

3. Els efectes d’aquesta declaració són els que genèricament estableix la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears i la normativa concordant

4. Notificar aquesta resolució als interessats, a l’Ajuntament de Pollença i al Govern de les Illes Balears.

5. Publicar aquest acord de declaració al Butlletí Oficial de les Illes Balears i al Butlletí Oficial de Estat i anotar-ho al Registre Insular de Béns d’Interès Cultural de Mallorca i comunicar-ho a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears perquè procedeixi a la seva anotació al Registre de Béns d’Interès Cultural de les Illes Balears i a la vegada comuniqui al Registre General de Béns d’Interès Cultural de l’Estat les inscripcions i anotacions que es realitzin.”

Contra aquesta resolució que posa fi a la via administrativa es poden interposar, alternativament, els recursos següents:

a) Directament el RECURS CONTENCIÓS ADMINISTRATIU davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma, que correspongui, en el termini de dos mesos, comptadors a partir del dia següent al de la recepció de la present notificació.

b) El RECURS DE REPOSICIÓ potestatiu davant el mateix òrgan que ha dictat l'acord, en el termini d’UN MES, comptador a partir del dia següent al de la notificació de la present resolució. Contra la desestimació expressa del recurs de reposició podrà interposar-se el recurs contenciós administratiu, en el termini de dos mesos, comptadors a partir del dia següent al de la recepció de la notificació de la desestimació de l’esmentat recurs.

Un cop transcorregut un mes des de la interposició del recurs sense que s’hagi notificat la resolució, podrà interposar-se el recurs contenciós administratiu, contra la desestimació presumpta del recurs de reposició, sense limitació temporal, mentre no hi hagi resolució expressa.

No obstant l’anterior, es pot exercitar, si n’és el cas, qualsevol altre recurs que s’estimi pertinent. Tot això de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa i de la Llei 4/1999, de 13 de gener, de modificació de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

 

Palma, 28 de març de 2019

Per delegació del secretari general, la secretària delegada

(Decret de 12 de novembre de 2018, BOIB núm. 143, de 15 de novembre de 2018)

Nieves Rodríguez Verdú

ANNEX I: Es publica com a annex I l’informe tècnic, de dia 7 de maig de 2018.

La Direcció Insular de Patrimoni Històric te la voluntat d’iniciar el procediment per a la delimitació del Monument corresponent al jaciment arqueològic del Pedret de Bòquer, Pollença.

Antecedents:

El jaciment arqueològic del Pedret de Bòquer, figura a l’inventari de Monuments Prehistòrics y Protohistòrics de Mallorca, amb el núm. 0924 i gaudeix de la declaració de bé d’interès cultural pel Decret 2563/1966, de 10 de setembre per el que “es declaren els Monuments Històrics - Artístics i estan baix la protecció de l’Estat tots els monuments megalítics, coves prehistòriques i altres restes prehistòrics i protohistòrics de les Illes de Mallorca i Menorca”.  

Amb les coordenades U.T.M. 506950/4418090 -DATUM 50- i el núm. de inventari 35/28, té entrada a la carta arqueològica elaborada per la Direcció General de Cultura de la Conselleria de Cultura Educació i Esports del Govern Balear. La descripció que l’esmentada fitxa en fa es extremadament simple. Diu: “Restes d’un talaiot circular. Ceràmica en superfície” . La cronologia situa les restes a l’edat del ferro i a l’època romana. Els criteris utilitzats per la datació són les estructures i la ceràmica.

Descripció del jaciment:

Situat al vessant meridional de la Talaia Vella el jaciment del Pedret de Bòquer, s’estén per diverses parcel·les al sud-oest de les cases de la actual possessió de Bòquer.

La historiografia moderna situa en aquest indret la civitas Bocchoritana. És aquesta un cas singular entre les ciutats antigues de Mallorca, tan es així, que gaudir d’un status de federada amb Roma. Del seu estatut jurídic en tenim dues proves excepcionals, dues tabulae patronatus trobades a les immediacions del jaciment. La més antiga va ser localitzada en mes de setembre de 1765 per un pagès mentre llaurava la finca coneguda com el Pedret de Bòquer. Es tractava d’una plaça de bronze de forma rectangular amb una inscripció en llatí que feia esment al Senatus Populuscue Bocchoritannus, indici prou clar de la ciutat federada que referí Plini. La segona, més moderna, de 1951 va ser localitzada un poc més allunyada a les Platges de Llenaire al Port de Pollença.

Per la seva localització en el Port de Pollença, al nord de Mallorca, gaudeix d’un privilegiat lloc estratègic, on a raser de la Punta de l’Avançada el seu port esdevé en un indret clau de la Badia de Pollença. Al temps disposa d’una avantatjosa connexió amb la costa nord de l’Illa per cala Bòquer. Tot indica, que es tractava d’un poblat talaiòtic del que sols en queden en superfície les restes d’un talaiot i unes poques restes de la muralla emmascarades per el teixit rocós i la vegetació. Sabem per Cerdà (Cerdà 2002), que amb l’allargament del cap del Moll del Port de Pollença desprès de 1936, es va fer aprofitant els grans penyals de les Muralles dels poblats talaiòtics de Bòquer i Can Daniel.

Els treballs arqueològics realitzats entre 2001 i 2003 per Maria Magdalena Estarelles i Josep Merino posaren de manifest una estratigrafia prou rica que en el punt intervingut es remuntava a un moment anterior a la conquesta del 123aC per part de Metel. Els investigadors proposen per aquets una cronologia del 145/135 aC. Al mateix temps les excavacions evidenciaren l’existència de paviments i dipòsits d’opus signinum amortitzats en el segle III dC, fet que no fa altra cosa que augmentar el seu interès científic en tant caldrà esbrinar les relacions amb la veïna Pollentia.

Tipus de bé.

El Pedret de Bóquer gaudeix de la declaració de Be d’Interès Cultural amb la categoria de Monument. La proposta es  la delimitació del Monument

La delimitació de l’entorn de protecció del bé afectat.

La delimitació és la que ve cartografiada al plànol que s’adjunta i forma part d’aquest expedient. En aquets es distingeixen els límits del Monument i el seu entorn de protecció. El Monument es correspon amb l’àrea representada al plànol amb un tramat ortogonal i l’entorn de protecció per una trama de punts. Al costat SE els límits de l’entorn de protecció i del monument són coincidents amb la carretera MA-2200, restant aquesta fora de l’àrea de protecció.

Les pertinences o accessoris del bé.

S’inclou dins l’àmbit del bé tots els materials ceràmics, faunístics, sedimentaris o de qualsevol altre natura i cronologia obtinguts i cronologia obtinguts a rel de qualsevol intervenció arqueològica. En el cas de que es documentin estructures, també queden incloses en la declaració del bé, i s’inclourà la seva planimetria adient en aquest expedient.

Els béns mobles vinculats a l’immoble.

Son tots aquells esmentats a l’apartat anterior, més el que es puguin aportar d’antigues prospeccions, excavacions o col·leccions si és el cas.

La memòria històrica del bé.

El jaciment del Pedret de Boquer, es relaciona de forma directa amb la civitas Bocchoritana única ciutat mallorquina que gaudir del status de federada amb la Roma antiga. Com s’ha mencionat més amunt, l’històrica de la relació del lloc del Pedret de Boquer amb la ciutat federada s’inicià amb la troballa de les dues tabulae patronatus. Les intervencions arqueològiques realitzades entre 2001-2003, posaren de manifest la llarga perduració d’aquets jaciment.  

L’informe detallat sobre l’estat de conservació del bé.

L’estat de conservació de les restes en superfície, incloses les exhumades a les excavacions de principis de segle és del tot precari.

Per tot l’exposat anteriorment es proposa a la Comissió Insular de Patrimoni Històric, la INCOACIÓ de Expedient de delimitació del Monument corresponent al jaciment EL PEDRET DE BOQUER del terme municipal de Pollença.

ANNEX II: Planimetria

Documents adjunts