Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE TREBALL, COMERÇ I INDÚSTRIA

Núm. 9344
Resolució del conseller de Treball, Comerç i Indústria per la qual es disposa la inscripció i dipòsit en el Registre de Convenis Col·lectius de les Illes Balears del Conveni col·lectiu del personal laboral docent i investigador de la Universitat de les Illes Balears i la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (codi de conveni 07001902012001)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

  1. El 24 de gener de 2018, la representació de la Universitat de les Illes Balears i la del seu personal laboral docent i investigador, acordà i subscriví el text del Conveni col·lectiu de treball.

  2. El 16 d’abril de 2018, la senyora Catalina A. Pou Rayas, en representació de la mesa negociadora del Conveni col·lectiu, sol·licità el registre, el dipòsit i la publicació del Conveni esmentat.

Fonaments de dret

  1. L’article 90.3 del Text refós de la Llei de l’Estatut dels treballadors, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d’octubre.

  2. El Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis i acords col·lectius de treball.

  3. L’article 45 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les Administracions Públiques.

Per tot això, dict la següent

Resolució

  1. Inscriure i dipositar el Conveni col·lectiu del personal laboral docent i investigador de la Universitat de les Illes Balears en el Registre de Convenis Col·lectius de les Illes Balears.

  2. Notificar aquesta Resolució a la mesa negociadora.

  3. Publicar el Conveni en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

  

Palma, 11 de setembre de 2018

La directora general de Treball, Economia Social i Salut Laboral

Isabel Castro Fernández

Per delegació del conseller de Treball, Comerç i Indústria

(BOIB 105/2015)

 

   

Conveni per al personal laboral docent i investigador de la Universitat de les Illes Balears

Un dels principis generals que inspira aquest conveni és el d’equiparar les condicions laborals i de retribució entre el PDI laboral i el PDI funcionari en tots els àmbits.

Títol I. Àmbits d’aplicació, vigència i comissió paritària

Article 1. Parts integrants del conveni

Les parts integrants del present conveni col·lectiu són: d’una part, la Universitat de les Illes Balears (d’ara endavant, UIB), representada pel Rector, i de l’altra, el personal docent i investigador amb contracte laboral (en endavant, PDIL), representat pels membres del Comitè d’Empresa del PDIL.

Article 2. Àmbit territorial

El present conveni col·lectiu és aplicable a la Universitat de les Illes Balears i, en conseqüència, a tots els seus centres docents, instituts universitaris, i altres dependències o estructures on es realitzen funcions docents i/o investigadores dels centres de treball actuals.

Article 3. Àmbit personal

1. Les normes contingudes en el present conveni col·lectiu són aplicables a tot el personal docent i investigador que mantingui una relació laboral amb la UIB, en alguna de les modalitats i figures següents:

a) El personal contractat conformement amb les modalitats previstes a la Llei orgànica d’universitats, la normativa autonòmica i els Estatuts de la UIB.

b) El personal contractat a càrrec del programa Ramón y Cajal o equivalent.

c) Els professors associats de nacionalitat estrangera contractats laboralment durant la vigència de la Llei orgànica 11/1983, de 25 d’agost, de reforma universitària, per ocupar funcions específiques docents o investigadores.

2. Per equiparar les condicions laborals i de retribució entre PDI laboral i PDI funcionari, s’entendrà en tots els aspectes l’equivalència entre professor titular d’escola universitària i professor col·laborador, i entre professor titular d’universitat i professor contractat doctor.

3. Queden expressament exclosos de l’àmbit d’aplicació d’aquest conveni col·lectiu, tret que els respectius articles assenyalin el contrari:

a) El personal contractat per a obra o servei determinat, de caràcter docent o d’investigació, a càrrec de projectes d’investigació i/o convenis, que es regirà per l’Estatut dels treballadors, els respectius contractes de treball i la resta de legislació laboral vigent.

b) El personal contractat conformement amb les previsions de la Llei 14/2011, d'1 de juny, de la ciència, la tecnologia i la innovació, que es regirà d’acord amb el que disposen els programes o convocatòries específics.

c) El personal contractat laboral a l’empara de l’estatut del personal investigador en formació.

Article 4. Vigència

El present conveni col·lectiu entrarà en vigor l’endemà d’haver-se publicat al Butlletí Oficial de les Illes Balears i serà vigent durant un any. 

Article 5. Pròrroga, denúncia i revisió

1. Acabat el termini de vigència del present conveni col·lectiu, es prorrogarà anualment, excepte que el denunciï alguna de les parts amb una antelació mínima de tres mesos abans de la data del final de la vigència del conveni o d’alguna de les pròrrogues.

2. Denunciat el present conveni per escrit per qualsevol de les parts, el seu contingut es mantindrà en vigor mentre no s’arribi a un altre acord.

Article 6. Compensació i absorció

Les condicions econòmiques establertes al present conveni substitueixen les existents des de la seva entrada en vigor, sigui quin sigui el seu origen i naturalesa, a excepció de les derivades d’aplicar la normativa, el programa, la convocatòria, el conveni de col·laboració o l’ajut concrets. Si per disposició legal o reglamentària s’estableix una millora de condicions econòmiques, només tindrà eficàcia si, considerades globalment i en còmput anual, resulten superiors a les fixades en aquest conveni, tret que siguin quantitats fixades en una normativa, un programa, una convocatòria, un conveni de col·laboració o una ajuda concreta i sense possibilitat de variació.

Article 7. Condicions més beneficioses

Es respecten com a condicions més beneficioses de caràcter personal aquelles de què gaudeixi el treballador i que excedeixin en conjunt i en còmput anual les fixades en el present conveni.

Article 8. Constitució de la Comissió Paritària

En el termini màxim d'un mes des de la publicació oficial del conveni, es constituirà una comissió paritària per a la interpretació, la vigilància i el control del seu compliment.

Article 9. Composició de la Comissió Paritària

1. La comissió serà formada per un total de vuit membres: quatre representants de la UIB i quatre representants del Comitè d’Empresa del PDIL.

2. La presidència la desenvoluparà una de les parts, alternativament, cada vegada que es reuneixi la comissió.

3. Els representants de la UIB seran nomenats pel Rector.

4. Els representants dels treballadors seran designats pel Comitè d’Empresa del PDIL d’entre els seus membres, o nomenats per aquest.

5. Cada part podrà nomenar fins a dos assessors, que assistiran a les sessions de la comissió amb veu però sense vot.

Article 10. Funcionament de la Comissió Paritària

1. La Comissió Paritària es reunirà quan ho demani una de les parts integrants del conveni.

2. Els acords es prendran per majoria simple i quedaran reflectits en una acta que s’estendrà a l’efecte en cada sessió.

3. Com a secretari actuarà un membre del Servei de Recursos Humans amb veu però sense vot.

4. Els acords de la Comissió Paritària vincularan ambdues parts en els mateixos termes que el present conveni col·lectiu. Els seus dictàmens i acords s’incorporaran a aquest com a annex.

En tots aquells temes derivats de la interpretació d’aquest conveni en els quals no s’arribi a acord en el si de la Comissió Paritària, ambdues parts acorden de sotmetre’s al procediment que per a solució de conflictes estableix la normativa sobre funcionament en matèria de mediació i arbitratge de la CAIB, davant el Tribunal d’Arbitratge i Mediació de les Illes Balears (TAMIB).

Article 11. Atribucions de la Comissió Paritària

Són funcions de la Comissió Paritària:

1. Interpretar l’articulat, les clàusules i els annexos d’aquest conveni, en totes aquelles qüestions que plantegin les parts i els òrgans de representació dels treballadors.

2. Crear les comissions de treball que estimi necessàries, i establir el caràcter temporal o permanent d’aquestes.

3. Conèixer qualsevol conflicte col·lectiu que es generi en l’àmbit d’aquest conveni.

4. Vigilar que s’apliqui correctament el conveni col·lectiu.

5. Estudiar les possibles modificacions del conveni col·lectiu.

6. Resoldre els punts conflictius que se li plantegin.

7. Adaptar el conveni col·lectiu quan, amb l’acord del Comitè d’Empresa del PDIL, puguin veure’s modificats els drets dels treballadors a conseqüència de l’aplicació d’una altra normativa.

 

Títol II. De la contractació i modalitats de contractació

Article 12. Modalitats de contractació

Les modalitats de contractació laboral seran les específiques de l’àmbit universitari regulades a la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d’universitats, modificada per la Llei orgànica 4/2007, de 12 d’abril, i a la normativa autonòmica de desenvolupament, i totes aquelles modalitats previstes a la legislació laboral que siguin aplicables al PDI a les quals fa referència l’article 3.

El document de plantilla o document equivalent fixarà, oït el Comitè d’Empresa del PDIL, el nombre d’hores, de crèdits i de tutoria que correspon a cada modalitat de professor contractat.

Article 13. Definicions

Les definicions corresponents a les distintes categories són les que s’estableixen a la legislació aplicable. Actualment, aquestes categories són:

1. Ajudant

2. Professor ajudant doctor

3. Professor contractat doctor

4. Professor col·laborador

5. Personal contractat a càrrec del programa Ramón y Cajal o equivalent.

6. Professor associat

7. Professor emèrit

8. Professor visitant.

Al PDI inclòs a les categories 7 i 8 li serà aplicable el present conveni per a tot el que no estigui regulat a la normativa, el programa, la convocatòria o l’ajut que hagi causat el contracte. En tot cas, no li seran aplicables el sistema selectiu, la carrera professional, la jornada laboral, el règim de vacances, permisos i llicències ­–als efectes de docència i investigació– i les retribucions establertes en el present conveni.

Article 14. Selecció i accés del personal docent i investigador contractat a la Universitat de les Illes Balears

1. La contractació del personal docent i investigador de caràcter laboral de la UIB, amb les excepcions previstes al present conveni, es fa mitjançant concursos públics d’acord amb la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d’universitats, modificada per la Llei orgànica 4/2007, de 12 d’abril, la normativa autonòmica, la normativa de la UIB i la legislació laboral vigent.

2. La UIB comunicarà al Comitè d’Empresa del PDIL les convocatòries de places de PDIL abans que surtin publicades al BOIB.

3. Per fer front a necessitats docents sobrevingudes, la Universitat podrà contractar directament, segons estableixi la normativa interna de la Universitat, en règim laboral, amb durada determinada, ajustada a les necessitats acadèmiques, personal docent a l’objecte de cobrir les necessitats del departament que hagi sofert una minva en les seves disponibilitats acadèmiques.

4. La contractació de professors visitants i el nomenament d’emèrits tindrà lloc de conformitat amb el sistema que determini la Universitat. S’ha d’haver negociat prèviament amb el Comitè d’Empresa del PDIL.

Article 15. Funcions del PDI laboral

Les funcions del PDI laboral comprenen, d’acord amb la categoria i el règim de dedicació, la prestació de serveis en activitats docents universitàries, en activitats d’investigació, en activitats d’innovació i transferència del coneixement, així com  altres tasques de gestió i d’atenció a les necessitats del departament o centre, en la jornada laboral establerta, quan sigui elegit o designat per a això.

Article 16. Organització del treball

Correspon a la Universitat de les Illes Balears l’exercici del poder de direcció i l’organització de l’activitat professional i del treball, de conformitat amb el que disposa la legislació aplicable i sense perjudici dels drets i facultats que corresponen als representants del personal.

Article 17. Adscripció

El personal docent i investigador contractat de la UIB s’ha d’adscriure, si és procedent, a una àrea de coneixement, d’acord amb el que disposin la legislació universitària vigent i la normativa de la UIB.

Títol III. Règim de treball

Article 18. Jornada

1. El personal docent i investigador laboral podrà ser contractat a temps complet o parcial en funció de la seva categoria. La durada de la jornada de treball en les contractacions realitzades a temps complet serà aquella que estableixi la normativa vigent aplicable al personal docent i investigador laboral. La durada de la jornada de treball en les contractacions per temps parcial serà aquella que es derivi de les obligacions contractuals docents o investigadores.

2. A proposta d’un departament i d’acord amb el PDIL interessat, el Consell de Direcció de la UIB podrà incrementar la càrrega docent en aquells casos en què sigui necessari cobrir temporalment necessitats docents i investigadores. Aquest augment serà retribuït de forma anàloga a la manera com es retribueixi en cas de personal funcionari.

3. La jornada de treball del PDI contractat s’adequarà al calendari acadèmic, als horaris establerts per a la impartició de la docència i al calendari d’exàmens; s’ha de garantir el compliment de la jornada.

4. Es podrà sol·licitar i gaudir reducció de jornada en les condicions que s'acordin entre les parts.

Article 19. Suspensió del contracte de treball

Els treballadors tenen dret a la suspensió del contracte de treball amb reserva de lloc de treball en les mateixes condicions que el personal docent i investigador dels cossos docents universitaris i en els casos regulats als articles 45 i 48 de l’Estatut dels treballadors.

Queda exceptuat del que es disposa al paràgraf anterior el personal contractat per obra o servei previst a les categories 7 i 8 de l’article tretzè, que es regirà pels respectius normativa, programa, convocatòria, conveni de col·laboració o ajut.

Article 20. Vacances

Les vacances anuals que corresponen al personal docent i investigador contractat laboral de la UIB seran les mateixes que per al personal docent i investigador de la UIB.

El període de vacances quedarà suspès quan el PDIL tingui baixa per IT o permís de maternitat o paternitat.

Article 21. Pla de conciliació de la vida personal, familiar i laboral

Pel que fa al règim de permisos i llicències referits a la conciliació de la vida personal, familiar i laboral que es concedeixin al personal docent i investigador contractat de la UIB, és igual al que es preveu per al personal docent i investigador funcionari de la UIB, segons les normes reguladores dels permisos i llicències del personal docent i investigador funcionari, la normativa pròpia de la UIB i les disposicions legals vigents autonòmiques i estatals.

Article 22. Llicències i permisos als efectes de docència i investigació

El PDI laboral podrà sol·licitar i tenir llicències per any sabàtic, per estudis o per tasques de perfeccionament i de recerca en les mateixes condicions que el PDI funcionari d’acord amb la normativa pròpia de la UIB.

Article 23. Garanties en cas d’acomiadament improcedent

En cas d’acomiadament declarat improcedent per resolució judicial, la UIB oirà el Comitè d’Empresa del PDIL abans de prendre una decisió definitiva. En cas de discordança entre la UIB i el Comitè d’Empresa del PDIL, aquest podrà elevar un informe al Consell de Govern de la UIB.

Article 24. Incompatibilitats

Al personal docent i investigador laboral de la UIB inclòs en l’àmbit d’aplicació d’aquest conveni se li aplicarà el règim d’incompatibilitats establert en la legislació corresponent al personal al servei de les administracions públiques.

Títol IV. Promoció professional, foment de l’estabilitat del personal docent i investigador contractat

Article 25. Estabilització del PDI laboral

1. La UIB promourà l'estabilització i la promoció del seu PDIL contractat a temps complet i, a aquests efectes, elaborarà un estudi de la plantilla de la UIB, juntament amb el Comitè d'Empresa del PDIL, que reflecteixi la situació del PDIL i la seva evolució, en relació amb les necessitats docents dels departaments i les disponibilitats pressupostàries de la Universitat. Aquest estudi es presentarà en una reunió que serà convocada d'acord amb l'article 10 del present conveni dins el primer trimestre de l'any.

2. Els professors a temps complet poden comunicar al vicerector competent en matèria de Professorat i al director del departament corresponent el seu interès a transformar el contracte o la plaça en un contracte o una plaça de nivell superior, sempre que tinguin l'acreditació necessària per al contracte o la plaça de destinació. La transformació requerirà que es justifiqui l’existència de necessitats docents i investigadores i disponibilitat pressupostària, com també el compliment de les condicions establertes per la normativa vigent. A aquests efectes, la UIB inclourà l’estabilització del PDI laboral a temps complet en la negociació del seu pressupost amb la conselleria pertinent.

Article 26. Amortització de les places de promoció

S’amortitzarà la plaça ocupada pel sol·licitant o pel professor que resulti proposat tan aviat com es resolgui el corresponent concurs i prengui possessió el candidat proposat. Quan els professors amb contracte laboral indefinit sol·licitin una plaça dels cossos docents universitaris, aquestes places de professor amb contracte laboral indefinit no seran objecte d’amortització en cas que el professor no superi el procés selectiu.

Article 27. Promoció dels ajudants i professors ajudants doctors

1. Els ajudants contractats per la UIB podran sol·licitar la contractació com a professor ajudant doctor si compleixen les exigències legals i no han tingut valoració negativa, raonada i fundada, de la seva col·laboració en les tasques docents i de recerca.

2. Els ajudants i professors ajudants doctors contractats per la UIB podran sol·licitar la creació d’una plaça de professor titular d’universitat o de professor contractat doctor, perquè es cobreixi a través dels mecanismes legalment establerts, si estan acreditats o habilitats per a això i no han tingut valoració negativa, raonada i fundada, de la seva tasca docent i de recerca.

Article 28. Promoció dels professors col·laboradors

Els professors col·laboradors contractats per la UIB podran sol·licitar la creació d’una plaça de professor titular d’universitat, si estan acreditats o habilitats per a això, que es cobrirà pel corresponent concurs d’accés. Alternativament, podran accedir a la categoria de professor contractat doctor en la seva pròpia plaça, segons la disposició addicional tercera de la Llei orgànica 4/2007, de 13 d’abril.

Article 29. Promoció dels professors contractats doctors

Els professors contractats doctors de la UIB podran sol·licitar la creació d’una plaça de professor titular d’universitat, si estan acreditats o habilitats per a això, sempre que quedi justificada per les necessitats docents i de recerca de la Universitat.

Article 30. Promoció del personal contractat a càrrec del programa Ramón y Cajal o equivalent

El personal contractat a càrrec del programa Ramón y Cajal o equivalent podrà sol·licitar la creació d'una plaça permanent segons estableixi la normativa vigent, sempre que quedi justificada per les necessitats docents i/o de recerca de la Universitat.

Títol V. Formació, acció social, drets sindicals i seguretat i salut

Article 31. Foment de la formació i de la mobilitat per a docència i recerca

1. La UIB promourà la formació del PDIL, amb la finalitat de millorar la capacitat i els coneixements del personal, com també d’impulsar-ne el desenvolupament professional, tant en l’àmbit de la docència com en el de la recerca i la transferència de resultats.

2. El PDIL participarà en totes les modalitats de les activitats formatives del Pla de formació per al personal de la UIB en idèntiques condicions que el PDI funcionari.

3. Aquest article serà d’aplicació al personal expressament exclòs de l’àmbit personal d’aquest conveni col·lectiu.

Article 32. Acció social

El PDI laboral afectat per aquest conveni, sempre que mantingui una relació contractual indefinida o tingui un nomenament d’interí o un contracte de durada determinada de més d’un any i amb dedicació a temps complet, tindrà accés al fons d’acció social en les mateixes condicions que la resta de personal de la UIB, d’acord amb la normativa vigent sobre acció social a favor del personal de la Universitat. Aquest article serà d’aplicació al personal expressament exclòs de l’àmbit personal d’aquest conveni col·lectiu, amb les particularitats establertes a la normativa d’acció social de la UIB.

Article 33. Incapacitat temporal

1. La Universitat complementarà les retribucions que el treballador percebi mentre romangui en situació d’incapacitat temporal, fins al 100 per cent de les retribucions mensuals, durant el termini màxim d’incapacitat temporal establert legalment i comptat des de l’inici. Si en el futur les previsions pressupostàries de la UIB dificulten l’aplicació d’aquesta millora, s’actuarà d’acord amb el punt tercer de l’Acord normatiu 3117/1996, de 27 de març, sobre millora directa de prestacions en supòsits d’incapacitat temporal del personal docent funcionari de carrera de la UIB.

2. En cas d’accident de treball o malaltia professional, els treballadors que es trobin en aquesta situació percebran el 100 per cent de la diferència entre la prestació que els pagui la Seguretat Social o mútua d’accidents amb la qual la UIB tingui concertades aquestes contingències i el salari real que tinguin assignat en la data de la declaració.

Article 34. Capacitat disminuïda

1. El PDI laboral que tingui una capacitat disminuïda provada, per l’edat o altres circumstàncies, podrà ser destinat a un treball adequat a les seves condicions sense perjudici del salari i la categoria que tingui, inclosa la redistribució adequada de la seva càrrega de treball (docència, recerca o gestió).

2. La Universitat ha de facilitar l’accés als locals i als llocs de treball al personal que tingui les condicions físiques disminuïdes.

3. En els casos de personal sotmès a processos de rehabilitació o amb inestabilitat psicològica, la Universitat, conjuntament amb el Comitè d’Empresa del PDIL i el Servei de Prevenció, estudiarà els mecanismes i els mitjans per intentar-ne la reinserció.

Article 35. Jubilació 

1. La jubilació del PDI laboral es regularà segons la normativa vigent a efectes generals i la pròpia de la UIB.

2. La jubilació forçosa del PDI laboral tindrà lloc, com el PDI funcionari, a setanta anys. Arribada la data d’assoliment d’aquesta edat, la persona interessada podrà optar entre accedir a la jubilació o sol·licitar al Rector d’acabar el curs acadèmic.

3. La jubilació del PDI laboral podrà tenir lloc en qualsevol moment, abans d’assolir setanta anys d’edat, sempre que la persona interessada compleixi els requisits establerts a la normativa general. En aquests casos, com en el PDI funcionari, caldrà situar obligatòriament la data de cessament en el servei actiu en el darrer dia del curs acadèmic corresponent, i la persona interessada ho haurà de comunicar a la Universitat, per escrit, com a mínim tres mesos abans que acabi el curs.

Mentre el PDI laboral no manifesti expressament per escrit i dins el termini reglamentari la seva intenció d’accedir a la jubilació, continuarà en servei actiu sense necessitat d’invocar cap precepte legal i amb l’únic límit de l’edat forçosa establert.

4. La UIB pot estudiar i proposar, durant la vigència del conveni, l’aplicació de plans que estimulin la jubilació anticipada dels professors contractats a temps complet en funció de la seva realitat organitzativa i de l’estructura de la plantilla, amb la participació del Comitè d’Empresa del PDIL.

Article 36. Indemnització per invalidesa o defunció

El reconeixement d’una situació de gran invalidesa o d’incapacitat permanent absoluta donarà dret al treballador o treballadora en servei actiu i a temps complet a percebre l’ajut previst a la vigent acció social de la UIB. Igualment, i en els termes i requisits establerts, serà aplicable aquesta normativa respecte dels beneficiaris –cònjuge i/o parella de fet i fills de qualsevol naturalesa–, en els supòsits de defunció d’un treballador o treballadora en actiu a temps complet.

Article 37. Drets de representació sindical

1. Al personal docent i investigador de les universitats li corresponen els drets de representació col·lectiva, de reunió i de negociació establerts als títols primer i segon de l’Estatut dels treballadors, la Llei orgànica 11/1985, de llibertat sindical, i la resta de legislació dels drets de representació sindical regulats específicament per al personal laboral en l’àmbit de les administracions públiques.

2. Els delegats de personal, els membres del Comitè d’Empresa del PDIL i els delegats de seccions sindicals podran fer ús de l’acumulació d’hores sindicals retribuïdes que preveu l’article 68 del Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors.

Article 38. Seguretat i salut laboral

1. Totes les parts signants del conveni es comprometen al compliment estricte de la legislació vigent en matèria de seguretat i salut laboral, al desenvolupament de plans específics i a l’adopció de mesures per a l’impuls, la vigilància i l’eliminació d’aquells elements que originin un perill o risc de perill en el desenvolupament de les tasques  professionals.

2. La Universitat fomentarà l’operativitat del Comitè de Seguretat i Salut, que d’acord amb la legislació vigent és l’òrgan competent de participació en matèria de seguretat i salut laboral i en la seva prevenció. Es planificaran, a través d’aquest Comitè, els plans d’actuació, que hauran de contenir, com a mínim, l’avaluació de riscs laborals i l’adopció de mesures preventives per a la seguretat i salut laboral.

Títol VI. Règim disciplinari

Article 39. Imposició i classificació

1. El personal docent i investigador contractat de la UIB pot ser sancionat pel Rector de la UIB per incompliment laboral.

2. Al PDI contractat de la UIB se li aplicarà el règim disciplinari relatiu als funcionaris dels cossos docents universitaris, d’acord amb el procediment i la gradació de faltes i de sancions que estableixin les disposicions legals vigents i la normativa de la UIB per als funcionaris dels cossos docents universitaris.

3. La sanció per faltes greus o molt greus requereix la tramitació prèvia de l’expedient disciplinari, la iniciació del qual es comunicarà per escrit als representants dels treballadors i a la persona interessada; es donarà audiència a aquesta i seran escoltats els representants en el dit expedient. La tramitació d’aquest seguirà el mateix procediment previst en el règim disciplinari dels funcionaris dels cossos docents universitaris.

4. En la comunicació escrita al professor contractat hi constarà la data i els fets que la motiven. En tot cas, la valoració de les faltes i les sancions corresponents es pot revisar davant la jurisdicció competent.

Títol VII. Retribucions

Article 40. Estructura salarial

L’estructura salarial a què es refereix aquest article correspon a les figures d’ajudant, professor ajudant doctor, professor contractat doctor, professor col·laborador i professor associat.

El PDI laboral serà remunerat pels conceptes següents segons el que es preveu als articles corresponents d'aquest conveni.

– Salari base

– Antiguitat (triennis)

– Retribucions complementàries:

– Complementàries

a) Complement de gestió

b) Complements retributius autonòmics

c) Complement específic per mèrits docents

d) Complement de productivitat per activitat investigadora

­– Indemnització per residència

­– Pagues extraordinàries

Article 41. Sou base

1. El sou base és la retribució mensual assignada a cada professor en funció de la seva categoria i per la realització de la seva jornada ordinària i de les seves tasques docents i investigadores.

2. Les quanties assignades a cada modalitat de contractació figuren a l’annex del present conveni, es corresponen amb les establertes anualment i amb caràcter general al BOE per a les figures contractuals anàlogues i es cobraran en dotze mensualitats.

Article 42. Triennis

1. Tots els treballadors afectats pel present conveni tenen dret a la percepció d’una quantia determinada per cada tres anys de prestació de serveis efectius. Per al càlcul d’aquesta antiguitat es computaran els serveis prestats a la Universitat de les Illes Balears amb una relació funcionarial i/o contractació laboral i/o administrativa com a personal docent i/o investigador. Així mateix es computaran els serveis previs prestats a l’Administració pública, conformement amb els requisits i criteris establerts a la Llei 70/1978, de 26 de desembre.

2. L’import mensual serà l’equivalent al que cobren els funcionaris del grup A1. El trienni es meritarà el dia primer del mes següent en què es compleixin els tres anys de feina. Les quanties assignades a cada modalitat de contractació figuren a l’annex del present conveni, es corresponen amb les establertes anualment i amb caràcter general al BOE per a les figures contractuals anàlogues i es cobraran en dotze mensualitats.

3. Amb la sol·licitud prèvia de la persona interessada, es computarà, a l’efecte dels triennis, el temps d’altres tasques o feines desenvolupades en altres administracions públiques i amb altres contractes amb la UIB, sempre d’acord amb la normativa de PDI funcionari vigent. En aquests supòsits, els triennis tindran efectes econòmics a partir de la sol·licitud prèvia de la persona interessada.

Article 43. Complementàries

1. El PDI contractat percebrà, sota la denominació de complementàries, les retribucions establertes per a cada categoria contractual.

2. Les quanties assignades a cada modalitat de contractació figuren a l’annex del present conveni i es cobraran en dotze mensualitats.

Article 44. Complements de gestió

1. El PDI contractat que ocupi càrrecs de gestió acadèmica percebrà els complements atorgats en aquests casos.

2. La quantia serà la determinada per al personal docent i investigador funcionari i es cobraran en dotze mensualitats.

Article 45. Complements retributius autonòmics

El PDI laboral podrà accedir als complements autonòmics amb les mateixes condicions i exigències que el PDI funcionari, de conformitat amb els criteris establerts amb la conselleria competent. Els imports, únics per a les categories amb dret a percebre’ls, figuren a l’annex i es cobraran en dotze mensualitats.

Article 46. Complement específic per mèrits docents

Els professors col·laboradors i contractats doctors podran accedir al complement específic per mèrits docents amb les mateixes condicions i exigències que el PDI funcionari. Els imports per a cada categoria amb dret a percebre’ls figuren a l’annex i es cobraran en dotze mensualitats.

Article 47. Complement de productivitat per activitat investigadora

Els professors col·laboradors, contractats doctors i contractats a càrrec del programa Ramón y Cajal cada sis anys podran sotmetre la seva activitat investigadora a la valoració de la Comissió Nacional d’Avaluació de l’Activitat Investigadora, CNEAI o ANECA o institució que pertoqui. Tal reconeixement tindrà els mateixos efectes que els reconeguts al PDI funcionari. Els imports per a cada categoria amb dret a percebre’ls figuren a l’annex i es cobraran en dotze mensualitats.

Article 48. Indemnització per residència

1. El PDIL percebrà la indemnització per residència atorgada a tot el personal per compensar el cost de la insularitat que afecta les dotze pagues ordinàries. La quantitat que ha de percebre serà l’equivalent a l’establerta per al PDI funcionari. El professorat a temps parcial veurà reduïda aquesta indemnització amb la part proporcional que li correspongui, segons les hores treballades. Aquells professors associats que tinguin compatibilitat per desenvolupar tasques en altres administracions públiques, sols podran cobrar la indemnització per residència en l’Administració pública que sigui el lloc principal de treball.

2. Les quantitats assignades a cada modalitat de contractació figuren a l’annex del present conveni, es corresponen amb les establertes anualment i amb caràcter general al BOE per a les figures contractuals anàlogues i es cobraran en les dotze mensualitats.

Article 49. Pagues extraordinàries

Els treballadors tenen dret a dues pagues extraordinàries a l’any, cada una de les quals es farà efectiva als mesos de juny i desembre i per import dels conceptes: sou base, triennis, complementàries (part equivalent al complement de destinació fixat per al PDI funcionari) i 1 per cent de la massa salarial, tal com figura a l’annex. Es calcularan de la mateixa forma que per al PDI funcionari.

Aquells professors associats que tinguin compatibilitat per desenvolupar tasques en altres administracions públiques, sols podran cobrar les pagues extraordinàries a l’Administració pública que sigui el lloc principal de treball.

Article 50. Retribucions vigents

Les retribucions vigents, per a les diferents categories de personal docent i investigador contractat a l’empara d’aquest conveni, són les que figuren a l’annex, corresponents a l’any 2017.

Article 51. Increment de les retribucions

1. Les retribucions s’incrementaran anualment d’acord amb l’increment previst per al professorat funcionari dels cossos docents universitaris de la UIB.

2. La UIB i el Comitè d’Empresa del PDIL impulsaran les negociacions amb la conselleria amb competències en matèria d’universitat per tal d’aconseguir un pla de millora de les retribucions dels professors associats.

Article 52. Indemnitzacions per desplaçament

Les indemnitzacions per desplaçament del PDI laboral seran les corresponents al grup II de la legislació vigent de funcionaris, amb les excepcions fetes al present conveni.

Article 53. Seguretat Social

El personal inclòs i exclòs de l’àmbit d’aplicació d’aquest conveni col·lectiu, tret dels professors emèrits, serà alta en el règim general de la Seguretat Social, en els terminis i condicions establerts legalment.

Títol VIII. Resolució de conflictes

Article 54. Procediments de resolució de conflictes laborals

1. Totes les discrepàncies que no es resolguin en el si de la Comissió Paritària prevista en aquest conveni col·lectiu es resoldran d’acord amb els procediments regulats a l’Acord interprofessional pel qual es crea el Tribunal d’Arbitratge i Mediació de les Illes Balears (TAMIB), en aplicació del Reglament de funcionament del tribunal esmentat.

2. Les interpretacions que la Comissió Paritària realitzi del contingut del conveni són vinculants per a ambdues parts en els mateixos termes que el present conveni col·lectiu. Els seus dictàmens i interpretacions s'incorporaran com a annex a aquest conveni.

3.  En el cas que es produeixin discrepàncies en el marc del procediment establert a l’article 82.3 de l’Estatut dels treballadors, les parts podran sotmetre l’assumpte a la Comissió Paritària del present conveni, la qual haurà de pronunciar-se en un termini màxim de 8 dies i, en cas de desacord o de no haver-se sotmès a la Comissió Paritària, haurà de sotmetre’s a la comissió consultiva de convenis col·lectius creada pel Decret 51/2013, de 29 de novembre.

Disposició addicional única

Totes les denominacions de persones, càrrecs i funcions d’aquest conveni col·lectiu que apareguin en gènere masculí o femení s’han d’entendre referides indistintament al gènere masculí o femení, segons el sexe del titular de qui es tracti.

Disposició transitòria primera

Per tal d'arribar a l'homologació salarial entre el PDI laboral i el PDI funcionari, especialment pel que respecta al complement específic per mèrits docents, que, en el moment de la firma del conveni, se situa en el 75 per cent del total que percep el PDI funcionari, s'acorda que el 25 per cent restant s'abonarà en un màxim d'un any des de la firma del conveni.

Disposició transitòria segona

Amb la finalitat de facilitar el desenvolupament pressupostari de l'article 42 del present conveni, relatiu a la percepció de triennis, aquest s'aplicarà progressivament al PDIL no permanent que no el tingui reconegut. A l'entrada en vigor del conveni, el PDIL no permanent que no tingui reconeguts triennis d'antiguitat podrà sol·licitar el seu reconeixement segons el que preveu l'article 42, amb efectes econòmics d'un 50 per cent a partir del moment en què es generi el dret individualitzat a percebre’ls, i en qualsevol cas, a comptar de l’entrada en vigor d’aquest conveni, i l'altre 50 per cent, per completar el 100 per cent mensual de la quantitat que li correspongui, a partir de gener de 2019.

Disposició transitòria tercera

És voluntat de les parts signants que els professors contractats doctors interins siguin considerats a tots els efectes com a professors contractats doctors, però reconeixen les implicacions pressupostàries que això pot tenir pel que fa a l'aplicació dels articles 42 i 46. Per això, acorden una implantació gradual dels efectes econòmics als professors contractats doctors interins en els termes següents:

1. El complement específic per mèrits docents a què tinguin dret segons l'article 50 s'abonarà de manera progressiva segons les disponibilitats pressupostàries fins a arribar al 100 per cent en un màxim de tres anys des de la firma del conveni. Inicialment, s'abonarà, amb efectes d’1 de gener de 2018, un 33 per cent dels quinquennis que tinguin reconeguts.

2. Respecte als triennis d'antiguitat, s'aplicarà la disposició transitòria segona d'aquest conveni.

Disposició final única

Per a tot allò que no estableix el present conveni serà aplicable primerament la normativa de la UIB prevista per als cossos docents universitaris de la UIB i, després, la resta de normativa aplicable (la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d’universitats, modificada per la Llei orgànica 4/2007, de 12 d’abril, la normativa de la CAIB que regula el règim jurídic i retributiu del personal docent i investigador contractat i el Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors).

El que està previst en aquest conveni tindrà efectes econòmics a partir de l’1 de gener de 2018.

  

Annex: Taules retributives del PDI laboral de la UIB per a l’any 2017

  

Categoria

Ajudants

Ajudants doctors

Col·laboradors

Contractats doctors

Associats 3 hores

Associats 4 hores

Associats 6 hores

Sou base

905,05

905,05

1.131,36

1.136,36

165,11

220,15

330,22

Complementàries

206,49

704,35

1.000,11

1.278,10

94,96

126,61

189,91

Residència

93,78

93,78

93,78

93,78

21,38

28,51

42,77

Íntegre mensual

1.205,32

1.703,18

2.225,25

2.508,24

281,45

375,27

562,9

Paga extra

1.194,97

1.727,68

1.995,56

2.112,84

279,56

372,74

559,11

Íntegre anual

16.853,78

23.893,52

30.694,12

34.264,56

3.936,52

5.248,73

7.873,02

Triennis paga ordinària (unitat)

43,52

43,52

43,52

43,52

8,08

10,77

16,16

Triennis paga extra (unitat)

26,85

26,85

26,85

26,85

4,99

6,65

9,97

Mèrits docents

103,89

122,76

Trams investigació

103,89

122,76

Complement docència (CAIB)

418,17

418,17

Complement investigació (CAIB)

167,76

167,76

Complements excel·lència (CAIB)

137,06

137,06