Secció III. Altres disposicions i actes administratius
CONSELL INSULAR DE MALLORCA
INSTITUT MALLORQUÍ D'AFERS SOCIALS
Núm. 6983
Resolució de la presidenta de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials de 20 de juny de 2018 per la qual s'aproven les bases generals que han de regir l'execució de les ofertes d'ocupació pública del personal funcionari de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials per als anys 2016 i 2017
I.
1. L'article 91.1 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, preveu que “les corporacions locals formularan públicament la seva oferta d’ocupació, ajustant-se als criteris fixats a la normativa bàsica estatal”.
2. L'article 70 del Reial Decret legislatiu 5/2015, de 30 d’octubre, pel qual s’aprova el Text refós de l’Estatut bàsic de l’empleat públic, en davant TREBEP, estableix que “les necessitats de recursos humans, amb assignació pressupostària, que s’hagin de proveir mitjançant la incorporació de personal de nou ingrés seran objecte de l’oferta d’ocupació pública, o a través d’altre instrument similar de gestió del proveïment de les necessitats de personal”.
3. D'altra banda, l'article 47.1 de la Llei de la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears estableix que “constitueix l'oferta d'ocupació pública anual el conjunt de places vacants de personal funcionari i de personal laboral, amb dotació pressupostària, la cobertura de les quals resulta necessària i no és possible amb el personal existent”.
4. En el mateix sentit s'expressa l'article 193.1 Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears:
“Constitueix l'oferta d'ocupació pública anual de cada entitat local el conjunt de places vacants de personal funcionari i de personal laboral, amb dotació pressupostària, la cobertura de la qual resulta necessària i no és possible amb el personal existent”.
A més, l'article 193 de la Llei 20/2006, afegeix, en el seu punt 2, que “l’oferta d’ocupació pública ha d’indicar l’escala, la subescala, la classe o l’especialitat del personal funcionari (...) a què corresponguin les places vacants”, i segons el punt 5 “l’oferta d’ocupació s’ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears”.
II.
La Resolució de la presidenta de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials, de 17 de novembre de 2016, va aprovar l'oferta d'ocupació pública de personal funcionari al servei de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials per a l'any 2016 (BOIB núm. 155, de 10 de desembre). Aquesta oferta no ha estat executada.
La Resolució de la presidenta de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials de data 22 de desembre de 2017 (BOIB número 159, de 28 de desembre) va aprovar l'oferta pública d’ocupació de personal funcionari al servei de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials per a l'any 2017.
A la sessió de data d’1 de desembre de 2017 de la Mesa de Negociació Sectorial de l'IMAS, es va aprovar la proposta d'Acord Marc que ha de regir les ofertes d'ocupació pública dels anys 2017, 2018, i 2019 (ratificat per Resolució de la presidenta de 4-12-2017) de la manera següent:
“ Acord
1. OFERTA PÚBLICA D’OCUPACIÓ ORDINÀRIA: TAXA DE REPOSICIÓ
Els exercicis 2017, 2018 i 2019 s’aprovarà una oferta pública ordinària que consistirà en el nombre màxim de places permès legalment, de conformitat amb el percentatge que fixa anualment la Llei de Pressuposts de l’Estat sobre la taxa de reposició.
2. OFERTA PÚBLICA D’OCUPACIÓ EXTRAORDINÀRIA: TAXA ADDICIONAL D'ESTABILITZACIÓ DE L'OCUPACIÓ TEMPORAL (TAO)
Aquestes ofertes, de conformitat amb el que permet l'article 19.U.6 de la Llei 3/2017,de 27 de juny de Pressuposts Generals de l'Estat per al 2017, es calcularan sobre el màxim del 90% de les places de personal que presta assistència directa als usuarisdels serveis socials, ocupades temporalment i ininterrompudament durant els tres anys anteriors a 31 de desembre de 2016, i s'aprovaran i se publicaran en els exercicis 2017 a 2019, a raó d'un terç de la xifra resultant per exercici, de la manera següent:
- TAO 2017: 33% de les places
- TAO 2018: 33% de les places
- TAO 2019: 33% de les places
3. OFERTA PÚBLICA D'OCUPACIÓ EXTRAORDINÀRIA: PLA D'ESTABILITAT LABORAL (PEL)
De conformitat amb el que preveu l'article 19.U.6 de la Llei 3/2017, de 27 de juny, aquesta taxa addicional de l'Oferta, que correspon a les places dotades i ocupades ininterrompudament de forma temporal abans de dia 1 de gener de 2005, s'aprovaran en els exercicis 2018 a 2019, de la manera següent:
- PEL 2018: 50% de les places ocupades interinament abans d’1 de gener de 2005.
- PEL 2019: 50% de les places ocupades interinament abans d’1 de gener de 2005.
4. REGLES COMUNES A TOTES LES OFERTES
Les places de cada oferta es podran acumular en aquelles escales i especialitats la cobertura de les quals es consideri prioritària o que afectin al funcionament dels serveis públics essencials.
A totes les ofertes, Ordinària, extraordinària TAO i extraordinària PEL, es reservarà un mínim del 30% per a la promoció interna i un mínim del 7% de les places per a persones amb discapacitat.
Les parts signants negociaran en quines especialitats s'han d'acumular aquests percentatges” .
III.
En aquest context, per donar efectivitat als principis d’economia, de celeritat i d’eficàcia que han de presidir l’actuació administrativa, resulta procedent unificar els aspectes comuns de les convocatòries que han de desplegar les ofertes de 2016 i 2017.
Per això, s'han d'aprovar unes bases generals que constitueixin el règim jurídic que ha de regir de manera uniforme el desenvolupament dels processos selectius de personal funcionari tan pel que fa al torn lliure (taxa ordinària de reposició), torn extraordinàri (taxa addicional d’ocupacio temporal) com pel que fa a la promoció interna.
Tot això sense perjudici de les especificitats de cada convocatòria, derivades de les característiques de les diferents escales, subescales, classes i especialitats.
L'article 37.1.l) del TREBEP disposa que són objecte de negociació, en el seu àmbit respectiu i en relació amb les competències de cada Administració pública i amb l’abast que legalment sigui procedent en cada cas els criteris generals sobre ofertes d'ocupació pública.
L'article 38.3 del TREBEP estableix que els acords han de versar sobre matèries competència dels respectius òrgans de de govern i que per a la seva validesa i eficàcia és necessària la seva aprovació expressa i formal per part d’aquests òrgans.
Pel que fa a l’administració local, l'article 100 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del Règim Local, disposa que correspon a l'Administració General de l'Estat establir reglamentàriament les regles bàsiques i els temaris mínims als quals s'ha d'ajustar el procediment de selecció del personal funcionari.
A l’empara d’aquesta atribució, el Reial Decret 896/1991, de 7 de juny, estableix les regles bàsiques i els programes mínims a que s'ha d'ajustar el procediment de selecció dels funcionaris de l'administració local i ho fa amb caràcter bàsic d’acord amb l’article 149.1.18 de la Constitució Espanyola.
Per tot l'anterior, una vegada conclosa la negociació amb les organitzacions sindicals més representatives de l’Institut Mallorquí d'Afers Socials, i fent ús de les competències que m’atorga l’article 7.2.l) del Text consolidat dels Estatuts de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials, aprovat per Acord del Ple del Consell de Mallorca de 13 d'octubre de 2016, (BOIB núm. 140, de 5 de novembre), dict la següent:
Resolució
Primer.- Aprovar les bases generals que han de regir l'execució de les ofertes d'ocupació pública del personal funcionari de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials per als anys 2016 i 2017, que s'inclouen com Annex d'aquesta Resolució.
Segon.- Deixar sense efecte les bases generals corresponents a l’oferta pública de l’any 2010, aprovades mitjançant la Resolució del president de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials de 13 de maig de 2011, i publicades en el BOIB núm. 75, de 21 de maig.
Tercer.- Publicar aquesta Resolució i l’Annex en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Interposició de recursos
Aquesta resolució no posa fi a la via administrativa i contra ella es pot interposar, d'acord amb l'article 27.1 del Text consolidat dels Estatuts de l'Institut Mallorquí d’Afers Socials, aprovat en data 13 d'octubre de 2016 (BOIB núm. 140, de 5 de novembre), recurs d’alçada davant el Consell Executiu del Consell Insular de Mallorca, dins el termini d’un mes, comptador a partir del dia següent al de la notificació de la present resolució.
Contra la desestimació expressa del recurs d’alçada podrà interposar-se recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu, en el termini de dos mesos, comptadors a partir del dia següent al de la notificació de la desestimació de l’esmentat recurs.
Contra la desestimació per silenci del recurs d’alçada podrà interposar-se recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu, en qualsevol moment a partir del dia següent a la desestimació presumpta (tres mesos des de la interposició del recurs sense que s’hagi notificat la resolució).
No obstant l’anterior, es pot exercitar, si n’és el cas, qualsevol altre recurs que s’estimi pertinent. Tot això de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la Jurisdicció Contenciosa Administrativa, i de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
Palma, 20 de juny de 2018
La presidenta,
Margalida Puigserver Servera
ANNEX
Bases generals que han de regir l’execució de les ofertes d’ocupació pública del personal funcionari de l’IMAS per als anys 2016 i 2017
I.- NORMES GENERALS
1. OBJECTE I NORMATIVA APLICABLE
1.1 Objecte de les bases generals i normativa reguladora
Aquestes bases generals han de regir l’execució de les Ofertes d'ocupació pública de personal funcionari al servei de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials per als anys 2016 i 2017, tant pel que fa a les convocatòries ordinàries com pel que fa a les especifiques del procés corresponent a la Taxa addicional de consolidació de l’ocupació temporal -TAO-, i la promoció interna. Tot això, sense perjudici del que disposin les convocatòries específiques que s'han d'aprovar per a cada especialitat.
Aquestes bases generals s’ajusten al que estableixen l’article 103 de la Constitució espanyola; la Llei 5/2015, de 30 d’octubre, per la qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut bàsic de l’empleat públic (en endavant TREBEP); la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears; la Llei 3/2007, de 27 de març, de la Funció Pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears; la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques; la Llei orgànica 1/1996, de 15 de gener, de protecció jurídica del menor; el Reglament d’ingrés del personal al servei de la comunitat autònoma de les Illes Balears, aprovat pel Decret 27/1994, d’11 de març; el Reglament de provisió de llocs de treball i promoció interna dels funcionaris al servei de l’Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears, aprovat pel Decret 33/1994, de 28 de març; el Decret 36/2004, de 16 d’abril, pel qual es regula l’accés, la promoció interna i la provisió de llocs de treball de persones amb discapacitat a la funció pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears; el Decret 11/2017, de 24 de març, d’exigència del coneixement de la llengua catalana en els procediments selectius d’accés a la funció pública i per ocupar llocs de treball de l’Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears; i el Decret 30/2009, de 22 de maig, pel qual s'aprova el procediment de selecció de personal funcionari interí al servei de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears; i el Reial Decret 896/1991, de 7 de juny, pel qual s'estableixen les regles bàsiques i els programes mínims a què s'ha d'ajustar el procediment de selecció de dels funcionaris de l'administració local.
1.2. Sistemes selectius
1.2.1 S’estableix el concurs oposició com a sistema selectiu per a totes les convocatòries de l’execució de les ofertes.
1.2.2 En el sistema selectiu corresponent a l'oferta pública d'ocupació ordinària (taxa de reposició) la fase de concurs ha de representar un 20% i la fase d’oposició un 80% del resultat global del sistema selectiu.
1.2.3. En el sistema selectiu corresponent a l'oferta pública d'ocupació extraordinària (Taxa Addicional de Consolidació de l’Ocupació Temporal -TAO-), la fase de concurs ha de representar un 40% i la fase d’oposició un 60% del resultat global del sistema selectiu.
1.2.4. En el sistema selectiu corresponent a la promoció interna, la fase de concurs ha de representar un 20% i la fase d’oposició un 80% del resultat global del sistema selectiu.
2. REQUISITS D’ACCÉS DE LES PERSONES ASPIRANTS
2.1 Per ser admeses a les proves selectives que es convoquin, les persones interessades han de complir, en la data d’acabament del termini de presentació de sol·licituds de la corresponent convocatòria, i durant tot el procés selectiu, els requisits següents:
a) Tenir la nacionalitat espanyola o alguna altra que, de conformitat amb l'article 57 del TREBEP, permeti l'accés a l'ocupació pública.
b) Tenir 16 anys complerts i no haver arribat a l’edat de jubilació forçosa.
c) Tenir les capacitats i les aptituds físiques i psíquiques que siguin necessàries per a l’exercici de les funcions corresponents a l'escala, subescala, classe i especialitat en què s'inclouen les places oferides.
d) No haver estat separades, mitjançant expedient disciplinari, del servei de cap administració pública, dels òrgans constitucionals o estatutaris de les comunitats autònomes, ni trobar-se inhabilitades de manera absoluta o especial per a ocupacions o càrrecs públics per resolució judicial, per accedir a l'escala, subescala, classe i especialitat, o per exercir funcions similars a les que desenvolupaven en el cas del personal laboral, del qual hagi estat separat o inhabilitat. En el cas de nacionals d’un altre Estat, no trobar-se inhabilitades o en situació equivalent ni haver estat sotmeses a sanció disciplinària o equivalent que impedeixi, en el seu Estat i en els mateixos termes, l’accés a una ocupació pública.
e) Haver satisfet els drets d’examen en la forma que s’estableix l'ordenança fiscal reguladora de la taxa pel servei de selecció de personal en l'àmbit del Consell de Mallorca i dels seus organismes autònoms (BOIB núm. 35, de 20 de març de 2008)
f) Estar en possessió del títol o nivell de titulació exigit en cada convocatòria o en condicions d’obtenir-lo en la data en què finalitzi el termini de presentació de les sol·licituds.
En el cas de titulacions expedides a l’estranger caldrà aportar la corresponent homologació del Ministeri que tingui atribuïdes les competències en matèria d'educació. En el cas de titulacions obtingudes a un altre Estat membre de la Unió Europea, sempre que ho especifiqui la convocatòria, es podrà aportar el reconeixement oficial del títol per l’òrgan que en tengui atribuïda legalment la competència.
g) Acreditar el requisit de coneixements de llengua catalana indicat en la convocatòria, de conformitat amb allò que preveu el Decret 11/2017, de 24 de març, d’exigència del coneixement de la llengua catalana en els procediments selectius d’accés a la funció pública i per ocupar llocs de treball de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
Aquests coneixements s'hauran d'acreditar mitjançant l’aportació d'un certificat expedit per l'Escola Balear d'Administració Pública o mitjançant certificat reconegut com a equivalent o homologat per la Direcció General del Govern de les Illes Balears competent en matèria de política lingüística, així com mitjançant els els certificats expedits pel Consell de Mallorca d’acord amb els decrets de presidència de 3 de juny de 2004 i de 29 de setembre de 2004.
h) Per a les convocatòries d'aquelles especialitats, les funcions de les quals impliquin treballar habitualment amb menors, s'haurà d'acreditar no haver estat condemnat per sentència ferma per delictes contra la llibertat i indemnitat sexual, tràfic d'esser humans o explotació de menors, mitjançant l'aportació del Certificat del Registre Central de Delinqüents Sexuals.
2.2 Cada convocatòria pot establir requisits específics d’accés, sempre que es formulin de manera abstracta i general i tenguin una relació objectiva i proporcionada amb les funcions i tasques a acomplir corresponents.
3. CONVOCATÒRIES DE SELECCIÓ
3.1 Contingut mínim de les convocatòries
Les convocatòries de cadascuna de les escales, subescales, classes i especialitats han de contenir, com a mínim, la informació següent:
a) El nombre de places que es convoquen, amb indicació de l’escala, la subescala, la classe i l'especialitat.
b) El percentatge de places destinades a la promoció interna i el percentatge de la reserva per a persones amb discapacitat, si escau.
c) Els requisits i les condicions que han de complir les persones aspirants, en particular els de les titulacions requerides per a l’accés a l'escala, la subescala, la classe i especialitat.
d) El nivell d’exigència de coneixements de llengua catalana.
e) Els sistemes selectius, el contingut de les proves i dels programes, i la relació de mèrits, així com els criteris o les normes de valoració, que s’han d’ajustar a allò que disposen aquestes bases, les convocatòries específiques de cada especialitat, i la resolució de la Presidencia de l'IMAS per la qual s'aproven els exercicis i temaris que han de regir les proves selectives per a l'ingrés als grups, escales, subescales, classes i especialitat de l'IMAS.
f) La designació i la composició dels tribunals qualificadors.
g) El sistema de qualificacions i de puntuacions mínimes de cada prova per no ser eliminat.
h) El calendari de realització de les proves.
i) El model d’instància i l'òrgan a què han de dirigir-se les sol·licituds amb indicació de la pàgina web i les dependències, on les persones aspirants trobaran el model normalitzat de sol·licitud.
f) Una clàusula per la qual, d'acord amb l'article 43.4 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes, en cas que hi hagi igualtat de capacitació, es doni prioritat a les dones en les escales, els nivells i les categories de l’Administració en què la seva representació sigui inferior al 40 %, excepte si es donen en l’altre candidat circumstàncies que no siguin discriminatòries per raó de sexe i que justifiquin que no s’apliqui la mesura, com ara la pertinença a altres col·lectius amb dificultats especials per a l’accés a l’ocupació.
3.2 Proves selectives
Les convocatòries específiques han de concretar les proves selectives d’accés per a cada especialitat.
4. ÒRGANS DE SELECCIÓ
4.1 Designació i composició
4.1.1 Els òrgans de selecció són els tribunals qualificadors encarregats de dur a terme els procediments selectius i depenen de la Presidència de l’IMAS. Han de ser col·legiats i la seva composició s’ha d’ajustar als principis d’imparcialitat i professionalitat dels seus membres, els quals pertanyen al tribunal a títol individual.
Els òrgans de selecció actuen amb autonomia funcional i els acords que adopten vinculen l’òrgan del qual depenen, sens perjudici de les facultats de revisió establertes legalment.
La composició dels òrgans de selecció s’ha d’ajustar al criteri de paritat entre homes i dones, amb capacitació, competència i preparació adequada, llevat de raons fonamentades i objectives, degudament motivades. Es considera que existeix una representació equilibrada quan en els òrgans de més de quatre membres cada sexe està representat almenys en un 40 %; en la resta, quan els dos sexes estiguin representats.
4.1.2 Els tribunals qualificadors s’ajustaran en la seva constitució, composició i funcionament al que estableixen els capítols V i VI del Reglament d’ingrés del personal al servei de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears aprovat pel Decret 27/1994, d’11 de març, en tot allò que no contradigui l’establert en l’article 60 i concordants del TREBEP, i allò que estableix la resta de normativa bàsica d'aplicació.
Quan les circumstàncies ho aconsellin, podrà formar part dels tribunals qualificadors personal funcionari d’altres administracions, com també de la Universitat de les Illes Balears i de col·legis professionals.
La designació dels tribunals correspon a la Presidència de l’IMAS i la seva composició s’inclourà en cada convocatòria, i s’ajustarà a les normes contingudes en els articles 13 i 14 del Reglament d’ingrés del personal al servei de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears:
- Els tribunals estaran constituïts, com a mínim, per cinc membres titulars, amb igual nombre de suplents.
- Tots els membres dels tribunals hauran de posseir una titulació acadèmica d’igual o superior nivell que l’exigit a les persones aspirants per a l’ingrés, i la meitat més un, com a mínim, haurà de posseir una titulació corresponent a la mateixa àrea de coneixements que l’exigida per a l’ingrés, si aquesta titulació és específica.
- Els tribunals no poden estar formats majoritàriament per funcionaris en actiu que pertanyin a la mateixa escala, subescala, classe i especialitat que s’hagi de seleccionar.
4.1.3 No poden formar part dels tribunals:
- Les persones que hagin realitzat en els tres anys anteriors a la publicació de la convocatòria corresponent les tasques de preparació d’aspirants a proves selectives per a l’escala, la subescala, la classe i l'especialitat de què es tracti.
- Els càrrecs de naturalesa política i el personal eventual de l’Administració, tant si estan en actiu com si fa menys de quatre anys del cessament.
- Els representants de les empleades i dels empleats públics, sens perjudici que puguin nomenar un observador per les funcions de vigilància i vetlla del bon desenvolupament del procediment selectiu.
- El personal funcionari interí.
4.2 Constitució i funcionament
La constitució i totes les actuacions dels tribunals qualificadors s’han de sotmetre al que estableix el Reglament d’ingrés del personal al servei de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, aprovat pel Decret 27/1994, d'11 de març.
Les regles específiques de constitució i funcionament dels tribunals qualificadors s’establiran mitjançant una Instrucció de la Presidència de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials, prèvia negociació amb els representants sindicals.
4.3 Persones assessores i col·laboradores
El tribunals qualificadors poden sol·licitar a la Gerència de l’IMAS la designació de personal col·laborador per a les tasques de vigilància, de coordinació o d’altres similars, com també la designació d'assessors per als aspectes tècnics i jurídics, quan així resulti necessari per al correcte desenvolupament i valoració de les proves selectives.
4.4 Abstenció i recusació
Els membres dels tribunals i els assessors s’han d’abstenir d’intervenir quan concorrin les circumstàncies previstes en l’article 23 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, i han de notificar aquesta circumstància a l’autoritat que els va nomenar.
L’abstenció i la recusació dels membres dels tribunals es regula pels articles 23 i 24 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, i pels articles 13.8, 16, 17 i 18 del Reglament d’ingrés del personal al servei de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
4.5 Dietes d’assistència
Els membres dels tribunals qualificadors, així com els assessors i el personal col·laborador tenen dret a percebre les dietes que els corresponguin, d’acord amb el que preveu el capítol IV del Decret 62/2011, de 20 de maig pel qual es regulen les modalitats de col·laboració en les activitats formatives i en els processos selectius i de provisió organitzats per l’escola balear d’administració pública, i s’aprova el barem de les indemnitzacions que se’n deriven (BOIB núm. 62/2011, de 20 de maig).
5. NORMES ESPECÍFIQUES PER AL TORN DE PROMOCIÓ INTERNA
5.1 Modalitats de promoció interna
Cada convocatòria d’execució establirà, si escau, la modalitat o les modalitats de promoció interna d’entre totes les que preveu la normativa vigent.
5.2 Reserva de les places per a promoció interna
A les ofertes d'ocupació pública, ordinària, i extraordinària TAO, s'ha de reservar un mínim del 30 % de les places per a la promoció interna.
Cada convocatòria específica concretarà, si n'és el cas, les places reservades al torn de promoció interna, i la modalitat concreta.
Les vacants no cobertes en les convocatòries del torn de promoció interna s’acumularan al torn lliure o a l’inrevés.
Les persones que se presentin a la convocatòria pel torn de promoció interna, en el supòsit de no superar el procés selectiu, i haver aprovat qualque exercici de la fase d'oposició, podran reservar la puntuació obtinguda en l'exercici o exercicis corresponents per a les dues convocatòries següents per a l'accés a la mateixa escala, subescala, classe i especialitat, sempre que el contingut del temari i la forma de qualificació dels exercicis siguin idèntics.
5.3 Requisits específics d’accés
5.3.1 Promoció interna vertical
a) Pertànyer com a personal funcionari de carrera a qualsevol de les escales, subescales, classes i especialitats del Consell de Mallorca – IMAS del grup o subgrup de titulació immediatament inferior al de la plaça a la qual es pretengui accedir, de la mateixa naturalesa, general o especial, d’acord amb el que estableixi cada convocatòria específica.
b) Haver prestat serveis efectius durant un període mínim de dos anys com a personal funcionari de carrera en el cos i l’escala des dels quals es promociona.
c) Per accedir a qualsevol escala, subescala, classe i especialitat des del subgrup C1 per promoció interna vertical des d'escala, subescala, classe i especialitat del subgrup C2, no és necessari posseir el requisit de titulació si es té una antiguitat de deu anys en l'escala, subescala, classe i especialitat del subgrup C2, o bé si es té una antiguitat de cinc anys i se supera un curs específic de formació d’acord amb el que disposa la disposició addicional setena de la Llei 3/2007, de 22 de març, i la disposició addicional única del Decret 33/1994, de 28 de març, pel qual s’aprova el Reglament de proveïment de llocs de treball i promoció professional dels funcionaris al servei de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears. A aquest efecte, les persones aspirants per aquest torn que es vulguin acollir a la realització i superació del curs específic de formació ho han de demanar expressament, juntament amb la sol·licitud per prendre part en el procés selectiu i dins el termini per presentar-la.
5.3.2 Promoció interna creuada
a) Pertànyer com a funcionari de carrera a qualsevol de les escales, subescales, classes i especialitats del Consell de Mallorca – IMAS del mateix grup o subgrup de titulació o del grup o subgrup de titulació immediatament inferior al del cos, escala i/o especialitat a què pretenguin accedir.
Aquesta modalitat de promoció interna sempre es refereix a l’accés del personal funcionari de l'escala general a l'escala especial o a l’inrevés. Això no obstant, els funcionaris i funcionàries del subgrup C1 que tenguin la titulació exigida poden promocionar al subgrup A2, sense necessitat de passar pel nou grup B.
b) Haver prestat serveis efectius durant un període mínim de dos anys com a personal funcionari de carrera en el cos i l’escala des dels quals es promociona.
5.3.3 Promoció interna horitzontal
a) Pertànyer com a personal funcionari de carrera a qualsevol de les escales, subescales, classes i especialitats del Consell de Mallorca – IMAS, generals o especials, del mateix grup o subgrup de titulació al del grup, subbgrup, escala, subescala i especialitat a què pretenguin accedir, que tenguin la mateixa naturalesa, general o especial.
b) Haver prestat serveis efectius durant un període mínim de dos anys com a personal funcionari de carrera en el cos i l’escala des dels quals es promociona.
5.3.4 Promoció interna de personal laboral fix a escales, subescales i especialitats pròpies de personal funcionari
a) Pertànyer com a personal laboral fix a una categoria del grup professional equivalent al grup o subgrup del cos, escala i/o especialitat a què pretengui accedir.
b) Haver prestat serveis efectius durant un període mínim de dos anys com a personal laboral fix en la categoria professional des de la qual es promociona.
5.4. Condicions
Per tal de facilitar la promoció interna en les diferents modalitats, les convocatòries específiques han de determinar les condicions dels processos selectius pel sistema de concurs oposició, tenint en compte, entre d'altres, les previsions següents: reducció de temaris; adaptació o reducció d’exercicis, si escau; reserva de la puntuació obtinguda en els exercicis corresponents a les proves selectives per a les dues convocatòries següents i fase de concurs adaptada a les circumstàncies.
6. NORMES ESPECÍFIQUES PER AL TORN DE PERSONES AMB DISCAPACITATS
6.1 Reserva de places
D’acord amb el que disposa l’article 59.1 del TREBEP, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2015, a les ofertes, ordinària, i extraordinària TAO, s’ha de reservar una quota no inferior al 7 % de les vacants perquè la cobreixin persones amb discapacitat.
Cada convocatòria ha d’especificar, si escau, el nombre de places reservades per a aquest torn.
Aquesta reserva s’ha de desglossar en:
– Un mínim del 5 % correspon a places vacants perquè les cobreixin persones amb discapacitat física, sensorial o psíquica que no tengui l’origen en una discapacitat intel·lectual, moderada, lleugera o límit.
– Un mínim del 2 % de les places vacants perquè les cobreixin persones amb discapacitat que tengui l’origen en discapacitat intel·lectual, o assimilada, de conformitat amb el que estableixi la normativa vigent.
Les vacants de la reserva per a persones amb discapacitat que no es cobreixin per aquesta reserva no es podran acumular a les convocades pel torn lliure, sinó que s’acumularan al torn de reserva per a persones amb discapacitat de l’oferta pública d’ocupació de l'any següent.
6.2 Requisits específics d’accés
Les persones que participin pel torn de reserva, a més dels requisits generals de la base 2, han de tenir reconeguda la condició legal de discapacitat en un nivell igual o superior al 33 %.
També es consideren afectats per una discapacitat en grau igual o superior al 33 % els pensionistes de la Seguretat Social que tenguin reconeguda una pensió d’incapacitat permanent en el grau de total, absoluta o gran invalidesa, i els pensionistes de classes passives que tenguin reconeguda una pensió de jubilació o de retir per incapacitat permanent per al servei, d’acord amb el que estableix l’article 4.2 del Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social.
Aquestes persones aspirants hauran d’aportar el document de reconeixement d’aquesta situació si superen les proves selectives.
A més, les persones aspirants que participin per aquest torn, han d'acreditar que reuneixen les condicions personals d'aptitud per exercir les funcions corresponents a l'especialitat a la qual aspiren. Aquestes condicions s'han d'acreditar mitjançant un certificat de l'equip multiprofessional corresponent de la Direcció General d'Atenció a la Dependència, que s'ha de sol·licitar abans de començar les proves selectives.
6.3 Sol·licitud d’adaptacions per a les proves
Cada convocatòria ha d'indicar la possibilitat que s'estableixin les adaptacions de temps i de mitjans per a la realització de les proves selectives per a les persones amb discapacitat que ho sol·licitin en la sol·licitud de participació.
Conforme amb el que disposa el Decret 36/2004, els tribunals han d’adoptar les mesures necessàries perquè es proves selectives es facin en condicions d’igualtat amb les persones aspirants del torn lliure, sense perjudici que s'estableixin les adaptacions de temps i de mitjans que les persones aspirants hagin sol·licitat expressament en la sol·licitud de participació i que el tribunal admeti, previ l'informe de la Secció d'Iniciatives Sociolaborals de l'Àrea de Serveis Socials de l'IMAS, en funció de les adaptacions especificades en el certificat d'aptitud emès per l'equip multiprofessional corresponent de la Direcció General d'Atenció a la Dependència.
A aquests efectes, la Secció esmentada pot sol·licitar assessorament i col·laboració a la unitat responsable de la Formació i la Integració per a l'Ocupació de Persones amb Discapacitat de l’EBAP (FIOP).
7. PARTICIPACIÓ DE LES PERSONES ASPIRANTS A MÉS D’UN TORN
7.1 Les persones aspirants que participin en les convocatòries de proves selectives per a l’ingrés en una escala, subescala, classe i especialitat pel torn lliure, o per una de les modalitats del torn de promoció interna, també podran participar a les proves selectives corresponents a les convocatòries específiques de la Taxa addicional de consolidació de l’ocupació temporal -TAO-.
7.2 En el cas que una persona aspirant figuri a les llistes provisionals de persones aprovades per a més d'un torn, d’una mateixa escala, subescala, classe i/o especialitat, si prèviament no ha optat per alguna d’ells, se la considerarà aprovada en el torn lliure, i quedarà eliminada de la llista definitiva de persones aprovades dels altres torns.
II.- PROCEDIMENT SELECTIU
8. SOL·LICITUDS
8.1 Sol·licituds de participació
8.1.1 Les sol·licituds s’han d'ajustar al model oficial que es determini, que s'ha de publicar juntament amb la convocatòria, i estarà a disposició de les persones interessades en el Portal de l'opositor, en el Registre General de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) i en els registres auxiliars dels centres que en depenen i s’han d’emplenar d’acord amb les instruccions que s’indicaran en cada convocatòria específica.
8.1.2 El termini per presentar les sol·licituds és de 20 dies naturals a partir de l’endemà d’haver-se publicat la convocatòria específica en el Butlletí Oficial de les Illes Balears. La presentació de les sol·licituds fora del termini establert suposará l'exclusió de la persona aspirant.
8.1.3 Les persones aspirants hauran d’especificar en la sol·licitud el torn o torns pel qual opten i, si escau, si es presenten per la reserva per a persones amb discapacitat.
8.2 Documentació adjunta
Juntament amb la sol·licitud, les persones aspirants hauran d’adjuntar:
a) Fotocòpia del document nacional d’identitat o, en cas de no posseir la nacionalitat espanyola, del document oficial acreditatiu de la identitat.
b) Fotocòpia del certificat acreditatiu de posseir el nivell de coneixements de llengua catalana exigit.
c) Resguard acreditatiu del pagament dels drets d’examen.
d) En el cas d’accés pel torn de reserva de persones amb discapacitat, certificat expedit per l’equip multiprofessional corresponent de la direcció general competent en matèria de persones amb discapacitat, que acrediti les condicions personals d’aptitud per exercir les funcions corresponents a la plaça a la qual aspirin.
e) Per a les convocatòries d'aquelles especialitats les funcions de les quals impliquin treballar habitualment amb menors acreditació de no haver estat condemnat per sentència ferma per delictes contra la llibertat i indemnitat sexual, tràfic d'esser humans o explotació de menors, mitjançant l'aportació del Certificat del Registre Central de Delinqüents Sexuals.
8.3 Forma de presentació
8.3.1 Les sol·licituds per participar en les proves selectives s’han de presentar al Portal de l'opositor o al Registre General de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials, així com als registres auxiliars, que es troben situats als centres dependents següents:
- Residència de la Bonanova (C/ Carrer de Francesc Vidal I Sureda, 72, 07015 Palma, Illes Balears)
- Llar d'Ancians (C/ Carrer del General Riera, 115, 07010 Palma, Illes Balears)
- Residència de Felanitx (C/ Ctra. Campos-Felanitx s/n, 07200 Felanitx)
- Centre Comarcal de Manacor (C/ del Bonjesús, 107500, Manacor)
- Centre Comarcal d'Inca (C/ Antic Quartel de l'Avinguda General Luque, 223, 07300, Inca)
8.3.2 També es poden presentar en qualsevol de les formes previstes a l’article 16 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
9. ADMISSIÓ DE LES PERSONES ASPIRANTS
Llistes de persones admeses i excloses
La Presidència de l’IMAS, en el termini màxim d’un mes comptador des de la finalització del termini de presentació de sol·licituds, dictarà resolució per la qual s’aprova la llista provisional de persones aspirants admeses i excloses al procés selectiu, amb expressió de la causa de l’exclusió, si escau. Aquesta relació s'ha de publicar en el BOIB, en el Portal de l'opositor, i en el tauler d’anuncis de l’IMAS.
Les persones aspirants han de comprovar que figuren en la relació de persones admeses i, a més, que no consten en la relació de persones excloses.
Si la sol·licitud no reuneix els requisits assenyalats en el punt anterior s’ha de requerir la persona aspirant perquè, en un termini de 10 dies hàbils comptadors des de la publicació en el BOIB de la resolució per la qual s’aprova la llista provisional de persones aspirants admeses i excloses al procés selectiu, repari la falta o adjunti els documents preceptius, amb indicació que, si no ho fa, es considerarà que desisteix de la seva petició.
Finalitzat el termini al qual fa referència el paràgraf anterior, i esmenades les sol·licituds, si escau, la Presidència de l’IMAS ha de dictar resolució per la qual s'aprova la llista definitiva de persones admeses i excloses. La resolució s'ha de publicar en el BOIB, en Portal de l'opositor, i en el tauler d’anuncis de l’IMAS.
10. RELACIÓ DE LES PERSONES ASPIRANTS SELECCIONADES
10.1 Fase d'oposició: Llista provisional de persones aspirants que han aprovat i revisió d’exàmens
Finalitzats tots els exercicis de la fase d’oposició, cada tribunal ha de fer pública, al Portal de l'opositor i en el tauler d’anuncis de l’IMAS, la llista provisional de persones aspirants que l’hagin superat, la qual ha d'incloure el DNI i la indicació de la puntuació obtinguda, per ordre de major a menor puntuació i referida a cada un dels torns.
Per superar la fase d’oposició s'han d'haver aprovat tots els exercicis. La puntuació final de la fase d’oposició de cada aspirant serà el resultat de la suma de les puntuacions obtingudes en els exercicis.
Les persones aspirants disposen d'un termini de 3 dies hàbils des de la publicació de la llista provisional, per efectuar les reclamacions oportunes o sol·licitar la revisió del seu examen davant el Tribunal. A aquesta revisió, hi podran assistir acompanyats d'un assessor.
El tribunal disposa d'un termini de 7 dies hàbils per resoldre les reclamacions.
10.2 Fase d'oposició: Llista definitiva de persones aprovades
Resoltes les reclamacions, el tribunal ha d’aprovar la llista definitiva de persones aspirants aprovades en la fase d’oposició per ordre de puntuació, i l'ha de publicar al Portal de l'opositor i en el tauler d’anuncis de l’IMAS.
10.3 Fase de concurs: valoració de mèrits
Dins el termini de 10 dies naturals comptadors a partir de l’endemà de la publicació de la llista definitiva d’aprovats de la fase d’oposició, les persones aspirants que en formin part han d’acreditar davant el Tribunal els mèrits que s’indiquen a cada convocatòria per a la fase de concurs, mitjançant la presentació de documents originals o fotocòpies en el Registre General de l’IMAS i en els registres auxiliars dels centres que en depenen.
Els mèrits s’han d’acreditar i s’han de valorar sempre amb referència a la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds. En cap cas no es valoraran mèrits que no hagin estat presentats en la forma establerta dins aquest termini.
10.4 Llista de persones aspirants que han superat les proves selectives i publicació
Finalitzada per part del Tribunal la valoració dels mèrits aportats, el Tribunal ha de fer pública la llista provisional de puntuacions obtingudes a la fase de concurs, així com la llista provisional de persones aspirants seleccionades del concurs oposició que ha de contenir, com a màxim, tantes persones aspirants com places convocades en el Portal de l'opositor i en el tauler d’anuncis de l’IMAS.
Les persones aspirants poden presentar reclamacions en el termini de 3 dies hàbils, comptadors a partir de l'endemà de la publicació de les llistes provisionals.
El Tribunal ha de resoldre les reclamacions en el termini de 7 dies hàbils.
Resoltes les reclamacions, el Tribunal ha d’aprovar la llista definitiva de puntuacions obtingudes a la fase de concurs, i la llista definitiva de persones aspirants que han superat el procés selectiu, amb l'ordre de puntuació. La relació contindrà, com a màxim, tantes persones aprovades com places convocades.
La llista definitiva de persones que han superat el procés selectiu s'ha d'elevar a la Presidència de l’Institut Mallorquí d'Afers Socials perquè l'aprovi i n'ordeni la publicació al BOIB.
En aquesta resolució ha de constar la relació de llocs de feina corresponents a les places convocades, a l’efecte que les persones seleccionades puguin sol·licitar destinació.
Quan es produeixin renúncies de persones aspirants seleccionades abans del nomenament o presa de possessió, l’òrgan convocant pot requerir a l’òrgan de selecció una relació complementària de les persones aspirants que segueixen als proposats, per ordre de puntuació, per al seu possible nomenament com a funcionaris de carrera en substitució dels qui renuncien.
10.5 Ordre de prelació
L’ordre final de prelació de les persones aspirants que han superat el procés selectiu ve determinat per la suma de la puntuació obtinguda a la fase d’oposició i l’obtinguda a la fase de concurs.
10.6 Resolució d’empats
En cas d’empat, s’ha de resoldre tenint en compte, successivament, els criteris següents:
a) Tenir nota més alta en el cas pràctic, a excepció de la modalitat de promoció interna en l'especialitat de operari/a / personal de serveis que serà la nota més alta de l'exercici únic.
b) Ser una dona víctima de violència de gènere.
c) Ser dona, en cas d’infrarepresentació del sexe femení en l'escala, subescala, classe i especialitat de què es tracti, d’acord amb l’article 43.4 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes, segons el qual s’ha de seleccionar la dona, llevat que hi hagi motius no discriminatoris per preferir l’home, una vegada considerades objectivament totes les circumstàncies concurrents en els candidats d’ambdós sexes, com per exemple les dels apartats d) o e).
d) Acreditar més temps de serveis prestats com a personal funcionari carrera, com a personal funcionari interí o com a personal laboral en l’Administració de l'IMAS o Consell de Mallorca.
e) Ser major de 45 anys.
f) Tenir més càrregues familiars.
g) No haver estat objecte de remoció d’un lloc de treball de la mateixa escala, subescala, classe i especialitat.
11. PRESENTACIÓ DE DOCUMENTS
11.1 Documentació exigida
En el termini de 20 dies naturals comptadors des de l’endemà de la publicació en el BOIB de la Resolució esmentada en la base anterior, les persones aspirants seleccionades han de presentar, en el Registre General de l’IMAS o en els registres auxiliars dels centres que en depenen, els documents següents:
a) Còpia compulsada del títol acadèmic exigit en cada convocatòria o certificació acadèmica que acrediti haver realitzat tots els estudis per a l’obtenció del títol.
b) Sol·licitud en què s’elegeixin, per ordre de prioritat, els llocs de feina oferts, la qual haurà d’incloure la totalitat dels llocs.
c) Declaració de no haver estat separades, mitjançant expedient disciplinari, del servei de cap administració pública, dels òrgans constitucionals o estatutaris de les comunitats autònomes, ni trobar-se inhabilitades de manera absoluta o especial per a ocupacions o càrrecs públics per resolució judicial, per accedir a l'escala, subescala, classe i especialitat, del qual hagi estat separat o inhabilitat, segons el model que facilitarà el Departament de Recursos Humans de l’IMAS.
En el cas de nacionals d’un altre Estat, no trobar-se inhabilitades o en situació equivalent ni haver estat sotmeses a sanció disciplinària o equivalent que impedeixi, en el seu Estat i en els mateixos termes, l’accés a una ocupació pública.
d) Certificat mèdic, en model oficial, acreditatiu de tenir les capacitats i aptituds necessàries per a l’exercici de les funcions de l’escala, subescala, classe i especialitat.
e) Certificació acreditativa del reconeixement de la condició legal de persona amb discapacitat a què fa referència la base 6 quan es tracti de persones que hagin aprovat pel torn de reserva per a persones amb discapacitats.
En el mateix termini, les persones que hagin aprovat pel torn de promoció interna vertical i que ocupin, com a titular, un lloc de feina adscrit al grup o subgrup de titulació al qual hagin promocionat, poden sol·licitar romandre en el mateix lloc de feina.
11.2 No presentació de la documentació
Les persones aspirants seleccionades que no presentin la documentació en termini no poden ser nomenats funcionaris i resten anul·lades les seves actuacions, tret dels casos de força major estimats per l’Administració en resolució motivada.
12. NOMENAMENT DEL PERSONAL FUNCIONARI DE CARRERA, ADJUDICACIÓ DELS LLOCS DE FEINA I PRESA DE POSSESSIÓ
12.1 Resolució de nomenament
Un cop revisada la documentació a que fa referència la base anterior, la Presidència de l'IMAS ha de nomenar funcionaris de carrera a les persones aspirants proposades. Els nomenaments s’hauran de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
12.2 Adjudicació dels llocs de feina
La Presidència de l’IMAS ha d'adjudicar els llocs de feina segons l’ordre final de prelació de les persones aprovades, i atenent a l'ordre d'elecció realitzat.
Les persones aspirants que hagin accedit pel torn de promoció interna tenen preferència, en relació amb les persones que no procedeixen d’aquest torn.
L’adjudicació tendrà caràcter definitiu, excepte en els casos que el lloc de feina és singularitzat o quan el personal funcionari no compleix els requisits per ocupar-lo.
12.3 Presa de possessió
La presa de possessió s’efectuarà en el termini de 3 dies hàbils comptadors a partir de l’endemà de la data de publicació en el BOIB de la Resolució de nomenament de funcionaris de carrera. En els casos excepcionals en què l’interessat així ho sol·liciti i, a més, ho justifiqui degudament, la Presidència de l’IMAS podrà concedir una pròrroga del termini possessori.
Abans de prendre possessió del lloc adjudicat, la persona interessada haurà de fer constar que no ocupa ni exerceix cap lloc de feina o activitat en el sector públic delimitat als articles 1 i 2 de la Llei 53/1984, de 26 de desembre, d’incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques.
Si la persona interessada realitza alguna activitat privada, incloses les de caràcter professional, ho haurà de declarar en el termini de 10 dies hàbils comptadors des de l’endemà de la presa de possessió, per tal que l’òrgan competent resolgui la declaració de compatibilitat o d’incompatibilitat.
12.4 Obligació de romandre en el lloc de feina
El personal funcionari al qual se li hagi adjudicat un lloc de feina amb caràcter definitiu, ha de romandre en el lloc adjudicat un mínim de dos anys comptadors des del dia en què prengui possessió del lloc.
A aquest efecte, els funcionaris que accedeixin a un altre escala, subescala, classe i especialitat per promoció interna vertical, i hagin optat per romandre en el mateix lloc de feina que ocupaven de conformitat amb el darrer paràgraf de la base 11.1 se’ls computarà el temps de serveis prestats en aquest mateix lloc en l’escala o subescala de procedència.
13. BORSES DE PERSONES ASPIRANTS PER NOMENAR PERSONAL FUNCIONARI INTERÍ
13.1 Constitució de borses.
S'ha de constituir una borsa de persones aspirants per nomenar personal funcionari interí de cada una de les especialitats que hagin estat objecte de convocatòria, que estarà integrada per les persones aspirants que hagin aprovat com a mínim el primer exercici de l’oposició en el procés selectiu corresponent.
La composició i l’ordre de prelació de la borsa es regula d’acord amb el que estableix el Decret 30/2009, de 22 de maig, pel qual s'aprova el procediment de selecció de personal funcionari interí al servei de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 078, de 30 de maig de 2009).
13.3 Borses específiques de persones amb discapacitat
Es formarà una borsa específica de persones que hagin optat a les places de la reserva per a persones amb discapacitat en la forma establerta en el reglament que regula el procediment de selecció de personal funcionari interí al servei de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
13.4 Criteris de desempat
En cas d’empat, s’ha de resoldre tenint en compte, successivament, els criteris següents:
a) Tenir nota més alta en el cas pràctic, excepció feta de la modalitat de promoció interna en l'especialitat de operari/a / personal de serveis que serà la nota més alta de l'exercici únic.
b) Ser dona, en cas d’infrarepresentació del sexe femení en l'escala, subescala, classe i especialitat de què es tracti, d’acord amb l’article 43.4 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes, segons el qual s’ha de seleccionar la dona, llevat que hi hagi motius no discriminatoris per preferir l’home, una vegada considerades objectivament totes les circumstàncies concurrents en els candidats d’ambdós sexes, com per exemple les dels apartats d) o e).
c) Acreditar més temps de serveis prestats com a personal funcionari carrera, com a personal funcionari interí o com a personal laboral en l’Administració de l'IMAS o Consell de Mallorca.
d) Ser major de 45 anys.
e) Tenir més càrregues familiars.
f) Ser una dona víctima de violència de gènere.
g) No haver estat objecte de remoció d’un lloc de treball de la mateixa escala, subescala, classe i especialitat.