Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 2132
Acord del Consell de Govern de 23 de febrer de 2018 de modificació de l’Acord del Consell de Govern de 3 de febrer de 2017 pel qual s’estableixen els col•lectius de personal funcionari al servei de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i de les entitats instrumentals integrants del sector públic autonòmic exceptuats de la suspensió de la concessió de gratificacions per raó de la prestació de serveis extraordinaris fora de l’horari o la jornada habituals de treball

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El 4 de febrer de 2017 es va publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) núm. 15 l’Acord del Consell de Govern de 3 de febrer de 2017 pel qual s’estableixen els col·lectius de personal funcionari al servei de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i de les entitats instrumentals integrants del sector públic autonòmic exceptuats de la suspensió de la concessió de gratificacions per raó de la prestació de serveis extraordinaris fora de l’horari o la jornada habituals de treball. Aquests col·lectius són els següents:

· Facultatius superiors, facultatius tècnics i agents de medi ambient amb funcions d’extinció d’incendis.

· Personal adscrit al Departament d’Emergències de la Direcció General d’Emergències i Interior de la Conselleria d’Hisenda i Administracions Públiques, en relació, exclusivament, amb la prevenció, la gestió i la direcció d’emergències.

· Personal adscrit al Gabinet de la Presidència.

· Xofers de la presidenta i dels consellers.

· Personal adscrit a la Direcció General de Desenvolupament Tecnològic amb funcions d’operativa i manteniment de la xarxa i dels sistemes informàtics corporatius.

· Personal adscrit a la Direcció General de Salut Pública i Participació amb funcions d’inspecció o laboratori.

· Personal facultatiu superior que té funcions relacionades amb el Servei d’Epidemiologia de la Direcció General de Salut Pública i Participació, només en els casos en què s’hagi declarat un cas d’alerta sanitària i durant el temps que duri.

· Personal adscrit a l’Agència Tributària de les Illes Balears en relació, exclusivament, amb els serveis efectius prestats en la campanya Renda Àgil durant els mesos de maig, juny i juliol de cada any.

L’Acord del Consell de Govern de 3 de febrer de 2017 també disposa que la meritació de les gratificacions corresponents a favor del personal funcionari integrat en els col·lectius esmentats requereix, en tot cas, que l’òrgan competent de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears o de l’entitat instrumental motivi la impossibilitat material de la compensació dels serveis extraordinaris amb temps de descans, i que es compleixin la resta de tràmits que, amb aquesta finalitat, estableix el Decret 85/1990, de 20 de setembre, pel qual es regula el règim retributiu dels funcionaris al servei de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Aquest Acord es va modificar mitjançant l’Acord del Consell de Govern de 10 de març de 2017 (BOIB núm. 30, d’11 de març), que va ampliar la relació dels col·lectius de personal funcionari al servei de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i de les entitats instrumentals integrants del sector públic autonòmic exceptuats de la suspensió de la concessió de gratificacions per raó de la prestació de serveis extraordinaris fora de l’horari o la jornada habituals de treball. Així, s’hi varen incorporar els col·lectius següents:

· Personal adscrit al Servei d’Atenció a la Ciutadania de la Secretaria General de la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació fins al 31 de març de 2017.

· Personal adscrit als processos de liquidació gestionats pel Servei d’Ocupació de les Illes Balears durant l’any 2017.

· Personal de Ports de les Illes Balears adscrit als serveis següents:

a. El servei de practicatge que hagi de fer el personal que presta serveis com a pràctic, patró i/o mariner de l’embarcació del servei fora de l’horari o la jornada habitual establerts en la planificació aprovada per complicacions derivades d’operatives dels vaixells.

b. La prestació dels serveis extraordinaris fora de l’horari o la jornada habituals de feina, d’acord amb la planificació aprovada, que hagi de fer el personal que presta serveis als ports comercials per complicacions derivades de les operatives dels vaixells de línies regulars (Ciutadella i Sant Antoni de Portmany) o creuers degudament autoritzats.

c. La prestació dels serveis extraordinaris fora de l’horari o la jornada habituals de feina als ports de gestió directa que es facin per prevenir o reparar sinistres i altres danys extraordinaris i urgents i els que es facin per motius d’emergència, catàstrofe o calamitat pública.

d. La prestació de serveis extraordinaris fora de l’horari o la jornada habituals de feina per fer inspeccions, comprovacions o denúncies relatives a ocupacions de la zona del servei del port en horari nocturn, a partir de les 22 hores, amb motiu d’esdeveniments i activitats de tercers prèviament autoritzats per Ports de les Illes Balears que obliguin a prolongar la jornada i que requereixin la presència física de personal al port per dur a terme funcions de control i vigilància de l’activitat autoritzada.

Posteriorment, l’Acord del Consell de Govern de 3 de febrer de 2017 es va modificar mitjançant l’Acord del Consell de Govern de 7 de juliol de 2017 (BOIB núm. 83, de 8 de juliol), que va ampliar la relació dels col·lectius de personal funcionari al servei de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i de les entitats instrumentals integrants del sector públic autonòmic exceptuats de la suspensió de la concessió de gratificacions per raó de la prestació de serveis extraordinaris fora de l’horari o la jornada habituals de treball. Així, s’hi va incorporar el personal adscrit al Servei de Renda Social Garantida de la Direcció General de Planificació i Serveis Socials de la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació fins al 30 de novembre de 2017.

Així mateix, l’Acord del Consell de Govern de 3 de febrer de 2017 es va modificar per mitjà de l’Acord del Consell de Govern de 27 d’octubre de 2017 (BOIB núm. 132, de 28 d’octubre). Així, s’hi va incorporar el personal de l’Escola Balear d’Administració Pública i de la Conselleria d’Hisenda i Administracions Públiques que formi part o doni suport al Servei de Selecció i Provisió en relació, exclusivament, amb els serveis efectius prestats durant la preparació i el desenvolupament del procés selectiu corresponent a les ofertes públiques dels exercicis de 2014, 2015, 2016 i 2017.

La darrera modificació de l’Acord del Consell de Govern de 3 de febrer de 2017 va tenir lloc mitjançant l’Acord del Consell de Govern de 17 de novembre de 2017 (BOIB núm. 141, de 18 de novembre). Així, s’hi varen incorporar el personal funcionari de la Conselleria d’Educació i Universitat en relació, exclusivament, amb les tasques de baremació i introducció de dades per actualitzar el Registre general d’activitats de formació permanent del professorat de les Illes Balears que derivin de les convocatòries de borses de personal interí, i

el personal funcionari adscrit a les oficines d’atenció al públic del Servei d’Ocupació de les Illes Balears fins al 31 de desembre de 2017.

La Direcció General de Treball, Economia Social i Salut Laboral de la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria té competències en matèria de prevenció de riscos laborals en l’àmbit de la comunitat autònoma de les Illes Balears, i, en aquest àmbit, du a terme la investigació dels accidents molts greus, greus i mortals ocorreguts en aquesta Comunitat Autònoma, així com la d’aquells accidents lleus quan es creu convenient i necessari per les seves característiques.

Aquestes investigacions es duen a terme dins la jornada habitual normal del personal tècnic de prevenció de riscos laborals, però, atès que aquests esdeveniments, malauradament, poden ocórrer fora de la jornada laboral, s’ha de dotar l’equip tècnic de prevenció de les eines necessàries que facilitin la seva assistència.

A més, cal tenir en compte que aquestes investigacions dels accidents laborals es fan a requeriment de la comunicació per part del Centre d’Emergències 112 en el moment en què hi ha hagut un accident laboral i, en conseqüència, es pot determinar de manera clara el temps de la seva actuació.

D’altra banda, la Llei 5/2016, de 13 d’abril, de la renda social garantida, ha establert, segons resulta de l’article 1, una prestació periòdica dirigida a situacions de vulnerabilitat econòmica i a la cobertura de les despeses bàsiques de les persones, famílies o altres nuclis de convivència que es trobin en situació de pobresa. L’article 4 d’aquesta Llei preveu els col·lectius i les situacions de necessitat als quals es vol donar cobertura econòmica amb aquesta prestació, i que poden ser modificats o ampliats per la cartera bàsica de serveis socials, prevista a l’article 26 de la Llei 4/2009, d’11 de juny, de serveis socials de les Illes Balears. Així mateix, l’apartat 2 de la disposició transitòria primera de la Llei 5/2016 preveu que la implementació de la renda social garantida respecte dels nuclis familiars de parelles, de persones soles o d’altres formes de convivència sense menors d’edat a càrrec ha de ser progressiva, mitjançant la seva inclusió dins la cartera bàsica de serveis socials. D’acord amb això, la disposició final dissetena de la Llei 13/2017, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l’any 2018, ha afegit una nova lletra, la lletra e, en la disposició addicional quarta —relativa a la implementació de la renda social garantida— del Decret 66/2016, de 18 de novembre, pel qual s’aprova la Cartera bàsica de serveis socials de les Illes Balears 2017-2020 i s’estableixen principis generals per a les carteres insulars i locals, de manera que s’ha ampliat el perfil de les persones beneficiàries de la renda social garantida a les persones majors de 45 anys que visquin totes soles, les quals a partir de l’1 de gener de 2018 poden sol·licitar aquesta prestació.

Atesa l’ampliació del perfil de les persones beneficiàries de la prestació esmentada, es preveu un increment de sol·licituds i, consegüentment, del volum de feina del Servei de Renda Social Garantida adscrit a la Direcció General de Planificació i Serveis Socials de la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació i del personal adscrit al Servei d’Atenció a la Ciutadania de la Secretaria General de la Conselleria esmentada, ja que, a més de tramitar les noves sol·licituds resultants de l’ampliació del perfil, cal tramitar les sol·licituds dels perfils ja reconeguts amb anterioritat, així com revisar totes les prestacions ja resoltes atès el seu caràcter complementari i subsidiari.

Així mateix, es fa necessari incloure en l’Acord del Consell de Govern de 3 de febrer de 2017 el personal que presta serveis en la Direcció General de Dependència de la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació i, concretament, en el Servei de Dependència II i en el Servei de Prestacions Socials. Pel que fa al Servei de Dependència II, en dos anys s’han incrementat en més de 1.000 les persones beneficiàries només de les prestacions de cures en l’entorn familiar i les prestacions vinculades. Aquest fet suposa una sobrecàrrega de treball impossible de reduir en aquests moments. A més a més, entre les tasques pendents del Servei es troben, entre d’altres, la fiscalització de 3.000 expedients de prestacions i serveis en el programa SISAAD (AGE), la revisió del copagament de 2.000 expedients atès el canvi normatiu, la validació de 800 casos de discapacitat en el PRECODE, la depuració d’aproximadament 800 casos de situació de dependència de grau I, la introducció de tots els expedients de dependència dins el programa ARGEN, etc. Tot això es complica amb la implantació del nou programa informàtic per gestionar la dependència, atès que, prèviament, cal depurar tots els expedients oberts, per tal de poder traspassar els expedients correctament del PRECODE actual al nou programa informàtic. Així, avui en dia és impossible amb el personal actual fer el treball diari i totes les tasques urgents per traspassar correctament entre els dos programes informàtics. Per tant, a causa de la manca de personal, la tasca diària i les tasques pendents, és necessari poder fer hores extraordinàries voluntàries.

Pel que fa al Servei de Prestacions Socials, aquest gestiona més de 8.500 expedients anuals de pensió no contributiva, als quals s’ha d’afegir la gestió d’altres prestacions o complements socials: complement de lloguer, LISMI, FAS, complement salarial. La dotació teòrica de recursos humans és de 23 persones, però actualment es disposa únicament de 16. Aquestes prestacions es gestionen d’acord amb la normativa estatal i les instruccions que dicti a l’efecte l’Institut de Majors i Serveis Socials (IMSERSO), que té previst modificar-les durant l’any 2018, de forma coordinada amb totes les comunitats autònomes, amb l’objectiu d’aconseguir un arxiu electrònic únic. Això suposa una tasca afegida a la que el Servei fa de forma ordinària i per poder complir objectius cal una dedicació de personal per damunt de la jornada laboral ordinària.

Finalment, cal referir-se al Consorci de Recursos Sociosanitaris de les Illes Balears, en el qual l’augment del volum de feina rau en l’ambiciós Pla d’Actuació per a l’ampliació de la Xarxa Pública de Serveis Socials 2017-2020, aprovat pel Consell de Govern en la sessió de 9 de juny de 2017, i que preveu l’optimització dels recursos i les infraestructures existents i la construcció i adaptació de centres per un import total de 38.907.335,11 €. Tot això per fer front al fet que el parc assistencial actual de la Xarxa Pública de Serveis Socials és insuficient per donar resposta a les necessitats socials, les quals, atès l’envelliment progressiu de la població i la major complexitat social, faran que augmenti la demanda de recursos assistencials. Per això, es fa necessari incloure en l’Acord del Consell de Govern de 3 de febrer de 2017 el personal funcionari adscrit al Consorci de Recursos Sociosanitaris de les Illes Balears en relació amb les tasques per dur a terme el Pla d’Actuació per a l’ampliació de la Xarxa Pública de Serveis Socials 2017-2020.

Per aquests motius, i atès que la possibilitat de dur a terme la compensació d’hores extraordinàries de feina amb temps de descans resulta incompatible amb les necessitats del servei respectiu, es considera convenient modificar l’Acord del Consell de Govern de 3 de febrer de 2017 i ampliar la relació dels col·lectius funcionarials als quals es permet fer serveis extraordinaris fora de l’horari o la jornada laboral habituals, per tal d’incorporar-hi el personal tècnic de prevenció de riscos laborals adscrit a la Direcció General de Treball, Economia Social i Salut Laboral de la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria només en els casos en què són requerits pel Centre d’Emergències 112 per investigar accidents laborals molt greus, greus, múltiples i mortals; el personal adscrit a la Direcció General de Planificació i Serveis Socials i a la Direcció General de Dependència de la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació que du a terme funcions relacionades exclusivament amb la gestió i la tramitació de la renda social garantida i de les prestacions de dependència i no contributives; el personal adscrit al Servei d’Atenció a la Ciutadania de la Secretaria General de la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació, i el personal funcionari adscrit al Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials de les Illes Balears en relació amb les tasques per dur a terme el Pla d’Actuació per a l’ampliació de la Xarxa Pública de Serveis Socials 2017-2020 —el personal laboral del Consorci és objecte d’un altre acord, paral·lel a aquest.

D’altra banda, s’aprofita aquesta modificació per actualitzar els col·lectius respecte dels quals ja han passat les circumstàncies excepcionals i transitòries que motivaren la seva incorporació a l’Acord del Consell de Govern de 3 de febrer de 2017, i en aquest sentit s’eliminen les referències al col·lectiu del personal funcionari adscrit a les oficines d’atenció al públic del Servei d’Ocupació de les Illes Balears, i al personal adscrit als processos de liquidació gestionats pel Servei d’Ocupació de les Illes Balears.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta de la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, en la sessió de 23 de febrer de 2018, adoptà entre d’altres l’Acord següent:

Primer. Modificar l’Acord del Consell de Govern de 3 de febrer de 2017 pel qual s’estableixen els col·lectius de personal funcionari al servei de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i de les entitats instrumentals integrants del sector públic autonòmic exceptuats de la suspensió de la concessió de gratificacions per raó de la prestació de serveis extraordinaris fora de l’horari o la jornada habituals de treball, en el punt primer, que queda redactat de la manera següent:

· Facultatius superiors, facultatius tècnics i agents de medi ambient amb funcions d’extinció d’incendis.

· Personal adscrit al Departament d’Emergències de la Direcció General d’Emergències i Interior de la Conselleria d’Hisenda i Administracions Públiques, en relació, exclusivament, amb la prevenció, la gestió i la direcció d’emergències.

· Personal adscrit al Gabinet de la Presidència.

· Xofers de la presidenta i dels consellers.

· Personal adscrit a la Direcció General de Desenvolupament Tecnològic amb funcions d’operativa i manteniment de la xarxa i dels sistemes informàtics corporatius.

· Personal adscrit a la Direcció General de Salut Pública i Participació amb funcions d’inspecció o laboratori.

· Personal facultatiu superior que té funcions relacionades amb el Servei d’Epidemiologia de la Direcció General de Salut Pública i Participació, només en els casos en què s’hagi declarat un cas d’alerta sanitària i durant el temps que duri.

· Personal adscrit a l’Agència Tributària de les Illes Balears en relació, exclusivament, amb els serveis efectius prestats en la campanya Renda Àgil durant els mesos de maig, juny i juliol de cada any.

· Personal de Ports de les Illes Balears adscrit als serveis següents:

a. El servei de practicatge que hagi de fer el personal que presta serveis com a pràctic, patró i/o mariner de l’embarcació del servei fora de l’horari o la jornada habitual establerts en la planificació aprovada per complicacions derivades d’operatives dels vaixells.

b. La prestació dels serveis extraordinaris fora de l’horari o la jornada habituals de feina, d’acord amb la planificació aprovada, que hagi de fer el personal que presta serveis als ports comercials per complicacions derivades de les operatives dels vaixells de línies regulars (Ciutadella i Sant Antoni de Portmany) o creuers degudament autoritzats.

c. La prestació dels serveis extraordinaris fora de l’horari o la jornada habituals de feina als ports de gestió directa que es facin per prevenir o reparar sinistres i altres danys extraordinaris i urgents i els que es facin per motius d’emergència, catàstrofe o calamitat pública.

d. La prestació de serveis extraordinaris fora de l’horari o la jornada habituals de feina per fer inspeccions, comprovacions o denúncies relatives a ocupacions de la zona del servei del port en horari nocturn, a partir de les 22 hores, amb motiu d’esdeveniments i activitats de tercers prèviament autoritzats per Ports de les Illes Balears que obliguin a prolongar la jornada i que requereixin la presència física de personal al port per dur a terme funcions de control i vigilància de l’activitat autoritzada.

· Personal de l’Escola Balear d’Administració Pública i de la Conselleria d’Hisenda i Administracions Públiques que formi part o doni suport al Servei de Selecció i Provisió en relació, exclusivament, amb els serveis efectius prestats durant la preparació i el desenvolupament del procés selectiu corresponent a les ofertes públiques dels exercicis de 2014, 2015, 2016 i 2017.

· Personal funcionari de la Conselleria d’Educació i Universitat en relació, exclusivament, amb les tasques de baremació i introducció de dades per actualitzar el Registre general d’activitats de formació permanent del professorat de les Illes Balears que derivin de les convocatòries de borses de personal interí.

· Personal tècnic de prevenció de riscos laborals adscrit a la Direcció General de Treball, Economia Social i Salut Laboral de la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria només en els casos en què són requerits pel Centre d’Emergències 112 per investigar accidents laborals molt greus, greus, múltiples i mortals.

· Personal adscrit a la Direcció General de Planificació i Serveis Socials i a la Direcció General de Dependència de la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació que du a terme funcions relacionades exclusivament amb la gestió i la tramitació de la renda social garantida i de les prestacions de dependència i no contributives.

· Personal adscrit al Servei d’Atenció a la Ciutadania de la Secretaria General de la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació.

· Personal funcionari adscrit al Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials de les Illes Balears en relació amb les tasques per dur a terme el Pla d’Actuació per a l’Ampliació de la Xarxa Pública de Serveis Socials 2017-2020.

Segon. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 23 de febrer de 2018

La secretària del Consell de Govern

Pilar Costa i Serra