Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

CONSELL DE GOVERN

Núm. 12957
Acord del Consell de Govern de 17 de novembre de 2017 de modificació de l’Acord del Consell de Govern de 3 de febrer de 2017 pel qual s’estableixen els col·lectius de personal laboral al servei de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i de les entitats instrumentals integrants del sector públic autonòmic exceptuats de la suspensió de la concessió de retribucions per raó de la realització d’hores extraordinàries

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El 4 de febrer de 2017 es va publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) núm. 15 l’Acord del Consell de Govern de 3 de febrer de 2017 pel qual s’estableixen els col·lectius de personal laboral al servei de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i de les entitats instrumentals integrants del sector públic autonòmic exceptuats de la suspensió de la concessió de retribucions per raó de la realització d’hores extraordinàries. Aquests col·lectius són els següents:

· Personal laboral adscrit al Gabinet de la Presidència de les Illes Balears i personal laboral que faci tasques per al Gabinet de la Presidència per raó d’actes i esdeveniments lligats a l’activitat institucional, administrativa i protocol·lària d’aquest Gabinet.

· Personal laboral de la Conselleria de Presidència que presta serveis al palau de Marivent.

· Personal laboral de la categoria professional d’auxiliar tècnic/a educatiu/iva adscrit a la Conselleria d’Educació i Universitat amb contracte a temps complet.

· Personal de l’entitat pública Gestió d’Emergències de les Illes Balears en relació, exclusivament, amb la prevenció, la gestió i la direcció d’emergències.

· Personal de moviment i personal de serveis tècnics i mecànics de l’entitat pública Serveis Ferroviaris de Mallorca amb ocasió de la prestació de serveis especials que no tenguin la consideració de serveis ordinaris o per raó de la concurrència de situacions que puguin afectar la regularitat del servei públic ferroviari.

L’Acord del Consell de Govern de 3 de febrer de 2017 també disposa que la meritació de les retribucions corresponents a favor del personal laboral integrat en els col·lectius esmentats requereix, en tot cas, que l’òrgan competent de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears o de l’entitat instrumental motivi la impossibilitat material de la compensació de les hores extraordinàries amb temps de descans.

La Fundació d’Atenció i Suport a la Dependència i de Promoció de l’Autonomia Personal de les Illes Balears ha plantejat la necessitat de substituir les auxiliars tècniques de farmàcia de les residències i centres de dia Can Blai i Sa Serra. Per una part, la responsable de la farmàcia de la Residència i centre de dia Can Blai es troba de baixa laboral per incapacitat temporal per contingència comuna, sense previsió de data d’alta. Per altra part, la tècnica de farmàcia de la Residència i centre de dia Sa Serra es troba de vacances la setmana del 13 al 17 de novembre de 2017.

Atès que la Fundació esmentada no disposa del personal qualificat que pugui fer les substitucions d’aquestes dues tècniques, cal que l’auxiliar tècnic de farmàcia de la Residència i centre de dia Can Raspalls doni suport les residències i centres de dia Can Blai i Sa Serra.

Per altra part, l’article 266 del Text refós de la Llei general de la Seguretat Social, aprovat pel Reial decret legislatiu 8/2015, de 30 d’octubre, estableix els requisits per al naixement del dret a les prestacions per desocupació i, en concret, la lletra e preveu com un dels requisits estar inscrit com a demandant d’ocupació al servei públic d’ocupació competent.

L’article 21.1 del Reial decret 625/1985, de 2 d'abril, pel qual es desplega la Llei 31/1984, de 2 d'agost, de protecció per desocupació, estableix que els treballadors hauran de sol·licitar la prestació d’atur a l’oficina d’ocupació corresponent, en el termini de quinze dies comptats a partir de l’endemà en què s’hagi produït la situació legal d’atur.

L’elevada temporalitat de l’activitat econòmica de les Illes Balears, provocada pel predomini de l’activitat turística en els mesos d’estiu, implica un elevat nombre de contractació de caràcter temporal, que s’inicia a partir del mes d’abril i acaba a partir del mes d’octubre.

Pel que fa als treballadors indefinits, en el cas de les Illes Balears una part es concentra en la figura dels treballadors fixos discontinus. Aquests reben una crida al principi de la temporada turística i s’han d’inscriure com a demandants d’ocupació a la finalització d’aquesta per poder cobrar la prestació. En els darrers anys aquest nombre ha augmentat molt considerablement i, en concret, entre 2016 i 2017 ha augmentat en 7.004 persones.

El nombre d’altes que van ser gestionades pel personal de demandes del Servei d’Ocupació de les Illes Balears durant els mesos de novembre i desembre en aquests anys també es va veure fortament incrementat, amb una mitjana d’increment del 12,3 %.

És previsible que s’incrementi el nombre de treballadors que durant els mesos de novembre i desembre d’aquest any 2017 sol·licitin cites al Servei d’Ocupació de les Illes Balears per, a més de ser usuaris dels serveis que aquest ofereix, poder sol·licitar al Servei Públic d’Ocupació Estatal la prestació o el subsidi a què tinguin dret, fet que incrementarà la càrrega de treball que haurà d’afrontar el personal de demandes del Servei d’Ocupació de les Illes Balears.

El 16 d’octubre de 2017 es va enviar una instrucció en què s’autoritzava els directors de les oficines a ampliar l’horari ordinari d’atenció al públic entre el 4 de setembre de 2017 i el 19 de gener de 2018, per tal d’atendre aquesta punta de treball. L’horari ordinari d’atenció és de 9 a 14 h.

L’ampliació de l’horari d’atenció al públic, tot i que ha ajudat a afrontar la situació, es mostra insuficient per atendre les demandes dins els compromisos assumits pel Servei d’Ocupació de les Illes Balears. La previsió d’increment de les sol·licituds d’alta per als mesos de novembre i desembre és del 9 %. Cal incrementar el nombre d’hores d’atenció als demandants en el mateix  percentatge. Les oficines on s’aplicaria aquesta mesura ampliarien l’horari de 16 a 17.30 h.

Per poder atendre els ciutadans en el termini exigit en la normativa reguladora de les prestacions i subsidis que cobreixen la situació d’atur, és necessari incrementar el nombre d’hores destinades a la gestió de les altes dels demandants.

Per altra part, en relació amb l’Institut Balear de la Natura (IBANAT) cal esmentar que un alt percentatge del total del personal s’integra en les tasques d’extinció d’incendis forestals, algun personal durant tot l’any i altre personal de suport en l’època d’alt risc de l’1 de maig al 15 d’octubre. A més, cal assenyalar que gran part de la plantilla és susceptible de ser mobilitzada tant per a incendis forestals com per a una altra emergència. Així, es considera incompatible fer les tasques ordinàries planificades amb una sèrie de recursos i mitjans humans i l’actuació en diferents emergències i la posterior compensació en temps de treball.

Per aquests motius, i atès que la possibilitat de dur a terme la compensació d’hores extraordinàries de feina amb temps de descans resulta incompatible amb les necessitats del servei respectiu, es considera convenient modificar l’Acord del Consell de Govern de 3 de febrer de 2017 i ampliar la relació dels col·lectius laborals als quals es permet fer serveis extraordinaris fora de l’horari o la jornada laboral habituals, per tal d’incorporar-hi el personal auxiliar tècnic de farmàcia de la Residència i centre de dia Can Raspalls de la Fundació d’Atenció i Suport a la Dependència i de Promoció de l’Autonomia Personal de les Illes Balears en relació, exclusivament, amb donar suport els serveis de farmàcia de les residències i centres de dia Can Blai i Sa Serra, així com el personal laboral adscrit a les oficines d’atenció al públic del Servei d’Ocupació de les Illes Balears fins al 31 de desembre de 2017 ¾el personal funcionari adscrit a les oficines d’atenció al públic és objecte d’un altre acord, paral·lel a aquest¾, i també el personal de l’Institut Balear de la Natura (IBANAT) en relació, exclusivament, amb les tasques de direcció, gestió i execució a emergències.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta de la consellera de Hisenda i Administracions Públiques, en la sessió del dia 17 de novembre de 2017 adoptà, entre d’altres, l’Acord següent:

Primer. Modificar l’Acord del Consell de Govern de 3 de febrer de 2017 pel qual s’estableixen els col·lectius de personal laboral al servei de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i de les entitats instrumentals integrants del sector públic autonòmic exceptuats de la suspensió de la concessió de retribucions per raó de la realització d’hores extraordinàries, en el punt primer, que queda redactat de la manera següent:

· Personal laboral adscrit al Gabinet de la Presidència de les Illes Balears i personal laboral que faci tasques per al Gabinet de la Presidència per raó d’actes i esdeveniments lligats a l’activitat institucional, administrativa i protocol·lària d’aquest Gabinet.

· Personal laboral de la Conselleria de Presidència que presta serveis al palau de Marivent.

· Personal laboral de la categoria professional d’auxiliar tècnic/a educatiu/iva adscrit a la Conselleria d’Educació i Universitat amb contracte a temps complet.

· Personal de l’entitat pública Gestió d’Emergències de les Illes Balears en relació, exclusivament, amb la prevenció, la gestió i la direcció d’emergències.

· Personal de moviment i personal de serveis tècnics i mecànics de l’entitat pública Serveis Ferroviaris de Mallorca amb ocasió de la prestació de serveis especials que no tenguin la consideració de serveis ordinaris o per raó de la concurrència de situacions que puguin afectar la regularitat del servei públic ferroviari.

· Personal auxiliar tècnic de farmàcia de la Residència i centre de dia Can Raspalls de la Fundació d’Atenció i Suport a la Dependència i de Promoció de l’Autonomia Personal de les Illes Balears en relació, exclusivament, amb donar suport els serveis de farmàcia de les residències i centres de dia Can Blai i Sa Serra.

· Personal laboral adscrit a les oficines d’atenció al públic del Servei d’Ocupació de les Illes Balears fins al 31 de desembre de 2017.

· Personal de l’Institut Balear de la Natura (IBANAT) en relació, exclusivament, amb les tasques de direcció, gestió i execució a emergències.

Segon. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 17 de novembre de 2017

La secretària del Consell de Govern

Pilar Costa i Serra