Secció III. Altres disposicions i actes administratius
CONSELL INSULAR DE MENORCA
Núm. 9337
Presidència (Ordenació Turística) -
Reconeixement i homologació de certificats de qualitat i manuals de bones pràctiques per a la superació dels plans de modernització establerts a la normativa turística
Atès que l'art. 79 de la Llei Turística 8/2012 de 19 de juliol, estableix que tots els establiments, activitats i empreses turístiques tindran que superar un Pla de modernització permanent que establirà l'Administració turística en els terminis que es fixin reglamentàriament, les quals queden determinades en l'art. 127 del Decret 20/2015, de 17 d'abril, de principis general i directrius de coordinació en matèria turística; de regulació d'òrgans assessors, de coordinació i de cooperació del Govern de les Illes Balears, i de regulació i classificació de les empreses i dels establiments turístics, dictat en desplegament de l'esmentada llei.
Atès que el punt 4 de l'art. 127 del Decret 20/2015 diu que queden exclosos de l'obligatorietat de presentació del pla de modernització i seguretat alguns establiments i habitatges, els quals reuneixen els requisits allà establerts. Pel que fa als habitatges, haver superat un pla o sistema de qualitat en els darreres tres anys de la publicació d'aquest Decret, que continuï vigent, i així ho acreditin a l'Administració turística, sempre que el pla o sistema sigui homologat o reconegut o hagi estat prèviament homologat o reconegut per l'administració turística. Pel que fa als establiments que hagin superat o superin l'autoavaluació obligatòria per a la serva categoria, en els termes allà establerts.
Atès que l'art. 133 de l'esmentat Decret 20/2015 estableix respecte a l'anterior que les administracions turístiques insulars competents en matèria d'ordenació turística poden establir els seus models i també reconèixer o homologar els plans o sistemes de modernització i seguretat que considerin pertinents [...].
Atès que l’art. 80 de la Llei 8/2012 disposa que la modernització permanent consistirà en la superació de qualsevol dels plans de qualitat homologats o reconeguts per l’administració turística competent en matèria de planificació i ordenació, si bé és requisit indispensable per a dita homologació, el seguiment, la supervisió i el control dels establiments, tenir en compte els una sèrie d'aspectes: seguretat i habitabilitat per a l'ús turístic a què es destina; mesures i instal·lacions de protecció contra incendis i manteniment d'aquestes; compliment de la normativa aplicable sobre les condicions sanitàries, ambientals i alimentàries; instal·lacions d'electricitat, fontaneria, gas i climatització; prestació de serveis; conservació i millora del mobiliari i la decoració; aspecte exterior de les instal·lacions; i mesures de protecció del medi ambient, consum d'aigua i energia i reducció en la producció de residus.
Atès que l'informe de la Directora Insular del servei d'Ordenació Turística conclou que els sistemes de qualitat d'àmbit Estatal i Europeu SICTED, Q-Calidad Turística, ISO 9001, ISO 14001, EMMAS i EFQM, son certificacions suficientment conegudes pel seu nivell d'exigència i emparades per organismes oficials a nivell europeu i estatal i que també compleixen amb els aspectes establerts en l'art 133 del Decret 20/2015 i que s'han indicat més amunt.
Per altra banda, i pel que fa a les empreses de lloguer de vehicles sense conductor o rent a car, s'ha comprovat, tal i com s'acredita en el mateix informe a què s'ha fet referència al paràgraf anterior, que el Codi de Bones Pràctiques del sector de lloguer de vehicles a les Illes Balears impulsat per la Direcció General de Consum de la Conselleria de Salut, també s'adequa a l'establert a l'art 125 i 133 del Decret 20/2015.
Per tot l'anterior de conformitat amb els Decrets dictats per aquesta presidència números 120 i 121 de 7 de juliol de 2017 (BOIB núm. 83 de 8.7.2017), pels quals es determina que correspon a aquesta presidència la responsabilitat i gestió directa de les competències insulars en matèria d'ordenació turística.
RESOLC:
PRIMER. Reconèixer i homologar els sistemes de qualitat d'àmbit Estatal i Europeu SICTED, Q-Calidad Turística, ISO 9001, ISO 14001, EMMAS i EFQM., amb caràcter general pel que fa a totes les empreses i activitats turístiques sotmeses a l'obligació de superar un pla de modernització, sense perjudici que puguin existir altres certificacions que s'adaptin en els requisits establerts a l'art 133 del Decret 20/2015.
SEGON. Reconèixer i homologar el Codi de Bones Pràctiques del sector de lloguer de vehicles a les Illes Balears impulsat per la Direcció General de Consum de la Conselleria de Salut.
TERCER. Les disposicions establertes en els apartats anteriors s'efectuen sense perjudici que es puguin reconèixer o homologar altres certificacions i plans de modernització per la resta d'activitats, empreses i establiments d'allotjament.
QUART. Publicar el present decret en el butlletí Oficial de les Illes Balears als efectes de general coneixement i disposar que se'n doni la màxima difusió possible.
Maó, 22 d'agost de 2017
La secretària interina
Rosa Salord Olèo