Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 2753
Acord del Consell de Govern de 17 de març de 2017 pel qual s’inicia el procediment de declaració de noves zones d’especial protecció per a les aus (ZEPA) i d’ampliació de la superfície d’algunes de les existents en l’àmbit de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Llei 42/2007, de 13 de desembre, del patrimoni natural i de la biodiversitat, en aplicació de la Directiva 2009/147/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 30 de novembre de 2009, relativa a la conservació de les aus silvestres, estableix que els espais més adequats en nombre i superfície per a la conservació de les aus que recull l’annex IV de la Llei i per a les aus migratòries de presència regular han de ser declarats ZEPA, i que en aquestes àrees s’hi han d’establir les mesures adequades per garantir-ne la supervivència i la reproducció (article 44). La Llei preveu expressament que, amb caràcter previ a la declaració de la ZEPA, s’ha de dur a terme un procediment d’informació pública (article 45), i que la declaració s’ha de publicar en el diari oficial respectiu, amb informació sobre els límits geogràfics i els hàbitats i les espècies pels quals es declara. De la declaració, se n’ha de donar compte al ministeri competent en matèria de medi ambient a fi que ho comuniqui a la Comissió Europea.

En l’àmbit de les Illes Balears, la Llei 5/2005, de 26 de maig, per a la conservació dels espais de rellevància ambiental (LECO), preveu que les zones d’especial protecció per a les aus es declarin mitjançant un acord del Consell de Govern, seguint el procediment que estableix l’article 9 de la mateixa LECO.

La ZEPA és, en definitiva, un instrument que preveu la normativa comunitària, l’objectiu del qual és garantir la protecció de determinades espècies d’aus. En conseqüència, la identificació i la delimitació d’aquest tipus d’espais s’han de basar en la presència d’espècies d’aus la conservació de les quals, en el nostre àmbit territorial, no estigui totalment garantida per les ZEPA existents, atenent a criteris biològics.

En aquest sentit, l’avenç dels coneixements disponibles i els canvis sobrevinguts en la distribució d’aus a la comunitat autònoma de les Illes Balears aconsella modificar i completar la xarxa de ZEPA de l’arxipèlag, motiu pel qual l’1 de desembre de 2016 el Servei de Protecció d’Espècies de la Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat va elaborar una proposta d’ampliació de determinades ZEPA existents i de declaració de noves ZEPA. La proposta inclou la declaració de vuit noves ZEPA (ZEPA Costa NW de Mallorca, ZEPA Maristany, ZEPA Pla de Vilafranca, ZEPA Pla des Blanquer, ZEPA Son Real, ZEPA Illa d’en Calders, ZEPA Illeta de Cala Salada i ZEPA Punta Prima), la declaració com a ZEPA del LIC ES5310101 Randa i l’ampliació de les ZEPA Sa Costera i Marina de Llucmajor. Conté la fitxa corresponent, amb la proposta de denominació, l’especificació si es tracta d’una declaració nova o de la modificació d’una ZEPA existent, la motivació d’aquesta declaració o modificació, la descripció dels valors que la fonamenten, i també els annexos cartogràfics corresponents. D’aquesta manera, es compleix l’article 45 de la Llei 42/2007.

En total, la proposta inclou la qualificació com a ZEPA d’11.775,03 ha, la qual cosa representa un increment del 8,44 % de les ZEPA en l’àmbit balear.

Els criteris generals per a l’ampliació o la modificació de ZEPA es poden resumir de la manera que figura a continuació. En primer lloc, la necessitat de completar la cobertura d’aquesta figura de protecció per a les espècies més amenaçades i escasses de la comunitat autònoma de les Illes Balears, i, en concret, per al virot petit (Puffinus mauretanicus), endemisme i considerat una de les espècies més amenaçades d’Europa; l’àguila peixatera (Pandion haliaetus), el rapinyaire més escàs de l’Estat espanyol; el voltor negre (Aegypius monachus); la gavina roja (Larus audouinii) i el corb marí (Phalacrocorax aristotelis), espècies amenaçades qualificades com a vulnerables, i l’arpella cendrosa (Circus pygargus), escassíssima a Mallorca. Aquest criteri ha estat determinant per a la major part d’espais seleccionats: costa NW de Mallorca, Maristany, pla de Vilafranca, illa d’en Calders, illeta de Cala Salada, punta Prima i sa Costera. També es compleix el compromís assumit amb la Unió Europea de qualificar com a ZEPA les zones de reproducció de la reintroduïda àguila coabarrada (Aquila fasciata), recuperada amb el finançament europeu del programa LIFE, una de les condicions del qual era, precisament, aquesta declaració. Algunes parelles s’han establert a ZEPA existents a la serra de Tramuntana i, en el cas del Pla de Mallorca, al massís de Randa. D’altra banda, la importància de la Marina de Llucmajor com a zona d’assentament juvenil és determinant per a l’ampliació d’aquesta ZEPA.

Així mateix, és una necessitat completar la xarxa de ZEPA amb la protecció efectiva de les zones agrícoles de més interès ornitològic: l’avifauna lligada als usos agraris és precisament la que té una recessió més general en l’àmbit europeu, i, en conseqüència, és convenient actuar en la protecció d’aquests agrosistemes, que ha d’incloure l’estímul del manteniment de pràctiques agràries sostenibles i compatibles amb les espècies d’aus d’aquests hàbitats. Aquest criteri és el determinant per al pla de Vilafranca i el pla des Blanquer.

En altres ocasions, el motiu de la declaració resideix en la necessitat de crear l’instrument de protecció d’espais de singularitat manifesta, com és el cas de les illes d’en Calders i de Cala Salada, o la petita zona humida de Maristany. Altres efectes de les ZEPA proposades milloraran els instruments de conservació de l’avifauna resident o migratòria: la mesura beneficia com a mínim 51 espècies d’aus. Així mateix, alguns d’aquests espais tenen valor per a altres espècies protegides (rèptils, vegetals, etc.).

Finalment, cal destacar que la qualificació de ZEPA no comporta limitacions dels usos tradicionals i legítims del territori (i explícitament els agraris, els forestals i els cinegètics), que sols en casos comptats podrien ser objecte de regulació que n’asseguri la sostenibilitat i la compatibilitat amb l’estat de conservació de les espècies d’aus en favor de les quals es declaren aquestes ZEPA. També poden ser autoritzables nous usos o noves activitats, sempre que siguin compatibles amb aquestes espècies, i la figura no imposa cap tipus de servitud ni regulació de l’ús públic d’aquests territoris.

Per tot això, d’acord amb l’article 9.2 a de la Llei 5/2005, el Consell de Govern, a proposta del conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, en la sessió de 17 de març de 2017 adoptà, entre d’altres, l’Acord següent:

Primer. Iniciar el procediment de declaració de noves zones d’especial protecció per a les aus (ZEPA) i d’ampliació de la superfície d’algunes de les existents, en l’àmbit de les Illes Balears, les quals figuren en l’annex I i es troben cartografiades en l’annex II.

Segon. Encarregar a la Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca la instrucció del procediment administratiu corresponent.

Tercer. Facultar el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca per trametre aquest Acord al Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, a fi que el comuniqui a la Comissió Europea.

Quart. Notificar aquest Acord a les administracions territorials afectades i publicar-lo en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i, com a mínim, en dos dels diaris de més tirada de l’illa corresponent.

 

Palma, 17 de març de 2017

La secretària del Consell de Govern

Pilar Costa i Serra


 

ANNEX I

Llista de ZEPA que s’han de declarar o ampliar

Declaració de noves ZEPA

Mallorca

  • ZEPA Costa NW de Mallorca
  • ZEPA Maristany
  • ZEPA Pla de Vilafranca
  • ZEPA Pla des Blanquer
  • ZEPA Son Real
  • ZEPA Massís de Randa

Eivissa

  • ZEPA Illa d’en Calders
  • ZEPA Illeta de Cala Salada

Formentera

  • ZEPA Punta Prima

Ampliació de la superfície de ZEPA existents

Mallorca

  • ZEPA Sa Costera (Binis–Montcaire)
  • ZEPA Marina de Llucmajor

 

ANNEX II

Cartografia

Documents adjunts