El Consell d’Europa i la Unió Europea impulsaren l’any 2001 la celebració del Dia Europeu de les Llengües amb la intenció de fomentar la diversitat lingüística i promoure l’aprenentatge de llengües. Precisament aquell any l’Estat espanyol va ratificar la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, un tractat internacional que l’any 1992 va aprovar el Consell d’Europa, amb el qual es protegeix el dret d’utilitzar aquestes llengües tant en l’àmbit privat com en el públic dins el territori propi de cada una de les llengües.

De llavors ençà, el 26 de setembre es commemora aquesta efemèride, amb la voluntat de donar a conèixer la riquesa lingüística d'Europa i promoure l’entesa intercultural entre els milions de ciutadans europeus. Cal tenir present que les llengües són les ànimes de les diferents cultures i, alhora, els seus principals vehicles transmissors. De la preservació de les llengües en depèn la vitalitat de les cultures i l’immens patrimoni que això suposa per a la humanitat. 

La llengua catalana, com a pròpia del territori, és la contribució de les Illes Balears, juntament amb la resta de territoris on es parla, a la diversitat lingüística i cultural europea.

Actes arreu de les Illes Balears per commemorar el Dia Europeu de les Llengües 2023

Sessions a les escoles

El dilluns 25 i dimarts 26 es faran quatre sessions a alumnes de 6è de primària del CEIP Rei Jaume I a Palma i el CEIP Jaume I a Palmanova (Calvià). Així, prop de 100 alumnes celebraran el Dia Europeu de les Llengües participant en una sesssió interactiva i dinàmica impartida per Europe Direct Illes Balears.

Tallers a les biblioteques municipals

A partir del 26 de setembre i tot el més d'octubre Europe Direct Illes Balears ha organitzat més de vint tallers a les Biblioteques Municipals de les Illes Balears. Les biblioteques que s'han adherit a la inciativa es troben a Eivissa ( Ses Figueretes, Can Misses i Jesús (Santa Eulària des Riu)) i a Mallorca (Andratx, Binissalem, Capdepera, Cala Ratjada, Esporles, Manacor, Mancor de la Vall, Muro, Port de Pollença, Sa Pobla, Salvador Galmés (Sant Llorenç), Cas Metge Rei (Santa Maria), Selva, Moscari, Biniamar, Sineu i Sóller). El Talller consisteix en una activitat participativa basada en el "L'aventura lingüística de la Lara per Europa"

PDF L'aventura lingüística de la Lara per Europa

Acte Central

Banderoles penjades a edificis instucionals de les Illes Balears


La setmana del 25 de setembre a l'1 d'octubre la banderola per commemorar el Dia Europeu de les Llengües, es penjaran banderoles a les balconades del Consolat de Mar, dels edificis de les conselleries del Govern de les Illes Balears, del Consell Insular de Mallorca, del Consell Insular de Menorca, del Consell Insular d’Eivissa, del Consell Insular de Formentera, l’Ajuntament de Palma i la resta d'ajuntament de les Illes Balears.