Encara que, com és sabut, Mallorca no és una illa d’origen volcànic, sí que hi ha alguns punts on és possible trobar roques d’origen magmàtic.
El material més comú és el basalt, present en nombrosos afloraments, principalment al llarg de la Serra de Tramuntana. La major part d’aquests són del triàsic superior (237-201 Ma), si bé n’existeixen alguns del juràssic inferior (201-175 Ma) o fins i tot, de manera molt puntual, del miocè inferior (23-15 Ma).
L’illa té, dins l’àmbit de les roques magmàtiques, representació de dos tipus: volcàniques i subvolcàniques (també anomenades filonianes o hipoabissals). Mentre les primeres es formen superficialment com a producte de l’activitat volcànica, les segones ho fan a grans profunditats a causa de masses de magma que envaeixen l’escorça terrestre i se solidifiquen a l’interior.
Les roques volcàniques són les més abundants a l’illa, encara que a la zona del Rafal d’Ariant també hi afloren roques subvolcàniques, que són molt més escasses. En aquesta localitat es troba un dels afloraments de roques subvolcàniques més importants de les Balears.
Les roques subvolcàniques es caracteritzen per encaixar-se mitjançant dics, generalment verticals, a les roques de l’escorça terrestre. Quan els dics, per causes diverses, s’encaixen en un pla horitzontal, es denominen sils.
Panoràmica de la vall del Rafal d’Ariant (depressió central de la fotografia)
En el Rafal d’Ariant les roques subvolcàniques formen sils que afecten materials del triàsic superior.
La roca subvolcànica més interessant des del punt de vista científic pertany al grup de les teschenites, que són un tipus de roques pròximes a les roques plutòniques. Es tracta d’un material d’aspecte granat, amb grans cristalls allargats i foscos, fàcilment observables a simple vista. Aquests pertanyen als amfíbols, un grup dins dels minerals silicats. De manera secundària hi apareix una gamma diversa de minerals amb cristalls de mides microscòpiques.
Roca de tipus teschenita del Rafal d’Ariant i diferents vistes dels seus minerals al microscopi petrogràfic d’una làmina prima. Extret d’Enrique (2012).
A la zona, a més, són abundants les roques volcàniques de colors vermellosos, groguencs i negres, localment amb abundants vacúols (cavitats de formes arrodonides a causa d’haver-hi quedat glapides les bombolles de gas del material volcànic quan es va refredar) farcits de carbonats de coure de tipus malaquita, com les que apareixen als voltants de les cases del Rafal d’Ariant.
Roca de tipus teschenita (esquerra) i vacúols reblits de malaquita (dreta).