Sección III. Otras disposiciones y actos administrativos
ADMINISTRACIÓN DE LA COMUNIDAD AUTÓNOMA
CONSEJERÍA DE SALUD Y CONSUMO
Núm. 323
Resolución de la consejera de Salud y Consumo y presidenta de la Fundación Banco de Sangre y Tejidos de las Illes Balears de 22 de diciembre de 2020 por la que se ordena la publicación de la modificación de los Estatutos de esta Fundación en el Boletín Oficial de las Illes Balears
El artículo 57.3 de la Ley 7/2010, de 21 de julio, del sector público instrumental de la Comunidad Autónoma de las Islas Baleares, establece que la modificación de los estatutos de las fundaciones del sector público se elevarán, en todo caso y previa a su aprobación por el órgano de la entidad correspondiente, al Consejo de Gobierno para su autorización previa. Dicho acuerdo se adoptará a propuesta de la Consejería interesada, con el informe preceptivo de la Consejería competente en materia de hacienda y presupuestos.
Así, en cumplimiento de lo establecido en el artículo 57.3 de la Ley 7/2010, se emitió el previo y preceptivo informe de la Consejería de Hacienda y Presupuestos.
En fecha 2 de agosto de 2019, el Consejo de Gobierno, a propuesta de la consejera de Salud y Consumo, acordó autorizar con carácter previo la modificación de los Estatutos de la Fundación Banco de Sangre y Tejidos de las Illes Balears.
En la sesión ordinaria del Patronato de la Fundación Banco de Sangre y Tejidos de las Illes Balears de 11 de diciembre de 2019, se acordó por unanimidad aprobar la modificación de los Estatutos de la Fundación Banco de Sangre yi Tejidos de las Illes Balears.
La consejera de Salud y Consumo, mediante Resolución de 28 de enero de 2020, manifestó la no oposición del Protectorado a la modificación de los Estatutos de la Fundación.
En cumplimiento del artículo 36.1 del Real Decreto 1337/2005, de 11 de noviembre, por el que se aprueba el Reglamento de fundaciones de competencia estatal, la modificación de los estatutos se elevó a público mediante escritura otorgada el 28 de julio de 2020 ante la notaria de Palma Maria del Mar Urbano Rodríguez.
En fecha 10 de noviembre de 2020, el director general de Relaciones Institucionales y Acción Exterior dictó la resolución por la que se ordenaba la inscripción en el Registro Único de Fundaciones de la modificación de los Estatutos de la Fundación Banco de Sangre y Tejidos de las Illes Balears.
Conforme al artículo 17 de los Estatutos de la Fundación Banco de Sangre y Tejidos de las Illes Balears, el presidente del Patronato será la persona titular de la consejería competente en materia de salud del Gobierno de las Illes Balears, y el artículo 18 establece que corresponderá al presidente del Patronato ejercer la representación de la Fundación.
Por otra parte, el artículo 57.4 de la Ley 7/2010 dispone que los estatutos de las fundaciones del sector público y sus modificaciones se publicarán en el Boletín Oficial de las Illes Balears.
En consecuencia, dicto la siguiente
Resolución
Ordenar la publicación en el Boletín Oficial de las Illes Balears de la modificación de los Estatutos de la Fundación Banco de Sangre y Tejidos de las Illes Balears que se adjuntan como anexo.
Palma, 22 de diciembre de 2020
La consejera de Salud y Consumo Patricia Gómez Picard
ANEXO Estatuts de la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears
TÍTOL I DENOMINACIÓ, NATURALESA, DOMICILI I DURADA DE LA FUNDACIÓ
Article 1
La Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears es constitueix com a fundació sense finalitat de lucre i es regeix pel document fundacional, per aquests Estatuts, per les normes de règim intern que dicta el Patronat de la Fundació i per la legislació que li és aplicable, en especial per la Llei estatal 50/2002, de 26 de desembre, de fundacions, i pel Decret 61/2007, de 18 de maig, pel qual es regula el Registre Únic de Fundacions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i d'organització de regulació de l'exercici del protectorat, i per la Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
Article 2
La Fundació és un organisme de titularitat pública de naturalesa institucional amb personificació privada, i disposa de plena capacitat jurídica i d'obrar. Per tant, amb caràcter enunciatiu i no limitat, pot adquirir, posseir, reivindicar, permutar, gravar i alienar tota classe de béns; fer contractes i obligar-se; promoure, seguir, oposar-se i desistir dels procediments oportuns; exercitar tota classe d'accions, excepcions i recursos que segons la llei li poden correspondre davant qualsevol tipus de tribunals, organismes, corporacions, autoritats competents i entitats, tant de dret públic com de dret privat, i, en general, realitzar tots els actes necessaris per aconseguir, d'acord amb la legislació aplicable en cada cas, els objectius establerts en els Estatuts.
Article 3
El domicili de la Fundació i del seu Patronat radica al carrer Rosselló i Caçador, 20, de Palma. La Fundació desenvolupa principalment les seves activitats en el territori de les Illes Balears. El Patronat pot acordar el trasllat del domicili a un altre lloc del territori de les Illes Balears, d'acord amb les disposicions que siguin aplicables, i amb la comunicació prèvia al Protectorat. Igualment, el Patronat pot crear les delegacions que estimi pertinents dins la comunitat autònoma.
Article 4
La Fundació té una durada indefinida. No obstant això, si en qualque moment les finalitats pròpies de la Fundació es poden estimar complides o esdevenen de compliment impossible, el Patronat la pot donar per extingida, d'acord amb el que preveuen aquests Estatuts.
Article 5
La Fundació s'acull al protectorat que exerceix l'Administració autonòmica de les Illes Balears, d'acord amb la normativa d'aplicació (a través de la conselleria competent en matèria de salut del Govern de les Illes Balears).
El Protectorat, en l'exercici de les funcions tutores que li corresponen sobre la Fundació, té les facultats que li atribueix la legislació vigent en la matèria.
TÍTOL II OBJECTE FUNDACIONAL, APLICACIÓ DE RECURSOS I BENEFICIARIS
Article 6
1. L'objecte de la Fundació és l'organització funcional de l'hemodonació, l'hemoteràpia i la donació de teixits a les Illes Balears, sense perjudici de perseguir altres finalitats complementàries a la indicada. S'entén com a teixit tot aquell producte d'origen humà destinat al seu ús terapèutic.
A aquest objecte, els fundadors afecten el patrimoni fundacional.
Per desenvolupar correctament l'objecte fundacional, són finalitats de la Fundació les següents:
a. La promoció, la potenciació i el desenvolupament de l'hemodonació voluntària, que es pot dur a terme en col·laboració amb les diferents associacions que disposaran dels mitjans necessaris per realitzar-ne la funció.
b. La programació de totes les extraccions de sang, amb la col·laboració de les associacions que integren la Federació Balear, en coordinació amb la direcció tècnica del Banc de Sang.
c. El processament de totes les unitats de sang recollides de forma extrahospitalària i intrahospitalària.
d. El proveïment de sang i els derivats a tots els hospitals i centres sanitaris públics i privats de la comunitat autònoma de les Illes Balears, d'acord amb les seves necessitats.
e. El fraccionament de sang per a la producció d'hemoderivats bàsics, que en una primera fase són els següents: plasma fresc, plasma per a alimentació parenteral, plaquetes crioprecipitat i fibrinogen. Posteriorment i d'acord amb les necessitats tant nacionals com comunitàries, es potenciarà l'obtenció de nous derivats per acomplir amb l'objectiu final del propi proveïment en el tractament de les coagulopaties.
f. Responsabilitzar-se de l'intercanvi de plasma que es realitzi entre els bancs de sang que en depenen i d'autoritzar l'enviament de plasma a la indústria productora de plasma i derivats.
g. Control de qualitat dels reactius utilitzats i de la tecnologia referent a la transfusió.
h. Centre de referència de problemes derivats d'immunohematologia i hemoteràpia.
i. Tipificació HLA per a sang i teixits.
j. Supervisar el compliment de la normativa bàsica d'avaluació de qualitat de tots els bancs de sang ubicats en el territori assignat.
k. Disposar d'un inventari actualitzat referent a donants, recursos humans i materials i activitats dels diferents bancs de sang i de les necessitats de sang, plasma i hemoderivats d'àmbit territorial assignat.
l. Establir programes i implantar cursos tendents a garantir la formació de professionals en matèria d'hemoteràpia.
m. Desenvolupar la infraestructura necessària per a la criopreservació de la sang i els seus derivats, així com la medul·la òssia.
n. Qualsevol altra activitat tendent a la planificació, coordinació i millora del tractament i distribució de sang i dels seus derivats en l'àmbit de les Illes Balears.
o. Realització de les determinacions analítiques que estiguin dins les competències del centre on s'hagin sol·licitat per part dels hospitals d'àrea d'actuació (proves de compatibilitats pretransfusional, VIH, marcadors d'hepatitis, anèmies hemolítiques...).
p. Coordinar els processos d'obtenció de teixits, conservats i atendre de forma directa les necessitats de teixits en el seu àmbit d'actuació o d'altres àrees que li ho sol·licitin.
q. Divulgar entre la ciutadania l'interès i la necessitat de fer efectiva la donació de teixits per fer-ne possible el tractament i l'aplicació en programes de trasplantament i d'empelts destinats a l'atenció sanitària de la població.
r. Gestionar les donacions de teixits que rebi l'entitat i fer-les efectives mitjançant les tècniques adequades a la seva obtenció.
s. Aplicar als teixits obtinguts les tècniques de preservació adequades per a la destinació terapèutica, bé sigui per ella mateixa o bé a través d'entitats especialitzades.
t. Gestionar i fer efectiva la distribució de teixits, i atendre sempre i estrictament criteris de disponibilitat i necessitat assistencial, en funció dels acords de col·laboració i prestació de serveis que subscrigui.
u. Establir vincles de relació i col·laboració amb centres i entitats que puguin facilitar l'obtenció desinteressada de sang i de teixits humans, així com formar part de la relació de centres autoritzats i de les xarxes reconegudes d'entitats homòlogues.
v. Promoure la captació de recursos econòmics necessaris a les finalitats de l'entitat i procurar-ne la millor administració.
w. Promoure les activitats d'estudi i d'investigació relacionades amb les finalitats de la Fundació.
2. L'enunciació de les finalitats esmentades a l'apartat anterior no comporta l'obligació d'atendre-les totes, ni els atorga cap ordre de prelació.
Article 7
Règim de la Fundació per actuar com a mitjà propi personificat
1. De conformitat amb el que preveu l'article 32 de la Llei de contractes del sector públic, la Fundació té el caràcter de mitjà propi personificat de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i de la resta d'ens públic o de dret privat integrats en el sector públic instrumental de la comunitat autònoma, sempre que es verifiquin les condicions a què es refereix l'apartat 2 de l'article 32. L'encàrrec que compleixi aquests requisits no té la consideració jurídica de contracte, i tan sols ha de complir les normes que estableix l'article 32.6.
2. A aquest efecte, l'Administració de la Comunitat Autònoma i la resta d'ens de dret públic o de dret privat integrats en el sector públic instrumental de la comunitat autònoma referits a l'apartat anterior poden encarregar a la Fundació l'execució de qualsevol actuació material relacionada amb l'objecte i amb qualsevol dels fins d'aquesta que es contenen en l'article 6 d'aquests Estatuts, sense que, per la seva banda, la Fundació pugui participar en cap licitació de contractació pública convocada per aquesta, sense perjudici que quan no hi concorri cap licitador, puguin encarregar-li l'execució de la prestació objecte del contracte.
3. La contraprestació a favor de la Fundació per raó dels encàrrecs de gestió que rebi dels poders adjudicadors esmentats s'ha d'ajustar a les tarifes aprovades per la conselleria competent en matèria de salut, les quals s'han de calcular en funció dels costs reals imputables a l'execució dels projectes, tenint en compte especialment la informació que, a aquest efecte, aporti la Fundació. En tot cas, les tarifes aplicables a cadascun dels encàrrecs s'han d'aprovar amb anterioritat a la formalització dels actes o acords que contenguin els encàrrecs, mitjançant resolució de la persona titular de la conselleria competent en matèria de salut.
4. En tot cas, el caràcter de mitjà propi personificat de la Fundació a què es refereixen els apartats anteriors requereix que la Fundació verifiqui els criteris per poder ser considerada fundació del sector públic autonòmic, en els termes establerts en l'article 55.1 de la Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la comunitat autònoma de les Illes Balears. D'aquesta manera, en el cas que no es compleixin aquests criteris, la Fundació no ha d'adquirir o, si s'escau, ha de perdre la seva condició de mitjà propi personificat i, en conseqüència, la impossibilitat de seguir efectuant encàrrecs a la persona jurídica afectada, sense perjudici de la conclusió dels encàrrecs que hi hagués en fase d'execució.
Article 8
Tenen la consideració de beneficiaris el col·lectiu indeterminat de ciutadans que, a través de l'acció del personal de la Fundació, rebin els efectes sanitaris del compliment de les finalitats de la Fundació. La determinació dels beneficiaris es durà a terme amb criteris d'objectivitat, imparcialitat i no discriminació.
Article 9
De la mateixa manera, la Fundació pot tenir el caràcter de mitjà propi instrumental dels consells insulars, en els termes que preveu la disposició addicional dissetena de la Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la comunitat autònoma de les Illes Balears.
TÍTOL III ÒRGANS DE GOVERN I ÒRGANS DE GESTIÓ
Article 10
1. L'òrgan de govern i representació de la Fundació és el Patronat.
2. El Patronat ha de comptar amb una comissió delegada.
3. L'òrgan de direcció, administració i gestió ordinària és el director gerent.
En tot cas, el règim dels òrgans de direcció s'ha de sotmetre als límits que reglamentàriament s'estableixin.
4. Són òrgans de consulta i col·laboració totes les comissions creades en el si del Patronat per afavorir, estimular i promoure la realització de les activitats que són objecte i finalitat de la Fundació.
Capítol I Del Patronat
Secció 1a Composició i designació
Article 11
1. La Fundació la regeix el Patronat, màxim òrgan de govern, de representació i d'administració. Correspon al Patronat complir els objectius fundacionals i administrar amb diligència els béns i els drets que integren el patrimoni de la Fundació, i mantenir-ne el rendiment i la utilitat.
2. Poden ser membres del Patronat les persones físiques que tinguin plena capacitat d'obrar i no estiguin inhabilitades per a l'exercici de càrrecs públics.
3. El Patronat està integrat pels membres següents:
a) President: la persona titular de la conselleria competent en matèria de salut del Govern de les Illes Balears.
b) Vicepresident: una persona designada pel president.
c) Vocals:
•8 representants designats pel titular de la conselleria competent en matèria de salut.
•1 representant de la conselleria competent en matèria d'hisenda i pressuposts.
• El director general o titular de l'òrgan de direcció del Servei de Salut de les Illes Balears.
d) Secretari: la persona que designi el Patronat, amb veu i sense vot, a proposta del president. En cas d'absència del secretari, el Patronat ha de designar, a proposta del president, la persona d'entre els membres vocals que l'hagi de suplir.
4. Els patrons exerceixen les funcions de forma indefinida; les persones jurídiques, públiques i privades, han de designar la persona natural que els representa i ho han de comunicar al secretari del Patronat mitjançant el document corresponent o un certificat acreditatiu.
5. El càrrec de patró que recaigui en persona física s'ha d'exercir personalment. No obstant això, pot actuar en nom seu i representació un altre patró que hagi designat. Aquesta actuació és sempre per a actes concrets i s'ha d'ajustar a les instruccions que, si escau, el representat formuli per escrit.
6. Pot actuar en nom de qui sigui cridat a exercir la funció de patró per raó del càrrec que ocupi la persona a qui en correspongui la substitució.
7. En qualsevol cas, el càrrec de patró no està remunerat i en cap cas no poden rebre cap retribució, sense perjudici del seu dret a ser reemborsats de les despeses degudament justificades que els ocasioni l'ocupació de la seva funció.
8. En matèria de cessament i responsabilitat dels patrons s'ha d'atendre el que disposa la Llei de fundacions.
Secció 2a Atribucions
Article 12
1. Al Patronat, màxim òrgan de govern, de representació i d'administració de la Fundació, corresponen les atribucions següents:
a. Aprovar la planificació anual a què es refereix l'article 17.2 de la Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la comunitat autònoma de les Illes Balears i els seus resultats.
b. Aprovar els pressuposts, sense perjudici de l'aprovació definitiva que resulti de la seva integració en els pressuposts generals de la comunitat autònoma, i aprovar les modificacions que pertoquin, sense perjudici de les autoritzacions prèvies que siguin procedents.
c. Aprovar els comptes anuals i la liquidació del pressupost de la Fundació.
d. Modificar els Estatuts.
e. Acordar la fusió i l'extinció de la Fundació.
f. Exercir l'alta inspecció i vigilància de les activitats de la Fundació, sense perjudici que la conselleria competent en matèria de salut, intervenció i altres òrgans de la Comunitat Autònoma exerceixin els controls d'eficàcia i d'eficiència que els pertoquin.
g. Ordenar la realització d'auditories externes quan així s'estimi convenient, sense perjudici del control financer que ha d'exercir la Intervenció General de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per raó de la integració de la Fundació en el sector públic de la comunitat autònoma, com també del control extern que correspongui a la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears.
h. Aprovar els plans d'inversió de la Fundació de caràcter pluriennal, sense perjudici que sigui necessari l'informe favorable de la conselleria competent en matèria de pressuposts pels expedients que puguin implicar despeses superiors a 300.000 euros en exercicis futurs a partir del moment en què el volum acumulat de compromisos de despesa pluriennal ultrapassi el 30 % de la quantia total del seu pressupost per a l'exercici corrent, sense inclusió de les despeses de personal ni de les variacions d'actius i passius financers.
i. Aprovar els components, les normes de funcionament i els reglaments de règim intern, així com vetlar pel funcionament correcte dels òrgans de la Fundació establerts en aquests Estatuts.
j. Aprovar la política de personal i del règim retributiu dins els límits legals establerts en la legislació laboral i pressupostària i en la Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la comunitat autònoma de les Illes Balears.
k. Aprovar el pla d'igualtat de la Fundació, amb mesures destinades a evitar qualsevol tipus de discriminació laboral i per garantir la igualtat de tracte i d'oportunitats, d'acord amb el que estableix l'article 45 de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva entre dones i homes.
l. Nomenar i cessar al director gerent i dels òrgans unipersonals de direcció a proposta del president, i fixar les relacions contractuals i les seves atribucions, d'acord amb la normativa vigent.
m. Aprovar els criteris d'ordenació de pagament i facturació proposats pel director gerent de la Fundació, sense perjudici de la superior coordinació de la tresoreria per part de la conselleria competent en matèria d'hisenda, a través de la direcció general competent en matèria de tresoreria, en el marc del que estableix l'article 11 de la Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la comunitat autònoma de les Illes Balears.
n. Negociar, concertar i atorgar tota classe d'operacions i de contractes, en documents públics o privats, i els acords i convenis de la Fundació amb qualsevol altra persona física o jurídica, institucions o organismes que es considerin d'interès per a la Fundació.
o. Dur a terme les inversions necessàries i justificades segons els objectius fundacionals, i adquirir, a títol onerós o lucratiu, tota classe de béns i de drets; constituir i cancel·lar hipoteques, penyores i altres càrregues i gravàmens reals i, en general, dur a terme tota classe d'actes de disposició i d'administració dels béns i drets de la Fundació.
p. Realitzar tota classe d'operacions bancàries actives i passives, contractar serveis bancaris, fer contractes de compte corrent, de compte d'estalvi, de dipòsit d'obertura de crèdit, documentari o no, de préstec, de descompte i qualsevol altre contracte de fiança i de serveis de transferències de fons, canvis de divisa...; i també tots els actes i negocis accessoris o complementaris perquè els contractes esmentats siguin plenament eficaços. Aprovar les operacions d'endeutament, en el marc del que estableix l'article 12 de la Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la comunitat autònoma de les Illes Balears.
q. Acceptar herències, llegats, donacions, subvencions i altres liberalitats a benefici d'inventari que puguin produir-se a favor de la Fundació. L'acceptació de llegats amb càrregues, donacions oneroses o remuneratòries i la repudiació d'herències, donacions o llegats sense càrregues serà comunicada pel Patronat al Protectorat en el termini màxim dels deu dies hàbils següents. El Protectorat pot exercir les accions de responsabilitat que corresponguin contra els patrons si els actes del Patronat fossin lesius per a la Fundació, en els terminis que preveu la Llei de fundacions.
r. Cobrar i percebre rendes, fruits, dividends, interessos i qualsevol altre producte, benefici i quantitat que, per qualsevol concepte, correspongui a la Fundació.
s. Atorgar i revocar delegacions i poders en relació amb l'exercici de qualsevol matèria, per garantir el compliment dels objectius fundacionals, amb les limitacions previstes a la legislació aplicable.
t. Determinar els costs dels serveis prestats exigibles als beneficiaris de la Fundació.
u. Acordar l'exercici d'accions i excepcions que consideri oportú, així com els recursos i les reclamacions judicials i administratives en defensa dels drets i interessos de la Fundació.
v. Aprovar el pla anual d'entregues dineràries sense contraprestació.
w. Qualsevol altra funció no expressament encomanada en aquests Estatuts a altres òrgans de la Fundació i que sigui necessària per a la millor execució i compliment de les finalitats fundacionals.
2. Amb subjecció a la normativa vigent, el Patronat pot atorgar poder o delegar les seves funcions a la Comissió Delegada o al director gerent de la Fundació. No es poden delegar en cap òrgan de la Fundació les funcions a què es refereix el darrer paràgraf de l'article 16 d'aquests Estatuts, ni els actes que requereixen l'autorització del Protectorat.
Article 13
La responsabilitat, la substitució, el cessament i la suspensió dels patrons es regeixen pel que disposa la Llei 50/2002.
Els membres designats poden ser revocats del seu nomenament per l'autoritat que els hagi anomenat.
Secció 3a Forma de deliberar i prendre acords
Article 14
El Patronat s'ha de reunir en sessió ordinària per aprovar el pla anual d'actuació, l'avantprojecte de pressuposts, els comptes anuals i la liquidació dels pressuposts. Es pot reunir també en sessió extraordinària a iniciativa del president o si ho sol·licitin per escrit, com a mínim, un terç dels seus membres, els quals han d'especificar els assumptes que s'han d'incloure en l'ordre del dia de la sessió que convoqui el president. Un cop que el president n'ha rebut la comunicació escrita, s'ha de fer la reunió en els trenta dies naturals següents.
Les reunions es fan en convocatòria única i per a la constitució vàlida del Patronat es requereix la presència de la majoria dels membres amb dret a vot, i, a més, la del president, o del vicepresident, en cas d'absència d'aquell, i del secretari. Els acords s'han d'adoptar per majoria simple dels presents, excepte en els casos en què les disposicions aplicables o aquests Estatuts exigeixin un quòrum especial. Només es poden adoptar acords sobre els assumptes que figurin inicialment en l'ordre del dia o sobre aquells altres que, per unanimitat dels presents i a l'inici de la sessió, s'acordi incorporar-hi.
Les sessions ordinàries s'han de convocar amb set dies d'antelació, com a mínim, i les extraordinàries també amb quaranta-vuit hores d'antelació com a mínim. Amb aquesta finalitat, el secretari, en nom del president, ha d'enviar —per qualsevol mitjà que en permeti tenir constància— una convocatòria de reunió a cada membre del Patronat o persona que el representa, en la qual han de figurar l'ordre del dia, el lloc, el dia i l'hora de la reunió. No serà necessària la convocatòria quan estiguin presents tots els patrons i acordin per unanimitat constituir-se en Patronat.
El president dirigeix la deliberació dels punts de l'ordre del dia que s'ha de fer seguint els torns sol·licitats al president i els acords s'adopten per majoria absoluta dels presents. En el cas d'empat, el vot de qualitat del president és el que decideix.
El secretari ha d'estendre una acta de les sessions que, prèvia transcripció al llibre d'actes, ha de subscriure amb el vistiplau del president.
Capítol II De la Comissió Delegada
Article 15
Comissió Delegada del Patronat
1. La Comissió Delegada del Patronat estarà formada pels membres següents:
a. President: el vicepresident del Patronat.
b. Vocals: 3 vocals designats pel Patronat a proposta del president.
c. Secretari: El secretari del Patronat, amb veu i sense vot.
2. La Comissió Delegada s'ha de reunir quan la convoqui el seu president. Els seus membres, en cas que no puguin assistir a la reunió, poden delegar el seu vot en altres membres del Patronat.
3. Pot assistir a les reunions de la Comissió Delegada, amb veu i sense vot, el director gerent de la Fundació.
Article 16
Funcions de la Comissió Delegada del Patronat
1. Són funcions de la Comissió Delegada les següents:
a. Exercir les funcions que li delegui el Patronat.
b. Proposar al Patronat l'aprovació del pla anual d'actuació, amb el contingut mínim que preveu l'article 17.2 de la Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la comunitat autònoma de les Illes Balears.
c. Conèixer l'informe anual d'activitat i la declaració de garantia i responsabilitat que ha de subscriure anualment el director de la Fundació, abans de trametre'l al Patronat, en els termes que preveuen els apartats 2, 3 i 4 de l'article 18 de la Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la comunitat autònoma de les Illes Balears.
d. Conèixer els avantprojectes de pressuposts, l'estat de comptes i la liquidació pressupostària que prepari la Direcció de la Fundació, abans que l'aprovi el Patronat.
e. Avaluar l'execució i l'operativitat de les activitats de la Fundació i revisar el sistema de gestió, d'activitats i de resultats.
f. Aprovar els contractes d'obres, de serveis i de subministraments de la Fundació, en matèria de contractació i els acords i convenis d'aquesta amb qualsevol altra persona física o jurídica, institucions o organismes, donant-ne compte al Patronat en la reunió següent quan li sigui delegada pel Patronat.
2. En cap cas no es poden delegar en la Comissió Delegada:
a. L'aprovació del Pla anual d'actuació.
b. L'aprovació dels pressuposts, dels comptes anuals, de la liquidació pressupostària i la presa de coneixement de l'informe anual d'activitat i de la declaració de garantia i responsabilitat que ha de subscriure el gerent.
c. La modificació dels Estatuts.
d. La fusió i la liquidació de la Fundació.
Capítol III Del president
Secció 1a Elecció
Article 17
Ha de ser el titular de la conselleria competent en matèria de salut o persona designada per aquesta.
Secció 2a Atribucions
Article 18
Correspon al president:
a. Exercir la representació de la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears.
b. Convocar i fixar l'ordre del dia, i presidir, suspendre i donar per finalitzades les reunions del Patronat, dirigir les deliberacions i visar les actes de la reunió.
c. Autoritzar l'assistència d'altres persones a les reunions del Patronat en qualitat d'assessors quan la seva presència es consideri convenient per la naturalesa de les qüestions que es debatin i quan la sol·liciti raonadament algun dels membres.
d. Presidir amb veu i vot les reunions de les comissions de la Fundació i signar les actes de les reunions.
e. Vigilar el compliment dels acords que han adoptat els òrgans de la Fundació.
Capítol IV Del vicepresident
Article 19
Correspon al vicepresident la substitució del president i l'exercici de les seves funcions en cas de vacant, absència o malaltia.
Així mateix, li corresponen aquelles funcions que per escrit li delegui el president o el Patronat, d'acord amb el que preveu la Llei de fundacions. La delegació de les funcions que li haguessin estat delegades al president per part del Patronat requereixen l'autorització prèvia del propi Patronat.
Capítol V Del secretari
Secció 1a Designació
Article 20
A proposta del president, el Patronat designa el càrrec de secretari, que ha de recaure en una persona que no sigui vocal del Patronat; per la qual cosa, entra a formar-ne part només amb veu.
Secció 2a Atribucions
Article 21
Correspon al secretari:
a) Convocar, per ordre del president, i assistir a les reunions del Patronat.
b) Redactar i signar, al costat del president o de qui hi actua, l'acta de les reunions aprovada pel Patronat.
c)Custodiar i guardar els llibres i els documents, en els quals ha intervingut per raó del càrrec.
d)Elevar al Protectorat els acords, comptes anuals, pressuposts, inventaris i qualsevol altre document susceptible de ser introduït en el Registre de Fundacions.
e) Lliurar certificats i testimoniatges dels acords que han adoptat el Patronat i els altres òrgans de la Fundació.
f) Realitzar qualsevol altra funció que acordi atribuir-li el Patronat o el president.
Capítol VI Del director gerent
Secció 1a Nomenament
Article 22
1. La direcció executiva superior de la Fundació correspon al director gerent, que és designat i cessat pel Patronat, a proposta del president de la Fundació. Tant el nomenament com el cessament s'han de comunicar al Consell de Govern.
2. El director gerent s'ha de contractar sota la modalitat laboral especial d'alta direcció. Tant el nomenament com la contractació requereix els informes previs que exigeix l'article 20.5 de la Llei 7/2010.
3. El Patronat ha d'autoritzar el contingut del contracte que sigui adequat al seu objectiu funcional, la durada del qual coincidirà amb la vigència del càrrec que el nomeni.
4. El director gerent de la Fundació està sotmès a la normativa reguladora del règim d'incompatibilitats dels membres del Govern i està obligat a respectar i a fer respectar les normes generals en matèria d'abstenció, prohibició o limitació en el desenvolupament de les activitats que li són pròpies o en el d'aquelles que li encomani el Patronat, així com a observar les normes deontològiques contingudes en les normes de règim intern de la Fundació. El contingut de la relació juridicolaboral serà el que aprovi el Patronat.
Secció 2a Atribucions
Article 23
El director gerent exerceix les funcions que el Patronat considera oportú encomanar-li, en particular, impulsa i coordina el funcionament del Banc de Sang i Teixits de la comunitat i supervisa les actuacions dels directors tècnics i els imparteix les instruccions necessàries per al bon funcionament dels bancs de la Fundació.
Corresponen al director gerent les funcions següents:
a. Complir i fer complir els acords del Patronat i les instruccions del seu president, impartides en el marc de les seves atribucions.
b. Dirigir i gestionar les activitats i operacions de la Fundació.
c. Elaborar i proposar al Patronat el projecte de pressupost anual d'ingressos i despeses i, si escau, les modificacions a què donin lloc, així com l'informe anual d'activitats, el balanç de situació i el compte de resultats, així com l'inventari.
d. Subscriure l'informe anual d'activitat i la declaració de garantia i responsabilitat sobre les activitats duites a terme per la Fundació durant l'any anterior, i informar-ne el Patronat.
e. Organitzar els serveis i les dependències de la Fundació i proposar al Patronat l'organització interna dels bancs a càrrec seu.
f. Ordenar els pagaments i gestionar la tresoreria, d'acord amb els criteris aprovats pel Patronat, i supervisar la comptabilitat de la Fundació, i vigilar el compliment correcte dels principis i criteris que siguin aplicables.
g. Adquirir els béns i serveis i contractar les obres i subministraments de la Fundació dins les quantitats i els límits que, respecte d'això, hagi aprovat el Patronat.
h. Desenvolupar la política de personal aprovada pel Patronat i, amb aquesta finalitat, seleccionar el personal, subscriure i rescindir contractes, executar els acords del Patronat en matèria de retribució, acordar sancions, realitzar la prefectura superior del personal al servei de la Fundació i totes aquelles altres actuacions que, en aquesta matèria, li siguin encomanades.
i. Negociar amb la representació social dels treballadors l'elaboració i la implantació d'un pla d'igualtat entre dones i homes.
j. Mantenir les relacions de la Fundació amb els òrgans directius dels centres sanitaris i proposar al Patronat la constitució de grups o comissions de coordinació quan resultin necessàries.
k. Formular els comptes anuals.
l. Formalitzar les operacions d'endeutament que prèviament hagin estat aprovades pel Patronat.
m. Comunicar a les conselleries competents en matèria de funció pública i en matèria d'hisenda i pressuposts, amb l'antelació suficient, les reunions dels òrgans de negociació de les condicions del personal, com també responsabilitzar-se de la legalitat de les contractacions del personal de la societat.
n. Planificar objectius, polítiques i accions que permetin complir les finalitats de la Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica. Nomenar la figura del gestor energètic.
o. Exercir, en cas d'urgència i en absència del president, les accions, excepcions, recursos i reclamacions judicials i administratives necessàries en la defensa dels drets i dels interessos de la Fundació, comunicar-ho al president i donar compte al Patronat de la primera reunió que es faci.
Capítol VII Del coordinador de la promoció de la donació de sang i teixits
Secció 1a Nomenament
Article 24
1. El coordinador de la promoció de la donació de sang i teixits és un òrgan unipersonal de direcció de caràcter potestatiu, que és designat i cessat pel Patronat, a proposta del president d'aquesta. Tant el nomenament com el cessament s'han de comunicar al Consell de Govern.
2. El coordinador de la promoció de la donació de sang i teixits s'ha de contractar sota la modalitat laboral especial d'alta direcció. Tant el nomenament com la contractació requereix els informes previs que exigeix l'article 20.5 de la Llei 7/2010.
3. El Patronat ha d'autoritzar el contingut del contracte que resulti adequat al seu objectiu funcional, la durada del qual coincidirà amb la vigència del càrrec que el nomeni.
4. El coordinador de la promoció de la donació de sang i teixits de la Fundació està sotmès a la normativa reguladora del règim d'incompatibilitats dels membres del Govern i està obligat a respectar i a fer respectar les normes generals en matèria d'abstenció, prohibició o limitació en el desenvolupament de les activitats que li són pròpies o en el d'aquelles que li encomani el Patronat, així com a observar les normes deontològiques contingudes a les normes de règim intern de la Fundació. El contingut de la relació juridicolaboral serà el que aprovi el Patronat.
Secció 2a Atribucions
Article 25
El coordinador de la promoció de la donació de sang i teixits exerceix les funcions que el Patronat considera oportú encomanar-li; en particular, impulsa i coordina la promoció de la donació de sang i teixits.
Corresponen al coordinador de la promoció de la donació de sang i teixits les funcions següents:
a. Elaborar i presentar al Patronat perquè l'aprovi el pla estratègic institucional, que consisteixi en la planificació de visites a distintes institucions (ajuntaments, organitzacions, empreses, col·lectius…).
b. Dirigir l'Àrea de Planificació de Col·lectes del Banc de Sang.
c. Elaborar i proposar al director gerent el projecte de pressupost anual d'ingressos i despeses que es derivin del pla estratègic institucional i de l'Àrea de Planificació així com, si escau, les modificacions a què donin lloc, per incorporar-les en el projecte de pressupost de la Fundació.
d. Representació institucional a actes de reconeixement de la Fundació i de la labor que dugui a terme.
e. Representació institucional a actes d'agraïment a la població donant.
f. Impuls divulgatiu de la importància de la donació voluntària de sang i teixits als mitjans de comunicació.
g. Promocionar relacions de col·laboració amb empreses, entitats, associacions en favor de la donació.
h. Col·laborar amb la Conselleria d'Educació i/o institucions dependents en l'organització d'esdeveniments, conferències, xerrades... a potencials donants per conscienciar-los.
i. Realitzar qualsevol altra funció que acordi atribuir-li el Patronat o el director gerent.
Capítol VIII Els directors tècnics
Secció 1a El director tècnic del Banc de Sang
Article 26
La relació de llocs de treball, que aprova el Patronat, inclou la plaça de director tècnic del Banc de Sang, que ha de ser un metge especialista en hematologia-hemoteràpia, amb experiència com a mínim de dos anys a centres o serveis de transfusió autoritzats.
El director tècnic del Banc de Sang té la consideració de personal laboral als efectes que estableix l'article 23 de la Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la comunitat autònoma de les Illes Balears.
Secció 2a El director tècnic del Banc de Teixits
Article 27
La relació de llocs de treball, que aprova el Patronat, inclou la plaça de director tècnic del Banc de Teixits, que ha de ser un metge especialista amb coneixements qualificats en tractaments, conservació i control de teixits.
El director tècnic del Banc de Teixits té la consideració de personal laboral als efectes que estableix l'article 23 de la Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la comunitat autònoma de les Illes Balears.
Capítol IX El director econòmic i de gestió
Article 28
La relació de llocs de treball, que aprova el Patronat, inclou la plaça de director econòmic i de gestió, que ha de ser un llicenciat, economista o similar, amb experiència en el càrrec.
El director econòmic i de gestió té la consideració de personal laboral als efectes que estableix l'article 23 de la Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la comunitat autònoma de les Illes Balears.
Capítol X Altres òrgans
Article 29
Amb la finalitat d'assessorar els òrgans de la Fundació en les funcions que li són pròpies, i per estimular el compliment dels fins i dels objectius marcats, hi haurà una Comissió Consultiva que assessori el Patronat, i tantes comissions consultives com siguin necessàries per a l'assessorament dels bancs i d'altres òrgans de la Fundació.
Aquestes comissions seran constituïdes pel Patronat, i la constitució dels seus membres i el règim de funcionament intern serà aprovat també per aquest, així com la seva extinció o les modificacions.
Capítol XI Entitats patrocinadores i col·laboradores
Article 30
La Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears pot establir acords o convenis de col·laboració amb altres entitats, de caràcter públic o privat, per obtenir i reconèixer el suport tècnic i financer rebut per aquestes entitats. Els acords i convenis de col·laboració hauran de ser aprovats pel Patronat de la Fundació i donar compliment a l'art. 17 del Decret 75/2004.
TÍTOL IV DEL RÈGIM DE PERSONAL
Article 31
1. El règim jurídic del personal contractat per la Fundació s'ha d'ajustar a les normes de dret laboral, amb les garanties que a tal efecte estableix l'Estatut dels treballadors i la Llei 7/2010, del sector públic instrumental de la comunitat autònoma. En tot cas, i com a mínim, és aplicable a tot el personal la regulació establerta en l'Estatut bàsic de l'empleat públic quant als deures dels empleats públics i al codi de conducta, als principis ètics, als principis de conducta, als principis rectors de l'accés a l'ocupació pública i a les normes reguladores de la reserva de quota per a persones amb discapacitat.
2. Així mateix, la selecció de personal s'ha d'ajustar als sistemes i als procediments que s'estableixen en la Llei de funció pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears.
3. La Fundació ha de disposar d'una relació de llocs de feina pròpia com a instrument d'ordenació dels seus recursos humans.
TÍTOL V DEL RÈGIM PATRIMONIAL, FINANCER I COMPTABLE
Article 32
Patrimoni de la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears
1. El patrimoni de la Fundació està constituït pels béns i drets de qualsevol classe susceptible de valoració econòmica, que queden afectats al compliment dels fins fundacionals. L'adquisició, l'administració, la disposició i el gravamen correspon al Patronat, d'acord amb el que preveuen aquests Estatuts i les disposicions legals aplicables.
2. També formen part del patrimoni de la Fundació els drets d'ús sobre els béns mobles i immobles que li pugui cedir el Govern de les Illes Balears, l'Administració General de l'Estat, la Tresoreria General de la Seguretat Social o altres entitats, que s'han de regir pel que disposa la legislació específica que correspongui, sense que això impliqui transmissió de domini.
3. Els béns mobles i immobles propis o en cessió d'ús han de ser objecte d'administració per part del Patronat. Les millores, les reparacions, la conservació i el manteniment han de ser per compte de la Fundació.
4. La gestió patrimonial de la Fundació es regeix per la legislació de fundacions i per la resta de l'ordenament jurídic privat, sense perjudici de l'aplicació dels principis generals d'eficàcia, eficiència i transparència a què es refereix l'article 3 de la Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la comunitat autònoma de les Illes Balears, en relació amb l'article 25.2 d'aquesta mateixa Llei.
5. Tots els béns i drets del patrimoni de la Fundació han de ser consignats en l'inventari que ha revisar i aprovar anualment el Patronat. En l'inventari s'ha de consignar el caràcter i la procedència de cadascun dels béns i drets, i s'han d'anotar amb la deguda separació els béns propis i els béns que hagin estat cedits en ús a la Fundació.
6. Els béns i drets susceptibles d'inscripció registral han de ser inscrits en el Registre de la Propietat. Els fons públics i valors mercantils que puguin integrar el patrimoni de la Fundació han de ser dipositats a nom d'aquesta en un establiment financer.
Article 33
Recursos econòmics de la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears
1. Els recursos econòmics de la Fundació poden provenir de les fonts següents:
a. La dotació realitzada pel Govern de les Illes Balears.
b. Els béns i drets que constitueixen el seu patrimoni.
c. Els productes i els rendiments del patrimoni de la Fundació.
d. Els ingressos obtinguts per la facturació de serveis a d'altres institucions, persones físiques o jurídiques.
e. Els ingressos derivats de contractes i convenis que la Fundació subscrigui amb persones físiques o jurídiques.
f. Els ingressos derivats de la realització de projectes de recerca i d'assajos clínics.
g. Els ingressos procedents de subvencions, ajuts, donacions, llegats i acords de mecenatge.
h. Els ingressos financers derivats del patrimoni de la Fundació, els derivats del registre de patents a favor de la Fundació i els generats pels interessos dels dipòsits bancaris.
i. L'endeutament a curt o llarg termini, en els termes que prevegi la llei i, en particular, l'article 12 de la Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la comunitat autònoma de les Illes Balears
j. Qualsevol altre que pugui obtenir en el marc legal de la seva activitat.
2. Les rendes generades pel patrimoni fundacional i, en general, la resta de recursos econòmics s'han de fer servir de la manera que estimi convenient el Patronat, per al millor finançament de les activitats fundacionals.
3. En tot cas, s'ha de destinar a la realització dels fins fundacionals un mínim del 70 % de les rendes i de la resta d'ingressos que, una vegada deduïts els imposts corresponents, obtingui la Fundació. El percentatge restant de rendes i d'ingressos s'ha de destinar, una vegada deduïdes les despeses d'administració, a incrementar la dotació fundacional.
Article 34
Règim pressupostari i economicofinancer
1. El règim pressupostari, economicofinancer, de comptabilitat, intervenció i control de la Fundació és el que preveuen la Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la comunitat autònoma de les Illes Balears, i la legislació de finances de la Comunitat Autònoma, sense perjudici del compliment de la resta de normes que, en matèria comptable, financera o de control, siguin aplicables a aquests ens de conformitat amb la legislació general de dret privat sobre fundacions.
2. L'exercici econòmic ha de coincidir amb l'any natural.
3. La Fundació ha de dur necessàriament un llibre diari i un llibre d'inventaris i comptes anuals, i altres llibres convenients per desenvolupar-ne adequadament les activitats i per controlar-ne la comptabilitat, tot tenint en compte les normes que es contenen en el pla general de comptabilitat, amb les adaptacions aprovades pel ministeri competent en matèria d'hisenda per a les entitats sense fins lucratius, i en la resta de disposicions que el despleguin, com també les especialitats que pugui fixar el conseller competent en matèria d'hisenda del Govern de les Illes Balears, d'acord amb el que preveu l'apartat 2 de l'article 13 de la Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la comunitat autònoma de les Illes Balears.
4. El pressupost de la Fundació s'integra en els pressuposts generals de la comunitat autònoma. Els pressuposts de la Fundació s'han d'aprovar sense dèficit inicial, d'acord amb el que preveu l'article 36.2 de la Llei 14/2014, de 29 de desembre, de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears.
La modificació de les dotacions en els pressuposts de la Fundació durant l'exercici s'ha d'ajustar al que preveuen l'article 8 de la Llei 7/2010, de 21 de juliol, i l'article 63 de la Llei de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears.
En tot cas, l'ampliació de les dotacions en els pressuposts de la Fundació que, d'acord amb la normativa economicofinancera de la comunitat autònoma, tinguin caràcter limitador s'ha de tramitar d'acord amb el procediment que s'estableixi reglamentàriament i requereix l'existència de recursos adequats i suficients per al seu finançament.
Amb caràcter general, no es poden transferir dotacions de despeses de capital a despeses corrents, llevat de les despeses de capital que, d'acord amb el pressupost de l'entitat, estiguin finançades amb ingressos corrents derivats de l'activitat pròpia de l'ens.
5. La Fundació pot formalitzar compromisos de despesa que hagin d'afectar les dotacions d'exercicis futurs. Per a això, serà necessari l'informe favorable de la conselleria competent en matèria de pressuposts pels expedients que puguin implicar despeses superiors a 300.000 euros en exercicis futurs a partir del moment en què el volum acumulat de compromisos de despesa pluriennal ultrapassi el 30 % de la quantia total del seu pressupost per a l'exercici corrent, sense inclusió de les despeses de personal ni de les variacions d'actius i passius financers.
6. La liquidació dels pressuposts s'ha de formular i aprovar pels mateixos òrgans de la Fundació i en els mateixos terminis que els comptes anuals, i s'ha de trametre a la Intervenció General de la Comunitat Autònoma juntament amb aquests comptes, en els termes que estableixen els apartats 5 i 6 de l'article 13 de la Llei 7/2010, de 21 de juliol.
Article 35
Pla d'actuació, comptes anuals, informe anual d'activitat i declaració de garantia de la gestió
1. Cada any, la Fundació ha d'elaborar un pla d'actuacions en el qual quedin reflectits els objectius i les activitats que es prevegin desenvolupar en l'exercici en curs. El pla d'actuacions ha d'incloure els objectius prevists per a l'exercici, els seus indicadors, les línies d'actuació necessàries per aconseguir-los, un pla econòmic financer i les previsions relatives a recursos humans i tecnologies de la informació, tot això en el marc del pressupost aprovat per a l'entitat per al mateix exercici. Aquest pla l'ha d'aprovar el Patronat en el primer trimestre de l'exercici pressupostari corresponent, i s'ha de trametre al Protectorat i a la persona titular de la conselleria d'adscripció, la qual n'ha de retre comptes al Consell de Govern.
2. Una vegada tancat l'exercici, el director de la Fundació ha de formular els comptes anuals en el termini màxim de tres mesos, que ha d'aprovar posteriorment el Patronat de l'entitat, en el termini de sis mesos des que s'hagi tancat l'exercici.
Els comptes anuals s'han de trametre a la Intervenció General de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en el termini de deu dies des de la formulació i des de l'aprovació definitiva.
3. Els comptes anuals, que comprenen el balanç, el compte de resultats i la memòria formen una unitat, s'han de redactar amb claredat i han de mostrar la imatge fidel del patrimoni, de la situació financera i dels resultats de la Fundació.
En la memòria cal completar, ampliar i comentar la informació continguda en el balanç i en el compte de resultats, i cal incorporar-hi l'inventari dels elements patrimonials.
A més, s'han d'incloure en la memòria les activitats fundacionals, els canvis en els òrgans de govern, direcció i representació, i també el grau de compliment del pla d'actuació. Així mateix, s'hi han d'indicar els recursos emprats, l'origen i el nombre aproximat de persones beneficiàries de cada actuació realitzada, els convenis que s'hagin subscrit amb altres entitats per a aquestes finalitats i el grau de compliment de la finalitat de les rendes i ingressos.
4. Simultàniament a l'aprovació dels comptes anuals, el gerent ha de presentar al Patronat i a la conselleria d'adscripció un informe anual d'activitat i signar una declaració de garantia i responsabilitat sobre les activitats duites a terme per l'entitat durant l'any anterior. L'informe anual d'activitat esmentat ha d'incloure la valoració del grau de compliment del pla d'actuacions de l'entitat a què es refereix l'apartat 1 anterior. Per la seva part, la declaració de garantia i responsabilitat ha d'oferir una garantia raonable que els recursos assignats a les activitats de la Fundació s'han aplicat a les finalitats previstes, respectant els principis de bona gestió financera i les normes aplicables; que els procediments de control intern de la Fundació ofereixen garanties suficients, i que s'ha posat de manifest tota la informació rellevant per als interessos de la Fundació o de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
5. Una vegada que el Patronat de la Fundació hagi aprovat els comptes anuals, s'han de presentar al Protectorat en els deu dies hàbils següents comptadors a partir de la data d'aprovació, juntament amb un certificat de l'acord d'aprovació del Patronat en el qual figuri l'aplicació del resultat, que ha d'estendre el secretari amb el vistiplau del president, els quals han d'acreditar la identitat per qualsevol dels mitjans admesos en dret davant els òrgans administratius per examinar-los i dipositar-los posteriorment en el Registre de Fundacions.
6. En tot cas, la Fundació ha de trametre a la conselleria competent en matèria d'hisenda i pressuposts, per mitjà de la conselleria d'adscripció, la documentació i els estats comptables necessaris per subministrar la informació adequada i suficient que permeti conèixer la seva situació economicofinancera i patrimonial, com també les seves dades principals de gestió i d'activitat, en el marc del que disposen l'article 14 de la Llei 7/2010, de 21 de juliol, i la normativa reglamentària aplicable.
Article 36
Règim de control intern
1. La Fundació, com a entitat integrant del sector públic instrumental de la comunitat autònoma de les Illes Balears, resta sotmesa al control financer de la Intervenció General, que ha d'exercir sota la modalitat d'auditoria pública o, si s'escau, de control financer permanent, d'acord amb el que preveuen els apartats 1 i 3 de l'article 15 de la Llei 7/2010, de 21 de juliol, en relació amb l'article 111 i la resta de preceptes concordants de la Llei de finances de la comunitat autònoma i de la normativa reglamentària de desplegament.
Així mateix, la direcció general competent en matèria de pressuposts pot sol·licitar a la Fundació informació que sigui rellevant per verificar el compliment de les disposicions en matèria pressupostària.
2. En tot cas, prèviament a la iniciació de qualsevol expedient de despesa per part de la Fundació del qual es puguin derivar obligacions econòmiques superiors a cinc-cents mil euros, s'ha de sol·licitar l'autorització del Consell de Govern, a proposta de la conselleria d'adscripció de l'entitat. A més, la iniciació de qualsevol expedient de despesa per part de la Fundació del qual es puguin derivar obligacions econòmiques per a l'entitat superiors a 50.000 euros requereix l'autorització de la persona titular de la conselleria d'adscripció de l'entitat.
3. Així mateix, la Fundació està sotmesa al control d'eficàcia i d'eficiència establert en la normativa vigent, que ha d'exercir la conselleria d'adscripció, sense perjudici del control d'eficàcia, d'economia i d'eficiència que també correspongui exercir a la Intervenció General o a altres òrgans de la comunitat autònoma. Entre d'altres extrems, el control de la conselleria d'adscripció ha de permetre comprovar el grau de compliment dels objectius i la utilització adequada dels recursos assignats a l'entitat, tot tenint en compte, particularment, el contingut del pla anual d'actuacions, de l'informe anual d'activitat i de la declaració de garantia de la gestió a què fan referència els apartats 1 i 4 de l'article 23 d'aquests Estatuts.
4. Finalment, es poden aplicar a la Fundació les mesures addicionals de control que preveu la Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears pel que fa a la funció d'auditoria interna o al Comitè d'Auditoria i que es regulen, respectivament, en l'apartat 1 de l'article 18 i en l'article 16, com també, si s'escau, les mesures extraordinàries de control a què es refereix l'article 19, tot això únicament en els casos i en els termes que s'estableixen en aquestes mateixes disposicions legals.
Article 37
Contractació
L'actuació de la Fundació en matèria de contractació s'ha d'ajustar a les disposicions de la Llei de contractes del sector públic, i a les normes que la despleguen.
TÍTOL VI MODIFICACIÓ DELS ESTATUTS I EXTINCIÓ DE LA FUNDACIÓ
Article 38
Modificació dels Estatuts
1. El Patronat pot acordar, per majoria absoluta dels seus membres, la modificació dels Estatuts de la Fundació. En tot cas, per modificar-los es requereix autorització prèvia del Consell de Govern, a proposta de la conselleria d'adscripció de l'entitat, amb els informes preceptius de les conselleries competents en matèria d'hisenda i pressuposts i en matèria de fundacions.
2. En qualsevol cas, la modificació s'ha de fer en escriptura pública, s'ha d'inscriure en el Registre de Fundacions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i s'ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Article 39
Dissolució i extinció de la Fundació
1. El Patronat pot acordar, per majoria absoluta dels seus membres, la dissolució de la Fundació quan concorri alguna de les causes que preveu l'article 31 de la Llei 50/2002, de 26 de desembre, de fundacions. La proposta d'extinció ha de recollir:
2. En cas que les activitats d'interès general que desenvolupa la Fundació passi a desenvolupar-les l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears o una altra entitat del sector públic de naturalesa fundacional o no, d'acord amb l'article 56.5 de la Llei 7/2010, serà una causa d'extinció de la Fundació.
3. L'extinció de la Fundació requereix l'autorització prèvia del Consell de Govern, a proposta de la conselleria d'adscripció de l'entitat, amb els informes preceptius de les conselleries competents en matèria d'hisenda i pressuposts, en matèria de fundacions i en matèria de funció pública.
4. L'extinció de la Fundació determina l'obertura del procediment de liquidació, que ha de dur a terme el Patronat sota el control del Protectorat. No obstant això, el procediment de liquidació no s'ha d'obrir en els supòsits d'extinció per fusió, absorció, integració o transformació de la Fundació. Fins que no es completi el procediment de fusió, d'absorció, d'integració o de transformació, la Fundació ha de continuar desenvolupant les activitats pròpies del seu objecte i de les seves finalitats.
5. Una vegada que el Consell de Govern n'hagi autoritzat l'operació, l'extinció requereix l'acord del Patronat en els supòsits prevists en les lletres b), c) i e) de l'article 31 de la Llei 50/2002, i el Protectorat l'ha de ratificar. Si no hi ha acord del Patronat o ratificació del Protectorat, es requerirà una resolució judicial motivada. En el supòsit previst en la lletra d) de l'article 31 de la Llei 50/2002 es requereix l'acord del Patronat, de conformitat amb el que preveuen l'article 30 de la mateixa Llei 50/2002 i les normes reglamentàries que la despleguen. En el supòsit de la lletra f) de l'article 31 de la Llei 50/2002 es requereix una resolució judicial motivada. L'acord d'extinció o la resolució judicial s'han d'inscriure en el Registre Únic de Fundacions.
6. L'acord de dissolució ha de determinar la manera en què s'ha de fer, si escau, la liquidació dels béns que pertanyen a la Fundació. El Protectorat ha de designar una comissió liquidadora, constituïda per tres pèrits de experiència professional reconeguda, no vinculats a la Fundació en els cinc anys anteriors al seu nomenament, que han d'elevar al Protectorat una proposta sobre el procediment per a la liquidació.
Article 40
Liquidació de la Fundació
1. En cas que s'hagi d'iniciar el procediment de liquidació, ho ha de fer el Patronat, a través de la comissió liquidadora, sota el control del Protectorat. El Protectorat pot sol·licitar al Patronat tota la informació que consideri necessària, fins i tot amb caràcter periòdic, sobre el procés de liquidació.
2. El procediment de liquidació s'inicia amb l'aprovació per part del Patronat del balanç d'obertura de la liquidació. Són aplicables al procés de liquidació els requisits establerts amb caràcter general per als actes dispositius dels béns i drets de la Fundació, així com les normes que regulen la responsabilitat dels patrons. El Protectorat ha d'impugnar davant l'autoritat judicial els actes de liquidació que siguin contraris a l'ordenament jurídic o als Estatuts de la Fundació.
3. El Patronat ha de donar publicitat al procediment de liquidació de la manera que consideri més convenient per posar-ho en coneixement dels possibles interessats, especialment, dels deutors i creditors de l'entitat. També s'ha de notificar al personal que presti serveis professionals en la Fundació.
4. La Fundació en liquidació manté la seva personalitat jurídica, mentre duri el procediment de liquidació i fins que s'extingeixi, per dur a terme totes les activitats necessàries per a una extinció i liquidació correctes de l'entitat.
5. Els liquidadors han de concloure les operacions pendents, cobrant els crèdits i pagant els deutes. Els béns i drets aportats a la Fundació en règim de cessió d'ús s'han de retornar als titulars una vegada que la Fundació hagi cancel·lat els deutes o hagi consignat l'import dels seus crèdits, hagi cobrat els crèdits a favor seu i hagi duit a terme totes les operacions necessàries per a la liquidació de l'entitat, i els béns propis de la Fundació s'han d'aplicar al servei públic sanitari. Quan hi hagi crèdits no vençuts, se n'ha d'assegurar prèviament el pagament.
6. En haver conclòs les operacions de liquidació, els liquidadors han de sotmetre a l'aprovació del Patronat un balanç final i una memòria d'activitats realitzades en què es descrigui la destinació donada als béns o l'actiu existent. La funció liquidadora del Patronat conclou amb l'atorgament de l'escriptura de cancel·lació de la Fundació, la sol·licitud de la cancel·lació dels assentaments referents a la Fundació i la inscripció en el Registre Únic de Fundacions.