Torna

BOLETÍN OFICIAL DE LAS ISLAS BALEARES

Sección III. Otras disposiciones y actos administrativos

CONSEJO INSULAR DE FORMENTERA

Núm. 2687
Aprobación definitiva del II Plan de la Infancia y Juventud de Formentera 2018-2022

  • Contenido, oficial y auténtico, de la disposición: Documento pdf  Versión PDF

Texto

El Ple del Consell Insular de Formentera, en sessió de caràcter Ordinari de 27 de febrer de 2019, va prendre coneixement de l’elevació a definitiva del II Pla de la Infància i Joventut de Formentera 2018-2022, que va ser publicat al BOIB núm. 163, de 29 de desembre de 2018, a la secció V, la seva aprovació inicial.

La tramitació d’aquest expedient s’inicià mitjançant l’acord del Ple del Consell Insular de Formentera, en sessió ordinària celebrada el 28 de setembre de 2018 en què s’aprovà amb caràcter inicial el II Pla de la Infància i Joventut de Formentera 2018-2022 i, es procedí a la publicació de l’anunci al Butlletí Oficial de les Illes Balears número 163/2018, de 29 de desembre de 2018, així com també l’exposició pública del II Pla de la Infància i la Joventut de Formentera 2018-2022 al Tauler d’anuncis de l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania i al Tauler virtual d’anuncis de la pàgina web del Consell www.conselldeformentera.cat.

Finalitzat el termini d’exposició pública sense haver-hi hagut al·legacions s’ha de considerar aprovat (definitiu) el II Pla de la Infància i la Joventut de Formentera 2018-2022 i, en conseqüència, procedeix fer-ho públic mitjançant anunci al BOIB, al tauler d’anuncis i a la pàgina web del Consell Insular de Formentera, als efectes de la seua execució.

L’esmentat Pla és el següent:

(...)

El II Pla Estratègic Insular de la Infància i Joventut de Formentera, té com a finalitat atendre les necessitats de la infància i la joventut del municipi de Formentera, i contribuir d'aquesta manera al desenvolupament integral d'aquest a través de la creació, adaptació i posada en pràctica d'accions i recursos per a un desenvolupament saludable i respectuós amb la diversitat social de la infància i la joventut, i garantir el compliment dels drets de la infància i la joventut de la Convenció de Nacions Unides sobre els drets de l'Infant.

El Pla presenta una estructura amb diversos apartats: Agraïments, Presentació, Introducció, Realitat social de Formentera, Marc normatiu, Marc conceptual, Metodologia, Destinataris, Finalitat, Avaluació del Pla, Temporalització i Àmbits d'actuació del Pla (Relació amb Formentera, valors i convivència; Educació; Transició al món laboral i ocupació; Habitatge; Participació; Esport, lleure i cultura; Salut i Mobilitat). En total consta de 8 àmbits i 49 propostes, cadascuna d’elles defineixen un objectiu general, objectius específics, recursos i accions que es preveuen, coordinació amb altres entitats, avaluació, població destinatària i temporalització.

INTRODUCCIÓ

El Consell Insular de Formentera posa de manifest el seu interès i compromís en tot el relacionat amb la infància i adolescència a través d'una política municipal integral i dirigida a afavorir el benestar dels nens, nenes i joventut de l'illa.

El Consell de Formentera realitza actuacions de suport i promoció dels drets de la infància dirigits a nens i joves a través d'accions emmarcades en una oferta cultural, social, educativa, esportiva, sanitària, etc. que pretén oferir una bona qualitat de vida.

El II Pla Estratègic Insular de la Infància i la Joventut de Formentera representa un document en el qual es recullen propostes per a la construcció d'un present i un futur adequat per als nens i joves de Formentera, com a integrants de la ciutadania.

La concepció del nen i la nena com a subjectes de ple dret, d'acord amb el que es disposa en la Convenció dels Drets de la Infància de 1989, indica que els menors són subjectes actius, participatius i creatius, amb capacitat per modificar el seu propi mitjà personal i social: de participar en les decisions que promoguin millores i la transformació dels seus territoris. La infància i l'adolescència no són únicament receptors passius de la protecció dels adults sinó que també són agents de canvi per la construcció d'una societat més participativa.

EI Pla Insular d'Infància i l'adolescència va dirigit especialment als ciutadans menors de 18 anys, d'acord amb el que disposa en l'article 12 de la Constitució Espanyola i l'article 1 de la Convenció sobre els Drets de la Infància, tot i que han estat incloses també accions adreçades la ciutadania major d’edat.

Amb aquest document, el Consell Insular de Formentera (CIF) pretén consolidar i marcar les bases d'una política local en matèria d'infància basada en la Convenció dels Drets dels Nens/es (CDN), partir del seu esperit i del seu articulat concret, per garantir la promoció i protecció de tots els drets dels nens, nenes i joves a Formentera. Sota la premissa fonamental de la CDN de considerar els nens, nenes i adolescents com a subjectes actius de drets i no només objectes de protecció.

Encara que la trajectòria de l'illa pel que fa a accions en favor i benefici de la infància ve desenvolupant-se des de fa anys, és amb l'adhesió al programa Ciutats Amigues de la Infància (CAI, impulsat per UNICEF), quan s'inicia un procés d'acció municipal, tenint com a objectiu principal la creació d'un Consell de Participació de la Infància i Joventut de Formentera, per fer realment efectiva la consideració dels nens, nenes i adolescents com a subjectes actius del seu medi personal i social, i garantir així que puguin exercir el seu dret a expressar la seva opinió en tots els assumptes que els afecten perquè siguin tenguts en compte.

Un altre objectiu primordial és l'elaboració d'unes línies estratègiques d'actuació per a la infància i joventut de Formentera, amb la finalitat que les polítiques locals desenvolupades i dirigides a la infància i adolescència tenguin un caràcter integral i en les que prevalgui l'interès superior del nen, el seu benestar, afavorint el seu desenvolupament en tots els àmbits (Relació amb Formentera, valors i convivència; Educació; Transició al món laboral i l’ocupació; Habitatge, Participació; Esport, Lleure i Cultura; Salut i Mobilitat).

Les accions dirigides a la infància i joventut de Formentera tenen en compte tres aspectes: el primer pretén garantir la protecció de la infància i adolescència del municipi, i aprofundir en la prevenció i des de la promoció de la CDN; el segon aspecte pretén fer efectiva i consolidar la participació en el seu desenvolupament a través dels agents socials que tenen relació amb la infància, i de la mateixa infància i adolescència de Formentera; el tercer pretén recollir aquelles accions que es realitzen a l'illa a favor de la infància, perquè siguin conegudes per la ciutadania del municipi, i perquè des d'aquest coneixement sorgeixi un interès social per mantenir-les, i activar la relació entre els diferents agents socials implicats.

ÀMBITS D'ACTUACIÓ DEL PLA

Formentera ofereix una sèrie de serveis públics dirigits a la població infantil i juvenil que tenen com a prioritat cobrir les necessitats educatives, culturals, d'oci, socials i esportives. Són serveis i programes específics per a la infància i joventut; i serveis adreçats a la població en general (dels quals també es beneficien els mateixos nens, nenes i adolescents).

Els serveis i accions que es recullen a continuació són aquells que es pretenen desenvolupar pel propi Consell de Formentera, però també hi ha programes en què el Consell col·labora a través de convenis i/o acords amb altres entitats i associacions, que hem de contemplar, ja que es desenvolupen en benefici de nens, nenes i joves del municipi.

Àmbit de relació amb Formentera, valors i convivència

Fa referència a la voluntat i necessitat d’arribar a tots els/les joves, sense distinció de sexe, procedència, situació socioeconòmica, i aconseguir la seva vinculació i motivació per ser part activa de la societat. Els i les joves entesos com a protagonistes en desenvolupament de dinàmiques positives, de convivència i de cohesió social en favor del creixement d’una societat en base a relacions adequades des del diàleg, la convivència i el respecte de tots seus membres.

Objectiu general:

Millorar la cohesió social i en l’apropament a diferents col·lectius.

Objectius específics:

  • Crear sentiment de pertinença a la comunitat.

  • Construir espais compartits i de relació personal que ajudin a i d’igualtat entre els/les joves.

  • Facilitar els mitjans adequats que afavoreixin fomentant el respecte i l’entesa mútua.

  • Desenvolupar accions que afavoreixin la interculturalitat.

Àmbit d’educació

La realitat formativa de l’illa està marcada per una oferta limitada per a realitzar estudis post-obligatoris, fet que genera una important emigració juvenil. En aquest sentit és un repte posar a disposició de les persones joves les eines necessàries per tal de que aquestes es sentin segures i recolzades al llarg del seu procés educatiu i amb la intenció de facilitar la seva transició cap al món laboral i disminuir el fracàs escolar.

Objectiu general:

Oferir eines i suport a les persones joves al llarg del seu procés educatiu

Objectius específics:

  • Orientar i assessorar en l’àmbit acadèmic i formatiu.

  • Organitzar trobades amb professionals de diferents perfils i àmbits per tal d’orientar els/les joves.

  • Promoure la col·laboració i cooperació de tota la comunitat educativa.

  • Millorar l’oferta educativa, especialment la formació professional.

  • Desenvolupar accions que afavoreixin la interculturalitat.

  • Afavorir la permanència dels equips docents.

Àmbit de transició al món laboral i ocupació

L’accés al món laboral és senzill per als joves que viuen a Formentera ja que des de molt aviat tenen l’opció d’inserir-se al món laboral. Generalment una ocupació que es concentra en els mesos de temporada turística, en sectors vinculats al turisme, en llocs de treball poc qualificats i sovint precaris. Per això, s’ha de donar recolzament (a través d’orientació, assessorament, formació, etc.) a les persones joves per tal d’augmentar les seves oportunitats d’accés al treball i/o la realització del seu propi projecte professional.

Objectiu general:

Recolzar a través d’assessorament i formació a les persones joves perquè puguin augmentar les seves oportunitats d’accés al treball.

Objectius específics:

  • Promoure activitats laborals alternatives al sector turístic.

  • Oferir programes de formació en col·laboració amb empreses de l’illa per a desenvolupar competències professionals, inserció en el mercat laboral, emprenedoria i autoocupació.

  • Donar a conèixer les oportunitats laborals als i les joves.

  • Incidir en la formació professional per a joves.

Àmbit d'habitatge

És sabuda la problemàtica per accedir a l’habitatge com a conseqüència de l’ús dels immobles per al lloguer vacacional durant una part important de l’any i dels elevats preus de venda. Aquesta problemàtica s’accentua en el col·lectiu jove que veu grans dificultats per emancipar-se. També és fa difícil l’establiment i consolidació a Formentera de professionals de l’administració, educació, salut, etc.

Objectiu general:

Afavorir l'accés a l’habitatge, prioritàriament de la població jove.

Objectius específics:

  • Desenvolupar accions que afavoreixin l’accés a l’habitatge.

  • Fomentar l’ús residencial dels immobles per davant de l’ús vacacional.

Àmbit de participació

El dret de la participació, apareix en diversos articles de la CDI, entenent-lo també com el dret de tots els nens i les nenes a ser escoltats i rebre la informació adequada a la seva edat per poder expressar opinions. Es tracta d'assumir la necessitat i el dret de la infància i la joventut a tenir un paper actiu en els diferents entorns en què es desenvolupa. Per a això, és necessari fomentar estils parentals i educatius que propiciïn el diàleg i la participació infantil i juvenil des de les primeres etapes de la vida i ensenyar-los a participar i a opinar en les decisions que els afecten, creant espais on puguin participar i que els adults aprenguin a escoltar i a tenir en compte les seves opinions.

Objectiu general:

Promoure la participació infantil i juvenil, i afavorir entorns mediambientals i socials adequats per al desenvolupament de les seves capacitats.

Objectius específics:

  • Promoure el voluntariat juvenil.

  • Difondre els drets de la CDI.

  • Promoure espais de trobada destinats a la participació de la infància i la joventut perquè puguin expressar la seva opinió sobre les qüestions que els afecten.

  • Dinamitzar activitats per a l'adquisició de valors positius associats al treball en equip i de respecte cap als altres.

  • Donar suport i facilitats a entitats juvenils, associacions i col·lectius de l’illa per tal de que posin en pràctica projectes i iniciatives d’interès compartit.

Àmbit d’esport, lleure i cultura

L’accés a l’esport, el lleure i la cultura, entès en un sentit ampli, és un requisit indispensable per garantir el manteniment i/o la inclusió dels/les joves en el teixit social normalitzat i el propi progrés a nivell social.

Objectiu general:

Fomentar la participació del col·lectiu jove en l’oferta d’activitats culturals, d’oci i esport.

Objectius específics:

  • Estimular, fomentar i donar suport a la creació artística entre els joves.

  • Descentralitzar la programació d’activitats per joves a diferents espais i equipaments.

  • Dinamitzar activitats esportives per a l'adquisició de valors positius associats al treball en equip i de respecte cap als altres.

  • Augmentar el nivell de participació dels/les joves en espais i activitats de lleure.

  • Promoure i oferir activitats d’oci alternatiu i saludable entre els/les joves.

Àmbit de salut

La salut és el resultat del benestar físic, psíquic i social, i tot allò que afavoreix el desenvolupament global de la persona. La infància i l’adolescència és clau en la consolidació d’hàbits de salut. En aquest sentit, és fonamental treballar actuacions adreçades a la prevenció i sensibilització entre el col·lectiu jove.

Objectiu general:

Promoure la coordinació de programes i serveis que afavoreixen la salut d’infants i joves.

Objectius específics:

  • Fomentar la prevenció a través de l'aprenentatge i desenvolupament de comportaments i estils de vida saludables.

  • Oferir serveis d'assessorament per a desenvolupar competències familiars.

  • Promoure entorns segurs per al desenvolupament de nens i nenes.

  • Crear serveis de tractament d’addiccions.

Àmbit de la mobilitat

La dependència del vehicle privat a Formentera fa que gran part dels i les adolescents (especialment els que resideixen en zones disseminades i allunyades dels nuclis on es concentren els serveis i la majoria d’activitats es veuen amb dificultat per dur a terme activitats de lleure o extraescolars.

Objectiu general:

Promoure l’ús del transport públic entre els/les joves i la mobilitat pel territori

Objectius específics:

  • Potenciar l’ús de la bicicleta

  • Fomentar la convivència entre vehicles de motor, bicicletes i vianants

(...)

Formentera, 18 de març de 2019

El President, Jaume Ferrer Ribas