Torna

BOLETÍN OFICIAL DE LAS ISLAS BALEARES

Sección III. Otras disposiciones y actos administrativos

CONSEJO INSULAR DE FORMENTERA

Núm. 4306
Convenio de colaboración, en materia de patrimonio cultural, entre el Consell Insular de Formentera y el Bisbat d'Eivissa, para la restauración de la puerta de la iglesia de Sant Francesc Xavier

  • Contenido, oficial y auténtico, de la disposición: Documento pdf  Versión PDF

Texto

De conformitat amb el previst a l’article 48, de la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, del règim jurídic del sector públic, es fa públic el següent conveni:

Conveni de col·laboració, en matèria de patrimoni cultural, entre el Consell Insular de Formentera i el Bisbat d’Eivissa, per a la restauració de la porta de l’església de Sant Francesc Xavier              

Parts

D’una banda, l’Hble. Sr. Jaume Ferrer i Ribas, president del Consell Insular de Formentera, qui actua en nom i representació d’aquest, amb CIF núm. P0702400C i amb domicili social a la plaça de la Constitució núm. 1, de Sant Francesc Xavier, en virtut de l’Acte del Ple del Consell Insular de Formentera de 13 de juny de 2015, d’acord amb l’article 136 del Reglament Orgànic del Consell Insular de Formentera (ROC), els articles 34 i 41.3 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases de règim local, de la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, de règim electoral general i l’article 9 de la Llei 8/2000, de 27 d’octubre, de consells insulars, assistit pel secretari de la corporació, Àngel C. Navarro Sánchez, de conformitat amb l’article 161 del citat ROC.

I d’altra, l’Excm. i Rvdm. Sr. Vicente Juan Segura, bisbe d’Eivissa per ordenació episcopal de 22 de gener de 2005, actuant en nom i representació del Bisbat d’Eivissa, amb domicili a efectes de notificació al c/ de Pere Francès núm. 12 d’Eivissa.

Antecedents

1. La Constitució Espanyola disposa, a l’art. 44, que els poders públics promouran i tutelaran l’accés a la cultura, a la que tots tenen dret.

2. L’article 46 del mateix document disposa que els poders públics garantiran la conservació i promouran l’enriquiment del patrimoni històric, cultural, i artístic dels pobles de l’Estat Espanyol i dels béns que l’integren, qualsevol que sigui el seu règim jurídic i la seva titularitat.

3.El Consell Insular de Formentera exerceix competències en matèria de cultura i patrimoni històric en virtut de l’article 70.18 i 70.6, respectivament, de la Llei Orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears.

4.L’article 4 de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears estableix que l’Església catòlica, com a titular d’una part molt important del patrimoni històric, haurà de vetllar per la protecció, la conservació i la difusió d’aquest patrimoni i, amb aquesta finalitat, haurà de col·laborar amb les diverses administracions públiques de les Illes Balears.

5. L’article 26 d’aquesta Llei estableix que “els propietaris, titulars de drets o simples posseïdors de béns d’interès cultural o catalogats tenen el deure de conservar-los mantenir-los i custodiar-los de tal manera que se’n garanteixi la salvaguarda dels valors. L’ús a què es destinin aquests béns ha de garantir-ne la conservació.”

6. Per la seua banda, l’article 81 del mateix document preveu que les administracions públiques competents col•laboraran amb els propietaris i titulars de drets sobre béns culturals per a la conservació, la recuperació i la difusió d’aquestes, mitjançant la presentació de l’assessorament tècnic i jurídic necessari i, si s’escau, de la concessió d’ajudes de tipus economicofinancer.

7. L’Acuerdo de 3 de enero de 1979, sobre Enseñanza y Asuntos Culturales, tractat internacional entre l’Estat espanyol i la Santa Seu (Instrument de Ratificació de 4 de desembre de 1979), concretament a l’apartat XV, estableix “La Iglesia reitera su voluntad de continuar poniendo al servicio de la sociedad su patrimonio histórico, artístico y documental y concertará con el Estado las bases para hacer efectivos el interés común y la colaboración de ambas partes, con el fin de preservar, dar a conocer y catalogar este patrimonio cultural en posesión de la Iglesia, de facilitar su contemplación y estudio, de lograr su mejor conservación y de impedir cualquier clase de pérdidas, en el marco del artículo 46 de la Constitución”; i això, perquè segons es desprèn de l’Exposició de Motius de l’Acord: “el Patrimonio Histórico, Artístico y Documental de la Iglesia sigue siendo parte importantísima del caudal cultural de la Nación; por lo cual la puesta de mencionado Patrimonio al servicio y goce de la sociedad entera, su conservación y su incremento justifican la colaboración de Iglesia y Estado”.

8. L’església de Sant Francesc Xavier figura inclosa en el Catàleg del patrimoni cultural de Formentera com a element AR-E-1 (fitxa núm. 1022), amb grau de protecció A. Per altra banda, es troba declarada bé d’interès cultural, en la categoria de conjunt històric, per acord del Ple del Consell Insular d’Eivissa i Formentera el  29 de març de 1996, de tal manera que l’església va ser considerada l’element aglutinant entorn de la qual es desenvolupà el conjunt històric protegit.

9. Les portes de l’entrada principal de l’església, a la façana sud-est, es consideren les originals del segle XVIII i es caracteritzen per estar ferrades per la seua cara exterior. Constitueixen un element moble associat a l’edifici d’un d’alt valor patrimonial tenint en compte que és l’únic exemple a l’illa d’aquestes característiques.

10. L’exposició de la porta als agents atmosfèrics i a l’acció humana produeixen un deteriorament constant i progressiu que cal frenar tant com sigui possible mitjançant actuacions regulars de conservació i manteniment.

11. És la voluntat d’ambdues institucions que aquest element sigui restaurat i mantingut per tal que tothom pugui gaudir d’aquest element tan singular i d’alt valor patrimonial en les millors condicions possibles.

Les dues parts ens reconeixem mútuament la capacitat legal necessària per formalitzar aquest Conveni, d’acord amb les següents

Clàusules

1.L’objecte d’aquest conveni és establir els termes i les condicions de col•laboració entre el Consell Insular de Formentera i el Bisbat d’Eivissa en matèria de patrimoni cultural per fer possible la restauració i el manteniment de les portes de l’església de Sant Francesc Xavier.

2. A aquest efecte, el Bisbat d’Eivissa durà a terme les actuacions oportunes per contractar una persona competent en matèria de restauració que pugui assumir les tasques de restauració i manteniment d’aquest bé moble vinculat a l’església de Sant Francesc Xavier.

3. L’activitat objecte d’aquest conveni no implicarà l’establiment de cap relació laboral de les persones finalment seleccionades pel Bisbat amb el Consell Insular de Formentera.

4. El Consell Insular de Formentera es compromet a prestar ajuda financera al Bisbat per a la restauració de la porta principal de l’església de Sant Francesc Xavier, per un import màxim de 5.000 € amb càrrec a la partida pressupostària 336.48000 dels pressupostos generals del Consell Insular de Formentera de l’any 2017.

5. L’abonament de l’ajuda que atorgui el Consell Insular es realitzarà en un únic pagament, una vegada justificada el 100% de la despesa, abans del 30 de novembre de 2017, mitjançant la liquidació d'ingressos i despeses de l'activitat i de factures oficials i altres documents de valor probatori equivalent amb validesa al tràfic jurídic mercantil o eficàcia administrativa. La quantia que finalment aboni el Consell en cap cas podrà superar el total de despesa justificada per part del Bisbat.

6. Aquest conveni entrarà en vigor el dia de la seua signatura i tendrà efectes fins al 31 de desembre de 2017.

7. El conveni s’extingirà per expiració del temps convingut en la clàusula 6, o bé per alguna de les causes següents:

a. Pel mutu acord de les parts, que s’ha de formalitzar per escrit.

b. Per denúncia d’alguna de les parts, formalitzada també per escrit, amb una antelació mínima de 15 dies.

c. Per l’incompliment greu i/o manifest de les obligacions d’una de les parts signants del conveni.

d. Per la impossibilitat sobrevinguda, legal o material, de poder dur a terme l’objecte del conveni.

Com a mostra de conformitat, signam aquest Conveni en dos exemplars.

Formentera, 23 de març de 2017

Pel Consell Insular de Formentera         Pel Bisbat d’Eivissa (segueixen signatures)”

La qual cosa es fa saber per a general coneixement.

 

Formentera, 26 d'abril de 2017.

El president

Jaume Ferrer Ribas