Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'AGRICULTURA, PESCA I MEDI NATURAL

Núm. 836750
Ordre 41/2024, de 16 de desembre, per la qual es modifica l’Ordre del conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori de 6 de novembre de 2013 per la qual s’aprova el Plec de condicions de la Indicació Geogràfica Protegida Mallorca

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

PREÀMBUL

I

El 30 de novembre de 2013 es va publicar al Butlletí Oficial de les Illes Balears l'Ordre del conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Territori de 6 de novembre de 2013 per la qual s'aprova el Plec de condicions de la Indicació Geogràfica Protegida Mallorca.

El 18 de juliol de 2024 la presidenta del Consell Regulador de la Indicació Geogràfica Protegida Mallorca va presentar una sol·licitud de modificació del plec de condicions de la Indicació Geogràfica Protegida Mallorca. En aquesta, es proposà eliminar el logotip del vi de la terra i rebaixar el valor mínim d'acidesa total per a totes les categories de vins emparats.

El 9 d'agost de 2024 es va publicar un anunci de la Direcció General de Qualitat Agroalimentària i Producte Local al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), mitjançant el qual es donava publicitat a la sol·licitud de tramitació de la modificació del plec de condicions de la Indicació Geogràfica Protegida Mallorca i a més, s'establia un termini de dos mesos per presentar declaracions d'oposició, en el qual no se'n presentà cap.

Les modificacions proposades per als vins amb IGP Mallorca es corresponen a modificacions normals, que venen definides a l'article 24 del Reglament (UE) 2024/1143 del Parlament Europeu i del Consell, d'11 d'abril de 2024, relatiu a les indicacions geogràfiques per a vins, begudes espirituoses i productes agrícoles, així com especialitats tradicionals garantides i termes de qualitat facultatius per a productes agrícoles pel qual es modifiquen els Reglaments (UE) núm. 1308/2013, (UE) 2019/787 i (UE) 2019/1753, i es deroga el Reglament (UE) 1151/2012.

Atès que la sol·licitud reuneix els requisits del Reglament (UE) 2024/1143 es va adoptar una decisió favorable, de 21 d'octubre de 2024, que es va trametre a la Comissió Europea. Tant la decisió com la comunicació consten incorporades a l'expedient de la norma projectada.

II

En l'àmbit autonòmic, l'article 30.43 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei Orgànica 1/2007, de 28 de febrer, estableix que la Comunitat Autònoma té la competència exclusiva en matèria de denominacions d'origen i altres indicacions de procedència relatives als productes de la Comunitat Autònoma, títol competencial que legitima la modificació d'aquesta norma, atès el que estableix l'article 58.1 de l'Estatut.

L'article 132 de la Llei 3/2019, de 31 de gener, agrària de les Illes Balears estableix que les indicacions geogràfiques protegides han de tenir un plec de condicions, que ja es va aprovar amb l'Ordre del conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Territori de 6 de novembre de 2013 per la qual s'aprova el plec de condicions de la Indicació Geogràfica Protegida Mallorca.

Les modificacions normals així com la comunicació de les mateixes es regulen al Reglament (UE) 2024/1143 del Parlament Europeu i del Consell, d'11 d'abril de 2024 i al Reial Decret 1335/2011, de 3 d'octubre, pel qual es regula el procediment per a la tramitació de les sol·licituds d'inscripció de les denominacions d'origen protegides i de les indicacions geogràfiques protegides al registre comunitari i la seva oposició.

També cal esmentar la Llei 1/1999, de 17 de març, que regula l'Estatut dels productors i industrials agroalimentaris de les Illes Balears, que té com a objecte garantir la lleialtat de les transaccions comercials agroalimentàries i la protecció dels drets i els interessos legítims dels productors agraris i dels industrials agroalimentaris al territori de les Illes Balears.

Cal efectuar una referència al Decret 11/2002, de 25 de gener, d'autorització al «conseller d'Agricultura i Pesca» per a l'aprovació de normativa en determinades matèries vitivinícoles. Concretament, s'autoritza el conseller d'Agricultura i Pesca (actual conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural) perquè desenvolupi mitjançant ordres de la Conselleria la normativa europea i estatal referent al sector vitivinícola en l'àmbit de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, en les matèries següents: potencial de producció vitícola; mecanismes de mercat en el sector del vi; agrupacions de productors i organitzacions sectorials en el sector del vi; pràctiques i tractaments enològics, designació, denominació, presentació i protecció, vins de qualitat produïts en determinades regions.

La Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, en l'article 46.2 b) estableix que els consellers poden dictar disposicions reglamentàries en les matèries pròpies dels seus departaments, quan l'autoritzi una llei o un decret del Govern, i d'acord amb la legislació bàsica.

D'acord amb l'article 49.1 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, queden suficientment justificats els principis de bona regulació següents: de necessitat, perquè respon a criteris d'interès general; d'eficàcia, perquè s'assoleixen els objectius perseguits i aquesta norma és l'instrument adequat per modificar el Plec de condicions; de proporcionalitat, perquè aquesta és la regulació imprescindible per atendre la necessitat que cobrim amb la norma; de seguretat jurídica, atès que es tracta d'una modificació de norma que s'insereix amb caràcter estable, integrat, clar i de certesa, en el marc normatiu autonòmic i manté la coherència amb la resta de l'ordenament jurídic tant nacional com de la Unió Europea; de transparència, perquè es publica la informació al portal web del Govern de les Illes Balears i permet l'accés universal a fi de garantir que els ciutadans puguin tenir informació permanent a la vegada que facilita la participació i presentació de suggeriments per mitjans telemàtics; d'eficiència, ja que la iniciativa normativa no implica càrregues administratives innecessàries o accessòries i racionalitza la gestió dels recursos públics; de qualitat, en tant que incorpora elements de control a una figura de qualitat; i de simplificació, donat que s'han seguit els tràmits estrictament necessaris per complir amb l'objectiu de la norma.

Per tot això, en virtut de les facultats que tenc atribuïdes en matèria d'indicacions geogràfiques protegides d'acord amb el Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 94 de 10 de juliol de 2023); i fent ús de les facultats que m'atribueix l'article 41.c) de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, a proposta de la Direcció General de Qualitat Agroalimentària i Producte local, dict la següent

Ordre

Article únic Modificació de l'Annex de l'Ordre del conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Territori de 6 de novembre de 2013 per la qual s'aprova el plec de condicions de la Indicació Geogràfica Protegida Mallorca

Es suprimeix l'apartat d) del punt 8 “Requisits aplicables”, referent al logotip en l'etiquetatge dels vins.

Es suprimeix l'annex I del plec de condicions, referent al logotip del Vi de la Terra Mallorca.

Es modifica l'apartat a) del punt 2 “Característiques analítiques”, que passa a tenir la redacció següent:

Paràmetre

Vi

Blanc

Rosat

Negre

Grau alcohòlic adquirit (% vol)

≥ 10,5

≥ 11,0

≥ 11,5

Grau alcohòlic total (% vol)

≥ 10,5

≥ 11,0

≥ 11,5

Acidesa total (g/l d'àcid tartàric)

≥ 3,5

≥ 3,5

≥ 3,5

Acidesa volàtil(1) (g/l d'àcid acètic)

≤ 0,80

≤ 0,80

≤ 0,80

Anhídrid sulfurós total (mg/l)

 

 

 

vins ≤ 5 (g/l de glucosa i fructosa)

≤ 200

≤ 200

≤ 150

vins > 5 (g/l de glucosa i fructosa)

≤ 250

≤ 250

≤ 200

Sucres reductors (g/l de glucosa i fructosa)

 

 

 

vins secs

≤ 4

≤ 4

≤ 4

vins semisecs

≤ 12

≤ 12

≤ 12

vins semidolços

≤ 45

≤ 45

≤ 45

vins dolços

> 45

> 45

> 45

(1) Excepte en els vins sotmesos a un procés d'envelliment superior a un any de durada: 0,86 g/l incrementada en 0,06 grams per cada grau d'alcohol que superi els 11,0 graus.

 

Disposició final únicaEntrada en vigor

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà d'haver-se publicat al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 16 de desembre de 2024

El conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural Joan Simonet Pons