Secció I. Disposicions generals
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA DE TURISME, CULTURA I ESPORTS
Núm. 831666
Ordre 40/2024, de 13 de desembre, del conseller de Turisme, Cultura i Esports per la qual s’estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria de cultura i foment de la llengua catalana
Índex
Preàmbul
Ordre
Article 1. Objecte
Article 2. Activitats subvencionables
Article 3. Compatibilitat amb altres ajudes i subvencions
Article 4. Persones i entitats beneficiàries
Article 5. Convocatòria
Article 6. Principis i criteris generals per atorgar les subvencions
Article 7. Determinació de l'import de la subvenció
Article 8. Despeses subvencionables
Article 9. Despeses derivades de la contractació de persones i empreses vinculades
Article 10. Òrgans competents
Article 11. Comissió Avaluadora
Article 12. Presentació de sol·licituds
Article 13. Instrucció del procediment
Article 14. Resolució
Article 15. Entitats col·laboradores
Article 16. Terminis i pròrrogues
Article 17. Obligacions de la persona o entitat beneficiària
Article 18. Pagament
Article 19. Justificació de la subvenció
Article 20. Compte justificatiu
Article 21. Compte justificatiu amb aportacions de justificants de despesa i pagament
Article 22. Compte justificatiu amb aportació d'informe d'auditoria
Article 23. Compte justificatiu simplificat
Article 24. Justificació per mòduls
Article 25. Justificació amb estats comptables
Article 26. Comprovació de la justificació adequada a la subvenció i liquidació
Article 27. Mesures addicionals de comprovació i control
Article 28. Subcontractació de les activitats
Article 29. Modificació de la resolució de concessió
Article 30. Renúncia voluntària
Article 31. Revocació i criteris de gradació
Article 32. Reintegrament de la subvenció
Article 33. Anul·lació de la resolució de concessió
Article 34. Règim sancionador
Article 35. Base de dades i publicitat de les subvencions
Article 36. Difusió de la subvenció
Article 37. Protecció de dades de caràcter personal
Disposició transitòria única
Règim transitori en la tramitació dels procediments
Disposició derogatòria única
Normes que es deroguen
Disposició final única
Entrada en vigor
Preàmbul
I
La Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, juntament amb el Reglament que la desplega, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, constitueix la normativa bàsica de l'Estat en aquesta matèria i estableix el règim jurídic general de les subvencions que atorguen les administracions públiques.
En l'àmbit de la nostra comunitat autònoma, es va aprovar el Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions de les Illes Balears (en endavant, TRLS), que regula el règim jurídic de les subvencions, l'establiment o gestió de les quals correspon a l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears o a les entitats públiques que en depenen.
Així mateix, les ajudes establertes en aquesta Ordre han de subjectar-se a la normativa europea d'aplicació, entre la qual ha de destacar-se el Reglament (UE) 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajudes compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea i el Reglament (UE) 2023/2831, de 13 de desembre, de la Comissió, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis.
Una de les formes típiques de l'actuació administrativa en l'estat social i democràtic de dret és el foment, que es du a terme, entre altres formes d'actuació, per mitjà de la concessió de subvencions amb subjecció als principis de publicitat, concurrència i objectivitat.
En matèria de cultura, la Constitució espanyola, d'una banda, en l'article 46, estableix com a principi rector de la política social i econòmica que els poders públics han de garantir la conservació i han de promoure l'enriquiment del patrimoni històric, cultural i artístic dels pobles d'Espanya i dels béns que l'integren, qualssevol que en siguin el règim o la titularitat. D'altra part, l'article 148.1.17.a) estableix que les comunitats autònomes poden assumir competències en el foment de la cultura, de la investigació i, si escau, de l'ensenyament de la llengua de la comunitat autònoma. En matèria de llengua, l'article 3.2 de la Constitució espanyola estableix que les altres llengües espanyoles han de ser també oficials a les comunitats autònomes respectives, d'acord amb els seus estatuts.
En l'àmbit de les Illes Balears, l'article 34 de l'Estatut d'autonomia, aprovat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, atribueix a la Comunitat Autònoma la competència exclusiva respecte de la protecció i el foment de la cultura autòctona i del llegat històric de les Illes Balears. També l'article 30.26 li atribueix la competència exclusiva en matèria de cultura; activitats artístiques i culturals; foment i difusió de la creació i la producció teatral, musical, cinematogràfica i audiovisual, literària, de dansa i d'arts combinades, així com la seva difusió nacional i internacional.
D'altra banda, l'article 4 de l'Estatut d'autonomia, d'acord amb l'establert en l'esmentat article 3.2 de la Constitució, declara oficial la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, i atorga als poders públics la tasca de garantir l'ús normal i oficial de les dues llengües, catalana i castellana. A més, l'article 35 de l'Estatut d'autonomia disposa que la Comunitat Autònoma té competència exclusiva per a l'ensenyament de la llengua catalana, d'acord amb la tradició literària autòctona. Normalitzar-la ha de ser un objectiu dels poders públics de la comunitat autònoma.
II
L'article 12 del TRLS, disposa que no es pot iniciar el procediment de concessió de subvencions si el conseller o consellera competent, en ús de la potestat reglamentària, no n'ha establert abans, per ordre, les bases reguladores corresponents, llevat dels supòsits que estableix la Llei mateixa.
Aquest mateix precepte legal atribueix als titulars de les conselleries, en ús de la seva potestat reglamentària, l'aprovació de les bases normatives que han de regir la concessió de subvencions en l'àmbit sectorial de cada conselleria.
D'acord amb el Decret 12/2023, de 10 de juliol de 2023, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 94, de 10 de juliol), la competència en l'àmbit material de la gestió de la cultura correspon a la Conselleria de Turisme, Cultura i Esports.
La Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, en l'article 41, atribueix als consellers la facultat de dictar ordres en les matèries pròpies de la seva conselleria.
L'11 de juliol de 2009, es va publicar, en el BOIB núm. 100, l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura, d'1 de juliol de 2009, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria d'educació i cultura.
A causa del temps transcorregut i arran dels últims canvis normatius que afecten, entre altres qüestions, la reducció de càrregues administratives de les persones interessades i
la tramitació electrònica dels procediments, com també amb el propòsit d'innovar en la concessió de subvencions, millorar-ne l'eficàcia i corregir determinades problemàtiques detectades durant el període d'aplicació de l'Ordre vigent, es considera necessari aprovar una nova ordre que estableixi les bases reguladores de la concessió de subvencions en matèria de cultura i de foment de la llengua catalana, en substitució de l'anterior, tenint en compte els aspectes mínims que exigeix l'article 13 del TRLS. En qualsevol cas, l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura d'1 de juliol de 2009 per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria d'educació i cultura es manté vigent en matèria d'educació.
III
En l'elaboració d'aquesta Ordre s'ha actuat d'acord amb els principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència, eficiència, qualitat i simplificació, de conformitat amb l'article 49 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, i l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
En primer lloc, dona compliment als principis de necessitat i eficàcia, per tal com l'elaboració d'aquesta disposició respon a l'interès general de protecció i foment de la cultura i de la llengua catalana, atès que té com a finalitat garantir les condicions i el procediment d'acord amb el qual es concediran les subvencions en aquesta matèria, i, per tant, respecta el dret de les persones físiques o jurídiques interessades a conèixer les condicions en què es resoldrà un procediment de concessió de subvencions, al marge de les condicions concretes que es poden establir en les convocatòries específiques que es dictin de conformitat amb aquestes bases.
En virtut del principi de proporcionalitat, aquesta disposició reglamentària és adequada per aconseguir la finalitat que la justifica, tenint en compte que l'objectiu és establir les bases reguladores que donaran cobertura jurídica en les convocatòries que es dictin en matèria de
Cultura i foment de la llengua catalana, d'acord amb el que estableix l'article 12 del TRLS.
D'altra banda, s'ha seguit el procediment general per a la tramitació d'una disposició reglamentària previst en la Llei 1/2019 amb les especialitats recollides en l'article 12 del TRLS, i el contingut concret assenyalat en l'article 13.
El principi de seguretat jurídica es respecta, atès que la norma és coherent amb l'ordenament jurídic europeu, nacional i autonòmic.
En virtut del principi de transparència, el projecte s'ha sotmès a la consulta pública prèvia de participació de la ciutadania en l'elaboració de la norma i als tràmits d'audiència i informació pública corresponents que estableixen els articles 55 i 58 de la Llei 1/2019, la qual cosa ha possibilitat la participació ciutadana i l'accés al procés d'elaboració normativa.
En aplicació del principi d'eficiència, aquesta Ordre suposa unes càrregues administratives mínimes i necessàries per a les persones administrades i racionalitza, en l'aplicació, la gestió dels recursos públics.
Així mateix, aquesta Ordre s'ajusta als principis de qualitat i simplificació, atès que la norma no implica un increment de càrregues administratives respecte de la norma anterior, sinó que s'introdueixen mesures de simplificació documental que s'inclouen en la Llei 39/2015, que impliquen una reducció d'aquestes.
Per això, en ús de les facultats que m'atribueix l'article 46.2 de la Llei 1/2019, amb relació a l'article 12.1 del TRLS, dict la següent
ORDRE
Article 1 Objecte
L'objecte d'aquesta Ordre és establir les bases reguladores per a la concessió de subvencions destinades a la protecció i al foment de l'activitat cultural a les Illes Balears, així com les destinades al foment i la difusió de la llengua catalana, que convoquin les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears competents en matèria de cultura o foment de la llengua catalana, com també, si escau, els ens del sector públic instrumental adscrits a aquestes conselleries.
Article 2 Activitats subvencionables
1. Són subvencionables les activitats o projectes culturals d'interès públic corresponents a les matèries següents:
1.1. Cultura: consistents en la creació, el desenvolupament, la producció, la promoció, la distribució, l'explotació, la programació i la projecció exterior dels projectes culturals derivats de les següents activitats:
a) Les arts audiovisuals i la cultura digital.
b) Les arts escèniques.
c) La música.
d) Les arts visuals.
e) El món del llibre.
f) El patrimoni cultural immaterial.
g) Les activitats relacionades amb la investigació, la documentació, la conservació, la difusió i la promoció de la cultura i el patrimoni.
1.2. Foment de la llengua catalana:
a) Normalització de la llengua catalana.
b) Promoció i defensa dels drets lingüístics.
c) Ensenyament de la llengua catalana de la població adulta fora de l'ensenyament reglat.
2. Així mateix, són subvencionables qualssevol altres activitats o projectes relacionats amb les competències de la conselleria o conselleries competents en matèria de cultura i de foment de la llengua catalana que estiguin inclosos en el Pla Estratègic de Subvencions.
Article 3 Compatibilitat amb altres ajudes i subvencions
1. Com a regla general, les subvencions que regula aquesta Ordre són compatibles amb altres subvencions, ajudes o ingressos, independentment de l'entitat que les concedeixi i de la seva naturalesa. L'import no pot ser en cap cas d'una quantia que de manera aïllada o en concurrència amb altres subvencions o ajudes superi el cost de l'activitat subvencionada. No obstant això, la convocatòria pot establir la incompatibilitat de la subvenció amb altres ajuts que la persona o entitat beneficiària pugui obtenir.
2. L' entitat o persona beneficiària ha de comunicar la sol·licitud o l'obtenció d'altres ajudes, subvencions o ingressos que financin les activitats subvencionades, amb indicació de la quantitat sol·licitada o obtinguda i de l'entitat concedent.
3. En els casos en què es produeixi un excés de finançament sobre el cost de l'activitat com a conseqüència de l'atorgament de subvencions per entitats públiques o privades, la persona o entitat beneficiària ha de reintegrar l'import total de l'excés fins al límit de la subvenció atorgada.
Article 4 Persones i entitats beneficiàries
1. Amb caràcter general, pot ser beneficiària de les subvencions que s'estableixin en les convocatòries dictades a l'empara d'aquesta Ordre qualsevol persona física o jurídica, pública o privada que, a més de dur a terme l'activitat o l'objecte que fonamenti la concessió de la subvenció, compleixi els requisits i les obligacions que estableixen aquestes bases i els específics que assenyalin les convocatòries corresponents.
2. També poden ser beneficiàries de les subvencions que es convoquin d'acord amb aquesta Ordre, les agrupacions de persones físiques o jurídiques i les entitats sense personalitat jurídica, que han de fer constar de manera explícita, tant en la sol·licitud com en la resolució de concessió, els compromisos d'execució assumits per cada membre de l'agrupació, com també l'import de la subvenció que ha d'aplicar cadascun dels membres, que també tenen la consideració de persones o entitats beneficiàries. En tots els casos, s'ha de nomenar una persona representant o apoderada única de l'agrupació, amb poders suficients per complir les obligacions que, com a beneficiària, corresponen a l'agrupació. Així mateix, l'agrupació no s'ha d'entendre dissolta fins que no hagin transcorregut els terminis de prescripció establerts en l'article 24 de la Llei 14/2014, de 29 de desembre, de finances de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i en els articles 57 i 60 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions de les Illes Balears (en endavant, TRLS).
3. A l'efecte de determinar les persones beneficiàries, les convocatòries respectives poden establir les diferenciacions següents segons la finalitat de les subvencions:
a) Empreses: s'entén per empreses tant les persones físiques com les jurídiques que es dediquen a activitats industrials, mercantils o de prestació de serveis amb finalitats lucratives. També es consideren empreses les agrupacions d'interès econòmic, així com les cooperatives, tot i que tenguin la condició d'entitat sense ànim de lucre, d'acord amb la legislació de cooperatives.
b) Associacions, fundacions o qualsevol altra entitat privada sense ànim de lucre, que duguin a terme o no activitats econòmiques.
c) Persones jurídiques públiques: ens públics i empreses públiques que desenvolupin qualsevol de les activitats que estableix aquesta Ordre.
4. Les persones o entitats beneficiàries han de complir els requisits addicionals següents:
a) Les persones físiques han de residir a les Illes Balears, sens perjudici que cada línia pugui preveure la participació de persones que no resideixin en aquesta comunitat autònoma, quan la naturalesa de la subvenció ho faci aconsellable.
b) Les persones jurídiques i les agrupacions de persones i entitats sense personalitat jurídica han d'estar constituïdes de conformitat amb la normativa vigent i inscrites en el registre o registres corresponents, si escau; han de disposar de l'organització, l'estructura tècnica i la capacitat suficients i necessàries per garantir el compliment de l'activitat objecte de subvenció, i, en el cas que la convocatòria ho exigeixi, han de tenir entre els objectius, directament o indirectament, que es realitzin les activitats o els fins relacionats amb l'objecte de la subvenció.
En aquest cas, i d'acord amb el que disposi la convocatòria corresponent, també poden tenir la consideració de beneficiàries les persones que formin part o siguin membres de la persona jurídica i que es comprometin a dur a terme en nom i per compte d'aquesta la totalitat o una part de les activitats que fonamenten la concessió de la subvenció.
c) Les persones jurídiques, públiques o privades, les agrupacions de persones i les entitats sense personalitat han de tenir la seu social dins l'àmbit territorial de les Illes Balears o, si no, el 25 % del capital social ha de ser propietat de socis o sòcies residents a les Illes Balears. En aquest cas, la subvenció que pertoqui s'ha de reduir aplicant a l'import corresponent el percentatge de participació dels socis o sòcies de les Illes Balears en el capital social de l'empresa. Tot això, sens perjudici que cada convocatòria pugui disposar la participació d'empreses que radiquin o desenvolupin la seva activitat a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. S'entén per radicada a les Illes Balears l'empresa que tingui un centre de treball obert i en funcionament en el territori de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
No obstant això, excepcionalment, quan les convocatòries tenguin com a objecte la projecció exterior de la cultura de les Illes Balears, les convocatòries poden establir la possibilitat d'ampliar els subjectes beneficiaris a empreses i entitats estrangeres.
5. Els requisits esmentats en l'apartat anterior, així com els que estableixi la convocatòria corresponent, s'han d'acreditar amb l'aportació de la documentació assenyalada en l'article 11 d'aquesta Ordre, en la convocatòria corresponent i en la normativa d'aplicació. La documentació s'ha d'adjuntar a la sol·licitud de subvenció.
6. Les convocatòries específiques poden establir com a requisit per a ser persona beneficiària de la subvenció la inscripció prèvia de les persones i entitats sol·licitants en registres específics del sector cultural i creatiu de l'àmbit territorial de les Illes Balears.
7. No poden ser beneficiàries de les subvencions les persones, entitats o agrupacions que incorrin en alguna de les prohibicions que s'estableixen en l'article 10 del TRLS.
Tampoc no poden ser beneficiàries de subvencions:
a) Les entitats sol·licitants que hagin estat sancionades o condemnades per exercir o tolerar pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere, per resolució administrativa ferma o sentència judicial ferma, d'acord amb la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes, i les que es determinen en la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes.
b) Les que hagin estat sancionades amb les sancions accessòries de pèrdua del dret a obtenir subvencions i ajuts en els termes prevists en l'article 46.1.b) del Reial decret legislatiu 5/2000, de 4 d'agost, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei sobre infraccions i sancions en l'ordre social.
c) Les que hagin estat sancionades per resolució administrativa ferma per alguna de les infraccions qualificades com a molt greus, en els termes i terminis que estableix el títol IV de la Llei 15/2022, de 12 de juliol, integral per a la igualtat de tractament i no discriminació.
d) Les que hagin estat sancionades mitjançant resolució ferma en via administrativa amb la pèrdua de la possibilitat d'obtenir una subvenció, d'acord amb els apartats 2.a) i 3.a) de l'article 37 de la Llei 8/2016, de 30 de maig, per garantir els drets de lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals i per erradicar l'LGTBI-fòbia.
e) Les que incompleixin els terminis de pagament establerts en la Llei 3/2004, de 29 de desembre, per la qual s'estableixen mesures de lluita contra la morositat en les operacions comercials si l'import de la subvenció és superior a 30.000 euros.
f) Les que hagin estat sancionades amb la pèrdua de la possibilitat d'obtenir un ajut o subvenció mitjançant qualsevol altra norma aplicable.
g) Les empreses en crisi. Als efectes d'aquestes bases s'entén per empresa en crisi l'empresa en què concorre alguna de les circumstàncies que estableix l'article 2.18 del Reglament (UE) núm. 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajuts compatibles amb el mercat interior, en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea.
h) Les empreses que estiguin subjectes a una ordre de recuperació pendent com a conseqüència d'una decisió prèvia de la Comissió Europea que hagi declarat un ajut il·legal i incompatible amb el mercat interior.
Article 5 Convocatòria
1. Les convocatòries que es dictin a l'empara d'aquesta ordre de bases s'han d'aprovar per resolució del conseller o consellera competent en matèria de cultura o foment de la llengua catalana, o de la persona titular dels òrgans de direcció de les entitats públiques adscrites a la conselleria competent en matèria de cultura o foment de la llengua catalana, i s'han de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears amb indicació dels recursos que s'hi poden interposar. Tot això sense perjudici de les delegacions o desconcentracions que es puguin realitzar en altres òrgans administratius.
2. L'acte de convocatòria ha de contenir, com a mínim, els aspectes que assenyala l'article 15 del TRLS, així com els terminis i les pròrrogues a què es refereix l'article 16 d'aquesta Ordre i la resta d'aspectes que s'hi regulen.
3. En les convocatòries, s'ha d'indicar la quantia de la disponibilitat pressupostària màxima de què es disposa per atendre les sol·licituds de subvenció (amb possibilitat de finançament de la Unió Europea, de l'Administració de l'Estat o d'altres), amb indicació de la partida o les partides pressupostàries a les quals s'ha d'imputar la despesa i, si escau, de les anualitats i dels imports corresponents en el supòsit que es tramitin subvencions pluriennals, tenint en compte les regles particulars següents:
a) La consignació de l'import màxim destinat a les subvencions no implica que s'hagi de distribuir necessàriament tot el crèdit entre totes les sol·licituds presentades. No obstant això, quan les característiques de la subvenció ho permetin i així ho fixi la convocatòria, es pot prorratejar el romanent del crèdit destinat a la convocatòria entre les persones sol·licitants que acompleixin els requisits per ser-ne beneficiàries. En cap cas l'import de l'ajut no pot superar el cost de l'activitat que la persona beneficiària ha de dur a terme.
b) L'import consignat inicialment es pot ampliar, mitjançant una resolució de modificació de la convocatòria, amb els efectes, si escau, que preveu l'article 39.3 de la Llei 39/2015. Aquesta modificació, llevat que se n'estableixi una altra cosa, no implica que el termini per presentar sol·licituds s'ampliï, ni afecta la tramitació ordinària de les sol·licituds presentades i no resoltes expressament.
Es pot ampliar el crèdit d'una convocatòria i obrir un nou termini per presentar sol·licituds sempre que es garanteixin els principis de publicitat i concurrència.
c) Quan la quantia total màxima de les subvencions convocades es distribueixi entre diferents crèdits pressupostaris, s'entén que la distribució té caràcter estimatiu i l'eventual alteració no exigeix la modificació de la convocatòria, sens perjudici de la tramitació del procediment pressupostari i comptable que, si escau, pertoqui.
4. Els fons s'han de distribuir entre les persones o entitats sol·licitants que s'acullin a cada convocatòria específica, d'acord amb els criteris generals de valoració que estableix l'article 6 d'aquesta Ordre i els específics que fixi cada convocatòria.
5. En cada convocatòria s'ha d'indicar la forma de notificació individual o mitjançant la publicació de les resolucions o actes de tràmit, d'acord amb l'article 21.4 del TRLS, i els articles 40 a 45 de la Llei 39/2015.
Sens perjudici d'això, la convocatòria pot establir que les successives publicacions del procediment de concessió es duguin a terme a la Seu Electrònica de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, amb els efectes prevists en l'article 45.1 de la Llei 39/2015.
Article 6 Principis i criteris generals per atorgar les subvencions
1. Les subvencions que regula aquesta Ordre s'han de concedir amb subjecció als principis de publicitat, transparència, concurrència, objectivitat, igualtat i no-discriminació, eficàcia en el compliment dels objectius fixats per l'òrgan concedent i eficiència en l'assignació i la utilització dels recursos públics.
2. Com a regla general, el sistema de selecció ha de ser el concurs, el qual constitueix la via ordinària de selecció de les persones o entitats beneficiàries. Als efectes que preveu aquesta Ordre, s'entén per concurs el que disposa l'article 17.1 del TRLS. D'acord amb aquest procediment de selecció i un cop valorats i comparats els projectes o activitats presentats, d'acord amb els criteris de valoració prevists en aquestes bases reguladores i en la convocatòria corresponent, s'han d'atribuir els imports de les subvencions sol·licitades d'acord amb l'ordre de prelació que s'estableixi segons la puntuació obtinguda, fins que s'exhaureixin els crèdits destinats en la convocatòria.
3. En els casos de concurs i sens perjudici dels criteris específics de cada línia de subvencions establerts en la convocatòria corresponent, l'avaluació de les sol·licituds pot tenir en compte els criteris genèrics següents:
a) L'adequació de l'activitat que s'ha de desenvolupar a les finalitats i als objectius que estableix la convocatòria, com també la viabilitat tècnica i econòmica de l'activitat objecte de subvenció.
b) L'equilibri, el realisme i la coherència de la memòria econòmica amb relació al contingut del projecte.
c) La capacitat tècnica i financera, i l'experiència de la persona o entitat sol·licitant per dur a terme l'activitat objecte de la convocatòria.
d) La qualitat tècnica del projecte o de les activitats proposades.
e) La contribució als objectius marcats per la conselleria competent en matèria de cultura o foment de la llengua catalana, així com la concordança amb els plans i els programes propis de la conselleria.
f) Els efectes i la influència de les accions projectades en el territori de les Illes Balears i la projecció exterior d'aquestes, tenint en compte, així mateix, el nombre de persones beneficiàries i la distribució geogràfica de les activitats que s'han de dur a terme.
g) Altres criteris, com ara aspectes socials, mesures d'igualtat de gènere, aspectes mediambientals, grau de compliment d'anteriors ajuts concedits.
La ponderació atorgada a cada criteri s'ha d'establir en la convocatòria d'acord amb l'adequació de l'activitat projectada amb la consecució de la finalitat de la subvenció. Així mateix, es pot establir una puntuació mínima per aprovar els projectes i els criteris de desempat.
4. No obstant això, la selecció de les persones o entitats beneficiàries es pot dur a terme per procediments que no són el concurs quan no siguin necessàries la comparació i la prelació en un únic procediment de totes les sol·licituds entre si. En aquests casos i sempre que els sol·licitants compleixin amb els requisits i terminis establerts en aquesta Ordre i en la convocatòria específica, les sol·licituds es poden resoldre individualment o conjuntament mitjançant resolucions parcials i successives de concessió en virtut de l'ordre d'entrada en el registre de l'òrgan competent.
D'acord amb l'apartat 3 de l'article 17 del TRLS, si s'exhaureixen els crèdits prevists en la convocatòria abans d'acabar el termini de presentació de sol·licituds, s'ha de suspendre la concessió de noves subvencions mitjançant resolució publicada en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
En aquests casos, la convocatòria també pot establir que es faci un repartiment de l'import total previst en la convocatòria entre totes les sol·licituds que s'hagin presentat en el termini màxim establert i que compleixin els requisits de la convocatòria.
5. D'acord amb el que estableix l'article 11 de la Llei 11/2016, les convocatòries de subvencions que es derivin d'aquestes bases han d'introduir criteris que valorin les actuacions de les entitats sol·licitants dirigides a la consecució efectiva de la igualtat de gènere, llevat dels casos en què, per la naturalesa de la subvenció o de les persones o entitats sol·licitants, estigui justificat no incorporar-n'hi.
6. D'acord amb el que preveu l'article 25.3 del Decret 49/2018, de 21 de desembre, sobre l'ús de les llengües oficials en l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, les convocatòries de subvencions que es derivin d'aquestes bases han d'incloure, sempre que ho permeti la seva naturalesa i sigui possible, clàusules lingüístiques com ara l'ús preferent del català o la previsió d'emprar-lo en l'elaboració de materials, difusió de les actuacions, edicions o publicacions, etc.
7. Sens perjudici del que estableix l'apartat 2 d'aquest article, quan el crèdit assignat a la convocatòria sigui insuficient, les característiques de la subvenció ho permetin i així ho prevegi la convocatòria corresponent, es pot distribuir o prorratejar l'import global màxim destinat a la convocatòria entre les persones o entitats sol·licitants que compleixin els requisits per ser-ne beneficiàries.
8. Les convocatòries poden establir que, en el cas que el crèdit global màxim destinat a la convocatòria sigui suficient per atendre totes les sol·licituds presentades, es pugui finançar la totalitat de l'import sol·licitat per cada entitat que compleixi els requisits per ser-ne beneficiària sense aplicar els criteris de valoració. Tot això, sens perjudici que la convocatòria estableixi allò que determina l'article 5.3.a) d'aquesta Ordre.
9. El conjunt de subvencions atorgades en cada convocatòria no pot superar l'import total màxim previst.
Article 7 Determinació de l'import de la subvenció
1. L'import de la subvenció pot consistir en el finançament d'una part proporcional del cost de l'activitat subvencionada o en una quantia fixa, segons s'estableixi en la convocatòria, tenint en compte les característiques peculiars de l'activitat subvencionada i l'interès públic objecte de foment en cada cas, com també les regles següents:
a) En el cas que l'import de la subvenció es determini com un percentatge del cost final de l'activitat segons el pressupost presentat per la persona o entitat sol·licitant i acceptat per l'Administració o segons les modificacions posteriors, el finançament públic s'ha de calcular prenent com a referència la proporció que ha d'assolir la subvenció respecte al cost total final de l'activitat que justifiqui la persona o entitat beneficiària i s'ha d'entendre que la diferència de finançament necessari per a l'execució total de l'activitat subvencionada és a compte de la persona o entitat beneficiària. Quan el cost final efectiu de l'activitat resultant de la comprovació de la justificació de la subvenció sigui inferior al cost inicialment pressupostat, s'ha de reduir, en la mateixa proporció, la quantia de la subvenció i, si escau, s'han de reintegrar les quantitats abonades en concepte de bestretes.
b) Quan la subvenció es fixi com un import cert, sense referència a un percentatge o una fracció del cost total, s'ha d'entendre que la diferència de finançament necessari per a l'execució total de l'activitat subvencionada és a compte de la persona o entitat beneficiària. Si escau, s'ha de reintegrar la subvenció concedida per l'import que excedeixi el cost total final de l'activitat, d'acord amb la justificació aportada per la persona o entitat beneficiària.
2. En les convocatòries d'ajuts compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat, s'ha de determinar la intensitat màxima de l'ajut amb relació a un conjunt de costs subvencionables i, si escau, l'import al qual poden aspirar les persones beneficiàries. La intensitat de l'ajut que es concedeixi a un projecte d'inversió no pot superar el nivell màxim permès per la normativa europea aplicable a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
3. L'import de la subvenció s'ha de fixar segons la disponibilitat pressupostària, el pressupost aprovat, l'import sol·licitat, els altres ajuts rebuts, la documentació que aporti la persona sol·licitant i, si escau, la puntuació obtinguda.
4. El pressupost total del projecte ha d'estar integrat pel conjunt de partides subvencionables i pels recursos propis de la persona o l'entitat, o per altres recursos. L'òrgan instructor pot aplicar factors de correcció consistents a reduir o excloure determinades despeses directes o indirectes relatives al cost total del projecte, amb una motivació prèvia que ha de constar en la proposta de resolució i en la resolució, com també en l'acta de la Comissió Avaluadora quan correspongui.
5. Per assegurar l'eficàcia dels fons atorgats, la Comissió Avaluadora pot proposar que la subvenció es limiti a alguna part separable del projecte, de manera que aquesta part sigui la que es valori i la que s'hagi de justificar després, sempre que això no desvirtuï la finalitat de la subvenció.
6. En el cas que no es produeixi cap modificació, el projecte aprovat és el que s'ha presentat i que es refereix al pressupost total. En el cas que es produeixin els fets esmentats en els apartats 4 i 5 d'aquest article, el projecte aprovat és el que determina la resolució de concessió.
7. En tots els casos, l'import de la subvenció concedida no pot ser d'una quantia que, de manera aïllada o en concurrència amb altres subvencions o ajudes, superi el cost de l'activitat objecte de subvenció.
Article 8 Despeses subvencionables
1. D'acord amb l'article 40 del TRLS, es consideren despeses subvencionables aquelles que, de manera indubtable, responen a la naturalesa de l'activitat objecte de subvenció, que s'efectuen en el termini establert en la convocatòria per dur a terme les accions subvencionables i que no superen el valor de mercat. S'hi poden imputar despeses que s'hagin fet al llarg del període d'activitat fixat en la convocatòria.
2. Amb caràcter general, es considera despesa efectuada la que s'ha pagat de manera efectiva abans que acabi el període de justificació determinat en la convocatòria de subvenció. No obstant això, si ho estableix la convocatòria, es poden justificar totes les despeses relatives a liquidació de tributs i pagaments a la Seguretat Social que, conforme a dret, s'han meritat fins a la data límit per dur a terme les activitats subvencionades, amb independència que s'hagin abonat o no a les persones creditores corresponents.
Així mateix, si ho estableix la convocatòria, es poden acceptar factures emeses fins a la finalització del període de justificació, sempre que la despesa s'hagi efectuat dins el termini d'execució i s'hagi pagat amb anterioritat a la finalització del termini de justificació.
3. Quan l'import de la despesa subvencionable superi les quanties establertes en la legislació estatal en matèria de contractes del sector públic per als contractes menors, la persona beneficiària ha de sol·licitar com a mínim tres ofertes de proveïdors diferents, amb caràcter previ a la contracció del compromís per a la prestació del servei o el lliurament del bé, llevat que, per les característiques especials de les despeses subvencionables, no hi hagi en el mercat un nombre suficient d'entitats que el subministrin o el prestin, o llevat que la despesa s'hagi efectuat abans de la sol·licitud de la subvenció.
L'elecció entre les ofertes presentades, que s'han d'aportar en la justificació o, si escau, en la sol·licitud de la subvenció, s'ha de fer d'acord amb criteris d'eficiència i economia, i s'ha de justificar expressament en una memòria l'elecció quan no recaigui en la proposta econòmica més avantatjosa.
4. Cada convocatòria ha de determinar les despeses subvencionables. En tots els casos, poden ser subvencionables, si així ho fixa la convocatòria, les despeses especificades en l'article 40.7 del TRLS, o normativa que la substitueixi, relatives a les despeses financeres, les despeses d'assessoria jurídica o financera, les despeses notarials i registrals i les despeses pericials per dur a terme el projecte subvencionat i les d'administració específiques, sempre que estiguin directament relacionades amb l'activitat subvencionada i siguin indispensables per preparar-la o executar-la adequadament.
Així mateix, poden ser subvencionables les despeses derivades de la contractació dels serveis d'auditoria per elaborar el compte justificatiu amb aportació d'informe d'auditoria que regula l'article 21 d'aquesta Ordre fins a l'import màxim i en els termes que estableixin les convocatòries corresponents, amb un límit màxim del 20 % de la quantitat atorgada.
En cap cas no són despeses subvencionables els interessos deutors dels comptes bancaris, els interessos, els recàrrecs i les sancions administratives i penals, i les despeses de procediments judicials.
5. Els tributs són una despesa subvencionable quan la persona beneficiària de la subvenció els abona de manera efectiva. En cap cas no es consideren despeses subvencionables els imposts indirectes quan són susceptibles de recuperació o compensació, ni els imposts personals sobre la renda.
6. Llevat que les convocatòries específiques disposin quelcom diferent, es poden imputar despeses indirectes a l'activitat objecte de la subvenció en un percentatge màxim del 15 % del pressupost de despesa directa subvencionable. Això s'acredita a través d'una declaració justificativa de la imputació d'aquestes despeses al projecte subvencionat.
Han de tenir la consideració de despeses indirectes aquelles que no poden vincular-se directament al projecte o l'activitat subvencionada, però que són necessàries per realitzar-la, entre d'altres:
a) La despesa relativa al personal de plantilla de l'empresa productora que no tengui contracte laboral específic per l'objecte de la convocatòria.
b) Les despeses de missatgeria.
c) El lloguer d'oficines.
d) Les despeses d'aigua, llum, electricitat i neteja produïdes al domicili social de les persones beneficiàries.
e) El material d'oficina.
f) Les despeses de gestoria, assessorament jurídic i assessorament fiscal.
Article 9 Despeses derivades de la contractació de persones i empreses vinculades
1. Les convocatòries de subvencions poden establir limitacions a la contractació de persones físiques o jurídiques vinculades a la beneficiària de la subvenció.
A aquests efectes, es considera que hi ha vinculació a les persones físiques o jurídiques o agrupacions sense personalitat si concorre alguna de les circumstàncies que consten en l'article 68.2 del Reglament de la Llei 38/2003, aprovat pel Reial decret 887/2006.
2. Així mateix, les convocatòries poden supeditar la contractació de persones vinculades a l'obtenció de l'autorització prèvia i expressa de l'òrgan instructor prevista en l'article 38.7.d) del TRLS, en els mateixos termes que els establerts en l'article 28.4 d'aquesta Ordre.
3. En tots els casos, la contractació de persones vinculades s'ha de fer d'acord amb les condicions normals de mercat. La justificació que la contractació s'ajusta al preu de mercat s'ha de demostrar de manera suficient amb la presentació de documentació acreditativa del compliment d'aquesta circumstància. Entre d'altres, es pot justificar mitjançant la presentació de tres ofertes d'empreses que prestin el servei o subministrin el bé del qual es tracta o mitjançant la presentació de factures o contractes de l'entitat o persona per serveis anàlegs prestats a altres persones o entitats amb les quals no hi hagi vinculació.
Article 10 Òrgans competents
1. El conseller o consellera competent en matèria de cultura o foment de la llengua catalana, o els òrgans de direcció de les entitats del sector públic adscrites a aqueixa conselleria que tenguin atribuïdes aquestes funcions, són competents per iniciar el procediment mitjançant la resolució de convocatòria, en els termes que estableixen l'article 5 d'aquesta Ordre i l'article 15 del TRLS. Tot això sense perjudici de les delegacions o les desconcentracions que es puguin fer en altres òrgans administratius.
Així mateix, són competents per dictar la resolució de concessió o denegació de la subvenció, d'inadmissió de la sol·licitud, de desistiment de la sol·licitud i també, si escau, les resolucions de modificació de la concessió, de revocació i de reintegrament.
2. El director o directora general competent en matèria de cultura o foment de la llengua catalana, el secretari o secretària general de la conselleria competent en matèria de cultura o foment de la llengua catalana, o els òrgans de direcció de les entitats del sector públic que tenguin atribuïdes aquestes funcions, són els òrgans competents per instruir i tramitar el procediment, en els termes que estableixen l'article 16 del TRLS, i l'article 13 d'aquesta Ordre, com també per comprovar la justificació de l'aplicació efectiva de la subvenció concedida, de conformitat amb el que disposen l'article 42 del TRLS esmentat i l'article 26 d'aquesta Ordre.
3. La Comissió Avaluadora és l'òrgan competent per examinar i avaluar les sol·licituds presentades i les possibles al·legacions, els resultats de les quals s'han de reflectir en les corresponents actes i en l'informe definitiu, que ha de servir de base per a l'elaboració de la proposta de resolució. En els casos en què la Comissió Avaluadora no es constitueixi, s'ha de determinar en la convocatòria l'òrgan que ha d'examinar les sol·licituds i les possibles al·legacions, i, en conseqüència, emetre l'informe que ha de servir de base per a la proposta de resolució.
Article 11 Comissió Avaluadora
1. La Comissió Avaluadora és l'òrgan col·legiat al qual correspon examinar les sol·licituds presentades, resoldre les possibles al·legacions i emetre'n un informe que ha de servir de base per elaborar la proposta de resolució que ha de formular l'òrgan instructor competent.
2. Segons el que estableix l'article 19.2 del TRLS, les comissions avaluadores s'han de constituir, preceptivament, en els procediments de concurs, sempre que l'import global dels fons públics prevists en la convocatòria superi els 50.000,00 euros o l'import individual màxim de la subvenció sigui superior a 7.000,00 euros. En els supòsits en què no s'hagi de constituir, pot existir si així ho preveu la resolució de convocatòria corresponent.
3. La Comissió Avaluadora ha d'estar integrada per un president o presidenta, un secretari o secretària i un nombre de vocals no inferior a tres designats en la resolució de convocatòria, d'acord amb criteris de competència professional i experiència.
Així mateix, es pot designar un nombre igual de suplents per assegurar el quòrum necessari per emetre l'informe corresponent.
4. En la composició de la Comissió Avaluadora s'ha de procurar un equilibri adequat entre dones i homes, d'acord amb l'article 4 de la Llei 11/2016.
5. La Comissió Avaluadora ha d'ajustar-ne el funcionament al que estableix la legislació autonòmica i estatal sobre els òrgans col·legiats.
Article 12 Presentació de sol·licituds
1. Les sol·licituds s'han de presentar en la forma i en el termini establerts en la convocatòria. El termini de sol·licitud no pot ser inferior a quinze dies hàbils i s'ha d'iniciar quan ho estableixi la convocatòria, en tots els casos, en data posterior al dia en què es publiqui.
2. Les persones interessades, quan siguin persones jurídiques o entitats sense personalitat jurídica, o quan quedin obligades a relacionar-se electrònicament amb l'Administració, d'acord amb l'article 14.2 de la Llei 39/2015, han de presentar les sol·licituds de subvenció i la documentació adjunta, segons els models establerts en cada convocatòria, per mitjans electrònics, a través de la Seu Electrònica de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
Les persones interessades, quan siguin persones físiques, poden presentar les sol·licituds de subvenció i la documentació adjunta segons els models establerts en cada convocatòria, presencialment o per mitjans electrònics, a través de la Seu Electrònica de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, o a qualsevol dels registres esmentats en l'article 16 de la Llei 39/2015 i l'article 37 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
No obstant això, les convocatòries poden establir que per a les persones físiques que duguin a terme una activitat econòmica o professional, o siguin empresàries individuals o autònomes, sigui obligatori relacionar-se electrònicament amb l'Administració, sempre que per raó de la seva capacitat econòmica, tècnica, dedicació professional o altres motius, quedi acreditat que tenen accés als mitjans electrònics necessaris i disponibilitat d'aquests.
Quan la convocatòria estableixi un tràmit telemàtic específic per a la presentació de la sol·licitud i de la resta de documentació, no s'han de tenir per presentades en el registre les sol·licituds que es presentin per qualsevol altre mitjà diferent del tràmit telemàtic establert.
Així mateix, si algun dels subjectes obligats a relacionar-se electrònicament amb l'Administració presenta la sol·licitud presencialment, l'òrgan instructor l'ha de requerir perquè l'esmeni en la forma establerta en l'apartat següent, mitjançant la presentació electrònica, sense perjudici que la data de la presentació presencial es tengui en compte a efectes del còmput de presentació en termini.
3. Si la sol·licitud no compleix els requisits legals de la convocatòria corresponent o no incorpora els documents exigits, s'ha de requerir la persona interessada perquè, en el termini improrrogable de deu dies hàbils, esmeni l'error o presenti els documents preceptius, amb la indicació que, si no ho fa, es considera que desisteix de la seva sol·licitud, amb la resolució prèvia que declari aquesta circumstància, amb indicació dels fets produïts i les normes aplicables.
Aquest requeriment es pot fer en qualsevol moment del procediment administratiu i sempre abans de la proposta de resolució.
En els procediments de concurrència competitiva i quan ho prevegi la convocatòria específica, es pot fer un requeriment conjunt per a totes les sol·licituds presentades, amb indicació de la deficiència detectada en cada cas, el qual s'ha de publicar en la Seu Electrònica de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears o en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, segons s'estableixi. En aquests casos, la resolució que determini el desistiment de les sol·licituds que no s'hagin esmenat, també ha de ser conjunta per a totes les persones sol·licitants i s'ha de publicar en la Seu Electrònica de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears o en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
4. L'incompliment dels requisits no esmenables o del termini de presentació de sol·licituds que estableixen aquestes bases i les convocatòries específiques comporta la inadmissió de la sol·licitud.
5. Quan el criteri de selecció de les persones beneficiàries sigui la data de presentació de la sol·licitud, només les sol·licituds presentades en termini, completes i vàlidament presentades, tenen un ordre de prelació adquirit. En aquest sentit, s'han de tenir en compte les regles següents per a la determinació de l'ordre d'entrada de les sol·licituds:
a) La data de presentació de l'esmena és la que estableix l'ordre definitiu per resoldre el procediment, sens perjudici que la data que s'ha de tenir en compte per determinar si es troba dins el termini de presentació de sol·licituds sigui la de presentació de la primera sol·licitud.
b) Per altra part, si dins el termini de presentació, la persona interessada modifica, rectifica, completa o millora la sol·licitud, la data de presentació d'aquests nous documents és també la que estableix l'ordre definitiu per resoldre.
c) Igualment, si les modificacions són tan substancials que es pot considerar que realment presenta una nova sol·licitud, s'ha de considerar que desisteix de la sol·licitud inicial i la data vàlida també és la de presentació de la nova sol·licitud. No obstant això, si la convocatòria permet la presentació de més d'una sol·licitud, s'han de tenir en compte totes les presentades d'acord amb l'ordre de prelació que correspongui a cadascuna.
6. En les convocatòries, es pot limitar i establir el nombre màxim de sol·licituds que pot presentar una persona o entitat o per cada modalitat de projecte subvencionable. En cas que una mateixa persona o entitat presenti un nombre de projectes superior al màxim previst en la convocatòria corresponent per a cada modalitat de projecte subvencionable, s'ha de tenir en compte l'ordre segons la data i el número de registre d'entrada a l'hora de determinar els projectes que s'admeten o no.
7. Sens perjudici de la documentació addicional que determini cada convocatòria i tenint en compte els punts següents, la documentació que s'ha d'aportar amb la sol·licitud és la següent:
a) Documentació acreditativa de la identitat de la persona sol·licitant i, si escau, certificat d'empadronament, en el cas que s'oposi que l'Administració consulti aquestes dades. Així mateix, segons el cas, documentació acreditativa de les facultats de representació de les persones representats de la persona o entitat sol·licitant, de conformitat amb l'article 32 del Reial decret 203/2021, de 30 de març, pel que s'aprova el Reglament d'actuació i funcionament del sector públic per mitjans electrònics.
La manca o la insuficient acreditació de la representació no impedeix que es tengui per realitzat l'acte de què es tracti sempre que s'aporti aquella o s'esmeni el defecte en el termini de deu dies hàbils.
c) En cas de persones jurídiques, agrupacions de persones o entitats sense personalitat jurídica, el document constitutiu de l'entitat o l'agrupació i, si escau, els estatuts socials degudament inscrits en el registre corresponent i el certificat d'inscripció registral dels documents esmentats, com també l'acreditació de la representació amb què actua la persona signant de la sol·licitud.
d) Si escau, un informe explicatiu de l'activitat que s'ha de dur a terme, en el qual s'indiquin els antecedents, els objectius i els recursos humans i materials necessaris per executar-la, el pressupost, amb detall dels ingressos i de les despeses o les inversions previstes i, si escau, amb l'IVA desglossat, així com qualsevol altra dada que detalli l'activitat objecte de subvenció.
e) Una o més declaracions responsables, d'acord amb el model normalitzat que consti en cada convocatòria, relatives a:
1r. El compliment de les obligacions que estableixen l'article 11 del TRLS, i l'article 17 d'aquesta Ordre, com també les que s'estableixin en la convocatòria corresponent.
2n. No incórrer en cap causa de prohibició o d'incompatibilitat per percebre la subvenció, de conformitat amb la normativa aplicable. Tot això sense perjudici de l'acreditació posterior en la forma que determina la normativa sobre subvencions.
3r. No haver estat sancionada o condemnada en els darrers tres anys per haver exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere, sancionades per resolució administrativa ferma o condemnades per sentència judicial ferma.
4t. Que l'entitat sol·licitant no ha sol·licitat ni rebut cap altre ajut per a la mateixa finalitat de qualsevol administració pública o ens privat o públic, tant nacional com estranger, o, en cas contrari, una relació de les entitats a les quals ha sol·licitat una subvenció per a la mateixa finalitat o de les quals n'ha obtingut alguna, amb indicació de la quantia sol·licitada o concedida.
En el supòsit que les subvencions que estableixin les convocatòries siguin ajuts de minimis, han de presentar una declaració de tots els ajuts de minimis rebuts en el període establert, conforme s'estableix en el Reglament (UE) núm. 2023/2831, de 13 de desembre, de la Comissió, o normativa que el substitueixi.
5è. Que entre les despeses per a les quals se sol·licita finançament no hi ha operacions amb persones o entitats vinculades a la persona sol·licitant, o, en cas contrari, declaració de l'esmentada vinculació i que l'operació compleix el que es disposa en la convocatòria específica pel que fa a la contractació o subcontractació de persones o entitats vinculades.
f) En el cas que la persona sol·licitant s'oposi expressament a l'obtenció de les corresponents dades, un certificat de la Tresoreria General de la Seguretat Social, un de l'Agència Estatal de l'Administració Tributària i un de l'Agència Tributària de les Illes Balears que indiquin que està al corrent en el compliment de les obligacions amb la Seguretat Social i tributàries davant l'Administració de l'Estat i de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. No obstant això, en el cas de subvencions de quantia igual o inferior a 3.000,00 euros o de subvencions a favor d'entitats públiques, aquests certificats es poden substituir per una declaració responsable de la persona sol·licitant que indiqui que està al corrent en les obligacions corresponents.
g) En el cas que la persona o entitat interessada no sigui perceptora de la Comunitat Autònoma, una declaració responsable de la veracitat de les dades bancàries aportades, tal com disposa el Decret 6/2013, de 8 de febrer, de mesures de simplificació documental dels procediments administratius, o un document bancari que acrediti la titularitat del compte, d'acord amb el model normalitzat que s'ha de posar a disposició de les persones interessades.
8. En el cas de les persones físiques i jurídiques inscrites en registres propis del sector cultural i creatiu, no és necessari aportar la documentació que ja s'hagi entregat i acreditat prèviament per inscriure's en els registres, sempre que les dades que hi constin no s'hagin modificat.
A aquest efecte, únicament s'ha de requerir la presentació d'una comunicació que les dades que consten en els registres no han sofert modificació d'ençà de la inscripció, o, si no, s'ha de requerir documentació suficient que acrediti les modificacions efectuades, que han de ser, així mateix, anotades en aquests registres.
9. La presentació de la sol·licitud implica l'acceptació de la persona o entitat interessada de les prescripcions contingudes en el TRLS, aquesta Ordre i la convocatòria corresponent, i obliga l'Administració a verificar la identitat de les persones interessades en el procediment administratiu, d'acord amb l'article 9.1 de la Llei 39/2015 i les dades d'empadronament, llevat d'oposició expressa. També suposa, llevat d'oposició expressa, l'autorització a l'òrgan instructor del procediment perquè, si és procedent, obtingui de manera directa l'acreditació que està al corrent en el compliment de les obligacions amb la Seguretat Social i tributàries davant l'Administració de l'Estat i davant l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
10. S'ha de garantir el compliment del que estableix l'article 28 de la Llei 39/2015 quant a l'aportació de documents per les persones interessades al procediment administratiu.
11. L'òrgan instructor del procediment pot sol·licitar, a més, tota la documentació complementària que consideri necessària per avaluar correctament la sol·licitud.
12. Les persones interessades han de comunicar immediatament qualsevol variació de les condicions o circumstàncies relatives a la seva condició de beneficiàries o a l'obtenció de la subvenció a l'òrgan competent per instruir el procediment, amb les conseqüències que en cada cas corresponguin, sens perjudici que també es puguin incorporar d'ofici a l'expedient.
Article 13 Instrucció del procediment
1. Correspon a l'òrgan instructor dur a terme d'ofici totes les actuacions que consideri necessàries per determinar, conèixer i comprovar les dades en virtut de les quals s'hagi de pronunciar la resolució i, en concret, les que detalla l'article 16 del TRLS.
2. A l'efecte de determinar les persones o entitats participants admeses en la convocatòria de subvenció corresponent, l'òrgan instructor, si pertoca, ha de requerir-les per esmenar les sol·licituds en els termes que estableix l'article 12.3 d'aquesta Ordre.
En els procediments de concurrència competitiva i també quan ho prevegi la convocatòria específica, l'òrgan instructor pot publicar en la Seu Electrònica de la Comunitat Autònoma o el Butlletí Oficial de les Illes Balears, segons s'estableixi, una llista provisional d'admesos. Així mateix, si escau, s'ha de requerir a les persones sol·licitants que, en el termini de deu dies hàbils, esmenin les deficiències detectades en les seves sol·licituds.
Transcorregut aquest termini, l'òrgan instructor ha de dictar la resolució que determini el desistiment de les sol·licituds que no s'hagin esmenat, que pot ser conjunta per a totes les persones sol·licitants, i s'ha de publicar en la Seu Electrònica de la Comunitat Autònoma o en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, segons s'estableixi. Aquesta Resolució pot incloure, així mateix, la llista definitiva de sol·licituds admeses.
3. La Comissió Avaluadora o, si escau, l'òrgan que correspongui, una vegada hagi examinat i valorat les sol·licituds admeses, ha d'aixecar acta i redactar un informe en el qual s'han d'indicar, de manera provisional, les persones beneficiàries i l'import adjudicat a cada projecte en virtut de la puntuació obtinguda.
Aquest informe s'ha de publicar en la seu electrònica i s'ha de concedir als interessats un termini d'audiència d'entre deu i quinze dies hàbils a fi que puguin formular les al·legacions que considerin oportunes a través del tràmit establert en la convocatòria.
4. Quan la subvenció tengui per objecte el finançament d'actuacions que hagi de fer la persona sol·licitant i l'import de la subvenció que resulti de l'informe previ que ha de servir de base a la proposta de resolució sigui inferior a l'import sol·licitat, l'òrgan instructor pot instar la persona sol·licitant a reformular la sol·licitud en el termini corresponent al tràmit d'audiència a fi d'ajustar-la a l'import de la subvenció susceptible d'atorgament. Aquesta modificació ha de respectar l'objecte, les condicions i la finalitat de la subvenció, com també els criteris de valoració establerts amb relació a les sol·licituds.
5. L'òrgan instructor, finalitzat el tràmit d'audiència, a la vista de l'expedient i de l'informe definitiu de la Comissió Avaluadora, una vegada revisades les al·legacions presentades o de l'òrgan que correspongui, n'ha de formular la proposta de resolució, la qual s'ha de pronunciar, com a mínim, sobre la persona beneficiària o la llista ordenada de persones beneficiàries per a les quals es proposa l'atorgament de la subvenció i la quantia d'aquesta i, si escau, sobre les al·legacions presentades en el tràmit d'audiència. Així mateix, la proposta pot incloure, en els mateixos termes que la resolució, una relació ordenada de totes les sol·licituds que, tot i que compleixin les condicions administratives i tècniques per adquirir la condició de persona o d'entitat beneficiària, no hagin estat estimades perquè excedeixen la quantia màxima del crèdit fixat en la convocatòria, amb indicació, si escau, de la puntuació atorgada a cadascuna segons els criteris de valoració que es prevegin.
6. La proposta de resolució s'ha de notificar a les persones interessades individualment o mitjançant la publicació en la Seu Electrònica de la Comunitat Autònoma o en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que estableixi la convocatòria.
7. Si escau, en els casos i els termes que estableixi la convocatòria, les persones interessades proposades com a beneficiàries de les subvencions han de comunicar a l'òrgan instructor l'acceptació o la renúncia de la subvenció proposada en el termini de deu dies hàbils comptadors des de l'endemà que s'hagi comunicat. En tots els casos, es considera que la persona beneficiària accepta la proposta de resolució si no manifesta la renúncia dins el termini atorgat.
8. En el cas que una persona beneficiària renunciï a l'import de la subvenció proposada, únicament s'ha de repartir aquest import entre la resta de sol·licituds si la convocatòria preveu expressament aquesta possibilitat i tenint en compte els criteris de repartiment que s'estableixin per a això, els quals, en tots els casos, han de respectar els principis d'atorgament de subvencions que disposa l'article 6 d'aquestes bases.
9. Es pot prescindir del tràmit previst en l'apartat anterior quan l'import de la subvenció proposada sigui igual a l'import sol·licitat.
10. En els supòsits en què, posteriorment, el procediment de concessió es paralitzi per qualsevol causa imputable a la persona o a l'entitat sol·licitant de la subvenció, l'òrgan instructor l'ha d'advertir que, transcorregut el termini que s'indica a aquest efecte, se'n produirà la caducitat. Si acaba aquest termini i la persona o l'entitat sol·licitant no ha dut a terme les activitats necessàries per reprendre la tramitació, l'òrgan instructor ha de proposar a l'òrgan competent que resolgui l'arxivament de les actuacions i, una vegada dictada la resolució corresponent, ho ha de notificar a la persona interessada.
11. La proposta de resolució no crea cap dret a favor de la persona beneficiària proposada davant l'Administració mentre no es dicti la resolució de concessió i es notifiqui o publiqui.
Article 14 Resolució
1. El conseller o consellera competent en matèria de cultura o els òrgans de les entitats del sector públic adscrites a aqueixa conselleria que tenguin atribuïdes aquestes funcions són competents per dictar la resolució de concessió a proposta de l'òrgan instructor.
2. La resolució de concessió de les subvencions ha de ser motivada i ha de contenir les dades següents: la identificació de la persona o l'entitat beneficiària, la descripció de l'activitat o projecte que s'ha de subvencionar, el pressupost total de l'activitat subvencionada, l'import de la subvenció concedida i la inclusió o l'exclusió, si pertoca, de l'IVA suportat. La resolució ha d'acordar tant l'atorgament de les subvencions com la denegació i la no concessió, per desistiment, renúncia al dret o impossibilitat material sobrevinguda.
3. Si la subvenció implica una despesa pluriennal, la resolució de concessió ha de determinar, així mateix, el nombre d'exercicis a què s'aplica la despesa i la quantitat màxima que s'ha d'aplicar en cada exercici, en els límits que preveuen la Llei de finances i les lleis generals de pressuposts de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears respecte de les despeses pluriennals. En tots els casos i pel que fa a les anualitats posteriors a l'exercici corrent, s'entén que l'eficàcia de la resolució de concessió resta sotmesa a l'existència de crèdit adequat i suficient en els pressuposts generals de cada exercici.
4. La resolució de concessió pot incloure una relació ordenada de totes les sol·licituds que, tot i que compleixin les condicions administratives i tècniques per adquirir la condició de persona o d'entitat beneficiària, no hagin estat estimades perquè excedeixen la quantia màxima del crèdit fixat en la convocatòria, amb indicació, si escau, de la puntuació atorgada a cadascuna d'aquestes segons els criteris de valoració que es prevegin.
En aquest cas, si alguna de les persones beneficiàries renuncia a la subvenció o incompleix les seves obligacions, amb la pèrdua consegüent del dret al cobrament total o parcial de la subvenció, l'òrgan concedent pot acordar, sense necessitat de fer una nova convocatòria, la concessió de la subvenció a la persona o l'entitat sol·licitant o a les persones o entitats sol·licitants següents per ordre de puntuació, sempre que amb la renúncia o l'incompliment d'alguna de les persones beneficiàries s'hagi alliberat prou crèdit per atendre, com a mínim, una de les sol·licituds denegades. L'òrgan concedent de la subvenció ha de comunicar aquesta opció a les persones interessades a fi que acceptin la proposta de subvenció en un termini de deu dies hàbils. Una vegada la persona o l'entitat sol·licitant o sol·licitants hagin acceptat la proposta, s'ha de dictar l'acte de concessió i s'ha de notificar.
5. Correspon a l'òrgan instructor la notificació individual o mitjançant la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears de les resolucions que finalitzen el procediment de concessió de subvencions, de conformitat amb el que estableixi la convocatòria i d'acord amb el que disposa l'article 21.4 del TRLS.
6. El termini màxim per dictar i notificar la resolució és de sis mesos comptadors des de l'endemà de l'acabament del termini de presentació de les sol·licituds. El venciment del termini màxim sense que es dicti i notifiqui la resolució expressa faculta la persona interessada per entendre desestimada la sol·licitud. Les convocatòries poden establir un termini inferior per resoldre i notificar.
7. En tots els casos, la resolució de concessió es pot substituir per l'acabament convencional, d'acord amb el que preveu l'article 23 del TRLS, per acord entre l'òrgan concedent i totes les persones o entitats beneficiàries amb relació a la quantia de la subvenció concedida, sempre que hi hagi crèdit suficient i es respectin l'objecte, les condicions, la finalitat i els criteris de valoració establerts en la convocatòria, amb la conformitat prèvia de l'òrgan instructor. Les resolucions de concessió també es poden complementar mitjançant els convenis instrumentals a què es refereix l'article 21.2 del mateix TRLS per concretar els compromisos assumits per les parts.
Article 15 Entitats col·laboradores
1. Per raons d'optimització de la gestió administrativa de les subvencions, les convocatòries que es dictin en aplicació d'aquesta Ordre poden preveure la col·laboració de les entitats que, a aquest efecte, assenyala l'article 26.2 del TRLS, quant al lliurament dels fons públics a les persones beneficiàries de les subvencions o a la realització d'altres funcions de gestió.
2. El règim de col·laboració d'aquestes entitats s'ha de subjectar a les normes que estableixen els articles del 26 al 28 del TRLS i als termes que, si escau, s'estableixin en la convocatòria i en el conveni corresponent.
3. Les entitats col·laboradores a què es refereix l'article 26.2.f) del TRLS han d'acreditar la solvència econòmica, financera i tècnica que, a aquest efecte, es determini en les convocatòries corresponents, i, si escau, es poden utilitzar alguns dels mitjans de solvència que estableixi la normativa vigent per la qual es regulen els contractes del sector públic.
Article 16 Terminis i pròrrogues
1. Les convocatòries han de fixar els terminis següents:
a) El termini per presentar les sol·licituds de subvenció, que no ha de ser inferior a quinze dies hàbils comptadors des de l'endemà de la publicació de la convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears. Quan les característiques de la subvenció ho facin recomanable, les convocatòries corresponents poden preveure un termini superior, tot tenint en compte el que disposa la lletra f) d'aquest mateix punt.
b) Deu dies hàbils per esmenar la sol·licitud o la documentació presentada juntament amb la sol·licitud a què es refereixen els articles 12.3 i 13.2 d'aquesta Ordre.
c) Entre quinze dies hàbils i tres mesos per dur a terme l'actuació que permeti reprendre la tramitació del procediment a què es refereix l'article 13.10 d'aquesta Ordre.
d) Entre deu i quinze dies hàbils per al tràmit d'audiència, de conformitat amb el que disposa l'article 82.2 de la Llei 39/2015.
e) Si escau, deu dies hàbils per acceptar la proposta de resolució o renunciar-hi, comptadors des de l'endemà que s'hagi notificat o publicat.
f) Fins a sis mesos per dictar i notificar la resolució expressa, comptadors, segons s'estableixi en la convocatòria, des de l'endemà de la publicació de la convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, des de la data d'entrada de la sol·licitud de subvenció en el registre de l'òrgan competent per a la instrucció del procediment o des de la data d'acabament del termini de presentació de sol·licituds.
g) Entre tres i set dies hàbils per comunicar el començament de l'activitat objecte de subvenció, en el cas que l'activitat s'hagi de fer amb posterioritat a la presentació de la sol·licitud i la convocatòria estableixi la comunicació de l'inici de l'activitat com a requisit específic per concedir la subvenció.
h) El termini màxim de justificació de la subvenció que, en consideració a la naturalesa de l'activitat subvencionada, pot consistir en una data certa o en una data determinable, comptador des del termini d'acabament de l'activitat que, si escau, es prevegi en la convocatòria. En el cas que la convocatòria no estableixi res respecte d'això, la justificació s'ha de presentar en el termini màxim de tres mesos des de la data d'acabament de l'execució del projecte.
i) Entre deu i quinze dies hàbils per esmenar els defectes en la justificació de la subvenció que, si escau, apreciï l'òrgan competent per comprovar la justificació de la subvenció, amb la comunicació prèvia per escrit adreçada a la persona o entitat beneficiària.
j) El termini mínim d'afectació de l'activitat subvencionada a la finalitat per a la qual s'hagi atorgat la subvenció, si escau. En tots els casos, quan es tracti de béns o d'altres drets reals, aquest termini ha de ser de cinc anys per als béns susceptibles d'inscripció en un registre públic i de dos anys per a la resta de béns.
k) Tres dies hàbils per comunicar la sol·licitud o l'obtenció d'altres subvencions per a la mateixa finalitat. Aquest termini s'ha de computar des de la sol·licitud o l'obtenció de la subvenció concurrent i, en tots els casos, abans de la justificació de l'aplicació que s'hagi donat als fons percebuts.
l) Entre quinze i vint dies hàbils per comunicar les variacions a què es refereix l'apartat d) de l'article 17 d'aquesta Ordre.
En la resta de supòsits no establerts en les lletres anteriors, s'han d'observar els terminis que estableixi la convocatòria.
2. El fet que hagi transcorregut el termini màxim a què es refereix la lletra f) de l'apartat anterior i no s'hagi dictat ni notificat la resolució expressa faculta la persona o l'entitat interessada perquè entengui desestimada la sol·licitud. No obstant això, quan el nombre de sol·licituds formulades o qualsevol altra causa justificada impedeixi raonablement el compliment del termini màxim per resoldre el procediment, l'òrgan competent per resoldre el procediment pot ampliar aquest termini, d'acord amb l'article 23 de la Llei 39/2015.
3. Així mateix, d'ofici o a instància de part, es pot ampliar el termini de presentació de la justificació de la subvenció, amb els límits i en les condicions que estableix l'article 32 de la Llei 39/2015, per mitjà d'una resolució motivada de l'òrgan competent per resoldre el procediment.
4. També es pot ampliar el termini d'execució de les actuacions subvencionades fins a un termini que no excedeixi la meitat d'aquest, sempre que aquest no hagi vençut i no es perjudiquin drets de terceres persones. Tot això sens perjudici que la convocatòria pugui establir uns terminis inferiors o que no permeti la possibilitat d'aquesta pròrroga. Tant la petició de les persones interessades com la decisió sobre l'ampliació s'han de produir, en tots els casos, abans del venciment del termini de què es tracti.
5. El conseller o consellera competent en matèria de cultura o, si escau, l'òrgan del sector públic instrumental adscrit a la conselleria que tengui atribuïda aquesta funció d'acord amb els seus estatuts, poden dictar, motivadament i en casos excepcionals, mesures d'ampliació excepcionals dels terminis d'execució i de justificació de les subvencions més enllà dels supòsits prevists en els apartats anteriors, sempre que no es perjudiquin drets de terceres persones i hi concorrin raons d'interès públic degudament justificades.
Article 17 Obligacions de la persona o entitat beneficiària
Les persones o entitats beneficiàries han de complir, a més de les obligacions que estableix l'article 11 del TRLS, les següents:
a) Comunicar a l'òrgan competent que accepten la proposta de resolució o que hi renuncien, sempre que la convocatòria ho estableixi expressament. En qualsevol cas, l'acceptació s'entén produïda automàticament si, una vegada transcorregut el termini establert en l'article 13.7 d'aquesta Ordre, no es fa constar el contrari.
b) Acreditar davant la conselleria competent en matèria de cultura o foment de la llengua catalana o, si escau, davant l'ens del sector públic instrumental adscrit a aqueixa conselleria, que es compleixen de manera efectiva els requisits i les condicions que s'exigeixen per concedir les subvencions.
c) Dur a terme l'activitat objecte de la subvenció d'acord amb el projecte presentat. Qualsevol canvi en el projecte o calendari presentat s'ha de comunicar a l'òrgan instructor amb anterioritat a la finalització del termini d'execució, en els termes establerts en l'article 29 d'aquesta Ordre. Aquest òrgan pot autoritzar la modificació sol·licitada, en el termini d'un mes des de la recepció de la sol·licitud, si no comporta canvis substancials ni representa un incompliment dels requisits i les condicions que estableixen aquestes bases i les convocatòries. Els canvis no comunicats o que no hagin estat acceptats de manera expressa poden donar lloc a la revocació total o parcial de la subvenció i, si escau, al reintegrament d'aquesta.
d) Comunicar a l'òrgan instructor qualsevol variació de la seva situació que pugui tenir incidència en la conservació i la quantia de la subvenció en el termini establert en l'article 16.1.l) d'aquesta Ordre.
e) Adoptar, segons el que estableixin les convocatòries específiques, les mesures de difusió relatives al caràcter públic del finançament objecte de subvenció, de conformitat amb l'article 36 d'aquesta Ordre.
f) Complir les obligacions que, amb caràcter específic, estableixi la convocatòria.
Article 18 Pagament
1. El pagament de les subvencions s'ha de fer efectiu, amb caràcter general, en un sol abonament, una vegada acreditat el compliment de la finalitat per a la qual s'ha atorgat la subvenció i justificada la realització de tota l'activitat subvencionada, d'acord amb aquestes bases i en les condicions i els terminis concrets que estableixi cada convocatòria.
2. Així mateix, es poden fer pagaments parcials o fraccionats, amb la justificació prèvia de l'activitat feta parcialment, d'acord amb el que estableixi la convocatòria mateixa.
3. La convocatòria també pot disposar bestretes de pagament de fins al 100% de l'import de la subvenció concedida, d'acord amb l'article 37 del TRLS, amb les garanties que, si escau, s'estableixin d'acord amb la normativa aplicable.
Article 19 Justificació de la subvenció
1. Les persones o entitats beneficiàries han de justificar davant l'òrgan que concedeix la subvenció l'aplicació de la quantitat percebuda i el compliment de la resta de condicions imposades a la finalitat que ha servit de fonament per a la concessió de la subvenció.
2. Les persones beneficiàries i, si escau, les entitats col·laboradores han de presentar la documentació que acrediti la realització de la despesa, d'acord amb la modalitat de justificació i en el termini que concreti cada convocatòria, tenint en compte el que estableix l'article 16.1.h) d'aquesta Ordre.
Quan l'òrgan competent per a la comprovació de la subvenció apreciï l'existència de defectes esmenables en la justificació, ho ha de posar en coneixement de l'entitat beneficiària i li ha de concedir un termini d'entre deu i quinze dies hàbils per corregir-los.
3. Transcorregut el termini establert de justificació sense que aquesta s'hagi presentat davant l'òrgan instructor, aquest ha de requerir a la persona beneficiària que, en el termini improrrogable de quinze dies hàbils, la presenti. El requeriment s'ha de notificar individualment a les persones beneficiàries. La falta de presentació de la justificació en el termini que estableix aquest apartat comporta la revocació i, si escau, l'exigència de reintegrament i altres responsabilitats que estableix la legislació aplicable en matèria de subvencions. La presentació de la justificació en el termini addicional que estableix aquest apartat no eximeix la persona beneficiària de les sancions que, d'acord amb l'article 58 del TRLS, corresponguin.
4. Cada convocatòria ha d'establir la forma de documentar la justificació de la subvenció, d'acord amb les modalitats següents:
a) Compte justificatiu:
1r. Compte justificatiu amb aportació de justificants de despesa i pagament.
2n. Compte justificatiu amb aportació d'informe d'auditoria.
3r. Compte justificatiu simplificat.
b) Acreditació per mòduls.
c) Presentació d'estats comptables.
5. Per a les subvencions que es concedeixin en consideració a una determinada situació en la persona o entitat beneficiària i així ho determini la convocatòria, no s'ha de requerir cap altra justificació que l'acreditació de la situació referida prèviament a la concessió i el compliment dels requisits per concedir-la.
6. D'acord amb la disposició addicional tercera del TRLS, quan les entitats beneficiàries siguin els consells insulars i les entitats locals, així com les seves entitats instrumentals, la convocatòria pot establir que la justificació de les subvencions concedides es faci mitjançant un certificat emès pel titular de l'òrgan gestor de la subvenció que acrediti la realització de l'activitat i el compliment de la finalitat de la subvenció, i també un informe emès per la Intervenció o òrgan de control equivalent de l'entitat subvencionada que acrediti la veracitat i la regularitat de la documentació justificativa de la subvenció, sens perjudici de la documentació complementària que, si escau, estableixi la convocatòria. A aquest efecte, el certificat ha de contenir, com a mínim, les dades identificatives de la persona beneficiària i del projecte subvencionat, així com de la persona signant de l'informe de justificació; una manifestació expressa acreditativa de la veracitat i la regularitat de la documentació justificativa i, finalment, una relació detallada identificativa dels documents justificants, així com de la data de pagament.
7. Tenint en compte la naturalesa de les persones o entitats beneficiàries i per garantir el control de la concurrència de subvencions, cada convocatòria pot establir expressament la possibilitat de comprovar la concurrència de subvencions mitjançant una declaració responsable signada per la persona o pel representant de l'entitat beneficiària en la qual constin el número, la data i l'import de les factures, els projectes als quals s'ha imputat la factura i l'import imputat a cada entitat. Les convocatòries poden establir altres formes de controlar la concurrència de subvencions, tenint en compte l'ús progressiu de mitjans electrònics en les relacions entre les administracions públiques i les persones interessades.
8. En els casos de subvencions en espècie, la justificació es pot entendre feta amb l'evidència que la persona o entitat beneficiària hagi accedit al bé o servei. L'Administració pot comprovar d'ofici aquesta circumstància o bé exigir a la persona beneficiària que presenti la documentació que acrediti l'aplicació dels béns o serveis percebuts a la finalitat que hagi servit de fonament a la concessió de la subvenció, sens perjudici que la convocatòria pugui establir altres formes de justificació.
9. La despesa mínima, realitzada i justificada, de l'activitat objecte de la subvenció exigible per poder considerar acomplerts l'objecte i la finalitat de la subvenció ha de ser, com a mínim, del 50% del cost de l'activitat. L'incompliment d'aquesta despesa mínima destinada al compliment de la finalitat subvencionada comporta la revocació total de la subvenció atorgada i, si escau, el reintegrament de les quantitats rebudes. Si es compleix la despesa mínima, però el cost final efectiu de l'activitat és inferior al cost inicialment pressupostat, s'ha de reduir, en la mateixa proporció, la quantia de la subvenció.
10. Les convocatòries específiques poden preveure, segons la naturalesa de la subvenció, que en el cas que hi hagi una desviació pressupostària entre el cost inicialment pressupostat i el cost final justificat de l'activitat objecte de l'ajut que no excedeixi, en cap cas, del 20 %, això no comporti la reducció de la quantia de l'ajut. Aquesta excepció només ha de ser d'aplicació si es garanteix que s'han acomplert l'objecte i la finalitat de l'ajut i no se supera el cost total de l'activitat objecte de la subvenció.
11. Quant a les mesures de difusió que ha d'adoptar la persona beneficiària d'una subvenció per donar l'adequada publicitat al caràcter públic del finançament de l'activitat o inversió que sigui objecte de subvenció, la persona beneficiària ha de presentar la documentació acreditativa del compliment d'aquesta obligació, de conformitat amb l'article 36 d'aquesta Ordre.
Article 20 Compte justificatiu
1. El compte justificatiu és el mètode ordinari de justificació i pot adoptar una de les tres formes següents:
a) Compte justificatiu amb aportació de justificants de despesa i pagament.
b) Compte justificatiu amb aportació d'informe d'auditoria.
c) Compte justificatiu simplificat.
2. El contingut del compte justificatiu ha de tenir relació amb l'objecte i la naturalesa de la subvenció.
Article 21 Compte justificatiu amb aportacions de justificants de despesa i pagament
1. El compte justificatiu ha de contenir, amb caràcter general, la documentació següent:
1.1. Una memòria d'actuacions explicativa del compliment de la finalitat de l'acció, activitat o projecte subvencionat i de les condicions imposades en la concessió de la subvenció, amb indicació de les activitats realitzades i dels resultats obtinguts.
1.2. Una memòria econòmica sobre el cost de les activitats realitzades on consti:
a) Una relació classificada de les despeses i les inversions de l'activitat, amb la identificació de la persona creditora, el número de la factura o document de valor probatori equivalent en el tràfic mercantil, l'import, la data d'emissió i, si escau, la data de pagament. Si la subvenció s'atorga d'acord amb un pressupost, s'ha de presentar una liquidació on s'indiquin i, si escau, es motivin les desviacions respecte al pressupost inicial.
b) La relació ha d'anar acompanyada de les factures o els documents de valor probatori equivalent en el tràfic jurídic mercantil o amb eficàcia administrativa i, si s'escau, la documentació acreditativa del pagament consistent en extracte bancari. No obstant això, la convocatòria pot establir que s'entenen justificades les despeses relatives a liquidacions de tributs i retencions de la Seguretat Social que, conforme amb el dret, s'hagin meritat en la data màxima d'execució de l'activitat, amb independència que s'hagin abonat o no a les persones creditores corresponents.
c) Quan correspongui, indicació dels criteris de repartiment de les despeses indirectes, amb un màxim del 15 % del pressupost de la despesa directa subvencionable, incorporades a la relació classificada de les despeses esmentades en els apartats anteriors.
Els costs indirectes s'han de basar en costs reals incorreguts, suportats per factures i han de ser prorratejats conforme a un mètode just i equitatiu, d'acord amb principis i normes de comptabilitat generalment admeses, que ha de constar per escrit. En tots els casos, els costs han de correspondre al període en què efectivament es realitza l'activitat.
d) Una relació detallada dels altres ingressos o subvencions que hagin finançat l'activitat subvencionada amb indicació de l'import i la seva procedència. Quan els justificants de les despeses s'imputin parcialment a altres subvencions, caldrà indicar la quantia exacta o el percentatge imputat a cadascuna, amb identificació dels òrgans concedents. Altrament, ha de presentar una declaració responsable actualitzada en la qual es faci constar que la persona o entitat que ha rebut la subvenció no ha sol·licitat ni rebut cap altre ajut per a la mateixa finalitat de qualsevol administració pública o ens privat o públic, tant nacional com estranger.
e) Si escau, els tres pressuposts que, en aplicació de l'article 40.3 del TRLS, ha d'haver sol·licitat la persona beneficiària, excepte que ja constin en l'expedient.
f) Qualsevol altra documentació relacionada directament amb l'objecte específic de la subvenció que requereixin les convocatòries.
2. Quan, per raó de l'objecte o de la naturalesa de la subvenció, no sigui necessari presentar la documentació prevista en l'apartat anterior, les convocatòries han de determinar el contingut del compte justificatiu i, si escau, models per presentar la documentació.
3. Les convocatòries específiques poden admetre pagaments en efectiu, els quals s'han de justificar mitjançant la documentació que acrediti que la persona creditora ha percebut l'import.
Article 22 Compte justificatiu amb aportació d'informe d'auditoria
1. Les convocatòries de subvencions poden establir que la forma de justificació sigui un compte justificatiu amb aportació d'un informe d'auditoria. Per utilitzar aquesta modalitat de justificació, és necessari:
a) Que un auditor o auditora de comptes, inscrit com a exercent en el Registre oficial d'auditors de comptes (ROAC) dependent de l'Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes (ICAC), dugui a terme la revisió del compte justificatiu. L'informe de l'auditor o auditora ha de garantir que la persona o entitat beneficiària ha dut a terme l'activitat subvencionada i ha complert els requisits perquè es pugui fer el pagament.
b) Que l'informe de l'auditor o auditora vagi acompanyat d'un compte justificatiu que contingui:
1r. Una memòria explicativa del compliment de la finalitat de l'acció, activitat o projecte subvencionat, amb indicació de les activitats realitzades i dels resultats obtinguts.
2n. Una memòria econòmica justificativa de les despeses subvencionables, que ha de contenir, com a mínim, un estat representatiu de les despeses efectuades en la realització de les activitats subvencionades, degudament agrupades i, si escau, les desviacions respecte del pressupost acceptat inicialment.
2. Les convocatòries poden establir aquesta modalitat amb caràcter voluntari o obligatori i el cost derivat de l'auditoria es pot subvencionar en les condicions i amb els límits que fixi cada convocatòria, com disposa l'article 8.4 d'aquesta Ordre.
3. La persona beneficiària està obligada a conservar i a posar a disposició de l'auditor o auditora de comptes tots els llibres, registres i documents que li siguin exigibles per a la justificació de les subvencions. Té aquesta mateixa obligació respecte a les actuacions de comprovació i control previstes en la normativa aplicable.
4. L'actuació dels auditors de comptes en els treballs de revisió de comptes justificatius de subvencions s'ha de fer d'acord amb l'Ordre EHA/1434/2007, de 17 de maig, per la qual s'aprova la norma d'actuació dels auditors de comptes en la realització dels treballs de revisió de comptes justificatius de subvencions, en l'àmbit del sector públic estatal, amb relació a l'article 74 del Reglament de la Llei 38/2003, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, i amb subjecció a les normes d'actuació i de supervisió que, si escau, proposin la Intervenció General de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i la conselleria competent en matèria de cultura o foment de la llengua catalana.
Article 23 Compte justificatiu simplificat
1. Per a subvencions concedides per un import igual o inferior a 60.000 euros, les convocatòries poden establir que la forma de justificació sigui un compte justificatiu simplificat. En aquest cas, el compte justificatiu té el caràcter de document amb validesa jurídica de justificació de la subvenció.
2. El compte justificatiu ha de contenir la informació següent:
a) Una memòria explicativa del compliment de la finalitat de l'acció, l'activitat o el projecte subvencionat, amb indicació de les activitats realitzades i dels resultats obtinguts.
b) Una relació classificada de les despeses de l'activitat, amb identificació de la persona creditora, el número de la factura o document de valor probatori equivalent en el tràfic mercantil, l'import, la data d'emissió i, si escau, la data de pagament.
En el cas que la subvenció s'atorgui d'acord amb un pressupost, s'ha de presentar una liquidació on s'indiquin i, si escau, es motivin les desviacions respecte al pressupost inicial.
c) Una relació detallada dels altres ingressos o subvencions que hagin finançat l'activitat subvencionada amb indicació de l'import i la seva procedència. Quan els justificants de les despeses s'imputin parcialment a altres subvencions, cal indicar la quantia exacta o el percentatge imputat a cadascuna, amb identificació dels òrgans concedents. Altrament, s'ha de presentar una declaració responsable actualitzada en la qual es faci constar que la persona o entitat que ha rebut la subvenció no ha sol·licitat ni rebut cap altre ajut per a la mateixa finalitat de qualsevol administració pública o ens privat o públic, tant nacional com estranger.
d) Si escau, els tres pressuposts que, en aplicació de l'article 40.3 del TRLS, ha d'haver sol·licitat la persona o entitat beneficiària.
e) Si escau, carta de pagament de reintegrament en el supòsit de romanents no aplicats, així com dels interessos que se'n derivin.
3. L'òrgan concedent ha de comprovar, a través de les tècniques de mostreig que s'estableixin en les convocatòries, els justificants que consideri oportuns i que permetin obtenir evidència raonable sobre l'adequada aplicació de la subvenció, per a la qual cosa ha de requerir a la persona beneficiària la tramesa dels justificants de despesa seleccionats.
Article 24 Justificació per mòduls
1. Les convocatòries de les subvencions poden establir el règim de concessió i justificació a través de mòduls en els casos en què es compleixin els requisits següents:
a) Que l'activitat subvencionable o els recursos necessaris per realitzar-la siguin mesurables en unitats físiques.
b) Que hi hagi una evidència o referència del valor de mercat de l'activitat subvencionable o, si escau, dels recursos que s'han d'utilitzar.
c) Que l'import unitari dels mòduls, que pot contenir una part fixa i una altra de variable en funció del nivell d'activitat, es determini sobre la base d'un informe tècnic motivat, en el qual s'han de fixar les variables tècniques, econòmiques i financeres que s'han tingut en compte per a la determinació del mòdul, sobre la base de valors mitjans de mercat estimats per realitzar l'activitat o el servei objecte de la subvenció.
2. Quan les convocatòries estableixin el règim de concessió i justificació a través de mòduls, la concreció d'aquests i l'elaboració de l'informe tècnic es poden fer de manera diferenciada per a cada convocatòria.
3. Quan les convocatòries de la subvenció aprovin valors específics per als mòduls la quantia dels quals es projecti al llarg de més d'un exercici pressupostari, les convocatòries mateixes han d'indicar la forma d'actualització dels mòduls, la qual s'ha de justificar en l'informe tècnic a què es refereixen els apartats anteriors.
4. Quan per circumstàncies sobrevingudes es produeixi una modificació de les condicions econòmiques, financeres o tècniques que s'han tingut en compte per a l'establiment i l'actualització dels mòduls, l'òrgan competent ha d'aprovar la revisió del seu import, que s'ha de motivar mitjançant l'informe tècnic pertinent.
5. La justificació de la subvenció mitjançant mòduls requereix la presentació de:
a) Una memòria d'actuacions explicativa del compliment de la finalitat de l'acció, activitat o projecte subvencionat, amb indicació de les activitats realitzades i dels resultats obtinguts, en la forma i amb els models que determini la convocatòria.
b) Una memòria econòmica que ha de contenir, com a mínim, els punts següents:
1r. Acreditació o declaració de la persona o entitat beneficiària sobre el nombre d'unitats físiques considerades com a mòdul.
2n. Quantia de la subvenció calculada sobre la base de les activitats quantificades en la memòria d'actuació i els mòduls prevists en la convocatòria.
3r. Si escau, un detall d'altres ingressos o subvencions que hagin finançat l'activitat subvencionada, amb indicació del seu import i la seva procedència.
c) Una declaració responsable actualitzada en la qual es faci constar que l'entitat sol·licitant no ha demanat ni rebut cap altre ajut per a la mateixa finalitat de qualsevol administració pública o ens privat o públic, tant nacional com estranger o, en cas contrari, una relació de les entitats a les quals ha sol·licitat una subvenció per a la mateixa finalitat o de les quals n'ha obtingut alguna, amb indicació de la quantia concedida.
d) Si escau, el justificant de la devolució voluntària dels fons públics percebuts com a bestreta i no aplicats a l'objecte subvencionable.
e) La resta de documentació que es pugui determinar en la convocatòria corresponent.
6. Si les convocatòries no estableixen el contrari, les persones beneficiàries estan dispensades de l'obligació de presentar llibres, registres i documents de transcendència comptable i mercantil, sens perjudici dels requeriments que puguin fer els òrgans administratius competents per comprovar i controlar l'aplicació de la subvenció.
Article 25 Justificació amb estats comptables
1. Les convocatòries de subvenció poden preveure com a modalitat de justificació de la subvenció la presentació d'estats comptables quan, de manera cumulativa, es donin les circumstàncies següents:
a) Que la informació necessària per determinar la quantia de la subvenció es pugui deduir directament dels estats pressupostaris o financers incorporats a la informació comptable que ha de preparar obligatòriament la persona o entitat beneficiària.
b) Que la informació comptable hagi estat auditada o sotmesa a control financer d'acord amb el sistema previst en l'ordenament jurídic al qual estigui sotmesa la persona o entitat beneficiària.
2. A més de la informació descrita en l'apartat 1 d'aquest article, s'ha de lliurar un informe complementari elaborat per l'auditor o auditora de comptes o, en el cas d'entitats públiques, per l'òrgan de control intern corresponent, als efectes d'identificar i quantificar les despeses susceptibles de subvenció.
Article 26 Comprovació de la justificació adequada a la subvenció i liquidació
1. L'òrgan a què es refereix l'article 10.2 d'aquesta Ordre ha de comprovar l'adequada justificació de la subvenció, així com la realització de l'activitat i el compliment de la finalitat que determini la concessió de la subvenció, d'acord amb la documentació que obligatòriament hagi d'aportar la persona beneficiària o l'entitat col·laboradora.
2. En els casos en què el pagament de la subvenció es faci amb l'aportació prèvia del compte justificatiu, d'acord amb el que estableix aquesta Ordre, la comprovació formal per liquidar la subvenció pot comprendre exclusivament els documents següents:
a) La memòria d'actuació justificativa del compliment de les condicions imposades en la concessió de la subvenció, amb indicació de les activitats dutes a terme i dels resultats obtinguts.
b) La relació classificada de les despeses i les inversions de l'activitat, amb identificació del creditor i del document, l'import, la data d'emissió i, si escau, la data de pagament. En cas que la subvenció s'atorgui d'acord amb un pressupost, s'han d'indicar les desviacions produïdes.
c) El detall d'altres ingressos o subvencions que hagin finançat l'activitat subvencionada amb indicació de l'import i la procedència.
En tots aquests casos, la revisió de les factures o els documents de valor probatori anàleg que, si escau, formin part del compte justificatiu, ha de ser objecte de comprovació en els quatre anys següents sobre la base d'una mostra representativa, d'acord amb els criteris que fixi la convocatòria.
3. Una vegada comprovada la justificació de la subvenció, s'ha de dictar i notificar la liquidació de la subvenció en el termini de prescripció de quatre anys, sense mes actuacions, d'acord amb l'article 42 bis del TRLS i amb caràcter previ al pagament total o parcial de la subvenció o a l'inici, si escau, dels procediments de revocació o de reintegrament total o parcial de la subvenció. Conforme a l'article 10.2 d'aquesta Ordre, corresponen a l'òrgan instructor les competències referides a la liquidació de la subvenció, atès que s'emmarquen dins les actuacions de comprovació.
Article 27 Mesures addicionals de comprovació i control
1. En qualsevol moment, els òrgans administratius que gestionen subvencions poden sol·licitar la col·laboració de les entitats beneficiàries o col·laboradores en la gestió de subvencions, així com de terceres persones relacionades amb l'objecte o la justificació de la subvenció, per presentar documentació o subministrar informació a l'efecte de comprovar la justificació adequada de la subvenció, l'execució correcta del projecte, el compliment de les obligacions de les entitats beneficiàries o col·laboradores, i altres actuacions relacionades amb la gestió de les subvencions.
2. Les convocatòries concretes poden establir mesures de comprovació, inspecció i control adequades a la naturalesa de les actuacions subvencionades.
3. Les persones beneficiàries estan obligades a conservar i a posar a disposició de l'òrgan concedent i dels òrgans de control tots els llibres, registres, factures, justificants de pagament i documents que li siguin exigibles per a la justificació de la subvenció mentre puguin ser objecte d'actuacions de comprovació i control.
Article 28 Subcontractació de les activitats
1. La persona o l'entitat beneficiària pot subcontractar fins a un 100 % de l'execució de l'activitat subvencionada si es preveu en la convocatòria, d'acord amb els límits i les condicions que estableix l'article 38 del TRLS.
S' entén que una persona beneficiària subcontracta quan concerta amb terceres persones l'execució total o parcial de l'activitat que constitueix l'objecte de la subvenció. Queda fora del concepte de subcontractació la contractació de les despeses en què hagi d'incórrer la persona beneficiària per realitzar per si mateixa l'activitat subvencionada.
No es poden subcontractar activitats que, tot i augmentar el cost de l'activitat subvencionada, no aportin valor afegit al contingut d'aquesta.
2. Quan l'activitat concertada amb terceres persones excedeixi el percentatge previst en la convocatòria respecte del 20 % de l'import de la subvenció i l'import sigui superior a 60.000 euros, la subcontractació està sotmesa al compliment dels requisits següents:
a) Que el contracte se subscrigui per escrit.
b) Que autoritzi la formalització del contracte prèviament l'òrgan concedent. Per a l'obtenció d'aquesta autorització, la persona beneficiària ha d'aportar la documentació següent:
1r. Sol·licitud d'autorització de la subcontractació.
2n. Proposta de formalització de la subcontractació.
3r. Declaració responsable que la persona o l'entitat amb la qual vol subcontractar no es troba sotmesa a cap de les circumstàncies que determinen la impossibilitat d'obtenir la condició de persona beneficiària a què es fa esment en l'article 4 d'aquesta Ordre, com tampoc no es troba en cap de les prohibicions a què es fa referència en l'apartat següent.
L'òrgan que concedeix la subvenció ha d'acordar l'autorització de la subcontractació i l'ha de notificar a la persona beneficiària.
No es pot fraccionar un contracte per tal de disminuir-ne la quantia i eludir el compliment d'aquests requisits.
3. En la subcontractació de les actuacions objecte de la subvenció cal tenir en compte el següent:
a) La mateixa entitat no pot tenir la condició de beneficiària i de subcontractada en actuacions de la mateixa convocatòria.
b) La persona subcontractista ha de complir amb els mateixos requisits exigits a l'entitat beneficiària en la convocatòria, en aquesta Ordre i en la resta de normativa aplicable en matèria de subvencions, els quals ha d'acreditar mitjançant la presentació d'una declaració responsable.
c) La persona subcontractista no pot subcontractar la realització de l'activitat objecte de la subvenció prèviament subcontractada.
d) El contingut de la prestació que se subcontracta ha d'estar perfectament identificat amb relació al projecte o activitat.
e) La persona beneficiària ha de facilitar informació sobre l'adequació dels preus al mercat en els casos que li sigui requerida i, en tots els casos, quan ho prevegi la convocatòria. La justificació d'aquesta circumstància s'ha de demostrar de manera suficient amb la presentació de documentació acreditativa del compliment d'aquesta circumstància. Entre d'altres, es pot justificar mitjançant la presentació de tres ofertes d'empreses que prestin el servei o subministrin el bé del qual es tracta o mitjançant la presentació de factures o contractes de l'entitat o persona per serveis anàlegs prestats a altres persones o entitats amb les quals no hi hagi vinculació.
f) Les persones subcontractistes estan obligades només davant la persona beneficiària, que assumeix la responsabilitat total de l'execució de l'activitat subvencionada davant l'entitat concedent.
g) La persona beneficiària no pot concertar l'execució total o parcial de les activitats subvencionades amb:
1r. Persones o entitats incurses en alguna de les prohibicions de l'article 10 del TRLS.
2n. Persones o entitats que hagin percebut altres subvencions per a la realització de l'activitat objecte de contractació.
3r. Persones intermediàries o assessores per a les quals els pagaments es defineixin com un percentatge del cost total de l'operació, llevat que el pagament estigui justificat amb referència al valor de mercat del treball efectuat o els serveis prestats.
4t. Persones o entitats sol·licitants de la subvenció en la mateixa convocatòria que no hagin obtingut l'ajut perquè no compleixen els requisits o no assoleixen la valoració suficient.
5è. Persones o entitats vinculades amb la persona beneficiària, llevat que concorrin les circumstàncies següents:
A aquests efectes, es considera que hi ha vinculació amb les persones físiques o jurídiques o agrupacions sense personalitat si concorre alguna de les circumstàncies que consten en l'article 68.2 del Reglament de la Llei 38/2003, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol.
4. En el supòsit de subcontractació de persones vinculades, s'ha de formular una sol·licitud prèvia perquè l'òrgan concedent autoritzi expressament aquesta subcontractació. Sens perjudici de la resta de documentació exigida en aquest article per justificar la subcontractació, la sol·licitud ha d'incloure:
a) La memòria justificativa sobre la necessitat de la contractació de les persones o entitats referides en aquest apartat i la seva idoneïtat per a la realització de les activitats que es pretenen subcontractar.
b) L'esborrany del contracte que s'ha de subscriure per a la subcontractació o, en defecte d'això, memòria explicativa de l'activitat que es pretén subcontractar, condicions de la subcontractació i pressupost d'aquesta.
c) La justificació que la contractació s'ajusta al preu de mercat, que s'ha de demostrar de manera suficient amb la presentació de documentació acreditativa del compliment d'aquesta circumstància. Entre altres formes, es pot justificar mitjançant la presentació de tres ofertes d'empreses que prestin el servei o subministrin el bé del qual es tracta o mitjançant la presentació de factures o contractes de l'entitat o persona per serveis anàlegs prestats a altres persones o entitats amb les quals no hi hagi vinculació.
La sol·licitud s'ha de presentar amb caràcter previ a la subcontractació i requereix un pronunciament exprés de l'òrgan concedent. Per tant, si aquest no es pronuncia al respecte, la persona beneficiària ha d'entendre desestimada la seva sol·licitud per silenci.
Excepcionalment, quan la publicació de la convocatòria s'hagi produït avançat el període d'execució, i sempre que la naturalesa de la subvenció ho permeti, les convocatòries podran preveure que les sol·licituds d'autorització prèvia i expressa per a la subcontractació de persones vinculades es puguin presentar juntament amb la sol·licitud de la subvenció. En qualsevol cas, aquestes sol·licituds s'hauran de resoldre, de manera expressa, en la proposta de resolució i la resolució de concessió.
Article 29 Modificació de la resolució de concessió
1. La persona o entitat beneficiària pot sol·licitar, amb posterioritat a la resolució de concessió i prèviament a l'acabament del termini màxim d'execució de l'activitat, la modificació del contingut de la resolució per raó de la concurrència de circumstàncies noves i imprevisibles que justifiquin l'alteració de les condicions d'execució de l'activitat subvencionada.
En aquests casos, l'òrgan concedent pot autoritzar-ne la modificació, sempre que no alteri substancialment la naturalesa o la finalitat de la subvenció, no impliqui un increment de la quantia de la subvenció concedida inicialment i no perjudiqui terceres persones, mitjançant la resolució expressa de modificació que correspongui en cada cas, tenint en compte, si escau, els criteris de gradació a què es refereix l'article 31 d'aquesta Ordre.
2. Igualment, l'òrgan competent pot modificar d'ofici, després de l'audiència prèvia a la persona interessada, les condicions d'execució o la forma de realització de l'activitat subvencionada mitjançant resolució expressa, sempre que no alteri substancialment la naturalesa o la finalitat de la subvenció i no perjudiqui terceres persones.
3. Excepcionalment, en els casos en què, en el moment de la justificació de la subvenció, la persona o entitat beneficiària posi de manifest que s'han produït alteracions de les condicions tingudes en compte per a la concessió de la subvenció, que no afectin la naturalesa o els objectius essencials d'aquesta i que hagin pogut donar lloc a la modificació de la resolució a què es refereix l'apartat anterior d'aquest article, si s'ha omès el tràmit d'autorització administrativa prèvia, es pot acceptar la justificació presentada, sempre que això no suposi cap perjudici a terceres persones.
Article 30 Renúncia voluntària
La renúncia voluntària a la subvenció concedida amb posterioritat a la data de publicació de la resolució de concessió definitiva, comporta la pèrdua del dret al cobrament de la subvenció i, si escau, la devolució de les quantitats percebudes fins a aqueix moment, amb l'exigència del corresponent interès de demora des del moment del pagament de la bestreta fins al dia en el qual l'òrgan concedent accepti la renúncia mitjançant la resolució que correspongui.
Article 31 Revocació i criteris de gradació
1. L'alteració, intencionada o no, de les condicions tingudes en compte per concedir la subvenció, l'incompliment total o parcial de les obligacions o dels compromisos que ha de complir la persona o entitat beneficiària i, en tots els casos, l'obtenció de subvencions incompatibles prèviament o posteriorment a la resolució de concessió són causes de revocació, total o parcial, de la subvenció atorgada.
2. La revocació de la subvenció s'ha de dur a terme mitjançant una resolució després de la tramitació del corresponent procediment, que n'ha d'especificar la causa, com també la valoració del grau d'incompliment, i ha de fixar l'import que, si pertoca, ha de percebre finalment la persona o entitat beneficiària. A aquest efecte, s'entén com a resolució de revocació la resolució de pagament dictada en el si del procediment d'execució pressupostària que tengui tots aquests requisits.
En els casos en què, com a conseqüència de l'abonament previ de la subvenció, la persona o entitat beneficiària n'hagi de reintegrar la totalitat o una part, la resolució de revocació total o parcial de la subvenció s'ha de pronunciar necessàriament sobre el reintegrament.
3. El procediment de revocació s'ha de regir per les disposicions generals sobre procediments administratius contingudes en la legislació estatal bàsica, sense perjudici de les particularitats que s'estableixen en la llei, en les disposicions reglamentàries de desplegament, en la legislació de finances i en aquesta Ordre.
4. A aquests efectes, s'han de tenir en compte el principi general de proporcionalitat, els criteris que fixi la convocatòria i els criteris de gradació següents:
a) En cas d'execució parcial de l'activitat objecte de subvenció respectant el límit establert en l'article 19.9 d'aquesta Ordre, el nivell de divisibilitat de l'activitat i de la finalitat pública perseguida en cada cas. En particular, s'ha de tenir en compte l'existència de mòduls, de fases o d'unitats individualitzades que siguin susceptibles de realització independent.
b) En cas d'alteració de les condicions d'execució, el grau d'incidència d'aquestes alteracions en la satisfacció de la finalitat essencial de la subvenció. En particular, quan la subvenció s'hagi concedit per finançar despeses o inversions de naturalesa distinta i, si així ho preveu la convocatòria, s'ha d'acceptar la compensació d'unes partides amb altres, llevat que la resolució estableixi una altra cosa o que afecti el compliment de la finalitat essencial de la subvenció.
c) En cas de manca de presentació de la documentació justificativa de la subvenció en el termini establert o en la pròrroga a què es refereix l'article 16 d'aquesta Ordre, la revocació de la subvenció exigeix que, prèviament, l'òrgan competent per a la comprovació de la subvenció requereixi per escrit a la persona o entitat beneficiària que presenti la documentació en el termini màxim de quinze dies hàbils, i que, efectivament, no s'aporti la documentació en aquest termini addicional.
d) Els criteris específics que, si escau, fixi la convocatòria.
Article 32 Reintegrament de la subvenció
1. Les causes i l'import del reintegrament, total o parcial, de la subvenció es regeixen pel que estableix l'article 44 del TRLS i per la normativa reglamentària de desplegament, tenint en compte el principi de proporcionalitat i els criteris de gradació a què es refereix l'article anterior.
2. El procediment de reintegrament s'ha de regir per les disposicions generals sobre procediments administratius contingudes en la legislació estatal bàsica, sense perjudici de les particularitats que s'estableixen en la llei, en les disposicions reglamentàries de desplegament, en la legislació de finances i en aquesta Ordre.
3. De conformitat amb l'article 44.3 del TRLS, quan el compliment de la persona beneficiària o, si escau, l'entitat col·laboradora s'aproximi d'una manera significativa al compliment total i s'acrediti una actuació inequívocament tendent a la satisfacció dels seus compromisos, l'eventual reintegrament parcial de la subvenció s'ha d'exigir sense interès de demora.
4. En el cas que es declari la procedència del reintegrament amb relació a una ajuda en espècie, es considera quantitat rebuda per reintegrar un import equivalent al preu d'adquisició del bé, dret o servei. En tots els casos, és exigible l'interès de demora corresponent, de conformitat amb el que disposa l'article 44 del TRLS.
Article 33 Anul·lació de la resolució de concessió
Les causes d'invalidesa de la resolució de concessió de subvenció o, si escau, de l'acord convencional i el procediment per seguir són les previstes en el TRLS.
Article 34 Règim sancionador
Les infraccions i les sancions que es puguin derivar de l'atorgament de les subvencions que recull aquesta Ordre es regeixen pel títol V del TRLS i d'acord amb el procediment que recull l'article 62 del mateix text legal.
Article 35 Base de dades i publicitat de les subvencions
1. Les persones instructores dels procediments de concessió de subvencions han de trametre periòdicament a la Intervenció General la informació i la documentació detallades en el títol III del TRLS i, si escau, en la normativa reglamentària de desplegament, pel que fa a les subvencions que regula aquesta Ordre, a l'efecte de subministrar les dades a la Base de Dades Nacional de Subvencions.
2. D'acord amb la Llei 4/2011, de 31 de març, de la bona administració i del bon govern de les Illes Balears, s'han de publicar i mantenir actualitzades en la pàgina web de la conselleria competent en matèria de cultura o foment de la llengua catalana la relació de les línies de subvencions que s'hagin de convocar en cada exercici pressupostari i la resta de dades i d'informació que es detallen en l'article 22 d'aquesta Llei.
Article 36 Difusió de la subvenció
1. Les persones o entitats beneficiàries tenen l'obligació de donar l'adequada publicitat al caràcter públic del finançament de l'activitat objecte de la subvenció. Les convocatòries han d'establir les mesures de difusió concretes, que han de fer constar el finançament de la conselleria competent en matèria de cultura o foment de la llengua catalana o, si escau, de l'entitat del sector públic instrumental adscrit a aquestes conselleries i, si és procedent, el cofinançament de la Unió Europea. La difusió s'ha de dur a terme mitjançant la inclusió d'elements identificatius d'aquests organismes d'acord amb el que estableixi la convocatòria respecte dels logotips i llegendes relatives al finançament públic en cartells, plaques commemoratives, materials impresos, mitjans electrònics o audiovisuals, o bé en mencions fetes en mitjans de comunicació o altres que resultin adequades a l'objecte subvencionat i d'eficàcia equivalent a les esmentades.
2. En cas d'incompliment de l'obligació de difusió publicitària i sense perjudici de les responsabilitats que puguin correspondre, s'han d'aplicar les regles especials següents:
a) Si encara resulta possible el compliment de l'obligació en els termes prevists inicialment, l'òrgan que concedeix la subvenció ha de requerir a la persona o entitat beneficiària que adopti les mesures de difusió corresponents en un termini no superior a quinze dies hàbils, amb l'advertiment exprés de l'obligació de reintegrament de la subvenció que, en cas contrari, es pugui derivar.
b. Si, perquè ja s'han desenvolupat les activitats afectades per aquestes mesures, no resulta possible el compliment de l'obligació en els termes prevists, l'òrgan que concedeix la subvenció pot establir mesures alternatives, sempre que permetin la difusió del finançament públic rebut amb el mateix abast que el previst inicialment. En el requeriment que s'adreci a aquest efecte a la persona o entitat beneficiària, s'ha de fixar un termini no superior a quinze dies hàbils perquè s'adoptin les mesures, amb l'advertiment exprés de l'obligació de reintegrament de la subvenció que, en cas contrari, es pugui derivar.
c) Sense perjudici del règim sancionador que, si escau, resulti aplicable, la revocació de la subvenció exigeix que la persona o entitat beneficiària no compleixi el requeriment a què es refereixen les regles a) i b) anteriors.
Article 37 Protecció de dades de caràcter personal
En el cas que l'objecte de la subvenció inclogui el tractament de dades de caràcter personal, la persona o entitat beneficiària ha de complir la normativa corresponent i adoptar i aplicar les mesures de seguretat previstes en el Reglament (UE) 2016/679 general de protecció de dades; la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, i la resta de normativa aplicable.
Disposició transitòria única Règim transitori en la tramitació dels procediments
Els procediments administratius de concessió i justificació de subvencions ja iniciats abans de l'entrada en vigor d'aquesta Ordre s'han de regir per la normativa vigent en el moment de l'inici del procediment.
Disposició derogatòria única Normes que es deroguen
Queden derogades totes les disposicions de rang igual o inferior que s'oposin al que disposa aquesta Ordre, la contradiguin o hi siguin incompatibles i, expressament, l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura d'1 de juliol de 2009 per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria d'educació i cultura únicament amb relació a les subvencions en matèria de cultura i de foment de la llengua catalana, i no amb relació a les subvencions en matèria d'educació.
Disposició final única Entrada en vigor
Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
(Signat electrònicament: 13 de desembre de 2024
El conseller de Turisme, Cultura i Esports Jaime Bauzá Mayol)