Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE TURISME, CULTURA I ESPORTS

Núm. 210198
Ordre 11/2024 del conseller de Turisme, Cultura i Esports per la qual s'estableixen les bases reguladores i s'aprova la convocatòria per a la concessió d'ajudes per finançar projectes /innovadors a través de la cooperació amb l'objectiu de cercar, implementar i digitalitzar solucions innovadores sostenibles als establiments turístics de les Illes Balears, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea Next Generation E U

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

I

L'11 de febrer de 2022, es publica en el Butlletí Oficial de les Illes Balears el Decret llei 3/2022, d'11 de febrer, de mesures urgents per a la sostenibilitat i la circularitat del turisme de les Illes Balears, i, posteriorment, la Llei 3/2022, de 15 de juny, introdueix conceptes innovadors en la normativa turística, com ara sostenibilitat, circularitat i economia circular.

S'introdueix, entre altres canvis, un nou títol V a la Llei 8/2012, de 19 de juliol, del turisme de les Illes Balears, relatiu a mesures d'economia circular, entesa aquesta com un «model de producció i consum, fortament fonamentat en l'optimització de processos i el redisseny de productes i serveis, que persegueix, a través de cicles biològics o tècnics, mantenir el valor funcional dels productes i dels materials durant el major temps possible, amb una clara vocació de minimitzar tant la pressió sobre els recursos com la generació de residus».

La Llei 8/2012, amb les modificacions esmentades, té, entre altres, els objectius següents:

a) Impulsar el turisme sostenible com a principal sector estratègic de l'economia de les Illes Balears, generador d'ocupació i de desenvolupament econòmic.

b) Fomentar la investigació, el desenvolupament i la innovació tecnològica com a prioritats que impulsin el progrés del sector turístic a la comunitat autònoma de les Illes Balears.

c) Impulsar la circularitat en el turisme de les Illes Balears.

d) Impulsar un impacte regeneratiu al nostre territori i la nostra societat.

En l'article 68 de la Llei 8/2012, s'estableix com un dels principis generals la millora de la competitivitat mitjançant el desenvolupament del turisme sostenible, amb la redacció següent: «L'activitat turística de la comunitat autònoma de les Illes Balears s'ha de dirigir vers la millora de la competitivitat del sector turístic mitjançant el desenvolupament del turisme sostenible i ha de tenir en consideració principalment la preservació i la conservació dels recursos turístics, procurant-ne l'aprofitament correcte i proporcionat, que garanteixi la perdurabilitat, la conservació i el manteniment del llegat natural, cultural, artístic i social de les illes, i que contribueixi de forma equitativa al creixement econòmic i al benestar general».

En l'article 73 de la Llei 8/2012, s'estableix que l'Administració turística ha de donar suport a la innovació i la modernització tecnològica de les empreses, els establiments i els serveis turístics, i els ha de fomentar i impulsar amb l'adopció de totes aquelles mesures i a través dels instruments que siguin necessaris, com ara la compra pública innovadora per incrementar la competitivitat, la sostenibilitat i la circularitat del sector turístic, i també la millora de les condicions de feina dels treballadors i treballadores. Aquest article també estableix que l'Administració ha de fomentar l'impuls a la investigació, el desenvolupament i la innovació en totes aquelles matèries que puguin redundar en benefici del sector turístic i dels professionals d'aquest sector.

Amb la nova redacció de la Llei 8/2012, els establiments turístics de les Illes Balears que pertanyen als grups d'allotjament hoteler (hotels, hotels de ciutat, hotels apartament i allotjaments de turisme d'interior); apartaments turístics, i allotjaments de turisme rural (hotels rurals i agroturismes) hauran d'aplicar estratègies de circularitat, d'acord amb les disposicions indicades en el títol V d'aquesta Llei. Les estratègies de circularitat estan definides en l'apartat d) de l'article 93 de la Llei 8/2012 com el «procediment pel qual una empresa fixa la motivació, la visió i els objectius (abast i escala) en matèria de circularitat».

La implantació de mesures d'economia circular implica la preservació i la millora del capital natural, l'optimització de l'ús de recursos i el foment de l'eficàcia del sistema per consolidar la reducció de residus, els mecanismes de separació i reutilització de residus, la disminució de desaprofitaments, els sistemes d'ús de productes quilòmetre zero, etc., i estableix unes àrees prioritàries:

a) Àrea d'energia.

b) Àrea de l'aigua.

c) Àrea de materials i residus.

d) Àrea d'aliments.

N'és l'objectiu aconseguir un desenvolupament econòmic, ambiental i social sostenible - a més d'iniciar una transició verda en un sector que causa un impacte mediambiental negatiu- per aconseguir una reversió de la situació en el nostre entorn i la nostra societat. Com a conseqüència d'aquesta transició sostenible, resulta necessari aplicar una economia circular que incrementi l'optimització dels recursos, la reducció de la petjada ambiental de l'activitat turística i l'eficiència del tractament de residus i aliments per minimitzar els riscs per a la salut humana i el medi ambient, a més d'elevar la sostenibilitat econòmica, ambiental i social. El turisme sostenible ha de ser creador de riquesa i ha de contribuir a la conservació i la protecció dels recursos del nostre territori. També ha de protegir i promoure la diversitat cultural i el benestar dels residents de les illes i ha de ser capaç de generar ocupació de qualitat i suport a l'economia local.

Aquestes estratègies de circularitat s'han de desenvolupar al territori de les Illes Balears en l'àmbit turístic a través del seu sistema general de gestió, que comprengui tant el conjunt d'activitats com tots els seus nivells jeràrquics, perquè es facin efectives mitjançant l'elaboració i l'aplicació del projecte de circularitat abans descrit.

Moltes de les aplicacions en matèria de sostenibilitat encara no existeixen i es troben en fase d'investigació. Per això, és important investigar, innovar i implementar tecnologies que donin resposta a les necessitats de sostenibilitat dels establiments turístics.

Finalment, cal tenir en compte també les definicions que es fan en la Llei 7/2022, de 5 d'agost, de la ciència, la tecnologia i la innovació de les Illes Balears. A efectes d'aquesta norma es defineixen els conceptes de recerca, desenvolupament i innovació:

a) La recerca comprèn el treball creatiu i sistemàtic realitzat amb l'objectiu d'augmentar el volum de coneixement (inclòs el coneixement de la humanitat, la cultura i la societat) i d'idear les noves aplicacions de coneixement disponible.

b) El desenvolupament consisteix en treballs que aprofiten els coneixements existents obtinguts de la recerca i de l'experiència pràctica, i està enfocat a la producció de nous materials, productes o dispositius, és a dir, a la posada en funcionament de nous processos, sistemes i serveis, o bé a la millora substancial dels existents.

c) La innovació, entesa com l'ús de coneixements, noves idees, productes, serveis o mètodes que millorin significativament la competitivitat i la qualitat dels béns i serveis públics i privats allà on no s'han utilitzat mai.

II

El que s'ha exposat anteriorment encaixa amb el que disposa el Decret llei 3/2021, de 12 d'abril, de mesures extraordinàries i urgents per executar les actuacions i els projectes que han de finançar-se amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR). En aquest document, es va exposar que l'expansió de la pandèmia de la COVID-19 arreu del món ha provocat unes conseqüències desoladores en la salut de les persones, però, dissortadament, no només en la salut, sinó que els seus efectes han afectat també greument el teixit social i econòmic. Per afrontar la crisi sanitària, s'han adoptat mesures excepcionals adreçades a reduir suficientment l'impacte i controlar l'expansió de la pandèmia, i a pal·liar i revertir els seus efectes negatius en l'àmbit social i econòmic. En aquest sentit, la Unió Europea ha apostat per una recuperació ferma i decidida de l'economia i de la societat amb la finalitat no només de reparar els danys, sinó també de sortir reforçats de la crisi. Aquest Decret llei 3/2021 va ser substituït per la Llei 4/2021, de 17 de desembre, de mesures extraordinàries i urgents per executar les actuacions i els projectes que han de finançar-se amb fons europeus en el marc del PRTR.

L'aposta de la Unió Europea s'ha traduït en un paquet de mesures per impulsar la convergència, la resiliència i la transformació de la Unió Europea que parteixen de les primeres conclusions adoptades pel Consell Europeu en reunió extraordinària duta a terme entre els dies 17 i 21 de juliol de 2020, conclusions aquestes que es van complementar posteriorment en la reunió d'11 de desembre de 2020.

Aquestes mesures s'articulen fonamentalment mitjançant dues vies: l'instrument europeu de recuperació, també anomenat Next Generation EU, amb una dotació de 750.000 milions d'euros, en el qual encaixa aquesta subvenció, i el marc financer pluriennal (MFP) per als exercicis 2021-2027. L'instrument europeu de recuperació es fonamenta al seu torn en tres pilars, entre els quals cal destacar el mecanisme de recuperació i resiliència (MRR), destinat a donar suport als esforços dels estats membres per recuperar-se, reparar els danys i sortir reforçats de la crisi, amb un àmbit d'aplicació estructurat al voltant de sis grans blocs d'actuacions: la transició ecològica; la transformació digital; el creixement intel·ligent, sostenible i integrador, que inclou la cohesió econòmica, l'ocupació, la productivitat, la competitivitat, la recerca, el desenvolupament i la innovació, i un mercat interior que funcioni correctament amb petites i mitjanes empreses sòlides; la cohesió social i territorial; la salut i la resiliència econòmica, social i institucional, amb l'objecte, entre altres, d'augmentar la preparació i la capacitat de reacció davant la crisi, i les polítiques per a la propera generació, la infància i la joventut.

Mitjançant la Resolució de 23 de desembre de 2021 de la Secretaria d'Estat de Turisme, es va publicar l'Acord de la Conferència Sectorial de Turisme pel qual es fixen els criteris de distribució i el repartiment resultant per a les comunitats autònomes del crèdit destinat al finançament d'actuacions d'inversió d'entitats locals en el marc del component 14, inversió 1, del PRTR de l'anualitat del 2021.

Mitjançant la Resolució de 19 de desembre de 2022 de la Secretaria d'Estat de Turisme, es va publicar l'Acord de la Conferència Sectorial de Turisme pel qual es fixen els criteris de distribució i el repartiment resultant per a les comunitats autònomes del crèdit destinat al finançament d'actuacions d'inversió d'entitats locals en el marc del component 14, inversió 1, del PRTR de l'anualitat del 2022.

En virtut del que s'estableix en aquests acords, a la comunitat autònoma de les Illes Balears li corresponen 47,75 milions d'euros per a l'any 2021 i 51,9 milions d'euros per a l'any 2022.

Aquests imports inclouen actuacions de cohesió de destinació (ACD) amb els imports següents destinats a aquesta convocatòria:

a) Any 2021, l'ACD_Subvenció de projectes energètics d'economia circular en empreses turístiques, per valor de 2.000.000 €.

b) Any 2021, l'ACD_Subvencions per a la digitalització de programes de gestió d'empreses hoteleres, per valor de 3.880.000 €.

c) Any 2021, l'ACD_Subvenció a projectes d'economia circular en empreses turístiques, per valor d'1.350.000 € (excedent de la convocatòria de subvencions per finançar l'elaboració dels plans de circularitat d'allotjaments turístics amb l'objectiu d'executar les mesures previstes en els capítols I i II del títol V de la Llei 8/2012, del turisme de les Illes Balears (BOIB núm. 171, de 31 de desembre de 2022).

d) Any 2022, l'ACD_(Etiqueta 022) Foment de l'eficiència energètica a través de la innovació, la investigació i el desenvolupament per donar solucions ambientals al canvi climàtic, la descarbonització i la mobilitat sostenible a allotjaments turístics, per valor de 4.802.302,21 €.

e) Any 2022, l'ACD_Accions de foment de la digitalització turística, per valor d'1.600.000 €.

La suma de totes aquestes accions s'incardina a la subvenció present per un import total de 13.632.302,21 €.

La convocatòria té dos programes:

a) Programa I_ Investiga: projectes de recerca, desenvolupament i transferència de tecnologia amb l'objectiu final de trobar solucions innovadores sostenibles per al sector turístic de les Illes Balears en el marc del component C14.I1, transformació del model turístic cap a la sostenibilitat, del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. L'import econòmic d'aquest programa és la suma de les actuacions a), c) i d), per un total de 8.152.302,21€.

b) Programa II_ Innova: projectes d'innovació amb l'objectiu final d'implementar i digitalitzar solucions innovadores sostenibles als establiments turístics de les Illes Balears en el marc del component C14.I1, transformació del model turístic cap a la sostenibilitat, del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. L'import econòmic d'aquest programa és la suma de les actuacions b) i e), per un total de 5.480.000 €.

III

Quant a l'àmbit competencial i d'acord amb el principi de seguretat jurídica, aquesta Ordre respecta la normativa autonòmica, en concret l'article 30.11 de l'Estatut d'autonomia, que atorga a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la competència exclusiva en matèria de planificació turística.

D'altra banda, cal esmentar també l'article 24.1 de l'Estatut, el qual estableix que els poders públics de la comunitat autònoma han de reconèixer l'activitat turística com a element econòmic estratègic de les Illes Balears. El foment i l'ordenació de l'activitat turística s'han de dur a terme amb l'objectiu de fer-la compatible amb el respecte al medi ambient, el patrimoni cultural i el territori, així com amb l'impuls de polítiques generals i sectorials de foment i ordenació econòmica que tenguin com a finalitat afavorir el creixement econòmic a mitjà i llarg termini.

IV

En el marc de la regulació de la competència, els articles 107 i següents del Tractat de funcionament de la Unió Europea (TFUE) s'ocupen de les anomenades ajudes d'estat. L'article 107, apartat 1, del TFUE prohibeix les ajudes estatals en els termes següents: «seran incompatibles amb el mercat interior, en la mesura que afectin els intercanvis comercials entre estats membres, les ajudes atorgades pels estats o mitjançant fons estatals, sota qualsevol forma, que falsegin o amenacin falsejar la competència, i afavoreixin determinades empreses o produccions». Per això, per al bon funcionament del mercat interior, s'exigeix que s'apliquin rigorosament i eficaçment les normes de competència en matèria d'ajudes estatals.

La Instrucció 1/2021, del conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura i de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, de 20 de desembre de 2021, per la qual es regula el procediment de notificació i comunicació a la Comissió Europea dels projectes que estableixin, concedeixin o modifiquin ajudes públiques, fixa els paràmetres que s'han de revisar per determinar si el projecte que s'ha de gestionar és o no una ajuda d'estat. Per això, després de dur a terme la corresponent anàlisi, resulta que la convocatòria d'ajudes constitueix una ajuda d'estat, atès que encaixa en la descripció de l'article 107 TFUE.

Malgrat la incompatibilitat amb el mercat interior de les denominades ajudes d'estat, el Reglament (UE) 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny, declara determinades categories d'ajudes compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat.

Així, l'article 25 d'aquest Reglament estableix que les ajudes a projectes de recerca i desenvolupament són compatibles amb el mercat interior sempre que es compleixin determinades condicions en aplicació d'aquest article.

Per això, els percentatges màxims sobre el cost subvencionable pel que fa al Programa I de l'ajuda regulada en aquesta Ordre són:

  • 100 % per a la investigació fonamental.
  • Entre el 50-70 % per a la investigació industrial.
  • Entre el 25-45 % per al desenvolupament experimental.
  • Entre el 50-70 % per als estudis de viabilitat.

Per altra banda, l'article 29 del Reglament estableix que les ajudes a la innovació en matèria de processos i organització també són compatibles amb el mercat interior sempre que es compleixin determinades condicions en aplicació d'aquest article.

Per això, els percentatges màxims sobre el cost subvencionable i els requisits pel que fa al Programa II de l'ajuda regulada en aquesta Ordre són:

  • Les ajudes a grans empreses únicament seran compatibles si col·laboren de manera efectiva amb PIME en l'activitat objecte d'ajuda i si les pimes amb les quals col·laboren corren amb un mínim del 30 % del total dels costs subvencionables.
  • No excedirà del 15 % dels costs subvencionables si es tracta de grans empreses i del 50 % dels costs subvencionables en el cas de les pimes.

Per tant, atès que la convocatòria compleix els requisits que estableixen els articles 25 i 29 del Reglament, les ajudes previstes són compatibles amb el mercat interior i, alhora, queden exemptes de l'obligació de notificació establerta en l'article 108, apartat 3, del Tractat.

V

Quant al marc regulador d'aquesta convocatòria, resulta d'aplicació la normativa estatal i autonòmica en matèria de subvencions, constituïda per la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el Reglament d'aquesta, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, així com el Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

En concret, aquesta subvenció s'ha de regir pel que es disposa en la Resolució d'11 d'abril de 2022 de la Secretaria d'Estat de Turisme per la qual es publica l'Acord de la Conferència Sectorial de Turisme de 29 de març de 2022 pel qual es modifica el de 21 de desembre de 2021 pel qual es fixen els criteris de distribució i el repartiment resultant per a les comunitats autònomes del crèdit destinat al finançament d'actuacions d'inversió d'entitats locals en el marc del component 14, inversió 1, del PRTR.

També s'ha de regir pel que disposa la Resolució de 19 de desembre de 2022 de la Secretaria d'Estat de Turisme per la qual es publica l'Acord de la Conferència Sectorial de Turisme de 14 de desembre de 2022 pel qual es fixen els criteris de distribució i el repartiment resultant per a les comunitats autònomes del crèdit destinat al finançament d'actuacions d'inversió d'entitats locals en el marc del component 14, inversió 1, del PRTR.

Igualment, són aplicables el Reial decret llei 36/2020, de 30 de desembre, pel qual s'aproven mesures urgents per a la modernització de l'Administració pública i per a l'execució del PRTR, i el Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer de 2021, pel qual s'estableix el mecanisme de recuperació i resiliència; l'Ordre HFP/1030/2021 de 29 de setembre per la qual es configura el sistema de gestió del PRTR; l'Ordre HFP/1031/2021 de 29 de setembre per la qual s'estableixen el procediment i el format de la informació que han de proporcionar les entitats del sector públic estatal, autonòmic i local per al seguiment del compliment de fites i objectius i d'execució pressupostària i comptable de les mesures dels components del PRTR, i altra normativa tant europea com nacional que sigui aplicable a la gestió, seguiment, verificació, publicitat i control en el marc del PRTR, i l'Ordre HFP/55/2023 de 24 de gener relativa a l'anàlisi sistemàtica del risc de conflicte d'interès en els procediments que executen el PRTR. En aquest sentit, cal esmentar que la convocatòria s'ajusta als principis transversals de l'MRR i als principis de gestió prevists en l'article 2 de l'esmentada Ordre HFP 1030/2021.

En aplicació del principi de no causar perjudici significatiu al medi ambient ─principi do no significant harm (DNSH)─, d'acord amb el que preveu el Pla de Recuperació i el Reglament (UE) 2021/241, s'ha de respectar la normativa mediambiental aplicable, inclosos el Reglament (UE) 2020/852 del Parlament Europeu i del Consell de 18 de juny de 2020 relatiu a l'establiment d'un marc per facilitar les inversions sostenibles i pel qual es modifica el Reglament (UE) 2019/2088, així com la Guia tècnica de la Comissió Europea (2021/C 58/01) sobre l'aplicació d'aquest principi DNSH. En tots els casos, s'han de respectar els procediments d'avaluació ambiental, quan siguin aplicables, conforme a la legislació vigent, així com altres avaluacions de repercussions que puguin resultar d'aplicació en virtut de la legislació mediambiental.

D'altra banda, l'actuació s'adequa a l'etiqueta climàtica de contribució al PRTR següent:

022 «Processos de recerca i innovació, transferència de tecnologia i cooperació entre empreses, amb especial recalcament en l'economia amb baixes emissions de carboni, la resiliència i l'adaptació al canvi climàtic».

En l'àmbit autonòmic, resulta d'aplicació la Llei 4/2021 i, en conseqüència, la tramitació urgent, el despatx prioritari i les especialitats en matèria de gestió pressupostària i de les subvencions que s'hi estableixen.

Igualment, en l'àmbit intern, és aplicable el Pla d'Acció de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball derivat dels tests d'autoavaluació i risc de l'annex II de l'Ordre HFP/1030/2021 de 29 de setembre per la qual es configura el sistema de gestió del PRTR aprovat per la Resolució del secretari general de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball de 14 de juliol de 2022, modificada per les resolucions del secretari general de 25 d'agost de 2022 i de 24 de maig de 2023.

D'altra banda, aquesta convocatòria consta en l'annex del Pla Estratègic de Subvencions de la Comunitat Autònoma dels Illes Balears per als exercicis 2021- 2023, aprovat per l'Acord del Consell de Govern de 20 de desembre de 2021 i modificat per Resolució del conseller d'Economia, Hisenda i Innovació de 13 de febrer de 2024. En concret, consta en l'objectiu III, sobre competitivitat, en el punt 3 relatiu a modernització i innovació.

Finalment, el 8 de març de 2024, el Consell de Govern ha atorgat l'autorització prèvia al conseller de Turisme, Cultura i Esports per dur a terme l'autorització i la disposició de la despesa per valor de 13.632.302,21 € i ha autoritzat el pagament anticipat del 100 % de l'import de la convocatòria, amb l'exempció de garantia prèvia, en compliment de l'article 37.2 del Text refós de la Llei de subvencions.

Per tot això, d'acord amb l'article 12 del Text refós de la Llei de subvencions, amb relació a l'article 15.1 de la Llei 4/2021, l'article 47.3 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, i d'acord amb les competències atribuïdes pel Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, dict la següent:

ORDRE

Article 1 Objecte

L'objecte d'aquesta Ordre, d'acord amb l'article 15.1 de la Llei 4/2021, és:

a) Establir les bases reguladores per a la concessió d'ajudes per finançar projectes innovadors a través de la cooperació amb l'objectiu de cercar, implementar i digitalitzar solucions innovadores sostenibles als establiments turístics de les Illes Balears en el marc del component C14.I1, transformació del model turístic cap a la sostenibilitat, del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea Next Generation EU.

b) Aprovar la convocatòria de subvencions per a la concessió d'ajudes per finançar projectes innovadors a través de la cooperació amb l'objectiu de cercar, implementar i digitalitzar solucions innovadores sostenibles als establiments turístics de les Illes Balears en el marc del component C14.I1, transformació del model turístic cap a la sostenibilitat, del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea Next Generation EU, que s'adjunta com a annex.

Article 2 Finalitat

1. La finalitat de l'ajuda prevista en aquestes bases és contribuir a complir els objectius relacionats amb la mesura C14.I1, submesura 2, del Pla de Modernització i Competitivitat del Sector Turístic, component 14, del PRTR, de 16 de juny de 2021.

2. En particular, la finalitat específica és finançar projectes innovadors a través de la cooperació amb l'objectiu de cercar, implementar i digitalitzar solucions innovadores sostenibles als establiments turístics de les Illes Balears a través de:

a) Projectes d'economia circular, amb l'objectiu de millorar, innovar i implementar accions i projectes que impulsin la reducció, la reutilització i el reciclatge dels residus.

b) Projectes del cicle de l'energia, amb l'objectiu de millorar, innovar i implementar accions i projectes que impulsin l'estalvi energètic.

c) Projectes que millorin el cicle de l'aigua, amb l'objectiu de millorar, innovar i implementar accions i projectes que s'encaminin a l'estalvi i la reutilització de l'aigua.

d) Projectes del cicle agroalimentari, amb l'objectiu de millorar, innovar i implementar accions i projectes que s'encaminin al Km 0, reaprofitament de residus i disminució de la petjada de carboni.

e) Projectes de transformació digital, amb l'objectiu de millorar, innovar i implementar accions i projectes que s'encaminin a fer més competitiu el sector turístic.

 

Article 3 Procedència dels fons, determinació de l'import de la subvenció i criteris objectius

1. Mitjançant la Resolució de 23 de desembre de 2021 de la Secretaria d'Estat de Turisme, es va publicar l'Acord de la Conferència Sectorial de Turisme pel qual es fixen els criteris de distribució i el repartiment resultant per a les comunitats autònomes del crèdit destinat al finançament d'actuacions d'inversió d'entitats locals en el marc del component 14, inversió 1, del PRTR. Així, es fixen els criteris de distribució i el repartiment resultant per a les comunitats autònomes del crèdit pertanyent a la inversió de les entitats locals en el marc del component 14, inversió 1, del PRTR de l'anualitat del 2021.

2. El 13 de gener de 2022, es va publicar la Resolució de 4 de gener de 2022 de la Secretaria d'Estat de Turisme per la qual s'acorda la distribució dels crèdits a les comunitats autònomes i es formalitzen els compromisos financers derivats de l'Acord de la Conferència Sectorial de Turisme de 21 de desembre de 2021 pel qual es fixen els criteris de distribució i el repartiment per a les comunitats autònomes del crèdit destinat al finançament d'actuacions d'inversió d'entitats locals en el marc del component 14, inversió 1, del PRTR de l'anualitat del 2021.

3. Mitjançant la Resolució d'11 d'abril de 2022 de la Secretaria d'Estat de Turisme, es va publicar l'Acord de la Conferència Sectorial de Turisme de 29 de març de 2022 pel qual es fixen els criteris de distribució i el repartiment resultant per a les comunitats autònomes del crèdit destinat al finançament d'actuacions d'inversió en el marc del component 14, inversió 1 del PRTR de l'anualitat del 2021.

4. El 27 de desembre de 2022 es va publicar la Resolució de 19 de desembre de 2022 de la Secretaria d'Estat de Turisme per la qual es publica l'Acord de la Conferència Sectorial de Turisme de 14 de desembre de 2022 pel qual es fixen els criteris de distribució i el repartiment resultant per a les comunitats autònomes del crèdit destinat al finançament d'actuacions d'inversió d'entitats locals en el marc del component 14, inversió 1, del PRTR de l'anualitat del 2022.

5. El 13 d'abril de 2023 es va publicar la Resolució de 29 de març de 2023 de la Secretaria d'Estat de Turisme per la qual s'acorda la distribució dels crèdits a les comunitats autònomes i es formalitzen els compromisos financers derivats de l'Acord de la Conferència Sectorial de Turisme de 14 de desembre de 2022 pel qual es fixen els criteris de distribució i el repartiment resultant per a les comunitats autònomes del crèdit destinat al finançament d'actuacions d'inversió d'entitats locals en el marc del component 14, inversió 1, del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l'anualitat del 2022.

6. La subvenció s'ha de gestionar d'acord amb els principis següents:

a) Publicitat, transparència, objectivitat, concurrència, igualtat i no discriminació.

b) Eficàcia en el compliment dels objectius fixats per l'òrgan o entitat concedent.

c) Eficiència en l'assignació i la utilització dels recursos públics.

7. L'import de la subvenció s'ha de fixar segons la disponibilitat pressupostària, el pressupost aprovat, l'import sol·licitat i la documentació que aporti la persona sol·licitant.

8. La convocatòria ha de determinar l'import de l'ajuda, tenint en compte les característiques peculiars de l'activitat subvencionada.

9. La convocatòria pot establir imports màxims i imports mínims en les subvencions.

10. L'import de la subvenció concedida no pot ser d'una quantia que, de manera aïllada o en concurrència amb altres subvencions, ajudes o ingressos, superi el cost de l'activitat objecte de subvenció o l'import de l'ajuda sol·licitada.

Article 4 Incompatibilitat amb altres subvencions i prevenció del doble finançament

Les ajudes atorgades en l'àmbit d'aquesta Ordre no són compatibles amb altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat, procedents de qualssevol administracions o ens públics o privats finançats amb càrrec als pressuposts públics amb l'objectiu de garantir l'absència del doble finançament.

Article 5 Persones beneficiàries

1. Poden ser beneficiàries de les ajudes previstes en aquesta Ordre les persones i entitats que realitzin activitats en matèria de recerca, desenvolupament o innovació, així com les persones inscrites en el corresponent registre insular d'empreses, activitats i establiments turístics de les Illes Balears i agrupacions, associacions o federacions d'aquestes.

2. La convocatòria ha d'establir la forma d'acreditar la condició de persona beneficiària i les prohibicions per ser-ho.

 

Article 6 Obligacions de les persones beneficiàries

1. Les persones beneficiàries han de complir les obligacions generals que s'estableixen en l'article 11 del Text refós de la Llei de subvencions i les que s'estableixen en aquesta Ordre.

2. En tots els casos, són obligacions de les persones beneficiàries, entre altres:

a) Justificar davant l'òrgan atorgant el compliment dels requisits i de les condicions, com també que s'han duit a terme l'actuació i el compliment de la finalitat que determinin la concessió de la subvenció.

b) Dur a terme les actuacions d'informació i publicitat que s'estableixin en la convocatòria i en la normativa estatal i comunitària.

c) Comunicar immediatament a la Direcció General de Turisme qualsevol variació de les condicions o circumstàncies assenyalades en la sol·licitud o en la resolució de concessió, amb les conseqüències que en cada cas corresponguin, sense perjudici que també es puguin incorporar d'ofici a l'expedient.

d) Comunicar a la Direcció General de Turisme l'obtenció d'altres ajudes o subvencions que tenguin per objecte finançar el mateix projecte.

e) Respectar el principi de no causar perjudici significatiu al medi ambient - do no significant harm (DNSH)- , així com la normativa comunitària i nacional, especialment el Reglament (UE) 2021/241; el Reglament (UE) 2020/852 (Reglament de taxonomia), i la Guia tècnica de la Comissió Europea 2021/C 58/01 sobre l'aplicació d'aquest principi.

f) Permetre l'accés per exercir les seves competències a la Comissió Europea, a l'Oficina Europea de Lluita contra el Frau (OLAF), al Tribunal de Comptes de la Unió Europea i, si escau, a la Fiscalia Europea, tal com preveuen l'article 22 del Reglament (UE) 2021/241 i l'article 129.1 del Reglament financer 2018/1046. Així mateix, permetre l'accés a les autoritats nacionals i autonòmiques competents.

g) Acceptar la cessió i el tractament de dades entre les administracions públiques implicades per complir el que preveu la normativa europea d'aplicació, especialment per a tot el que fa referència a l'execució dels projectes del PRTR i de conformitat amb la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, d'acord amb el model de l'annex IV.B de l'Ordre HFP 1030/2021, que s'incorpora en el formulari de la sol·licitud.

h) Respectar les directrius i els protocols que pugui establir la Direcció General de Turisme relatius al desenvolupament de les activitats, sense perjudici que les entitats beneficiàries utilitzin metodologies pròpies supervisades i aprovades per la Direcció General de Turisme.

i) Subscriure la declaració responsable relativa al compromís de compliment dels principis transversals establerts en el PRTR, d'acord amb el model de l'annex IV.C de l'Ordre HFP 1030/2021, que s'incorpora en el formulari de la sol·licitud.

j) Conservar els documents, de conformitat amb l'article 132 del Reglament financer 2018/1046. En concret, mantenir un registre i conservar els documents justificatius, les dades estadístiques i altra documentació concernent al finançament, així com els registres i documents en format electrònic, durant un període de cinc anys a partir del pagament de la subvenció. Aquest període ha de ser de tres anys si el finançament és d'import inferior o igual a 60.000 €.

k) Complir la normativa europea i nacional que resulti d'aplicació, en particular, les obligacions que es deriven del compliment del Reglament de l'MRR, la normativa reguladora de les ajudes d'estat i, igualment, la resta de normativa europea i nacional aplicable, especialment les mesures relatives a evitar frau, corrupció, conflicte d'interessos o doble finançament, en protecció dels interessos financers de la Unió.

l) Complir les obligacions de control, verificació, seguiment i altres obligacions imposades per la normativa interna i de la Unió Europea.

m) Aportar la informació sobre la titularitat real de la persona sol·licitant, en el cas que sigui requerida per l'òrgan instructor. Aquesta informació, d'acord amb l'Ordre HFP/55/2023, s'ha d'aportar en el termini de cinc dies hàbils des que sigui requerida. La manca d'aportació d'aquesta informació constitueix un motiu d'exclusió de la sol·licitud.

3. Les persones beneficiàries queden sotmeses a les mesures de seguiment, comprovació i control que han d'efectuar l'òrgan concedent, la Intervenció General de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, la Intervenció General de l'Administració General de l'Estat, el Tribunal de Comptes, la Sindicatura de Comptes, el Tribunal de Comptes Europeu i també, quan escaigui, la Fiscalia Europea, en els termes prevists en la legislació aplicable. Ocultar qualsevol informació sobre els requisits provoca la denegació o la revocació de l'ajuda atorgada.

4. Presentar la justificació de la subvenció en les condicions establertes en aquesta Ordre i en la convocatòria.

5. Atès que els projectes subvencionables poden contenir béns inventariables, el període durant el qual la persona beneficiària ha de destinar els béns a la finalitat concreta per a la qual es concedeix la subvenció no ha de ser inferior a dos anys.

6. Per a subvencions d'un import superior a 30.000 €, les persones beneficiàries diferents de les entitats de dret públic han d'acreditar que compleixen els terminis de pagament de la Llei 3/2004, de 29 de desembre, per la qual s'estableixen mesures de lluita contra la morositat en les operacions comercials. S'ha d'acreditar que es compleix aquest requisit en el moment de la presentació de la sol·licitud i amb la documentació que estableix la convocatòria.

Article 7 Òrgans competents

1. Els òrgans competents, a l'efecte d'aquestes bases, són els següents:

a) El conseller de Turisme, Cultura i Esports, per a les funcions següents:

1r. L'aprovació de les convocatòries de subvencions.

2n. L'atorgament o denegació de les subvencions i la modificació, revocació o reintegrament d'aquestes.

3r. La resolució dels procediments sancionadors per a infraccions lleus i greus, però no per a les molt greus, que correspon al Consell de Govern.

4t. L'exercici de qualsevol altra competència no atribuïda expressament a un òrgan concret de la Conselleria de Turisme, Cultura i Esports.

 

b) La secretària general de la Conselleria de Turisme, Cultura i Esports, per a l'adopció dels procediments i mecanismes oportuns per reduir els riscs de frau, corrupció i conflicte d'interessos. En tots els casos, ha de vetlar pel compliment del Pla de Mesures Antifrau aprovat per l'Acord del Consell de Govern de 31 de gener de 2022, pel qual es manifesta el compromís del Govern de les Illes Balears de lluita contra el frau i s'aprova el Pla de Mesures Antifrau en l'àmbit d'execució dels fons de l'MRR Next Generation EU en el marc del PRTR.

c) La secretària general de la Conselleria de Turisme, Cultura i Esports, per a la instrucció del procediment de concessió d'ajudes. En concret, tramitar les sol·licituds de subvencions i dur a terme d'ofici les actuacions necessàries per a la determinació, el coneixement i la comprovació de les dades que han de servir de base a la resolució, i, en particular, les previstes en l'article 16.2 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, i elevar al conseller la proposta d'atorgament o denegació de les subvencions.

d) La Comissió Avaluadora, per examinar les sol·licituds presentades i les possibles al·legacions, els resultats de les quals s'han de reflectir en les actes corresponents.

2. És d'aplicació la Resolució del conseller de Turisme, Cultura i Esports de 27 de juliol de 2023 per la qual s'estableix la delegació de competències i de signatura en els òrgans directius de la Conselleria i se'n determina el règim de suplència (BOIB núm. 107, d'1 d'agost de 2023), que delega determinades competències del conseller en matèria de subvencions, com també, si escau, la resolució que la modifiqui o substitueixi.

3. Totes les persones intervinents en el procediment de concessió de subvenció han de manifestar expressament l'absència de conflicte d'interessos mitjançant una declaració d'absència de conflicte d'interessos (DACI). En tots els casos, es considera que han de signar la declaració d'absència d'interessos els òrgans competents per iniciar, instruir, tramitar i resoldre el procediment de concessió de subvencions i els empleats públics amb poder de decisió que participin en la redacció de les bases i de les convocatòries, i en la instrucció del procediment.

En el cas de conflicte d'interessos, la persona afectada ha d'indicar la sol·licitud o sol·licituds sobre les quals recau l'esmentat conflicte i s'ha d'abstenir d'intervenir en tot el procediment.

Article 8 Inici del procediment

1. El procediment de concessió de subvencions s'inicia d'ofici mitjançant la publicació de la convocatòria oportuna. Aquesta Ordre aprova la convocatòria que s'inclou en l'annex, d'acord amb l'article 15.1 de la Llei 4/2021.

2. Les successives convocatòries de subvencions que, si escau, s'aprovin a l'empara d'aquesta Ordre s'han d'ajustar al que preveu l'article 15 del Text refós de la Llei de subvencions aprovat pel Decret legislatiu 2/2005.

Article 9 Sol·licituds, requisits i documentació

1. Les persones interessades han de presentar les sol·licituds en el termini assenyalat en la convocatòria i de forma electrònica mitjançant el tràmit telemàtic que estarà disponible en el procediment publicat en la Seu Electrònica de la CAIB i en la web de la Direcció General de Turisme, de conformitat amb l'article 66.6 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

2. No s'han de tenir per presentades en el registre les sol·licituds que es presentin per qualsevol altra mitjà diferent del tràmit telemàtic específic assenyalat en el punt 1.

3. La sol·licitud ha d'anar acompanyada de la documentació que s'estableixi en la convocatòria.

Article 10 Esmena de deficiències

1. Si la sol·licitud presentada de forma electrònica mitjançant el tràmit telemàtic que estarà disponible en el procediment publicat en la Seu Electrònica de la CAIB i en la web de la Direcció General de Turisme no compleix els requisits establerts en la convocatòria o no va acompanyada de la documentació exigida, l'òrgan instructor ha de requerir a la persona sol·licitant que, en un termini de deu dies hàbils, comptadors des de l'endemà de la notificació del requeriment, esmeni les deficiències, amb indicació que, si no ho fa, se la tendrà per desistida en la sol·licitud, després de resolució prèvia, que s'ha de dictar d'acord amb l'article 21.1 de la Llei 39/2015.

2. Només es considera vàlida l'esmena de deficiències presentada de forma electrònica mitjançant el tràmit telemàtic posat a disposició de les persones interessades en el portal de la Direcció General de Turisme i en la Seu Electrònica de la CAIB.

Article 11 Instrucció

1. La secretària general de la Conselleria de Turisme, Cultura i Esports, que és l'òrgan competent per tramitar el procediment, amb l'assistència tècnica del personal adscrit a la Direcció General de Turisme, ha de dur a terme la instrucció del procediment de concessió de subvencions.

2. La persona instructora ha de dur a terme les actuacions previstes en l'article 16.2 del Text refós de la Llei de subvencions aprovat per Decret legislatiu 2/2005; sol·licitar tots els informes, i realitzar tots els tràmits prevists legalment, i ha d'elevar la proposta de resolució que correspongui al conseller.

Article 12 Selecció de les persones beneficiàries, anàlisi de risc de conflicte d'interès i crèdit pressupostari

1. La selecció de les persones beneficiàries de les ajudes s'ha de fer mitjançant el procediment de concurrència competitiva. S'han de valorar totes les sol·licituds que compleixin els requisits d'aquesta Ordre i convocatòria, tant pel que fa a contingut com documentalment. En conseqüència, l'avaluació de les sol·licituds dona lloc a l'establiment d'una prelació entre aquestes, d'acord amb els criteris de valoració establerts en l'apartat següent. S'han de seleccionar aquelles sol·licituds que hagin obtingut major puntuació fins a esgotar el límit del crèdit disponible en la convocatòria. En cas de renúncia, poden seleccionar-se altres projectes en funció de la puntuació obtinguda.

2. Els criteris que han de regir la selecció de les persones beneficiàries es poden establir d'entre els següents:

a) Grau d'innovació i sostenibilitat del projecte.

b) Equip del projecte.

c) Coherència de l'actuació.

d) Escalabilitat en el territori en l'àmbit turístic.

e) Impacte en el territori en l'àmbit turístic.

La convocatòria ha de desenvolupar aquests criteris per establir-ne una puntuació.

3. L'anàlisi de risc de conflicte d'interès prevista en l'Ordre HFP/55/2023 s'ha de fer en totes les sol·licituds presentades per persones beneficiàries diferents de les entitats de dret públic. Aquesta anàlisi s'ha de dur a terme una vegada que s'hagin incorporat les esmenes de deficiències de les sol·licituds i abans de valorar-les.

4. La quantia total màxima destinada a la concessió de les ajudes és la que fixa inicialment la convocatòria corresponent que figura en l'annex d'aquesta Ordre, que pot ser ampliada amb la modificació de la convocatòria mitjançant una resolució del conseller de Turisme, Cultura i Esports.

Article 13 Intensitat de l'ajuda

1. La intensitat de l'ajuda per al Programa I - Investiga i el Programa II – Innova s'estableix d'acord amb els articles 25 i 29 del Reglament (UE) 651/2014, respectivament, en funció del tipus de projecte i la persona beneficiària.

La intensitat de l'ajuda s'ha de determinar aplicant els percentatges següents:

a) Els projectes per al Programa I - Investiga reben un percentatge sobre el total dels costs subvencionables:

 

Projecte

Intensitat de l'ajuda per a una gran empresa

Intensitat de l'ajuda per a una mitjana empresa

Intensitat de l'ajuda per a una petita empresa

Recerca fonamental

100 %

Recerca industrial

50 %

60 %

70 %

Desenvolupament experimental

25 %

35 %

45 %

Estudis de viabilitat

50 %

60 %

70 %

b) Els projectes per al Programa II - Innnova reben un percentatge sobre el total dels costs subvencionables:

 

Intensitat de l'ajuda per a una gran empresa

Intensitat de l'ajuda per a pimes

Projectes

15 %

50 %

Pel que fa a les grans empreses, únicament poden ser beneficiàries de la subvenció d'aquest Programa II si col·laboren de forma efectiva amb una o vàries pimes en l'activitat objecte de subvenció i si les pimes amb les quals col·laboren assumeixen un mínim del 30 % del total dels costs subvencionables.

Per a la determinació de la tipologia de l'empresa, s'han de tenir en consideració les definicions contingudes en l'annex I del Reglament 651/2014.

Article 14 Proposta de resolució i tràmit d'audiència

1. La persona instructora, a la vista de l'expedient i de les actes de la Comissió Avaluadora, ha de formular la proposta de resolució motivada de denegació o concessió de la subvenció, i n'ha d'especificar en aquest cas la quantia.

La persona instructora ha de verificar d'ofici que la persona sol·licitant es troba al corrent de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social, si la persona beneficiària no s'ha oposat a aquesta comprovació en la sol·licitud de subvenció.

La proposta de resolució s'ha de notificar a les persones interessades i se'ls ha de concedir un termini d'audiència de deu dies hàbils a fi que puguin formular les al·legacions que considerin oportunes a través del tràmit electrònic específic posat a disposició de les persones interessades en el portal de la Direcció General de Turisme i en la Seu Electrònica de la CAIB. No es consideren vàlides i, per tant, s'han de tenir per no presentades les al·legacions presentades a través d'un altre mitjà electrònic que no sigui el tràmit específic esmentat.

En el cas que en el termini concedit per al tràmit d'audiència no es formulin al·legacions a la proposta de resolució i sempre que no s'hagi renunciat a la sol·licitud presentada, s'entén que la persona sol·licitant accepta l'import de la subvenció. El resultat que es derivi del tràmit d'audiència anterior s'ha d'incorporar a l'expedient.

No es consideren vàlides i, per tant, s'han de tenir per no presentades, les al·legacions o renúncies presentades a través d'un altre mitjà que no sigui el tràmit electrònic específic esmentat.

2. La proposta de resolució no crea cap dret a favor de la persona beneficiària que es proposi, mentre no es dicti la resolució de concessió i aquesta es notifiqui.

Article 15 Resolució

1. El conseller de Turisme, Cultura i Esports, a la vista de la proposta de resolució i de l'anàlisi de les al·legacions que s'hagin pogut presentar, ha de dictar la resolució motivada per la qual s'atorguen o deneguen les subvencions, de conformitat amb l'article 21 del Text refós de la Llei de subvencions aprovat pel Decret legislatiu 2/2005.

2. La resolució s'ha de notificar individualment a cada sol·licitant i ha d'indicar que contra la resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Turisme, Cultura i Esports en el termini d'un mes, comptador des de l'endemà de la notificació, d'acord amb els articles 123 i següents de la Llei 39/2015 i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També ha d'indicar que es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos, comptadors des de l'endemà de la notificació, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

3. En la resolució de concessió ha de constar de forma expressa la procedència dels fons i s'ha de fer esment del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, el PRTR i el finançament de l'MRR.

Article 16 Termini per resoldre, notificació i silenci administratiu

1. El termini màxim per dictar i notificar la resolució expressa és de quatre mesos, comptadors des de la finalització del termini de presentació de sol·licituds.

2. La manca de notificació de la resolució expressa en el termini indicat té caràcter desestimatori, en aplicació de la figura del silenci administratiu negatiu.

Article 17 Pagament anticipat de la subvenció

1. El pagament de la subvenció s'ha de fer de manera anticipada, en concepte de bestreta del 100 % de l'import de la subvenció, sense aportació de garantia, i s'ha de tramitar d'ofici amb la resolució de concessió de la subvenció.

2. La persona beneficiària d'aquesta bestreta ha de trobar-se al corrent en el compliment de les obligacions establertes en l'article 13 de la Llei 38/2003 i en l'article 10 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, entre les quals, trobar-se al corrent en el compliment de les seves obligacions tributàries i amb la Seguretat Social. Respecte d'això, la persona beneficiària, amb la presentació de la sol·licitud, autoritza l'òrgan instructor perquè pugui consultar directament aquesta informació amb les administracions tributàries i de la Seguretat Social. No obstant això, la persona sol·licitant pot denegar-ne expressament el consentiment i ha d'aportar, en aquest cas, els certificats que corresponguin.

3. D'acord amb el que s'estableix en l'article 61.3 del Reial decret llei 36/2020, les persones beneficiàries d'aquestes bestretes han d'acreditar que es troben al corrent del pagament de les obligacions de reemborsament de qualssevol altres bestretes concedides anteriorment amb càrrec als crèdits específicament consignats per a la gestió de fons europeus en els pressuposts generals de l'Estat.

4. Les bestretes han de destinar-se exclusivament a cobrir les despeses del projecte finançat i han de justificar-se adequadament.

Article 18 Justificació de les despeses

1. Las persones beneficiàries han de justificar davant la Direcció General de Turisme l'aplicació dels fons percebuts i les despeses en què han incorregut, així com el compliment de les obligacions establertes en el Text refós de la Llei de subvencions aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, en aquesta Ordre, en la convocatòria, en la resolució de concessió i en la resta de normativa aplicable.

2. La justificació de les despeses s'ha de dur a terme en el termini establert en la convocatòria i exclusivament de forma telemàtica, a través del tràmit electrònic específic que es posa a disposició de les persones interessades en la pàgina web de la Direcció General de Turisme i en la Seu Electrònica de la CAIB, mitjançant la presentació de la documentació prevista en la convocatòria.

3. Si l'òrgan administratiu competent per a la comprovació de la subvenció aprecia l'existència de defectes esmenables en la justificació presentada per la persona beneficiària, li ho ha de fer saber i li ha de concedir un termini de deu dies hàbils perquè els corregeixi.

4. En el cas que la persona beneficiària de les ajudes no compleixi l'obligació de justificació establerta, haurà de reintegrar el 100 % de l'import de la bestreta que hagi percebut incrementat en l'interès de demora que correspongui.

Article 19 Modificació de la resolució de concessió

1. L'entitat beneficiària pot sol·licitar, amb posterioritat a la resolució de concessió i prèviament a l'acabament del termini màxim d'execució o justificació de l'actuació, la modificació del contingut de la resolució per raó de la concurrència de circumstàncies noves i imprevisibles que justifiquin l'alteració de les condicions d'execució de l'activitat subvencionada.

En aquests casos, l'òrgan concedent en pot autoritzar l'alteració mitjançant la modificació de la resolució de concessió que correspongui en cada cas, sempre que no impliqui un increment de la quantia de la subvenció concedida inicialment ni tengui caràcter essencial, ni alteri substancialment la finalitat per a la qual es va concedir, sempre que no es perjudiquin drets d'una tercera persona i sigui aprovada per la Conselleria de Turisme, Cultura i Esports, i la sol·licitud de modificació es presenti abans que s'acabi el termini d'execució.

2. Excepcionalment, en els casos en què es posi de manifest en la justificació que hi ha hagut alteracions de les condicions tingudes en compte per a la concessió que no alterin substancialment la naturalesa o l'objectiu de la subvenció, que hagin pogut donar lloc a la modificació de la resolució de concessió, havent-se omès el tràmit d'autorització administrativa prèvia per aprovar-la, l'òrgan concedent pot acceptar la justificació presentada, sempre que acceptar-la no impliqui danys a terceres persones, tot tenint en compte, si escau, els criteris de graduació a què es refereix aquesta Ordre.

Article 20 Revocació i criteris de graduació

1. Correspon la revocació total o parcial de la subvenció si, posteriorment a la resolució d'una concessió vàlida i ajustada a dret, la persona beneficiària:

a) Incompleix l'objecte o finalitat per a la qual la subvenció va ser atorgada.

b) Incompleix totalment o parcial les obligacions o els compromisos contrets als quals està condicionada l'eficàcia de l'acte de concessió de la subvenció.

c) No s'aconsegueixen els objectius prevists o no es pot acreditar l'assoliment dels objectius prevists per la manca de fiabilitat dels indicadors obtinguts.

d) No justifica la realització del projecte mitjançant la presentació de tota la documentació exigida com a justificació en el termini establert i, si escau, després d'haver dut a terme les comprovacions corresponents.

2. La revocació de la subvenció està subjecta al procediment següent:

a) Iniciació d'ofici, mitjançant resolució del conseller de Turisme, Cultura i Esports, que ha d'especificar la causa de revocació, el grau d'incompliment i l'import que, si escau, ha de percebre finalment la persona beneficiària, així com, si és necessària, la mesura cautelar consistent en la retenció del pagament de les quantitats pendents d'abonar a la persona beneficiària, en els termes de l'article 44.5, paràgraf segon, del Text refós de la Llei de subvencions aprovat pel Decret legislatiu 2/2005.

b) Notificació de la resolució d'inici a la persona interessada, a fi que presenti les al·legacions i documents que consideri adequats en el termini de deu dies hàbils.

c) Anàlisi de les al·legacions i informes addicionals, i obertura, si escau, del tràmit de prova.

d) Tràmit d'audiència si se sol·liciten informes addicionals o es practica prova, amb notificació a la persona interessada. Aquest tràmit pot no executar-se en el cas que les persones interessades manifestin la seva decisió de no efectuar al·legacions ni aportar nous documents, o no figurin en el procediment ni siguin tinguts en compte altres fets, al·legacions o proves que els ja declarats per la persona interessada.

e) Estudi d'al·legacions o d'informació addicional si l'entitat interessada les formula durant el tràmit d'audiència.

f) Proposta de resolució del director general de Turisme.

g) Resolució del conseller de Turisme, Cultura i Esports, amb notificació a la persona interessada i a la Intervenció General de la Comunitat Autònoma.

3. A l'efecte de revocació, s'han de tenir en compte el principi general de la proporcionalitat i la resta de criteris de graduació següents:

a) En el cas d'execució parcial del projecte objecte de subvenció, el grau de divisibilitat de l'activitat i de la finalitat pública perseguida en cada cas.

b) En el cas d'alteració de les condicions d'execució, el grau d'incidència en la satisfacció de la finalitat essencial de la subvenció. En particular, quan la subvenció s'hagi concedit per finançar despeses o inversions de naturalesa diferent, s'ha d'acceptar la compensació d'unes partides amb unes altres, tret que la resolució de concessió estableixi una altra cosa o que afecti l'execució de la finalitat essencial de la subvenció.

c) En el cas d'incompliment de les obligacions de difusió publicitària a què es pugui referir la convocatòria, s'han d'aplicar les regles especials següents:

 

1r. Si encara és possible complir els termes prevists inicialment, l'òrgan concedent ha de requerir la persona o l'entitat beneficiària que adopti les mesures de difusió corresponents en un termini de deu dies hàbils com a màxim i advertir-la expressament de l'obligació de reintegrar la subvenció si no les adopta.

2n. Si no és possible complir els termes prevists perquè les activitats ja s'han duit a terme, l'òrgan concedent pot establir mesures alternatives, sempre que aquestes permetin la difusió del finançament públic rebut amb el mateix abast amb el que es preveia inicialment. En el requeriment que es dirigeixi a aquest efecte a la persona o l'entitat beneficiària s'ha de fixar un termini de deu dies hàbils com a màxim perquè s'adoptin les mesures i advertir-la expressament de l'obligació de reintegrar la subvenció si no les adopta.

4. La revocació de l'ajuda s'entén sense perjudici de l'aplicació del règim d'infraccions i sancions que s'estableixen en el títol V del Text refós de la Llei de subvencions aprovat pel Decret legislatiu 2/2005.

 

Article 21 Reintegrament de la subvenció

1. Les causes i l'import del reintegrament total o parcial dels fons transferits a la persona beneficiària i també el procediment per exigir-lo es regeixen per l'article 44 del Text refós de la Llei de subvencions aprovat pel Decret legislatiu 2/2005 i l'article 37 de la Llei 38/2003, tenint en compte les regles particulars i els criteris de graduació que s'estableixen en l'article 18.3 d'aquesta Ordre.

2. Són causes específiques de reintegrament dels fons transferits a les persones beneficiàries l'incompliment del principi DNSH, l'incompliment de l'etiquetatge climàtic i l'incompliment de l'absència de conflictes d'interessos de les persones beneficiàries.

3. En el cas que s'incorri en la incompatibilitat prevista en l'article 4 d'aquesta Ordre s'ha de reintegrar l'import total de la subvenció atorgada.

4. En el cas que la persona o entitat beneficiària vulgui dur a terme la devolució voluntària de part o de la totalitat de la subvenció percebuda, ho ha de comunicar per escrit a la Direcció General de Turisme perquè li faci arribar la documentació necessària per fer efectiu el reintegrament dels romanents no aplicats així com dels interessos derivats d'aquests.

Article 22 Entitats col·laboradores

1. Si a través de les convocatòries pertinents es decideix fer ús d'entitats col·laboradores, s'ha de formalitzar un conveni en el qual es concretin els termes de la col·laboració amb el contingut mínim establert en l'article 26 del Text refós de la Llei de subvencions, que s'ha de subjectar, a més, al que estableixen els articles 27 i 28 del mateix text legal.

2. Les entitats col·laboradores esmentades en els apartats a), b), c), d) i e) de l'article 26.2 del Text refós de la Llei de subvencions estan exemptes de justificar-ne la solvència i l'eficàcia.

3. Les entitats col·laboradores a què es refereix la lletra f) de l'article 26.2 del Text refós de la Llei de subvencions han d'acreditar les condicions de solvència i eficàcia que s'estableixen a continuació i les que, si escau, estableixin les convocatòries concretes:

a) Informe d'institucions financeres o, si escau, justificant de l'existència d'una assegurança d'indemnització per riscs professionals.

b) Declaració responsable del material, de les instal·lacions i de l'equip tècnic de què disposa l'entitat per executar la col·laboració i també, quan sigui procedent, de les titulacions acadèmiques i professionals del personal que hagi de dur a terme l'activitat.

Article 23 Publicitat, informació i comunicació

1. L'Administració de la CAIB ha de complir l'obligació d'informació, comunicació i publicitat establerta en l'article 34 del Reglament (UE) 2021/241 i en la normativa europea i nacional que el desenvolupi i que correspongui al programa objecte d'aquesta Resolució, així com les que s'estableixin en la resolució de la transferència de crèdit i acords de les comissions bilaterals que, si escau, se subscriguin.

2. Les convocatòries s'han de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, amb indicació dels recursos procedents, d'acord amb l'article 15.1 del Text refós de la Llei de subvencions aprovat pel Decret legislatiu 2/2005.

3. L'Administració de la CAIB ha de trametre la informació sobre les convocatòries i les resolucions de concessió derivades d'aquestes a la Base de Dades Nacional de Subvencions (BDNS), de conformitat amb els articles 18 i 20 de la Llei 38/2003. Així mateix, l'Administració de la CAIB ha de registrar les dades de les persones beneficiàries en la Base de Dades dels Beneficiaris de les Ajudes, de Contractistes i Subcontractistes, prevista en l'article 8 de l'Ordre HFP 1030/2021.

4. Les persones perceptores de fons de la Unió han de fer menció de l'origen d'aquest finançament i vetlar per donar-li visibilitat, fins i tot, quan escaigui, mitjançant l'emblema de la Unió i una declaració de finançament adequat que indiqui «finançat per la Unió Europea – Next Generation EU», en particular, quan promoguin les accions i els resultats d'aquestes, i facilitar informació coherent, efectiva i proporcionada dirigida a múltiples destinataris, inclosos els mitjans de comunicació i el públic, tal com estableix l'article 34.2 del Reglament (UE) 2021/241.

Article 24 Infraccions i sancions

El règim d'infraccions i sancions administratives en matèria de subvencions a què es refereix aquesta Ordre és el previst en el títol V del Text refós de la Llei de subvencions aprovat pel Decret legislatiu 2/2005.

 

Article 25 Procediment sancionador i òrgans competents

1. El procediment sancionador és l'establert en la Llei 39/2015 amb les especialitats establertes en el Reglament del procediment sancionador de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears que cal seguir en l'exercici de la potestat sancionadora, aprovat pel Decret 1/2024, de 5 de gener.

2. Els òrgans competents per a la imposició de les sancions són els que estableix l'article 62.2 del Text refós de la Llei de subvencions aprovat pel Decret legislatiu 2/2005.

Article 26 Normativa aplicable

1. El marc jurídic d'aquesta Ordre és el que s'estableix en la normativa autonòmica en matèria de subvencions, això és el Decret legislatiu 2/2005, i en allò que sigui d'aplicació de la Llei 38/2003 i el Reglament d'aquesta, aprovat pel Reial decret 887/2006.

2. Igualment són aplicables, atès que fixen el marc comú per a totes les comunitats autònomes, la Resolució de 23 de desembre de 2021 de la Secretaria d'Estat de Turisme per la qual es publica l'Acord de la Conferència Sectorial de Turisme pel qual es fixen els criteris de distribució; la Resolució de 4 de gener de 2022 de la Secretaria d'Estat de Turisme per la qual s'acorda la distribució dels crèdits a les comunitats autònomes i es formalitzen els compromisos financers derivats de l'Acord de la Conferència Sectorial de Turisme de 21 de desembre de 2021, i la Resolució d'11 d'abril de 2022 de la Secretaria d'Estat de Turisme per la qual es publica l'Acord de la Conferència Sectorial de Turisme de 29 de març de 2022 pel qual es fixen els criteris de distribució i el repartiment resultant per a les comunitats autònomes del crèdit destinat al finançament d'actuacions d'inversió en el marc del C14.I1 del PRTR. Totes aquestes resolucions van referides a l'anualitat del 2022.

3. També és aplicable la Resolució de 19 de desembre de 2022 de la Secretaria d'Estat de Turisme per la qual es publica l'Acord de la Conferència Sectorial de Turisme pel qual es fixen els criteris de distribució i el repartiment resultant per a les comunitats autònomes, del crèdit destinat al finançament d'actuacions d'inversió d'entitats locals, en el marc del component 14, inversió 1, del PRTR de l'anualitat del 2022.

4. Igualment, són aplicables el Reial decret llei 36/2020; el Reglament (UE) 2021/241; l'Ordre HFP/1030/2021; l'Ordre HFP/1031/2021; l'Ordre HFP/55/2023, i altra normativa tant europea com nacional que sigui aplicable en la gestió, el seguiment, la verificació, la publicitat i el control en el marc del PRTR.

5. En aplicació del principi DNSH, d'acord amb el que es preveu en el PRTR i en el Reglament (UE) 2021/241, s'ha de respectar la normativa mediambiental aplicable, inclòs el Reglament (UE) 2020/852, així com la Guia tècnica de la Comissió Europea (2021/C 58/01) sobre l'aplicació d'aquest principi. En tots els casos, s'han de respectar els procediments d'avaluació ambiental, quan siguin aplicables, conforme a la legislació vigent, així com altres avaluacions de repercussions que puguin resultar d'aplicació en virtut de la legislació mediambiental.

6. El Reglament (UE) 651/2014 és també d'aplicació perquè s'estableix així un reglament d'excepcions, així com la resta de normativa d'ajudes d'estat.

Disposició addicional primera Utilització de mitjans telemàtics

La sol·licitud de participació en el procediment de concessió de la subvenció i la justificació de les despeses, com també qualsevol altra comunicació amb l'Administració a què es refereix aquesta Ordre s'han de realitzar exclusivament amb la utilització de mitjans telemàtics, d'acord amb l'article 15.3.a) de la Llei 4/2021.

Les notificacions que hagi de dur a terme l'Administració s'han de fer per mitjans electrònics, de conformitat amb el que disposen els articles 40 i 41 de la Llei 39/2015.

Disposició addicional segona Caràcter reglamentari

Aquesta Ordre té caràcter reglamentari, llevat de l'annex, que té caràcter d'acte administratiu, tot això a l'efecte de la interposició dels recursos pertinents.

 

Disposició final Entrada en vigor

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

(Signat electrònicament: 3 d'abril de 2024)

El conseller de Turisme, Cultura i Esports Jaime Bauzá Mayol

 

ANNEX Convocatòria de subvencions per a la concessió d'ajudes per finançar projectes innovadors a través de la cooperació amb l'objectiu de cercar, implementar i digitalitzar solucions innovadores sostenibles als establiments turístics de les Illes Balears en el marc del component C14.I1, transformació del model turístic cap a la sostenibilitat, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea Next Generation EU

1. Objecte

Aprovar la convocatòria de subvencions per a la concessió d'ajudes per finançar projectes innovadors a través de la cooperació amb l'objectiu de cercar, implementar i digitalitzar solucions innovadores sostenibles als establiments turístics de les Illes Balears en el marc del component C14.I1, transformació del model turístic cap a la sostenibilitat, del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea Next Generation EU.

2. Bases reguladores

Les ajudes previstes en aquesta convocatòria es regeixen per les bases reguladores de l'Ordre que aprova aquesta convocatòria i per la normativa que s'hi indica.

3. Persones beneficiàries

Poden ser beneficiàries d'aquestes subvencions:

3.1. Pel que fa al Programa I_Investiga, qualsevol persona jurídica, pública o privada, que realitzi activitats en matèria de recerca, desenvolupament o innovació.

3.2. Pel que fa al Programa II_ Innova:

a) Persones inscrites en el corresponent registre insular d'empreses, activitats i establiments turístics de les Illes Balears, amb personalitat jurídica, ja sigui com a propietàries o com a explotadores.

b) Agrupacions, associacions o federacions de les persones esmentades en el punt anterior.

Pel que fa a les grans empreses, únicament poden ser beneficiàries de la subvenció del Programa II si col·laboren de forma efectiva amb una o vàries pimes en l'activitat objecte de subvenció i si les pimes amb les quals col·laboren assumeixen un mínim del 30 % del total dels costs subvencionables.

4. Requisits per ser persones beneficiàries

4.1. Quan les sol·licitants de les ajudes siguin persones físiques, han de posseir la nacionalitat espanyola o la d'algun dels estats membres de la Unió Europea o de l'espai econòmic europeu, o Suïssa. En el cas de persones estrangeres no comunitàries, han de tenir el seu domicili fiscal i centre operatiu permanent a Espanya i mantenir-los almenys durant el període de prestació de les activitats objecte de subvenció.

4.2. Quan les sol·licitants siguin persones jurídiques, han d'acreditar que es troben degudament constituïdes conforme a la normativa que els resulti d'aplicació.

4.3. No poden obtenir la condició de persones beneficiàries d'aquestes ajudes:

a) Aquelles que no compleixin alguna de les circumstàncies previstes en l'article 21 del Reglament de la Llei general de subvencions, aprovat pel Reial decret 887/2006, amb relació a trobar-se al corrent en el pagament d'obligacions per reintegrament de subvencions.

b) Aquelles que no es trobin al corrent en el compliment de les seves obligacions tributàries i amb la Seguretat Social, així com de la resta d'obligacions establertes en l'article 13 de la Llei 38/2003 i en l'article 10 del Text refós de la Llei de subvencions aprovat pel Decret legislatiu 2/2005.

c) Les empreses que es trobin en situació de crisi, conforme a l'establert en els articles 2.18 i 1.4.c) del Reglament (UE) 651/2014.

d) Les empreses que es trobin subjectes a una ordre de recuperació pendent després d'una decisió prèvia de la Comissió sobre qualsevol ajuda o subvenció que els hagi estat atorgada amb anterioritat, bé per haver-se declarat ajuda il·legal i incompatible amb el mercat interior, bé per qualsevol tipus d'incompliment de les obligacions que els han estat atribuïdes en la concessió.

5. Crèdit assignat a la convocatòria

5.1. El crèdit inicialment assignat a aquesta convocatòria és de 13.632.302,21 euros, finançats amb els fons procedents del PRTR, amb càrrec als pressuposts de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2024, amb la distribució pressupostària següent:

Partida pressupostària

Quantia (euros)

12201/G/751C01/77000/00/MR070

10.632.302,21

12201/G/751C01/78000/00/MR070

3.000.000,00

 

13.632.302,21

5.2. Sempre que les disponibilitats pressupostàries ho permetin, es pot augmentar l'import d'aquesta convocatòria mitjançant una resolució de modificació de la convocatòria, amb els efectes, si escau, del que preveu l'article 39.3 de la Llei 39/2015. La resolució de la modificació esmentada, tret que se n'estableixi una altra cosa, no implica que s'ampliï el termini per presentar sol·licituds.

6. Distribució dels fons per programes

L'import màxim que es destina a cadascun dels programes subvencionables és el següent:

Programes subvencionables

Quantia (euros)

Programa I - Investiga

8.152.302,21

Programa II - Innova

5.480.000,00

 

13.632.302,21

En el cas que quedi romanent en un programa, aquest es pot incorporar a l'altre programa mitjançant una resolució de modificació de la convocatòria, amb els efectes, si escau, del que preveu l'article 39.3 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. L'assignació del romanent s'ha de fer d'acord amb l'ordre de prelació establert segons la puntuació obtinguda. La resolució de la modificació esmentada, tret que se n'estableixi una altra cosa, no implica que s'ampliï el termini per presentar sol·licituds.

7. Actuacions subvencionables

7.1. Les actuacions subvencionables són les següents en funció dels diferents programes:

a) Programa I – Investiga:

1r. Recerca fonamental.

2n. Recerca industrial.

3r. Desenvolupament experimental.

4t . Estudis de viabilitat.

Les definicions de les actuacions subvencionables es corresponen a les definicions previstes en l'article 2 del Reglament (UE) 651/2014:

1r. Recerca fonamental: treballs experimentals o teòrics empresos amb l'objectiu primordial d'adquirir nous coneixements sobre els fonaments subjacents dels fenòmens i fets observables, sense perspectives d'aplicació o utilització comercial directa.

2n. Recerca industrial: la recerca planificada o els estudis crítics encaminats a adquirir nous coneixements i aptituds que puguin ser útils per desenvolupar nous productes, processos o serveis, o permetin millorar considerablement els ja existents. Comprèn la creació de components de sistemes complexos i pot incloure la construcció de prototips en un entorn de laboratori o en un entorn amb interfícies simulades amb els sistemes existents, així com línies pilot, quan sigui necessari per a la recerca industrial i, en particular, per a la validació de tecnologia genèrica.

3r. Desenvolupament experimental: l'adquisició, combinació, configuració i ús de coneixements i tècniques ja existents, d'índole científica, tecnològica, empresarial o d'un altre tipus, amb vista a l'elaboració de productes, processos o serveis nous o millorats. Pot incloure també, per exemple, activitats de definició conceptual, planificació i documentació de nous productes, processos o serveis. El desenvolupament experimental pot comprendre la creació de prototips, la demostració, l'elaboració de projectes pilot, l'assaig i la validació de productes, processos o serveis nous o millorats en entorns representatius de condicions reals de funcionament, sempre que l'objectiu principal sigui aportar noves millores tècniques a productes, processos o serveis que no estiguin substancialment assentats. Pot incloure el desenvolupament de prototips o projectes pilot que puguin utilitzar-se comercialment quan siguin necessàriament el producte comercial final i la seva fabricació resulti massa onerosa per al seu ús exclusiu amb finalitats de demostració i validació. El desenvolupament experimental no inclou les modificacions habituals o periòdiques efectuades en productes, línies de producció, processos de fabricació, serveis existents i altres operacions en curs, encara que aquestes modificacions puguin representar millores d'aquests.

4t. Estudis de viabilitat: l'avaluació i anàlisi del potencial d'un projecte, amb l'objectiu de donar suport al procés de presa de decisions de manera objectiva i racional, i descobrir els seus punts forts i febles, i les seves oportunitats i amenaces, així com de determinar els recursos necessaris per dur-lo a terme i, en última instància, les seves perspectives d'èxit.

Totes aquestes actuacions han de tenir com objectiu final cercar solucions innovadores sostenibles per al territori de les Illes Balears en l'àmbit turístic.

b) Programa II - Innova: Innovació en matèria de processos i organització. Les definicions de l'actuació subvencionable es corresponen a les definicions previstes en l'article 2 del Reglament (UE) 651/2014:

1r. Innovació en matèria d'organització: aplicació d'un nou mètode organitzatiu a les pràctiques comercials, l'organització del centre de treball o les relacions exteriors d'una empresa. No s'inclouen els canvis basats en mètodes organitzatius ja emprats en l'empresa, els canvis en l'estratègia de gestió, les fusions i adquisicions, l'abandó d'un procés, la mera substitució o ampliació de capital, els canvis exclusivament derivats de variacions del preu dels factors, la producció personalitzada, l'adaptació als usos locals, els canvis periòdics de caràcter estacional o altres canvis cíclics i el comerç de productes nous o significativament millorats.

2n. Innovació en matèria de processos: aplicació d'un mètode de producció o subministrament nou o significativament millorat (inclosos canvis significatius quant a tècniques, equips o programes informàtics). No s'inclouen els canvis o millores d'importància menor, els augments de les capacitats de producció o servei mitjançant la introducció de sistemes de fabricació o logística molt similars als ja utilitzats, l'abandonament d'un procés, la mera substitució o ampliació de capital, els canvis exclusivament derivats de variacions del preu dels factors, la producció personalitzada, l'adaptació als usos locals, els canvis periòdics de caràcter estacional o altres canvis cíclics i el comerç de productes nous o significativament millorats.

Aquestes actuacions han de tenir com a objectiu final implementar solucions innovadores sostenibles per al territori de les Illes Balears en l'àmbit turístic.

7.2 Tant les actuacions del programa I com les del programa II han d'estar orientades a donar solucions als objectius de la Llei 8/2012, de 19 de juliol, del turisme de les Illes Balears (article 95):

a) Elevar la sostenibilitat, econòmica, ambiental i social, al màxim nivell.

b) Contribuir, des de l'ecodisseny de productes i serveis, l'adopció de noves tecnologies netes o l'optimització dels processos de producció i consum, a la regeneració de l'ecosistema i del sistema econòmic i social.

c) Adoptar un compromís d'increment permanent d'eficiència en la gestió dels recursos per desvincular-ne l'ús i el consum del creixement econòmic.

d) Augmentar la competitivitat turística des d'una reducció dels costs operatius, l'oferta de productes i serveis ecoinnovadors, la captació de talent, l'enfortiment de les relacions amb els grups d'interès o la fidelitat de la marca.

e) Impulsar la diferenciació davant la competència i ser líders sectorials.

f) Assolir que les Illes Balears siguin la primera destinació circular.

g) Afavorir la desestacionalització de l'activitat turística per incrementar la rendibilitat econòmica i social del turisme.

h) Reduir la petjada ambiental de l'activitat turística (petjada de carboni, hídrica i de consum d'energia).

i) Mitigar els riscs associats a una economia lineal: escassetat de recursos i volatilitat de preus, entre altres.

j) Reduir les pèrdues i el desaprofitament d'aliments i materials en les cadenes de producció i consum.

k) Minimitzar els riscs per a la salut humana i el medi ambient.

l) Complir les normatives sectorials relacionades amb l'economia circular, com ara la Llei 8/2019, de 19 de febrer, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears.

D'acord amb la Llei 8/2019, de 19 de febrer, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears, reduir el consum de materials que no es poden reciclar i planificar l'eliminació dels que no es poden valorar.

m) Reduir el consum energètic en tota la cadena de valor del sistema turístic.

7.3. Atès el caràcter incentivador de la subvenció, només s'admeten actuacions de les persones beneficiàries de les ajudes iniciades amb posterioritat a la data de presentació de la sol·licitud de la subvenció i no es considera elegible cap cost relatiu a l'execució de l'actuació que hagi estat facturat amb anterioritat.

8. Despeses subvencionables

8.1. Són despeses subvencionables per al Programa I - Investiga, d'acord amb el que estableix l'article 25 del Reglament (UE) 651/2014, les següents:

a) Els costs de personal: investigadors, tècnics i altre personal auxiliar, en la mesura en què estiguin dedicats al projecte.

b) Els costs de l'instrumental i material inventariable, en la mesura i durant el període en què s'utilitzin per al projecte. En el cas que l'instrumental i el material no s'utilitzin en tota la vida útil del projecte, únicament s'han de considerar subvencionables els costs d'amortització corresponents a la durada del projecte, calculats d'acord amb els principis comptables generalment acceptats.

c) Els costs d'edificis i terrenys, en la mesura i durant el període en què s'utilitzin per al projecte. Pel que fa als edificis, únicament es consideren subvencionables els costs d'amortització corresponents a la durada del projecte, calculats d'acord amb els principis comptables generalment acceptats. En el cas dels terrenys, són subvencionables els costs de traspàs comercial o els costs de capital en què efectivament s'hagi incorregut.

d) Els costs de recerca contractual, coneixements i patents adquirits o obtinguts per llicència de fonts externes en condicions de plena competència, així com els costs de consultoria i serveis equivalents destinats de manera exclusiva al projecte.

e) Les despeses generals i altres despeses d'explotació addicionals, inclosos els costs de material, subministraments i productes similars, que es derivin directament del projecte, com per exemple: equips informàtics o d'infraestructura de tecnologies de la informació i comunicacions, TIC; l'adquisició i tractament de programari, a excepció de programari que consisteixi en llicències informàtiques de sistemes operatius o d'aplicacions d'ofimàtica, i els costs de contractació d'assessorament i serveis de suport a la innovació.

8.2. Són despeses subvencionables per al Programa II - Innova, d'acord amb el que estableix l'article 29 del Reglament (UE) 651/2014, les següents:

a) Els costs de personal, en la mesura en què estiguin dedicats al projecte.

b) Els costs d'instrumental, material, edificis i terrenys, en la mesura i durant el període en què s'utilitzin per al projecte.

c) Els costs de recerca contractual, coneixements i patents adquirits o obtinguts per llicència de fonts externes en condicions de plena competència, destinats de manera exclusiva al projecte.

d) Les despeses generals i altres despeses d'explotació addicionals, inclosos els costs de material, subministraments i productes similars, que es derivin directament del projecte.

8.3. No es consideren despeses subvencionables els imposts indirectes quan siguin susceptibles de recuperació o compensació ni els imposts personals sobre la renda. No obstant això, l'IVA pot ser considerat despesa subvencionable sempre que es compleixi el que estableix l'article 31.8 de la Llei 38/2003, és a dir, quan la persona beneficiària de la subvenció els aboni efectivament.

8.4. En cap cas no poden finançar-se les activitats següents:

a) Activitats relacionades amb els combustibles fòssils, inclosos sistemes d'emmagatzematge energètic que puguin donar suport a tecnologies basades en combustibles fòssils.

b) Activitats cobertes pel règim de comerç de drets d'emissió de la Unió Europea en les quals es prevegin emissions equivalents de CO₂ que no siguin substancialment inferiors als paràmetres de referència establerts per a l'assignació gratuïta de drets.

c) Activitats relacionades amb abocadors de residus, incineradores i plantes de tractament biològic mecànic que n'impliquin un augment de la capacitat o de la vida útil.

d) Activitats en les quals l'eliminació de deixalles pot causar danys a llarg termini al medi ambient.

9. Intensitat de l'ajuda

9.1. La intensitat de l'ajuda per al Programa I - Investiga i el Programa II - Innova s'estableix d'acord amb els articles 25 i 29 del Reglament (UE) 651/2014, respectivament, en funció del tipus de projecte i de la persona beneficiària.

En concret, la intensitat de l'ajuda s'ha de determinar aplicant els percentatges següents:

a) Els projectes per al Programa I - Investiga reben un percentatge sobre el total dels costs subvencionables:

 

Projecte

Intensitat de l'ajuda per a una gran empresa

Intensitat de l'ajuda per a una mitjana empresa

Intensitat de l'ajuda per a una petita empresa

Recerca fonamental

100 %

Recerca industrial

50 %

60 %

70 %

Desenvolupament experimental

25 %

35 %

45 %

Estudis de viabilitat

50 %

60 %

70 %

b) Els projectes per al Programa II - Innnova reben un percentatge sobre el total dels costs subvencionables:

 

Intensitat de l'ajuda per a una gran empresa

Intensitat de l'ajuda per a pimes

Projectes

15 %

50 %

Pel que fa a les grans empreses, únicament poden ser beneficiàries de la subvenció d'aquest Programa II si col·laboren de forma efectiva amb una o vàries pimes en l'activitat objecte de subvenció i si les pimes amb les quals col·laboren assumeixen un mínim del 30 % del total dels costs subvencionables.

Per a la determinació de la tipologia d'empresa s'han de tenir en consideració les definicions contingudes en l'annex I del Reglament 651/2014.

10. Comissió Avaluadora

10.1. La composició de la Comissió Avaluadora a què es refereix l'article 5 de l'Ordre és la següent:

a) President: el cap del Departament de Coordinació i Ordenació Turística de la Direcció General de Turisme.

e) Vocal 1: la cap del Departament de Coordinació i Planificació de la Secretaria General de la Conselleria de Turisme, Cultura i Esports.

f) Vocal 2: el cap del Servei de Planificació i Ordenació Turística.

g) Vocal 3: el cap del Servei de Coordinació i Ordenació Turística.

h) Secretari o secretària: funcionari o funcionària de la Conselleria de Turisme, Cultura i Esports.

Tots els membres poden ser suplits en les seves funcions per personal funcionari adscrit a la seva unitat orgànica. Així mateix, la Comissió pot convocar persones expertes en funció de la matèria dels projectes presentats, sense dret a vot, per a l'assessorament en la valoració dels projectes.

10.2. La Comissió Avaluadora s'ha de reunir quan la tramitació dels expedients ho requereixi, quan el president convoqui els seus membres o quan ho sol·liciti l'òrgan instructor de la convocatòria per resoldre qüestions que pugui plantejar relatives a la convocatòria. Els acords que adopti la Comissió Avaluadora s'han de reflectir en les actes corresponents.

11. Criteris que han de regir la concessió de la subvenció

La selecció de les persones beneficiàries de les ajudes s'ha de fer mitjançant el procediment de concurrència competitiva. En conseqüència, l'avaluació de les sol·licituds dona lloc a l'establiment d'una prelació entre aquestes, d'acord amb els criteris de valoració establerts en els apartats següents:

a) Per al programa I:

 

Detall

Puntuació màxima

Grau d'innovació i sostenibilitat del projecte

- Es valora el potencial per crear nous productes i serveis o generar nous mercats a partir de la generació de nous models de negoci i l'ús de tecnologies exponencials. Es valora amb més puntuació si és una innovació rupturista que no si és una innovació de millora contínua (màxim de 15 punts).

- Es valora la sostenibilitat de les solucions innovadores mediambientals al territori en l'àmbit turístic (màxim de 15 punts).

Màxim 30 punts

Equip i coherència de l'actuació

- Compromís i dedicació de l'equip (màxim de 5 punts).

- Es valoren la claredat i la coherència amb les actuacions subvencionables de la convocatòria (màxim de 5 punts).

- Coherència i eficàcia del pla de treball, adequació de tasques i pressupost estimat (màxim de 10 punts).

Màxim 20 punts

Escalabilitat i impacte al territori en l'àmbit turístic

- Impacte ambiental i social del projecte. Contribució en l'adaptació o mitigació del canvi climàtic o altres objectius de desenvolupament sostenible, ODS (màxim de 20 punts).

Major grau d'impacte en el sector turístic (màxim de 15 punts).

- Es valora l'escalabilitat del projecte d'R+D+i (màxim de 15 punts).

Màxim 50 punts

b) Per al programa II:

 

Detall

Puntuació màxima

Coherència de l'actuació

- Es valoren la claredat i la coherència amb les actuacions subvencionables de la convocatòria (màxim de 10 punts).

- Coherència i eficàcia del pla de treball, adequació de tasques i pressupost estimat (màxim de 20 punts).

Màxim 30 punts

Impacte en el territori en l'àmbit turístic

- Impacte ambiental i social del projecte, amb especial atenció a la contribució en l'adaptació o mitigació del canvi climàtic, tenint en compte el nombre d'allotjaments turístics i d'empreses turístiques de restauració, entreteniment, esbarjo, esportives, culturals, lúdiques, de turisme actiu, de intermediació turística i d'activitats d'informació, orientació i assistència turística, associades o agrupades, en les quals es desenvolupa el projecte (màxim de 70 punts).

Màxim 70 punts

Per obtenir la puntuació total s'han de sumar les puntuacions dels criteris anteriorment esmentats, amb la qual cosa la màxima puntuació possible és de 100 punts.

12. Incompatibilitat amb altres subvencions i prevenció del doble finançament

Aquesta subvenció no és compatible amb altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat procedents de qualssevol administracions o ens públics o privats finançats amb càrrec als pressuposts públics, amb l'objectiu de garantir l'absència del doble finançament.

13. Sol·licituds i documentació

13.1. Les persones interessades han de presentar les sol·licituds, en el termini assenyalat en l'apartat 15 d'aquesta convocatòria, de forma electrònica mitjançant el tràmit telemàtic que estarà disponible en el procediment publicat en la Seu Electrònica de la CAIB i en la web de la Direcció General de Turisme, de conformitat amb l'article 66.6 de la Llei 39/2015.

13.2. La sol·licitud ha d'anar acompanyada de la documentació que es relaciona en aquesta convocatòria, juntament amb les declaracions responsables del compliment de les obligacions establertes en l'Ordre HFP/1030/2021, que s'incorporen en el model de la sol·licitud.

13.3. No s'han de tenir per presentades en el registre les sol·licituds que es presentin per qualsevol altra via diferent de la del tràmit electrònic específic assenyalat en el punt 13.1. anterior.

13.4. Les persones sol·licitants han de presentar la documentació següent:

a ) Model de sol·licitud, signat digitalment per la persona sol·licitant o per la representant d'aquesta per qualsevol dels sistemes prevists en l'article 10 de la Llei 39/2015, d'acord amb el model establert en el tràmit.

b) Còpia del DNI/NIE/targeta d'identificació fiscal de la persona sol·licitant i de la representant d'aquesta, si escau. No és necessària l'aportació de còpia de DNI/NIE/targeta d'identificació fiscal si la persona interessada i la representant d'aquesta, si escau, presten el consentiment exprés perquè les seves dades d'identitat personal puguin ser consultades per l'òrgan instructor mitjançant el Sistema de Verificació de Dades d'Identitat.

c) Certificat tributari de situació censal que acrediti les dades de la persona sol·licitant en el Cens d'empresaris, professionals i retenidors de l'Agència Estatal d'Administració Tributària o en el cens equivalent de l'Administració Tributària Foral, si escau, que ha de reflectir l'activitat econòmica efectivament desenvolupada en la data de sol·licitud de l'ajuda. No és necessari per a les entitats de dret públic.

d) Documentació acreditativa de les facultats de representació de la persona que formula la sol·licitud d'ajuda com a representant de la sol·licitant, inscrita degudament, si escau, en els registres públics corresponents. En el cas de representació mitjançant la inscripció en el Registre electrònic d'apoderaments (REA), és suficient indicar-ne el número de registre. No és necessari per a les entitats de dret públic.

e) Declaració responsable, signada digitalment per la persona sol·licitant o per la representant d'aquesta, utilitzant qualsevol dels sistemes prevists en l'article 10 de la Llei 39/2015, on consti que la persona sol·licitant de l'actuació té les condicions següents:

 

1r. No es troba en cap de les situacions previstes en l'article 10 del Text refós de la Llei de subvencions aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, ni en l'article 13 de la Llei 38/2003, fent especial esment respecte de la inexistència o fidel compliment de les seves obligacions de reintegrament d'altres subvencions o ajudes, de conformitat amb els termes establerts en l'article 21 del Reglament de la Llei de subvencions.

2n. Es troba al corrent en el compliment de les seves obligacions tributàries (AEAT i ATIB) i amb la Seguretat Social. Es considera que la persona sol·licitant, amb la presentació de la seva sol·licitud d'ajuda, autoritza l'òrgan instructor perquè pugui consultar directament aquesta informació. No obstant això, la persona sol·licitant pot denegar expressament el consentiment i ha d'aportar llavors els certificats corresponents.

3r. No ha sol·licitat o rebut altres ajudes per a la mateixa actuació o finalitat previstes en aquesta convocatòria i es compromet a informar de les que pugui sol·licitar o obtenir durant la tramitació d'aquesta ajuda, atesa la incompatibilitat establerta en l'apartat 13 d'aquesta convocatòria.

4t. Si escau, no es troba en crisi, segons l'establert en els articles 2.18 i 1.4.c) del Reglament (UE) 651/2014.

5è. Respecta el principi DNSH així com la normativa comunitària i nacional, especialment el Reglament (UE) 2021/241; el Reglament (UE) 2020/852, i la Guia tècnica de la Comissió Europea 2021/C 58/01 sobre l'aplicació d'aquest principi.

6è. No incorre en doble finançament de les actuacions que s'han d'executar i, si escau, no li consta risc d'incompatibilitat amb el règim d'ajudes d'estat.

7è. Manifesta el seu compromís amb els estàndards més exigents amb relació al compliment de les normes jurídiques, ètiques i morals, per la qual cosa adopta les mesures necessàries per prevenir i detectar el frau, la corrupció i els conflictes d'interessos, i comunicarà els incompliments observats, si escau, a les autoritats que correspongui.

8è. Coneix la normativa aplicable en matèria de cessió i tractament de dades, en particular l'article 22 del Reglament (UE) 2021/241.

9è. En cas de ser persona jurídica, disposa de l'escriptura de constitució de la societat i de la inscripció dels seus estatuts en el Registre mercantil o registre corresponent.

10è. No ha estat objecte de sancions administratives fermes ni de sentències judicials condemnatòries fermes per haver exercit o tolerat pràctiques prohibides d'acord amb la normativa següent: la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes; la Llei 8/2016, de 30 de maig, per garantir els drets de lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals i per erradicar la LGTBI-fòbia, i el títol IV de la Llei 15/2022, de 12 de juliol, integral per a la igualtat de tracte i la no discriminació.

11è. Manifesta, si escau, que les dades aportades en aquesta sol·licitud sobre l'establiment són les que figuren en el corresponent registre insular d'empreses, activitats i establiments turístics de les Illes Balears, especialment, les referides al número d'inscripció, nom de l'establiment, persona propietària, persona explotadora i tipologia de l'establiment.

12è. Manifesta que té la consideració de petita, mitjana o gran empresa, segons correspongui, d'acord amb les definicions contingudes en l'annex I del Reglament (UE) 651/2014.

13è. Manifesta que es troba al corrent del pagament de les obligacions de reemborsament de qualssevol altres bestretes concedides anteriorment amb càrrec als crèdits específicament consignats per a la gestió de fons europeus, si escau.

14è. Manifesta que, en el cas de tractar-se d'una gran empresa que opta al Programa II, col·labora de forma efectiva amb una o vàries pimes en l'activitat objecte de subvenció i que les pimes amb les quals col·labora assumeixen un mínim del 30 % del total dels costs subvencionables.

 

f) Declaració de les dades bancàries, a l'efecte de l'ingrés derivat del procediment, amb indicació del número IBAN i de la persona titular del compte bancari, que ha de coincidir amb la persona sol·licitant. L'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, una vegada realitzat l'ingrés en el número de compte indicat, queda eximida de responsabilitat per les actuacions que derivin d'errors en la informació indicada per la persona sol·licitant.

g) Acceptació de la cessió de dades entre les administracions públiques implicades per donar compliment al que es preveu en la normativa europea que és aplicable i de conformitat amb la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals.

h) Informe explicatiu de l'actuació que s'ha de subvencionar, que inclogui, com a mínim la informació que s'ha de valorar en l'apartat 11 d'aquesta convocatòria, i també:

 

1r. La descripció de l'actuació i la justificació del seu interès.

2n. El procediment i el cronograma detallat per dur a terme l'actuació.

3r. El pressupost previst i detallat de l'actuació.

 

i) En el cas que l'import de la subvenció sol·licitada superi els 30.000 euros, les persones sol·licitants, diferents de les entitats de dret públic, amb ànim de lucre, subjectes a la Llei 3/2004, de 29 de desembre, per la qual s'estableixen mesures de lluita contra la morositat en les operacions comercials, han d'acreditar que compleixen amb aquesta Llei. L'acreditació del grau de compliment establert s'ha d'efectuar pels mitjans de prova següents:

 

1r. Les persones que, d'acord amb la normativa comptable, poden presentar un compte de pèrdues i guanys abreujat, mitjançant un certificat subscrit per la persona física o, en el cas de persones jurídiques, per l'òrgan d'administració o equivalent, amb poder de representació suficient, en el qual afirmin que han assolit el grau de compliment dels terminis de pagament que preveu la Llei 3/2004, de 29 de desembre. També poden acreditar aquesta circumstància per algun dels mitjans de prova que preveu el punt següent i amb subjecció a la seva regulació.

2n. Les persones que, d'acord amb la normativa comptable, no poden presentar un compte de pèrdues i guanys abreujat, mitjançant:

  • Un certificat emès per un auditor o auditora inscrits en el Registre oficial d'auditors de comptes que contingui una transcripció desglossada de la informació en matèria de pagaments descrita en la memòria dels darrers comptes anuals auditats, quan se'n desprengui que s'assoleix el grau de compliment dels terminis de pagament que estableix la Llei 3/2004, de 29 de desembre, determinat en aquest apartat, sobre la base de la informació que requereix la disposició addicional tercera de la Llei 15/2010, de 5 de juliol, de modificació de la Llei 3/2004, de 29 de desembre. Aquest certificat és vàlid fins que siguin auditats els comptes anuals de l'exercici següent.
  • En el cas que no sigui possible emetre el certificat al qual es refereix el paràgraf anterior, un informe de procediments acordats, elaborat per un auditor o auditora inscrits en el Registre oficial d'auditors de comptes, que, sobre la base de la revisió d'una mostra representativa de les factures pendents de pagament a persones proveïdores de la societat en una data de referència, conclogui sense la detecció d'excepcions al compliment dels terminis de pagament de la Llei 3/2004, de 29 de desembre, o, en cas que es detectin, aquestes no impedeixin assolir el grau de compliment que requereix el darrer paràgraf d'aquest apartat. No obstant això, si el certificat emès per l'auditor o auditora, o l'informe de procediments acordats no pot obtenir-se abans de la terminació del termini establert per presentar-lo, s'ha d'aportar justificant d'haver sol·licitat aquest mitjà d'acreditació i, una vegada obtingut, s'ha de presentar immediatament i, en tots els casos, abans de la resolució de concessió.

14. Termini de presentació de les sol·licituds

14.1. El termini per presentar les sol·licituds és de dos mesos des de l'endemà de la publicació de la convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

14.2. Les persones beneficiàries han de ser seleccionades d'acord amb els criteris de valoració fixats en l'apartat 12 d'aquesta convocatòria i fins a haver-se exhaurit el crèdit pressupostari assignat en la convocatòria.

15. Proposta de resolució i tràmit d'audiència

15.1. La persona instructora, a la vista de l'expedient i de les actes de la Comissió Avaluadora, ha de formular la proposta de resolució motivada de denegació o concessió de la subvenció i n'ha d'especificar en aquest cas la quantia.

La persona instructora ha verificar d'ofici que la persona sol·licitant es troba al corrent de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social, si la persona beneficiària no s'ha oposat a aquesta comprovació en la sol·licitud de subvenció.

La proposta de resolució s'ha de notificar a les persones interessades i se'ls ha de concedir un termini d'audiència de deu dies hàbils a fi que puguin formular les al·legacions que considerin oportunes a través del tràmit electrònic específic posat a disposició de les persones interessades en el portal de la Direcció General de Turisme i en la Seu Electrònica de la CAIB. No es consideren vàlides i, per tant, s'han de tenir per no presentades les al·legacions presentades a través d'un altre mitjà electrònic que no sigui el tràmit específic esmentat.

En el cas que en el termini concedit per al tràmit d'audiència no es formulin al·legacions a la proposta de resolució i sempre que no s'hagi renunciat a la sol·licitud presentada, s'entén que la persona sol·licitant accepta l'import de la subvenció. El resultat que es derivi del tràmit d'audiència anterior s'ha d'incorporar a l'expedient.

No es consideren vàlides i, per tant, s'han de tenir per no presentades les al·legacions o renúncies presentades a través d'un altre mitjà que no sigui el tràmit electrònic específic esmentat.

15.2. La proposta de resolució no crea cap dret a favor de la persona beneficiària que es proposi mentre no es dicti la resolució de concessió i aquesta es notifiqui.

16. Resolució

16.1. El conseller de Turisme, Cultura i Esports, a la vista de la proposta de resolució i de l'anàlisi de les al·legacions que s'hagin pogut presentar, ha de dictar la resolució motivada per la qual s'atorguen o deneguen les subvencions, de conformitat amb l'article 21 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005.

16.2. La resolució s'ha de notificar individualment a cada sol·licitant i ha d'indicar que contra la resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Turisme, Cultura i Esports en el termini d'un mes, comptador des de l'endemà de la notificació, d'acord amb els articles 123 i següents de la Llei 39/2015 i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També ha d'indicar que es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos, comptadors des de l'endemà de la notificació, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

16.3. En la resolució de la concessió ha de constar de forma expressa la procedència dels fons i s'ha de fer esment del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, el PRTR i el finançament de l'MRR.

17. Termini per resoldre, notificació i silenci administratiu

17.1. El termini màxim per dictar i notificar la resolució expressa és de quatre mesos, comptadors des de la finalització del termini de presentació de sol·licituds.

17.2. La manca de notificació de la resolució expressa en el termini indicat té caràcter desestimatori, en aplicació de la figura del silenci administratiu negatiu.

18. Pagament anticipat de la subvenció

El règim aplicable al pagament anticipat de les ajudes és l'establert en l'article 16 de l'Ordre que aprova aquesta convocatòria.

19. Execució de les actuacions

19.1. L'execució de les actuacions subvencionables consisteix en l'execució del projecte presentat. Els projectes objecte de subvenció s'han d'iniciar amb posterioritat a la data de presentació de la sol·licitud.

19.2. El termini per a l'execució de les accions subvencionables s'inicia en el moment de presentació de la sol·licitud de subvenció i finalitza el 31 de desembre de 2025.

20. Justificació de l'ajuda

20.1. El termini per a la justificació de la subvenció és de dos mesos, comptadors des de l'endemà de la conclusió del termini d'execució establert en l'apartat anterior.

20.2. La justificació de l'ajuda consisteix en la presentació de la documentació següent:

a) Memòria d'actuació justificativa signada del compliment de les condicions i la finalitat per a la qual es va concedir la subvenció, en la qual es descrigui de manera detallada l'actuació i el procediment duit a terme, les funcions i dedicació del personal que ha participat en l'actuació i els resultats obtinguts, fent referència, entre altres, a la innovació, la sostenibilitat i l'impacte en el territori en l'àmbit turístic.

b) Memòria econòmica justificativa del cost de l'actuació realitzada que ha de contenir:

 

1r. Una relació classificada de les despeses i inversions de l'actuació, amb identificació del creditor i del document, l'import i la data d'emissió i pagament.

2n. Les factures o documents de valor probatori equivalent en el tràfic jurídic mercantil, o amb eficàcia administrativa, justificatius de les despeses i inversions incorporats en la relació a la qual fa referència el punt anterior i la documentació acreditativa del pagament efectiu. Les factures han de concretar suficientment els conceptes inclosos i les característiques d'aquests a fi que es pugui comprovar que s'ajusten als requisits de la convocatòria i a les despeses subvencionables.

3r. Les tres ofertes/pressuposts de proveïdores diferents quan l'import de la despesa subvencionable superi la quantia prevista en la legislació de contractes per al contracte menor, establerta en l'article 118 de la Llei 9/2017, i un informe que justifiqui raonablement l'elecció de la persona proveïdora quan l'elecció d'aquesta no hagi recaigut en la que plantegi l'oferta econòmica més avantatjosa, d'acord amb l'article 40.3 del Text refós de la Llei de subvencions aprovat pel Decret legislatiu 2/2005 i l'article 31.3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions. Si per les característiques especials de les despeses subvencionables no hi ha en el mercat entitats suficients per dur a terme l'actuació, no s'han d'aportar les tres ofertes/pressuposts anteriors. En aquest cas, cal presentar un informe que ho justifiqui.

21. Comprovació i control de la subvenció

21.1. L'òrgan concedent, la Secretaria d'Estat de Turisme, la Intervenció General de l'Administració de l'Estat, el Tribunal de Comptes, la Intervenció General de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, la Sindicatura de Comptes i els òrgans estatals i europeus que tenguin encomanat el control i el seguiment dels fons de l'MRR, en particular la Comissió Europea, el Tribunal de Comptes Europeu, l'OLAF i la Fiscalia Europea, i tots aquells òrgans de control competents, inclosos els recollits en l'article 22.2.e) del Reglament (UE) 2021/241, de 12 de febrer de 2021, i l'article 129 del Reglament financer (Reglament UE, Euratom) 2018/1046, de 18 de juliol de 2018, poden realitzar tots aquells controls i inspeccions que considerin convenients a fi d'assegurar la bona finalitat de l'ajuda concedida.

21.2. Les entitats beneficiàries s'han de sotmetre a qualsevol actuació de control i inspecció, i també han de prestar col·laboració i proporcionar qualsevol altra documentació i informació que els ens abans esmentats considerin necessàries per verificar el compliment de les condicions establertes en la concessió de la subvenció. Es considera que l'oposició a la realització d'aquestes comprovacions i inspeccions pot constituir causa de reintegrament de l'ajuda, sense perjudici de la tramitació del procediment sancionador corresponent.

21.3. Les entitats beneficiàries han de custodiar i conservar tota la documentació original justificativa de l'aplicació dels fons rebuts per facilitar les activitats de comprovació i control, per si mateixes o mitjançant la imposició d'aquesta obligació a les terceres persones que hagin participat en l'execució de l'actuació, entesos així els documents justificatius, les dades estadístiques i la resta de documentació concernent al finançament, així com els registres i documents, en format electrònic i per un període de cinc anys des que s'aboni el saldo de l'operació financera, en els termes prevists en l'article 132 del Reglament (UE, Euratom) 2018/1046 del Parlament Europeu i del Consell, de 18 de juliol.

22. Modificació, revocació, criteris de graduació i reintegrament

22.1. Correspon la modificació de la resolució en els termes que estableix l'article 18 de l'Ordre que regula aquesta convocatòria.

22.2. Correspon la revocació total o parcial de la subvenció si, posteriorment a la resolució d'una concessió vàlida i ajustada a dret, la persona beneficiària incorre en algun dels incompliments prevists en l'article 19 de l'Ordre que aprova aquesta convocatòria, la qual s'ha de dur a terme tenint en compte el procediment i els criteris de graduació regulats en el precepte mateix.

22.3. El règim aplicable al reintegrament total o parcial dels fons transferits a la persona beneficiària és l'establert en l'article 20 de l'Ordre que aprova aquesta convocatòria.

23. Publicitat

23.1. Qualsevol referència a les ajudes objecte d'aquesta convocatòria en publicacions, activitats de difusió, pàgines web i en general en qualssevol mitjans de difusió ha de complir els requisits que figuren en el Manual d'imatge corporativa del PRTR i l'MRR, tot això conforme al que s'estableixi sobre aquest tema i en els termes prevists en l'article 18.4 de la Llei 38/2003; l'article 31 del Reial decret 887/2006, i l'article 9 de l'Ordre HFP/1030/2021.

23.2. Les persones receptores de finançament de la Unió Europea han d'esmentar l'origen d'aquest finançament i garantir-ne la visibilitat, en particular quan promoguin les actuacions subvencionables i els resultats d'aquestes, i han de facilitar informació coherent, efectiva i proporcionada dirigida a múltiples destinataris, inclosos els mitjans de comunicació i el públic.

La persona beneficiària de les ajudes ha d'informar el públic del suport obtingut dels fons europeus, per la qual cosa ha de fer una breu descripció de l'operació en el seu lloc d'Internet, en cas que en tengui, de manera proporcionada al nivell de suport prestat, amb els seus objectius i resultats, i hi ha de destacar el suport financer de la Unió Europea.

En l'enllaç següent es poden consultar les obligacions de comunicació, publicitat i difusió de les persones beneficiàries de l'MRR:

https://www.mitma.gob.es/ministerio/proyectos-singulares/prtr/transporte/publicidad-y-difusion-de-las-ayudas-del-mecanismo-de-recuperacion-y-resiliencia

Addicionalment, la persona beneficiària ha de col·locar cartells informatius i plaques en un lloc ben visible i d'accés al públic on s'informi del suport obtingut dels fons europeus. La resolució de concessió ha de concretar les característiques d'aquests cartells i plaques.

3. Si escau, a més, ha de complir amb el que preveu la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, respecte de les obligacions de publicitat de les ajudes objecte d'aquesta convocatòria.

24. Entitat col·laboradora

Per raons d'optimització de la gestió administrativa, l'Agència d'Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB) pot donar suport a l'òrgan instructor en la gestió del procés de concessió de la subvenció mitjançant la comprovació de la documentació tècnica de les sol·licituds, del compliment i efectivitat de les condicions o requisits determinants perquè sigui atorgada, així com de la realització de l'activitat i el compliment de la finalitat per a la qual es concedeix l'ajuda. Per això, es va formalitzar, el 30 d'agost de 2022, un conveni de col·laboració entre l'Administració de la Comunitat Autònoma dels Illes Balears i l'AETIB pel qual es regulen funcions assumides per aquesta entitat amb relació a la gestió per a la consecució de les fites i objectius prevists pel component 14 dels fons Next Generation (NGEU).

 

25. Naturalesa jurídica de la convocatòria i impugnació

Aquesta convocatòria, d'acord amb el que estableix la disposició addicional segona de l'Ordre que l'aprova, té la naturalesa jurídica d'un acte administratiu que exhaureix la via administrativa.

En conseqüència, contra la convocatòria es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Turisme, Cultura i Esports en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015 i l'article 57 de la Llei 3/2003.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació de la convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998.