Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'AGRICULTURA, PESCA I MEDI NATURAL

Núm. 70046
Ordre 5/2024 del conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural per la qual es crea la Comissió de Cogestió de la Pesca Recreativa a les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La pesca marítima recreativa té una gran tradició a les Illes Balears, on és una de les activitats d'oci amb més aficionats. Es tracta d'una pràctica que no tan sols proporciona un contacte directe de la població amb la naturalesa, sinó que actualment genera un important moviment econòmic i comercial (ormeigs, embarcacions, etc.) que no es pot menysvalorar. Per altra banda, majoritàriament, als practicants de la pesca recreativa els preocupa la conservació i la salut dels recursos marins, per la qual cosa poden contribuir tant en la preservació del ecosistemes marins com en la recopilació de dades i el monitoratge d'espècies.

Una de les principals reivindicacions del sector de la pesca recreativa és que no es consideren prou informats ni partícips en els mecanismes de presa de decisions en matèries que els afecten. Així, per millorar la governança d'aquesta activitat, es considera oportú crear la Comissió de Cogestió de la Pesca Marítima Recreativa de les Illes Balears, òrgan de participació pública del que formaran part representants del sector de la pesca recreativa, de les administracions afectades, dels clubs nàutics, de les institucions científiques, de les entitats conservacionistes i d'altres actors rellevants, al qual es dota de capacitat d'intervenir en la presa de decisions i fer propostes en la gestió de la pesca recreativa a les Illes Balears, per assegurar la seva sostenibilitat i la conservació dels recursos marins.

El Llibre Blanc sobre la governança de la Unió Europea ja posa de manifest la importància de la participació de la ciutadania per legitimar les decisions de les administracions i empara la demanda d'una gestió més participativa que inclogui els diferents agents socials i, en el cas de la pesca, el propi sector pesquer. La cogestió, com a sistema de gestió pesquera, està validada en múltiples casos d'èxit tant a nivell europeu com mundial, i ja s'està prenent seriosament en consideració per diferents òrgans de la Unió Europea.

Per altre banda, la millora de la gestió pesquera depèn, en bona mesura, d'una bona recopilació de dades. Les dades són imprescindibles per poder prendre decisions a l'hora de millorar la gestió de la pesca, i la seva obtenció només és possible involucrant el sector pesquer de forma efectiva, incloent-lo en la presa de decisions. Per això, els models basats en la cogestió proporcionen molta més informació, generant un clima de confiança i respecte, que permet una presa de decisions i reacció més ràpida, fluida i cordial que amb el model de gestió tradicional. Alhora, cal una major connexió, comunicació i intercanvi de coneixement entre el món científic i els pescadors, fent-los partícips tant de la recollida de dades com dels resultats de les avaluacions realitzades a partir d'aquelles, de manera que millori la confiança entre les parts interessades involucrades en la gestió de la pesqueria.

Aquesta matèria és l'objecte de regulació del Títol VI de la Llei 6/2013, de 7 de novembre, de pesca marítima, marisqueig i aqüicultura a les Illes Balears, la qual té entre les seves finalitats la protecció, la conservació i la regeneració dels recursos marins i els seus ecosistemes i l'explotació racional i responsable dels recursos pesquers. En concret, l'article 67 indica que la conselleria competent en matèria de pesca de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears ha d'establir els principis generals per a la pràctica de la pesca marítima recreativa en les aigües de la competència pròpia i, en aplicació d'aquesta facultat, es va promulgar el Decret 34/2014, d'1 d'agost, pel qual es fixen els principis generals de la pesca recreativa i esportiva a les aigües interiors de les Illes Balears, en particular quant a llicències, campionats, quotes i talles, ormejos autoritzats i altres aspectes tècnics. El Decret 34/2014, a la Disposició final segona, faculta el conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural perquè, mitjançant una ordre, pugui dur a terme les accions que permetin un desenvolupament de la pesca recreativa sostenible i harmònic amb la pesca professional.

D'acord amb l'article 49.1 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, queden suficientment justificats els principis de bona regulació següents: de necessitat, perquè la regulació respon a criteris d'interès general; d'eficàcia, perquè s'assoleixen els objectius perseguits i aquesta norma és l'instrument adequat per a regular la matèria i garantir la coordinació amb el sector de la pesca recreativa balear; de proporcionalitat, perquè aquesta és la regulació imprescindible per atendre la necessitat que es pretén cobrir amb la norma; de seguretat jurídica, atès que es tracta d'una norma que s'insereix amb caràcter estable, integrat i cert en l'ordenament jurídic aplicable; de transparència, perquè es publica la informació al portal web del Govern de les Illes Balears i es permet l'accés universal a fi de garantir que els ciutadans puguin tenir informació a la vegada que facilita la participació i presentació de suggeriments per mitjans telemàtics; d'eficiència, ja que la iniciativa normativa no implica càrregues administratives innecessàries i racionalitza la gestió dels recursos públics; de qualitat, en tant que mitjançant la regulació es crea la Comissió de Cogestió de la Pesca Recreativa a les Illes Balears, havent quedada justificada la finalitat de participació en aquest sector; i de simplificació, donat que s'han seguit els tràmits estrictament necessaris per acomplir amb l'objectiu de la norma.

Finalment, el Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 94 de 10 de juliol de 2023); modificat pel Decret 16/2023, de 20 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears (BOIB núm. 102 de 20 de juliol de 2023); i pel Decret 17/2023, de 23 d'agost, de la presidenta de les Illes Balears (BOIB núm. 117 de 24 d'agost de 2023); a l'article 2.10 b) disposa que la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, a través e la Direcció General de Pesca, exerceix, entre altres, la competència en matèria d recursos marins i de pesca marítima en aigües interiors de les Illes Balears.

Durant el tràmit d'elaboració d'aquesta norma s'han consultat les entitats representatives dels sectors afectats, el Consell Pesquer de les Illes Balears i la Secretaria General de Pesca del Ministeri d'Agricultura i Pesca i Alimentació.

Per tot això, a proposta de la Direcció General de Pesca, de conformitat amb el que estableix l'article 41.c i 47.3 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, dict la següent

ORDRE

Article 1 Objecte i àmbit d'aplicació

1. L'objecte d'aquesta ordre és crear la Comissió de Cogestió de la Pesca Recreativa a les Illes Balears, amb funcions informatives i consultives, per promoure la participació del sector en la gestió de la pesca recreativa a les Illes Balears, per assegurar la seva sostenibilitat i la conservació dels recursos marins.

2. La Comissió de Cogestió de la Pesca Recreativa a les Illes Balears serà un òrgan de consulta obligatòria en la tramitació de qualsevol norma sobre pesca recreativa generada pel Govern de les Illes Balears.

3. L'àmbit d'actuació d'aquesta Comissió és el territori de les Illes Balears.

4. La Comissió s'adscriu a la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, com a òrgan col·legiat dels previstos a la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de Règim Jurídic del Sector Públic i a la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Article 2 Composició de la Comissió de Cogestió de la Pesca Recreativa a les Illes Balears

1. La Comissió de Cogestió de la Pesca Recreativa a les Illes Balears estarà formada pels següents membres:

  • El director general de Pesca, que actuarà de president.
  • La cap del Servei de Recursos Marins de la Direcció General de Pesca.
  • El cap del Servei d'Ordenació Pesquera de la Direcció General de Pesca.
  • Un altre persona representant de la Direcció General de Pesca, que actuarà com a secretària de la Comissió.
  • Una persona representant de la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal.
  • Una persona representant del Consell Insular de Menorca.
  • Una persona representant del Consell Insular d'Eivissa.
  • Una persona representant del Consell Insular de Formentera.
  • Una persona representant del Consell Insular de Mallorca.
  • Una persona representant de la Federació Balear de Confraries de Pescadors.
  • Una persona representant de la Federació Balear de Pesca i Càsting.
  • Una persona representant de la Federació Balear d'Activitats Subaquàtiques.
  • Dues persones representants dels clubs nàutics de les Illes Balears, elegides entre ells mateixos.
  • Una persona representant de la Federació d'Associacions Nàutiques de la Mediterrània (FANMED).
  • Una persona representant de l'Associació Mallorquina de Pesca Responsable.
  • Una persona representant de l'Associació de Pescadors de les Illes Balears.
  • Una persona representant dels pescadors amb caiacs i artefactes flotants.
  • Una persona representant dels clubs de pesca des de costa.
  • Una persona representant de les empreses dedicades a la pesca xàrter.
  • Una persona representant dels comerços especialitzats en pesca recreativa.
  • Una persona representant de l'Institut de Recerca i Formació Agrària i Pesquera.
  • Una persona representant de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (CSIC-UIB).
  • Dues persones representants de les associacions sense ànim de lucre que, pels seus estatuts, es dediquin a la conservació de la mar o de la naturalesa i el medi ambient, elegides entre elles mateixes.
  • Un persona experta designada pel conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, a proposta del director general de Pesca.
  • La Direcció General de Pesca convidarà un representant de la Secretaria General de Pesca (MAPA) perquè participi a les reunions.

2. El conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, mitjançant una resolució, pot modificar la composició de la Comissió de Cogestió, i afegir-hi o suprimir-ne membres en representació d'organitzacions representatives d'interessos col·lectius en la pesca recreativa a les Illes Balears, designats en funció de les especials condicions d'experiència o de coneixements en la matèria que en ells concorrin, amb la seva acceptació voluntària.

3. La composició de la Comissió de Cogestió ha de ser paritària o equilibrada en aplicació de l'article 4 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.

Article 3 Nomenament i cessament

1. Els vocals són nomenats pel conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, a proposta dels òrgans representats en el si de la Comissió de Cogestió, per un període de cinc anys. La proposta ha d'incloure els vocals suplents per als casos d'absència, malaltia o vacant del titular.

2. El conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural pot resoldre que els vocals cessin pel transcurs del termini de cinc anys en el càrrec o, en els casos següents:

a) Renúncia fefaent.

b) Petició de l'òrgan que en va proposar el nomenament.

c) Incapacitat permanent o inhabilitació per a l'exercici de càrrec públic declarada en una resolució judicial ferma.

d) Defunció.

3. En el cas que algun dels vocals cessi en el càrrec, s'ha d'efectuar una nova proposta de nomenament al conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural.

Article 4 Règim de funcionament

El funcionament de la Comissió s'ajustarà al que disposa en matèria d'òrgans col·legiats l'article 15 i següents de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, i l'article 17 i següents de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Disposició addicional única Despesa pública

La constitució i el funcionament de la Comissió s'atendran amb els mitjans humans i materials ja adscrits a la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural.

Disposició derogatòria única Derogació normativa

Queda derogada qualsevol normativa de rang igual o inferior que s'oposi al que estableix aquesta Ordre.

Disposició final única Entrada en vigor

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, en la data de la signatura electrònica (25 de gener de 2024)

El conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural Joan Simonet Pons