Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT I TERRITORI

Núm. 294498
Ordre 15/2023 del conseller de Medi Ambient i Territori per la qual s’estableixen les bases reguladores i s’aprova la convocatòria de subvencions per a l’any 2023 per a actuacions en l’àrea d’influència socioeconòmica del Parc Nacional Maritimoterrestre de l’Arxipèlag de Cabrera amb càrrec al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea (Next Generation EU)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

PREÀMBUL

I

La pandèmia provocada per la COVID-19 ha suposat una crisis econòmica, social i sanitària. La magnitud del repte ha exigit una resposta comuna a escala europea que ha donat lloc, en l'àmbit de la Unió Europea, a un paquet de mesures per a impulsar la convergència, la resiliència i la transformació de la Unió Europea, que s'han traduït, entre d'altres, en l'Acord del Consell Europeu, de 21 de juliol del 2020, sobre el Marc Financer Pluriennal 2021-2027 (MFP) i l'Instrument Europeu de Recuperació, també anomenat Next Generation EU (NGEU), així com en l'aprovació del Pla de recuperació per a Europa i en el Reglament UE 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell de 12 de febrer de 2021, pel qual s'estableix el mecanisme de recuperació i resiliència.

Les mesures de la Unió Europea s'articulen bàsicament en dues vies: el Marc Financer Plurianual (MFP) per als exercicis 2021-2027 i l'Instrument europeu de recuperació, també anomenat Next Generation UE, amb una dotació de 750 mil milions d'euros, amb la finalitat de reparar els danys econòmics i socials causats per la pandèmia del SARS-CoV-2 i impulsar inversions i reformes en els àmbits d'actuació prioritaris a nivell europeu, estructurats en els 6 pilars establerts en l'article 3 del reglament 2021/241, entre els quals cal destacar, als efectes d'aquesta Ordre, la transició ecològica, el creixement sostenible i integrador i la cohesió social i territorial.

Els recursos del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (d'ara endavant MRR) es distribueixen a través dels plans de recuperació i resiliència que han d'aprovar els seus Estats membres (cap. III del Reglament UE 2021/241).

II

L'Estat espanyol va aprovar el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, mitjançant Acord del Consell de Ministres, de 27 d'abril de 2021 (BOE núm. 103, de 30 d'abril de 2021), i una vegada avaluat per la Comissió Europea, va ser aprovat pel Consell Europeu, en data 13 de juliol de 2021.

Les prioritats del marc general del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (en endavant, PRTR) van d'acord amb els principis clau recollits en l'Estratègia Anual de Creixement Sostenible 2021 de la Comissió europea i, en concret, el recolzament a la transició ecològica mitjançant reformes i inversions en l'àmbit de la biodiversitat. La protecció i restauració de la biodiversitat i els ecosistemes naturals promouen una economia circular que crea llocs de treball de caràcter local. Aquest recolzament es realitza en el marc d'una figura de protecció de gran importància i reconeixement com instrument per combatre la crisis ambiental com són les reserves de la biosfera declarades per la UNESCO.

El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència inclou dins de la política núm. 2 “Infraestructures i ecosistemes resilients” el component núm. 4 “Conservació i restauració d'ecosistemes marins i terrestres i la seva biodiversitat” amb una quantia de 1.642 M€. Aquest component té com a objectiu assolir un bon estat de conservació dels ecosistemes mitjançant la seva restauració ecològica quan sigui necessària, i revertir la pèrdua de biodiversitat, garantint un ús sostenible dels recursos naturals i la preservació i millora dels seus serveis ecosistèmics.

En la sessió de la Conferència Sectorial de Medi Ambient, celebrada el dia 9 de juliol de 2021, es varen fixar els criteris objectius de distribució i la distribució territorial de crèdits relatius, entre altres, al component 4 «Conservació i restauració d'ecosistemes i la seva biodiversitat», del mecanisme de recuperació i resiliència per a l'exercici pressupostari 2021. Entre els projectes que foren aprovats es troba «Subvencions a les comunitats autònomes destinades a les àrees de influència socioeconòmica (AIS) dels Parcs Nacionals», que figuren a l'annex II d'aquest Acord.

L'Organisme Autònom Parques Nacionals (OAPN) participa en el projecte de les “Subvencions a les comunitats autònomes destinades en les àrees de influència socioeconòmica (AIS) dels Parcs Nacionals” amb càrrec al Pla de Recuperació Transformació i Resiliència amb una dotació pressupostària de 50.000.000 € per a tots els Parcs Nacionals d'Espanya.

Tenint en compte els criteris per la distribució dels fons del PRTR per a les àrees de influència socioeconòmica (AIS) dels Parcs Nacionals i el percentatge de superfície dels Parcs Nacionals es va fer la distribució territorial de crèdits en relació amb la inversió prevista al component 4 del PRTR.

Mitjançant els fons destinats a finançar actuacions a les àrees d'influència socioeconòmica dels parcs nacionals, es pretén impulsar l'ocupació, l'economia verda i l'emprenedoria vinculada a noves activitats sostenibles lligades a la dinamització de l'entorn dels parcs nacionals espanyols i a la integració d'usos i activitats locals sempre en relació amb iniciatives vinculades a la conservació de la biodiversitat. Es prestarà especial atenció a la creació d'ocupació, a l'estabilitat laboral i social en el desenvolupament d'aquestes activitats, alhora que es fomentarà la seva millora tecnològica, la seva incorporació comercial i la seva projecció social.

En aquest context, aquests objectius desenvolupen les mesures plantejades en el Component 4 "Conservació i restauració d'ecosistemes marins i terrestre i la seva biodiversitat" del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Les bases reguladores per al finançament d'actuacions en les àrees de influència socioeconòmica dels Parcs Nacionals amb càrrec al PRTR assenyalen que les comunitats autònomes hauran de finançar aquestes actuacions a través de la convocatòria d'ajudes sota la modalitat de concurrència competitiva, regint-se pel que s'estableix en la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

També serà aplicable el règim general de les ajudes i subvencions de la nostra comunitat autònoma, establert en les disposicions bàsiques del text refós de la Llei de subvencions, aprovat per Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre. Aquesta ordre compleix les exigències de la citada normativa.

III

La Comunitat Autònoma de les Illes Balears té, d'acord amb l'article 30.46 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears (Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer), competència exclusiva en matèria de medi ambient, sens perjudici de la normativa bàsica estatal.

D'acord amb el Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, modificat pel Decret 25/2021, de 8 de març, de la presidenta de les Illes Balears, la Conselleria de Medi Ambient i Territori és la que exerceix les funcions en matèria de medi ambient. Concretament, la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat és la que exerceix les competències en matèria d'espais naturals protegits, entre d'altres.

La Llei 42/2007, de 13 de desembre, del patrimoni natural i de la biodiversitat, preveu que per tal de contribuir al manteniment dels espais naturals protegits i afavorir el desenvolupament socioeconòmic de les poblacions locals de forma compatible amb els objectius de conservació de l'espai, en les seves disposicions reguladores poden establir àrees d'influència socioeconòmica, amb especificació del règim econòmic i les compensacions adequades al tipus de limitacions. Aquestes àrees estaran integrades, almenys, pel conjunt dels termes municipals en els quals es trobi ubicat l'espai natural de què es tracti i la seva zona perifèrica de protecció.

Més específicament, l'article 31 de la Llei 30/2014, de 3 de desembre, de parcs nacionals, estableix que l'àrea d'influència socioeconòmica estarà constituïda pels termes municipals que aporten territori al Parc Nacional i, excepcionalment, per altres directament relacionats, sempre que hi hagi causes objectives que ho justifiquin i així es consideri en les lleis declaratives. En particular, preveu que en els parcs marins o maritimoterrestres, l'àrea d'influència socioeconòmica pugui incloure igualment aquells municipis que, sense aportar territori al parc, en siguin adjacents en funció de la seva situació geogràfica, mantinguin una clara vinculació econòmica i social amb les activitats que s'hi despleguin o suportin instal·lacions o infraestructures associades a aquest.

D'altra banda, l'apartat tercer de la disposició addicional setena de la Llei 30/2014 preveu que les àrees d'influència socioeconòmica dels parcs nacionals declarats amb anterioritat a l'entrada en vigor de la mateixa Llei no patiran modificació quant als municipis que les componen.

La Llei 14/1991, de 29 d'abril de 1991, va crear el Parc nacional Maritimoterrestre de l'arxipèlag de Cabrera (BOE núm. 103, de 30 d'abril de 1991), els límits del qual s'ampliaren per incorporació d'espais marins confrontants a aquest per Acord del Consell de Ministres d'1 de febrer de 2019 (Resolució de 7 de febrer de 2019, de l'Organisme Autònom Parcs Nacionals; BOE núm. 43, de 19 de febrer de 2019), passant a ocupar una superfície total de 90.800,52 hectàrees (89.482,52 marines i 1.318 terrestres).

Des de l'1 de juliol de 2009, la gestió del Parc Nacional Maritimoterrestre de l'Arxipèlag de Cabrera correspon en exclusiva a la comunitat autònoma de les Illes Balears, i l'àrea d'influència socioeconòmica del qual es troba constituïda pels municipis de Palma i ses Salines, ocupant una superfície de 24.918,31 ha.

Per Resolució de l'OAPN de data 29 de setembre de 2021 es va concedir a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears una subvenció de 3.890.000,00 € per al finançament d'actuacions a les àrees de influència socioeconòmica (AIS) dels Parcs Nacionals.

Aquest import és transferit a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears el dia 29 de setembre de 2021 per part del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic.

D'acord amb l'article 61.1 del Reial decret llei 36/2020, de 30 de desembre, pel qual s'aproven mesures urgents per a la modernització de l'Administració Pública i per a l'execució del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, i l'article 15.1 de la Llei 4/2021, de 17 de desembre, de mesures extraordinàries i urgents per a executar les actuacions i projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, aquestes bases reguladores incorporen la convocatòria de les subvencions.

En l'elaboració d'aquesta Ordre s'han seguit els principis de bona regulació —necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència, eficiència, qualitat i simplificació—, enumerats en l'article 49 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears.

La finalitat d'aquesta Ordre és establir les bases reguladores que han de regir les subvencions en l'àrea d'influència socioeconòmica del Parc Nacional Maritimoterrestre de l'Arxipèlag de Cabrera. La concessió d'aquests ajuts es regeix per la normativa bàsica estatal en matèria de subvenciones, integrada en la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, així com pel text refós de la Llei de subvencions de les Illes Balears, aprovat per Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, i finalment per la normativa d'aplicació derivada de l'aprovació i execució del Mecanisme de Recuperació i Resiliència i del Pla de Transformació, Recuperació i Resiliència.

Sens perjudici de l'anterior, i segons recull l'Annex II de l'Acord de la Conferència Sectorial de Medi Ambient, de 9 de juliol de 2021, els criteris de distribució territorial dels fons són els que anualment s'han utilitzat en aplicació del Reial decret 1229/2005, de 13 d'octubre, pel qual es regulen les subvencions públiques amb càrrec als Pressupostos Generals de l'Estat en les Àrees d'Influència socioeconòmica dels Parcs Nacionals, ajustats, entre altres situacions, a la situació actual d'ampliació, en 2019, del Parc Nacional de Cabrera amb 80.779,05 ha.

IV

La Llei 4/2021, de 17 de desembre, de mesures extraordinàries i urgents per a executar les actuacions i projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (BOIB núm. 173, de 18 de desembre de 2021, i BOE núm. 4, de 5 de gener de 2022), sota la rúbrica «especialitats en matèria de subvencions» (capítol VI, articles 15 a 17), estableix en l'art. 15, entre d'altres especialitats, que les bases reguladores de les subvencions puguin incorporar la convocatòria i que el procediment d'aprovació de les bases ha de seguir exclusivament els tràmits següents: resolució d'inici; informe dels serveis jurídics; i, si procedeix, fiscalització prèvia de la Intervenció general, informes que d'emetre's en termini màxim de 10 dies naturals, havent-se de limitar la fiscalització prèvia d'Intervenció General als aspectes de la convocatòria susceptibles de la fiscalització.

Així mateix, en data 24 de març de 2022 es va emetre pel director de l'Oficina de Planificació i Coordinació d'Inversions Estratègiques de la conselleria de Fons Europeus, Universitats i Cultura, a l'efecte de poder aplicar les previsions contingudes en els articles 5.3 i 15.4 de la Llei 4/2021, certificat pel qual es declara que les actuacions en l'àrea d'influència socioeconòmica del Parc Nacional Maritimoterrestre de l'arxipèlag de Cabrera estan incloses en l'Annex 2 (relació de projectes declarats estratègics) de l'Acord del Consell de Govern de 4 d'octubre de 2021, pel qual s'aprova el Pla Estratègic Autonòmic – Estratègia d'Inversions Illes Balears 2030 i es declaren estratègics els projectes que s'hi inclouen (BOIB núm. 137, de 7 d'octubre de 2021), i concretament dins el projecte número 29, «actuacions de millora al Parc Nacional de Cabrera i la seva àrea d'influència socioeconòmica».

Aprovada la present Ordre pel Conseller de Medi Ambient i Territori, de conformitat amb el previst en l'art. 47.3 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, serà publicada al Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb l'art. 52 de la Llei 1/2019, i al web natura.caib.es.

El Servei Jurídic de la Conselleria de Medi Ambient i Territori va emetre en data 9 de març de 2023 informe, el qual és de caràcter preceptiu, amb el resultat de favorable. Així mateix, i d'acord amb l'art. 12.2.b) del text refós de la Llei de subvencions, aprovat per Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, modificat per la disposició final onzena del Decret llei 4/2022, de 30 de març, pel qual s'adopten mesures extraordinàries i urgents per pal·liar la crisi econòmica i social produïda pels efectes de la guerra a Ucraïna, i d'acord amb la disposició addicional única del Decret 32/2008, de 14 de març, pel qual es regula l'organització, l'estructura i les funcions de la Intervenció General de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, introduïda per la disposició final primera, apartat 2, del Decret 11/2022, d'11 d'abril, pel qual es regula el règim de control intern que ha d'exercir la Intervenció General de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 049, de 12 d'abril de 2022), la Intervenció General de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, en data 25 d'abril de 2023, va emetre informe de fiscalització prèvia limitada, i segons el qual «fiscalitza de conformitat l'expedient sense oposar-hi objeccions atès que la documentació examinada s'adequa a la legislació vigent».

V

La Conselleria de Medi Ambient i Territori, d'acord amb el previst en l'art. 15.1 de la Llei 4/2021 i en l'art. 61.1 del Reial decret llei 36/2020, de 30 de desembre, pel qual s'aproven mesures urgents per a la modernització de la Administració Pública i per a l'execució del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, ha optat per aprovar i incorporar la primera convocatòria de subvencions juntament amb l'aprovació de les bases reguladores, mitjançant la fórmula d'establir-hi a l'annex I la convocatòria de subvencions per a l'any 2023 per actuacions en l'àrea d'influència socioeconòmica del Parc Nacional Maritimoterrestre de l'Arxipèlag de Cabrera.

La present Ordre s'estructura en 30 articles, dividits en un capítol preliminar i en cinc capítols, dues disposicions addicionals, una disposició transitòria i una disposició final.

El capítol preliminar (articles 1 a 6), sota la rúbrica de «disposicions generals», es refereix a l'objecte i la finalitat de l'Ordre, a la procedència del fons objecte de la subvenció i als principis aplicables a les subvencions, l'import de les subvencions, el règim d'ajudes d'Estat i el concepte d'ajudes de minimis, i la incompatibilitat amb altres ajuts o subvencions.

El capítol I (articles 7 a 9), es refereix a les qüestions subjectives relatives als òrgans competents, als beneficiaris i a les seves obligacions, amb remissió a l'art. 14 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, especificant les obligacions exigibles per aplicació de la legislació en matèria de subvencions, i de la normativa estatal i comunitària en execució del PRTR i del MRR.

El capítol II (articles 10 a 12) estableix quines són les línies d'actuació en les quals poden incloure's les activitats i projectes objecte de subvenció, així com els requisits tècnics que han de reunir i, finalment, les despeses subvencionables i les no subvencionables.

En el marc de l'Acord de la Conferència Sectorial de 9 de juliol de 2021, segons el qual «totes les actuacions objecte de finançament hauran d'haver-se iniciat, entre l'1 de gener de 2021 i el 31 de desembre de 2023, data límit per als compromisos de despesa. [...] El termini per a la execució finalitzarà el 31 de maig de 2026», s'ha fixat que els projectes o activitats objecte de finançament poden haver-se iniciat a partir de l'1 de gener de 2022 i han d'haver finalitzat abans de l'1 de juliol de 2025. Així, es modifica el termini d'inici de les actuacions subvencionables per raó del retard que ha sofert la publicació de la present convocatòria i per tal de poder donar compliment als Objectius crítics i no crítics prevists en la Decisió d'Execució del Consell (CID) i als compromisos amb el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic establerts en el citat Acord, a la vegada que es pretén respectar el denominat efecte incentivador, segons el qual l'ajuda ha de provocar un canvi en el comportament del beneficiari incrementant la seva innovació, un canvi que no es pot donar si el beneficiari va començar l'activitat objecte de subvenció abans de sol·licitar-la.

De la mateixa manera, s'avança el termini de finalització de les actuacions subvencionables, que no podrà excedir del 30 de juny de 2025, ja que el compromís derivat de l'Acord de la Conferència Sectorial és que, en data 30 de juny de 2026, l'Estat espanyol ha d'haver executat completa i totalment totes les actuacions del PRTR, el que inclou, és clar, no sols l'execució de les activitats objecte de subvenció, sinó també els consegüents tràmits procedimentals preceptius com ara la justificació de les despeses, l'esmena de quantes deficiències s'observin, la liquidació de la subvenció, l'efectiu pagament als beneficiaris o el donar-ne compte al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i a la Secretaria General de Fons Europeus del Ministeri d'Hisenda i Funció Pública, a l'efecte de les comprovacions i dels requeriments que a partir de l'1 de juliol de 2026 puguin efectuar els organismes de la Unió Europea.

El capítol III (articles 13 a 22) regula el procediment d'atorgament de les subvencions, la tramitació del qual, constituïda per les fases d'iniciació, instrucció i resolució, es regeix pel que disposa la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, sense perjudici de les especialitats previstes en la normativa que resulti d'aplicació en matèria de subvencions i per a l'execució del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Es fa un especial incís en les funcions de la comissió avaluadora, i es preveu, així mateix, la possibilitat de prorrogar el termini màxim d'execució del projecte.

Com a novetat, i en aplicació del que disposen l'art. 14.3 de la Llei 39/2015 i l'art. 15.3.a) de Llei 4/2021, de 17 de desembre, de mesures extraordinàries i urgents per executar les actuacions i els projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, les sol·licituds per participar en el procediment de concessió de les subvencions convocades per aquesta Ordre, s'han de presentar de forma telemàtica.

Finalment, en aquest capítol III també es fixen els criteris objectius que han de regir l'atorgament de la subvenció, i s'assenyala que serà la convocatòria la qual fixi els criteris específics i de preferència, inclosa la possibilitat d'establir-se en aquesta criteris addicionals per baremar els projectes presentats.

El capítol IV (articles 23 a 28) regula, sota les condicions i amb les prohibicions que els mateixos s'estableixen, la possibilitat pels beneficiaris dels ajuts de subcontractar o encarregar a mitjans propis l'execució de les activitats subvencionades. Preveu, així mateix, els tràmits i el règim aplicable vers la justificació de les despeses i el pagament de la subvenció, i de la revocació o el reintegrament, en el seu cas, dels ajuts concedits. Finalment, es regulen les obligacions en matèria d'informació, comunicació i publicitat, a què estan subjectes els beneficiaris dels ajuts i l'Administració convocant.

El capítol V (arts. 29 i 30) preveu el règim d'infraccions i de sancions, amb remissió expressa a la legislació bàsica estatal (títol IV, capítol I i articles 59, 65, 67, 68 i 69 del capítol II del Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions) i a la normativa autonòmica d'aplicació, concretada en el Títol V del text refós de la Llei de subvencions, aprovat per Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, i sens perjudici de l'aplicació del que estableix al respecte la normativa nacional i europea en relació amb el Mecanisme de Recuperació i Resiliència i la normativa de desenvolupament. En la tramitació dels procediments sancionadors serà d'aplicació el reglament per a l'exercici de la potestat sancionadora de l'Administració de la Comunitat Autònoma que en cada cas estigui vigent, i les especialitats establertes en la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

La disposició addicional primera estableix que les notificacions que hagin de practicar-se en aplicació de la present Ordre seran telemàtiques, i la disposició addicional segona reflecteix el caràcter reglamentari de l'Ordre i de la documentació annexa que l'acompanya, a excepció de l'annex 1, relatiu a la convocatòria, que és un acte administratiu.

S'estableix una disposició transitòria, en la qual es preveu que, fins que no es dicti altra norma, el reglament sobre l'exercici de la potestat sancionadora de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears és l'aprovat pel Decret 14/1994, de 10 de febrer (BOIB núm. 21, de 17 de febrer de 1994), d'aplicació en tot allò que no s'oposi al previst en la Llei 39/2015, i en particular per a la tramitació simplificada dels procediments sancionadors.

L'extensió i complexitat de la matèria regulada han aconsellat, des del punt de vista de la tècnica legislativa, l'existència de deu annexos, el primer dels quals és la convocatòria per a l'any 2023 i la resta d'annexos són els següents: model de sol·licitud (annex 2), model de desistiment o renúncia (annex 3), model de sol·licitud de pagament de la subvenció i del compte justificatiu (annexos 4.A i 4.B), model de declaració d'absència de conflicte d'interessos per als beneficiaris (annex 5), model de declaració d'absència de conflicte d'interessos per als empleats públics (annex 6), model de declaració responsable del compliment del principi DNSH (annex 7), model de descripció tècnica d'actuacions (annex 8), i model de declaració responsable de conformitat i disponibilitat dels terrenys (annex 9).

Per tot això, i d'acord amb el previst en l'article 12 del text refós de la Llei de subvencions, aprovat per Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, en relació amb l'article 15.2 de la Llei 4/2021, de 17 de desembre, i l'article 47.3 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, dict la següent

 

ORDRE

Capítol preliminar Disposicions generals

Article 1 Objecte

L'objecte d'aquesta ordre, d'acord amb l'article 15.1 de la Llei 4/2021, de 17 de desembre, de mesures extraordinàries i urgents per executar els projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (en endavant, PRTR), és:

a. Establir les bases reguladores per concedir ajuts per dur a terme actuacions en l'àrea d'influència socioeconòmica del Parc Nacional Maritimoterrestre de l'Arxipèlag de Cabrera (en endavant, Parc Nacional de Cabrera) -constituïda pels municipis de Palma i ses Salines- d'acord amb els criteris objectius de distribució territorial i les bases reguladores per al finançament d'actuacions en àrees d'influència socioeconòmica dels parcs nacionals amb càrrec al PRTR establertes en l'annex II de l'Acord de la Conferència Sectorial de Medi Ambient, aprovat en la sessió celebrada el dia 9 de juliol de 2021, i en la qual s'aprovaren així mateix els criteris de repartiment i la distribució territorial de crèdits relatius, entre altres, al Component 4 («conservació i restauració d'ecosistemes i la seva biodiversitat») del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) per a l'exercici pressupostari 2021.

b. Aprovar la convocatòria de subvencions, en règim de concurrència competitiva, per a l'any 2023 per a actuacions en l'àrea d'influència socioeconòmica del Parc Nacional de Cabrera, amb càrrec al PRTR, finançat per la Unió Europea-Next GenerationEU.

Article 2 Finalitat

1. La finalitat genèrica d'aquestes subvencions és contribuir a la consecució de l'Objectiu 69 («actuacions de conservació de la biodiversitat») inclòs dins el Component 4 («conservació i restauració d'ecosistemes marins i terrestres i la seva biodiversitat»), Inversió 2 («conservació de la biodiversitat terrestre i marina») del PRTR. Mitjançant els fons destinats a finançar actuacions en les àrees d'influència socioeconòmica dels parcs nacionals es pretén especialment impulsar l'ocupació, l'economia verda i l'emprenedoria vinculada a noves activitats sostenibles lligades a la dinamització de l'entorn dels parcs nacionals espanyols i la integració d'usos i activitats locals, sempre en relació amb iniciatives vinculades a la conservació de la biodiversitat.

En l'àmbit de la nostra comunitat autònoma, els ajuts pretenen promoure el desenvolupament sostenible de les poblacions dels territoris inclosos en l'àrea d'influència socioeconòmica del Parc Nacional Martitimoterrestre de l'Arxipèlag de Cabrera.

L'Objectiu 69, definit en l'Annex de la Proposta de Decisió d'Execució del Consell de la Unió Europea (CID) relativa a l'aprovació de l'avaluació del PRTR, especifica que almenys 50.000 hectàrees han d'estar cobertes per actuacions efectives de conservació de la biodiversitat per al mes de juny de l'any 2026, 5.500 hectàrees de les quals s'han assignat, com a indicador de compliment, a les actuacions en les àrees d'influència socioeconòmica dels parcs nacionals.

L'Acord de la Conferència Sectorial de Medi Ambient, aprovat en la sessió celebrada el dia 9 de juliol de 2021, aprova i recull els criteris de distribució territorial, i s'assigna a la comunitat autònoma de les Illes Balears l'objectiu concret d'aconseguir cobrir almenys 428 hectàrees mitjançant actuacions efectives de conservació de la biodiversitat en l'àrea d'influència socioeconòmica del Parc Nacional de Cabrera.

Les mesures o actuacions de conservació que s'inclouen en la Inversió 2 del Component 4, per a la conservació de la biodiversitat terrestre i marina, s'agrupen en les següents línies d'actuació:

1. Conservació de la biodiversitat terrestre, millorant l'estat de conservació d'espècies i hàbitats, amb actuacions de millora d'hàbitats, eliminació d'amenaces i mortalitat, etc, prevenint la mortalitat i realitzant actuacions de control i eliminació d'espècies exòtiques invasores.

2. Millora d'infraestructures, amb actuacions com la dotació, renovació i millora de les instal·lacions i infraestructures associades a la gestió del patrimoni natural, així com actuacions de sensibilització, posada en valor i difusió de la importància de la conservació de la biodiversitat per a la salut i benestar de l'ésser humà.

3. Conservació de la biodiversitat marina, promoure activitats humanes compatibles amb la seva conservació, així com eliminar impactes i evitar la interacció de determinades espècies marines amb l'activitat humana i restaurar els ecosistemes i biocenosis marines.

4. Recuperació d'aiguamolls, mitjançant actuacions de conservació, millora i restauració d'aiguamolls.

5. Control del comerç internacional per a millorar i consolidar la xarxa de centres de rescat CITES i reforçar el Pla d'Acció contra el Tràfic Il·legal i el Furtivisme Internacional d'Espècies Silvestres.

2. L'Acord de la Conferència Sectorial de Medi Ambient abans referit recull així mateix l'obligació de les comunitats autònomes d'establir mecanismes que assegurin que les mesures que desenvolupin les persones i entitats beneficiàries contribueixen a l'assoliment dels objectius previstos -inclòs el respecte al principi Do No Significant Harm (DNSH) i a l'etiquetatge climàtic i digital- així com mecanismes que assegurin que les persones i entitats beneficiàries aportaran la informació que, si escau, fos necessària per determinar el valor dels indicadors. És per tot això que el finançament dels projectes o actuacions objecte de les presents subvencions està vinculat a l'objectiu d'assolir cobrir 428 hectàrees mitjançant actuacions efectives de conservació de la biodiversitat en l'àrea d'influència socioeconòmica del Parc Nacional de Cabrera per al mes de juny del 2026, i els projectes que presentin les persones i entitats beneficiàries han de complir conseqüentment els requisits tècnics a què es refereix l'art. 11 d'aquestes bases reguladores.

Article 3 Procedència dels fons objecte de subvenció i principis aplicables

1. Les subvencions es concedeixen amb càrrec als fons assignats a l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en el marc del PRTR, adscrits al Component 4, dins els límits determinats en tot cas per les disponibilitats pressupostàries de cada exercici.

2. La gestió de les subvencions s'ajusta als següents principis:

a. Publicitat, transparència, concurrència, objectivitat, igualtat i no discriminació.

b. Eficàcia en el compliment dels objectius fixats per l'òrgan concedent.

c. Eficiència en l'assignació i la utilització dels recursos públics.

d. Principi de concurrència competitiva, mitjançant la comparació en un únic procediment de les sol·licituds presentades, amb la finalitat d'establir un ordre de prelació entre aquestes d'acord amb els criteris de valoració establerts en aquestes bases i en les corresponents convocatòries.

3. La concessió d'aquests ajuts es regeix per la normativa bàsica continguda en la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, així com pel text refós de la Llei de subvencions de les Illes Balears, aprovat per Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, i per la normativa d'aplicació derivada de l'aprovació i execució del Mecanisme de Recuperació i Resiliència i del Pla de Transformació, Recuperació i Resiliència.

Article 4 Import de les subvencions

1. L'import màxim de les subvencions és del 100% del cost total subvencionable del projecte.

2. No obstant el previst en l'apartat anterior, la convocatòria pot determinar, si escau, un import mínim, així com un import màxim, del projecte o actuació objecte de subvenció. Aquests límits podran variar segons el tipus o la categoria de les persones i entitats beneficiàries a què es refereix l'art. 8 d'aquestes bases.

Article 5 Ajudes d'Estat

1. Es denominen «ajuts d'estat» les ajudes públiques concedides a empreses que poden alterar la competència i afectar els intercanvis comercials en el mercat interior europeu, i que, com a regla general, es declaren incompatibles amb el mercat interior per l'art. 107 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE). No obstant, de conformitat amb l'article 109 del TFUE, el Consell pot determinar les categories d'ajudes que queden exemptes de la obligació de notificació, i és la Comissió la qual pot adoptar, de conformitat amb l'article 108.4 del TFUE, reglaments relatius a aquestes categories d'ajudes estatals.

2. Així, el Consell va aprovar el Reglament (CE) núm. 994/98, del Consell, de 7 de maig de 1998, sobre l'aplicació dels articles 92 i 93 del Tractat constitutiu de la Comunitat Europea a determinades categories d'ajuts d'estat horitzontals, també conegut com a Reglament general d'exempció per categories (RGEC), i en virtut del qual, per una banda, la Comissió pot, mitjançant reglament, declarar compatibles amb el mercat interior i no subjectes a l'obligació de notificació establerta en l'article 108.3 del TFUE les categories d'ajudes incloses en l'art. 1 del citat Reglament, i entre les quals es troben les ajudes en favor de la protecció del medi ambient.

Per altra banda, l'art. 2 del Reglament (CE) núm. 994/98 també preveu que la Comissió pot, mitjançant reglament, regular les denominades ajudes de minimis, exemptes igualment del procediment de notificació a la Comissió Europea, entenent com a tals les que es concedeixen a una única empresa durant un cert espai de temps i no superen una quantitat fixa determinada, les ajudes les quals es consideren que no compleixen tots els criteris que estableix l'article 107.1 del TFUE perquè donada la seva escassa quantia es presumeix que no tenen capacitat per alterar la lliure competència ni per afectar els intercanvis comercials entre estats.

3. Cada convocatòria ha d'especificar el règim jurídic en el qual s'empara, atenent especialment la naturalesa de las persones que en puguin ser beneficiàries, i en especial pel que fa a tota entitat, independentment de la seva naturalesa jurídica, que ofereixi béns o serveis en un determinat mercat en competència amb altres operadors, i que resulti beneficiària dels ajuts o subvencions regulades per les presents bases, totes les quals estaran sotmeses a l'aplicació de la normativa comunitària en matèria d'ajudes compatibles amb el mercat interior que correspongui en cada cas.

Així, les ajudes que es concedeixin a empreses petites i mitjanes amb la seu i activitat principal en l'àrea d'influència socioeconòmica del Parc Nacional de Cabrera, a empresaris individuals quan tinguin la seu i l'activitat en l'àrea d'influència socioeconòmica del Parc Nacional Cabrera o, quan sent residents, vulguin implantar una nova activitat, i a empresaris individuals que no resideixen en l'àrea d'influència socioeconòmica del Parc Nacional Cabrera però que realitzin activitats productives de caràcter artesanal lligades al sector primari, es regularan pel Reglament (UE) 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013 (DOUE L 352 de 24.12.2013, modificat pel Reglament (UE) 2020/972 de la Comissió, de 2 de juliol de 2020, publicat en el DOUE L 215, de 7.7.2020), norma que regula amb caràcter general les ajudes de minimis, sense perjudici de les especialitats que es citen a continuació.

En el cas de titulars d'explotacions agràries, el règim d'ajudes de minimis a les quals estan subjectes és el del Reglament (UE) 1408/2013 de la Comissió del 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis al sector agrícola (DOUE L 352, de 24.12.2013, modificat pel Reglament (UE) núm. 2019/316, de la Comissió, 21 de febrer de 2019, DOUE L 51/1, de 22.2.2019).

En el cas d'empreses que operen en els sectors de la pesca i l'aqüicultura, el règim d'ajudes de minimis a les quals estan subjectes és el del Reglament (UE) núm. 717/2014, de la Comissió, de 27 de juny de 2014, de minimis en el sector de la pesca i de l'aqüicultura (DOUE L 190, de 28.06.2014, modificat pel Reglament (UE) 2020/2008 de la Comissió de 8 de desembre de 2020 (DOUE, L 414/15, de 9.12.2020), i pel Reglament (UE) 2022/2514 de la Comissió de 14 de desembre de 2022 (DOUE L 326, de 21.12.2022).

Pel que fa a les empreses dedicades a la producció, transformació i comercialització de productes de la pesca i de l'aqüicultura, el règim d'ajudes de minimis a les quals estan subjectes és el del Reglament (UE) núm. 1388/2014 de la Comissió, de 16 de desembre de 2014 (DOUE L 369, de 24.12.2014, modificat pel Reglament (UE) 2020/2008, de la Comissió, DOUE L 414/15, de 9.12.2020).

4. La presentació de la sol·licitud comporta l'autorització a l'òrgan instructor per comprovar que el beneficiari al qual sigui d'aplicació algun dels règims de minimis establerts, no ha rebut en el període de temps que en cada cas sigui d'aplicació ajudes per quantia superior a la reglamentàriament establerta.

Article 6 Compatibilitat amb altres ajuts o subvencions

1. El finançament aportat per aquests ajuts no és compatible amb el cofinançament per altres fons estructurals de la Unió Europea, entre els quals s'hi inclouen el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), Fons Social Europeu (FSE), Fons de Cohesió (FC), Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (Feader) i Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP).

2. Les actuacions o projectes per a l'execució dels quals es sol·licita aquesta subvenció, ja estiguin en curs o no iniciats, no es podran finançar amb altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos concedits per qualsevol administració o ens, públic o privat, nacional, de la Unió Europea o d'organismes internacionals.

 

Capítol I Òrgans competents, beneficiaris i obligacions dels beneficiaris

Article 7 Òrgans competents

1. Són òrgans competents, als efectes d'aquestes bases:

a. El conseller o la consellera de Medi Ambient i Territori per a:

1r. L'aprovació de les convocatòries de subvencions.

2n. L'atorgament o denegació de les subvencions, així com per a la modificació, revocació o reintegrament.

3r. La resolució dels procediments sancionadors per la comissió d'infraccions lleus i greus, però no vers les infraccions molt greus la competència per a la resolució dels quals correspon al Consell de Govern.

4t. L'adopció dels procediments i mecanismes oportuns per reduir el risc de frau, corrupció i conflicte d'interessos. En tot cas, vetllarà pel compliment del Pla de mesures antifrau aprovat per Acord del Consell de Govern de 31 de gener de 2022, en l'àmbit d'execució dels fons del MRR – Next-GenerationEU en el marc del PRTR.

5è. L'exercici de qualsevol altra competència no atribuïda expressament a un òrgan concret de la conselleria de Medi Ambient i Territori.

b. El director o la directora general d'Espais Naturals i Biodiversitat per a:

1r. La tramitació de les sol·licituds de subvencions, la designació de l'instructor o instructors, i l'elevació al conseller de la proposta d'atorgament o denegació de les subvencions, així com, si escau, de la modificació, revocació o reintegrament.

2n. La iniciació del procediment de revocació o de reintegrament de subvencions, així com la iniciació del procediment sancionador.

 

c. L'instructor o els instructors, per dur a terme d'ofici les actuacions necessàries per a la determinació, el coneixement i la comprovació de les dades que han de servir de base a la resolució i, en particular, les previstes en l'article 16.2 del del text refós de la Llei de subvencions, aprovat per Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

d. La comissió avaluadora, per examinar, a la vista de l'informe previ i d'altres actuacions realitzades per l'instructor o els instructors, les sol·licituds presentades i emetre un informe que ha de servir de base per a l'elaboració de la proposta de resolució que el director general ha d'elevar al conseller.

2. Tots els intervinents en el procediment de concessió de subvenció, i especialment el titular o titulars de l'òrgan competent per a la concessió i els membres dels òrgans col·legiats de valoració de sol·licituds, en les fases de valoració de sol·licituds i resolució de concessió, han de subscriure una declaració d'absència de conflicte d'interessos (DACI), d'acord amb el model que es recull en l'annex 6.

El titular o titulars de l'òrgan competent per a la concessió i els membres de l'òrgan col·legiat de valoració de sol·licituds han de signar electrònicament les respectives declaracions d'absència de conflicte d'interessos respecte dels participants en cada un dels procediments de concessió de subvenció, una vegada es coneguin aquests participants.

3. És d'aplicació l'Ordre HFP 55/2023, de 24 de gener, relativa a l'anàlisi sistemàtic del risc de conflicte d'interès en els procediments que executen el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, i en concret el que disposa l'article 6 en el cas d'identificació de risc de conflicte d'interès i l'article 7 en el cas de no existir dades de titularitat real del sol·licitant a la base de dades de l'AEAT.

Així mateix, i d'acord amb el que disposa l'art. 7.3 de l'Ordre HFP 55/2023, s'habilita a l'òrgan de concessió a sol·licitar, per mitjà de l'òrgan instructor, als participants en els procediments, la informació de la seva titularitat real, sempre que l'AEAT no disposi de la informació de titularitats reals de l'empresa objecte de consulta i així ho hagi indicat mitjançant la corresponent bandera negra al responsable de l'operació de què es tracti. Aquesta informació haurà d'aportar-se a l'òrgan de concessió en el termini de cinc dies hàbils des que es formuli la sol·licitud d'informació.

La falta de lliurament en el termini esmentat de la informació a què es refereix el paràgraf anterior serà motiu d'exclusió del procediment en el qual participi.

4. Es consideren també intervinents en el procediment de concessió de subvenció, i han de declarar també l'absència d'un conflicte d'interessos, els titulars dels òrgans competents per iniciar, instruir o tramitar el procediment de concessió de subvencions, així com els empleats públics que participin en la redacció de les bases i de les convocatòries i en la instrucció del procediment.

Article 8 Persones beneficiàries

1. Poden ser beneficiàries de les subvencions les persones físiques i jurídiques següents:

a. Entitats locals:

 

i. Els municipis situats en l'àrea d'influència socioeconòmica del Parc Nacional de Cabrera (Palma i Ses Salines).

ii. Les entitats de caràcter supramunicipal de les quals formi part un o diversos d'aquests ajuntaments i hagin estat creades per la Comunitat Autònoma en l'exercici de les seves competències en matèria de règim local.

 

b. Entitats empresarials:

 

i. Les entitats empresarials que tenguin la consideració de petites i mitjanes empreses, la seu social de les quals estigui radicada en l'àrea d'influència socioeconòmica del Parc Nacional de Cabrera i l'activitat principal de la qual es desenvolupi en aquesta.

ii. Els empresaris individuals o autònoms en els supòsits següents:

 

1. Quan la seva residència i activitat es localitzin en l'àrea d'influència socioeconòmica del Parc Nacional de Cabrera.

2. Quan resideixin en l'àrea d'influència socioeconòmica del Parc Nacional de Cabrera i pretenguin implantar-hi la seva activitat.

3. Quan no resideixin en l'àrea d'influència socioeconòmica del Parc Nacional de Cabrera però duguin a terme en l'interior del Parc activitats productives de caràcter artesanal lligades al sector primari, sempre que aquestes activitats hagin estat específicament reglades en els instruments de planificació d'aquest Parc Nacional.

 

c. Persones físiques: les persones físiques residents i empadronades en l'àrea d'influència socioeconòmica del Parc Nacional de Cabrera.

d. Institucions sense afany de lucre:

 

i. Les fundacions i associacions sense afany de lucre legalment constituïdes i la seu local de les quals, o les seves seccions o delegacions, radiquin en l'àrea d'influència socioeconòmica del Parc Nacional de Cabrera, a condició que entre les seves finalitats estatutàries figuri expressament la realització d'actuacions en matèria de conservació o ús sostenible dels recursos naturals, de protecció del patrimoni historicoartístic o de promoció de la cultura tradicional.

ii. Les associacions de municipis inclosos en l'àrea d'influència socioeconòmica del Parc Nacional de Cabrera, constituïdes per a la promoció d'activitats de desenvolupament sostenible.

 

e. Les entitats de dret públic constituïdes a l'empara d'alguna legislació sectorial en matèria de recursos naturals renovables, entre les que s'inclouen les confraries de pescadors, i l'activitat de les quals estigui relacionada amb el seu aprofitament ordenat en l'àrea d'influència socioeconòmica del Parc Nacional de Cabrera.

2. La convocatòria ha de determinar les persones o entitats de les previstes en l'apartat anterior que, per a l'exercici corresponent, poden ser beneficiàries de les subvencions regulades en aquesta Ordre.

Així mateix, la convocatòria pot fixar el nombre màxim de sol·licituds que pot presentar cada persona o entitat beneficiària dels prevists en aquella.

Igualment, la convocatòria pot fixar una quantia màxima global per cada un dels següents grups de persones o entitats beneficiàries:

  • Entitats locals
  • Entitats empresarials
  • Persones físiques, institucions sense afany de lucre i entitats de dret públic constituïdes a l'empara d'alguna legislació sectorial en matèria de recursos naturals renovables.

3. La convocatòria de subvencions ha de determinar la forma en què les persones o entitats que hi concorrin han d'acreditar-ne la condició de beneficiàries.

4. No poden tenir la condició de beneficiària de les subvencions regulades en la present Ordre les persones o entitats en les quals concorri alguna de les prohibicions establertes en l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, la justificació de no estar-hi incurs en cap de les quals s'efectuarà mitjançant declaració responsable, excepte que l'interessat opti per un altre mitjà de justificació i sense perjudici del previst en l'apartat següent.

5. No obstant el que disposa l'apartat anterior, i per a subvencions d'import superior a 30.000 euros, en el cas de sol·licitants als quals sigui d'aplicació la Llei 3/2004, de 29 de desembre, per la qual s'estableixen mesures de lluita contra la morositat en les operacions comercials, les empreses que incompleixin els terminis de pagament previstos en la citada llei no poden obtenir la condició de beneficiari o entitat col·laboradora, d'acord amb el que disposa l'art. 13.3 bis de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

Les societats que, d'acord amb la normativa comptable, puguin presentar compte de pèrdues i guanys abreujada acreditaran aquesta circumstància mitjançant una declaració responsable, d'acord amb el que disposa l'article 26 del Reglament d'aquesta llei.

Les societats que, d'acord amb la normativa comptable, no puguin presentar compte de pèrdues i guanys abreujada, han d'acreditar el compliment dels terminis legals de pagament mitjançant certificació, emesa per auditor inscrit en el Registre Oficial d'Auditors de Comptes, que atendrà el termini efectiu dels pagaments de l'empresa client amb independència de qualsevol finançament per al cobrament anticipat de l'empresa proveïdora.

Article 9 Obligacions de les persones beneficiàries

1. Les persones beneficiàries han de complir les obligacions establertes en la normativa bàsica estatal en matèria de subvencions i contingudes en l'article 14 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, així com les previstes en l'article 11 del text refós de la Llei de subvencions, aprovat per Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, i les establertes en aquesta Ordre. L'incompliment total o parcial d'aquestes obligacions dóna lloc a la modificació de la resolució de concessió, amb la revocació consegüent total o parcial de la subvenció concedida o, en el cas que aquesta ja s'hagi abonat a la persona beneficiària, a la iniciació del procediment de reintegrament corresponent, d'acord amb els articles 26 i 27 d'aquesta Ordre.

2. En tot cas, són obligacions específiques de la persona beneficiària:

a. Sol·licitar els permisos, llicències i autoritzacions necessàries per poder executar les accions i projectes finançats.

b. Adquirir el compromís de finançar la part del pressupost que no cobreixi la subvenció sol·licitada, en el seu cas.

c. Justificar davant l'òrgan concedent el compliment dels requisits i de les condicions, així com la realització de l'activitat i el compliment de la finalitat que determinin la concessió o el gaudi de la subvenció.

d. Dur a terme les actuacions d'informació i publicitat que s'indiquen al manual de comunicació per a gestors i beneficiaris dels fons del PRTR del Ministeri d'Hisenda i Funci´o Pública.

e. Comunicar immediatament a la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat qualsevol variació de les condicions o circumstàncies, tant de caràcter objectiu com subjectiu, assenyalades en la sol·licitud o en la resolució de concessió, i especialment les que pugui afectar a algun dels requisits exigits per a la concessió de la subvenció, amb les conseqüències que en cada cas corresponguin, sense perjudici que també es puguin incorporar d'ofici a l'expedient.

f. Subjectar-se a les actuacions de seguiment, comprovació i control a efectuar per l'òrgan concedent, la Intervenció General de la Comunitat Autònoma, la Intervenció General de l'Administració General de l'Estat, el Tribunal de Comptes, la Sindicatura de Comptes, el Tribunal de Comptes Europeu, i també, quan procedeixi, la Fiscalia Europea, en els termes prevists a la legislació aplicable.

g. Comunicar a la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat l'obtenció d'altres ajuts o subvencions que tenguin per objecte finançar el mateix projecte. Aquesta comunicació s'haurà d'efectuar tan prest com es conegui i, en tot cas, amb anterioritat a la justificació de l'aplicació donada als fons percebuts.

h. Remetre a la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat, la informació que els sol·liciti relativa a la contribució del projecte subvencionat al compliment de les fites i objectius establerts a l'annex de la Proposta de decisió d'execució del Consell relativa a l'aprovació de l'avaluació del Pla de recuperació i resiliència d'Espanya per al component 4 del PRTR «Conservació i restauració d'ecosistemes marins i terrestres i la seva biodiversitat», inversió 2 «Conservació de la biodiversitat terrestre i marina», objectiu 69 « Actuacions de conservació de la biodiversitat».

i. En el cas d'adquisició, construcció, rehabilitació o millora de béns inventariables, destinar-los al fi concret per al qual s'hagi concedit la subvenció en el termini de cinc anys en el cas dels béns inscriptibles en un registre públic i de dos anys per a la resta de béns.

j. Respectar el principi de no causar dany al medi ambient, de conformitat amb el previst en l'apartat 3 d'aquest article.

k. Adoptar les mesures, oportunes i proporcionades al seu àmbit de gestió, dirigides a prevenir, detectar, comunicar i corregir el frau, la corrupció i el conflicte d'interessos, de conformitat amb l'article 22 del Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer, i l'article 6 de l'Ordre HFP/1030/2021, de 29 de setembre, amb la subscripció d'una declaració d'absència de conflicte d'interessos (DACI), d'acord amb el model establert a l'annex 5 d'aquesta Ordre.

l. Subministrar informació corresponent a contractistes i subcontractistes conforme al previst a l'article 8 de l'Ordre HFP/1030/2021, de 29 de setembre. En concret, els beneficiaris han de complir les obligacions següents en relació amb la identificació dels contractistes i subcontractistes indicant Número d'Identificació Fiscal (NIF), nom o raó social i domicili fiscal. Així mateix, les dades dels beneficiaris s'inclouran a la «Base de dades dels beneficiaris de les ajudes, de contractistes i subcontractistes» a què es refereix l'article 8.4 de l'Ordre HFP 1030/2021, de 29 de setembre, en compliment del que preveu l'article 22 del Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer de 2021, en el qual es concreta l'obligació de recaptar, en un format electrònic que permeti realitzar cerques i en una base de dades única, informació identificativa relativa al perceptor final dels fons, així com dels contractistes i subcontractistes, i en concret les categories de dades que es relacionen en l'apartat 2.d) de l'article 22 del citat Reglament.

m. No oposar-se als drets i accessos necessaris per garantir que la Comissió, l'Oficina Europea de Lluita contra el Frau (OLAF), el Tribunal de Comptes Europeu, la Fiscalia Europea i les autoritats nacionals i autonòmiques competents exerceixin les seves competències.

n. Acceptar, mitjançant la subscripció de la declaració responsable continguda en l'annex 2 d'aquesta Ordre [la qual incorpora el model de declaració de l'annex IV.B de l'Ordre 1030/2021], la cessió de dades entre les Administracions Públiques implicades per donar compliment al que es preveu en la normativa europea que és aplicable i de conformitat amb la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, d'acord amb el que disposa l'art. 8.1.d) de l'Ordre HFP 1030/2021.

o. Subscriure, a través de la declaració responsable continguda en l'annex 2 d'aquesta Ordre i la qual incorpora el model de declaració de l'annex IV.C de l'Ordre 1030/2021, la declaració responsable relativa al compromís de compliment dels principis transversals establerts en el PRTR i que poguessin afectar l'àmbit objecte de gestió,d'acord amb el que disposa l'art. 8.1.e) de l'Ordre HFP 1030/2021.

p. p. Comunicar a la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat, amb l'antelació que estableixi en cada cas la convocatòria, l'inici de l'activitat subvencionada, amb la presentació, si escau, per una banda de les tres ofertes a què es refereix la lletra u) d'aquest apartat, i en el seu cas la memòria en la qual es justifiqui expressament l'elecció quan no recaigui en la proposta econòmica més avantatjosa, i, per altra banda, dels permisos, llicències i autoritzacions necessàries per poder executar les accions i projectes finançats.

q. El compromís d'execució de les actuacions incloses en el projecte subvencionable de conformitat amb les finalitats i criteris establerts en la present Ordre.

r. La subjecció a les mesures de comprovació i fiscalització que estableix la legislació de finances i pressuposts de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears quant a la concessió i el control dels ajuts públics, i han de facilitar tota la informació que els requereixi la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat, la Intervenció General de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, la Sindicatura de Comptes i altres òrgans de control extern. L'ocultació de qualsevol informació sobre els requisits dóna lloc a la denegació o a la revocació de l'ajuda atorgada.

s. El compliment de les obligacions de control, verificació, seguiment i d'altres obligacions imposades per la normativa interna i de la Unió Europea.

t. Complir amb la normativa de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic, per la qual es transposen a l'ordenament jurídic espanyol les directives del Parlament Europeu i del Consell 2014/23/UE i 2014/24/UE, de 26 de febrer de 2014.

u. En el cas d'activitats o projectes objecte de subvenció no iniciats a l'hora de sol·licitar-la, presentar tres ofertes de diferents persones que tinguin la condició de proveïdores, amb caràcter previ a la contractació del compromís per a la prestació del servei o el lliurament del bé —excepte que per les especials característiques de les despeses subvencionables no existeixi en el mercat suficient nombre d'entitats que el subministri o presti— en el cas en què la despesa subvencionable superi els 40.000 €, en el cas d'obres, o 15.000 €, en el supòsit de subministrament de béns d'equip o prestació de serveis per empreses de consultoria o assistència tècnica, d'acord amb el que disposa l'art. 31.3 de la Llei 38/2003, general de subvencions. Les ofertes presentades per a cada despesa hauran de complir amb els requisits establerts en l'apartat 4 d'aquest precepte.

v. La presentació del compte justificatiu de la subvenció, amb les condicions i termini a què es refereix l'article 23 d'aquesta Ordre i la convocatòria.

w. El compliment dels requisits tant a nivell de compliment de fites i objectius, etiquetatge verd i digital, com d'execució pressupostària i comptable, entre d'altres, que els corresponguin d'acord amb l'Ordre HFP 1030/2021, de 29 de setembre.

x. La presentació d'un informe anual de l'estat d'execució del projecte, des de l'any següent a l'inici de l'execució del projecte i abans del 31 de març de cada any, de conformitat amb el model que estableixi la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat, el qual ha d'estar disponible a la web de la Conselleria de Medi Ambient i Territori. La no presentació de l'informe d'execució anual implicarà la devolució total o parcial de l'ajut adjudicat.

y. La presentació d'un informe justificatiu final de l'actuació amb una memòria descriptiva dels treballs desenvolupats i la inversió total realitzada, una vegada finalitzat el projecte i en el termini de tres mesos des de la seva recepció.

z. Assumir les responsabilitats que podrien derivar-se de la realització del projecte o activitat.

aa. Mantenir un registre i conservar els documents justificatius, les dades estadístiques i altra documentació concernent al finançament, així com els registres i documents en format electrònic, durant un període de cinc anys des del pagament del saldo o, mancant aquest pagament, des de l'operació, d'acord amb el previst en l'art. 132 del Reglament (UE, Euratom) 2018/1046, del Parlament europeu i del Consell, de 18 de juliol de 2018, sobre les normes financeres aplicables al pressupost general de la Unió. Aquest període serà de tres anys si el finançament és d'un import inferior o igual a 60.000 euros.

ab. Assumir qualsevol altre obligació comunitària i nacional que resulti d'aplicació per raó del finançament del Mecanisme de Recuperació i Resiliència.

ac. Complir qualsevol altre obligació que, en el seu cas, pogués establir-se en la resolució per la qual es concedeix l'ajuda.

3. Els beneficiaris de les subvencions regulades en la present ordre hauran de garantir el ple compliment del principi de «no causar un perjudici significatiu al medi ambient» (principi «Do No Significant Harm» – DNSH) i, l'etiquetatge climàtic i digital, d'acord amb el que es preveu en el PRTR, en la Decisió d'Execució del Consell relativa a l'aprovació de l'avaluació del pla de recuperació i resiliència d'Espanya (Council Implementing Decision – CID), i en el Reglament (UE) 2021/241 i en el Reglament 2020/852 (Reglament de Taxonomia), així com en la seva normativa de desenvolupament, en totes les fases del disseny i execució dels projectes i de manera individual per a cada actuació.

Les sol·licituds hauran d'acompanyar-se d'una declaració responsable d'adequació al principi «no causar un perjudici significatiu al medi ambient» (principi «Do No Significant Harm» – DNSH) en el sentit establert en l'article 2.6 del Reglament (UE) 2021/241, d'acord amb el model recollit en l'annex 7 degudament emplenat pel sol·licitant.

Aquestes declaracions responsables atendran obligatòriament la Comunicació de la Comissió Europea, «Guia tècnica sobre l'aplicació del principi de «no causar un perjudici significatiu al medi ambient» en virtut del Reglament relatiu al Mecanisme de Recuperació i Resiliència» (2021/C 58/01).

En tot cas, els beneficiaris preveuran mecanismes de verificació del compliment del principi DNSH i mesures correctores per assegurar la seva implementació, reflectint-lo en la memòria o projecte presentat.

4. Les tres ofertes que s'hagin de presentar per a cada despesa de conformitat amb el que preveu l'apartat 2.u) d'aquest precepte hauran de complir amb els següents requisits:

a. Els preus de les unitats d'obra de les actuacions subvencionables han d'ajustar-se al valor del mercat.

b. Les ofertes presentades hauran d'incloure els mateixos elements per a ser comparables.

c. En cap cas podrà fraccionar-se un contracte a fi de disminuir la quantia d'aquest i eludir el compliment dels requisits de contractació i subcontractació establerts en aquestes bases.

d. Hauran de procedir d'empreses que tinguin com a objecte social la fabricació o subministrament dels béns o serveis inclosos en l'oferta.

e. No podran procedir d'empreses vinculades entre elles ni amb la sol·licitant, en els termes establerts per la legislació de contractes del sector públic.

f. Hauran d'incloure, com a mínim, el NIF, nom i direcció de l'empresa oferent, el nom o raó social de la sol·licitant de l'ajuda, la data d'expedició i una descripció detallada dels conceptes oferts.

g. No es consideraran admissibles les ofertes presentades que no reuneixin aquests requisits, la qual cosa podrà donar lloc a l'exclusió com a subvencionable de la despesa justificada amb aquesta oferta.

h. Excepcionalment, en el cas de conceptes subvencionables que, per les seves característiques especials, no existeixi en el mercat suficient nombre d'entitats que l'ofereixin, la moderació de costos podrà justificar-se alternativament mitjançant un informe d'un taxador, pèrit o d'un organisme públic autoritzat en el qual es determini justificadament el seu valor de mercat.

i. No es consideraran subvencionables les despeses en els quals no es justifiqui la moderació de costos conforme als criteris i requisits assenyalats en aquest punt c).

Així mateix, d'acord amb el que disposa l'article 40.3, paràgraf segon, del text refós de la Llei de subvencions, aprovat per Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, l'elecció entre les ofertes presentades es realitzarà conforme a criteris d'eficiència i economia, i, en cas que l'elecció no recaigui en la proposta econòmica més avantatjosa, s'ha de justificar expressament en una memòria.

5. Es denegarà l'atorgament de subvencions a les empreses i entitats sol·licitants sancionades o condemnades en els darrers tres anys perquè hagin exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere, sancionades per resolució administrativa ferma o condemnades per sentència judicial ferma, conformement a l'article 11 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.

6. Poden tenir consideració d'entitats col·laboradores les indicades en l'article 26.2 del text refós de la Llei de subvencions, aprovat per Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

En el cas que l'entitat col·laboradora sigui qualsevol altra persona jurídica, les condicions de solvència i eficàcia són les següents:

a. Tenir un patrimoni propi, un cop deduït el valor de les càrregues i gravàmens amb valor superior a l'import dels fons públics que hagi de percebre per lliurar i distribuir entre els beneficiaris els ajuts i subvencions.

b. Constituir garantia, per assegurar el compliment de les obligacions que estableix el decret 13/2019, de 7 de març, pel qual es regula el règim jurídic de les garanties i dels dipòsits custodiats per la Dipositaria de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, per l'import que es fixi en la convocatòria.

c. Tenir un objecte social o activitat amb relació directa amb el sector a què es dirigeixen les ajudes i subvencions.

d. Comptar amb els mitjans materials i personals suficients per desenvolupar l'activitat de lliurament, distribució i comprovació exigibles de les ajudes i subvencions.

 

Capítol II Actuacions i despeses subvencionables

Article 10 Actuacions subvencionables

1. Podran ser objecte de subvenció les actuacions i projectes inclosos en les següents línies d'actuacions que es realitzin en les àrees d'influència socioeconòmica del Parc Nacional Maritimoterrestre de l'Arxipèlag de Cabrera:

a. Línia d'actuació 1. Iniciatives públiques tendents a la modernització de les infraestructures urbanes, periurbanes i rurals destinades a l'ús general, així com a la diversificació i millora dels serveis prestats per l'Administració local, quan guardin una relació directa amb les finalitats i objectius, relacionats amb la conservació de la biodiversitat, que estableixen les normes de declaració dels Parcs Nacionals o els seus instruments de planificació.

b. Línia d'actuació 2. Iniciatives públiques o privades destinades a la conservació del patrimoni natural, sempre que presentin un manifest valor ecològic.

c. Línia d'actuació 3. Iniciatives públiques o privades orientades a l'eliminació de qualsevol classe d'impacte sobre els valors naturals o culturals que justificaren la creació del Parc Nacional de Cabrera, inclús l'impacte visual sobre la percepció estètica del Parc Nacional ocasionat per infraestructures preexistents.

d. Línia d'actuació 4. Iniciatives públiques o privades dirigides a garantir la compatibilitat i integració de les activitats i els usos tradicionals amb la finalitat i objectius del Parc Nacional de Cabrera, en matèria de conservació de la biodiversitat.

e. Línia d'actuació 5. Iniciatives públiques o privades destinades a la conservació o restauració del patrimoni arquitectònic, així com aquelles que contribueixin a la recuperació de la tipologia constructiva tradicional, sempre i quan presentin un manifest valor històric-artístic o cultural a escala local i que serveixin per a la difusió, la informació a visitants, a l'ús públic e inclús a activitats de gestió del medi natural.

f. Línia d'actuació 6. Iniciatives privades destinades a la posada en marxa d'activitats econòmiques relacionades amb el Parc Nacional de Cabrera, en particular, les relacionades amb la prestació de serveis d'atenció i informació a visitants, i la comercialització de productes artesanals, que comptin amb qualque classe de segell o acreditació que declari la seva procedència de pràctiques compatibles amb la conservació de la biodiversitat.

g. Línia d'actuació 7. Iniciatives privades destinades al manteniment o la recuperació de la tipologia constructiva tradicional dels edificis que constitueixen la primera residència dels seus propietaris, que tenen un ús directament relacionat amb l'activitat productiva associada al sector primari i que estiguin associats a la gestió de la biodiversitat, a la difusió o a l'ús públic.

h. Línia d'actuació 8. Iniciatives públiques o privades orientades a la divulgació dels valors i importància del Parc Nacional de Cabrera entre amplis sectors de la societat local.

i. Línia d'actuació 9. Iniciatives públiques o privades destinades a la formació de la població local en tasques relacionades amb la gestió del Parc Nacional de Cabrera en qualsevol de les seves facetes, així com la conservació dels valors naturals i culturals que justificaren la seva declaració o amb l'ús sostenible dels recursos naturals renovables.

j. Línia d'actuació 10. Amb caràcter general, qualsevol iniciativa pública o privada expressament prevista en els plans de desenvolupament sostenible del Parc Nacional de Cabrera o en l'Agenda 21 de qualsevol dels municipis que conformen les seves àrees d'influència socioeconòmica, que tengui relació amb la conservació de la biodiversitat, amb la seva difusió i amb l'ús públic del medi natural.

2. Totes les actuacions han d'estar en consonància amb les línies d'actuació que, sobre la conservació de la biodiversitat terrestre i marina, s'inclouen en la Inversió 2 del Component 4 del PRTR i descrites en l'art. 2.1 de les presents bases.

3. Les actuacions objecte de finançament poden haver-se iniciat a partir de l'1 de gener de 2022 i han d'haver finalitzat abans de l'1 de juliol de 2025.

4. La convocatòria pot determinar, en particular i per a l'exercici que li sigui d'aplicació, les línies i actuacions subvencionables, així com, si escau, la seva priorització.

5. La convocatòria pot determinar les condicions i els requisits específics per concórrer-hi, i fixarà en tot cas la durada del projecte o activitat objecte de subvenció, que podrà ser de caràcter anual o pluriennal.

Article 11 Requisits tècnics dels projectes finançables

1. Les actuacions que així ho requereixin han de comptar amb les autoritzacions prèvies i preceptives de les administracions competents, així com amb les acreditacions, llicències o permisos exigibles segons la legislació vigent, totes les quals han d'aportar-se amb la sol·licitud de subvenció si es tracta d'una actuació ja iniciada, o, tractant-se d'actuacions no iniciades, amb l'antelació que estableixi en cada cas la convocatòria i sempre abans d'iniciar-se l'execució de l'activitat subvencionable.

2. Els sol·licitants han de presentar, juntament amb la sol·licitud, la documentació tècnica que s'exigeix en el model de sol·licitud, i que inclou la descripció tècnica de les actuacions d'acord amb el model que es recull en l'annex 8 d'aquesta Ordre, així com, almenys, un dels següents: un projecte, que s'ajusti, en el cas, a la normativa que sigui d'aplicació en matèria de contractació pública o en la normativa sectorial específica; o una memòria valorada subscrita per tècnic competent que contingui plans, pressupost d'execució material i pressupost base de licitació del projectes, amb IVA desglossat.

3. Les ajudes estan vinculades als objectius previstos al PRTR i perseguits per aquesta Ordre, definits en l'art. 2.2, i en concret a l'assoliment de 428 hectàrees d'actuació efectiva de conservació de la biodiversitat en l'àrea d'influència socioeconòmica del Parc Nacional Maritimoterrestre de l'Arxipèlag de Cabrera per al mes de juny del 2026. A tals efectes, les persones beneficiàries han d'assegurar-se d'incloure en la memòria tècnica a què es refereix l'apartat anterior les actuacions mínimes l'execució de les quals permetrien el compliment dels indicadors assenyalats, sense perjudici de la possibilitat d'incloure-hi altres actuacions que no contribueixin directament a la consecució de l'indicador concret si així ho consideren.

Així mateix, les persones beneficiàries han de justificar i acreditar la consecució dels objectius i dels resultats obtinguts amb l'execució de les actuacions subvencionades amb relació als indicadors de seguiment d'amidaments i avaluació proposats. Aquesta justificació s'ha d'exposar en la memòria d'actuació justificativa del compliment de les condicions imposades en la concessió de la subvenció que ha d'acompanyar-se amb la sol·licitud de pagament de la subvenció, tal com s'indica en el model de l'annex 4.A d'aquesta Ordre, i amb la qual s'hauran d'aportar els elements o els documents que ho acreditin.

Article 12 Despeses subvencionables i no subvencionables

1. Les despeses subvencionables són les relatives a:

a. Les despeses que, amb caràcter general, de manera inequívoca, responguin a la naturalesa de l'activitat subvencionable, resultin estrictament necessàries per aquesta, es duguin a terme en els terminis i condicions que determinin aquestes bases, les corresponents convocatòries i la normativa que resulti d'aplicació, i s'hagin pagat abans de finalitzar el període de justificació de la subvenció concedida.

b. Les despeses relatives als estudis previs de viabilitat, als treballs de planificació, enginyeria de projecte i direcció facultativa dels treballs.

c. L'impost sobre el valor afegit (IVA) i els altres impostos indirectes són subvencionables únicament en el cas que s'hagi abonat i no pugui ser repercutit.

d. Es consideren costos elegibles les actuacions que siguin necessàries per donar compliment a les obligacions d'informació i publicitat establertes en aquesta ordre.

2. No són despeses subvencionables les relatives a:

a. Modificacions, revisions de preus, certificació final, liquidació del contracte i qualsevol altra incidència sorgida.

b. Les despeses realitzades abans de l'1 de gener de 2022.

c. Les taxes i impostos, exclòs l'Impost sobre el Valor Afegit en els termes indicats en l'apartat anterior.

d. Les despeses corresponents a les retribucions de personal del beneficiari, així com les indemnitzacions per raons del servei dels funcionaris o empleats de l'entitat que elabori, executi o dugui la direcció del projecte subvencionable, llevat dels supòsits de subcontractació o d'encàrrec a mitjans propis.

3. En el cas que les actuacions proposades en el projecte es considerin no subvencionables d'acord amb les presents bases reguladores, no es tendrà en compte el seu pressupost d'execució en la valoració econòmica de la subvenció a atorgar.

4. La convocatòria pot concretar, en relació amb l'establert a la present Ordre, les despeses subvencionables i les no subvencionables.

 

Capítol III Procediment d'atorgament de les subvencions

Article 13 Inici del procediment

1. El procediment de concessió de subvencions s'iniciarà d'ofici, mitjançant l'oportuna convocatòria.

2. La present Ordre aprova la convocatòria per a l'exercici 2023, que s'inclou en l'annex 1, d'acord amb l'article 15.1 de la Llei 4/2021, de 17 de desembre, de mesures extraordinàries i urgents per a executar les actuacions i projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

3. Les successives convocatòries de subvencions que, en el seu cas, s'aprovin a l'emparament d'aquesta Ordre s'ajustaran al previst en l'article 15 del text refós de la Llei de subvencions, aprovat per Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

Article 14 Sol·licituds: requisits i documentació

1. Les sol·licituds de subvenció s'han d'ajustar al model normalitzat que estableix l'annex 2 d'aquesta Ordre i han de presentar-se en el termini assenyalat en l'oportuna convocatòria, a comptar en tot cas des de l'endemà de la publicació simultània de la convocatòria i de l'extracte en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

2. Les persones i entitats interessades han de presentar les sol·licituds de manera electrònica mitjançant el tràmit telemàtic que estarà disponible en el procediment publicat en la Seu Electrònica d'aquesta Administració, en el qual, d'acord amb el que disposa l'article 66.6 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, s'haurà d'adjuntar la sol·licitud específica del procediment que estarà disponible en la Seu Electrònica d'aquesta Administració, signada electrònicament, i que ha d'acompanyar-se de la documentació administrativa i tècnica que estableix l'annex 2 d'aquesta Ordre, així com la que documentació complementària que, si escau, pugui establir la corresponent convocatòria.

En cas de presentar-la de manera presencial, l'Administració els requerirà perquè la realitzin en la forma indicada anteriorment. La presentació electrònica tindrà efectes retroactius i, a tal efecte, es considerarà com a data de presentació de la sol·licitud aquella en la qual s'hagi presentat la sol·licitud de manera presencial, sempre que no existeixin diferències entre ambdues sol·licituds. En cas d'existir diferències entre la sol·licitud presentada presencialment i la telemàtica, sols es tindrà en compte la sol·licitud presentada electrònicament, la qual únicament s'entendrà admesa si s'ha presentat dins el termini fixat en la convocatòria i compleix la resta de requisits.

No es tendran per presentades en el registre les sol·licituds que es presentin per qualsevol altra via telemàtica diferent d'aquest tràmit telemàtic.

Únicament quan en l'últim dia per presentar la sol·licitud hi hagués problemes tècnics que n'impedissin la presentació a través de la Seu Electrònica d'aquesta Administració, es podran presentar d'acord amb l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, en els restants registres electrònics de l'Administració General de l'Estat, de les comunitats autònomes, de les entitats que integren l'administració local i del sector públic institucional.

3. La presentació de la sol·licitud comporta l'acceptació de les prescripcions contingudes en aquestes bases i en la convocatòria corresponent, i l'autorització a l'òrgan instructor per obtenir, de manera directa, certificat d'estar al corrent de les obligacions amb la Hisenda de la Comunitat Autònoma i de les obligacions tributàries i de la Seguretat Social davant l'Administració General de l'Estat.

Article 15 Esmena de deficiències i presentació de documentació

1. Si la sol·licitud no reuneix els requisits establerts en el model normalitzat o no va acompanyada de la documentació exigida en l'annex 4 d'aquesta Ordre o en la convocatòria, s'ha de requerir a l'interessat perquè en un termini de deu dies hàbils improrrogables esmeni el defecte o aporti la documentació preceptiva, amb indicació que, si no ho fa, es tendrà per desistit de la seva petició, prèvia resolució, que es dictarà en els termes indicats en l'article 21.1 de la Llei 39/2015, de 1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

2. Es tindrà per esmenada l'omissió documental quan es presentin documents l'existència dels quals abans d'expirar el termini de presentació de les sol·licituds resulti acreditada, però no així en el supòsit d'aportació de documents de data posterior a aquest venciment, encara que tendeixin a adverar el compliment d'aquest requisit.

 

Article 16 Instrucció

1. La instrucció del procediment de concessió de subvencions l'ha de dur a terme el personal funcionari de la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat que designi la persona titular d'aquesta direcció general, que és l'òrgan competent per tramitar els procediments, sense perjudici de les facultats de la comissió avaluadora a què es refereix l'article següent.

2. L'instructor ha de dur a terme les actuacions previstes en l'article 16.2 del text refós de la Llei de subvencions, aprovat per Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, sol·licitant tots els informes i realitzant tots els tràmits prevists legalment, entre ells la tramesa a la comissió avaluadora en els termes prevists en l'article 19 de la mateixa Llei i ha d'elevar al director general la proposta de resolució definitiva que pertoqui, per a la seva tramesa al conseller.

Article 17 Comissió avaluadora

1. La comissió avaluadora, que s'ha de constituir preceptivament, està integrada per un president o presidenta, un secretari o secretària i un nombre de vocals no inferior a tres. La convocatòria ha de determinar la composició, el nombre concret de membres, d'acord amb criteris de competència professional i d'experiència i tenint en compte la presència equilibrada de dones i homes, de conformitat amb la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.

2. La comissió avaluadora podrà requerir l'assistència de tercers, amb veu, però sense vot, perquè prestin assessorament tècnic sobre qüestions relatives a les sol·licituds de subvenció, aplicant-se quant al seu funcionament el previst respecte als òrgans col·legiats a la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, del règim jurídic del sector públic.

3. La comissió avaluadora podrà realitzar totes les actuacions que estimi procedents tendents a la determinació o comprovació de les dades en virtut de les quals ha d'efectuar l'avaluació de les sol·licituds.

4. La comissió avaluadora, en exercici de les seves funcions i especialment per tal de poder determinar amb la suficient claredat i certesa la informació necessària per valorar els projectes o les actuacions a subvencionar, i en virtut del que preveu l'art. 73.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, pot acordar sol·licitar els aclariments que siguin necessaris envers concrets, específics i determinats aspectes de caràcter material o substantiu continguts en la sol·licitud o en la documentació que l'acompanya, sempre que aquests s'haguessin presentat en temps i forma en qualsevol dels tràmits de sol·licitud o d'esmena, i sense que en cap cas pugui requerir-se l'aportació de nova documentació ni prorrogar-se el termini previst en l'art. 15 d'aquestes bases reguladores per esmenar les sol·licituds o establir-ne un de nou.

En cas de fer ús la comissió avaluadora d'aquesta potestat, el secretari o la secretària de l'òrgan en donarà compte a l'òrgan instructor, el qual informarà d'aquesta circumstància a la persona sol·licitant i li requerirà per què en un termini de deu dies hàbils aclareixi els aspectes sol·licitats per la comissió avaluadora. En aquest requeriment, l'instructor indicarà al sol·licitant que la comissió avaluadora pot declarar la pèrdua del dret al tràmit de presa en consideració i valoració del projecte objecte de sol·licitud en els termes previst en l'apartat següent, si l'interessat no ha donat resposta als aclariments requerits o havent donat resposta aquesta no tengui la suficiència, claredat, coherència i rellevància requerida.

5. Transcorregut el termini a què es refereix l'apartat anterior, l'òrgan instructor ha de donar trasllat a la comissió avaluadora, per mitjà del secretari o de la secretària de l'òrgan, de la resposta del sol·licitant, si n'hi ha, o de la falta de resposta, en el seu cas.

La comissió avaluadora ha de prendre en consideració i valorar les respostes que el sol·licitant hagi fet als aclariments requerits.

En cas de no haver donat resposta el sol·licitant als aclariments requerits, o havent donat resposta aquesta no tengui la suficiència, claredat, coherència i rellevància requerida, de tal manera que esdevingui impossible per la comissió avaluadora determinar raonablement l'abast del projecte i la puntuació que li correspondria d'acord amb els criteris objectius i de priorització establerts en la convocatòria, la comissió avaluadora podrà acordar valorar únicament els aspectes o criteris dels quals es disposi de la informació suficient per valorar-los, i no valorar-ne aquells dels quals no es disposi de la informació requerida i necessària per fer-ho, sense perjudici del previst en els paràgrafs següents.

Si la comissió avaluadora justifica objectivament i raonablement que existeixen en els projectes o memòries tècniques sotmesos a valoració deficiències essencials i determinants de la inadmissió de la sol·licitud, així com quan els projectes no compleixin els requisits mínims de qualitat, de rellevància, d'interès o de viabilitat, inclosa la no adequació amb la finalitat genèrica d'aquestes subvencions descrita en l'art. 2 o amb les línies d'actuació descrites en l'art. 10 d'aquestes bases, pot acordar-ne motivadament la inadmissió, i en aquest cas el secretari o la secretària de l'òrgan en donarà trasllat a l'òrgan instructor per què declari i notifiqui a l'interessat la pèrdua del dret al tràmit corresponent, això és, a la presa en consideració i valoració del projecte objecte de sol·licitud.

6. Un cop avaluades les sol·licituds, la comissió avaluadora emetrà un informe en el qual es concretarà el resultat de l'avaluació efectuada, els criteris aplicats, i l'ordre de prelació de les sol·licituds, de més a menys puntuació. A més, proposarà l'ajustament vers la distribució dels fons establerta per a cada exercici i subconcepte que resulti necessari i l'oportuna modificació de les partides pressupostàries, sense augmentar en cap cas el crèdit total, en vista de les persones i les entitats que hagin resultat beneficiàries i dels projectes, actuacions i activitats que han estat objecte de subvenció.

Aquest informe, que ha de servir de base per elaborar la proposta de resolució de concessió que dicti l'òrgan competent, s'annexarà a l'acta de la sessió corresponent, la qual s'aprovarà, en cas de no preveure's cap altra sessió, en la mateixa reunió d'acord amb el que disposa l'art. 18.2 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, del règim jurídic del sector públic. A tal efecte, el secretari ha d'elaborar l'acta amb el vistiplau del president i l'ha de remetre per mitjans electrònics als membres de la comissió avaluadora, els quals poden manifestar pels mateixos mitjans la seva conformitat o objeccions al text, als efectes d'aprovar-la. En cas de conformitat, es considera aprovada en la mateixa reunió.

Article 18 Criteris objectius que han de regir l'atorgament de la subvenció

1. Els criteris objectius que han de regir l'atorgament de les subvencions es classifiquen en:

a. Criteris generals, i en el seu cas de priorització, que s'estableixen en l'apartat següent.

b. Criteris específics i de preferència que es fixen a la convocatòria.

2. Els criteris d'avaluació i barem dels projectes seran els següents:

a. El grau de sinergia amb els objectius i activitats del Parc Nacional de Cabrera.

b. Les actuacions mediambientals de recuperació d'àrees degradades i altres actuacions que revalorin els recursos naturals de l'entorn.

c. El caràcter d'exemplificació d'un model de desenvolupament compatible amb la conservació dels processos naturals.

d. El grau de contribució al manteniment i promoció de les activitats tradicionals.

e. La intensitat de l'efecte sobre la millora de la qualitat de vida i el desenvolupament socioeconòmic.

f. El volum de creació d'ocupació estable.

g. Hectàrees cobertes per actuacions efectives de conservació de la biodiversitat, que s'hauran d'acreditar a la memòria.

h. El grau de maduració del projecte.

El barem ha d'incloure un factor de multiplicació (x 1,2) per discriminar positivament els projectes que, referits a inversions, repercuteixin directament sobre els residents en l'interior de l'àrea d'influència socioeconòmica del Parc Nacional de Cabrera, així com aquelles iniciatives que presentin alguna de les condicions establertes a l'article 3.c) del Reial decret 1229/2005, de 13 d'octubre, pel qual es regulen les subvencions públiques amb càrrec als pressuposts generals de l'Estat en les àrees d'influència socioeconòmica dels parcs nacionals.

En la convocatòria es poden establir criteris addicionals per baremar els projectes presentats.

3. Les convocatòries de subvencions poden concretar, si escau, els criteris objectius generals i de priorització que han de regir l'atorgament de la subvenció, i els barems de valoració.

4. Les subvencions seran atorgades seguint l'ordre de prelació, de major a menor puntuació, segons els resultats obtinguts per la suma de tots els punts, que segons els criteris prevists en aquest article s'hagin establert en la corresponent convocatòria. En cas d'empat, es prioritzarà, en primer lloc, el projecte amb major nombre d'hectàrees cobertes per actuacions efectives de conservació de la biodiversitat, i, en cas de persistir l'empat, es prioritzarà la sol·licitud primera en el temps, circumstància que vendrà determinada per la data de presentació que així consti en els corresponents justificants de registre de les sol·licituds dels diferents projectes que hagin resultat empatats.

Es denegarà l'atorgament de subvencions a les entitats sol·licitants sancionades o condemnades en els darrers tres anys perquè hagin exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere, sancionades per resolució administrativa ferma o condemnades per sentència judicial ferma, d'acord amb el que disposa l'article 11 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.

Article 19 Proposta de resolució i tràmit d'audiència

1. L'instructor, a la vista de l'expedient i de l'informe de la comissió avaluadora, ha de formular motivadament proposta de resolució, en la qual ha d'especificar-ne la quantia de la subvenció, l'avaluació i els criteris de valoració seguits per a la seva determinació.

2. La proposta s'ha de notificar als interessats, obrint, si escau, un tràmit d'audiència per un període mínim de deu dies i màxim de quinze, a fi de que puguin formular les al·legacions que estimin adients.

Es podrà prescindir del tràmit d'audiència quan no figurin en procediment ni siguin tinguts en compte altres fets ni altres al·legacions i proves que les adduïdes pels interessats. En aquest cas, la proposta de resolució formulada tindrà el caràcter de definitiva.

3. En tot cas, quan l'import de la subvenció que resulti de l'informe previ que ha de servir de base a la proposta de resolució provisional sigui inferior a l'import sol·licitat, l'instructor podrà instar el sol·licitant que modifiqui la seva sol·licitud, en el termini corresponent al tràmit d'audiència, amb la finalitat d'ajustar-la a l'import de la subvenció susceptible d'atorgament i acceptar-la.

La modificació de la sol·licitud, una vegada informada per la comissió avaluadora, ha de remetre's a l'òrgan competent perquè dicti la resolució, amb la proposta de resolució prèvia de l'òrgan instructor. En qualsevol cas, la modificació de la sol·licitud haurà de respectar l'objecte, les condicions i la finalitat de la subvenció, així com els criteris de valoració establerts en relació amb les sol·licituds.

En el cas de no acceptar la quantitat inicialment aprovada, s'entendrà que desisteix de la petició de subvenció.

4. Finalitzat el tràmit d'audiència sense que s'hagin presentat al·legacions, la proposta de resolució provisional esdevindrà en definitiva, elevant-la a l'òrgan competent per resoldre.

En cas d'haver-se presentat al·legacions, seran examinades per l'òrgan instructor, el qual informarà a la comissió avaluadora si de l'examen de les al·legacions resultàs possible l'afecció o modificació de la valoració de les sol·licituds efectuada per la comissió avaluadora i pogués alterar l'ordre o la prelació de les persones beneficiàries. En aquest cas, la comissió avaluadora es reunirà i decidirà, a la vista de l'informe de l'òrgan instructor, si modifica o manté la valoració dels projectes participants, duent a terme, si escau, les modificacions precises en torn a l'ordre o prelació de les persones beneficiàries.

Article 20 Termini per resoldre i notificar i sentit del silenci administratiu

1. El termini màxim per dictar i notificar la resolució expressa és de sis mesos, a comptar, segons disposi en cada cas la convocatòria, des de l'endemà d'haver-se publicat l'extracte de la convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, des de la data d'entrada de la sol·licitud de subvenció en el registre de l'òrgan competent per a la instrucció del procediment, o des de la data d'acabament del termini de presentació de sol·licituds.

2. Transcorregut el termini per resoldre sense haver-se notificat o posat a disposició del beneficiari resolució expressa, s'entendran desestimades les pretensions per silenci administratiu, conformement a l'article 22.2 del text refós de la Llei de subvencions, aprovat per Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, sense perjudici de l'obligació de l'Administració de dictar resolució expressa en els termes que disposen els articles 21 i 25 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Article 21 Resolució i renúncia

La resolució de concessió de subvencions ha de ser motivada i ha d'expressar, com a mínim:

a. La identificació del beneficiari i la descripció de l'activitat que es subvenciona.

b. El pressupost total de l'activitat subvencionada.

c. L'import individual de la subvenció concedida.

d. El termini per executar el projecte en els termes que es fixin a la convocatòria.

e. L'obligació d'obtenir i presentar les autoritzacions prèvies preceptives de les administracions competents, així com les acreditacions, llicències o permisos exigibles segons la legislació vigent, abans d'iniciar les actuacions o projecte subvencionat, i amb l'antelació que estableixi en cada cas la convocatòria.

f. Les obligacions de la persona beneficiària i les garanties que, en el seu cas i quan procedeixi, ofereix o l'exempció d'aquestes garanties. En especial, l'obligació de comunicació a la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat, amb l'antelació que estableixi en cada cas la convocatòria, de l'inici de l'activitat subvencionada, amb la presentació, si escau, de les tres ofertes a què es refereixen els arts. 9.2.u) i 9.4 d'aquestes bases, i en el seu cas, la memòria en la qual es justifiqui expressament l'elecció quan no recaigui en la proposta econòmica més avantatjosa.

g. Si la beneficiària és una entitat local, aquesta tendrà la consideració d'entitat executora del PRTR als efectes prevists en l'Orde HFP 1030/2021, de 29 de setembre, per la qual es configura el sistema de gestió del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, i de conformitat amb el que s'estableix en la Resolució 1/2022, de 12 d'abril, de la Secretària General de Fons Europeus, per la qual s'estableixen instruccions a fi d'aclarir la condició d'entitat executora, la designació d'òrgans responsables de mesures i òrgans gestors de projectes i subprojectes, en el marc del sistema de gestió del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

h. La forma de pagament.

i. La forma de justificació dels fons percebuts.

j. Si la subvenció implica una despesa pluriennal, el nombre d'exercicis en els quals s'aplica la despesa i la quantia màxima que s'ha d'aplicar a cada exercici, dins els límits que fixen la Llei 14/2014, de 29 de desembre, de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears i les lleis de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears respecte de les despeses pluriennals. En tot cas, pel que fa a les anualitats posteriors a l'exercici corrent, s'entén que l'eficàcia de la resolució de concessió resta sotmesa a l'existència de crèdit adequat i suficient en els pressuposts generals de cada exercici, com també a la previsió expressa de la línia de subvenció en el pla estratègic de subvencions de l'any corresponent.

k. Que exhaureix el procediment administratiu i que contra la mateixa es pot interposar, alternativament, recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Medi Ambient i Territori en el termini d'un mes a comptar des de la notificació, o directament recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos davant la jurisdicció contenciosa-administrativa, indicant l'òrgan jurisdiccional concret.

2. Les resolucions s'han de notificar individualment i telemàticament als beneficiaris i es publicaran en tot cas com a acte múltiple al web http://natura.caib.es.

3. Les persones beneficiàries podran presentar escrit de renúncia a l'ajuda concedida dirigit a la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat i d'acord amb el model establert en l'annex 5 d'aquesta Ordre, tal com s'estableix en l'art. 94 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. La renúncia ha de ser prèvia a l'inici de l'activitat subvencionada o, en el seu cas, al seu cobrament. Quan la renúncia a la subvenció es realitzi amb posterioritat al seu cobrament, total o parcial, el beneficiari reintegrarà les quantitats percebudes.

4. La resolució de concessió, a més de contenir els sol·licitants als quals es concedeix la subvenció i la desestimació expressa de les restants sol·licituds, podrà incloure una relació ordenada de totes les sol·licituds que, complint amb les condicions administratives i tècniques establertes en les bases reguladores per adquirir la condició de beneficiari, no hagin estat estimades per superar la quantia màxima del crèdit fixat en la convocatòria, amb indicació de la puntuació atorgada a cadascuna d'elles en funció dels criteris de valoració prevists en aquesta.

En aquest supòsit, si es renunciés a la subvenció per algun dels beneficiaris, l'òrgan concedent acordarà, sense necessitat d'una nova convocatòria, la concessió de la subvenció al sol·licitant o sol·licitants següents a aquell en ordre de la seva puntuació, sempre que, amb la renúncia per part d'algun dels beneficiaris, s'hagi alliberat crèdit suficient per a atendre almenys una de les sol·licituds denegades.

Article 22 Pròrroga, modificació i anul·lació de la resolució de concessió

1. El conseller o la consellera de Medi Ambient i Territori, a petició del beneficiari, pot prorrogar el termini d'execució del projecte o activitat objecte de subvenció. Aquesta pròrroga no podrà excedir d'un any, sense perjudici de poder-se sol·licitar i concedir successives pròrrogues, cap de les quals podrà, no obstant, excedir del 30 de juny de 2025. Cada convocatòria podrà establir-ne, a més, les particularitats que en cada cas es considerin.

Les pròrrogues s'han de sol·licitar i resoldre abans del venciment del termini establert en la resolució de concessió per a la seva execució.

2. L'alteració de les condicions tingudes en compte per concedir la subvenció i, en tot cas, l'obtenció de subvencions incompatibles amb les regulades per aquesta Ordre, produirà la modificació de la resolució de concessió en els termes prevists en l'article 24 del text refós de la Llei de subvencions, aprovat per Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

3. Sense perjudici del que s'estableix en els apartats anteriors, també podran modificar-se les característiques tècniques o econòmiques del projecte inicialment aprovat per l'Administració per circumstàncies sobrevingudes, així com les condicions tècniques d'execució de l'activitat subvencionada, d'ofici o a instància del beneficiari, sempre que la modificació no alteri substancialment la naturalesa o la finalitat de la subvenció, no perjudiqui tercers i sigui autoritzada per l'òrgan concedent de la subvenció mitjançant una resolució expressa de modificació.

4. L'anul·lació de la resolució de concessió de la subvenció s'ajustarà al previst en l'article 25 del text refós de la Llei de subvencions, aprovat per Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

 

Capítol IV De la subcontractació o encàrrec a mitjans propis, de la justificació de les despeses, del pagament de la subvenció, de la revocació i reintegrament de les subvencions, de la informació, comunicació i publicitat.

Article 23 Subcontractació o encàrrec a mitjans propis

1. El beneficiari pot subcontractar, de forma total o parcial, l'activitat subvencionada, excepte les activitats que, tot i augmentar el cost de l'activitat subvencionada, no aportin valor afegit al contingut de la mateixa activitat.

Tractant-se d'entitats que tinguin la consideració de poders adjudicadors d'acord amb la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic, podran efectuar un encàrrec a mitjans propis, en els termes prevists en l'article 32 de la citada llei.

2. S'entén que un beneficiari subcontracta quan concerta amb tercers l'execució total o parcial de l'activitat que constitueix l'objecte de la subvenció. Queda fora d'aquest concepte la contractació de les despeses en què hagi d'incórrer el beneficiari per a la realització per si mateix de l'activitat subvencionada.

3. No es pot subcontractar l'execució total o parcial de les activitats subvencionades amb les persones, entitats, intermediaris o assessors especificats en l'article 38.7 del text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

4. Quan l'activitat subcontractada amb un tercer excedeixi el 20% de l'import de la subvenció i l'import sigui superior a 60.000,00 euros, la subcontractació estarà sotmesa al compliment dels següents requisits:

a. Que es subscrigui per escrit.

b. Que la formalització sigui autoritzada prèviament per l'òrgan competent per concedir la subvenció.

En tot cas, no es pot fraccionar un contracte amb la finalitat de disminuir la quantia i eludir el compliment dels requisits a que es refereix aquest apartat.

5. Els subcontractistes o mitjans propis queden obligats només front el beneficiari, que assumirà la total responsabilitat de l'execució de l'activitat subvencionada davant l'òrgan atorgant de la subvenció.

6. En cas que la persona o entitat beneficiària de l'ajuda subcontracti l'activitat objecte de la subvenció de manera total o parcial, haurà de preveure els mecanismes per assegurar el compliment del principi de «no causar un perjudici significatiu» al medi ambient per part dels subcontractistes.

7. Són obligacions dels subcontractistes i dels mitjans propis:

a. Estar subjecte a les actuacions de comprovació i control que estableix l'apartat 2.f) de l'article 9 d'aquesta Ordre.

b. Subscriure la declaració responsable relativa a la cessió i tractament de dades en relació amb l'execució dels projectes del PRTR, amb el contingut previst en el model de l'annex IV.B de l'Ordre HFP 1030/2021.

c. Subscriure la declaració de compromís de compliment dels principis transversals establerts en el PRTR i que puguin afectar a l'àmbit objecte de gestió, que estableix l'article 2 de l'Ordre HFP 1030/2021, i amb el contingut previst en el model de l'annex IV.C d'aquesta norma.

d. Acreditar la inscripció en el Cens d'empresaris professionals i retenidors de l'Agència Estatal de l'Administració Tributària, que ha de reflectir l'activitat econòmica efectivament desenvolupada a la data de sol·licitud de l'ajut.

e. Subscriure i lliurar a la persona o entitat beneficiària, juntament amb les factures o els documents equivalents, un estat amb el detall dels costs per naturalesa econòmica i, si escau, del benefici derivat de la realització de l'activitat subcontractada, que s'ha de mantenir a disposició dels òrgans competents per comprovar i controlar l'aplicació de la subvenció.

Article 24 Sol·licitud de pagament i justificació de les despeses

1. Els beneficiaris han de sol·licitar el pagament de la subvenció i justificar davant la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat l'aplicació dels fons concedits a l'objectiu que hagi servit de fonament per a la concessió de la subvenció, així com les despeses en què han incorregut, i acreditar el compliment de les obligacions establertes en el text refós de la Llei de subvencions, aprovat per Decret legislatiu 2/2005, en les bases reguladores aprovades per aquesta Ordre, en la convocatòria i en la resolució de concessió, i les previstes en la restant normativa aplicable.

2. La sol·licitud de pagament, que inclou la justificació de les despeses, s'ha de presentar de manera electrònica mitjançant el tràmit telemàtic que estarà disponible en el procediment publicat en la Seu Electrònica d'aquesta Administració, en el qual, d'acord amb el que disposa l'article 66.6 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, s'haurà d'adjuntar la sol·licitud específica de pagament que estarà disponible en la Seu Electrònica d'aquesta Administració, signada electrònicament, i que ha d'acompanyar-se de la documentació que s'estableix en l'annex 4.A d'aquesta Ordre.

També es podrà presentar la sol·licitud de pagament i de justificació de les despeses, d'acord amb el que disposa l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, en els restants registres electrònics de l'Administració General de l'Estat, de les comunitats autònomes, de les entitats que integren l'administració local i del sector públic institucional.

En cas de presentar-la de manera presencial, l'Administració requerirà a l'interessat perquè la presenti en qualsevol de les formes indicades anteriorment. La presentació electrònica o telemàtica tindrà efectes retroactius i, a tal efecte, es considerarà com a data de presentació de la sol·licitud de pagament i de justificació de les despeses aquella en la qual s'hagi presentat la sol·licitud de manera presencial, sempre que no existeixin diferències entre la documentació presentada presencialment i la presentada telemàticament. En cas d'existir diferències, sols es tindrà en compte la presentada telemàticament i la data en la qual aquesta ha estat registrada.

3. La manca de justificació de la totalitat del pressupost del projecte determinarà la minoració de la subvenció en la mateixa proporció.

4. El termini màxim de justificació de la subvenció s'ha de concretar a la resolució de concessió i, en tot cas, no pot ser superior a tres mesos a comptar des de la data de finalització del termini per a la realització de l'activitat que s'hagi establert en la resolució de concessió.

5. El conseller o la consellera de Medi Ambient i Territori podrà atorgar una ampliació del termini establert per presentar la justificació, que no podrà excedir de la meitat del mateix i sempre que no es perjudiquin drets de tercers.

Les condicions i el procediment per a la concessió de l'ampliació són els establerts en l'article 32 de la Llei 39/2015, 1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

6. Transcorregut el termini assenyalat en l'apartat 4, o en el seu cas en l'apartat 5, sense haver-se presentat l'esmentada justificació, s'ha de requerir al beneficiari per què la presenti en el termini improrrogable de quinze dies, en aplicació del que preveu l'article 70.3 del Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, aprovat per Reial decret 887/2006, de 21 de juliol.

La falta de presentació de la justificació en el termini establert en aquest apartat comportarà l'exigència del reintegrament i altres responsabilitats establertes en la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions. La presentació de la justificació en el termini addicional establert en aquest apartat no eximirà al beneficiari de la responsabilitat que, conforme al règim sancionador aplicable, li pugui correspondre.

7. La justificació de les despeses s'ha d'ajustar al model normalitzat que estableix l'annex 4.A, relatiu al model de sol·licitud de pagament i en el qual s'indica així mateix la documentació que s'ha d'aportar.

Entre la documentació que s'ha d'aportar, s'inclou una memòria d'actuació justificativa del compliment de les condicions imposades en la concessió de la subvenció, i que ha de contenir, almenys, els següents aspectes:

i. Indicació de les activitats realitzades i dels resultats obtinguts en relació amb els indicadors de seguiment i avaluació proposats.

ii. Evidència mitjançant material gràfic.

iii. Informe tècnic, si s'escau, en el que es reculli com les actuacions executades contribueixen al compliment de l'indicador de superfície (ha) amb l'amidament detallat de la superfície d'actuacions efectives de conservació de la biodiversitat que s'ha assolit a través de l'ajuda amb respecte a la superfície prevista inicialment.

iv. Plànols de localització i de detall, així com un arxiu compatible SIG amb la delimitació de la superfície d'actuació finalment executada.

v. En cas que el beneficiari hagi subcontractat, total o parcialment, l'activitat objecte de la subvenció, també s'ha de fer constar el següent:

  • La justificació dels mecanismes establerts per assegurar el compliment del principi de «no causar un perjudici significatiu» al medi ambient per part dels subcontractistes.
  • Que el subcontractista ha subscrit la declaració responsable relativa a la cessió i tractament de dades en relació amb l'execució dels projectes del PRTR, amb el contingut previst en l'annex IV.B de l'Ordre HFP 1030/2021
  • Que el subcontractista ha subscrit la declaració de compromís de compliment dels principis transversals establerts en el PRTR i que puguin afectar a l'àmbit objecte de gestió, que estableix l'article 2 i amb el contingut previst en l'annex IV.C de l'Ordre HFP 1030/2021.
  • Que s'ha acreditat que el subcontractista està inscrit en el Cens d'empresaris professionals i retenidors de l'Agència Estatal de l'Administració Tributària, i el qual ha de reflectir l'activitat econòmica efectivament desenvolupada a la data de sol·licitud de l'ajut.

A més, també s'exigeix una memòria econòmica justificativa del cost de les activitats realitzades, que ha de incloure, almenys, els següents aspectes:

i. El model de compte justificatiu previst en l'annex 4.B, degudament emplenat i signat.

ii. Les factures o documents de valor probatori equivalent en el tràfic jurídic mercantil, o amb eficàcia administrativa, incorporats en la relació a la qual fa referència el punt anterior. Les factures han de concretar suficientment els conceptes inclosos i les seves característiques, a fi que es pugui comprovar que s'ajusten als requisits de la convocatòria i a les despeses subvencionables.

iii. Els justificants de pagament, que s'han d'acreditar mitjançant algunes de les següents maneres:

  • Fotocòpia del justificant de l'ordre de transferència bancària o document bancari acreditatiu del pagament, en què han de figurar la data del document, l'import, la identificació del concepte a fi que quedi identificat el pagament de la factura, així com les dades dels ordenants i dels destinataris, que han de coincidir amb els beneficiaris i amb els emissors de la factura, respectivament;
  • Amb una còpia del xec nominatiu o pagaré nominatiu, sempre que estigui vençut, juntament amb l'extracte bancari dels beneficiaris de l'ajuda en què ha de figurar el càrrec d'aquest xec o pagaré.

iv. En cas que el beneficiari hagi subcontractat, total o parcialment, l'activitat objecte de la subvenció, s'ha de comptar, juntament amb les factures o els documents equivalents, amb l'estat, subscrit i lliurat pel subcontractista a la persona o entitat beneficiària, en el qual es detallen els costs per naturalesa econòmica i, si escau, del benefici derivat de la realització de l'activitat subcontractada, el qual s'ha de mantenir a disposició dels òrgans competents per comprovar i controlar, si escau, l'aplicació de la subvenció.

8. Només es consideren despeses justificables les realitzades o meritades dins el termini d'execució del projecte subvencionable que s'hagi fixat en la resolució de concessió, i que no podrà excedir del 30 de juny de 2025, sense perjudici que el pagament efectiu de les despeses justificables es pugui realitzar amb posterioritat a aquella data però sempre amb anterioritat a la finalització del període de justificació a què es refereix l'apartat 4 d'aquest article.

Quan el beneficiari de la subvenció sigui una empresa, i d'acord amb el que disposa l'art. 31.2 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, les despeses subvencionables en les quals hagi incorregut en les seves operacions comercials hauran d'haver-se abonat en els terminis de pagament previstos en la normativa sectorial que li sigui aplicable o, en el seu cas , en els establerts en la Llei 3/2004, de 29 de desembre, per la qual s'estableixen mesures de lluita contra la morositat en les operacions comercials.

9. Si la justificació de la subvenció presenta deficiències o no va acompanyada de la documentació exigida, es requerirà al beneficiari per què en un termini màxim de quinze dies hàbils esmeni les deficiències observades o presenti la documentació que falti i resulti necessària per comprovar la justificació i l'aplicació de la subvenció a l'objectiu que hagi servit de fonament per a la concessió de la subvenció.

La manca de presentació de la justificació, o d'una part d'ella, en el termini corresponent, determina el reintegrament, total o parcial, de la subvenció, sense perjudici de la imposició, si escau, de la corresponent sanció.

Article 25 Pagament de la subvenció

1. El pagament de la subvenció s'ha de fer efectiu una vegada s'hagi acreditat:

a. El compliment de la finalitat per a la qual va ser atorgada la subvenció.

b. La justificació de la realització del projecte, mitjançant la presentació de la sol·licitud de pagament acompanyada del compte justificatiu en els termes indicats en l'article anterior, i, si escau, després d'haver dut a terme les comprovacions o inspeccions corresponents.

c. Que, en el moment del pagament, el beneficiari està al corrent de les obligacions tributàries amb l'AEAT, amb la Seguretat Social i amb la CAIB, comprovació que s'efectuarà d'ofici per l'Administració si el beneficiari no s'hi ha oposat en el moment de fer la sol·licitud de la subvenció.

Posteriorment, es durà a terme la liquidació de la subvenció en el mode previst en l'art. 42 bis del text refós de la Llei de subvencions, aprovat per Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

2. Les convocatòries que s'aprovin a l'empara d'aquesta Ordre poden preveure en cada cas la possibilitat de pagaments fraccionats, amb la justificació prèvia de l'activitat realitzada parcialment, en els termes que la mateixa convocatòria estableixi.

3. El pagament s'efectuarà mitjançant transferència bancària al compte client bancari el número del qual s'hagi indicat pel beneficiari en la sol·licitud de pagament.

Article 26 Revocació i criteris de gradació

1. La subvenció pot ser revocada, totalment o parcialment, si, posteriorment a la resolució d'una concessió vàlida i ajustada a dret, la persona o entitat beneficiària:

a. Incompleix totalment o parcialment les obligacions o els compromisos contrets als quals està condicionada l'eficàcia de l'acte de concessió de la subvenció.

b. No assoleix els objectius prevists, o no el pot acreditar per la falta de fiabilitat dels indicadors reportats.

c. Incompleix el principi «Do No Significant Harm» (DNSH), l'etiquetatge verd i digital o les seves condicions, amb relació a les fites i objectius del PRTR, així com qualsevol altre aspecte de la normativa vinculada al PRTR.

2. La revocació de la subvenció es regeix pel següent procediment:

a. Iniciació d'ofici, mitjançant resolució del conseller de Medi Ambient i Territori, que ha d'especificar la causa de revocació, el grau d'incompliment i l'import que, si escau, ha de percebre finalment el beneficiari, així com, si cal, la mesura cautelar consistent en la retenció del pagament de les quantitats pendents d'abonar al beneficiari, en els termes de l'article 44.5 paràgraf segon del text refós de la Llei de subvencions, aprovat per Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

b. Notificació, per mitjans electrònics, de la resolució d'inici a l'interessat, a l'efecte que presenti, si escau, les al·legacions i documents que estimi adients en el termini de 15 dies hàbils.

c. Anàlisi de les al·legacions, informe addicional i obertura, en el seu cas, d'un tràmit de prova.

d. Tràmit d'audiència, si es sol·liciten informes addicionals o es practica prova, amb notificació electrònica a l'interessat.

e. Estudi d'al·legacions o d'informació addicional, si l'interessat les formula durant el tràmit d'audiència.

f. Proposta de resolució del director general d'Espais Naturals i Biodiversitat.

g. Resolució del conseller de Medi Ambient i Territori, que es notificarà electrònicament a la persona interessada i a la Intervenció general de la Comunitat Autònoma, a través del servei de Gestió Econòmica de la conselleria.

3. A l'efecte de la revocació, s'han de tenir en compte el principi general de proporcionalitat i la resta de criteris de gradació següents:

a. En el cas d'execució parcial del projecte objecte de subvenció, el nivell de divisibilitat de l'activitat i de la finalitat pública perseguida en cada cas. En particular, s'ha de tenir en compte l'existència de mòduls, fases o unitats individualitzades que siguin susceptibles de dur-se a terme de manera independent.

b. En el cas d'alteració de les condicions d'execució, el grau d'incidència en la satisfacció de la finalitat essencial de la subvenció. En particular, quan la subvenció s'hagi concedit per finançar despeses o inversions de naturalesa distinta, s'ha d'acceptar la compensació d'unes partides amb d'altres, llevat que la resolució de concessió estableixi una altra cosa o que afecti al compliment de la finalitat essencial de la subvenció.

c. En el cas de la falta de presentació de la documentació justificativa de la subvenció dins el termini establert o la pròrroga, i sens perjudici del règim sancionador que, si escau, hi sigui aplicable, la revocació de la subvenció exigeix que, prèviament, l'òrgan competent per a la comprovació de la subvenció requereixi per escrit la persona o l'entitat beneficiària que presenti la documentació en el termini màxim de quinze dies i que la persona o l'entitat beneficiària no l'aporti dins aquest termini addicional.

d. En el cas d'incompliment de l'obligació de difusió publicitària a què es refereix l'article 27 s'han d'aplicar les regles especials següents:

 

i. Si encara és possible complir els termes prevists inicialment, l'òrgan concedent ha de requerir a la persona o l'entitat beneficiària perquè adopti les mesures de difusió corresponents en un termini de quinze dies com a màxim, i advertir-la expressament de l'obligació de reintegrar la subvenció si no les adopta.

ii. Si no és possible complir els termes prevists perquè les activitats ja s'han dut a terme, l'òrgan concedent pot establir mesures alternatives, sempre que aquestes permetin la difusió del finançament públic rebut amb el mateix abast que el que es preveia inicialment.

iii. En el requeriment que s'adreci a aquest efecte a la persona o l'entitat beneficiària s'ha de fixar un termini de quinze dies com a màxim perquè s'adoptin les mesures, advertint-la expressament de l'obligació de reintegrar la subvenció si no les adopta.

iv. Que el beneficiari no compleixi el requeriment a què es refereixen els punts 1r i 2n d'aquest article.

4. Quan el compliment pel beneficiari o, en el seu cas, l'entitat col·laboradora s'aproximi de forma significativa al compliment total i s'acrediti per aquests una actuació inequívocament tendent a la satisfacció dels seus compromisos, la quantitat a reintegrar vendrà determinada per l'aplicació dels criteris de gradació de l'article 17.3.n) de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

5. La revocació s'entén sense perjudici de la aplicació del regim d'infraccions i sancions que estableix el títol V del text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

Article 27 Reintegrament

1. Procedirà el reintegrament de les quantitats percebudes i l'exigència de l'interès de demora corresponent des del moment del pagament de la subvenció fins la data en què s'acordi la procedència del reintegrament, o la data en què el deutor ingressi el reintegrament si és anterior a aquesta, en els casos prevists en l'art. 37 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i en l'art. 44.1 del text refós de la Llei de subvencions, aprovat per Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

2. El procediment de reintegrament ha d'iniciar-se d'ofici per resolució de l'òrgan competent i es regirà per les disposicions generals sobre procediments administratius contingudes en la legislació estatal bàsica, sense perjudici de les particularitats establertes en el text refós de la Llei de subvencions, aprovat per Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, en les disposicions reglamentàries de desenvolupament i en la legislació de finances, tot tenint en compte les regles particulars i els criteris de gradació que s'estableixen a la present Ordre.

Article 28 Informació, comunicació i publicitat

1. Els beneficiaris de les ajudes estan obligats a:

a. Dur a terme les actuacions d'informació i publicitat que s'indiquen en el manual de comunicació per a gestors i beneficiaris dels fons del PRTR del Ministeri d'Hisenda i Funció Pública.

b. Fer menció a l'origen d'aquest finançament i incloure'n l'emblema de la UE amb una declaració de finançament adequada que digui «finançat per la Unió Europea-Next GenerationEU», en particular, quan promoguin les accions i els seus resultats, facilitant-ne informació coherent, efectiva i proporcionada dirigida a múltiples destinataris, inclosos els mitjans de comunicació i el públic (article 34 del Reglament (UE) 2021/241, del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer de 2021 pel qual s'estableix el Mecanisme de Recuperació i Resiliència).

c. Col·locar tots els cartells i plaques acreditatius de l'origen del finançament del projecte en un lloc ben visible d'accés al públic, que inclourà l'emblema europeu i de la comunitat autònoma.

d. Exhibir en un lloc destacat l'emblema de la UE i la declaració de finançament en tots els productes digitals, llocs web i versions mòbils destinats al públic o participants.

2. Les convocatòries que es dictin a l'empara d'aquestes bases s'han de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, amb indicació dels recursos procedents, d'acord amb l'article 15.1 del text refós de la Llei de subvencions, aprovat per Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre. Aquesta ordre compleix les exigències de la citada normativa.

3. La informació sobre les convocatòries i les resolucions de concessió derivades de les mateixes es remetrà a la Base de Dades Nacional de Subvencions (BDNS) conformement als articles 18 i 20 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i es publicarà al web http://www.caib.es

4. En tot cas les comunitats autònomes enviaran anualment la informació sobre el grau d'execució a l'Organisme Autònom Parcs Nacionals, en el format que aquest òrgan estableixi, i en concret el percentatge d'ajudes compromeses, i el de pressupost executat.

 

Capítol V Règim d'infraccions i sancions

Article 29 Infraccions i sancions

És d'aplicació el règim d'infraccions i sancions administratives previst en la normativa bàsica estatal en matèria de subvencions i continguda en el capítol I i en els articles 59, 65, 67, 68 i 69 del capítol II, ambdós del títol IV de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, així com el previst en el Títol V del text refós de la Llei de subvencions, aprovat per Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, sens perjudici de l'aplicació d'aquelles normes en matèria d'infraccions i sancions previstes en les disposicions nacionals i comunitàries en relació amb el Mecanisme de Recuperació i Resiliència i la normativa de desenvolupament.

Article 30 Procediment sancionador i òrgans competents

1. Per a la tramitació dels procediments sancionadors serà d'aplicació el reglament que per a l'exercici de la potestat sancionadora de l'Administració de la Comunitat Autònoma estigui vigent en cada cas de conformitat amb el que preveu la disposició transitòria, amb les especialitats contingudes en matèria sancionadora en la Llei 39/2015, 1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

2. Són competents per a la resolució del procediment sancionador els òrgans determinats per l'article 62.2 del Decret legislatiu 2/2005.

Disposició addicional primera Notificacions telemàtiques

Les notificacions a què es refereix aquesta Ordre s'han de realitzar sempre de forma telemàtica als subjectes que, d'acord amb el que disposa l'article 14.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, estan obligats a relacionar-se de forma electrònica, així com a les persones físiques no obligades i que hagin optat en la sol·licitud per rebre notificacions electròniques. Les notificacions que s'hagin de realitzar a la resta de subjectes es practicaran en paper i en els termes que preveu l'art. 42 de la Llei 39/2015.

Disposició addicional segona Caràcter reglamentari

La present Ordre té caràcter reglamentari, llevat de l'annex I que té caràcter d'acte administratiu, tot això a efectes de la interposició dels recursos escaients.

Disposició transitòria Reglament sobre l'exercici de la potestat sancionadora de l'Administració de la CAIB.

Fins que no es dicti altra norma, el reglament sobre l'exercici de la potestat sancionadora de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears es el aprovat pel Decret 14/1994, de 10 de febrer (BOIB núm. 21 de 17 de febrer de 1994), que és l'aplicable en tot allò que no s'oposi al previst en la Llei 39/2015, i en particular en la tramitació simplificada dels procediments sancionadors.

Disposició final Entrada en vigor

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà d'haver estat publicada en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, en la data de la signatura electrònica (28 d'abril de 2023)

El conseller de Medi Ambient i Territori Miquel Mir Gual

 

ANNEX 1 Convocatòria de subvencions per a l'any 2023 per a actuacions en l'àrea d'influència socioeconòmica del Parc Nacional Maritimoterrestre de l'Arxipèlag de Cabrera, amb càrrec al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (Next Generation EU)

Primer Objecte

Aquesta convocatòria té per objecte subvencionar actuacions que es duguin a terme en l'àrea d'influència socioeconòmica del Parc Nacional Maritimoterrestre de l'Arxipèlag de Cabrera, constituïda pels termes municipals de Palma i de Ses Salines, amb càrrec al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea (Next GenerationEU).

La convocatòria queda subjecte a les bases reguladores aprovades per aquesta mateixa Ordre.

Segon Persones beneficiàries

1. Poden ser beneficiàries de les subvencions previstes en la present convocatòria totes les persones físiques i jurídiques indicades en l'art. 8 de les bases reguladores.

2. Les persones o entitats que concorrin a la present convocatòria de subvencions han d'acreditar la condició de beneficiària de la següent manera:

i. En el cas d'entitats locals, document acreditatiu de l'acord de sol·licitud de subvenció acordat per l'òrgan competent de l'entitat local en el qual consti la quantitat que se sol·licita i la finalitat concreta de la sol·licitud i certificació del secretari de l'entitat pública acreditativa del càrrec que ostenta el sol·licitant i de la seva capacitat per formular la sol·licitud.

Així mateix, i en el cas d'entitats de caràcter supramunicipal, document de constitució o certificat del registre en el qual estiguin inscrites.

ii. En el cas d'institucions sense afany de lucre, còpia dels estatuts i de l'acreditació d'inscripció en el Registre administratiu corresponent, i certificat de situació censal emès per l'Agència Estatal de l'Administració Tributària en el qual consti l'activitat econòmica efectivament desenvolupada en la data de sol·licitud de la subvenció, quan la mateixa sigui necessària, o còpia del document justificatiu de la no obligatorietat d'inscripció en registre.

En el estatuts ha de constar que la seu local, o la de les seves seccions o delegacions, radiquen en l'àrea d'influència socioeconòmica del Parc Nacional de Cabrera, i que entre les finalitats de la qual hi figura expressament la realització d'actuacions en matèria de conservació o ús sostenible dels recursos naturals, de protecció del patrimoni historicoartístic o de promoció de la cultura tradicional.

iii. En el cas de persones físiques, còpia del certificat d'empadronament, en el cas d'oposar-se expressament a què l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears obtingui directament o per mitjans telemàtics la comprovació de les dades.

iv. En el cas d'entitats empresarials, certificat de situació censal emès per l'Agència Estatal de l'Administració Tributària, o còpia del document justificatiu de la no obligatorietat d'inscripció en registre. En el certificat de situació censal ha de constar l'activitat econòmica efectivament desenvolupada en la data de sol·licitud de la subvenció, així com el lloc en el qual es troba el domicili o la seu social i l'àmbit geogràfic en el qual la persona o entitat desenvolupa l'activitat econòmica principal. En cas de no constar en el certificat de situació censal el domicili o la seu social o l'àmbit geogràfic d'actuació principal, l'interessat ha d'aportar l'escriptura de constitució de l'entitat i els estatuts actualitzats i inscrits en el corresponent registre en els quals constin les anteriors dades.

v. En el cas d'empresaris o empresàries individuals o autònoms que resideixen en l'àrea d'influència socioeconòmica del Parc Nacional Maritimoterrestre de l'Arxipèlag de Cabrera i en la qual desenvolupin la seva activitat o pretenguin implantar-la, còpia del certificat d'empadronament en el cas d'oposar-se expressament a què l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears obtingui directament o per mitjans telemàtics la comprovació de les dades.

vi. En el cas d'empresaris o empresàries individuals o autònoms que no resideixen en l'àrea d'influència socioeconòmica del Parc Nacional Maritimoterrestre de l'Arxipèlag de Cabrera, memòria d'activitats que justifiqui que el sol·licitant realitza activitats productives de caràcter artesanal lligades al sector primari a l'interior del parc nacional.

vii. En el cas d'entitats de dret públic constituïdes a l'empara d'alguna legislació sectorial en matèria de recursos naturals renovables, incloses les confraries de pescadors, justificant o certificat d'inscripció en el registre corresponent, així com document que acrediti que la seva activitat està relacionada amb l'aprofitament ordenat en l'àrea d'influència socioeconòmica del Parc Nacional de Cabrera.

2. Si els documents exigits ja estiguessin en poder de qualsevol òrgan de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, el sol·licitant podrà acollir-se al que s'estableix en els articles 28.3 i 53.1.d) de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, sempre que faci constar l'òrgan administratiu en el qual es troben, la data en què van ser presentats o, en el seu cas, emesos, i el procediment al qual corresponen i sempre i quan no hagin transcorregut més de cinc anys des de la finalització d'aquest.

Tercer Actuacions subvencionables

1. Podran ser objecte de subvenció totes les actuacions i projectes que s'executin en l'àrea d'influència socioeconòmica del Parc Nacional Maritimoterrestre de l'Arxipèlag de Cabrera i que estiguin inclosos en alguna de les línies d'actuació previstes en l'art. 10 de les bases reguladores, en consonància amb alguna de les línies d'actuació que, sobre la conservació de la biodiversitat terrestre i marina, s'inclouen en la Inversió 2 del Component 4 del PRTR i descrites en l'art. 2.1 de les bases reguladores.

2. D'acord amb el que preveu l'art. 10.3 de les bases reguladores, les actuacions objecte de finançament poden haver-se iniciat a partir de l'1 de gener de 2022 i han d'haver finalitzat abans de l'1 de juliol de 2025.

Quart Procediment de concessió i convocatòria

Segons el que disposa l'article 1 de les bases reguladores, aquests ajuts es concediran pel procediment de concurrència competitiva mitjançant convocatòria pública i d'acord amb els criteris de publicitat, objectivitat, transparència, igualtat i no discriminació.

Cinquè Ajuts d'estat

1. En el marc de la present convocatòria, les subvencions que s'atorguin a tota entitat, independentment de la seva naturalesa jurídica, que ofereixi béns o serveis en un determinat mercat en competència amb altres operadors, i que puguin, en conseqüència, alterar-la i afectar els intercanvis comercials en el mercat interior europeu, queden subjectes al règim de minimis.

2. Les ajudes de minimis es regulen actualment amb caràcter general en el Reglament (UE) 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013 (DOUE L 352 de 24.12.2013, modificat pel Reglament (UE) 2020/972 de la Comissió, de 2 de juliol de 2020, publicat en el DOUE L 215, de 7.7.2020), en endavant Reglament de minimis, així com amb caràcter especial en el Reglament (UE) núm. 360/2012, de la Comissió, de 25 d'abril de 2012, de minimis concedides a empreses que presten serveis d'interès econòmic general (SIEG), i finalment en els diferents reglaments sectorials de minimis.

De conformitat amb el vigent Reglament de minimis, es considera, amb caràcter general, que les ajudes que no excedeixin un límit màxim de 200.000 euros concedides durant un període de tres exercicis fiscals no afecten el comerç entre els Estats membres i, per consegüent, no s'inclouen en l'àmbit d'aplicació de l'article 107.1 del TFUE. Aquest límit es fixa en 100.000 euros per a les ajudes a les empreses que operen en el sector del transport per carretera.

D'acord amb el que disposa el Reglament de minimis, aquest s'aplicarà a les ajudes concedides a les empreses de tots els sectors, amb excepció, entre altres, de les següents ajudes:

a. Les ajudes concedides a les empreses que operen en els sectors de la pesca i l'aqüicultura, les quals es troben regulades específicament pel Reglament (UE) núm. 717/2014, de la Comissió, de 27 de juny de 2014, de minimis en el sector de la pesca i de l'aqüicultura (DOUE L 190, de 28.06.2014, modificat pel Reglament (UE) 2020/2008 de la Comissió de 8 de desembre de 2020 (DOUE, L 414/15, de 9.12.2020), i pel Reglament (UE) 2022/2514 de la Comissió de 14 de desembre de 2022 (DOUE L 326, de 21.12.2022).

D'acord amb el citat Reglament, l'import total de les ajudes de minimis concedides per Estat membre a una única empresa que opera en el sector de la pesca o de l'aqüicultura no excedirà de 30.000 euros durant un període qualsevol de tres exercicis fiscals.

b. Les ajudes concedides a les empreses dedicades a la producció primària de productes agrícoles, les quals es troben regulades pel Reglament (UE) 1408/2013, de minimis en el sector agrícola (DOUE L 352, de 24.12.2013, modificat pel Reglament (UE) núm. 2019/316, de la Comissió, 21 de febrer de 2019, DOUE L 51/1, de 22.2.2019).

D'acord amb el citat Reglament, l'import total de les ajudes de minimis concedides per Estat membre a una única empresa dedicada a la producció primària de productes agrícoles no excedirà de 15.000 euros durant un període qualsevol de tres exercicis fiscals.

Si una empresa opera en els sectors contemplats en les lletres a) o b), i també en un o més sectors o desenvolupa altres activitats inclosos en l'àmbit d'aplicació del present Reglament, aquest s'aplicarà a les ajudes concedides en relació amb aquests sectors o activitats, sempre que es garanteixi per mitjans apropiats, com la separació d'activitats o la distinció de costos, que les activitats dels sectors exclosos de l'àmbit d'aplicació del Reglament no es beneficien de les ajudes de minimis concedides conformement al present Reglament.

3. Les subvencions que s'atorguin a les entitats locals i a les persones físiques o a les entitats que, independentment de la seva naturalesa jurídica, no ofereixin béns o serveis en un determinat mercat en competència amb altres operadors no constitueixen ajuts d'Estat en el sentit establert per l'art. 107 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea.

Sisè Quantia de l'ajuda

1. De conformitat amb el que preveu l'article 4 de les bases reguladores, l'import màxim de les subvencions és del 100% del cost total subvencionable del projecte, sense que en cap cas l'import de la subvenció o de les subvencions concedides pugui superar els límits establerts en la normativa de minimis que en cada cas sigui d'aplicació, ni els límits quantitatius establerts en l'apartat següent.

2. L'import màxim subvencionable per sol·licitud, segons el tipus d'entitat, és el següent:

  • Entitats locals: 600.000 €
  • Entitats empresarials (PIMEs, i empresaris o empresàries individuals i autònoms): 100.000 €
  • Persones físiques, institucions sense afany de lucre i entitats de dret públic constituïdes a l'empara d'alguna legislació sectorial en matèria de recursos naturals renovables: 100.000 €

Setè Sol·licituds

1. Els interessats que desitgin concórrer a la present convocatòria poden presentar fins a un màxim de 3 sol·licituds. L'actuació que es proposi en cada sol·licitud de subvenció ha de correspondre's amb un projecte unitari, i no s'admetran actuacions sense coherència territorial, ni funcional, ni relacionades entre si.

En el cas de presentar-se més d'una sol·licitud, els projectes presentats han de ser de línies de subvenció diferents, i no s'admetran projectes dividit en dues o més sol·licituds.

Així mateix, i als efectes del que preveu l'article 18.4 de les bases reguladores, en el cas què el beneficiari presenti més d'una sol·licitud, cada una s'ha de presentar separadament de la resta de sol·licituds, de tal manera que cada sol·licitud disposi d'un número de registre de presentació o d'origen independent.

2. Les sol·licituds han de presentar-se seguint el que disposa l'art. 14 de les bases reguladores i han de presentar-se en el termini establert en l'apartat 1 del punt Novè d'aquesta convocatòria, d'acord amb el model oficial que figura com a annex 2 de l'Ordre, acompanyades de la documentació requerida, i dirigides a la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat de la Conselleria de Medi Ambient i Territori.

En cas que l'actuació es localitzi en un lloc concret, s'aportarà un plànol de situació i detall de l'actuació, sense perjudici dels altres plànols de detall que exigeixi la definició tècnica de l'actuació, així com un arxiu compatible SIG amb la delimitació de la superfície prevista d'actuació.

3. Les sol·licituds han de presentar-se exclusivament de manera electrònica mitjançant el tràmit telemàtic que estarà disponible en el procediment publicat en la Seu Electrònica d'aquesta Administració (https://www.caib.es/seucaib).

4. En aplicació del que preveu l'article 7.2, paràgraf tercer, de les bases reguladores, i d'acord amb el que disposa l'art. 4 i l'annex III de l'Ordre HFP 55/2023, de 24 de gener, relativa a l'anàlisi sistemàtica del risc de conflicte d'interès en els procediments que executen el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, atès que existeix la possibilitat que alguna de les subvencions finalment atorgades amb càrrec a aquesta convocatòria superi els 10.000 euros, es comprovaran el 100% de sol·licituds, independentment de la quantia finalment atorgada per a cadascuna d'elles, a l'efecte de realitzar l'anàlisi de risc de conflicte d'interès regulat per aquesta Ordre.

5. Així mateix, les dades dels beneficiaris s'inclouran a la «Base de dades dels beneficiaris de les ajudes, de contractistes i subcontractistes» a què es refereix l'article 8.4 de l'Ordre HFP 1030/2021, de 29 de setembre, en compliment del que preveu l'article 22 del Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer de 2021, en el qual es concreta l'obligació de recaptar, en un format electrònic que permeti realitzar cerques i en una base de dades única, informació identificativa relativa al perceptor final dels fons, així com dels contractistes i subcontractistes, i en concret les categories de dades que es relacionen en l'apartat 2.d) de l'article 22 del citat Reglament.

Vuitè Requisits tècnics i econòmics dels projectes finançables

1. Les actuacions que així ho requereixin han de comptar amb les autoritzacions prèvies i preceptives de les administracions competents, així com les acreditacions, llicències o permisos exigibles segons la legislació vigent, totes les quals han d'aportar-se amb la sol·licitud de subvenció si es tracta d'una actuació ja iniciada, o, tractant-se d'actuacions no iniciades, amb l'antelació que s'estableix en l'apartat 3 del punt Novè d'aquesta convocatòria.

La falta d'aportació de les autoritzacions o de les acreditacions, llicències o permisos a què es refereix el paràgraf anterior en el termini indicat serà causa de revocació d'acord amb el disposa l'art. 26.1.a) de les bases reguladores per incompliment de la obligació establerta en l'art. 9.2.p) de les mateixes bases reguladores, o, en el seu cas, de reintegrament, d'acord amb el previst en l'art. 27.1 d'aquestes bases, per aplicació de la causa prevista en l'art. 44.1.f) del text refós de la Llei de subvencions, aprovat per Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

2. Les ajudes estan vinculades als objectius previstos al PRTR i perseguits per les bases reguladores d'aquesta convocatòria, definits en l'art. 2.2, i en concret a l'assoliment de 428 hectàrees d'actuació de conservació de la biodiversitat en l'àrea d'influència socioeconòmica del Parc Nacional Maritimoterrestre de l'Arxipèlag de Cabrera per al mes de juny del 2026. A tals efectes, les persones beneficiàries han d'assegurar-se d'incloure en les seves sol·licituds les actuacions mínimes l'execució de les quals permetrien el compliment dels indicadors assenyalats, sense perjudici de la possibilitat d'incloure-hi altres actuacions que no contribueixin directament a la consecució de l'indicador concret si així ho consideren.

Així mateix, les persones beneficiàries han de justificar i, si escau, acreditar en la memòria d'actuació a què es refereix l'art. 23.6.a) d'aquesta Ordre, la consecució dels objectius i dels resultats obtinguts amb l'execució de les actuacions subvencionades amb relació als indicadors de seguiment d'amidaments i avaluació proposats.

3. Els projectes subvencionables han de ser d'un import mínim de:

  • 30.000 €, en el cas de projectes presentats per entitats locals.
  • 5.000 €, en el cas de projectes presentats per entitats empresarials (PIMEs, i empresaris o empresàries individuals o autònoms).
  • 5.000 €, en el cas de projectes presentats per persones físiques, institucions sense afany de lucre i entitats de dret públic constituïdes a l'empara d'alguna legislació sectorial en matèria de recursos naturals renovables.

Novè Terminis

1. El termini de presentació de les sol·licituds, a què es refereix l'article 14 de les bases reguladores, és de 30 dies hàbils, comptadors des de l'endemà de la publicació simultània de la present convocatòria i de l'extracte en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

2. Els interessats disposen d'un termini de quinze dies hàbils, a comptar des del dia següent de la notificació del requeriment, per esmenar els defectes que apreciï l'òrgan competent amb relació a la sol·licitud de subvenció i aportar, en el seu cas, la documentació que hi falti.

3. En el cas que l'activitat o projecte subvencionat s'hagi d'iniciar amb posterioritat a la presentació de la sol·licitud, l'entitat beneficiària ha de comunicar-ne l'inici efectiu de l'activitat o projecte subvencionat amb una antelació mínima de 15 dies a la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat, amb la presentació, si escau, per una banda de les tres ofertes a què es refereix la lletra u) de l'article 9.2 de les bases reguladores, i en el seu cas la memòria en la qual es justifiqui expressament l'elecció quan no recaigui en la proposta econòmica més avantatjosa, i, per altra banda, dels permisos, llicències i autoritzacions necessàries per poder executar les accions i projectes finançats.

4. Els interessats disposen d'un termini de deu dies hàbils per al·legar i presentar els documents i les justificacions que considerin pertinents en el tràmit d'audiència, prèvia a la resolució, que, en el seu cas, s'obri d'acord amb el que preveu l'art. 19.2 de les bases reguladores.

5. El termini màxim per dictar i notificar la resolució expressa és de sis mesos, a comptar des de l'endemà de la data d'acabament del termini de presentació de sol·licituds. La manca de resolució expressa i notificació en el termini indicat té caràcter desestimatori.

6. Les actuacions objecte de finançament poden haver-se iniciat a partir de l'1 de gener de 2022 i han d'haver finalitzat abans de l'1 de juliol de 2025, i poden tenir una durada anual o pluriennal.

7. El termini d'execució del projecte o activitat objecte de subvenció es concretarà en la resolució de concessió. Aquest termini es pot prorrogar, a petició de beneficiari, per resolució del conseller en els termes prevists en l'article 22 de de les bases reguladores. Les pròrrogues s'han de sol·licitar i resoldre abans del venciment del termini d'execució.

Ni el termini que es fixi en la resolució de concessió ni el de les pròrrogues que es puguin concedir podrà excedir del 30 de juny de 2025.

8. El termini màxim de presentació de la documentació justificativa de les despeses a què es refereix l'article 24 de les bases reguladores, aprovades per la present Ordre, s'ha de concretar a la resolució de concessió i, en tot cas, no pot ser superior a tres mesos, a comptar des de la data de finalització del termini per a la realització de l'activitat que s'hagués establert en la resolució de concessió.

9. Es disposa d'un termini de quinze dies per esmenar els defectes en la justificació de la subvenció que, si escau, apreciï l'òrgan competent per comprovar la justificació, amb la comunicació prèvia adreçada a l'entitat beneficiària.

10. El termini mínim d'afectació de l'activitat subvencionada a la finalitat concreta per a la qual s'ha atorgat la subvenció, quan es tracti de béns o altres drets reals, ha de ser de cinc anys per als béns susceptibles d'inscripció en un registre públic i de dos anys per a la resta de béns.

Desè Import màxim de la convocatòria i crèdits pressupostaris als quals s'imputa

1. L'import màxim que es destina a aquesta convocatòria és de 3.890.000,00 € (tres milions vuit-cents noranta mil euros) amb càrrec a les partides pressupostàries següents de l'any 2023 a l'any 2025 o equivalents d'exercicis futurs, desglossat amb els següents imports i anualitats:

Anualitat

Partida pressupostària

Import

2023

15301 G/571C03 76001 00 MR032

200.000,00 €

2023

15301 G/571C03 46001 00 MR032

100.000,00 €

2023

15301 G/571C03 77000 00 MR032

100.000,00 €

2023

15301 G/571C03 47000 00 MR032

200.000,00 €

2023

15301 G/571C03 78000 00 MR032

200.000,00 €

2023

15301 G/571C03 48000 00 MR032

200.000,00 €

2024

15301 G/571C03 76001 00 MR032

200.000,00 €

2024

15301 G/571C03 46001 00 MR032

100.000,00 €

2024

15301 G/571C03 77000 00 MR032

100.000,00 €

2024

15301 G/571C03 47000 00 MR032

200.000,00 €

2024

15301 G/571C03 78000 00 MR032

200.000,00 €

2024

15301 G/571C03 48000 00 MR032

200.000,00 €

2025

15301 G/571C03 76001 00 MR032

400.000,00 €

2025

15301 G/571C03 46001 00 MR032

167.000,00 €

2025

15301 G/571C03 77000 00 MR032

267.000,00 €

2025

15301 G/571C03 47000 00 MR032

300.000,00 €

2025

15301 G/571C03 78000 00 MR032

423.000,00 €

2025

15301 G/571C03 48000 00 MR032

333.000,00 €

La distribució dels fons establerta per a cada exercici i subconcepte en les aplicacions pressupostàries indicades té un caràcter estimatiu. La comissió avaluadora proposarà en l'informe que ha de servir de base per elaborar la proposta de resolució de concessió a què es refereix l'art. 17.6 de les bases reguladores, l'ajustament que resulti necessari i l'oportuna modificació de les partides pressupostàries, sense augmentar en cap cas el crèdit total, en vista de les persones i les entitats que hagin resultat beneficiàries i dels projectes, actuacions i activitats que han estat objecte de subvenció, per tal de poder imputar correctament els compromisos de finançament i les despeses lligades, tenint en compte el tipus de persona o entitat beneficiària, el calendari previst per a l'execució dels diferents projectes, els eventuals pagaments fraccionats que es preveuen dur a terme i finalment les anualitats en les quals es pretenen imputar tant els pagaments fraccionats com la resta de pagaments que escaiguin, prèvia la justificació de les despeses d'acord amb el que preveuen al respecte les bases reguladores i aquesta convocatòria.

Sense perjudici de l'anterior, el crèdit total es desglossa d'acord amb la següent distribució per beneficiaris:

  • Per a entitats locals: 1.167.000 €
  • Per a entitats empresarials: 1.167.000 €
  • Per a persones físiques, institucions sense afany de lucre i altres: 1.556.000€

Aquestes quanties constituiran en tot cas el màxim que es pot concedir o atorgar de forma conjunta al total de les entitats que integren cada grup de beneficiaris. No obstant, dins cada un d'aquests grups es poden compensar les quanties corresponents amb les diferents partides pressupostàries del capítol 4 (transferències corrents) amb les diferents partides pressupostàries del capítol 7 (transferències de capital) per tal de poder atorgar o concedir el 100% del cost dels projectes que en resultin beneficiaris.

Sols en els casos en què, després de valorats els projectes i abans de dictar-se les resolucions de concessió de subvencions dels beneficiaris que integrin un grup d'aquests, i no havent-se esgotat les diferents partides pressupostàries dels capítols 4 i 7 que li corresponen al citat grup de beneficiaris, el romanent podrà destinar-se al finançament de la resta de projectes que, seguint l'ordre de puntuació, no hagin resultat finançats amb el 100% o no hagin resultat beneficiaris.

2. En el cas de concessió de pròrrogues, s'imputarà a les partides pressupostàries equivalents de l'exercici 2026.

Onzè Comissió avaluadora

1. La composició de la comissió avaluadora, a què es refereix l'article 17.1 de les bases reguladores, és la següent:

a. Presidenta o president: cap del Departament de Medi Natural

b. Cinc vocals:

 

1r. Tres tècnics de la direcció general competent en matèria d'espais naturals i biodiversitat designats per la persona titular, un dels quals ha de ser designat com a secretari de l'òrgan col·legiat.

2n. Una persona representant del Servei Jurídic de la Conselleria de Medi Ambient i Territori, designat per la Secretaria General d'aquesta Conselleria.

3r. Una persona representant del Servei de Gestió Econòmica de la Conselleria de Medi Ambient i Territori, designat per la Secretaria General d'aquesta Conselleria.

2. A les designacions del director general d'Espais Naturals i Biodiversitat i de la secretària general s'ha de tenir en compte una presència equilibrada d'homes i dones, per la qual cosa es coordinaran ambdós titulars dels òrgans directius.

3. La comissió avaluadora ajustarà el seu funcionament al que estableix l'article 17 de les bases reguladores.

Dotzè Criteris objectius i de preferència, de caràcter específic, que han de regir la concessió de la subvenció

1. Les subvencions s'han de concedir amb subjecció als principis d'objectivitat, transparència, publicitat i concurrència.

2. L'avaluació dels criteris es realitzarà mitjançant l'assignació d'una puntuació a cada un d'ells segons les regles de baremació que s'indiquen en l'apartat 3. Les subvencions es concediran a aquelles sol·licituds que hagin obtingut major puntuació fins al límit de crèdit fixat.

3. Els criteris d'avaluació i barem dels projectes seran els següents:

a. El grau de sinergia amb els objectius i activitats del Parc Nacional de Cabrera, de 0 a 30 punts.

  • L'activitat desenvolupa directament un objectiu o un programa proposat per l'administració ambiental pel Parc Nacional o la seva àrea d'influència (30 punts).
  • L'activitat manté una coherència amb els objectius del Parc Nacional (15 punts).
  • L'activitat no té relació amb els objectius del Parc Nacional (0 punts).

b. Les actuacions mediambientals de recuperació d'àrees degradades i altres actuacions que revalorin els recursos naturals de l'entorn, de 0 a 20 punts.

  • L'activitat desenvolupa directament una activitat de recuperació d'àrees degradades o bé altres actuacions que revalorin els recursos naturals de l'entorn (20 punts).
  • L'activitat no desenvolupa directament una activitat de recuperació d'àrees degradades o bé altres actuacions que revalorin els recursos naturals de l'entorn (10 punts).
  • L'activitat no té cap efecte en la recuperació d'àrees degradades o bé altres actuacions que revalorin els recursos naturals de l'entorn (0 punts).

c. El caràcter d'exemplificació d'un model de desenvolupament compatible amb la conservació dels processos naturals, de 0 a 10 punts.

  • L'activitat promou la generació d'un model de desenvolupament compatible amb la conservació dels processos naturals en l'àmbit del municipi o de la comarca (10 punts).
  • L'activitat individual, o juntament amb altres accions, contribueix a generar un procés continuat en el temps de desenvolupament compatible amb la conservació dels processos naturals (5 punts).
  • L'activitat no exemplifica un model de desenvolupament sostenible (0 punts).

d. El grau de contribució al manteniment i promoció de les activitats tradicionals, de 0 a 10 punts.

  • L'activitat contribueix a la promoció i manteniment d'oficis tradicionals de manera continuada (10 punts).
  • L'activitat promou o manté oficis tradicionals durant el temps dels projectes (5 punts).
  • L'activitat no és útil per mantenir o promoure oficis tradicionals (0 punts).

 e. La intensitat de l'efecte sobre la millora de la qualitat de vida i el desenvolupament socioeconòmic, de 0 a 5 punts.

  • Quan l'actuació, per si mateixa, millora la qualitat de vida i el desenvolupament socioeconòmic (5 punts).
  • Quan l'actuació necessita accions complementàries per millorar la qualitat de vida i el desenvolupament socioeconòmic (2 punts).
  • L'activitat no suposa millores mesurables (0 punts).

f. El volum de creació de llocs de treball estable, de 0 a 5 punts.

  • S'hi creen quatre o més llocs estables de feina (5 punts).
  • S'hi creen entre un i tres llocs estables de feina (2 punts).
  • No s'hi creen llocs estables de feina (0 punts).

g. Hectàrees cobertes per actuacions efectives de conservació de la biodiversitat, d'acord amb la previsió que consti en la memòria tècnica a presentar amb la sol·licitud i sota aprovació de la comissió avaluadora, de 0 a 30 punts

  • Si la iniciativa afecta a una superfície major o igual a 10 ha: 30 punts.
  • Si la iniciativa afecta a una superfície major o igual a 2 ha i menor a 10 ha: 20 punts.
  • Si la iniciativa afecta a una superfície major o igual a 0.1 ha i menor a 2 ha: 10 punts.
  • Si la iniciativa afecta a una superfície menor de 0.1 ha: 0 punts.

h. Grau de maduració de les actuacions, fins a 30 punts:

  • Les actuacions que comptin amb projecte totalment executat i justificat en la data de presentació de la sol·licitud: 30 punts.
  • Les actuacions que comptin amb el projecte de l'activitat executat en més d'un 50%: 20 punts.
  • Les actuacions que comptin amb el projecte de l'activitat executat en menys d'un 50%: 10 punts.
  • Les actuacions que en el moment de realitzar la sol·licitud puguin començar immediatament la seva execució per disposar de tots els permisos, llicències o autoritzacions necessaris o per ser una actuació que no requereix de permisos, llicències o autoritzacions : 5 punts
  • La resta de sol·licituds: 0 punts.

En tot cas, s'haurà d'acreditar la circumstància en què es trobi l'actuació (licitació, adjudicació, iniciada o finalitzada) a l'hora de fer la sol·licitud.

El barem inclou un factor de multiplicació (x 1,2) per discriminar positivament els projectes que, referits a inversions, repercuteixin directament sobre els residents en l'interior de l'àrea d'influència socioeconòmica del Parc Nacional de Cabrera, així com aquelles iniciatives que presentin alguna de les condicions establertes a l'article 3.c) del Reial decret 1229/2005, de 13 d'octubre, pel qual es regulen les subvencions públiques amb càrrec als pressuposts generals de l'Estat en les àrees d'influència socioeconòmica dels parcs nacionals.

Els projectes o activitats incloses en les línies d'actuació 2, 3 i 4 de l'art. 10.1 d'aquesta Ordre obtendran una puntuació addicional d'acord el següent barem, fins a un màxim de 30 punts.

  • Línia d'actuació 2. Iniciatives públiques o privades destinades a la conservació del patrimoni natural, sempre que presentin un manifest valor ecològic: 15 punts.
  • Línia d'actuació 3. Iniciatives públiques o privades orientades a l'eliminació de qualsevol classe d'impacte sobre els valors naturals o culturals que justificaren la creació del Parc Nacional, inclús l'impacte visual sobre la percepció estètica del Parc Nacional ocasionat per infraestructures preexistents: 10 punts.
  • Línia d'actuació 4. Iniciatives públiques o privades dirigides a garantir la compatibilitat i integració de les activitats i els usos tradicionals amb la finalitat i objectius del Parc Nacional, en matèria de conservació de la biodiversitat: 5 punts.

4. L'atorgament de les subvencions ha de dur-se a terme mitjançant el procediment de concurrència competitiva.

5. En cas d'empat de puntuació, s'estarà al que disposa l'art. 18.4 de les bases reguladores.

Tretzè Pagament fraccionat

Els beneficiaris poden sol·licitar un pagament fraccionat de l'import de la subvenció atorgada per un projecte, mitjançant justificacions i liquidacions parcials, d'acord amb les prescripcions següents:

a. La justificació prèvia de l'activitat realitzada parcialment s'ha de dur a terme mitjançant la presentació de la documentació indicada a l'article 24 de l'Ordre.

b. Únicament poden ser objecte de pagament fraccionat les despeses efectivament executades i pagades abans de presentar la documentació justificativa per acollir-se al pagament fraccionat.

c. Les quantitats o imports a pagar de manera fraccionada no poden ser superiors al 50% de la subvenció atorgada per a aquell projecte.

d. La memòria d'actuació justificativa a aportar amb la sol·licitud de pagament, seguint el model de l'annex 4.A, en el moment final de l'execució ha d'abastar la totalitat del projecte, independentment de la documentació aportada per obtenir el pagament fraccionat.

Catorzè Naturalesa jurídica de la convocatòria i la seva impugnació

La present convocatòria tendrà efecte el mateix dia de la seva publicació, simultània a la de l'extracte, en el Butlletí Oficial de les Illes Balears. D'acord amb el que estableix la disposició addicional segona de l'Ordre, té la naturalesa jurídica d'un acte administratiu, que exhaureix la via administrativa, contra la qual es pot interposar, alternativament, recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Medi Ambient i Territori en el termini d'un mes comptador a partir de l'endemà de la publicació de la convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, o directament recurs contenciós administratiu en el termini de 2 mesos, davant l'òrgan adient de la jurisdicció contenciosa.

Documents adjunts