Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MODEL ECONÒMIC, TURISME I TREBALL

Núm. 211650
Ordre conjunta de la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors i del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de 28 de maig de 2021 per la qual s’aproven les bases reguladores i la convocatòria extraordinària de la Línia COVID d’ajuts directes a empresaris i professionals a què es refereix el títol I del Reial decret llei 5/2021, de 12 de març, de mesures extraordinàries de suport a la solvència empresarial, en resposta a la pandèmia de la Covid-19

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La pandèmia de la Covid-19 i les decisions sobre les restriccions d'activitat econòmica per conduir la gestió sanitària han tengut un impacte enorme sobre l'economia de les Illes Balears, com així ho palesa la reducció del PIB en un 23,7 % l'any 2020 i l'efecte que encara s'evidencia en el 2021, en què la temporada turística en el mes de maig es troba pendent de l'evolució sanitària. Des d'un vessant microeconòmic, la pandèmia ha provocat una reducció significativa dels ingressos de moltes empreses i autònoms, que ha tengut una especial incidència a les Illes Balears, superior a la mitjana estatal, atesa l'estructura productiva de l'arxipèlag, clarament marcada pel sector de serveis, en general, i el sector turístic amb visitants internacionals, en particular. Amb la finalitat de protegir el teixit productiu i evitar un impacte estructural sobre l'economia, en línia amb la resta de països europeus, tant el Govern d'Espanya amb el Govern de les Illes Balears, juntament amb els consells insulars i els ajuntaments, han desplegat diferents paquets de mesures per fer costat a empreses i autònoms. El darrer d'aquests, provinent del Govern d'Espanya, és el que estableix el Reial decret llei 5/2021, de 12 de març, de mesures extraordinàries de suport a la solvència empresarial en resposta a la pandèmia de la Covid-19.

Aquest Reial decret llei crea una nova Línia Covid d'ajuts directes a autònoms i empreses, que persegueix donar suport a la solvència del sector privat mitjançant la provisió a les empreses i autònoms d'ajuts directes de caràcter finalista que permetin el pagament a proveïdors, la reducció dels deutes derivats de l'activitat econòmica i, en cas de quedar romanent, els deutes amb creditors bancaris, i també el pagament de costs fixos (com ara, per exemple, els relatius al subministrament d'energia i als canvis en les pautes de consum i de potència demandada). La línia compta amb una dotació total de 7.000 milions d'euros per al conjunt de les comunitats autònomes.

El títol I del Reial decret llei 5/2021 crea la Línia Covid d'ajuts directes a autònoms i empreses i en regula l'objecte i àmbit d'aplicació; els compartiments de la línia i l'assignació entre comunitats autònomes i les ciutats de Ceuta i Melilla (incloent-hi  les comunitats autònomes de les Illes Balears i de Canàries, en el segon dels compartiments, amb una dotació de 2.000 milions d'euros); el març bàsic dels requisits d'elegibilitat i dels criteris per a la determinació de la quantia de l'ajut, i el seguiment i el control d'aquests ajuts.

La disposició addicional quarta del Reial decret llei 5/2021 regula determinades condicions d'elegibilitat d'empreses i autònoms, com són els requisits que han de complir els destinataris en el moment de presentar la sol·licitud i determinats compromisos que han d'assumir. La disposició addicional cinquena declara que totes les mesures d'ajut s'han de subjectar a la normativa d'ajuts d'estat de la Unió Europea i la disposició addicional sisena regula les conseqüències de l'aplicació indeguda pel deutor de les mesures establertes en el Reial decret llei. Finalment, en l'annex I es relacionen els codis de la Classificació nacional d'activitats econòmiques (CNAE 09), corresponents als sectors o activitats econòmiques que han de desenvolupar els destinataris d'aquests ajuts.

En compliment del que estableix l'article 2.3 del Reial decret llei, s'ha dictat l'Ordre HAC/283/2021, de 25 de març, per la qual es concreten els aspectes necessaris per a la distribució definitiva, entre les comunitats autònomes i ciutats de Ceuta i Melilla, dels recursos d'aquesta Línia Covid d'ajuts directes a autònoms i empreses. Per tant, aquesta Ordre fixa els recursos assignats a les Illes Balears en 855.737.920 euros.

A fi d'aclarir determinades qüestions sobre els requisits d'elegibilitat i els criteris per a la determinació de la quantia de l'ajut, s'ha dictat l'Ordre HAC/348/2021, de 12 d'abril, per la qual es concreten els criteris per a l'assignació d'ajuts directes a autònoms i empreses en aplicació del que es disposa en el títol I del Reial decret llei 5/2021.

Posteriorment, el Reial decret llei 6/2021, de 20 d'abril, pel qual s'adopten mesures complementàries de suport a empreses i autònoms afectats per la pandèmia Covid-19, ha introduït modificacions en el Reial decret llei 5/2021.

En concret, en la disposició final primera, es dóna una nova redacció a l'article 3 del Reial decret llei 5/2021, en el sentit d'habilitar les comunitats autònomes per a què puguin tenir un cert marge de flexibilitat en la concessió dels ajuts, de manera que, sempre dins l'assignació total establerta per a cadascuna, puguin afegir a la llista de sectors elegibles per rebre ajuts amb càrrec a la Línia Covid, establerta en l'annex I de Reial decret llei, altres sectors addicionals que s'hagin vist particularment afectats en l'àmbit del seu territori.

Fent ús d'aquesta habilitació, s'ha considerat convenient tenir en compte, a més de les activitats econòmiques elegibles relacionades en l'annex I del Reial decret llei 5/2021, altres sectors econòmics o productius que també s'han vist afectats en l'àmbit de les Illes Balears per la situació generada per la Covid-19. Així, en la sessió de 30 d'abril, la Comissió del Pacte per a la Reactivació i la Transformació Econòmica i Social de les Illes Balears acordà ampliar els sectors econòmics coberts per aquests fons sota la base de quatre grans principis: (a) subsectors amb una caiguda molt rellevant de l'activitat i que per al seu difícil encaix en la classificació dels codis de la CNAE necessitava una inclusió particular; (b) sectors estratègics de l'economia balear, d'acord amb la Llei 4/2017, de 12 de juliol, d'indústria de les Illes Balears, i que, ateses les seves particularitats, cal protegir; (c) sectors que conformen la cadena de valor de l'activitat turística i que, malgrat això, atès que el Govern d'Espanya realitzà els seus càlculs per al conjunt d'Espanya i malgrat sí incloure aquests al sector turístic finalista, quedaren exclosos (aquests sectors s'evidencien essencialment perquè hagueren de sol·licitar ERTO per cadena de valor), i (d) sectors econòmics que s'han vist subjectes a decisions del GOIB per reduir l'activitat al llarg dels mesos posteriors a juny de 2020 per poder controlar l'evolució de la pandèmia.

El Reial decret llei 5/2021 facultava la Comunitat Autònoma de les Illes Balears a establir els paràmetres de dos casos particulars: els autònoms de temporada i el cas d'aquelles entitats creades entre l'1 de gener de 2019 i el 31 de març de 2020. Aquesta ordre defineix aquests paràmetres amb l'ànim que puguin ser beneficiaris, en el primer cas, en les mateixes condicions que la resta de persones físiques que declaren pel sistema de declaració objectiva en l'impost sobre la renda de les persones físiques i, en el segon cas, fins i tot quan no compleixen la condició de caiguda del volum d'operacions general que s'especifica més endavant.

Amb la modificació introduïda pel Reial decret llei 6/2021, les comunitats autònomes també poden, de manera excepcional i justificada, atorgar ajuts a empreses viables que en 2019 hagin tengut un resultat negatiu en la declaració de l'impost sobre la renda de les persones físiques o hagi resultat negativa la base imposable de l'impost sobre societats o de l'impost sobre la renda de no residents com a conseqüència de circumstàncies excepcionals.

En aquest sentit, es considera que la convocatòria ha d'incloure com a empreses beneficiàries d'ajuts les empreses viables que en 2019 tingueren un resultat net negatiu per estar afectades per la fallida de Thomas Cook, així com les empreses que hagin realitzat fortes inversions en 2019 sense les quals no haurien tengut un resultat net negatiu en aquest exercici.

Mitjançant aquesta Ordre de bases i convocatòria es preveuen dues línies de subvenció entre les quals es reparteix el crèdit assignat a la CAIB, d'acord amb l'Ordre HAC/283/2021. La primera, dotada amb 200.000.000,00 euros, està destinada als empresaris o professionals que apliquin el règim d'estimació objectiva en l'impost sobre la renda de les persones físiques a què fa referència l'article 2. Aquesta primera línia de subvencions està dotada econòmicament per sobre del càlcul que ha realitzat el Govern de les Illes Balears amb relació al nombre dels possibles sol·licitants que es poden presentar, amb la finalitat de garantir que cap sol·licitant que compleixi els requisits no quedi sense ajut.

S'ha previst una segona línia de subvencions per als empresaris o professionals i entitats a què fa referència el mateix precepte abans esmentat que acreditin que el seu volum d'operacions anuals declarat o comprovat per l'Administració, en l'impost sobre el valor afegit o tribut indirecte equivalent en 2020, hagi caigut més d'un 30 % respecte a 2019, sens perjudici de les excepcions abans esmentades corresponents bàsicament a les empreses afectades per la fallida de Thomas Cook i a les empreses que han realitzat fortes inversions l'any 2019. Aquesta segona línia està dotada amb 655.737.920,00 euros.

La intenció del Govern de les Illes Balears és de repartir tot el crèdit rebut del Govern d'Espanya. Per aquesta raó, una vegada finalitzat el termini de presentació de sol·licituds, el crèdit que pugui sobrar de la Línia 1 es destinarà a finançar les sol·licituds de la Línia 2, de manera que tots els beneficiaris de la Línia 2 que compleixin els requisits establerts tindran garantit un ajut entre els quals es prorratejarà el crèdit d'aquesta Línia.

D'acord amb l'article 2.4 del Reial decret llei 5/2021, les comunitats autònomes han de fer les convocatòries que els corresponguin per a la concessió dels ajuts directes als destinataris situats en els seus territoris i s'han d'encarregar de la tramitació i la gestió de les sol·licituds; de la resolució sobre aquestes; de l'abonament dels ajuts; dels controls previs i posteriors al pagament, i de totes les actuacions que siguin necessàries per garantir l'adequada utilització dels recursos, en el marc de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i de la normativa de desplegament reglamentari.

S'ha de tenir també en compte el Decret llei 3/2021, de 12 d'abril, de mesures extraordinàries i urgents per executar les actuacions i els projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, que, en l'apartat 2 de la disposició addicional primera, fixa que el que estableixen els articles 3, 7, del 15 al 17 i 23 és aplicable a les actuacions que resultin de l'execució de la Línia Covid d'ajuts directes a autònoms i empreses que es crea en el títol I del Reial decret llei 5/2021. Concretament, els articles del 15 a 17 del Decret llei 3/2021 es refereixen a les bases i les convocatòries de subvencions i als principis rectors per a la concessió de subvencions i la justificació d'aquestes, i es possibilita que les bases reguladores de les subvencions puguin incorporar les convocatòries, com també que, en aquests casos, l'aprovació de les bases hagi de seguir exclusivament els tràmits següents: resolució d'inici, informe dels serveis jurídics i, si escau, fiscalització prèvia de la Intervenció General, que s'ha d'emetre en el termini màxim de deu dies naturals.

En aplicació del que estableix l'article 4.4 del Reial decret llei 5/2021, el 5 de maig de 2021 s'ha signat un conveni entre el Ministeri d'Hisenda, l'Agència Estatal de l'Administració Tributària i la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, amb la finalitat de dur a terme les comprovacions necessàries per a la gestió d'aquests ajuts.

Així mateix, atesa la complexitat d'aquesta convocatòria de subvencions i atès també que per poder gestionar-la és necessari disposar d'informació tributària específica (de la qual no disposa la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball, com tampoc no disposa dels mitjans tècnics necessaris per poder obtenir-la), determinades funcions en la tramitació dels ajuts que regula aquesta Ordre es faran per mitjà de l'Agència Tributària de les Illes Balears, la qual, a aquest efecte, actuarà com a entitat col·laboradora, d'acord amb el que disposen els articles 12 i següents de la Llei 38/2003 i els articles 26.2.b), 27.1 i 28 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

Amb relació al procediment, s'ha de dir que, atès que els potencials beneficiaris de l'ajut regulat en aquesta Ordre són professionals, empresaris o empreses, és obligatòria la tramitació electrònica en totes les fases del procediment, d'acord amb el que disposen l'article 14 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 15.3.a) del Decret llei 3/2021, de 12 d'abril, de mesures extraordinàries i urgents per executar les actuacions i els projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, i de conformitat amb els principis d'eficàcia, proporcionalitat i eficiència.

Per acabar, atesa la finalitat dels ajuts i d'acord amb allò que estableixen l'article 34.4 de la Llei 38/2003 i l'article 37.2 del Text refós de la Llei de subvencions, després de

l'Acord del Consell de Govern de 24 de maig de 2021, es preveu el pagament anticipat de la subvenció del 100 % de l'import, sense que hi calgui cap garantia.

Per tot això, a proposta de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors i del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, d'acord amb el que estableix l'article 47.3 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, dict la següent:

ORDRE

Article 1

Objecte

1. L'objecte d'aquesta Ordre és establir les bases reguladores i aprovar la convocatòria per a la tramitació dels ajuts directes de la Línia Covid, creada pel Reial decret llei 5/2021, de 12 de març, de mesures extraordinàries de suport a la solvència empresarial en resposta a la pandèmia de la Covid-19, que consisteix en la  concessió d'ajuts directes a autònoms (empresaris i professionals) i empreses per al suport a la solvència i la reducció de l'endeutament del sector privat de les Illes Balears.

Aquests ajuts tenen caràcter finalista i s'han d'utilitzar per satisfer deute i fer pagaments a proveïdors i altres creditors, financers i no financers. També, per pagar els costs fixs considerats elegibles, d'acord amb l'article 4 d'aquesta Ordre.

2. L'Ordre inclou les línies d'ajuts següents:

a) Línia 1: ajuts per a empresaris o professionals que apliquin el règim d'estimació objectiva en l'impost sobre la renda de les persones físiques fixat en l'article 2.A.1.a) d'aquesta Ordre.

b) Línia 2: ajuts per a empresaris, professionals, empreses o entitats que determinin el rendiment net de les seves activitats en l'impost sobre la renda de les persones físiques mitjançant el règim d'estimació directa o que estiguin subjectes a l'impost sobre societats, o a l'impost sobre la renda dels no residents, amb la finalitat de quantificar la càrrega tributària derivada de l'exercici de les seves activitats econòmiques en els termes que disposa l'article 2.A.1.b) d'aquesta Ordre.

3. No és possible ser beneficiari en les dues línies a què fa referència l'article 1.2 anterior. L'aplicació del règim d'estimació objectiva en l'impost sobre la renda de les persones físiques en l'any 2019 o en el 2020 implica que s'hagi d'aplicar en tots els casos el règim de la Línia 1 amb independència que el beneficiari realitzi altres activitats a les quals resulti aplicable el règim d'estimació directa. Aquesta regla serà d'aplicació fins i tot quan s'hagi renunciat al règim d'estimació objectiva per a l'any 2021.

Article 2

Beneficiaris, requisits i obligacions

A. Beneficiaris

1. Han de tenir la condició de beneficiari les empreses no financeres i els autònoms que compleixin els requisits següents establerts en aquesta Ordre:

a) Línia 1 de la convocatòria: els empresaris o professionals que apliquin el règim d'estimació objectiva en l'impost sobre la renda de les persones físiques que compleixin els requisits establerts en l'apartat B d'aquest article.

S'han d'entendre també inclosos en aquesta Línia 1 els empresaris o professionals del paràgraf anterior que s'hagin donat d'alta entre l'1 de gener de 2019 i el 31 de març de 2020, i els empresaris o professionals que hagin estat d'alta durant un període inferior a un any per als exercicis 2019 o 2020.

Per a aquests tipus de beneficiari no és necessari complir els requisits d'elegibilitat de la caiguda del volum d'operacions establerts en la Línia següent.

b) Línia 2 de la convocatòria: els empresaris i professionals que apliquin el règim d'estimació directe en l'impost sobre la renda de les persones físiques i les entitats i establiments permanents que determinin el resultat de les seves activitats d'acord amb les normes de l'impost sobre societats o l'impost sobre la renda de no residents, sempre que el seu volum d'operacions anuals declarat o comprovat per l'Administració, en l'impost sobre el valor afegit o tribut indirecte equivalent en 2020 hagi caigut més d'un 30 % respecte a 2019 i que compleixin els requisits establerts en l'apartat B d'aquest article.

També s'entenen inclosos en la Línia 2:

b.1) Aquells subjectes les prestacions de serveis o lliuraments de béns dels quals estiguin sotmesos de forma exclusiva al règim de recàrrec d'equivalència o estiguin, en tots els casos, no subjectes o subjectes i exemptes de l'impost sobre el valor afegit o l'import de la caiguda del volum d'operacions que es determinarà de conformitat amb el que estableix l'Ordre HAC/348/2021, de 12 d'abril, per la qual es concreten els criteris per a l'assignació dels ajuts. El volum de facturació d'aquests contribuents també haurà d'haver caigut per sobre el 30 %.

b.2) Els contribuents de l'impost sobre societats o de l'impost sobre la renda de no residents amb establiment permanent que realitzin els pagaments fraccionats segons el que disposa l'article 40.2 de la Llei 27/2014, de 27 de novembre, de l'impost sobre societats, els quals hauran de declarar l'import de la base imposable, en l'impost sobre societats o en l'impost sobre la renda de no residents, abans de l'aplicació de la reserva de capitalització i compensació de bases imposables negatives de l'exercici 2019 i de l'exercici 2020, sense perjudici de la posterior comprovació dels òrgans encarregats de verificar el compliment dels requisits i obligacions. El volum de facturació d'aquests contribuents també haurà d'haver caigut per sobre del 30 %.

b.3) Els empresaris, professionals o entitats de la Línia 2 a què fan referència els apartats anteriors que s'hagin donat d'alta entre l'1 de gener de 2019 i el 31 de març de 2020 (aquells que s'hagin donat d'alta després d'aquesta data no poden tenir la condició de beneficiaris).

b.4) Les empreses creades entre l'1 de gener de 2019 i el 31 de març de 2020 que hagin realitzat una modificació estructural de la societat mercantil entre l'1 de gener de 2019 i el 31 de desembre de 2020. A aquest efecte només es considera modificació estructural la derivada del canvi de forma jurídica i no és aplicable aquesta circumstància en el cas de formar part d'un grup.

A fi de determinar el compliment dels requisits d'aquest tipus d'empreses que hagin realitzat una modificació estructural, es prendran com a referència les dades corresponents al NIF de la societat original i el NIF de la societat resultant de la modificació estructural.

Els empresaris, professionals i les entitats dels apartats b.3) i b.4) no necessitaran, per ser beneficiaris, acreditar una caiguda del volum d'operacions anual del 30 %, si bé la quantia de l'ajut es determinarà d'acord amb allò que disposa l'article 6 d'aquesta Ordre.

b.5) Les empreses, l'inici de l'activitat de les quals sigui anterior a l'1 de gener de 2019, que hagin realitzat una modificació estructural entre l'1 de gener de 2019 i el 31 de desembre de 2020 i acreditin una caiguda del volum d'operacions anual del 30 %.

b.6) Finalment, s'entenen inclosos sense necessitat de compliment del requisit estipulat en l'article 2.B.2.a), els empresaris o professionals, entitats i grups consolidats que es trobin en una o ambdues de les situacions següents i que puguin atribuir la situació d'un resultat net negatiu en la declaració de l'impost sobre la renda de les persones físiques o de l'impost sobre la renda de no residents o la base imposable negativa de l'impost sobre societats corresponent a 2019 que:

b.6.1) Hagin estat afectats per la fallida de Thomas Cook. S'ha d'entendre que han estat afectats per la fallida sempre que el resultat negatiu en l'impost sobre la renda de les persones físiques o la base imposable negativa abans de l'aplicació de la reserva de capitalització i de base imposable negatives en l'impost sobre societats derivi exclusivament de la comptabilització de l'impagament i la consideració com a despesa deduïble en aquests imposts en l'exercici 2019, i s'hagi sol·licitat la devolució de l'impost sobre el valor afegit meritat en aquestes operacions a l'AEAT o, si pertoca, se'n presenti informe d'auditor en el moment de justificar el pagament de les despeses subvencionables amb l'ajut rebut.

b.6.2) Hagin realitzat inversions en 2019 sense les quals no haurien tengut el resultat negatiu en l'impost sobre la renda de les persones físiques o la base imposable negativa abans de l'aplicació de la reserva de capitalització i de base imposable negatives en l'impost sobre societats que derivi exclusivament de l'augment en les despeses d'amortització d'immobilitzat material o immobilitzat intangible fiscalment deduïbles produïts en l'exercici 2019 respecte a l'exercici 2018 que s'ha de justificar mitjançant un  informe d'auditor que s'haurà de presentar en el moment de justificar el pagament de les despeses subvencionables.

Pel que fa al supòsit d'increment de despesa fiscalment deduïble per amortització d'immobilitzat material o immobilitzat intangible, aquest no serà aplicable en el cas d'altes d'inici d'activitat posteriors a l'1 de gener de 2019.  

b.7) Els empresaris professionals i empreses que hagin romàs d'alta durant un període inferior a un any per als exercicis 2019 o 2020.

2. Per al cas de grups consolidats que tributin en l'impost sobre societats en el règim de tributació consolidada, s'ha d'entendre com a destinatari, a l'efecte del compliment dels requisits d'elegibilitat i transferències, l'esmentat grup com un contribuent únic i no cadascuna de les entitats que l'integren, per la qual cosa el volum d'operacions que s'han de considerar per determinar la caiguda de l'activitat ha de ser el resultat de sumar tots els volums d'operacions de les entitats que conformen el grup. Aquesta regla s'ha d'aplicar només amb relació a les entitats que van formar part del mateix grup, tant en l'any 2019 com en l'any 2020.  En aquest cas, la sol·licitud ha de presentar-se per la societat representant del grup i hi ha d'incloure totes les entitats que hagin format part del grup en l'any 2020, sense perjudici del règim específic que estableix l'apartat 5 d'aquest article.

Les entitats que hagin format part d'un grup en l'any 2019, però no en el 2020, han de ser considerades com a independents i podran sol·licitar els ajuts sempre que compleixin els requisits de forma individualitzada i que en la data de sol·licitud no formin part d'un grup.

En el cas que en la data per presentar la sol·licitud formin part d'un grup, la sol·licitud, l'ha de fer la societat dominant o, si escau, la representant.

En aquells supòsits de societats que no varen formar part d'un grup en l'exercici 2019 però si ho varen fer l'any 2020 i segueixen formant-ne part en el moment de la presentació de la sol·licitud, serà el grup el que haurà de complir amb els requisits d'aquesta Ordre i no la societat de forma individual. Aquest mateix criteri també s'aplicarà en el cas en què la societat formi part del grup en la data de presentació de la sol·licitud i que també n'hagi format part el 2019 i el 2020.

En el cas que una empresa, en la data de presentació de la sol·licitud, no formi part d'un grup però que sí que hi va formar part en els exercicis 2019 o 2020, haurà de presentar la declaració de forma individualitzada i, si escau, comunicar les dades relatives al seu volum d'operacions dels exercicis 2019 i 2020.

Els grups podran presentar sol·licituds d'ajuts als diferents territoris en els quals operin, d'acord amb el que es disposa en l'article 3.4 del Reial decret llei 5/2021, modificat pel Reial decret llei 6/2021.

En el cas dels grups, als efectes de considerar acreditada una activitat que es classifiqui en alguns dels codis de la Classificació nacional d'activitats econòmiques (CNAE 09) de  l'annex I d'aquesta Ordre, o bé l'entitat dominant o bé qualsevol de les entitats dominades haurà d'haver realitzat i continuar desenvolupant en el moment de la sol·licitud, almenys una de les activitats de l'annex I com a activitat principal. No obstant això, l'aplicació dels restants paràmetres establerts en l'article 3 del Reial decret llei 5/2021, es realitzarà parant esment al conjunt d'activitats dutes a terme per la persona física o entitat sol·licitant de l'ajut.

3. Els empresaris, professionals o entitats el volum d'operacions dels quals en l'any 2020 hagi estat superior a 10 milions d'euros que desenvolupin la seva activitat econòmica en més d'un territori autonòmic o en més d'una ciutat autònoma, podran participar en aquesta convocatòria encara que hagin participat en altres convocatòries que es realitzin en els territoris en els quals operin.

4. Els empresaris, professionals o entitats el volum d'operacions de les quals en l'any 2020 hagi estat inferior o igual a 10 milions d'euros que desenvolupin la seva activitat econòmica en més d'un territori autonòmic o en més d'una ciutat autònoma i no apliquin el règim de grups en l'impost sobre societats, només poden participar en aquesta convocatòria si tenen el domicili fiscal al territori de les Illes Balears.

5. L'empresa sol·licitant que hagi deixat de formar part d'un grup durant l'any 2021 podrà presentar sol·licitud de forma individualitzada. En cas que es tracti de la societat dominant d'un grup existent en els exercicis 2019 i 2020, haurà d'indicar el nombre del grup assignat durant els esmentats exercicis, a efectes tributaris.

6. Les entitats en règim d'atribució de rendes en l'impost sobre la renda de les persones físiques podran sol·licitar els ajuts quan compleixin les condicions per ser beneficiari. La beneficiària directa de l'ajut serà l'entitat sol·licitant i no els seus socis, comuners, hereus o partícips. En els casos de la Línia 2 dels ajuts, les magnituds per considerar en la determinació de l'ajut es calcularan com a entitat.

7. En el cas que una activitat econòmica de les recollides en els codis de la CNAE de l'annex I d'aquesta Ordre, als efectes del tipus de rendiment previst en l'impost sobre la renda de les persones físiques, pugui tenir unes altres qualificacions, es considerarà que es tracta d'una activitat econòmica si es donen els requisits que estableix l'article 27 de la Llei 35/2006, de 28 de novembre, de l'impost sobre la renda de les persones físiques.

B. Requisits

1. Els sol·licitants dels ajuts han de complir, en el moment de presentació de la sol·licitud, els següents requisits generals:

a) Acreditar haver realitzat durant els anys 2019 i 2020 almenys una de les activitats previstes entre els codis de la CNAE de l'annex I d'aquesta Ordre. En el cas d'empresaris o professionals que s'hagin donat d'alta o empreses creades entre l'1 de gener de 2019 i el 31 de març de 2020, hauran d'acreditar la seva adscripció als codis de la CNAE des de l'any de creació o d'alta.

b) Continuar en l'exercici de la activitat desenvolupada en el moment de la presentació de la sol·licitud. S'entendrà que es compleix aquest requisit sempre que els beneficiaris es trobin d'alta en el Cens d'empresaris, professionals i retenidors gestionat per l'AEAT a què es refereix l'article 29.2.a) de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributaria.

c) No haver estat condemnat mitjançant sentència ferma a la pena de pèrdua de la possibilitat d'obtenir subvencions o ajuts públics o per delictes de prevaricació, suborn, malversació de cabals públics, tràfic d'influències, fraus i exaccions il·legals o delictes urbanístics.

d) No haver donat lloc, per causa de la qual hagi estat declarada culpable, a la resolució ferma de qualsevol contracte celebrat amb l'Administració.

e) Trobar-se al corrent de pagament d'obligacions per reintegrament de subvencions o ajuts públics.

f) Trobar-se al corrent en el compliment de les obligacions tributàries amb l'Agència Estatal d'Administració Tributària, amb la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i amb la Seguretat Social.

g) No haver sol·licitat la declaració de concurs voluntari, no haver estat declarats insolvents en qualsevol procediment, no trobar-se declarats en concurs, tret que en aquest hagi adquirit l'eficàcia un conveni, no estar subjectes a intervenció judicial o haver estat inhabilitats conforme a la Llei 22/2003, de 9 de juliol, concursal, sense que hagi conclòs el període d'inhabilitació fixat en la sentència de qualificació del concurs.

h)No tenir la residència fiscal a un país o territori qualificat reglamentàriament com a paradís fiscal.

i) Tenir domicili fiscal a les Illes Balears, excepte en el cas de grups d'empreses, o d'empresaris, professionals o entitats el volum d'operacions de les quals en l'any 2020 hagi estat superior a 10 milions d'euros que desenvolupin la seva activitat econòmica en més d'un territori autonòmic o en més d'una ciutat autònoma, o d'entitats no residents no financeres que operin a les Illes Balears a través d'establiment permanent.

j) No disposar de cap tipus de cobertura, per qualsevol tipus d'assegurança o mesura d'ajut temporal, de les despeses subvencionables per al pagament de les quals se sol·liciten aquests ajuts.

k) No estar sotmès a cap de les prohibicions per ser beneficiari dels ajuts que estableix l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions. 

2. Juntament amb el compliment dels requisits genèrics a què fa referència l'apartat anterior s'hauran de complir els següents requisits específics en funció de la tipologia de beneficiari que presenti la sol·licitud:

a) En el cas de beneficiaris de la Línia 2, haver obtengut en la declaració de l'impost sobre la renda de les persones físiques corresponent a 2019 un resultat net positiu per les activitats econòmiques en les quals s'hagi aplicat el mètode d'estimació directa per a la seva determinació o haver resultat positiva en aquest exercici la base imposable de l'impost de societats o de l'impost de la renda de no residents, abans de l'aplicació de la reserva de capitalització i compensació de bases imposables negatives. Aquest requisit no serà exigible als beneficiaris a què fa referència la lletra b.6) de l'apartat 2.A.1 d'aquesta Ordre.

b) En el supòsit d'empreses que van formar grup en l'exercici 2019 i que no van formar part d'aquest en l'exercici 2020, els requisits s'exigiran amb relació a aquesta societat sense cap consideració per la seva pertinença a grup en l'exercici 2019, en la mesura que no formi part d'un grup en l'exercici 2021. Aquest mateix criteri s'ha d'aplicar amb relació a les societats que en la data de presentació de la sol·licitud no formin part d'un grup però sí varen formar part d'aquest, ja sigui en l'exercici 2019 o en l'exercici 2020, o en ambdós exercicis.

En el cas que la societat que, en la data de presentació de la sol·licitud, formi part d'un grup se li exigiran els requisits amb relació al grup, que serà el que actuï com a sol·licitant, amb independència que hagi format part o no d'un grup en els exercicis de 2019 o 2020.

C. Obligacions

Són obligacions de les persones beneficiàries dels ajuts:

a) A més de les que s'especifiquen en aquesta ordre i convocatòria, les obligacions establertes en l'article 14 de la Llei 38/2003, general de subvencions.

b) Mantenir l'activitat corresponent als ajuts fins al dia 30 de juny de 2022. S'entendrà que els beneficiaris dels ajuts compleixen aquest requisit si el codi de la CNAE al qual estan donats d'alta fins a la data esmentada és algun dels codis que figuren en l'annex I d'aquesta Ordre, malgrat que sigui diferent del codi al qual eren d'alta en el moment de la presentació de la sol·licitud d'aquests ajuts.

c) No podran repartir dividends durant els anys 2021 i 2022.

d) No podran aprovar increments en les retribucions de l'alta direcció durant un període de dos anys des d'aplicació d'alguna de les mesures a què fa referència el Reial decret llei 5/2021.

e) Mantenir inalterat el compte bancari, indicat en la presentació de la sol·licitud, fins al final del primer trimestre de l'any 2023, el qual haurà de correspondre a una entitat financera radicada a territori espanyol amb un codi IBAN iniciat per ES.

 

Article 3

Crèdit assignat a la convocatòria

1. El crèdit assignat a aquesta convocatòria és de 855.737.920,00 euros i es finança amb fons provinents de l'Administració general l'Estat amb càrrec a la Línia Covid d'ajuts directes a autònoms (empresaris i professionals) i empreses prevista en el títol I del Reial decret llei 5/2021, els quals es distribuiran inicialment de la forma següent:

a) 200.000.000,00 euros (dos-cents milions d'euros) amb càrrec a la partida pressupostària 12899/G/761C01/47000/00/21199 dels pressuposts general de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a 2021 destinats a finançar els ajuts de la Línia 1.

b) 655.737.920,00 euros (sis-cents cinquanta cinc milions set-cents trenta-set mil nou-cents vint euros) amb càrrec a la partida pressupostària 12899/G/761C01/47000/00/21199 dels pressuposts general de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a 2021 destinats a finançar els ajuts de la Línia 2.

2. Aquesta distribució inicial per a cadascuna de les línies és orientativa i, a l'efecte de la concessió de subvencions, les quanties estan vinculades, de manera que, si no s'exhaureix el crèdit d'una línia, el crèdit restant pot passar a l'altra. La redistribució pressupostària de l'import previst en les línies no exigeix la modificació de les bases ni de la convocatòria.

Article 4

Despeses subvencionables

1. Els ajuts tindran caràcter finalista i s'hauran de destinar al pagament de deutes amb proveïdors i altres creditors, financers i no financers, així com al pagament dels costs fixs vinculats amb l'empresa, sempre que s'hagin meritat entre l'1 de març de 2020 i el 31 de maig de 2021 malgrat que s'hagin facturat amb posterioritat, i procedeixin de contractes anteriors al dia 13 de març de 2021.

D'acord amb el que disposa el paràgraf anterior, els ajuts directes s'hauran de destinar, entre d'altres, al pagament de deutes provinents de prestacions de serveis o de subministrament, així com de tributs, excepte els imposts indirectes quan siguin susceptibles de recuperació o compensació i els imposts personals sobre la renda, que no són subvencionables, als salaris, arrendaments o reducció del deute financer, inclosos els deutes amb un soci o administrador i, en general, a qualsevol altre deute amb un creditor, d'acord amb el criteri de meritació fitxat en el paràgraf anterior.

No obstant això, en el cas de grups de societats, els ajuts no es poden destinar al pagament dels deutes entre les societats que formen part del grup.

2. En aplicació d'allò que preveu l'article 1.3 del Reial decret llei 5/2021, es satisfaran, en primer lloc, els pagaments a proveïdors, per ordre d'antiguitat i, si escau, es reduirà el nominal del deute bancari, donant prioritat a la reducció del nominal del deute amb aval públic.

Article 5.  Presentació de les sol·licituds

1. La presentació de sol·licituds i, si escau, la documentació que s'ha d'acompanyar s'ha de fer exclusivament per mitjans electrònics, d'acord amb el formulari disponible a la seu electrònica de l'Agència Tributaria de les Illes Balears <https://ajutscovid.atib.es >, en la seva condició d'entitat col·laboradora, al qual podran accedir els sol·licitants mitjançant el mòdul habilitat a aquest efecte denominat «Línia Covid d'ajuts directes a autònoms i empreses (finançada pel govern d'Espanya)».

Per accedir al mòdul esmentat és necessari identificar-se amb DNI electrònic, certificat digital o Cl@ve.

En el cas que el beneficiari actuï per mitjà de representant que no disposi d'un certificat electrònic de presentació, prèviament a la presentació de la sol·licitud, s'ha de procedir a l'alta del representant en el registre de presentadors habilitat a aquest efecte en la seu electrònica de l'Agència Tributaria de les Illes Balears.

2. La presentació de la sol·licitud implica l'adhesió al sistema de notificacions electròniques telemàtiques de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears (NOTIB), així com a les notificacions electròniques de l'Agència Tributaria de les Illes Balears als efectes del que preveu el Decret 14/2019, de 15 de març, de notificació i comunicacions electròniques en l'àmbit de l'Agència Tributaria de les Illes Balears.

3. El formulari de sol·licitud telemàtica s'ha d'adaptar a la tipologia o situació dels possibles beneficiaris a què es refereix l'article 2.A d'aquesta Ordre.

4. Al formulari de sol·licitud s'ha de declarar el següent:

a) L'import total dels deutes pels quals es sol·licita l'ajuda i que compleixin els requisits que preveu el Reial Decret Llei 5/2021, de 13 de març i, en l'article 4 d'aquesta Ordre.

b) El compliment dels requisits prevists en l'article 2.B d'aquesta Ordre.

En el cas particular dels sol·licitants de la Línia 1, i d'acord amb el que estableix l'article 24.4 del Reglament de desplegament de la Llei general de subvencions aprovat pel Reial Decret 887/2006, el requisit de trobar-se al corrent del compliment de les obligacions tributaries amb l'Agència Estatal de l'Administració Tributaria, amb la comunitat autònoma de les Illes Balears i amb la Seguretat Social, s'ha d'acreditar per mitjà d'una declaració responsable d'acord amb el model que s'adjunta com a Annex II d'aquesta Ordre, sense que sigui d'aplicació, en relació a aquests requisit, allò que disposa l'apartat 8 d'aquest article.

c) L'assumpció de complir amb els compromisos a què es refereix l'article 2.C d'aquesta Ordre.

d) L'import rebut d'altres ajuts pel mateix objecte als efectes de comprovar que, juntament amb aquest ajut, no superi l'import de l'ajut a què fa referència l'apartat 2 de la disposició addicional cinquena del Reial decret llei 5/2021. En el cas que es produeixin situacions noves que puguin afectar a la tramitació de la sol·licitud d'ajut presentada, l'interessat ho haurà de posar en coneixement de l'Agència Tributària de les Illes Balears per escrit, en el termini de deu dies comptadors des de què es produeixi la nova situació.

e) Les característiques i elements que determinen la tipologia de sol·licitant de conformitat amb el que estableix l'article 2.A d'aquesta Ordre.

f) Si s'han sol·licitat o si es sol·licitaran ajuts en territoris diferents al de domicili fiscal en el cas, de grups, empresaris, professionals o entitats el volum d'operacions en l'any 2020 dels quals hagi estat superior a 10 milions d'euros que desenvolupin la seva activitat econòmica en més d'un territori autonòmic o en més d'una ciutat autònoma.

g) Si es realitza exclusivament operacions no subjectes o exemptes que no obliguen a presentar autoliquidació periòdica de l'Impost sobre el valor afegit i determinar el pagament fraccionat d'acord amb la modalitat que preveu l'article 40.2 de la Llei 27/2014, de 27 de novembre, de l'Impost sobre societats.

h) Si en els anys 2019 i 2020 o en algun d'aquests ha format part d'un grup que aplica un règim de consolidació fiscal de territori foral i, en cas afirmatiu, indicar si la composició del grup en l'any 2020 i si alguna entitat d'aquest grup tributa en exclusiva davant d'una hisenda foral a l'efecte de l'Impost sobre el valor afegit.

i) La relació d'empreses integrants d'un mateix grup en els exercicis 2019 i 2020, amb indicació del seu NIF i raó social, en el cas dels grups i, en el seu cas, si tributen en una hisenda foral.

j) L'import de la base imposable en l'Impost sobre societats o en l'Impost sobre la renda dels no residents, abans de l'aplicació de la reserva de capitalització i compensació de bases imposables negatives de l'exercici 2019 i de l'exercici 2020, sense perjudici de la posterior comprovació de part dels òrgans encarregats de verificar el compliment dels requisits i obligacions, en el cas de contribuents de l'Impost sobre societats o de l'Impost sobre la renda de no residents amb establiment permanent que realitzin els pagaments fraccionats segons el que disposa l'article 40.2 de la Llei 27/2014, de 27 de novembre, de l'Impost sobre societats.

k) La dada corresponent al resultat net negatiu de la declaració de l'Impost sobre la renda de les persones físiques corresponent a l'any 2019 per les activitats econòmiques en els quals hagués aplicat el mètode d'estimació directa per a la seva determinació o, si n'és el cas, la data corresponent al resultat negatiu en l'exercici esmentat de 2019 de l'Impost sobre societats o de l'Impost sobre la renda de no residents, abans de l'aplicació de la reserva de capitalització i compensació de bases imposables negatives per al cas dels beneficiaris que es trobin en el supòsit previst en la lletra b.6) de l'apartat 2.A.1 d'aquesta Ordre.

l) L'import de la despesa deduïble derivada de la declaració de fallida per als beneficiaris afectats per la fallida de Thomas Cook o les despeses d'amortització d'immobilitats material i/o intangible fiscalment deduïbles dels exercicis 2018 i 2019 en el cas que es tracti de beneficiaris que hagin realitzat les inversions a què fa referència la lletra b.6) de l'apartat 2.A.1 d'aquesta Ordre.

m) El volum d'operacions de l'exercici 2019 i 2020, en el cas d'empreses que en l'exercici 2021 no formin part d'un grup però que si varen formar part d'un a l'exercici 2019 i/o 2020, sense perjudici de la posterior comprovació.

5. En el cas de grups es considera societat representant, a l'efecte del que preveu l'apartat 1.2 de l'Ordre HAC/348/2021, a la societat dominant, que haurà de presentar la sol·licitud. Només en els casos que preveu l'article 58.1 de la Llei 27/2014, de 27 de novembre, de l'Impost sobre societats, l'ajut l'haurà de sol·licitar l'empresa representant del grup fiscal.

6. El termini de presentació de sol·licituds s'iniciarà el dia 14 de juny de 2021, a les 8.00 h, i finalitzarà el dia 28 de juny de 2021, a les 15.00 hores.

7. El sol·licitant podrà modificar les dades introduïdes en la seva sol·licitud amb anterioritat a la finalització del termini de presentació corresponent a què es refereix l'apartat 6 d'aquest article.

Atès que el criteri per a tramitar les sol·licituds presentades a càrrec de la Línia 1 és l'ordre d'entrada de dia i hora en cas que, abans de la finalització del termini de presentació de sol·licituds, es presenti una modificació de les dades d'una sol·licitud presentada a càrrec d'aquesta Línia, es prendrà de referència per a determinar l'ordre de prelació el dia i hora en què es va presentar la modificació.

Malgrat això, d'acord amb l'article 23.5 de la Llei 38/2003, si la sol·licitud no compleix els requisits exigits en aquesta Ordre, s'ha de requerir la persona interessada per a què, en el termini de 10 dies, esmeni l'error o presenti els documents necessaris, amb indicació que si no ho fa, es considerarà que desisteix de la seva petició, amb la resolució prèvia que es dictarà en els termes que preveu l'article 21 de la Llei 39/2015.

Les notificacions que s'hagin de realitzar per part de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears es duran a terme mitjançant el sistema de notificacions telemàtiques (NOTIB).

8. La presentació de la sol·licitud implica autoritzar a l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears i a l'Agència Tributària de les Illes Balears perquè puguin consultar les dades d'identitat del sol·licitant; les dades de residència;la situació en el cens d'empresaris, professionals i retenidors de l'Agència Estatal de l'Administració Tributària, la seva situació pel que fa al compliment de les obligacions tributàries amb l'Agència Estatal d'Administració Tributària, amb la Comunitat Autònoma i amb la Seguretat Social, i qualsevol altra que es trobi en poder de l'administració o hagi estat elaborat per aquesta que sigui necessària per determinar si es compleixen els requisits per poder ser beneficiari, tret que hi hagi una oposició expressa de l'interessat a aquestes consultes.

A aquest efecte, excepte que el sol·licitant s'oposi de forma expressa, s'entén que queda informat i consent expressament el tractament de les dades subministrades voluntàriament i que s'autoritza a l'Administració de la Comunitat Autònoma i a l'Agència Tributària de les Illes Balears a consultar les dades necessàries de l'Agència Estatal d'Administració Tributària o d'altres administracions o organismes per a la verificació de les dades aportades mitjançant la sol·licitud i per a la comprovació de l'acompliment dels requisits per a la concessió de l'ajut.

9. Només en cas que l'interessat s'oposi a l'autorització a que fa referència l'apartat anterior, s'haurà d'aportar amb la sol·licitud, atenent a la tipologia del beneficiari, els documents següents:

9.1. Per als beneficiaris de la Línia 1:

a) Certificat de l'Agència Estatal d'Administració Tributària acreditatiu de la Delegació o Delegació Especial en la qual es trobi el domicili fiscal.

b) Certificat de l'Agència Estatal d'Administració Tributària acreditatiu dels epígrafs de l'Impost sobre activitats econòmiques i codis de la CNAE que es consideren equivalents en què es classifica l'activitat exercida pel sol·licitant en els anys 2019, 2020 i 2021.

c) Certificat del Cens d'Empresaris, Professionals i Retenidors gestionat per l'Agència Estatal d'Administració Tributària acreditatiu de que el sol·licitant continua en l'exercici de la seva activitat en el moment de la sol·licitud i la data d'alta en el Cens.

d) Certificat de l'Agència Estatal d'Administració Tributària acreditatiu de l'aplicació del règim d'estimació objectiva en l'Impost sobre la renda de les persones físiques en 2019 o 2020.

9.2. Per als sol·licitants de la Línia 2:

a) Certificat de l'Agència Estatal d'Administració Tributària acreditatiu de la Delegació o Delegació Especial en la qual es trobi el domicili fiscal.

b) Certificat de l'Agència Estatal d'Administració Tributària acreditatiu dels epígrafs de l'Impost sobre activitats econòmiques i codis de la CNAE que es consideren equivalents en què es classifica l'activitat exercida pel sol·licitant en els anys 2019, 2020 i 2021.

c) Certificat del Cens d'Empresaris, Professionals i Retenidors gestionat per l'Agència Estatal d'Administració Tributària acreditatiu de que el sol·licitant continua en l'exercici de la seva activitat en el moment de la sol·licitud i la data d'alta en el Cens.

d) Certificat de l'Agència Estatal d'Administració Tributària acreditatiu del volum d'operacions anual declarat o comprovat per l'Administració en l'Impost sobre el valor afegit i, si s'escau, en l'Impost general indirecte canari en 2019 i 2020, si aquest volum d'operacions en l'any 2020 ha caigut més d'un 30% pel que fa al de 2019, i el percentatge de caiguda.

e) Certificat de l'Agència Estatal d'Administració Tributària en el cas que no es doni el supòsit previst en la lletra anterior en el que s'indiqui, en el cas de declarants de l'Impost sobre la renda de les persones físiques l'import dels ingressos declarats en les autoliquidacions de pagaments fraccionats corresponents als exercicis 2019 i 2020. En el cas d'empreses subjectes a l'Impost sobre societats o a l'Impost sobre la renda de no residents la base imposable prèvia a la reserva i a la compensació de bases imposables que derivin dels pagaments a compte realitzar d'acord amb l'article 40.2 de la Llei 27/2014, de 27 de novembre, de l'Impost sobre societats.

f) Certificat de l'Agència Estatal d'Administració Tributària acreditatiu de la base imposable prèvia declarada en l'últim pagament fraccionat dels anys 2019 i 2020 respectivament en el supòsit que aquests pagaments fraccionats es calculin segons el que disposa l'article 40.3 de la Llei 27/2014, de 27 de novembre, de l'Impost sobre societats, per a contribuents de l'Impost sobre societats o de l'Impost sobre la renda de no residents amb establiment permanent, quan el sol·licitant de l'ajut tingui el seu domicili fiscal a les ciutats de Ceuta o Melilla o realitzi exclusivament operacions que no obliguen a presentar autoliquidació periòdica de l'Impost sobre el valor afegit (articles 20 i 26 de la Llei 37/1992, de 28 de desembre, de l'Impost sobre el valor afegit) o de l'Impost general indirecte canari (article 57.2 del Reglament de gestió dels tributs del Règim Econòmic i Fiscal de Canàries, aprovat per Decret 268/2011, de 4 d'agost), segons informació proporcionada prèviament a l'Agència Tributària per la Comunitat Autònoma de Canàries, i no apliqui el règim d'estimació objectiva en l'Impost sobre la renda de les persones físiques en els anys 2019 o 2020.

g) Certificat de l'Agència Estatal d'Administració Tributària acreditatiu de la base imposable prèvia declarada els anys 2019 i 2020 respectivament en el supòsit que els pagaments fraccionats es calculin segons el que disposa l'article 40.2 de la Llei 27/2014, de 27 de novembre, de l'Impost sobre societats, per a contribuents de l'Impost sobre societats o de l'Impost sobre la renda de no residents amb establiment permanent, quan el sol·licitant de l'ajut tingui el seu domicili fiscal a les ciutats de Ceuta o Melilla o realitzi exclusivament operacions que no obliguen a presentar autoliquidació periòdica de l'Impost sobre el valor afegit (articles 20 i 26 de la Llei 37/1992, de 28 de desembre, de l'Impost sobre el valor afegit) o de l'Impost general indirecte canari (article 57.2 del Reglament de gestió dels tributs del Règim Econòmic i Fiscal de Canàries, aprovat per Decret 268/2011, de 4 d'agost), segons informació proporcionada prèviament a l'Agència Tributària per la Comunitat Autònoma de Canàries, i no apliqui el règim d'estimació objectiva en l'Impost sobre la renda de les persones físiques en els anys 2019 o 2020.

h) Certificat de l'Agència Estatal d'Administració Tributària acreditatiu de el nombre d'empleats tenint en compte el nombre mitjà en l'any 2020 de perceptors de rendiments dineraris del treball consignats en les declaracions mensuals o trimestrals, de retencions i ingressos a compte.

i) Certificat de l'Agència Estatal d'Administració Tributària acreditatiu de no haver obtingut un resultat net negatiu en la declaració de l'Impost sobre la renda de les persones físiques corresponent a l'any 2019, per les activitats econòmiques en què haguessin aplicat el mètode d'estimació directa per a la seva determinació, o si ha resultat negativa en l'exercici esmentat la base imposable de l'Impost sobre societats o de l'Impost sobre la renda de no residents, abans de l'aplicació de la reserva de capitalització i compensació de normes imposables negatives.

j) Certificat de l'Agència Estatal d'Administració Tributària acreditatiu de si el sol·licitant es troba d'alta en el cens d'empresaris, professionals i retenidors, i per al supòsit que s'hagi produït l'alta o la baixa en l'any 2019 o 2020, informació sobre les dates d'alta i de baixa en aquest cens, i causa de la baixa.

k) Certificat de l'Agència Estatal d'Administració Tributària acreditatiu de la caiguda de l'activitat en el territori, atenent el pes de les retribucions de treball personal satisfetes als treballadors amb que compten en aquest territori, en relació amb els grups i els empresaris, professionals o entitats el volum d'operacions en l'any 2020 dels quals hagi estat superior a 10 milions d'euros i que desenvolupin la seva activitat econòmica en més d'un territori autonòmic o en més d'una ciutat autònoma.

l) Certificat de l'Agència Estatal d'Administració Tributària d'estar al corrent en el compliment de les obligacions tributàries.

m) Certificat de l'Agència Tributària de les Illes Balears d'estar al corrent de les obligacions tributaries amb la comunitat autònoma de les Illes Balears.

n) Certificat de la Tresoreria General de la Seguretat Social d'estar al corrent de pagament de les seves obligacions.

o) En el cas de grups, l'empresa dominant haurà d'aportar la documentació que preveuen les lletres d), e) i f) anteriors, així com la relació d'empreses que formaven part del grup en exercicis 2019, 2020 i 2021 en les que ha de constar, en el seu cas, el NIF, la raó social i si tributen en una hisenda foral.

Article 6. Quantia dels ajuts

1. L'import dels ajuts seran els que aprovin les corresponents resolucions de concessió. L'import de l'ajut es determinarà d'acord amb les dades subministrades o certificades per l'Agència Estatal d'Administració Tributària, d'acord amb els criteris següents:

L'import total de les despeses subvencionables que constarà al formulari de la sol·licitud serà l'import de l'ajut a concedir, d'acord amb els límits establerts als apartats 1.1 i 1.2 d'aquest article,  sempre que es compleixin els requisits prevists per a aquesta Ordre.

Si l'import total de les despeses subvencionables que el beneficiari declari que estarà en disposició de justificar en el formulari de sol·licitud és inferior a l'import que es pugui assignar d'acord amb els criteris dels apartats següents, l'import a percebre pel beneficiari serà el corresponent a l'import total declarat a la sol·licitud.

1.1. Per als beneficiaris de la Línia 1 l'import de l'ajut serà d'un màxim de 3.000,00 euros.

1.2. Per als beneficiaris de la Línia 2, com a regla general, l'import màxim de l'ajut no podrà ser inferior a 4.000 euros ni superior a 500.000 euros.

2. Per a poder iniciar la concessió de subvencions serà necessari que hagi finalitzat el termini de presentació de sol·licituds a què fa referència l'article 5.6 d'aquesta Ordre.

El crèdit destinat al finançament de la Línia 2 serà l'inicialment imputat a aquesta Línia 2 d'acord amb l'article 3 d'aquesta Ordre, juntament amb el crèdit sobrant de la Línia 1.

El crèdit sobrant de la Línia 1 es calcularà restant del crèdit inicialment assignat a la Línia 1, el resultat de sumar l'import de les despeses subvencionables declarades al  formulari de la Línia 1 de totes les sol·licituds presentades a càrrec de la Línia 1.

Per a aquelles sol·licituds presentades a càrrec de la Línia 1 en les que l'import de  despeses subvencionables hagi estat superior a 3.000,00 euros, computarà un import de 3.000,00 euros als efectes de determinar el crèdit sobrant de la Línia 1.

Una vegada determinat el crèdit total de la Línia 2, aquest es repartirà entre els beneficiaris mitjançant l'establert als apartats 4 i 5 d'aquest article, tenint en compte que no es pot excedir el límit de 500.000,00 euros i els límits de l'apartat 3 següent.

3. Per als beneficiaris de la Línia 2, la regla de càlcul de la quantia de l'ajut ha de tenir en compte també els següents límits màxims addicionals:

3.1. En el cas d'empresaris, professionals, així com les entitats i establiments permanents que tinguin un màxim de 10 empleats, l'import de l'ajut màxim a assignar serà del 100% de la caiguda del volum d'operacions l'any 2020 respecte de l'any 2019 que superi el 30%.

3.2. En el cas d'empresaris, professionals, així com les entitats i establiments permanents que tinguin més 10 empleats, l'import de l'ajut màxim a assignar serà del 50% de la caiguda del volum d'operacions l'any 2020 respecte de l'any 2019 que superi el 30%.

El nombre d'empleats es calcularà tenint en compte el nombre mitjà en 2020 de perceptors de rendiments dineraris de la feina consignats en les declaracions mensuals o trimestrals, de retencions i ingressos a compte (model 111) i que serà aportada per la AEAT.

En el cas dels grups consolidats que tributin en l'Impost de societats en el règim de tributació consolidada, els límits anteriors s'aplicaran al grup en el seu conjunt.

4. Tenint en compte els límits màxims indicats en l'apartat anterior, l'ajut serà de 4.000,00 euros en els casos de sol·licitants de la Línia 2 que determinin el resultat, a efectes tributaris, de les seves activitats en l'Impost sobre la renda de les persones físiques mitjançant el règim d'estimació directa, en l'Impost sobre societats o a l'Impost sobre la renda de no residents en els quals el volum d'operacions no hagi caigut més de un 30% en l'exercici 2020 respecte a l'exercici 2019 i en què a més es doni alguna de les circumstàncies següents:

a) Que hagin iniciat les seves activitats entre l'1 de gener de 2019 i el 31 de març de 2020.

b) Que hagin desenvolupat la seva activitat per un període inferior a l'any en l'exercici 2019 o 2020.

c) Que hagin iniciat les seves activitats entre l'1 de gener de 2019 i el 31 de març de 2020, i a més entre l'1 de gener de 2019 i el 31 de desembre de 2020 hagin realitzat una modificació estructural de la societat en els termes que preveu aquesta Ordre.

També tindran un ajut de 4.000,00 euros els beneficiaris de la Línia 2 amb una caiguda del volum d'operacions de més del 30% en l'exercici 2020 respecte del 2019, on aquest percentatge per sobre del 30% no doni dret a una assignació de com a mínim 4.000,00 euros.

5. Si un vegada assignat el crèdit per als sol·licitants de la Línia 1 i els beneficiaris de la Línia 2, d'acord l'apartat 4 anterior, resultàs crèdit remanent sense concedir, es repartirà el crèdit entre la resta dels beneficiaris de la Línia 2 mitjançant un sistema de prorrateig, respectant els diferents límits màxims indicats en l'apartat 3 d'aquest article.

Aquest sistema de prorrateig es calcularà per a cada beneficiari a partir de la caiguda del volum d'operacions anual declarat o comprovat per l'Administració l'any 2020 respecte del 2019. A aquests efectes, el primer 30% de caiguda del volum d'operacions no podrà ser objecte d'ajut subvencionable sinó el percentatge que excedeixi de l'esmentat 30%.

La regla de prorrateig suposarà que el percentatge de cobertura de la caiguda del volum d'operacions dels beneficiaris de l'any 2020 respecte del 2019 que superi l'esmentat 30%, serà el doble per als beneficiaris que disposin d'un màxim de 10 treballadors respecte dels de més de 10 treballadors. 

Si un cop aplicat aquest sistema de prorrateig entre tots els beneficiaris d'aquest apartat, el beneficiaris a què fa referència l'apartat 3.1 d'aquest article haguessin obtingut un percentatge de cobertura equivalent al 100% o assolit el límit dels 500.000 euros i resultés que no s'hagués esgotat el crèdit sobrant, s'eliminarà la restricció de l'apartat 3.2 d'aquest article referent al 50% de la caiguda del volum d'operacions de l'any 2020 respecte de l'any 2019 fins al màxim del 100%.

En aquest cas s'ampliarà el màxim de 500.000,00 euros en tandes successives de 100.000,00 euros i es prorratejarà entre els beneficiaris restants elevant el seu grau de cobertura en torns d'un 1%,o proporcional, fins a esgotar el crèdit.

6. Per a la determinació del percentatge de caiguda de facturació així com del nombre de treballadors es tindran en compte les dades subministrades o certificades per l'Agència Estatal d'Administració Tributària a nivell de dos decimals sense arrodonir.

7. Quan l'empresari o professional sol·licitant de l'ajut realitzi una activitat de comerç minorista el rendiment d'activitats econòmiques es determini mitjançant el règim d'estimació directa en l'Impost sobre la renda de les persones físiques, aplicant per aquesta activitat el règim especial de l'encàrrec d'equivalència en l'Impost sobre el valor afegit, s'entendrà que el seu volum d'operacions en l'exercici 2019 el constitueix la totalitat dels ingressos íntegres computables fiscalment procedents de la seva activitat econòmica minorista inclosos en la declaració de l'Impost sobre la renda de les persones físiques corresponent a l'any 2019, mentre que el seu volum d'operacions en l'exercici 2020 serà la suma dels ingressos íntegres computables fiscalment inclosos en les autoliquidacions de pagaments fraccionats de l'any 2020.

8. Quan el sol·licitant de l'ajut tingui el seu domicili fiscal a les ciutats de Ceuta o Melilla o realitzi exclusivament operacions no subjectes o exemptes que no obliguen a presentar autoliquidació periòdica de l'Impost sobre el valor afegit (articles 20 i 26 de la Llei 37/1992, de 28 de desembre, de l'Impost sobre el valor afegit) i no apliqui el règim d'estimació objectiva en l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques en els anys 2019 i 2020, als efectes de determinar el compliment del requisit previst en l'article 3.1.a) de Reial decret llei 5/2021, s'entendrà que el volum d'operacions en els anys 2019 i 2020 el constitueix:

a) Per als contribuents de l'Impost sobre la renda de les persones físiques, la totalitat dels ingressos íntegres computables fiscalment procedents de la seva activitat econòmica inclosos en la declaració de l'Impost en 2019, així com la suma dels ingressos íntegres computables fiscalment procedents del seu activitat econòmica inclosos en els seus autoliquidacions de pagaments fraccionats corresponents a 2020.

b) Per als contribuents de l'Impost sobre societats o de l'Impost sobre la renda de no residents amb establiment permanent, la base imposable prèvia declarada en l'últim pagament fraccionat dels anys 2019 i 2020 respectivament en el cas que aquests pagaments fraccionats es calculin segons el que disposa l'article 40.3 de la Llei 27/2014, de 27 de novembre, de l'Impost sobre societats.

9. La distribució de la caiguda del volum d'operacions entre els territoris en què operin els sol·licitants dels ajuts als quals sigui aplicable el que disposa el tercer paràgraf de l'article 3.4 del Reial decret llei 5/2021 s'efectuarà a partir de les retribucions del treball personal consignades en la declaració informativa resum anual de retencions i ingressos a compte (model 190), les quals seran atribuïdes a cada territori en funció de la residència dels perceptors.

10. Els grups i els empresaris, professionals o entitats el volum d'operacions en l'any 2020 dels quals hagi estat superior a 10 milions d'euros que desenvolupin la seva activitat econòmica en més d'un territori autonòmic o en més d'una Ciutat Autònoma, podran participar en les convocatòries que es realitzin en tots els territoris en què operin. En aquests casos, la distribució de la caiguda del volum d'operacions entre els territoris en què operin s'efectuarà a partir de les retribucions del treball personal consignades en la declaració informativa resum anual de retencions i ingressos a compte, les quals seran atribuïdes a cada territori en funció de la residència dels perceptors.

11. Quan es tracti d'empresaris, professionals o entitats amb domicili fiscal a les Illes Balears el volum d'operacions en l'any 2020 dels quals hagi estat inferior o igual a 10 milions d'euros i no apliquin el règim de grups en l'Impost sobre societats només podran concórrer a la convocatòria realitzada per la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

12. En cap cas l'import de l'ajut concedit a càrrec d'aquesta Ordre podrà superar, juntament amb altres que el beneficiari hagi pogut rebre pel mateix concepte a càrrec d'altres convocatòries de subvenció, l'import de les despeses subvencionables declarades pel beneficiari pel període elegible.

Article 7. Procediment de concessió, Instrucció i Resolució del procediment

1. El procediment per la concessió dels ajuts regulats en aquesta Ordre serà el previst a l'article 22.2.b) de la Llei 38/2003, en el marc del títol I de Reial decret llei 5/2021 pel qual es crea la Línia Covid d'ajuts directes a autònoms (empresaris i professionals) i empreses.

D'acord amb això, aquests ajuts s'han de tramitar pel procediment de concessió directa, tenint en compte així mateix el que disposen l'article 66 del Reglament de desplegament de la Llei 38/2003 i totes les normes que conté aquesta Ordre, sense perjudici de l'aplicació de la resta de normativa a què fa referència l'article 14 d'aquesta Ordre.

2. Les sol·licituds de subvenció que es presentin a càrrec de la Línia 1 de la convocatòria es tramitaran per ordre d'entrada de dia i hora, en base als requisits establerts per aquesta Ordre, una vegada finalitzat el termini de presentació de sol·licituds a què fa referència l'article 5.6.

Per a poder tramitar i resoldre les sol·licituds presentades a càrrec de la Línia 2 també serà necessari que hagi finalitzat el termini de presentació de sol·licituds a què fa referència l'article a dalt esmentat.

Totes les sol·licituds presentades a càrrec de la Línia 2 que compleixin els requisits rebran l'ajut de conformitat amb el que disposa l'article 6 d'aquesta Ordre, per la qual cosa no es resoldran en funció de l'ordre d'entrada, sinó en funció dels criteris establerts a l'article 6.

3. Una vegada presentada la sol·licitud, l'Agència Tributària de les Illes Balears comprovarà en cada sol·licitud el compliment de tots els requisits per poder ser beneficiari d'acord amb la informació i les dades facilitades o certificades per l'Agència Estatal d'Administració Tributària o per les que aporti l'interessat.

Així mateix, l'Agència Tributària de les Illes Balears emetrà un informe amb la relació dels sol·licitants susceptibles de ser beneficiaris, dels que es denegarà la subvenció així com dels que desisteixin de la seva sol·licitud, el qual es trametrà a la Direcció General de Promoció Econòmica, Emprenedoria i Economia Social i Circular de la Conselleria Model Econòmic, Turisme i Treball perquè emeti les propostes de resolució i les resolucions corresponents.

4. L'òrgan competent per a la instrucció del procediment és la Direcció General de Promoció Econòmica, Emprenedoria i Economia Social i Circular, actuant com entitat col·laboradora l'Agència Tributària de les Illes Balears.

5. El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball és l'òrgan competent per dictar les resolucions de concessió, denegació i desistiment dels ajuts corresponents a aquesta convocatòria. No obstant això, d'acord amb l'article 25.3 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, es delega en la persona titular de la Direcció General de Promoció Econòmica, Emprenedoria i Economia Social i Circular la resolució de concessió dels ajuts així com l'autorització i disposició de la despesa, el reconeixement de l'obligació i la proposta de pagament; les resolucions de denegació i desistiment així com la resolució dels recursos de reposició.

6. En tot cas, la Direcció General de Promoció Econòmica, Emprenedoria i Economia Social i Circular pot requerir a la persona sol·licitant tota la documentació o informació complementària que consideri necessària per a l'adequada comprensió, avaluació i tramitació de la sol·licitud presentada.

7. El termini màxim per a resoldre i notificar la resolució del procediment serà de sis mesos, comptadors des de la data de publicació d'aquesta Ordre. Si transcorregut aquest termini no es dicta una resolució expressa, la sol·licitud s'ha d'entendre desestimada.

8. La resolució motivada favorable, desfavorable o de desistiment del procediment s'ha de notificar als interessats mitjançant la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb allò que preveu l'article 21.4 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, i els ajuts concedits s'han de publicar en la Base de Dades Nacional de Subvencions (BDNS), en compliment del que estableixen els articles 18 i 20 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, amb expressió de la convocatòria, del programa i crèdit pressupostari a què s'imputen, el beneficiari, la quantitat concedida i l'objectiu o finalitat de la subvenció.

Article 8. Compatibilitat de l'ajut

1. Els ajuts són compatibles amb qualsevol altre ajut o subvenció que percebi o pugui percebre l'empresari, professional o entitat atorgat per ens públics o per d'entitats privades finançades a càrrec de pressuposts públics sempre que l'import totals dels ajuts o subvencions no superi el 100% de l'import de les despeses subvencionables per al mateix període.

2. Els grups i els empresaris, professionals o entitats el volum d'operacions en l'any 2020 dels quals hagi estat superior a 10 milions d'euros que desenvolupin la seva activitat econòmica en més d'un territori autonòmic o en més d'una Ciutat Autònoma, podran participar en les convocatòries que es realitzin en tots els territoris en què operin. En aquests casos, la distribució de la caiguda del volum d'operacions entre els territoris en què operin s'efectuarà a partir de les retribucions del treball personal consignades en la declaració informativa resum anual de retencions i ingressos a compte, les quals seran atribuïdes a cada territori en funció de la residència dels perceptors.

3. Quan es tracti d'empresaris, professionals o entitats amb domicili fiscal a les Illes Balears el volum d'operacions en l'any 2020 dels quals hagi estat inferior o igual a 10 milions d'euros i no apliquin el règim de grups en l'Impost sobre societats només podran concórrer a la convocatòria realitzada per la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

4. En relació amb el compliment de la normativa d'ajuts d'Estat, aquest ajut es configura d'acord amb el Marc Nacional Temporal relatiu a les mesures d'ajuts a empreses i autònoms consistents en subvencions directes, bestretes reemborsables, avantatges fiscals, garanties de préstecs i bonificacions de tipus d'interès en préstecs destinats a donar suport a l'economia en el context de l'actual brot de Covid-19 aprovat per la Comissió Europea en la seva Decisió SA.56851 (2020/N), de 2 d'abril.

Amb caràcter general, l'empresa o beneficiari no podrà rebre ajuts o subvencions que, acumulativament, superin 1,8 milions d'euros des de l'inici de la vigència del Marc Nacional Temporal esmentat el 2 de abril de 2020. En aquells supòsits en què no se superi aquesta quantia, caldrà que l'empresa o autònom potencialment beneficiari realitzi una declaració responsable indicant que el conjunt d'ajuts públics rebuts fins a la data des de l'inici de la vigència del Marc Nacional Temporal no supera l'import d'1,8 milions d'euros. En aquells casos en què els ajuts totals acumulats per empresa superin els 1,8 milions d'euros, l'empresa no podrà ser beneficiària, llevat que justifiqui els costs fixos no coberts i la resta de requisits exigits per la normativa d'ajuts d'estat de la Unió Europea.

A aquest efecte, es consideraran costs fixos no coberts els costs suportats per les empreses que es generin amb independència del nivell de producció durant el període subvencionable (entre l'1 de març de 2020 i el 31 de maig de 2021) que no estiguin coberts per la contribució als beneficis (els ingressos menys els costs variables) durant el mateix període i que no estiguin coberts per altres fons, com ara assegurances o mesures d'ajuts temporals. També es consideraran costs fixos no coberts les pèrdues de les empreses en les seves comptes de pèrdues i guanys (excloses les pèrdues per deteriorament del valor puntuals) durant l'esmentat període subvencionable.

Article 9. Justificació i pagament

1. El pagament de l'ajut es tramitarà al compte bancari indicat a la sol·licitud, el qual haurà de correspondre a una entitat financera radicada al territori espanyol amb un codi IBAN iniciat per ES, una vegada concedida la subvenció, i tindrà caràcter de pagament anticipat en un 100%, d'acord amb l'article 34.4 de la Llei 38/2003, general de subvencions. Pel pagament anticipat no s'exigirà la prestació de cap tipus de garantia.

2. No s'admet a càrrec d'aquesta Ordre de bases i convocatòria els pagaments dels ajust mitjançant el sistema de factoring, confirming o qualsevol tipus d'endossament.

3. El pagament de les despeses subvencionables s'haurà de realitzar en el període comprès entre la data d'inici de presentació de sol·licituds fins als dos mesos posteriors a comptar des del dia en què es va fer efectiu el pagament de l'ajut concedit, excepte pel que fa al pagament dels tributs locals de cobrament periòdic que es fa d'acord amb el calendari fiscal aprovat per l'ajuntament corresponent. En aquest supòsit concret s'acceptaran els pagaments fets pels beneficiaris dels tributs esmentats sempre que estiguin fets abans del dia 31 de desembre de 2021.

4. La presentació de la justificació dels ajuts s'ha de fer en format electrònic mitjançant el Portal de l'Agència Tributària de les Illes Balears accedint al mòdul de la seva seu electrònica a què es refereix l'article 5.1 d'aquesta Ordre.

5. La justificació de la subvenció es podrà presentar des de l'endemà de la data de pagament de la mateixa fins el 31 de març 2022, de la forma següent:

5.1. Per a la justificació de despeses imputables a subvencions concedides d'un import igual o inferior a 6.000,00 euros, caldrà presentar una declaració responsable de la persona o entitat beneficiària d'acord amb el model que s'adjunta a aquesta Ordre com a Annex III i, en el seu cas, carta de pagament de reintegrament en el supòsit de romanents no aplicats així com dels interessos derivats d'aquests.

L'òrgan concedent podrà comprovar, mitjançant un sistema de mostreig, els justificants que estimi oportuns i que permetin obtenir evidència raonable sobre l'adequada aplicació de la subvenció, a la fi de la qual podrà requerir al beneficiari la remissió dels justificants de despesa seleccionats.

5.2 Per a la justificació de les despeses imputables a subvencions concedides d'un import de superior a 6.000,00 i inferior a 60.000,00 euros, caldrà presentar la següent informació:

a) Una relació classificada de les despeses satisfetes mitjançant l'import de l'ajut concedit en els termes i en els termes que preveuen els articles 4.2 i 9.3, respectivament, d'aquesta Ordre, amb identificació del creditor i del document, el seu import, data d'emissió i, data de pagament d'acord amb el model que s'adjunta a aquesta Ordre com a Annex IV.

b) En el seu cas, carta de pagament de reintegrament en el supòsit de romanents no aplicats així com dels interessos derivats d'aquests.

L'òrgan concedent comprovarà, mitjançant un sistema de mostreig, els justificants que estimi oportuns i que permetin obtenir evidència raonable sobre l'adequada aplicació de la subvenció, a la fi de la qual podrà requerir al beneficiari la remissió dels justificants de despesa seleccionats.

5.3. Per a la justificació de les despeses imputables a subvencions concedides d'import igual o superior a 60.000,00 euros, s'haurà de presentar l'informe d'un auditor de comptes inscrit com a exercent en el Registre Oficial d'Auditors de Comptes depenent de l'Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes que acrediti, fefaentment, la destinació de l'ajut al pagament de les despeses subvencionables establertes en aquesta ordre així respecte a l'ordre de prelació en el pagament establert en la mateixa.

En aquells casos en què el beneficiari estigui obligat a auditar els seus comptes anuals per un auditor sotmès a la Llei 22/2015, de 20 de juliol, d'Auditoria de Comptes, la revisió del compte justificatiu es durà a terme pel mateix auditor.

En el supòsit en què el beneficiari no estigui obligat a auditar els seus comptes anuals, la designació de l'auditor de comptes l'ha de fer ell.

El beneficiari estarà obligat a posar a disposició de l'auditor de comptes tots els llibres, registres i documents que li siguin exigibles en aplicació del que disposa l'apartat f) de l'article 14.1 de la Llei general de subvencions. Així com a conservar a l'objecte de les actuacions de comprovació i control previstes en la Llei.

6. La justificació de la subvenció s'entendrà complerta quan s'hagi justificat l'import de la subvenció concedida. Per a justificar aquest import s'acceptaran els pagaments de les despeses subvencionables que varen motivar la concessió de la subvenció fets a partir del moment de la presentació de la sol·licitud de la subvenció.

7. En el cas de què els beneficiaris de la subvenció concedida hagin presentat sol·licituds d'ajut en els diferents territoris en els quals operin, indicaran l'import total dels ajuts rebuts de totes les convocatòries a les que s'hagi presentat;  i si l'import del justificant s'imputa total o parcialment a aquesta subvenció.

8. En aquells casos en què l'ajut o subvenció total acumulada per empresa superi els 1,8 milions d'euros, l'empresa haurà de justificar els costos fixos facturats no coberts i resta de requisits exigits per la normativa d'Ajudes d'Estat de la Unió Europea.

Article 10. Control i seguiment

1. L'Agència Tributària de les Illes Balears trametrà a la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball la declaració responsable i, si escau, la documentació justificativa dels pagaments fets amb l'ajut a què es refereix l'article 9 d'aquesta Ordre per poder dur a terme el control del compliment de les obligacions i dels compromisos assumits per beneficiari.

Així mateix, en el primer trimestre de l'any 2023, l'Agència Tributària de les Illes Balears ha de trametre a la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball la informació que rebi de l'Agència Estatal d'Administració Tributària en virtut del que preveu l'apartat B de la clàusula segona del Conveni subscrit el dia 5 de maig de 2021, en relació amb el compliment dels compromisos del beneficiari següents:

a) El manteniment de l'activitat corresponent a l'ajut fins al 30 de juny de 2022 amb indicació dels epígrafs de l'Impost sobre activitats econòmiques i codis de la CNAE que es consideren equivalents als que es classifiqui l'activitat.

b) El repartiment de dividends pel sol·licitant durant els anys 2021 i 2022.

2. En el cas que el sol·licitant beneficiari no hagués autoritzat l'accés a les dades a què es refereix l'apartat anterior haurà d'aportar, en el primer trimestre de l'any 2023, els certificats corresponents de l'Agència Estatal d'Administració Tributària que acreditin el compliment d'aquest compromisos.

Així mateix, el beneficiari haurà d'aportar certificat acreditatiu de no haver aprovat increments en les retribucions del personal de l'empresa d'alta direcció durant un període de dos anys des de la concessió de l'ajut.

En tot cas, la justificació del compliment d'aquests compromisos per part del beneficiari s'ha de fer de forma electrònica a través del Portal de l'Agència Tributària de les Illes Balears.

3. La Direcció General de Promoció Econòmica, Emprenedoria i Economia Social i Circular podrà requerir la documentació necessària per dur a terme les actuacions de seguiment i de control necessàries per garantir compliment de les condicions i els requisits que varen donar lloc a l'atorgament, així com de les obligacions establertes.

4. En el cas que no es compleixen els compromisos pel beneficiari, la Direcció General de Promoció Econòmica, Emprenedoria i Economia Social i Circular iniciarà el corresponent procediment de reintegrament.

5. Els beneficiaris d'aquests ajuts estaran sotmesos als controls que exerceixin el Tribunal de Comptes, la Sindicatura de Comptes de la comunitat autònoma de les Illes Balears, la Intervenció General de l'Estat i la Intervenció General de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

Article. 11. Reintegrament

1. L'ocultació o falsejament de les dades que van servir de base per a la concessió de l'ajut per part del sol·licitant donaran lloc a la revocació de la mateixa, al reintegrament de les quantitats percebudes i a l'exigència de l'interès de demora corresponent, que es meritarà des del moment del pagament de la subvenció fins a la data en què s'acordi la procedència del reintegrament.

2. Igualment, procedirà el reintegrament de les quantitats percebudes i l'exigència de l'interès de demora meritat en cas que el beneficiari incorri en alguna de les causes previstes en els articles 36 i 37 de la Llei 38/2003 o incompleixi les obligacions i compromisos que estableix aquesta Ordre.

3. En els procediments de reintegrament és d'aplicació la regulació prevista en els articles 41 i següents de la Llei 38/2003, i 94 i següents del Reial decret 887/2006.

4. Així mateix, un cop produïdes les circumstàncies que provoquen un reintegrament, es podrà fer la devolució voluntària per part de beneficiari, sense el previ requeriment de l'Administració, conforme el que estableix l'article 90 del Reglament de desplegament de la Llei 38/2003, d'acord amb el model d'autoliquidació 046 que a aquest efecte faciliti l'Agència Tributària de les Illes Balears.

Quan es produeixi la devolució voluntària, l'Administració calcularà els interessos de demora d'acord amb el que preveu l'article 38 de la Llei 38/2003 i fins al moment en què es va produir la devolució efectiva per part del beneficiari.

5. D'acord amb la Disposició addicional quaranta-nou de la Llei 11/2020, de 30 de desembre, de pressupost generals de l'Estat per a l'any 2021 fins al 31 de desembre de 2021, l'interès de demora aplicable serà el del 3,75 per cent.

Article 12. Responsabilitats i règim sancionador

1. En matèria d'infraccions i sancions, serà d'aplicació als beneficiaris el règim sancionador que preveu la Llei 38/2003 i el Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

2. En el procediment sancionador que, si s'escau, es tramiti, s'ha de tenir en compte així mateix el que estableix la disposició addicional sisena del Reial decret llei 5/2021, en relació amb l'article 90.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

3. Els criteris de graduació dels possibles incompliments pels beneficiaris de les condicions imposades amb motiu de la concessió de les subvencions seran els següents:

a) L'incompliment total de les obligacions i fins per als quals es va atorgar la subvenció donarà lloc a el reintegrament de la totalitat de la quantitat concedida.

b) La quantitat a reintegrar en cas d'incompliment parcial en l'execució o en la justificació de les despeses vindrà determinada, d'acord amb el criteri de proporcionalitat, pel volum i grau d'incompliment de les condicions imposades amb motiu de la concessió de la subvenció.

Article 13. Tractament de dades de caràcter personal

1. Les dades personals recollides en el procediment seran tractades d'acord amb la legislació vigent en matèria de protecció de dades de caràcter personal.

2. L'òrgan responsable d'aquesta activitat de tractament és la Direcció General de Promoció Econòmica, Emprenedoria i Economia Social i Circular i l'Agència Tributària de les Illes Balears en funció de la part del procediment que els correspongui tramitar i davant seu es poden exercir els drets d'accés, rectificació, supressió, oposició i limitació de tractament de conformitat amb el Reglament (UE) 2016/679 de el Parlament Europeu i de Consell, de 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa a el tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades i pel qual es deroga la Directiva 95/46/CE (Reglament general de protecció de dades) i amb la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals.

Article 14. Règim jurídic aplicable

1. Atès el que preveu l'article 22.2 b) de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, els ajuts regulats en aquesta Ordre es regeixen pel Reial decret llei 5/2021, de 12 de març, de mesures extraordinàries de suport a la solvència empresarial en resposta a la pandèmia de la Covid-19, pel Reial decret llei 6/2021, de 20 d'abril, per el qual s'adopten mesures complementàries de suport a empreses i autònoms afectats per la pandèmia Covid-19, per l'Ordre HAC/283/2021, de 25 de març, per la qual es concreten els aspectes necessaris per a la distribució definitiva, entre les comunitats autònomes i ciutats de Ceuta i Melilla, dels recursos de la línia COVID d'ajuts directes a autònoms i empreses prevista en el títol I del Reial decret llei 5/2021, per l'Ordre HAC/348/2021, de 12 d'abril, per la qual es concreten els criteris per a l'assignació d'ajuts directes a autònoms i empreses en aplicació del que disposa el títol I del Reial decret llei 5/2021, i pel que estableix aquesta Ordre.

També s'ha de tenir en compte el Conveni de 5 de maig de 2021 entre el Ministeri d'Hisenda, l'Agència Estatal d'Administració Tributària i la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, en aplicació de l'establert en l'article 4.4 del Reial decret llei 5/2021, de 12 de març, de mesures extraordinàries de suport a la solvència empresarial a resposta a la pandèmia de la Covid-19.

2. En allò que no estigui previst en les normes i en el Conveni a què es refereix en l'apartat anterior, s'ha d'aplicar, si s'escau, la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, el Reglament de desplegament d'aquesta Llei, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, i la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i també, en la mesura que siguin aplicables, les normes del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, i el Decret llei 3/2021, de 12 d'abril, de mesures extraordinàries i urgents per executar les actuacions i els projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

3. En relació amb el compliment de la normativa d'ajuts d'Estat, aquests ajuts es configuren d'acord amb el Marc Nacional Temporal relatiu a les mesures d'ajuts a empreses i autònoms consistents en subvencions directes, bestretes reemborsables, avantatges fiscals, garanties de préstecs i bonificacions de tipus d'interès en préstecs destinats a donar suport a l'economia en el context de l'actual brot de Covid-19 aprovat per la Comissió Europea en la Decisió SA.56851 (2020/N), de 2 d'abril, i les seves corresponents modificacions.

Disposició addicional única

Conveni amb l'Agència Tributària de les Illes Balears com entitat col·laboradora

En el termini de 10 dies comptadors des de la data d'entrada en vigor d'aquesta Ordre s'ha de subscriure un conveni entre les conselleries d'Hisenda i Relacions Exteriors i de Model Econòmic, Turisme i Treball, d'una banda, i l'Agència Tributaria de les Illes Balears, de l'altra, en virtut del qual, d'acord amb el que preveu aquest Ordre, l'Agència Tributària de les Illes Balears, en la seva condició d'entitat col·laboradora, ha de desenvolupar les actuacions que a aquest efecte es determinin per a la tramitació del ajuts.

Disposició final primera

Modificació de l'Ordre de la consellera d'Hisenda i Administracions Públiques de 22 de desembre de 2016 per la qual es regula l'estructura organitzativa i funcional de l'Agència Tributària de les Illes Balears

1. La lletra c) de l'apartat 2 de l'article 21 de l'Ordre de la consellera d'Hisenda i Administracions Públiques de 22 de desembre de 2016 per la qual es regula l'estructura organitzativa i funcional de l'Agència Tributària de les Illes Balears queda modificada de la manera següent:

«c) Dur a terme determinades funcions materials relatives a la gestió, liquidació, inspecció, recaptació i revisió de tributs propis i cedits i de qualsevol altre ingrés de la Hisenda pública autonòmica, i també les relatives a l'execució de la finalitat dels ingressos que requereixi la intervenció de l'Agència Tributària de les Illes Balears, d'acord amb el que estableix l'article 64.1 del Decret 75/2004, de 27 d'agost, de desplegament de determinats aspectes de la llei de finances i de les lleis de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i la resta de la normativa aplicable.»

2. La lletra n) de l'apartat 3 de l'article 21 de l'Ordre esmentada queda modificada de la manera següent:

«n) Qualssevol altres funcions relacionades amb les anteriors i les que es prevegin en la normativa vigent aplicable a les recaptacions de zona, i també les que se'ls delegui o encarregui mitjançant una resolució del director de l'Agència en l'àmbit de les seves competències o mitjançant l'acord del Consell de Govern a què es refereix l'article 64.1 del Decret 75/2004, de 27 d'agost, de desplegament de determinats aspectes de la llei de finances i de les lleis de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.»

Disposició final segona

Entrada en vigor

Aquesta Ordre produirà efectes a partir de l'endemà de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, en la data de la signatura electrònica (28 de maig de 2021)

La consellera de secretària del Consell de Govern Mercedes Garrido Rodríguez

 

ANNEX I Relació dels codis de la Classificació Nacional d'Activitats Econòmiques

Relació de Codis CNAE de l'Annex I del Reial Decret Llei 5/2021

CCNAE

Descripció  Activitat

 

0710

Extracció de minerals de ferro.

1052

Elaboració de gelats.

1083

Elaboració de cafè, te i infusions

1101

Destil·lació, rectificació i mescla de begudes alcohòliques.

1103

Elaboració de sidra i altres begudes fermentades a partir de fruites.

1413

Confecció d'altres peces de vestir exteriors.

1419

Confecció d'altres peces de vestir i accessoris.

1420

Fabricació d'articles de pelleteria.

1439

Confecció d'altres peces de vestir de punt.

1811

Arts gràfiques i serveis relacionats amb aquestes.

1812

Altres activitats d'impressió i arts gràfiques.

1813

Serveis de pre-impressió i preparació de suports.

1814

Enquadernació i serveis relacionats amb aquesta.

1820

Reproducció de suports gravats.

2051

Fabricació d'explosius.

2441

Producció de metalls preciosos.

2670

Fabricació d'instruments d'òptica i equip fotogràfic.

2731

Fabricació de cables de fibra òptica.

3212

Fabricació d'articles de joieria i articles similars.

3213

Fabricació d'articles de bijuteria i articles similars.

3316

Reparació i manteniment aeronàutic i espacial..

3530

Subministrament de vapor i aire condicionat.

4616

Intermediaris del comerç de tèxtils, peces de vestir, pelleteria, calçat i articles de cuir.

4617

Intermediaris del comerç de productes alimentosos, begudes i tabac.

4624

Comerç a l'engròs de cuirs i pells.

4634

Comerç a l'engròs de begudes.

4636

Comerç a l'engròs de sucre, xocolata i confiteria.

4637

Comerç a l'engròs de cafè, te, cacau i espècies.

4638

Comerç a l'engròs de peixos i mariscos i altres productes alimentosos.

4639

Comerç a l'engròs, no especialitzat, de productes alimentosos, begudes i tabac.

4644

Comerç a l'engròs de porcellana, cristalleria i articles de neteja.

4648

Comerç a l'engròs d'articles de rellotgeria i joieria.

4719

Un altre comerç al detall en establiments no especialitzats.

4724

Comerç al detall de pa i productes de pa, confiteria i pastisseria en establiments especialitzats.

4725

Comerç al detall de begudes en establiments especialitzats.

4741

Comerç al detall d'ordinadors, equips perifèrics i programes informàtics en establiments especialitzats.

4751

Comerç al detall de tèxtils en establiments especialitzats.

4762

Comerç al detall de periòdics i articles de papereria en establiments especialitzats.

4771

Comerç al detall de peces de vestir en establiments especialitzats.

4772

Comerç al detall de calçat i articles de cuir en establiments especialitzats.

4777

Comerç al detall d'articles de rellotgeria i joieria en establiments especialitzats.

4782

Comerç al detall de productes tèxtils, peces de vestir i calçat en llocs de venda i en mercats ambulants

4789

Comerç al detall d'altres productes en llocs de venda i en mercats ambulants.

4799

Un altre comerç al detall no realitzat ni en establiments, ni en llocs de venda ni en mercats ambulants.

4931

Transport terrestre urbà i suburbà de passatgers.

4932

Transport per taxi.

4939

Tipus de transport terrestre de passatgers n.c.o.p.

5010

Transport marítim de passatgers.

5030

Transport de passatgers por vies navegables interiors.

5110

Transport aeri de passatgers.

5221

Activitats annexes al transport terrestre.

5222

Activitats annexes al transport marítim i per vies navegables interiors.

5223

Activitats annexes al transport aeri.

5510

Hotels i allotjaments similars.

5520

Allotjaments turístics i altres allotjaments de curta estada.

5530

Càmpings i aparcaments per a caravanes.

5590

Altres allotjaments.

5610

Restaurants i llocs de menjars

5621

Provisió de menjars preparats per a esdeveniments.

5629

Altres serveis de menjars.

5630

Establiments de begudes.

5813

Edició de periòdics.

5914

Activitats d'exhibició cinematogràfica.

7420

Activitats de fotògrafa.

7711

Lloguer d'automòbils i vehicles de motor lleuger.

7712

Lloguer de camions.

7721

Lloguer d'articles d'oci i esportius.

7722

Lloguer de cintes de vídeo i discos.

7729

Lloguer d'altres efectes personals i articles d'us domèstic.

7733

Lloguer de maquinaria i equips d'oficina, inclosos ordinadors.

7734

Lloguer de mitjans de navegació.

7735

Lloguer de mitjans de transport aeri.

7739

Lloguer d'altre maquinaria, equips i bens tangibles n.c.o.p.

7911

Activitats de les agències de viatges.

7912

Activitats dels operadors turístics.

7990

Altres serveis de reserves i activitats relacionades amb el mateix.

8219

Activitats de fotocopiat, preparació de documents i altres activitats especialitzades d'oficina.

8230

Organització de convencions i fires de mostres.

8299

Altres activitats de recolzament a les empreses.

9001

Arts escèniques

9002

Activitats auxiliars a les arts escèniques.

9004

Gestió de sales d'espectacles.

9102

Activitats de museus.

9103

Gestió de llocs i edificis històrics.

9104

Activitats  dels jardins botànics, parcs zoològics i reserves naturals.

9200

Activitats de jocs d'atzar i apostes.

9311

Gestió d'instal·lacions esportives.

9313

Activitats dels gimnasos.

9319

Altres activitats esportives.

9321

Activitats dels parcs d'atraccions i  parcs temàtics.

9329

Altres activitats recreatives i d'entreteniment.

9523

Reparació de calçat i articles de cuir.

9525

Reparació de rellotges i joieria.

9601

Rentat i neteja de peces tèxtils i de pell.

9604

Activitats de manteniment físic.

 

2.- Relació de codis CNAE aprovats per la Comissió del Pacte per a la Reactivació i Transformació Econòmica de les Illes Balears.

1011    Processat i conservació de carn.

1013   Elaboració de productes carnis i de volateria.

1043 Fabricació d'oli d'oliva.

1053 Fabricació de formatges.

1054 Preparació de llet i altres productes lactis

1102 Elaboracions de vins.

1104 Elaboració d'altres begudes no destil·lades.

1105 Fabricació de cervesa.

1107 Fabricació de begudes no alcohòliques.

1512 Fabricació d'articles de marroquineria, viatge.

1520 Fabricació de calçat.

1622 Fabricació de terra de fusta acoblats.

1623 Fabricació d'altres estructures de fusta i peces de fusteria i ebenisteria per a la construcció.

1629 Fabricació d'altres productes de fusta; articles de goma, cesteria i esparteria.

2041 Fabricació de sabons, detergents i altres articles de neteja i abrillantament.

2042 Fabricació de perfums i cosmètics.

2059 Fabricació d'altres productes químics n.c.o.p

2219 Fabricació d'altres productes de goma

2222 Fabricació d'envasos i embalatges de plàstic

2229 Fabricació d'altres productes de plàstic

2561 Tractament i revestiment de metalls

2594 Fabricació de productes de perns

3101 Fabricació de mobles d'oficina.

3102 Fabricació de mobles de cuina.

3109 Fabricació d'altres mobles.

4631 Comerç a l'engròs de fruites i hortalisses.

4632 Comerç a l'engròs de carns i productes carnis.

4633 Comerç a l'engròs de productes làctics, ous, olis i greixos comestibles.

4635 Comerç a l'engròs de productes del tabac.

4645 Comerç a l'engròs de productes de perfumeria i cosmètica.

4675 Comerç a l'engròs de productes químics.

4752 Comerç al detall de ferreteries, pintura i vidre. (souvenirs)

4761 Comerç al detall de llibres en establiments especialitzats

5811 Edició de llibres.

6010 Activitats de radiodifusió

6201 Activitats de programació informàtica.

6202 Activitats de consultoria informàtica.

6203 Gestió de recursos informàtics.

6209 Altres serveis relacionats amb les tecnologies de la informació i la informàtica.

6311 Processos de dades, hosting i activitats relacionades.

6312 Portals web.

6391 Activitats de les agències de noticies.

6399 Altres serveis d'informació n.c.o.p.

7312 Serveis de representació de mitjans de comunicació

8510 Educació primaria (escoletes)

8551 Educació esportiva i recreativa

8552 Educació cultural

8553 Activitat de les escoles de conducció i pilotatge

8559 Altes educacions n.c.o.p. Acadèmies, centres de formació i centres privats d'ensenyament no reglat.

 

 

ANNEX II Model de declaració responsable per als sol·licitants de la Línia 1 de subvenció en relació al compliment de de les obligacions tributàries amb l'Agència Estatal d'Administració Tributària; amb la comunitat autònoma de les Illes Balears i amb la Tresoreria General de la Seguretat Social

D._____ en nom propi/representació de _____, amb número de NIF ______ , en qualitat de beneficiari de la Línia 1 de subvencions aprovada per l'Ordre per la qual s'aproven les bases reguladores i la convocatòria extraordinària de la Línia COVID d'ajuts directes a empresaris i professionals a què es refereix el Títol I del Reial decret llei 5/2021, de 12 de març, de mesures extraordinàries de suport a la solvència empresarial en resposta a la pandèmia de la Covid-19, DECLARO RESPONSABLEMENT:

Primer.- Que estic al corrent en el compliment de les obligacions tributaries de l'Agència Estatal de l'Administració Tributaria.

Segon.- Que estic al corrent de obligacions tributaries amb la comunitat autònoma de les Illes Balears.

Tercer.- Que estic al corrent de pagament de les obligacions amb la Tresoreria General de la Seguretat Social

(Lloc), en la data de la signatura electrònica

 

 

 

 

 

ANNEX III. Model de Declaració responsable

A. En cas de poder justificar tot l'import de l'ajut:

D._____ en nom propi/representació de _____, amb número de NIF ______ , en qualitat de beneficiari de la Línia 1/2 de subvencions aprovada per l'Ordre per la qual s'aproven les bases reguladores i la convocatòria extraordinària de la Línia COVID d'ajuts directes a empresaris i professionals a què es refereix el Títol I del Reial decret llei 5/2021, de 12 de març, de mesures extraordinàries de suport a la solvència empresarial en resposta a la pandèmia de la Covid-19, DECLARO RESPONSABLEMENT:

1.- Que he destinat l'import de total de l'ajut de ............euros que se m'ha concedit al pagament de deutes amb proveïdors i altres creditors, financers i no financers, així com al pagament dels costs fixos vinculats amb l'empresa meritats entre l'1 de març de 2020 i el 31 de maig de 2021, malgrat s'hagin facturat  amb posterioritat, i procedeixin de contractes anteriors al dia 13 de març de 2021, d'acord amb l'ordre de prelació de pagament a què fa referència l´ article 4 de l'Ordre esmentada i que dispòs de la documentació acreditativa de la seva veracitat.

(Lloc), en la data de la signatura electrònica

B. En cas de no haver pogut justificar tot l'import de l'ajut:

D._____ en nom propi/representació de _____, amb número de NIF ______ , en qualitat de beneficiari de la Línia 1/2 de subvencions aprovada per l´  Ordre per la qual s'aproven les bases reguladores i la convocatòria extraordinària de la Línia COVID d'ajuts directes a empresaris i professionals a què es refereix el Títol I del Reial decret llei 5/2021, de 12 de març, de mesures extraordinàries de suport a la solvència empresarial en resposta a la pandèmia de la Covid-19, DECLARO RESPONSABLEMENT:

1.- Que he destinat un import de......... euros del total de l'ajut de ............euros que se m'ha concedit al pagament de deutes amb proveïdors i altres creditors, financers i no financers, així com al pagament dels costs fixos vinculats amb l'empresa meritats entre l'1 de març de 2020 i el 31 de maig de 2021, malgrat s'hagin facturat  amb posterioritat, i procedeixin de contractes anteriors al dia 13 de març de 2021, d'acord amb l'ordre de prelació de pagament a què fa referència l'article 4 de l'Ordre esmentada i que dispòs de la documentació acreditativa de la seva veracitat.

- Que atès que no he utilitzat l´  import sencer de l'ajuda que se me va concedir per al pagament de les despeses subvencionables que vaig declarar en el moment de presentació de la sol·licitud, he procedit a la devolució de la resta de l'import que se me va concedir per import de...... a la Tresoreria General de la comunitat autònoma de les Illes Balears mitjançant la carta de pagament de reintegrament  (document d'Ingrés Núm........ ) que s'adjunta.

(Lloc), en la data de la signatura electrònica

 

 

 

ANNEX IV. Model de relació classificada de les despeses subvencionables satisfetes mitjançant els ajuts concedits d'import superiors a 6.000,00 i inferiors a  60.000,00 euros.

D._____ en nom propi/representació de _____, amb número de NIF ______ , en qualitat de beneficiari de la Línia 2 de subvencions aprovada per l´ Ordre per la qual s'aproven les bases reguladores i la convocatòria extraordinària de la Línia COVID d'ajuts directes a empresaris i professionals a què es refereix el Títol I del Reial decret llei 5/2021, de 12 de març, de mesures extraordinàries de suport a la solvència empresarial en resposta a la pandèmia de la Covid-19, compareix i DIC:

Primer.- Que presento la següent relació de despeses subvencionables satisfetes mitjançant l´  import de rebut de ______ euros:

N.º Ordre de prelació

Creditor (Nom)

CIF/NIF del creditor

Document de la despesa

(Núm. factura,

préstec,..)

Data d'emissió de la factura o meritació del cost

 Base imposable (en cas de factures)

Import total

Data de pagament

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMPORT TOTAL DESPESES JUSTIFICADES: .................. €

Segon.- (Només en el cas de no haver destinar l'import total de l'ajut concedit al pagament de les despeses subvencionables que es varen declarar a la sol·licitud) Que atès que no he utilitzat l'import sencer de l'ajuda que se me va concedir per al pagament de les despeses subvencionables que vaig declarar en el moment de presentació de la sol·licitud, he procedit a la devolució de la resta de l'import que se me va concedir per import de...... a la Tresoreria General de la comunitat autònoma de les Illes Balears, mitjançant la carta de pagament de reintegrament  (document d'Ingrés Núm........ ) que s'adjunta.

(Lloc), en la data de la signatura electrònica