Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE PRESIDÈNCIA, CULTURA I IGUALTAT

Núm. 3705
Ordre conjunta de la consellera de Salut i Consum i dels consellers de Model Econòmic, Turisme i Treball, i de Mobilitat i habitatge de 12 de maig de 2020 per la qual s’actualitzen les mesures establertes a l’Ordre conjunta de la consellera de Salut i Consum i dels consellers de Model Econòmic, Turisme i Treball, i de Mobilitat i Habitatge de 25 de març de 2020 per la qual es va aprovar el Protocol de mesures preventives sanitàries per limitar la propagació i el contagi del COVID-19 en el sector de la construcció

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

PREÀMBUL

L'emergència sanitària que ha generat la propagació del COVID-19 arreu del món ha obligat els governs a adoptar mesures de tot tipus per lluitar contra l'onada de contagis i mitigar els efectes econòmics i socials que aquest fenomen està produint.

El Govern espanyol, d'acord amb l'article 116.1 de la Constitució, aprovà el Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19. Posteriorment ha aprovat diverses normes de mesures urgents extraordinàries per fer front a l'impacte econòmic i social del COVID-19.

A les Illes Balears, el Consell de Govern, en la sessió del dia 13 de març, va adoptar l'Acord pel qual s'aprova el Pla de Mesures Excepcionals per Limitar la Propagació i el Contagi del COVID-19; i, posteriorment, el Govern ha anat aprovant diverses mesures concretes per pal·liar les greus conseqüències de la pandèmia.

La construcció és un dels sectors econòmics que actualment continua amb l'activitat, atès que no s'ha acordat la reducció o suspensió de serveis per l'emergència sanitària causada pel COVID-19. No obstant això, i en tant el Govern espanyol no paralitzi el sector, el personal deles empreses de construcció ha d'adoptar les mesures preventives específiques per reduir el risc d'exposició i preservar la salut de l'amenaça de contagi del virus i així garantir també la continuïtat de la prestació de serveis laborals. En aquest sentit, és necessari adoptar mesures preventives de caràcter sanitari per part de les empreses i dels treballadors, mesures preventives en els desplaçaments, així com també mesures preventives amb relació als professionals i tècnics que intervenen en les obres.

L'article 43.2 de la Constitució espanyola de 1978 estableix que és competència dels poders públics tutelar la salut pública a través de les mesures preventives i de les prestacions i serveis necessaris, i indica que la llei ha d'establir els drets i deures de tothom sobre aquest tema. La competència en matèria sanitària s'atribueix a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, en virtut del que disposen els articles 30.48 i 31.4 de la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears.

El Decret 21/2019, de 2 d'agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, atribueix a la Direcció General de Salut Pública i Participació de la Conselleria de Salut i Consum les competències en vigilància epidemiològica, l'anàlisi i l'avaluació de l'estat de salut de la població i de les malalties; la prevenció de les malalties i, en concret, l'adopció de les mesures en matèria de protecció de la salut pública que estableix la Llei orgànica 3/1986, de 14 d'abril, de mesures especials en matèria de salut pública. El mateix Decret atribueix a la Direcció General de Treball i Salut Laboral la vigilància de la salut, la seguretat i la higiene en el treball i la prevenció de riscs i accidents laborals; i a la Direcció General de Mobilitat i Transport Terrestre, la inspecció i el control dels transports terrestres, incloses les empreses de lloguer de vehicles, amb conductor o sense.

En virtut de la Llei orgànica 3/1986, de 14 d'abril, de mesures especials en matèria de salut pública, i la Llei 14/1986, de 25 d'abril, general de sanitat, en el cas que hi hagi o se sospiti raonablement l'existència d'un risc imminent i extraordinari per a la salut, les autoritats sanitàries han d'adoptar les mesures preventives que estimin pertinents i que es considerin sanitàriament justificades. La durada de les mesures, que s'han de fixar per a cada cas, sens perjudici de les pròrrogues successives acordades per resolucions motivades, no ha d'excedir del que exigeixi la situació de risc imminent i extraordinari que les va justificar.

L'article 51 de la Llei 5/2003, de 4 d'abril, de salut de les Illes Balears, estableix que l'administració sanitària, en l'exercici de les seves competències, ha d'adoptar les mesures adients d'intervenció provisionals davant situacions de risc per a la salut col·lectiva. Les mesures i actuacions que s'ordenin amb caràcter obligatori i d'urgència o necessitat s'han d'adaptar als criteris expressats en la Llei orgànica 3/1986.

L'article 49.2 de la Llei 16/2010, de 28 de desembre, de salut pública de les Illes Balears, disposa que quan hi hagi o se sospiti raonablement l'existència d'un risc imminent i extraordinari per a la salut de la població, com a conseqüència d'una situació sanitària concreta d'una persona o d'un grup de persones, es pot ordenar l'adopció de mesures preventives generals i d'intervenció.

El Decret llei 4/2020, de 20 de març, pel qual s'estableixen mesures urgents en matèria de contractació, convenis, concerts educatius i subvencions, serveis socials, medi ambient, procediments administratius i pressuposts per fer front a l'impacte econòmic i social del COVID-19 preveu al seu article 1 que l'adopció de qualsevol tipus de mesura o actuació per part dels òrgans de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per fer front directa o indirectament als efectes del COVID-19 justificarà la necessitat d'actuar de manera immediata.

Algunes de les circumstàncies que es varen tenir en consideració s'han anat canviant per adaptar-les a les noves necessitats i per això cal incorporar i actualitzar-ne les mesures vigents.

Per això, a proposta de la consellera de Salut i Consum, i dels consellers de Model Econòmic, Turisme i Treball, i de Mobilitat i Habitatge, dict la següent

Ordre

Article únic

Actualització de les mesures preventives sanitàries per limitar la propagació i el contagi del COVID-19 en el sector de la construcció

S'actualitza la redacció de les mesures incloses en el Protocol de mesures preventives sanitàries per limitar la propagació i el contagi del COVID-19 en el sector de la construcció, que constitueix l'annex 1 d'aquesta Ordre.

Disposició addicional única

Vigència

Aquesta Ordre és d'aplicació des de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i fins que finalitzi el període de l'estat d'alarma, incloses les pròrrogues.

 

Palma, 12 de maig de 2020

La consellera secretària del Consell de Govern Pilar Costa i Serra (art 47.3 Llei 1/2019, del Govern de les Illes Balears)

 

 

ANNEX 1 Actualització del punt III del Protocol de mesures preventives sanitàries per limitar la propagació i el contagi del COVID-19 en el sector de la construcció

La relació de mesures incloses en aquest document està en revisió contínua en funció de l'evolució i la nova informació de què es disposi sobre la infecció ocasionada pel nou coronavirus SARS-CoV-2. Aquest protocol ha d'estar a l'abast de tots els treballadors i treballadores en els centres de treball.

«III. Mesures preventives sanitàries en els desplaçaments

L'empresa reduirà al màxim els viatges de treball. Coordinarà el desplaçament dels treballadors de manera que es garanteixi la seva protecció i els recordarà als treballadors que han d'acudir de manera individual al centre.»