Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EDUCACIÓ, UNIVERSITAT I RECERCA

Núm. 3043
Ordre del conseller d’Educació, Universitat i Recerca de 12 de març de 2020 per la qual es regulen els programes de qualificació inicial a les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

PREÀMBUL

L'article 39.6 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació determina que el Govern de l'Estat ha d'establir les titulacions corresponents als estudis de formació professional, així com els aspectes bàsics del currículum de cadascuna d'aquestes titulacions.

La Llei orgànica 8/2013, de 9 de desembre, per a la millora de la qualitat educativa modifica diversos articles de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, i crea els cicles de formació professional bàsica com a ensenyaments de formació professional d'oferta obligatòria i caràcter gratuït.

La Llei orgànica 5/2002, de 19 de juny, de les qualificacions i de la formació professional ordena un sistema integrat de formació professional, qualificacions i acreditació per respondre amb eficàcia i transparència a les demandes socials i econòmiques a través de les diverses modalitats formatives. Com a instrument d'aquest sistema crea el Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals, el qual possibilita la integració de les ofertes de formació professional, les adequa als requeriments del sistema productiu i promou la formació al llarg de la vida i la mobilitat dels treballadors. També, d'acord amb aquesta norma, correspon a l'Administració general de l'Estat establir els títols de formació professional del sistema educatiu i els certificats de professionalitat del subsistema de formació professional per a l'ocupació, que constitueixen les ofertes de formació professional referides al Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals.

D'acord amb les normes esmentades es va dictar el Reial decret 1128/2003, de 5 de setembre, modificat pel Reial decret 1416/2005, de 25 de novembre, que regula el Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals. Als articles 2 i 3 descriu la natura, la finalitat i les funcions del Catàleg com a instrument que ordena les qualificacions i constitueix la base per elaborar l'oferta formativa susceptible de reconeixement i d'acreditació amb validesa a tot l'Estat. El Catàleg conté les qualificacions de nivell 1 que es poden assolir mitjançant els programes de qualificació inicial que s'han d'impartir de conformitat amb el que es regula en aquesta Ordre.

El Reial decret 127/2014, de 28 de febrer, pel qual es regulen aspectes específics de la formació professional bàsica dels ensenyaments de formació professional del sistema educatiu, s'aproven catorze títols professionals bàsics, se'n fixen els currículums bàsics i es modifica el Reial decret 1850/2009, de 4 de desembre, sobre expedició de títols acadèmics i professionals corresponents als ensenyaments establerts en la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, obre la possibilitat, a la disposició addicional quarta, d'establir i autoritzar altres ofertes formatives de formació professional a l'efecte de donar continuïtat als alumnes amb necessitats educatives especials i respondre a col·lectius amb necessitats específiques.

Aquesta previsió també es conté a la disposició addicional primera del Decret 25/2015, de 24 d'abril, pel qual es regulen els ensenyaments de formació professional bàsica del sistema educatiu en el sistema integrat de formació professional de les Illes Balears.

Els programes inclouen mòduls dels títols que s'estableixen en el Reial decret 127/2014, de 28 de febrer, o bé en el Reial decret 356/2014, de 16 de maig, pel qual s'estableixen set títols de formació professional bàsica del catàleg de títols dels ensenyaments de formació professional que amplien els títols d'aquest ensenyament establerts pel Reial decret 127/2014, de 28 de febrer. També poden incloure mòduls de títols de formació professional bàsica que es publiquin per ampliar el catàleg de títols de formació professional.

El mòdul professional de Pràctiques té el mateix contingut curricular i, com a mínim, la mateixa durada que el mòdul de Pràctiques professionals no laborals del certificat de professionalitat corresponent, el qual segueix la regulació establerta a l'Ordre ESS/1897/2013, de 10 d'octubre, per la qual es desenvolupa el Reial decret 34/2008, de 18 de gener, pel qual es regulen els certificats de professionalitat i els reials decrets pels quals s'estableixen certificats de professionalitat dictats en la seva aplicació.

Aquests programes es configuren com una oportunitat perquè els alumnes que no tenguin la maduresa suficient per cursar un cicle formatiu de formació professional bàsica puguin aconseguir coneixements bàsics i professionals que els permetin retornar al sistema educatiu o bé aconseguir la inserció social i laboral, d'acord amb les seves possibilitats i expectatives personals.

Per tal de complir amb les prescripcions normatives és necessari establir les condicions d'implantació dels programes de qualificació inicial en l'àmbit de gestió de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Aquesta Ordre dona compliment a aquesta necessitat.

La present Ordre s'ajusta als principis de bona regulació en l'exercici de la potestat reglamentària sota els quals han d'actuar les administracions públiques que recull l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, així com l'article 49 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears. Concretament, els principis de bona regulació als quals s'ajusta aquesta ordre són els de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència.

Pel que fa als principis de necessitat i eficàcia, la iniciativa de la norma es justifica a partir del que disposa la disposició addicional quarta del Reial decret 127/2014, de 28 de febrer esmentat, que preveu la possibilitat d'establir i autoritzar altres ofertes formatives de formació professional a l'efecte de donar continuïtat als alumnes amb necessitats educatives especials i respondre a col·lectius amb necessitats específiques.

Quant al compliment dels principis de proporcionalitat i eficiència, la norma conté la regulació imprescindible per atendre la necessitat que pretén cobrir, alhora que no preveu càrregues administratives innecessàries o accessòries per a la consecució dels seus objectius finals.

D'altra banda, la iniciativa normativa és respectuosa amb el principi de seguretat jurídica, atès que s'exerceix de manera coherent amb la resta de l'ordenament jurídic i amb el principi de transparència en la mesura que la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca possibilita l'accés senzill, universal i actualitzat a la normativa en vigor i als documents propis del procés d'elaboració de la norma en els termes que estableix l'article 7 de la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, mitjançant la publicació del projecte d'ordre.

Segons l'article 36.2 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, el Govern és competent en matèria de desplegament legislatiu i d'execució de l'ensenyament en tota la seva extensió, nivells i graus, modalitats i especialitats.

En el procés d'elaboració d'aquesta Ordre s'han consultat i han emès informe l'Institut Balear de la Dona, el Consell Escolar de les Illes Balears, el Consell de Formació Professional de les Illes Balears, el Consell Econòmic i Social de les Illes Balears i, també, se n'ha fet partícip la societat mitjançant el tràmit d'informació pública.

Aquesta Ordre s'estructura en deu capítols, sis disposicions addicionals, una disposició transitòria, una disposició derogatòria, i tres disposicions finals. El capítol I estableix les disposicions generals; el capítol II determina l'organització i el currículum dels programes; el capítol III conté les disposicions relatives als aspectes organitzatius de determinats mòduls; el capítol IV ordena aspectes metodològics d'aquests ensenyaments; el capítol V l'accés, l'admissió i la matrícula en aquests programes; el capítol VI regula la baixa dels programes; el capítol VII conté les disposicions relatives a l'avaluació i la qualificació; el capítol VIII estableix els efectes dels programes i les acreditacions que es poden obtenir; el capítol IX fixa el procediment per obtenir el certificat de professionalitat, i el capítol X regula els aspectes relatius al professorat que imparteix aquests programes. Igualment, la disposició transitòria regula el procediment per obtenir els certificats de professionalitat per als alumnes de programes cursats amb anterioritat a aquesta ordre, la disposició derogatòria única determina la derogació de totes les normes de rang inferior que s'oposin a aquesta ordre, les disposicions addicionals i la resta de disposicions finals recullen preceptes d'índole diversa que no tenen cabuda al llarg de l'articulat de l'Ordre, però que regulen aspectes necessaris per a l'ordenació d'aquests programes. Finalment, s'hi inclouen diversos annexos als quals es fa referència en l'articulat de l'Ordre.

Per tot això, d'acord amb el Consell Consultiu de les Illes Balears, dict la següent

 

ORDRE

Capítol I

Disposicions generals

Article 1

Objecte i àmbit d'aplicació

Aquesta Ordre té com a objecte regular els programes de qualificació inicial i els programes de qualificació inicial específics que es desenvolupen en l'àmbit de les Illes Balears, d'acord amb les competències que té atribuïdes sobre la matèria l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Article 2

Modalitats

Hi ha dues modalitats de programes de qualificació inicial que es poden impartir a les Illes Balears:

  1. Programes de qualificació inicial (en endavant programes PQI).
  2. Programes de qualificació inicial específics (en endavant programes PQIE).

Article 3

Objectius dels programes

Els objectius dels programes són:

  1. Oferir la formació adient perquè els alumnes desenvolupin les capacitats i les destreses suficients per aconseguir les competències professionals pròpies d'una qualificació professional de nivell 1 del Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals, com a mínim, i tenguin la possibilitat d'una inserció sociolaboral satisfactòria d'acord amb les seves possibilitats i expectatives personals.
  2. Oferir la formació per adquirir els coneixements assignats al currículum del segon curs de l'educació secundària obligatòria, només en els programes de qualificació inicial, mitjançant la impartició dels mòduls 2 del primer nivell dels ensenyaments per a persones adultes que condueixen a l'obtenció del títol de graduat en educació secundària obligatòria i donen l'opció de continuar els estudis.
  3. Orientar i formar els alumnes perquè coneguin el mercat laboral i puguin escometre la cerca activa d'ocupació, així com també perquè adquireixin actituds i hàbits de seguretat laboral.
  4. Ensenyar als alumnes perquè aprenguin a aprendre de manera autònoma i en col·laboració amb altres persones i afavorir-ne els hàbits i les actituds que promouen i faciliten el desenvolupament personal, l'aprenentatge al llarg de la vida i l'esperit emprenedor.
  5. Facilitar experiències positives i enriquidores de convivència i de feina perquè els alumnes es reconeguin a si mateixos com a persones valuoses i capaces d'estar, conviure i treballar amb els altres, emprant criteris de qualitat i eficiència.
  6. Proporcionar una formació pràctica, avaluable i tutelada que permeti aplicar i reforçar el que s'ha après en el programa i familiaritzar-se amb la dinàmica del món laboral.
  7. Connectar les finalitats del sistema educatiu i les necessitats del sector productiu.
  8. Adquirir la maduresa suficient per poder cursar un cicle de formació professional bàsica per aconseguir coneixements bàsics i professionals que els permetin tornar al sistema educatiu o aconseguir la inserció social i laboral, d'acord amb les seves possibilitats i expectatives personals.

Article 4

Principis dels programes

Els programes de qualificació inicial s'han de regir pels principis següents:

  1. Afavoriment de l'aprenentatge al llarg de tota la vida, especialment per als alumnes que han abandonat o estan en risc d'abandonar el sistema educatiu sense haver obtingut cap qualificació professional.
  2. Atenció a la diversitat de l'alumnat, entesa com el conjunt d'accions educatives que, en un sentit ampli, intenten donar resposta a les necessitats, els interessos, les motivacions i les habilitats de tots els alumnes per tal que puguin arribar al màxim desenvolupament possible de les seves capacitats personals i, si n'és el cas, puguin assolir els resultats d'aprenentatge vinculats a les unitats de competència professional relatives a una qualificació professional determinada.
  3. Personalització de l'ensenyament, entesa com l'oferta educativa adaptada a les característiques específiques de col·lectius que, per les seves circumstàncies, troben una resposta educativa millor en aquest tipus d'ensenyaments.
  4. Metodologia globalitzadora dels aprenentatges. A partir dels continguts tècnics i professionalitzadors propis del programa es treballen els continguts i les actituds necessaris per millorar les expectatives de formació i qualificació posterior i per facilitar l'accés a la vida laboral.
  5. Eliminar de la formació professional els prejudicis, els estereotips i els rols segons el sexe amb la finalitat de garantir als alumnes possibilitats de desenvolupament personal perquè triïn sense condicionants les opcions en els seus estudis de tal forma que no es produeixi la segregació horitzontal i s'evitin futures repercussions en la vida professional i laboral.
  6. Ajudar els alumnes en l'aprenentatge de mètodes per a la convivència i la resolució de conflictes basats en el respecte a la igualtat de drets i oportunitats de dones i homes.
  7. Trencar estereotips estigmatitzadors i avançar en actuacions en què les persones amb discapacitat siguin considerades com a subjectes de drets.

Article 5

Aspectes generals dels programes

  1. Els programes de qualificació inicial inclouen mòduls professionals d'un títol de formació professional bàsica i altres mòduls de formació adaptats a les necessitats dels alumnes que els cursen.
  2. Els mòduls professionals que s'hi inclouen estan associats a les unitats de competència d'una qualificació professional completa de nivell 1 del Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals. Així mateix, poden incloure mòduls associats a unitats de competència d'una altra qualificació professional de nivell 1 per tal que els alumnes puguin aconseguir un certificat de professionalitat.
  3. Cada mòdul professional associat a unitats de competència que conforma el programa és el mòdul homònim del títol de formació professional bàsica corresponent.

Article 6

Destinataris dels PQI

  1. Els programes estan adreçats a alumnes que no tenen la maduresa suficient per poder cursar amb garanties un cicle formatiu de formació professional bàsica i que pertanyen a col·lectius amb necessitats específiques que no hagin obtingut el títol de graduat en ESO, que no tenguin cap títol equivalent ni de nivell acadèmic superior a aquest títol, que no disposin de les competències bàsiques necessàries per accedir al mercat laboral i que vulguin assolir competències professionals pròpies d'almenys una qualificació professional de nivell 1 del Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals.
  2. Es poden organitzar programes que atenguin només persones d'un determinat col·lectiu de destinataris amb necessitats específiques, com per exemple programes que atenguin només persones amb discapacitat auditiva o discapacitat visual.
  3. Els destinataris han de ser més grans de 16 anys (o els han de complir fins al 31 de desembre de l'any de l'inici del programa, inclòs aquest dia) i tenir com a màxim 21 anys (o bé que els compleixin dins l'any natural d'inici del programa).

Article 7

Destinataris dels PQIE

  1. Els programes de qualificació inicial específics s'adrecen a joves amb necessitats educatives especials derivades d'una discapacitat intel·lectual igual o superior al 33%, que tenguin un nivell d'autonomia personal i social que els permeti accedir a un lloc de feina i que vulguin adquirir les competències necessàries per a una inserció professional adequada.
  2. Els programes estan adreçats a alumnes que no tenen la maduresa suficient per poder cursar amb garanties un cicle formatiu de formació professional bàsica i que pertanyen a col·lectius amb necessitats específiques que no hagin obtingut el títol de graduat en ESO, que no tenguin cap títol equivalent ni de nivell acadèmic superior a aquest títol, que no disposin de les competències bàsiques necessàries per accedir al mercat laboral i que vulguin assolir competències professionals pròpies d'almenys una qualificació professional de nivell 1 del Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals.
  3. Els destinataris han de ser més grans de 16 anys (o els han de complir fins al 31 de desembre de l'any de l'inici del programa, inclòs aquest dia) i tenir com a màxim, 22 anys (o bé que els compleixin dins l'any natural d'inici del programa).

Article 8

Entitats que poden impartir els PQI

  1. El conseller d'Educació, Universitat i Recerca pot convocar subvencions perquè els programes es puguin impartir en corporacions locals, mancomunitats de municipis, organitzacions no governamentals, associacions professionals i empresarials sense ànim de lucre i entitats d'economia social, especialitzades en l'atenció a persones en risc d'exclusió social (en endavant les entitats).
  2. Per aconseguir l'autorització per impartir un programa de qualificació inicial les entitats s'han de presentar a la convocatòria pública de subvencions que es faci a l'efecte. La resolució per la qual es concedeixen les subvencions per al desenvolupament d'aquests programes autoritza l'entitat a impartir el programa que hi figuri, sota la coordinació de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca i amb indicació del centre docent públic al qual queda adscrita l'entitat autoritzada. Els programes s'han d'impartir en els termes que estableixi la convocatòria i d'acord amb les instruccions que el director de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors dicti, si, eventualment, són necessàries.
  3. Excepcionalment, les entitats que s'han presentat a la convocatòria pública de subvencions i no n'hagin estat beneficiàries poden sol·licitar l'autorització per impartir el programa amb fons propis. Els programes autoritzats s'han d'impartir en els mateixos termes que estableixi la convocatòria i d'acord amb les instruccions que el director de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors dicti, si, eventualment, són necessàries.
  4. Els programes també es poden impartir en centres socioeducatius que atenen menors amb mesures judicials de reforma mitjançant una autorització administrativa, subvenció, conveni o qualsevol altra fórmula que s'ajusti a la legalitat vigent. En aquest cas, l'oferta està restringida als usuaris d'aquests centres.
  5. Així mateix, es poden impartir en organismes especialitzats en l'atenció a les persones destinatàries d'aquests programes que depenguin d'una entitat local territorial mitjançant una autorització administrativa, subvenció, conveni o qualsevol altra fórmula que s'ajusti a la legalitat vigent, sempre que garanteixi la qualitat i estabilitat de l'oferta dels programes que imparteixin.

Article 9

Entitats que poden impartir els PQIE

  1. Els programes de qualificació inicial específics es poden impartir en corporacions locals, mancomunitats de municipis, organitzacions no governamentals, associacions professionals i empresarials sense ànim de lucre i entitats d'economia social (en endavant les entitats), amb experiència reconeguda en la inclusió social i laboral de persones amb discapacitat intel·lectual que s'autoritzin, sempre sota la coordinació de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca.
  2. Per aconseguir l'autorització per impartir un programa de qualificació inicial específic les entitats s'han de presentar a la convocatòria pública de subvencions que es faci a l'efecte. La resolució per la qual es concedeixen les subvencions per al desenvolupament d'aquests programes autoritza l'entitat a impartir el programa que hi figuri, sota la coordinació de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca i amb indicació del centre docent públic al qual queda adscrita l'entitat autoritzada. Els programes s'han d'impartir en els termes que estableixi la convocatòria i d'acord amb les instruccions que el director de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors dicti si, eventualment, són necessàries.
  3. Excepcionalment, les entitats que es presentin a la convocatòria pública de subvencions i no n'hagin estat beneficiàries, poden sol·licitar autorització per impartir el programa amb fons propis. Els programes autoritzats s'han d'impartir en els mateixos termes que estableixi la convocatòria i d'acord amb les instruccions que el director de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors dicti si, eventualment, són necessàries.
  4. Així mateix, es poden impartir en organismes especialitzats en l'atenció a les persones destinatàries d'aquests programes que depenguin d'una entitat local territorial mitjançant una autorització administrativa, subvenció, conveni o qualsevol altra fórmula que s'ajusti a la legalitat vigent, sempre que garanteixin la qualitat i estabilitat de l'oferta dels programes que imparteixin.

Article 10

Requisits de les instal·lacions per impartir els programes

Els espais i equipaments de què han de disposar els centres o entitats per permetre el desenvolupament de les activitats d'ensenyament, d'acord amb el que s'estableix al currículum del cicle formatiu de formació professional bàsica homònim, són els que figuren a l'annex 4.

 

Capítol II

Organització i currículum dels programes

Article 11

Estructura dels programes de qualificació inicial

  1. Els programes s'organitzen en mòduls generals i mòduls professionals. L'estructura concreta de cada programa s'estableix a l'annex 1 d'aquesta Ordre.
  2. Els mòduls generals dels programes inclouen:
    1. Els mòduls 2 del primer nivell dels ensenyaments per a persones adultes que condueixen a l'obtenció del títol de graduat en educació secundària obligatòria, la descripció dels quals es troba a l'article 14 d'aquesta Ordre.
    2. El mòdul de Tutoria.
    3. El mòdul de Prevenció de riscs a la feina.
  3. Els mòduls professionals inclouen:
    1. Mòduls de títols de formació professional bàsica associats a unitats de competència de qualificacions professionals de nivell 1 del Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals.
    2. El mòdul de Pràctiques professionals no laborals, amb la mateixa durada que el corresponent del certificat de professionalitat.

Article 12

Estructura dels programes de qualificació inicial específics

  1. Els programes s'organitzen en mòduls generals i mòduls professionals. L'estructura concreta de cada programa s'estableix a l'annex 1 d'aquesta Ordre.
  2. Els mòduls generals dels programes de qualificació inicial específics inclouen:
    1. El mòdul d'Ús de la comunicació.
    2. El mòdul d'Us de les ciències aplicades.
    3. El mòdul d'Autonomia personal en la vida diària.
    4. El mòdul de Prevenció de riscs a la feina.
    5. El mòdul de Tutoria.
  3. Els mòduls professionals inclouen:
    1. Mòduls de títols de formació professional bàsica associats a unitats de competència de qualificacions professionals de nivell 1 del Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals.
    2. El mòdul de Pràctiques professionals no laborals amb la mateixa durada que el corresponent del certificat de professionalitat.

Article 13

Finalitat dels mòduls que integren els programes

  1. Els mòduls generals dels programes tenen com a finalitat oferir a l'alumnat la possibilitat d'adquirir o refermar les competències personals bàsiques i els coneixements que són necessaris per aconseguir la inserció social i laboral i, si n'és el cas, continuar els estudis.
  2. Els mòduls de títols de formació professional bàsica i el mòdul de Pràctiques corresponent tenen com a finalitat preparar els alumnes perquè s'incorporin a la vida activa en llocs de treball que requereixin una qualificació professional de nivell 1 i comprenen els continguts necessaris per adquirir les competències professionals que corresponen al programa.
  3. El mòdul de Pràctiques no té caràcter laboral. Aquest té com a finalitat complementar l'adquisició de competències professionals relacionades amb els programes en entorns reals de treball i completar els coneixements adquirits al centre docent o a l'entitat relatius a la producció i la comercialització d'un producte o a la prestació d'un servei, així com a la gestió econòmica i el sistema de relacions sociolaborals de les empreses.

Article 14

Mòduls 2 del primer nivell dels ensenyaments per a persones adultes que condueixen a l'obtenció del títol de graduat en educació secundària obligatòria que s'inclouen en els PQI

  1. Els mòduls 2 del primer nivell dels ensenyaments per a persones adultes que condueixen a l'obtenció del títol de graduat en educació secundària obligatòria que s'inclouen en aquest programa s'agrupen en tres àmbits:
    1. Àmbit de comunicació.
    2. Àmbit cientificotecnològic.
    3. Àmbit social.
  2. Els mòduls que pertanyen a l'àmbit de comunicació són els següents: mòdul 2 de Llengua i literatura catalana, mòdul 2 de Llengua i literatura castellana i mòdul 2 de Llengua estrangera: anglès.
  3. Els mòduls que pertanyen a l'àmbit cientificotecnològic són els següents: mòdul 2 de Matemàtiques i el mòdul 2 de Ciències de la natura.
  4. Dels mòduls de l'àmbit social del primer nivell dels ensenyaments per a persones adultes que condueixen a l'obtenció del títol de graduat en educació secundària obligatòria, el que s'inclou com a mòdul general dels programes és el mòdul 2 de l'Àmbit social.

Article 15

Durada dels programes

  1. Amb caràcter general, els programes tenen una durada d'almenys 1.000 hores, les quals es distribueixen, normalment, durant un any acadèmic.
  2. La durada del mòdul de Pràctiques de cada programa s'estableix a l'annex 1. Aquest mòdul ha de tenir, com a mínim, la durada del mòdul de Pràctiques professionals no laborals del certificat de professionalitat corresponent.

Article 16

Càrrega horària de cadascun dels mòduls generals dels PQI

  1. La càrrega horària dels mòduls generals que integren cadascun dels àmbits en què s'organitzen aquesta part dels ensenyaments és de 500 hores, com a mínim, amb les particularitats següents:
    1. S'ha de destinar un mínim de 6 hores setmanals a la impartició del conjunt de mòduls que integren l'àmbit de comunicació.
    2. S'ha de destinar un mínim de 6 hores setmanals a la impartició del conjunt de mòduls que integren l'àmbit cientificotecnològic.
    3. S'ha de destinar un mínim de 2 hores setmanals per impartir el mòdul de l'àmbit social.
  2. La càrrega horària del mòdul de Prevenció de riscs a la feina és de 31 hores, com a mínim. S'ha de destinar un mínim d'una hora setmanal per impartir aquest mòdul.
  3. La càrrega horària del mòdul de Tutoria és de 31 hores, com a mínim. S'ha de destinar un mínim d'una hora setmanal a aquest mòdul.

Article 17

Càrrega horària de cadascun dels mòduls generals dels PQIE

  1. La càrrega horària dels mòduls que integren els mòduls generals dels PQIE és de 500 hores, com a mínim, amb les particularitats següents:
    1. S'ha de destinar un mínim de 6 hores setmanals a la impartició del mòdul d'Ús de la comunicació.
    2. S'ha de destinar un mínim de 3 hores setmanals a la impartició del mòdul d'Ús de les ciències aplicades.
    3. S'ha de destinar un mínim de 5 hores setmanals per impartir el mòdul d'Autonomia personal en la vida diària.
  2. La càrrega horària del mòdul de Prevenció de riscs a la feina és de 31 hores, com a mínim. S'ha de destinar un mínim d'una hora setmanal per impartir aquest mòdul.
  3. La càrrega horària del mòdul de Tutoria és de 31 hores, com a mínim. S'ha de destinar un mínim d'una hora setmanal a aquest mòdul.
 

Article 18

Càrrega horària de cadascun dels mòduls de títols de formació professional bàsica associats a unitats de competència

La durada de cadascun dels mòduls de títols de formació professional bàsica associats a unitats de competència de qualificacions professionals de nivell 1 del Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals que formen part de cada programa figura en l'annex 1 d'aquesta Ordre. Aquesta durada és, com a mínim, la que consta per al mateix mòdul en el Reial decret 127/2014, de 28 de febrer; en el Reial decret 356/2014, de 16 de maig.

Article 19

Període lectiu dels programes

  1. El període en què es poden desenvolupar els programes és des del mes de setembre fins al mes de juliol, ambdós inclosos.
  2. Els programes que es duen a terme d'acord amb una convocatòria de subvencions s'han de desenvolupar d'acord amb els terminis de la convocatòria.
  3. Excepcionalment, els programes es podran desenvolupar durant alguns dies del mes d'agost, sempre que la convocatòria esmentada així ho prevegi.

Article 20

Sessions lectives

  1. Els alumnes han de cursar de forma presencial un mínim de cinc sessions lectives diàries durant el període anterior a l'inici del mòdul de Pràctiques, de forma que es garanteixi que en acabar el programa s'hagin impartit el nombre total d'hores que aquest té assignades d'acord amb l'estructura que figura a l'annex 1 d'aquesta Ordre.
  2. Les sessions de classe s'han d'impartir de dilluns a divendres en l'horari que s'hagi autoritzat. Excepcionalment el director general de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors pot autoritzar que el mòdul de Pràctiques es pugui cursar també en dissabte quan no sigui possible que els alumnes facin les pràctiques corresponents a un determinat programa només de dilluns a divendres.
  3. Durant el curs, excepte en el període en què es duu a terme el mòdul de Pràctiques, les sessions s'han de destinar a impartir les activitats lectives corresponents als mòduls generals i als mòduls professionals, a avaluar el procés d'aprenentatge i a dur a terme activitats de reforç i consolidació dels aprenentatges, en cas necessari.
  4. Durant el període en què es duu a terme el mòdul de Pràctiques, les sessions lectives han de continuar per als alumnes que no han pogut accedir a aquest mòdul. En aquest cas, aquestes sessions s'han de destinar a fer activitats de reforç i consolidació dels aprenentatges no assolits i a avaluar el procés d'aprenentatge dels alumnes que fan aquestes activitats.

Article 21

Nombre d'alumnes per grup en els programes de qualificació inicial

  1. El nombre d'alumnes per grup dels programes de qualificació inicial ha de ser d'un mínim de 10 i un màxim de 15, amb caràcter general.
  2. Als programes s'hi poden integrar alumnes amb necessitats educatives especials permanents associades a discapacitats iguals o superiors al 33%. En aquest cas, el nombre màxim d'alumnes s'ha de reduir en dos per cada alumne amb necessitats educatives especials permanents admès, tenint en compte que, en tot cas, el nombre mínim d'alumnes per iniciar el programa ha de ser de deu.

Article 22

Nombre d'alumnes per grup en els programes de qualificació inicial específics

El nombre d'alumnes per grup dels programes de qualificació inicial específics ha de ser d'un mínim de 5 i un màxim de 8, amb caràcter general.

Article 23

Currículum dels programes de qualificació inicial

  1. Cada programa de qualificació inicial té la denominació que figura en l'annex 1 d'aquesta Ordre. El disseny curricular de cadascun dels programes segueix les pautes que figuren a continuació.
  2. El currículum dels mòduls generals és el que es preveu per als mòduls 2 del primer nivell dels ensenyaments per a persones adultes que condueixen a l'obtenció del títol de graduat en educació secundària obligatòria al Decret 85/2019, de 8 de novembre, d'ordenació dels ensenyaments de l'educació secundària per a les persones adultes (BOIB núm. 153, de 9 de novembre de 2019).
  3. Els objectius expressats en resultats d'aprenentatge, els criteris d'avaluació i els continguts de cada mòdul professional associat a unitats de competència que conforma cada programa han de ser els del mòdul homònim del títol de formació professional bàsica corresponent.
  4. El mòdul de Pràctiques té el contingut curricular del mòdul de Pràctiques professionals no laborals del certificat de professionalitat corresponent, d'acord amb el que figura en l'annex 1 d'aquesta Ordre. Aquest mòdul té, com a mínim, la durada del mòdul de Pràctiques professionals no laborals del certificat de professionalitat corresponent.
  5. El currículum del mòdul de Prevenció de riscs a la feina és el que figura a l'annex 2 d'aquesta Ordre.
  6. El currículum del mòdul de Tutoria és el que figura a l'annex 2 d'aquesta Ordre.

Article 24

Currículum dels programes de qualificació inicial específics

  1. Cada programa de qualificació inicial específic té la denominació que figura en l'annex 1 d'aquesta Ordre. El disseny curricular de cadascun dels programes segueix les pautes que figuren a continuació.
  2. Els currículums dels mòduls d'Ús de la comunicació, d'Ús de les ciències aplicades i d'Autonomia personal en la vida diària dels PQIE són els que figuren a l'annex 3 d'aquesta Ordre.
  3. Els objectius expressats en resultats d'aprenentatge, els criteris d'avaluació i els continguts de cada mòdul professional associat a unitats de competència que conforma cada programa han de ser els del mòdul homònim del títol de formació professional bàsica corresponent.
  4. El mòdul de Pràctiques té el contingut curricular del mòdul de Pràctiques professionals no laborals del certificat de professionalitat corresponent, d'acord amb el que figura en l'annex 1 d'aquesta Ordre. Aquest mòdul té, com a mínim, la durada del mòdul de Pràctiques professionals no laborals del certificat de professionalitat corresponent.
  5. El currículum del mòdul de Prevenció de riscs a la feina és el que figura a l'annex 2 d'aquesta Ordre.
  6. El currículum del mòdul de Tutoria és el que figura a l'annex 2 d'aquesta Ordre.

 

Capítol III

Aspectes organitzatius de determinats mòduls

Article 25

Accés al mòdul de Pràctiques

Amb caràcter general, els alumnes poden accedir al mòdul de Pràctiques quan hagin superat els mòduls generals i els mòduls associats a unitats de competència que formen part del programa. Excepcionalment, l'equip educatiu pot decidir que un alumne pugui accedir al mòdul de Pràctiques quan hagi superat tots els mòduls associats a unitats de competència que formen part del programa i hagi demostrat la maduresa suficient per poder fer les pràctiques.

Article 26

Aspectes relatius a l'organització del mòdul de Pràctiques

  1. Les activitats corresponents al mòdul de Pràctiques s'han de distribuir, com a màxim, en 40 hores setmanals, i han de tenir la durada total que estableix cada programa de qualificació inicial en cadascuna de les dues modalitats.
  2. Per possibilitar la realització del mòdul de Pràctiques s'ha d'establir un acord de col·laboració entre una entitat i una empresa o institució que disposi de llocs formatius per dur a terme aquest mòdul.
  3. L'acord de col·laboració s'ha de concretar en un programa formatiu que indiqui el conjunt d'activitats formativoproductives, ordenades en el temps i en l'espai, que els alumnes han de dur a terme durant les hores de formació a l'empresa.
  4. El mòdul de Pràctiques es pot implementar, també, en espais dependents de les administracions públiques i en organitzacions sense ànim de lucre, sempre que els llocs formatius permetin aconseguir les finalitats d'aquest mòdul.
  5. No es permet que els alumnes facin pràctiques a la mateixa entitat on cursen els ensenyaments per atendre tasques organitzatives, fer reparacions o manteniment de les instal·lacions o dels equipaments, ni per desenvolupar qualsevol altra activitat que pugui comportar una relació laboral encoberta.
  6. La durada de les jornades diàries dels alumnes al centre de treball no pot superar les vuit hores.
  7. Si es considera convenient per als alumnes que facin el mòdul de Pràctiques en un centre de treball vinculat per titularitat amb l'entitat on s'imparteix el programa, s'ha de sol·licitar una autorització justificada degudament al director general de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors. Aquest òrgan ha de resoldre la sol·licitud, considerada excepcional, d'acord amb la documentació presentada. No s'autoritzarà la realització del mòdul de Pràctiques en el centre de treball esmentat motivada per interessos personals de l'alumne.
  8. L'alumne que no pugui accedir al mòdul de Pràctiques ha de continuar la formació a l'entitat per fer activitats de reforç que li permetin superar tots els mòduls pendents amb el professorat dels mòduls corresponents. Una vegada fetes les activitats de reforç, s'ha de tornar a avaluar dels mòduls pendents.
 

Article 27

Accés a pràctiques formatives per a alumnes amb necessitats educatives especials (NEE) que només poden superar uns determinats mòduls

  1. Quan l'equip educatiu d'un programa, una vegada feta l'avaluació final dels mòduls associats a unitats de competència, detecti que un alumne amb necessitats educatives especials (NEE) només pot assolir els resultats d'aprenentatge de determinats mòduls del programa ha d'emetre un informe en què faci constar aquesta circumstància. Aquests alumnes no poden accedir al mòdul de Pràctiques, però es pot proposar que puguin fer unes pràctiques concretes en un lloc formatiu relacionades amb els mòduls associats a unitats de competència que hagin superat per tal d'afavorir la qualificació professional i la inserció laboral d'aquests alumnes. La proposta s'ha de fer arribar a l'alumne i als seus representants legals si és un alumne menor d'edat o amb una discapacitat que requereixi d'aquesta representació.
  2. L'alumne o els seus representants legals, si estan interessats en la proposta, l'han d'acceptar. L'entitat ha de tenir constància escrita de l'acceptació i, una vegada rebuda, ha d'autoritzar i organitzar les pràctiques.
  3. S'ha de trametre una còpia de l'autorització a la Direcció General de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors amb anterioritat a l'inici de les pràctiques.
  4. L'entitat ha de guardar a l'expedient de l'alumne una còpia de la proposta perquè faci les pràctiques, una còpia del document d'acceptació i una còpia de l'autorització perquè les faci.
  5. Aquestes pràctiques han de tenir com a referent les unitats de competència associades als mòduls que l'alumne amb necessitats educatives especials hagi cursat i superat, i li han de permetre posar en pràctica les competències professionals assolides.
  6. El nombre d'hores de les pràctiques que s'han de fer ha de ser proporcional a la càrrega horària dels mòduls associats a unitats de competència cursats i superats, amb un mínim de 40 hores. El programa formatiu ha de reflectir les activitats de formació corresponents als mòduls matriculats. A l'expedient de l'alumne s'hi ha d'adjuntar un informe valoratiu de l'empresa i un informe del tutor de l'entitat.
  7. Les pràctiques fetes no substitueixen el mòdul de Pràctiques de cap programa ni permeten demanar una exempció parcial d'aquest mòdul ni de cap mòdul pràctic de cap ensenyament del sistema educatiu.

 

Capítol IV

Aspectes metodològics d'aquests ensenyaments

Article 28

Metodologia

  1. S'ha de procurar que la metodologia per a l'ensenyament i l'aprenentatge dels mòduls, sobretot en el cas dels mòduls formatius de caràcter general, s'adapti a les condicions i a les expectatives dels alumnes, de manera que l'aprenentatge dels continguts estigui relacionat significativament i funcionalment amb la qualificació que es pot acreditar en superar el programa, i que en el procés d'aprenentatge s'avanci partint del més instrumental i senzill fins arribar al més complex.
  2. Les activitats que es programin han de preparar els joves per afrontar els processos de socialització en el seu futur món laboral i en la vida diària. S'ha de fer especial incidència en el treball de les actituds que facilitin la consecució dels objectius del programa.
  3. S'ha d'afavorir l'autonomia i el treball en grup, i el professorat ha d'ajustar les activitats de manera que aquestes siguin motivadores per als alumnes, que les puguin dur a terme i que creïn una situació d'assoliment dels resultats prevists. S'han de preveure, així mateix, activitats que permetin aprofundir i fer una feina més autònoma per a aquells alumnes que avancin més ràpidament o necessitin menys ajuda.
  4. A causa de la possible diversitat de partida dels alumnes que formen part del grup, cal fer una avaluació inicial dels coneixements i les expectatives d'aquests.
  5. L'equip educatiu s'ha de coordinar perquè les activitats d'ensenyament i aprenentatge que programi cada professor es complementin per aconseguir la formació adient perquè els alumnes puguin assolir la qualificació professional per a la qual prepara el programa.

Article 29

Programacions docents

  1. Les programacions docents dels diferents mòduls dels programes han de constar, com a mínim, dels apartats següents:
    1. Contribució a l'adquisició de les competències pròpies de la qualificació o qualificacions professionals per a les quals prepara el programa.
    2. Objectius expressats en resultats d'aprenentatge.
    3. Continguts.
    4. Criteris d'avaluació i de qualificació.
    5. Activitats d'ensenyament i aprenentatge que tenguin en compte els diferents tipus d'aprenentatges dels alumnes (intel·ligències múltiples) i els procediments d'avaluació dels continguts conceptuals, procedimentals i actitudinals corresponents.
    6. Activitats d'ampliació i reforç.
    7. Metodologies específiques i diversificades, amb especial atenció al treball en equip. L'ús de tecnologies de la informació i la comunicació.
    8. Procediments de suport i recuperació.
    9. Organització dels espais i dels recursos humans i materials.
    10. Organització temporal.
    11. Activitats extraescolars i complementàries.
  2. Les programacions docents dels programes han de reflectir el tractament global que s'ha de donar als continguts formatius del programa i la interrelació amb els continguts curriculars dels mòduls del programa associats a unitats de competència.
  3. No es poden fer adaptacions curriculars significatives als mòduls professionals associats a unitats de competència.
  4. Totes les programacions han d'estar a disposició del Departament d'Inspecció Educativa.
  5. Les programacions docents dels mòduls associats a unitats de competència han d'incloure els continguts i han de preveure les activitats formatives que garanteixin que, abans de l'inici del mòdul de Pràctiques, els alumnes hagin adquirit les competències i els continguts relatius als riscs específics i a les mesures de prevenció en les activitats professionals corresponents a la qualificació professional per a la qual prepara el programa segons s'estableix en la normativa vigent en matèria de prevenció de riscs laborals. Aquest mòdul no capacita per dur a terme les funcions de nivell bàsic de prevenció recollides en l'article 35 del Reial decret 39/1997, de 17 de gener, pel qual s'aprova el Reglament dels serveis de prevenció.

Article 30

Tutoria i orientació

  1. La tutoria i l'orientació educativa han de tenir una consideració especial en aquests programes. L'acció tutorial ha d'orientar el procés educatiu individual i col·lectiu de l'alumnat.
  2. El mòdul de Tutoria ha de partir de l'acció tutorial implícita en tota activitat educativa que es desenvolupa permanentment al llarg de tot el procés formatiu dels alumnes. Aquesta acció ha d'incloure activitats individuals i dinàmiques grupals, en l'horari establert, amb la finalitat de facilitar el desenvolupament personal, especialment en aspectes com l'autoestima, la motivació, la cooperació i l'aprenentatge d'habilitats socials i d'autocontrol (necessaris per afavorir l'ocupació i la integració social dels alumnes d'aquests programes i per adquirir la maduresa necessària per poder cursar un cicle formatiu de formació professional bàsica, si ho volen). També ha de dotar els alumnes de l'orientació i dels recursos necessaris per a la cerca d'un lloc de feina, per a l'autoocupació i per a la formació permanent al llarg de tota la vida.
  3. El mòdul ha de fomentar el desenvolupament integral de la persona al marge dels estereotips i els rols segons el sexe, l'orientació i la identitat sexuals; el rebuig de qualsevol forma de discriminació; el tractament de la diversitat afectiva i sexual, i la garantia d'una orientació acadèmica i professional no esbiaixada pel gènere.
  4. El tutor ha de coordinar la intervenció educativa del conjunt del professorat i mantenir una relació fluida amb la família. No obstant això, la funció tutorial i orientadora ha de ser compartida per l'equip docent que imparteix el programa i ha d'acompanyar tot el procés formatiu dels alumnes.

Article 31

Memòria

En acabar el curs, el tutor de cada grup d'alumnes que cursi els mòduls del programa ha d'elaborar una memòria sobre el curs. El model de memòria per als programes de qualificació inicial generals i el model per als programes de qualificació inicial específics figuren a la pàgina web de la Direcció General de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors (http://fp.caib.es). Per emplenar el model ha de recollir la informació i la documentació que li han de facilitar cadascun dels professors que formen l'equip educatiu del grup.

Tots els centres o entitats que hagin estat autoritzats per impartir un programa han de lliurar la memòria a la Direcció General.

 

Capítol V

Accés, admissió i matrícula

Article 32

Disposicions generals sobre accés, admissió i matrícula en els programes

El procediment d'admissió i matrícula en els programes de qualificació inicial s'han de desenvolupar d'acord amb les disposicions que determina aquesta Ordre. D'altra banda, el calendari d'admissió en els programes que s'imparteixen en entitats és el que es preveu en la convocatòria a què s'han de presentar les entitats per rebre la subvenció per impartir els programes.

 

Article 33

Aplicació informàtica per a l'admissió

  1. El procés d'admissió i matrícula en els programes s'ha de fer a cadascuna de les entitats que els imparteixen mentre no estigui operativa l'aplicació informàtica.
  2. Es preveu que, en un futur, l'admissió als programes que s'imparteixen en entitats es pugui fer de forma centralitzada, mitjançant una aplicació informàtica. Quan aquesta aplicació estigui disponible, una instrucció del director general de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors indicarà als usuaris com accedir-hi.

Article 34

Procediment d'admissió ordinari en els programes

  1. Cada persona interessada a cursar un programa o els seus representants legals, quan correspongui, s'ha d'adreçar a l'entitat que l'imparteix i emplenar la sol·licitud d'admissió que aquesta li ha de facilitar. Ha d'adjuntar a la sol·licitud la documentació acreditativa necessària per a l'admissió (d'acord amb els articles 35 o 36 d'aquesta Ordre). La persona sol·licitant ha de guardar un exemplar de la sol·licitud amb el comprovant d'haver-la presentada.
  2. Quan la persona interessada presenti la sol·licitud fora del termini establert per a l'admissió en els programes que es cursen en entitats, aquesta sol·licitud no s'ha de tenir en compte en el procediment d'admissió ordinari, però l'entitat receptora l'ha de guardar per si té cabuda en el procediment d'admissió extraordinari.

Article 35

Documentació necessària per a l'admissió en els programes de qualificació inicial

Les persones interessades a cursar un PQI, o els seus representants legals, han d'adjuntar a la sol·licitud d'admissió la documentació següent:

  1. Documentació oficial acreditativa de la identitat i l'edat de la persona sol·licitant.
  2. Per a la incorporació dels alumnes menors d'edat que estan escolaritzats, l'equip docent haurà d'haver proposat als pares, mares o persona que el representi legalment, la incorporació de l'alumne a un programa de qualificació inicial.
  3. Els alumnes que provenguin de programes de reforç o programes de tractament personalitzat per a alumnes amb necessitat específica de suport educatiu han d'aportar el consell orientador regulat a l'article 28.7 de la LOE.
  4. Per a la resta de sol·licitants no inclosos als apartats b i c, l'entitat que imparteix el programa ha de recollir tota la informació acadèmica, la relacionada amb el procés d'avaluació psicopedagògica i la informació socioeducativa de l'alumne. L'entitat l'ha de demanar al darrer centre de procedència de l'alumne i, si n'és el cas, als serveis socials o a l'organisme competent en la protecció del menor. La informació s'ha de recollir en un informe que ha d'incloure l'opció formativa més adequada per a l'alumne i els aspectes que es considerin rellevants per ajustar la resposta educativa que ofereix el programa a les necessitats detectades. A la pàgina web <http://fp.caib.es> es pot trobar el model de l'informe esmentat.
  5. En cas que el sol·licitant tengui una discapacitat, ha d'aportar el certificat oficial que acredita el tipus i grau de discapacitat que té, expedit per un organisme oficial competent en matèria de serveis socials, i, si se'n disposa, el dictamen d'escolarització emès pels equips d'orientació educativa i psicopedagògica o pel departament d'orientació del centre del qual prové.
  6. Tots els sol·licitants han d'emplenar i lliurar, una vegada signat, un document en què facin constar el seu compromís d'incorporar-se al programa, assistir-hi i esforçar-se per treure el màxim profit d'aquest ensenyament. Si la persona sol·licitant és menor d'edat, el document també l'ha de signar de conformitat el pare, mare o persona que el representi legalment. El model d'aquest document es troba a la pàgina web <http://fp.caib.es>.

Article 36

Documentació necessària per a l'admissió en els programes de qualificació inicial específics

Les persones interessades a cursar un PQIE, o els seus representants legals, han d'adjuntar a la sol·licitud d'admissió la documentació següent:

  1. Documentació oficial acreditativa de la identitat i l'edat de la persona sol·licitant.
  2. Per a la incorporació dels alumnes menors d'edat que estan escolaritzats, l'equip docent haurà d'haver proposat als pares, mares o persona que el representi legalment, la incorporació de l'alumne a un programa de qualificació inicial específic.
  3. Certificat oficial que acredita el tipus i grau de discapacitat que té, expedit per un organisme oficial competent en matèria de serveis socials i, si se'n disposa, dictamen d'escolarització emès pels equips d'orientació educativa i psicopedagògica o pel departament d'orientació del centre del qual prové.
  4. El consell orientador, regulat a l'article 28.7 de la LOE.
  5. Tots els sol·licitants han d'emplenar i lliurar, una vegada signat, un document en què fan constar el seu compromís d'incorporar-se al programa, assistir-hi i esforçar-se per treure el màxim profit d'aquest ensenyament. Si la persona sol·licitant és menor d'edat, el document també l'ha de signar de conformitat el pare, mare o persona que el representi legalment. El model d'aquest document es troba a la pàgina web <http://fp.caib.es>.

Article 37

Prioritat en l'admissió als PQI

L'admissió en els programes de qualificació inicial que s'imparteixen en entitats, quan hi hagi més sol·licituds de places escolars que vacants en el programa o programes promoguts per aquestes, s'ha de regir per l'ordre de prioritat següent:

  1. Alumnes procedents de programes de reforç o programes de tractament personalitzat per a alumnes amb necessitat específica de suport educatiu, de qualsevol centre de procedència.
  2. Alumnes proposats per l'equip docent del centre educatiu de procedència.
  3. Persones que ho sol·licitin voluntàriament. Tenen preferència per ocupar aquestes places els joves que puguin ser destinataris dels programes de segona oportunitat a què fa referència l'article 106 de la Llei 18/2014, de 15 d'octubre, d'aprovació de mesures urgents per al creixement, la competitivitat i l'eficiència.

Article 38

Prioritat en l'admissió als PQIE

L'admissió en els programes de qualificació inicial específics, quan hi hagi més sol·licituds de places escolars que vacants en el programa o programes promoguts per aquestes, s'ha de regir per l'ordre de prioritat següent:

  1. Alumnes de menor edat.
  2. Alumnes que hagin estat escolaritzats durant el darrer curs.

Article 39

Sorteig per determinar les lletres per dirimir les situacions d'empat

El Departament de Formació Professional i Qualificacions Professionals de la Direcció General de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors, una vegada acabat el termini per admetre les sol·licituds, efectuarà un sorteig públic presidit pel cap del Departament o la persona en qui delegui per determinar la combinació de dues lletres a partir de les quals s'ordenin alfabèticament les sol·licituds per dirimir les situacions d'empat en l'admissió als programes. El resultat del sorteig es publicarà a la pàgina web de la Direcció General de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors (http://fp.caib.es).

Article 40

Determinació de les persones que s'han d'admetre en un programa

  1. Transcorregut el termini d'admissió de sol·licituds corresponent, si a l'entitat hi ha places suficients per atendre totes les sol·licituds de les persones amb condicions d'accés, s'entén que totes resulten admeses, i així ha de figurar a les llistes provisionals i definitives de persones admeses. L'entitat ha de matricular les persones admeses d'acord amb el que figura a l'article 41 d'aquesta Ordre.
  2. Si el nombre de sol·licituds rebudes és major que el de places disponibles, una vegada acabat el termini d'admissió, l'entitat que ha rebut les sol·licituds ha d'ordenar-les totes per ordre de preferència: d'acord amb l'ordre de preferència que figura a l'article 37 d'aquesta Ordre per als programes de qualificació inicial i segons l'ordre de preferència que figura a l'article 38 d'aquesta Ordre per als programes de qualificació inicial específics. En el cas que es determini que cal fer servir una aplicació informàtica per a l'admissió en els programes, aquesta ordenarà automàticament les sol·licituds.
  3. Cada entitat ha de fer pública al tauler d'anuncis del centre, en un període màxim de vuit dies naturals des de l'acabament del procés d'admissió, la llista provisional de persones admeses a cada programa i la llista provisional de persones no admeses, de forma que siguin accessibles a totes les persones sol·licitants.
  4. Les persones interessades poden presentar una reclamació a les llistes provisionals de persones admeses i no admeses. L'endemà de la publicació de les llistes provisionals s'obre un termini de tres dies hàbils de presentació de reclamacions davant la direcció de l'entitat, la qual les ha de resoldre.
  5. Una vegada resoltes les reclamacions, les llistes tenen caràcter definitiu i s'han de publicar d'igual forma que les llistes provisionals.
  6. Les persones interessades poden presentar una reclamació davant el director general de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors contra de les llistes definitives en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació d'aquestes llistes. La resolució del director general exhaureix la via administrativa.
  7. Les persones sol·licitants no admeses en algun dels programes sol·licitats queden en llista d'espera i podran ser admeses en cas de quedar places vacants en altres programes que s'imparteixin a la mateixa entitat o en d'altres. La Direcció General de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors informarà sobre el sistema per conèixer les places que han quedat vacants mitjançant un avís a la pàgina web <http://fp.caib.es>.
  8. Mentre no hi hagi una aplicació informàtica per a l'admissió en els programes, les entitats han de comunicar al Departament de Formació Professional i Qualificacions Professionals el nombre de persones admeses i el nombre de persones que han quedat en llista d'espera per cursar els programes dins el termini que estableixi la convocatòria a la qual s'han de presentar les entitats per rebre la subvenció per impartir els programes.

Article 41

Matrícula

  1. Cada entitat ha de matricular d'ofici les persones admeses en cada programa. La documentació presentada per a l'admissió ha de servir per a la matrícula.
  2. La matrícula dels alumnes en un grup d'un programa ha de romandre oberta fins al vintè dia hàbil després de l'inici de les classes. La matrícula posterior a la data indicada requereix l'autorització expressa de la Direcció General de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors.
  3. Les places vacants s'han d'adjudicar a les persones que les demanin i compleixin els requisits per ser admeses d'acord amb l'ordre d'entrada de la sol·licitud d'admissió a l'entitat.
  4. El tractament de les dades personals obtingudes en el procediment d'admissió s'ha d'ajustar al que estableix la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals.

 

Capítol VI

Baixa dels programes

Article 42

Possibilitat de baixa voluntària del programa

  1. Els alumnes que han superat l'edat d'escolarització obligatòria o els seus representants legals poden demanar la baixa voluntària del programa.
  2. Per demanar la baixa voluntària del programa l'alumne no ha d'haver arribat al límit d'absències que permet que el donin de baixa d'ofici d'acord amb el que es regula en l'article 46 d'aquesta Ordre.
  3. A l'inici de les activitats lectives, el tutor del grup d'alumnes de cada programa els ha d'informar sobre el procediment i les causes per donar-se de baixa voluntàriament del programa.

Article 43

Procediment per a la baixa voluntària del programa

  1. La sol·licitud de baixa voluntària, justificada degudament, s'ha de fer mitjançant un escrit signat per l'estudiant que la demana o els seus representants legals i s'ha d'adreçar a la direcció de l'entitat que imparteix el programa.
  2. S'ha d'autoritzar la baixa voluntària quan es doni alguna de les circumstàncies següents:
    1. Malaltia perllongada de caràcter físic o psíquic.
    2. Incorporació a un lloc de feina.
    3. Obligacions de tipus familiar o personal que impedeixin una dedicació normal a l'estudi.
    4. Casos excepcionals de malaltia o d'accident greu sobrevingut amb posterioritat als dos mesos establerts al punt primer d'aquest article.
    5. Altres circumstàncies que impossibilitin cursar el programa, sempre que siguin considerades justificades (com per exemple, un deure inexcusable de caràcter públic o professional, la concessió de beques per cursar estudis a l'estranger, etc.).

Article 44

Resolució dels expedients de baixa voluntària del programa

  1. La sol·licitud s'ha de resoldre en el termini màxim de deu dies hàbils, a comptar des de l'endemà del dia de la recepció, mitjançant una resolució que s'ha de comunicar a la persona interessada.
  2. L'autorització de la baixa voluntària del programa s'ha d'incorporar als documents d'avaluació. S'ha d'adjuntar una còpia de la resolució a l'expedient acadèmic de l'alumne i s'ha de notificar, si escau, al centre públic al qual estigui adscrita l'entitat que l'hagi resolt.
  3. El silenci administratiu té caràcter estimatori.
  4. Contra la resolució desestimatòria es pot interposar un recurs d'alçada davant la Direcció General de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors en el termini d'un mes a comptar de l'endemà de la notificació, la resolució del qual posa fi a la via administrativa. Si no s'accepta la baixa, l'estudiant ha de seguir amb les activitats d'ensenyament i aprenentatge.

Article 45

Efectes de la baixa voluntària del programa

  1. L'autorització de la baixa voluntària del programa comporta la pèrdua de la condició d'alumne en el programa i, en conseqüència, comporta la pèrdua del dret a l'ensenyament i a l'avaluació i qualificació dels mòduls.
  2. L'autorització de la baixa voluntària de la matrícula del programa s'ha de fer constar en els documents d'avaluació amb l'expressió “baixa voluntària”.

Article 46

Baixa d'ofici

  1. La baixa d'ofici pot ser motivada per:
    1. La no incorporació al programa.
    2. La falta d'assistència a les activitats lectives.
    3. Un comportament inadequat o una actitud negativa.
  2. A l'inici de les activitats lectives, el tutor del grup d'alumnes de cada programa els ha d'informar sobre el procediment i les causes per a la baixa d'ofici en la matrícula.
  3. L'assistència a les activitats lectives és obligatòria. La condició necessària que manté vigent la matrícula en el programa és, amb caràcter general, l'assistència a les activitats de formació que s'hi organitzin, sense perjudici de les situacions que permeten justificar una absència. A aquest efecte, quan la direcció del programa estimi que s'ha justificat adequadament l'absència en una activitat lectiva aquesta no es comptarà com a falta d'assistència. Les entitats han de registrar al programa GestIB les faltes d'assistència a les activitats de formació que tenguin programades.
  4. El fet de treballar o d'incorporar-se a un lloc de treball no es considera una causa que justifiqui les absències.

Article 47

Baixa d'ofici en la matrícula per no incorporació al programa

  1. Si, un cop iniciades les activitats lectives, s'observa que un alumne que ha superat l'edat d'escolarització obligatòria no s'ha incorporat als ensenyaments en què s'havia matriculat o no hi assisteix de forma continuada, el director del programa o persona que exerceixi aquesta funció, a proposta del tutor del grup d'alumnes, s'ha de dirigir a l'alumne per tal de conèixer les raons de l'absentisme. La comunicació s'ha de fer de manera que en quedi constància documentada o justificant de recepció.
  2. Quan no hi hagi resposta o, havent-n'hi, no es trobi causa justificada per a les absències o la justificació sigui improcedent, l'entitat li ha d'oferir un termini de tres dies perquè s'incorpori immediatament a les activitats acadèmiques, advertint-lo que, si no s'hi incorpora, se'l donarà de baixa d'ofici de la matrícula en el programa.
  3. La baixa d'ofici genera una plaça vacant en el programa que s'ha d'oferir a les persones que siguin a la llista d'espera per matricular-se fins a completar el nombre de places assignat al grup. El procediment esmentat ha d'haver acabat 20 dies hàbils després de l'inici de les activitats lectives. Una vegada superades les dates límit esmentades no es poden incorporar alumnes de nova entrada al programa.

Article 48

Baixa d'ofici en la matrícula per falta d'assistència a les activitats lectives

  1. Una vegada passada el termini límit per incorporar-se al programa que figura en l'article anterior s'ha de donar de baixa d'ofici de la matrícula en un programa l'alumne que hagi superat l'edat d'escolarització obligatòria que s'absenti sense justificació, o amb una justificació improcedent, de forma continuada durant 10 dies lectius o, de forma discontínua, durant un període superior al 15% de la càrrega horària del total del programa.
  2. Abans que un alumne arribi al percentatge d'absències que es preveu en el punt anterior, el director del programa o persona que exerceixi aquesta funció ha de lliurar a aquest alumne o als seus representants legals, en cas que sigui menor d'edat, una comunicació en què s'informi del nombre de faltes no justificades que implica la baixa d'ofici de la matrícula per inassistència. En la comunicació se li ha d'indicar de forma expressa els efectes que pot tenir no justificar les faltes respecte de la vigència de la matrícula, i també del termini establert per demanar la baixa voluntària de la matrícula en el programa. L'alumne o els seus representants legals han de signar la comunicació perquè consti que estan assabentats de les condicions que hi figuren.
  3. A l'efecte del que preveu aquest article, es consideren faltes justificables les absències de curta durada derivades de malaltia o accident de l'alumne, l'atenció a familiars o qualsevol altra circumstància extraordinària apreciada per l'equip educatiu que atén l'alumne en el programa. Per tal d'evitar la baixa, l'alumne ha d'aportar la documentació que justifiqui fefaentment les circumstàncies al·legades. L'equip educatiu ha de decidir, d'acord amb la documentació presentada, si es justifica la inassistència de l'alumne. Les faltes que resulten justificades no compten per al nombre de faltes que comporta la baixa d'ofici. Si l'absència s'allarga, el tutor ha de recomanar a aquesta persona que demani la baixa voluntària en la matrícula. En aquest darrer cas, si la persona interessada no es dona de baixa voluntària en la matrícula, la direcció del programa l'ha de donar de baixa d'ofici en la matrícula que correspongui.

Article 49

Procediment per formalitzar la baixa d'ofici per causes relacionades amb l'assistència

El procediment que s'ha de seguir per formalitzar la baixa d'ofici d'un alumne en el programa és el següent:

  1. Un cop assolit el límit d'absències que es preveu en l'article anterior sense que s'hagin justificat, o amb una justificació improcedent, la direcció del programa ha de comunicar a l'alumne o als seus representants legals (en cas que sigui menor d'edat) de forma motivada, per escrit i per un mitjà fefaent, la baixa d'ofici en la matrícula del programa, amb el tràmit d'audiència previ a la persona interessada en el termini de dos dies hàbils des de la data de recepció de la comunicació. Només es poden donar de baixa d'ofici de la matrícula els alumnes que superin l'edat d'escolarització obligatòria.
  2. La resolució adoptada es pot recórrer en alçada davant el director general de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors en el termini d'un mes, comptador des de l'endemà d'haver-se notificat. La resolució d'aquest òrgan posa fi a la via administrativa.
  3. A l'expedient acadèmic de l'alumne s'ha de guardar la còpia fefaent de la comunicació a la persona interessada de la baixa d'ofici en la matrícula corresponent i, si s'escau, de la resolució que posa fi a la via administrativa.
  4. La direcció del programa ha de donar de baixa l'alumne en el GestIB i la baixa ha de constar en els documents d'avaluació amb l'expressió “baixa d'ofici”.

Article 50

Baixa d'ofici en la matrícula per comportament inadequat o actitud negativa

  1. S'ha d'avaluar el grau d'assoliment dels continguts conceptuals i procedimentals i, també, l'actitud de cadascun dels alumnes. La constatació per part de l'equip docent del fet que un alumne presenta un comportament inadequat o una actitud negativa que no li permet tenir un aprofitament acadèmic adequat s'ha de fer constar a les actes de la sessió d'avaluació corresponent amb una qualificació negativa, tot i que hagi obtingut una qualificació positiva en els continguts conceptuals o procedimentals dels mòduls indicats.
  2. L'alumne ha de rebre una comunicació fefaent de la detecció d'aquesta actitud i les conseqüències de mantenir-la tan aviat com es detecti. A la comunicació s'hi ha d'indicar el termini durant el qual l'equip docent ha de constatar el canvi d'actitud de l'alumne per tal que no es produeixin les situacions que figuren en els punts posteriors d'aquest article.
  3. És possible donar de baixa d'ofici en el programa els alumnes més grans de 16 anys com a conseqüència de la persistència a mantenir els comportaments inadequats o les actituds negatives dels quals han estat advertits. Per a la baixa s'ha de fer servir el mateix procediment que es preveu a l'article 49 d'aquesta Ordre per a la baixa d'ofici en la matrícula per falta d'assistència a les activitats lectives.
  4. Els alumnes menors de 16 anys que mantenguin aquesta actitud, una vegada feta la comunicació que figura en el punt segon d'aquest article, no es poden donar de baixa del programa fins que els compleixin. Si en complir els 16 anys persisteixen en el comportament inadequat o l'actitud negativa, se'ls ha de donar de baixa del programa. Per a la baixa s'ha de fer servir el mateix procediment que es preveu en l'article 49 d'aquesta Ordre per a la baixa d'ofici en la matrícula per falta d'assistència a les activitats lectives.

Article 51

Efectes de la baixa d'ofici en la matrícula

La baixa d'ofici en la matrícula comporta la pèrdua de la condició d'alumne del programa corresponent i, en conseqüència, comporta la pèrdua del dret a l'ensenyament, l'avaluació i la qualificació de tots els mòduls del programa. La baixa d'ofici s'ha de fer constar en els documents d'avaluació amb l'expressió “baixa d'ofici”.

 

Capítol VII

Avaluació i qualificació en els programes

Article 52

Avaluació dels PQI

  1. L'avaluació dels aprenentatges té com a finalitat conèixer el nivell d'adquisició de les competències assolit per cadascun dels alumnes. Aquesta avaluació s'ha de fer mitjançant un procés d'avaluació contínua que s'ha d'adaptar a les necessitats dels alumnes i ha de partir de la situació inicial de cadascun. L'avaluació de l'aprenentatge ha de ser formativa i integradora i ha de tenir com a referència els objectius (els quals per al cas de mòduls de títols de cicles formatius s'expressen en resultats d'aprenentatge) i els criteris d'avaluació de cadascun dels mòduls, així com també els objectius generals dels programes. S'ha d'avaluar el grau d'adquisició dels continguts actitudinals, procedimentals i conceptuals que assoleix cada alumne.
  2. Els criteris i els procediments d'avaluació han de ser públics i coneguts pels alumnes per orientar-ne l'esforç en l'assoliment de les competències.
  3. S'ha de fer una avaluació inicial sobre les actituds, les capacitats i els coneixements bàsics que té cadascun dels alumnes quan accedeixen al programa per afavorir el caràcter individualitzat del procés d'ensenyament i aprenentatge de cadascú. A l'avaluació inicial s'ha d'adjuntar, si es té, el resultat de l'avaluació psicopedagògica dels alumnes.
  4. L'avaluació contínua ha de permetre un control sistemàtic del rendiment de cada alumne i de l'adaptació a les estratègies d'ensenyament per tal d'anar adequant els objectius i la metodologia al ritme de la classe i de cadascun dels alumnes, considerat individualment.
  5. Cada professor ha de fer el seguiment i recollir les dades per avaluar l'aprenentatge dels alumnes en relació amb els mòduls que imparteixi i ha de deixar constància per escrit dels resultats a les sessions d'avaluació, les quals ha de coordinar el professor tutor del grup. A les sessions d'avaluació s'ha d'avaluar, a més del grau d'adquisició dels coneixements conceptuals i procedimentals, l'actitud de cada estudiant.
  6. Respecte dels mòduls generals dels programes de qualificació inicial s'ha de tenir en compte el que figura a continuació:
    1. Els mòduls 2 del primer nivell dels ensenyaments per a persones adultes que condueixen a l'obtenció del títol de graduat en ESO inclosos en aquests programes s'han d'avaluar en relació amb els continguts que es preveuen al Decret 85/2019, de 8 de novembre, d'ordenació dels ensenyaments de l'educació secundària per a les persones adultes (BOIB núm. 153, de 9 de novembre de 2019).
    2. El mòdul de Tutoria no s'ha d'avaluar ni qualificar.
    3. El mòdul de Prevenció de riscs a la feina s'ha d'avaluar en relació amb el que es preveu a l'annex 2 d'aquesta Ordre.
  7. Els mòduls professionals que pertanyen a un títol de formació professional bàsica inclosos en els programes s'han d'avaluar en relació amb el que es preveu en el reial decret que estableix el títol i en l'ordre que desenvolupa el currículum corresponent en matèria d'avaluació, qualificació i certificació acadèmica.
  8. El mòdul de Pràctiques s'ha d'avaluar en relació amb el que es preveu en el reial decret que estableix el certificat de professionalitat corresponent.
  9. El procés d'avaluació s'ha de reflectir en l'expedient acadèmic de cada alumne.

Article 53

Avaluació dels PQIE

  1. L'avaluació s'ha de fer d'acord amb els punts 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8 i 9 de l'article 52.
  2. Respecte dels mòduls generals dels programes de qualificació inicial específics s'ha de tenir en compte el que figura a continuació:
    1. El mòdul d'Ús de la comunicació, el mòdul d'Us de les ciències aplicades i el mòdul d'Autonomia personal en la vida diària s'han d'avaluar en relació amb els continguts que es preveuen a l'annex 3 d'aquesta Ordre.
    2. El mòdul de Tutoria no s'ha d'avaluar ni qualificar.
    3. El mòdul de Prevenció de riscs a la feina s'ha d'avaluar en relació amb el que es preveu a l'annex 2 d'aquesta Ordre.

Article 54

Sessions d'avaluació i actes de les sessions

  1. S'ha de fer una sessió d'avaluació dels mòduls que tenen qualificació numèrica quan s'hagi impartit aproximadament la meitat del programa per tal de documentar la progressió en el procés d'ensenyament de cada alumne que s'està avaluant de forma contínua i prendre les decisions de millora oportunes. El resultat d'aquesta sessió s'ha de consignar en una acta d'avaluació parcial del programa.
  2. També, s'ha de fer una sessió d'avaluació final dels mòduls prèvia a l'accés al mòdul de Pràctiques (primera convocatòria dels mòduls amb qualificació numèrica). En aquesta sessió s'avaluen i qualifiquen els mòduls que tenen qualificació numèrica i es determina quins alumnes es troben en condicions d'accedir al mòdul de Pràctiques. El resultat d'aquesta sessió s'ha de consignar en la primera acta d'avaluació final del programa.
  3. Una vegada acabat el termini perquè els alumnes duguin a terme el mòdul de Pràctiques s'ha de fer la darrera sessió d'avaluació del curs. En aquesta sessió s'avalua el mòdul de Pràctiques dels alumnes que l'han duit a terme i s'avaluen i qualifiquen els mòduls sobre els quals la resta d'alumnes han fet activitats de recuperació (segona convocatòria dels mòduls amb qualificació numèrica). El resultat d'aquesta sessió s'ha de consignar en la segona acta d'avaluació final del programa.
  4. Les actes les han de signar el tutor i cadascun dels professors que imparteixin docència al grup i hi ha de constar el vistiplau del director de l'entitat.
 

Article 55

Qualificació dels mòduls dels PQI

  1. La qualificació final dels diferents mòduls amb avaluació que configuren el programa, excepte el mòdul de Pràctiques, és numèrica, i ha de fer servir l'escala d'1 a 10, sense decimals. Es consideren superats aquests mòduls quan s'hi ha obtingut una qualificació igual o superior a 5.
  2. El mòdul de Pràctiques s'ha d'avaluar separadament de la resta de mòduls i s'ha de qualificar en termes d'apte o no apte.
  3. Els mòduls 2 del primer nivell dels ensenyaments per a persones adultes que condueixen a l'obtenció del títol de graduat en ESO inclosos en aquests programes s'han de qualificar individualment i, a més, s'ha de qualificar l'àmbit en el qual s'integren. S'ha de calcular la qualificació global de cada àmbit d'acord amb els criteris establerts al Decret 85/2019, de 8 de novembre, d'ordenació dels ensenyaments de l'educació secundària per a les persones adultes.

Article 56

Qualificació dels mòduls dels PQIE

  1. La qualificació final dels diferents mòduls s'ha de fer d'acord amb els punts 1 i 2 de l'article 55.
  2. Els mòduls generals que integren aquests programes s'han de qualificar individualment. Un mòdul es considera superat si el resultat és igual o superior a 5.

Article 57

Qualificació global dels mòduls generals del programa de qualificació inicial

La qualificació global dels mòduls generals del programa s'obté una vegada qualificats tots els àmbits i el mòdul que integra el programa. Aquesta és la mitjana aritmètica de tots els que tenen qualificació numèrica, s'hagin superat o no. La mitjana aritmètica s'expressa amb la part entera i les dues primeres xifres decimals.

Article 58

Qualificació global dels mòduls generals del programa de qualificació inicial específic

La qualificació global dels mòduls generals del programa s'obté una vegada qualificats tots els mòduls. Aquesta és la mitjana aritmètica de tots els mòduls generals que tenen qualificació numèrica, s'hagin superat o no. La mitjana aritmètica s'expressa amb la part entera i les dues primeres xifres decimals.

Article 59

Formes de superar els mòduls dels programes

  1. La forma de superar els mòduls que tenen qualificació numèrica és una de les que figuren a continuació:
    1. Obtenció directa d'una qualificació final positiva en el mòdul. Aquesta qualificació és el resultat d'aplicar a les qualificacions de les activitats i les proves fetes al llarg del curs, avaluades mitjançant un procés d'avaluació contínua, el sistema de ponderació que hagi establert el professor en la programació didàctica del mòdul. S'hi inclou per al càlcul de la qualificació final positiva l'avaluació de l'actitud de l'alumne al llarg del curs.
    2. En cas de no obtenir una qualificació positiva en el mòdul, de conformitat amb el que s'indica en el paràgraf a, s'ha de fer una prova final a l'acabament del mòdul. La prova final pot avaluar continguts teòrics i procediments pràctics. La qualificació del mòdul pot tenir en compte, a més del resultat de la prova, la qualificació positiva obtinguda en les activitats i proves del curs que determini la programació didàctica del mòdul i l'actitud de l'alumne. Quan es facin proves d'avaluació final d'un mòdul, els alumnes que no s'hi presentin obtenen una qualificació negativa, que s'ha de reflectir a l'acta amb l'expressió “no qualificat (NQ)”. Els mòduls amb aquesta qualificació no estan superats.
    3. En cas de no superar el mòdul tal com s'indica en les lletres a o b de l'apartat 1 d'aquest article, la qualificació del mòdul és la que s'obtengui com a resultat de tornar a avaluar els coneixements de l'alumne sobre el mòdul una vegada fetes les activitats de recuperació previstes en la programació didàctica del mòdul. Aquesta avaluació s'ha de fer una vegada acabat el termini que tenen la resta d'alumnes del programa per fer el mòdul de Pràctiques.
  2. Els alumnes superen el mòdul de Pràctiques si obtenen la qualificació d'apte una vegada avaluat el mòdul mitjançant un procés d'avaluació contínua.

Article 60

Documents d'avaluació

  1. Els documents oficials d'avaluació són l'expedient acadèmic i les actes d'avaluació finals.
  2. La custòdia dels documents oficials d'avaluació dels alumnes que cursen els programes, mentre la formació està en curs, correspon a les entitats. Els expedients dels alumnes s'han de traslladar al centre docent públic al qual estan adscrites dins el termini dels tres mesos següents a l'acabament de la formació.
  3. La seguretat, la confidencialitat i la cessió de les dades dels alumnes s'ha d'ajustar al que disposa la legislació vigent en matèria de protecció de dades de caràcter personal i al que estableix la disposició addicional vint-i-tresena de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació.

 

Capítol VIII

Efectes dels programes i acreditacions que es poden obtenir

Article 61

Efectes de la superació dels mòduls generals dels PQI

  1. Els mòduls generals tenen continguts conceptuals del segon curs de l'ESO i s'imparteixen d'acord amb els mòduls 2 del primer nivell dels ensenyaments per a persones adultes que condueixen a l'obtenció del títol de graduat en educació secundària obligatòria. Per això, les qualificacions obtingudes en els mòduls generals dels programes o en els àmbits en què s'agrupen aquests mòduls són vàlides per aconseguir la certificació que acredita que s'ha superat el primer nivell dels ensenyaments per a persones adultes a les Illes Balears. La qualificació obtinguda en els mòduls generals dels programes o en els àmbits en què s'agrupen aquests mòduls s'ha de mantenir per qualificar el mòdul homònim del primer nivell dels ensenyaments per a persones adultes a les Illes Balears. Per aconseguir la certificació esmentada, la persona interessada ha de tenir els àmbits superats i ha de complir els requisits d'accés als ensenyaments per a persones adultes, ha de demanar una plaça en els ensenyaments que condueixen a l'obtenció del títol de graduat en educació secundària obligatòria i s'hi ha de matricular.
  2. Així mateix, el fet d'haver cursat els mòduls generals dels programes s'equipara al requisit d'haver cursat el segon curs d'educació secundària obligatòria, el qual permet, excepcionalment, accedir als cicles formatius de formació professional bàsica.

Article 62

Efectes de la superació dels mòduls associats a unitats de competència del PQI i del PQIE

  1. La superació de tots els mòduls associats a unitats de competència que formen part d'un programa, juntament amb la superació del mòdul de Pràctiques, permet obtenir el certificat de professionalitat corresponent dins el territori de les Illes Balears, d'acord amb el procediment que es preveu al capítol IX d'aquesta Ordre.
  2. La superació de cadascun dels mòduls associats a unitats de competència del programa té validesa a l'efecte d'acreditació de la unitat de competència corresponent dins del Sistema Nacional de Qualificacions Professionals. Així, l'acreditació és acumulable per a l'obtenció del certificat de professionalitat corresponent.
  3. La superació dels mòduls de títols de formació professional bàsica que formen part d'un programa comporta que es consideri superat el mòdul homònim del cicle formatiu de formació professional bàsica corresponent. D'aquesta forma, la superació dels mòduls indicats és acumulable per a l'obtenció del títol de formació professional bàsica corresponent.
  4. La qualificació obtinguda quan l'alumne va superar el mòdul del programa es manté per qualificar el mòdul homònim del cicle, ja que el mòdul és comú a ambdós ensenyaments.

Article 63

Accés als cicles formatius de formació professional bàsica des dels PQI cursats a les Illes Balears

  1. A l'efecte de l'admissió en els cicles formatius de formació professional bàsica que s'imparteixen a les Illes Balears es considera que els alumnes que han cursat els mòduls generals dels programes a les Illes Balears han cursat el segon curs de l'ESO. Per això, si volen accedir a algun d'aquests cicles han de tenir la resta de requisits d'accés als ensenyaments esmentats d'acord amb el que es preveu en l'article 15 del Reial decret 127/2014, de 28 de febrer; han de demanar una plaça mitjançant el procés d'admissió regulat per a aquests cicles, i hi han de resultar admesos.
  2. Per a l'admissió en els cicles esmentats els alumnes han d'aportar el certificat acadèmic que es regula a l'article 65.
  3. A l'efecte de l'admissió en aquests cicles es considera que per a aquests alumnes la qualificació mitjana de les matèries avaluades en els estudis d'educació secundària obligatòria és la qualificació global dels mòduls generals del programa que hagin cursat, obtinguda d'acord amb l'article 57, estiguin superats o no.

Article 64

Accés als cicles formatius de formació professional bàsica des dels PQIE cursats a les Illes Balears

Els alumnes que hagin cursat un programa de qualificació inicial específic poden accedir a un cicle formatiu de formació professional bàsica sempre que reuneixin els requisits d'accés establerts al Decret 25/2015, de 24 d'abril, pel qual es regulen els ensenyaments de formació professional bàsica del sistema educatiu en el sistema integrat de formació professional de les Illes Balears.

 

Article 65

Acreditacions oficials

  1. Tots els alumnes que hagin cursat un programa obtindran un certificat acadèmic en el qual han de constar les qualificacions dels mòduls cursats, tant si s'han superat com si no han resultat superats.
  2. El certificat té efectes acadèmics i d'acreditació parcial acumulable de les competències professionals adquirides en relació amb el Sistema Nacional de Qualificacions i Formació Professional.
  3. El certificat esmentat ha de tenir el format que determini una Resolució del director general de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors i ha de contenir, com a mínim, les dades següents:
    1. Dades d'identificació de l'alumne.
    2. Identificació del programa que ha cursat.
    3. Identificació de l'entitat on ha cursat el programa.
    4. Identificació de cadascun dels mòduls que integren el programa i qualificació final del mòdul obtinguda per l'alumne en acabar el programa.
    5. Per als mòduls associats a unitats de competència, a més, identificació de la unitat de competència del Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals que acredita cada mòdul.
    6. En cas que tengui àmbits superats, identificació de l'àmbit o àmbits superats i qualificació global obtinguda a cadascun.
    7. Identificació del cicle o cicles de formació professional bàsica al qual pertanyen tots o alguns dels mòduls associats a unitats de competència que formen part del programa.
    8. Identificació del certificat de professionalitat que pot obtenir si té superats tots els mòduls associats a unitats de competència del programa i el mòdul de pràctiques.
    9. Qualificació global dels mòduls generals, calculada com es preveu a l'article 57 d'aquesta Ordre per als PQI i a l'article 58 per als PQIE.
  4. El certificat l'ha d'emetre l'entitat on l'estudiant hagi cursat el programa.
  5. A més del certificat acadèmic a què es refereixen els punts anteriors d'aquest article, l'entitat on s'hagi cursat el programa ha d'emetre un certificat sobre la proposta d'incorporació als cicles d'FPB als alumnes que reuneixin els requisits per poder accedir-hi. Aquest certificat només pot incloure el nom del cicle o cicles formatius que contenen mòduls associats a unitats de competència que formen part del programa. El format d'aquest certificat es troba a la pàgina web <http://fp.caib.es>.

 

Capítol IX

Procediment per a l'obtenció del certificat de professionalitat

 

Article 66

Regulació del procediment per a l'obtenció del certificat de professionalitat

  1. Els alumnes d'un programa de qualificació inicial o d'un programa de qualificació inicial específic poden demanar al SOIB que expedeixi el certificat de professionalitat corresponent directament des dels centres educatius públics que s'estableixin.
  2. D'acord amb el Reial decret 34/2008, de 18 de gener, pel qual es regulen els certificats de professionalitat, l'expedició dels certificats de professionalitat correspon al Servei d'Ocupació de les Illes Balears (en endavant, SOIB), segons el que s'estableix al Decret llei 4/2011, de 5 d'agost, de modificació de la Llei 7/2000, de 15 de juny, de creació del Servei d'Ocupació de les Illes Balears.
  3. El SOIB ha d'expedir el certificat de professionalitat corresponent a les persones que el demanin i hagin obtingut una certificació que acrediti que han superat la totalitat dels mòduls professionals específics associats a les unitats de competència que conformen el certificat de professionalitat esmentat i el mòdul de pràctiques.

Article 67

Requisits per a l'expedició

  1. Els alumnes han d'haver superat tots els mòduls associats a unitats de competència del programa inclosos en un certificat de professionalitat i el mòdul de Pràctiques per obtenir el certificat.
  2. A aquest efecte, es considera superat un mòdul associat a unitats de competència si s'ha obtingut una qualificació igual o superior a 5 punts. També es consideren superats els mòduls que hagin resultat acreditats mitjançant el procediment regulat pel Reial decret 1224/2009, de 17 de juliol, de reconeixement de les competències professionals adquirides per experiència laboral. El mòdul de Pràctiques està superat si s'ha obtingut una qualificació d'apte en haver-lo cursat; així mateix, es considera superat quan l'alumne hagi obtingut l'exempció total de cursar aquest mòdul per haver acreditat l'experiència professional necessària. Les convalidacions o exempció esmentades s'han d'haver fet d'acord amb els mateixos criteris que s'apliquen per a la convalidació o l'exempció de mòduls dels cicles formatius de formació professional bàsica.
 

Article 68

Procediment per sol·licitar un certificat de professionalitat

  1. Els alumnes que hagin obtingut la certificació acadèmica que acredita la superació dels mòduls professionals i el mòdul de Pràctiques del programa de qualificació inicial o del programa de qualificació inicial específic que s'inclouen en un certificat de professionalitat de nivell 1 poden demanar que se'ls expedeixi el certificat o certificats de professionalitat de nivell 1 que corresponguin.
  2. La sol·licitud d'expedició del certificat o certificats de professionalitat l'ha d'emplenar i signar l'alumne que ha superat la formació i s'ha de fer mitjançant el model oficial que figura a la pàgina web <http://fp.caib.es>. Aquest document segueix els requeriments que es preveuen en el model de sol·licitud que s'estableix en el Reial decret 34/2008, de 18 de gener, pel qual es regulen els certificats de professionalitat, i inclou que l'alumne autoritza el centre perquè aquest pugui tramitar la seva sol·licitud. La sol·licitud s'ha d'emplenar per duplicat i s'hi ha d'adjuntar una còpia del document oficial d'identificació de la persona sol·licitant.
  3. Si, en un futur, la tramitació de la sol·licitud d'expedició i lliurament dels certificats de professionalitat es pot fer mitjançant procediments telemàtics, les persones interessades hauran de seguir les instruccions que el director general de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors dicti a l'efecte.
  4. En el cas que la sol·licitud d'expedició del certificat o certificats de professionalitat comporti que s'hagin d'abonar taxes, la persona interessada les ha de fer efectives d'acord amb la normativa que les estableixi.
  5. La sol·licitud s'ha de presentar a l'entitat on l'estudiant hagi cursat el programa de qualificació inicial.
  6. La sol·licitud s'ha de presentar dins el termini de 15 dies naturals, comptadors des de l'endemà del lliurament de la certificació que acredita la superació de tots els mòduls professionals del programa que hagin cursat. Si la persona interessada no presenta la sol·licitud dins aquest termini, s'entén que renuncia a fer-la mitjançant el procediment que es regula en aquesta Ordre i que, en el cas d'estar interessada a obtenir el certificat de professionalitat, s'adreçarà directament al SOIB.

Article 69

Procediment per tramitar les sol·licituds de certificats de professionalitat

  1. L'entitat que rep les sol·licituds ha de comprovar que estan ben emplenades i que les dades que hi figuren són correctes, ha de donar entrada als dos exemplars, anotar-hi la data de presentació, i n'ha de tornar un a la persona interessada.
  2. L'entitat ha d'adjuntar a cadascuna de les sol·licituds una còpia del certificat acadèmic que acredita la superació dels mòduls professionals del programa de qualificació inicial inclosos en el certificat de professionalitat i el mòdul de Pràctiques. El certificat és el que es regula a l'article 65 d'aquesta Ordre. A més, ha d'adjuntar a la sol·licitud la còpia del document oficial d'identificació lliurat per la persona interessada.
  3. L'entitat ha d'informar les persones sol·licitants del procediment de lliurament dels certificats de professionalitat.
  4. La tramesa cap al SOIB de les sol·licituds dels alumnes que han cursat el programa en entitats s'ha de fer a través del centre docent públic al qual estiguin adscrits. L'entitat ha de trametre al centre públic les sol·licituds i la documentació adjunta a què fan referència els punts anteriors d'aquest article al més aviat possible, com a màxim 30 dies naturals després d'haver acabat el termini, perquè les persones interessades presentin la sol·licitud. Si la data límit esmentada coincideix amb un dia del mes d'agost, el termini s'amplia fins al 30 de setembre. La tramesa al centre educatiu ha d'incloure un ofici en què figuri una llista amb el nom, els llinatges, el DNI de cadascun dels sol·licitants i la concreció del certificat de professionalitat que demana.
  5. El centre educatiu ha de trametre cap al SOIB les sol·licituds presentades pels alumnes una vegada acabat el termini. La tramesa ha d'incloure un ofici en què figuri una llista amb el nom, els llinatges, el DNI de cadascun dels sol·licitants i la concreció del certificat de professionalitat que demana.

Article 70

Mesures per aplicar la regulació prevista en aquest capítol

S'autoritza la Direcció General de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors perquè adopti les mesures necessàries per aplicar el procediment per a l'obtenció dels certificats de professionalitat.

 

Capítol X

Professorat

 

Article 71

Docència en els PQI

  1. Els mòduls generals els poden impartir, preferentment, docents que comptin amb el títol de mestre de l'especialitat d'educació primària o títol equivalent, o el títol de grau en educació primària.
  2. També poden impartir els mòduls generals els professors que estan en possessió de la titulació establerta a l'article 94 de la Llei orgànica 2/2006, d'educació. En qualsevol cas, els docents han de disposar de la formació adient per impartir el mòdul corresponent.
  3. Per impartir els mòduls generals tots els docents han de disposar de la formació que capacita per impartir ensenyaments en llengua catalana a les Illes Balears.
  4. Per impartir el mòdul 2 de Llengua i literatura catalana cal la formació que capacita per impartir ensenyaments de llengua catalana a les Illes Balears.
  5. Per impartir el mòdul 2 de Llengua estrangera (anglès), de l'àmbit de comunicació, calen els coneixements de llengua anglesa que permetin impartir els continguts prevists en el currículum del mòdul.
  6. El mòdul de Tutoria correspon indistintament a qualsevol dels docents del programa. S'ha de prioritzar l'atribució de la tutoria al docent que imparteixi els mòduls de títols de formació professional bàsica que formen part de cada programa amb major càrrega lectiva.
  7. Per impartir els mòduls de títols de formació professional bàsica que formen part de cada programa s'ha de comptar amb els requisits que figuren a l'ordenació curricular del títol al qual pertanyen els mòduls homònims del programa corresponent. Si el mòdul associat a una unitat de competència no té un mòdul homònim en un títol de formació professional bàsica, per impartir-lo es requereix la mateixa titulació que es demana per impartir la resta de mòduls de títols de formació professional bàsica que formen part del programa. Excepcionalment, per a determinats mòduls es poden incorporar, com a professors especialistes, atenent la seva qualificació i les necessitats del sistema educatiu, professionals, no necessàriament titulats, que exerceixin la seva activitat en l'àmbit laboral.
  8. El mòdul de Pràctiques correspon al professor que imparteixi docència en els mòduls de títols de formació professional bàsica que formen part del programa.

Article 72

Docència en els PQIE

  1. Els mòduls generals d'Ús de la comunicació, d'Ús de les ciències aplicades, d'Autonomia personal en la vida diària i de Prevenció de riscs a la feina els han d'impartir, preferentment, docents amb el títol de mestre de l'especialitat de pedagogia terapèutica o un títol de grau equivalent.
  2. També poden impartir els mòduls generals els docents amb el títol de mestre d'educació primària o la titulació de grau equivalent.
  3. Així mateix, poden impartir els mòduls generals els professors amb la llicenciatura de pedagogia, psicologia o psicopedagogia, o un títol de grau equivalent.
  4. Per impartir els mòduls generals tots els docents han de disposar de la formació que capacita per impartir ensenyaments en llengua catalana a les Illes Balears.
  5. El mòdul de Tutoria correspon indistintament a qualsevol dels docents del programa. S'ha de prioritzar l'atribució de la tutoria al docent que imparteixi mòduls de títols de formació professional bàsica que formen part de cada programa amb major càrrega lectiva.
  6. Per impartir els mòduls de títols de formació professional bàsica que formen part de cada programa s'ha de comptar amb els requisits que figuren en l'ordenació curricular del títol al qual pertanyen els mòduls homònims del programa corresponent. Si el mòdul associat a una unitat de competència no té un mòdul homònim en un títol de formació professional bàsica, per impartir-lo es requereix la mateixa titulació que es demana per impartir la resta de mòduls de títols de formació professional bàsica que formen part del programa. Excepcionalment, per a determinats mòduls es poden incorporar, com a professors especialistes, atenent la seva qualificació i les necessitats del sistema educatiu, professionals, no necessàriament titulats, que exerceixin la seva activitat en l'àmbit laboral.
  7. El mòdul de Pràctiques correspon al professor que imparteixi docència en els mòduls de títols de formació professional bàsica que formen part del programa.

Article 73

Avaluació de la pràctica docent

Els professors han d'avaluar la pràctica docent individual i col·lectiva en funció dels resultats dels alumnes que hagin finalitzat el programa, la seva progressió personal i acadèmica i la seva inserció sociolaboral per modificar, si escau, la programació i la metodologia en els cursos vinents.

Disposició addicional primera

Supervisió

El Departament d'Inspecció Educativa ha de supervisar el desenvolupament d'aquests ensenyaments.

Disposició addicional segona

Ús del masculí genèric

L'ús del masculí genèric en el text d'aquesta disposició s'ha d'entendre com a inclusiu d'homes i dones.

 

​​​​​​​Disposició addicional tercera

Configuració de nous programes

Una resolució del conseller d'Educació, Universitat i Recerca pot establir nous programes que s'hagin d'impartir d'acord amb el que preveu aquesta Ordre. La resolució ha de determinar el nom del nou programa i els mòduls de títols formatius de formació professional bàsica, així com, si n'és el cas, els mòduls de pràctiques professionals no laborals que contengui cada programa, la durada de cada mòdul i la resta d'aspectes que es preveuen a l'annex 1 d'aquesta Ordre.

Disposició addicional quarta

Dades d'inserció

Les entitats que desenvolupin aquests programes han de comunicar anualment a la Direcció General de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors les dades d'inserció dels alumnes que hagin cursat el programa.

Disposició addicional cinquena

Programes de formació professional inicial específics per a alumnes amb discapacitat

Els centres públics d'educació especial i els centres públics amb unitats d'educació especial autoritzades podran impartir programes de qualificació inicial específics per a alumnes amb una discapacitat intel·lectual igual o superior al 33%, prèvia autorització de la direcció general competent en matèria d'atenció a la diversitat, la qual dictarà les instruccions que desenvolupin aquests programes als centres públics.

Disposició addicional sisena

Tractament transversal de la igualtat de gènere

El tractament de la igualtat de gènere s'ha d'aplicar no només al mòdul de Tutoria, sinó també als mòduls professionals, al mòdul de Pràctiques i als mòduls generals tenint en compte el següent:

  1. El desenvolupament integral de la persona al marge dels estereotips i els rols segons el sexe, l'orientació i la identitat sexuals, el rebuig de qualsevol forma de discriminació, el tractament de la diversitat afectiva i sexual, i la garantia d'una orientació acadèmica i professional no esbiaixada pel gènere. Per això, s'ha de potenciar la igualtat real de dones i homes en totes les seves dimensions: curricular, organitzativa i altres.
  2. La prevenció de conductes violentes, especialment de la violència masclista, fomentant la construcció de les relacions igualitàries de les dones i els homes sobre la base de criteris d'igualtat que ajudin a identificar i eliminar les situacions de discriminació per orientació i identitat sexuals i les de violència masclista.

Disposició transitòria única

Obtenció dels certificats de professionalitat per als alumnes de programes cursats amb anterioritat a aquesta Ordre

  1. Durant els cursos escolars 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017, 2017-2018, 2018-2019 i 2019-2020 s'han impartit a les Illes Balears programes formatius de formació professional per a alumnes amb necessitats educatives específiques en diverses corporacions locals i entitats amb finançament públic de conformitat amb les previsions de la disposició addicional quarta del Reial decret 127/2014, de 28 de febrer, i d'acord amb el previst a alguna de les convocatòries d'ajuts següents:
    1. Resolució de la consellera d'Educació, Cultura i Universitats de 19 de desembre de 2014 per la qual es convoquen ajuts econòmics per desenvolupar els programes de formació professional bàsica en corporacions locals durant el curs 2014-2015 (BOIB núm. 178, de 30 de desembre).
    2. Resolució de la consellera d'Educació, Cultura i Universitats de 19 de desembre de 2014 per la qual es convoquen ajuts econòmics per desenvolupar els programes de formació professional bàsica en organitzacions no governamentals, associacions professionals i empresarials, sense ànim lucre, durant el curs 2014-2015 (BOIB núm. 178, de 30 de desembre).
    3. Resolució del conseller d'Educació i Universitat de 29 d'octubre de 2015 per la qual es convoquen ajuts econòmics per desenvolupar els programes de formació professional bàsica en corporacions locals durant el curs 2015-2016 (BOIB núm. 159, de 31 d'octubre).
    4. Resolució del conseller d'Educació i Universitat de 29 d'octubre de 2015 per la qual es convoquen ajuts econòmics per desenvolupar els programes de formació professional bàsica en organitzacions no governamentals, associacions professionals i empresarials sense ànim de lucre durant el curs 2015-2016 (BOIB núm. 159, de 31 d'octubre).
    5. Resolució del conseller d'Educació i Universitat de 14 de juliol de 2016 per la qual es convoquen ajuts econòmics per desenvolupar els programes de qualificació inicial en corporacions locals, organitzacions no governamentals i associacions professionals i empresarials sense ànim de lucre durant el curs 2016-2017 (BOIB núm. 91, de 19 de juliol).
    6. Resolució del conseller d'Educació i Universitat de 6 de juliol de 2017 per la qual es convoquen ajuts econòmics per desenvolupar els programes de qualificació inicial en corporacions locals, organitzacions no governamentals i associacions professionals i empresarials sense ànim de lucre, durant el curs 2017-2018 (BOIB núm. 85, de 13 de juliol).
    7. Resolució del conseller d'Educació i Universitat d'1 de juny de 2018 per la qual es convoquen ajuts econòmics per desenvolupar els programes de qualificació inicial en corporacions locals, organitzacions no governamentals i associacions professionals i empresarials sense ànim de lucre durant el curs 2018-2019 (BOIB núm. 70, de 7 de juny de 2018).
    8. Resolució del conseller d'Educació i Universitat de 7 de juny de 2019 per la qual es convoquen ajuts econòmics per desenvolupar els programes de qualificació inicial en corporacions locals, mancomunitats de municipis, organitzacions no governamentals, associacions professionals i empresarials sense ànim de lucre, i entitats d'economia social durant el curs 2019-2020 (BOIB núm. 78, de 13 de juny de 2019).
  2. Els alumnes que hagin cursat els programes d'acord amb les convocatòries indicades, si tenen superats tots els mòduls associats a unitats de competència del programa i, també, el mòdul de Formació pràctica a l'empresa, poden demanar al SOIB que expedeixi el certificat de professionalitat corresponent presentant la sol·licitud directament a l'entitat on varen cursar el programa.
  3. Si en el moment de publicar aquesta Ordre l'ajuntament o l'entitat on es va cursar el programa no n'imparteix cap, la sol·licitud d'expedició del certificat de professionalitat s'ha de fer al centre educatiu al qual va quedar adscrit el programa.
  4. S'ha de fer servir el model de sol·licitud que es preveu a l'article 68.2 d'aquesta Ordre.
  5. El termini per presentar la sol·licitud d'expedició dels certificats d'acord amb el que es preveu en aquesta disposició transitòria és d'un any natural, comptador des de l'endemà de la publicació de l'Ordre en el Butlletí Oficial de les Illes Balears fins a la mateixa data de l'any immediatament posterior, inclòs aquest mateix dia. Si la persona interessada no fa la sol·licitud dins d'aquest termini, s'entén que renuncia a fer-la mitjançant el procediment que es regula en aquesta Ordre i que, en el cas d'estar interessada a obtenir el certificat de professionalitat s'adreçarà directament al SOIB.
  6. El procediment per tramitar les sol·licituds d'expedició dels certificats és el que es preveu a l'article 69 d'aquesta Ordre, a més del que s'exposa als dos punts següents d'aquesta disposició transitòria.
  7. Les entitats tenen deu dies hàbils per trametre al centre docent públic al qual va quedar adscrit el programa les sol·licituds rebudes i els certificats a què fan referència els punts 1 i 2 de l'article 69 d'aquesta Ordre. La tramesa al centre docent públic ha d'incloure un ofici en què figuri una llista amb el nom i llinatges de cadascun dels sol·licitants i la concreció del certificat de professionalitat que demanen.
  8. Els centres docents públics tenen deu dies hàbils per trametre al SOIB les sol·licituds rebudes.

Disposició derogatòria única

Derogació normativa

Es deroguen totes les normes de rang igual o inferior que s'oposin al que es disposa en aquesta Ordre i, en concret, es deroga l'Ordre de la consellera d'Educació, Cultura i Universitats de 31 de gener de 2014 per la qual es regulen els programes de qualificació professional inicial a les Illes Balears.

Disposició final primera

Efectes dels programes impartits amb anterioritat a la vigència d'aquesta Ordre

  1. Els programes impartits d'acord amb les resolucions que figuren al punt primer de la disposició transitòria d'aquesta Ordre tenen els efectes que es preveuen a l'article 62 d'aquesta Ordre.
  2. Els programes impartits d'acord amb les resolucions que figuren als apartats e, f, g i h del primer punt de la disposició transitòria única d'aquesta Ordre tenen, a més, els efectes que es preveuen a l'article 61 d'aquesta Ordre.

Disposició final segona

Competències d'execució

S'autoritza les direccions generals d'aquesta Conselleria, en els àmbits competencials que els corresponguin, perquè dictin els actes administratius i adoptin les mesures necessàries per interpretar, executar i aplicar el que es preveu en aquesta Ordre.

​​​​​​​​​​​​​​Disposició final tercera

Entrada en vigor

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

​​​​​​​

Palma, 12 de març de 2020

El conseller

Martí X. March Cerdà

 

 

ANNEX 1

Configuració dels programes de qualificació inicial i qualificació inicial específics

CONFIGURACIÓ DEL PQI/PQIE D'AUXILIAR EN VIVERS, JARDINS I CENTRES DE JARDINERIA

I. ESTRUCTURA DEL PROGRAMA

  1. Els programes contenen els mòduls generals corresponents de cada modalitat i els mòduls professionals associats a unitats de competència del títol professional bàsic en Agrojardineria i composicions florals, publicat al Reial decret 127/2014, de 28 de febrer, que figuren a continuació:

Mòduls professionals associats a unitats de competència

Durada en hores

Unitats de competència associades

3053. Operacions bàsiques de producció i manteniment de plantes en vivers i centres de jardineria

190

UC0520_1. Dur a terme operacions auxiliars per a la producció i el manteniment de plantes en vivers i centres de jardineria.

3055. Operacions bàsiques en instal·lació de jardins, parcs i zones verdes.

120

UC0521_1. Dur a terme operacions auxiliars per a la instal·lació de jardins, parcs i zones verdes.

3056. Operacions bàsiques per al manteniment de jardins, parcs i zones verdes.

110

UC0522_1. Dur a terme operacions auxiliars per al manteniment de jardins, parcs i zones verdes.

Mòdul de Pràctiques

80

 

Mòduls generals

500

 

TOTAL D'HORES

1.000

  1. El mòdul de Pràctiques, amb una durada de 80 h, té un contingut curricular que es correspon amb el mòdul de Pràctiques professionals no laborals d'activitats auxiliars en vivers, jardins i centres de jardineria del certificat de professionalitat d'Activitats auxiliars en vivers, jardins i centres de jardineria (codi AGAO0108), publicat al Reial decret 1375/2008, d'1 d'agost, pel qual s'estableixen dotze certificats de professionalitat de la família professional agrària que s'inclouen en el Repertori Nacional de Certificats de Professionalitat.

 

II. CORRESPONDÈNCIA AMB LES QUALIFICACIONS PROFESSIONALS

Aquest programa inclou una formació que es correspon amb la de la qualificació professional completa:

Activitats auxiliars en vivers, jardins i centres de jardineria, AGA164_1 (Reial decret 1228/2006, de 27 d'octubre, pel qual es complementa el Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals, mitjançant l'establiment de determinades qualificacions professionals, així com els mòduls formatius corresponents que s'incorporen al Catàleg Modular de Formació Professional), que comprèn les unitats de competència següents:

  • UC0520_1. Dur a terme operacions auxiliars per a la producció i manteniment de plantes en vivers i centres de jardineria.
  • UC0521_1. Dur a terme operacions auxiliars per a la instal·lació de jardins, parcs i zones verdes.
  • UC0522_1. Dur a terme operacions auxiliars per al manteniment de jardins, parcs i zones verdes.

​​​​​​​CONFIGURACIÓ DEL PQI/PQIE D'AUXILIAR DE FLORISTERIA

I. ESTRUCTURA DEL PROGRAMA

  1. Els programes contenen els mòduls generals corresponents de cada modalitat i els mòduls professionals associats a unitats de competència del títol professional bàsic en Agrojardineria i composicions florals, publicat al Reial decret 127/2014, de 28 de febrer, que figuren a continuació:

Mòduls professionals associats a unitats de competència

Durada en hores

Unitats de competència associades

3054. Operacions auxiliars en l'elaboració de composicions amb flors i plantes.

250

UC1114_1. Dur a terme treballs auxiliars en l'elaboració de composicions amb flors i plantes.

UC1115_1. Atendre i prestar al públic serveis en floristeria.

3057. Materials de floristeria.

170

UC1112_1. Dur a terme operacions auxiliars de manteniment de les instal·lacions, la maquinària, els equips i les eines de floristeria.

UC1113_1. Rebre i condicionar matèries primeres i materials de floristeria.

Mòdul de Pràctiques

80

 

Mòduls generals

500

 

TOTAL D'HORES

1.000

  1. El mòdul de Pràctiques, amb una durada de 80 h, té un contingut curricular que es correspon amb el mòdul de Pràctiques professionals no laborals d'activitats auxiliars en floristeria del certificat de professionalitat d'Activitats auxiliars en floristeria (codi AGAJ0108), publicat al Reial decret 1211/2009, de 17 de juliol, pel qual s'estableixen cinc certificats de professionalitat de la família professional agrària que s'inclouen en el Repertori Nacional de Certificats de Professionalitat.

II. CORRESPONDÈNCIA AMB LES QUALIFICACIONS PROFESSIONALS

Aquest programa inclou una formació que es correspon amb la de la qualificació professional completa:

Activitats auxiliars en floristeria, AGA342_1 (Reial decret 108/2008, d'1 de febrer, pel qual es complementa el Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals, mitjançant l'establiment de vuit qualificacions professionals de la família professional agrària), que comprèn les següents unitats de competència:

  • UC1112_1. Dur a terme operacions auxiliars de manteniment de les instal·lacions, la maquinària, els equips i les eines de floristeria.
  • UC1113_1. Rebre i condicionar matèries primeres i materials de floristeria.
  • UC1114_1. Dur a terme treballs auxiliars en l'elaboració de composicions amb flors i plantes.
  • UC1115_1. Atendre i prestar al públic serveis en floristeria.

 

CONFIGURACIÓ DEL PQI/PQIE D'AUXILIAR DE CONSERVACIÓ I MILLORA DE FORESTS

I. ESTRUCTURA DEL PROGRAMA

  1. Els programes contenen els mòduls generals corresponents de cada modalitat i els mòduls professionals associats a unitats de competència del títol professional bàsic d'Aprofitaments forestals, publicat al Reial decret 356/2014, de 16 de maig, que figuren a continuació:

Mòduls professionals associats a unitats de competència

Durada en hores

Unitats de competència associades

3118. Repoblació i infraestructura forestal.

180

UC1293_1. Dur a terme activitats auxiliars de repoblació, correcció hidrològica, i de construcció i manteniment d'infraestructures forestals

3120. Silvicultura i plagues.

200

UC1294_1 Dur a terme activitats auxiliars en tractaments silvícoles.

UC1295_1 Dur a terme activitats auxiliars en el control d'agents causants de plagues i malalties a les plantes forestals.

Mòdul de Pràctiques

120

 

Mòduls generals

500

 

TOTAL D'HORES

1.000

  1. El mòdul de Pràctiques, amb una durada de 120 h, té un contingut curricular que es correspon amb el mòdul de Pràctiques professionals no laborals del certificat de professionalitat d'Activitats auxiliars en conservació i millora de forests (codi AGAR0309), publicat al Reial decret 682/2011, de 13 de maig, pel qual s'estableixen sis certificats de professionalitat de la família professional agrària que s'inclouen al Repertori Nacional de Certificats de Professionalitat i s'actualitzen els certificats de professionalitat establerts com a annexos I, II, IV, VI, VII, VIII i XII al Reial decret 1375/2008 d'1 d'agost; el certificat de professionalitat establert com a annex I al Reial Decret1965/2008, de 28 de novembre, i el certificat de professionalitat establert com a annex III al Reial decret 1211/2009, de 17 de juliol.

II. CORRESPONDÈNCIA AMB LES QUALIFICACIONS PROFESSIONALS

Aquest programa inclou una formació que es correspon amb la de la qualificació professional completa:

Activitats auxiliars en conservació i millora de forests, AGA399_1 (Reial decret 1179/2008, d'11 de juliol, pel qual es complementa el Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals mitjançant l'establiment de desset qualificacions professionals de nivell 1, corresponents a determinades famílies professionals), que comprèn les unitats de competència següents:

  • UC1293_1. Dur a terme activitats auxiliars de repoblació, correcció hidrològica, i construcció i manteniment d'infraestructures forestals.
  • UC1294_1. Dur a terme activitats auxiliars en tractaments silvícoles.
  • UC1295_1. Dur a terme activitats auxiliars en el control d'agents causants de plagues i malalties a les plantes forestals.

 

​​​​​​​​​​​​​​CONFIGURACIÓ DEL PQI/PQIE D'AUXILIAR DE REPROGRAFIA

I. ESTRUCTURA DEL PROGRAMA

  1. Els programes contenen els mòduls generals corresponents de cada modalitat i els mòduls professionals associats a unitats de competència del títol professional bàsic d'Arts gràfiques, publicat al Reial decret 356/2014, de 16 de maig, que figuren a continuació:

Mòduls professionals associats a unitats de competència

Durada en hores

Unitats de competència associades

3124. Treballs de reprografia.

190

UC1322_1. Recepció i despatx d'encàrrecs de reprografia.

UC1323_1. Preparar els materials i equips i fer la reproducció.

3125. Acabats en reprografia i finalització de productes gràfics

190

UC1324_1. Dur a terme operacions d'acabat en reprografia

UC2138_1. Dur a terme operacions bàsiques de manipulació a la finalització de productes gràfics. (No forma part del certificat)

Mòdul de Pràctiques

120

 

Mòduls generals

500

 

TOTAL D'HORES

1.000

  1. El mòdul de Pràctiques, amb una durada de 120 h, té un contingut curricular que es correspon amb el mòdul de Pràctiques professionals no laborals del certificat de professionalitat de Reprografia (codi ARGI0309), publicat al Reial decret 712/2011, de 20 de maig, pel qual s'estableixen cinc certificats de professionalitat de la família professional d'arts gràfiques que s'inclouen en el Repertori Nacional de Certificats de Professionalitat.

II. CORRESPONDÈNCIA AMB LES QUALIFICACIONS PROFESSIONALS

Aquest programa inclou una formació que es correspon amb la de la qualificació professional completa:

Reprografia, ARG410_1 (Reial decret 1179/2008, d'11 de juliol, pel qual es complementa el Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals mitjançant l'establiment de desset qualificacions professionals de nivell 1, corresponents a determinades famílies professionals), que comprèn les unitats de competència següents:

  • UC1322_1. Recepció i despatx d'encàrrecs de reprografia.
  • UC1323_1. Preparar els materials i equips i fer la reproducció.
  • UC1324_1. Dur a terme operacions d'acabat en reprografia.

 

 

​​​​​​​CONFIGURACIÓ DEL PQI/PQIE D'AUXILIAR D'ACTIVITATS DE COMERÇ

I. ESTRUCTURA DEL PROGRAMA

  1. Els programes contenen els mòduls generals corresponents de cada modalitat i els mòduls professionals associats a unitats de competència del títol professional bàsic en Serveis comercials, publicat al Reial decret 127/2014, de 28 de febrer, que figuren a continuació:

Mòduls professionals associats a unitats de competència

Durada en hores

Unitats de competència associades

3069. Tècniques bàsiques de marxandatge.

245

UC1327_1. Dur a terme operacions auxiliars de reposició, disposició i condicionament de productes en el punt de venda.

UC1328_1. Manipular i traslladar productes en la superfície comercial i en el repartiment de proximitat, utilitzant portapalets i carretons de mà.

3005. Atenció al client.

65

UC1329_1. Proporcionar atenció i informació operativa, estructurada i protocol·litzada al client.

3006. Preparació de comandes i venda de productes.

110

UC1326_1. Preparar comandes de forma eficaç i eficient, seguint procediments establerts.

Mòdul de Pràctiques

80

 

Mòduls generals

500

 

TOTAL D'HORES

1.000

  1. El mòdul de Pràctiques, amb una durada de 80 h, té un contingut curricular que es correspon amb el mòdul de Pràctiques professionals no laborals d'activitats auxiliars de comerç del certificat de professionalitat d'Activitats auxiliars de comerç (codi COMT0211), publicat en el Reial decret 1694/2011, de 18 de novembre, pel qual s'estableixen tres certificats de professionalitat de la família professional de comerç i màrqueting que s'inclouen en el Repertori Nacional de Certificats de Professionalitat i s'actualitza el certificat de professionalitat establert en l'annex 2 del Reial decret 1377/2008, d'1 d'agost.

II. CORRESPONDÈNCIA AMB LES QUALIFICACIONS PROFESSIONALS

Aquest programa inclou una formació que es correspon amb la de la qualificació professional completa:

Operacions auxiliars d'activitats auxiliars de comerç, COM412_1 (Reial decret 1179/2008, d'11 de juliol, pel qual es complementa el Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals, mitjançant l'establiment de desset qualificacions professionals de nivell 1, corresponents a determinades famílies professionals), que comprèn les unitats de competència següents:

  • UC1326_1. Preparar comandes de forma eficaç i eficient, seguint procediments establerts.
  • UC1327_1. Dur a terme operacions auxiliars de reposició, disposició i condicionament de productes en el punt de venda.
  • UC1328_1. Manipular i traslladar productes en la superfície comercial i en el repartiment de proximitat, utilitzant portapalets i carretons de mà.
  • UC1329_1. Proporcionar atenció i informació operativa, estructurada i protocol·litzada al client.

​​​​​​​CONFIGURACIÓ DEL PQI/PQIE D'AUXILIAR D'INSTAL·LACIONS ELECTROTÈCNIQUES I DE TELECOMUNICACIONS

I. ESTRUCTURA DEL PROGRAMA

  1. Els programes contenen els mòduls generals corresponents de cada modalitat i els mòduls professionals associats a unitats de competència del títol professional bàsic en Electricitat i electrònica, publicat al Reial decret 127/2014, de 28 de febrer, que figuren a continuació:

Mòduls professionals associats a unitats de competència

Durada en hores

Unitats de competència associades

3013. Instal·lacions elèctriques i domòtiques.

210

UC0816_1. Dur a terme operacions de muntatge d'instal·lacions elèctriques de baixa tensió i domòtiques en edificis.

3014. Instal·lacions de telecomunicacions.

210

UC0817_1. Dur a terme operacions de muntatge d'instal·lacions de telecomunicacions.

Mòdul de Pràctiques

80

 

Mòduls generals

500

 

TOTAL D'HORES

1.000

  1. El mòdul de Pràctiques, amb una durada de 80 h, té un contingut curricular que es correspon amb el mòdul de Pràctiques professionals no laborals d'operacions auxiliars de muntatge d'instal·lacions electrotècniques i de telecomunicacions en edificis del certificat de professionalitat d'Operacions auxiliars de muntatge d'instal·lacions electrotècniques i de telecomunicacions en edificis (codi ELES0208), publicat al Reial decret 683/2011, de 13 de maig, pel qual s'estableixen sis certificats de professionalitat de la família professional d'electricitat i electrònica que s'inclouen en el Repertori Nacional de Certificats de Professionalitat i s'actualitza el certificat de professionalitat establert com a annex 3 en el Reial decret 1214/2009, de 17 de juliol.

II. CORRESPONDÈNCIA AMB LES QUALIFICACIONS PROFESSIONALS

Aquest programa inclou una formació que es correspon amb la de la qualificació professional completa:

Operacions auxiliars de muntatge d'instal·lacions electrotècniques i de telecomunicacions en edificis, ELE255_1 (Reial decret 1115/2007, de 24 d'agost, pel qual es complementa el Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals, mitjançant l'establiment de sis qualificacions professionals corresponents a la família professional d'electricitat i electrònica), que comprèn les unitats de competència següents:

  • UC0816_1. Dur a terme operacions de muntatge d'instal·lacions elèctriques de baixa tensió i domòtiques en edificis.
  • UC0817_1. Dur a terme operacions de muntatge d'instal·lacions de telecomunicacions.

 

CONFIGURACIÓ DEL PQI/PQIE D'AUXILIAR DE FUSTERIA

I. ESTRUCTURA DEL PROGRAMA

  1. Els programes contenen els mòduls generals corresponents de cada modalitat i els mòduls professionals associats a unitats de competència del títol professional bàsic en Fusteria i moble, publicat al Reial decret 127/2014, de 28 de febrer, que figuren a continuació:

Mòduls professionals associats a unitats de competència

Durada en hores

Unitats de competència associades

3074. Operacions bàsiques de mecanització de fusta i derivats.

230

UC0162_1. Mecanitzar fusta i derivats.

3075. Instal·lació d'elements de fusteria i moble.

190

UC0173_1. Ajustar i embalar productes i elements de fusteria i moble.

UC0882_1. Ajudar en el muntatge i instal·lació d'elements de fusteria i moble.

Mòdul de Pràctiques

80

 

Mòduls generals

500

 

TOTAL D'HORES

1.000

  1. El mòdul de Pràctiques, amb una durada de 80 h, té un contingut curricular que es correspon amb el mòdul de Pràctiques professionals no laborals d'operacions auxiliars de fusteria del certificat de professionalitat de Treballs de fusteria i moble (codi MAMD0209), publicat en el Reial decret 717/2011, de 20 de maig, pel qual s'estableixen sis certificats de professionalitat de la família professional de fusta, moble i suro que s'inclouen en el Repertori Nacional de Certificats de Professionalitat, modificat pel Reial decret 989/2013, de 13 de desembre, pel qual s'estableixen tres certificats de professionalitat de la família professional de química que s'inclouen en el Repertori Nacional de Certificats de Professionalitat i s'actualitzen determinats certificats de professionalitat de la família professional de fusta, moble i suro establerts en el Reial decret 1968/2008, de 28 de novembre, i en el Reial decret 717/2011, de 20 de maig.

II. CORRESPONDÈNCIA AMB LES QUALIFICACIONS PROFESSIONALS

Aquest programa inclou una formació que es correspon amb la de la qualificació professional completa:

Treballs de fusteria i moble, MAM276_1 (Reial decret 1136/2007, de 31 d'agost, pel qual es complementa el Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals, mitjançant l'establiment de tres qualificacions professionals de la família professional de fusta, moble i suro), que comprèn les unitats de competència següents:

  • UC0162_1. Mecanitzar fusta i derivats.
  • UC0173_1. Ajustar i embalar productes i elements de fusteria i moble.
  • UC0882_1. Ajudar en el muntatge i instal·lació d'elements de fusteria i moble.

 

CONFIGURACIÓ DEL PQI/PQIE D'AUXILIAR DE CUINA

I. ESTRUCTURA DEL PROGRAMA

  1. Els programes contenen els mòduls generals corresponents de cada modalitat i els mòduls professionals associats a unitats de competència del títol professional bàsic en Cuina i restauració, publicat al Reial decret 127/2014, de 28 de febrer, que figuren a continuació:

Mòduls professionals associats a unitats de competència

Durada en hores

Unitats de competència associades

3034. Tècniques elementals de preelaboració.

140

UC0255_1. Executar operacions bàsiques d'aprovisionament, preelaboració i conservació culinaris.

3035. Processos bàsics de producció culinària.

190

UC0256_1. Ajudar en l'elaboració culinària i fer i presentar preparacions senzilles.

3036. Aprovisionament i conservació de primeres matèries i higiene en la manipulació.

90

UC0546_1. Dur a terme operacions de neteja i d'higiene general en equips i instal·lacions i de suport a la protecció ambiental en la indústria alimentària, segons les instruccions rebudes.

Mòdul de Pràctiques

80

 

Mòduls generals

500

 

TOTAL D'HORES

1000

  1. El mòdul de Pràctiques, amb una durada de 80 h, té un contingut curricular que es correspon amb el mòdul de Pràctiques professionals no laborals d'operacions bàsiques de cuina del certificat de professionalitat d'Operacions bàsiques de cuina (codi HOTR0108), publicat al Reial decret 1376/2008, d'1 d'agost, pel qual s'estableixen deu certificats de professionalitat de la família professional d'hoteleria i turisme que s'inclou en el Repertori Nacional de Certificats de Professionalitat, modificat pel Reial decret 619/2013, de 2 d'agost, pel qual s'estableixen dos certificats de professionalitat de la família professional d'hostaleria i turisme que s'inclouen en el Repertori Nacional de Certificats de Professionalitat i s'actualitzen els certificats de professionalitat establerts com a annexos 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 i 10 del Reial decret 1376/2008, d'1 d'agost; com a annexos 1 i 2 del Reial decret 1256/2009, de 24 de juliol, modificat pel Reial decret 685/2011, de 13 de maig, i com a annexos 2, 3 i 5 del Reial decret 685/2011, de 13 de maig.

II. CORRESPONDÈNCIA AMB LES QUALIFICACIONS PROFESSIONALS

  1. Aquest programa inclou una formació que es correspon amb la de la qualificació professional completa:

Operacions bàsiques de cuina, HOT091_1 (Reial decret 295/2004, de 20 de febrer, pel qual s'estableixen determinades qualificacions professionals que s'inclouen en el Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals, així com els mòduls formatius corresponents que s'incorporen al Catàleg Modular de Formació Professional), que comprèn les unitats de competència següents:

  • UC0255_1. Executar operacions bàsiques d'aprovisionament, preelaboració i conservació culinaris.
  • UC0256_1. Assistir en l'elaboració culinària i fer i presentar preparacions senzilles.
  1. I també amb la qualificació professional incompleta:

Operacions auxiliars de manteniment i transport intern en la indústria alimentària, INA173_1 (Reial decret 1228/2006, de 27 d'octubre, pel qual es complementa el Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals, mitjançant l'establiment de determinades qualificacions professionals, així com els mòduls formatius corresponents que s'incorporen al Catàleg Modular de formació professional), que comprèn la unitat de competència següent:

  • UC0546_1. Dur a terme operacions de neteja i d'higiene general en equips i instal·lacions i de suport a la protecció ambiental en la indústria alimentària, segons les instruccions rebudes.

 

CONFIGURACIÓ DEL PQI/PQIE D'AUXILIAR DE SERVEIS DE RESTAURACIÓ

I. ESTRUCTURA DEL PROGRAMA

  1. Els programes contenen els mòduls generals corresponents de cada modalitat i els mòduls professionals associats a unitats de competència del títol professional bàsic en Cuina i restauració, publicat al Reial decret 127/2014, de 28 de febrer, que figuren a continuació:

Mòduls professionals associats a unitats de competència

Durada en hores

Unitats de competència associades

3037. Tècniques elementals de servei.

180

UC0257_1. Assistir en el servei d'aliments i begudes.

3038. Processos bàsics de preparació d'aliments i begudes.

150

UC0258_1. Executar operacions bàsiques d'aprovisionament i preparar i presentar begudes senzilles i menjars ràpids.

3036. Aprovisionament i conservació de primeres matèries i higiene en la manipulació.

90

UC0546_1. Dur a terme operacions de neteja i d'higiene general en equips i instal·lacions i de suport a la protecció ambiental en la indústria alimentària, segons les instruccions rebudes.

Mòdul de Pràctiques

80

 

Mòduls generals

500

 

TOTAL D'HORES

1.000

  1. El mòdul de Pràctiques, amb una durada de 80 h, té un contingut curricular que es correspon amb el mòdul de Pràctiques professionals no laborals d'operacions bàsiques de restaurant i bar del certificat de professionalitat d'Operacions bàsiques de restaurant i bar (codi HOTR0208), publicat al Reial decret 1376/2008, d'1 d'agost, pel qual s'estableixen deu certificats de professionalitat de la família professional d'hoteleria i turisme que s'inclou en el Repertori Nacional de Certificats de Professionalitat, modificat pel Reial decret 619/2013, de 2 d'agost, pel qual s'estableixen dos certificats de professionalitat de la família professional d'hostaleria i turisme que s'inclouen en el Repertori Nacional de Certificats de Professionalitat i s'actualitzen els certificats de professionalitat establerts com annexos 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 i 10 del Reial decret 1376/2008, d'1 d'agost; com a annexos 1 i 2 del Reial decret 1256/2009, de 24 de juliol, modificat pel Reial decret 685/2011, de 13 de maig, i com a annexos 2, 3 i 5 del Reial decret 685/2011, de 13 de maig.

II. CORRESPONDÈNCIA AMB LES QUALIFICACIONS PROFESSIONALS

  1. Aquest programa inclou una formació que es correspon amb la de la qualificació professional completa:

Operacions bàsiques de restaurant i bar, HOT092_1 (Reial decret 295/2004, de 20 de febrer, pel que s'estableixen determinades qualificacions professionals que s'inclouen en el Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals, així com els mòduls formatius corresponents que s'incorporen al Catàleg Modular de Formació Professional), que comprèn les unitats de competència següents:

  • UC0257_1. Assistir en el servei d'aliments i begudes.
  • UC0258_1. Executar operacions bàsiques d'aprovisionament i preparar i presentar begudes senzilles i menjars ràpids.
  1. I també amb les qualificacions professionals incompletes:

Operacions auxiliars de manteniment i transport intern en la indústria alimentària, INA173_1 (Reial decret 1228/2006, de 27 d'octubre, pel qual es complementa el Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals, mitjançant l'establiment de determinades qualificacions professionals, així com els mòduls formatius corresponents que s'incorporen al Catàleg Modular de Formació Professional), que comprèn la unitat de competència següent:

  • UC0546_1. Dur a terme operacions de neteja i d'higiene general en equips i instal·lacions i de suport a la protecció ambiental en la indústria alimentària, segons les instruccions rebudes.

 

CONFIGURACIÓ DEL PQI/PQIE D'AUXILIAR D'OPERACIONS BÀSIQUES DE PISOS EN ALLOTJAMENTS

I. ESTRUCTURA DEL PROGRAMA

  1. Els programes contenen els mòduls generals corresponents de cada modalitat i els mòduls professionals associats a unitats de competència del títol professional bàsic en Allotjament i bugaderia, publicat al Reial Decret 356/2014, de 16 de maig, que figuren a continuació:

Mòduls professionals associats a unitats de competència

Durada en hores

Unitats de competència associades

3130 Posada a punt d'habitacions i zones comunes en allotjament

200

UC0706_1 Preparar i posar a punt habitacions, zones nobles i àrees comunes.

3131. Bugaderia i manteniment de llenceria a l'allotjament

220

UC0707_1 Dur a terme les activitats de bugada pròpies d'establiments d'allotjament.

UC0708_1 Dur a terme les activitats de planxada i retoc de roba pròpies d'establiment d'allotjament.

Mòdul de Pràctiques

80

 

Mòduls generals

500

 

TOTAL HORES

1.000

  1. El mòdul de Pràctiques, amb una durada de 80 h, té un contingut curricular que es correspon amb el mòdul de Pràctiques professionals no laborals d'operacions bàsiques de pisos en allotjament del certificat de professionalitat d'Operacions bàsiques de pisos en allotjament (codi HOTA0108) publicat al Reial Decret 1376/2008, d'1 d'agost, pel qual s'estableixen deu certificats de professionalitat de la família professional Hostaleria i turisme que s'inclouen en el Repertori Nacional de Certificats de Professionalitat, modificat pel Reial decret 685/2011, de 13 de maig, i el Reial decret 619/2013, de 2 d'agost.

II. CORRESPONDÈNCIA AMB QUALIFICACIONS PROFESSIONALS

Aquest programa inclou una formació que es correspon amb la de la Qualificació Professional completa:

  • HOT222_1. Operacions bàsiques de pisos en allotjaments (Reial Decret 1228/2006, de 27 d'octubre), que comprèn les següents unitats de competència:
  • UC0706_1 Preparar i posar a punt habitacions, zones nobles i àrees comunes.
  • UC0707_1 Dur a terme les activitats de bugada pròpies d'establiments d'allotjament.
  • UC0708_1 Dur a terme les activitats de planxada i retoc de roba pròpies d'establiments d'allotjament.

 

​​​​​​​​​​​​​​CONFIGURACIÓ DEL PQI/PQIE D'AUXILIAR DE PERRUQUERIA

I. ESTRUCTURA DEL PROGRAMA

  1. Els programes contenen els mòduls generals corresponents de cada modalitat i els mòduls professionals associats a unitats de competència del títol professional bàsic en Perruqueria i estètica, publicat al Reial decret 127/2014, de 28 de febrer, que figuren a continuació:

Mòduls professionals associats a unitats de competència

Durada en hores

Unitats de competència associades

3060. Preparació de l'entorn professional.

80

UC0058_1. Preparar els equips i rentar i condicionar els cabells i el cuir cabellut.

UC0343_1. Preparar els equips i dur a terme operacions d'atenció i acomodació del client en condicions de qualitat, seguretat i higiene.

3064. Rentada de cap i canvis de forma dels cabells.

170

UC0059_1. Dur a terme muntatges per als canvis de forma temporals i permanents i inici del pentinat.

3065. Canvi de color dels cabells.

130

UC0060_1. Aplicar tècniques de color i descoloriment dels cabells.

Mòdul de Pràctiques

120

 

Mòduls generals

500

 

TOTAL D'HORES

1.000

  1. El mòdul de Pràctiques, amb una durada de 120 h, té un contingut curricular que es correspon amb el mòdul de Pràctiques professionals no laborals de serveis auxiliars de perruqueria del certificat de professionalitat de Serveis auxiliars de perruqueria (codi IMPQ0108), publicat al Reial decret 1379/2009, de 28 d'agost, pel qual s'estableixen dos certificats de professionalitat de la família professional d'imatge personal que s'inclouen en el Repertori Nacional de Certificats de Professionalitat, modificat pel Reial decret 716/2011, de 20 de maig, pel qual s'estableixen cinc certificats de professionalitat de la família professional d'imatge personal que s'inclouen en el Repertori Nacional de Certificats de Professionalitat i s'actualitzen els certificats de professionalitat establerts al Reial decret 1373/2008, d'1 d'agost, i els certificats de professionalitat establerts en el Reial decret 1379/2009, de 28 d'agost.

II. CORRESPONDÈNCIA AMB LES QUALIFICACIONS PROFESSIONALS

  1. Aquest programa inclou una formació que es correspon amb la de la qualificació professional completa:

Serveis auxiliars de perruqueria, IMP022_1 (Reial decret 295/2004, de 20 de febrer, pel qual s'estableixen determinades qualificacions professionals que s'inclouen en el Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals, així com els mòduls formatius corresponents que s'incorporen al Catàleg Modular de Formació Professional), que comprèn les unitats de competència següents:

  • UC0058_1. Preparar els equips i rentar i condicionar els cabells i el cuir cabellut.
  • UC0059_1. Dur a terme muntatges per als canvis de forma temporals i permanents i inici del pentinat.
  • UC0060_1. Aplicar tècniques de color i descoloriment dels cabells.
  1. I, també, amb la qualificació professional incompleta:

Serveis auxiliars d'estètica, IMP118_1 (Reial decret 1087/2005, de 16 de setembre, pel qual s'estableixen noves qualificacions professionals, que s'inclouen en el Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals, així com els mòduls formatius corresponents que s'incorporen al Catàleg Modular de Formació Professional, i s'actualitzen determinades qualificacions professionals de les establertes pel Reial decret 295/2004, de 20 de febrer), que comprèn les unitats de competència següents:

  • UC0343_1. Preparar els equips i fer operacions d'atenció i acomodació del client en condicions de qualitat, seguretat i higiene.

 

​​​​​​​​​​​​​​CONFIGURACIÓ DEL PQI/PQIE D'AUXILIAR D'ESTÈTICA

I. ESTRUCTURA DEL PROGRAMA

  1. Els programes contenen els mòduls generals corresponents de cada modalitat i els mòduls professionals associats a unitats de competència del títol professional bàsic en Perruqueria i estètica, publicat al Reial decret 127/2014, de 28 de febrer, que figuren a continuació:

Mòduls professionals associats a unitats de competència

Durada en hores

Unitats de competència associades

3060. Preparació de l'entorn professional.

80

UC0058_1. Preparar els equips i rentar i condicionar els cabells i el cuir cabellut.

UC0343_1. Preparar els equips i dur a terme operacions d'atenció i acomodació del client en condicions de qualitat, seguretat i higiene.

3061. Atencions estètiques bàsiques d'ungles.

75

UC0344_1. Aplicar atencions estètiques bàsiques en ungles.

3062. Depilació mecànica i descoloriment del borrissol superflu.

110

UC0345_1. Eliminar per procediments mecànics i descolorir el borrissol.

3063. Maquillatge.

115

UC0346_1. Fer maquillatges de dia.

Mòdul de Pràctiques

120

 

Mòduls generals

500

 

TOTAL D'HORES

1.000

  1. El mòdul de Pràctiques, amb una durada de 120 h, té un contingut curricular que es correspon amb el mòdul de Pràctiques professionals no laborals de serveis auxiliars d'estètica del certificat de professionalitat de Serveis auxiliars d'estètica (codi IMPE0108), publicat en el Reial decret 1379/2009, de 28 d'agost, pel qual s'estableixen dos certificats de professionalitat de la família professional d'imatge personal que s'inclouen en el Repertori Nacional de Certificats de Professionalitat, modificat pel Reial decret 716/2011, de 20 de maig, pel qual s'estableixen cinc certificats de professionalitat de la família professional d'imatge personal que s'inclouen en el Repertori Nacional de Certificats de Professionalitat i s'actualitzen els certificats de professionalitat establerts en el Reial decret 1373/2008, d'1 d'agost, i els certificats de professionalitat establerts en el Reial decret 1379/2009, de 28 d'agost.

II. CORRESPONDÈNCIA AMB LES QUALIFICACIONS PROFESSIONALS

  1. Aquest programa inclou una formació que es correspon amb la de la qualificació professional completa:

Serveis auxiliars d'estètica, IMP118_1 (Reial decret 1087/2005, de 16 de setembre, pel qual s'estableixen noves qualificacions professionals, que s'inclouen en el Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals, així com els mòduls formatius corresponents que s'incorporen al Catàleg Modular de Formació Professional, i s'actualitzen determinades qualificacions professionals de les establertes pel Reial decret 295/2004, de 20 de febrer), que comprèn les unitats de competència següents:

  • UC0343_1. Preparar els equips i dur a terme operacions d'atenció i acomodació del client en condicions de qualitat, seguretat i higiene.
  • UC0344_1. Aplicar atencions estètiques bàsiques en ungles.
  • UC0345_1. Eliminar per procediments mecànics i descolorir el borrissol.
  • UC0346_1. Fer maquillatges de dia.
  1. I també amb la qualificació professional incompleta:

Serveis auxiliars de perruqueria, IMP022_1 (Reial decret 295/2004, de 20 de febrer, pel qual s'estableixen determinades qualificacions professionals que s'inclouen en el Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals, així com els mòduls formatius corresponents que s'incorporen al Catàleg Modular de Formació Professional), que comprèn les unitats de competència següents:

  • UC0058_1. Preparar els equips i rentar i condicionar els cabells i el cuir cabellut.

 

CONFIGURACIÓ DEL PQI/PQIE D'AUXILIAR DE MUNTATGE I MANTENIMENT DE SISTEMES MICROINFORMÀTICS

I. ESTRUCTURA DEL PROGRAMA

  1. Els programes contenen els mòduls generals corresponents de cada modalitat i els mòduls professionals associats a unitats de competència del títol professional bàsic en Informàtica i comunicacions, publicat al Reial decret 127/2014, de 28 de febrer, que figuren a continuació:

Mòduls professionals associats a unitats de competència

Durada en hores

Unitats de competència associades

3016. Instal·lació i manteniment de xarxes per a la transmissió de dades

130

UC1207_1. Dur a terme operacions auxiliars de muntatge d'equips microinformàtics.

3029. Muntatge i manteniment de sistemes i components informàtics.

180

UC1208_1. Dur a terme operacions auxiliars de manteniment de sistemes microinformàtics.

3030. Operacions auxiliars per a la configuració i l'explotació.

120

UC1209_1. Dur a terme operacions auxiliars amb tecnologies de la informació i la comunicació.

Mòdul de Pràctiques

80

 

Mòduls generals

500

 

TOTAL D'HORES

1.010

  1. El mòdul de Pràctiques, amb una durada de 80 h, té un contingut curricular que es correspon amb el mòdul de Pràctiques professionals no laborals d'operacions auxiliars de muntatge i manteniment de sistemes microinformàtics del certificat de professionalitat d'Operacions auxiliars de muntatge i manteniment de sistemes microinformàtics (codi IFCT0108), publicat al Reial decret 1218/2009, de 17 de juliol, pel qual s'estableix un certificat de professionalitat de la família professional d'informàtica i comunicacions que s'inclou en el Repertori Nacional de Certificats de Professionalitat.

II. CORRESPONDÈNCIA AMB LES QUALIFICACIONS PROFESSIONALS

Aquest programa inclou una formació que es correspon amb la de la qualificació professional completa:

Operacions auxiliars de muntatge i manteniment de sistemes microinformàtics, IFC361_1 (Reial decret 1701/2007, de 14 de desembre, pel qual es complementa el Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals, mitjançant l'establiment de sis qualificacions professionals corresponents a la família professional d'informàtica i comunicacions), que comprèn les següents unitats de competència:

  • UC1207_1. Dur a terme operacions auxiliars de muntatge d'equips microinformàtics.
  • UC1208_1. Dur a terme operacions auxiliars de manteniment de sistemes microinformàtics.
  • UC1209_1. Dur a terme operacions auxiliars amb tecnologies de la informació i la comunicació.

 

CONFIGURACIÓ DEL PQI/PQIE D'AUXILIAR DE LAMPISTERIA I CLIMATITZACIÓ DOMÈSTICA

I. ESTRUCTURA DEL PROGRAMA

  1. Els programes contenen els mòduls generals corresponents de cada modalitat i els mòduls professionals associats a unitats de competència del títol professional bàsic en Fabricació i muntatge, publicat al Reial decret 127/2014, de 28 de febrer, que figuren a continuació:

Mòduls professionals associats a unitats de competència

Durada en hores

Unitats de competència associades

3023. Xarxes d'evacuació.

170

UC1154_1. Fer la instal·lació de canonades, preparant, tallant i unint tubs per a la conducció d'aigua i els desguassos.

3024. Lampisteria i calefacció bàsica.

125

UC1155_1. Dur a terme operacions bàsiques d'instal·lació i manteniment d'aparells sanitaris, radiadors i aparells de climatització d'ús domèstic.

3025. Muntatge d'equips de climatització.

55

UC1155_1. Dur a terme operacions bàsiques d'instal·lació i manteniment d'aparells sanitaris, radiadors i aparells de climatització d'ús domèstic.

Mòdul de Pràctiques

160

 

Mòduls generals

500

 

TOTAL D'HORES

1.010

  1. El mòdul de Pràctiques, amb una durada de 160 h, té un contingut curricular que es correspon amb el mòdul de Pràctiques professionals no laborals d'operacions de lampisteria i calefacció i climatització domèstica del certificat de professionalitat d'Operacions de lampisteria i calefacció i climatització domèstica (codi IMAI0108), publicat al Reial decret 1375/2009, de 28 d'agost, pel qual s'estableixen quatre certificats de professionalitat de la família professional d'instal·lació i manteniment que s'inclouen en el Repertori Nacional de Certificats de Professionalitat.

II. CORRESPONDÈNCIA AMB LES QUALIFICACIONS PROFESSIONALS

Aquest programa inclou una formació que es correspon amb la de la qualificació professional completa:

Operacions de lampisteria i calefacció i climatització domèstica, IMA367_1 (Reial decret 182/2008, de 8 de febrer, pel qual es complementa el Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals, mitjançant l'establiment de dotze qualificacions professionals de la família professional d'instal·lació i manteniment), que comprèn les unitats de competència següents:

  • UC1154_1. Fer la instal·lació de canonades, preparant, tallant i unint tubs per a la conducció d'aigua i desguassos.
  • UC1155_1. Dur a terme operacions bàsiques d'instal·lació i manteniment d'aparells sanitaris, radiadors i aparells de climatització d'ús domèstic.

CONFIGURACIÓ DEL PQI/PQIE D'AUXILIAR DE MANTENIMENT DE CARROSSERIA DE VEHICLES

I. ESTRUCTURA DEL PROGRAMA

  1. Els programes contenen els mòduls generals corresponents de cada modalitat i els mòduls professionals associats a unitats de competència del títol professional bàsic en manteniment de vehicles, publicat al Reial decret 127/2014, de 28 de febrer, que figuren a continuació:

Mòduls professionals associats a unitats de competència

Durada en hores

Unitats de competència associades

3043.Mecanització i soldadura.

140

UC0620_1. Efectuar operacions de mecanització bàsica.

3044. Elements amovibles.

140

UC0621_1. Desmuntar, muntar i substituir elements amovibles simples del vehicle.

3045.Preparació de superfícies.

140

UC0622_1. Dur a terme operacions auxiliars de preparació de superfícies.

Mòdul de Pràctiques

80

 

Mòduls generals

500

 

TOTAL D'HORES

1.000

  1. El mòdul de Pràctiques, amb una durada de 80 h, té un contingut curricular que es correspon amb el mòdul de Pràctiques professionals no laborals d'operacions auxiliars de manteniment de carrosseria de vehicles del certificat de professionalitat d'Operacions auxiliars de manteniment de carrosseria de vehicles (codi TMVL0109), publicat al Reial decret 723/2011, de 20 de maig, pel qual s'estableixen onze certificats de professionalitat de la família professional de transport i manteniment de vehicles que s'inclouen en el Repertori Nacional de Certificats de Professionalitat.

II. CORRESPONDÈNCIA AMB LES QUALIFICACIONS PROFESSIONALS

Aquest programa inclou una formació que es correspon amb la de la qualificació professional completa:

Operacions auxiliars de manteniment de vehicles, TMV194_1 (Reial decret 1228/2006, de 27 d'octubre, pel qual es complementa el Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals, mitjançant l'establiment de determinades qualificacions professionals, així com els mòduls formatius corresponents que s'incorporen al Catàleg Modular de Formació Professional), que comprèn les unitats de competència següents:

  • UC0620_1. Efectuar operacions de mecanització bàsica.
  • UC0621_1. Desmuntar, muntar i substituir elements amovibles simples del vehicle.
  • UC0622_1. Dur a terme operacions auxiliars de preparació de superfícies.

CONFIGURACIÓ DEL PQI/PQIE D'AUXILIAR DE MANTENIMENT D'ELECTROMECÀNICA DE VEHICLES

I. ESTRUCTURA DEL PROGRAMA

  1. Els programes contenen els mòduls generals corresponents de cada modalitat i els mòduls professionals associats a unitats de competència del títol professional bàsic en Manteniment de vehicles, publicat al Reial decret 127/2014, de 28 de febrer, que figuren a continuació:

Mòduls professionals associats a unitats de competència

Durada en hores

Unitats de competència associades

3043. Mecanització i soldadura.

140

UC0620_1. Efectuar operacions de mecanització bàsica.

3046. Electricitat del vehicle.

140

UC0624_1. Desmuntar, muntar i substituir elements elèctrics simples del vehicle.

3047. Mecànica del vehicle.

140

UC0623_1. Desmuntar, muntar i substituir elements mecànics simples del vehicle.

Mòdul de Pràctiques

80

 

Mòduls generals

500

 

TOTAL D'HORES

1.000

  1. El mòdul de Pràctiques, amb una durada de 80 h, té un contingut curricular que es correspon amb el mòdul de Pràctiques professionals no laborals d'operacions auxiliars de manteniment en electromecànica de vehicles del certificat de professionalitat d'Operacions auxiliars de manteniment en electromecànica de vehicles (codi TMVG0109), publicat en el Reial decret 723/2011, de 20 de maig, pel qual s'estableixen onze certificats de professionalitat de la família professional de transport i manteniment de vehicles que s'inclouen en el Repertori Nacional de Certificats de Professionalitat.

II. CORRESPONDÈNCIA AMB LES QUALIFICACIONS PROFESSIONALS

Aquest programa inclou una formació que es correspon amb la de la qualificació professional completa:

Operacions auxiliars de manteniment en electromecànica de vehicles, TMV195_1 (Reial decret 1228/2006, de 27 d'octubre, pel qual es complementa el Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals, mitjançant l'establiment de determinades qualificacions professionals, així com els mòduls formatius corresponents que s'incorporen al Catàleg Modular de Formació Professional), que comprèn les unitats de competència següents:

  • UC0620_1. Efectuar operacions de mecanització bàsica.
  • UC0623_1. Desmuntar, muntar i substituir elements mecànics simples del vehicle.
  • UC0624_1. Desmuntar, muntar i substituir elements elèctrics simples del vehicle.

 

​​​​​​​​​​​​​​CONFIGURACIÓ DEL PQI/PQIE D'AUXILIAR DE MANTENIMENT D'ELEMENTS ESTRUCTURALS I DE RECOBRIMENT DE SUPERFÍCIES D'EMBARCACIONS ESPORTIVES I D'ESBARJO

I. ESTRUCTURA DEL PROGRAMA

  1. Els programes contenen els mòduls generals corresponents de cada modalitat i els mòduls professionals associats a unitats de competència del títol professional bàsic de Manteniment d'embarcacions esportives i d'esbarjo, publicat al Reial decret 774/2015, de 28 d'agost, que figuren a continuació:

Mòduls professionals associats a unitats de competència

Durada en hores

Unitats de competència associades

3040. Protecció i embelliment de superfícies d'embarcacions.

120

UC1455_1. Dur a terme operacions auxiliars de protecció i embelliment de superfícies d'embarcacions esportives i d'esbarjo.

3028. Reparació estructural bàsica d' embarcacions esportives.

260

UC1456_1. Dur a terme operacions auxiliars de reparació d'elements de fusta d'embarcacions esportives i d'esbarjo.

UC1457_1. Dur a terme operacions auxiliars de reparació d'elements de plàstic reforçat amb fibra d'embarcacions esportives i d'esbarjo.

Mòdul de Pràctiques

120

 

Mòduls generals

500

 

TOTAL D'HORES

1.000

  1. El mòdul de Pràctiques, amb una durada de 120 h, té un contingut curricular que es correspon amb el mòdul de Pràctiques professionals no laborals del certificat de professionalitat d'Operacions auxiliars de manteniment d'elements estructurals i de recobriment de superfícies d'embarcacions esportives i d'esbarjo (codi TMVU0210), publicat al Reial decret 1539/2011, de 31 d'octubre, pel qual s'estableixen set certificats de professionalitat de la família professional de transport i manteniment de vehicles que s'inclouen al Repertori Nacional de Certificats de Professionalitat.

II. CORRESPONDÈNCIA AMB LES QUALIFICACIONS PROFESSIONALS

Aquest programa inclou una formació que es correspon amb la de la qualificació professional completa:

Operacions auxiliars de manteniment d'elements estructurals i de recobriment de superfícies d'embarcacions esportives i d'esbarjo, TMV452_1 (Reial decret 1225/2010, d'1 d'octubre, pel qual es complementa el Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals mitjançant l'establiment de cinc qualificacions professionals corresponents a la família professional de transport i manteniment de vehicles), que comprèn les unitats de competència següents:

  • UC1455_1. Dur a terme operacions auxiliars de protecció i embelliment de superfícies d'embarcacions esportives i d'esbarjo.
  • UC1456_1. Dur a terme operacions auxiliars de reparació d'elements de fusta d'embarcacions esportives i d'esbarjo.
  • UC1457_1. Dur a terme operacions auxiliars de reparació d'elements de plàstic reforçat amb fibra d'embarcacions esportives i d'esbarjo.

 

​​​​​​​​​​​​​​CONFIGURACIÓ DEL PQI/PQIE D'AUXILIAR DE MANTENIMENT DE SISTEMES I EQUIPS D'EMBARCACIONS ESPORTIVES I D'ESBARJO

I. ESTRUCTURA DEL PROGRAMA

  1. Els programes contenen els mòduls generals corresponents de cada modalitat i els mòduls professionals associats a unitats de competència del títol professional bàsic en Manteniment d'embarcacions esportives i d'esbarjo, publicat al Reial decret 774/2015, de 28 d'agost, que figuren a continuació:​​​​​​​​​​​​​​

Mòduls professionals associats a unitats de competència

Durada en hores

Unitats de competència associades

3043. Mecanitzat i soldadura.

110

UC0620_1: Dur a terme operacions de mecanitzat bàsic.

3048. Manteniment bàsic de la planta propulsora i equips associats.

120

UC1458_1: Dur a terme operacions auxiliars en el manteniment de la planta propulsora, màquines i els seus equips associats d' embarcacions esportives i d'esbarjo.

3066. Manteniment bàsic de sistemes elèctrics i informàtics.

100

UC1459_1: Dur a terme operacions auxiliars en el manteniment dels sistemes elèctrics i electrònics d'embarcacions esportives i d'esbarjo.

3068. Manteniment bàsic d'aparells d'embarcacions esportives.

100

UC1460_1: Dur a terme operacions auxiliars en el manteniment d'aparells d'embarcacions esportives i d'esbarjo.

Mòdul de Pràctiques

80

 

Mòduls generals

500

 

TOTAL D'HORES

1.010

  1. El mòdul de Pràctiques, amb una durada de 120 h, té un contingut curricular que es correspon amb el mòdul de Pràctiques professionals no laborals del certificat de professionalitat d'Operacions auxiliars de manteniment de sistemes i equips d'embarcacions esportives i d'esbarjo (codi TMVU0110), publicat en el Reial decret 1539/2011, de 31 d'octubre, pel qual s'estableixen set certificats de professionalitat de la família professional de Transport i Manteniment de Vehicles que s'inclouen en el Repertori Nacional de certificats de professionalitat.

II. CORRESPONDÈNCIA AMB LES QUALIFICACIONS PROFESSIONALS

Aquest programa inclou una formació que es correspon amb la de la qualificació professional completa:

Operacions auxiliars de manteniment de sistemes i equips d'embarcacions esportives i d'esbarjo TMV452_1 (Reial decret 1225/2010, d'1 d'octubre , pel qual es complementa el Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals, mitjançant l'establiment de cinc qualificacions professionals corresponents a la Família Professional de Transport i Manteniment de Vehicles), que comprèn les següents unitats de competència:

  • UC0620_1: Dur a terme operacions de mecanitzat bàsic.
  • UC1458_1: Dur a terme operacions auxiliars en el manteniment de la planta propulsora, màquines i els seus equips associats d' embarcacions esportives i d'esbarjo.
  • UC1459_1: Dur a terme operacions auxiliars en el manteniment dels sistemes elèctrics i electrònics d'embarcacions esportives i d'esbarjo.
  • UC1460_1: Dur a terme operacions auxiliars en el manteniment d'aparells d'embarcacions esportives i d'esbarjo.

 

ANNEX 2

Currículum dels mòduls generals de prevenció de riscs a la feina i de tutoria dels programes

I. Currículum del mòdul de Prevenció de riscs a la feina

1. Objectius

  • Promoure els comportaments segurs i la utilització correcta dels equips de protecció i dels instruments i eines de feina, així com fomentar l'interès i la cooperació dels treballadors en una acció preventiva integrada.
  • Promoure, en particular, les actuacions preventives bàsiques com l'ordre, la neteja, la senyalització i el manteniment general, i efectuar-ne el seguiment i el control.
  • Col·laborar en l'avaluació, el control dels riscs generals i específics de l'empresa, l'atenció a queixes i suggeriments, el registre de dades i en totes les funcions anàlogues que siguin necessàries.
  • Cooperar amb els serveis de prevenció de l'empresa, si escau.

2. Continguts

  • Conceptes bàsics sobre seguretat i salut en el treball.
    • El treball i la salut: els riscs professionals. Factors de risc.
    • Danys derivats del treball. Els accidents de treball i les malalties professionals. Altres patologies derivades del treball.
    • Marc normatiu bàsic en matèria de prevenció de riscs laborals. Drets i deures bàsics en aquesta matèria.
  • Riscs generals i la seva prevenció.
    • Riscs lligats a les condicions de seguretat.
    • Riscs lligats a l'ambient de treball.
    • La càrrega de treball, la fatiga i la insatisfacció laboral.
    • Sistemes elementals de control de riscs. Protecció col·lectiva i individual.
    • Plans d'emergència i evacuació.
    • El control de la salut dels treballadors.
  • Riscs específics i la seva prevenció en el sector corresponent a l'activitat de l'empresa (relacionats amb la família professional del programa).
  • Elements bàsics de gestió de la prevenció de riscs professionals.
    • Organismes públics relacionats amb la seguretat i la salut en el treball.
    • Organització del treball preventiu: rutines bàsiques.
    • Documentació: recollida, elaboració i arxivament.
  • Primers auxilis.

3. Criteris d'avaluació

  • Identificar els riscs a la feina.
  • Localitzar les àrees perilloses i evitar-les o bé aplicar-hi les mesures de prevenció i protecció adients.
  • Descriure els danys que generen les males condicions laborals i mediambientals en la salut.
  • Identificar i fer correspondre les mesures de protecció i prevenció en funció de les situacions de risc en els diferents treballs.
  • Respectar les normes de seguretat i d'higiene en el treball.
  • Conèixer el funcionament i valorar la utilitat dels plans d'emergència i d'evacuació.
  • Saber actuar en cas d'emergència i, en cas de necessitat, aplicar primers auxilis i gestionar les primeres intervencions (primers auxilis en situacions simulades).

II. Currículum del mòdul de Tutoria

1. Objectius

  • Desenvolupar el coneixement de si mateix i adquirir confiança en la pròpia capacitat i motivació per anar progressant personalment i professionalment, adoptant un paper actiu i protagonista en aquest progrés.
  • Desenvolupar valors i actituds que augmentin l'autoestima.
  • Aprendre a dialogar per comprendre, arribar a acords i prendre decisions.
  • Analitzar i comprendre diferents punts de vista i posar-se en el lloc de l'altre.
  • Aprendre a expressar els propis sentiments, actituds, desitjos, opinions o drets de manera assertiva adequada a la situació (context social o laboral) i amb respecte cap als altres.
  • Aprendre a resoldre reflexivament els problemes immediats de manera que s'eviti la creació de problemes nous.
  • Planificar metes i desenvolupar un projecte de vida personal d'acord amb els propis interessos, motivacions, necessitats i capacitats.

2. Continguts

Maduració personal i habilitats socials bàsiques

  • Identitat personal i coneixement de si mateix.
  • Autoestima i confiança en si mateix.
  • Expressió adequada dels sentiments i de les emocions.
  • Autoregulació.
  • Empatia: posar-se en el lloc de l'altra persona i comprensió de diferents punts de vista.
  • Assertivitat en les relacions entre iguals, amb l'altre sexe i en la relació amb les figures d'autoritat. Formulació i acceptació de crítiques, saber dir “no” adequadament i presa de decisions amb autonomia i criteri propi.
  • El diàleg com a procés de comprensió, d'acord, de presa de decisions i de resolució de conflictes.

El projecte personal de vida

  • Identificació de desitjos i objectius personals.
  • Anàlisi de situacions (febleses, amenaces, fortaleses i oportunitats).
  • Planificació a curt i mitjà termini: opcions laborals. Seguir aprenent. Opcions de vida personal. Oci i temps lliure.

 

ANNEX 3

Currículum dels mòduls generals dels programes de qualificació inicial específics

I. Currículum del mòdul d'Ús de la comunicació

1. Resultats de l'aprenentatge

  • Comunicar informació de forma correcta, tant oral com escrita, en llengua catalana i castellana.
  • Aplicar correctament les normes lingüístiques.
  • Organitzar frases amb coherència.
  • Usar les estratègies comunicatives i de lectura de manera satisfactòria.
  • Presentar texts escrits en diversos suports.
  • Aplicar degudament les normes gramaticals i ortogràfiques.
  • Cercar el significat de les paraules al diccionari.
  • Fer recerques per Internet.

2. Continguts

Ús d'estratègies de comunicació en llengua castellana:

  • Comunicació oral
    • Ús de les estratègies comunicatives per interpretar i comunicar informació en llengua castellana.
    • Aplicació de les habilitats bàsiques per dur a terme l'escolta activa i identificar el sentit global i els continguts específics d'un missatge oral.
    • Aplicació de pautes per evitar el trencament en situacions de comunicació oral.
    • Usos orals formals i informals de la llengua.
    • Adequació al context comunicatiu.
    • Aplicació de les normes lingüístiques en la comunicació oral.
    • Organització de la frase: estructures gramaticals bàsiques.
    • Composicions orals i presentació d'exposicions orals senzilles sobre fets de l'actualitat.
    • Ús de mitjans de suport audiovisuals i TIC per la comunicació oral.
    • Els elements extralingüístics de la comunicació oral.
    • El to de veu.
    • Fer presentacions de sí mateix i del treball d'aula.
  • Comunicació escrita
    • Ús de les estratègies comunicatives per interpretar i comunicar informació escrita en llengua castellana. Estratègies de lectura i elements textuals.
    • Aplicació d'estratègies de lectura comprensiva i estratègies d'anàlisi, síntesi i classificació de forma estructurada i progressiva en la composició autònoma de texts seleccionats.
    • Extracció de conclusions derivades de l'aplicació de les estratègies de lectura comprensiva de texts.
    • Reconeixement dels possibles usos discriminatoris des de la perspectiva de gènere.
    • Ús de les estratègies de lectura: prèvies a la lectura, durant la lectura i posteriors a la lectura.
    • Ús de les estratègies bàsiques en el procés de composició escrita.
    • Anàlisi de l'estructura de distints texts escrits d'utilització diària i reconeixement de pautes d'elaboració, usos i nivells de la llengua.
    • Presentació de texts escrits en distints suports.
    • Aplicació de les normes gramaticals i ortogràfiques.
    • Pautes per utilitzar diccionaris diversos.
    • Saber resumir textos curts.

Ús d'estratègies de comunicació en llengua catalana:

  • Comunicació oral
    • Ús de les estratègies comunicatives per interpretar i comunicar informació en llengua catalana.
    • Aplicació de les habilitats bàsiques per dur a terme l'escolta activa i identificar el sentit global i els continguts específics d'un missatge oral.
    • Aplicació de pautes per evitar el trencament en situacions de comunicació oral.
    • Usos orals formals i informals de la llengua.
    • Adequació al context comunicatiu.
    • Aplicació de les normes lingüístiques en la comunicació oral.
    • Organització de la frase: estructures gramaticals bàsiques.
    • Composicions orals i presentació d'exposicions orals senzilles sobre fets de l'actualitat.
    • Ús de mitjans de suport audiovisuals i TIC.
    • Els elements extralingüístics de la comunicació oral.
    • El to de veu.
    • Fer presentacions de sí mateix i del treball d'aula.
  • Comunicació escrita
    • Ús de les estratègies comunicatives per interpretar i comunicar informació escrita en llengua catalana. Estratègies de lectura i elements textuals.
    • Aplicació d'estratègies de lectura comprensiva i estratègies d'anàlisi, síntesi i classificació de forma estructurada i progressiva en la composició autònoma de texts seleccionats.
    • Extracció de conclusions derivades de l'aplicació de les estratègies de lectura comprensiva de texts.
    • Reconeixement dels possibles usos discriminatoris des de la perspectiva de gènere.
    • Ús de les estratègies de lectura: prèvies a la lectura, lectura i posteriors a la lectura.
    • Ús de les estratègies bàsiques en el procés de composició escrita.
    • Anàlisi de l'estructura de distints texts escrits d'utilització diària i reconeixement de pautes d'elaboració, usos i nivells de la llengua.
    • Presentació de texts escrits en distints suports.
    • Aplicació de les normes gramaticals i ortogràfiques.
    • Pautes per utilitzar diccionaris diversos.

3. Criteris d'avaluació

Ús d'estratègies de comunicació en llengua catalana:

  • Ser capaços d'utilitzar estratègies comunicatives per interpretar i comunicar informació oral en llengua catalana.
  • Saber aplicar els principis d'escolta activa, estratègies senzilles de composició i les normes ortogràfiques bàsiques.
  • Identificar el sentit global i els continguts específics d'un missatge oral.
  • Saber utilitzar la terminologia gramatical apropiada en la comprensió i la resolució de les activitats gramaticals proposades.
  • Saber interpretar i comunicar informació escrita en llengua catalana.
  • Ser capaços d'aplicar estratègies de lectura comprensiva de diferents tipus de texts i extreure'n conclusions.
  • Ser capaços d'aplicar estratègies d'anàlisi, síntesi i classificació de forma estructurada i progressiva.
  • Ser capaços de produir de manera autònoma texts breus de diferents tipus.
  • Reconèixer els possibles usos discriminatoris des de la perspectiva de gènere.

Ús d'estratègies de comunicació en llengua castellana:

  • Ser capaços d'utilitzar estratègies comunicatives per interpretar i comunicar informació oral en llengua castellana.
  • Saber aplicar els principis d'escolta activa, estratègies senzilles de composició i les normes ortogràfiques bàsiques.
  • Identificar el sentit global i els continguts específics d'un missatge oral.
  • Saber utilitzar la terminologia gramatical apropiada en la comprensió i la resolució de les activitats gramaticals proposades.
  • Saber interpretar i comunicar informació escrita en llengua castellana.
  • Ser capaços d'aplicar estratègies de lectura comprensiva de texts i extreure'n conclusions.
  • Ser capaços d'aplicar estratègies d'anàlisi, síntesi i classificació de forma estructurada i progressiva.
  • Ser capaços de produir de manera autònoma texts breus.
  • Reconèixer els possibles usos discriminatoris des de la perspectiva de gènere.

II. Currículum del mòdul d'Ús de les ciències aplicades

1. Resultats de l'aprenentatge

  • Contribuir a assolir les competències per a l'aprenentatge permanent.
  • Proveir l'alumnat de la consciència de la pròpia persona i del medi que l'envolta.
  • Consolidar i aplicar hàbits saludables en tots els aspectes de la vida quotidiana.
  • Utilitzar el llenguatge operacional de les matemàtiques per poder resoldre problemes de diversa índole i aplicar-lo a qualsevol situació de la vida quotidiana o laboral.
  • Utilitzar els nombres i les seves operacions per resoldre problemes.
  • Reconèixer les formes de la matèria.
  • Fer exercicis d'expressió oral aplicant les normes bàsiques d'atenció al públic.
  • Conèixer la importància de l'alimentació de cara a una vida saludable.

2. Continguts

Resolució de problemes matemàtics en situacions quotidianes mitjançant operacions bàsiques:

  • Identificació dels distints tipus de nombres.
  • Utilització dels distints tipus de nombres per interpretar adequadament la informació quantitativa.
  • Utilització de la jerarquia de les operacions.
  • Utilització i reconeixement dels diners: monedes, bitllets i les equivalències en l'àmbit autònom de la llar. Bloc de continguts de la compra i els diners. Conceptes.
  • Utilització progressiva de la moneda en situacions d'adquisició de productes de consum (la botiga).
  • Realització de càlculs amb eficàcia bé mitjançant càlcul mental o bé mitjançant algoritmes amb llapis i calculadora (física o informàtica).
  • Utilització de les TIC com a font de cerca d'informació.
  • Aplicació a la resolució de problemes de la vida quotidiana.

Identificació de les formes de la matèria i les seves propietats:

  • Unitats de longitud.
  • Unitats de capacitat.
  • Unitats de massa.
  • Matèria. Propietats de la matèria.
  • Concepte de temperatura.
  • Temperatura de fusió i ebullició.
  • Realització de mesuraments en situacions reals utilitzant les unitats del sistema mètric decimal.

Reconeixement de l'energia en els processos naturals:

  • Identificació de les manifestacions de l'energia a la natura.
  • Identificació de l'energia en la vida quotidiana.
  • Diferenciació de tipus d'energia: energies renovables i no renovables.
  • Classificació de residus i la reutilització (orgànic, paper, vidre, ...)

Diferenciació entre salut i malaltia:

  • Identificació de salut i malaltia.
  • Relació dels agents que provoquen les malalties infeccioses habituals i el contagi.
  • Identificació de l'acció de les vacunes, antibiòtics i altres aportacions de la ciència mèdica per al tractament i prevenció de malalties infeccioses.
  •  
    ​​​​​​​Reconeixement de situacions de risc per a la salut relacionades amb l'entorn professional més proper.
  • Disseny de pautes d'hàbits saludables relacionats amb situacions quotidianes.
  • Malalties de transmissió sexual.
  • Prevenció de drogodependències i trastorns alimentaris.
  • Aplicació d'hàbits saludables a la vida diària: esport, activitat física, ergonomia, descans, higiene.

Elaboració de menús i dietes equilibrades senzilles:

  • Reconeixement de la importància d'una bona alimentació i de l'exercici físic en la cura del cos humà.
  • Relació de les dietes amb la salut.
  • Diferenciació entre les dietes necessàries per mantenir la salut i les que poden conduir a deteriorar-la.
  • Aplicació de rutines alimentàries saludables a la vida diària.

3. Criteris d'avaluació

Resolució de problemes matemàtics en situacions quotidianes mitjançant operacions bàsiques:

  • Ser capaços d'identificar els distints tipus de nombres i saber interpretar adequadament la informació quantitativa.
  • Ser capaços de fer servir les TIC com a font de cerca d'informació.
  • Ser capaços de resoldre problemes de la vida quotidiana.
  • Ser capaços de fer servir els diners (monedes i bitllets) i conèixer-ne les equivalències.
  • Ser capaços d'analitzar la informació en relació amb les ofertes dels productes, béns i serveis per poder optar als que donin resposta a les necessitats de forma racional i controlada.
  • Saber utilitzar el mercat i les botigues per proveir-se de béns de consum.
  • Saber fer ús dels diners tenint en compte la disponibilitat econòmica i l'adequació de les compres a les necessitats.
  • Ser capaços d'usar la calculadora per operacions bàsiques.

Identificació de les formes de la matèria i les seves propietats:

  • Reconèixer les unitats de longitud.
  • Reconèixer les unitats de capacitat.
  • Reconèixer les unitats de massa.
  • Conèixer el concepte de matèria i les seves propietats.

Reconeixement de l'energia en els processos naturals:

  • Reconèixer les manifestacions de l'energia a la natura.
  • Saber identificar l'energia en la vida quotidiana.
  • Conèixer i diferenciar els diversos tipus d'energia.

Diferenciació entre salut i malaltia:

  • Saber identificar situacions de salut i malaltia en les persones.
  • Identificar els agents que provoquen les malalties infeccioses habituals.
  • Conèixer la relació entre els agents que provoquen les malalties infeccioses i el contagi produït.
  • Conèixer l'acció de les vacunes, antibiòtics i altres remeis per al tractament i la prevenció de malalties infeccioses.
  • Saber identificar situacions de risc en l'entorn professional més proper.
  • Saber dissenyar pautes d'hàbits saludables relacionades amb situacions quotidianes.
  • Identificar malalties de transmissió sexual i la seva prevenció.
  • Ser capaços de prevenir la drogodependència i els trastorns alimentaris.
  • Conèixer la importància de la higiene com a prevenció de malalties.

Elaboració de menús i dietes equilibrades senzilles:

  • Saber reconèixer la importància d'una bona alimentació i de l'exercici físic en la cura del cos humà.
  • Ser capaços de relacionar la dieta amb la salut i diferenciar entre les dietes necessàries per mantenir la salut i les dietes que poden deteriorar-la.
 

​​​​​​​III. Currículum del mòdul d'Autonomia personal en la vida diària

1. Resultats de l'aprenentatge

  • Garantir la funcionalitat de l'aprenentatge fent que sigui rellevant i significatiu per a l'alumne i que pugui utilitzar-lo tant en circumstàncies reals com en situacions simulades pròximes a la realitat.
  • Fomentar el desenvolupament de l'autonomia dels alumnes.
  • Aplicar la pròpia activitat en diverses realitats de manera que els aprenentatges es generalitzin de forma efectiva. Això demostrarà que l'aprenentatge s'ha assolit adequadament.
  • Treballar les conductes adequades en relació a edat, context i dèficit.
  • Aplicar els coneixements adquirits a la vida diària.
  • Demostrar esforç, col·laboració i autoexigència.
  • Preparar l'alumnat per a la feina i el món laboral.
  • Promoure l'activitat mental de l'alumne establint el màxim de relacions possibles amb el contingut treballat.

2. Continguts

Els diners:

  • Monedes com a objecte de valor de canvi.
  • Equivalència de monedes i bitllets.

Tractament de la informació i la competència digital:

  • Maneig del processador de texts i elaboració de diferents documents.
  • Utilitats d'Internet: informació, comunicació, aprenentatge i col·laboració.
  • Cercadors d'Internet.
  • El correu electrònic i la missatgeria instantània.
  • Tramesa de fitxers.
  • Pàgines web.

Capacitació laboral:

  • Ús de diferents materials.
  • Materials de rebuig i el seu reciclatge.
  • Eines i màquines utilitzades al programa: tipus, característiques i funcions.

Actitud a la feina:

  • Responsabilitat.
  • Adaptabilitat.
  • Aspectes de cura personal.
  • Organització.
  • Motivació i frustració.

Salut laboral:

  • Condicions saludables i de seguretat a la feina.
  • Factors de risc. Prevenció i protecció.
  • Malalties laborals.
  • Primers auxilis en cas d'accidents laborals.
  • Senyalització i símbols utilitzats en l'entorn laboral: perill, obligació, precaució i informació.

Orientació laboral:

  • Cerca de feina: fases, recursos i estratègies.
  • Oferta de treball d'institucions i organitzacions que facilitin la feina a persones amb discapacitat.
  • Relacions laborals: el contracte de treball. Tipus, drets i obligacions.
  • Seguretat social: prestacions.
  • Descripció del lloc de treball.
  • La jornada laboral: tipus i durada.

Formació en centres de feina:

  • Característiques generals dels centres de feina.
  • Tipus de productes i/o serveis: què es produeix, horaris generals i tipus de feina.
  • Situació i mitjans d'accés i comunicació.
  • Horari personal.
  • Instruccions i normes del lloc de feina.
  • Màquines i eines utilitzades en el lloc de feina.
  • Mesures de prevenció i salut laboral.

3. Criteris d'avaluació

Els diners:

  • Adquirir les habilitats necessàries per a les activitats de la vida diària relacionades amb les compres, el maneig de diners, l'alimentació, etc.
  • Utilitzar els mercats i les botigues per proveir-se de béns de consum.
  • Avaluar l'ús dels diners tenint en compte la disponibilitat econòmica i l'adequació de les compres a les necessitats.

Tractament de la informació i la competència digital:

  • Emprar processadors de texts i elaborar documents.
  • Gestionar el sistema: l'administració de fitxers.
  • Conèixer la terminologia bàsica i emprar les utilitats principals del sistema operatiu (encendre i apagar l'ordinador, explorar discs, copiar i executar programes).
  • Utilitzar les eines pròpies de les tecnologies de la informació i la comunicació per crear i intercanviar documents.
  • Utilitzar el compte de correu electrònic (Yahoo, Hotmail, Gmail, etc.) per enviar i rebre missatges i gestionar el compte de correu.
  • Cercar informació a Internet i analitzar-la de manera reflexiva i crítica.
  • Saber emprar les tecnologies de la informació i la comunicació de manera progressiva i autònoma per cercar informació i produir texts a partir de models.
  • Enviar i rebre missatges de correu electrònic i establir relacions personals, orals i escrites i mostrar interès per usar-lo.

Capacitació laboral:

  • Saber aplicar els coneixements i habilitats adquirits en la realització de tasques i en feines senzilles.
  • Elaborar un producte de manera ordenada, amb ajuda, emprant adequadament materials, màquines, eines i tècniques.

Orientació laboral:

  • Adquirir hàbits personals relacionats amb la feina que possibilitin i potenciïn l'autonomia personal.

Formació en centres de treball:

  • Conèixer i valorar els efectes de la salut i la seguretat personal i col·lectiva a la feina.
  • Contribuir a l'ordre i la consecució d'un ambient de feina segur i agradable.
  • Identificar la informació dels missatges, senyals, símbols i icones més freqüents en els entorns laborals.
  • Complir les normes de seguretat a la feina.
  • Saber valorar les actituds correctes, el seguiment dels ritmes d'activitat i descans, els efectes de la manipulació de material tòxic i d'eines i màquines que comportin riscs.
  • Saber valorar el sentiment de satisfacció que produeix la realització i l'acabament de la feina.
  • Aprendre a superar les dificultats i acceptar les limitacions individuals.
  • Conèixer les pròpies capacitats per poder exercir tasques laborals i conjugar el nivell d'aspiracions amb les capacitats de cada persona.

 

 

​​​​​​​ANNEX 4

Espais per impartir els programes

Espais de PQI/PQIE d'Auxiliar d'instal·lacions electrotècniques i de telecomunicacions

Espai formatiu

Superfície m²

Aula polivalent

30

Taller d'instal·lacions electrotècniques

45

Espais de PQI/PQIE d'Auxiliar de muntatge i manteniment de sistemes microinformàtics

Espai formatiu

Superfície m²

Aula polivalent

30

Taller d'informàtica i comunicacions

45

Espais de PQI/PQIE d'Auxiliar de cuina

Espai formatiu

Superfície m²

Aula polivalent

30

Taller de cuina i office

60

Espais de PQI/PQIE d'Auxiliar de serveis de restauració

Espai formatiu

Superfície m²

Aula polivalent

30

Taller de restaurant i bar

65

Espais de PQI/PQIE d'Auxiliar de manteniment de carrosseria de vehicles

Espai formatiu

Superfície m²

Aula polivalent

30

Taller de carrosseria(1)

90

(1) El taller de carrosseria només ha de disposar d'un espai condicionat per a preparació de superfícies.

Espais de PQI/PQIE d'Auxiliar de manteniment d'electromecànica de vehicles

Espai formatiu

Superfície m²

Aula polivalent

30

Taller d'electromecànica

180

Espais de PQI/PQIE d'Auxiliar en vivers, jardins i centres de jardineria

Espai formatiu

Superfície m²

Aula polivalent

30

Magatzem

30

Superfície de jardí, hivernacle i de viver

300

Espais de PQI/PQIE d'Auxiliar de floristeria

Espai formatiu

Superfície m²

Aula polivalent

30

Magatzem

30

Superfície de jardí, hivernacle i de viver

300

 

Espais de PQI/PQIE d'Auxiliar de perruqueria

Espai formatiu

Superfície m²

Aula polivalent

30

Taller de perruqueria i estètica

75

Espais de PQI/PQIE d'Auxiliar d'estètica

Espai formatiu

Superfície m²

Aula polivalent

30

Taller de perruqueria i estètica

75

Espais de PQI/PQIE d'Auxiliar d'activitats de comerç

Espai formatiu

Superfície m²

Aula polivalent

30

Taller de comerç

90

Espais de PQI/PQIE d'Auxiliar de fusteria

Espai formatiu

Superfície m²

Aula polivalent

30

Taller de fusteria i moble

120

Espais de PQI/PQIE d'Auxiliar de lampisteria i climatització domèstica

Espai formatiu

Superfície m²

Aula polivalent

30

Taller d'instal·lacions

90

Espais de PQI/PQIE d'Auxiliar d'operacions bàsiques de pisos en allotjaments

Espai formatiu

Superfície m²

Aula polivalent

30

Taller d'allotjament

30

Taller de bugaderia i costura

50

​​​​​​​​​​​​​​Espais de PQI/PQIE d'Auxiliar de reprografia

Espai formatiu

Superfície m²

Aula polivalent

30

Aula tècnica de reprografia, postimpressió i acabats

90

Espais de PQI/PQIE d'Auxiliar de manteniment d'elements estructurals i de recobriment de superfícies d'embarcacions esportives i d'esbarjo

Espai formatiu

Superfície m²

Aula polivalent

30

Taller de reparació estructural

180

 

​​​​​​​Espais de PQI/PQIE d'Auxiliar de manteniment de sistemes i equips d'embarcacions esportives i d'esbarjo

Espai formatiu

Superfície m²

Aula polivalent

30

Taller d'electromecànica

180