Secció I. Disposicions generals
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT, AGRICULTURA I PESCA
Núm. 1215
Ordre del conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, per la qual s’inclou la varietat calop blanc, B. en la categoria de varietats de raïm de vinificació autoritzades a les Illes Balears
El Reglament (UE) núm. 1308/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, pel qual es crea l’organització comuna de mercats dels productes agraris i pel qual es deroguen els reglaments (CEE) núm. 922/72, (CEE) núm. 234/79, (CE) núm. 1037/2001 i (CE) núm. 1234/2007, estableix a l’article 81 que els estats membres han de classificar les varietats de raïm de vinificació que es poden plantar, replantar o empeltar en els territoris propis per a la producció de vi.
Pel que fa a la normativa europea, cal esmentar també el Reglament delegat (UE) núm. 2015/560 de la Comissió, de 15 de desembre de 2014, pel qual es completa el Reglament (UE) núm. 1308/2013 del Parlament Europeu i del Consell pel que fa al règim d’autoritzacions per a plantacions de vinya, i el Reglament d’execució (UE) núm. 2015/561 de la Comissió, de 7 d’abril de 2015, pel qual s’estableixen disposicions d’aplicació del Reglament (UE) núm. 1308/2013 del Parlament Europeu i del Consell pel que fa al règim d’autoritzacions per a plantacions de vinya.
D’altra banda, el Reial decret 1338/2018, de 29 de octubre, pel qual es regula el potencial de producció vitícola, regula les varietats de raïm de vinificació i varietats de portaempelts en el capítol III i recull les varietats autoritzades per a cada comunitat autònoma en l’annex XXI.
El control en matèria de varietats de raïm de vinificació autoritzades a les Illes Balears es regula mitjançant el Decret 31/2014, de 18 de juliol, pel qual es fixen els principis generals en matèria de plantacions i replantacions de vinya, del Registre Vitícola i sobre les declaracions obligatòries en el sector vitivinícola. En l’annex 3 s’estableixen les varietats recomanades o autoritzades a les Illes Balears.
Pel que fa a l’àmbit competencial, l’article 30.10 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, atorga a la Comunitat Autònoma la competència exclusiva en matèria d’agricultura i ramaderia; qualitat, traçabilitat i condicions dels productes agrícoles i ramaders i dels productes alimentaris que se’n deriven. L’exercici d’aquestes competències s’ha de fer d’acord amb l’ordenació general de l’economia. Per tant, la Comunitat Autònoma de les Illes Balears és competent perquè aquesta regulació és matèria pròpia de principis normatius aplicables a tots els territoris insulars, d’acord amb l’article 58.3 de l’Estatut de 2007, sense que l’article 70 del mateix Estatut, relatiu a les matèries pròpies dels consells insulars, hi representi cap obstacle.
D’aquesta manera, en consideració a la petició que ha cursat l’entitat Sant Josep de Ferreries SRM, amb el suport de l’Associació Vi de Menorca, i havent complert les disposicions que estableix el capítol III del Reial decret 1338/2018, de 29 de octubre, es considera convenient revisar les varietats autoritzades a les Illes Balears per incloure la varietat calop blanc com a varietat de raïm de vinificació autoritzada a les Illes Balears.
Per tant, és en aquest marc normatiu que s’incorpora la proposta d’autoritzar una nova varietat de raïm de vinificació, amb l’estudi que correspon i a l’empara de la normativa estatal bàsica i de la reglamentació europea.
D’acord amb l’article 129 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, queden suficientment justificats els principis de bona regulació següents: de necessitat i eficàcia, perquè amb aquesta norma és pretén autoritzar una nova varietat de raïm de vinificació; de proporcionalitat, atesa la importància socioeconòmica del sector vinícola dins l’activitat agroalimentària de les Illes Balears; de seguretat jurídica, atès que es tracta d’una norma que desplega la normativa estatal i comunitària, i s’insereix amb caràcter estable en el marc normatiu autonòmic; de transparència, en relació amb el qual s’ha de destacar la participació ciutadana abans i durant el procés d’elaboració de la norma, i, finalment, d’eficiència, atès que la iniciativa normativa no implica càrregues administratives innecessàries o accessòries.
Finalment, el Decret 24/2015, de 7 d’agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s’estableixen les competències i l’estructura orgànica bàsica de les conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, disposa a l’article 2.8 que la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca exerceix, entre d’altres, la competència en matèria d’agricultura.
Per això, en virtut de l’autorització per dictar disposicions de desplegament de les normatives europea i estatal referides al sector vinícola que em concedeix el Decret 11/2002, de 25 de gener, d’autorització al conseller d’Agricultura i Pesca per a l’aprovació de normativa en determinades matèries vitivinícoles; a proposta de la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia; havent consultat els sectors afectats, i d’acord amb el Consell Consultiu, dict la següent
Ordre
Article únic
Varietat calop blanc, B.
S’inclou la varietat calop blanc, B. en la categoria de varietats de raïm de vinificació autoritzades a les Illes Balears.
Disposició final única
Entrada en vigor
Aquesta Ordre entra en vigor l’endemà que s’hagi publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Palma, 11 de febrer de 2019
El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca
Vicenç Vidal Matas