Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE TRANSPARÈNCIA, CULTURA I ESPORTS

Núm. 1189
Ordre de la consellera de Transparència, Cultura i Esports, de 9 de febrer de 2017, per la qual es regulen els barems dels resultats a les proves esportives que s’han de tenir en compte a l’hora de determinar la condició d’esportista d’alt nivell de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Comunitat Autònoma de les Illes Balears té la competència exclusiva d’esport i lleure, d’acord amb el que disposa l’article 30.12 de la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears.

La Llei 14/2006, de 17 d’octubre, de l’esport de les Illes Balears, va reglar, al capítol VII del títol III, l’activitat esportiva d’alt nivell a l’àmbit de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

El Decret 91/2015, de 13 de novembre, pel qual es regula la condició d’esportista d’alt nivell de les Illes Balears, va reglamentar per primera vegada l’activitat esportiva d’alt nivell en l’àmbit de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. L’article 4.1 disposa que les proves esportives en què cal competir i obtenir un resultat mínim per ser considerat esportista d’alt nivell de les Illes Balears s’han de determinar per una ordre de la consellera de Participació, Transparència i Cultura.

L’article 7.2 estableix que el termini per presentar les sol·licituds i els barems dels resultats esportius a les competicions avaluables que es tindran en compte per determinar les persones esportistes d’alt nivell de les Illes Balears, s’ha de fer mitjançant una ordre de la consellera de Participació, Transparència i Cultura.

En el mateix sentit, l’article 8 disposa que podran presentar les sol·licituds les persones esportistes interessades i les federacions esportives en representació dels que hagin participat i hagin obtingut els resultats en les competicions o en les proves esportives que es determinaran mitjançant una ordre de la consellera de Transparència, Cultura i Esports.

Per tot això, en virtut de l’habilitació que estableix la disposició final segona del Decret 91/2015, per la qual es faculta la consellera de Participació, Transparència i Cultura perquè dicti les disposicions necessàries per al desplegament i execució d’aquest Decret i segons estableix l’article 38.2 b de la Llei 4/2001, de 14 de març, del Govern de les Illes Balears, segons el qual les conselleries poden dictar disposicions reglamentàries en les matèries pròpies dels seus departaments, a proposta de la Direcció General d’Esports i Joventut, d’acord amb el Consell Consultiu, dict la següent

Ordre

Article 1

Objecte

Aquesta Ordre té per objecte regular els barems dels resultats esportius a les competicions avaluables per a la qualificació d’esportista d’alt nivell de les Illes Balears, així com els models de sol·licituds i de certificats i els terminis per a la seva presentació.

Article 2

Les modalitats o proves esportives

S’estableix una triple classificació de les modalitats o proves esportives:

· Segons les característiques de la prova. La puntuació de la posició aconseguida a un resultat dependrà d’aquesta classificació:

E1: proves individuals (ex.: halterofília, 100 m lliures a natació).

E2: proves d’esports individuals amb execució simultània de diversos components (ex.: persecució per equips en ciclisme, natació sincronitzada en equip, gimnàstica rítmica en equip).

E3: proves d’esports individuals amb execució consecutiva o suma d’esforços (ex.: relleus en natació o en atletisme).

E4: proves d’esports individuals amb competició d’equip en què no es premia l’actuació individual, és a dir, no hi ha classificació individual, només hi ha classificació per equips (ex.: modalitat d’equip de tir amb arc).

E5: proves d’enfrontament directe i de combat (ex.: tennis, judo).

E6: esports col·lectius (ex.: bàsquet).

· Segons la condició olímpica o paralímpica de la modalitat o de la prova

OP: modalitats i proves olímpiques o paralímpiques.

OPQ: modalitats i proves amb mesures equivalents a les olímpiques o paralímpiques, però amb variació segons les condicions de l’entorn en el qual es competeix (ex.: algunes proves d’atletisme en pista coberta o de natació en piscina curta). En aquest cas, s’ha d’aplicar un coeficient corrector.

NONP: modalitats i proves no olímpiques o no paralímpiques. En aquest cas s’ha d’aplicar un coeficient corrector.

· Segons si la modalitat o la prova és convencional o adaptada:

CONV: proves convencionals no adaptades.

ADAP: proves adaptades fetes per esportistes amb alguna discapacitat. En aquest cas, s’ha d’aplicar un coeficient corrector.

· Campionats avaluables:

Àmbit

Campionat

Món

Jocs Olímpics o Paralímpics

Món

Campionat del Món o Copa del Món (prova única o resultat global final si hi ha diverses proves a l’any o temporada)

Món

Prova del Campionat del Món o de la Copa del Món (si n’hi ha diverses a l’any)

Món

Posició al rànquing mundial

Món

Universíada

Món

Campionat del Món Universitari

Europa

Campionat d’Europa o Copa d’Europa (prova única o resultat global final si hi ha diverses proves)

Europa

Prova del Campionat d’Europa o de la Copa d’Europa (si n’hi ha diverses a l’any)

Europa

Posició al rànquing europeu

Internacional

 Jocs del Mediterrani (duits a terme cada quatre anys)

Internacional

Campionat Internacional (amb correcció per nombre de països)

Internacional

Preolímpic classificatori JJOO

Nacional

Campionat d’Espanya o Copa d’Espanya (prova única o resultat global final si hi ha diverses proves)

Nacional

Prova del Campionat d’Espanya o de la Copa d’Espanya (si n’hi ha diverses a l’any)

Nacional

Posició final al rànquing espanyol

Balear

Campió de Balears

Article 3

Barems dels resultats esportius

1. Les variables per fer els barems dels resultats esportius a les proves esportives que s’han de tenir en compte a l’hora de determinar les persones esportistes d’alt nivell de les Illes Balears, segons estableix l’article 8 del Decret 91/2015, de 13 de novembre, pel qual es regula la condició d’esportista d’alt nivell de les Illes Balears, són les que estableix l’annex I d’aquesta Ordre.

2. La taula de puntuació dels resultats segons la posició s’ha d’establir mitjançant una resolució de la consellera de Transparència, Cultura i Esports.

Article 4

Models de sol·licitud i de certificat

El model de sol·licitud per a la qualificació d’esportista d’alt nivell de les Illes Balears i el model de certificat de la federació corresponent relatiu als resultats esportius, en els quals s’ha de basar aquesta sol·licitud, es troben en els annexos 2 i 3 d’aquesta Ordre.

Article 5

Terminis de presentació de les sol·licituds

La presentació de la sol·licitud per obtenir la condició d’esportista d’alt nivell de les Illes Balears es pot fer a partir del moment en què s’hagi obtingut el resultat esportiu i, com a màxim, fins als sis mesos posteriors a aquesta data.

Anualment, els mesos d’abril i octubre, mitjançant una resolució de la consellera de Transparència, Cultura i Esports, s’han de publicar les llistes d’esportistes d’alt nivell de les Illes Balears.

La llista del mes d’abril s’ha de confeccionar a partir de totes les sol·licituds presentades entre l’1 de setembre de l’any anterior i el darrer dia del mes de febrer de l’any en curs.

La llista del mes d’octubre s’ha de confeccionar a partir de totes les sol·licituds presentades entre l’1 de març i el 31 d’agost de l’any en curs.

A la sol·licitud s’hi ha d’annexar, com a mínim, tota la documentació especificada a l’article 9 del Decret 91/2015, de 13 de novembre, pel qual es regula la condició d’esportista d’alt nivell de les Illes Balears.

Disposició transitòria única

Règim transitori dels procediments

Poden sol·licitar la condició d’esportista d’alt nivell de les Illes Balears totes les persones esportistes que compleixin els requisits establerts a l’article 4 del Decret 91/2015, durant l’any anterior, comptador a partir de la publicació d’aquest Decret, i totes les persones esportistes que tenguin un resultat esportiu vigent en una competició oficial d’àmbit mundial, europeu o nacional.

Disposició final única

Entrada en vigor

Aquesta Ordre comença a vigir l’endemà d’haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 9 de febrer de 2017

La consellera de Transparència, Cultura i Esports

Ruth Mateu Vinent

       

ANNEX I

1. Variables per fer els barems

Per determinar si una persona esportista de les Illes Balears és d’alt nivell o no ho és, s’ha de tenir en compte el millor resultat presentat per aquesta en el moment de fer la sol·licitud. El resultat s’ha d’avaluar considerant l’àmbit de la competició, les característiques del campionat i de la modalitat esportiva, la posició aconseguida, la categoria d’edat corresponent a la competició, el nombre de components de l’equip en proves no individuals, el nombre de països —en el cas d’algunes competicions—, i el nombre de proves en campionats amb diverses proves.

1.1. Àmbit de la competició i campionats avaluables

S’estableixen cinc àmbits de competició, cada àmbit es correspon amb un nivell de competició de major a menor rellevància i repercussió esportives, generalment associat a l’amplitud geogràfica de l’origen de les persones participants, des del nivell mundial fins a l’autonòmic. La puntuació que recull aquesta rellevància pot anar des de 10 punts, per a l’àmbit autonòmic, fins a 120 punts, per a l’àmbit mundial.

Paral·lelament, cada àmbit de competició tindrà un conjunt de campionats que es podran avaluar i rebre una determinada puntuació.

 A continuació es detallen els àmbits de competició, amb exemples de campionats avaluables:

· 1 mundial: resultats corresponents als campionats del món, copes del món i jocs olímpics.

· 2 europeu: resultats en els campionats d’Europa i copes d’Europa oficials.

· 3 internacional: resultats en campionats internacionals oficials.

· 4 nacional: resultats en els campionats d’Espanya i copes d’Espanya.

· 5 balear: resultats en els campionats de les Illes Balears.

1.2. Posició obtinguda a la competició

Per calcular els punts corresponents a cada resultat esportiu presentat, es considerarà la posició obtinguda a la competició esportiva. Que la posició es valori dependrà del tipus de competició, de la modalitat o de la prova esportiva i de l’àmbit de la competició. A la taula de puntuacions, que s’ha d’establir mitjançant una resolució de la consellera de Transparència, Cultura i Esports, prevista a l’article 3.2 d’aquesta Ordre, es mostraran les puntuacions per a cada una de les posicions permeses.

1.3. Categoria d’edat

Es podran presentar resultats de la primera categoria d’edat de la persona esportista (en la majoria dels esports es correspon amb la categoria absoluta), i de categories inferiors considerant només la segona i tercera categoria d’edat de l’esport. La categoria d’edat de l’esport variarà segons la normativa específica, encara que generalment la segona categoria d’edat comprèn entre els 18 i els 22 anys, i la tercera categoria d’edat, entre els 15 i els 17 anys.

Són excepcions, per exemple, esports com la gimnàstica rítmica o l’artística. Per tant, en la valoració s’ha d’aplicar un coeficient corrector (segons l’apartat 3 d d’aquest annex) segons la categoria de la competició en la qual s’hagi obtingut el resultat, i no segons l’edat de la persona esportista.

1.4. Nombre de components de l’equip

Si la competició no és de participació individual s’ha de tenir en compte el nombre de components que té l’equip o el grup que hi participa i obté el resultat presentat. A major nombre de components a l’equip, el coeficient corrector ha de ser menor i, per tant, menor ha de ser la puntuació obtinguda a la valoració del resultat.

1.5. Nombre de països participants

A les competicions d’àmbit mundial i d’àmbit europeu de modalitats no olímpiques i no paralímpiques, i a les competicions internacionals de qualsevol modalitat (excepte als Jocs del Mediterrani i Preolímpics classificatoris per als Jocs Olímpics), s’ha de tenir en compte el nombre de països participants a la competició, per valorar el resultat aconseguit. A major nombre de països a la competició, el coeficient corrector ha de ser major i, per tant, major ha de ser la puntuació obtinguda.

1.6. Nombre de proves a la competició

Quan es presenti un resultat corresponent a una prova que és part d’una competició global, s’ha de tenir en compte el nombre de proves que inclou aquesta competició, per valorar el resultat presentat de manera independent. A major nombre de proves, menor serà el coeficient corrector i, per tant, menor serà la puntuació obtinguda. Per exemple, és el cas d’una prova de la Copa del Món de Ciclisme, ja que se’n fan cinc o sis durant la temporada.

2. Requisits que ha de complir un resultat per ser avaluat

Perquè un resultat sigui avaluat, ha de complir les condicions següents:

2.1. Data de consecució del resultat

Només es poden presentar resultats esportius aconseguits, com a màxim, sis mesos abans de la data de presentació de la sol·licitud. Excepcionalment, i només per a la publicació de la primera llista d’esportistes d’alt nivell de les Illes Balears, es permet la presentació de resultats aconseguits durant l’any anterior a la publicació del Decret 91/2015, i de resultats esportius vigents en competicions oficials d’àmbit mundial, europeu o nacional.

2.2. Oficialitat de les competicions

a. En cas d’un resultat en una prova convencional (no adaptada), el resultat ha de correspondre a una competició que aparegui al calendari oficial d’una federació de les Illes Balears, si la competició és d’àmbit autonòmic; d’una federació nacional reconeguda pel Consell Superior d’Esports, si la competició és d’àmbit nacional; d’una federació internacional reconeguda pel Comitè Olímpic Internacional o organismes associats, si la competició és d’àmbit internacional.

b. En cas d’un resultat en una prova adaptada, aquest ha de correspondre a una competició que aparegui al calendari oficial d’una federació nacional reconeguda pel Comitè Paralímpic Espanyol, si la competició és d’àmbit nacional; o bé d’una federació internacional reconeguda pel Comitè Paralímpic Internacional, si el resultat és d’àmbit internacional.

2.3.. Nivell de la competició

Només es consideraran els campionats de màxim nivell o divisió més alta a l’àmbit corresponent; no es consideraran els de nivells o les divisions inferiors (per exemple, no són vàlids els resultats de la primera divisió nacional d’atletisme o de natació, ja que per damunt d’aquests hi ha la divisió d’honor).

2.4. Modalitats de participació col·lectiva

En modalitats de grup i en esports col·lectius es consideren membres de l’equip totes les persones esportistes oficialment inscrites a l’acta de la competició. Si els campionats es duen a terme en fases diverses, únicament es consideraran els jugadors inscrits a l’acta durant la fase final del campionat.

2.5. Nombre de països en proves no olímpiques i no paralímpiques i en proves internacionals

a. El nombre de països participants que s’ha de tenir en compte a les competicions d’àmbit mundial i d’àmbit europeu en els grups de proves no olímpiques i no paralímpiques, i a les proves internacionals de totes les modalitats (llevat de resultats als Jocs de la Mediterrània i Preolímpics classificatoris per als Jocs Olímpics), és el del total de països participants a la prova avaluada.

b. En els casos de campionats del món i d’Europa que tinguin fases classificatòries per accedir a la fase final, el nombre de països a considerar és el del conjunt de les fases.

2.6. Competicions amb diverses proves o celebracions durant l’any o la temporada

a. En campionats del Món, d’Europa o d’Espanya amb diverses proves, es considerarà com a vàlid el resultat global aconseguit després de sumar els resultats de totes les proves fetes un cop finalitzat el campionat. A les copes del Món, d’Europa i d’Espanya s’ha d’adoptar el mateix criteri si hi ha diverses copes durant la temporada esportiva.

b. Per altra banda, la persona sol·licitant pot presentar el resultat d’una única prova d’un campionat o copa del món, d’Europa o d’Espanya, encara que en aquest cas s’ha d’aplicar un coeficient corrector segons el nombre de proves que tingui la competició global (per exemple, es pot presentar el resultat d’una jornada de la lliga de divisió d’honor d’atletisme, tot indicant que hi ha un total de tres proves amb les mateixes característiques).

2.7. Nombre mínim de competidors i posicions admeses

a. No s’avaluaran els resultats en proves amb menys de quatre esportistes, equips o països participants; en aquest últim cas s’entén que han de participar un mínim de quatre països a la prova avaluada, independentment del nombre de països que concorrin a la competició global.

b. No s’avaluaran els resultats que no compleixin la regla de l’antepenúltim; és a dir, perquè el resultat sigui vàlid dues persones o equips, com a mínim, han de quedar per darrere de l’esportista sol·licitant o del seu equip a la classificació corresponent a aquest resultat.

c. No s’avaluaran els resultats de proves de tipus E5 i E6 (enfrontament i equip), en cas d’esportistes o equips que no hagin obtingut almenys una victòria en un combat o partit.

2.8. Consideracions en l’aplicació de les normes de l’apartat “Nombre mínim de competidors i posicions admeses”

a. En campionats que tenen fases classificatòries per accedir a la fase final, s’han de tenir en compte les persones participants del conjunt de totes les fases en l’aplicació de les normes de l’apartat “Nombre mínim de competidors i posicions admeses”.

b. En campionats en què es tingui en compte la participació a la taula de barems (campionats i copes del Món i Jocs Olímpics o Paralímpics) i als campionats o copes d’Europa de proves olímpiques o paralímpiques, no s’han d’aplicar les normes de l’apartat “Nombre mínim de competidors i posicions admeses”.

c. En campionats en els quals la participació depèn de la consecució d’una marca o d’una puntuació mínima en competicions classificatòries prèvies, la Comissió Avaluadora ha d’estudiar la possibilitat de no aplicar les normes de l’apartat “Nombre mínim de competidors i posicions admeses”.

2.9. Altres resultats no susceptibles de ser avaluats

a. No s’han d’avaluar els resultats d’equip que es calculin com la suma dels resultats individuals de les persones esportistes components quan, a més de la classificació per equips, hi hagi una classificació individual (per exemple, classificació per equips en cros, classificació per autonomies, etc.).

b. En l’àmbit de les competicions de les Illes Balears, només s’ha d’avaluar el resultat de campió/ona de Balears, si aquest pertany a una modalitat o a una prova olímpica de participació individual o per parelles.

2.10.  Altres resultats

En cas que el resultat presentat no es pugui valorar amb les variables i els requisits recollits en aquest annex, la Comissió Avaluadora pot establir equivalències entre aquest resultat i un altre de similar que es pugui avaluar.

3. Procediment per determinar si una persona esportista balear és d’alt nivell

Per obtenir la puntuació corresponent al resultat presentat, s’ha d’aplicar el procediment següent:

3.1. Validar que el resultat presentat compleix els requisits recollits a l’apartat 2.

3.2. Assignar a aquest resultat la puntuació corresponent a la taula de puntuació prevista a l’article 3.2 de l’Ordre, considerant l’àmbit, el tipus de competició i la posició aconseguida.

3.3. Aplicar els coeficients correctors, si escau:

a. La puntuació s’ha de multiplicar per 0,8, si la modalitat és de tipus OPQ (mesura equivalent a l’olímpica amb variacions a l’entorn de competició), o per 0,6, si la modalitat o la prova és no olímpica o no paralímpica (NONP).

b.  La puntuació s’ha de multiplicar per 0,7, si la modalitat o la prova correspon a una modalitat o a una prova adaptada (ADAP).

c.  En cas que el resultat correspongui a una competició de segona categoria d’edat, la puntuació s’ha de multiplicar per 0,7. Si es tracta d’una competició de tercera categoria d’edat, es multiplicarà per 0,4.

d.  Si la modalitat o la prova del resultat presentat no és de tipus individual, la puntuació s’ha de multiplicar per un coeficient corrector segons el nombre de components de l’equip que ha aconseguit el resultat. A l’efecte d’aplicar aquest coeficient corrector pel nombre de components de l’equip, no s’ha de comptar el nombre de suplents de l’equip durant la competició (ex.: a bàsquet, es comptaran cinc components):

Nombre d’esportistes

Coeficient

2

0,85

3

0,70

4

0,60

5 o més

0,50

e. A les competicions d’àmbit mundial i d’àmbit europeu de modalitats no olímpiques i no paralímpiques, i a totes les competicions d’àmbit internacional (excepte als Jocs del Mediterrani i preolímpics classificatoris per als Jocs Olímpics) s’ha d’aplicar un coeficient corrector segons el nombre de països participants. La puntuació s’ha de multiplicar pel coeficient corresponent de la taula següent:

Nombre de països

Coeficient

16 o més

1,00

15

0,95

14

0,90

13

0,85

12

0,80

11

0,75

10

0,70

9

0,65

8

0,60

7

0,55

6

0,50

5

0,45

4

0,40

f. Si el resultat correspon a una competició que forma part d’una competició global, com una prova del Campionat del Món o de la Copa del Món, s’ha d’aplicar un coeficient corrector en funció del nombre de proves del campionat global. La puntuació s’ha de multiplicar pel coeficient corresponent de la taula següent:

Nombre de proves

     Coeficient

1

1,00

2

0,85

3

0,70

4

0,60

5

0,50

6

0,40

7 o més

0,30

g.  Si el resultat presentat es correspon amb una competició de categoria absoluta, però és aconseguit per una persona esportista de categories inferiors, es multiplicarà la puntuació per 1,2.

h. La puntuació final obtinguda, després d’aplicar els diferents coeficients correctors, és la que determinarà si una persona esportista pot ser considerada com a esportista d’alt nivell de les Illes Balears. En aquest cas, si la puntuació és igual o superior a 10 punts, la persona esportista ha de ser considerada esportista d’alt nivell de les Illes Balears.

i. Després que l’esportista hagi estat reconegut com d’alt nivell de les Illes Balears, ha de ser classificat segons els criteris establerts per l’article 6 del Decret 91/2015.

Documents adjunts