Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

CONSELL DE GOVERN

Núm. 684559
Decret 45/2024, de 18 d’octubre, pel qual es fixen els principis generals de la pesca marítima recreativa xàrter a les aigües interiors de les Illes Balears i es modifiquen el Decret 45/2018 de la Reserva Marina de la costa nord-est d’Eivissa-Tagomago i el Decret 25/2023 de les reserves marines de ses Bledes i des Vedrà-Vedranell

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

PREÀMBUL

I

La pesca marítima recreativa té una gran tradició a les Illes Balears, on és una de les activitats d'oci amb més aficionats. Es tracta d'una pràctica que no tan sols proporciona un contacte directe de la població amb la naturalesa, sinó que genera un important moviment econòmic i comercial que no es pot menysvalorar. Dins d'aquest marc s'integra la pesca marítima recreativa xàrter, activitat comercial desenvolupada amb embarcacions recreatives consistent en dur clients a pescar però sense comercialització de les captures.

El Govern de les Illes Balears, amb el Decret 69/1999, de 4 de juny, pel qual es regula la pesca esportiva i recreativa a les aigües interiors de l'arxipèlag balear, ja establí una llicència específica per poder practicar aquesta modalitat de pesca recreativa a les Illes Balears, però el Decret 34/2014, d'1 d'agost, pel qual es fixen els principis generals de la pesca recreativa i esportiva a les aigües interiors de les Illes Balears la va eliminar, integrant-la dins de la llicència recreativa per a embarcació. No obstant això, que el Reial decret 347/2011, d'11 de març, pel qual es regula la pesca marítima recreativa en aigües exteriors, dediqui un capítol a les “embarcacions comercials de pesca marítima recreativa” i el fet que, a les aigües interiors de les Illes Balears, aquestes embarcacions es trobin fora d'ordenació, fan aconsellable establir a la normativa autonòmica un marc legal explícit que n'empari l'activitat.

Per altre banda, l'article 8.5 de la Llei 6/2013, de 7 de novembre, de pesca marítima, marisqueig i aqüicultura a les Illes Balears, indica que a les reserves marines les competicions de pesca són autoritzables sempre que siguin sense mort, previsió que no recullen explícitament les normes reguladores de les tres reserves marines d'Eivissa (de la costa nord-est d'Eivissa-Tagomago i de ses Bledes i de Vedrà-Vedranell), cosa que convé esmenar perquè hi ha interès en vincular les competicions sense mort a les tasques de seguiment científic d'aquestes reserves.

Així mateix, i per tal d'eliminar traves innecessàries en l'exercici de la pesca professional d'arts menors a les mateixes tres reserves marines de l'illa d'Eivissa, és convenient dur a terme dues modificacions puntuals dels decrets  45/2018 i 25/2023, de manera que la inclusió en el cens d'embarcacions professionals autoritzades sigui l'únic requisit per poder exercir l'activitat dins d'aquestes reserves marines.

En la redacció d'aquesta disposició s'han tingut en consideració els reglaments europeus aplicables. En concret, el Reglament (CE) núm. 1967/2006 del Consell, de 21 de desembre de 2006, relatiu a les mesures de gestió per a l'explotació sostenible dels recursos pesquers en la mar Mediterrània, que faculta els estats membres per adoptar mesures complementàries o que ampliïn els requisits mínims i que garanteixin que la pesca recreativa es practiqui de manera compatible amb els objectius i les normes d'aquest Reglament; el Reglament (UE) núm. 1380/2013 del Parlament Europeu i del Consell, d'11 de desembre de 2013, sobre la política pesquera comuna; i el Reglament (UE) 2023/2842 del Parlament Europeu i del Consell pel qual es modifica el Reglament (CE) núm. 1224/2009 del Consell, pel qual s'estableix un règim de control de la Unió per garantir el compliment de les normes de la política pesquera comuna.

II

Pel que fa a l'àmbit competencial, l'article 30.22 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, reformat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, atorga a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la competència exclusiva en matèria de pesca i activitats recreatives en aigües interiors. En l'ús d'aquestes atribucions, es va aprovar la Llei 6/2013, de 7 de novembre, de pesca marítima, marisqueig i aqüicultura a les Illes Balears, l'article 67.2 de la qual indica que la conselleria competent en matèria de pesca, havent escoltat els consells insulars, ha d'establir els principis generals per a la pràctica de la pesca marítima recreativa en les aigües de la competència pròpia i, en particular, quant a les diferents modalitats de llicències i les seves característiques.

L'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, en la redacció que en fa la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, estableix la pesca com a competència pròpia dels consells insulars en l'article 70.12 i, alhora, en l'article 58.3, permet que el Govern de les Illes Balears estableixi els principis generals sobre les competències pròpies dels consells insulars, sempre que els garanteixi la potestat reglamentària. Aquest Decret es dicta parcialment a l'empara d'aquest darrer article i d'acord amb els articles 67 i 69 de la Llei 6/2013, de 7 de novembre, que estableix que la conselleria competent en matèria de pesca de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, havent escoltat els consells insulars, ha d'establir els principis generals per a la pràctica de la pesca marítima recreativa en les aigües de la competència pròpia, i en particular els relatius a les modalitats de llicències i les seves característiques i a la fixació del volum màxim o de les quotes de captura, els ormeigs o mètodes de pesca i els campionats de pesca marítima.

Així mateix, la regulació d'aquesta matèria troba també fonament en els articles 72 i 84.2 de l'Estatut d'autonomia, mitjançant la previsió de normes complementàries o connexes, als efectes de coordinar l'activitat que exerceixen els consells insulars en les competències que tenen atribuïdes com a pròpies i possibilitar prima facie l'execució correcta i mínima de la competència en aquesta matèria, d'acord amb l'interès general i per garantir la unitat i la plenitud de l'ordenament jurídic autonòmic i evitar l'existència de llacunes legals. Aquestes disposicions, per tant, poden ser desplaçades, en cada illa, per la normativa que els consells insulars dictin en execució de la Llei 6/2013, de 7 de novembre. La disposició final primera estableix la distribució del contingut dispositiu del Decret entre els principis generals i les normes connexes.

En aquest marc competencial, sorgeix l'oportunitat i la necessitat d'aprovar aquest Decret, en l'elaboració i la tramitació del qual el Govern ha disposat en tot moment de la participació dels consells insulars, als quals es garanteix l'exercici de la potestat reglamentària. Així, en els termes que indiquen la Llei 6/2013, de 7 de novembre, i aquest Decret, cada consell insular pot regular la pesca recreativa dins l'àmbit propi.

D'acord amb l'article 49.1 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, queden suficientment justificats els principis de bona regulació següents: de necessitat i eficàcia, perquè aquesta norma és l'instrument més indicat per als interessos que es persegueixen, essent el principal la regulació dels principis generals per regular la pesca recreativa xàrter; de proporcionalitat, ja que conté la regulació imprescindible per atendre les necessitats que es pretenen cobrir; de seguretat jurídica, atès que es tracta d'una norma que s'insereix amb caràcter estable al marc normatiu autonòmic i és coherent amb l'ordenament jurídic de la Unió Europea, assegurant-ne la correcta incardinació i coherència amb la resta de la regulació existent en la matèria; de transparència, en relació amb el qual s'ha de destacar la participació ciutadana abans i durant el procés d'elaboració de la norma; d'eficiència, atès que la iniciativa normativa no implica càrregues administratives innecessàries o accessòries; de qualitat, atesa la necessitat de la regulació projectada d'ordenació, elaborada sobre la base tant de la normativa existent com de les necessitats pràctiques que s'esmenten a la memòria; i de simplificació, donat que s'han seguit els tràmits estrictament necessaris per complir amb l'objectiu de la norma.

Finalment, el Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, modificat pel Decret 16/2023, de 20 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel Decret 17/2023, de 23 d'agost, de la presidenta de les Illes Balears i pel Decret 1/2024, de 4 de gener, de la presidenta de les Illes Balears; a l'article 2.10 b) disposa que la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, a través de la Direcció General de Pesca és l'òrgan que exerceix, entre d'altres, la competència en matèria de recursos marins i de pesca marítima en aigües interiors de les Illes Balears.

Durant el tràmit d'elaboració d'aquesta norma s'han consultat les entitats representatives del sector afectat, els consells insulars, el Consell Pesquer de les Illes Balears i, mitjançant la Secretaria General de Pesca del Ministeri d'Agricultura i Pesca i Alimentació, s'ha complert el tràmit de comunicació a la Comissió Europea previst a l'article 17.6 del Reglament (CE) núm. 1967/2006 del Consell, de 21 de desembre de 2006.

Per tot això, a proposta del conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, d'acord amb el Consell Consultiu de les Illes Balears i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de 18 d'octubre de 2024,

DECRET

Article 1

Objecte i àmbit d'aplicació

1. Aquest Decret es dicta en desplegament del títol VI de la Llei 6/2013, de 7 de novembre, amb l'objecte d'establir:

a) Els principis generals per regular la pesca recreativa lucrativa o xàrter fixant un marc jurídic bàsic aplicable a l'àmbit de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

b) Les normes connexes relatives a l'activitat que exerceixen els consells insulars quant a la fixació del volum màxim o de les quotes de captura i els ormeigs o mètodes de pesca.

2. L'àmbit d'aplicació d'aquest Decret, que és el territori i les aigües interiors de les Illes Balears.

Article 2

Finalitat

S'entén com a pesca marítima recreativa xàrter l'activitat de pesca recreativa que té una finalitat comercial consistent en prestar el servei de dur persones a pescar, des d'una embarcació, sense comercialització de les captures i preferentment de pesca sense mort.

També en són finalitats pròpies les següents activitats:

a) Difondre el patrimoni, les tradicions, la gastronomia i la cultura vinculats a la mar i la pesca recreativa.

b) Divulgar les bones pràctiques pesqueres i la sostenibilitat de la pesca recreativa.

c) Facilitar l'adquisició de marxandatge, material educatiu i objectes de record vinculats a la pesca recreativa responsable.

d) Col·laborar en estudis científics de caràcter oceanogràfic i biològic, en particular de marcatge i amollada de peixos marins.

 

Article 3

Llicència de pesca marítima recreativa xàrter.

1. De conformitat amb el que estableix l'article 67.1 de la Llei 6/2013, de 7 de novembre, per poder practicar la pesca marítima recreativa és necessari haver obtingut prèviament una llicència de pesca expedida per la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural o pels òrgans dels consells insulars que tenguin atribuïdes les competències en aquesta matèria.

2. S'estableix un nou tipus de llicència de pesca marítima recreativa, la llicència de pesca marítima recreativa xàrter. Aquesta llicència és el document administratiu que empara l'exercici de la pesca marítima recreativa que es fa, amb finalitat comercial, des d'embarcacions recreatives dins les aigües interiors de les Illes Balears.

Article 4

Característiques de les embarcacions i condicions específiques per dur a terme de l'activitat de pesca marítima recreativa xàrter

1. La llicència de pesca marítima recreativa xàrter és exclusiva per a embarcacions amb dotació pròpia que acompleixin amb les condicions previstes a l'article 3 del Decret 21/2017, de 5 de maig, pel qual es regula l'activitat de lloguer d'embarcacions i vaixells d'esbarjo.

2. Les embarcacions que es dediquin a aquesta activitat han de ser embarcacions a motor, amb una eslora mínima de 8 metres i un mínim de 2 motors, han de dur tripulació professional i disposar prèviament de l'autorització o despatx de la capitania marítima o districte marítim competent i de tota la documentació exigida en tots els aspectes relacionats amb la seguretat de les embarcacions i els vaixells, dels seus equips i de les persones embarcades, i garantir el compliment de la normativa aplicable en l'àmbit de la marina mercant.

3. Les persones que duguin a terme les activitats que regula aquest Decret han de disposar d'una pòlissa d'assegurances d'accidents personals per als usuaris que hi participin, on les indemnitzacions de l'assegurança no podran ser inferiors a les previstes en el Reglament de l'assegurança obligatòria de viatgers aprovat pel Reial Decret 1575/1989, de 22 de desembre.

4. Addicionalment, les embarcacions on es duguin a terme activitats de pesca recreativa xàrter han de complir les condicions de seguretat i habitabilitat següents:

a) El patró o patrona de l'embarcació s'ha de responsabilitzar de les condicions de seguretat en què s'embarquen els passatgers.

b) L'embarcació ha de disposar de mitjans d'accés segurs per als passatgers així com d'un bany en condicions d'higiene i comoditat.

c) Amb antelació a la sortida s'ha d'informar als passatgers sobre l'embarcació i les mesures de seguretat que s'han de complir i explicar-los les condicions en les quals es durà a terme l'activitat. En el cas que aquesta es practiqui dins una reserva marina, la tripulació haurà d'informar als passatgers de que s'està acudint a una àrea marina protegida i donar una breu explicació dels valors que es pretenen conservar mitjançant aquesta figura de protecció.

d) El patró o patrona de l'embarcació s'ha de responsabilitzar que tant les condicions meteorològiques com les operatives del vaixell siguin adequades per a l'activitat.

 

Article 5

Tramitació de la llicència de pesca marítima recreativa xàrter

1. Per tramitar aquesta llicència s'ha d'adreçar una sol·licitud al director general de Pesca o als òrgans dels consells insulars que tenguin atribuïdes les competències en aquesta matèria, a la qual s'han d'adjuntar, com a mínim, els documents següents:

a) Una fotocòpia de la fulla d'assentament actualitzat, on han de constar les dades de l'embarcació i de l'armador o propietari. Aquest document no és necessari en el cas de renovacions sense canvi d'armador.

b) Una fotocòpia del DNI o CIF de l'armador o, en el cas de persones estrangeres, del NIE, passaport o del document governatiu del país reconegut per l'Administració espanyola per a la primera expedició.

c) El resguard acreditatiu de l'ingrés de la taxa.

d) Declaració responsable de que acompleixen el que disposen els articles 4 i 8.

2. L'atorgament de les llicències correspon al director general de Pesca o als òrgans dels consells insulars que tenguin atribuïdes les competències en aquesta matèria. Les llicències tenen una validesa de tres anys i s'han d'ajustar, com a mínim, al contingut que s'estableix en el model de l'annex.

Article 6

Identificació de les embarcacions amb llicència de pesca recreativa xàrter

Les embarcacions autoritzades a practicar la pesca marítima recreativa xàrter han d'exhibir en un lloc visible, l'acreditació que els identifica com posseïdors de la llicència per dur a terme l'activitat. Aquesta acreditació la proporcionarà la Direcció General de Pesca adjunta a la llicència.

Les persones i/o les empreses armadores de les embarcacions autoritzades també han d'exhibir l'acreditació que els identifica com posseïdors de la llicència de pesca recreativa xàrter a un lloc visible, si de cas, a les instal·lacions o dependències a terra o al lloc web on publicitin la seva activitat.

Article 7

Ormeigs per a la pesca marítima recreativa xàrter

Els ormeigs autoritzats per a la pesca recreativa xàrter són els previstos a l'article 8.1 del Decret 34/2014, d'1 d'agost o, si és el cas, a la normativa pròpia de les reserves marines. La llicència dona dret a utilitzar un màxim de dues canyes o línies (amb un total màxim de sis hams) i dues poteres per persona present a bord. No obstant això, per a la fluixa i el curricà d'altura s'ha d'atendre el que disposi la normativa d'aigües exteriors.

Article 8

Quotes màximes de captura i registre

1. Les quotes màximes de captura per a la pesca d'espècies sotmeses a mesures de protecció diferenciades que s'indiquen en l'annex II del Reial decret 347/2011, d'11 de març, són les mateixes que estableixi l'Administració de l'Estat per a aigües exteriors. Per a la captura d'aquestes espècies, l'embarcació ha de tenir una autorització expressa de la Secretaria General de Pesca del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

2. Atès que aquesta modalitat de pesca és essencialment una pràctica sense mort, la quota diària màxima de captura que es pot desembarcar, d'espècies distintes de les que s'esmenten en el punt 1, és d'una peça per passatger present a bord per a les espècies incloses a l'annex 4 del Decret 34/2014, d'1 d'agost. Així mateix, per al raor (Xyrichthys novacula) s'estableix una quota màxima de captura de 30 peces per persona present a bord, fins a un màxim de 150 peces per embarcació.

3. Aquestes quotes no es poden sumar en cap cas a les quotes que estableixi l'Administració de l'Estat per a aigües exteriors.

4. Les embarcacions autoritzades a la pesca recreativa xàrter hauran de comunicar, en un termini màxim de 24 hores, a la Direcció General de Pesca una declaració de captures (desembarcades o no) corresponent a cada sortida de pesca, preferentment mitjançant els canals electrònics que habiliti aquesta administració, la qual, si de cas, la farà arribar als consells insulars competents. La no declaració de captures pot condicionar l'expedició de futures llicències o l'anul·lació de la vigent.

5. El conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, mitjançant un ordre, podrà establir quotes diàries de captura sense mort, per a aquelles espècies que es demostri que són sensibles a la manipulació, així com regular les bones pràctiques a bord per minimitzar el temps d'estada fora de l'aigua.

Article 9

Altres limitacions de l'esforç i prohibicions

1. Són d'aplicació a la pesca marítima recreativa xàrter allò que disposen els articles 10 i 12 i els annexos 3 i 4 del Decret 34/2014, d'1 d'agost i l'annex 3 del Decret 41/2015, de 22 de maig.

2. També és d'aplicació el que disposa l'article 13 del Decret 34/2014, d'1 d'agost, a excepció dels apartats b i k. No obstant això, i pel que fa als rodets elèctrics, el nombre màxim que es podran utilitzar són els previstos a l'article 12.c del Reial Decret 347/2011, d'11 de març.

3. Pel que fa a l'apartat a de l'article 13 del Decret 34/2014, d'1 d'agost, el respecte i la interacció amb l'activitat de pesca professional ha de ser recíproca, en particular en navegació, de manera que els pescadors professionals no han d'obstaculitzar ni interferir en la lliure navegació de les embarcacions de pesca xàrter, ni viceversa, i actuar d'acord amb el que estableix el Reglament Internacional per prevenir els abordatges a la mar.

De la mateixa manera, així com les embarcacions de pesca xàrter han de mantenir la distància mínima de 250 m respecte de qualsevol art o ormeig professional degudament senyalitzat, les embarcacions de pesca professional han de mantenir la mateixa distància de les embarcacions de pesca xàrter quan aquestes estiguin correctament fondejades i en acció de pesca.

Article 10

Vigilància i control

Per tal de facilitar l'acompliment i el control de les disposicions establertes en aquest decret, la Direcció General de Pesca ha d'instal·lar, en totes les embarcacions afectades pel mateix, els dispositius electrònics previstos al Decret 10/2019, de 15 de febrer, pel qual es regula el Sistema de Localització i Seguiment d'Embarcacions Pesqueres de les Illes Balears (SLSEPIB), en les condicions previstes als articles 2, 3 i 4 de l'esmentat decret.

Article 11

Infraccions i sancions

El règim sancionador aplicable a les infraccions que disposa aquest Decret és el que estableixen els capítols I, II, III i IV del títol XII de la Llei 6/2013 i les disposicions que hi concorden.

Disposició transitòria única

Declaració de captures

Respecte de l'establert a l'apartat 4 de l'article 8 d'aquest decret, i mentre no s'estableixi un sistema electrònic unificat de declaració, les captures de les espècies previstes a l'annex II del Reial decret 347/2011 només s'han de declarar a la Secretaria General de Pesca del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

Disposició final primera

Modificacions del Decret 45/2018, de 14 de desembre, pel qual s'estableix la Reserva Marina de la costa nord-est d'Eivissa-Tagomago i s'hi regulen les activitats d'extracció de flora i fauna marina i les activitats subaquàtiques

1. Es modifica l'apartat 2 de l'article 3 del Decret 45/2018 de la Reserva Marina de costa nord-est d'Eivissa-Tagomago, que tindrà la redacció següent:

S'exclouen de la prohibició que estableix el punt 1.a:

a) L'exercici de la pesca marítima professional de la modalitat d'arts menors, amb les característiques que s'estableixen en l'article 4 d'aquest Decret.

b) L'exercici de la pesca marítima i el marisqueig recreatius des d'embarcació o artefactes flotants, amb les característiques que s'estableixen en l'article 5 d'aquest Decret.

c) La presa de mostres de flora i fauna marines amb finalitats científiques o divulgatives, prèvia autorització expressa del director general de Pesca.

d) Les competicions sense mort de pesca marítima esportiva, des d'embarcació, la costa o artefactes flotants, sempre que aquestes estiguin vinculades al seguiment científic de la reserva marina mitjançant un pla autoritzat.

2. Es suprimeix l'apartat 2 de l'article 4 del Decret 45/2018 de la Reserva Marina de costa nord-est d'Eivissa-Tagomago.

Disposició final segona

Modificacions del Decret 25/2023, de 2 de maig, pel qual s'estableixen les reserves marines de ses Bledes i de Vedrà-Vedranell i s'hi regulen les activitats d'extracció de flora i fauna marina i les activitats subaquàtiques i es modifiquen el Decret 34/2014, d'1 d'agost, pel qual es fixen els principis generals de la pesca recreativa i esportiva a les aigües interiors del litoral de les Illes Balears i el Decret 17/2003, de 21 de febrer, pel qual es regula la pesca d'arts menors a les Aigües interiors de les Illes Balears

1. Es modifica l'apartat 2 de l'article 4 del Decret 25/2023 de les reserves marines de ses Bledes i de Vedrà-Vedranell i s'hi regulen les activitats d'extracció de flora i fauna marina i les activitats subaquàtiques i es modifiquen el Decret 34/2014, d'1 d'agost, pel qual es fixen els principis generals de la pesca recreativa i esportiva a les aigües interiors del litoral de les Illes Balears i el Decret 17/2003, de 21 de febrer, pel qual es regula la pesca d'arts menors a les Aigües interiors de les Illes Balears, que tindrà la redacció següent:

S'exclouen de la prohibició que estableix el punt 1.a:

a) L'exercici de la pesca marítima professional de la modalitat d'arts menors, amb les característiques que s'estableixen en l'article 5.

b) L'exercici de la pesca marítima i el marisqueig recreatius des d'embarcació o artefactes flotants, amb les característiques que s'estableixen en l'article 6.

c) La presa de mostres de flora i fauna marines amb finalitats científiques, de gestió dels espais protegits o divulgatives, requereix l'autorització expressa de la Direcció General de Pesca.

d) Les competicions sense mort de pesca marítima esportiva, des d'embarcació o artefactes flotants, sempre que aquestes estiguin vinculades al seguiment científic de la reserva marina mitjançant un pla autoritzat.

2. Es suprimeix l'apartat 2 de l'article 5 del Decret 25/2023 de les reserves marines de ses Bledes i de Vedrà-Vedranell.

3. Es modifica la disposició addicional primera del Decret 25/2023 de les reserves marines de ses Bledes i de Vedrà-Vedranell i s'hi regulen les activitats d'extracció de flora i fauna marina i les activitats subaquàtiques i es modifiquen el Decret 34/2014, d'1 d'agost, pel qual es fixen els principis generals de la pesca recreativa i esportiva a les aigües interiors del litoral de les Illes Balears i el Decret 17/2003, de 21 de febrer, pel qual es regula la pesca d'arts menors a les Aigües interiors de les Illes Balears, que tindrà la redacció següent:

Disposició addicional primera

Modificació del Decret 34/2014, d'1 d'agost, pel qual es fixen els principis generals de la pesca recreativa i esportiva a les aigües interiors de les Illes Balears

S'incorpora un nou apartat a l'article 13 del Decret 34/2014, d'1 d'agost, pel qual es fixen els principis generals de la pesca recreativa i esportiva a les aigües interiors de les Illes Balears, que tindrà la redacció següent:

k) Utilitzar, durant l'exercici de la pesca amb embarcació, aparells posicionadors dinàmics que mantinguin l'embarcació en una posició concreta sense necessitat de fondejar, en l'àmbit de la reserves marines de les Illes Balears. A la resta de les aigües interiors caldrà estar en possessió d'una autorització específica.

Disposició final tercera

Principis generals i normes connexes

1. D'acord amb l'article 58.3 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, constitueixen principis generals els articles 1, 2, 3, 4, 5, 6, 10 i 11.

2. La resta de preceptes són aplicables en l'àmbit de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i dels organismes i les entitats que en depenen, d'acord amb la Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de les Illes Balears. No obstant això, fins que els consells insulars aprovin la regulació pròpia en l'exercici de les seves competències, aquests preceptes tenen caràcter de normes complementàries o connexes a l'efecte de garantir l'execució de la competència en la matèria de pesca recreativa i esportiva. En conseqüència, els consells insulars les aplicaran mentre no en duguin a terme el desplegament reglamentari.

Disposició final quarta

Desplegament

S'autoritza el conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural perquè pugui adoptar les disposicions necessàries per desplegar aquest Decret en l'àmbit de les competències del Govern de les Illes Balears.

Disposició final cinquena

Entrada en vigor

Aquest Decret entra en vigor l'endemà d'haver estat publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 18 d'octubre de 2024

 

La presidenta

El conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural

Margarita Prohens Rigo

Joan Simonet Pons

 

 

 

ANNEX Dades mínimes dels models de llicència

Llicència de pesca marítima recreativa xàrter

Data - Caduca als tres anys - Núm.

Llicència de pesca marítima recreativa xàrter

Armador:

Nom de l'embarcació:

Matrícula:

Foli:

Signatura de la persona titular - La persona encarregada del Registre