Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

CONSELL DE GOVERN

Núm. 283605
Decret 16/2024, de 3 de maig, pel qual es regula el règim jurídic i retributiu del personal docent i investigador laboral de la Universitat de les Illes Balears i pel qual es modifica el Decret 178/2003, de 31 d’octubre, pel qual es regula el procediment per obtenir l’avaluació i l’acreditació de l’Agència de Qualitat Universitària de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'article 36.4 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, estableix que, en matèria d'ensenyament universitari, la Comunitat Autònoma de les Illes Balears té competència exclusiva, sens perjudici de l'autonomia universitària, en la programació i la coordinació del sistema universitari, en el finançament propi de les universitats i en la regulació i la gestió del sistema propi de beques i ajudes.

Així mateix, l'Estatut, en l'article 3, empara la insularitat del territori de la comunitat autònoma com a fet diferencial i mereixedor de protecció especial. Per aquesta raó, preveu que els poders públics, de conformitat amb el que estableix la Constitució, garanteixin l'aplicació efectiva de totes les mesures necessàries per evitar que, d'aquest fet diferencial, en puguin derivar desequilibris econòmics o de qualsevol altre tipus que vulnerin el principi de solidaritat entre totes les comunitats autònomes.

La Universitat de les Illes Balears presta i garanteix el servei públic de l'educació superior universitària mitjançant la docència, la recerca i la transferència del coneixement a través de les funcions que li confereixen la legislació vigent i els seus Estatuts. El resultat és un sistema universitari dinàmic i complex, adaptat al seu entorn socioeconòmic, amb noves realitats i oportunitats de millora en els àmbits de la qualitat docent, de la qualitat investigadora i de la qualitat de la transferència del coneixement.

Un dels instruments bàsics per a la consecució d'una universitat de qualitat i competitiva és el disseny i l'aplicació d'una política de professorat que respongui a aquesta finalitat. Així, la definició de futur del model universitari de professorat i dels dissenys legals que es puguin dur a terme tenen a veure, sobretot, amb la posada en marxa de mecanismes que permetin, d'una banda, flexibilitzar el marc legal universitari vigent; i de l'altra, amb l'estructura d'oportunitats que siguem capaços de produir i de mobilitzar, les administracions i les universitats públiques amb l'objectiu de motivar l'acció docent, investigadora i de transferència del coneixement de qualitat i d'excel·lència.

La Llei orgànica 2/2023, de 22 març, del Sistema Universitari, modifica l'estructura de personal docent laboral vigent amb la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d'universitats, i habilita al govern de les comunitats autonòmiques a regular, dins l'àmbit de les seves competències, les disposicions necessàries per dur a terme la nova realitat contractual a partir dels principis de qualitat, flexibilitat, competitivitat i productivitat. Com a conseqüència d'aquesta modificació, correspon a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears establir la regulació del personal docent i investigador laboral amb l'objectiu d'aconseguir «l'eliminació de la precarietat a l'ocupació universitària i la implantació d'una carrera acadèmica estable».

La Llei orgànica 2/2023, de 22 març, del Sistema Universitari, articula un model de carrera acadèmica amb la finalitat de crear una carrera estable, predictible i amb condicions laborals dignes. La Llei orgànica 2/2023, de 22 març, del Sistema Universitari, equipara les vies funcionarial i laboral i reconeix a tot el professorat permanent laboral drets i deures de caràcter acadèmic i categories comparables a les del personal docent i investigador funcionari.

Amb l'entrada en vigor de la Llei orgànica 2/2023, de 22 març, del Sistema Universitari, ja no és possible convocar places per a les figures previstes a la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d'universitats, atesa la derogació d'aquesta i que la Llei orgànica 2/2023, de 22 març, del Sistema Universitari, no inclou un règim transitori que permeti convocar places de figures diferents a les que s'hi estableixen. La vigència de la Llei orgànica 2/2023, de 22 març, del Sistema Universitari, habilita directament la utilització de les figures i la convocatòria de les places establertes i estableix, a l'article 77.3, que correspon a les comunitats autònomes, dins de l'àmbit de les seves competències, la regulació de determinades matèries en relació al personal docent i investigador laboral.

La Conselleria d'Educació i Universitats del Govern de les Illes Balears, amb l'acord de la Universitat de les Illes Balears, vol impulsar l'objectiu de facilitar la contractació del personal docent i investigador laboral a la universitat.

Els elements que configuren i caracteritzen aquesta norma de desenvolupament de les figures de personal docent i investigador laboral des de la perspectiva de l'Administració autonòmica universitària, són els següents:

a)  La primera modalitat contractual és la d'ajudant doctor, la qual, després de  l'eliminació de la figura d'ajudant, es configura com la via d'entrada de la carrera universitària.

b)  La segona modalitat contractual és la de professor substitut; introdueix una nova modalitat contractual que té com a finalitat donar cobertura als supòsits en què es fa necessària la substitució del professorat universitari i de les places vacants.

c)  La tercera modalitat contractual del professorat és la de professor distingit; una figura que pren com a referència la de l'investigador distingit, regulada a la Llei 14/2011, d'1 de juny, de la ciència, la tecnologia i la innovació, i que, en aquest cas, la nova Llei orgànica 2/2023, de 22 març, del Sistema Universitari, vincula també a l'àmbit de la docència. D'aquesta manera, a partir d'ara, les universitats podran acudir a les modalitats d'investigador distingit i de professor distingit.

d)  La quarta modalitat contractual és la figura del professor permanent laboral; té com a finalitat desenvolupar tasques docents, de recerca, de transferència i d'intercanvi del coneixement i, si escau, de govern de la universitat.

Finalment, amb l'aprovació de la Llei orgànica 2/2023, de 22 març, del Sistema Universitari, es mantenen vigents algunes de les figures de la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d'universitats, com són el professor associat, el professor visitant i el professor emèrit. En els dos primers casos, no obstant això, aquesta Llei orgànica modifica la seva estructura contractual, però no la finalitat de la contractació ni les funcions.

Per altra banda, els canvis substancials introduïts per la Llei orgànica 2/2023, de 22 març, del Sistema Universitari, tant pel que fa a les figures contractuals laborals, com a les acreditacions d'aquest professorat, fan necessari actualitzar el contingut del Decret 178/2003, de 31 d'octubre, pel qual es regula el procediment per obtenir l'avaluació i l'acreditació de l'Agència de Qualitat Universitària de les Illes Balears, per adaptar-les a les seves disposicions i a les d'aquest Decret i alhora preveure el desenvolupament de l'avaluació dels mèrits i les competències de les figures de professorat dels cossos docents universitaris, que preveu l'article 69.1 de la Llei orgànica 2/2023, de 22 març, del Sistema Universitari, amb la signatura prèvia dels convenis que l'Agència de Qualitat Universitària de les Illes Balears pot formalitzar amb l'Agència Nacional d'Avaluació de la Qualitat i Acreditació.

Aquest Decret té com a objectiu la regulació del règim jurídic i retributiu del personal docent i investigador laboral de la Universitat de les Illes Balears. S'estructura en 13 articles, que s'articulen en cinc capítols. En el capítol primer es defineixen les disposicions generals; en el capítol segon els drets, els deures i la jornada laboral; en el capítol tercer es defineixen les figures contractuals, les funcions que tenen i les característiques; el capítol quart regula la selecció i l'accés del personal docent laboral i investigador de la Universitat de les Illes Balears i el capítol cinquè regula el règim retributiu del personal docent laboral i investigador de la Universitat de les Illes Balears.

Finalment, inclou una disposició addicional, tres disposicions transitòries, una disposició derogatòria i tres disposicions finals.

Aquest Decret s'adequa als principis de bona regulació exigits per l'article 49 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, en línia amb les previsions de la legislació estatal bàsica que disposa l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. A aquest efecte cal destacar el següent:

— El respecte al principi de necessitat. La nova regulació és necessària per actualitzar l'ordenament jurídic balear i derivada de la necessitat d'unificar criteris respecte dels continguts amb les previsions més recents del legislador estatal. Igualment es respecta el principi de proporcionalitat, atès que la nova normativa constitueix un desenvolupament reglamentari, el Decret conté la regulació imprescindible per atendre les necessitats que cal cobrir amb la normativa estatal i pel que fa la seva regulació resulta proporcionada.

— La seguretat jurídica es posa de manifest amb el rang de la norma i la seva adequació al marc legal vigent.

— El principi de transparència. S'ha dut a terme el tràmit mitjançant la pàgina web de Participació Ciutadana, el tràmit d'audiència i informació pública per possibilitar així la participació dels ciutadans.

— El principi d'eficàcia. L'entrada en vigor d'aquest nou Decret tindrà una incidència directa en la regulació del sistema jurídic i retributiu dels investigadors docents i laborals de la Universitat de les Illes Balears.

— Pel que fa a les exigències dels principis d'eficiència, qualitat i simplificació, la nova regulació del Decret es caracteritza per la claredat, ja que evita càrregues administratives innecessàries o accessòries i racionalitza la gestió dels recursos públics en la seva aplicació.

Per tot això, a proposta del conseller d'Educació i Universitats, amb la finalitat de desenvolupar la Llei orgànica 2/2023, de 22 març, del Sistema Universitari, un cop consultada la Junta de Coordinació Universitària i les entitats interessades, d'acord amb el Consell Consultiu de les Illes Balears, i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de 3 de maig de 2024,

DECRET

Capítol I Disposicions generals

Article 1

Objecte

Aquest Decret té com a objectiu fonamental regular el règim jurídic i retributiu del personal docent i investigador laboral de la Universitat de les Illes Balears, en l'aplicació de la Llei orgànica 2/2023, de 22 març, del Sistema Universitari, a partir del respecte al principi constitucional de l'autonomia de la Universitat de les Illes Balears.

Article 2

Marc normatiu

1. La Universitat de les Illes Balears, d'acord amb el que disposen els articles 64 i 77 de la Llei orgànica 2/2023, de 22 març, del Sistema Universitari, aquest Decret, la normativa de la Universitat de les Illes Balears i la legislació laboral vigent, i d'acord amb les previsions pressupostàries, pot subscriure contractes laborals amb el personal docent i investigador mitjançant les figures de professors ajudants doctors, professors associats, professors substituts, professors emèrits, professors permanents laborals, professors visitants i professors distingits. 

2. Així mateix, la Universitat de les Illes Balears pot contractar personal investigador mitjançant les modalitats de contracte predoctoral, contracte d'accés de personal investigador doctor, contracte d'investigador distingit i contracte d'activitats cientificotècniques, en les condicions establertes per la Llei 14/2011, d'1 de juny, de la ciència, la tecnologia i la innovació. Pot contractar el personal investigador amb finançament intern de la Universitat de les Illes Balears o amb finançament extern, d'acord amb la Llei orgànica 2/2023, de 22 març, del Sistema Universitari, aquest Decret, la normativa de la Universitat de les Illes Balears i la legislació laboral vigent, i segons les seves previsions pressupostàries.

3. La legislació aplicable a aquest tipus de modalitats de contractació laboral derivada de la Llei orgànica 2/2023, de 22 març, del Sistema Universitari, i d'aquest Decret és el Text refós de la Llei de l'Estatut dels Treballadors, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre, així com la derivada dels convenis col·lectius aplicables i, si escau, el Text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic.

4. De conformitat amb el que estableix l'article 64 de la Llei orgànica 2/2023, de 22 març, del Sistema Universitari, el personal funcionari de la Universitat de les Illes Balears ha de ser majoritari, computat en equivalències a temps complet, sobre el total del personal docent i investigador de la Universitat. No s'ha de computar com a professorat laboral docent les persones que no tenen responsabilitats docents en els ensenyaments conduents a l'obtenció de títols universitaris oficials, ni al personal propi dels instituts d'investigació adscrits a la Universitat i de l'Escola de Doctorat.

El professorat amb contracte laboral temporal no pot superar el 8 % en efectius de la plantilla de personal docent i investigador. A aquests efectes no computarà el professorat associat de Ciències de la Salut i el professorat ajudant doctor.

5. La Universitat de les Illes Balears ha de mantenir actualitzades i registrades les dades relatives al professorat contractat, per poder estendre els fulls de serveis corresponents.

6. Els contractes del personal docent investigador laboral de la Universitat de les Illes Balears s'han de formalitzar d'acord amb el model que, a aquest efecte i amb caràcter específic, aprovi la Universitat de les Illes Balears, d'acord amb el que estableixi la Llei orgànica 2/2023, de 22 març, del Sistema Universitari, aquest Decret, la normativa de la Universitat de les Illes Balears i la legislació laboral vigent.

7. Per a la renovació i la promoció dels contractes del personal docent i investigador contractat d'acord amb aquest Decret, la Universitat de les Illes Balears pot aplicar, entre altres criteris, els resultats de l'avaluació que la universitat fa al professorat.

 

Capítol II Drets, deures i jornada laboral

Article 3

Els drets i les obligacions del personal laboral docent i investigador

Els drets i les obligacions del personal docent i investigador contractat de la Universitat de les Illes Balears són els que es deriven de la Llei orgànica 2/2023, de 22 març, del Sistema Universitari, d'aquest Decret, de la normativa de la Universitat de les Illes Balears i de la legislació laboral vigent.

Article 4

El règim de dedicació del personal laboral docent i investigador

1. La jornada laboral del personal docent i investigador contractat de la Universitat de les Illes Balears que té dedicació a temps complet és de trenta cinc hores setmanals. La dedicació específica per a la docència, la investigació i altres activitats acadèmiques es concreta, d'acord amb aquest Decret, amb la normativa de la Universitat de les Illes Balears i amb altres disposicions legals vigents, per a cada una de les figures laborals de professor contractat.

2. El personal docent i investigador contractat de la Universitat de les Illes Balears, d'acord amb la normativa laboral vigent, farà eleccions sindicals per designar els seus representants al comitè d'empresa del personal laboral docent i investigador de la Universitat de les Illes Balears. Amb tot, es pot negociar i aprovar amb la Universitat un conveni col·lectiu específic per al personal docent i investigador, en el marc de la Llei orgànica 2/2023, de 22 març, del Sistema Universitari, d'aquest Decret, de la normativa de la Universitat de les Illes Balears i de la legislació laboral vigent; un conveni col·lectiu en el qual s'han de concretar fonamentalment, en el marc de la regulació d'aquest Decret i de tota la normativa universitària i laboral existent, les condicions de feina del personal docent i investigador contractat.

3. El període de vacances, el règim de permisos i les llicències que es concedeixin al personal docent i investigador contractat de la Universitat de les Illes Balears han de ser establerts d'acord amb la normativa pròpia de la Universitat de les Illes Balears, les disposicions legals vigents i el conveni col·lectiu aprovat.

4. El personal docent i investigador contractat de la Universitat de les Illes Balears pot ser sancionat pel rector de la Universitat de les Illes Balears per incompliment laboral, d'acord amb la gradació de faltes i de sancions que estableixin les disposicions legals vigents, la normativa de la Universitat de les Illes Balears o el conveni col·lectiu aprovat. La sanció per faltes greus o molt greus requereix la comunicació escrita al professor contractat, fent-hi constar la data i els fets que la motiven. En tot cas, la valoració de les faltes i les sancions corresponents es poden revisar davant la jurisdicció competent.

5. El personal docent i investigador contractat de la Universitat de les Illes Balears no pot matricular-se com a alumne d'ensenyaments oficials en cap dels centres on imparteix la docència. No obstant això, el rector de la Universitat de les Illes Balears, d'acord amb la normativa universitària, pot autoritzar els professors contractats a matricular-se en els programes de màster, si només tenen el títol de grau, de diplomat, d'enginyer tècnic o d'arquitecte tècnic, o en els programes de doctorat, si reuneixen els requisits per ser-hi admesos i no tenen altre títol de doctorat.

6. El personal docent i investigador laboral de la Universitat de les Illes Balears s'ha d'inscriure a un àmbit de coneixement i, si escau, a un departament o un institut universitari de recerca de la Universitat de les Illes Balears, d'acord amb el que disposin la legislació universitària vigent i la normativa de la Universitat de les Illes Balears.

7. La Universitat de les Illes Balears ha de comunicar anualment a la conselleria competent en matèria d'universitat, en el marc dels llocs de feina de professorat de la Universitat de les Illes Balears, la relació del personal docent i investigador contractat, classificat per figures contractuals i per tipus de dedicació. Així mateix, la Universitat de les Illes Balears ha de trametre a la conselleria competent en matèria d'universitat les modificacions de les relacions de llocs de treball perquè aquesta, en l'àmbit de les seves competències, en doni l'autorització pertinent.

 

Capítol III De les figures contractuals: funcions i característiques

Article 5

Professors ajudants doctors

1. La Universitat de les Illes Balears pot contractar, d'acord amb la Llei orgànica 2/2023, de 22 març, del Sistema Universitari, amb les condicions que estableix aquest Decret i la normativa jurídica i universitària vigents i segons les seves previsions pressupostàries, professors ajudants doctors.

2. L'objectiu fonamental de la contractació de professors ajudants doctors és completar la seva formació com a docents i la seva formació investigadora, mitjançant el desenvolupament de tasques docents i investigadores, d'acord amb la normativa de la Universitat de les Illes Balears.

3. La jornada laboral dels professors ajudants doctors és de trenta-cinc hores setmanals, amb una dedicació de quatre hores setmanals per fer activitats de docència. Al mateix temps, la normativa de la Universitat de les Illes Balears determina la realització i el desenvolupament de la seva dedicació docent, investigadora i d'altres activitats universitàries.

Article 6

Professors associats

1. La Universitat de les Illes Balears pot contractar, d'acord amb la Llei orgànica 2/2023, de 22 març, del Sistema Universitari, segons les condicions que estableixi aquest Decret i la normativa jurídica i universitària vigents i segons les previsions pressupostàries, professors associats.

2. La Universitat de les Illes Balears, sota aquesta modalitat, pot contractar especialistes i professionals de reconeguda competència que acreditin exercir la seva activitat principal fora de l'àmbit acadèmic en matèries relacionades amb la docència a impartir, sempre que hi hagi necessitats docents específiques relacionades amb el seu àmbit professional. Els professors associats poden fer tasques docents fins a un màxim de 120 hores lectives per curs acadèmic.

3. L'objectiu fonamental de la contractació de professors associats és desenvolupar activitats docents mitjançant les quals aportin els seus coneixements i experiència professionals a la universitat, en les matèries en què aquesta experiència és rellevant. D'acord amb la normativa de la Universitat de les Illes Balears, aquestes tasques docents no poden incloure l'exercici de funcions estructurals de gestió i coordinació. Els professors associats, dins l'àmbit de les seves competències, tenen plena capacitat docent.

4. Els professors associats s'han de contractar amb caràcter indefinit i amb dedicació a temps parcial. La contractació d'aquest professorat no formarà part de l'Oferta d'Ocupació Pública ni dels instruments similars de gestió de les necessitats de personal a què fa referència l'article 70 del Text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic.

5. Serà causa objectiva d'extinció del contracte la pèrdua sobrevinguda de qualsevol dels requisits establerts al punt 2. En el supòsit de cessament de l'activitat principal, la finalització del contracte es produirà en haver finalitzat el curs acadèmic en què s'ha desenvolupat l'activitat docent.

6. El règim de dedicació dels professors associats, que ha d'incloure les activitats de docència i les de tutoria als estudiants, ha de ser determinat per la Universitat de les Illes Balears per a cada plaça aprovada. A les activitats de docència s'hi ha de dedicar, cada setmana, un mínim d'una hora i un màxim de quatre.

7. La dedicació establerta al punt anterior no serà d'aplicació respecte del professorat associat, la plaça i el nomenament del qual està fonamentada en l'article 105.2 de la Llei 14/1986, de 25 d'abril, general de sanitat. Les peculiaritats de la durada d'aquests contractes les regularan les autoritats competents.

Article 7

Professors substituts

1. La Universitat de les Illes Balears pot contractar professors substituts, d'acord amb la Llei orgànica 2/2023, de 22 març, del Sistema Universitari, amb les condicions que estableix aquest Decret i la normativa jurídica i universitària vigents i segons les previsions pressupostàries.

2. La contractació de professorat per a substitucions té com a funció substituir personal docent i investigador amb dret a reserva de lloc de treball que suspengui temporalment la prestació dels seus serveis per aplicació del règim de permisos, llicències o situacions administratives, incloses les baixes mèdiques de llarga durada, diferents de la de servei actiu o que impliquin una reducció de la seva activitat docent per cobrir situacions sobrevingudes que impedeixen el desenvolupament ordinari de la docència en les titulacions oficials de grau i de postgrau.

3. S'estableixen les categories següents:

a) Categoria 1, de professors substituts. Té com a funció cobrir de forma temporal llocs de feina fins a la finalització del procés de selecció en què es cobreixen de manera definitiva. La contractació sota aquesta figura no implica dret a reserva de plaça.

b) Categoria 2, de professors substituts. Té com a funció substituir un membre del personal docent i investigador que ocupa un càrrec acadèmic en les hores lectives o docents que té assignades. La durada contractual estarà condicionada al temps que la persona ocupa el càrrec.

c) Categoria 3, de professors substituts. Té com a funció cobrir baixes laborals o situacions sobrevingudes, que són les següents:

— Necessitats docents derivades d'increments no previstos a la planificació del número d'alumnes que impliquin desdoblaments de grups lectius.

— Necessitats docents derivades de la falta d'espais especialitzats (aules, laboratoris, etc.) que impliquin la divisió de grups lectius.

— Necessitats docents derivades de canvis en factors interns o externs que requereixin una activitat lectiva per als docents superior a les assignades en el document de plantilla.

— Necessitats puntuals de reforç d'estructures docents, com suport a laboratoris, experimentació, etc.

— En general, situacions puntuals no previstes a l'assignació inicial de docència que no puguin ser resoltes mitjançant contractació seguint els procediments ordinaris i que impedeixin a la Universitat de les Illes Balears oferir el servei públic de docència amb condicions de qualitat o distintes a les previstes en les guies docents.

La durada del contracte és d'un mínim de quinze dies i fins que acabi el curs acadèmic en què s'hagi signat o fins que acabi la baixa laboral o la situació sobrevinguda.

4. La contractació dels professors substituts de la categoria 1 és en la modalitat de temps complet o de temps parcial, segons la tipologia del lloc de treball per al qual es contracta, i la contractació de les categories 2 i 3 dels professors substituts sempre és en la modalitat de temps parcial.

La durada del contracte, incloses les renovacions o pròrrogues, s'ha de correspondre amb la causa objectiva que el va justificar i, en qualsevol cas, ha de respectar els termes establerts en la Llei 20/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat de l'ocupació pública o la legislació que la substitueixi.

5. Les retribucions econòmiques dels professors substituts són les següents:

a) Categoria 1, de professors substituts. El sou establert per cost de dotació per a les figures de professor permanent laboral, professor ajudant doctor o professor associat, en funció de la plaça que es cobreixi de forma temporal.

b) Categoria 2, de professors substituts. L'assimilació salarial a professor associat en funció de les hores lectives o docents objecte del càrrec.

c) Categoria 3, de professors substituts. L'assimilació salarial a professor associat en funció de les hores lectives o docents objecte de substitució.

6. La capacitat docent és la següent:

a) Categoria 1, de professors substituts. S'ha d'establir en funció de la plaça vacant que s'ocupa.

b) Categoria 2, de professors substituts. S'ha d'establir en funció de les hores docents vinculades al càrrec acadèmic.

c) Categoria 3, de professors substituts. S'ha d'establir en funció de les hores de substitució.

7. La selecció del professorat substitut es produirà mitjançant els procediments de concurs públic aplicables i la Universitat de les Illes Balears pot establir instruments específics per gestionar-la i cobrir-la, incloses les borses d'ocupació. La contractació de professorat per cobrir temporalment un lloc de treball fins que finalitzi el procés de selecció per cobrir-lo definitivament s'ha de fer d'acord amb els principis constitucionals d'igualtat, mèrit i capacitat i en els termes establerts a la Llei 20/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat a l'ocupació pública.

Article 8

Professors emèrits

1. La Universitat de les Illes Balears pot nomenar els professors emèrits, d'acord amb la Llei orgànica 2/2023, de 22 març, del Sistema Universitari, segons les condicions que estableixi aquest Decret, la normativa jurídica vigent i segons les previsions pressupostàries.

2. La Universitat de les Illes Balears, de conformitat amb els seus Estatuts, d'acord amb el procediment que estableixi pot nomenar, amb caràcter temporal i a temps complet, professors emèrits. La durada del nomenament l'ha de determinar la Universitat de les Illes Balears, d'acord amb la seva normativa específica i conforme als Estatuts de la Universitat de les Illes Balears. No obstant l'extinció de la relació contractual, la condició de professor emèrit és vitalícia a efectes honorífics.

3. El nomenament dels professors emèrits, a més del caràcter honorífic i de tots els drets que comporta, implica que aquests professors poden fer tot tipus de col·laboracions, d'acord amb els Estatuts de la Universitat de les Illes Balears. Les unitats d'adscripció poden assignar-los obligacions docents, investigadores i de permanència diferents del règim de la resta del professorat i, preferentment, la realització de seminaris i cursos monogràfics i d'especialització.

4. Els professors emèrits no poden exercir cap càrrec acadèmic.

5. El nombre dels professors emèrits contractats no pot ser superior, en cap cas, al 3 % de la plantilla del professorat dels cossos docents universitaris de la Universitat de les Illes Balears.

6. La Universitat de les Illes Balears ha d'aprovar les mesures oportunes per garantir que els professors emèrits tenguin les condicions materials anàlogues a les dels professors dels cossos docents universitaris corresponents i de la resta del personal docent i investigador contractat.

Article 9

Professors permanents laborals

1. La Universitat de les Illes Balears pot contractar, d'acord amb la Llei orgànica 2/2023, de 22 març, del Sistema Universitari, segons les condicions que estableix aquest Decret i la normativa jurídica i universitària vigents i segons les previsions pressupostàries, professors permanents laborals.

2. L'objectiu fonamental de la contractació dels professors permanents laborals és desenvolupar tasques docents, de recerca, de transferència i intercanvi del coneixement i, si escau, d'exercici de funcions de govern de la universitat. En qualsevol cas, la Universitat de les Illes Balears ha de determinar en cada convocatòria les tasques que han de desenvolupar els professors permanents laborals.

3. El contracte és de caràcter fix i indefinit, amb drets i deures de caràcter acadèmic comparables als del personal docent i investigador funcionari i implica  la dedicació plena, tot i que pot ser a temps parcial a petició de l'interessat i amb els requisits, les condicions i els efectes que estableixi la normativa de la Universitat de les Illes Balears. La dedicació és, en qualsevol cas, compatible amb la realització de treballs científics, tecnològics, humanístics o artístics en els termes establerts a l'article 60 de la Llei orgànica 2/2023, de 22 març, del Sistema Universitari.

4. La Universitat de les Illes Balears pot contractar sota aquesta modalitat les persones que tinguin el grau de Doctor i que comptin amb l'acreditació corresponent emesa per l'Agència Nacional d'Avaluació de la Qualitat i Acreditació o de l'Agència de Qualitat Universitària de les Illes Balears.

5. La Universitat de les Illes Balears pot contractar, en l'àmbit de les seves competències, professors permanents laborals sota dues modalitats:

a) Catedràtic laboral, que té drets i deures acadèmics assimilats a la categoria de catedràtic d'universitat.

b) Titular laboral, que té drets i deures acadèmics assimilats a la categoria de titular d'universitat.

6. Les condicions retributives i els increments salarials que se'n puguin derivar han de ser equivalents a les corresponents de les categories assimilades dels cossos docents universitaris.

7. La jornada laboral, la capacitat docent mínima i màxima i les obligacions de docència, recerca i transferència de cada una de les modalitats de professor permanent laboral s'ha d'assimilar a la categoria corresponent dels cossos docents universitaris.

Article 10

Professors visitants

1. La Universitat de les Illes Balears pot contractar, d'acord amb la Llei orgànica 2/2023, de 22 març, del Sistema Universitari, segons les condicions que estableixi aquest Decret i la normativa jurídica i universitària vigents i segons les previsions pressupostàries, professors visitants.

2. L'objectiu fonamental de la contractació dels professors visitants és desenvolupar tasques de docència i/o de recerca així com, si n'és el cas, de transferència i intercanvi del coneixement i la innovació, en l'especialitat en què la persona contractada destaca, d'acord amb les línies de recerca i de docència dels diversos departaments o instituts universitaris de la Universitat de les Illes Balears.

En qualsevol cas, la Universitat de les Illes Balears ha de determinar en cada convocatòria les tasques que ha desenvolupar el professorat visitant.

3. Els professors visitants poden impartir, d'acord amb la normativa de la Universitat de les Illes Balears, la docència en els programes de doctorat. S'estableixen quatre categories de  professors visitants:

a) Categoria 1, dels professors visitants, amb retribucions econòmiques ordinàries assimilades a catedràtic laboral.

b) Categoria 2, dels professors visitants, amb retribucions econòmiques ordinàries assimilades a titular laboral.

c) Categoria 3, dels professors visitants, amb retribucions econòmiques ordinàries assimilades a professor ajudant doctor.

d) Categoria 4, dels professors visitants, vinculada a programes i contractes que disposin de despeses de contractació elegibles.

4. Els professors visitants poden ser contractats en règim de dedicació a temps parcial o a temps complet i amb contracte de caràcter temporal amb la durada màxima de dos anys, improrrogable i no renovable.

La capacitat docent de les categories 1 i 2 dels professors visitants és de 240 hores, amb un mínim de 120 hores lectives. La capacitat docent de la categoria 3 és de 180 hores. La capacitat docent de la categoria 4 s'ha d'establir en funció del programa o contracte en el qual s'inscrigui.

En qualsevol cas, la Universitat de les Illes Balears ha de determinar en cada convocatòria la durada del contracte de professor visitant.

5. La jornada laboral dels professors visitants és de trenta-cinc hores setmanals. La Universitat de les Illes Balears ha de determinar, per als professors visitants, les tasques de docència i de recerca que s'han de desenvolupar, l'institut, el centre o el departament al qual s'han d'adscriure i l'horari específic. En qualsevol cas, en cada convocatòria de places de professors visitants s'han d'especificar les tasques que s'han de fer i la dedicació horària.

6. Els professors visitants no poden exercir cap càrrec universitari.

7. Amb l'autorització prèvia del departament, les persones contractades en la modalitat de professor visitant poden sol·licitar d'acollir-se al conveni signat entre la Universitat de les Illes Balears i l'Agència Nacional d'Avaluació de la Qualitat i Acreditació per a l'avaluació de trams de recerca. Aquestes avaluacions no tenen ni efectes econòmics ni efectes a la capacitat docent.

Article 11

Professors distingits

1. La Universitat de les Illes Balears pot contractar, d'acord amb la Llei orgànica 2/2023, de 22 març, del Sistema Universitari, segons les condicions que estableixi aquest Decret, i la normativa jurídica i universitària vigents i segons les seves previsions pressupostàries, professors distingits.

2. L'objectiu de la contractació dels professors distingits és desenvolupar tasques docents, de recerca, de transferència i intercanvi del coneixement, d'innovació o de direcció de grups, centres de recerca i programes científics i tecnològics singulars.

3. Sota aquesta modalitat la Universitat de les Illes Balears pot contractar investigadors, tant espanyols com estrangers, que desenvolupin la seva carrera acadèmica o investigadora a l'estranger, l'excel·lència i contribució científica, tecnològica, humanística o artística dels quals siguin significatives i reconegudes internacionalment.

La durada i les condicions del contracte s'han de determinar d'acord amb el que disposa la Llei 14/2011, d'1 de juny, de la ciència, la tecnologia i la innovació, per a la modalitat d'investigador distingit. En tot cas, la Universitat de les Illes Balears ha de determinar les condicions d'acord amb els Estatuts i els procediments de selecció.

4. S'estableixen quatre categories dels professors distingits:

a) Categoria 1, dels professors distingits, les retribucions econòmiques correspondran a les de catedràtic laboral. La duració del contracte s'ha d'estipular per les condicions de finançament que donen lloc a la creació de la plaça.

b) Categoria 2, dels professors distingits, les retribucions econòmiques correspondran a les de titular laboral. La duració del contracte s'ha d'estipular per les condicions de finançament que donen lloc a la creació de la plaça.

c) Categoria 3, dels professors distingits, les retribucions econòmiques correspondran a les de professor ajudant doctor. La duració del contracte s'ha d'estipular per les condicions de finançament que donen lloc a la creació de la plaça.

d) Categoria 4, dels professors distingits, les retribucions econòmiques i la durada del contracte estan vinculades a programes i contractes nacionals, internacionals o europeus que, entre les despeses assignades, disposen de despeses de contractació elegibles. La contractació ha de ser per una durada equivalent a la disposada pel programa o contracte en què s'inscrigui.

5. Els professors distingits tenen, en l'àmbit de les seves competències, plena capacitat docent. Amb caràcter general els professors distingits poden desenvolupar tasques docents fins a un màxim de 180 hores lectives per curs acadèmic amb la distribució següent:

a) Les categories 1 i 2 poden desenvolupar tasques docents durant 120 hores lectives, com a màxim, i 120 hores docents per curs acadèmic.

b) La categoria 3 pot desenvolupar tasques docents per durant 180 hores lectives, com a màxim, per curs acadèmic.

c) La capacitat docent de la categoria 4 s'ha d'establir en funció del programa o contracte en el qual s'inscriu.

6. Amb autorització prèvia de les unitats on s'adscriuen, les persones contractades en la modalitat de professor distingit poden sol·licitar d'acollir-se al conveni signat entre la Universitat de les Illes Balears i l'Agència Nacional d'Avaluació de la Qualitat i Acreditació per a l'avaluació de trams de recerca.

 

Capítol IV De la selecció i de l'accés del personal docent laboral i investigador de la Universitat de les Illes Balears

Article 12

Selecció i contractació del personal docent laboral i investigador a la Universitat de les Illes Balears

1. La contractació del personal docent laboral i investigador de la Universitat de les Illes Balears s'ha de fer mitjançant concurs públic, el qual ha de tenir la publicitat necessària a través dels mitjans oficials i institucionals, així com dels diversos mitjans de difusió. La convocatòria de places de personal docent laboral i investigador s'ha de fer per resolució del rector i s'ha de regir per les bases de la convocatòria respectiva i s'ha d'ajustar al que estableixen els articles 65 i 71.1 de la Llei orgànica 2/2023, de 22 de març, del sistema universitari, aquest Decret, les disposicions que regulen la normativa laboral vigent, la normativa universitària general i la de la Universitat de les Illes Balears.

2. La convocatòria de concursos per a les places de les diverses figures laborals de professorat contractat s'ha de fer d'acord amb el que estableixen els Estatuts de la Universitat de les Illes Balears, d'aprovació de la normativa específica del personal docent laboral i investigador que indiqui el procediment d'aprovació de la convocatòria, les característiques de les bases, la formació de comissions específiques, els requisits per presentar-s'hi i la realització de les proves de selecció.

3. La selecció del personal docent laboral i investigador, excepte les modalitats especials previstes per llei, s'ha de dur a terme a través de concurs públic que  asseguri els principis d'igualtat, mèrit, capacitat, publicitat i concurrència. La convocatòria d'aquests concursos s'ha de comunicar amb antelació al registre públic de concursos de personal docent i investigador del ministeri competent en matèria d'universitats.

4. Els procediments de selecció han de garantir l'objectivitat, la imparcialitat, la neutralitat, la transparència i la qualificació en la composició de les comissions de selecció. Això no obstant, la selecció de professors associats i de personal docent i investigador provinent de programes d'excel·lència pot seguir procediments específics, sempre que es garanteixin els principis de publicitat i d'avaluació justa.

5. En tot moment, la Universitat de les Illes Balears ha de complir amb la normativa laboral vigent, la legislació universitària i garantir que la selecció i la contractació del personal docent laboral i investigador es realitza de manera transparent i justa i es compleixen els principis establerts en aquest article.

 

Capítol V Del règim retributiu del personal docent i investigador laboral de la Universitat de les Illes Balears

Article 13

Disposicions generals

1. El règim retributiu del personal docent i investigador laboral de la Universitat de les Illes Balears es regula d'acord amb la Llei orgànica 2/2023, de 22 març, del Sistema Universitari, aquest Decret, la normativa de la Universitat de les Illes Balears, la legislació laboral vigent i mitjançant la negociació col·lectiva.

2. El règim retributiu de cada una de les figures del personal docent i investigador laboral contractat de la Universitat de les Illes Balears és format pel sou base, amb catorze pagues anuals d'igual quantia, i pels complements addicionals que puguin rebre, d'acord amb la normativa vigent sobre aquesta qüestió i aquest Decret.

3. Les retribucions màximes de cada una de les figures del personal docent i investigador laboral contractat de la Universitat de les Illes Balears són regulades per la Conselleria d'Educació i Universitats, en el marc de les seves competències i d'acord amb la normativa universitària i la legislació laboral vigent.

4. El personal docent i investigador laboral contractat de la Universitat de les Illes Balears pot participar, d'acord amb la normativa vigent, en els programes d'incentius docents i investigadors que estableixi el Govern espanyol.

5. El personal docent i investigador laboral que tengui, com a mínim, dedicació a temps complet i plena capacitat docent i/o investigadora pot rebre complements per càrrec acadèmic, d'acord amb el que determini la normativa de la Universitat de les Illes Balears, durant el període en què desenvolupa aquestes activitats.

6. La Conselleria d'Educació i Universitats pot establir retribucions addicionals lligades a mèrits individuals per l'exercici de cadascuna de les funcions següents: activitat docent, activitat investigadora, activitat de transferència i intercanvi del coneixement i innovació i activitat de gestió.

Els complements retributius a què fa referència aquest apartat els assigna, singularment i personalment, el Consell Social Universitat de les Illes Balears, a proposta del Consell de Govern, mitjançant un procediment transparent.

7. Sense perjudici del que disposa l'apartat anterior, el Govern de les Illes Balears pot establir programes d'incentius per al personal docent i investigador laboral per a l'exercici de les mateixes funcions a què fa referència l'apartat 6.

Els incentius a què fa referència aquest apartat s'han d'assignar, singularment i personalment, mitjançant un procediment transparent.

8. La Universitat de les Illes Balears pot establir retribucions addicionals lligades a mèrits individuals, mitjançant procediments transparents negociats amb la part social.

 

DISPOSICIONS ADDICIONALS

Disposició addicional única

Referències genèriques

En aquest Decret s'utilitza, en totes les referències, la forma no marcada quant al gènere, que coincideix formalment amb la masculina, de manera que s'han d'entendre referides al masculí o al femení segons la identitat de gènere de la persona titular de qui es tracti.

DISPOSICIONS TRANSITÒRIES

Disposició transitòria primera

Fins a la fixació dels àmbits de coneixement, les referències a aquests en el present Decret s'entendran a les àrees de coneixement vigents.

Disposició transitòria segona

1. El professorat que, a l'entrada en vigor d'aquest Decret, estigui contractat sota la modalitat de Professor Contractat Doctor, prevista per l'article 48.2 de la Llei orgànica 6/2021, de 21 de desembre, i en virtut de l'establert al punt 4 de la disposició transitòria cinquena de la Llei orgànica 2/2023, de 22 març, del Sistema Universitari, i sol·liciti d'integrar-se en la modalitat de Professor Permanent Laboral, s'incorporarà a la categoria de Titular Laboral establerta per aquest Decret.

2. En el termini d'un mes a comptar des de l'entrada en vigor d'aquest Decret, el professorat contractat sota la modalitat de Professor Permanent Laboral pot sol·licitar d'incorporar-se a la categoria que correspongui. Transcorregut aquest termini, la Universitat l'incorporarà d'ofici a la categoria de Titular Laboral.

3. La transformació contractual i l'adaptació de la plantilla de Professor Permanent Laboral no poden suposar, en cap cas, un increment de la despesa per sobre de les disposicions pressupostàries de la Universitat de les Illes Balears previstes per a l'any en curs.

Disposició transitòria tercera

Fins que l'Agència Nacional d'Avaluació de la Qualitat i Acreditació, l'Agència de Qualitat Universitària de les Illes Balears o alguna de les agències de qualitat autonòmiques amb les quals, en virtut de l'article 85.3 de la Llei orgànica 2/2023, de 22 març, del Sistema Universitari, aquesta pugui establir conveni de reconeixement d'acreditacions, implanti el procediment d'acreditació, la Universitat de les Illes Balears només pot treure a concurs places de Professor Permanent Laboral en la categoria de Titular Laboral, amb l'autorització prèvia de la conselleria competent en matèria d'universitats.

DISPOSICIONS DEROGATÒRIES

Disposició derogatòria única

Es deroga el Decret 104/2002, de 2 d'agost, pel qual es regula el règim jurídic i retributiu del personal docent i investigador contractat de la Universitat de les Illes Balears.

Resten igualment derogades totes les disposicions d'igual o inferior rang en tot allò que s'oposa al que s'estableix en aquest Decret.

DISPOSICIONS FINALS

Disposició final primera

Modificació del Decret 178/2003, de 31 d'octubre, pel qual es regula el procediment per obtenir l'avaluació i l'acreditació de l'Agència de Qualitat Universitària de les Illes Balears

Es modifica el Decret 178/2003, de 31 d'octubre, pel qual es regula el procediment per obtenir l'avaluació i l'acreditació de l'Agència de Qualitat Universitària de les Illes Balears de la manera següent:

1. Es modifica l'article 1, que queda redactat de la manera següent:

1. Aquest Decret té per objecte regular el procediment per obtenir l'avaluació prèvia de l'activitat docent i/o investigadora per a la contractació de professorat permanent laboral per part de l'Agència de Qualitat Universitària de les Illes Balears, de conformitat amb el que preveuen els articles 69.1 i 85 de la Llei orgànica 2/2023, de 22 de març, del Sistema Universitari.

2. Es modifica el punt 1 de l'article 2, que queda redactat de la manera següent:

1. L'Agència de Qualitat Universitària de les Illes Balears convocarà la presentació de sol·licituds d'avaluació prèvia de l'activitat per a la contractació de professorat de les figures de professor titular laboral i catedràtic laboral creades a l'empara de l'article 82.c) de la Llei orgànica 2/2023, de 22 de març, del sistema universitari.

3.  Es modifiquen els punts 4 i 5 de l'article 3, que queden redactats de la manera següent:

4. Poden presentar sol·licitud d'avaluació de l'activitat docent i investigadora o, si escau, d'informe favorable, els qui compleixin els requisits que estableix la Llei orgànica 2/2023, de 22 de març, del sistema universitari, i la resta de la normativa vigent per a la figura corresponent.

5. A les sol·licituds esmentades s'hi ha d'adjuntar la documentació que acrediti que es compleixen els requisits establerts per la normativa vigent.

4. Es modifica el punt 1 de l'article 6, que queda redactat de la manera següent:

1. Els criteris d'avaluació han de ser elaborats i aprovats amb caràcter general per l'Agència de Qualitat Universitària de les Illes Balears per a cada una de les figures contractuals de professor titular laboral i catedràtic laboral, d'acord amb la normativa vigent.

5. Es modifica l'article 7, que queda redactat de la manera següent:

Article 7. Resultat de l'avaluació o l'informe

1. Un cop fetes les avaluacions s'han de trametre a l'Agència de Qualitat Universitària de les Illes Balears perquè, en el termini d'un mes, el president dicti la resolució per notificar a les persones interessades el resultat de l'avaluació.

2. La resolució de notificació ha d'indicar si l'avaluació ha estat positiva o negativa i el contingut de l'informe, així com també la figura o les figures contractuals per a les quals es realitza.

3. Contra la resolució del president es pot interposar un recurs d'alçada davant el Consell de Direcció de l'Agència de Qualitat Universitària de les Illes Balears.

6. Es modifica l'article 9, que queda redactat de la manera següent:

L'Agència de Qualitat Universitària de les Illes Balears ha d'establir la proposta de convalidacions amb relació a l'avaluació positiva per a la contractació de professor titular laboral i catedràtic laboral, que s'ha de publicar al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

7. Es modifica la disposició addicional, que queda redactada de la manera següent:

Disposició addicional primera

Així mateix, la Universitat de les Illes Balears pot contractar, d'acord amb la Llei orgànica 2/2023, de 22 de març, del sistema universitari, professors titulars laborals i catedràtics laborals que hagin obtingut l'avaluació positiva de l'Agència Nacional d'Avaluació de la Qualitat i Acreditació i de les agències d'avaluació amb les quals l'Agència de Qualitat Universitària de les Illes Balears estableixi convenis de reconeixement.

8. S'afegeix la disposició addicional segona, que queda redactada de la manera següent:

Disposició addicional segona

En el cas que l'Agència de Qualitat Universitària de les Illes Balears signi amb l'Agència Nacional d'Avaluació de la Qualitat i Acreditació un dels convenis previstos en l'article 69.1 de la Llei orgànica 2/2023, de 22 de març, del sistema universitari, també podrà convocar processos per a l'obtenció de l'acreditació de les figures de professorat dels cossos docents universitaris a què fa referència la Llei orgànica 2/2023,de 22 de març, de conformitat amb la normativa que sigui d'aplicació.

Disposició final segona

S'autoritza la Conselleria d'Educació i Universitats a dictar totes les disposicions que siguin necessàries per aplicar i desenvolupar aquest Decret.

Disposició final tercera

Aquest Decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 3 de maig de 2024

 

La presidenta

El conseller d'Educació i Universitats

Margarita Prohens Rigo

Antoni Vera Alemany