Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

CONSELL DE GOVERN

Núm. 194773
Decret 16/2023 de 20 de març pel qual es crea la Medalla al Mèrit de Protecció Civil de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i es regulen els criteris per atorgar-la

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Una de les mesures més antigues en què es visualitza l'activitat de foment de les administracions públiques és la distinció pública i honorífica de persones i institucions, amb la qual cosa es pretén estimular el reconeixement social a partir d'actituds meritòries.

L'article 86 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, en la redacció de la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, estableix que correspon al Govern de les Illes Balears, en les matèries de la seva competència, l'exercici de l'activitat de foment, sens perjudici de l'activitat que correspongui a l'Estat. D'altra banda, l'apartat p) de l'article 17 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, atribueix al Consell de Govern la concessió d'honors i distincions, d'acord amb la normativa específica.

Així mateix, l'article 31.11 de la citada norma estableix que, en el marc de la legislació bàsica de l'Estat, correspon a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears el desenvolupament legislatiu i l'execució en matèria de protecció civil.

Mitjançant el Decret 253/1999, de 26 de novembre, es va crear la Medalla al Mèrit de Protecció Civil de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, que distingeix tres categories: or, argent i bronze, en relació amb la valoració conjunta de les circumstàncies concurrents en les accions que cal distingir en funció de la importància objectiva, exemplaritat, repercussió i conseqüències d'aquestes.

Posteriorment, el Decret 143/2001, de 14 de desembre, va modificar l'article 3 del Decret anterior, de manera que va eliminar el nombre màxim anual de medalles i, més endavant, el Decret 93/2005, d'1 de setembre, va unificar les diferents categories en una única distinció honorífica, que és la Medalla al Mèrit de Protecció Civil.

En vista de l'experiència que s'ha anat acumulant des de la creació de la Medalla al Mèrit de Protecció Civil i atesa la necessitat de regular un procediment d'atorgament, així com d'introduir determinades previsions i matisacions en la normativa existent sobre aquesta matèria, la qual, d'altra banda, es troba dispersa en tres normatives diferents, s'ha considerat pertinent derogar la normativa anterior i regular novament la Medalla al Mèrit de Protecció Civil i el seu atorgament.

L'aprovació d'aquest Decret està en consonància amb els principis de bona regulació establerts en l'article 129 de la Llei 39/2015, de necessitat, eficàcia i proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència, així com dels principis de qualitat i simplificació regulats en l'article 49 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears. Així doncs, d'acord amb els principis de necessitat, eficiència i eficàcia, la iniciativa normativa està justificada per una raó d'interès general, en aquest cas, la necessitat d'actualitzar la normativa relativa a la concessió de la Medalla al Mèrit de Protecció Civil a les circumstàncies actuals, i la consegüent derogació de les normes que han quedat obsoletes amb el transcurs del temps. A més a més, s'han identificat els objectius perseguits per la nova regulació i aquest Decret es considera l'instrument més adequat per garantir-ne la consecució.

En virtut dels principis de proporcionalitat i d'eficiència, les novetats que s'introdueixen es consideren les imprescindibles per atendre el manament legal, i s'ha constatat, a més a més, que no hi ha altres mesures menys restrictives de drets o que imposin menys obligacions a les persones destinatàries.

Com a garantia dels principis de seguretat jurídica i de transparència, aquesta iniciativa normativa s'exerceix de manera coherent amb la resta de l'ordenament jurídic, nacional i de la Unió Europea, per aconseguir un marc normatiu estable que faciliti el seu coneixement, i, en conseqüència, l'actuació i la presa de decisions de les persones afectades.

En relació amb el principi de qualitat, s'ha vetlat pel compliment d'aquest tant des del punt de vista procedimental per aprovar aquesta norma, com des del punt de vista formal, amb l'elaboració d'un text normatiu de contingut fàcilment comprensible.

Finalment, s'ha donat compliment al principi de simplificació, mitjançant l'establiment d'un procediment que no suposa càrregues excessives ni desproporcionades per als aspirants a la Medalla.

En virtut de l'article 41 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, correspon als consellers i conselleres, com a membres del Govern, preparar i presentar al Govern els avantprojectes de llei i projectes de decret relatius a qüestions pròpies de la seva conselleria.

Per tot això, d'acord amb el Consell Consultiu de les Illes Balears, a proposta de la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de dia 20 de març de 2023

DECRET

Article 1

La Medalla al Mèrit de Protecció Civil de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears

Aquest Decret té per objecte crear la Medalla al Mèrit de Protecció Civil de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i regular els criteris per atorgar-la, per honorar i distingir les persones naturals o jurídiques que es destaquin per les seves activitats en l'àmbit preventiu i operatiu de la protecció de persones i béns que es puguin veure afectats per situacions d'emergència en els casos de greu risc, catàstrofe o calamitat pública; mitjançant la realització d'accions singulars que impliquin risc notori o solidaritat excepcional, actes més enllà del compliment del deure, col·laboració singular amb les autoritats competents en la direcció i coordinació dels recursos d'intervenció en aquestes circumstàncies, o cooperació altruista amb aquestes en accions de finalitat tècnica, pedagògica, de recerca, econòmica o social, com també en actuacions continuades i rellevants d'interès per a la protecció civil, tot dins l'àmbit territorial de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

Article 2

Naturalesa jurídica

La Medalla al Mèrit de Protecció Civil de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears té naturalesa exclusivament honorífica, per la qual cosa no genera cap efecte econòmic, i és de caràcter personal, intransferible i permanent, sens perjudici de les previsions que estableixen els apartats 5 i 6 de l'article 10.

Article 3

Categories i distintius

La Medalla al Mèrit de Protecció Civil de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears comprendrà quatre categories:

a) Medalla amb el distintiu vermell

b) Medalla amb el distintiu blau

c) Medalla amb el distintiu blanc

d) Medalla amb el distintiu taronja

 

Article 4

La Medalla al Mèrit de Protecció Civil amb el distintiu vermell

La Medalla al Mèrit de Protecció Civil amb el distintiu vermell pot atorgar-se en els casos excepcionals d'actes d'heroisme o actes que impliquin risc notori o solidaritat excepcional.

Article 5

La Medalla al Mèrit de Protecció Civil amb el distintiu blau

La Medalla al Mèrit de Protecció Civil amb el distintiu blau pot atorgar-se per la realització d'actes supererogatoris o col·laboració singular amb les autoritats competents, més enllà del que s'espera d'algú.

Article 6

La Medalla al Mèrit de Protecció Civil amb el distintiu blanc

La Medalla al Mèrit de Protecció Civil amb el distintiu blanc pot atorgar-se per la realització d'actes de cooperació institucional o de cooperació altruista en accions de finalitat tècnica, pedagògica, de recerca, econòmica o social. Queda inclosa en aquest distintiu la permanència del personal de la direcció general competent en matèria d'emergències i protecció civil durant un mínim de 15 anys al servei de les emergències i de la protecció civil.

Article 7

La Medalla al Mèrit de Protecció Civil amb el distintiu taronja

La Medalla al Mèrit de Protecció Civil amb el distintiu taronja pot atorgar-se per distingir la permanència del personal voluntari de les agrupacions de voluntaris de protecció civil que es trobi prestant servei actiu en una AVPC inscrita en el Registre de Protecció Civil de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, sempre que acrediti un mínim de 15 anys de prestació ininterrompuda de serveis o 20 anys de prestació intermitent, al servei en la mateixa agrupació de personal voluntari de protecció civil o en agrupacions diferents.

 

Article 8

Especialitats de la concessió al personal funcionari de diferents administracions públiques i membres de cossos i forces de seguretat o de les forces armades

Es podrà concedir la Medalla al Mèrit de Protecció Civil de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears al personal funcionari de diferents administracions públiques o a membres de cossos i forces de seguretat o de les forces armades, només en els casos següents:

a) Per accions duites a terme quan no estiguin de servei.

b) En els casos en què, encara que l'acció s'hagi duit a terme estant de servei, s'acrediti que es va superar en nivell d'exigència reglamentària en el compliment d'aquest.

c) Per la feina continuada i rellevant en interès de la protecció civil.

 

Article 9

Procediment d'atorgament

1. La conselleria competent en matèria d'emergències i protecció civil ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, i a la pàgina web, abans de l'1 d'octubre de cada any, la resolució de convocatòria pública per presentar candidatures a la Medalla al Mèrit de Protecció Civil de les Illes Balears de l'exercici següent.

2. El termini de presentació de candidatures s'ha de determinar en la convocatòria; en tot cas, ha de començar a comptar a partir de l'endemà de ser publicada en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i ha d'acabar abans del 31 de desembre de cada any.

3. Poden presentar candidatures per optar a qualsevol de les medalles al mèrit de protecció civil de les Illes Balears les persones físiques o jurídiques, representants d'organismes, entitats, associacions, així com qualsevol administració pública.

4. En el cas del distintiu taronja de permanència del personal voluntari, la sol·licitud podrà ser efectuada per l'AVPC a la qual pertanyi el voluntari o voluntària o per l'Ajuntament al que pertanyi l'AVPC, i caldrà aportar la documentació necessària que acrediti la citada permanència en el servei actiu.

5. Les sol·licituds, adreçades a la direcció general competent en matèria d'emergències i protecció civil, s'han de presentar preferiblement per via electrònica a través d'un formulari normalitzat (annex 1), a disposició a la Seu Electrònica de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, https://www.caib.es/seucaib/ca/200/persones/, o en qualsevol de les formes previstes en l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

6. Les candidatures han de tenir el contingut següent:

a) Identificació de la persona física, administració, òrgan, ens o entitat que presenta la candidatura i, si escau, de la persona que la representa.

b) Identificació com més precisa millor de la persona candidata, que com a mínim ha d'incloure el nom, els llinatges i, si escau, l'àlies, o la denominació oficial i, si escau, el nom comercial.

c) Biografia de la persona candidata en la qual constin raonadament i suficientment els mèrits o les accions que la fan mereixedora de la distinció.

7. Si la candidatura es proposa a títol pòstum, s'ha de fer constar aquesta circumstància.

8. Una vegada finalitzat el termini anual de presentació de candidatures, la direcció general competent en matèria d'emergències i protecció civil dictarà una resolució d'inici del procediment i nomenarà un instructor, que s'encarregarà de la realització de les actuacions i diligències necessàries per a la instrucció del procediment de concessió de medalles, i, a aquest efecte, podrà sol·licitar els informes i les proves que consideri necessaris. A continuació, trametrà un informe proposta sobre les candidatures al Ple de la Comissió d'Emergències i Protecció Civil.

9. La deliberació sobre les candidatures i la seva votació en el si de la Comissió d'Emergències i Protecció Civil s'han de fer de manera pública, i les decisions s'han de prendre per majoria dels assistents. En cas que qualsevol membre de la Comissió d'Emergències i Protecció Civil es trobi en conflicte d'interessos amb alguna de les candidatures presentades, haurà d'informar de la situació de l'instructor del procediment, abans de la reunió. Aquesta persona serà substituïda per la persona nomenada com el seu suplent a l'òrgan col·legiat.

10. Una vegada aprovades, si escau, les candidatures proposades, el secretari o secretària del Ple de la Comissió d'Emergències i Protecció Civil ha d'emetre un certificat, i l'instructor o instructora ha de dictar una proposta de resolució en el termini de 10 dies. Aquesta proposta ha de contenir una relació detallada dels fets, la seva qualificació i la distinció o condecoració corresponent.

11. La proposta s'ha d'elevar a la consellera o conseller competent en matèria d'emergències i protecció civil, que ha de dictar resolució motivada i notificar la concessió en el termini màxim de quatre mesos des de la sol·licitud d'inici»

12. Sempre que sigui possible, l'acte de lliurament de medalles al mèrit de protecció civil s'ha de fer coincidir amb el Dia de les Illes Balears.

Article 10

Lliurament

1.El lliurament de la Medalla al Mèrit de Protecció Civil de les Illes Balears amb el distintiu vermell correspon a la presidenta o president de les Illes Balears.

2. El lliurament de la Medalla al Mèrit de Protecció Civil amb el distintiu blau correspon a la consellera o conseller competent en matèria d'emergències i protecció civil.

3.El lliurament de la Medalla al Mèrit de Protecció Civil amb el distintiu blanc correspon a la directora o director general competent en matèria d'emergències i protecció civil.

4. El lliurament de la Medalla al Mèrit de Protecció Civil amb el distintiu taronja correspon a la directora o director general competent en matèria d'emergències i protecció civil.

5. És requisit, tant per atorgar com per mantenir la medalla que correspongui, que la persona guardonada no hagi estat condemnada per sentència ferma per cap fet delictiu.

6. La Medalla al Mèrit de Protecció Civil de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears s'ha d'entendre concedida amb caràcter permanent, llevat que la persona guardonada sigui condemnada per sentència ferma per algun fet delictiu. Si és així, s'ha de considerar concedida fins al moment en què es produeixi el fet anterior. L'Administració ha d'actuar d'ofici en aquests casos, amb tràmit d'audiència de la persona interessada.

Article 11

Creació del Llibre de registre de medalles al mèrit de protecció civil

1. Es crea el Llibre de registre de medalles al mèrit de la protecció civil electrònic, que s'adscriu i és gestionat per la direcció general competent en matèria d'emergències i protecció civil.

2. Una vegada concedida la Medalla en qualsevol de les categories, la consellera o conseller competent en matèria d'emergències i protecció civil n'ha d'ordenar la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, com també la inscripció en el Llibre de registre.

3. En el Llibre de registre s'han d'anotar d'ofici les dades següents:

a) Tipus de medalla i motius de la concessió.

b) Dades de la persona beneficiària, amb indicació del seu document nacional d'identitat o document d'identitat equivalent i sexe, en cas que es tracti d'una persona física, i el seu NIF en cas de persones jurídiques, institucions o col·lectius.

c) Resolució d'atorgament i la seva data de publicació en el BOIB.

d) Altres dades que es considerin necessàries.

4. Els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició reconeguts en la normativa de protecció de dades de caràcter personal, respecte de les dades incorporades a aquest registre, podran ser exercits davant l'òrgan al qual s'adscriu aquest Llibre de registre.

5. Les dades que figuren en aquest Llibre de registre no es poden cedir a tercers, excepte per les causes previstes en la normativa de protecció de dades de caràcter personal i en la de transparència.

Disposició derogatòria única

Normes que es deroguen

Queden derogades totes les disposicions de rang igual o inferior que s'oposin a aquest Decret i, en particular, el Decret 253/1999, de 26 de novembre, de creació de la Medalla al Mèrit de Protecció Civil de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Disposició final primera

Desplegament normatiu

S'autoritza la consellera o conseller competent en matèria d'emergències i protecció civil a dictar les disposicions necessàries per desplegar aquest Decret.

Disposició final segona

Entrada en vigor

Aquest Decret entra en vigor l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 20 de març de 2023

 

La presidenta

La consellera de Presidència, Funció Pública, i Igualtat

Francesca Lluch Armengol i Socias

Mercedes Garrido Rodríguez

 

 

Documents adjunts