Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

CONSELL DE GOVERN

Núm. 545828
Decret 39/2022, de 26 de setembre, pel qual es regulen les direccions territorials d’Educació de Menorca i d’Eivissa i Formentera

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, disposa en l'article 3.1 que l'Estatut empara la insularitat del territori de la comunitat autònoma com a fet diferencial i mereixedor de protecció especial i que els poders públics, de conformitat amb el que estableix la Constitució, garanteixen la realització efectiva de totes les mesures necessàries per evitar que del fet diferencial es puguin derivar desequilibris econòmics o de qualsevol altre tipus que vulnerin el principi de solidaritat entre totes les comunitats autònomes.

El mateix Estatut estableix en l'article 79 que corresponen a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la creació i l'organització d'una administració pròpia, dins el marc dels principis generals i de les normes bàsiques de la legislació de l'Estat i de l'Estatut, i l'article 57.7 determina que només en l'exercici de les seves competències, el Govern pot establir organismes, serveis i dependències en qualsevol de les illes, d'acord amb el que estableix l'Estatut. Així mateix, l'article 36 estableix les competències en matèria d'ensenyament que corresponen a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

D'altra banda, l'article 6 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, determina que els òrgans superiors i directius de l'Administració de la Comunitat Autònoma es creen d'acord amb el que disposen la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears i aquesta Llei i que per a la creació d'altres òrgans administratius s'ha d'atendre el que disposa la normativa estatal bàsica. També estableix que tenen la consideració d'òrgans administratius els òrgans superiors, els directius i les unitats administratives a les quals s'atribueixin funcions que tenguin efectes jurídics davant tercers o l'actuació de les quals sigui preceptiva.

La Llei 1/2022, de 8 de març, d'educació de les Illes Balears, determina en l'article 161.2 que s'han de constituir la Direcció Territorial d'Educació de Menorca i la Direcció Territorial d'Educació d'Eivissa i Formentera i l'article 162 n'estableix les seves funcions. La mateixa Llei 1/2022 disposa en la disposició addicional dotzena que atenent les característiques específiques de l'illa de Formentera, en les condicions que s'estableixin i en el marc de l'estructura de la Direcció Territorial d'Eivissa i Formentera, es pot crear una unitat delegada per a l'àmbit territorial de Formentera.

Per tot això, a proposta del conseller d'Educació i Formació Professional, havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de dia 26 de setembre de 2022, dict el següent

DECRET

Article 1

Objecte

L'objecte d'aquest Decret és la regulació de les direccions territorials d'Educació de Menorca i d'Eivissa i Formentera.

Article 2

Funcions de les direccions territorials

1. Són funcions de les direccions territorials d'Educació en el seu àmbit territorial les següents:

  1. Dur a terme la representació institucional de la Conselleria d'Educació i Formació Professional.
  2. Desenvolupar les polítiques educatives de la Conselleria d'Educació i Formació Professional.
  3. Donar suport a la gestió dels centres i dels serveis educatius radicats en el seu territori.
  4. Coordinar el procés d'escolarització i matriculació.
  5. Estudiar i elaborar, juntament amb els centres i una vegada escoltats els agents socials, la proposta d'oferta i ordenació dels ensenyaments de formació professional i dels ensenyaments de règim especial en el seu àmbit territorial.
  6. Coordinar-se amb l'Institut Balear d'Infraestructures i Serveis Educatius en tot allò que es refereix a les infraestructures educatives i amb el Servei de Centres Educatius de la Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres en tot allò que es refereix als equipaments dels centres docents públics.
  7. Cooperar amb els consells insulars i els ajuntaments en matèria educativa.
  8. Establir mecanismes de coordinació amb el Servei de Comunitat Educativa a l'efecte d'afavorir el moviment associatiu de l'alumnat.
  9. Exercir la interlocució amb la comunitat educativa.
  10. Supervisar i coordinar la prestació del servei complementari de menjador escolar i d'escola matinera als centres educatius públics.
  11. Coordinar-se amb els centres de professorat del seu àmbit territorial a l'efecte d'estudiar les necessitats formatives del professorat.
  12. Coordinar-se amb l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància per al bon funcionament de la xarxa d'escoles infantils públiques de centres educatius de primer cicle de les Illes Balears i de la xarxa complementària, en el sentit de donar visibilitat a la coordinació dins el territori de les polítiques educatives de primer cicle i amb la finalitat de donar suport a la universalització de l'educació infantil.
  13. Dur a terme la coordinació administrativa de les competències educatives de titularitat autonòmica en el seu àmbit.
  14. Promoure accions de cooperació amb els consells insulars i ajuntaments per a l'obertura dels centres en horari no lectiu, la realització d'activitats complementàries i extraescolars i la col·laboració amb projectes d'aprenentatge-servei.
  15. Rebre els documents que li presentin adreçats a l'Administració educativa i donar-los curs.
  16. Proporcionar informació als ciutadans sobre els serveis educatius de la Conselleria d'Educació i Formació Professional.
  17. Impulsar les tramitacions i les accions derivades de la competència educativa autonòmica i vetlar per la utilització eficaç dels mitjans i recursos disponibles en l'àmbit de la seva competència.
  18. Mantenir la interlocució amb els consells escolars insulars i els consells escolars municipals en aquells assumptes que afecten la política educativa del seu àmbit territorial.
  19. Qualsevol altra que se'ls pugui atribuir mitjançat disposicions reglamentàries o per delegació del conseller d'Educació i Formació Professional.

2. Queden excloses de l'àmbit d'actuació de les direccions territorials d'Educació la gestió ordinària de les competències del Govern exercides a través dels consells insulars o dels ajuntaments d'acord amb el que disposa l'article 80.2 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears.

3. En tot cas, l'àmbit competencial de les direccions territorials d'Educació no ha de suposar duplicitat de funcions.

Article 4

Unitat Delegada d'Educació a Formentera

En el marc de l'estructura de la Direcció Territorial d'Educació d'Eivissa i Formentera s'ha de constituir la Unitat Delegada d'Educació de Formentera que, sota la dependència orgànica del director territorial, ha de donar suport en l'àmbit de l'illa de Formentera a les funcions assenyalades en l'article 2 d'aquest Decret.

Article 5

Directors territorials

1. Els directors territorials, com a representants institucionals de la Conselleria d'Educació i Formació Professional i sota la dependència del conseller, han d'exercir la direcció de les direccions territorials en l'exercici de les seves funcions i han de dur a terme totes les actuacions que considerin oportunes per tal de garantir una gestió coordinada i eficaç dels serveis de la Conselleria, a més d'exercir les funcions que els encomani o els delegui el conseller.

2. Els directors territorials han de ser nomenats pel Consell de Govern.

3. Els directors territorials tenen la condició d'òrgan directiu segons l'article 5.4 de la Llei 3/2003, assimilat en rang a un director general. A més, estan sotmesos a la normativa autonòmica que regula les incompatibilitats dels membres del Govern dels alts càrrecs.

Article 6

Personal de les direccions territorials

S'ha d'adscriure a les direccions territorials el personal propi de l'Administració autonòmica necessari per desenvolupar eficaçment les seves funcions.

Disposició addicional primera

Dotació econòmica i de personal

S'autoritza les conselleries de Presidència i Funció Pública, d'Hisenda i Relacions Exteriors i d'Educació i Formació Professional perquè facin les adaptacions pressupostàries i de personal necessàries per donar compliment al que estableix aquest Decret.

Disposició addicional segona

Gènere

Les formes del gènere gramatical tradicionalment dit masculí que apareixen en aquesta norma s'han d'entendre com a genèriques quan es refereixen a persones i, per tant, es refereixen a totes, amb independència del sexe amb què s'identifiquin.

Disposició transitòria única

Delegacions d'Educació

Mentre no es creïn per mitjà del decret de la presidenta de les Illes Balears que determina l'estructura de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears les direccions territorials regulades en aquest Decret, les delegacions d'Educació actuals mantenen la seva vigència.

Disposició final única

Entrada en vigor

Aquest Decret entra en vigor l'endemà de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 26 de setembre de 2022

 

La presidenta

El conseller d'Educació i Formació Professional

Francesca Lluch Armengol i Socias

Martí X. March i Cerdà