Secció I. Disposicions generals
CONSELL DE GOVERN
Núm. 336639
Decret 38/2021, de 2 d’agost, pel qual s’aprova el Reglament que regula el règim de funcionament i la composició del Consell Balear del Clima
Preàmbul
La Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica, té per objecte el compliment dels compromisos internacionals que emanen de l'Acord de París mitjançant l'ordenament de les accions encaminades a la mitigació i l'adaptació al canvi climàtic a les Illes Balears, així com la transició a un model energètic sostenible, socialment just, descarbonitzat, intel·ligent, eficient, renovable i democràtic.
Així mateix, el Govern de les Illes Balears, en la sessió de 8 de novembre de 2019, va declarar l'emergència climàtica a les Illes Balears i va fer una crida a desplegar, de manera ràpida, la Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica.
L'article 6 de la Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica, crea el Consell Balear del Clima com a òrgan col·legiat de caràcter consultiu, adscrit a la conselleria competent en matèria de canvi climàtic, que té com a finalitats primordials assessorar les administracions públiques sobre les polítiques climàtiques i de transició energètica, proposar mesures de mitigació i adaptació al canvi climàtic, així com afavorir la participació dels sectors socials i econòmics de les Illes Balears en aquests àmbits.
La composició i les funcions del Consell Balear del Clima tenen en compte la composició i les funcions d'altres òrgans col·legiats ja existents, com ara el Consell Assessor de l'Energia, la Mesa per a la Lluita contra la Pobresa Energètica, el Consell de la Indústria de les Illes Balears, la Comissió Interdepartamental del Canvi Climàtic o el Comitè d'Experts per a la Transició Energètica i el Canvi Climàtic.
L'article 6.3 de la Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica, estableix que la composició, l'abast de les funcions i el règim de funcionament del Consell Balear del Clima s'han de determinar reglamentàriament. En tot cas, en la composició del Consell s'hi ha de garantir la representació de les administracions insulars i municipals, del Comitè d'Experts per a la Transició Energètica i el Canvi Climàtic, dels sectors econòmics, socials i professionals implicats, de les entitats representatives dels interessos mediambientals, de la universitat i dels grups d'investigació, i s'hi ha de fomentar una presència equilibrada d'homes i dones.
En l'elaboració d'aquest Decret s'han seguit els principis de bona regulació a què es refereix l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. En aquest sentit, aquest Decret respon al principi de necessitat, atès que d'acord amb l'article 6.3 de la Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica, la composició, l'abast de les funcions i el règim de funcionament del Consell Balear del Clima s'han de determinar reglamentàriament. En relació amb el principi d'eficàcia, hi ha raons d'interès general necessàries per afrontar en aquesta comunitat autònoma el desafiament del canvi climàtic i per avançar amb pas decidit cap al millor compliment dels compromisos establerts en la Llei 10/2019, de 22 de febrer, i aquest Decret és un instrument adequat per aconseguir els fins perseguits. També s'ajusta al principi de proporcionalitat, atès que conté la regulació imprescindible per atendre la necessitat exposada i garanteix el principi de seguretat jurídica dels seus destinataris. Així mateix, compleix amb el principi de transparència, atès que s'han efectuat els tràmits necessaris per a una norma de tipus organitzatiu, com és el cas, i s'ha donat audiència a totes les organitzacions que hi estarien representades. Finalment, la norma projectada és també conforme al principi d'eficiència, ja que no imposa càrregues administratives.
Per tot això, a proposta del conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió del dia 2 d'agost de 2021,
DECRET
Article únic
S'aprova el Reglament que regula el règim de funcionament i la composició del Consell Balear del Clima, que s'adjunta com a annex d'aquest Decret.
Disposició final única
Entrada en vigor
Aquest Decret entra en vigor l'endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Palma, 2 d'agost de 2021
|
La presidenta |
El conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica |
Francesca Lluch Armengol i Socias |
Juan Pedro Yllanes Suárez |
|
ANNEX Reglament que regula el règim de funcionament i la composició del Consell Balear del Clima
Capítol I Disposicions generals
Article 1
Objecte
L'objecte d'aquest Reglament és regular el règim de funcionament i la composició del Consell Balear del Clima.
Article 2
Naturalesa i adscripció
El Consell Balear del Clima és l'òrgan col·legiat de caràcter consultiu, adscrit a la conselleria competent en matèria de canvi climàtic, que té com a finalitats primordials assessorar les administracions públiques sobre les polítiques climàtiques i de transició energètica, proposar mesures de mitigació i adaptació al canvi climàtic, així com afavorir la participació dels sectors socials i econòmics de les Illes Balears en aquests àmbits.
Capítol II Composició i funcions del Consell Balear del Clima
Article 3
Composició del Consell Balear del Clima
1. El Consell Balear del Clima està format pels membres següents:
a) Presidència: la persona titular de la conselleria competent en matèria de canvi climàtic.
b) Vicepresidència: la persona titular de la direcció general competent en matèria de canvi climàtic.
c) Secretaria: un tècnic o una tècnica de la direcció general competent en matèria de canvi climàtic, per designació del director general o directora general, que actua amb veu sense vot.
d) Vocals:
- La persona titular de la direcció general competent en matèria d'energia.
- El o la gerent de l'Institut Balear de l'Energia.
- La persona titular de la direcció general competent en matèria de turisme.
- La persona titular de la direcció general competent en matèria de residus.
- La persona titular de la direcció general competent en matèria de gestió forestal.
- La persona titular de la direcció general competent en matèria d'agricultura.
- La persona titular de la direcció general competent en matèria de recursos hídrics.
- La persona titular de la direcció general competent en matèria de salut.
- La persona titular de la direcció general competent en matèria d'indústria.
- La persona titular de la direcció general competent en matèria de promoció industrial.
- La persona titular de la direcció general competent en matèria d'innovació.
- La persona titular de la direcció general competent en matèria de consum.
- La persona titular de la direcció general competent en matèria de biodiversitat.
- Un funcionari o una funcionària del cos facultatiu de la direcció general competent en canvi climàtic.
- Un funcionari o una funcionària del cos facultatiu de la direcció general competent en energia.
- Una persona en representació de cadascun dels grups parlamentaris.
- Dues persones en representació del Comitè d'Experts per a la Transició Energètica i el Canvi Climàtic.
- Una persona en representació de l'organització no governamental Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) Mallorca.
- Una persona en representació de l'organització no governamental GEN-GOB Eivissa.
- Una persona en representació de l'organització no governamental Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) Menorca.
- Una persona en representació de l'organització no governamental Amics de la Terra Mallorca.
- Dues persones en representació dels sindicats més representatius en el territori balear.
- Dues persones en representació de les patronals més representatives en el territori balear.
- Una persona en representació de l'Asociación de Instaladores Empresarios de Baleares (ASINEM).
- Dues persones en representació de la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB).
- Una persona en representació del Consell Insular de Mallorca.
- Una persona en representació del Consell Insular de Menorca.
- Una persona en representació del Consell Insular d'Eivissa.
- Una persona en representació del Consell Insular de Formentera.
- Una persona en representació de la Universitat de les Illes Balears (UIB).
- Una persona en representació del Col·legi Oficial de Biòlegs de les Illes Balears.
- Una persona en representació del Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears.
- Una persona en representació de les associacions de consumidors i usuaris a proposta del Consell de Consum de les Illes Balears.
- Una persona en representació del Consell de la Joventut.
2. Els membres del Consell Balear del Clima són nomenats per resolució del conseller competent en matèria de canvi climàtic, a proposta, si escau, de les organitzacions representatives i de les diferents institucions, que hauran de designar els titulars i els suplents.
3. En la composició del Consell Balear del Clima s'ha de fomentar una presència equilibrada d'homes i dones, d'acord amb la normativa sobre igualtat de gènere.
4. Per tal de donar compliment a l'article 19.3 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, que estableix que la participació de representants d'altres administracions públiques en requereix l'acceptació voluntària, que una norma aplicable a les administracions afectades la determini o que un conveni l'estableixi, en la sessió de constitució del Consell Balear del Clima les vocalies hauran d'acceptar o no formar part del Consell Balear del Clima. Les vocalies que rebutgin formar part del Consell Balear del Clima deixaran de ser-ne membres.
5. En cas de vacant, absència, malaltia o una altra causa legal, correspon a la persona titular de la vicepresidència substituir la persona titular de la presidència, així com l'acompliment de les funcions que expressament li delegui la presidència.
6. La substitució de la secretaria en supòsits de vacant, absència o malaltia l'assumirà qui la supleixi, designat a aquest efecte per la presidència.
7. Els altres membres de Consell seran substituïts pels seus suplents.
Article 4
Funcions del Consell Balear del Clima
1. Són funcions del Consell Balear del Clima:
a) Emetre un informe preceptiu sobre els projectes de pla de transició energètica i canvi climàtic i de pla director sectorial energètic de les Illes Balears, així com sobre les seves modificacions.
b) Emetre un informe sobre els avantprojectes de disposicions legals o reglamentàries de la comunitat autònoma, en les matèries objecte de la Llei 10/2019, quan ho sol·liciti el conseller competent en matèria de canvi climàtic.
c) Elaborar propostes sobre planificació climàtica i sobre marcs estratègics d'adaptació al canvi climàtic, quan ho sol·liciti el conseller competent en matèria de canvi climàtic.
d) Emetre un informe sobre els instruments de planificació territorial i urbanística i sobre els plans d'acció d'energia sostenible i clima, quan ho sol·licitin les administracions territorials de les Illes Balears.
e) Avaluar el desenvolupament i la implantació de les polítiques en matèria de canvi climàtic, i, si escau, proposar canvis en la normativa vigent en aquesta matèria.
f) Promoure l'intercanvi d'informació sobre el canvi climàtic entre els diferents sectors socials i econòmics.
g) Dur a terme qualsevol altra funció de caràcter consultiu que li sigui encomanada pel conseller competent en matèria de canvi climàtic.
h) Constituir grups de treball d'acord amb el que estableix l'article 12.
2. Als efectes d'un desenvolupament correcte de les seves funcions, el Consell Balear del Clima pot sol·licitar els informes que consideri necessaris al Consell Assessor de l'Energia, al Comitè d'Experts per a la Transició Energètica i el Canvi Climàtic, així com a la resta d'òrgans de l'Administració del Govern de les Illes Balears.
Article 5
Presidència del Consell Balear del Clima
Les sessions del Consell Balear del Clima han de ser presidides per la presidència del Consell Balear del Clima o, en absència d'aquesta, per la vicepresidència. En cas d'absència de la secretaria, ha de ser substituïda per un altre tècnic o una altra tècnica de la direcció general competent en matèria de canvi climàtic, per designació de la mateixa direcció general.
Article 6
Facultats i funcions de la presidència del Consell Balear del Clima
1. Són funcions de la presidència del Consell Balear del Clima:
a) Exercir la representació del Consell Balear del Clima.
b) Acordar la convocatòria de les sessions ordinàries i extraordinàries del Consell Balear del Clima, presidir-les, aixecar-les i moderar el desenvolupament dels debats.
c) Establir l'ordre del dia de les sessions tenint en compte, si escau, les peticions dels altres membres, formulades amb suficient antelació.
d) Dirimir amb el seu vot els empats a l'efecte d'adoptar acords.
e) Donar el vistiplau a les actes i als certificats dels acords del Consell Balear del Clima.
f) Exercir totes les funcions que siguin inherents a la presidència de l'òrgan col·legiat.
2. La presidència del Consell Balear del Clima pot convidar, o sol·licitar-ne la presència, les persones que, pels seus coneixements tècnics i científics, prestin l'assessorament necessari en determinats assumptes, que han d'actuar amb veu sense vot.
3. La presidència del Consell Balear del Clima, en funció de les mesures o propostes que es presentin, també pot convidar, amb veu sense vot, altres òrgans de l'Administració autonòmica, així com membres d'altres administracions, institucions o entitats que les agrupin, per a una millor coordinació de totes les funcions i actuacions en matèria de canvi climàtic a les Illes Balears.
Article 7
Funcions de la vicepresidència
Corresponen a la persona que ocupi la vicepresidència les funcions següents:
a) Assistir la presidència en les sessions corresponents del Consell Balear del Clima.
b) Substituir la persona que exerceix la presidència en la totalitat de les seves atribucions, en els casos de vacant, malaltia, absència o qualsevol altra causa legal.
c) Exercir les funcions intrínseques a la seva condició de membre del Consell Balear del Clima, amb dret a vot.
d) Dur a terme totes les altres funcions que li siguin delegades per la presidència.
Article 8
Funcions de les vocalies
Corresponen a les persones que exerceixin les vocalies les funcions següents:
a) Assistir a les reunions i participar en els debats, exposant la seva opinió i formulant les propostes que considerin pertinents.
b) Exercir el seu dret a vot i formular el seu vot particular, així com expressar el sentit del seu vot i els motius que el justifiquen.
c) Proposar a la presidència, a través de la secretaria del Consell Balear del Clima, la inclusió de punts en l'ordre del dia de les sessions ordinàries.
d) Sol·licitar i obtenir la informació necessària per complir degudament les funcions assignades al Consell Balear del Clima. Als efectes anteriors, han de formular per escrit la petició corresponent a la secretaria del Consell Balear del Clima.
e) Formular suggeriments, precs i preguntes.
f) Dur a terme totes les altres funcions que siguin inherents a la seva condició de vocals.
Article 9
Funcions de la secretaria
Són funcions de la persona titular de la secretaria del Consell Balear del Clima:
a) Assistir a les reunions amb veu sense vot.
b) Efectuar la convocatòria de les sessions del Consell Balear del Clima per ordre de la presidència, així com les citacions als membres d'aquesta.
c) Rebre els actes de comunicació dels membres amb l'òrgan i, per tant, les notificacions, peticions de dades, rectificacions o qualsevol altra classe d'escrits dels quals hagi d'estar assabentada.
d) Preparar el despatx dels assumptes i estendre acta de les sessions del Consell Balear del Clima.
e) Expedir certificats de les consultes, els dictàmens i els acords aprovats.
f) Dur a terme totes les altres funcions que siguin inherents a la seva condició de secretari o secretària del Consell Balear del Clima.
Capítol III Organització i funcionament
Article 10
Organització
El Consell Balear del Clima pot actuar en ple o en grups de treball:
1. El Ple es compon pels membres especificats en l'article 3, que han de ser assistits per la secretaria.
2. Els grups de treball es constituiran per decisió del Ple, a proposta de la presidència o de la majoria dels membres del Consell.
Article 11
Règim de funcionament del Ple del Consell Balear del Clima
1. El Ple del Consell Balear del Clima s'ha de reunir a iniciativa de la persona titular de la presidència o a petició d'almenys un terç dels membres. Ho farà en sessió ordinària com a mínim una vegada cada semestre.
2. Quan la convocatòria es produeixi a petició d'almenys un terç dels membres, aquests hauran d'especificar en un escrit adreçat a la persona titular de la presidència els assumptes que justifiquin la convocatòria.
3. El Consell Balear del Clima ha d'actuar d'acord amb el que estableix la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, així com la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
4. La secretaria del Consell Balear del Clima, a petició de la presidència, ha de fer la convocatòria de les sessions amb una antelació mínima de cinc dies. La convocatòria ha de contenir l'ordre del dia, així com la documentació i la informació necessària sobre els temes que figuren en l'ordre del dia.
5. Per a la constitució vàlida del Consell Balear del Clima, a l'efecte de dur a terme les sessions, les deliberacions i la presa d'acords, es requereix l'assistència, presencial o a distància, de la presidència i la secretaria, o, si escau, de qui les supleixin, i la de la meitat, almenys, dels membres en primera convocatòria. En l'ordre del dia s'ha d'incloure una segona convocatòria, prevista per a mitja hora després, en la qual és suficient l'assistència de la presidència i la secretaria, o, si escau, de qui les supleixin, i la d'un terç dels membres.
6. Els acords s'adopten per majoria simple de vots vàlidament emesos. El pes del vot es repartirà entre les organitzacions empresarials i sindicals de forma proporcional a la seva representativitat d'acord amb el que estableix l'article 3.2 de la Llei 2/2011, de 22 de març, per la qual es regula la participació institucional de les organitzacions empresarials i sindicals més representatives de les Illes Balears. La presidència, en cas d'empat, té vot de qualitat.
7. El Consell Balear del Clima pot sol·licitar els informes que consideri necessaris al Consell Assessor de l'Energia, al Comitè d'Experts per a la Transició Energètica i el Canvi Climàtic, així com a la resta d'òrgans de l'Administració del Govern de les Illes Balears.
Article 12
Grups de treball
1. El Ple del Consell pot considerar oportú constituir grups de treball concrets per tractar temàtiques específiques.
2. La composició i les funcions dels grups de treball s'han d'ajustar al que es disposa en l'acord corresponent del Ple del Consell pel qual es constitueixin; en tot cas, comptaran amb una presidència designada pel Ple, que ha de dirigir i coordinar l'actuació del grup, i amb una secretaria, que ha d'estendre les actes i ha de pertànyer a l'Administració. Ambdues persones han de ser de les vocalies del mateix grup. En tot cas, i per garantir-ne l'operativitat, comptaran amb un mínim de cinc representants triats entre els membres del Consell que hi vulguin participar i així ho manifestin expressament, que tindran veu i vot.
3. A les reunions dels grups de treball poden assistir-hi, amb la petició prèvia a la presidència del grup feta pel membre del grup de treball que ho proposi, persones que no siguin membres del Consell Balear del Clima, atès el seu coneixement dels temes per tractar i l'interès que la seva participació tengui en el funcionament del grup, amb veu sense vot.
4. Els grups de treball s'han de reunir a iniciativa de la seva presidència o a petició d'un terç dels membres, les vegades que calgui per a l'exercici de les funcions que tengui encomanades.
5. Les funcions dels grups de treball consistiran a emetre informes i/o acords sobre temes específics pels quals es constitueixin.
6. Les actes, els informes i els acords dels grups de treball han de ser traslladats al Ple del Consell per la secretaria, perquè en prengui coneixement, amb la suficient antelació en el cas de ser necessari el seu estudi i l'elaboració del seu informe.
7. Els grups de treball poden ser permanents o temporals.
8. Per a la vàlida constitució dels grups, serà necessària l'assistència de la persona que ocupi la presidència o la de la secretaria i de la meitat dels membres.