Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

CONSELL DE GOVERN

Núm. 9374
Decret 31/2020 de 5 d’octubre, pel qual es modifica el Decret 27/2015, de 24 d’abril, de modificació del Decret 2/2005, de 14 de gener, regulador de les mesures mínimes de seguretat i protecció que han de complir les platges i zones de bany de la comunitat autònoma de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'article 31.11 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, segons la redacció que en fa la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, atribueix a la comunitat autònoma de les Illes Balears la competència de desplegament legislatiu i execució en matèria de protecció civil i emergències.

A l'empara d'aquest títol competencial, la Llei 2/1998, de 13 de març, d'ordenació d'emergències de les Illes Balears, defineix, en l'article 11, els serveis públics i privats que són considerats com a serveis d'emergències i urgències dins l'àmbit de la comunitat autònoma de les Illes Balears, i estableix que els serveis de rescat són els que es dediquen al rescat en platges, muntanyes i altres indrets. I disposa, en l'article 19, que el personal dels serveis de rescat ha de comptar amb la formació adequada i reunir les condicions físiques i tècniques imprescindibles per al seu objectiu, i amb aquesta finalitat ha de comptar amb la corresponent acreditació, expedida i renovada periòdicament pel Govern de la comunitat autònoma, en les condicions que es determinin reglamentàriament. A més a més, correspon al Govern autonòmic promoure i organitzar totes les accions formatives que siguin procedents per tal de mantenir el personal adscrit a aquests serveis en les degudes condicions tècniques i físiques.

El Decret 2/2005, de 14 de gener, regulador de les mesures mínimes de seguretat i protecció que han de complir les platges i zones de bany de la comunitat autònoma de les Illes Balears, va establir la formació mínima que havien de tenir els socorristes d'activitats aquàtiques dels serveis de vigilància, auxili i salvament. L'annex III d'aquest Decret va detallar la distribució del contingut formatiu.

El Reial decret 295/2004, de 20 de febrer, pel qual s'estableixen determinades qualificacions professionals que s'inclouen en el Catàleg nacional de qualificacions professionals, així com els seus mòduls formatius corresponents que s'incorporen al Catàleg modular de formació professional, modificat, entre d'altres, pels Reials decrets 1087/2005, de 16 de setembre, i 1521/2007, de 16 de novembre, va incorporar al Catàleg nacional de qualificacions professionals les qualificacions de socorrisme a instal·lacions aquàtiques i de socorrisme a espais aquàtics naturals, i va establir els corresponents mòduls formatius, que s'incorporen al Catàleg modular de formació professional. Posteriorment, mitjançant el Reial decret 711/2011, de 20 de maig, pel qual s'estableixen tres certificats de professionalitat de la família professional Activitats físiques i esportives que s'inclouen en el Repertori nacional de certificats de professionalitat i s'actualitza el certificat de professionalitat establert en el Reial decret 1209/2009, de 17 de juliol, es varen establir els certificats de professionalitat associats a aquelles qualificacions professionals.

Amb aquest escenari es feia necessari que la comunitat autònoma de les Illes Balears s'adaptàs al Sistema Nacional de Qualificacions exigint, per aconseguir el millor grau de professionalitat d'aquests professionals i, en conseqüència, augmentar considerablement la vigilància, seguretat i prestació de la qualitat dels serveis de salvament i socorrisme de les nostres platges.

Amb la publicació del Decret 27/2015, de 24 d'abril, de modificació del Decret 2/2005, de 14 de gener, que regula les mesures mínimes de seguretat i protecció que han de complir les platges i zones de bany de la comunitat autònoma de les Illes Balears (Servei públic de salvament), es va  regular la formació exigible del  Socorrista d'Activitats Aquàtiques (SAA), que es basa en la qualificació professional de socorrisme en espais aquàtics naturals (AFD340_2), inclosa en el Catàleg Nacional de les Qualificacions Professionals, regulada en el Reial decret 1521/2007.

Amb aquest marc, qualsevol organització, regulació i acció formativa relativa al personal dedicat al socorrisme en instal·lacions aquàtiques i en espais naturals de la comunitat autònoma de les Illes Balears havia d'anar encaminada als continguts prevists en aquestes qualificacions professionals i els certificats de professionalitat publicats en el Butlletí Oficial de l'Estat.

Per a poder donar compliment a les modificacions introduïdes pel Decret 27/2015, es va concedir, mitjançant la disposició transitòria segona, un període transitori de cinc anys, per garantir que les persones interessades obtinguessin l'acreditació de les unitats de competència de la qualificació professional corresponent. També es permetia inscriure de forma provisional en el registre professional de socorristes d'activitats aquàtiques de les Illes Balears les persones que, en el moment d'entrar en vigor del decret de referència, complissin algún dels requisits especificats a la disposició esmentada.

Un d'aquests requisits era estar en possessió d'un diploma que acredités la realització d'un curs de formació en matèria de socorrisme impartit per una entitat de prestigi reconegut i amb experiència en la formació de socorristes, que complís amb els continguts mínims de formació que establia l'annex III del Decret 2/2005 abans de la modificació feta pel Decret 27/2015.  És a dir, un curs específic de formació com a socorrista d'activitats aquàtiques amb una durada mínima de 80 hores i una distribució horària específica.

Les modificacions introduïdes en relació amb la formació, juntament amb la Instrucció tècnica 1/2016, de 12 de desembre, del director general d'Emergències i Interior, complementària del Decret 2/2005 i del Decret 27/2015, de mesures mínimes de seguretat i protecció a les platges i zones de bany, adreçada a secretaris d'ajuntaments i coordinadors municipals de municipis costaners, pretenien instaurar uns alts estàndards de qualitat i capacitació per al desenvolupament de la professió del socorrisme i el salvament a les Illes Balears conferint al sector del salvament i socorrisme unes millores que incideixen directament en la prestació d'uns serveis de qualitat per a totes les persones usuàries de les nostres platges.

La direcció general competent en matèria d'emergències ha sol·licitat cada any a l'Institut de Qualificacions Professionals la convocatòria de procediments de reconeixement de la formació no formal i de l'experiència professional per aconseguir els diferents certificats professionals de socorrista en espais aquàtics naturals, en instal·lacions aquàtiques i en coordinació de serveis de socorrisme en instal·lacions i espais naturals aquàtics per aconseguir els objectius establerts al Decret 27/2015.

En aquest període de transitorietat, s'han inscrit en el Registre professional de socorristes d'activitats aquàtiques de les Illes Balears un total de 1104 socorristes. No obstant això, i ateses les condicions de temporalitat, penositat i l'especial situació d'accés a la habitatge que existeixen a la comunitat autònoma de les Illes Balears en temporada estival, només un 36 % d'aquests es troba en actiu. En les darreres temporades estivals, les empreses concessionàries han comunicat a la Direcció General d'Emergències i Interior les dificultats per poder cobrir tots els llocs de feina, ateses aquests circumstàncies.

Així doncs, i amb aquestes dades, es preveu un escenari que posa en perill la prestació dels serveis de salvament i socorrisme atès que, per a la temporada estival 2020,  no serà possible assumir la demanda de quasi 500 llocs de feina de socorristes en espais aquàtics naturals que cada any contracten les empreses concessionàries dels municipis costaners, obligats per la normativa, per vigilar les seves platges.

Per això, és necessari i urgent allargar el termini d'adaptació de les titulacions dels socorristes aquàtics, atès que es produirà una manca de professionals del sector i provocarà que no es cobreixin els llocs de vigilància mínims perquè les platges estiguin assegurades convenientment.

En aquesta conjuntura, amb el termini perquè sigui de plena aplicació l'annex III, punt 3, en la redacció que en fa el Decret 27/2015 ja exhaurit, i amb una realitat que difereix de la normativa, es considera necessari ajornar l'entrada en vigor de l'annex esmentat i establir un nou període transitori el qual, juntament amb altres mesures, aconsegueixi que el sector del socorrisme aquàtic s'ajusti als nivells d'exigència per a la prestació dels serveis de qualificació i qualitat a la ciutadania usuària.

Aquest Decret s'adequa als principis de bona regulació aplicables a les iniciatives normatives de l'Administració autonòmica, conforme a l'article 49.1 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, establerts en la normativa estatal bàsica. En particular, s'ajusta als principis de bona regulació, atenent els principis de necessitat i eficàcia, atès que el seu objecte es fonamenta en la protecció de l'interès general, com és l'assegurament de les mesures mínimes de seguretat i protecció que han de complir les platges i zones de bany de la comunitat autònoma de les Illes Balears. La norma s'adequa també als principis de seguretat jurídica, proporcionalitat i eficiència, estableix una norma clara que assegura la millor protecció de l'interès general, sense imposar carregues administratives no justificades i la regulació que conté resulta proporcionada, en atenció a la particular situació existent i a la necessitat de garantir el principi d'eficàcia en l'aplicació de la mesura que se pretén adoptar. Quant al principi de transparència, atesa la urgència per a l'aprovació d'aquesta norma, s'ha exceptuat el tràmit de consulta pública prèvia, i s'ha reduït a cinc dies el termini dels tràmits d'audiència i d'informació pública, de conformitat amb el que disposen, respectivament, els articles 55.2.h) i 61.2.b) de la Llei 1/2019.

Per tot això, oït el Consell Consultiu de les Illes Balears, a proposta de la consellera d'Administracions Públiques i Modernització, i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de 5 d'octubre de 2020,

DECRET

Article únic

Modificació del Decret 27/2015, de 24 d'abril, de modificació del Decret 2/2005, de 14 de gener, regulador de les mesures mínimes de seguretat i protecció que han de complir les platges i zones de bany de la comunitat autònoma de les Illes Balears

Es modifica la disposició transitòria segona del Decret 27/2015, de 24 d'abril, de modificació del Decret 2/2005, de 14 de gener, regulador de les mesures mínimes de seguretat i protecció que han de complir les platges i zones de bany de la comunitat autònoma de les Illes Balears, que queda redactada de la manera següent:

Disposició transitòria segona

Regularització de títols

1. A partir de l'entrada en vigor d'aquest Decret, i durant el període transitori de nou anys, termini que permet garantir que les persones interessades obtinguin l'acreditació de les unitats de competència de la qualificació professional corresponent, poden inscriure's de forma provisional en el Registre professional de socorristes d'activitats aquàtiques de les Illes Balears les persones que compleixin algun dels requisits següents:

a) Estar en possessió del certificat de professionalitat socorrisme en espais aquàtics naturals (AFD340_2, de 340 hores), expedit per l'Administració educativa o l'Administració pública competent en matèria de formació professional per a l'ocupació.

b) Estar en possessió d'un diploma que acrediti la realització d'un curs de formació en matèria de socorrisme impartit per una entitat de prestigi reconegut i amb experiència en la formació de socorristes, que compleixi els continguts mínims de formació que estableix, fins al moment, l'annex III del Decret 2/2005.

c) Acreditar una experiència laboral superior a trenta-sis mesos o 2.000 hores en els darrers deu anys. Aquesta experiència s'ha d'acreditar mitjançant un certificat de vida laboral acompanyat d'una fotocòpia compulsada de contracte de treball o un certificat d'empresa en què figurin la durada dels períodes de prestació del contracte, les activitats desenvolupades i l'interval de temps en el qual es van dur a terme aquestes activitats.

d) Estar en possessió del títol de tècnic superior en Animació d'Activitats Físiques i Esportives.

2. Transcorreguts nou anys des que hagi entrat en vigor aquest Decret, els socorristes que hagin estat inscrits provisionalment i que no hagin acreditat el compliment dels requisits de formació seran donats de baixa automàticament mitjançant una resolució del director general competent en matèria d'emergències, que s'ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Disposició final única

Entrada en vigor

Aquest Decret entra en vigor l'endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 5 d'octubre de 2020

 

La presidenta

La consellera d'Administracions Públiques i Modernització

Francesca Lluch Armengol i Socias

Isabel Castro Fernández