Secció I. Disposicions generals
CONSELL DE GOVERN
Núm. 5813
Decret 19/2020, de 3 de juliol, pel qual s’aprova el Pla de Gestió Natura 2000 Serra Grossa
La xarxa ecològica europea Natura 2000 s'ha configurat en aplicació de la Directiva 92/43/CEE del Consell, de 21 de maig de 1992, relativa a la conservació dels hàbitats naturals i de la flora i la fauna silvestres (Directiva d'hàbitats) i de la Directiva 2009/147/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 30 de novembre de 2009, relativa a la conservació de les aus silvestres (Directiva d'aus), les quals estan transposades a l'ordenament jurídic espanyol mitjançant la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del patrimoni natural i de la biodiversitat.
La Xarxa Natura 2000 està formada pels llocs d'importància comunitària (LIC), per les zones especials de conservació (ZEC) i per les zones d'especial protecció per a les aus (ZEPA), i té com a finalitat garantir l'estat de conservació favorable dels tipus d'hàbitats naturals i dels hàbitats de les espècies pels quals aquests espais esmentats s'han inclòs en la Xarxa Natura 2000.
La Comissió Europea, mitjançant la Decisió 2006/613/CE, va adoptar una llista inicial de LIC per a la regió biogeogràfica mediterrània, d'acord amb la Directiva 92/43/CEE. En aquesta llista s'integraven els LIC de les Illes Balears que prèviament havia proposat el Consell de Govern de 3 de març de 2006 i els LIC que s'havien proposat en el Decret 29/2006, de 24 de març, pel qual s'aprova l'ampliació de la llista de LIC a l'àmbit de les Illes Balears. A aquests, s'hi han d'afegir onze LIC de basses temporals mediterrànies a Menorca i Formentera que es van proposar mitjançant l'Acord del Consell de Govern de 24 de setembre de 2010, aprovats per la Decisió 2012/9/UE de la Comissió, de 18 de novembre de 2011, per la qual s'adopta, de conformitat amb la Directiva 92/43/CE del Consell, la cinquena llista actualitzada de llocs d'importància comunitària de la regió biogeogràfica mediterrània.
De la mateixa manera, mitjançant un acord del Consell de Govern, el dia 12 de juliol de 2013 es va aprovar la proposta d'ampliació de la llista de LIC en l'àmbit de les Illes Balears amb la incorporació de l'espai Puig Malet i Santa Eularieta, que va ser aprovada per la Decisió 2015/74 de la Comissió, de 3 de desembre de 2014, per la qual s'adopta la vuitena llista actualitzada de llocs d'importància comunitària de la regió biogeogràfica mediterrània.
Més recentment, el Govern ha declarat ZEC tota una sèrie de llocs d'importància comunitària, en concret, mitjançant l‘Acord de Consell de Govern de 27 de març (BOIB núm. 44, de 28 de març de 2015) pel qual es declaren zones especials de conservació (ZEC) quaranta-sis llocs d'importància comunitària (LIC) de les Illes Balears i l'Acord de Consell de Govern de 22 de maig de 2015 (BOIB núm. 77, de 23 de maig de 2015) pel qual es declaren zones especials de conservació trenta llocs d'importància comunitària (LIC) de les Illes Balears, juntament amb l'aprovació, mitjançant decret, dels plans de gestió corresponents.
D'acord amb els articles 4 i 6 de la Directiva d'hàbitats i 44 i 45 de la Llei 42/2007, les comunitats autònomes, amb un tràmit previ d'informació pública, han de declarar ZEC els LIC, a més de les ZEPA, en l'àmbit territorial propi, i fixar les mesures de conservació necessàries que responguin a les exigències ecològiques dels tipus d'hàbitats naturals i de les espècies d'interès comunitari presents en aquestes àrees.
Les mesures de conservació han d'implicar els plans o els instruments de gestió adequats i les mesures reglamentàries, administratives o contractuals apropiades. La declaració de les ZEC s'ha d'aprovar al més aviat possible i, com a màxim, en un termini de sis anys des de l'adopció de la llista inicial de LIC per a la regió biogeogràfica mediterrània.
D'acord amb la Llei 5/2005, de 26 de maig, per a la conservació dels espais de rellevància ambiental (LECO), correspon al Consell de Govern, mitjançant un acord, la declaració com a ZEC dels LIC que hagin estat seleccionats i designats per la Comissió Europea, seguint el procediment que estableix l'article 9 de la LECO.
Així, en compliment de l'article 9.2.a) de la LECO, el 10 d'octubre de 2014 el Consell de Govern va acordar iniciar el procediment per declarar ZEC els LIC de les Illes Balears que figuren en l'annex I de l'Acord (que inclou l'espai Xarxa Natura 2000 Serra Grossa objecte d'aquest Decret) i facultar el conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Territori —actualment, conseller de Medi Ambient i Territori— per a la tramitació administrativa que correspon per elaborar els documents dels plans o els instruments de gestió de les ZEC. Dins aquest llistat s'inclou l'espai objecte del present pla de gestió: LIC ES5310034 Serra Grossa.
D'acord amb l'article 38.3 de la Llei 5/2005, els plans o els instruments de gestió de les ZEC s'han d'aprovar per mitjà d'un decret del Govern de les Illes Balears.
En l'elaboració del Pla de Gestió Natura 2000 Serra Grossa s'han seguit les directrius de conservació de la Xarxa Natura 2000 a Espanya, aprovades per l'Acord de la Conferència Sectorial de Medi Ambient de 13 de juliol de 2011, que recull la Resolució de 21 de setembre de 2011 de la Secretaria d'Estat de Canvi Climàtic (BOE núm. 244, de 10 d'octubre de 2011) per la qual es publiquen els acords de la Conferència Sectorial de Medi Ambient en matèria de patrimoni natural i biodiversitat.
S'ha dut a terme un procés de participació pública en el qual l'esborrany del Pla de Gestió Natura 2000 Serra Grossa s'ha sotmès a l'audiència dels titulars de drets i interessos legítims mitjançant les associacions i les entitats representatives, les associacions amb objectius de conservació ambiental i la ciutadania possiblement interessada. També s'ha obert un període de participació amb la resta de conselleries i amb les administracions competents en ordenació del territori i urbanística, els ajuntaments afectats i el Consell Insular d'Eivissa.
El Pla de gestió Natura 2000 Serra Grossa s'ha sotmès a informació pública per un període d'un més, segons s'ha anunciat al BOIB núm. 7 de data 16 de gener de 2018, en el tauler d'anuncis del Consell Insular d'Eivissa i dels ajuntaments afectats i en dos diaris de l'illa d'Eivissa.
Finalment, de conformitat amb la Llei 5/2005, el Servei Jurídic i la Secretaria General de la Conselleria de Medi Ambient i Territori i la Comissió de Coordinació de Política Territorial han informat favorablement sobre el Pla de gestió Natura 2000 Serra Grossa.
Per tot això, a proposta del conseller de Medi Ambient i Territori, i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió del dia 3 de juliol de 2020,
DECRET
Article únic
Objecte
S'aprova el Pla de Gestió Natura 2000 Serra Grossa —el contingut del qual figura a l'annex— de l'espai protegit Xarxa Natura 2000 ES5310034 (LIC) Serra Grossa.
Disposició final
Entrada en vigor
Aquest Decret entra en vigor l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Palma, 3 de juliol de 2020
|
La presidenta |
El conseller de Medi Ambient i Territori |
Francesca Lluch Armengol i Socias |
Miquel Mir Gual |
|