Secció I. Disposicions generals
CONSELL DE GOVERN
Núm. 3189
Decret 14/2020, de 8 d’abril, pel qual s’aprova el Pla Director Sectorial de Prevenció i Gestió de Residus Perillosos de les Illes Balears
I
El nivell de desenvolupament de la societat actual va íntimament unit a una demanda creixent de productes i serveis que va lligada a una producció de residus en general i de residus perillosos en particular. En aquest sentit, es posa de manifest la necessitat de desplegar estratègies de planificació i actuació que permetin reduir els efectes negatius associats a la producció i a la gestió d'aquests residus.
L'arxipèlag de les Illes Balears té una fragilitat territorial que ha de ser tinguda en compte en la regulació sectorial, de manera que s'integri el cicle de vida dels productes i materials, no només la fase dels residus.
La Directiva 2008/98/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 19 de novembre de 2008, sobre els residus i per la qual es deroguen determinades directives (DMR), modificada per la Directiva (UE) 2018/851 del Parlament Europeu i del Consell, de 30 de maig, obliga (art. 28.1) les autoritats competents dels estats membres a establir un o diversos plans de gestió de residus que, per separat o en combinació, cobriran tot el territori geogràfic de l'estat membre. Aquests plans han d'establir mesures destinades a protegir el medi ambient i la salut humana mitjançant la prevenció o la reducció dels impactes adversos de la generació de residus, la reducció dels impactes globals de l'ús de recursos i la millora de l'eficàcia d'aquest ús (art. 1).
La Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminats, que transposa la DMR al dret espanyol, obliga (art. 14.2) les comunitats autònomes a elaborar els plans autonòmics de gestió de residus. Aquests plans han de contenir una anàlisi actualitzada de la situació de la gestió dels residus en l'àmbit territorial de la comunitat autònoma, així com una exposició de les mesures per facilitar la reutilització, el reciclatge, la valorització i l'eliminació dels residus, establint objectius de prevenció, preparació per a la reutilització, reciclatge, valorització i eliminació, i l'estimació de la seva contribució a la consecució dels objectius establerts en aquesta Llei i en la resta de normes en matèria de residus i normes ambientals. Els plans han d'incloure els elements que s'assenyalen en l'annex 5 i s'han d'avaluar i revisar, almenys, cada sis anys.
Les previsions contingudes en la Llei 22/2011 s'han d'interpretar a les Illes Balears d'acord amb el model d'organització territorial i institucional que preveu l'Estatut d'autonomia i la legislació que el desplega.
La Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, estableix (art. 30) la competència exclusiva de la Comunitat Autònoma, sens perjudici del que disposa l'article 149.1 de la Constitució, entre d'altres, en les matèries d'ordenació del territori, incloent-hi el litoral (art. 30.3) i la protecció del medi ambient, l'ecologia i els espais naturals protegits, sens perjudici de la legislació bàsica de l'Estat. Normes addicionals de protecció del medi ambient (art. 30.46). Així mateix, estableix que són competències pròpies dels consells insulars (art. 70), a més de les que els són atribuïdes per la legislació estatal, entre altres matèries, l'ordenació del territori, incloent-hi el litoral (art. 70.13).
La Llei 2/2001, de 7 de març, d'atribució de competències als consells insulars en matèria d'ordenació del territori, atribueix als consells insulars (art. 1), amb el caràcter de propis, i en el marc d'allò que disposa la legislació d'ordenació del territori, la competència relativa a l'elaboració i aprovació del pla director sectorial de residus sòlids no perillosos (art. 1.2.b). Així mateix, estableix que correspon al Govern i a l'Administració de la Comunitat Autònoma l'elaboració i aprovació dels plans directors sectorials prevists en les directrius d'ordenació territorial, quan això no correspongui als consells insulars (art. 5.3).
La Llei 6/1999, de 3 d'abril, de les directrius d'ordenació del territori i de mesures tributàries, estableix (art. 67) en relació amb els plans directors sectorials de prevenció i gestió de residus, que l'ordenació, prevenció i gestió dels residus s'ha d'establir mitjançant els plans directors sectorials de prevenció i gestió de residus no perillosos, d'àmbit insular, i el pla director sectorial de prevenció i gestió de residus perillosos, d'àmbit autonòmic.
La Llei 8/2019, de 19 de febrer, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears, d'acord amb les previsions estatutàries i la Llei 2/2001, de 7 de març, d'atribució de competències als consells insulars en matèria d'ordenació del territori, estableix (art. 10.1.a) com a competència del Govern i de l'Administració de la Comunitat Autònoma l'elaboració, la tramitació i l'aprovació del pla director sectorial de prevenció i gestió de residus perillosos, així com el seu seguiment, revisió i modificació, mentre que atribueix a la competència dels consells insulars, com a institucions autonòmiques, i en els seus àmbits territorials respectius (art. 11.1.a), l'elaboració, la tramitació i l'aprovació dels plans directors sectorials de prevenció i gestió de residus no perillosos, així com el seu seguiment, revisió i modificació.
II
El procediment d'elaboració i aprovació dels plans directors sectorials de prevenció i gestió de residus, segons estableix l'article 18 de la Llei 8/2019, de 19 de febrer, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears, és el previst en l'article 13 de la Llei 14/2000, de 21 de desembre, d'ordenació del territori, que, en tot cas, ha d'integrar el component ambiental en totes les fases d'elaboració i aprovació, inclòs el seu seguiment, en els termes que estableix la normativa reguladora d'avaluació ambiental estratègica de plans i programes.
Al procediment previst en la Llei 14/2000, de 21 de desembre, d'ordenació del territori, s'hi han d'afegir les previsions, relatives a la consulta pública, establertes a la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
El Pla Director Sectorial de Prevenció i Gestió de Residus Perillosos de les Illes Balears (PDSPG-RP) ha seguit els tràmits següents:
a) La iniciació del procediment mitjançant la Resolució d'inici del conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca de 28 de setembre de 2017.
b) La consulta pública prèvia, ordenada a la Direcció General d'Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus, mitjançant la Resolució del conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca de 10 de gener de 2018. Entre els dies 17 de gener i 6 de febrer de 2018 es va publicar a la pàgina de Participació Ciutadana (http://participaciociutadana.caib.es) l'enllaç a la consulta pública prèvia a la redacció del Pla de Prevenció i Gestió de Residus Perillosos de les Illes Balears. En aquest període es van enregistrar 169 visites al Pla i es van rebre tres al·legacions.
c) L'aprovació inicial del Pla, mitjançant la Resolució del conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca de 12 de desembre de 2018, amb l'objecte i l'abast que defineix la documentació tècnica que s'adjunta a la Resolució i que comprèn la documentació substantiva i ambiental consistent en el diagnòstic del Pla Director de Prevenció i Gestió de Residus Perillosos de les Illes Balears; el Pla Director de Prevenció i Gestió de Residus Perillosos de les Illes Balears (text normatiu), i l'Estudi ambiental estratègic.
d) La informació pública del Pla acordada mitjançant la Resolució del conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca de 14 de desembre de 2018, publicada en el BOIB núm. 162, de 27 de desembre. Del 28 de desembre de 2018 i fins al 5 de març de 2019 es va publicar a la pàgina de Participació Ciutadana (http://participaciociutadana.caib.es). En aquest període es van enregistrar 229 visites al Pla.
e) Simultàniament a la informació pública, es va sotmetre el PDSPG-RP, acompanyat de l'Estudi ambiental estratègic, a consulta de les administracions públiques afectades i de les entitats que poguessin estar afectades per l'aprovació del Pla (art. 13.2.c de la Llei 14/2000, en relació amb l'art. 22 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental).
f) Durant el tràmit d'informació pública i consulta de les administracions públiques interessades es van formular 16 al·legacions, que suposen un total de 90 aportacions.
g) Per la Resolució del conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca de 7 de maig de 2019, es va obrir un segon tràmit d'informació pública de dos mesos en el procediment d'elaboració del PDSPG-RP (art 13.2.c de la Llei 14/2000, en relació amb l'article 10.2.f), mitjançant la publicació d'anunci en el BOIB núm. 65, de 14 de maig de 2019, i en els diaris d'Eivissa, Mallorca i Menorca el 14 de maig de 2019. Durant aquest tràmit hi va haver una única al·legació, la qual ja s'havia presentat en el primer tràmit d'informació pública.
h) Mitjançant un ofici del director general d'Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus de 14 de maig de 2019, es va acomplir el tràmit d'audiència en el procediment d'elaboració del Pla a la Delegació del Govern de les Illes Balears.
i) La declaració ambiental estratègica favorable respecte del PDSPG-RP formulada mitjançant l'Acord del Ple de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears de 31 d'octubre de 2019 amb determinats condicionants, publicat en el BOIB núm. 11, de 25 de gener de 2020.
j) L'informe favorable del PDSPG-RP de la Comissió de Coordinació de Política Territorial, reunida en sessió el 29 de gener de 2020.
III
El Pla Director Sectorial de Prevenció i Gestió de Residus Perillosos de les Illes Balears consta d'un diagnòstic, que es pot consultar a la pàgina web del Servei de Residus i Sòls Contaminats (http://residus.caib.es), així com d'un text normatiu amb dinou articles, dividits en quatre capítols, tres disposicions transitòries i cinc annexos.
El capítol I, sota la rúbrica de «Disposicions generals» (art. 1 a 5), es refereix al concepte i a l'objecte del Pla; al seu àmbit d'aplicació, tant territorial com material; al repartiment competencial i de responsabilitats entre les distintes administracions públiques i els gestors públics i privats; així com als principis generals en què es basa el Pla, i als seus objectius estratègics.
Aquest Pla Director (art. 1) és l'instrument d'ordenació territorial que té per objecte regular la incidència territorial de la política sectorial de residus perillosos a les Illes Balears, ordenant les infraestructures i els equipaments necessaris i definint el model de prevenció i gestió de residus, d'acord amb la legislació vigent.
Pel que fa a l'àmbit d'aplicació (art. 2), cal indicar que comprèn tot el territori de les Illes Balears, i el seu àmbit material comprèn tots els residus, classificats com a perillosos per la normativa europea i estatal, que es generin i gestionin a les Illes Balears.
El repartiment competencial s'ajusta a les previsions contingudes en la Llei 2/2001, de 7 de març, d'atribució de competències als consells insulars en matèria d'ordenació del territori, i a la Llei 8/2019, de 19 de febrer, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears.
Els principis generals (art. 4) en què es basa aquest Pla s'articulen en dotze apartats, que recullen els principis bàsics que estableix la normativa europea, estatal i autonòmica sobre la matèria.
Són d'especial importància els objectius estratègics del Pla (art. 5), que es despleguen en setze apartats i es concreten, detalladament, en l'annex 1.
El capítol II, sota la rúbrica de «Programes, objectius estratègics, línies estratègiques, mesures i seguiment de les mesures» (art. 6 i 7), remet als annexos 1 i 2, que són els que regulen, de manera detallada, aquestes qüestions.
El capítol III (art. 8 a 12) es refereix a les instal·lacions previstes en el Pla per gestionar residus perillosos, tant als abocadors com a les instal·lacions per eliminar residus que contenen amiant, i a les instal·lacions mixtes per gestionar residus perillosos i no perillosos, així com a l'informe de l'Administració hidràulica en el moment de la selecció de les ubicacions dels abocadors i de les instal·lacions en l'àmbit de les seves competències.
Les novetats més importants en aquest capítol són que l'eliminació d'aquests residus a través dels abocadors es deixa, en principi, a la iniciativa privada i no constitueix un servei públic autonòmic, i que es regulen els requisits generals d'aquests abocadors amb una remissió a l'annex 1 del Reial decret 1481/2001, de 27 de desembre, i el procediment mitjançant el qual els interessats en la construcció d'un abocador d'aquest tipus formulen la sol·licitud prèvia davant la conselleria, en un termini establert, i amb posterioritat a les sol·licituds d'autorització adients per a un nou abocador o l'ampliació d'un d'existent.
Pel que fa a les instal·lacions per eliminar residus que contenen amiant (art. 10) i a les instal·lacions mixtes per gestionar residus perillosos i no perillosos (art. 11), la novetat més important és que aquesta eliminació es pot dur a terme als abocadors de residus no perillosos prevists en els plans directors sectorials de residus dels consells insulars, amb determinats requisits.
El capítol IV, sota la rúbrica de «Relació amb altres instruments d'ordenació territorial i urbanística, estudi economicofinancer, llocs històricament contaminats, vigència, seguiment, revisió i modificació del Pla i declaració d'utilitat pública» (art. 13 a 19), recull les previsions contingudes en la Llei 14/2000, de 21 de desembre, d'ordenació territorial de les Illes Balears, pel que fa a l'aplicació al Pla Director Sectorial de Prevenció i Gestió de Residus no Perillosos, en relació amb altres instruments d'ordenació territorial i urbanística, i els programes locals de prevenció i gestió de residus. Es preveu la prevalença del Pla sobre altres instruments d'ordenació territorial, la vinculació del planejament urbanístic i dels programes locals de prevenció i gestió de residus, i l'obligació d'adaptació.
Les previsions relatives a l'estudi economicofinancer (art. 16) i els llocs històricament contaminats (art. 17) són una conseqüència del que preveu la legislació d'ordenació del territori i de residus amb relació al contingut d'aquest Pla, i consten en els annexos 5 i 6.
La vigència del Pla (art. 18) és de sis anys i es preveu fer-ne el seguiment a través d'avaluacions parcials cada tres anys. La revisió o modificació es durà a terme d'acord amb el que preveu la legislació d'ordenació territorial. Una menció especial és la relativa a la modificació d'aquest Pla una vegada seleccionades les ubicacions i les característiques dels abocadors i les instal·lacions per eliminar residus perillosos, així com de les deixalleries municipals que, en un termini establert, s'hauran d'ampliar als residus perillosos.
Una vegada aprovada definitivament la modificació d'aquest Pla per incloure-hi les ubicacions i les característiques generals de les obres i les instal·lacions, i de les deixalleries municipals (art. 19), es preveu que aquesta aprovació definitiva dugui implícita la declaració d'utilitat pública de les obres, instal·lacions i serveis, als efectes prevists en la legislació expropiatòria.
Les disposicions transitòries (tres) es refereixen a l'ampliació dels serveis de les deixalleries municipals, tal com està previst en la llei autonòmica de residus, amb la previsió de la convocatòria de subvencions per ampliar les deixalleries als residus perillosos d'origen domèstic; al termini per presentar les sol·licituds prèvies dels promotors interessats a obrir un abocador de residus perillosos (disposició transitòria segona), i a l'adaptació del Pla Director Sectorial de Residus no Perillosos de Mallorca i dels altres consells insulars, així com dels ajuntaments, aquests darrers en el que es refereix als seus instruments urbanístics i sectorials (disposició transitòria tercera).
El Pla conte també sis annexos relatius als programes, objectius estratègics, línies estratègiques i mesures del Pla, amb un total de sis programes; al seguiment de les mesures del Pla (annex 2); als requisits d'ubicació d'abocadors de residus perillosos, que comprèn determinades restriccions i limitacions, així com unes excepcions a aquestes restriccions i limitacions (annex 3). Els annexos 4 i 5 es refereixen a l'estudi economicofinancer i a llocs històricament contaminats per l'eliminació de residus i mesures per rehabilitar-los, i són una conseqüència de les previsions contingudes en la legislació d'ordenació del territori i residus quant a les previsions d'aquest Pla Director Sectorial.
Per tot això, de conformitat amb el que estableix l'article 13.2.d) de la Llei 14/2000, de 21 de desembre, d'ordenació territorial, a proposta del conseller de Medi Ambient i Territori, i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió del dia 8 d'abril de 2020.
DECRET
Article únic
Aprovació definitiva del Pla Director Sectorial de Prevenció i Gestió de Residus Perillosos de les Illes Balears
S'aprova definitivament el Pla Director Sectorial de Prevenció i Gestió de Residus Perillosos de les Illes Balears, que s'adjunta com a annex a aquest Decret.
Disposició final única
Aquest Decret s'ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i entrarà en vigor l'endemà de la publicació formant part de l'ordenament jurídic com a disposició reglamentària.
Palma, 8 d'abril de 2020
|
El vicepresident, president per suplencia del Consell de Govern (Art. 2 del Decret 9/2019, de 2 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears) |
El conseller de Medi Ambient i Territori |
Juan Pedro Yllanes Súarez |
Miquel Mir i Gual |
|
PLA DIRECTOR SECTORIAL DE PREVENCIÓ I GESTIÓ DE RESIDUS PERILLOSOS DE LES ILLES BALEARS
(PDSPG-RP IB)
INDEX
Capítol I
Disposicions generals
Article 1. Concepte i objecte
Article 2. Àmbit d'aplicació
Article 3. Repartiment competencial i de responsabilitats
Article 4. Principis generals
Article 5. Objectius estratègics del Pla
Capítol II
Programes, objectius estratègics, línies estratègiques, mesures i seguiment de les mesures
Article 6. Programes, objectius estratègics, línies estratègiques i mesures
Article 7. Seguiment de les mesures
Capítol III
Instal·lacions per gestionar residus perillosos
Article 8. Instal·lacions previstes per gestionar els residus perillosos
Article 9. Abocadors per eliminar residus perillosos
Article 10. Instal·lacions per eliminar els residus que contenen amiant
Article 11. Instal·lacions mixtes per gestionar residus perillosos i no perillosos
Article 12. Informe de l'Administració hidràulica de les Illes Balears
Capítol IV
Relació del Pla Director Sectorial de Residus Perillosos amb altres instruments d'ordenació territorial, els instruments d'ordenació urbanística i programes locals. Estudi economicofinancer, llocs històricament contaminats, vigència, seguiment, revisió i modificació del Pla
Article 13. Relació amb els instruments d'ordenació territorial
Article 14. Vinculació al planejament urbanístic i als programes locals de prevenció i gestió de residus
Article 15. Obligació d'adaptació
Article 16. Estudi economicofinancer
Article 17. Llocs històricament contaminats per l'eliminació de residus i mesures per rehabilitar-los
Article 18. Vigència, seguiment, revisió i modificació
Article 19. Declaració d'utilitat pública
Disposició transitòria primera
Ampliació del servei de les deixalleries municipals
Disposició transitòria segona
Termini per presentar les sol·licituds a què es refereix l'article 9
Disposició transitòria tercera
Adaptació del Pla Director Sectorial de Residus no Perillosos de Mallorca i d'altres consells insulars, així com dels instruments d'ordenació urbanística i dels programes locals de prevenció i gestió de residus
ANNEX 1
Programes, objectius estratègics, línies estratègiques i mesures del Pla
Programa 1
Desplegament normatiu
Línia estratègica 1.1. Complementació de la normativa existent a la comunitat autònoma en matèria de residus perillosos.
Mesura 1.1.1. Elaboració, juntament amb la Conselleria de Salut i Consum, d'un nou decret de regulació de la gestió dels residus sanitaris a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
Línia estratègica 1.2. Desplegament de normes addicionals de protecció de la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminats.
Mesura 1.2.1. Declaracions de subproductes i de fi de condició de residu.
Programa 2
Prevenció
Línia estratègica 2.1. Foment de la minimització en la generació de residus.
Mesura 2.1.1. Promoció de la inversió en matèria de minimització de residus perillosos.
Mesura 2.1.2. Promoció de la prevenció de residus perillosos a través de l'Oficina de Prevenció i Gestió de Residus.
Mesura 2.1.3. Elaboració de programes municipals de prevenció i gestió.
Línia estratègica 2.2. Desenvolupament d'instruments tècnics per a la minimització de residus perillosos.
Mesura 2.2.1. Metodologia per a la realització de l'estudi de minimització.
Mesura 2.2.2. Elaboració de manuals tècnics de prevenció de residus.
Mesura 2.2.3. Proposta de text normatiu de criteris mediambientals i de prevenció de la generació de residus.
Programa 3
Gestió
Línia estratègica 3.1. Millores en les infraestructures de gestió de residus perillosos.
Mesura 3.1.1. Promoció de la inversió de projectes de construcció, millora o ampliació de deixalleries municipals.
Línia estratègica 3.2. Optimització de la gestió dels residus perillosos generats a les Illes Balears.
Mesura 3.2.1. Ajuts econòmics R+D+I per al foment de la valorització de residus perillosos.
Mesura 3.2.2. Foment de la retirada de l'amiant.
Mesura 3.2.3. Elaboració d'un estudi de les diferents alternatives sobre la gestió dels residus perillosos procedents de les deixalleries de les Illes Balears.
Mesura 3.2.4. Servei obligatori de recollida de residus domèstics perillosos a les deixalleries municipals de les Illes Balears.
Mesura 3.2.5. Estudi de la proporció i tipus de residus perillosos continguts en les diferents fraccions de residus domèstics, comercials i industrials.
Mesura 3.2.6. Servei de recollida de residus perillosos als centres educatius de les Illes Balears.
Mesura 3.2.7. Estudi de viabilitat i eficàcia de subvenció de trasllats de residus (estudi de noves modalitats).
Mesura 3.2.8. Remissió dels plans de recepció i manipulació de residus aprovats per les entitats gestores dels ports, i de la memòria anual de gestió de residus.
Mesura 3.2.9. Concessió d'autorització administrativa prevista en la Llei 22/2011 per a les operacions de tractament de determinats sediments dragats.
Mesura 3.2.10. Foment de la preparació per a la reutilització de RAEE perillosos i dels seus components, subconjunts i consumibles.
Mesura 3.2.11. Pla d'actuació ambiental en els camps de tir.
Programa 4
Seguiment i control
Línia estratègica 4.1. Millora de la informació sobre la generació, la gestió i la. traçabilitat dels residus mitjançant procediments administratius telemàtics.
Mesura 4.1.1. Desenvolupament d'un sistema informàtic integrat de notificacions i gestió d'expedients de residus (SINGER).
Mesura 4.1.2. Posada en funcionament d'una aplicació informàtica per al control dels fluxos de residus.
Mesura 4.1.3. Projecte de deixalleries intel·ligents.
Mesura 4.1.4. Implantació d'una aplicació informàtica per a la tramitació telemàtica dels certificats de destrucció dels vehicles al final de la vida útil.
Línia estratègica 4.2. Reforç de les activitats d'inspecció, control i vigilància de les instal·lacions de tractament i producció de residus.
Mesura 4.2.1. Millora de la vigilància i la inspecció en l'àmbit de la producció i la gestió de residus.
Mesura 4.2.2. Millora de la qualitat, la representativitat i la robustesa de les dades de producció de residus de construcció i demolició.
Programa 5
Formació, educació ambiental i comunicació
Línia estratègica 5.1. Actuacions de formació en matèria de residus.
Mesura 5.1.1. Formació destinada a productors, transportistes i gestors de residus.
Mesura 5.1.2. Formació en l'àmbit empresarial.
Mesura 5.1.3. Cursos de formació destinats als constructors i al personal tècnic relacionat amb la construcció.
Mesura 5.1.4. Cursos de formació destinats als coordinadors ambientals dels centres educatius.
Línia estratègica 5.2. Actuacions de comunicació i educació ambiental.
Mesura 5.2.1. Campanya informativa destinada als productors de residus.
Mesura 5.2.2. Elaboració de publicacions didàctiques.
Mesura 5.2.3. Xerrades i activitats relacionats amb els residus en els centres educatius.
Mesura 5.2.4. Campanyes de sensibilització i informació dirigides al públic en general.
Programa 6
Coordinació administrativa
Mesura 6.1.1. Comissió de Residus de les Illes Balears.
Mesura 6.1.2. Participació i col·laboració en la comissió de coordinació en matèria de residus i en els grups de treball especialitzats.
ANNEX 2
Seguiment de les mesures del Pla Director Sectorial de Prevenció i Gestió de Residus Perillosos de les Illes Balears
ANNEX 3
Requisits d'ubicació d'abocadors de residus perillosos
ANNEX 4
Estudi economicofinancer del Pla Director Sectorial de Prevenció i Gestió de Residus Perillosos de les Illes Balears
ANNEX 5
Llocs històricament contaminats per eliminació de residus i mesures per rehabilitar-los
Capítol I Disposicions generals
Article 1
Concepte i objecte
El Pla Director Sectorial de Prevenció i Gestió de Residus Perillosos de les Illes Balears (PDSPG-RP) és l'instrument d'ordenació territorial que té per objecte regular la incidència territorial de la política sectorial en matèria de residus perillosos a les Illes Balears, ordenant les infraestructures i els equipaments necessaris i definint el model de prevenció i gestió de residus perillosos de les Illes Balears, d'acord amb el que preveuen els articles 11 i 12 de la Llei 14/2000, de 21 de desembre, d'ordenació territorial, l'article 14.2 i l'annex III de la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminats, i el títol II de la Llei 8/2019, de 19 de febrer, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears.
Article 2
Àmbit d'aplicació
1. L'àmbit territorial d'aplicació del Pla comprèn tot el territori de les Illes Balears, que inclou les illes de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, així com les altres illes menors adjacents.
2. L'àmbit material d'aplicació del Pla comprèn tots els residus classificats com a perillosos, d'acord amb la Decisió de la Comissió, de 18 de desembre de 2014, per la qual es modifica la Decisió 2000/532/CE, sobre la llista de residus, de conformitat amb la Directiva 2008/98/CE, del Parlament Europeu i del Consell, modificada per la Directiva (UE) 2018/851 del Parlament Europeu i del Consell, de 30 de maig, així com amb l'annex III de la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminats, relatiu a les característiques dels residus que permeten qualificar-los com a perillosos i aquells que pugui aprovar el Govern de l'Estat, de conformitat amb allò que estableix la normativa europea o els convenis internacionals dels quals Espanya en sigui part, incloent-hi els recipients o envasos que els hagin contingut, que es generen i gestionen en l'àmbit territorial d'aplicació del Pla, amb independència de l'activitat en la qual es produeixin (domèstics, comercials i industrials).
Article 3
Repartiment competencial i de responsabilitats
1. El repartiment competencial entre el Govern i l'Administració autonòmica i els consells insulars és el previst en la Llei 2/2001, de 7 de març, d'atribució de competències als consells insulars en matèria d'ordenació del territori, i en els articles 10 i 11 de la Llei 8/2019, de 19 de febrer, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears, sens perjudici de les competències dels municipis.
2. El repartiment competencial i les responsabilitats del Govern i de l'Administració autonòmica i els consells insulars en les instal·lacions mixtes per al tractament conjunt de residus perillosos i no perillosos es regulen en l'article 11 d'aquest Pla, en relació amb l'article 17.3 de la Llei 8/2019, de 19 de febrer, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears.
3. Les responsabilitats dels gestors privats o públics són les establertes en les respectives autoritzacions administratives atorgades d'acord amb el que preveu la legislació i la planificació en matèria de residus.
Article 4
Principis generals
Els principis generals en què es basa aquest Pla són els següents:
1. Principi de protecció de la salut humana i del medi ambient, consistent en el fet que la gestió dels residus s'ha de dur a terme sense posar en perill la salut humana i sense danyar el medi ambient, evitant riscs per a l'aigua, l'aire, el sòl, la fauna o la flora, ni atemptar contra paisatges o llocs d'especial interès legalment protegits.
2. Principi de jerarquia de residus, d'acord amb l'ordre de prelació següent:
1r. Prevenció.
2n. Preparació per a la reutilització.
3r. Reciclatge.
4t. Altres formes de valorització material.
5è. Valorització energètica.
6è. Eliminació.
Aquest ordre de prelació es pot alterar en els termes prevists en l'article 6.3 de la Llei 8/2019, de 19 de febrer, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears, i en relació amb l'article 8.2 de la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminats.
3. Principi de precaució, consistent en el fet que la cautela ha de prevaler en cas d'incertesa científica, i s'ha d'aplicar quan s'hagin detectat els efectes potencialment perillosos d'un fenomen, d'un producte o d'un procediment, mitjançant una avaluació científica i objectiva que no permeti determinar el risc amb certesa suficient.
4. Principi de sostenibilitat, consistent en el fet que la gestió dels residus ha de tenir en compte no únicament els efectes de la gestió d'aquests, sinó també altres àmbits (consums, emissions al medi hídric i atmosfèric, etc.), de manera que es puguin reduir els impactes globals associats a tot el cicle de vida dels productes.
5. Principi de contribució a l'economia circular, consistent en la reducció de l'ús dels recursos naturals no renovables, reutilitzant en el cicle de producció els materials continguts en els residus com a matèries primeres secundàries, sempre que quedi garantida la salut de les persones i la protecció del medi ambient.
6. Principi de qui contamina paga, consistent en el fet que les persones o entitats productores de residus han de ser les responsables d'assumir els costs relatius a la gestió d'aquests, i s'han de repercutir els costos reals en el preu de gestió dels residus perillosos, per garantir que rebin un tractament adequat.
7. Principi de responsabilitat del productor, consistent en el fet que les persones físiques o jurídiques que desenvolupin, fabriquin, processin, tractin, venguin o importin productes de forma professional vegin incrementada la seva responsabilitat sobre el producte que es posa en el mercat, amb les obligacions següents:
a) Dissenyar productes amb menor impacte ambiental, aptes per a usos múltiples i duradors.
b) Acceptar la devolució de productes reutilitzables i l'entrega dels residus generats, i assumir la responsabilitat financera d'aquestes activitats, així com oferir al públic informació accessible sobre en quina mesura el producte és reutilitzable i reciclable.
c) Establir sistemes de dipòsit que garanteixin la devolució de les quantitats dipositades i el retorn del producte per reutilitzar-lo o del residu per tractar-lo.
d) Responsabilitzar-se totalment o parcialment de l'organització de la gestió dels residus.
e) Utilitzar materials procedents de residus en la fabricació de productes.
f) Proporcionar informació sobre la posada en el mercat de productes que amb l'ús es converteixen en residus.
g) Informar sobre la repercussió econòmica en el producte del compliment de les obligacions derivades de la responsabilitat ampliada.
8. Principi de proximitat i autosuficiència, consistent a afavorir que el tractament dels residus es faci en instal·lacions pròximes a les zones de generació, i que la comunitat autònoma tengui capacitat suficient per al tractament de residus perillosos que s'hi generen, en els termes prevists en l'article 7 de la Llei 8/2019, de 18 de febrer, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears, així com el fet que la Comunitat Autònoma hagi d'afavorir les condicions necessàries perquè el màxim de residus perillosos generats a les Balears destinats a l'eliminació es tractin dins el territori de la comunitat autònoma, sempre que l'aplicació d'aquest principi no provoqui, de manera injustificada, donar un pitjor tractament als residus perillosos segons el principi de jerarquia.
9. Principis d'accés a la informació, transparència i participació en matèria de residus, consistents en els drets de la ciutadania, reconeguts en la legislació vigent, a l'accés a la informació en matèria de residus en poder de les administracions públiques, i la transparència i la participació del públic en l'elaboració dels plans, programes i disposicions de caràcter general en matèria de residus, en els termes prevists en la Llei 27/2006, de 18 de juliol, per la qual es regulen els drets d'accés a la informació, de participació pública i d'accés a la justícia en matèria de medi ambient, i en la Llei 4/2011, de 31 de març, de la bona administració i del bon govern de les Illes Balears.
10. Principi de lleialtat institucional i de cooperació i col·laboració, consistents en el deure jurídic de caràcter unilateral o bilateral, previst en la legislació vigent, que imposa a tots els ens territorials competents en matèria de residus a comportar-se d'acord amb els criteris de bona fe i de lleialtat o fidelitat al sistema, respectant l'exercici legítim de les competències de les altres administracions públiques sobre la matèria; ponderant, amb l'actuació de les competències pròpies, la totalitat dels interessos públics implicats; facilitant a les altres administracions la informació sobre la pròpia gestió que sigui rellevant, i prestant, en l'àmbit propi, la cooperació i l'assistència activa que les altres administracions necessitin per al compliment de les seves tasques.
11. Principi de protecció i regeneració del sòl, consistent a evitar que el sòl, que és un dels medis receptors de la contaminació més sensible i vulnerable, es contamini, així com en la recuperació dels sòls contaminats i en la lluita contra els processos que en provoquen la degradació i l'erosió.
12. Principi de contribució a la lluita contra el canvi climàtic, consistent en el fet que la gestió correcta dels residus perillosos contribueixi de manera efectiva a reduir l'emissió de gasos d'efecte hivernacle del canvi climàtic.
Els principis generals d'aquest Pla s'han d'interpretar d'acord amb la normativa comunitària, estatal i autonòmica aplicable.
Article 5
Objectius estratègics del Pla
Els objectius estratègics del Pla són els següents:
a) Desplegar la normativa específica que esdevengui necessària per aplicar les mesures previstes en aquest Pla.
b) Garantir una adequada gestió dels residus perillosos generats i el compliment estricte de la jerarquia de residus establerta en la Directiva 2008/98/CE sobre els residus modificada per la Directiva (UE) 2018/851 i en la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminats.
c) Reduir un 10 %, abans del 2021, la generació de residus perillosos a les Illes Balears respecte a l'any 2010, sobre la base dels quilograms per habitant i any calculats d'acord amb l'índex de pressió humana (IPH).
d) Recollir selectivament i gestionar correctament el 100 % dels residus perillosos generats a les Illes Balears abans del 2024.
e) Disposar de les instal·lacions de valorització i eliminació de residus perillosos que siguin necessàries a les Illes Balears, en aplicació dels principis d'autosuficiència i proximitat, sense que això comporti l'obligatorietat de disposar de tota la gamma d'instal·lacions de valorització final a la comunitat autònoma.
f) Establir ajuts econòmics per proporcionar incentius per a l'aplicació de la jerarquia de residus.
g) Fomentar el desenvolupament eficaç dels estudis de minimització de residus que es basin en la minimització de la perillositat dels residus i el seu volum en els processos productius.
h) Fomentar l'aplicació de les millors tècniques disponibles relatives a la prevenció de residus en els sectors que generen residus perillosos.
i) Ampliar el servei de les deixalleries municipals de manera que, en el termini de 24 mesos des de l'aprovació de la Llei 8/2019, de 19 de febrer, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears, tots els municipis de les Illes Balears garanteixin la recepció i la recollida gratuïta dels residus perillosos d'origen domèstic en aquestes instal·lacions, sens perjudici d'altres sistemes de recollida separada, especialment els establerts pels sistemes col·lectius de responsabilitat ampliada del productor.
j) Afavorir la coordinació entre l'ens del sector públic instrumental Ports de les Illes Balears, l'Autoritat Portuària de l'Estat i la conselleria competent en matèria de residus per millorar la gestió dels residus perillosos generats als ports de les Illes Balears.
k) Garantir la conservació dels sòls i promoure'n la regeneració.
l) Millorar la informació sobre la generació i la gestió dels residus, així com la traçabilitat d'aquests, mitjançant els procediments administratius de control i els mitjans telemàtics.
m) Reforçar les activitats d'inspecció, control i vigilància de les instal·lacions de tractament i de producció de residus, aplicant-hi el principi de jerarquia, i garantint la protecció de la salut humana i del medi ambient.
n) Desenvolupar i millorar les eines d'informació, difusió i comunicació entre la ciutadania i els agents econòmics i socials en relació amb la producció i la gestió de residus perillosos a les Illes Balears.
o) Fomentar la sensibilització i la conscienciació social en matèria de prevenció i gestió de residus perillosos.
p) Millorar la col·laboració, la cooperació i la coordinació entre les diferents administracions competents en matèria de planificació i gestió de residus perillosos.
Capítol II Programes, objectius estratègics, línies estratègiques, mesures i seguiment de les mesures
Article 6
Programes, objectius estratègics, línies estratègiques i mesures
El Pla Director Sectorial de Prevenció i Gestió de Residus Perillosos de les Illes Balears comprèn un total de sis programes que es despleguen en objectius estratègics, línies estratègiques i mesures, i que s'esmenten en l'annex 1.
Article 7
Seguiment de les mesures
El seguiment de les mesures previst en l'annex 1 es fa mitjançant el càlcul d'un conjunt d'indicadors de seguiment dels objectius del Pla, segons els programes, en els termes que s'estableixen en l'annex 2.
Capítol III Instal·lacions per gestionar residus perillosos
Article 8
Instal·lacions previstes per gestionar residus perillosos
Les instal·lacions previstes en aquest Pla per gestionar els residus que tenen la consideració de perillosos són les següents:
1. Els abocadors per eliminar els residus perillosos.
2. Les instal·lacions per eliminar els residus d'amiant.
3. Les instal·lacions mixtes per gestionar residus perillosos i no perillosos.
Article 9
Abocadors per eliminar residus perillosos
1. L'eliminació de residus perillosos a través dels abocadors de residus perillosos a les Illes Balears es deixa a la iniciativa privada i no constitueix un servei públic autonòmic, llevat que, davant l'absència d'iniciativa privada, el Govern de les Illes Balears es plantegi la necessitat de declarar-la com a servei públic.
2. Els abocadors per eliminar residus perillosos han de complir els requisits generals prevists en l'annex I del Reial decret 1481/2001, de 27 de desembre, pel qual es regula l'eliminació de residus mitjançant dipòsit en abocador, i els criteris i els procediments d'admissió de residus establerts en la Decisió 2003/33/CE, de 19 de desembre de 2002, per la qual s'estableixen els criteris i procediments d'admissió de residus als abocadors d'acord amb l'article 16 i l'annex II de la Directiva 1999/31/CEE.
El disseny i la construcció dels abocadors s'ha de basar en les millors tècniques disponibles en cada moment i ha d'incorporar les condicions que estableixi l'autorització emesa per l'òrgan competent en matèria de residus i les que estableixi la declaració d'impacte ambiental.
En el cas que l'abocador per eliminar residus perillosos estigui sotmès a l'autorització ambiental integrada, d'acord amb la seva normativa d'aplicació, l'òrgan competent per atorgar-la ha d'incorporar les condicions de la direcció general competent en matèria de residus.
3. Els promotors interessats en la construcció d'un abocador de residus perillosos a les Illes Balears han de formular davant la conselleria competent en matèria de residus una sol·licitud prèvia que ha de tenir el contingut previst en l'article 66 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i ha d'anar acompanyada de la documentació gràfica i escrita següent:
a) La ubicació de l'abocador, que ha de complir els requisits establerts en l'annex 3 d'aquest Pla.
b) La descripció de les característiques bàsiques de la instal·lació.
c) Un estudi hidrogeològic de l'emplaçament proposat.
4. Les sol·licituds esmentades en l'apartat anterior s'han de formular en el termini que estableix la disposició transitòria segona. Transcorregut aquest termini, el Govern de les Illes Balears valorarà la possibilitat i la conveniència de noves autoritzacions d'abocadors de residus perillosos, de manera que es garanteixi l'adequada gestió dels residus perillosos generats a les Illes Balears i la protecció dels recursos naturals.
5. Les sol·licituds d'autorització d'un nou abocador de residus perillosos o d'ampliació d'un existent han de tenir el contingut que estableix l'article 8 del Reial decret 1481/2001.
Article 10
Instal·lacions per eliminar els residus que contenen amiant
1. L'eliminació dels residus perillosos que contenen amiant es pot dur a terme als abocadors per a residus perillosos esmentats en l'article anterior d'aquest Pla o als abocadors de residus no perillosos prevists en els plans directors sectorials de residus dels consells insulars.
2. L'eliminació dels residus perillosos que contenen amiant als abocadors de residus no perillosos, esmentats en l'apartat anterior, ha de complir amb les determinacions següents:
a) L'autorització de la conselleria competent en matèria de residus, en els termes que estableix l'article 27 de la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminats.
b) El compliment dels requisits establerts en l'annex II del Reial decret 1481/2001 i de les condicions previstes en la corresponent autorització administrativa de la instal·lació.
3. L'eliminació de residus que contenen amiant als abocadors o instal·lacions per gestionar residus no perillosos s'ha de regular en els plans directors sectorials de residus dels consells insulars, sens perjudici de l'aplicació directa de les previsions contingudes en aquest Pla.
4. Els consells insulars poden establir tarifes específiques per tractar residus perillosos que contenen amiant als abocadors de residus no perillosos i han de donar servei, com a mínim, a tots els usuaris de l'àmbit territorial d'aplicació dels plans directors sectorials per gestionar residus no perillosos. En tot cas, el transport i el tractament dels residus de construcció que contenen amiant estan exclosos dels serveis públics insularitzats.
Article 11
Instal·lacions mixtes per gestionar residus perillosos i no perillosos
1. Les instal·lacions mixtes són les que gestionen residus que presenten fraccions perilloses i no perilloses.
2. El Govern de les Illes Balears i els consells insulars poden incloure en la seva planificació instal·lacions mixtes per tractar les fraccions perilloses i no perilloses dels residus esmentats en aquest article, d'acord amb l'article 17.3 de la Llei 8/2019, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears, i aquestes instal·lacions s'han de regular en els plans directors sectorials dels consells insulars, sens perjudici de l'aplicació directa de les previsions contingudes en aquest Pla.
3. Les instal·lacions mixtes per tractar els residus d'aparells elèctrics i electrònics (RAEE), residus de construcció i demolició (RCD), residus voluminosos, residus sanitaris i residus d'origen animal inclosos en l'àmbit d'aplicació de la Llei 22/2011, de 28 de juliol, no constitueixen, en el que es refereix a les fraccions perilloses, un servei públic de titularitat autonòmica i, en conseqüència, s'ha de dur a terme en règim de lliure competència i concurrència, fora del servei públic.
4. Les instal·lacions mixtes públiques dels consells insulars que duguin a terme activitats de tractament de les fraccions no perilloses dels residus prevists en l'apartat anterior, en règim de servei públic insularitzat, també poden dur a terme operacions de tractament de les fraccions perilloses d'aquests mateixos residus.
Els operadors d'aquestes instal·lacions poden dur a terme activitats de tractament de les fraccions perilloses d'aquests tipus de residus, amb l'autorització de la conselleria competent en matèria de residus i el consentiment del consell insular corresponent.
Article 12
Informe de l'Administració hidràulica de les Illes Balears
La selecció de les ubicacions dels abocadors i les instal·lacions per eliminar residus perillosos han de comptar, en tot cas, amb un informe de l'Administració hidràulica de les Illes Balears, en relació amb les seves competències i amb les previsions contingudes en la legislació d'aigües i la planificació hidrològica.
Capítol IV Relació del Pla Director Sectorial de Residus Perillosos amb altres instruments d'ordenació territorial, els instruments d'ordenació urbanística i programes locals. Estudi economicofinancer, llocs històricament contaminats, vigència, seguiment, revisió i modificació del Pla
Article 13
Relació amb els instruments d'ordenació territorial
El Pla Director Sectorial de Prevenció i Gestió de Residus Perillosos de les Illes Balears preval, en cas de conflicte, sobre els plans territorials insulars i altres plans directors sectorials, especialment els de residus, en allò que es refereix als residus perillosos, ja que les determinacions d'aquest Pla tenen caràcter més específic per raó de la matèria, d'acord amb el que preveu l'article 14.3 de la Llei 14/2000, de 21 de desembre, d'ordenació territorial.
Article 14
Vinculació dels instruments d'ordenació urbanística i dels programes locals de prevenció i gestió de residus
1. Les previsions contingudes en aquest Pla Director Sectorial de Prevenció i Gestió de Residus Perillosos són vinculants per als instruments d'ordenació urbanística i els programes locals de prevenció i gestió de residus que incloguin o facin referència a residus perillosos, atès que aquest Pla regula aspectes en què són predominants els interessos públics de caràcter supramunicipal.
2. En particular, la ubicació dels abocadors, les instal·lacions i les infraestructures de tractament de residus perillosos prevists en aquest Pla és vinculant per als instruments d'ordenació urbanística i és d'aplicació directa, sens perjudici de la modificació d'aquest Pla a què es refereix l'article 18, apartat 4, i l'obligació d'adaptació a què fa referència l'article següent.
Article 15
Obligació d'adaptació
1. Els instruments d'ordenació territorial i urbanística, especialment els plans directors sectorials de prevenció i gestió de residus no perillosos, així com els programes locals de prevenció i gestió de residus que resultin afectats per les previsions contingudes en aquest Pla, s'hi han d'adaptar en tot allò que té a veure amb els residus perillosos i, en particular, amb la ubicació dels abocadors, les infraestructures i els equipaments per gestionar residus perillosos, sens perjudici de l'aplicació directa d'aquest Pla.
2. Aquesta adaptació s'ha de produir en la primera revisió que les administracions públiques afectades facin dels instruments de planificació, a comptar des de la modificació del Pla Director Sectorial de Prevenció i Gestió de Residus Perillosos de les Illes Balears a què es refereix l'article 18.4, sens perjudici de l'aplicació directa de les previsions d'aquest Pla.
Article 16
Estudi economicofinancer
D'acord amb el que preveu l'apartat g) de l'article 12 de la Llei 14/2000, de 21 de desembre, d'ordenació del territori, així com l'annex V de la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminats, aquest Pla inclou un estudi economicofinancer o la previsió d'inversions corresponents a les instal·lacions de tractament de residus perillosos, que consta en l'annex 4 d'aquest Pla.
Article 17
Llocs històricament contaminats per l'eliminació de residus i mesures per rehabilitar-los
D'acord amb el que preveu l'annex V de la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminats, relatiu al contingut dels plans autonòmics de gestió de residus (apartat 2.c), aquest Pla es refereix en l'annex 5 a la previsió relativa als llocs històricament contaminats per l'eliminació de residus i mesures per rehabilitar-los.
Article 18
Vigència, seguiment, revisió i modificació
1. El Pla de Prevenció i Gestió de Residus Perillosos de les Illes Balears té una vigència de sis anys, tal com s'estableix en l'article 15 de la Llei 8/2019, de 19 de febrer, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears.
2. La conselleria competent en matèria de residus ha de fer un seguiment del Pla a través d'avaluacions parcials cada tres anys per corregir les desviacions detectades en els objectius definits en el Pla, els canvis normatius o les necessitats d'adaptació al progrés tècnic.
3. La revisió o la modificació del Pla s'ha de dur a terme d'acord amb allò que preveu l'article 13.3 de la Llei 14/2000, de 21 de desembre, d'ordenació territorial.
4. Una vegada seleccionades les ubicacions i les característiques dels abocadors, instal·lacions, infraestructures i equipament per a l'eliminació de residus perillosos, la conselleria competent en matèria de residus promourà la modificació d'aquest Pla Director Sectorial, d'acord amb el que preveu l'article 10.2 de la Llei 14/2000, de 21 de desembre, d'ordenació territorial, a fi d'incloure-les, amb el grau de detall suficient, com estableix l'apartat 2 de l'article 19 de la Llei 8/2019, de 19 de febrer, de residus i sòls contaminats, quan es tracti d'abocadors o d'instal·lacions públiques.
Quan es tracti d'abocadors o instal·lacions privades, les obres no estaran subjectes a declaració d'interès general, però sí a actes de control preventiu municipal, que constitueixen actes reglats. En tot cas, els abocadors subjectes a autorització ambiental integrada es regiran per la seva normativa específica.
La modificació esmentada ha d'incloure, així mateix, la ubicació i les característiques de les deixalleries municipals i, per a aquesta finalitat, els municipis de les Illes Balears, en el termini de sis mesos i, si escau, de les corresponents pròrrogues a què es refereix la disposició transitòria segona d'aquest Pla, han de trametre a la conselleria competent en matèria de residus la documentació gràfica i escrita sobre les deixalleries, sens perjudici de la informació de què disposi aquesta conselleria.
Article 19
Declaració d'utilitat pública
L'aprovació definitiva de la modificació del Pla Director Sectorial de Prevenció i Gestió de Residus Perillosos de les Illes Balears, esmentada en l'apartat 4 de l'article anterior, du implícita la declaració de la utilitat pública de les obres, les instal·lacions i els serveis que s'hagin previst de manera concreta, als efectes del que preveu la legislació sobre expropiació forçosa, d'acord amb el que estableix l'article 16 de la Llei 14/2000, de 21 de desembre, d'ordenació territorial.
Disposició transitòria primera
Ampliació del servei de les deixalleries municipals
1. En el termini de 24 mesos des de l'aprovació de la Llei 8/2019, de 19 de febrer, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears, les deixalleries municipals han de garantir la recepció i la recollida gratuïta dels residus perillosos d'origen domèstic en aquestes instal·lacions.
2. La conselleria competent en matèria de residus, en el marc de la seva disponibilitat pressupostària i d'acord amb la línia estratègica 3.1 que s'indica en l'annex 1, ha de promoure noves convocatòries de subvencions per a l'adaptació i l'ampliació de les deixalleries a la recepció i la recollida gratuïta dels residus perillosos d'origen domèstic.
Disposició transitòria segona
Termini per presentar les sol·licituds a què es refereix l'article 9
Les sol·licituds a què es fa referència en l'article 9, apartats 3 i 4, d'aquest Pla s'han de presentar en el termini de sis mesos, comptadors a partir de l'endemà de la publicació del Pla en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, sens perjudici d'una pròrroga en els termes prevists en la legislació del procediment administratiu comú i d'una pròrroga extraordinària per raons excepcionals que ha de determinar la conselleria competent en matèria de residus.
Disposició transitòria tercera
Adaptació del Pla Director Sectorial de Residus no Perillosos de Mallorca i d'altres consells insulars, així com dels instruments d'ordenació urbanística i dels programes locals de prevenció i gestió de residus
1. El Consell de Mallorca, en la primera revisió del seu Pla Director Sectorial de Residus no Perillosos, l'haurà d'adaptar a les previsions contingudes en aquest Pla, a fi d'incloure-hi només els residus no perillosos, sens perjudici de les instal·lacions mixtes previstes en l'article 17.3 de la Llei 8/2019, de 19 de febrer, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears, i en els articles 10 i 11 d'aquest Pla.
2. La mateixa previsió establerta en l'apartat anterior s'ha d'aplicar als consells de Menorca, Eivissa i Formentera, i als municipis de les Illes Balears, que hauran d'adaptar els seus instruments d'ordenació territorial i urbanística, així com els programes locals, a la primera revisió d'aquests instruments.
3. El termini d'adaptació i revisió s'entén sens perjudici de l'aplicació directa d'aquest Pla i del fet que les empreses d'àmbit privat puguin ser autoritzades per tractar els residus perillosos que han de deixar de formar part dels plans directors sectorials de residus no perillosos, d'acord amb el règim d'autorització previst en la Llei 22/2011, de 28 de juliol, desplegat en la Llei 8/2019, de 19 de febrer.
ANNEX 1 Programes, objectius estratègics, línies estratègiques i mesures del Pla
El Pla de Prevenció i Gestió de Residus Perillosos de les Illes Balears comprèn un total de sis programes, que es desenvolupen en objectius estratègics, línies estratègiques i mesures.
Programa 1
Desplegament normatiu
Aquest programa persegueix completar i complementar la normativa existent a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de residus perillosos. Dins aquest programa s'inclouen les propostes tècniques que elabori la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per ser incorporades a les ordres ministerials que estableixin els criteris específics que determinats tipus de residus, sotmesos a una operació de valorització, han de complir perquè puguin deixar de ser considerats com a tals.
Objectius estratègics
1. Desenvolupar normativa específica que esdevingui necessària per a l'aplicació de les mesures previstes en aquest Pla.
2. Garantir una gestió adequada dels residus perillosos generats i el compliment estricte de la jerarquia de residus establerta en la Directiva 2008/98/CE sobre els residus, modificada per la Directiva (UE) 2018/851 del Parlament Europeu i del Consell, de 30 de maig, i la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminats.
3. Fer ús de la concessió d'ajuts econòmics per proporcionar incentius per aplicar la jerarquia de residus.
Línia estratègica 1.1. Complementació de la normativa existent a la
Comunitat Autònoma en matèria de residus perillosos
Mesura 1.1.1. Elaboració, juntament amb la Conselleria de Salut, d'un nou decret de regulació de la gestió dels residus sanitaris a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
En el temps transcorregut des de l'aprovació del Decret 136/1996, de 5 de juliol, d'ordenació de la gestió de residus sanitaris a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOCAIB núm. 91, de 20 de juliol de 1996) s'han incorporat a la legislació espanyola, amb caràcter bàsic, diferents normes de regulació normativa en matèria de residus. A més, les necessitats actuals en altres àmbits, com el de l'administració electrònica, la tecnificació de processos i la planificació autonòmica en aquest àmbit, juntament amb el repartiment de competències entre el Govern de les Illes Balears i els consells insulars, fan imprescindible una revisió de la norma esmentada.
Línia estratègica 1.2. Desenvolupament de normes addicionals de proteccióde la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminats
Mesura 1.2.1. Declaracions de subproductes i de fi de condició de residu.
Atenint-se a la disposició addicional tercera de la Llei 8/2019, de 19 de febrer, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears, mentre l'Administració de l'Estat no desplegui aquesta matèria, l'òrgan competent en matèria de residus del Govern de les Illes Balears tramitarà i resoldrà, tot tenint en compte els principis continguts en els articles 4.1 i 5.1 de la Llei 22/2011, les sol·licituds de consideració de subproductes i de pèrdua de consideració de residu que es presentin.
Les autoritzacions que es resolguin seguint el procediment de fi de condició de residu i de subproducte establert a la disposició addicional tercera de la Llei 8/2019 es registraran i es comunicaran a la Comissió de Coordinació estatal prevista en la Llei 22/2011.
Programa 2
Prevenció
L'objecte d'aquesta línia estratègica és impulsar mesures destinades a la prevenció en matèria de residus perillosos. La prevenció és la forma més eficient d'evitar els danys al medi ambient ocasionats per la generació i la gestió dels residus.
La Directiva marc de residus (Directiva 2008/98/CE del Parlament Europeu i del Consell, modificada per la Directiva (UE) 2018/851 del Parlament Europeu i del Consell, de 30 de maig) centra l'objectiu en la prevenció i el reciclatge. Aquesta Directiva reforça el principi de jerarquia en les opcions de gestió de residus. Seguint aquesta jerarquia, la prevenció és la millor opció de gestió. La Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminats, en coherència amb la Directiva marc de residus i en aplicació del principi de jerarquia, identifica la prevenció com a primera opció de la política de residus.
En aquesta línia estratègica es preveu la millora de la metodologia dels estudis de minimització de residus perillosos i l'assessorament tècnic per part de l'Oficina de Prevenció i Gestió de Residus, la creació de la qual està prevista a la Llei 8/2019, de 19 de febrer, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears.
Objectius estratègics
1. Assolir en el 2021 una reducció del 10 % en el pes dels residus perillosos generats en el 2010 a les Illes Balears.
2. Fomentar el desenvolupament eficaç dels estudis de minimització de residus que es basin a minimitzar la perillositat dels residus i el seu volum en els processos productius.
3. Fomentar l'aplicació de les millors tècniques disponibles relatives a la prevenció de residus en els sectors que generen residus perillosos.
Línia estratègica 2.1. Foment de la minimització en la generació de residus
Mesura 2.1.1. Promoció de la inversió en matèria de minimització de residus perillosos
Aprovar, mitjançant una resolució administrativa, una convocatòria d'ajuts, mitjançant subvenció pública, per a projectes de minimització de residus perillosos que duguin a terme els petits i grans productors de residus perillosos, que es regiran per l'Ordre del conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca de 3 d'octubre 2017 (BOIB núm. 123/2017, de 7 d'octubre), la qual estableix les bases reguladores de subvencions per al finançament d'inversions relatives a la prevenció, la reducció i la gestió de residus.
Mesura 2.1.2. Promoció de la prevenció de residus perillosos a través de l'Oficina de Prevenció i Gestió de Residus
D'acord amb la Llei 8/2019, de 19 de febrer, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears, es crearà l'Oficina de Prevenció i Gestió de Residus, que formarà part de l'estructura del futur Ens de Residus de les Illes Balears. Una de les funcions pròpies serà prestar assessorament tècnic als productors de residus per elaborar els estudis de minimització de residus perillosos en els seus processos, l'ús de subproductes i la introducció de les millors tècniques i instruments disponibles.
Mesura 2.1.3. Elaboració de programes municipals de prevenció i gestió de residus
Els programes municipals de prevenció i gestió de residus que, d'acord amb l'article 20 de la Llei 8/2019, de 19 de febrer, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears, poden elaborar els municipis en l'àmbit de les competències pròpies, per si sols o agrupats, inclouran, si escau, prescripcions relatives als residus perillosos generats en els domicilis, els comerços i els serveis.
Línia estratègica 2.2. Desenvolupament d'instruments tècnics per a la minimització de residus perillosos
Mesura 2.2.1. Metodologia per a dur a terme l'estudi de minimització
L'òrgan competent en matèria de residus del Govern de les Illes Balears dissenyarà una metodologia, de caràcter orientatiu, per a dur a terme estudis de minimització de residus perillosos. Aquesta metodologia establirà un conjunt d'indicadors per a la mesura de la minimització assolida per les empreses, definint-ne els criteris i la informació necessària per a calcular-la.
Mesura 2.2.2. Elaboració de manuals tècnics de prevenció de residus
Els manuals aniran dirigits als sectors prioritaris generadors de residus perillosos. Així mateix, s'elaboraran manuals de bones pràctiques amb relació a la prevenció de residus.
Mesura 2.2.3. Proposta de text normatiu de criteris mediambientals i de prevenció de la generació de residus
La conselleria competent en matèria de medi ambient elaborarà una proposta de text normatiu de criteris de prevenció de la generació de residus per integrar-los en els plecs o documentació contractual de caràcter complementari en les compres del sector públic, com a criteris de selecció o, si escau, d'adjudicació.
L'elaboració d'aquesta norma reguladora, que serà de compliment obligat per a les administracions públiques de les Illes Balears, es fonamenta en la disposició final primera de la Llei 8/2019, de 19 de febrer, que faculta el Govern de les Illes Balears per desplegar-ne les disposicions i, en aquest cas concret, desplega les mesures de prevenció, reutilització i disminució de la consideració de perillositat dels residus previstes a l'article 22.2.
Programa 3
Gestió
El Programa 3 preveu mesures destinades a la millora de la gestió dels residus perillosos generats a les Illes Balears. Del document de diagnòstic d'aquest Pla, se'n desprèn la necessitat de disposar de dues instal·lacions de tractament de residus perillosos a les Illes Balears: un abocador per a l'eliminació de residus perillosos i un altre per a l'eliminació de residus de construcció i demolició que contenen amiant.
Per altra banda, s'estableix l'obligatorietat dels municipis de disposar d'un servei de deixalleries per a la recepció i recollida gratuïta dels residus perillosos d'origen domèstic. De la mateixa manera, es preveu que la conselleria competent en educació dugui a terme un servei de recollida de residus perillosos a tots els centres públics i concertats de les Illes Balears, amb el suport tècnic de la conselleria competent en matèria de residus. També es proposen diversos estudis relacionats amb la gestió dels residus perillosos: d'una banda, el coneixement de les millors alternatives de gestió dels residus perillosos procedents de les deixalleries; i de l'altra, la determinació de la proporció i tipus de residus perillosos continguts en les diferents fraccions de residus domèstics, comercials i industrials. També s'aposta per dur a terme un estudi d'un model de subvenció estatal que esdevengui un instrument eficaç i eficient per al finançament del transport de residus entre illes i el trasllat d'aquests a la Península.
Així mateix, s'obliga a les entitats gestores dels ports de les Illes Balears a remetre a la conselleria competent en matèria de medi ambient els plans de recepció i manipulació de residus aprovats i una memòria anual dels residus gestionats.
Finalment, s'estableix l'obligatorietat de presentar un informe preliminar de situació del sòl als titulars dels camps de tir i a executar un pla de neteja i un pla de mostreig a càrrec d'aquests. Tot i això, els camps de tir no tenen la consideració de llocs històricament contaminats per eliminació de residus.
Objectius:
1. Recollir selectivament i gestionar correctament el 100 % dels residus perillosos generats a les Illes Balears abans del 2024.
2. Fomentar la construcció de les instal·lacions d'eliminació de residus perillosos que siguin necessàries a les Illes Balears en aplicació dels principis d'autosuficiència i de proximitat.
3. Fer complir les prescripcions tècniques necessàries per atorgar les autoritzacions previstes a la Llei 22/2011, de 28 de juliol, a totes les deixalleries de les Illes Balears.
4. Ampliar el servei de les deixalleries municipals de manera que, en el termini de 24 mesos des de l'aprovació de la Llei 8/2019, de 19 de febrer, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears, el 100 % dels municipis garanteixin la recepció i recollida dels residus perillosos d'origen domèstic en aquestes instal·lacions.
5. Afavorir la coordinació entre les autoritats gestores dels ports de les Illes Balears i la conselleria competent en medi ambient per millorar la gestió dels residus perillosos generats en els ports de les Balears.
6. Garantir la conservació dels sòls i promoure'n la regeneració.
Línia estratègica 3.1. Millores en les infraestructures de gestió de residus perillosos
Mesura 3.1.1. Promoció de la inversió de projectes de construcció, millora o ampliació de deixalleries municipals
Reeditar les convocatòries de subvencions públiques per al finançament de projectes de nova construcció, millora o ampliació de deixalleries municipals amb la finalitat d'adaptar-les a la normativa vigent en matèria de residus.
Els productors d'aparells elèctrics i electrònics (AEE) domèstics, constituïts en sistemes individuals o col·lectius de responsabilitat ampliada, són responsables de finançar la identificació, la classificació i l'emmagatzematge dels RAEE lliurats a les deixalleries municipals, i de l'adequació d'aquestes instal·lacions a les condicions que preveu el Reial decret 110/2015, de 20 de febrer, sobre residus d'aparells elèctrics i electrònics.
Línia estratègica 3.2. Optimització de la gestió dels residus perillosos generats a les Illes Balears
Mesura 3.2.1. Ajuts econòmics I+D+I per al foment de la valorització de residus perillosos
El Govern de les Illes Balears aprovarà convocatòries d'ajuts econòmics en investigació, desenvolupament i innovació (I+D+I) per a posar en funcionament instal·lacions de tractament i valorització de residus perillosos, sempre que es compleixin les condicions següents:
- Que el tractament es faci en l'àmbit geogràfic de les Illes Balears.
- Que la instal·lació valoritzi residus generats a les Illes Balears.
- Tindran prioritat aquells projectes i instal·lacions que actualment generin una major quantitat o volum de residus perillosos, i que actualment s'envien a la Península.
- Tindran prioritat aquells projectes d'autogestió que comportin la valorització en les mateixes instal·lacions on són generats, sempre que hagin obtingut l'autorització administrativa corresponent.
Mesura 3.2.2. Foment de la retirada de l'amiant
La Resolució del Parlament Europeu, de 14 de març de 2013, sobre riscs per a la salut en el lloc de treball relacionats amb l'amiant i perspectives d'eliminació de tot l'amiant existent insta la Unió Europea a dur a terme una avaluació de l'impacte i una anàlisi dels costs i beneficis de la possibilitat de crear plans d'acció per a l'eliminació segura de l'amiant dels edificis públics. Atès que no existeix actualment cap legislació o planificació autonòmica, nacional ni internacional que obligui la retirada de l'amiant dels edificis públics, s'estableixen les directrius següents:
a) La conselleria competent en matèria de residus crearà un registre dels edificis i instal·lacions de titularitat pública, especialment centres educatius i centres de salut, que contenguin amiant. D'acord amb el principi de cooperació administrativa, se sol·licitarà la col·laboració d'altres administracions per identificar els edificis de titularitat pròpia que contenguin aquest element.
b) S'eliminarà l'amiant friable que sigui present a centres educatius i centres de salut de titularitat pública.
c) Es programarà la retirada gradual del material no friable dels edificis inclosos en el registre previst a l'apartat a). En tot cas, la priorització de les actuacions programades dependrà de la conservació i vida útil de l'element avaluat, de la dimensió, de la major o menor accessibilitat d'aquest i de si requereix material de reposició.
d) Atesa l'amplitud del nombre d'edificis i infraestructures de titularitat pública i la incompatibilitat de l'ús públic d'aquests amb l'execució dels treballs de retirada de l'amiant, el marc temporal abasta des de l'aprovació d'aquest Pla fins al 2025.
Per altra banda, la manca d'informació relativa als edificis de titularitat privada amb materials d'amiant fa necessària l'elaboració d'un estudi que inclogui una anàlisi dels edificis de titularitat privada de les Illes Balears que tenen fibrociment amb amiant a les cobertes i l'estat de conservació d'aquests materials. A partir de la informació proporcionada per aquest estudi, s'elaborarà un pla de retirada del fibrociment amb amiant de les cobertes, que inclourà un termini màxim de retirada obligatòria.
Totes aquestes actuacions duran associades l'aprovació de línies de subvencions per al desmantellament i substitució dels elements de fibrociment amb amiant utilitzats a les cobertes dels edificis de titularitat pública i privada. Un dels criteris objectius de preferència dels ajuts serà l'estat de conservació de l'element avaluat.
Mesura 3.2.3. Servei obligatori de recollida de residus domèstics perillosos a les deixalleries municipals de les Illes Balears
D'acord amb l'article 31 de la Llei 8/2019, de 19 de febrer, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears, tots els municipis han de garantir el servei de deixalleria als seus ciutadans, sigui de manera independent o mancomunada, per a rebre i recollir determinats residus d'origen domiciliari.
Les deixalleries han de disposar d'instal·lacions adequades per a la recepció i recollida gratuïta dels residus perillosos d'origen domèstic. Els ens locals poden preveure en les seves ordenances municipals les quantitats límit de residus perillosos a partir de les quals no es consideraran residus domèstics als efectes de rebre'ls a la deixalleria i hi fixaran les tarifes, taxes o preus públics pertinents.
Així mateix, les deixalleries han de complir les prescripcions tècniques que siguin aprovades pel Govern de les Illes Balears i han de disposar de les autoritzacions previstes per la normativa sectorial en matèria de residus.
Mesura 3.2.4. Elaboració d'un estudi de les diferents alternatives sobre la millora de la gestió dels residus perillosos procedents de les deixalleries de les Illes Balears
És competència dels municipis garantir un servei de deixalleries que prevegi la recollida dels residus domèstics perillosos, entre els quals s'inclouen materials molt diversos, com per exemple pintures, dissolvents, vernissos, plaguicides, àcids, àlcalis, etc., i els recipients que els han contingut. En aquest sentit, cal tenir en compte que la gestió dels residus perillosos domèstics procedents de les deixalleries és dificultosa pel fet de ser de diferents tipologies i perquè la quantitat a gestionar de cadascun d'aquests és petita. Per aquest motiu, es preveu l'elaboració d'un estudi sobre les diferents alternatives per a gestionar-los, entre les quals s'inclouran, com a mínim:
- Alternativa 1: la signatura d'un acord marc entre la Conselleria de Medi Ambient i Territori i les empreses que puguin dur a terme la gestió dels residus perillosos generats a les deixalleries.
- Alternativa 2: el finançament de la gestió dels residus perillosos generats a les deixalleries municipals mitjançant els ingressos derivats dels cànons prevists a la Llei 8/2019, de 19 de febrer, sobre la disposició del rebuig de residus i altres imposts finalistes que es puguin crear per a la prevenció i la reducció de residus.
Mesura 3.2.5. Estudi de la proporció i tipus de residus perillosos continguts en les diferents fraccions de residus domèstics, comercials i industrials
L'àmbit d'aplicació del Pla són tots els residus perillosos que es gestionen i es generen a les Illes Balears. En conseqüència, és necessari determinar quina proporció i tipus de residus perillosos estan continguts en les diferents fraccions dels residus domèstics, comercials i industrials, per planificar-ne, si escau, les vies de gestió més adequades.
Mesura 3.2.6. Servei de recollida de residus perillosos als centres educatius de les Illes Balears
Els centres educatius no són grans productors de residus perillosos i/o especials. No obstant això, als centres d'educació secundària amb cicles formatius de formació professional es poden generar una gran diversitat de residus perillosos. Per contra, en aquests centres sovint hi ha un desconeixement de quins residus tenen característiques de perillositat i de quina és la gestió més adequada. Per resoldre aquesta problemàtica, la conselleria competent en educació durà a terme un servei de recollida de residus perillosos a tots els centres públics i concertats de les Illes Balears. D'altra banda, la conselleria competent en matèria de residus donarà l'assessorament tècnic i el suport que sigui necessari per a l'execució correcta del servei.
Mesura 3.2.7. Estudi de viabilitat i eficàcia de la subvenció de trasllats de residus (estudi de noves modalitats)
El transport de residus entre illes o el trasllat d'aquests a la Península, per motius d'economia d'escala o gestió ambientalment adient, ha de ser objecte de subvenció, d'acord amb la disposició addicional tercera de la Llei estatal 22/2011, de 28 de juliol, i les estipulacions establertes pel Règim Especial de les Illes Balears (REB).
El Ministeri de Medi Ambient va aprovar, entre els anys 2003 i 2011 i de conformitat amb la disposició addicional tercera de la Llei 10/1998, de 21 d'abril (derogada per la Llei 22/2011), resolucions de convocatòries de subvencions anuals per finançar el transport a la Península o entre illes dels residus generats a les Illes Balears per fer-se càrrec de les despeses derivades de la insularitat que impedien o feien excessivament costosa la valorització dels residus per raons territorials, d'economia d'escala o de gestió ambientalment correcta dels residus. Aquestes subvencions s'atorgaven als gestors autoritzats dels residus que es feien càrrec del transport dels residus a la Península. No obstant això, en cap moment aquestes subvencions van implicar per als productors una disminució dels costs de gestió dels residus.
Per tot això, aquest Pla proposa un estudi d'un model de subvenció que esdevingui un instrument eficaç i eficient per al finançament del transport de residus entre illes i el trasllat d'aquests a la Península.
Mesura 3.2.8. Remissió dels plans de recepció i manipulació de residus aprovats per les entitats gestores dels ports i de la memòria anual de gestió de residus
El Reial decret 1381/2002, de 20 de desembre, sobre instal·lacions portuàries de recepció de rebuigs generats pels bucs i residus de càrrega, estableix que les entitats gestores dels ports que formen part de l'àmbit d'aplicació d'aquest Reial decret han d'aprovar i aplicar un pla de recepció i manipulació de residus que en garanteixi la gestió ambiental correcta. S'ha d'aprovar un pla nou cada tres anys i, en tot cas, quan s'introdueixin canvis significatius que afectin el funcionament del servei.
Les entitats gestores dels ports de les Illes Balears han de remetre a la conselleria competent en matèria de residus, en el termini de sis mesos des de l'aprovació, una còpia del pla de recepció i manipulació de residus que s'aprovi als efectes de vetlar per l'observança de la legislació sectorial en matèria de residus.
Les entitats gestores dels ports enviaran anualment a la Conselleria competent en matèria de residus, a través de l'aplicació informàtica de tramitació telemàtica que aquesta habiliti, una memòria resum on es reculli per ordre cronològic la quantitat, l'origen, el destí i el mètode de tractament dels residus perillosos generats pels bucs que facin escala o prestin servei en els ports.
Mesura 3.2.9. Concessió d'autorització administrativa prevista a la Llei 22/2011, de 28 de juliol, per a les operacions de tractament de determinats sediments dragats
Els llots de drenatge i dragatge, excepte els que es demostri que no són perillosos i reubicats a l'interior de les aigües superficials a efectes de gestió de les aigües, estan codificats com a residus de construcció i demolició (LER 170504 i/o 170505*) i estan regulats pel Reial decret 105/2008, d'1 de febrer. Per aquest motiu, els promotors d'actuacions de drenatge o dragatge de ports han d'incloure en el projecte d'execució de l'obra un estudi de gestió d'aquests residus, que ha de tenir el contingut mínim previst a l'article 4.1 del Reial decret 105/2008, i que ha de ser aprovat per la conselleria competent en matèria de residus.
D'altra banda, les persones físiques o jurídiques (operadors) que duguin a terme l'activitat de drenatge o dragatge estan sotmeses al règim d'autorització previst a l'article 27 de la Llei 22/2011, de 28 de juliol, i a l'article 46 de la Llei 8/2019, de 19 de febrer.
Mesura 3.2.10. Foment de la preparació per a la reutilització de RAEE perillosos i dels seus components, subconjunts i consumibles
La Directiva 2008/98/CE, de 19 de novembre de 2008 (la denominada Directiva marc de residus), i la Directiva 2012/19/UE, de RAEE, tenen com a objectius contribuir a la producció i al consum sostenibles mitjançant, de manera prioritària, la prevenció de la generació de RAEE i el foment de tècniques de tractament, com la preparació per a la reutilització. De la mateixa manera, entre els objectius del Reial decret 110/2015 que incorpora la Directiva 2012/19/UE a l'ordenament jurídic espanyol destaca la promoció de la reutilització i la preparació per a la reutilització estimulant la creació de centres de reutilització i la generació d'ocupació en aquest sector.
La conselleria competent en matèria de residus, en el marc d'aquest Pla, donarà suport a la creació i autorització dels centres de preparació per a la reutilització de RAEE perillosos.
Mesura 3.2.11. Pla d'actuació ambiental en els camps de tir
Els camps de tir poden generar impactes sobre les aigües subterrànies, la vegetació i la fauna. Els riscs potencials d'aquesta activitat estan associats al plom de les municions i als hidrocarburs aromàtics policíclics (HAP) presents en els plats. Així mateix, d'acord amb el Reial decret 9/2005, de 14 de gener, els camps de tir són activitats potencialment contaminants del sòl.
La conselleria competent en matèria de residus elaborarà un inventari de tots els camps de tir, actius i inactius, de les Illes Balears i definirà els principals riscs ambientals de cada un d'aquests.
Els titulars i/o gestors dels camps de tir, actius i inactius, de les Illes Balears presentaran a la conselleria competent en matèria de medi ambient, en el termini d'un any de l'aprovació d'aquest Pla, la documentació següent:
- Informe preliminar de situació del sòl amb el contingut mínim establert a l'annex II del Reial decret 9/2005, de 14 de gener (únicament els camps de tir actius).
- Pla de neteja dels residus derivats de l'activitat (plats, plom, plàstics, etc.).
- Pla de mostreig del sòl per analitzar, com a mínim, els paràmetres següents: plom i hidrocarburs aromàtics policíclics (fluorantè, pirè, benzo (a) antracè, crisè, benzo (a) pirè, indè (1, 2, 3-cd) pirè).
L'execució del pla de neteja i del pla de mostreig anirà a càrrec del titular i/o gestor del camp de tir.
Programa 4
Seguiment i control
Les dades de les quantitats, composició, origen i destí dels residus perillosos generats a les Illes Balears, i el seu tractament estadístic, són imprescindibles per fer un seguiment de la planificació i de l'assoliment dels objectius definits en aquest Pla i en la normativa aplicable. Aquesta línia estratègica incorpora el desenvolupament de sistemes telemàtics que permetran, per una banda, les tramitacions electròniques de les autoritzacions i comunicacions de productors, gestors i transportistes; i, per altra banda, millorarà la fiabilitat estadística i la traçabilitat de les dades de producció i gestió de residus.
Un altre gran objectiu d'aquesta línia estratègica és reforçar la vigilància i el control per garantir el compliment estricte de la legislació específica sobre gestió de residus mitjançant l'elaboració de diferents plans d'inspecció destinats a productors i gestors de residus.
Objectius:
1. Garantir una gestió adequada dels residus perillosos i el compliment estricte de la legislació específica i de la jerarquia de residus.
2. Desenvolupar aplicacions informàtiques per a les tramitacions electròniques i per a la gestió de la informació relativa als residus.
3. Millorar la informació sobre la generació i gestió dels residus, així com la seva traçabilitat, mitjançant els procediments administratius de control i els mitjans telemàtics.
4. Reforçar el seguiment i control efectius de les instal·lacions de tractament i de producció de residus, aplicant-hi el principi de jerarquia i garantint la protecció de la salut humana i del medi ambient.
Línia estratègica 4.1. Millora de la informació sobre la generació, gestió i traçabilitat dels residus mitjançant procediments administratius telemàtics
Mesura 4.1.1. Desenvolupament d'un sistema informàtic integrat de notificacions i gestió d'expedients de residus (SINGER)
Implantació d'una nova aplicació informàtica que permeti efectuar les tramitacions electròniques de les autoritzacions dels gestors de residus i les comunicacions dels productors i transportistes de residus. A més, millorarà la gestió dels expedients, especialment pel que fa a la informació sobre els tràmits, els seus documents adjunts i les alertes. Aquesta nova eina ubicarà el Registre de producció i gestió de residus de les Illes Balears, previst a l'article 37 de la Llei 8/2019, de 19 de febrer. Hi estarà vinculada i enviarà i rebrà informació de la resta de les comunitats autònomes i del ministeri competent en matèria de medi ambient, incorporant la informació en el Registre nacional de producció i gestió de residus previst per l'article 39 de la Llei 22/2011, de 28 de juliol.
Mesura 4.1.2. Posada en funcionament d'una aplicació informàtica per al control dels fluxos de residus
L'aplicació informàtica contribuirà a millorar significativament la informació sobre producció i gestió de tots els fluxos de residus, la fiabilitat estadística i la traçabilitat de les dades de generació i gestió de residus. Així mateix, inclourà un mòdul per al seguiment telemàtic dels trasllats de residus que estiguin sotmesos al requisit de notificació d'acord amb la normativa vigent d'aplicació.
Mesura 4.1.3. Projecte de deixalleries intel·ligents
La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca va presentar el projecte “Sistema intel·ligent per a la recollida selectiva dels residus urbans”, el qual va ser aprovat per integrar-se en el Programa Operatiu FEDER de les Balears 2014-2020. L'assignació FEDER prevista per al desenvolupament d'aquest projecte ascendeix aproximadament a 2,5 milions d'euros, amb una taxa de cofinançament del 50 %. La part no finançada per FEDER serà aportada per la Conselleria de Medi Ambient, i Territori.
Mitjançant aquest projecte, es dotaran les deixalleries de les Illes Balears d'equipaments informàtics i de pesatge per poder registrar i gestionar la informació relativa als residus recollits en aquestes instal·lacions de manera àgil, eliminant passos intermedis d'introducció o tractament manual. La informació dels residus, quantitats, usuaris que els aporten i altra informació podrà ser consultada pels ajuntaments i serveis gestors per tal de fer estadístiques, aplicar instruments de fiscalitat en matèria de residus, polítiques de bonificació per bons hàbits, detectar abusos, etc. El sistema ajudarà a l'elaboració de les memòries anuals que preveu la Llei 22/2011 i la incorporació de les dades a la plataforma electrònica de RAEE, creada mitjançant el Reial decret 110/2015, de 20 de febrer, sobre residus d'aparells elèctrics i electrònics.
S'instal·laran bàscules de sobretaula per a petits volums, bàscules sobre el sòl per a pesar voluminosos i bàscules per a pesar camions. També es constituirà la infraestructura tècnica per a la identificació i gestió dels RAEE a les deixalleries segons la normativa vigent. El projecte porta associat uns cursos de formació que s'especifiquen en la mesura 5.1.1 de la línia estratègica 5.1.
Mesura 4.1.4. Implantació d'una aplicació informàtica per a la tramitació telemàtica dels certificats de destrucció dels vehicles al final de la vida útil
El Reial decret 20/2017, de 20 de gener, sobre els vehicles al final de la vida útil exigeix que els centres de descontaminació de vehicles (CAT) emetin un certificat de destrucció, una còpia dels quals han de trametre a la comunitat autònoma en què s'ubiquin.
Línia estratègica 4.2. Reforç de les activitats d'inspecció, control i vigilància de les instal·lacions de tractament i producció de residus
Mesura 4.2.1. Millora de la vigilància i la inspecció en l'àmbit de la producció i gestió de residus.
El Govern de les Illes Balears elaborarà els plans d'inspecció següents:
a) Pla d'Inspecció de Productors de Residus
Campanya d'inspecció a instal·lacions productores de residus perillosos de les Illes Balears. Se'n comprovaran les condicions següents:
- Que compleixen la normativa vigent en matèria de residus.
- Que han presentat la corresponent comunicació prèvia de productor de residus perillosos.
- Que el contingut de la comunicació prèvia de productor de residus s'ajusta a la realitat.
- Que disposen del contracte de tractament amb els gestors dels residus.
- En el cas de les obres de construcció i demolició, es comprovarà que es faci de manera correcta la retirada selectiva de residus perillosos i la posterior entrega a gestors autoritzats de residus perillosos. Així mateix, es comprovarà que el contingut del Pla de Gestió de Residus s'ajusta a la realitat.
Per altra banda, es comunicaran les empreses que hagin cessat en l'activitat pròpia a l'efecte de ser donades de baixa en el Registre.
b) Pla d'Inspecció de Gestors de Residus
- Campanya d'inspecció a instal·lacions gestores de residus perillosos de les Illes Balears. Es comprovarà que es compleixen les condicions establertes a les autoritzacions administratives corresponents.
- Campanya d'inspecció específica per a la detecció d'instal·lacions de gestió de residus, de gestors, negociants i transportistes de residus que no disposen de la preceptiva autorització o comunicació.
- Campanyes específiques a centres autoritzats de tractament de vehicles al final de la vida útil (CAT).
c) Pla d'Inspecció Transfronterer
La conselleria competent en matèria de residus elaborarà els programes anuals que desenvoluparan el Pla d'Inspecció de Trasllats Transfronterers de Residus de les Illes Balears (2017–2019) i el Pla que el substitueixi.
d) Pla d'Inspecció i Vigilància específic per a l'illa de Formentera
La massa o volum reduïts dels residus perillosos generats a l'illa de Formentera fa que sigui poc rendible recollir-los per part dels gestors autoritzats. Per aquest motiu, la freqüència de recollida dels residus perillosos per part dels gestors que ofereixen aquest servei és, sovint, més baixa del que seria recomanable i els preus de gestió són més elevats que a la resta de les Illes. Dins aquest context, s'augmenten les probabilitats d'una gestió incorrecta dels residus perillosos generats pels productors amb el consegüent impacte ambiental que això pot comportar. Davant aquesta situació, es considera imprescindible elaborar un pla d'inspecció i vigilància específic destinat als productors i gestors de residus perillosos de Formentera.
En cada un dels plans es determinaran les administracions públiques i els òrgans competents per dur a terme les tasques d'inspecció i vigilància.
Les actuacions inspectores previstes en els plans les durà a terme personal funcionari que ocupi llocs de treball que tenguin atribuïdes funcions en matèria d'inspecció o de residus del Govern de les Illes Balears, dels consells insulars o dels municipis, pel cos d'agents de medi ambient de les Illes Balears, per la Guàrdia Civil, la Policia Nacional o la Policia Local, cada un dels quals en l'àmbit de les competències pròpies.
Mesura 4.2.2. Millora de la qualitat, representativitat i robustesa de les dades de producció de residus de construcció i demolició
En el diagnòstic de la gestió de residus (capítol 4) s'exposa que el Govern de les Illes Balears no disposa de les dades dels residus de construcció i demolició generats a la Comunitat Autònoma, sinó que únicament disposa de les dades sobre els residus de construcció i demolició que entren a les instal·lacions de tractament. Per a resoldre aquesta manca d'informació i als efectes de poder fer el seguiment del nivell de consecució dels objectius establerts a la normativa vigent, així com per poder donar compliment a les obligacions d'informació a l'Estat espanyol o a la Unió Europea, els ajuntaments de les Illes Balears trametran a la conselleria competent en matèria de residus del Govern de les Illes Balears, durant el primer trimestre de l'any, un informe anual que inclogui el pes dels residus de construcció i demolició prevists en els estudis de gestió de residus dels projectes d'obra que obtinguin la llicència corresponent, diferenciant-ne, com a mínim, els perillosos dels no perillosos.
Programa 5
Formació, educació ambiental i comunicació
Les actuacions dirigides a la formació, l'educació ambiental, la comunicació i la sensibilització de la ciutadania i del sector empresarial constitueixen un dels principals instruments per assolir els objectius de prevenció i gestió de residus perillosos establerts en aquest Pla.
Objectius:
1. Millorar la informació disponible per part de tots els agents econòmics i socials en relació amb la producció i gestió de residus perillosos a les Illes Balears.
2. Fomentar l'adequada separació, manipulació i gestió dels residus perillosos en l'àmbit de l'empresa.
3. Avançar en la prevenció mitjançant la formació i l'educació ambiental destinada a la ciutadania per assolir canvis en el model de consum i conducta.
4. Formar els productors i gestors de residus amb relació a les noves aplicacions informàtiques.
5. Elaborar material didàctic destinat als centres educatius de les Illes Balears.
Línia estratègica 5.1. Actuacions de formació en matèria de residus
Mesura 5.1.1. Formació destinada a productors, transportistes i gestors de residus
Cursos de formació destinats a productors, transportistes i gestors de residus amb relació a les noves aplicacions informàtiques definides en les mesures 21, 22, 23 i 24.
Mesura 5.1.2. Formació en l'àmbit empresarial
Desenvolupament d'activitats de formació, d'assessorament tècnic i de difusió dels objectius i les mesures previstes en aquest Pla, destinades a l'àmbit empresarial vinculat a la producció o gestió de residus perillosos. Aquestes activitats es poden integrar en els cursos de formació per a la implantació de sistemes de gestió ambiental que organitzi la conselleria competent en matèria de residus.
Mesura 5.1.3. Cursos de formació destinats als constructors i al personal tècnic relacionat amb la construcció
La conselleria competent en matèria de residus durà a terme cursos de formació destinats als constructors, tècnics municipals i personal tècnic relacionat amb la construcció (arquitectes, arquitectes tècnics, enginyers, etc.) sobre la correcta planificació i gestió, incloent-hi la preparació per a la reutilització, dels residus generats en les obres de construcció i demolició amb la finalitat de millorar la fiabilitat dels estudis de gestió de residus inclosos en els projectes d'obres.
Mesura 5.1.4. Cursos de formació destinats als coordinadors ambientals dels centres educatius
La conselleria competent en matèria de residus seguirà oferint cursos de formació en matèria de residus destinats als coordinadors ambientals dels centres educatius que formen part del Programa de Centres Ecoambientals de les Illes Balears.
Línia estratègica 5.2. Actuacions de comunicació i educació ambiental
Mesura 5.2.1. Campanya informativa destinada als productors de residus
L'anàlisi del nombre i tipus d'empreses potencialment productores de residus perillosos comparat amb el registre de productors de residus de les Illes Balears indica que hi ha un nombre important de productors de residus perillosos que no compleixen l'obligació legal de presentar la comunicació corresponent a l'òrgan competent de la Comunitat Autònoma per incorporar-se al Registre de Productors de Residus de les Illes Balears. Per altra banda, sovint les empreses cessen l'activitat pròpia i no ho comuniquen a l'efecte de ser donades de baixa en el Registre. En el marc d'actuació d'aquest Pla, es durà a terme una campanya de comunicació destinada als productors per facilitar la identificació correcta dels residus que generen i el compliment dels seus deures amb relació a la gestió d'aquests aplicant, en la mesura que sigui possible, el principi de jerarquia. Així mateix, es durà a terme una actualització contínua del Registre de Productors de Residus de les Illes Balears.
Mesura 5.2.2. Elaboració de publicacions didàctiques
Disseny i elaboració d'una guia per a la gestió correcta dels residus perillosos dirigida als centres educatius de les Illes Balears.
Mesura 5.2.3. Xerrades i activitats relacionades amb els residus en els centres educatius
La conselleria competent en matèria de residus seguirà oferint xerrades sobre els residus en general i els perillosos en particular, a fi de sensibilitzar els alumnes sobre el problema ambiental que comporten i difondre les tasques que du a terme l'Administració per gestionar-los.
Mesura 5.2.4. Campanyes de sensibilització i informació dirigides al públic en general
- La conselleria competent en matèria de residus continuarà desenvolupant, amb la col·laboració dels sistemes col·lectius de responsabilitat ampliada del productor (Ecoembes, Ecovidrio i Ecopilas, ERP i altres que s'hi adhereixin, especialment els de RAEE), la campanya de sensibilització en matèria de residus anomenada “Separar ens uneix”. S'ampliaran les microcàpsules audiovisuals i els continguts de la pàgina web relacionats amb les diferents fraccions de residus perillosos. El nou contingut es difondrà pels mitjans de comunicació i altres suports.
- La conselleria competent en matèria de residus, juntament amb la conselleria competent en treball, faran una campanya informativa relativa a la gestió dels residus que contenen amiant, tant en el lloc on es produeix el residu com en el transport i la gestió intermèdia i final.
Programa 6
Coordinació administrativa
Mesura 6.1.1. Comissió de Residus de les Illes Balears
La Llei 8/2019, de 19 de febrer, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears preveu la creació de la Comissió de Residus de les Illes Balears com a òrgan consultiu i participatiu entre les diferents administracions competents en matèria de planificació i gestió de residus. La Comissió vetlarà per la coordinació necessària de la planificació i gestió de residus, tant dels perillosos com dels no perillosos, de les diferents administracions públiques.
Mesura 6.1.2. Participació i col·laboració en la comissió de coordinació en matèria de residus i en els grups de treball especialitzats
La conselleria competent en matèria de residus participarà i col·laborarà activament en la comissió de coordinació en matèria de residus, adscrita al ministeri competent en matèria de medi ambient, que és un òrgan de cooperació tècnica i col·laboració administrativa entre les administracions competents en matèria de residus. La conselleria hi designarà un representant de la Comunitat Autònoma i un suplent.
Així mateix, la conselleria competent en matèria de residus formarà part d'aquells grups de treball especialitzats que creï la comissió de coordinació en matèria de residus, els quals serveixen de suport per al compliment de les funcions d'aquesta i elaboren propostes que eleven a l'aprovació del Ple de la Comissió.
ANNEX 2 Seguiment de les mesures del Pla Director Sectorial de Prevenció i Gestió de Residus Perillosos de les Illes Balears
El seguiment de les mesures previstes a l'annex 1 del Pla es faran mitjançant el càlcul dels següents indicadors de seguiment dels objectius del Pla de Prevenció i gestió de residus perillosos de les Illes Balears:
Programa |
Objectiu associat |
Indicador |
---|---|---|
1 |
1.1 i 1.2 |
Nombre de disposicions normatives aprovades en matèria de residus perillosos |
2 |
2.1 |
Variació (%) en pes dels residus perillosos generats des de l'entrada en vigor del Pla |
2.2 |
Percentatge de plans de minimització presentats respecte del total dels exigibles
|
|
3 |
3.2 |
Sòls i llots contaminats eliminats en instal·lacions de les Illes Balears (% en pes dels generats a les Illes Balears) |
3.1 |
Pes dels residus amb amiant retirats d'edificis públics |
|
3.1 |
Quantia dels ajuts econòmics concedits per al desmantellament i la retirada dels elements de fibrociment amb amiant d'edificis |
|
3.1 |
Quantitat (tones/any) de RAEE destinats a la preparació per a la reutilització del total dels generats a les Illes Balears |
|
3.2 |
Quantia dels ajuts econòmics (euros/any) concedits per al foment de la valorització dels residus perillosos |
|
3.4 |
Municipis que garanteixen la recepció i recollida gratuïta dels residus perillosos d'origen domèstics a les seves deixalleries (% respecte del total de municipis de les Illes Balears) |
|
3.5 |
Nombre de memòries resum anuals de gestió de residus rebudes per la conselleria competent en matèria de medi ambient de les entitats gestores dels ports de les Illes Balears |
|
3.1 i 3.6 |
Residus perillosos retirats i gestionats (tones/any) correctament dels camps de tir, actius i inactius, de les Illes Balears |
|
4 |
4.1, 4.2, 4.3 i 4.4 |
Deixalleries municipals dotades d'equipaments informàtics i de pesatge (% de deixalleries respecte de les existents a les Illes Balears) |
4.1, 4.3 i 4.4 |
Nombre d'informes de visites d'inspecció duits a terme |
|
5 |
5.1, 5.2 i 5.4 |
Nombre d'assistents als cursos de formació en matèria de residus |
5.1, 5.2, 5.3 i 5.5 |
Quantitat econòmica (euros/any) destinada a les campanyes de sensibilització i informació |
ANNEX 3 Requisits d'ubicació d'abocadors de residus perillosos
Per a la ubicació dels abocadors de residus perillosos s'hauran de complir els requisits següents:
1. Restriccions a la ubicació d'abocadors de residus perillosos
En aquest apartat s'estableixen les categories o elements d'un territori que fan incompatible la ubicació d'un abocador de residus perillosos en l'esmentat territori. Són circumstàncies que no permeten la possibilitat d'excepcions.
a) Àrees inestables
Zones on s'hagin identificat evidències (cartogràfiques, històriques, mesures o reconeixements tècnics) que indiquin l'existència d'un perill significatiu associat a processos d'esllavissada, moviments de terres, moviments en massa o caiguda de blocs que afectin els terrenys en els quals es pretengui ubicar l'abocador.
b) Àrees càrstiques i cavitats subterrànies
La ubicació de l'abocador no podrà suposar l'ocupació, el tancament de dolines, o sistemes càrstics de desenvolupament vertical. Tampoc es podrà localitzar en zones afectades per inestabilitat o assentament per la presència (en superfície o profunditat) de sistemes càrstics de desenvolupament horitzontal o vertical (cavitats naturals o artificials).
Les instal·lacions d'abocament es situaran a una distància mínima de 100 m, presa entre el perímetre exterior de la instal·lació i el límit de la zona en la qual tenen lloc els esmentats processos.
Ni els abocadors ni les seves instal·lacions auxiliars podran suposar la destrucció, tancament o rebliment de sistemes càrstics en els quals existeixin colònies estables de quiròpters o que presentin patrimoni catalogat de tipus cultural, històric-artístic, turístic o esportiu en el seu interior. En aquest casos també s'aplicarà la distància mínima de restricció de 100 m.
c) Aigües superficials continentals i zones costaneres
No podrà ubicar-se un abocador en terrenys de domini públic hidràulic, incloent les lleres de corrents naturals, continus, fonts, llacs, llacunes, basses, embassaments, canals i espais ocupats per extensions permanents amb presència de làmina lliure, públics o privats, així com riberes, marges, les seves zones de servitud i policia d'acord amb l'establert pel Títol primer del Reial decret legislatiu 1/2001, de 20 de juliol, pel qual s'aprova el text refós de la Llei d'aigües.
No es podran ubicar abocadors en zones amb risc d'inundació per les aigües per a l'avinguda corresponent a un període de retorn de 100 anys. No podran ubicar-se abocadors en terrenys de domini públic marítim terrestre segons la definició establerta a la Llei 22/1988, de 28 de juliol, de Costes, modificada per la Llei 2/2003, de 29 de maig.
d) Aigües subterrànies i aqüífers
En relació a la prohibició d'ubicació d'abocadors de residus perillosos, es tendran en compte els aspectes de planificació hidrològica, de protecció del domini públic hidràulic, de la qualitat de les aigües continentals, perímetres de protecció i aqüífers establerts en el Pla hidrològic de les Illes Balears i en el Reial decret legislatiu 1/2001, de 20 de juliol. Un abocador de residus perillosos únicament podrà ubicar-se en una àrea amb vulnerabilitat a la contaminació d'aqüífers alta si compta amb l'informe favorable de l'Administració hidràulica, el qual és preceptiu i vinculant.
La distància vertical existent entre la cota mínima del fons de l'excavació o de suport del sistema d'impermeabilització artificial i el nivell freàtic màxim, serà superior a 5 m. En qualsevol cas, el nivell freàtic en un període humit no podrà assolir la cota mínima del fons de l'excavació del vas d'abocament o de suport del sistema d'impermeabilització artificial.
e) Zones humides
Els abocadors hauran d'ubicar-se fora de qualsevol de les zones humides recollides en el Catàleg de zones humides de les Illes Balears creat pel PHIB, aprovat pel Reial decret 51/2019, de 8 de febrer. Així mateix d'acord amb el PHIB (art. 88.3), s'hauran d'ubicar a més de 500 metres de la zona humida, com a franja mínima de protecció.
No obstant això, i sempre que sigui possible, es recomana la ubicació a una distància de 2.000 metres d'acord amb la recomanació establerta pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic establert en el Document de Treball de desenvolupament tècnic del Reial Decret 1481/2001 de l'any 2003.
f) Espais naturals protegits
Els abocadors de residus perillosos no podran ubicar-se en terrenys amb alguna de les figures d'espais naturals protegits següents:
g) Zones residencials, turístiques o d'equipaments
Es respectaran les següents distàncies mínimes entre el perímetre de l'abocador i:
§ Nuclis urbans, nuclis de població, zones urbanitzables establertes pel planejament vigent en el moment de l'autorització de l'abocador i zones reservades per equipaments educatius i sanitaris: 2.000 m.
§ Elements del patrimoni arquitectònic i/o cultural, preses respecte dels perímetres declarats per a la seva protecció: 100 m.
h) Sòl rústic protegit
Els abocadors de residus perillosos no podran ubicar-se en terrenys classificats com a sòl rústic protegit d'acord amb la definició de l'article 9 de la Llei 6/1999, de 3 d'abril, de les Directrius d'Ordenació Territorial de les Illes Balears i de mesures tributàries.
2. Limitacions a la ubicació d'abocadors de residus perillosos
En aquest apartat s'estableixen les categories o elements d'un territori que condicionen la ubicació d'un abocador de residus perillosos. Aquestes circumstàncies han de ser analitzades en cada cas per comprovar si es superen o no uns determinats límits, la qual cosa farà que es deneguin o concedeixin, respectivament, l'autorització per part de la conselleria competent en matèria de medi ambient. En qualsevol cas, es prioritzarà la ubicació de futurs abocadors en zones ja alterades davant d'altres que no ho estiguin, amb la finalitat de reduir l'impacte ambiental.
a) Sismicitat
La ubicació de l'abocador de residus perillosos haurà de tenir en compte els criteris de sismicitat d'acord amb els criteris d'anàlisis incloses en la Norma de construcció sismorresistent que estigui en vigor.
b) Geotècnia
El substrat de l'àrea seleccionada per a la ubicació de l'abocador ha de complir amb els paràmetres geotècnics suficients en sòl i roca que puguin ser susceptibles de generar patologies en el futur.
c) Àrees inestables
Seran objecte d'estudi aquelles zones en les quals s'evidenciï l'existència de processos d'inestabilitat natural o provocada per l'acció humana. Als efectes de l'aplicació de limitacions es tendran en compte les mesures següents:
- Serà incompatible la ubicació de l'abocador, llevat que es disposi de mesures correctores específiques que evitin aquest efecte, en terrenys en els quals existeixin materials que s'identifiquin o bé sigui raonablement previsible que tenguin associats fenòmens d'inestabilitat no compatibles amb l'operació segura de l'abocador, el manteniment de la integritat dels elements de segellat i recollida de lixiviats o l'estabilitat de l'abocador.
- Per comprovar les característiques del sòl s'haurà de dur a terme un estudi previ de la seva estabilitat. Es verificarà si existeixen captacions d'aigua en les immediacions de l'emplaçament.
d) Àrees properes a espais naturals protegits
Els abocadors que, tot i no trobar-se en un dels espais naturals protegits definits a l'apartat 1, puguin tenir un efecte significatiu sobre ells, s'analitzaran cas a cas i la seva autorització es concedirà de conformitat amb la legislació d'impacte ambiental estatal i autonòmica vigent.
e) Embassaments
En la localització de la instal·lació d'abocament es considerarà (en funció de si l'abocador es situa aigües amunt o avall de l'embassament) la presència d'embassaments, preses artificials i canals principals oberts dedicats al reguiu o abastament. En aquest sentit, es mantindran les distàncies següents (preses respecte al límit entre la instal·lació d'abocament i perímetres màxim d'ocupació normal de les aigües):
Element |
Distància |
|
Aigües amunt |
Aigües avall |
|
Embassaments per abastament, reg, dedicats a bany o ecològic i canals oberts per abastament o reg |
2.000 m |
1.000 m |
f) Seguretat aeroportuària
Com a criteri de limitació quan existeixi la possibilitat d'alliberament de gasos o elements lleugers s'aplicarà una distància mínim d'allunyament (considerades amb relació a l'eix de les pistes) de 3 Km per als aeroports comercials, públics o privats, aeroports militars o en els que tengui lloc l'operació de naus a reacció, i d'1,5 Km per a aeròdroms en els quals únicament operin aeronaus de motor de pistó o aeronaus lleugeres.
Quan es pretengui la instal·lació de l'abocador de residus perillosos, en el qual existeixi la possibilitat que la instal·lació esdevingui un focus d'atracció d'aus o d'emissió de fluxos ascendents d'aire o gasos i es trobi a una distància igual o inferior de 10 Km a una pista d'una instal·lació aeroportuària, serà preceptiu per a la seva autorització un informe de la Direcció General d'Aviació Civil i AENA, per als aeroports civils, i Ministeri de Defensa, per als aeroports d'ús militar. L'informe ha d'avaluar la potencial interferència que pugui tenir la instal·lació respecte de la seguretat de les aeronaus.
3. Excepcions a les restriccions i limitacions
a) El conseller competent en matèria de residus, a proposta del director general, i per causes tècniques degudament acreditades a l'expedient, previ informe de la direcció general o administració afectada, podrà establir excepcions a les restriccions o limitacions a què es refereix aquest annex, entre d'altres, en el que es refereix a les distàncies mínimes.
En conseqüència, les restriccions i limitacions previstes, constitueixen la regla general, que pot ser objecte de les oportunes excepcions.
b) En particular, l'abocador de residus no perillosos de Es Milà (Menorca), ubicat a Xarxa Natura 2000, es podrà ampliar i/o adaptar per la gestió de residus perillosos, en els termes a que es refereix l'article 17.3 de la llei 8/2019 de 19 febrer, de residus i sols contaminats de les Illes Balears, sobre instal·lacions mixtes i dels articles 10 i 11 d'aquest Pla, amb el compliment de les previsions contingudes a la legislació de patrimoni natural i biodiversitat i la intervenció de la direcció general competent en matèria d'espais naturals protegits.
ANNEX 4 Estudi economicofinancer del Pla Director Sectorial de Prevenció i Gestió de Residus Perillosos de les Illes Balears
L'annex V de la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminats estableix que un dels apartats del Pla ha de ser la previsió de les inversions corresponents a les instal·lacions de tractament de residus.
D'altra banda, l'article 12 de la Llei 14/2000, de 21 de desembre, d'ordenació territorial, determina que els plans directors sectorials inclouran un estudi economicofinancer en el qual es valorin les obres i les actuacions i s'hi estableixin els recursos directes i indirectes amb els quals es finançarà.
Per tal de donar resposta a les exigències normatives, l'estudi economicofinancer s'ha estructurat en dos apartats:
1. Costs de les instal·lacions de gestió de residus perillosos.
2. Costs dels programes del PDSPG-RP.
1. Costs de les instal·lacions de gestió de residus perillosos
Tal com apunta el capítol III del Pla Director sobre Instal·lacions per a la gestió de residus perillosos, es preveuen tres tipus d'instal·lacions de residus perillosos:
1.1. Abocadors per a l'eliminació de residus perillosos
En el cas d'aquestes infraestructures, el Govern deixa a la iniciativa privada la construcció i gestió dels abocadors de residus perillosos. Només en absència d'aquesta iniciativa empresarial privada o quan aquesta sigui insuficient o notòriament inadequada es plantejarà la intervenció de l'Administració pública. Per aquest motiu, per als sis anys de vigència del Pla, no es preveu inversió econòmica per a aquesta infraestructura.
1.2. Instal·lacions per a l'eliminació dels residus que contenen amiant
L'article 6 del Reial decret 1481/2001, de 27 de desembre, pel qual es regula l'eliminació de residus mitjançant dipòsit en abocador, estableix que els residus perillosos de construcció que contenen amiant es poden eliminar en els abocadors per a residus no perillosos. Atesa la distribució de competències a les Illes Balears, els consells insulars disposen d'instal·lacions per a l'eliminació de residus no perillosos. En el cas dels residus que contenen amiant, aquests poden ser abocats en les instal·lacions previstes en els plans directors sectorials aprovats pels consells insulars, amb l'autorització prèvia de la conselleria competent en matèria de residus. Per tant, no es preveu una inversió per a aquestes instal·lacions.
1.3. Instal·lacions mixtes per a la gestió de residus perillosos i no perillosos
La previsió d'instal·lacions mixtes, tant al Pla Director de Residus Perillosos com a la Llei 8/2019, de 19 de febrer, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears, permet delimitar de manera més clara les competències de cada administració amb relació a les fraccions de residus d'aparells elèctrics i electrònics (RAEE), residus de construcció i demolició i voluminosos considerats perillosos. En aquest sentit, el Pla té un objectiu estrictament de regulació i ordenació.
2. Costs dels programes del PDSPG-RP
El Pla Director Sectorial s'estructura en sis programes, deu línies estratègiques i trenta-sis mesures. Els costs de les mesures previstes en el Pla es detallen a la taula adjunta.
Com es pot comprovar a la taula, els costs quedaran coberts amb les eines següents:
a) Línia de subvencions per a la planificació i gestió de residus perillosos
Les mesures 2.1.1, 3.1.1, 3.2.1, 3.2.10 estaran sufragades sota l'empara de convocatòria de subvencions que tregui el Govern de les Illes Balears, ja sigui la mateixa Conselleria de Medi Ambient i Territori o bé altres conselleries com la d'Innovació, Recerca i Turisme. La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, l'any 2018, va treure una convocatòria d'1.500.000 € i, l'any 2019-2020, una convocatòria d'1.405.000 € per finançar actuacions relacionades amb la planificació i gestió de residus. Per altra banda, la d'Innovació, Recerca i Turisme va treure una convocatòria l'any 2018-2020 de 2.750.000 € per a iniciatives R+D+I empresarials.
Les mesures 4.1.1, 4.1.2, 4.1.3, 4.1.4 estan previstes en el marc del programa FEDER 2014–2020. La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca va presentar el projecte “Sistema intel·ligent per a la recollida selectiva dels residus urbans”, el qual fou aprovat per integrar en el Programa Operatiu FEDER de les Balears 2014-2020.
L'assignació FEDER compta amb una dotació econòmica de 2,5 milions d'euros amb una taxa de cofinançament del 50 %. La part que no és finançada per FEDER serà aportada per la Conselleria de Medi Ambient i Territori. El projecte correspon al desenvolupament del sistema de recollida selectiva en la xarxa de deixalleries de les Illes Balears a través de l'ús de tecnologies de la informació i comunicació.
Per als sis anys de vigència del Pla Director Sectorial de Prevenció i Gestió de Residus Perillosos de les Illes Balears, i tenint en compte el que s'ha exposat abans, es preveu dedicar 12.955.000 € per finançar actuacions de planificació i gestió de residus perillosos, amb un èmfasi especial en les deixalleries municipals.
b) Recursos propis de l'Administració
Està previst dur a terme les mesures 1.1.1, 1.2.1, 2.1.3, 3.2.4, 3.2.8, 3.2.9, 4.2.1, 4.2.2, 5.1.3, 5.1.4, 5.2.3, 5.2.4, 6.1.1, 6.1.2 amb els recursos propis de l'Administració. Es tracta d'actuacions que formen part de les funcions incloses en el marc de la mateixa administració.
c) Partida econòmica específica per a la gestió de residus
Les mesures 3.2.2, 3.2.3, 3.2.5, 3.2.6, 3.2.7 necessitaran una partida econòmica específica per a l'execució, la qual estarà prevista per part del Govern de les Illes Balears.
Per als sis anys de vigència del Pla Director Sectorial de Prevenció i Gestió de Residus Perillosos de les Illes Balears es preveu destinar una partida de 3.770.000,00 € per a dur a terme aquestes actuacions que es fonamenten bàsicament en contractació d'estudis i serveis relacionats amb els residus perillosos.
d) Recursos de l'oficina de prevenció de residus
Les mesures 2.1.2, 2.2.1, 2.2.2, 2.2.3, 5.1.1, 5.1.2 es desenvoluparan sota l'àmbit d'actuació de l'Oficina de Prevenció de Residus, prevista a l'article 35 de la Llei 8/2019, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears. Aquesta Oficina de Prevenció de Residus sorgeix com una de les finalitats institucionals de l'Ens de Residus de les Illes Balears, el qual va ser creat pel Consell de Govern de dia 1 de febrer de 2019.
Les funcions de l'Oficina de Prevenció de Residus són:
A l'estudi economicofinancer de l'Ens de Residus de les Illes Balears es va preveure dedicar-hi 184.145 €/any a partir de 2021 per als recursos humans de l'Oficina de Prevenció de Residus. Si comptam amb la dedicació d'un 25 % de l'Oficina a les mesures del Pla Director Sectorial de Prevenció i Gestió de Residus Perillosos, s'hi preveu una inversió d'uns 228.000 € en total.
e) Recursos econòmics dels titulars i/o gestors de residus perillosos
La mesura 3.2.11 haurà de ser costejada pels titulars i/o gestors de residus perillosos.
f) Recursos del fons dels SCRAP
Les mesures 5.2.1, 5.2.2, que fan referència a les actuacions de comunicació i educació ambiental, seran finançades amb fons dels convenis amb els SCRAP de residus.
Es preveu una inversió de 60.000 € per a l'execució de les actuacions durant la vigència del Pla Director Sectorial de Prevenció i Gestió de Residus Perillosos.
ANNEX 5 Llocs històricament contaminats per eliminació de residus i mesures per rehabilitar-los
L'eliminació de residus mitjançant dipòsit en abocador s'ha duit a terme sempre a les Illes Balears en instal·lacions autoritzades i que compleixen tots els requisits establerts per la normativa vigent (Reial decret 1481/2001, de 27 de desembre, pel qual es regula l'eliminació de residus mitjançant dipòsit en abocador). En cap moment, fins ara, s'han autoritzat a les Illes Balears abocadors per a residus amb consideració de perillosos.
L'abocament incontrolat de residus ha donat lloc als procediments sancionadors pertinents, que sempre s'han acompanyat de l'obligació pels causants de restitució del dany i reposició de la situació original (com estableix l'article 54 de la Llei 22/2011). En cap d'aquests casos s'ha hagut d'arribar a una declaració de sòl contaminat (com preveu el Reial decret 9/2005).
D'altra banda, els procediments oberts per casos de sòls contaminats, per causes diferents de les d'abocament de residus, s'han desenvolupat i resolt segons preveu la norma esmentada, majoritàriament dins el marc de la recuperació voluntària prevista pels articles 36 i 37 de la Llei 22/2011. Així doncs, no s'han de preveure mesures als efectes d'un inventari de llocs històricament contaminats, atesa la inexistència d'aquests.