Secció I. Disposicions generals
CONSELL DE GOVERN
Núm. 1631
Decret 10/2020 de 14 de febrer, pel qual s’aprova el reglament de funcionament i organització dels centres socioeducatius específics del sistema de justícia juvenil per al compliment de les mesures privatives de llibertat a les Illes Balears
L'article 30.39 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, en la redacció donada per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, estableix com a competència exclusiva de la Comunitat Autònoma la protecció de menors, que inclou, en tot cas, la regulació del règim de protecció de les persones menors d'edat i, específicament, de les persones menors d'edat infractores, sens perjudici del que disposa la legislació civil i penal.
L'article 45.1 de la Llei orgànica 5/2000, de 12 de gener, reguladora de la responsabilitat penal dels menors, modificada per la Llei orgànica 8/2006, de 4 de desembre, estableix que l'execució de les mesures adoptades pels jutges de menors en les seves sentències fermes és competència de les comunitats autònomes i de les ciutats de Ceuta i Melilla. Per a això, segons el mateix article, han de portar a terme, d'acord amb les normes d'organització respectives, la creació, la direcció, l'organització i la gestió dels serveis, les institucions i els programes adequats per garantir l'execució correcta de les mesures que preveu aquesta Llei.
L'article 72 de la Llei 9/2019, de 19 de febrer, de l'atenció i els drets de la infància i l'adolescència de les Illes Balears, atribueix al Govern de la Comunitat Autònoma, a través de la conselleria competent en matèria de persones menors d'edat, les potestats en l'aplicació de les mesures judicials sobre persones menors d'edat infractores. L'article 197 de la mateixa Llei estableix que a l'efecte de designar les persones a qui s'aplica el títol V («Actuacions en matèria de persones menors d'edat infractores»), en l'articulat s'utilitza el terme persona menor d'edat infractora per a totes les persones a qui sigui aplicable la legislació vigent en matèria de responsabilitat penal de les persones menors d'edat. Finalment, l'article 198 de la Llei 9/2019 estableix que correspon al Govern de les Illes Balears, a través de la conselleria competent en matèria de persones menors d'edat, l'execució de les mesures adoptades pels jutjats de menors en aplicació de la legislació reguladora de la responsabilitat penal de les persones menors d'edat. A aquest efecte, li corresponen la creació, la direcció, l'organització, la gestió, la inspecció i el control dels serveis, institucions i programes necessaris per a l'execució adequada de les mesures adoptades pels jutjats de menors.
El Decret 21/2019, de 2 d'agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, rectificat pel Decret 22/2019, de 19 d'agost, de la presidenta de les Illes Balears, atribueix a la Direcció General d'Infància, Joventut i Famílies, entre altres competències, l'aplicació de mesures de justícia juvenil i la prevenció del delicte.
La Llei orgànica 5/2000, en l'article 7, enumera les mesures judicials susceptibles de ser imposades a les persones menors d'edat i preveu una regulació més extensa d'alguns dels aspectes per via reglamentària.
El Reglament de la Llei orgànica 5/2000, aprovat pel Reial decret 1774/2004, de 30 de juliol, diferencia, segons la restricció de drets que suposen, entre mesures no judicials privatives de llibertat i mesures judicials privatives de llibertat. Les mesures privatives de llibertat, així com la detenció i les mesures cautelars d'internament que s'imposin de conformitat amb aquesta legislació, s'han d'executar en centres específics, diferents dels que preveu la legislació penitenciària per a l'execució de les condemnes penals i les mesures cautelars privatives de llibertat imposades a les persones majors d'edat penal.
D'acord amb l'article 216 de la Llei 9/2019, el Govern de les Illes Balears ha de disposar de centres propis per a l'execució de les mesures privatives de llibertat imposades a persones menors d'edat, els quals han d'estar orientats a afavorir la integració social i familiar de la persona menor d'edat infractora i potenciar les activitats que permetin la seva participació social activa. Respecte d'aquests centres, l'article 217 estableix el mandat legal de regular-ne per via reglamentària l'organització i el funcionament, tenint en compte els principis proclamats per la Llei orgànica 5/2000.
Actualment, la gestió dels centres propis de l'Administració de la Comunitat Autònoma que són objecte d'aquesta regulació està encomanada a la Fundació Institut Socioeducatiu S'Estel, que és un ens instrumental que forma part del sector públic instrumental de l'Administració autonòmica i al qual es refereix la disposició addicional primera d'aquest Decret.
Amb aquest Decret es pretén millorar la gestió ordinària, el funcionament i l'organització dels centres socioeducatius específics del sistema de justícia juvenil que depenen del Govern de les Illes Balears, amb l'objecte de garantir els drets de les persones menors d'edat infractores que hi compleixen mesures privatives de llibertat, mitjançant l'establiment de criteris comuns d'organització, de funcionament o d'interpretació del marc legal aplicable a tots aquests centres. Així, entre els objectius que es pretenen aconseguir hi ha el de determinar un règim de funcionament comú a tots els centres socioeducatius mitjançant l'establiment de normes de convivència comunes a tots els centres i normes de funcionament específic de cada règim d'internament, l'establiment de regles i actuacions comunes quant als ingressos, els trasllats i les baixes de les persones menors d'edat infractores, i de normes i regles comunes relatives a la vida quotidiana de les persones menors d'edat infractores que romanen als centres, l'aclariment de l'exercici de determinats drets d'aquestes persones i les seves famílies, les prestacions dels centres, etc. També és objecte d'aquest Decret fixar el marc comú a tots els centres quant a l'actuació educativa que s'hi ha de desenvolupar així com establir l'organització bàsica dels centres i el marc comú regulador de les relacions interorgàniques entre els centres i l'entitat pública de justícia juvenil.
Finalment, d'acord amb l'article 49 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, cal constatar que queden suficientment justificats els principis següents: de necessitat i eficàcia, perquè aquesta norma desplega el mandat legal de l'article 45 de la Llei orgànica 5/2000 i l'article 217 de la Llei 9/2019, que preveuen la regulació de l'organització i el funcionament dels centres d'internament per a les mesures judicials privatives de llibertat imposades a les persones menors d'edat; de proporcionalitat, atès que l'objecte que es regula s'ha d'incloure en una disposició administrativa de caràcter general, per complir el principi de jerarquia normativa i d'acord amb l'article 48 de la Llei 1/2019; de seguretat jurídica, perquè es completa l'ordenament jurídic donant contingut a la previsió legal esmentada; de transparència, principi pel qual s'ha de destacar la participació ciutadana abans i durant el procés d'elaboració de la norma, així com la fixació de requisits objectius en una disposició de caràcter general i la publicació íntegra en el Butlletí Oficial de les Illes Balears; i, finalment, d'eficiència, atès que amb aquesta regulació se cerca millorar la gestió ordinària, el funcionament i l'organització dels centres socioeducatius específics del sistema de justícia juvenil que depenen del Govern de les Illes Balears.
Per tot això, a proposta de la consellera d'Afers Socials i Esports, vist el dictamen del Consell Econòmic i Social de les Illes Balears, d'acord amb el Consell Consultiu de les Illes Balears, i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de 14 de febrer de 2020,
DECRET
TÍTOL I DISPOSICIONS GENERALS
Article 1
Objecte i àmbit d'aplicació
1. Aquest Decret té per objecte establir els criteris i les normes de funcionament i organització dels centres específics per al compliment de mesures privatives de llibertat en el marc del sistema de justícia juvenil en l'àmbit de les competències del Govern de les Illes Balears, per aconseguir una convivència ordenada que permeti l'execució dels diferents programes d'intervenció educativa i les funcions de custòdia de les persones menors d'edat infractores internades.
2. Aquest Decret és aplicable a tots els centres socioeducatius destinats a l'execució de les mesures privatives de llibertat cautelars o fermes que imposen els jutges de menors de conformitat amb la Llei orgànica 5/2000, de 12 de gener, reguladora de la responsabilitat penal dels menors, amb independència de la forma de gestió.
3. Aquest Decret també és aplicable als centres i serveis que col·laborin amb el Govern de les Illes Balears en l'execució de mesures privatives de llibertat mitjançant qualsevol de les fórmules que preveuen la Llei 4/2009, d'11 de juny, de serveis socials de les Illes Balears, i la Llei 12/2018, de 15 de novembre, de serveis a les persones en l'àmbit social a la comunitat autònoma de les Illes Balears.
4. Queden exclosos d'aquesta regulació els centres i serveis del Govern de les Illes Balears que tenen per objecte l'execució de mesures no privatives de llibertat, com ara els centres de dia o els serveis de convivència en grup educatiu.
5. A l'efecte de designar les persones a qui s'aplica aquest Decret, en l'articulat s'utilitza el terme persona menor d'edat infractora per a totes les persones a les quals sigui aplicable la legislació vigent en matèria de responsabilitat penal de les persones menors d'edat en compliment de les mesures judicials que impliquen privació de llibertat.
6. A l'efecte de designar l'òrgan competent del Govern de les Illes Balears en l'execució de les mesures judicials, cautelars o fermes, en l'articulat s'utilitza el terme entitat pública de justícia juvenil per referir-se a la direcció general que té atribuïda la competència en matèria de persones menors d'edat, de la qual forma part la competència en l'execució de les mesures que els jutges imposen en l'àmbit de la justícia juvenil.
Article 2
Definició i règim jurídic dels centres
1. Els centres d'internament de persones menors d'edat infractores són establiments especialitzats de caràcter socioeducatiu per a l'execució de mesures privatives de llibertat i mesures cautelars d'internament imposades pels jutjats de menors de conformitat amb la Llei orgànica 5/2000. Es tracta de centres d'internament diferents dels que preveu la legislació penitenciària per a l'execució de condemnes penals i mesures cautelars privatives de llibertat imposades a les persones majors d'edat penal. Aquests centres s'organitzen en unitats de convivència d'acord amb les característiques de les persones menors d'edat. Al llarg de l'articulat s'utilitza el terme centre per referir-se a aquests centres especialitzats de caràcter socioeducatiu.
2. Els centres d'internament de persones menors d'edat infractores poden executar mesures judicials d'internament en règim tancat, semiobert i obert, d'internament terapèutic i de permanència de cap de setmana previstes en l'article 7.1 de la Llei orgànica 5/2000.
3. S'ha de promoure la realització conjunta de les activitats socioeducatives entre les persones menors d'edat infractores de les diferents unitats de convivència definides en l'article 9 d'aquest Decret i facilitar la coeducació en un clima idoni per a l'objectiu educatiu de la mesura.
4. Els centres objecte d'aquest Decret es regeixen pel que disposa la Llei orgànica 5/2000 i el Reglament que la desplega, aprovat pel Reial decret 1774/2004, de 30 de juliol; per la Llei 9/2019, de 19 de febrer, de l'atenció i els drets de la infància i l'adolescència de les Illes Balears; per aquest mateix Decret; pel corresponent reglament de règim intern sobre el desenvolupament de la vida de les persones menors d'edat, el seu règim disciplinari i els procediments per a l'obtenció de permisos, sortides i comunicacions de les persones menors d'edat amb les seves famílies, supervisat per la direcció general que tengui la competència en matèria de persones menors d'edat, i per totes les altres disposicions que dicti la conselleria competent en matèria de justícia juvenil.
Article 3
Finalitat dels centres
1. Els centres d'internament de persones menors d'edat infractores tenen com a finalitat donar compliment a les mesures judicials privatives de llibertat des d'una doble perspectiva, sancionadora i educativa, configurant un marc d'atenció integral i una intervenció educativa altament estructurada i orientada cap al desenvolupament personal i social, de conformitat amb els principis d'igualtat entre dones i homes, amb l'objecte de facilitar l'evolució de la persona menor d'edat infractora per incorporar-se a la vida en llibertat.
2. L'activitat dels centres té com a objectiu fonamental estimular el procés evolutiu de la persona menor d'edat infractora per facilitar la superació de les seves dificultats en l'ordre personal i social i fomentar la recuperació dels recursos de relació amb si mateixa i amb l'entorn. Així mateix, es dirigeix a la integració i la reinserció social de les persones menors d'edat infractores sentenciades a mesures privatives de llibertat, mitjançant l'aplicació de programes eminentment educatius i responsabilitzadors, així com a la custòdia de totes les persones menors d'edat infractores amb mesures cautelars o definitives.
3. Per assolir els objectius a què es refereix l'apartat anterior, en especial la integració i la reinserció social, el personal dels centres ha d'orientar la seva actuació a la reducció del risc de reincidència de la persona menor d'edat infractora, mitjançant una identificació, una avaluació i un abordatge adequats dels factors de risc i de protecció que concorrin en cada cas. Amb aquesta finalitat, els centres han d'aprovar protocols d'avaluació seguint els criteris mínims fixats prèviament per l'entitat pública de justícia juvenil, els quals s'han d'emmarcar en els projectes educatius de cada centre. Aquests protocols han d'incloure el sistema d'identificació i avaluació semiestructurat d'aquests factors i instruments d'avaluació validats científicament.
Article 4
Principis i criteris de l'activitat dels centres
1. L'actuació dels centres objecte d'aquest Decret s'ha de regir pels principis i les garanties que recull l'ordenament jurídic amb caràcter general per a les persones menors d'edat, així com pels específics que la legislació reguladora de la responsabilitat penal de les persones menors d'edat estableix durant l'execució de les mesures judicials.
2. Totes les persones menors d'edat infractores a les quals s'apliqui aquest Decret gaudeixen dels drets i les llibertats que reconeixen per a tothom la Constitució, els tractats internacionals ratificats per l'Estat espanyol i la resta de l'ordenament jurídic vigent, sempre que no estiguin expressament suspesos o restringits per la llei, el contingut de la sentència condemnatòria o el sentit de la mesura imposada.
3. Són principis rectors de l'activitat dels centres els que estableix amb caràcter general la legislació vigent, estatal i autonòmica, i, especialment:
a) La prevalença de l'interès superior de les persones menors d'edat sobre qualsevol altre interès concurrent.
b) El respecte al lliure desenvolupament de la personalitat, així com de les senyes d'identitat pròpies i de les característiques individuals i col·lectives.
c) La informació a les persones menors d'edat infractores sobre els seus drets i l'assistència necessària per poder exercir-los.
d) L'aplicació de programes fonamentalment educatius, promotors i no repressius, que fomentin el sentit de la responsabilitat, el respecte als drets i a la llibertat dels altres i una actitud constructiva cap a la societat.
e) L'adequació de les actuacions i les intervencions a l'edat, a les circumstàncies personals, formatives, familiars i socials i a les característiques individuals de cada persona menor d'edat infractora, que es materialitza en el programa educatiu individual i en el programa individualitzat d'execució i, en els casos d'internament cautelar, en el model individualitzat d'execució.
f) La prioritat dels programes d'actuació en l'entorn familiar i social propi. Sempre que no sigui perjudicial per als seus interessos, s'ha d'afavorir la relació adequada entre les persones menors d'edat infractores i les seves famílies i coneguts.
g) El foment de la col·laboració i de la responsabilització dels pares i mares de les persones menors d'edat infractores, de les persones que en tenen la guarda o la tutela i de les persones que les representin en les actuacions administratives, i la subsidiarietat d'aquestes actuacions respecte a les funcions dels pares i mares, quan s'intervengui en relació amb persones menors d'edat infractores.
h) El caràcter preferentment col·legiat i interdisciplinari en la presa de decisions que afecten o poden afectar l'esfera personal, familiar o social de les persones menors d'edat infractores.
i) La confidencialitat, la reserva oportuna i l'absència d'ingerències innecessàries en la vida privada de les persones menors d'edat infractores o de les famílies respectives, en les actuacions professionals que es duguin a terme.
j) La coordinació i la col·laboració de les actuacions amb altres centres, l'entitat pública de justícia juvenil o altres organismes públics o privats que intervenguin amb persones menors d'edat.
k) La promoció de la solidaritat i la sensibilitat social cap a les persones menors d'edat amb problemàtiques de delinqüència o que viuen situacions d'inadaptació o conflicte social, i el foment de la participació de la iniciativa social en els programes impulsats per les administracions públiques per atendre aquestes problemàtiques.
l) El foment de la pluralitat, així com la valoració de la diversitat positiva i enriquidora i la possibilitat de creixement individual i de grup.
4. L'activitat dels centres s'ha d'ajustar als principis rectors a què es refereix l'apartat anterior i als criteris d'actuació següents:
a) La vida en el centre ha de prendre com a referència la vida en llibertat i ha de reduir al màxim els efectes negatius que l'internament pot comportar per a les persones menors d'edat infractores i per a les famílies respectives.
b) La dinàmica del centre no ha de prevaler sobre les necessitats de les persones menors d'edat infractores. La infraestructura, les relacions entre el personal i les persones menors d'edat infractores, així com les activitats de tot tipus que es desenvolupin, es consideren integrants del sistema d'intervenció.
c) S'ha d'afavorir una relació adequada de les persones menors d'edat infractores amb els seus familiars i coneguts, sempre que no sigui en detriment dels interessos propis, per evitar la ruptura dels vincles familiars i socials i facilitar-los la integració posterior.
d) S'han de promoure la col·laboració i la participació de les institucions comunitàries, públiques i privades en el procés d'integració social de les persones menors d'edat infractores internades. A aquest efecte, els centres han de promoure la col·laboració i la participació del voluntariat i de les entitats sense ànim de lucre.
Article 5
Intervenció, principis metodològics i objectius
1. La intervenció en els centres és el conjunt d'actuacions desenvolupades durant l'execució de les mesures judicials i està determinada pel caràcter primordialment socioeducatiu d'aquestes mesures. El conjunt d'activitats formatives i educatives s'han d'ajustar al perfil psicosocial de les persones menors d'edat infractores, d'acord amb els principis inspiradors de la Llei orgànica 5/2000.
2. La intervenció amb les persones menors d'edat infractores s'ha de regir pels principis següents:
a) Individualització i socialització. Cal respectar el desenvolupament lliure de la personalitat i de les característiques individuals i col·lectives cap a vies constructives i positives. Per aquest motiu, la intervenció ha de partir sempre del moment evolutiu, les necessitats, les característiques psicològiques, la personalitat i les circumstàncies personals i socials de la persona menor d'edat infractora. Aquesta intervenció ha d'adoptar un caràcter educatiu i responsabilitzador. El principi de socialització té en compte la persona menor d'edat infractora com a ésser social, com a membre d'un grup. Es tracta d'educar mitjançant la comunicació i les relacions interpersonals. Així, la persona menor d'edat infractora aprendrà vivencialment i quotidianament, del punt de vista de l'altre, a respectar els seus drets i a cooperar en les tasques de grup.
b) Assumpció de responsabilitat. Educar la persona menor d'edat infractora per a l'exercici de la llibertat ha de suposar l'aprenentatge i l'assumpció de les conseqüències del seu comportament, de les seves accions i decisions. Per això, des d'una metodologia responsabilitzadora, la persona menor d'edat infractora:
c) Activitat i participació. El principi d'activitat i participació es desprèn de considerar la persona menor d'edat infractora protagonista activa del seu desenvolupament i dels seus aprenentatges. És imprescindible promoure en tot moment una participació activa del veritable protagonista, la persona menor d'edat infractora, participació que ha de donar peu a aspectes d'anàlisi i de reflexió, amb la finalitat de propiciar un desenvolupament personal i individual significatiu i autònom. S'ha de potenciar la seva capacitat d'autodirigir-se, d'autoregular-se, d'autoavaluar-se i d'establir objectius concrets i realistes que es puguin aconseguir.
d) Confiança i seguretat. El personal dels centres ha de possibilitar a les persones menors d'edat infractores situacions que permetin i estimulin les relacions interpersonals, fomentant la construcció d'una imatge fidel i positiva de si mateixes integrant en totes les intervencions el seu marc de referència (familiar, social, escolar, laboral, etc.). Per tant, hi ha d'haver un context càlid, una relació personal afable i una actitud emocional d'honestedat en la qual la persona menor d'edat infractora pugui dipositar la seva plena confiança, transmissora de seguretat emocional, sens perjudici de l'existència de normes.
e) Equitat. Cal garantir la igualtat d'oportunitats, compensant les desigualtats personals, culturals i socials.
f) Intervenció mínima. S'ha d'assegurar que la restricció de la llibertat i la intervenció educativa no excedeixin el que és necessari per assolir els objectius socioeducatius de la mesura.
g) Normativitat. S'ha de procedir mitjançant normes clares i coherents, fàcils d'interioritzar, que actuïn com a element afavoridor de la responsabilitat.
3. La intervenció amb les persones menors d'edat infractores s'ha d'orientar als objectius següents:
a) Garantir l'execució de les mesures judicials privatives de llibertat d'acord amb els principis inspiradors de la Llei orgànica 5/2000 i altres principis de la regulació vigent.
b) Garantir una convivència estable i ordenada, fonamentada en el respecte als drets i deures individuals i col·lectius de les persones que integren el centre.
c) Possibilitar el desenvolupament personal i social de les persones menors d'edat infractores.
d) Afavorir la integració de les persones menors d'edat infractores en la societat, incidint en la prevenció del delicte i les conductes de risc.
e) Capacitar les famílies per a l'exercici de la seva responsabilitat parental una vegada finalitzat el període d'internament, incorporant-les en el procés d'intervenció.
TÍTOL II RÈGIM GENERAL DELS CENTRES
Capítol I Ingressos, trasllats i baixes
Secció 1a Ingressos
Article 6
Designació del centre
1. Correspon a l'entitat pública de justícia juvenil designar el centre on s'han d'executar els internaments cautelars i els definitius. Una vegada se li hagi notificat el mandat judicial d'ingrés, l'entitat pública de justícia juvenil ha de designar el centre on s'ha de complir el mandat judicial, que ha de ser el centre més adequat d'entre els més propers al domicili de la persona menor d'edat infractora que tenguin una plaça disponible del règim d'internament imposat. La designació s'ha de comunicar al jutjat de menors competent.
2. No obstant això, es requereix l'aprovació prèvia del jutjat de menors competent en els casos següents:
a) Quan, en interès de la persona menor d'edat infractora, es proposi l'ingrés en un centre de les Illes Balears allunyat del domicili de la persona menor d'edat infractora, tot i existir una plaça disponible en un centre adequat al règim o al tipus d'internament imposat que sigui més proper al seu domicili.
b) Quan es proposi un centre d'una altra comunitat autònoma.
c) Quan es proposi un centre sociosanitari.
3. En la designació del centre més adequat ha de prevaler l'interès superior de la persona menor d'edat i s'han de valorar les seves característiques personals, les mesures judicials imposades anteriorment, si n'hi ha, els programes socioeducatius que es desenvolupen en els centres i qualsevol altre factor que incideixi en les expectatives d'èxit de la intervenció durant l'execució de la mesura judicial d'internament imposada.
Article 7
Formes d'ingrés
1. L'ingrés d'una persona menor d'edat infractora en un centre només es pot dur a terme en compliment d'una mesura privativa de llibertat dictada en sentència ferma, d'una ordre de detenció judicial o del Ministeri Fiscal o d'un manament d'internament cautelar.
2. No obstant el que estableix l'apartat anterior, les persones menors d'edat infractores que s'hagin evadit del centre o no hi hagin tornat després d'una sortida autoritzada també hi poden ingressar per presentació voluntària o acompanyament dels cossos i forces de seguretat de l'Estat.
3. En el cas que es presenti voluntàriament al centre una persona menor d'edat infractora que al·legui que un jutjat de menors ha dictat contra ella un manament d'internament cautelar o una sentència ferma d'internament, s'ha de procedir de la manera següent:
a) Si hi ha dubtes sobre la veracitat de la seva manifestació o sobre la documentació que aporta, el director o directora del centre s'ha de posar en contacte, de manera immediata, amb el jutjat de menors corresponent per contrastar i verificar la informació.
b) En cas que no es pugui contactar amb el jutjat de menors corresponent, s'ha de posar en coneixement del jutjat de guàrdia la circumstància de la presentació voluntària de la persona menor d'edat infractora, de la documentació aportada i dels dubtes suscitats, perquè en dicti resolució. Mentre es duen a terme aquestes actuacions, la persona menor d'edat infractora ha de romandre a la sala de visites del centre.
c) Si el jutjat de menors o el jutjat de guàrdia determinen que és procedent l'ingrés, s'han de dur a terme els tràmits d'ingrés corresponents. Si no s'autoritza judicialment l'ingrés, s'ha de comunicar aquesta circumstància a la persona menor d'edat infractora perquè abandoni el centre, sens perjudici de les gestions oportunes amb les persones que la representin.
4. Si es presenta voluntàriament una persona menor d'edat infractora que al·lega que ha fugit d'un altre centre o no hi ha tornat, i hi ha dubtes sobre la veracitat de la seva manifestació, s'ha de procedir de manera immediata a la comprovació corresponent amb la direcció del centre del qual manifesta haver-se escapat. Mentre es fan aquestes actuacions, la persona menor d'edat infractora ha de romandre a la sala de visites del centre. Si el director o directora del centre amb el qual s'han fet les actuacions verifica que són certes les manifestacions de la persona menor d'edat infractora, s'han de dur a terme els tràmits d'ingrés corresponents, sens perjudici de la posterior tramitació del trasllat. Si el director o directora del centre amb el qual s'ha contactat no verifica que siguin certes les manifestacions de la persona menor d'edat infractora, una vegada que s'hagi comprovat que no té cap mesura privativa de llibertat pendent d'execució, se li ha de comunicar la decisió que ha d'abandonar el centre, sens perjudici de les gestions oportunes amb les persones que la representin.
5. L'ingrés d'una persona menor d'edat infractora s'ha de comunicar al jutjat de menors que l'hagi ordenat, al Ministeri Fiscal i a les persones que representin la persona menor d'edat o, en cas que sigui major d'edat, a la persona que designi. Si es tracta d'una persona menor d'edat estrangera, l'ingrés s'ha de posar en coneixement de les autoritats consulars del seu país quan tengui la residència habitual fora d'Espanya o quan ho sol·licitin la persona menor d'edat infractora o les persones que la representin.
6. En el cas que la persona menor d'edat infractora no es presenti al centre designat per iniciar l'execució de la mesura privativa de llibertat imposada, la direcció del centre ha de posar aquesta circumstància en coneixement de l'entitat pública de justícia juvenil de manera immediata perquè ho comuniqui al jutjat de menors corresponent.
Article 8
Tràmits posteriors a l'ingrés
1. Una vegada ingressada la persona menor d'edat infractora al centre, s'han de dur a terme tots els tràmits que preveu l'article 32 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004, d'acord amb l'ordre següent:
a) Escorcoll de la persona menor d'edat infractora i de les seves pertinences, de conformitat amb el que estableix aquest Decret i d'acord amb les recomanacions del Defensor del Poble. Si es troben objectes o substàncies que la persona menor d'edat infractora no està autoritzada a tenir en el centre, s'ha de procedir de conformitat amb el que estableix l'article 18 d'aquest Decret.
b) Registre de l'ingrés en el registre autoritzat per l'òrgan administratiu competent, en el qual han de constar les dades d'identitat de la persona menor d'edat infractora, la data i l'hora de l'ingrés, l'òrgan judicial que l'ha ordenat i els motius.
c) Comunicació de l'ingrés i del centre d'internament a les autoritats i les persones autoritzades.
d) Identificació fotogràfica de la persona menor d'edat infractora, d'acord amb el procediment que hagi establert l'entitat pública de justícia juvenil.
e) Examen mèdic en el termini més breu possible, d'un màxim de 24 hores des de l'ingrés. Amb el resultat d'aquest examen mèdic inicial, s'ha d'obrir la història clínica individual de la persona menor d'edat infractora. Únicament té accés a la història clínica individual de la persona menor d'edat infractora el personal autoritzat pel director o directora del centre.
f) Lliurament a la persona menor d'edat infractora d'informació escrita sobre els seus drets i deures, el règim d'internament, les qüestions d'organització general, les normes de funcionament del centre, les normes disciplinàries i els mitjans per formular peticions, queixes o recursos. La informació se li ha de facilitar en un llenguatge comprensible. En el cas que tengui alguna dificultat per comprendre el contingut de la informació, se li ha de facilitar per un altre mitjà més adequat. En el cas que una persona menor d'edat estrangera no comprengui cap de les llengües oficials de la comunitat autònoma, la direcció del centre, mitjançant l'entitat pública de justícia juvenil, es pot posar en contacte amb les autoritats consulars corresponents a l'efecte de sol·licitar col·laboració per garantir aquest dret a la persona menor d'edat infractora.
2. Les actuacions de les lletres c) i f) de l'apartat anterior no són necessàries en el cas que l'entitat pública de justícia juvenil les hagi duit a terme prèviament.
3. En el mateix acte de l'ingrés, la persona menor d'edat infractora i, si s'escau, les persones que la representin han de:
a) Rebre un exemplar de les normes de funcionament intern del centre i de la guia d'acollida als centres d'internament de justícia juvenil.
b) Prestar el consentiment exprés per dur a terme les actuacions que correspongui en l'àmbit sanitari en cas de malaltia o accident de la persona menor d'edat infractora.
c) Concedir les autoritzacions i subministrar la informació necessària quant al règim de sortides del centre (autoritzacions de sortides, domicili on ha de romandre la persona menor d'edat infractora durant les sortides, persona o persones responsables de la seva guarda durant les sortides, i d'altres).
d) Prestar el consentiment perquè la persona menor d'edat infractora pugui rebre visites o trucades telefòniques de persones alienes.
e) Rebre el resguard de la llista en què quedin reflectides les quantitats de diners i la descripció dels objectes custodiats per la direcció del centre.
f) Signar la relació de les peces de roba i vestuari personal de la persona menor d'edat infractora de què disposarà durant l'estada al centre.
g) Fer les altres autoritzacions o documents que determini la direcció del centre.
Article 9
Unitats de convivència
1. Les persones menors d'edat infractores que romanen als centres s'han d'ubicar a la unitat de convivència més adequada, tenint en compte els criteris de sexe, edat, maduresa, necessitats, habilitats socials, nivells d'adaptació i autonomia personal.
2. En un mateix centre s'ha de mantenir una separació total entre:
a) Les persones de menys de 16 anys i les persones més grans d'aquesta edat, llevat dels casos en què pertanyin a una mateixa família i que el contacte es consideri beneficiós per a uns i altres, o quan es tracti d'aplicar conjuntament un programa o activitat concreta i el contacte sigui útil per a les persones de menys edat.
b) Les persones menors d'edat infractores detingudes o internades cautelarment i les sentenciades de manera ferma.
c) Les persones menors d'edat infractores que per qualsevol circumstància personal requereixen una protecció especial i les que les puguin posar en situació de risc o de perill.
3. Cada centre ha de tenir una distribució d'unitats de convivència segons els perfils de les persones menors d'edat infractores i el projecte educatiu del centre, la qual ha de constar expressament en aquest document.
Secció 2a Trasllats
Article 10
Trasllats entre centres
1. Es requereix l'autorització prèvia del jutjat de menors competent per traslladar una persona menor d'edat infractora en els supòsits que preveu el Reial decret 1774/2004.
2. No requereixen l'autorització esmentada en l'apartat anterior, sens perjudici de la comunicació posterior al jutjat de menors competent:
a) El trasllat a un centre propi o col·laborador del Govern de les Illes Balears que sigui més proper al domicili de la persona menor d'edat infractora quan hi hagi una plaça lliure adequada al règim o al tipus d'internament imposat.
b) El trasllat a un centre o institució hospitalària per raons d'urgència.
c) Les sortides ordenades per un òrgan judicial per a la pràctica de diligències processals, sens perjudici de la comunicació al jutjat de menors competent si no les ha ordenades aquest jutjat.
3. Correspon a l'entitat pública de justícia juvenil determinar els supòsits i els procediments que s'han de seguir en els casos de trasllats de persones menors d'edat infractores entre centres quan no sigui necessària l'autorització prèvia del jutjat de menors competent.
4. Sempre que es produeixi un trasllat entre centres, el centre d'origen ha de trametre al centre de destí, si és possible el mateix dia del trasllat i, en tot cas, en el termini màxim de cinc dies, tota la documentació personal, escolar, sanitària o d'un altre tipus, referent a la persona menor d'edat infractora, sens perjudici de la comunicació, pel mitjà que sigui més ràpid, de qualsevol informació que sigui necessària per poder continuar la mesura al nou centre i garantir la coordinació necessària entre els diferents professionals que intervenen amb la persona menor d'edat infractora.
Article 11
Custòdia policial
En el marc de col·laboració establert entre el Govern de les Illes Balears i la Delegació del Govern de l'Estat, el director o directora del centre, directament o a través de l'entitat pública de justícia juvenil, pot demanar que en el trasllat intervenguin els cossos i forces de seguretat de l'Estat, quan consideri que hi ha perill per a la integritat física de les persones menors d'edat infractores o d'altres persones o per als béns.
Secció 3a Baixes del centre
Article 12
Procediment
1. Per donar compliment a les resolucions de llibertat de les persones menors d'edat, s'han de seguir els tràmits que preveu l'article 36 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004.
2. En cas de llibertat de les persones menors d'edat de les quals tengui la tutela o la guarda una entitat pública de protecció de menors, o quan es tracti de persones menors d'edat sense referents familiars que se'n facin càrrec, o quan aquests referents no siguin localitzats, les persones menors d'edat s'han de posar a disposició de l'entitat pública de protecció de menors. A aquest efecte, l'entitat pública de justícia juvenil ha de promoure la subscripció de protocols d'actuació amb les diferents entitats públiques de protecció de menors de les Illes Balears per a aquestes situacions. Aquesta circumstància s'ha de posar en coneixement del Ministeri Fiscal.
3. En cap cas, no es pot autoritzar la sortida del centre d'una persona menor d'edat que ha complert la mesura privativa de llibertat corresponent si les persones que la representin o, si escau, l'entitat pública de protecció de menors competent no es fan càrrec de la guarda i custòdia d'aquesta persona.
Article 13
Protocol de desinternament
1. Tots els centres han d'aplicar el protocol general de desinternament aprovat per l'entitat pública de justícia juvenil, que regula les actuacions que han de dur a terme els diferents professionals en les quatre situacions següents:
a) El desinternament de la persona menor d'edat infractora sense altres mesures no privatives de llibertat pendents de compliment.
b) El desinternament de la persona menor d'edat infractora amb altres mesures no privatives de llibertat pendents de compliment.
c) El desinternament de la persona menor d'edat infractora i el seu ingrés en un centre dependent d'una entitat pública de protecció de menors competent.
d) El desinternament de la persona menor d'edat infractora i el seu ingrés en un centre penitenciari.
2. Cada centre pot elaborar i aplicar un protocol específic en el marc del protocol general de desinternament aprovat per l'entitat pública de justícia juvenil segons les característiques pròpies. Aquests protocols específics i les modificacions posteriors han de ser aprovats prèviament per l'entitat pública de justícia juvenil.
3. Amb la finalitat de facilitar la integració social de les persones menors d'edat infractores que han complert alguna mesura privativa de llibertat, l'equip educatiu multidisciplinari corresponent ha de dur a terme, abans del final de la mesura i d'acord amb el protocol general i, si escau, el protocol específic de desinternament, les actuacions següents:
a) Els tràmits necessaris perquè les persones menors d'edat infractores que han de rebre l'ensenyament bàsic obligatori es puguin incorporar immediatament al centre docent de la zona de residència que els correspongui, una vegada desinternades.
b) La coordinació amb els serveis comunitaris i les entitats i les institucions corresponents, perquè les persones menors d'edat infractores puguin continuar els programes de tractament de drogodependències o d'altres problemàtiques personals, iniciats durant l'execució de les mesures privatives de llibertat, així com l'ajuda per fer els tràmits necessaris per a l'obtenció de les prestacions socials, sanitàries i assistencials a què tenen dret.
c) La preparació i la tramitació de la documentació necessària perquè les persones menors d'edat infractores puguin accedir a cursos o activitats socioculturals, educatives, formatives o laborals, o puguin finalitzar els cursos de formació professional o ocupacional iniciats.
d) La comunicació de les situacions de desemparament o d'alt risc social detectades, en el cas de persones menors d'edat, a l'entitat pública de protecció de menors competent.
e) La col·laboració i la coordinació amb els serveis comunitaris i amb les entitats públiques o privades corresponents, en el cas de joves que necessitin un allotjament temporal o un ajut econòmic per a les necessitats bàsiques.
f) En general, qualsevol altra actuació que afavoreixi la integració social de les persones menors d'edat infractores.
Secció 4a Comunicacions i registre d'ingressos i baixes
Article 14
Comunicacions d'ingressos, trasllats i baixes definitives
1. La direcció de cada centre ha de fer saber, immediatament, els ingressos, els trasllats a altres centres o institucions hospitalàries i les baixes definitives de les persones menors d'edat infractores, una vegada s'hagin produït:
a) Al jutjat de menors competent.
b) A l'entitat pública de justícia juvenil.
c) A les persones que representin les persones menors d'edat o a la persona que designin els joves, llevat que hi hagi una prohibició expressa.
d) A l'entitat pública de protecció, en el cas de persones menors d'edat sotmeses a una mesura de protecció.
2. Els ingressos també s'han de comunicar al Ministeri Fiscal.
3. Quan l'ingrés sigui d'una persona menor d'edat estrangera que tengui la residència habitual fora d'Espanya, s'ha de comunicar a les autoritats consulars del seu país. En el cas que tengui la residència habitual a Espanya, només s'ha de comunicar a les autoritats consulars a petició de la persona menor d'edat o de les persones que la representin.
4. Si es tracta d'una persona major d'edat estrangera, la comunicació de l'ingrés a les autoritats consulars del seu país només és procedent a petició expressa d'aquesta persona.
Article 15
Comunicació d'incompliments de mesura
1. La direcció del centre ha de comunicar al jutjat de menors competent, al Ministeri Fiscal i a l'entitat pública de justícia juvenil, de manera immediata:
a) La fuga de la persona menor d'edat infractora de l'interior del centre o de les activitats exteriors autoritzades.
b) El no retorn al centre en la data o l'hora indicades, després d'una sortida o un permís autoritzat.
c) La no presentació al centre, el dia o l'hora assenyalats de qualsevol dels cap de setmana establerts per al compliment de la mesura de permanència de cap de setmana.
d) Els retorns al centre que es produeixin després de les incidències esmentades. La comunicació als cossos i forces de seguretat de l'Estat dels retorns només és procedent quan s'hagin produït per presentació voluntària.
2. En els casos de persones menors d'edat, les circumstàncies anteriors també s'han de comunicar a les persones que les representin.
Article 16
Llibre de registre d'entrades i sortides
1. A tots els centres s'ha de dur un registre, prèviament visat per l'entitat pública de justícia juvenil, en què han de constar totes les entrades i sortides de les persones menors d'edat infractores, de qualsevol tipus, que s'hagin produït cada dia al centre, i que ha d'indicar, com a mínim, les dades següents:
a) Dia de registre.
b) Cognoms i nom de la persona menor d'edat infractora.
c) Motiu de l'entrada al centre.
d) Motiu de la sortida del centre.
e) Hora i minut de l'entrada o de la sortida.
f) Observacions o qualsevol altra incidència que es pugui produir.
2. El llibre de registre d'entrades i sortides ha d'estar sota el control i la supervisió de la direcció del centre, i la informació que contengui ha d'estar a disposició de la fiscalia i dels jutjats de menors així com de l'entitat pública de justícia juvenil.
Capítol II Normes de convivència comunes a tots els centres
Article 17
Reglament de règim intern
1. Cada centre ha de disposar d'un reglament de règim intern que en reguli l'activitat i la convivència diària, en el marc d'aquesta normativa general, amb el contingut mínim que estableixi l'entitat pública de justícia juvenil i que, com a mínim, ha de fer referència a les qüestions següents:
a) El desenvolupament de la vida quotidiana al centre de les persones menors d'edat infractores.
b) El règim disciplinari aplicable a les persones internes.
c) Els procediments per a l'obtenció de permisos, sortides i comunicacions amb les famílies.
d) Els horaris d'activitats anuals de cada centre.
e) La llista d'objectes i substàncies prohibits.
2. El reglament de règim intern de cada centre, a què es refereix l'apartat anterior, ha de ser supervisat i aprovat per l'entitat pública de justícia juvenil.
3. Cada centre ha d'adaptar el reglament de règim intern perquè sigui comprensible per a les persones menors d'edat infractores. Aquesta normativa s'ha de lliurar per escrit a la persona menor d'edat infractora en el moment de l'ingrés.
Article 18
Aplicació de la normativa de funcionament intern comuna a tots els centres
1. Són normes de convivència comunes a tots els centres les que descriu l'article 30 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004, i s'han d'aplicar amb els criteris següents:
a) La llista d'objectes i substàncies prohibits de cada centre ha d'estar recollida en el reglament de règim intern corresponent. Aquesta llista es pot actualitzar a proposta de la direcció de cada centre quan es consideri oportú. La proposta d'actualització s'ha de sotmetre a l'aprovació de l'entitat pública de justícia juvenil.
b) Els diners, objectes de valor i altres objectes, propietat legítima de les persones menors d'edat infractores, que, d'acord amb les normes de funcionament intern de cada centre, no puguin conservar en el seu poder o que, amb l'autorització prèvia de la direcció del centre, els siguin retirats per motius individualitzats, s'han de conservar en un lloc segur del centre. En aquest cas, s'ha de lliurar a la persona menor d'edat infractora un resguard en què quedin reflectides les quantitats de diners i la descripció dels objectes custodiats, signat per la persona menor d'edat infractora i pel professional del centre responsable de la custòdia.
c) Si es tracta d'una persona menor d'edat, els objectes de valor i els diners s'han de lliurar a les persones que la representin si els reclamen. Si es tracta d'una persona major d'edat, s'han de lliurar a la persona que autoritzi expressament. En ambdós casos, les persones que es facin càrrec dels diners o dels objectes han de signar el rebut corresponent.
d) Si hi ha dubtes sobre la legítima procedència dels diners o objectes de valor, s'han de retenir amb el resguard corresponent i s'ha de comunicar la retenció a la Fiscalia de Menors o al jutjat competent, perquè resolgui el que sigui procedent.
2. Si es troben a les persones menors d'edat infractores internades substàncies de les quals es tengui la sospita que són drogues tòxiques, substàncies psicotròpiques o estupefaents, abans de posar-les a disposició de la fiscalia o del jutjat de menors competent, se n'ha de demanar l'anàlisi a l'autoritat competent. Si l'anàlisi és positiva, les substàncies s'han de posar a disposició de la Fiscalia de Menors o del jutjat competent amb l'informe de l'anàlisi. Només quan l'anàlisi hagi estat positiva es pot iniciar el procediment disciplinari corresponent contra la persona menor d'edat infractora.
3. Si el que es troba són armes o altres objectes perillosos, s'han de posar a disposició de la fiscalia o jutjat d'instrucció competent.
4. Les persones menors d'edat infractores que romanen als centres són les responsables del bon ordre, la neteja i la higiene de l'establiment, d'acord amb el que disposin les normes de funcionament intern de cada centre. L'organització d'aquestes prestacions no retribuïdes i la supervisió de la realització corresponen al personal de cada unitat de convivència, segons les instruccions donades per la direcció del centre. En tot cas, són prestacions que totes les persones menors d'edat infractores han de dur a terme les de netejar i endreçar la seva habitació i les sales i dependències d'ús comú de la unitat de convivència. El personal de cada unitat de convivència ha de prestar una atenció especial perquè les persones menors d'edat infractores duguin a terme correctament les tasques encomanades i perquè les dependències individuals i comunes sempre estiguin ordenades i netes. La realització per part de les persones menors d'edat infractores de les prestacions a què es refereix aquest apartat no pot suposar la substitució dels serveis del mateix tipus que hagi de prestar el personal dels centres que els tengui assignats.
5. Els horaris d'activitats de cada centre ‒diari, festiu, d'estiu i d'hivern‒, han de formar part de les normes de funcionament intern. A aquest efecte, el darrer trimestre de l'any, cada centre, en el marc de la planificació pressupostària de l'entitat a què es refereix la disposició addicional primera d'aquest Decret, ha d'aprovar la programació d'activitats del centre per a l'any següent, la qual ha de ser supervisada per la Comissió de Coordinació de Centres, a què es refereix l'article 145 d'aquest Decret. Aquesta programació es pot actualitzar atenent a les necessitats que en tot moment presenti el centre.
6. La correcció educativa prevista en la lletra g) de l'article 30 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004 s'ha d'aplicar de conformitat amb els criteris següents:
a) La correcció educativa només és aplicable quan la persona menor d'edat infractora hagi incomplert alguns dels deures que estableix l'article 57 de la Llei orgànica 5/2000 o alguna de les normes específiques de funcionament de cada centre.
b) La correcció educativa té, com a únic fonament, mostrar a la persona menor d'edat infractora la incorrecció del seu comportament en el marc del dret que té a rebre una educació i una formació integrals en tots els àmbits. En cap cas, la correcció educativa no pot tenir com a fonament motius de seguretat del centre.
c) Si la conducta de la persona menor d'edat infractora, objecte de correcció educativa, és constitutiva d'una falta disciplinària de les tipificades en els articles 62 a 64 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004, sens perjudici de la correcció educativa que s'adopti conforme a aquest article, també es pot sancionar disciplinàriament d'acord amb el procediment sancionador corresponent.
d) Les correccions educatives que es poden adoptar són:
1. La correcció verbal, pública o en privat, per la conducta realitzada.
2. La privació de participar en totes o en algunes de les activitats recreatives del centre per un període inferior a 24 hores.
3. La permanència de la persona menor d'edat infractora a la seva habitació, amb el seu consentiment, sense que això suposi aïllament, durant el temps de l'activitat que duia a terme o durant tot o part del temps lliure del dia.
4. La prestació d'algun servei o activitat en benefici del centre, amb el consentiment previ de la persona menor d'edat infractora.
e) Només poden adoptar o deixar sense efecte les correccions educatives que preveu aquest article els membres de l'equip directiu del centre, el personal educatiu de la unitat de convivència de la persona menor d'edat infractora o els monitors d'activitats. En tots els casos, l'adopció o el cessament d'una correcció educativa s'ha de posar en coneixement de l'educador o educadora amb funcions de tutoria de la persona menor d'edat infractora, o de la persona de l'equip tècnic educatiu que delegui.
f) L'adopció d'una o diverses correccions educatives, així com, si escau, la decisió de deixar-les sense efecte, ha de quedar recollida de manera motivada en el comunicat d'incidències i en el diari de la unitat de convivència que correspongui.
g) Correspon a l'equip tècnic educatiu de la unitat de convivència el seguiment del compliment de la correcció educativa.
h) Les correccions educatives que s'imposin a la persona menor d'edat infractora han de quedar enregistrades en el seu dossier personal.
Capítol III Normes de funcionament específic de cada règim d'internament
Secció 1a Disposicions generals
Article 19
Encàrrec dels centres
1. La definició del caràcter i dels règims de cada centre és competència de la conselleria competent en matèria de persones menors d'edat. A aquest efecte, s'ha d'elaborar i mantenir actualitzat el mapa de centres de justícia juvenil en què es recullin els tipus de mesures que han d'executar (tipus, règim i nombre de places) i les característiques de les persones menors d'edat infractores que han d'atendre (edat, sexe i característiques personals).
2. En un mateix centre socioeducatiu es poden executar diferents tipus de mesures i règims d'internament, sempre que la conselleria competent en matèria de persones menors d'edat així ho disposi.
3. En qualsevol cas, la separació i la distribució interna dels centres s'han de de fer en el marc que estableixen els articles 33 i 34 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004.
4. Els jutges de menors i el Ministeri Fiscal han de tenir informació escrita i actualitzada del caràcter i dels règims de cada centre, la qual els serà lliurada des de la conselleria esmentada.
Secció 2a Normes de funcionament del règim obert
Article 20
Criteris d'actuació
L'execució de les mesures d'internament en règim obert s'ha d'ajustar, amb caràcter general, als criteris d'actuació següents:
1. Els principis de seguretat, ordre i disciplina en aquest règim tenen la raó de ser i el límit en l'assoliment d'una convivència normal, amb absència de controls rígids que puguin comprometre l'autonomia pròpia d'aquest règim.
2. Les sortides del centre per a la pràctica de diligències processals acordades per l'autoritat competent o per assistir a dependències sanitàries o hospitalàries s'han de dur a terme sense l'acompanyament de membres dels cossos i forces de seguretat de l'Estat, llevat que ho disposi expressament una autoritat judicial o fiscal, o en els supòsits prevists en l'instrument de coordinació i col·laboració entre el Govern de les Illes Balears i la Delegació del Govern de l'Estat a les Illes Balears en matèria de justícia juvenil. En aquest tipus de sortides, quan l'edat i les circumstàncies ho aconsellin, el director o directora del centre pot ordenar que la persona menor d'edat infractora sigui acompanyada pel personal del centre que designi o per persones autoritzades per la direcció del centre.
Article 21
Activitats a l'exterior del règim obert
1. Les activitats a l'exterior previstes en el programa individualitzat d'execució de la persona menor d'edat infractora aprovat judicialment s'han de dur a terme tal com estableix l'article 26 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004.
2. La proposta motivada al jutjat de menors perquè la persona menor d'edat infractora no pernocti al centre o passi a residir a un pis o institució de caràcter familiar fora del centre, l'ha d'aprovar el director o directora del centre a proposta de l'equip educatiu multidisciplinari que tracti la persona menor d'edat infractora. D'aquestes propostes, se n'ha d'informar la Comissió de Coordinació de Centres, a la qual es refereix l'article 145 d'aquest Decret.
3. Com a regla general, durant el temps d'elaboració del programa individualitzat d'execució, la persona menor d'edat infractora pot continuar cursant estudis i fent les activitats formatives o laborals que feia fora del centre, llevat que l'equip educatiu multidisciplinari valori de manera motivada la suspensió temporal d'activitats a l'exterior.
Secció 3a Normes de funcionament del règim semiobert
Article 22
Criteris d'actuació
L'execució de les mesures d'internament en règim semiobert s'ha d'ajustar, amb caràcter general, als criteris d'actuació següents:
1. Els principis de seguretat, ordre i disciplina en aquest règim tenen la raó de ser i el límit en l'assoliment d'una convivència normal.
2. Les activitats programades dins el centre es poden desenvolupar a la unitat de convivència de la persona menor d'edat infractora o en dependències generals del centre.
3. El desplaçament de la persona menor d'edat infractora fora de la unitat de convivència o entre diferents dependències del centre sempre s'ha de dur a terme amb l'acompanyament del personal designat, llevat d'autorització expressa del director o directora del centre en sentit contrari.
4. Les sortides del centre per a la pràctica de diligències processals acordades per l'autoritat competent o per assistir a dependències sanitàries o hospitalàries s'han de dur a terme sense l'acompanyament de membres dels cossos i forces de seguretat de l'Estat, llevat que ho disposi expressament una autoritat judicial o fiscal, o en els supòsits prevists en el marc de coordinació i col·laboració establert entre el Govern de les Illes Balears i la Delegació del Govern de l'Estat a les Illes Balears en matèria de justícia juvenil. En aquest tipus de sortides, quan l'edat i les circumstàncies ho aconsellin, el director o directora del centre pot ordenar que la persona menor d'edat infractora sigui acompanyada pel personal del centre que designi o per persones autoritzades per la direcció del centre.
Article 23
Activitats a l'exterior del règim semiobert
Les activitats a l'exterior previstes en el programa individualitzat d'execució de la persona menor d'edat infractora aprovat judicialment s'han de dur a terme de conformitat amb el que estableix l'article 25 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004, tenint en compte les normes següents:
a) En la planificació i concreció de les activitats per desenvolupar a l'exterior, l'equip educatiu multidisciplinari corresponent ha de valorar l'edat de la persona menor d'edat infractora, les seves circumstàncies personals, la seva personalitat, el grau de maduresa i de responsabilitat mostrats, les seves aptituds i capacitats i els interessos i preferències que manifesti.
b) L'equip educatiu multidisciplinari, en el programa individualitzat d'execució que elevi al jutge o jutgessa de menors, ha de recollir un règim d'activitat o activitats que la persona menor d'edat infractora desenvoluparà a l'exterior amb un marge flexible de decisió per a l'aplicació concreta segons la seva evolució. En concret, en el programa han de constar:
1. El tipus d'activitat o activitats que du a terme la persona menor d'edat infractora a l'exterior: formatives, educatives, laborals o de lleure.
2. La periodicitat mínima i màxima amb la qual es fan les sortides per dur a terme l'activitat o les activitats a l'exterior. A aquest efecte, no es pot proposar al jutjat de menors competent un règim de sortides a l'exterior d'una freqüència inferior als quinze dies.
3. La durada mínima i màxima previstes de les sortides. No es pot proposar que el nombre d'hores de cada activitat a l'exterior sigui superior a 14 hores ni inferior a una hora.
4. L'horari de matí o d'horabaixa en què s'ha de desenvolupar cada activitat a l'exterior.
c) Durant el temps d'elaboració del programa individualitzat d'execució i fins que no estigui aprovat judicialment, la persona menor d'edat infractora no pot sortir del centre per fer cap activitat a l'exterior, llevat que sigui convenient avançar aquestes sortides per agilitar, facilitar o preparar l'execució del programa individualitzat. En aquest darrer supòsit, s'ha de comunicar a l'autoritat judicial competent que la persona menor d'edat infractora, en el moment d'iniciar la mesura, està cursant estudis o activitats formatives o té un contracte de treball en vigor.
Article 24
Condicions de les activitats a l'exterior
1. Una vegada aprovat pel jutge o jutgessa de menors el programa individualitzat d'execució, les activitats a l'exterior s'han de dur a terme amb subjecció a la freqüència, els horaris i les condicions de realització que estableix el programa.
2. Dins el marge establert en el mateix programa aprovat judicialment, el director o directora del centre, a proposta de l'equip educatiu multidisciplinari, pot augmentar o disminuir la freqüència de les sortides a l'exterior o els horaris, segons l'evolució de la persona menor d'edat infractora, de la qual cosa ha d'informar el jutge o jutgessa de menors competent.
3. Si, segons l'evolució de la persona menor d'edat infractora, l'equip educatiu multidisciplinari considera convenient augmentar o disminuir les activitats a l'exterior o el nombre d'hores, per sobre o per sota del marge establert en el programa individualitzat d'execució aprovat judicialment, el director o directora del centre ha d'elevar una proposta de modificació del programa al jutge o jutgessa de menors perquè ho aprovi, d'acord amb l'article 106 d'aquest Decret.
4. La direcció del centre sol·licitarà a les persones o entitats públiques o privades responsables de les activitats que du a terme la persona menor d'edat infractora fora del centre que informin de manera immediata de qualsevol incident, incompareixença o incompliment de l'activitat.
5. El director o directora del centre, en consideració a l'evolució personal de la persona menor d'edat infractora, al risc que no retorni al centre després de la sortida o a altres circumstàncies que ho facin aconsellable, pot ordenar en qualsevol moment que totes o algunes de les sortides a l'exterior per fer activitats es duguin a terme amb l'acompanyament del personal del centre, o de les persones que col·laborin amb el centre que determini. També es pot sol·licitar a les famílies o a les persones que tenen la tutela de la persona menor d'edat la seva col·laboració en aquests acompanyaments.
Article 25
Petició de suspensió de sortides del règim semiobert
1. Per sol·licitar al jutge o jutgessa de menors la suspensió de sortides, prevista en l'article 7.1.b) de la Llei orgànica 5/2000, el centre ha de seguir els tràmits següents:
a) L'equip educatiu multidisciplinari del centre, després de la reunió d'avaluació del cas, pot proposar que totes les activitats formatives, educatives, laborals o de lleure previstes a l'exterior en el programa individualitzat d'execució de la mesura aprovat judicialment es facin dins el centre per un temps determinat.
b) El director o directora del centre, després d'aprovar la proposta, l'ha d'enviar al jutge o jutgessa de menors i informar-ne l'entitat pública de justícia juvenil. La proposta de suspensió ha de ser motivada i ha d'indicar el temps de suspensió que es proposa.
c) En cas de no retorn o trencament de la mesura per part de la persona menor d'edat infractora internada, correspon al director o directora del centre, a proposta de l'equip educatiu multidisciplinari, proposar al jutge o jutgessa de menors que totes les activitats formatives, educatives, laborals o de lleure previstes a l'exterior en el programa individualitzat d'execució de la mesura aprovat judicialment es facin dins el centre per un temps determinat.
2. En cas que el jutge o jutgessa de menors aprovi la proposta, la intervenció del centre amb la persona menor d'edat infractora durant el temps de suspensió de les sortides ha de tenir com a finalitat principal la intervenció socioeducativa necessària perquè pugui iniciar novament les activitats a l'exterior, superant els obstacles que en dificultin la incorporació.
3. La direcció del centre ha de donar compte de la suspensió de les sortides programades als diferents recursos i serveis en què la persona menor d'edat infractora desenvolupava les activitats formatives, educatives, laborals o de lleure previstes en el seu programa individualitzat d'execució. De la mateixa manera, s'han de comunicar l'aixecament de la suspensió i la represa de l'assistència als recursos i serveis en què la persona menor d'edat infractora desenvolupava les activitats esmentades.
4. En cap cas, la suspensió de les sortides esmentades en els paràgrafs anteriors no implica la suspensió dels tractaments terapèutics. En aquests casos, el director o directora del centre pot ordenar que la persona menor d'edat infractora sigui acompanyada pel personal del centre que designi o per persones autoritzades per la direcció del centre. Els recursos terapèutics propis, col·laboradors o establerts per conveni s'han de desplaçar al centre corresponent per atendre la persona menor d'edat infractora.
Secció 4a Normes de funcionament del règim tancat
Article 26
Criteris d'actuació
L'execució de les mesures d'internament en règim tancat s'ha d'ajustar als criteris d'actuació següents:
1. Els principis de seguretat, ordre i disciplina propis d'aquest règim són mitjans per aconseguir una convivència ordenada al centre i no poden impedir el desenvolupament dels diferents programes d'intervenció amb les persones menors d'edat infractores.
2. Les activitats programades dins el centre es poden desenvolupar a la unitat de convivència de la persona menor d'edat infractora o en dependències generals del centre.
3. El desplaçament de la persona menor d'edat infractora fora de la unitat de convivència o entre diferents dependències del centre sempre s'ha de dur a terme amb l'acompanyament del personal designat, llevat d'autorització expressa del director o directora del centre en sentit contrari.
4. En aquest règim, totes les activitats de les persones menors d'edat infractores en els espais d'ús comú, tret que hi hagi una autorització expressa del director o directora, s'han de dur a terme amb el control presencial del personal del centre, i les persones menors d'edat infractores no hi poden romandre sense aquest control o supervisió directa.
5. Les sortides del centre per a la pràctica de diligències processals acordades per l'autoritat competent o per assistir a dependències sanitàries o hospitalàries sempre s'han de dur a terme amb l'acompanyament de membres dels cossos i forces de seguretat de l'Estat, llevat que l'autoritat judicial o fiscal hagi ordenat expressament el contrari. En aquest tipus de sortides, quan l'edat i les circumstàncies ho aconsellin, el director o directora del centre pot ordenar que la persona menor d'edat infractora sigui acompanyada pel personal del centre que designi o per persones que col·laborin amb el centre.
6. Les sortides programades autoritzades d'acord amb l'article 48.6 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004 s'han de dur a terme amb l'acompanyament del personal del centre o de les persones autoritzades per la direcció del centre.
Secció 5a Normes de funcionament de l'internament cautelar
Article 27
Persones menors d'edat internades amb mesures cautelars
A les persones menors d'edat infractores a les quals s'apliqui la mesura d'internament cautelar els és aplicable el que disposen els articles anteriors d'aquest capítol, segons el règim d'internament establert pel jutge o jutgessa de menors, sens perjudici del que disposa l'article 29 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004.
Secció 6a Normes de funcionament de l'internament terapèutic
Article 28
Criteris d'actuació
L'execució de la mesura d'internament terapèutic s'ha d'ajustar als criteris que estableix l'article 27 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004, amb les particularitats següents:
a) Les sortides del centre per a la pràctica de diligències processals acordades per l'autoritat competent o per assistir a dependències sanitàries o hospitalàries, per regla general, s'han de dur a terme d'acord amb el que disposen els articles anteriors d'aquest capítol segons el règim d'internament establert pel jutge o jutgessa de menors.
b) La proposta per traslladar la persona menor d'edat infractora a un centre sociosanitari l'ha d'elaborar, de manera motivada, l'equip educatiu multidisciplinari del centre que tracti la persona menor d'edat infractora. Una vegada elaborada la proposta, s'ha d'elevar a la Comissió de Coordinació de Centres, regulada en l'article 145 d'aquest Decret, perquè en proposi l'aprovació a l'entitat pública de justícia juvenil abans de lliurar-la al jutjat de menors competent.
Secció 7a Normes de funcionament durant la permanència de cap de setmana en un centre
Article 29
Criteris d'actuació
1. L'execució de la mesura de permanència de cap de setmana en un centre s'ha d'ajustar als criteris que estableix l'article 28 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004, tenint en compte els aspectes següents:
a) El centre ha de citar la persona menor d'edat infractora a una entrevista amb el professional de l'equip educatiu multidisciplinari que es designi per elaborar el programa individualitzat d'execució amb el contingut previst en l'article 28, apartats 1 i 2, del Reial decret 1774/2004. El programa, una vegada elaborat, s'ha de sotmetre a l'aprovació del jutge o jutgessa de menors. Una vegada aprovat el programa, el centre s'ha de posar en contacte amb la persona menor d'edat infractora per notificar-li la data i l'hora en què s'ha de presentar al centre designat per complir la mesura el primer cap de setmana.
b) Com a norma general, la persona menor d'edat infractora ha d'ingressar al centre a les 20.00 hores del divendres i hi ha de romandre fins a les 8.00 hores del diumenge.
c) La persona menor d'edat infractora ha de romandre en una habitació individual, i s'ha de mantenir separada de la resta d'interns del centre, si ho demana, sense que això impliqui en cap cas una situació d'aïllament.
d) La persona menor d'edat infractora ha de desenvolupar dins el centre les tasques socioeducatives assignades, llevat del cas que s'hagin programat per ser efectuades a fora. En aquest cas, la realització de tasques socioeducatives a l'exterior s'ha de dur a terme en les condicions que en garanteixin el compliment i el retorn de la persona menor d'edat infractora al centre, una vegada duites a terme. El director o directora del centre pot ordenar que, en les sortides, la persona menor d'edat infractora sigui acompanyada per personal del centre o per altres professionals.
2. De manera extraordinària, amb la sol·licitud prèvia de la persona menor d'edat infractora i per motius formatius o laborals, aquesta mesura es pot complir de manera continuada, sempre que ho aprovi el jutjat de menors competent.
Secció 8a Internament de mares amb infants
Article 30
Requisits
1. Les adolescents i joves infractores internades poden tenir en la seva companyia, dins el centre, els seus infants de menys de tres anys, d'acord amb els requisits que estableix l'article 34 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004.
2. La mare ha de presentar la petició al director o directora del centre per escrit i hi ha d'adjuntar una còpia autenticada del llibre de família o del certificat literal de naixement del fill o filla o qualsevol altre document que acrediti que és la mare de l'infant.
3. L'equip educatiu multidisciplinari corresponent ha d'elaborar un informe valoratiu sobre si l'internament pot suposar algun risc a l'infant.
4. El director o directora del centre ha de posar la petició i els documents corresponents en coneixement del jutjat de menors competent, de manera immediata i, en tot cas, en el termini màxim de tres dies, perquè resolgui el que sigui procedent.
5. No obstant això, abans d'elevar al jutjat de menors competent la proposta que una adolescent o jove pugui tenir en la seva companyia, dins el centre, els seus infants de menys de tres anys, l'equip educatiu multidisciplinari corresponent ha de valorar totes les alternatives perquè la menor o jove complexi la mesura privativa de llibertat en companyia dels seus infants de menys de tres anys, inclòs, si escau, un canvi de la mesura imposada per una altra de menys restrictiva que permeti el compliment a un centre diferent dels centres d'internament, més adequat per a l'adolescent o jove i els seus infants. Aquesta valoració s'ha d'elevar a la Comissió de Coordinació de Centres, regulada en l'article 145 d'aquest Decret, perquè la consideri abans que la direcció del centre elevi la proposa al jutjat de menors competent.
Capítol IV De la vida quotidiana en el centre
Article 31
Vestuari
1. Les persones menors d'edat infractores que romanen a un centre tenen dret a vestir la seva roba, sempre que sigui adequada i no suposi una ostentació manifesta, facilitada al centre per les seves famílies o les persones que les representin i adequada a les condicions climàtiques. En cas que la persona menor d'edat infractora no disposi de vestuari, el centre li facilitarà la roba necessària.
2. En el moment de l'ingrés, les persones menors d'edat infractores rebran els articles i productes d'higiene personal adequats (xampú i gel de bany, pinta, raspall de dents, pasta de dents, productes específics per a la higiene femenina i tovallola de dutxa) així com la roba de llit, adequada a les condicions climàtiques.
3. La roba de les persones menors d'edat infractores s'ha d'adequar a cada moment del dia i a cada activitat, i ha d'estar desproveïda de qualsevol element que pugui afectar la seva dignitat, integritat, seguretat o salut, o que denoti, en les sortides a l'exterior, la seva condició d'internades.
4. Les normes de funcionament de cada centre han de determinar la relació i el nombre de peces de roba i vestuari d'ús personal de cada persona menor d'edat infractora.
5. Tota la roba s'identificarà interiorment abans de ser lliurada a la persona menor d'edat infractora. La relació de peces de roba i vestuari ha de quedar recollida en el seu dossier personal amb la seva signatura i la del personal educatiu responsable del lliurament.
6. El centre no serà responsable de la pèrdua o el deteriorament de la roba i dels objectes personals autoritzats de la persona menor d'edat durant la seva estada al centre, sens perjudici que se li puguin prestar les peces de roba i vestuari que es considerin necessàries.
Article 32
Ordre, neteja i higiene
1. Les persones menors d'edat infractores que romanen als centres són les responsables de la convivència ordenada i de la neteja d'aquests establiments. El personal educatiu és l'encarregat de tenir cura que compleixin les normes de convivència i neteja.
2. Totes les persones menors d'edat infractores s'han de dutxar com a mínim una vegada al dia, s'han de rentar les mans com a mínim abans de cada menjada i s'han de rentar les dents com a mínim tres vegades al dia, després dels àpats principals.
3. Totes les persones menors d'edat infractores han de netejar el seu espai personal cada matí abans d'incorporar-se a les activitats (fer el llit, agranar, fregar, recollir la roba de la seva habitació, etc.).
4. Cada dia s'han de netejar els espais comuns de cada llar de convivència: menjador, banys, passadís i qualsevol altre que sigui necessari.
5. Com a mínim una vegada a la setmana les persones menors d'edat infractores han de fer una neteja a fons de la seva habitació i dels espais comuns del centre, com a activitat programada.
6. Aquestes prestacions no retribuïdes per mantenir el bon ordre i la neteja del centre són de compliment obligatori per part de totes les persones menors d'edat infractores i, en cap cas, no tenen la condició d'activitat laboral.
7. Les normes de funcionament intern de cada centre han de recollir i detallar les activitats a què fa referència aquest article.
Article 33
Bugaderia
En tots els centres d'internament hi ha d'haver un espai destinat a bugaderia. La direcció del centre en determinarà la utilització, atenent a les condicions del centre i a les necessitats i la situació de les persones menors d'edat infractores.
Article 34
Horari d'activitats
1. D'acord amb l'article 30.2, paràgraf e), del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004, en tots els centres hi ha d'haver un horari que reguli les diferents activitats recollides en la programació anual d'activitats així com el temps lliure de què disposen totes les persones menors d'edat infractores. En qualsevol cas, l'horari ha de garantir un mínim de vuit hores diàries de descans nocturn i, sempre que sigui possible, dues hores a l'aire lliure. Tenint en compte les especificitats horàries respecte al període de vacances escolars, els dies no lectius i els festius, la direcció dels centres regularà dos horaris: un corresponent a l'estiu i un altre a l'hivern.
2. Durant totes les activitats programades i la resta d'espais horaris, les persones menors d'edat infractores estaran sota la supervisió del personal educatiu assignat per la direcció del centre. S'exceptuen d'aquesta previsió les activitats docents, en què la supervisió és a càrrec del personal docent de la conselleria competent en matèria d'educació, amb el suport del personal del centre designat per la direcció.
3. La realització de les activitats és de compliment obligatori per part de les persones menors d'edat infractores, i se n'han de respectar les programacions i els horaris. Els professionals en general, i especialment el personal educatiu dels centres d'internament, són els responsables de la realització correcta de les activitats programades. En cas que s'hi hagin de fer canvis per causes extraordinàries, s'ha de demanar l'autorització de la direcció del centre a aquest efecte.
4. La programació ha de ser coherent amb el contingut del projecte educatiu del centre, previst en l'article 94 d'aquest Decret.
Article 35
Utilització de les instal·lacions
1. D'acord amb l'article 30.2, paràgraf a) del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004, les persones menors d'edat infractores han d'ocupar preferentment una habitació individual. No obstant això, si no hi ha circumstàncies que ho desaconsellin, es poden compartir les habitacions, sempre que compleixin les condicions necessàries per preservar la intimitat, amb l'autorització prèvia expressa de la direcció del centre.
2. L'ús de les instal·lacions, així com dels mitjans, objectes i materials que contenguin, ha de ser funcional, ordenat i respectuós.
3. El personal responsable de torn ha de comunicar el deteriorament de les instal·lacions del centre i les causes a la direcció del centre, la qual prendrà les decisions adequades per a la reparació corresponent. En cas que el deteriorament hagi estat intencionat, la direcció del centre ha de resoldre el que correspongui.
4. És obligació de les persones menors d'edat infractores i del personal del centre mantenir l'ordre, tant a les llars de convivència com als espais exteriors del recinte, i participar de manera activa i compromesa en el funcionament diari del centre.
5. Les persones menors edat infractores poden personalitzar les seves habitacions amb fotografies, pòsters i altres objectes personals sempre que estiguin desproveïts de qualsevol element que pugui afectar la seva dignitat, integritat, seguretat o salut o les de la resta de persones que hi conviuen o treballen al centre.
Article 36
Normes sobre la utilització dels diners i altres objectes de valor
1. D'acord amb l'article 30.2, paràgraf c), del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004, les persones menors d'edat infractores no poden disposar, dins el centre, de diners de curs legal. Els diners de l'assignació que atorga el centre setmanalment es dipositaran en un lloc segur, a disposició de la persona menor d'edat infractora per a les seves despeses personals. Les persones menors d'edat no poden introduir diners de l'exterior si la direcció del centre no ho autoritza expressament i excepcionalment, amb la justificació prèvia de la procedència.
2. Les persones menors d'edat no han de portar diners durant les sortides socioeducatives que facin acompanyades de professionals del centre, els quals són els responsables de portar-los i d'administrar-los.
3. Quan una persona menor d'edat infractora faci sortides sense acompanyament, pot portar diners, i la direcció del centre és l'encarregada de decidir les quantitats màximes a aquest efecte.
4. S'ha de dur un registre dels moviments dels diners de les persones menors d'edat a cada llar de convivència. Cada moviment s'ha d'enregistrar en el seu dossier personal individual amb la seva signatura i la del personal educatiu responsable.
5. Les persones menors d'edat infractores poden conservar en el seu poder els objectes de valor de la seva propietat, sempre que la direcció del centre ho autoritzi expressament. Els objectes de la seva propietat que no siguin autoritzats seran retirats i custodiats en un lloc segur del centre. La persona menor d'edat infractora rebrà el resguard corresponent i se li tornaran els objectes quan es produeixi el seu desinternament. Els objectes retirats també es poden lliurar a les persones que la representin, amb la sol·licitud prèvia de la persona menor d'edat infractora i l'autorització de la direcció del centre.
Article 37
Objectes i substàncies prohibits
De conformitat amb l'article 30.2, paràgraf d), del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004, els objectes i substàncies prohibits dins els centres d'internament són:
a) Les begudes alcohòliques.
b) Les drogues tòxiques, estupefaents o substàncies psicotròpiques.
c) Qualsevol altre producte o substància tòxica.
d) Diners de curs legal que no hagi autoritzat expressament la direcció del centre.
e) Qualsevol material o objecte que pugui resultar perillós per a la vida o la integritat física o la seguretat del centre.
f) Qualsevol tipus de material de caràcter violent o pornogràfic.
g) Qualsevol tipus d'aliment perible que no hagi facilitat directament el centre d'internament.
h) Qualsevol altre objecte o substància que, per la seva naturalesa o quantitat, sigui contrari als fins perseguits pel centre, sempre que la direcció del centre així ho valori i el prohibeixi expressament.
Capítol V Comunicacions i visites
Article 38
Comunicacions i visites de familiars i d'altres persones
1. Les comunicacions i les visites de familiars i d'altres persones s'han de dur a terme en les condicions i amb els requisits que estableix l'article 40 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004, amb les particularitats que preveu aquest article.
2. Les persones menors d'edat infractores tenen dret a rebre les visites dels seus pares i mares, germans i germanes i altres familiars, així com, si n'és el cas, de les persones que en tenguin la guarda o la tutela. Tots els centres han de preveure un mínim de dos dies de visita per setmana. S'ha d'informar les persones menors d'edat infractores i les persones que tenen dret a comunicar-s'hi dels dies de visita i dels horaris corresponents.
3. Com a mínim, s'han d'autoritzar dues visites o comunicacions ordinàries per setmana, que han de tenir una durada mínima de 40 minuts. Aquestes dues visites o comunicacions poden ser acumulades en una mateixa petició dels visitants o de la persona menor d'edat infractora. No obstant això, la direcció del centre pot concedir altres comunicacions i visites de caràcter extraordinari o fora de l'horari establert, per motius justificats o com a incentiu a la bona conducta i evolució de la persona menor d'edat infractora. Igualment, la direcció del centre pot autoritzar una durada de la visita superior a l'establerta.
4. Els visitants i comunicants han de passar els controls d'identitat i de seguretat següents:
a) Tots els visitants i comunicants han d'exhibir, abans de la visita, el DNI, el passaport o qualsevol altre document acreditatiu de la seva identitat.
b) Tots els visitants i comunicants han de passar els controls electrònics de detecció de metalls i, quan es consideri necessari, l'escorcoll superficial de la seva persona, d'acord amb el que disposa l'article 54.5.c) del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004. En cas de negativa, la direcció del centre pot denegar la visita i ha de notificar aquesta circumstància al jutjat de menors competent. Durant la visita no poden portar bosses, paquets, objectes o productes no autoritzats pel reglament de règim intern de cada centre.
c) Els comunicants i visitants que siguin familiars han d'acreditar el parentiu amb la persona menor d'edat infractora.
d) Les persones que no siguin familiars han de sol·licitar la comunicació o la visita a la direcció del centre i fer constar en la sol·licitud la relació que mantenen amb la persona menor d'edat infractora. En aquest cas, la comunicació o la visita resta condicionada a l'autorització prèvia de la direcció del centre.
e) Si la persona menor d'edat infractora està tutelada per l'entitat pública de protecció de menors competent, només poden visitar-la o comunicar-s'hi les persones expressament autoritzades per aquesta entitat pública. A aquests efectes, el centre s'ha de posar en contacte amb el tècnic referent de la persona menor d'edat tutelada perquè li faciliti una relació de les persones que la poden visitar.
f) Si el visitant o comunicant és una persona menor d'edat no emancipada que no va acompanyada de la persona que la representi, ha d'exhibir una autorització d'aquesta persona per poder visitar una persona menor d'edat infractora o comunicar-s'hi.
5. Amb caràcter general, el nombre de persones que poden visitar simultàniament la persona menor d'edat infractora és de quatre, sens perjudici dels casos en què la direcció del centre autoritzi un nombre superior.
Article 39
Comunicacions íntimes
1. Sens perjudici dels requisits que estableix l'article 40.8 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004, l'autorització de comunicacions íntimes resta condicionada al procediment següent:
1r. Es requereix la sol·licitud prèvia de la persona menor d'edat infractora a la direcció del centre, en la qual han de constar el nom complet, el DNI o número de passaport i la data de naixement de la persona amb qui vol mantenir comunicacions íntimes.
2n. Es requereix que la persona menor d'edat infractora acrediti documentalment, mitjançant el llibre de família o el certificat del registre civil, el matrimoni amb la persona amb qui vol mantenir comunicacions íntimes.
3r. Si no existeix matrimoni, la persona menor d'edat infractora ha de ser més gran de 16 anys i acreditar que manté una anàloga relació d'afectivitat amb la persona amb qui sol·licita tenir comunicacions intimes. A l'efecte d'aquest Decret, la relació d'afectivitat es pot acreditar si:
a) La persona comunicant i la persona internada tenen un o més fills en comú, reconeguts per ambdues parts, fet que es pot acreditar mitjançant la presentació del llibre de família o el certificat de naixement.
b) La persona comunicant i la persona internada estan inscrites en un registre de parelles de fet i s'aporta el certificat corresponent.
c) La persona comunicant és més gran de 16 anys i ha fet un mínim de cinc visites de caràcter no íntim a la persona menor d'edat en els dos mesos anteriors a la sol·licitud.
Una vegada que la direcció del centre autoritza la primera comunicació íntima, la relació resta acreditada per a comunicacions posteriors en aquest centre o en d'altres.
2. El nombre mínim de comunicacions íntimes mensuals que es pot autoritzar és d'una, per un temps mínim d'una hora.
3. Totes les persones menors d'edat infractores autoritzades a mantenir comunicacions íntimes han d'estar prèviament informades i assessorades pels serveis mèdics del centre sobre els diferents mètodes de planificació familiar i de prevenció de les malalties de transmissió sexual. A totes se'ls ha de proporcionar, abans de cada comunicació íntima, un mètode anticonceptiu i profilàctic adequat.
Article 40
Visites de convivència familiar
Les visites de convivència familiar que preveu l'article 40.4 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004 poden ser amb els representants legals de la persona menor d'edat infractora, amb familiars, cònjuge o persona lligada per anàloga relació d'afectivitat o fills. Les pot concedir la direcció del centre, amb la sol·licitud prèvia de la persona menor d'edat infractora o, si s'escau, amb la sol·licitud prèvia de les persones que la representin. El nombre mínim de visites de convivència familiar que es pot autoritzar és d'una al mes, per un temps mínim de tres hores.
Article 41
Llibre de visites i comunicacions
1. Totes les visites i comunicacions s'han de registrar en el llibre de visites del centre, indicant la data de la visita o comunicació, el tipus (comunicació, visita, visita de convivència familiar, comunicació íntima o visita professional), el nom i cognoms de la persona menor d'edat infractora, el nom i cognoms i el DNI o passaport de cada visitant, així com el tipus de parentiu o relació que manté amb la persona menor d'edat infractora.
2. El llibre de visites i comunicacions ha d'estar sota el control i la supervisió de la direcció del centre, i la informació que contengui ha d'estar a disposició de la fiscalia i dels jutjats de menors així com de l'entitat pública de justícia juvenil.
Article 42
Suspensió d'una visita o comunicació i suspensió cautelar del dret de visites i comunicacions
1. La direcció del centre ha d'ordenar la suspensió d'una visita o comunicació amb familiars o amb altres persones si es produeixen les circumstàncies que preveu l'article 40.6 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004.
2. La suspensió del dret de visites i comunicacions amb familiars i amb altres persones només es pot fer per decisió expressa del jutge o jutgessa de menors competent. No obstant això, la direcció del centre pot suspendre cautelarment el dret de visites i comunicacions, de manera motivada, si es produeixen les circumstàncies que preveu l'article 40.7 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004, fet que ha de comunicar immediatament al jutjat de menors competent perquè resolgui el que sigui procedent.
3. S'ha de donar compte de les suspensions de visites o comunicacions a la Comissió de Coordinació de Centres, a la qual es refereix l'article 145 d'aquest Decret.
Article 43
Comunicacions amb el jutge o jutgessa, el Ministeri Fiscal, el lletrat o lletrada i altres autoritats i professionals
Les comunicacions personals o telefòniques de la persona menor d'edat infractora amb el jutge o jutgessa de menors competent, el Ministeri Fiscal, el seu lletrat o lletrada, els serveis d'inspecció dels centres d'internament i altres autoritats i professionals s'han de dur a terme en les condicions i amb els requisits que estableix l'article 41 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004:
a) Totes les autoritats, funcionaris i professionals a què fa referència l'article esmentat s'han d'acreditar convenientment davant del personal del centre designat.
b) El centre ha de mantenir actualitzades les dades i les adreces del lletrat o lletrada de la persona menor d'edat infractora i, si escau, del seu procurador o procuradora, per facilitar la comunicació de la persona menor d'edat infractora amb ells. A aquest efecte, s'ha de demanar a la persona menor d'edat infractora o a la seva família que les aportin i, si no ho fan, s'han de requerir a la fiscalia o al jutjat competent.
c) El lletrat o lletrada de la persona menor d'edat infractora la pot visitar els dies que consideri oportuns. No obstant això, el lletrat o lletrada ha d'anunciar amb una antelació mínima de 24 hores la comunicació, perquè el centre estableixi l'hora concreta en què s'ha de dur a terme l'entrevista i, si escau, el lloc. Aquestes comunicacions o entrevistes no tenen cap limitació temporal.
Article 44
Comunicacions telefòniques i escrites i lliurament i recepció de paquets
Les comunicacions telefòniques, les escrites i el lliurament i la recepció de paquets s'han de regir pel que disposen els articles 42, 43 i 44 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004, i s'han de tenir en compte les normes següents:
a) Tots els centres han de planificar en l'horari corresponent les hores del dia en què la persona menor d'edat infractora pot rebre i efectuar comunicacions telefòniques amb els seus pares o mares, representants legals, familiars i altres persones. S'ha d'informar d'aquest horari la persona menor d'edat infractora i les persones que tenen dret a comunicar-s'hi. El nombre mínim de trucades que poden fer és de dues per setmana, d'una durada mínima de 10 minuts. En aquestes comunicacions, s'ha de garantir la màxima intimitat i reserva.
b) El centre ha de facilitar l'adquisició del material necessari per a les comunicacions escrites, que ha d'abonar la persona menor d'edat infractora. El pagament serà a càrrec del centre en els casos en què, per circumstàncies especials, la direcció del centre ho consideri oportú.
c) En tota la correspondència escrita o els paquets que la persona menor d'edat infractora expedeixi a l'exterior ha de constar el seu nom complet, així com la identificació completa de la persona a qui es remet la correspondència escrita o el paquet.
d) El contingut dels paquets rebuts que tenguin com a destinatari una persona menor d'edat infractora i el contingut dels paquets que vulgui lliurar la persona menor d'edat infractora s'han de revisar en presència seva pel personal del centre designat per la direcció del centre. Així mateix, les cartes rebudes i les que vulgui lliurar la persona menor d'edat infractora s'han d'obrir o tancar, respectivament, en presència del personal del centre designat per la direcció del centre. En ambdós casos, la finalitat de la revisió és, exclusivament, evitar que la persona menor d'edat infractora rebi o lliuri objectes o substàncies que no li pertanyin legítimament o que estiguin prohibits per les normes de funcionament del centre.
e) Si la persona menor d'edat infractora, per carta o paquet, rep objectes o substàncies prohibits pel reglament de règim intern, se li han de retenir i procedir segons el que estableix l'article 18 d'aquest Decret.
f) En els casos que la correspondència escrita o els paquets no duguin remitent, seran retinguts i es posaran a disposició de la direcció del centre, que ha de decidir sobre l'obertura en presència de la persona menor d'edat infractora o bé la destrucció.
Article 45
Llibre de registre de correspondència escrita
1. En tots els centres hi ha d'haver un llibre de registre de correspondència escrita i paquets en què s'ha de registrar:
a) La correspondència escrita o els paquets que rebin les persones menors d'edat infractores: la data de recepció, el nom i cognoms de la persona menor d'edat infractora destinatària, el nom i cognoms i l'adreça de la persona remitent. Sempre que sigui possible ha de quedar reflectida la companyia de missatgeria o, si escau, la persona que ha lliurat la correspondència escrita o el paquet.
b) La correspondència escrita o els paquets que lliurin les persones menors d'edat infractores: la data de lliurament, el nom i cognoms de la persona remitent i el nom i cognoms i l'adreça de la persona o entitat destinatària.
2. El llibre de registre de correspondència escrita i paquets ha d'estar sota el control i la supervisió de la direcció del centre, i la informació que contengui ha d'estar a disposició de la fiscalia i dels jutjats de menors així com de l'entitat pública de justícia juvenil.
Capítol VI Permisos i sortides del centre
Article 46
Tipus de permisos
Les persones menors d'edat infractores poden gaudir de permisos de sortida ordinaris i extraordinaris i de sortides de cap de setmana i programades, en les condicions i amb els requisits establerts en els articles 45 a 52 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004, d'acord amb el procediment de concessió descrit en aquest capítol.
Article 47
Sol·licitud del permís
1. La persona menor d'edat infractora ha de sol·licitar per escrit al director o directora del centre els permisos de sortida ordinaris i extraordinaris i les sortides de cap de setmana. Quan es tracti de sortides programades, atès que les organitza el centre, la sol·licitud s'ha de substituir per un escrit de conformitat de la persona menor d'edat infractora.
2. La sol·licitud de sortides de cap de setmana ha de ser sobre el dret a gaudir d'aquestes sortides, sense especificar dates concretes. En aquest cas, una vegada concedit el dret, llevat que no hagi estat suspès posteriorment, la persona menor d'edat infractora no ha de reproduir de nou la sol·licitud cada cap de setmana.
3. La sol·licitud dels permisos ordinaris ha d'especificar el domicili on s'estarà la persona menor d'edat infractora durant el permís o la sortida a l'efecte de poder ser localitzada en cas necessari.
4. La sol·licitud dels permisos extraordinaris ha d'especificar, a més de les dades de l'apartat anterior, el motiu pel qual es demana.
Article 48
Valoració de l'equip educatiu multidisciplinari
Una vegada feta la sol·licitud, l'equip educatiu multidisciplinari del centre l'ha de valorar en la primera reunió ordinària posterior a la data de la sol·licitud.
Article 49
Requisits per valorar
1. Per valorar la sol·licitud de permisos ordinaris i de sortides programades i de cap de setmana, l'equip educatiu multidisciplinari ha de valorar, en primer lloc, si concorren tots els requisits objectius següents:
a) Que els permisos o les sortides s'hagin previst en el programa individualitzat d'execució o, si es tracta d'una persona menor d'edat internada cautelarment, en el model individualitzat d'intervenció, o en modificacions posteriors aprovades pel jutge o jutgessa de menors. En cap cas, no es pot informar favorablement sobre les sol·licituds de permisos ordinaris i de sortides programades i de cap de setmana abans de l'aprovació judicial del programa o del model, llevat dels casos de persones menors d'edat infractores que compleixin una mesura privativa de llibertat en règim obert. En aquest cas, la persona menor d'edat pot gaudir de les sortides programades i de cap de setmana des del moment de l'ingrés sempre que es donin les circumstàncies adequades. Aquesta situació s'ha de comunicar al jutjat de menors competent.
b) Que, en el cas de persones menors d'edat infractores internades en règim tancat, hagin exhaurit el primer terç de la mesura. Si la persona menor d'edat infractora té imposades diverses mesures fermes de règim tancat de compliment successiu, acumulades en un únic expedient d'execució, el primer terç s'ha de calcular sobre la suma del temps imposat en total, sens perjudici del que pugui disposar el jutge o jutgessa de menors quan emeti la resolució judicial. En el cas de persones menors d'edat internades cautelarment en règim tancat, el primer terç es calcula sobre el temps imposat de mesura cautelar o, si no consta, sobre el temps de sis mesos que pot durar la mesura cautelar, sens perjudici del que pugui disposar el jutge o jutgessa de menors quan emeti la resolució judicial.
c) Que, en el cas dels permisos ordinaris, la persona menor d'edat infractora no hagi excedit el nombre de dies màxims de què pot gaudir en el semestre o de la part proporcional corresponent als dies d'internament del semestre.
d) Que, si la persona menor d'edat infractora està cursant l'ensenyament bàsic obligatori, les dates del permís sol·licitat no siguin lectives segons el calendari escolar oficial de l'any.
e) Que, en la data de la valoració, la persona menor d'edat infractora no estigui complint o pendent de complir sancions disciplinàries per faltes greus o molt greus.
f) Que, en la data de la valoració, no consti al centre que la persona menor d'edat infractora estigui imputada en noves causes obertes per fets constitutius de falta o delicte, presumptament comesos amb posterioritat a la data d'internament. A aquest efecte, la causa s'entén oberta mentre no s'hagi dictat sentència ferma o interlocutòria de sobreseïment definitiu.
g) Que, si la sol·licitud és d'un persona de menys de 18 anys d'edat no emancipada, hi ha d'haver un compromís escrit de les persones que la representin d'acollir-la en el seu domicili o en el domicili de la persona que autoritzin. Si es tracta de persones menors d'edat tutelades per l'Administració, l'entitat pública de protecció de menors competent ha de determinar, prèviament, el lloc i les persones amb les quals anirà.
h) Que, si la sol·licitud és d'una persona major d'edat, ha d'acreditar el domicili concret on gaudirà del permís.
2. Una vegada comprovada la concurrència de tots els requisits objectius anteriors, l'equip educatiu multidisciplinari ha d'analitzar si concorren els requisits valoratius següents:
a) Que la persona menor d'edat infractora participi adequadament en les activitats previstes en el seu programa individualitzat d'execució de la mesura o, si es tracta de persones internades cautelarment, en el model individualitzat d'intervenció, o en modificacions posteriors aprovades pel jutge o jutgessa de menors.
b) Que, en el moment de la valoració, no existeixi un pronòstic desfavorable respecte de la persona menor d'edat infractora per l'existència de variables qualitatives que indiquin com a probable el trencament de la mesura, la comissió de nous fets delictius o una repercussió negativa de la sortida des de la perspectiva de la seva preparació a la vida en llibertat o del seu programa individualitzat o model individualitzat d'intervenció. El fet que la persona menor d'edat infractora hagi estat condemnada en sentència ferma per la comissió de delictes o faltes durant el gaudiment d'anteriors permisos o sortides pot ser valorat com a pronòstic desfavorable.
3. En el cas de persones menors d'edat infractores sotmeses a internament terapèutic, la valoració de l'equip educatiu multidisciplinari sobre la sol·licitud dels permisos ordinaris o extraordinaris i de les sortides programades i de cap de setmana s'ha de fer en coordinació amb els professionals terapeutes que duguin a terme el tractament.
4. Per valorar la sol·licitud de permisos extraordinaris, l'equip educatiu multidisciplinari ha de comprovar el motiu pel qual es demana el permís, que ha de ser algun dels que preveu l'article 47.1 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004. No obstant això, en cas d'urgència, quan no pugui reunir-se l'equip a temps, la direcció del centre, una vegada comprovats els motius de la sol·licitud i valorada la urgència, pot resoldre l'autorització del permís de les persones menors d'edat infractores en règim obert i semiobert, de la qual cosa ha d'informar posteriorment l'equip educatiu multidisciplinari. Si es tracta de persones menors d'edat infractores en règim tancat o terapèutic, els motius i la urgència s'han de posar en coneixement immediat del jutjat de menors competent perquè en dicti resolució.
Article 50
Informe de l'equip educatiu multidisciplinari
1. Una vegada valorada la sol·licitud, l'equip educatiu multidisciplinari ha d'elaborar un informe en el termini màxim de tres dies des de la data de la reunió, amb un pronunciament motivat, favorable o desfavorable a la concessió del permís o sortida.
2. El pronunciament de l'equip educatiu multidisciplinari serà desfavorable si manca algun dels requisits que estableix l'article 49 per a la concessió. L'informe desfavorable ha d'estar motivat i hi han de constar les causes per les quals no es recomana el permís o la sortida.
3. Quan el pronunciament de l'equip educatiu multidisciplinari sigui favorable, en l'informe han de constar, segons cada permís, les dades següents:
a) En cas de permís ordinari, s'han de concretar els dies de permís recomanats, que no poden excedir els que hagi demanat la persona menor d'edat internada, dins els límits establerts en els apartats 2, 3 i 7 de l'article 45 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004; la data i l'hora d'inici i d'acabament proposades; el domicili on s'estarà la persona menor d'edat infractora durant el gaudiment del permís, les persones amb les quals es recomana que estigui i, si escau, les condicions que ha de complir durant el gaudiment del permís.
b) En cas de sortides de cap de setmana, s'han de concretar la freqüència de les sortides proposades, dins els límits establerts en els apartats 3 i 7 de l'article 46 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004; l'horari de gaudiment, dins el límit de l'apartat 2 de l'article esmentat; el domicili, les persones amb les quals es recomana que estigui la persona menor d'edat infractora i, si escau, les condicions que ha de complir durant el gaudiment de les sortides. En l'informe també ha de constar si es proposa que les sortides de cap de setmana siguin sense acompanyament o amb l'acompanyament de professionals del centre o d'altres persones que col·laboren amb el centre.
c) En cas de permís extraordinari, s'han de concretar els dies o les hores de permís recomanats, les dates de gaudiment, l'hora d'inici i d'acabament, dins el límit establert en l'article 47.2 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004, i el domicili on anirà la persona menor d'edat infractora durant el gaudiment del permís. En l'informe també ha de constar si es recomana l'adopció de mesures de seguretat d'acompanyament policial o d'acompanyament de professionals del centre.
d) En el cas de sortides programades, atès que les organitza el centre, s'han de concretar les dates de gaudiment proposades, l'hora d'inici i d'acabament, dins els límits establerts en els apartats 3 i 4 de l'article 48 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004, i el lloc on es faran. En l'informe també ha de constar si es recomana la sortida sense acompanyament o amb l'acompanyament de professionals del centre o de persones que col·laboren amb el centre.
Article 51
Tramitació del director o directora del centre
1. L'equip educatiu multidisciplinari ha d'elevar l'informe al director o directora del centre, el qual ha de procedir segons el que preveu aquest article.
2. En el cas de persones menors d'edat infractores internades en règim tancat o terapèutic, el director o directora del centre ha d'elevar la sol·licitud de la persona menor d'edat infractora i l'informe de l'equip educatiu multidisciplinari que tracta la persona menor d'edat infractora, favorable o desfavorable, al jutge o jutgessa de menors competent, perquè en dicti resolució.
3. En el cas de persones menors d'edat infractores internades en règim obert o semiobert, el director o directora del centre ha de valorar l'informe de l'equip educatiu multidisciplinari que tracta la persona menor d'edat infractora, favorable o desfavorable, i ha de dictar la resolució de concessió o denegació del permís o la sortida.
Article 52
Resolució
1. Les resolucions de concessió o denegació del permís o la sortida s'han de dictar en el termini màxim de cinc dies des de la recepció de l'informe proposta de l'equip educatiu multidisciplinari en els casos que aquesta facultat correspongui al director o directora del centre. En el cas de permisos extraordinaris, el termini de resolució ha de ser tan breu com sigui possible segons el motiu de la sol·licitud.
2. La resolució que denegui un permís o sortida ha d'estar motivada i ha d'incloure la indicació expressa del dret de la persona menor d'edat infractora a interposar un recurs contra la decisió davant el jutge o jutgessa de menors, d'acord amb el que estableix l'article 52 de la Llei orgànica 5/2000.
3. La resolució que autoritzi un permís o sortida ha d'especificar les condicions de la concessió, segons cada classe de permís o sortida, i ha de recollir les dades a les quals es refereix l'article 50.3 d'aquest Decret.
4. L'educador o educadora amb funcions de tutoria de la persona menor d'edat infractora li ha de notificar la resolució de concessió o denegació del permís o la sortida mitjançant el lliurament d'una còpia, en el termini de 48 hores, a comptar des de la data de la resolució.
5. La persona menor d'edat infractora no pot iniciar un permís ordinari o extraordinari o una sortida de cap de setmana o programada fins que no se n'hagi dictat la resolució de concessió.
Article 53
Suspensió del dret a la concessió de permisos ordinaris i de sortides de cap de setmana
1. El director o directora del centre, amb l'informe previ de l'equip educatiu multidisciplinari, pot suspendre el dret a la concessió de permisos ordinaris o de sortides de cap de setmana que s'hagin previst en el programa individualitzat d'execució o model individualitzat d'intervenció, si es produeix alguna de les circumstàncies que preveu l'apartat f) de l'article 45.4 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004:
a) L'existència de variables qualitatives que indiquin el probable trencament de la mesura.
b) L'existència de variables qualitatives que indiquin la probable comissió de nous fets delictius.
c) L'existència de variables qualitatives que indiquin que el permís o sortida podria tenir una repercussió negativa sobre la persona menor d'edat infractora des de la perspectiva de la seva preparació per a la vida en llibertat o del seu programa o model d'intervenció.
2. La suspensió d'aquest dret comporta la impossibilitat de concedir permisos ordinaris o sortides de cap de setmana durant el període de suspensió.
3. La suspensió d'aquest dret s'ha d'adoptar mitjançant una resolució en què constin els motius i el període de suspensió, que ha de ser per un temps màxim de dos mesos. L'equip educatiu multidisciplinari ha de valorar la conveniència de mantenir o aixecar la suspensió del dret, amb una periodicitat màxima de dos mesos, segons l'evolució de les circumstàncies a les quals fa referència l'apartat f) de l'article 45.4 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004. La resolució s'ha de comunicar al jutjat de menors competent i s'ha de notificar a la persona menor d'edat infractora amb la indicació que hi pot interposar el recurs previst en l'article 52 de la Llei orgànica 5/2000.
Article 54
Suspensió d'un permís o sortida concedit
1. Si abans d'iniciar-se el gaudiment d'un permís ordinari o extraordinari o d'una sortida programada o de cap de setmana, concedits prèviament, es produeixen fets que modifiquen les circumstàncies que n'hagin propiciat la concessió, la direcció del centre el pot suspendre mitjançant una resolució motivada.
2. A l'efecte del que disposa l'apartat anterior, es considera que resten modificades les circumstàncies de concessió si, abans de l'inici del permís o la sortida, la persona menor d'edat infractora deixa de complir algun dels requisits que estableix l'article 50 d'aquest Decret.
3. Si el permís o la sortida l'ha autoritzat el jutge o jutgessa de menors o l'entitat pública de justícia juvenil, la suspensió té caràcter provisional i s'ha de posar immediatament en coneixement del jutge o jutgessa de menors perquè resolgui el que consideri procedent.
4. La resolució de suspensió s'ha de comunicar al jutge o jutgessa de menors i s'ha de notificar a la persona menor d'edat infractora amb la indicació que hi pot interposar el recurs previst en l'article 52 de la Llei orgànica 5/2000.
Article 55
Cancel·lació dels permisos i les sortides concedits per imputació de nous fets delictius
1. Els permisos ordinaris o extraordinaris i les sortides programades i de cap de setmana concedits resten sense efecte des del moment que la persona menor d'edat infractora sigui imputada formalment per un nou fet constitutiu d'infracció penal.
2. Una vegada que el centre tengui coneixement de la imputació, tots els permisos i sortides concedits es deixaran sense efecte mitjançant una resolució motivada del director o directora, i la persona menor d'edat infractora no en podrà fer ús.
3. En el cas que el centre conegui la imputació mentre la persona menor d'edat infractora gaudeix d'un permís o d'una sortida, la direcció del centre posarà en coneixement de la policia que hagi practicat la detenció, o del jutjat o la fiscalia en què es facin les diligències corresponents, que el permís o sortida concedit s'ha deixat sense efecte, amb la indicació que la persona menor d'edat infractora sigui conduïda al centre una vegada que finalitzin aquestes diligències, llevat que l'autoritat judicial competent estableixi una altra cosa.
4. Si el permís o la sortida l'ha autoritzat el jutge o jutgessa de menors, la resolució del director o directora té caràcter provisional i s'ha de posar immediatament en coneixement del jutge o jutgessa de menors perquè resolgui el que consideri procedent.
5. La resolució adoptada s'ha de comunicar al jutge o jutgessa de menors i s'ha de notificar a la persona menor d'edat infractora amb la indicació que s'hi pot interposar el recurs previst en l'article 52 de la Llei orgànica 5/2000.
Capítol VII Vigilància i seguretat al centre
Article 56
Disposicions generals
1. Les funcions de vigilància i seguretat interior dels centres corresponen a les persones que hi treballen, en l'àmbit funcional propi de cadascuna, d'acord amb el que disposa l'article 54 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004, amb les particularitats previstes en els articles d'aquest capítol.
2. Sens perjudici del que estableix l'apartat anterior, els centres poden tenir, quan sigui necessari, el suport de personal especialitzat en les funcions de vigilància i seguretat interior dels centres, en les condicions que s'estableixin. Aquest personal, en tot cas, ha de dependre funcionalment del director o directora del centre.
3. Les actuacions de vigilància i de seguretat interior dels centres poden comportar inspeccions dels locals i de les instal·lacions, i també escorcolls de les persones, la roba i les pertinences de les persones menors d'edat infractores. Aquestes actuacions s'han de dur a terme amb ple respecte a la dignitat de les persones i han d'estar orientades a garantir la vida i la integritat física de les persones i la conservació de les coses.
4. Cada centre pot disposar d'un pla de vigilància i seguretat que reculli les actuacions que s'han de desenvolupar en matèria de seguretat i vigilància del centre, en el marc de les instruccions generals de seguretat i vigilància de centres elaborada per l'entitat pública de justícia juvenil.
Article 57
Actuacions de seguretat
1. A tots els centres s'han de dur a terme les mesures necessàries per garantir la seguretat interior, les quals s'han de recollir en el pla de vigilància i seguretat, si s'escau, adaptat al règim d'internament i capacitat del centre.
2. Les actuacions encaminades a garantir la seguretat interior dels centres són les següents:
a) L'observació de les persones menors d'edat infractores.
b) El recompte de les persones menors d'edat infractores.
c) Els mitjans electrònics per a la detecció de metalls o per a l'examen del contingut de paquets.
d) Les inspeccions de locals i dependències del centre.
e) L'escorcoll de la roba i les pertinences de les persones menors d'edat infractores.
f) L'escorcoll superficial de les persones menors d'edat infractores.
g) L'escorcoll amb nu integral de les persones menors d'edat infractores.
h) Altres mitjans de control de les persones menors d'edat infractores que requereixin l'aprovació judicial prèvia.
i) El control d'identitat i l'escorcoll superficial de visitants.
j) El control de vehicles que entren al centre o en surten.
k) El control del contingut dels paquets que rebin o lliurin les persones menors d'edat infractores.
l) Els controls telemàtics i biomètrics per identificar persones que entren al centre o en surten, o per controlar l'accés a determinades dependències del centre.
Article 58
Responsabilitat sobre les actuacions de vigilància i seguretat
1. Les funcions de vigilància i seguretat interior dels centres corresponen al seu personal, d'acord amb la distribució dels serveis que tengui assignats o que disposi el director o directora, en l'àmbit funcional propi de cadascun. En els centres en què la necessitat de seguretat ho requereixi, l'entitat pública de justícia juvenil pot autoritzar el servei de personal especialitzat en funcions de vigilància i seguretat i de suport i reforç a les actuacions de vigilància i seguretat que té encomanades el personal del centre, sense que en cap cas el puguin substituir.
2. Tot el personal dels centres ha de mantenir una actitud activa de vigilància dirigida a la prevenció d'incidents, al control d'espais, eines, materials i estris perillosos, i a la seguretat de les instal·lacions.
3. La direcció dels centres que disposin de personal especialitzat en funcions de vigilància i seguretat n'ha d'aprovar les funcions bàsiques. Aquest personal depèn funcionalment del director o directora del centre, que és el responsable de donar-li les instruccions corresponents.
4. Tots els centres han de tenir un protocol de seguretat de caràcter preventiu i reactiu davant de determinats riscs prèviament avaluats que ha d'aprovar l'entitat pública de justícia juvenil.
Article 59
Observació de les persones menors d'edat infractores
L'observació de les persones menors d'edat infractores té com a finalitat conèixer el seu comportament habitual i les seves activitats i moviments dins i fora de la unitat de convivència assignada, i també les seves relacions amb les altres persones menors d'edat infractores i l'influx positiu o negatiu que, si escau, exerceixen sobre els altres. Si en aquesta observació qualsevol professional del centre detecta fets o circumstàncies que puguin ser rellevants per a la seguretat del centre o per a l'evolució de les persones menors d'edat infractores, ho ha de posar en coneixement immediat dels òrgans directius del centre.
Article 60
Recomptes
1. Per ordre d'un membre de la direcció del centre, quan les circumstàncies ho aconsellin, es poden fer recomptes per comprovar la permanència al centre o en una activitat concreta de les persones menors d'edat infractores que han de ser-hi.
2. A l'inici i al final de qualsevol activitat, la persona responsable d'aquesta activitat ha de comprovar si hi ha totes les persones que han de ser-hi.
Article 61
Mitjans electrònics
1. Es poden utilitzar mitjans electrònics homologats per a la detecció de metalls o per a l'examen del contingut de paquets i objectes.
2. Aquests mitjans s'han d'utilitzar de manera preferent en l'escorcoll de la persona, la roba o les seves pertinences.
Article 62
Normes sobre inspeccions de dependències, locals i instal·lacions del centre
1. Les inspeccions de les dependències del centre, instal·lacions i dispositius de seguretat, interiors i exteriors, així com de les portes, les finestres, els terres, les parets i els sostres, les ha de dur a terme el personal del centre que designi la direcció, amb la periodicitat que estableixi el protocol de seguretat del centre o, si no n'hi ha, amb la periodicitat que estableixi el director o directora, o sempre que ho ordeni. En els centres que disposin de personal especialitzat en funcions de vigilància i seguretat, les inspeccions periòdiques les ha de dur a terme, per regla general, aquest personal especialitzat.
2. En les inspeccions previstes en l'apartat anterior s'han de comprovar l'estat de manteniment i les possibles deficiències que puguin afectar la seguretat del centre o la salut i la integritat física de les persones menors d'edat infractores. S'ha de prestar una atenció especial a detectar elements que puguin ser utilitzats per les persones menors d'edat infractores amb una finalitat violenta o autolítica o que puguin facilitar la fuga del centre.
3. Les inspeccions s'han d'efectuar habitualment sense la presència de les persones menors d'edat infractores, procurant no alterar el funcionament normal de la unitat de convivència.
4. De les inspeccions, se n'ha d'elaborar un informe escrit, adreçat al director o directora del centre i signat pels professionals que l'hagin fet, en què s'ha d'especificar el tipus d'inspecció duita a terme, les dependències o instal·lacions inspeccionades, la data, l'hora, el resultat i qualsevol circumstància rellevant.
Article 63
Normes sobre escorcolls superficials de les persones, la roba, les habitacions i les pertinences de les persones menors d'edat infractores
1. S'ha de procedir a l'escorcoll superficial de la persona menor d'edat infractora, la roba i les seves pertinences, en les condicions i amb els requisits que estableix l'article 54.5, lletres a), b) i c) del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004, en els casos següents:
a) Sempre que ingressi al centre procedent de llibertat, d'un trasllat d'un altre centre, d'una situació de fuga o no retorn o d'un ingrés hospitalari.
b) Sempre que reingressi al centre després d'un permís o de qualsevol sortida autoritzada.
c) Després d'una comunicació o visita amb un familiar o una altra persona.
d) Quan hi hagi raons individuals i contrastades que ho justifiquin, amb l'autorització prèvia del director o directora del centre. Als efectes d'aquest Decret, s'entén que existeixen raons individuals i contrastades quan aquestes raons facin pensar que la persona menor d'edat oculta, en la seva roba o en les pertinences que porta, qualsevol objecte perillós o substància susceptible de causar dany a la salut o la integritat física de les persones o bé d'alterar la seguretat o la convivència ordenada del centre.
2. No obstant el que disposa l'apartat anterior, el director o directora del centre pot ordenar que les persones menors d'edat internades en règim semiobert i obert que, per la seva trajectòria i comportament, siguin creditores d'un grau de confiança suficient, no siguin sotmeses a l'escorcoll superficial en els casos prevists en les lletres b) i c).
3. L'escorcoll de l'habitació i de la roba i les pertinences de la persona menor d'edat infractora l'han de practicar, normalment, en presència seva, dues persones designades, amb el màxim respecte possible a l'ordre personal de les coses.
4. Quan l'escorcoll superficial de la persona menor d'edat infractora o de la roba, l'habitació i les seves pertinences l'efectuï personal especialitzat en funcions de vigilància i seguretat, sempre s'ha de fer en presència d'un professional del centre.
5. Sens perjudici del que disposa l'apartat 1.d) d'aquest article, l'escorcoll superficial de la persona menor d'edat infractora i de la roba, l'habitació i les seves pertinences sempre ha d'estar autoritzat per un membre de la direcció del centre.
6. Cada centre ha de disposar d'un registre en el qual quedin reflectits tots els escorcolls que es practiquin així com els informes corresponents. El contingut d'aquest registre ha de ser el que determini l'entitat pública de justícia juvenil.
Article 64
Normes sobre l'escorcoll de la persona menor d'edat infractora amb nu integral
1. L'escorcoll de la persona menor d'edat infractora amb nu integral només es pot fer pels motius i d'acord amb el procediment que estableix l'apartat d) de l'article 54.5 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004, amb les particularitats següents:
a) El director o directora del centre, abans d'autoritzar l'escorcoll, ha de notificar per fax al jutjat de menors i al fiscal de guàrdia els motius que aconsellen l'escorcoll amb nu integral. Una vegada feta la notificació, s'ha de procedir a l'escorcoll, llevat que el jutge o jutgessa de menors o el Ministeri Fiscal disposin el contrari. Entre la notificació i l'escorcoll han de passar un mínim de 60 minuts i un màxim de 4 hores.
b) Si l'escorcoll amb nu integral s'encarrega a personal especialitzat en funcions de vigilància i seguretat, sempre s'ha de fer en presència d'un professional del centre.
c) Una vegada fet l'escorcoll amb nu integral, s'ha de notificar immediatament per fax al jutjat de menors competent i al fiscal de guàrdia l'informe signat pels professionals que han fet l'escorcoll, en què han de constar l'hora i el resultat.
2. L'escorcoll amb nu integral l'ha de dur a terme personal del mateix sexe, en un lloc tancat, sense la presència d'altres interns i preservant, en tot el que sigui possible, la intimitat. Durant l'escorcoll, el centre ha de facilitar a la persona menor d'edat infractora una bata per preservar la seva intimitat.
3. La negativa de la persona menor d'edat infractora pot donar lloc a l'adopció de mesures de seguretat extraordinàries mitjançant el règim disciplinari.
Article 65
Altres mitjans de control amb l'autorització prèvia del jutge o jutgessa
Si el resultat de l'escorcoll personal amb nu integral és infructuós i persisteix la sospita, el director o directora del centre pot sol·licitar al jutjat de menors competent o, si no n'hi ha, al jutjat d'instrucció de guàrdia, l'aplicació d'altres mitjans de control adequats.
Article 66
Informe sobre escorcolls i destinació d'objectes o substàncies prohibits
1. Dels escorcolls superficials, dels escorcolls amb nu integral i dels escorcolls de la roba i les pertinences de les persones menors d'edat infractores, prevists en l'article 54.5 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004, han de constar per escrit els professionals que els hagin practicat, el tipus d'escorcoll, la data, l'hora, el resultat i qualsevol circumstància rellevant.
2. Si en els escorcolls es troben a les persones menors d'edat infractores objectes o substàncies no autoritzats, s'ha de procedir segons el que preveu l'article 18 d'aquest Decret.
Article 67
Altres normes de control i seguretat
1. Les funcions de control d'identitat i, si escau, l'escorcoll superficial de les persones que visitin o es comuniquin amb les persones menors d'edat infractores les ha de dur a terme el personal que designi la direcció del centre i d'acord amb el que estableix l'article 38.4 d'aquest Decret.
2. Prèviament, també s'ha de comprovar la identitat de les persones que portin al centre cartes o paquets destinats a les persones menors d'edat infractores.
3. Són objecte de control, de la manera que s'estableixi en cada centre, els vehicles que entrin al centre o en surtin.
4. En els centres hi pot haver sistemes de control telemàtics i biomètrics per identificar persones que entren al centre o en surten, o per controlar l'accés a determinades dependències.
Capítol VIII Mitjans de contenció
Article 68
Normes d'utilització
Per poder utilitzar els mitjans de contenció s'han de complir tots els requisits següents:
a) Només es poden utilitzar per impedir que la persona menor d'edat infractora dugui a terme algun dels comportaments que preveu l'article 59.2 de la Llei orgànica 5/2000:
b) Llevat que de l'actuació de la persona menor d'edat infractora pugui derivar-se un perill imminent per a la seva integritat física o per a la d'altres persones, els mitjans de contenció no es poden aplicar a:
c) És necessari que, prèviament a la utilització de mitjans de contenció i sempre que les circumstàncies ho permetin, s'hagin esgotat totes les vies de diàleg i que s'hagi comminat, de manera expressa, la persona menor d'edat infractora a aturar el seu comportament i no hagi fet cas.
d) S'ha d'utilitzar el mitjà menys greu, proporcional a cada situació.
e) Els mitjans de contenció no es poden imposar mai com a sanció disciplinària cautelar o definitiva encoberta.
f) Els mitjans de contenció mai no es poden imposar per un temps predeterminat. La durada està estrictament limitada al temps imprescindible, i els mitjans de contenció han de cessar de manera immediata quan la persona menor d'edat infractora deposi la seva actitud o quan es revelin inadequats.
g) Els mitjans de contenció no es poden utilitzar de manera que atemptin contra la dignitat o la seguretat de les persones menors d'edat infractores o posin en perill la seva vida, la seva integritat física o la seva salut.
Article 69
Tipus de mitjans de contenció
D'acord amb el que estableix l'article 55 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004, els únics mitjans de contenció que es poden utilitzar als centres de justícia juvenil són els següents:
a) Contenció física personal. S'entén que hi ha contenció física personal sobre una persona menor d'edat infractora sempre que un o més treballadors del centre la subjectin o retenguin amb la força mínima necessària per impedir o limitar els seus moviments o capacitat d'acció. Quan la resistència ho justifiqui, es poden utilitzar, amb l'autorització prèvia del director o directora del centre o la persona que el substitueixi, escuts de plàstic i cascs homologats com a elements de protecció per a la contenció física personal.
b) Defenses de goma. Les úniques defenses de goma que es poden utilitzar als centres són les homologades. A aquest efecte, s'han de dictar les instruccions necessàries al personal de seguretat perquè l'ús de la força en el control de conflictes sigui racional i proporcionat, i evitar l'ús de la defensa de goma, llevat en casos excepcionals i d'agressivitat extrema.
c) Subjecció mecànica. La subjecció mecànica consisteix a lligar la persona menor d'edat infractora mitjançant sistemes que en garanteixin la immobilització parcial o total i en condicions que no comprometin la seva seguretat, salut o integritat física. Els únics mitjans materials que es poden utilitzar per a la immobilització mecànica són les manilles metàl·liques i les corretges de material tèxtil, homologades.
d) Aïllament provisional. S'entén que hi ha aïllament provisional quan la persona menor d'edat infractora és separada de la resta del grup i ubicada a la seva habitació, o en una habitació anàloga a la seva, amb la porta tancada, per impedir que pugui sortir. L'habitació utilitzada ha de complir les condicions adequades per a l'aïllament i ha d'estar desproveïda d'elements que puguin ser utilitzats per la persona menor d'edat infractora per atemptar contra la seva integritat física o la d'altres persones. La persona menor d'edat infractora aïllada també ha d'estar desproveïda d'aquests elements. Durant l'aïllament provisional, la persona menor d'edat infractora no ha d'estar sotmesa a subjecció mecànica, llevat que sigui necessari adoptar aquest mitjà de contenció per algun dels motius que preveu l'article 55.1 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004.
Article 70
Procediment d'utilització i professionals que hi han d'intervenir
1. La utilització de mitjans de contenció ha d'estar autoritzada prèviament pel director o directora del centre. No obstant això, en cas d'urgència, els professionals que siguin presents en el moment de l'incident que es vol evitar han d'utilitzar els mitjans de contenció sense l'autorització prèvia esmentada, però n'han de comunicar verbalment la utilització i els motius, de manera immediata, al director o directora del centre, el qual ha de decidir el manteniment, la modificació o el cessament del mitjà emprat.
2. Quan l'aplicació dels mitjans de contenció la dugui a terme personal especialitzat en funcions de vigilància i seguretat, en els centres que en disposin, sempre hi ha de ser present el professional que hagi requerit la presència del personal especialitzat o un altre professional que sigui al lloc on s'ha produït l'incident.
3. Si s'aplica l'aïllament provisional, la persona menor d'edat infractora ha de ser supervisada sempre que es consideri necessari i, en tot cas, cada hora, pel personal educatiu o tècnic segons la necessitat detectada, a l'efecte d'intentar recuperar la situació de normalitat i detectar qualsevol circumstància que faci necessària la proposta d'assistència mèdica o d'aixecament de l'aïllament provisional. En aquest cas, la proposta s'ha de posar en coneixement del director o directora del centre. Quan el personal mèdic visiti la persona menor d'edat infractora i consideri que l'aïllament provisional afecta la seva salut física o mental, la direcció del centre l'ha de deixar immediatament sense efecte.
4. Si, per evitar lesions de les persones menors d'edat infractores a si mateixes o a altres persones, o danys greus a les instal·lacions, és totalment necessari subjectar-les mecànicament al llit, aquesta subjecció s'ha de dur a terme de la manera següent:
a) El llit ha d'estar centrat a l'habitació, collat al terra, i ha de disposar de quatre punts d'ancoratge per a les subjeccions.
b) La posició de la persona menor d'edat al llit ha de ser de bocaterrosa, llevat que, per prescripció mèdica, s'indiqui una altra cosa.
c) La subjecció s'ha de dur a terme amb corretges de material tèxtil que lliguin les extremitats superiors i inferiors de la persona menor d'edat infractora al llit i, si és necessari, el tòrax.
d) Una vegada lligada la persona menor d'edat infractora, ha d'estar acompanyada contínuament del professional designat pel director o directora del centre fins que arribi el metge o metgessa.
e) S'ha d'avisar immediatament el metge o metgessa, que ha de visitar la persona menor d'edat infractora en el termini més breu possible. Aquest avís es pot fer als serveis mèdics d'urgència quan no sigui possible la presència del metge o metgessa del centre.
f) Si el metge o metgessa considera que la subjecció mecànica al llit afecta negativament la salut de la persona menor d'edat infractora, la direcció del centre ha de deixar sense efecte aquest mitjà de contenció.
g) Si abans de la visita del metge o metgessa es posa de manifest que la subjecció mecànica al llit afecta negativament la salut de la persona menor d'edat infractora, o si s'observa que ha remès la situació que hagi provocat la utilització del mitjà de contenció, la direcció del centre l'ha de deixar sense efecte i, si escau, ha de disposar substituir-lo per un altre mitjà més adequat.
h) Una vegada feta la visita del metge o metgessa, si el mitjà de contenció s'ha de mantenir, la persona menor d'edat infractora ha d'estar acompanyada contínuament del professional designat pel director o directora, llevat que consideri el contrari.
i) Si la subjecció mecànica al llit es fa per prescripció del personal de psiquiatria, cal atenir-se a les seves directrius i pautes quant a la manera d'utilitzar aquest mitjà i la durada.
5. Sempre que s'hagin utilitzat la contenció física personal, la subjecció mecànica o les defenses de goma, la direcció del centre ha de requerir tan aviat com sigui possible i, en tot cas, dins les 24 hores següents, que el metge o metgessa faci la revisió de la persona menor d'edat infractora i elabori un comunicat per detectar possibles lesions i determinar el seu estat de salut.
Article 71
Mitjans materials
1. El personal especialitzat en funcions de vigilància i seguretat només pot portar a sobre, de manera continuada, els mitjans materials de contenció expressament autoritzats per l'entitat pública de justícia juvenil. Els mitjans que no estiguin autoritzats a ser portats de manera continuada han de ser dipositats al lloc del centre que el director o directora consideri idoni.
2. Als efectes del que disposa l'apartat anterior i mentre l'entitat pública de justícia juvenil no doni cap instrucció diferent, l'únic mitjà material de contenció que pot portar a sobre el personal especialitzat en funcions de vigilància i seguretat són les manilles metàl·liques, les quals han d'estar enfundades de manera que no siguin visibles per a les persones menors d'edat infractores.
Article 72
Llibre de registre de mitjans de contenció i comunicacions a l'autoritat competent
1. Tots els centres han de disposar d'un llibre de registre de mitjans de contenció, prèviament visat per l'entitat pública de justícia juvenil, en què constin totes les intervencions que s'hagin duit a terme i que ha de recollir, com a mínim, el nom de la persona menor d'edat infractora, les circumstàncies i les raons que fonamentin la utilització de mitjans de contenció, el mitjà que s'aplica, i la data i l'hora de l'adopció i del cessament. A l'efecte d'unificar criteris en la forma de registrar els mitjans de contenció a la base de dades de l'entitat pública de justícia juvenil, s'han de seguir les normes següents:
a) Quan s'utilitzi un únic mitjà de contenció, s'ha de registrar a la base de dades una única incidència d'utilització de mitjans de contenció.
b) Quan per aplicar l'aïllament provisional hagi estat necessari utilitzar prèviament qualsevol dels altres tres mitjans de contenció, s'ha de registrar a la base de dades una única incidència d'utilització de mitjans de contenció, sens perjudici que en les observacions del document que es lliuri al jutjat i a l'entitat pública de justícia juvenil constin detalladament tots els mitjans utilitzats i la resta de dades que disposa el paràgraf anterior.
c) Quan la persona menor d'edat infractora estigui aïllada provisionalment i sigui necessari aplicar-li més tard la contenció física o la subjecció mecànica, a la base de dades han de quedar registrades tantes incidències d'utilització de mitjans de contenció com mitjans aplicats. En cadascuna d'aquestes incidències han de constar detalladament les dades que disposa el paràgraf anterior.
2. El llibre de registre de mitjans de contenció ha d'estar sota el control i la supervisió de la direcció del centre, i la informació que contengui ha d'estar a disposició de la fiscalia i dels jutjats de menors així com de l'entitat pública de justícia juvenil.
3. El director o directora del centre ha de disposar que es notifiqui al jutjat de menors competent i a l'entitat pública de justícia juvenil, de manera immediata i, en tot cas, en el termini màxim de 24 hores, un comunicat en què consti el tipus de mitjà utilitzat, el motiu o motius de la utilització, les circumstàncies prèvies a l'incident, la data i l'hora d'inici i de cessament de la utilització i qualsevol altra circumstància rellevant. També s'hi ha d'adjuntar, quan s'hagi fet, l'informe de la revisió mèdica.
4. Als efectes del que disposa l'apartat anterior, tot el personal que hagi intervingut en l'aplicació del mitjà de contenció ha d'elaborar l'informe d'incidències corresponent per elevar-lo al director o directora del centre.
Article 73
Auxili policial
El director o directora del centre pot requerir l'auxili dels cossos i forces de seguretat de l'Estat en els casos d'alteracions greus de l'ordre amb perill imminent per a la vida, la integritat física de les persones o les instal·lacions del centre. Aquesta circumstància s'ha de comunicar al jutjat de menors, a l'entitat pública de justícia juvenil i al Ministeri Fiscal, de manera immediata.
Article 74
Protocols d'actuació en la utilització de mitjans de contenció
1. Cada centre ha de disposar de protocols que han de determinar minuciosament la forma d'actuar del personal dels centres i, si escau, del personal especialitzat en funcions de vigilància i seguretat, en els supòsits d'utilització de mitjans de contenció.
2. Igualment, aquests protocols han de determinar els supòsits i les formes d'accés als centres dels diferents cossos i forces de seguretat en cas que se'n requereixi la presència.
Capítol IX Informacions, peticions, queixes i recursos
Secció 1a Informació a la persona menor d'edat infractora i a la família
Article 75
Informació a la persona menor d'edat infractora i a la família
1. Sens perjudici de la informació que ha de rebre en el moment de l'ingrés, la persona menor d'edat infractora té dret a rebre informació periòdica i sempre que ho demani, per part del seu educador o educadora amb funcions de tutoria, sobre els seus drets i les seves obligacions.
2. La persona menor d'edat infractora ha de ser informada sense dilació de la defunció, l'accident o la malaltia greu d'un parent proper o d'una persona amb qui estigui íntimament vinculada, i de qualsevol altra notícia important comunicada per la família. Aquesta informació l'ha de donar el director o directora del centre o la persona que delegui i, si cal, s'ha de garantir l'assistència psicològica a la persona menor d'edat infractora.
3. En cas de malaltia, accident o qualsevol altra circumstància greu referent a les persones menors d'edat infractores, el director o directora del centre n'ha d'informar immediatament els pares o mares o representants legals o, en el cas de majors d'edat, les persones que designin.
4. Les circumstàncies previstes en l'apartat anterior s'han de comunicar a les autoritats consulars quan es tracti d'una persona menor d'edat estrangera que tengui la residència habitual fora d'Espanya. Si és una persona menor d'edat estrangera que té la residència habitual a Espanya, només s'ha de fer la comunicació a les autoritats consulars a petició de la persona menor d'edat o de les persones que la representin. Si es tracta d'una persona estrangera major d'edat, la comunicació a les autoritats consulars del país només es pot efectuar a petició expressa d'aquesta persona.
5. El director o directora del centre o el professional que designi ha d'informar els pares o mares o representants legals de les persones menors d'edat, llevat que hi hagi la prohibició expressa de l'autoritat judicial, sobre les circumstàncies següents: l'internament al centre, el desinternament, el trasllat de centre, l'ingrés hospitalari, la fuga, el no retorn, el retorn al centre, i la concessió o suspensió dels permisos de sortida ordinaris, extraordinaris o de cap de setmana.
6. Igualment, s'ha d'informar el lletrat o lletrada que consti en el dossier de la persona menor d'edat infractora dels internaments, els trasllats i els desinternaments, així com de tota la informació que sol·liciti ell o la persona menor d'edat infractora. En el cas que el lletrat o lletrada manifesti expressament que no vol rebre aquesta informació, sigui quin sigui el motiu, s'ha de fer una diligència d'aquesta circumstància, que s'ha d'arxivar en el dossier de la persona menor d'edat infractora, i s'ha de comunicar a la persona menor d'edat infractora.
7. El director o directora del centre ha d'informar les persones que representin la persona menor d'edat, sempre que ho demanin o quan el centre ho consideri necessari, dels drets que tenen i de la situació i l'evolució de la persona menor d'edat infractora, llevat de prohibició expressa del jutge o jutgessa de menors.
Secció 2a Peticions i queixes
Article 76
Peticions i queixes
1. Les persones menors d'edat infractores poden formular peticions i queixes al director o directora del centre, a l'entitat pública de justícia juvenil, als serveis d'inspecció de centres, a les autoritats judicials, al Ministeri Fiscal, a la Sindicatura de Greuges, al Defensor del Poble i a l'Oficina Balear de la Infància i l'Adolescència.
2. El mateix dret assisteix les persones que representin les persones menors d'edat infractores i els seus lletrats.
3. La persona menor d'edat infractora ha de ser informada, en el moment de l'ingrés i sempre que ho demani, dels procediments concrets per formular les seves peticions i queixes. Igualment, aquests procediments han de constar en el reglament de règim intern de cada centre.
Article 77
Procediment de tramitació
1. Les peticions i les queixes adreçades al director o directora del centre es poden formular per escrit, en sobre obert o tancat, facilitat pel centre, o verbalment. Si la persona menor d'edat infractora formula directament la petició a un professional de la seva unitat de convivència, aquest professional l'ha de comunicar immediatament al seu educador o educadora amb funcions de tutoria, que s'ha d'encarregar de comunicar-la al director o directora del centre.
2. El director o directora del centre ha d'atendre les peticions i les queixes si són de la seva competència. Quan el contingut de la petició o de la queixa no sigui de la seva competència, l'ha de comunicar a la unitat competent en un termini màxim de tres dies.
3. La persona menor d'edat infractora pot adreçar directament per escrit les peticions i les queixes a les autoritats judicials o fiscals, a l'entitat pública de justícia juvenil, al servei d'inspecció de centres, a la Sindicatura de Greuges, al Defensor del Poble o a l'Oficina Balear de la Infància i l'Adolescència. Si les lliura al director o directora, aquest les ha de posar en coneixement del destinatari de manera immediata i, en tot cas, en el termini màxim de tres dies.
4. S'ha de lliurar a la persona menor d'edat infractora un rebut o una còpia simple datada i segellada de les peticions i les queixes que presenti.
Article 78
Llibre de registre de peticions i queixes
1. Cada centre ha de tenir un llibre de registre d'entrada de les peticions i les queixes escrites presentades, prèviament visat per l'entitat pública de justícia juvenil, de les quals ha de guardar una còpia. També ha de deixar constància, mitjançant una anotació, de les queixes i les peticions formulades verbalment i de les que s'hagin presentat en sobre tancat.
2. En el llibre de registre s'ha d'anotar si es tracta d'una petició o d'una queixa, si s'ha presentat per escrit o verbalment, la data de presentació, el nom de la persona menor d'edat infractora o dels representants legals o lletrats, el destinatari i la data de resposta. Les peticions i les queixes presentades per escrit han de quedar arxivades en el dossier personal.
3. El llibre de registre de peticions i queixes ha d'estar sota el control i la supervisió de la direcció del centre, i la informació que contengui ha d'estar a disposició de la fiscalia i dels jutjats de menors així com de l'entitat pública de justícia juvenil.
Article 79
Resolució de les peticions i les queixes
1. Totes les peticions i queixes les ha de resoldre el director o directora del centre o la unitat competent en la matèria, en el termini màxim de quinze dies naturals.
2. La resolució adoptada s'ha de notificar per escrit a la persona interessada en el termini màxim de trenta dies naturals i ha de contenir la indicació expressa que hi pot interposar el recurs previst en l'article 52.1 de la Llei orgànica 5/2000, el termini per interposar-lo i el jutge o jutgessa de menors competent per dictar-ne la resolució.
3. Quan la petició o la queixa no sigui competència del centre, el director o directora ha de comunicar per escrit a la persona interessada, en el termini màxim de quinze dies naturals, la tramitació que se li hagi donat i la destinació.
Secció 3a Recursos
Article 80
Recursos
1. Si la persona menor d'edat infractora o el seu lletrat o lletrada interposen per escrit el recurs previst en l'article 52.1 de la Llei orgànica 5/2000 i el presenten al centre, el director o directora l'ha de posar en coneixement del jutge o jutgessa de menors competent dins el dia hàbil següent a la presentació. S'ha de lliurar una còpia datada i segellada del recurs a la persona menor d'edat infractora.
2. Si la persona menor d'edat infractora manifesta al director o directora del centre, verbalment, que vol interposar un recurs contra la resolució dictada, se n'ha d'estendre una acta per escrit, que ha de signar la persona menor d'edat infractora, i s'ha de posar en coneixement del jutge o jutgessa de menors dins el dia hàbil següent. S'ha de lliurar una còpia de l'acta a la persona menor d'edat infractora.
Secció 4a Assistència per efectuar peticions, queixes i recursos
Article 81
Assistència
Per fer efectiu el dret de formular peticions, queixes i recursos, les persones menors d'edat infractores han de rebre del centre, mitjançant el personal designat pel director o directora, la informació, l'assistència i el suport que necessitin.
Capítol X Participació de les persones menors d'edat infractores en l'organització d'activitats dels centres educatius
Article 82
Àrees de participació
1. Les persones menors d'edat infractores poden participar en l'organització de l'horari i de les activitats d'ordre educatiu, recreatiu, cultural o esportiu.
2. La participació de les persones menors d'edat infractores, mitjançant una resolució motivada del director o directora del centre, es pot ampliar en altres àrees diferents de les esmentades en l'apartat anterior.
3. La participació de les persones menors d'edat infractores en l'organització d'activitats als centres s'ha de fer per mitjà d'assemblees i s'ha d'ajustar a les normes que es desenvolupen en aquest capítol.
4. La participació de les persones menors d'edat infractores, mitjançant les persones que les representin, pot consistir, d'acord amb les normes de funcionament intern de cada centre, en l'organització directa de l'activitat, en la col·laboració amb el personal del centre en l'organització de l'activitat o en l'elevació de suggeriments al centre sobre les àrees de participació.
Article 83
Participació als centres
1. En els centres es poden formar tantes assemblees com àrees d'activitats en què l'equip directiu acordi que han de participar les persones menors d'edat infractores. En tot cas, en tots els centres, s'han de constituir dues assemblees:
a) Assemblea de prestacions i serveis, que agrupa l'organització de l'horari i de les prestacions alimentàries.
b) Assemblea de programació educativa, que agrupa les activitats educatives, esportives, culturals i recreatives.
2. Cada assemblea ha d'estar integrada, almenys, per tres persones menors d'edat infractores, i hi actuaran com a president o presidenta i secretari o secretària els membres que designi la mateixa assemblea en la primera reunió.
3. A les reunions que faci l'assemblea de prestacions i serveis hi ha d'assistir la persona que designi la direcció del centre. A les reunions que faci l'assemblea de programació educativa hi ha d'assistir, almenys, el sotsdirector o sotsdirectora i un educador o educadora amb funcions de tutoria. Els suggeriments i les propostes resultants de la reunió s'han de recollir per escrit i s'han de trametre a l'equip directiu del centre.
Article 84
Forma d'elecció dels representants de les assemblees
1. L'elecció de les persones menors d'edat infractores que han d'integrar les diferents assemblees s'ha de dur a terme semestralment o, si s'escau, quan quedin integrades per menys de tres persones menors d'edat infractores per la baixa d'algun membre.
2. Poden participar com a electores totes les persones menors d'edat infractores internes del centre educatiu. Igualment, es poden presentar com a candidates totes les persones menors d'edat infractores internes del centre educatiu que no tenguin obert un expedient disciplinari per la comissió d'una infracció greu o molt greu o estiguin complint una sanció disciplinària greu o molt greu.
3. La convocatòria i la recepció de les candidatures corresponen a l'equip directiu del centre.
4. Cada persona menor d'edat infractora ha d'elegir dues de les persones menors d'edat infractores presents per a cada un dels òrgans de participació.
5. La mesa que rebi els vots ha d'estar composta per la persona menor d'edat infractora de més edat i per la de menys edat, i presidida per un membre de l'equip directiu del centre.
6. S'ha d'estendre una acta del resultat de la votació, que s'ha d'exposar al tauler d'anuncis del centre.
TÍTOL III PRESTACIONS DELS CENTRES
Article 85
Assistència sanitària
1. Les persones menors d'edat infractores han de rebre l'assistència sanitària conforme a l'article 38 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004 i, en el que no s'hi oposi, aquest article.
2. La conselleria del Govern de les Illes Balears competent en matèria de sanitat ha de garantir, per mitjà dels centres, els serveis i els establiments que integren el sistema sanitari de cobertura pública, el dret de totes les persones menors d'edat infractores a l'assistència sanitària integral, orientada a la prevenció, la curació i la rehabilitació, amb el mateix nivell d'atenció mèdica i sanitària que el dispensat al conjunt de la població.
3. Durant l'estada al centre, les persones menors d'edat infractores han de rebre assistència sanitària sempre que ho sol·licitin o se'n percebi la necessitat, mitjançant consultes ordinàries, programades o urgents.
4. Periòdicament, i com a mínim una vegada a l'any, les persones menors d'edat infractores han de ser objecte d'una revisió mèdica.
5. Així mateix, abans del desinternament, el metge o metgessa ha de lliurar a la persona menor d'edat infractora l'informe mèdic corresponent, en el qual han de constar el resum de la revisió feta en el moment de l'ingrés, les dades rellevants de l'atenció rebuda durant l'estada al centre, un resum de les patologies o els problemes de salut detectats i les recomanacions oportunes per a l'alta. El Govern de les Illes Balears ha de garantir que tota la informació sanitària de la persona menor d'edat infractora quedi incorporada al seu historial clínic.
6. En cas de malaltia mental sobrevinguda que requereixi el trasllat de la persona menor d'edat infractora a un centre de salut mental, l'equip educatiu multidisciplinari ha d'elaborar una proposta de trasllat que el director o directora del centre ha d'elevar a l'entitat pública de justícia juvenil perquè l'aprovi abans de lliurar-la al jutjat de menors competent.
7. La intervenció sanitària s'ha de dur a terme sempre amb el consentiment informat de la persona menor d'edat infractora o de la persona que la representi. Només quan hi hagi perill imminent per a la seva vida es pot imposar un tractament contra la voluntat d'aquesta persona, i la intervenció ha de ser l'estrictament necessària per intentar salvar-li la vida, sens perjudici de sol·licitar l'autorització judicial corresponent quan sigui necessari. D'aquestes actuacions, se n'ha d'informar l'autoritat judicial.
8. La intervenció sanitària també es pot dur a terme sense el consentiment de la persona menor d'edat infractora quan no fer-ho comporti un perill evident per a la salut o la vida de terceres persones. D'aquestes actuacions, se n'ha d'informar l'autoritat judicial.
9. Si, per criteri facultatiu, cal ingressar la persona menor d'edat infractora en un centre hospitalari i no es té la seva autorització o la de la persona que la representi, la direcció del centre ha de sol·licitar a l'autoritat judicial l'autorització de l'ingrés, excepte en cas d'urgència. En aquest darrer cas, la comunicació a l'autoritat esmentada s'ha de fer posteriorment, de manera immediata.
10. No hi ha d'haver cap medicament a l'abast de les persones menors d'edat infractores. Per consumir qualsevol tipus de medicament se'n requereix la prescripció mèdica prèvia, i s'ha de prendre amb els controls pertinents del personal del centre designat.
11. En el procés assistencial, d'acord amb la legislació vigent en matèria sanitària, les persones menors d'edat infractores tenen dret a ser informades del seu estat de salut. Aquesta informació s'ha d'adequar al grau de comprensió de cadascú, sens perjudici d'haver-ne d'informar també la persona que en tengui la representació legal. Igualment s'han de comunicar a la seva família o a les persones que la representin l'estat de salut de la persona menor d'edat infractora i qualsevol incidència que ocorri durant la seva estada al centre, excepte en cas de manifestació expressa en sentit contrari d'una persona major d'edat o una persona menor d'edat emancipada. Després de cada intervenció, el metge o metgessa ha de deixar per escrit les pautes mèdiques corresponents a la història clínica de la persona menor d'edat infractora.
12. La custòdia policial a la qual al·ludeix l'article 38.6 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004, s'ha de demanar als cossos i forces de seguretat de l'Estat.
Article 86
Assistència psicològica i social
1. Les persones menors d'edat infractores han de rebre assistència psicològica, individualitzada o grupal, i social, d'acord amb els diagnòstics del personal especialitzat.
2. S'han d'aplicar estratègies de reforç en l'entorn familiar extern de les persones menors d'edat infractores. Aquestes estratègies han d'incloure l'informe del personal especialitzat en psicologia, en treball social i en educació social del centre.
3. L'entitat pública de justícia juvenil ha de facilitar l'accés de les persones menors d'edat infractores als recursos normalitzats i comunitaris dels sistemes sanitari, educatiu i de serveis socials, de la xarxa assistencial de salut mental i del sistema d'assistència i integració social de drogodependents, així com establir la coordinació necessària amb la xarxa municipal de serveis socials comunitaris.
Article 87
Formació acadèmica i professional
1. Les persones menors d'edat infractores han de rebre formació acadèmica i professional d'acord amb el que disposa l'article 37 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004 i, en el que no s'hi oposi, aquest article.
2. L'entitat pública de justícia juvenil ha d'adoptar les mesures oportunes per garantir que les persones menors d'edat infractores rebin l'ensenyament bàsic obligatori que els correspongui legalment. Així mateix, ha de facilitar l'accés de les persones menors d'edat infractores a altres estudis no obligatoris o formatius i laborals que contribueixin al seu desenvolupament personal i a la integració social efectiva.
3. Totes les persones menors d'edat d'entre 14 i 16 anys han d'estar matriculades en un centre escolar dependent de la conselleria del Govern de les Illes Balears competent en matèria d'educació, sempre que la mesura i les característiques de la persona menor d'edat ho permetin, que serà el seu centre docent de referència i amb el qual s'elaborarà i s'avaluarà el seu itinerari curricular. En el cas de les persones menors d'edat infractores que no puguin assistir als centres d'ensenyament d'origen, a causa del règim o el tipus d'internament imposat, la conselleria competent en la matèria els ha de facilitar l'activitat educativa o formativa en el centre mateix. A aquest efecte, els centres d'internament han de disposar de personal de la conselleria competent en matèria d'educació com a responsable de les activitats escolars, el qual s'ha d'adaptar, en el normal compliment de les seves funcions, al projecte educatiu del centre. Igualment, els centres han de disposar dels espais i els equipaments necessaris per dur a terme les activitats educatives.
4. Les persones menors d'edat infractores que tenguin una minusvalidesa legalment reconeguda han de rebre l'educació adequada, de conformitat amb la legislació vigent en aquesta matèria.
5. Els certificats i els diplomes d'estudi, els expedients acadèmics i els llibres d'escolaritat que es lliurin en un centre per a persones menors d'edat infractores no n'han d'indicar la procedència.
6. La conselleria del Govern de les Illes Balears competent en matèria de formació professional inicial ha de facilitar l'accés de les persones menors d'edat infractores a aquesta formació. A aquest efecte, els centres han de disposar de tallers prelaborals amb l'objectiu d'oferir una formació professional adequada, que consti de les parts teòriques i pràctiques que marquin els programes corresponents. En cas que la situació de la persona menor d'edat infractora i el seu interès ho aconsellin, la direcció del centre ha de disposar el que sigui necessari perquè pugui sortir a treballar o formar-se fora del centre, sempre de conformitat amb les limitacions derivades de la mesura que es trobi complint.
7. Per facilitar l'efectivitat dels ensenyaments a què es refereix aquest article, s'han d'establir la coordinació i la col·laboració convenients entre les conselleries del Govern de les Illes Balears que en tenguin la competència i la conselleria competent per a l'execució de les mesures.
Article 88
Activitats d'oci i temps lliure
1. Els centres han de facilitar la integració de les persones menors d'edat infractores en els recursos comunitaris per gaudir dels espais d'oci i temps lliure, sempre que el tipus de mesura ho permeti.
2. Les persones menors d'edat infractores han de dur a terme les activitats esportives, socioculturals i lúdiques que siguin adequades a les seves característiques personals, situacions i necessitats. Els centres d'internament han de promoure la màxima participació de les persones menors d'edat infractores en la realització d'aquestes activitats. En la programació general d'activitats del centre, així com en cada programa individualitzat d'execució, ha de constar l'horari en què es durà a terme el desenvolupament de les activitats esmentades, amb la garantia d'un mínim d'hores setmanals dedicades a l'esport dins o fora del centre.
3. Els centres han de recollir en la programació anual d'activitats la realització de les diferents activitats d'oci i temps lliure.
4. Les persones menors d'edat infractores poden tenir en el centre llibres, diaris i publicacions de lliure circulació a l'exterior i tenen dret a estar informades per altres mitjans de comunicació, incloses les noves tecnologies, sense cap altra limitació que les establertes per les lleis i les que, en casos concrets i amb l'autorització judicial prèvia, aconsellin les exigències de l'actuació educativa individualitzada.
5. Els centres han de disposar de llibres i publicacions adequats, la utilització dels quals han de fomentar entre les persones menors d'edat infractores.
6. L'ús de les noves tecnologies serà supervisat i dependrà de l'evolució de la persona menor d'edat infractora.
Article 89
Activitat física i esport
Els centres han de facilitar la pràctica d'activitats físiques i d'esport per part de les persones menors d'edat infractores. A aquest efecte, els centres han d'incloure com a contingut l'activitat física i l'esport en la programació anual d'activitats i en l'horari d'activitats a què es refereix l'article 34.1 d'aquest Decret.
Article 90
Alimentació
1. Les persones menors d'edat infractores han de rebre, en els horaris establerts, una alimentació equilibrada i preparada convenientment, que respongui en quantitat i qualitat a les normes dietètiques, l'edat, l'estat de salut, la feina, el clima i els costums i respecti les seves conviccions personals i religioses. Preferentment, s'han de seguir les pautes nutricionals de l'anomenada dieta mediterrània.
2. Els serveis mèdics poden adequar l'alimentació de la persona menor d'edat infractora al seu estat físic i de salut així com sotmetre-la a control facultatiu en cas de persones menors d'edat infractores malaltes.
3. Els centres on es trobin infants de menys de tres anys amb les seves mares s'han de proveir dels mitjans necessaris per a l'alimentació de cada menor d'acord amb les seves necessitats i les indicacions mèdiques.
4. Per raons de salut pública, no es permet l'entrada d'aliments peribles als centres d'internament.
Article 91
Assistència religiosa
1. Les persones menors d'edat infractores tenen dret a l'assistència religiosa conforme el que disposa l'article 39 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004.
2. El centre ha de facilitar que les persones menors d'edat infractores puguin respectar l'alimentació, els ritus i les festes de la seva confessió, sempre que això sigui compatible amb els drets fonamentals de les altres persones menors d'edat infractores internades i no afecti la seguretat del centre i el desenvolupament normal de la vida al centre.
Article 92
Treball i formació professional ocupacional
1. Els centres han de posar a l'abast de les persones menors d'edat infractores tots els recursos disponibles amb la finalitat d'aconseguir la seva inserció laboral.
2. Les persones menors d'edat infractores que tenguin l'edat laboral establerta tenen dret a un treball remunerat, dins les disponibilitats de l'administració competent, i a les prestacions socials que corresponguin, en les condicions que estableix l'article 53 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004.
3. El treball s'ha de complementar amb cursos de formació professional ocupacional i altres programes, com els de qualificació inicial (PQI), que millorin la competència i capacitat laboral per facilitar la inserció laboral de la persona menor d'edat infractora. A aquest efecte, s'han de dur a terme totes les actuacions necessàries perquè les persones menors d'edat infractores desenvolupin activitats prelaborals o laborals dins i fora dels centres, sempre que la situació personal i la mesura d'internament ho permetin.
TÍTOL IV ACTUACIÓ EDUCATIVA INSTITUCIONAL
Capítol I Projectes i programes
Article 93
Contingut i principis
1. L'actuació educativa institucional consisteix en el conjunt d'activitats formatives, laborals, socioculturals, esportives i de tractament de problemàtiques personals, dirigides a aconseguir la integració social de les persones menors d'edat infractores.
2. Aquesta actuació s'ha de dur a terme segons els principis i els criteris que estableix la legislació autonòmica d'infància i adolescència i d'acord amb els principis i la metodologia d'intervenció aprovada de manera unificada per l'entitat pública de justícia juvenil per aplicar a tots els centres.
3. L'actuació educativa institucional s'ha d'estructurar mitjançant el projecte educatiu de cada centre i el programa educatiu individual de cada persona menor d'edat infractora.
4. Atenent al règim de la mesura i al caràcter, cautelar o ferm, per a cada mesura privativa de llibertat que hagi de complir una persona menor d'edat infractora s'ha d'elaborar el corresponent programa individualitzat d'execució o model individualitzat d'intervenció.
Secció 1a Projecte educatiu de centre
Article 94
Contingut del projecte educatiu de centre
1. Tots els centres han de tenir un projecte educatiu de centre (PEC) que en defineixi la identitat i disposi el marc legal, administratiu i teòric de la intervenció. En aquest sentit, el PEC ha de constar, com a mínim, dels continguts comuns següents:
a) La programació de les activitats que constitueixen l'actuació educativa del centre.
b) La metodologia de l'actuació educativa, els criteris d'intervenció i d'observació i el procediment de seguiment i avaluació de les intervencions segons el model d'intervenció unificat.
c) El sistema d'elaboració, seguiment i avaluació del programa educatiu individual.
d) Les iniciatives i els recursos per garantir la consecució dels objectius de les mesures imposades pels jutjats de menors.
2. En el projecte educatiu de centre han de quedar recollits, com a mínim, els programes següents:
a) Un programa de formació reglada.
b) Un programa de formació professional ocupacional i d'inserció laboral.
c) Un programa de competència psicosocial.
d) Un programa d'hàbits bàsics i habilitats domèstiques.
e) Un programa d'educació per a la salut.
f) Un programa de tutoria.
g) Un programa de reforç en l'entorn familiar.
h) Un programa de cultura, lleure i oci.
i) Un programa d'educació física i esport.
j) Un programa de mediació cultural i per a la diversitat.
3. En el projecte educatiu de centre s'han de desenvolupar els programes d'actuació especialitzada següents:
a) Un programa de tractament de drogodependències i altres addiccions.
b) Un programa de tractament de problemàtiques de salut mental.
c) Un programa de tractament de delictes sexuals.
d) Un programa de tractament de delictes violents.
e) Un programa de tractament d'altres delictes.
4. En els projectes educatius de centre que determini l'entitat pública de justícia juvenil s'ha de desenvolupar el programa de participació del voluntariat.
5. Els projectes educatius dels centres que tenguin unitats residencials per a al·lotes han d'estar adaptats a aquesta realitat.
6. L'entitat pública de justícia juvenil ha d'aprovar el projecte educatiu de centre, que serà objecte de seguiment i avaluació continuada amb la finalitat d'adequar-lo a les necessitats reals de cada moment del procés així com a la durada i el tipus de la mesura dictada. Igualment, pot ser revisat per adequar-lo als canvis en les condicions de funcionament del centre o en el marc de plans de millora.
7. L'elaboració, el seguiment i l'avaluació del projecte educatiu de centre s'han de fer des de la perspectiva de gènere, amb especial atenció a la desigualtat o discriminació per raons de sexe, orientació sexual i identitat de gènere.
Secció 2a Programa educatiu individual
Article 95
Contingut del programa educatiu individual
1. Tota persona menor d'edat infractora ha de tenir un programa educatiu individual d'acord amb les seves característiques personals.
2. En dissenyar el programa individualitzat d'execució o el model individualitzat d'intervenció, l'equip educatiu multidisciplinari del centre ha d'establir un programa educatiu individual d'acord amb les característiques personals de cada persona menor d'edat infractora.
3. El programa educatiu individual s'ha de documentar per escrit, en el termini de vint dies des de l'ingrés, i ha de tenir com a contingut la descripció de la situació de la persona menor d'edat infractora en el moment de l'internament, els objectius que es pretenen assolir i les actuacions i els terminis més adequats per aconseguir-los, en cadascun dels àmbits següents:
a) Àmbit personal.
b) Àmbit formatiu i laboral.
c) Àmbit d'hàbits de convivència.
d) Àmbit de relacions sociofamiliars.
e) Àmbit de la cultura, el lleure i l'oci.
4. El programa educatiu individual és únic per a la persona menor d'edat infractora encara que s'executin mesures d'internament successives o romangui a diferents centres. Els successius programes individualitzats d'execució o models individualitzats d'intervenció que es duguin a terme amb la persona menor d'edat infractora dins el centre han de ser coherents amb aquest programa.
5. El programa educatiu individual ha de ser objecte de seguiment i d'avaluació, amb una periodicitat mínima de tres mesos, per part de l'equip educatiu multidisciplinari que atén la persona menor d'edat infractora.
Secció 3a Programa individualitzat d'execució
Article 96
Elaboració del programa individualitzat d'execució
1. La mesura ferma d'internament s'ha d'executar d'acord amb el programa individualitzat d'execució elaborat per l'equip educatiu multidisciplinari, una vegada aprovat judicialment.
2. D'acord amb el que estableix la regla quarta de l'article 10.1 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004, en les mesures fermes d'internament en règim obert, semiobert, tancat i terapèutic, l'equip educatiu multidisciplinari que ha d'atendre la persona menor d'edat infractora ha d'elaborar el programa individualitzat d'execució en el termini de vint dies comptadors des de l'ingrés al centre o, si ja està internada cautelarment, des del dia de la fermesa de la sentència. En el cas que l'equip educatiu multidisciplinari consideri insuficient aquest termini, per la complexitat del cas o per altres circumstàncies, pot sol·licitar al jutjat de menors competent que autoritzi una pròrroga.
3. En la mesura ferma de permanència de cap de setmana en un centre, l'equip educatiu multidisciplinari del centre ha d'elaborar el programa individualitzat d'execució, prèviament a l'inici de la mesura, en el termini de vint dies comptadors des de l'entrevista del professional de l'equip designat pel director o directora amb la persona menor d'edat infractora. Aquesta entrevista s'ha de dur a terme al centre amb la citació prèvia de la persona menor d'edat infractora i té com a objectiu recaptar la informació necessària per elaborar el programa, d'acord amb l'article 28 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004. En el cas que l'equip educatiu multidisciplinari consideri insuficient el termini de vint dies per elaborar el programa, per la complexitat del cas o per altres circumstàncies, pot sol·licitar al jutjat de menors competent que autoritzi una pròrroga. La mesura no s'iniciarà fins que el jutge o jutgessa de menors no aprovi el programa.
4. En el cas que la persona menor d'edat infractora tengui imposades diverses mesures d'internament de compliment successiu, i el jutjat de menors competent, d'acord amb el que preveu l'article 11.7 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004, hagi decidit acumular-les en un únic expedient d'execució, el centre ha d'elaborar un programa individualitzat d'execució que comprengui totes les mesures, així com un únic informe final, sens perjudici dels informes de seguiment que corresponguin.
Article 97
Contingut del programa individualitzat d'execució
1. El programa individualitzat d'execució s'ha de documentar per escrit i ha de contenir els aspectes següents:
a) La descripció de la situació actual de la persona menor d'edat infractora, el resultat de l'aplicació del procediment d'avaluació del risc de reincidència, els objectius per treballar i les actuacions per aconseguir-los, en els àmbits exposats en l'apartat 3 de l'article 95 d'aquest Decret.
b) El pronunciament favorable o desfavorable que la persona menor d'edat infractora gaudeixi de permisos ordinaris, sortides de cap de setmana o sortides programades, d'acord amb el que preveu l'article 45.4.d) del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004. Aquest pronunciament s'ha de fer sigui quin sigui el règim d'internament. En cas que el pronunciament sigui desfavorable, s'ha de concretar un període després del qual es revisarà.
2. El programa individualitzat d'execució també ha de contenir, segons la mesura imposada:
a) En les mesures d'internament en règim obert i semiobert, les activitats que es recomana que es duguin a terme a l'exterior, d'acord amb el que preveuen els articles 20 i 23.b) d'aquest Decret.
b) En la mesura de permanència de cap de setmana en un centre, els aspectes a què fa referència l'article 28, apartats 1 i 2, del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004.
c) En la mesura d'internament terapèutic, els aspectes específics als quals fa referència l'article 27 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004.
3. Les entrevistes del personal de l'equip educatiu multidisciplinari amb la persona menor d'edat infractora per elaborar el programa s'han de dur a terme amb un guió semiestructurat que permeti identificar i avaluar els factors de risc i els de protecció que pugui presentar la persona menor d'edat infractora envers una reincidència futura, i s'han d'emmarcar en el protocol d'avaluació del risc de reincidència aplicat a l'efecte.
4. Si el jutjat de menors competent rebutja, en tot o en part, el programa, l'equip educatiu multidisciplinari n'ha de sotmetre a la seva consideració un de nou o la modificació de l'anterior, en el termini establert pel jutge o jutgessa de menors.
5. La intervenció amb la persona menor d'edat és de caràcter continu i dinàmic, i el programa ha de ser objecte d'una avaluació periòdica per part de l'equip educatiu multidisciplinari i, en tot cas, cada tres mesos com a màxim. Si, després de l'avaluació corresponent, l'equip educatiu multidisciplinari que atén la persona menor d'edat infractora proposa una modificació substancial del programa, s'ha de sotmetre al jutjat de menors competent, mitjançant l'informe a què fa referència l'article 106 d'aquest Decret.
Article 98
Model individualitzat d'intervenció
1. En la mesura d'internament cautelar, l'equip educatiu multidisciplinari que ha d'atendre la persona menor d'edat infractora ha d'elaborar el model individualitzat d'intervenció al qual fa referència l'article 29.2 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004, en el termini de vint dies comptadors des del dia de l'ingrés de la persona menor d'edat infractora, sens perjudici de poder sol·licitar al jutjat de menors competent la pròrroga d'aquest termini.
2. El model individualitzat s'ha de documentar per escrit i ha de contenir els aspectes següents:
a) La descripció de la situació de la persona menor d'edat infractora en el moment de l'ingrés i la planificació de les seves activitats, amb la salvaguarda del principi de presumpció d'innocència, en els àmbits als quals fa referència l'article 97.2 d'aquest Decret.
b) El pronunciament favorable o desfavorable que la persona menor d'edat infractora gaudeixi de permisos ordinaris, sortides de cap de setmana o sortides programades, d'acord amb el que preveu l'article 45.4.d) del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004. Aquest pronunciament s'ha de fer sigui quin sigui el règim d'internament. En cas que el pronunciament sigui desfavorable, s'ha de concretar un període després del qual es revisarà.
c) Si la mesura cautelar és d'internament en règim obert o semiobert, les activitats que es recomana que es duguin a terme a l'exterior, d'acord amb el que preveuen els articles 20 i 23.b) d'aquest Decret.
3. Les entrevistes dels professionals amb la persona menor d'edat infractora per elaborar el model s'han de dur a terme amb un guió semiestructurat que permeti identificar i avaluar els factors de risc i els de protecció que pugui presentar la persona menor d'edat infractora envers una reincidència futura.
4. El model individualitzat d'intervenció de la mesura d'internament cautelar no pot suplir l'informe d'assessorament tècnic que, de conformitat amb l'article 27 de la Llei orgànica 5/2000, sol·liciti el Ministeri Fiscal durant la instrucció de la causa per la qual la persona menor d'edat està internada cautelarment.
5. Si el jutjat de menors competent rebutja, en tot o en part, el model individualitzat d'intervenció proposat, l'equip educatiu multidisciplinari n'ha de sotmetre a la seva consideració un de nou o la modificació de l'anterior en el termini establert pel jutge o jutgessa de menors o, si no n'hi ha, en el termini de vint dies prorrogables pel jutge o jutgessa.
Article 99
Participació de la persona menor d'edat infractora
1. S'ha d'estimular la participació de la persona menor d'edat infractora en la planificació i en l'execució del seu programa individualitzat d'execució o model individualitzat d'intervenció. Amb aquesta finalitat, se l'ha d'informar dels objectius per aconseguir durant l'internament i de les actuacions que es duran a terme per aconseguir-los. També ha de rebre informació periòdica sobre l'evolució personal observada.
2. Per implicar i fomentar la col·laboració i la responsabilització de la família o, si n'és el cas, de les persones o entitats que exerceixin la tutela o la guarda de la persona menor d'edat infractora en el procés de reinserció, se'ls ha d'informar periòdicament i sempre que ho demanin, llevat de prohibició judicial expressa, dels objectius del programa individualitzat d'execució, de les actuacions planificades per aconseguir-los i de l'evolució observada en la persona menor d'edat infractora. També se'ls ha de convidar a participar i comprometre's en l'assoliment dels objectius.
Secció 4a Períodes i nivells d'intervenció
Article 100
Períodes d'intervenció
La vida quotidiana al centre ha de girar al voltant d'un conjunt d'activitats formatives i educatives ajustades al perfil de les persones menors d'edat infractores ateses. La intervenció, a l'efecte del desenvolupament de l'actuació educativa institucional, s'estructura en tres períodes: acollida, desenvolupament i desinternament.
Article 101
Període d'acollida
1. Aquest període s'inicia amb l'ingrés de la persona menor d'edat infractora al centre procedent de llibertat o d'un altre centre i té una durada ordinària de 21 dies naturals.
2. Quan la persona menor d'edat infractora ingressi al centre, el director o directora ha de designar un professional que sigui el seu referent fins a l'assignació del professional a què fa referència la lletra e) de l'apartat següent.
3. Durant els set primers dies naturals del període d'acollida, s'han de fer les actuacions del protocol d'ingrés, que són les següents:
a) Proporcionar a la persona menor d'edat infractora l'ajuda necessària per afrontar la situació emocional generada per la separació del seu medi habitual i l'ingrés al centre.
b) Atendre les necessitats bàsiques que presenti i assignar-la a una unitat de convivència dins el centre.
c) Recollir la informació sobre el seu historial personal, de salut, educatiu i formatiu, laboral, familiar i social. Si la persona menor d'edat infractora ha estat traslladada d'un altre centre, s'ha de reclamar del centre d'origen tota la documentació a la qual fa referència l'article 10.4 d'aquest Decret. Si la persona menor d'edat infractora procedeix d'una mesura no privativa de llibertat, s'ha de contactar amb l'educador o educadora social de mesures no privatives de llibertat de l'entitat pública de justícia juvenil que l'hagi atès per completar la informació mitjançant els procediments establerts a l'efecte.
d) Avaluar, detectar i prevenir les possibles conductes autolítiques mitjançant l'aplicació del protocol corresponent aprovat per aquestes situacions.
e) Assignar-li un professional perquè faci les funcions de tutoria i vetli d'una manera especial per la seva observació i evolució educativa. Aquesta assignació correspon al director o directora del centre.
f) Proporcionar a la persona menor d'edat infractora la informació prevista en l'article 8.1.f) d'aquest Decret.
4. Durant els primers vint dies d'internament, prorrogables pel jutge o jutgessa de menors, s'ha d'observar la persona menor d'edat infractora, recollir informació i fer les entrevistes necessàries amb el personal corresponent perquè l'equip educatiu multidisciplinari que l'hagi d'atendre pugui elaborar el programa individualitzat d'execució o el model individualitzat d'intervenció. Aquest període culmina amb el lliurament del programa individualitzat d'execució o el model individualitzat d'intervenció al jutjat de menors, perquè l'aprovi.
5. Durant aquest període d'acollida, s'han d'aplicar el protocol d'acollida i el protocol d'avaluació de la persona menor d'edat infractora que hagi aprovat l'entitat pública de justícia juvenil a tal efecte.
Article 102
Període de desenvolupament i nivells progressius
1. El període de desenvolupament comprèn el temps de mesura que va des de l'aprovació judicial del programa o del model fins a 45 dies abans que la mesura finalitzi. Aquest període té com a finalitat desenvolupar les activitats del programa individualitzat d'execució o del model individualitzat d'intervenció, aprovat judicialment, per aconseguir els objectius establerts.
2. El període de desenvolupament està organitzat en diferents nivells progressius. En cada nivell es treballen objectius diferents. Cada nivell comporta un grau més alt d'autonomia i confiança en la persona menor d'edat infractora. La persona menor d'edat infractora ha d'estar informada en tot moment del nivell en què es troba.
3. La progressió o la regressió d'un nivell a un altre s'ha de fonamentar en l'evolució positiva o negativa observada en la persona menor d'edat infractora, en el grau d'assoliment dels objectius establerts en el programa i en la valoració de la seva conducta global.
4. La progressió o regressió de nivell l'ha d'acordar l'equip educatiu multidisciplinari que atén la persona menor d'edat infractora. Amb caràcter provisional, per raons fonamentades en la conducta de la persona menor d'edat infractora, el director o directora del centre pot ordenar la regressió a un nivell inferior, però la decisió s'ha de confirmar o deixar sense efecte en la següent reunió de l'equip educatiu multidisciplinari.
5. La comunicació a la persona menor d'edat infractora de la progressió o la regressió de nivell correspon al seu educador o educadora amb funcions de tutoria.
6. La persona menor d'edat infractora ha d'estar informada dels nivells existents, del grau d'autonomia del qual ha de gaudir en cada nivell, dels objectius que els diferencien i dels requisits necessaris per poder progressar a un nivell superior o que el poden fer regressar a un nivell inferior.
Article 103
Període de desinternament
1. El període de desinternament s'inicia, com a mínim, 45 dies abans de la data establerta judicialment per a la llibertat de la persona menor d'edat infractora. Quan el centre proposi al jutge o jutgessa de menors l'avançament de la llibertat, s'ha d'iniciar en el moment que l'autoritat judicial aprovi la proposta de desinternament.
2. En el període de desinternament, s'han de dur a terme totes les actuacions previstes en el protocol de desinternament de les persones menors d'edat infractores aprovat per l'entitat pública de justícia juvenil que corresponguin a la situació en la qual ha de restar la persona menor d'edat infractora una vegada desinternada.
Capítol II Sistema d'informes
Article 104
Informes
1. Durant l'execució de les mesures cautelars o definitives d'internament, el centre, a més de la comunicació de les diferents incidències que preveu aquest Decret i de les notes informatives sobre aspectes puntuals, ha d'elaborar i lliurar al jutjat de menors competent i al Ministeri Fiscal els informes següents:
a) El programa individualitzat d'execució de les persones menors d'edat infractores sentenciades per sentència ferma.
b) El model individualitzat d'intervenció de les persones menors d'edat infractores ingressades cautelarment.
c) L'informe proposta de modificació del programa individualitzat d'execució o del model individualitzat d'intervenció.
d) L'informe proposta de modificació de la mesura.
e) Els informes de seguiment.
f) L'informe final.
g) Altres informes.
2. Els informes esmentats s'han d'elaborar a partir de l'avaluació estructurada dels factors de risc i de protecció de reincidència que concorrin en cada cas, i han de tenir el format i l'estructura aprovats per l'entitat pública de justícia juvenil.
Article 105
Informe del programa individualitzat d'execució i del model individualitzat d'intervenció
Correspon a l'equip educatiu multidisciplinari elaborar el programa individualitzat d'execució de les persones menors d'edat infractores sentenciades en ferm i el model individualitzat d'intervenció de les persones menors d'edat internades cautelarment, que s'han de documentar per escrit perquè els aprovi el jutge o jutgessa de menors competent. L'informe corresponent ha de tenir el contingut descrit en els articles 97 i 98 d'aquest Decret.
Article 106
Informe proposta de modificació del programa o del model d'intervenció
1. L'objecte de l'informe és comunicar al jutjat de menors competent i al Ministeri Fiscal la proposta de modificació d'aspectes substancials dels objectius i les actuacions que estableix el programa individualitzat d'execució o el model individualitzat d'intervenció.
2. Ha d'elaborar aquest informe l'equip educatiu multidisciplinari que tracta la persona menor d'edat infractora, després de la reunió d'avaluació del cas en la qual s'hagi determinat la conveniència de l'actualització.
Article 107
Informe proposta de modificació de la mesura
1. L'objecte de l'informe és proposar al jutjat de menors competent i al Ministeri Fiscal la revisió de la mesura d'internament cautelar o definitiva imposada, en qualsevol dels sentits prevists en els articles 13 i 51 de la Llei orgànica 5/2000, o la suspensió condicional de la mesura, prevista en l'article 40 de la mateixa Llei.
2. L'equip educatiu multidisciplinari que tracta la persona menor d'edat infractora ha d'elaborar l'informe després de la reunió d'avaluació del cas en la qual s'hagi determinat la conveniència de la proposta de modificació.
3. Excepte en cas d'urgència, aquest informe s'ha d'elevar a la Comissió de Coordinació de Centres, a la qual es refereix l'article 145 d'aquest Decret, perquè en tengui coneixement abans de lliurar-lo al jutge o jutgessa de menors competent.
Article 108
Informe de seguiment
1. L'objecte de l'informe és informar el jutjat de menors i el Ministeri Fiscal sobre l'execució de la mesura i les seves incidències i sobre l'evolució personal de la persona menor d'edat infractora en el programa individualitzat d'execució.
2. Els informes de seguiment s'han d'elaborar amb una periodicitat mínima trimestral, d'acord amb el que disposa l'article 13.2 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004. També s'han d'elaborar sempre que ho demani el jutge o jutgessa de menors o el Ministeri Fiscal, o quan el mateix centre o l'entitat pública de justícia juvenil ho considerin necessari.
3. La còpia dels informes de seguiment s'ha de trametre al lletrat o lletrada que hagi acreditat ser el defensor o defensora de la persona menor d'edat i ho hagi sol·licitat de forma expressa.
Article 109
Informe final
1. L'objecte de l'informe final és traslladar al jutge o jutgessa de menors i al Ministeri Fiscal la valoració global del procés d'execució de la mesura d'internament finalitzada i de la situació actualitzada en la qual queda la persona menor d'edat infractora. S'han d'incloure en l'informe les actuacions duites a terme en el període final de la mesura, corresponents al protocol de desinternament, i els resultats de l'avaluació final de risc de reincidència.
2. L'informe final s'ha d'elaborar en el termini màxim de quinze dies comptadors des del final de la mesura d'internament imposada.
3. La còpia de l'informe final s'ha de trametre al lletrat o lletrada que hagi acreditat dur la representació legal de la persona menor d'edat infractora i ho hagi sol·licitat de forma expressa.
Article 110
Altres informes
1. L'equip educatiu multidisciplinari que atén la persona menor d'edat infractora ha d'elaborar els informes d'assessorament tècnic sol·licitats pel Ministeri Fiscal en relació amb la causa per la qual està internada cautelarment o altres causes en instrucció, en el termini màxim de deu dies, prorrogable per un període no superior a un mes, d'acord amb l'article 27.1 de la Llei orgànica 5/2000. La redacció de l'informe és responsabilitat del psicòleg o psicòloga o del treballador o treballadora social de l'equip, i ha de contenir el vistiplau del director o directora del centre.
2. L'equip educatiu multidisciplinari és el competent per elaborar altres informes que contenguin una proposta d'actuació determinada al jutge o jutgessa de menors, diferents dels prevists en els articles anteriors, l'elaboració dels quals, per raó de la matèria, no sigui responsabilitat de l'entitat pública de justícia juvenil.
Article 111
Redacció d'informes
1. La redacció concreta dels informes que preveu aquest capítol, llevat de l'informe d'assessorament tècnic, correspon al professional designat per la direcció del centre d'entre els que formen l'equip educatiu multidisciplinari que tracta la persona menor d'edat infractora, tret que, per consideració a l'especialitat del cas o de l'informe, el director o directora designi un altre professional.
2. Els informes han de contenir el vistiplau de l'equip educatiu multidisciplinari del centre, quan els hagi elaborat l'equip, i de la direcció del centre.
Capítol III Expedient personal i dossier personal
Article 112
Dossier personal i arxiu de documents
1. Als efectes d'aquest Decret, l'expedient personal de la persona menor d'edat infractora sotmesa a l'execució d'una mesura judicial és l'expedient a què es refereix l'article 48 de la Llei orgànica 5/2000, el qual està sota la responsabilitat de l'entitat pública de justícia juvenil.
2. Als efectes d'aquest Decret, quan una persona menor d'edat infractora ingressi en un centre, s'ha d'obrir un dossier personal d'aquesta persona, en el qual han de constar:
a) Una còpia dels informes i les notes informatives que s'hagin lliurat als òrgans judicials competents.
b) Una còpia de les resolucions dels òrgans judicials o del Ministeri Fiscal.
c) Una còpia dels documents administratius generats durant el compliment de la mesura que afecten la persona menor d'edat infractora, com ara:
d) La documentació original del dossier sanitari, escolar, formatiu i laboral.
e) Les dades d'identitat de la persona menor d'edat infractora, entre les quals pot constar una fotografia quan així ho hagi autoritzat l'entitat pública de justícia juvenil d'acord amb les normes sobre protecció de dades de caràcter personal.
3. El centre ha de trametre a l'entitat pública de justícia juvenil, amb la màxima celeritat, mitjançant el circuit establert a l'efecte:
a) La còpia de tots els informes, notes informatives i documents de qualsevol tipus que s'hagin lliurat als òrgans judicials competents i al Ministeri Fiscal.
b) Les resolucions originals i els documents adjunts que hagi rebut dels òrgans judicials competents o del Ministeri Fiscal.
c) Els documents administratius generats durant el compliment de la mesura que afecten la persona menor d'edat infractora, com ara:
4. En cas de trasllat de la persona menor d'edat infractora a un altre centre, el dossier personal s'ha de trametre al centre de destinació, d'acord amb el que preveu l'article 10.4 d'aquest Decret.
5. El dossier personal té caràcter reservat i només hi poden accedir les persones a les quals fa referència l'article 12.3 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004, en les condicions que estableix l'article esmentat, sens perjudici del que estableixen el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d'abril, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i la lliure circulació d'aquestes dades i pel qual es deroga la Directiva 95/46/CE, i la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal i de garantia dels drets digitals.
6. Els centres han de mantenir actualitzada la informació de la base de dades de gestió d'expedients de l'entitat pública de justícia juvenil en la part que sigui de la seva responsabilitat.
7. Tots els professionals que treballen al centre, sigui quina sigui la seva vinculació professional, i els que hi col·laborin tenen el deure de mantenir la reserva oportuna de la informació que obtenguin en relació amb les persones menors d'edat infractores en l'exercici de les seves funcions, i de no facilitar-la a persones alienes a la institució, deure que persisteix encara que hagin finalitzat les mesures.
8. Una vegada finalitzades totes les mesures d'internament, el darrer centre on hagi estat la persona menor d'edat infractora ha d'eliminar, d'acord amb les instruccions que, a l'efecte, dicti l'entitat pública de justícia juvenil, les còpies dels documents del dossier als quals fan referència les lletres a), b) i c) de l'apartat segon d'aquest article. La documentació original de caràcter sanitari, escolar, formatiu o laboral que, d'acord amb la legislació vigent en la matèria, s'hagi de lliurar a la persona menor d'edat infractora, es lliurarà en el moment de la sortida en llibertat, amb justificant de recepció. La resta s'ha de trametre a la secció competent en la gestió de l'expedient personal de la persona menor d'edat infractora, sense que el centre se'n pugui quedar una còpia.
TÍTOL V RÈGIM DISCIPLINARI I INCENTIUS
Capítol I Principis generals
Article 113
Finalitat i àmbit del règim disciplinari
1. El règim disciplinari dels centres té com a finalitat contribuir a la seguretat i a la convivència ordenada, i estimular el sentit de la responsabilitat i la capacitat d'autocontrol de les persones menors d'edat infractores.
2. El règim disciplinari és aplicable a totes les persones menors d'edat infractores en centres propis o col·laboradors, per les faltes disciplinàries comeses dins el centre o durant els trasllats, conduccions o sortides autoritzades.
3. El règim disciplinari no és aplicable a les persones menors d'edat infractores a les quals s'hagi diagnosticat una anomalia o alteració psíquica, o una alteració de la percepció, que els impedeixi comprendre la il·licitud dels fets o actuar conforme a aquesta comprensió, mentre es mantenguin en aquest estat.
Article 114
Principis de la potestat disciplinària
1. L'exercici de la potestat disciplinària correspon al director o directora del centre. En cap cas, no es poden atribuir al mateix òrgan les fases d'instrucció i resolució del procediment.
2. La potestat disciplinària s'ha d'exercir respectant sempre la dignitat de la persona menor d'edat infractora. Cap sanció no pot implicar mai, de manera directa o indirecta, càstigs corporals, ni privació dels drets d'alimentació, d'ensenyament obligatori i de comunicacions i visites establerts en la llei i en aquest Decret.
3. En cas d'aplicació del règim disciplinari per la comissió d'alguna de les faltes que preveuen els articles 62, 63 i 64 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004, les persones menors d'edat infractores només poden ser sancionades amb alguna de les sancions que s'hi preveuen i mitjançant el procediment establert en aquest capítol.
4. D'acord amb l'article 82 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004, les sancions imposades poden ser reduïdes, deixades sense efecte, suspeses o ajornades en la seva execució, per part de l'òrgan que les hagi imposat. En cas que el jutge o jutgessa de menors hagi intervingut en la imposició de la sanció per via de recurs, cal la seva autorització.
5. La conciliació amb la persona ofesa, la restitució dels béns, la reparació dels danys o la realització d'activitats voluntàries en benefici de la col·lectivitat del centre per part de la persona menor d'edat infractora, poden ser tingudes en compte en els casos següents:
a) Com a alternativa a la incoació de l'expedient disciplinari, per decisió del director o directora.
b) Com a causa de sobreseïment de l'expedient disciplinari, a proposta de l'instructor o instructora, i per decisió de l'òrgan competent per resoldre el procediment.
c) Com a causa d'atenuació de la responsabilitat als efectes d'imposar la sanció.
d) Com a causa de revocació total o parcial de la sanció imposada.
Article 115
Control de les garanties en el procediment disciplinari
1. Els procediments disciplinaris seguits contra les persones menors d'edat infractores s'han de documentar per escrit d'acord amb els models aprovats per l'entitat pública de justícia juvenil.
2. El centre ha de trametre a l'entitat pública de justícia juvenil la còpia dels procediments disciplinaris resolts, quan sigui requerida.
Article 116
Responsabilitat penal
Els fets que puguin ser constitutius d'infracció penal també poden ser sancionats disciplinàriament quan el fonament d'aquesta sanció, que ha de ser diferent del fonament de la sanció penal, sigui la seguretat i el bon ordre del procediment. En aquest supòsit, els fets s'han de comunicar al Ministeri Fiscal o al jutjat d'instrucció corresponent.
Capítol II Faltes i sancions
Article 117
Faltes disciplinàries
Les faltes disciplinàries molt greus, greus i lleus, per les quals es pot sancionar disciplinàriament una persona menor d'edat infractora, són les previstes en els articles 62 a 64 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004.
Article 118
Sancions disciplinàries
1. Les úniques sancions disciplinàries que es poden imposar a les persones menors d'edat infractores són les que preveu la Llei orgànica 5/2000.
2. A les persones menors d'edat infractores que compleixin mesures de permanència de cap de setmana en un centre se'ls han d'imposar les sancions i adaptar-ne la durada segons la naturalesa de la mesura imposada.
3. Per graduar i determinar les sancions disciplinàries s'han d'aplicar els criteris que estableix l'article 67 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004.
4. En cas de concurs de faltes, les normes per imposar les sancions són les descrites en els articles 68.1 i 69 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004.
5. En cas que s'hagin imposat diverses sancions en un mateix procediment disciplinari, s'han de complir simultàniament, quan sigui possible. Si no és possible, s'han de complir successivament per ordre de gravetat i durada, sense que la durada pugui excedir el doble de temps pel qual s'imposi la més greu.
6. En cas de compliment successiu de diverses sancions imposades en el mateix o en diferents procediments disciplinaris, s'ha d'aplicar el que disposa l'article 68.2 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004.
Article 119
La sanció de separació del grup
1. La sanció de separació del grup solament s'ha d'aplicar en els casos en què en la comissió de la falta es manifesti una evident agressivitat o violència, o quan s'alteri la convivència del centre reiteradament i greument.
2. No obstant el que estableix l'apartat anterior, la sanció de separació del grup no s'aplica a les persones menors d'edat infractores malaltes, ni a les menors o joves embarassades, ni a les menors o joves durant els sis mesos després de la terminació de l'embaràs, ni a les mares lactants, ni a les que tenguin infants amb elles.
3. La sanció de separació del grup s'ha de complir a la mateixa habitació de la persona menor d'edat infractora o en una altra habitació de característiques anàlogues, en la qual ha de romandre durant l'horari d'activitats del centre i de la qual pot sortir per assistir a les classes d'ensenyament bàsic obligatori, per rebre visites i per disposar de dues hores diàries a l'aire lliure. Durant l'horari general d'activitats, s'han de programar activitats individuals alternatives per a la persona menor d'edat infractora sancionada, que poden ser dins l'habitació.
4. Mentre dura la sanció de separació del grup, la persona menor d'edat infractora ha de ser visitada per un membre de l'equip educatiu multidisciplinari un mínim de tres vegades al dia, amb la finalitat de detectar qualsevol circumstància que faci necessària l'assistència del metge o metgessa o del psicòleg o psicòloga o la suspensió de la sanció, de la qual cosa ha d'informar el director o directora. També ha de ser visitada diàriament pel metge o metgessa i pel psicòleg o psicòloga del centre, que han d'informar el director o directora sobre l'estat de salut física i mental de la persona menor d'edat infractora, així com sobre la conveniència de suspendre, modificar o deixar sense efecte la sanció imposada.
5. La sanció de separació del grup s'ha de deixar sense efecte en el moment que s'apreciï que afecta la salut física o mental de la persona sancionada.
Article 120
Prescripció de faltes i sancions
Els terminis de prescripció de les faltes i sancions disciplinàries són els que descriu l'article 84 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004.
Article 121
Anotació de les sancions
La iniciació del procediment i les sancions s'han d'anotar en el dossier personal de la persona sancionada. També s'han d'anotar la reducció, la revocació i la suspensió de la sanció, així com els motius que ho han determinat.
Capítol III Procediment disciplinari
Article 122
Procediments
1. L'inici dels procediments disciplinaris és competència del director o directora del centre.
2. Per a la imposició de sancions disciplinàries per faltes molt greus i greus és preceptiva l'observança del procediment sancionador descrit en els articles 71 a 78 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004.
3. Per a la imposició de sancions disciplinàries per faltes lleus s'ha de seguir el procediment abreujat previst en l'article 79 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004, sens perjudici de l'aplicació del que disposen els articles 75, 76, 77 i 78.
4. Són disposicions aplicables a ambdós procediments el que disposen els articles 80 a 83 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004.
5. La notificació dels acords sancionadors, cautelars o definitius, imposats a les persones menors d'edat infractores, l'ha de fer l'educador o educadora amb funcions de tutoria, en la forma i dins el termini prevists en l'article 76 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004.
Article 123
Recursos contra les resolucions sancionadores
1. D'acord amb l'article 78 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004, la persona menor d'edat infractora pot recórrer contra les resolucions sancionadores, abans de l'inici del compliment. El recurs el pot interposar verbalment en l'acte de notificació de l'acord sancionador o per escrit dins les 24 hores següents a la notificació. També pot interposar el recurs el lletrat o lletrada de la persona menor d'edat infractora, de forma escrita, en el termini esmentat.
2. Si es presenta el recurs per escrit o verbalment al director o directora del centre, aquest ha de trametre l'escrit o el testimoni de la queixa verbal al jutge o jutgessa de menors, amb les al·legacions del director o directora, en un termini màxim de 24 hores.
3. Els acords sancionadors no es poden executar mentre no s'hagi resolt el recurs interposat o, en el cas que no s'hagi interposat cap recurs, mentre no hagi transcorregut el termini de 24 hores des de la notificació de la resolució sancionadora.
Article 124
Mesures cautelars durant el procediment
1. El director o directora del centre, tant a iniciativa pròpia com a proposta de l'instructor o instructora de l'expedient disciplinari, pot ordenar, en qualsevol moment del procediment, les mesures cautelars necessàries per:
a) Assegurar l'eficàcia de la resolució.
b) Assegurar la finalitat del procediment.
c) Evitar la persistència dels efectes de la infracció.
d) Assegurar la integritat de la persona expedientada i d'altres possibles afectats.
2. Quan canviïn les causes que hagin motivat l'aplicació de la mesura cautelar, el director o directora del centre ha de modificar les mesures cautelars adoptades per adaptar-les a la nova situació.
3. Quan desapareguin les causes que hagin motivat l'adopció de la mesura cautelar, el director o directora del centre ha d'aixecar l'aplicació de la mesura.
4. L'adopció d'una mesura cautelar té els límits següents:
a) Únicament es poden adoptar les mesures cautelars que estiguin previstes com a sanció per la presumpta falta comesa en l'article 65 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004.
b) La mesura cautelar adoptada no pot excedir el temps màxim de la sanció prevista segons la gravetat de la falta.
c) La mesura cautelar adoptada ha de ser proporcional als objectius que es vulguin garantir en cada situació.
5. La decisió d'adoptar una mesura cautelar ha de ser sempre motivada, l'educador o educadora amb funcions de tutoria l'ha de notificar a la persona menor d'edat infractora, s'ha d'anotar al seu dossier i s'ha de comunicar de manera immediata al jutge o jutgessa de menors i al Ministeri Fiscal.
Article 125
Mesures cautelars durant la tramitació del recurs
Si durant la tramitació del recurs contra la sanció disciplinària s'adopten mesures cautelars per restablir l'ordre alterat, no poden ser per un temps superior a l'imposat en la sanció recorreguda. La separació cautelar del grup només es pot imposar quan la sanció objecte de recurs és d'aquesta naturalesa, i s'ha de comunicar al jutge o jutgessa de menors dins les 24 hores següents a l'adopció de la mesura.
Capítol IV Incentius
Article 126
Tipus d'incentius
Els actes de la persona menor d'edat infractora que palesin una bona conducta, participació activa en les activitats derivades del programa individualitzat d'execució, esperit de treball i sentit de la responsabilitat en el comportament personal i col·lectiu s'han d'estimular amb alguna de les recompenses següents:
a) Lliurament de llibres i d'altres objectes de caire educatiu o recreatiu.
b) Prioritat per participar en sortides programades organitzades pel centre.
c) Augment de la freqüència i del temps de comunicacions i visites.
d) Reducció, suspensió o revocació de les sancions disciplinàries imposades.
e) Cancel·lació d'anotacions de sancions en el dossier personal.
f) Qualsevol altra recompensa de caràcter anàleg a les anteriors que sigui compatible amb aquest Decret i les normatives específiques de convivència dels centres, amb el programa individualitzat d'execució de la persona menor d'edat infractora i amb la seva situació judicial.
Article 127
Procediment de concessió
1. L'elecció, en cada cas, d'alguna de les recompenses esmentades en l'article anterior és competència de la direcció del centre, d'acord amb l'entitat de l'acte que es vol recompensar i les circumstàncies de la persona menor d'edat infractora.
2. Les recompenses s'han d'anotar en el dossier personal de la persona menor d'edat infractora, i s'hi han d'expressar els fets que les han motivat.
TÍTOL VI ORGANITZACIÓ FUNCIONAL DELS CENTRES
Article 128
Organització dels centres
1. Cada centre socioeducatiu disposa d'òrgans de govern i òrgans de caràcter tècnic.
2. Tenen la condició d'òrgans de govern de cada centre:
a) L'equip directiu.
b) El director o directora.
c) El sotsdirector o sotsdirectora.
3. Tenen la condició d'òrgans de caràcter tècnic del centre:
a) L'equip educatiu multidisciplinari.
b) El coordinador o coordinadora.
4. Són òrgans d'existència obligatòria a cada centre la figura del director o directora, el sotsdirector o sotsdirectora i, almenys, un equip educatiu multidisciplinari.
5. En els òrgans que preveu aquest article s'ha d'assegurar una representació equilibrada entre dones i homes, d'acord amb el que estableix la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.
Capítol I Òrgans de govern dels centres
Article 129
Equip directiu del centre
1. Cada centre ha de disposar d'un equip directiu integrat pel director o directora del centre, que el presideix, pel sotsdirector o sotsdirectora del centre i, si n'hi ha, pel personal coordinador.
2. Actuarà de secretari o secretària de l'equip directiu la persona que designi el director o directora.
Article 130
Funcions de l'equip directiu
Correspon a l'equip directiu, sens perjudici de les atribucions de l'entitat pública de justícia juvenil i del director o directora del centre, impulsar i supervisar les actuacions de la resta d'òrgans del centre i, concretament, assumir les funcions següents:
a) Supervisar i impulsar l'activitat general del centre i elaborar els objectius anuals del centre.
b) Elaborar, en el marc d'aquest Decret, les normes específiques de funcionament del centre i, si escau, les propostes de modificació d'aquestes normes, en coordinació amb la gerència de l'ens a què es refereix la disposició addicional primera.
c) Participar en l'elaboració del projecte educatiu del centre i fer-ne les propostes de modificació que consideri pertinents. En tot cas, s'ha de garantir la participació del personal del centre.
d) Proposar a l'entitat pública de justícia juvenil, per a l'aprovació corresponent, l'horari general que ha de regir la vida del centre.
e) Fer la distribució d'horaris i activitats del personal del centre, de manera que quedi garantida l'atenció continuada i permanent de les persones menors d'edat infractores, i organitzar el torn d'incidències. En aquest sentit, la gerència de l'ens a què es refereix la disposició addicional primera d'aquest Decret ha de fixar les directrius que corresponguin.
f) Impulsar i supervisar l'activitat general de l'equip o equips educatius multidisciplinaris del centre.
g) Adoptar totes les mesures de prevenció general i especial que siguin necessàries en el cas d'alteració de l'ordre del centre, i informar-ne l'entitat pública de justícia juvenil i la gerència de l'ens a què es refereix la disposició addicional primera d'aquest Decret.
h) Executar el protocol de seguretat del centre.
i) Establir els procediments concrets que possibilitin la participació de les persones menors d'edat infractores en l'organització d'activitats educatives, recreatives, esportives i culturals dins el centre i, si escau, ampliar les àrees de participació.
j) Supervisar la gestió de personal, economicoadministrativa, pressupostària i comptable del centre, d'acord amb les directrius i les instruccions establertes per la gerència de l'ens a què es refereix la disposició addicional primera d'aquest Decret.
k) Formular a la gerència de l'ens a què es refereix la disposició addicional primera d'aquest Decret l'anàlisi i la proposta de necessitats sobre mitjans personals i materials per al funcionament del centre.
l) Participar, en la forma prevista per la normativa vigent, en els processos de selecció del nou personal que s'ha d'incorporar al centre.
m) Formular a la gerència de l'ens a què es refereix la disposició addicional primera d'aquest Decret les propostes sobre les necessitats formatives dels diferents col·lectius professionals del centre i avaluar el seguiment de l'assistència a les activitats formatives planificades.
n) Crear les comissions o els grups de treball que consideri convenients, amb capacitat d'estudi o de proposta, sobre temes o matèries relacionats amb les funcions que té atribuïdes el centre.
o) Dur a terme qualsevol altra funció que li sigui atribuïda per disposició legal o reglamentària, o pels òrgans de l'entitat pública de justícia juvenil o la gerència de l'ens a què es refereix la disposició addicional primera d'aquest Decret, en virtut de les seves competències, i, en general, totes les que afectin el funcionament del centre i el seu sistema economicoadministratiu que no estiguin atribuïdes a altres òrgans.
Article 131
El director o directora del centre
1. El director o directora del centre és la màxima autoritat del centre i té la representació del centre davant les famílies de les persones menors d'edat infractores i davant els organismes oficials, llevat que aquesta representació correspongui a l'entitat pública de justícia juvenil. Així mateix, és la persona obligada, en primer terme, a complir i fer complir al centre les lleis, els reglaments i altres disposicions, especialment les que fan referència al servei.
2. En qualsevol cas, corresponen al director o directora les funcions següents:
a) Assumir la guarda legal i l'execució de la mesura, i assegurar que s'exerceixi en les millors condicions d'acord amb la legislació vigent i sempre tenint en compte l'interès superior de la persona menor d'edat.
b) Dirigir, coordinar, controlar i supervisar els serveis i les activitats del centre.
c) Supervisar el funcionament general del centre i l'actuació dels diferents professionals i equips educatius multidisciplinaris que intervenen amb les persones menors d'edat infractores.
d) Exercir la direcció del personal adscrit al centre i del personal especialitzat en funcions de vigilància i seguretat interior que pertanyin a empreses privades i prestin servei al centre, seguint les instruccions de l'ens a què es refereix la disposició addicional primera d'aquest Decret.
e) Convocar i presidir l'equip directiu del centre.
f) Suspendre cautelarment l'eficàcia dels acords adoptats pels òrgans col·legiats del centre quan hi concorrin circumstàncies excepcionals degudament justificades, fins que l'òrgan competent de l'entitat pública de justícia juvenil els convalidi o els anul·li.
g) Exercir la direcció de l'activitat econòmica i patrimonial del centre en el marc de les directrius establertes per la gerència de l'ens a què es refereix la disposició addicional primera d'aquest Decret.
h) Adoptar les mesures regimentals urgents necessàries per prevenir i, si escau, resoldre qualsevol alteració individual o col·lectiva de l'ordre en el centre, i donar-ne compte immediat a l'entitat pública de justícia juvenil i, si escau, a la gerència de l'ens a què es refereix la disposició addicional primera d'aquest Decret.
i) Incoar els expedients disciplinaris a les persones menors d'edat infractores davant fets o actuacions que puguin constituir faltes disciplinàries; adoptar, quan calgui, les mesures cautelars procedents, i imposar les sancions per les faltes disciplinàries quan correspongui.
j) Resoldre la reducció, l'ajornament de l'execució, la revocació o la suspensió de l'efectivitat de les sancions disciplinàries per faltes lleus, pels motius prevists en els articles 60.5 i 82 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004.
k) Disposar, amb l'aprovació o el manament previ de l'autoritat judicial i d'acord amb la legislació vigent de justícia juvenil, el desinternament de les persones menors d'edat infractores que romanen al centre.
l) Autoritzar, en la forma prevista en aquest Decret, les comunicacions i les visites a les persones menors d'edat infractores; decidir la suspensió provisional d'una visita o del dret de visites en els supòsits que preveu la normativa vigent, i posar en coneixement del jutge o jutgessa de menors les visites, les comunicacions i les sortides de les persones menors d'edat infractores que poden afectar negativament el dret fonamental a l'educació i el desenvolupament integral de la personalitat de la persona menor d'edat infractora.
m) Resoldre concedir, denegar, suspendre o deixar sense efecte els permisos o les sortides que siguin de la seva competència d'acord amb aquest Decret, i elevar al jutge o jutgessa de menors competent o a l'entitat pública de justícia juvenil els informes elaborats per l'equip educatiu multidisciplinari sobre els permisos i les sortides en els casos que la competència no sigui seva.
n) Sol·licitar als cossos i forces de seguretat de l'Estat la intervenció en els trasllats o les sortides de les persones menors d'edat infractores, en els casos que preveu la normativa vigent, i designar el personal que ha d'acompanyar les persones menors d'edat infractores en les sortides del centre.
o) Ordenar amb una periodicitat determinada, i sempre que ho consideri necessari, inspeccions de les dependències i les instal·lacions del centre, i autoritzar l'escorcoll de les persones menors d'edat infractores i de les seves pertinences, d'acord amb el que preveu la normativa vigent.
p) Ordenar que s'informi el jutge o jutgessa de menors competent, el Ministeri Fiscal, l'entitat pública de justícia juvenil i, quan sigui el cas, la policia, les persones que representin la persona menor d'edat infractora i les autoritats consulars, dels ingressos, els trasllats entre centres o a institucions hospitalàries, els incompliments de mesures i les baixes definitives de les persones menors d'edat infractores, en els termes que preveu la normativa vigent.
q) Posar en coneixement de la instància judicial competent o del Ministeri Fiscal els fets comesos per les persones menors d'edat infractores presumptament constitutius de delicte o falta.
r) Informar les persones que representin la persona menor d'edat infractora o, si escau, la persona que designi en els termes que preveu aquesta normativa, i atendre les famílies de les persones menors d'edat infractores quan aquestes ho demanin.
s) Atendre i resoldre les peticions i les queixes que formulin les persones menors d'edat que siguin de la seva competència i cursar, a l'organisme competent, les que no ho siguin.
t) Comunicar al jutge o jutgessa de menors i a l'entitat pública de justícia juvenil els recursos que li presentin les persones menors d'edat infractores o els seus lletrats.
u) Autoritzar l'aplicació dels mitjans de contenció a les persones menors d'edat infractores, d'acord amb la legislació vigent.
v) Ordenar, provisionalment, la regressió de nivell de les persones menors d'edat infractores en el sistema motivacional.
w) Organitzar les funcions i la distribució de tasques del personal especialitzat en funcions de vigilància i seguretat adscrit al centre, i traslladar-li totes les disposicions o resolucions que afectin el servei.
x) Desenvolupar qualsevol altra funció que es derivi del seu càrrec que li atribueixin la legislació vigent, aquest Decret o els òrgans superiors de l'entitat pública de justícia juvenil o la gerència de l'ens a què es refereix la disposició addicional primera, en relació amb les seves funcions com a responsable del centre.
3. Tots el òrgans del centre estan obligats a executar les decisions del director o directora en l'exercici de les seves competències, sempre que no impliquin la comissió d'una infracció o d'un delicte. En cap cas, no s'han de complir les ordres o les decisions contràries a la legalitat vigent o que impliquin la comissió d'un delicte o d'una infracció disciplinària.
Article 132
Atribució de funcions específiques als membres de l'equip directiu
El director o directora és qui organitza i atribueix les funcions següents entre els membres de l'equip directiu:
a) Dirigir i coordinar l'actuació del personal del centre per garantir el funcionament correcte d'aquesta actuació i el compliment de les previsions contingudes en els programes individualitzats d'execució i en els models individualitzats d'intervenció de les persones menors d'edat infractores.
b) Supervisar i controlar que el programa educatiu individual, els programes individualitzats d'execució i models individualitzats d'intervenció i els informes de les persones menors d'edat infractores que es trameten a les autoritats judicials s'elaboren en els terminis i amb els continguts establerts en la legislació vigent, i segons els formats, la qualitat i els procediments establerts en aquest Decret i en les instruccions de l'entitat pública de justícia juvenil.
c) Supervisar el treball del personal que integra els equips educatius multidisciplinaris i l'execució correcta dels programes i els protocols que conformen l'actuació educativa institucional del centre.
d) Convocar i presidir les sessions de treball de l'equip educatiu multidisciplinari que no estiguin presidides pel director o directora.
e) Detectar les necessitats d'adquisició de material per al correcte funcionament i execució dels programes individualitzats d'execució i fer les propostes oportunes a la direcció del centre.
f) Fer, al director o directora del centre, les propostes que es considerin adients sobre la reorganització i la redistribució del personal del centre per aconseguir un funcionament més eficaç dels serveis.
g) Detectar les necessitats que orientin la recerca de recursos comunitaris per a la realització de programes d'inserció social a l'exterior i coordinar-se amb els recursos externs que s'utilitzin durant l'execució de les mesures.
h) Fer el seguiment i el control de la situació judicial de cada persona menor d'edat infractora.
i) Dirigir i coordinar la gestió administrativa i informàtica dels dossiers individuals de les persones menors d'edat infractores i vetlar per la seva custòdia, ordre, actualització i arxivament.
j) Proposar al director o directora l'adopció de les mesures de prevenció general i especial que siguin necessàries per mantenir la convivència ordenada en el centre.
k) Dirigir totes les tasques encaminades a garantir la seguretat interior del centre i la convivència ordenada, mitjançant l'organització de les actuacions necessàries d'observació i control de les persones menors d'edat infractores, el seguiment de les mesures de prevenció general i especial adoptades i la prevenció de les infraccions disciplinàries.
l) Coordinar l'execució dels programes del projecte educatiu del centre que li assigni l'equip directiu.
m) Impulsar i supervisar l'execució dels programes i les activitats que es duen a terme a la seva unitat de convivència i garantir-ne l'adequació al projecte educatiu del centre.
n) Garantir que les persones menors d'edat infractores de la seva unitat duguin a terme les activitats previstes en el programa individualitzat d'execució o model individualitzat d'intervenció aprovat judicialment, així com l'avaluació contínua, d'acord amb les previsions d'aquest Decret.
o) Controlar que els professionals elaborin, amb la periodicitat establerta, els informes sobre les persones menors d'edat infractores adreçats a la instància judicial, així com la qualitat del contingut i la claredat de redacció.
p) Organitzar i supervisar les tasques administratives que es duguin a terme.
q) Supervisar les instal·lacions de la unitat de convivència i dur a terme les actuacions pertinents perquè sempre estiguin en bon estat de neteja, de conservació i de seguretat, de manera que es garanteixi la prestació correcta dels serveis, i informar de les necessitats específiques que es detectin.
r) Despatxar diàriament amb el personal de la seva unitat de convivència per rebre informació sobre el funcionament de la unitat així com de l'evolució educativa de les persones menors d'edat infractores, i donar-los les instruccions de treball necessàries així com fer difusió de les directrius donades pels òrgans superiors i qualsevol altra informació rellevant.
s) Garantir la correcta coordinació i el traspàs d'informació entre els diferents professionals que intervenen en la unitat de convivència.
t) Assignar a cada persona menor d'edat infractora que ingressi a la unitat de convivència la llar i l'habitació que ha d'ocupar.
u) Garantir que les persones menors d'edat infractores tenguin informació sobre el funcionament general de la unitat i, en particular, sobre els horaris i les activitats que s'hi duguin a terme.
v) Notificar a les persones menors d'edat infractores de la seva unitat les decisions adoptades per l'òrgan competent sobre les sancions disciplinàries cautelars o definitives, la concessió o denegació de permisos, la progressió o regressió de nivell i les peticions, queixes i recursos.
w) Exercir la resta de competències que li atribueixi la legislació vigent o la normativa que la desplegui i, en general, totes les que siguin necessàries per a la prestació correcta dels serveis que tengui encomanats.
Article 133
Funcions comunes dels membres de l'equip directiu, suplències i torns de guàrdies
1. El director o directora també té les funcions següents:
a) Exercir el comandament directe de tot el personal del seu àmbit de gestió, vetlar perquè compleixi les obligacions que té encomanades i fer-li, si escau, les observacions pertinents.
b) Promoure i coordinar la formació contínua del personal del seu àmbit de gestió.
c) Dirigir l'activitat administrativa del seu àmbit de gestió.
2. A més de les funcions enumerades en l'apartat anterior, el sotsdirector o sotsdirectora i el personal coordinador també tenen les funcions següents:
a) Informar el director o directora del centre sobre l'actuació professional del personal del seu àmbit de gestió i sobre qualsevol sol·licitud que formuli, en especial sobre les relatives a vacances, llicències i permisos.
b) Fer, al director o directora del centre, les propostes que consideri adequades sobre la reorganització dels serveis i la distribució del personal, amb vista a un funcionament més eficaç del servei.
3. Els directors, els sotsdirectors i el personal coordinador, sens perjudici de la jornada de treball que els correspongui, han de fer torns de guàrdia cada dia de l'any. Quan facin els torns de guàrdia, els sotsdirectors i el personal coordinador han d'assumir totes les atribucions del director o directora, al qual han de donar compte de les actuacions duites a terme en l'exercici d'aquestes atribucions, tan aviat com sigui possible.
Article 134
El sotsdirector o sotsdirectora
1. El sotsdirector o sotsdirectora, en els centres que estigui prevista aquesta figura, depèn orgànicament del director o directora del centre i és la persona encarregada d'assumir les funcions directives del director o directora del centre en cas d'absència.
2. Són funcions del sotsdirector o sotsdirectora:
a) Donar suport al director o directora del centre en les seves funcions i assumir les funcions que li encomani.
b) Conèixer la normativa vigent i aplicar-la al centre.
c) Desenvolupar qualsevol altra responsabilitat que sigui pròpia de la seva titulació, del seu lloc de treball i de les competències generals del seu àmbit professional o que li siguin encomanades.
Capítol II Òrgans de caràcter tècnic
Article 135
Equip educatiu multidisciplinari
1. A tots els centres hi ha d'haver tants d'equips educatius multidisciplinaris com unitats de convivència existeixin, llevat que la direcció del centre hagi disposat que un equip es faci càrrec de més d'una unitat de convivència.
2. Cada equip educatiu multidisciplinari està compost pel director o directora o la persona de l'equip directiu que delegui, el treballador o treballadora social, el psicòleg o psicòloga, l'educador o educadora amb funcions de tutoria i, si escau, la resta del personal educatiu assignat a cada unitat de convivència.
3. Les sessions de treball de cada equip educatiu multidisciplinari han d'estar presidides pel director o directora o la persona de l'equip directiu que delegui.
4. Durant una mateixa sessió de treball, l'equip educatiu multidisciplinari pot adoptar diferents composicions segons el nombre de persones menors d'edat infractores diferents sobre les quals s'hagin de tractar temes. Per tractar els assumptes que afectin cada persona menor d'edat infractora, es convocaran a la sessió, en el moment previst en l'ordre del dia:
a) L'educador o educadora o l'auxiliar tècnic educatiu o auxiliar tècnica educativa assignat a la unitat de convivència.
b) L'educador o educadora d'acollida. En tot cas, sempre s'ha de convocar aquest professional quant a l'elaboració del programa individualitzat d'execució o, si n'és el cas, del model individualitzat d'intervenció de les persones menors d'edat infractores.
c) El pedagog o pedagoga.
d) El mestre o mestra d'aula.
e) El monitor o monitora d'activitats.
f) El metge o metgessa.
g) El psiquiatre o psiquiatra.
h) El jurista o la jurista.
i) L'ajudant tècnic sanitari o l'ajudant tècnica sanitària.
j) Altres professionals del centre que duguin a terme funcions educatives amb la persona menor d'edat infractora.
5. El director o directora de cada centre ha de determinar la freqüència i l'organització de les reunions dels diferents equips educatius multidisciplinaris.
Article 136
Funcions de l'equip educatiu multidisciplinari
1. L'equip educatiu multidisciplinari exerceix les funcions següents:
a) Elaborar el programa individualitzat d'execució de les persones sentenciades i el model individualitzat d'intervenció de les persones internades cautelarment, perquè l'aprovi el jutge o jutgessa de menors, així com el programa educatiu de cada persona menor d'edat infractora.
b) Organitzar i fer el seguiment de l'execució dels programes individualitzats d'execució o dels models individualitzats d'intervenció, aprovats judicialment.
c) Avaluar, amb una periodicitat no superior als tres mesos, llevat que l'evolució de la persona menor d'edat infractora faci aconsellable una avaluació amb una periodicitat inferior, els objectius i les actuacions planificades en el programa educatiu individual de cada persona menor d'edat infractora, en els programes individualitzats d'execució i en els models individualitzats d'intervenció i, si escau, fer l'informe proposta de modificació del programa o del model, perquè l'aprovi el jutge o jutgessa de menors.
d) Elaborar els informes proposta de modificació de la mesura i de modificació del programa o del model, que s'han d'elevar a l'equip directiu perquè els aprovi abans de lliurar-los al jutge o jutgessa de menors competent i comunicar-ho a l'entitat pública de justícia juvenil.
e) Elaborar, a demanda del Ministeri Fiscal, els informes d'assessorament tècnic o l'actualització d'informes d'assessorament emesos anteriorment sobre les causes obertes a les persones menors d'edat infractores, i d'altres informes que contenguin propostes d'actuació al jutge o jutgessa i que no estiguin reservats, per raó de la matèria, a altres unitats de l'entitat pública de justícia juvenil.
f) Acordar, segons l'evolució observada en la persona menor d'edat infractora , la progressió o la regressió de nivell.
g) Elaborar la proposta motivada perquè la persona menor d'edat infractora internada en règim obert no pernocti al centre o passi a residir en un pis o institució de caràcter familiar fora del centre, d'acord amb el que disposa l'article 26.3 i 4 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004, i elevar la proposta a l'equip directiu perquè l'aprovi abans de trametre-la al jutjat de menors competent.
h) Acordar, segons l'evolució personal observada en les persones menors d'edat infractores en règim semiobert, la modificació de la freqüència i els horaris de les sortides per fer activitats a l'exterior, en el marc del programa individualitzat d'execució aprovat judicialment.
i) Elaborar la proposta motivada de suspensió provisional de les sortides per fer activitats a l'exterior de les persones menors d'edat infractores en règim semiobert, i elevar-la a l'equip directiu perquè l'aprovi abans de trametre-la al jutjat de menors competent.
j) Elaborar l'informe valoratiu sobre si l'internament al centre dels infants de menys de tres anys amb la seva mare pot suposar algun risc per als infants.
k) Elaborar, després de l'avaluació corresponent, les propostes favorables o desfavorables a la concessió o denegació dels permisos i les sortides de les persones menors d'edat infractores, i les propostes de suspensió del dret a la concessió de permisos ordinaris i de cap de setmana.
l) Proposar al director o directora del centre, en un informe raonat, el trasllat de la persona menor d'edat infractora a un altre centre, perquè l'aprovi la Comissió de Coordinació de Centres, regulada en l'article 145.
m) Proposar al director o directora del centre, en un informe motivat, el trasllat de la persona menor d'edat infractora a un centre sociosanitari, perquè l'aprovi, si escau, l'entitat pública de justícia juvenil, abans de trametre la proposta al jutge o jutgessa de menors.
n) Elaborar els informes sobre les persones menors d'edat infractores que sol·liciti el director o directora del centre o l'entitat pública de justícia juvenil.
o) Proposar al director o directora, la reducció, l'ajornament de l'execució, la revocació o la suspensió de l'efectivitat de les sancions disciplinàries, quan es consideri que poden perjudicar l'evolució educativa o personal de la persona menor d'edat infractora.
p) Oferir el suport tècnic necessari a la direcció del centre per a la presa de decisions, sempre que el requereixi el director o directora.
q) Exercir qualsevol altra funció que li atribueixin aquest Decret o les normes de rang superior.
Article 137
El personal coordinador
1. El personal coordinador és el conjunt de persones responsables de les unitats de convivència que tengui assignades el centre, que s'han de fer càrrec de dirigir, supervisar i avaluar les activitats de l'equip de professionals que hi estiguin adscrits, com també de coordinar l'execució dels programes del projecte educatiu del centre que tenguin assignats.
2. El personal coordinador depèn orgànicament del sotsdirector o sotsdirectora en els centres que en disposin i, si no n'hi ha, directament del director o directora.
3. Són funcions del personal coordinador:
a) Fer de suport a la tasca de la direcció del centre i complementar-la en la coordinació d'equips tècnics i socioeducatius i en la coordinació de les seves funcions.
b) Estructurar el projecte educatiu del centre, planificant-lo i coordinant-se amb el personal tècnic i educatiu.
c) Donar coherència i unitat al centre i a tots els elements que hi participen.
d) Coordinar els processos personals de les persones menors d'edat ateses, perquè es garanteixin els drets que la legislació vigent reconeix a les persones menors d'edat infractores, així com acordar les decisions adients per a l'acompliment d'aquest fi.
e) Desenvolupar qualsevol altra responsabilitat que sigui pròpia de la seva titulació, del seu lloc de treball i de les competències generals del seu àmbit professional i que li siguin encomanades.
Capítol III Funcionament dels equips
Article 138
Normes de funcionament dels equips
1. Les normes de funcionament dels equips directius i dels equips tècnics són les que estableix aquest Decret. No obstant això, cada equip pot establir el seu propi reglament de funcionament amb el règim de suplència dels membres de l'equip, el règim de convocatòries, el règim de desenvolupament de les sessions i la forma d'adopció d'acords.
2. Correspon a la persona que exerceixi la presidència de l'equip assegurar el compliment de la llei i la regularitat de les deliberacions, convocar les sessions, fixar l'ordre del dia i ordenar les deliberacions i els debats.
3. La persona que exerceixi la secretaria de l'equip ha d'estendre l'acta de les reunions, la qual ha de contenir la indicació de les persones que hi han intervingut, els punts principals de la deliberació, la forma i els resultats de la votació i el contingut dels acords. L'acta ha d'anar signada per aquest persona amb el vistiplau de la persona que exerceixi la presidència.
4. Les actes de les reunions dels equips han d'estar dipositades al centre a disposició de l'entitat pública de justícia juvenil i de la gerència de l'ens a què es refereix la disposició addicional primera d'aquest Decret.
Article 139
Sessions
A més de les reunions informals que, en el funcionament quotidià, mantenguin els diversos membres dels equips per intercanviar informació, unificar criteris i organitzar la feina, els membres s'han de reunir amb caràcter formal amb la periodicitat següent:
a) L'equip directiu del centre es reuneix, amb caràcter ordinari, una vegada a la setmana i, amb caràcter extraordinari, cada vegada que ho consideri necessari el president o presidenta o a proposta de l'entitat pública de justícia juvenil o de la gerència de l'ens a què es refereix la disposició addicional primera d'aquest Decret.
b) Cada equip educatiu multidisciplinari es reuneix preferentment, amb caràcter ordinari, una vegada a la setmana i, amb caràcter extraordinari, cada vegada que ho consideri necessari el president o presidenta. Així mateix, es convocaran tots els membres de cada unitat de convivència a com a mínim una sessió bimestral, presidida pel director o directora del centre, que tindrà per objectiu avaluar la dinàmica i el funcionament de la unitat de convivència i fer propostes de millora.
Capítol IV Espais de coordinació educativa
Article 140
Reunions de la unitat de convivència
1. A les reunions de la unitat de convivència hi han d'assistir tots els membres de l'equip educatiu del torn de matí i tots els membres de l'equip educatiu del torn d'horabaixa. Puntualment, hi assistirà el coordinador o coordinadora o el professional que designi el director o directora del centre per informar dels aspectes de dinàmica i els processos que s'han de tenir en compte per a la tasca educativa.
2. La reunió diària de canvi de torn es du a terme cada dia durant el període de temps en què coincideixen el torn de matí i el d'horabaixa.
3. Els objectius d'aquesta reunió són:
a) El traspàs d'informació rellevant entre els equips dels diferents torns.
b) El traspàs d'informació rellevant de nous ingressos per part de l'educador o educadora d'acollida o la persona que delegui el director o directora.
c) El debat i l'acord de criteris i actuacions en relació amb les persones menors d'edat infractores de la unitat de convivència.
Article 141
Reunió de l'equip educatiu multidisciplinari de la unitat de convivència
1. En aquesta reunió hi ha d'assistir tot l'equip educatiu multidisciplinari assignat a la unitat de convivència. També s'hi poden convidar altres professionals del centre quan la situació ho requereixi.
2. Els objectius d'aquest espai són:
a) Supervisar el procés de cada una de les persones menors d'edat infractores assignades a la unitat de convivència corresponent.
b) Traspassar informació que pugui afectar les persones menors d'edat infractores o la unitat de convivència.
c) Unificar criteris d'intervenció en la unitat de convivència.
d) Organitzar el dia a dia de la unitat de convivència.
3. El director o directora ha de determinar la freqüència i l'organització de les reunions de l'equip educatiu multidisciplinari de la unitat de convivència, que han de quedar reflectides en el pla anual d'actuacions del centre que correspongui.
TÍTOL VII RELACIONS ENTRE L'ENTITAT PÚBLICA DE JUSTÍCIA JUVENIL I ELS CENTRES
Article 142
Responsabilitat de l'entitat pública de justícia juvenil
Correspon a la Direcció General d'Infància, Joventut i Famílies, com a entitat pública de justícia juvenil en l'àmbit territorial de la comunitat autònoma de les Illes Balears, d'acord amb l'article 45 de la Llei orgànica 5/2000, modificada per la Llei orgànica 8/2006, de 4 de desembre, la responsabilitat de l'execució de les mesures judicials que imposen els jutges de menors en l'àmbit de la responsabilitat penal de les persones menors d'edat.
Article 143
Supervisió i control
1. Amb la finalitat de garantir que l'actuació dels centres es dugui a terme amb respecte als drets i garanties de les persones menors d'edat infractores, l'entitat pública de justícia juvenil ha de supervisar i controlar el compliment de la normativa d'aplicació en els centres, amb una incidència especial a les instal·lacions, l'organització, el funcionament i la intervenció socioeducativa, sens perjudici de les facultats d'inspecció que corresponen als jutjats de menors, al Ministeri Fiscal, al Defensor del Poble i a l'Oficina Balear de la Infància i l'Adolescència.
2. Les actuacions de supervisió i control les ha de dur a terme el personal tècnic dependent dels òrgans o les unitats administratives amb competència en matèria de justícia juvenil.
3. S'ha d'elaborar un informe de les actuacions de supervisió i control; els resultats poden recollir àrees de millora amb mesures objecte d'un seguiment especial.
4. L'entitat pública de justícia juvenil ha de dictar les instruccions o directrius específiques als centres per assegurar un ajust millor de les seves condicions o de la seva activitat a les exigències que estableix la normativa d'aplicació, així com per millorar la qualitat dels serveis i l'atenció que es dispensa a les persones menors d'edat infractores.
Article 144
Participació social
1. Per afavorir el manteniment dels vincles socials de les persones menors d'edat amb el seu entorn, així com la implicació i la participació de les entitats públiques i privades en el procés d'integració social, l'entitat pública de justícia juvenil ha de fomentar la col·laboració amb els diferents organismes públics o privats que intervenguin amb persones menors d'edat, especialment els que tenguin competències o finalitats directament relacionades amb l'educació, la sanitat o l'ocupació, atenent particularment a la coordinació amb el sistema de protecció de menors.
2. L'entitat pública de justícia juvenil ha de fomentar la subscripció de convenis de col·laboració amb universitats, col·legis professionals o altres entitats públiques o privades, amb la finalitat d'establir les línies de cooperació per a la realització de pràctiques o recerques en els centres objecte d'aquest Decret.
Article 145
La Comissió de Coordinació de Centres
1. Es crea la Comissió de Coordinació de Centres com a òrgan col·legiat mixt compost pels diferents directors dels centres i els òrgans administratius de l'entitat pública de justícia juvenil responsables de l'execució de les mesures privatives de llibertat i de representació de l'ens a què es refereix la disposició addicional primera d'aquest Decret. La composició d'aquesta Comissió ha de respectar el principi de presència equilibrada de dones i homes d'acord amb el que estableix l'article 4 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes, excepte per raons fonamentades i objectives degudament motivades.
2. Són funcions de la Comissió de Coordinació de Centres:
a) Estar al corrent de l'estat actualitzat de l'ocupació dels centres, internaments i desinternaments prevists i situacions de no retorn o evasió del centre.
b) Avaluar, planificar i aprovar les propostes de canvis de mesura i trasllats de centres de les persones menors d'edat infractores.
c) Analitzar i proposar solucions a dificultats sobrevingudes per a l'organització dels centres.
d) Traspassar informació sobre instruccions de l'entitat pública de justícia juvenil.
e) Unificar criteris d'actuació d'àmbit general a tots els centres.
f) Dur a terme altres funcions que li assigni l'entitat pública de justícia juvenil.
3. La Comissió de Coordinació de Centres es reuneix, amb caràcter ordinari, quinzenalment i, amb caràcter extraordinari, cada vegada que ho consideri necessari una de les parts.
Article 146
Protocols d'actuació
Tots els centres han d'aplicar els protocols d'actuació següents, aprovats prèviament per l'entitat pública de justícia juvenil:
a) Un protocol d'acollida i avaluació de les persones menors d'edat infractores que ingressen al centre.
b) Un protocol de desinternament de les persones menors d'edat infractores.
c) Un protocol de detecció i prevenció de conductes autolítiques de les persones menors d'edat infractores.
d) Un protocol d'actuacions en casos de no retorn de les persones menors d'edat infractores.
e) Altres protocols aprovats per l'entitat pública de justícia juvenil o l'ens a què es refereix la disposició addicional primera d'aquest Decret.
Disposició addicional primera
Fundació Institut Socioeducatiu S'Estel
1. La Fundació Institut Socioeducatiu S'Estel és una fundació pública integrant del sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears que entre les finalitats fundacionals té la de gestionar els serveis i centres per a l'execució de les mesures privatives de llibertat específiques per a persones menors d'edat infractores que preveu l'article 54 de la la Llei orgànica 5/2000, de 12 de gener, reguladora de la responsabilitat penal dels menors, i que són objecte de regulació d'aquest Decret.
2. Corresponen a la gerència de la Fundació, quant als centres que són objecte d'aquesta regulació i independentment de les funcions i les facultats que els Estatuts de la Fundació atribueixin a la figura del gerent, les funcions següents:
a) Dur a terme la gestió ordinària dels recursos humans, patrimonial, pressupostària, comptable i de contractació relativa als centres objecte d'aquest Decret. Aquesta gestió implica la potestat d'establir directrius i dictar les instruccions adients per garantir els serveis i el funcionament normal dels diferents centres.
b) Dur a terme la supervisió ordinària de les actuacions comunes a tots els centres que gestiona aquesta entitat, sens perjudici de les competències que té l'entitat pública de justícia juvenil en aquesta matèria. Aquesta supervisió implica la potestat d'establir directrius i dictar les instruccions adients.
c) Elaborar la proposta de programació econòmica pluriennal i la proposta d'avantprojecte de pressupost dels diferents centres educatius.
d) Executar els acords del Patronat de la Fundació en matèria econòmica i administrativa.
e) Expedir els documents i els certificats que li siguin sol·licitats en els procediments administratius o jurisdiccionals sobre tots els assumptes relacionats amb les matèries de les àrees de gestió que té encomanades.
f) Rebre i detectar les necessitats de nous equipaments i instal·lacions; ordenar les reparacions i les actuacions de manteniment que siguin responsabilitat de l'ens i elevar, si escau, a l'entitat pública de justícia juvenil les propostes de millores en infraestructures i equipaments.
g) Dur a terme els tràmits que requereixi el centre directiu per a la preparació dels expedients de contractació de serveis que afectin el centre i elaborar la proposta de prescripcions tècniques d'aquests contractes.
h) Organitzar la recollida i la custòdia dels diners, roba i objectes personals de les persones menors d'edat infractores que, d'acord amb la normativa vigent, no puguin conservar amb elles durant l'estada al centre educatiu, amb el lliurament del resguard corresponent, així com obrir i gestionar la fitxa econòmica de la persona menor d'edat infractora.
i) Dur a terme les actuacions necessàries per assegurar l'adequació i el manteniment dels nivells de qualitat i cost dels béns i els serveis destinats al centre.
j) Detectar, valorar i prioritzar les necessitats formatives dels diferents professionals del centre i traslladar les propostes oportunes a l'entitat pública de justícia juvenil.
k) Organitzar i assignar la realització dels diferents serveis.
l) Expedir els certificats i emetre els informes que escaigui en relació amb l'actuació professional dels treballadors públics destinats al centre educatiu.
m) Vetlar pel compliment de les obligacions del personal i comunicar a l'entitat pública de justícia juvenil, després d'haver-ne informat el director o directora del centre, tots els fets o les actuacions que mereixin recompensa o que puguin ser constitutius d'infracció disciplinària.
n) Emetre els informes necessaris en relació amb els procediments de gestió dels recursos humans assignats al centre i, més específicament, els procediments de vacances, permisos i llicències i el control de les absències.
o) Promoure i coordinar l'aplicació al centre de les mesures de prevenció de riscs laborals d'acord amb els criteris establerts pels tècnics del servei de prevenció.
p) Exercir la resta de competències que li atribueixi la legislació vigent o la normativa que la desplegui i, en general, totes les necessàries per a la prestació correcta dels serveis que tengui encomanats i les que els encomani l'entitat pública de justícia juvenil, d'acord amb les instruccions corresponents.
Disposició addicional segona
Registre d'incidències
Cada centre ha de disposar d'un registre d'incidències en què quedin registrades totes les situacions i incidències que ocorrin diàriament a les unitats de convivència dels centres així com les que afectin directament les persones menors d'edat infractores i tenguin a veure amb la vida quotidiana en el centre.
Disposició addicional tercera
Protecció de dades de caràcter personal i deure de reserva
1. Les dades de caràcter personal que es demanen durant l'execució de la mesura estan subjectes a la normativa vigent en matèria de protecció de dades de caràcter personal.
2. D'acord amb l'article 12.5 del Reglament aprovat pel Reial decret 1774/2004, totes les persones que intervenguin en l'execució de la mesura tenen el deure de mantenir la reserva oportuna de la informació que obtenguin en relació amb les persones menors d'edat infractores en l'exercici de les seves funcions, i de no facilitar-la a terceres persones alienes a l'execució, deure que persisteix una vegada finalitzada la mesura, tot això sens perjudici del que preveu l'article 112 d'aquest Decret.
3. L'entitat pública de justícia juvenil ha de vetlar per la confidencialitat de les dades de les persones menors d'edat infractores que compleixin mesures judicials en centres d'internament de persones menors d'edat infractores.
4. La informació obtinguda en el desenvolupament de l'exercici professional o en ocasió d'aquest exercici que pretengui ser utilitzada per a estudis, publicacions, treballs de recerca, cursos, seminaris o conferències, s'ha de tractar mitjançant dades dissociades i requereix la conformitat prèvia de l'entitat pública de justícia juvenil.
Disposició addicional quarta
Administració electrònica
Totes les actuacions, procediments i processos, documentació i llibres de registre que regula aquest Decret han de ser en format electrònic.
Disposició addicional cinquena
Repositori normatiu
L'entitat pública de justícia juvenil, la Fundació Institut Socioeducatiu S'Estel i, si escau, els centres han de tenir publicada i actualitzada tota la normativa, instruccions, circulars, projectes i programes, generals i específics, protocols i la resta de documentació tècnica a l'abast del personal del centre.
Disposició derogatòria única
Derogació normativa
Queda derogada l'Ordre de la consellera de Presidència i Esports de 10 de gener de 2006, de derogació de l'Ordre de la consellera de Benestar Social de 18 de maig de 2001, i d'aprovació de la normativa interna de funcionament dels centres d'internament de les Illes Balears per executar les mesures privatives de llibertat que dicten els jutjats de menors (BOIB núm. 10, de 21 de gener).
Disposició final única
Entrada en vigor
Aquest Decret comença a vigir l'endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Palma, 14 de febrer de 2020
|
La presidenta |
La consellera d'Afers Socials i Esports |
Francesca Lluch Armengol i Socias |
Fina Santiago Rodríguez |
|