Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

CONSELL DE GOVERN

Núm. 5961
Decret 48/2019, de 14 de juny, pel qual es modifiquen el Decret 35/2015, de 15 de maig, pel qual s’estableix el currículum del batxillerat a les Illes Balears, i l’Ordre de la consellera d’Educació, Cultura i Universitats de 20 de maig de 2015 per la qual es desplega el currículum del batxillerat a les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears (BOIB núm. 32 ext., d'1 de març), en l'article 36.2 estableix que correspon a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la competència de desplegament legislatiu i d'execució de l'ensenyament en tota la seva extensió, nivells i graus, modalitats i especialitats.

Mitjançant el Reial decret 1876/1997, de 12 de desembre, sobre el traspàs de funcions i serveis de l'Administració de l'Estat a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria d'ensenyament no universitari, i d'acord amb la disposició final quarta de la Llei orgànica 8/2013, de 9 de desembre, per a la millora de la qualitat educativa, i l'apartat 1.c) de l'article 3 del Reial decret 1105/2014, de 26 de desembre, pel qual s'estableix el currículum bàsic de l'educació secundària obligatòria i del batxillerat, el Govern de les Illes Balears va aprovar, en l'àmbit de les seves competències i dins el marc de la regulació i els límits fixats pel Govern de l'Estat, el Decret 35/2015, de 15 de maig, pel qual s'estableix el currículum del batxillerat a les Illes Balears, modificat pel Decret 30/2016, de 20 de maig.

D'acord amb la disposició final primera del Decret 35/2015, es va aprovar l'Ordre de la consellera d'Educació, Cultura i Universitats de 20 de maig de 2015 per la qual es desplega el currículum del batxillerat a les Illes Balears, modificada per l'Ordre del conseller d'Educació i Universitat de 23 de maig de 2016.

El 21 de juliol de 2016, la Diòcesi i el Bisbat de Mallorca va interposar un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears contra el Decret 30/2016, de 20 de maig, pel qual es modifica el Decret 35/2015, i l'Ordre del conseller d'Educació i Universitat de 23 de maig de 2016 per la qual es modifica l'Ordre de la consellera d'Educació, Cultura i Universitats de 20 de maig de 2015, que va donar lloc al procediment de recurs 266/2016.

En aquest procediment, el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears va dictar, en data 31 de gener de 2018, la Sentència 47/2018, per la qual s'estima el recurs interposat i es declara nul l'apartat b) de l'article 11.4 del Decret 35/2015, segons la redacció fixada pel Decret 30/2016.

Així mateix, es va reconèixer el dret dels alumnes de segon de batxillerat a l'elecció voluntària de l'assignatura de religió a tots els centres escolars de les Illes Balears, per la qual cosa l'Administració educativa està obligada a adoptar les mesures oportunes. A la vegada, es va desestimar el recurs interposat contra l'Ordre de 26 de maig de 2016.

Contra la Sentència 47/2018, la Comunitat Autònoma de les Illes Balears hi va interposar el recurs de cassació núm. 2724/2018 davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Suprem.

Mitjançant una providència d'11 d'octubre de 2018, la Secció Primera de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Suprem va inadmetre a tràmit el recurs de cassació esmentat anteriorment d'acord amb el que es disposa en l'article 90.4.d) de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa. La inadmissió és motivada per la pèrdua sobrevinguda d'interès cassacional, atès que la Sala ha dictat tres sentències que resolen la qüestió litigiosa.

En data 15 de febrer de 2019, mitjançant un ofici de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears es va remetre a la Conselleria d'Educació i Universitat una còpia de la resolució d'inadmissió del recurs de cassació, així com la diligència d'ordenació i el corresponent expedient administratiu, perquè s'adoptassin les mesures corresponents per fer efectiva la decisió de la Sentència.

Amb aquests antecedents, i amb l'objectiu de donar compliment a la part dispositiva de la Sentència 47/2018, de 31 de gener, de la Secció Primera del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, i d'acord amb l'article 103 i següents de la Llei 29/1998, és procedent anul·lar l'apartat b) de l'article 11.4 del Decret 35/2015, segons la redacció del Decret 30/2016, i modificar l'esmentat Decret 35/2015 a fi de reconèixer el dret dels alumnes de segon de batxillerat a l'elecció voluntària de l'assignatura de religió a tots els centres escolars de les Illes Balears.

Així, amb aquest Decret de modificació s'incorpora l'assignatura de religió a segon de batxillerat com una matèria específica més, de manera que queda equiparada a qualsevol altra assignatura específica.

També convé assenyalar que, amb la nova redacció del Decret 35/2015, a l'assignatura de religió se li dona un tractament similar a l'assignatura de segona llengua estrangera, atès que les dues són específiques i s'han d'oferir obligatòriament. Per aquest motiu, i a l'efecte de mantenir una coherència amb el tractament de les dues assignatures, és necessària una adaptació puntual en el contingut de l'article 6 de l'Ordre de la consellera d'Educació, Cultura i Universitats de 20 de maig de 2015.

La modificació d'aquesta Ordre ve donada atès que l'annex 2 regula el nombre de grups classe per cada centre i per matèries troncals d'opció i específiques. En aquest annex no hi figura la matèria de religió, la qual, per tant, s'ha de regular de manera alternativa en un nou apartat. Per aquest motiu, s'afegeix un nou apartat 6 a l'article 6 i, a la vegada, s'hi incorpora la previsió de cursar religió a distància.

Per tot això, a proposta del conseller d'Educació i Universitat, i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió del dia 14 de juny de 2019,

DECRET

Article primer

Modificació del Decret 35/2015, de 15 de maig, pel qual s'estableix el currículum del batxillerat a les Illes Balears

1. Es modifica el punt 4 de l'article 10 del Decret 35/2015, de 15 de maig, pel qual s'estableix el currículum del batxillerat a les Illes Balears, que queda redactat de la manera següent:

4. Els alumnes han de cursar les següents matèries del bloc d'assignatures específiques:

a) Educació física.

b) Dues matèries de les següents:

- Qualsevol matèria no cursada per l'alumne del bloc d'assignatures troncals de qualsevol modalitat, que ha de ser considerada específica a tots els efectes.

- Anàlisi musical I.

- Anatomia aplicada.

- Cultura científica.

- Dibuix artístic I.

- Llenguatge i pràctica musicals.

- Religió I.

- Segona llengua estrangera I.

- Tecnologia industrial I.

- Tecnologies de la informació i la comunicació I.

- Volum.

Els centres han d'oferir obligatòriament les matèries de segona llengua estrangera I, cultura científica i religió I.

2. Es modifica el punt 4 de l'article 11 del Decret 35/2015, que queda redactat de la manera següent:

4. Els alumnes han de cursar les següents matèries del bloc d'assignatures específiques:

a) Història de la filosofia, en les modalitats de ciències i d'humanitats i ciències socials.

b) Una matèria de les següents, en les modalitats de ciències i d'humanitats i ciències socials; dues matèries, en la modalitat d'arts:

- Qualsevol matèria no cursada per l'alumne del bloc d'assignatures troncals de qualsevol modalitat, que ha de ser considerada específica a tots els efectes.

- Anàlisi musical II.

- Ciències de la terra i el medi ambient.

- Dibuix artístic II.

- Fonaments d'administració i gestió.

- Història de la filosofia.

- Història de la música i la dansa.

- Imatge i so.

- Psicologia.

- Religió II

- Segona llengua estrangera II.

- Tècniques d'expressió graficoplàstica.

- Tecnologia industrial II.

- Tecnologies de la informació i la comunicació II.

Els centres han d'oferir obligatòriament les matèries de segona llengua estrangera II, religió II i, en el cas del batxillerat d'arts, també la d'història de la filosofia.

Article segon

Modificació de l'Ordre de la consellera d'Educació, Cultura i Universitats de 20 de maig de 2015 per la qual es desplega el currículum del batxillerat a les Illes Balears

Es modifica l'article 6 de l'Ordre de la consellera d'Educació, Cultura i Universitats de 20 de maig de 2015 per la qual es desplega el currículum del batxillerat a les Illes Balears, afegint-hi un nou punt 6. L'article queda redactat de la manera següent:

Article 6

Organització curricular

 

1. En formalitzar la matrícula, els alumnes ho han de fer explícitament en una de les modalitats i, si escau, en un dels itineraris del batxillerat.

2. Als centres sostinguts amb fons públics el nombre màxim de grups classe de les assignatures troncals d'opció i de les específiques és el que figura en l'annex 2.

3. Als centres sostinguts amb fons públics es pot impartir la matèria de segona llengua estrangera al primer curs quan el nombre d'alumnes matriculats no sigui inferior a deu. En aquest cas, s'ha d'assegurar la continuïtat de la matèria al segon curs. No obstant això, quan circumstàncies especials ho aconsellin així, la Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres, amb l'informe previ del Departament d'Inspecció Educativa, pot autoritzar la impartició d'aquesta matèria a un nombre inferior d'alumnes.

4. La matèria específica de segona llengua estrangera constitueix una continuació de la impartida en l'etapa de l'educació secundària obligatòria. Per aquest motiu, amb caràcter general, poden triar aquesta matèria els alumnes que l'han cursada de forma continuada en l'etapa anterior i en el mateix idioma.

5. Excepcionalment, poden incorporar-se als estudis d'una segona llengua estrangera al primer curs del batxillerat els alumnes que no l'hagin cursada de forma continuada en l'educació secundària obligatòria. Aquests alumnes han d'acreditar els coneixements necessaris superant els procediments que estableixi el departament de llengües estrangeres. Aquests procediments han d'especificar les característiques i els continguts de les proves que s'han de dur a terme, i també els criteris d'avaluació i els estàndards d'aprenentatge avaluables.

6. Als centres sostinguts amb fons públics es pot impartir la matèria de religió quan el nombre d'alumnes matriculats no sigui inferior a deu. En cas que el nombre d'alumnes sigui inferior a deu, han de cursar aquesta matèria a distància a l'Institut d'Ensenyaments a Distància de les Illes Balears (IEDIB).

​​​​​​​

Disposició final primera

Calendari d'implantació

Les modificacions introduïdes en aquest Decret s'han d'aplicar als centres educatius a partir del curs acadèmic 2019-2020.

Disposició final segona

Entrada en vigor

Aquest Decret entra en vigor l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

​​​​​​​

Palma, 14 de juny de 2019

 

La presidenta en funcions

El conseller en funcions d'Educació i Universitat

Francesca Lluch Armengol i Socias

Martí X. March Cerdà