Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

CONSELL DE GOVERN

Núm. 5656
Decret 46/2019, de 7 de juny, pel qual s’estableixen les autoritzacions de lloguer de vehicles amb conductor d’àmbit insular i caràcter temporal a l’illa de Mallorca

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

PREÀMBUL

L'activitat de lloguer de vehicles amb conductor en l'àmbit territorial de les Illes Balears es regeix per la Llei 4/2014, de 20 de juny, de transports terrestres i mobilitat sostenible de les Illes Balears, modificada pel Decret llei 2/2017, de 26 de maig, de mesures urgents en matèria de transports terrestres; per la Llei 6/2018, de 22 de juny, per la qual es modifiquen diverses normes de l'ordenament jurídic de les Illes Balears en matèria de turisme, de funció pública, pressupostària, de personal, d'urbanisme, d'ordenació farmacèutica, de transports, de residus i de règim local, i s'autoritza el Govern de les Illes Balears per aprovar determinats textos refosos; i pel Decret llei 1/2019, de 22 de febrer, de mesures urgents sobre l'explotació i el control de l'activitat de lloguer de vehicles amb conductor i altres mesures en matèria de transports terrestres.

El Decret llei 2/2017 introduí i modificà determinats articles de la Llei 4/2014 per regular, entre d'altres, l'activitat de lloguer de vehicles amb conductor fins aleshores no recollida a la llei atesa la completa normativa estatal. D'acord amb l'article 1, apartat primer, pel qual s'afegeix a l'article 6 de la Llei 4/2014 l'apartat k), correspon als consells insulars crear i regular les autoritzacions de transport discrecional de viatgers en vehicle de turisme i les autoritzacions de lloguer de vehicles amb conductor d'àmbit insular, ja siguin de caràcter permanent o temporal, i establir-ne la proporció. I segons l'article 2, pel qual s'afegeix l'article 74 bis a la Llei 4/2014, els consells insulars poden crear autoritzacions de lloguer de vehicles amb conductor d'àmbit insular, ja siguin de caràcter permanent o temporal, per a les quals han d'establir el règim jurídic corresponent, així com les condicions d'atorgament, modificació, extinció o d'altres que considerin necessàries.

La Llei 6/2018 afegeix un nou apartat 6 a l'article 74 bis de la Llei 4/2014 i estableix que les autoritzacions de lloguer de vehicles amb conductor d'àmbit insular, ja siguin de caràcter permanent o temporal, s'han de regir per les disposicions que aprovin els consells insulars respectius, en les quals s'ha d'establir el procediment d'autorització, els drets i les obligacions del subjecte autoritzat, el termini de durada, la quantia de la taxa, els supòsits de revocació de l'autorització i la resta de condicions que es considerin.

El Decret llei 1/2019, de 22 de febrer, modifica els articles 63.4, 74.1 bis i 96 bis de la Llei 4/2014, amb relació a les condicions d'explotació i control de l'activitat de lloguer de vehicles amb conductor que es prestin íntegrament a les Illes Balears.

El motiu d'aquesta regulació és bàsicament resoldre els problemes de la mancança d'oferta de transport discrecional de lloguer de vehicles amb conductor en les temporades d'estiu, en les quals s'incrementa exponencialment la demanda d'aquests serveis; i, al mateix temps, es considera oportú proveir d'una oferta legal aquest sector, atès que en plena temporada d'estiu augmenta l'oferta il·legal per cobrir la demanda existent, a la qual no poden donar resposta les empreses autoritzades legalment.   

La norma preveu que siguin els consells insulars, com a coneixedors de la problemàtica de cada illa i de la competència deslleial o il·legal que es produeix dins cada territori insular, els que puguin decidir sobre les mesures que s'han d'adoptar. En aquest aspecte, la disposició addicional única del Decret llei 2/2017 preveu que la referència que aquesta norma fa amb relació als consells insulars a Mallorca s'ha d'entendre referida al Govern de les Illes Balears mentre no es dugui a terme la transferència de la competència al Consell Insular de Mallorca.

Com a conseqüència d'això i atesa l'experiència dels darrers anys, el Govern de les Illes Balears considera que l'illa de Mallorca necessita, per als mesos d'estiu, la incorporació d'autoritzacions de lloguer amb conductor d'àmbit insular i caràcter temporal per pal·liar la demanda existent. En finalitzar aquest termini, l'Administració haurà de valorar amb criteris objectius l'oportunitat i el bon fi d'aquesta mesura, per poder considerar la necessitat d'atorgar autoritzacions la temporada següent i, si escau, adaptar el nombre d'aquestes a la demanda existent.

Aquest Decret determina els requisits que han de reunir les persones sol·licitants de les autoritzacions, les característiques dels vehicles destinats a l'activitat, el règim de prestació del servei i el règim sancionador. També estableix un barem i fixa els criteris que s'han de tenir en compte per adjudicar aquestes autoritzacions, els quals posen de manifest que, en el cas que el nombre de sol·licituds sigui superior al d'autoritzacions per atorgar, aquestes s'han de valorar d'acord amb els principis de medi ambient, necessitat i proporcionalitat.

Pel que fa al medi ambient, es valoren criteris de menys contaminació, com és el tipus de combustible dels vehicles i l'antiguitat d'aquests; així, el barem va des d'un màxim de vuit punts per als vehicles elèctrics o híbrids que tenguin fins a un any d'antiguitat, als quatre punts que s'atorguen als vehicles de benzina de més de tres anys d'antiguitat.

En la prestació dels serveis, el Decret segueix el mateix règim d'actuació que imposa la Llei 16/1987, de 30 de juliol, d'ordenació dels transports terrestres, i la normativa que la desplega per a les autoritzacions d'àmbit nacional, a fi d'evitar diferències en la gestió de l'activitat segons quina sigui l'autorització de la qual es disposa.

El Decret s'adequa als principis de bona regulació establerts en la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Pel que fa al principi de necessitat, el motiu d'aquesta regulació és resoldre els problemes que genera la falta de vehicles autoritzats per a l'activitat de lloguer amb conductor durant la temporada turística i, al mateix temps, proveir de més oferta el sector i evitar l'increment de l'oferta il·legal i l'intrusisme. 

Quant al principi de proporcionalitat, el Decret inclou la regulació imprescindible per atendre l'objecte de la norma, que és l'establiment de les autoritzacions d'àmbit insular i caràcter temporal quan es produeixen uns increments puntuals de demanda que no pot assumir el sector de lloguer de vehicles amb conductor, atès que aquesta activitat està limitada a un nombre concret d'autoritzacions i està sotmesa a una proporció amb les autoritzacions de transport públic discrecional de viatgers en vehicles de turisme (taxi).

En aquest sentit, s'entén lògic optar, una vegada analitzat el compliment dels requisits establerts i valorats els criteris de protecció mediambiental, per les empreses que gestionen habitualment aquest sector i que disposen d'infraestructura i d'autoritzacions permanents per prestar els serveis, ja que les que ara es volen atorgar són autoritzacions de caràcter temporal que, un cop finalitzat el termini de vigència, caducaran automàticament sense possibilitat de continuar amb aquesta activitat.

El Decret s'ajusta al principi de seguretat jurídica, ja que la regulació és coherent amb la resta de l'ordenament jurídic; i també al principi de transparència, perquè amb caràcter previ a l'elaboració d'aquesta norma s'ha consultat la ciutadania perquè pugui expressar l'opinió sobre aquesta iniciativa normativa. S'ha sotmès als tràmits d'audiència i d'informació pública corresponents per tal que els sectors implicats i les persones els drets i els interessos de les quals puguin resultar afectats per aquest Decret hagin pogut fer les al·legacions que han estimat pertinents. També té en compte el principi d'eficiència, perquè ha evitat establir càrregues administratives innecessàries per a les persones destinatàries.

La regulació d'aquest Decret es fonamenta en els articles 6.k), 74 bis 4 i 74.6 de la Llei 4/2014, i es dicta en l'exercici de la competència del Govern de les Illes Balears en aquesta matèria, d'acord amb la Llei orgànica 5/1987, de 30 de juliol, de delegació de facultats de l'Estat en les comunitats autònomes en relació amb els transports per carretera i per cable; l'article 148.5 de la Constitució espanyola i l'article 30.5 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears.

El Decret no infringeix el que estableix la Llei 20/2013, de 9 de desembre, de garantia de la unitat de mercat, ja que, dins la limitació que suposa la creació d'autoritzacions administratives concretes i temporals per prestar servei dins un àmbit territorial concret, es compleixen els principis recollits en els articles 17.1 i 5 de la Llei esmentada.

No és aplicable la Llei 17/2009, de 23 de novembre, sobre el lliure accés a les activitats de serveis i el seu exercici, als serveis en l'àmbit del transport, atès que hi ha raons d'interès general que ho justifiquen i no s'imposen requisits de discriminació per raó de lloc de residència o establiment.

L'exercici de la competència en matèria de transports correspon a la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat, d'acord amb l'article 2.9 del Decret 24/2015, de 7 d'agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Per tot això, a proposta del conseller de Territori, Energia i Mobilitat, oït el Consell Consultiu, i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de 7 de juny de 2019,

DECRET

Article 1

Objecte i règim general

Aquest Decret té per objecte crear, regular i establir el règim general de les autoritzacions de lloguer de vehicles amb conductor d'àmbit insular i caràcter temporal a l'illa de Mallorca.

Article 2

Òrgan competent

La competència per atorgar, modificar i extingir les autoritzacions de lloguer de vehicles amb conductor d'àmbit insular i caràcter temporal a l'illa de Mallorca correspon a la Direcció General de Mobilitat i Transports de la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat del Govern de les Illes Balears, o a l'òrgan que la substitueixi, d'acord amb el que estableix l'article 74 bis 4 de la Llei 4/2014, de 20 de juny, de transports terrestres i mobilitat sostenible de les Illes Balears.

Article 3

Règim jurídic

Les autoritzacions de lloguer de vehicles amb conductor d'àmbit insular i caràcter temporal s'han de regir per la Llei 4/2014, de 20 de juny, de transports terrestres i mobilitat sostenible de les Illes Balears, i per aquest Decret.

Article 4

Àmbit i vigència de les autoritzacions

1. Les autoritzacions de lloguer de vehicles amb conductor d'àmbit insular i caràcter temporal habiliten per a la realització del servei, tant de caràcter urbà com interurbà, en tot l'àmbit territorial de l'illa de Mallorca, sense limitació per raó de l'origen o de la destinació, sempre que els ens locals amb competència en matèria de transport urbà no estableixin una normativa pròpia sobre la prestació.  

2. El termini màxim per al qual es poden expedir aquestes autoritzacions és de sis mesos cada any.

Article 5

Obligatorietat de l'autorització

Per dur a terme l'activitat de lloguer de vehicles amb conductor d'àmbit insular i caràcter temporal és necessari obtenir una autorització per a cada vehicle que es destini a aquesta activitat.

Article 6

Requisits per atorgar les autoritzacions

Les empreses sol·licitants de les autoritzacions de lloguer de vehicles amb conductor d'àmbit insular i caràcter temporal, ja siguin persones físiques o jurídiques, han d'acreditar que compleixen els requisits següents:

a) Tenir la nacionalitat espanyola o d'algun altre estat membre de la Unió Europea o, en cas contrari, disposar de les autoritzacions exigides per la legislació reguladora del règim general d'estrangeria per a la realització de l'activitat professional de transportista en nom propi.

b) En el cas de persones jurídiques, formar part del seu objecte social l'activitat de transport públic i tenir personalitat jurídica pròpia i independent d'aquelles persones que la integrin. 

c) Disposar d'un domicili a Mallorca en el qual es conservin a disposició dels serveis d'inspecció els documents relatius a la gestió i al funcionament de l'activitat.

d) Disposar d'un vehicle en propietat, arrendament financer o arrendament ordinari, amb una capacitat màxima de fins a nou places inclosa la persona que condueix. Aquest vehicle —llevat dels que utilitzin com a font d'energia l'electricitat (mixts o híbrids), l'hidrogen, els biocarburants, els combustibles sintètics i parafínics, el gas natural o qualsevol altre que sigui una alternativa als combustibles fòssils clàssics— ha de reunir, sens perjudici d'altres que suposin una millora, les característiques següents:

Tenir un motor amb una potència igual o superior a 12 cavalls de vapor fiscals (CVF).

Tenir una longitud mínima exterior, mesurada d'extrem a extrem del vehicle, igual o superior a 4,70 metres.

e) Tenir els permisos de circulació dels vehicles per als quals se sol·liciten les autoritzacions domiciliats a Mallorca.

f) Estar enquadrats, els conductors d'aquests vehicles, dins l'organització empresarial, de conformitat amb les regles contingudes en la legislació social i laboral que resulti d'aplicació; i tenir el permís de conducció vigent de conformitat amb la reglamentació en matèria de trànsit, circulació i seguretat viària.

g) Disposar d'adreça i de signatura electrònica, així com de l'equipament informàtic necessari per documentar a distància el contracte i altres modalitats mercantils amb els clients.

h) Complir amb les obligacions de caràcter fiscal, laboral i social exigides per la legislació vigent.

i) Tenir coberta, mitjançant una o diverses assegurances o altres garanties financeres, la seva responsabilitat civil pels danys que puguin sofrir els viatgers com a conseqüència del transport.

j) Haver pagat la taxa corresponent.

Article 7

Sol·licitud de les autoritzacions

1. S'ha de fer una sol·licitud per titular i vehicle. Es poden atorgar fins a un màxim de tres autoritzacions per sol·licitant.

2. Si no es presenta tota la documentació acreditativa del compliment dels requisits prevists en l'article 6 anterior, s'ha de requerir la persona interessada que ho esmeni en els termes prevists en l'article 68 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. 

Article 8 

Criteris per atorgar les autoritzacions

1. Per atorgar les autoritzacions s'han de tenir en compte els criteris següents:

a) Si el nombre de sol·licituds presentades és igual o inferior al nombre d'autoritzacions temporals convocades, s'ha d'adjudicar una autorització per cada sol·licitud presentada, sempre que la persona sol·licitant reuneixi els requisits establerts en l'article 6 d'aquest Decret.

b) En el cas que les sol·licituds siguin superiors a les autoritzacions per adjudicar, atesa la necessitat de limitar-ne el nombre, s'ha d'aplicar el barem d'adjudicació següent:

Per protecció del medi ambient:

Tipus de vehicle

Classificació ambiental

Criteris d'adjudicació

Punts

Elèctrics o híbrids

Zero emissions i ECO

Antiguitat fins a un any

8

Elèctrics o híbrids

Zero emissions i ECO

Antiguitat fins a tres anys

7

 

Gas natural o GLP

 

Antiguitat fins a tres anys

7

Benzina

C

Antiguitat fins a un any

6

Benzina

C

Antiguitat fins a tres anys

5

Benzina

C

Antiguitat fins a quatre anys

4

Per principi de necessitat i proporcionalitat: 4 punts per ser titular d'autoritzacions de lloguer de vehicles amb conductor (VTC).

En cas d'empat en la puntuació dels criteris d'adjudicació, s'ha de donar preferència al sol·licitant titular d'autoritzacions de lloguer amb conductor (VTC).

2. Les autoritzacions s'atorguen a les persones i per als vehicles que acrediten el compliment de les condicions exigides. Una vegada finalitzat el termini per al qual s'han expedit, les autoritzacions perden, automàticament i en tot cas, la vigència.

Article 9

Distintius

D'acord amb el Decret 58/2016, de 16 de setembre, pel qual es regula el distintiu d'identificació dels vehicles dedicats a l'activitat de lloguer amb conductor a la comunitat autònoma de les Illes Balears, els vehicles autoritzats han de portar en tot moment, en un lloc visible, el distintiu proporcionat i segellat per la Direcció General de Mobilitat i Transports, amb la matrícula, el DNI o el CIF del titular de l'autorització i la vigència.

Aquest distintiu ha de dur la denominació vlc-TM i ha de canviar cada any de color perquè es pugui distingir amb facilitat dels distintius de les VTC d'àmbit nacional.

Article 10

Transmissió de l'autorització i substitució del vehicle 

 

1. Les autoritzacions no són transmissibles, llevat dels supòsits de mort, jubilació o incapacitat del titular, a favor dels hereus forçosos. 

2. En cas de substitució, ja sigui per canvi del vehicle o per avaria, el vehicle substitut ha de tenir les mateixes característiques i una antiguitat igual o inferior al substituït.

Article 11

Règim de prestació del servei 

1. La prestació del servei ha d'ajustar-se al següent: 

Els titulars de les autoritzacions de lloguer de vehicles amb conductor d'àmbit insular i caràcter temporal han de comunicar a la Direcció General de Mobilitat i Transports de la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat, o a l'òrgan que la substitueixi, per via electrònica, almenys amb una antelació de trenta minuts a l'inici de la prestació de cada servei efectuat a l'empara d'aquestes autoritzacions, les dades següents:

El nom i el número del document nacional d'identitat o del codi d'identificació fiscal de l'arrendador i de l'arrendatari.

El lloc i la data de la formalització i de la finalització del contracte.

La matrícula del vehicle.

Amb aquesta finalitat, la Direcció General de Mobilitat i Transports ha habilitat com a registre de comunicacions dels serveis de lloguer de vehicles amb conductor d'àmbit insular i caràcter temporal la bústia electrònica comunicacioserveisvlc-tm@dgmobil.caib.es, a la qual les persones titulars de les autoritzacions han d'adreçar les comunicacions.

2. Els vehicles adscrits a les autoritzacions estacionals no poden, en cap cas, circular per la via pública per cercar clients, ni propiciar la captació de persones viatgeres que no hagin contractat prèviament el servei, ni tampoc romandre estacionats a aquest efecte.

3. La contractació del servei es refereix, en tot cas, a la capacitat total del vehicle. No es pot llogar de manera separada a diferents arrendataris.

Article 12

Règim sancionador

L'activitat de lloguer de vehicles amb conductor d'àmbit insular i caràcter temporal està sotmesa al règim sancionador establert en l'article 96 bis de la Llei 4/2014, de 20 de juny, de transports terrestres i mobilitat sostenible de les Illes Balears; i en tot el que no regula aquesta Llei, al que estableix la Llei 16/1987, de 30 de juliol, d'ordenació dels transports terrestres, modificada per la Llei 9/2013, de 4 de juliol, o a les normes que les puguin substituir.

Disposició addicional primera

Autoritzacions per a l'any 2019

Es fixa en 25 el nombre d'autoritzacions de lloguer de vehicles amb conductor d'àmbit insular i caràcter temporal per atorgar a l'illa de Mallorca per a la temporada corresponent a l'any 2019, del dia 15 de juny al dia 30 de setembre.

El termini per presentar les sol·licituds és de deu dies hàbils, comptadors des de l'endemà de la publicació d'aquest Decret en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Els interessats han d'adreçar les sol·licituds a la Direcció General de Mobilitat i Transports de la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat, o a qualsevol dels registres de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, de l'Administració General de l'Estat o dels llocs prevists en l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Disposició addicional segona

Informe de la Direcció General de Mobilitat i Transports

Amb caràcter anual, la Direcció General de Mobilitat i Transports ha de presentar un informe al Consell Balear de Transports, en el qual s'han d'analitzar els resultats obtinguts amb l'aplicació d'aquest Decret i la necessitat o conveniència d'atorgar les autoritzacions per a la propera temporada, així com el nombre i la durada d'aquestes.  

Disposició addicional tercera

Habilitació al conseller

S'autoritza el conseller competent en la matèria a, si escau, determinar el nombre d'autoritzacions de lloguer de vehicles amb conductor d'àmbit insular i caràcter temporal per expedir cada temporada a l'illa de Mallorca i aprovar, a aquest efecte, la convocatòria corresponent.

Disposició addicional quarta

Normativa subsidiària

En tot el que no prevegi aquest Decret és aplicable la normativa estatal vigent en la matèria.

Disposició addicional cinquena

Exclusió

Les autoritzacions de lloguer de vehicles amb conductor d'àmbit insular i caràcter temporal a l'illa de Mallorca (vlc-TM) queden excloses del còmput al qual es refereixen els articles 3.1 i 3.3 del Decret 43/2014, de 3 d'octubre, pel qual es despleguen i concreten determinats aspectes de l'activitat d'arrendament de vehicles amb conductor en l'àmbit territorial de les Illes Balears.

Disposició final única

Entrada en vigor

Aquest Decret comença a vigir l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 7 de juny de 2019

El conseller de Territori, Energia i Mobilitat Marc Pons i Pons

La vicepresidenta en funcions,  presidenta per suplència del Consell de Govern Isabel M. Busquets i Hidalgo  (Art. 2 del Decret 6/2017, de 7 d'abril,  de la presidenta de les Illes Balears)