Secció I. Disposicions generals
CONSELL DE GOVERN
Núm. 4444
Decret 33/2019, de 10 de maig, de modificació dels Estatuts de l’Institut Balear d’Infraestructures i Serveis Educatius (IBISEC), aprovats pel Decret 26/2016, de 13 de maig
Els Estatuts de l’Institut Balear d’Infraestructures i Serveis Educatius (IBISEC) es varen aprovar mitjançant el Decret 26/2016, de 13 de maig (BOIB núm. 61, de 14 de maig de 2016).
La Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic, que va començar a vigir el 8 de març de 2018, va suposar un impacte considerable en el règim jurídic contractual de l’Institut Balear d’Infraestructures i Serveis Educatius (IBISEC), que va passar de ser considerat poder adjudicador no Administració pública (PANAP) a Administració pública en els termes que indica l’article 3.2, lletra b), de la Llei esmentada.
Aquesta circumstància va determinar un canvi radical de l’aplicació normativa i jurisdiccional dels actes i els procediments contractuals públics duits a terme per aquest ens, els quals varen passar de ser considerats privats i susceptibles de recurs davant la jurisdicció civil —en els casos de regulació no harmonitzada— a públics i sotmesos a la jurisdicció contenciosa administrativa en totes les fites procedimentals. Aquesta nova configuració legal va determinar, a més a més, la supressió de les particularitats regulades des de l’any 2007 mitjançant instruccions d’obligat compliment (IOC) per als contractes no sotmesos a regulació harmonitzada.
Aquesta modificació normativa va provocar que els preceptes dels Estatuts de l’IBISEC establerts per regular l’activitat d’aquest ens públic com a PANAP deixassin de tenir sentit i, en conseqüència, va sorgir la necessitat principal de regular aspectes d’impugnació de l’activitat contractual de l’IBISEC, abans regulada per les IOC i ara sotmesa a la normativa general administrativa, tant estatal com autonòmica.
Per tot això, propòs al Consell de Govern que aprovi el següent
DECRET
Article únic
Modificacions en l’articulat dels Estatuts de l’Institut Balear d’Infraestructures i Serveis Educatius (en endavant, els Estatuts de l’IBISEC), aprovats pel Decret 26/2016, de 13 de maig
1. L’article 9 dels Estatuts de l’IBISEC queda modificat de la manera següent:
L’IBISEC, com a entitat pública empresarial, està sotmès al règim jurídic que estableix l’article 42.3 de la Llei 7/2010, per la qual cosa es regeix pel dret públic en la formació de la voluntat dels seus òrgans en l’exercici de les potestats administratives que tengui atribuïdes i en el que es preveu en la Llei 7/2010, en altres normes amb rang de llei o en els seus Estatuts. En la resta d’aspectes, es regeix pel dret privat.
La contractació de l’IBISEC s’ha d’ajustar a les disposicions vigents aplicables de la normativa estatal i autonòmica en aquesta matèria, d’acord amb el que es disposa en el capítol II d’aquest títol.
2. S’afegeix un nou apartat, l’apartat 3, a l’article 14 dels Estatuts de l’IBISEC, amb la redacció següent:
3. En qualsevol cas, i amb independència de qui exerceixi les funcions i les competències com a òrgan de contractació en virtut del que s’ha establert en l’apartat 1 d’aquest article, els actes i les resolucions de l’òrgan de contractació exhaureixen la via administrativa.
3. L’article 15 dels Estatuts de l’IBISEC queda modificat de la manera següent:
1. La composició de la mesa de contractació de l’IBISEC i la designació dels seus membres s’han d’ajustar al que determini la normativa contractual aplicable, atenint-se a les especialitats normatives autonòmiques que preveu l’article 3 del Text consolidat del Decret sobre contractació de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, aprovat pel Decret 14/2016, d’11 de març, o la normativa que el substitueixi.
2. Les competències i les funcions de la mesa de contractació són les que s’estableixen en la normativa contractual aplicable.
3. Els acords de la mesa de contractació exhaureixen o no la via administrativa en funció del que s’indica a continuació:
a) Quan, conforme a la normativa contractual pública, siguin susceptibles de recurs especial en matèria de contractació, exhauriran la via administrativa i s’hi podrà interposar el recurs esmentat.
b) Quan no siguin susceptibles de recurs especial en matèria de contractació, aquests acords no exhauriran la via administrativa. En aquest cas, si decideixen directament o indirectament sobre el fons de l’afer, determinen la impossibilitat de continuar el procediment o produeixen indefensió o perjudici irreparable a drets i interessos legítims dels licitadors, podran ser objecte d’un recurs d’alçada davant l’òrgan de contractació.
4. Es modifica el títol del capítol III, que queda redactat de la manera següent:
Capítol III
Impugnació d’actes no sotmesos a la normativa contractual pública
5. Se suprimeixen els articles 10 i 18.
Disposició final
Aquest Decret entra en vigor l’endemà d’haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Palma, 10 de maig de 2019
|
La presidenta |
El conseller d’Educació i Universitat |
Francesca Lluch Armengol i Socias |
Martí X. March Cerdà |
|