Secció I. Disposicions generals
CONSELL DE GOVERN
Núm. 3492
Decret 27/2019, de 12 d’abril, pel qual es regulen les compensacions econòmiques que han de percebre els membres de les juntes electorals i el personal que participen en el desenvolupament dels processos electorals al Parlament de les Illes Balears i als consells insulars de Mallorca, de Menorca i d’Eivissa
La Llei 8/1986, de 26 de novembre, electoral de la comunitat autònoma de les Illes Balears, aprovada en compliment del que disposa l’article 41 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, disposa en l’article 6 que l’administració electoral està integrada per la Junta Electoral Central, la Junta Electoral de les Illes Balears —que assumeix les funcions de la Junta Provincial—, les juntes de zona i les meses electorals. D’acord amb la disposició addicional primera de la Llei, les funcions atribuïdes a les juntes electorals de zona corresponen, per a l’illa de Mallorca, a la Junta Electoral de Palma; per a l’illa de Menorca, a la de Maó, i per a les illes d’Eivissa i Formentera, a la d’Eivissa.
D’altra banda, les eleccions als consells insulars de Mallorca, de Menorca i d’Eivissa es regulen en la Llei 7/2009, d’11 de desembre, electoral dels consells insulars. Les eleccions al Consell Insular de Formentera es regeixen pel que disposa la legislació electoral general per a les eleccions municipals, d’acord amb l’article 1 de la Llei 7/2009. Així mateix, l’article 5 de la Llei 7/2009 estableix que integren l’administració electoral les juntes previstes en la Llei orgànica del règim electoral general i la Llei electoral de les Illes Balears, i en el supòsit de les juntes de zona, corresponen per al Consell Insular de Mallorca, a la Junta Electoral de Palma; per al Consell Insular de Menorca, a la de Maó, i per al Consell Insular d’Eivissa, a la d’Eivissa.
En relació amb els mitjans personals i materials en el supòsit de la Junta Electoral Central, d’acord amb els articles 13.1 i 22.2 de la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, del règim electoral general (LOREG), corresponen a les Corts Generals; en el supòsit de la Junta Electoral de les Illes Balears, d’acord amb l’article 9 de Llei 8/1986, de 26 de novembre, electoral de la comunitat autònoma de les Illes Balears, corresponen al Parlament de les Illes Balears, i en els supòsits de les restants juntes electorals, les dietes i les gratificacions en relació amb les eleccions al Parlament de les Illes Balears, d’acord amb l’article 22.2 de la LOREG, corresponen al Consell de Govern de la Comunitat Autònoma.
D’altra part, el Reial decret 605/1999, de 16 d’abril, de regulació complementària dels processos electorals, estableix, en l’article 6, les gratificacions i les indemnitzacions al personal que participi en els processos de les eleccions generals, municipals i al Parlament Europeu, eleccions que poden ser concurrents amb les eleccions al Parlament de les Illes Balears.
En conseqüència, correspon al Consell de Govern fixar les compensacions econòmiques als membres de les juntes electorals de zona i al personal al seu servei que intervenguin en el procés electoral al Parlament de les Illes Balears i als consells insulars de Mallorca, de Menorca i d’Eivissa; als secretaris o secretàries dels ajuntaments, com a delegats o delegades de les juntes electorals de zona, i als jutges o jutgesses de primera instància o de pau que, d’acord amb l’article 101 de la LOREG, hi intervenguin.
Així mateix, és necessari determinar les compensacions econòmiques que puguin correspondre a les persones representants de l’Administració per a l’exercici de les funcions establertes en els articles 91.3 i 98.2 de la LOREG.
En tot cas, d’acord amb el principi de col·laboració en relació amb la gestió de processos electorals, les administracions General de l’Estat i de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears signaren un conveni marc de col·laboració de data 20 de desembre de 2013, vigent en l’actualitat, que estableix, entre d’altres, la possibilitat de compartir el personal representant de l’Administració en els processos electorals concurrents, el qual s’ha tingut en consideració en la redacció d’aquest Decret com una fórmula eficaç i d’estalvi per a ambdues administracions.
Finalment, el Decret regula la dieta dels membres de les meses electorals en el supòsit d’eleccions al Parlament de les Illes Balears, sense concurrència amb cap altra elecció, en el qual l’Administració de la Comunitat Autònoma hauria d’assumir aquestes despeses del procés electoral.
D’altra banda, d’acord amb l’article 129.1 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, el Decret es tramita conforme als principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència.
L’article 58 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears estableix que corresponen al Govern l’exercici i la potestat reglamentària sobre les competències atribuïdes a la Comunitat Autònoma. El Govern de les Illes Balears està habilitat per llei per dictar «totes les disposicions que siguin necessàries per al compliment i l’execució» de les lleis de caire electoral, d’acord amb la disposició addicional quarta de la Llei 8/1986 i la disposició addicional segona de la Llei 7/2009, ambdues lleis abans ja esmentades.
D’altra banda, el Decret 24/2015, de 7 d’agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s’estableixen les competències i l’estructura orgànica bàsica de les conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, atribueix a la Secretaria General de la Conselleria de Presidència l’organització dels processos electorals autonòmics, de conformitat amb la legislació en matèria electoral.
Per tot això, a proposta de la consellera de Presidència, d’acord amb el Consell Consultiu, i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió del dia 12 d’abril de 2019, dict el següent
DECRET
Article 1
Objecte
L’objecte d’aquest Decret és regular les gratificacions i les indemnitzacions que han de percebre els membres i el personal de les juntes electorals de zona, els secretaris o secretàries dels ajuntaments —com a delegats o delegades de les juntes electorals de zona—, els jutges o jutgesses de primera instància o de pau i les persones representants de l’Administració de la Comunitat Autònoma en les meses electorals que intervenguin en processos electorals al Parlament de les Illes Balears i als consells insulars de Mallorca, de Menorca i d’Eivissa.
Article 2
Juntes electorals de zona
1. Els membres de les juntes electorals de zona de Palma, Maó i Eivissa competents en les eleccions al Parlament de les Illes Balears i/o als consells insulars de Mallorca, de Menorca i d’Eivissa han de percebre per la seva intervenció les gratificacions que es fixen a continuació:
president o presidenta: 2.845 euros
secretari o secretària: 2.642 euros
vocals judicials: 1.220 euros
vocals no judicials: 732 euros
2. El dret a la percepció de les gratificacions assenyalades comença des del moment en què es pren possessió del càrrec corresponent, i s’entén referit a la totalitat del temps en què les juntes electorals de zona compleixen les seves funcions, des que es constitueixen fins que conclouen el mandat per expiració del termini legal, de conformitat amb el que disposa l’article 15.2 de la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, del règim electoral general.
En el supòsit que l’acompliment del càrrec sigui inferior al mandat legal de la junta electoral de zona, es tindrà dret exclusivament a la quantitat proporcional al temps efectiu de l’acompliment del càrrec. En cas que un membre de la junta electoral de zona ocupi càrrecs amb diferent remuneració en la mateixa junta, percebrà la part proporcional que li correspongui segons el temps de permanència en cada càrrec.
L’abonament d’aquestes gratificacions s’ha de fer una vegada finalitzat el mandat de les juntes electorals.
3. Quan els membres de la junta electoral de zona s’hagin de desplaçar fora del municipi de la seva residència habitual per assistir a les reunions reglamentàriament convocades per tractar assumptes exclusivament relacionats amb les eleccions al Parlament de les Illes Balears i/o als consells insulars de Mallorca, de Menorca i d’Eivissa, se’ls han d’abonar íntegrament les despeses de transport i, si utilitzen el seu vehicle particular, se’ls ha d’abonar cada quilòmetre recorregut a raó de 0,19 euros.
4. Per remunerar els serveis extraordinaris prestats pel personal col·laborador, s’ha de reservar per a cada una de les juntes electorals de zona la quantitat màxima de 48,76 euros per cada mesa electoral efectivament constituïda en la seva zona.
Article 3
Delegats i delegades de les juntes electorals de zona
1. Els secretaris i secretàries dels ajuntaments, com a delegats o delegades de les juntes electorals de zona, han de percebre les quantitats que figuren a continuació, que s’han de determinar pel nombre total de meses electorals que efectivament es constitueixin en el municipi o municipis en què actuïn com a tals, amb independència de la naturalesa d’agrupats o acumulats que tenguin en relació amb la persona que ocupi la secretaria.
Els imports que s’han d’abonar als delegats i delegades de la junta electoral de zona per l’acompliment de les seves funcions en les eleccions al Parlament de les Illes Balears i/o als consells insulars de Mallorca, de Menorca i d’Eivissa són els següents:
secretaries amb un nombre no superior a deu meses: 732 euros
secretaries amb un nombre entre onze i cinquanta meses: 813 euros
secretaries amb més de cinquanta meses: 894 euros
2. El dret a percebre les gratificacions anteriors s’entén referit a la totalitat del procés electoral. En el supòsit que s’estigui en el càrrec per un temps inferior, només es té dret a una quantitat proporcional al temps que s’hi hagi estat. L’abonament d’aquestes gratificacions s’ha de fer una vegada conclòs el mandat de les juntes electorals, de conformitat amb el que disposa l’article 15.2 de la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, del règim electoral general.
En el supòsit que la persona que ocupi una secretaria sigui adscrita a un nou ajuntament durant la celebració dels processos electorals al Parlament de les Illes Balears i/o als consells insulars de Mallorca, de Menorca i d’Eivissa, ha de percebre, a més, la diferència que li correspongui amb el que ja hagi percebut, si l’ajuntament de destinació està comprès en un tram diferent del d’origen.
3. Quan els delegats o delegades de la junta electoral de zona s’hagin de desplaçar fora del municipi de la seva residència habitual per assistir a les reunions reglamentàriament convocades per tractar assumptes exclusivament relacionats amb les eleccions al Parlament de les Illes Balears i/o als consells insulars de Mallorca, de Menorca i d’Eivissa, se’ls han d’abonar íntegrament les despeses de transport i, si utilitzen el seu vehicle particular, se’ls ha d’abonar cada quilòmetre recorregut a raó de 0,19 euros.
4. Per remunerar els serveis extraordinaris prestats pel personal col·laborador dels ajuntaments, llevat dels secretaris i secretàries, s’ha de reservar per a cada ajuntament la quantitat màxima de 40,64 euros per cada mesa electoral efectivament constituïda en el seu municipi.
Article 4
Jutges o jutgesses de primera instància o de pau
Els jutges o jutgesses de primera instància o de pau a què al·ludeix l’article 101 de la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, del règim electoral general, han de percebre, en concepte d’indemnització, la quantitat de 60,58 euros més les despeses de transport que els ocasioni el trasllat de la documentació electoral i, si utilitzen el seu vehicle particular, se’ls ha d’abonar cada quilòmetre a raó de 0,19 euros.
Article 5
Representants de l’Administració autonòmica en les meses electorals
1. Les persones representants de l’Administració, per a l’exercici de les funcions establertes en els articles 91.3 i 98.2 de la llei orgànica electoral general, en les eleccions al Parlament de les Illes Balears i/o als consells insulars, tenen dret a percebre una retribució d’acord amb les quanties i criteris següents:
a) La quantitat de 40 euros per mesa en què intervenguin.
b) Una retribució complementària de 19 euros, per mesa, quan realitzin la transmissió de dades mitjançant dispositius mòbils.
c) Una retribució complementària de 80 euros, per mesa, per assistència als membres de la mesa electoral si aquesta s’administra de forma electrònica.
d) La quantia màxima que pot percebre el representant o la representant s’estableix en 250 euros.
S’entenen incloses en les retribucions anteriors totes les despeses de transport que facin les persones representants de l’Administració durant els dies en què hagin de prestar serveis en els comicis autonòmics. Hi estan inclosos, igualment, l’assistència a les jornades de formació tècnica i tecnològica, la custòdia de documentació o equips, i els simulacres, proves o assajos que s’estableixin.
2. En el cas de concurrència amb processos electorals d’àmbit estatal, sempre que s’acordi que les persones representants de l’Administració siguin úniques per a tots els processos, les quanties i criteris de les retribucions a percebre pel representant o la representant seran els que acordin l’Administració de la Comunitat Autònoma i l’Administració General de l’Estat.
En aquest supòsit, la consellera de Presidència, com a competent en matèria de processos electorals, ha de resoldre publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears els termes de l’acord.
Article 6
Dieta dels membres de les meses electorals
1. En el supòsit d’eleccions al Parlament de les Illes Balears sense concurrència amb cap altra elecció, les persones que siguin designades per als càrrecs de president o presidenta i vocal de les meses electorals, de conformitat amb l’article 25.1 de la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juliol, del règim electoral general, percebran una dieta de 65,00 euros.
2. La dieta serà percebuda per cada membre titular de la mesa electoral i per la jornada electoral. Els membres suplents únicament la percebran quan adquireixin la condició de titulars.
3. El dret a la dieta és sempre per la quantia íntegra, amb independència del temps de la jornada electoral que s’hagi estat ocupant el càrrec.
Disposició addicional primera
Instruccions economicoadministratives
A l’efecte d’abonar les quantitats que estableix aquest Decret, la Conselleria de Presidència ha de dictar les instruccions economicoadministratives per a l’execució dels pressuposts de despeses electorals amb motiu de les eleccions autonòmiques corresponents al Parlament de les Illes Balears i als consells insulars de Mallorca, de Menorca i d’Eivissa.
Disposició addicional segona
Abonaments de les quanties fixades
La Conselleria de Presidència del Govern de les Illes Balears és l’òrgan responsable d’efectuar els abonaments de les quantitats fixades en aquest Decret. El dret a percebre les gratificacions i les indemnitzacions esmentades s’ha d’executar amb plena observança de les exigències establertes en aquest Decret i en les instruccions economicoadministratives.
Disposició derogatòria única
Queda derogat el Decret 32/2015, de 15 de maig, pel qual es regulen les compensacions econòmiques que han de percebre els membres de les juntes electorals i el personal que participen en el desenvolupament dels processos electorals al Parlament de les Illes Balears i als consells insulars de Mallorca, de Menorca i d’Eivissa, i també totes les normes de rang igual o inferior que s’oposin al que disposa el Decret present.
Disposició final primera
Desplegament normatiu
S’autoritza la persona titular de la Conselleria de Presidència, o qui tengui atribuïdes les competències en matèria de processos electorals, per dictar les disposicions que siguin necessàries per desplegar aquest Decret, així com per modificar mitjançant una ordre les quanties que s’hi preveuen.
Disposició final segona
Entrada en vigor
Aquest Decret entra en vigor l’endemà d’haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Palma, 12 d’abril de 2019
|
La presidenta |
La consellera de Presidència |
Francesca Lluch Armengol i Socias |
Pilar Costa i Serra |
|