Secció I. Disposicions generals
CONSELL DE GOVERN
Núm. 1391
Decret 10/2019, de 15 de febrer, pel qual es regula el Sistema de Localització i Seguiment d’Embarcacions Pesqueres de les Illes Balears
PREÀMBUL
I
L’objectiu general de les polítiques pesqueres és garantir una explotació racional dels recursos pesquers d’acord amb unes condicions socioeconòmiques i mediambientals sostenibles. En els darrers anys, els sistemes electrònics de localització de vaixells s’han revelat com una eina fonamental per al desenvolupament i l’execució de les polítiques de conservació de recursos i ordenació del sector pesquer. En particular, aquests sistemes han resultat de gran utilitat per a la localització de caladors, l’avaluació de l’esforç pesquer i la valoració indirecta de l’estat i la rendibilitat de les àrees de pesca, així com per al seguiment d’activitats en zones protegides o el control dels règims d’esforç i horaris de la flota. Així mateix, la integració d’aquests sistemes en els protocols de salvament a la mar constitueix una salvaguarda addicional per als professionals del sector en cas d’emergència. En l’àmbit comunitari, el seguiment dels vaixells pesquers a través dels sistemes de localització per satèl·lit està regulat en el Reglament (CE) núm. 1224/2009 del Consell, de 20 de novembre de 2009, pel qual s’estableix un règim comunitari de control per garantir el compliment de les normes de la política pesquera comuna.
En aquest sentit, el títol IV de la Llei 6/2013, de 7 de novembre, de pesca marítima, marisqueig i aqüicultura a les Illes Balears, dedicat a l’ordenació del sector pesquer, té com a objectiu la conservació i la modernització de la flota pesquera garantint un aprofitament sostenible dels recursos i aconseguint uns nivells de seguretat d’acord amb el nivell de desenvolupament.
L’establiment d’un sistema electrònic de localització de vaixells contribueix a la consecució d’aquests objectius, proporciona la informació necessària per a la gestió correcta de les pesqueres i serveix com a eina d’avís i localització en els protocols de salvament i emergències a la mar. D’altra banda, l’establiment d’aquest sistema permet realitzar un seguiment de les activitats desenvolupades pels vaixells pesquers i contribueix així a les funcions de vigilància, control i inspecció previstes en el títol XI de la Llei 6/2013, de 7 de novembre.
Per tot això, resulta convenient l’establiment i la regulació d’un sistema de localització i seguiment de les embarcacions de pesca professional per via satèl·lit com a eina per a la gestió i el seguiment de les pesqueries balears.
II
El títol competencial per a la regulació de la matèria objecte d’aquest Decret el determina l’article 31.8 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, que atorga a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears les competències de desplegament legislatiu i d’execució en matèria d’ordenació del sector pesquer, incloent-hi la de vigilància, inspecció i control de l’ordenació.
Així, el control de les jornades i els horaris de les embarcacions pesqueres professionals s’enquadra en l’àmbit de l’ordenació pesquera, que s’inclou en els sectors econòmic i productiu de la pesca en tot allò que no sigui activitat extractiva directa. En aquest sentit s’han pronunciat el Tribunal Constitucional i nombrosos dictàmens del Consell Consultiu de les Illes Balears.
D’acord amb l’article 129 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, queden suficientment justificats els principis de bona regulació següents: de necessitat i eficàcia, perquè aquesta norma és l’instrument més adequat per garantir el control de les embarcacions pesqueres professionals en l’àmbit de les Illes Balears; de proporcionalitat, atès que l’establiment d’un sistema electrònic de localització de vaixells s’ha d’entendre com un desplegament reglamentari del títol XI de la Llei 6/2013, de 7 de novembre, de pesca marítima, marisqueig i aqüicultura a les Illes Balears, relatiu al control i la inspecció en matèria d’ordenació del sector pesquer; de seguretat jurídica, perquè es tracta d’una norma que s’insereix amb caràcter estable en el marc normatiu autonòmic; de transparència, en relació amb el qual s’ha de destacar la participació ciutadana abans del procés d’elaboració de la norma i durant el mateix procés; i, finalment, d’eficiència, atès que la iniciativa normativa no implica càrregues administratives innecessàries.
En darrer terme, aquest Decret queda emparat també pel Decret 24/2015, de 7 d’agost, pel qual s’estableixen les competències i l’estructura orgànica bàsica de les conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
Durant el tràmit d’elaboració d’aquesta norma s’han consultat les entitats representatives dels sectors afectats, els consells insulars i el Consell Pesquer de les Illes Balears, i se n’ha donat compte a la Comissió Europea mitjançant la Secretaria General de Pesca del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.
Per tot això, a proposta del conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, d’acord amb el Consell Consultiu de les Illes Balears i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de dia 15 de febrer de 2019, dict el següent
DECRET
Article 1
Objecte i àmbit d’aplicació
1. Aquest Decret té per objecte l’establiment i la regulació d’un sistema electrònic de localització de vaixells, denominat Sistema de Localització i Seguiment d’Embarcacions Pesqueres de les Illes Balears (SLSEPIB).
2. L’àmbit d’aplicació d’aquest Decret són les embarcacions pesqueres professionals amb port base a les Illes Balears.
Article 2
Sistema de Localització i Seguiment d’Embarcacions Pesqueres de les Illes Balears
1. El Sistema de Localització i Seguiment d’Embarcacions Pesqueres de les Illes Balears és el sistema electrònic de localització d’embarcacions emprat per l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per al seguiment de les activitats de la flota pesquera professional balear.
2. L’SLSEPIB és gestionat per la Direcció General de Pesca i Medi Marí, que du a terme, al seu càrrec, la incorporació progressiva al sistema dels vaixells pesquers amb port base a la comunitat autònoma de les Illes Balears.
3. Aquesta incorporació s’ha de dur a terme mitjançant resolució del director general de Pesca i Medi Marí, i s’ha de materialitzar mitjançant la instal·lació d’un dispositiu de localització a bord de cada vaixell, anomenat Caixa Verda.
4. Els criteris de prioritat als efectes d’incorporació a l’SLSEPIB són els següents:
a. En primer lloc, les embarcacions de la modalitat d’arts menors inscrites als cens de qualsevol reserva marina de les Illes Balears.
b. En segon lloc, la resta d’embarcacions de la modalitat d’arts menors.
c. En darrer lloc, les embarcacions de pesca professionals no incloses als dos apartats anteriors.
Article 3
Caixa Verda
1. La Caixa Verda és el dispositiu de localització a bord de cada vaixell que garanteix la transmissió de les dades a intervals regulars:
a) Identificació del vaixell.
b) Posició geogràfica, rumb i velocitat.
c) Data i hora de la posició geogràfica.
2. Les persones responsables dels vaixells pesquers han de facilitar al personal autoritzat per la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca l’execució dels treballs d’instal·lació i manteniment de la Caixa Verda.
3. Les caixes verdes no poden ser objecte de manipulacions no autoritzades ni d’accions que puguin danyar-ne o alterar-ne el funcionament correcte, o que puguin interferir en aquest funcionament.
Article 4
Accés a les dades de l’SLSEPIB
1. La informació generada per l’SLSEPIB ha de ser accessible de forma electrònica per a totes les administracions competents en matèria d’inspecció pesquera.
2. Les empreses pesqueres o titulars de les embarcacions pesqueres professionals tenen accés al sistema pel que fa a les dades pròpies.
3. La informació generada per l’SLSEPIB pot ser emprada en qualsevol tipus de procediment administratiu com a prova de les dades esmentades en l’article 3.1.
Article 5
Infraccions i sancions
L’incompliment de les disposicions relatives a l’SLSEPIB establertes en aquest Decret serà sancionat d’acord amb el títol XI de la Llei 6/2013, de 7 de novembre, de pesca marítima, marisqueig i aqüicultura a les Illes Balears, i d’acord amb el títol V de la Llei 3/2001, de 26 de març, de pesca marítima de l’Estat.
Disposició derogatòria única
Derogació normativa
Queda derogada qualsevol disposició de rang igual o inferior que s’oposi al que estableix aquest Decret.
Disposició final primera
Desplegament normatiu
S’autoritza el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca per dictar les disposicions necessàries per desplegar aquest Decret i, en particular, mitjançant resolució, per establir les dates d’incorporació dels diferents segments de flota a l’SLSEPIB, d’acord amb els criteris de prioritat prevists en l’article 2.4.
Disposició final segona
Entrada en vigor
Aquest Decret entra en vigor l’endemà d’haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Eivissa, 15 de febrer de 2019
|
La presidenta |
El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca |
Francesca Lluch Armengol i Socias |
Vicenç Vidal Matas |
|