Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

CONSELL DE GOVERN

Núm. 3320
Decret 8/2018, 23 de març, pel qual es regula la capacitació lingüística del personal estatutari del Servei de Salut de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L’article 4 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears disposa que la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, té, juntament amb la castellana, el caràcter d’idioma oficial. Ningú no pot ser discriminat per raó de la llengua, i les institucions de les Illes Balears han de prendre les mesures necessàries per assegurar-ne el coneixement i han de crear les condicions que permetin arribar a la igualtat plena de les dues llengües quant als drets dels ciutadans de les Illes Balears.

L’article 2 de la Llei 3/1986, de 29 d’abril, de normalització lingüística a les Illes Balears, estableix que el dret de conèixer i usar la llengua catalana implica poder adreçar-se en català, oralment o per escrit, a l’Administració, als organismes públics i a les empreses públiques i privades. Igualment, en l’article 8 es regula que els ciutadans tenen dret d’usar la llengua catalana, oralment o per escrit, en les seves relacions amb l’Administració pública a la comunitat autònoma.

La mateixa Llei disposa, en l’article 6, que el català, com a llengua pròpia de la comunitat autònoma, ho és també en general de tota l’Administració pública. A més, els articles 9 i 34 fixen que el Govern de les Illes Balears ha d’assegurar l’ús de la llengua catalana en totes les funcions i activitats de tipus administratiu i regular-lo mitjançant disposicions reglamentàries.

En sintonia amb la norma anterior, la disposició addicional cinquena de la Llei 5/2003, de 4 d’abril, de salut de les Illes Balears, disposa que el Servei de Salut de les Illes Balears ha d’adoptar les mesures necessàries per normalitzar l’ús de la llengua catalana en els centres que en depenen.

D’altra banda, la Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l’Estatut marc del personal estatutari dels serveis de salut, preveu la possibilitat que es reguli l’acreditació de coneixements de llengua catalana en els processos de selecció i de mobilitat. En conseqüència, la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears, modificada per la Llei 4/2016, de 6 d’abril, de mesures de capacitació lingüística per a la recuperació de l’ús del català en l’àmbit de la funció pública, estableix el coneixement de la llengua catalana com a requisit per a la selecció i la mobilitat del personal que integra la funció pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears. Cal recordar que la disposició transitòria segona de la Llei 4/2016, de 6 d’abril, disposa que el Govern ha de desplegar reglamentàriament el que preveuen els articles 30.d) i 50.1.f) de la Llei 3/2007, de 27 de març, pel que fa a l’exigència del coneixement de la llengua catalana que s’ha d’acreditar per a l’ingrés i per a l’ocupació de places de personal estatutari del Servei de Salut de les Illes Balears.

Així doncs, com a conseqüència del principi de doble oficialitat lingüística, i amb la finalitat de fer efectiu el dret dels usuaris a ser atesos en les mateixes condicions en qualsevol de les dues llengües oficials, les administracions públiques de les Illes Balears han de garantir la capacitació i l’habilitació lingüístiques necessàries del seu personal, que ha de tenir un nivell de coneixement adequat i suficient de les dues llengües oficials per poder acomplir les funcions pròpies de cada plaça.

El coneixement del castellà s’acredita ordinàriament per mitjà de la titulació oficial que resulta dels diferents nivells de l’educació obligatòria i no cal preveure cap sistema d’acreditació especial, llevat de les persones que no tenen la nacionalitat espanyola. En canvi, l’exclusió del català del sistema educatiu durant un llarg període de temps i la incorporació constant de persones procedents d’altres territoris que no l’han pogut estudiar fan que sigui necessari preveure un sistema perquè el personal al servei de les administracions públiques n’acrediti el coneixement.

D’aquesta manera, el personal pot emprar el català d’acord amb el seu caràcter de llengua pròpia i oficial i es pot garantir plenament el dret dels ciutadans a optar per una o altra llengua oficial en la seva relació amb l’Administració. Igualment, assegurant la bona intercomunicació entre els usuaris i els professionals del sistema de salut es millora la qualitat de l’atenció sanitària.

No obstant això, cal tenir en compte el tradicional dèficit de professionals sanitaris que pateix la sanitat pública balear i, també, l’elevat nombre de personal estatutari temporal procedent de fora del domini lingüístic que actualment presta serveis en els diferents centres i establiments que integren el Servei de Salut de les Illes Balears.

En conseqüència, cal dictar un reglament mitjançant el qual es reguli l’acreditació de coneixements de la llengua catalana per a l’ingrés i per a l’ocupació de places de personal estatutari en el Servei de Salut de les Illes Balears que atengui totes aquestes circumstàncies, així com la proporcionalitat i l’adequació del nivell de coneixements de la llengua que s’exigeixen, en relació amb les funcions que acompleixen les categories sanitàries i les no sanitàries.

Els articles 1 i 2 d’aquest reglament n’estableixen l’objecte i l’àmbit d’aplicació. Cal subratllar que l’àmbit d’aquest Decret s’estén a tots els procediments de provisió de places i llocs de feina de personal estatutari enunciats en els capítols VI i VII de la Llei 55/2003: selecció de personal, promoció interna, promoció interna temporal, provisió de llocs pel sistema de lliure designació, mobilitat per raó del servei, mobilitat voluntària (concursos de trasllats), comissions de serveis i reingressos provisionals.

Els articles 3 i 4 estableixen els nivells de coneixements de llengua catalana que ha d’acreditar el personal del Servei de Salut de les Illes Balears i la forma d’acreditació. Els articles 5 i 6 estableixen previsions específiques per a l’acreditació de la capacitació lingüística, per a casos excepcionals, amb la possibilitat de diferir l’acreditació dels coneixements de llengua catalana per un termini de dos anys, i l’article 7 n’estableix les conseqüències de la manca d’acreditació dins el termini. A més, l’article 8 regula la manera en què el coneixement de la llengua catalana es configura com a mèrit de consideració necessària en tota mena de procediments de provisió.

Per la seva banda, les disposicions addicionals estableixen les funcions del Servei de Planificació Lingüística, l’obligació de promoure i fomentar l’aprenentatge de la llengua pròpia de les Illes Balears, les especificitats per a les categories i especialitats del grup B funcionarial i un règim especial per a les agrupacions professionals, en atenció a les funcions que els corresponen. I les disposicions transitòries estableixen un règim temporal d’aplicació de les normes d’aquest Decret per a les comissions de serveis, les borses de treball, el personal estatutari de gestió i serveis de les categories professionals de la funció administrativa, i per als procediments de mobilitat que afectin el personal estatutari sanitari fix que es convoquin amb anterioritat a l’1 de gener de 2019. Finalment, el Decret consta també d’una disposició derogatòria i quatre de finals, la primera de les quals regula, amb caràcter general, el reingrés al servei actiu del personal funcionari en excedència sense reserva de plaça; la segona preveu l’avaluació dels objectius del Decret, i les altres dues el desplegament i l’entrada en vigor.

Per tot això, amb l’informe previ de la Comissió de Personal de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, una vegada duita a terme i conclosa la negociació prèvia amb les organitzacions sindicals més representatives en l’àmbit sanitari, d’acord amb el Consell Consultiu de les Illes Balears, a proposta de la consellera de Salut, i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de dia 23 de març de 2018,

 

DECRET

Article 1

Objecte

L’objecte d’aquest Decret és regular la capacitació lingüística del personal estatutari del Servei de Salut de les Illes Balears i l’acreditació del coneixement de la llengua catalana en tots els procediments de selecció i provisió de places de personal estatutari en el Servei de Salut de les Illes Balears.

Article 2

Àmbit d’aplicació

1. L’àmbit d’aplicació d’aquest Decret s’estén a tots els procediments de provisió de places de personal estatutari del Servei de Salut regulats en els capítols VI i VII de la Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l’Estatut marc del personal estatuari dels serveis de salut, i s’hi han d’entendre inclosos tots els procediments de selecció i de mobilitat en què pugui participar personal estatutari del Servei de Salut.

La provisió de places del personal estatutari es duu a terme pels procediments de selecció de personal, de promoció interna i de mobilitat, així com per reingrés al servei actiu, d’acord amb el que preveu l’article 29.2 de l’Estatut marc del personal estatutari dels serveis de salut.

Els procediments de selecció tenen per finalitat l’accés a les places bàsiques de les diferents categories i especialitats del personal estatutari del Servei de Salut de les Illes Balears.

2. Les previsions d’aquest Decret també s’han d’aplicar al personal estatutari de caràcter temporal.

3. Aquest Decret no és d’aplicació al personal resident en formació previst en el Reial decret 1146/2006, de 6 d’octubre, pel qual es regula la relació laboral especial de residència per a la formació d’especialistes en ciències de la salut.

Article 3

Nivells de coneixements de llengua catalana que s’han d’acreditar

Per ingressar i ocupar places en els diferents grups de classificació professional corresponents a categories professionals i especialitats de personal estatutari del Servei de Salut de les Illes Balears s’han d’acreditar els coneixements de llengua catalana següents:

 

a) Personal estatutari sanitari:

Grups

Coneixements de llengua catalana

A1, A2 i C1

Certificat de nivell B1 (nivell llindar)

C2

Certificat de nivell A2 (nivell bàsic)

Això no obstant, per a l’accés a la carrera professional del grup C2 s’haurà d’acreditar el coneixement de la llengua catalana de nivell B1 (nivell llindar).

b) Personal estatutari de gestió i serveis de les categories professionals de la funció administrativa:

Categories

Grups

Coneixements de llengua catalana

Grup tècnic de la funció administrativa

A1

Certificat de nivell C1 (nivell de domini funcional efectiu)

Grup de gestió de la funció administrativa

A2

Grup administratiu de la funció administrativa

C1

Grup auxiliar de la funció administrativa

C2

Certificat de nivell B2 (nivell avançat)

c) Personal estatutari de gestió i serveis de la resta de categories professionals i especialitats que no siguin de la funció administrativa:

Grups

Coneixements de llengua catalana

A1, A2, C1

Certificat de nivell B2 (nivell avançat)

C2 i grup d’agrupacions professionals

Certificat de nivell A2 (nivell bàsic)

 

Article 4

Acreditació de coneixements de català

1. El coneixement de la llengua catalana es pot acreditar en cada procediment de provisió mitjançant l’aportació, dins el termini per presentar sol·licituds, del certificat corresponent que acrediti la possessió d’algun dels nivells de coneixements establerts en la normativa vigent, que justifiqui coneixements iguals o superiors als establerts en aquest Decret per accedir als grups i les categories del personal estatutari del Servei de Salut.

2. Els certificats han de ser els expedits per l’Escola Balear d’Administració Pública o els expedits, els reconeguts com a equivalents o els homologats per la Direcció General de Política Lingüística que acreditin posseir el nivell de coneixements esmentat.

Article 5

Previsions específiques per a l’acreditació de la capacitació lingüística

1. En els procediments de provisió que afectin determinades categories i especialitats de personal estatutari sanitari, quan la manca o la insuficiència acreditada de professionals pugui afectar la prestació assistencial o quan l’acompliment de les funcions de la plaça o lloc de feina requereixi una especial qualificació, coneixements i habilitats directives, excepcionalment, si el personal no pot acreditar el nivell de coneixements de llengua catalana corresponent a la plaça o lloc de feina al qual opta, s’admetran les sol·licituds de participació de tots els aspirants, i les persones que resultin adjudicatàries queden obligades a assolir-lo i a acreditar-lo en un termini màxim de dos anys comptadors a partir de la data d’ocupació de la plaça o lloc de feina.

2. En els procediments de selecció de les categories i especialitats de personal sanitari, per a l’accés a la condició de personal estatutari fix, s’admetran les sol·licituds de participació de tots els aspirants, i les persones que superin el procés selectiu assoliran aquesta condició. Això no obstant, al personal que no pugui acreditar el nivell de coneixements de llengua catalana requerit se li assignarà la plaça o el lloc de feina que correspongui, amb caràcter provisional. En aquest cas, queda obligat a assolir el nivell requerit i a acreditar-lo en un termini màxim de dos anys comptadors a partir de la data d’ocupació de la plaça o lloc de feina. En cap cas, no pot suposar la pèrdua de la condició de personal estatutari fix.

3. En els procediments de selecció de les categories de personal sanitari temporal, s’admetran també les sol·licituds de participació de tots els aspirants, i el termini de dos anys per assolir i acreditar el nivell de coneixements de la llengua es computa a partir de la data d’ocupació de la plaça o bé un cop hagi acumulat aquest període de temps de prestació de serveis. Així mateix, s’ha d’establir una preferència pel personal capacitat lingüísticament.

4. L’incompliment de l’obligació establerta en els punts anteriors té els efectes que s’estableixen en l’article 7.

 

Article 6

Previsions específiques per a l’acreditació de la capacitació lingüística en els procediments de mobilitat

1. El personal estatutari fix que no procedeixi del Servei de Salut de les Illes Balears i que participi en un procediment de mobilitat, si no pot acreditar el nivell de coneixements de la llengua catalana corresponent a la plaça o lloc de feina al qual opta, queda obligat a assolir-lo i a acreditar-lo en un termini màxim de dos anys comptadors a partir de la data d’ocupació de la plaça o lloc de feina en el Servei de Salut de les Illes Balears.

2. Igualment, el personal estatutari que es vegi obligat a participar en un procés de mobilitat, perquè es troba en situació de reingrés provisional, si no pot acreditar el nivell mínim de coneixements de català que es regula en aquest Decret, queda obligat a assolir-lo i acreditar-lo en un termini màxim de dos anys comptadors a partir de la data en què ocupi la plaça o lloc de feina en el Servei de Salut de les Illes Balears.

Article 7

Manca d’acreditació de la capacitació lingüística

1. El personal estatutari que es trobi en algun dels supòsits prevists en els articles anteriors que no acrediti la capacitació lingüística corresponent no podrà participar en cap procediment de mobilitat que convoqui el Servei de Salut de les Illes Balears, mentre no pugui acreditar la capacitació lingüística establerta en aquest Decret.

2. Per a l’accés als drets econòmics que comporta la carrera professional a què fa referència l’article 23.1 de la Llei 13/2017, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l’any 2018, s’ha d’acreditar el nivell de coneixement de la llengua catalana previst en aquest Decret.

Article 8

Mèrit de consideració necessària

1. L’acreditació de nivells de coneixements generals de llengua catalana superiors als establerts com a requisits en aquest Decret i també els coneixements de llenguatges d’especialitat s’han de considerar en tot cas com a mèrits de consideració necessària en tota mena de procediments de provisió que es convoquin en l’àmbit del Servei de Salut de les Illes Balears.

2. En els procediments de provisió i de selecció en què s’admetin els aspirants que no acreditin els coneixements de la llengua catalana en aplicació de l’article 5, s’han de valorar com a mèrit de consideració necessària l’acreditació de qualsevol dels nivells de coneixements de llengua catalana, inclosos els inferiors als establerts com a requisits, i els coneixements de llenguatges d’especialitat.

3. Les convocatòries de provisió i de selecció han de preveure la valoració d’aquest mèrit, respectant sempre el principi de proporcionalitat.

Disposició addicional primera

Servei de Planificació Lingüística

1. El Servei de Planificació Lingüística té les funcions d’analitzar les necessitats específiques del sector sanitari públic en matèria lingüística, fer propostes de directrius i actuacions, i coordinar-les entre les diferents gerències, i també tramitar les reclamacions i assessorar els ciutadans en les seves consultes en matèria de drets lingüístics.

2. Aquest Servei ha d’actuar en coordinació i col·laboració amb la Direcció General de Política Lingüística.

Disposició addicional segona

Pla de formació i foment de l’aprenentatge de la llengua

El Servei de Salut de les Illes Balears ha d’aprovar un pla de formació i foment de l’aprenentatge de la llengua, consensuat amb les organitzacions sindicals, que faciliti a tot el personal al seu servei assolir tots els nivells de coneixements de la llengua catalana.

El pla esmentat ha de preveure, a més de la realització de cursos de formació, l’establiment d’un programa d’acollida per als professionals que iniciïn la seva relació amb el Servei de Salut de les Illes Balears sense acreditar el coneixement de la llengua.

Disposició addicional tercera

Categories i especialitats del grup B

Una vegada creades les categories corresponents al grup B del Text refós de la Llei de l’Estatut bàsic de l’empleat públic, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d’octubre, per accedir-hi s’han d’acreditar els coneixements de llengua catalana corresponents al nivell B1 (nivell llindar).

Disposició addicional quarta

Règim especial per a les agrupacions professionals

Al personal de les categories d’agrupacions professionals, atenent les funcions que els corresponen, li serà d’aplicació el règim establert per al personal estatutari sanitari previst en l’article 5 d’aquest Decret.

Disposició transitòria primera

Comissions de serveis

1. El nomenament de personal en comissions de serveis, amb posterioritat a l’entrada en vigor d’aquest Decret, s’ha de regir per les normes de capacitació lingüística que s’hi preveuen.

2. Al personal que, a l’entrada en vigor d’aquest Decret, es trobi en comissió de serveis i no pugui acreditar el nivell de coneixements de la llengua catalana corresponent a la plaça o lloc de feina que ocupa, se li podrà prorrogar la comissió de serveis i quedarà obligat a assolir el nivell i a acreditar-lo en un termini màxim de dos anys comptadors des de la data de la concessió d’aquesta pròrroga.

Disposició transitòria segona

Borses de treball

En els procediments selectius de personal sanitari convocats amb anterioritat a l’entrada en vigor d’aquest Decret que derivin de l’Acord del Consell de Govern de 25 de novembre de 2016 pel qual es ratifica l’Acord de la Mesa Sectorial de Sanitat d’11 de novembre de 2016 pel qual s’aprova el Text refós que regula els procediments de selecció de personal estatutari temporal del Servei de Salut de les Illes Balears per mitjà de la creació de borses úniques de treball per a cada categoria i especialitat, el requisit de coneixements de llengua catalana s’ha d’aplicar quan es publiqui la nova llista en l’actualització corresponent al següent tall de la borsa, de conformitat amb l’article 4.1 de l’Acord esmentat.

Disposició transitòria tercera

Personal estatutari de gestió i serveis de les categories professionals de la funció administrativa

No obstant el que disposa l’article 3.b) d’aquest Decret, en els procediments de provisió i de selecció de places de personal estatutari de gestió i serveis de les categories professionals de la funció administrativa que es duguin a terme durant un termini de dos anys comptadors des de l’entrada en vigor d’aquest Decret, els nivells de coneixements de la llengua catalana exigits seran els prevists en la disposició transitòria segona de la Llei 4/2016, de 6 d’abril.

Disposició transitòria quarta

Personal estatutari sanitari fix del Servei de Salut en els procediments de mobilitat

No obstant el que disposa l’article 6 d’aquest Decret, el personal estatutari sanitari fix del Servei de Salut de les Illes Balears podrà participar en el primer procediment de mobilitat que dugui a terme amb anterioritat a l’1 de gener de 2019, encara que no pugui acreditar el nivell de coneixements corresponent a la seva categoria. En aquest cas, queda obligat a assolir-lo i a acreditar-lo en un termini màxim de dos anys comptadors a partir de la data d’ocupació de la plaça en el Servei de Salut de les Illes Balears, amb les conseqüències previstes en l’article 7. La convocatòria ha d’establir una preferència pel personal capacitat lingüísticament, en el cas d’empat.

Disposició derogatòria única

Derogació de normes

Queden derogades totes les disposicions de rang igual o inferior que entrin en contradicció amb aquesta norma.

Disposició final primera

Reingrés al servei actiu

El personal funcionari en excedència sense reserva de plaça, si no pot acreditar el nivell de llengua catalana corresponent, únicament pot reingressar mitjançant una adscripció provisional en un lloc de feina vacant del seu cos, escala, especialitat o categoria.

Disposició final segona

Caràcter transitori de les previsions contingudes en aquest Decret

En el termini de cinc anys comptadors des de l’entrada en vigor d’aquest Decret, es durà a terme l’avaluació dels efectes sobre la normalització lingüística assolida en l’àmbit sanitari i, en funció dels resultats, es duran a terme les modificacions que es considerin oportunes per avançar en els objectius establerts en la Llei 4/2016, de 6 d’abril, de mesures de capacitació lingüística per a la recuperació de l’ús del català en l’àmbit de la funció pública.

Disposició final tercera

Desplegament

Es faculta el conseller o consellera competent en matèria de sanitat per dictar les disposicions necessàries per desplegar aquest Decret.

Disposició final quarta

Entrada en vigor

Aquest Decret entra en vigor l’endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 23 de març de 2018

La presidenta

La consellera de Salut

Francesca Lluch Armengol i Socias

Patricia Gómez Picard