Secció I. Disposicions generals
CONSELL DE GOVERN
Núm. 2135
Decret 3/2018, de 23 de febrer, pel qual es regulen els títols professionals del sector pesquer de patró costaner polivalent, patró local de pesca i mariner pescador en l’àmbit de les Illes Balears, i es modifiquen el Decret 34/2014, d’1 d’agost, pel qual es fixen els principis generals de la pesca recreativa i esportiva a les aigües interiors de les Illes Balears, i el Decret 5/2015, de 13 de febrer, pel qual es regula el canvi de port base i les autoritzacions d’ús temporal de ports diferents del port base de les embarcacions pesqueres a la comunitat autònoma de les Illes Balears
PREÀMBUL
I
L’entrada en vigor del Conveni internacional sobre normes de formació, titulació i guàrdia per al personal dels vaixells pesquers (STCW-F 1995) el setembre de 2012, amb la pretensió de promoure la seguretat de la vida humana a la mar i la protecció del medi marí, va fer necessari adequar la legislació espanyola a les novetats que el Conveni establia en l’àmbit internacional, la qual cosa es va materialitzar en l’aprovació del Reial decret 36/2014, de 24 de gener, pel qual es regulen els títols professionals del sector pesquer, que, amb el caràcter de norma bàsica en matèria de titulacions del sector pesquer, refon la normativa dispersa existent.
Pel que fa a l’àmbit autonòmic, la normativa que regula les titulacions professionals del sector pesquer està prevista en el Decret 96/1998, de 30 d’octubre, pel qual es regulen les titulacions professionals de patró local de pesca i patró costaner polivalent i l’expedició de targetes professionals nauticopesqueres, i en l’Ordre del conseller d’Economia, Agricultura, Comerç i Indústria de 22 de febrer de 2000 per la qual s’estableix el procediment per a l’obtenció de les targetes d’identitat professional nauticopesqueres.
Amb aquest Decret s’actualitza la normativa d’organització i de procediments per exercir la competència en matèria d’ensenyaments nauticopesquers a les Illes Balears, pel que fa a les titulacions de patró costaner polivalent, patró local de pesca i mariner pescador, que són les més demanades per les característiques geogràfiques de les Illes Balears.
Així mateix, mitjançant una disposició addicional, es modifica el principi general previst en l’article 3.1 del Decret 34/2014, d’1 d’agost, pel qual es fixen els principis generals de la pesca recreativa i esportiva a les aigües interiors de les Illes Balears, ampliant l’abast de la llicència de pesca marítima recreativa individual que habilita per a la pràctica de la pesca marítima recreativa tant des de terra com des d’artefactes flotants, amb l’objectiu de donar cobertura legal a una pràctica generalitzada en els darrers anys.
Finalment, i pel que fa al Decret 5/2015, de 13 de febrer, pel qual es regula el canvi de port base i les autoritzacions d’ús temporal de ports diferents del port base de les embarcacions pesqueres a la comunitat autònoma de les Illes Balears, mitjançant una disposició addicional se’n modifiquen l’article 3.2, per adequar-lo al contingut de l’informe vinculant dels consells insulars, i l’article 6, amb l’addició d’un nou criteri per autoritzar els canvis de port base, que recull la prioritat del dret en el temps.
II
L’article 31.8 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Baleares atorga a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la competència del desplegament legislatiu i l’execució en matèria d’ordenació del sector pesquer. Alhora, l’article 36.2 estableix que correspon a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la competència del desplegament legislatiu i l’execució de l’ensenyament en tota l’extensió, nivells i graus, modalitats i especialitats.
El projecte normatiu s’adequa als principis de bona regulació que preveu l’article 129 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
Finalment, el Decret 24/2015, de 7 d’agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s’estableixen les competències i l’estructura orgànica bàsica de les conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, disposa que la Conselleria de Medi ambient, Agricultura i Pesca exerceix, per mitjà de la Direcció General de Pesca i Medi Marí, la competència en matèria d’ensenyaments nauticopesquers, entre d’altres.
Per tot això, en virtut de l’article 38.1 de la Llei 4/2001, de 14 de març, del Govern de les Illes Balears, d’acord amb el Consell Consultiu, i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de dia 23 de febrer de 2018, dict el següent
DECRET
Article 1
Objecte i àmbit d’aplicació
1. L’objecte d’aquest Decret és regular, amb relació a les titulacions professionals de patró costaner polivalent, patró local de pesca i mariner pescador, els aspectes següents:
a) Els requisits per a l’obtenció de les titulacions.
b) L’autorització dels centres per a la impartició dels cursos, les inspeccions i els exàmens.
c) L’expedició de titulacions.
2. L’àmbit d’aplicació d’aquest Decret és el territori de les Illes Balears.
Article 2
Atorgament de titulacions
Correspon a la Direcció General de Pesca i Medi Marí expedir les titulacions professionals de pesca amb subjecció al que disposa el Reial decret 36/2014, de 24 de gener, pel qual es regulen els títols professionals del sector pesquer.
Article 3
Patró costaner polivalent
1. Per obtenir el títol professional de patró costaner polivalent s’han de complir els requisits següents:
a) Haver complert 18 anys.
b) Disposar d’un certificat oficial, expedit per un centre de reconeixement de conductors (CRC), en el qual se certifiqui l’aptitud psicofísica d’acord amb els requisits exigits per a l’expedició del permís de conduir ordinari, o bé un certificat mèdic expedit per l’Institut Social de la Marina de conformitat amb el que estableix l’article 13 del Reial decret 36/2014.
c) Haver superat un examen, o diversos exàmens, que incloguin, almenys, les matèries que estableixen l’annex 1 d’aquest Decret i l’annex I del Reial decret 36/2014.
d) Haver prestat servei a la secció pont de vaixells pesquers d’eslora no inferior a dotze metres durant un període d’embarcament d’almenys dos anys. Per al còmput d’aquest període s’accepten fins a divuit mesos d’embarcament efectuats amb anterioritat a l’examen.
e) Efectuar un període d’embarcament de sis mesos al servei de màquines d’un vaixell civil.
2. El títol professional de patró costaner polivalent atorga les atribucions que estableix l’article 8.2 del Reial decret 36/2014.
Article 4
Patró local de pesca
1. Per obtenir el títol professional de patró local de pesca s’han de complir els requisits següents:
a) Haver complert 18 anys.
b) Disposar d’un certificat oficial, expedit per un centre de reconeixement de conductors (CRC), en el qual se certifiqui l’aptitud psicofísica d’acord amb els requisits exigits per a l’expedició del permís de conduir ordinari, o bé un certificat mèdic expedit per l’Institut Social de la Marina de conformitat amb el que estableix l’article 13 del Reial decret 36/2014.
c) Haver superat un examen, o diversos exàmens, que incloguin, almenys, les matèries que estableixen l’annex 1 d’aquest Decret i l’annex II del Reial decret 36/2014.
d) Haver prestat servei en vaixells pesquers o auxiliars de pesca o aqüicultura durant un període de divuit mesos, dels quals almenys sis mesos s’han d’haver duit a terme a la secció pont de vaixells pesquers amb posterioritat a la superació de la prova d’aptitud. Els dotze mesos restants es poden prestar amb anterioritat a la prova esmentada, i se n’han de complir almenys sis a la guàrdia de màquines.
2. El títol professional de patró local de pesca atorga les atribucions que estableix l’article 9.2 del Reial decret 36/2014.
Article 5
Mariner pescador
1. Per obtenir el títol professional de mariner pescador s’han de complir els requisits següents:
a) Haver complert 16 anys.
b) Estar en possessió d’un certificat, expedit per un centre docent autoritzat o per l’autoritat pesquera, que acrediti que s’ha superat satisfactòriament un curs de formació o una prova d’aptitud sobre els coneixements teòrics i pràctics que estableixen l’annex 1 d’aquest Decret i l’annex III del Reial decret 36/2014.
2. El títol professional de mariner pescador atorga les atribucions que estableix l’article 12.3 del Reial decret 36/2014.
Article 6
Requisits per obtenir l’autorització de centre formatiu
1. Els ensenyaments corresponents a les titulacions de patró costaner polivalent, patró local de pesca i mariner pescador únicament poden ser impartits per centres o entitats prèviament autoritzats per la Direcció General de Pesca i Medi Marí. Per obtenir aquesta autorització, les entitats han de presentar a la Direcció General de Pesca i Medi Marí, mitjançant qualsevol dels registres que estableix l’article 16.4 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, una sol·licitud d’acord amb el model de l’annex 3 d’aquest Decret, juntament amb la documentació següent:
a) Denominació del curs o dels cursos i règim en què se sol·licitaran i s’impartiran.
b) Designació del director responsable.
c) Professorat que impartirà el curs i titulació acadèmica corresponent d’acord amb l’article 9 d’aquest Decret.
d) Dates de inici i acabament i horaris prevists per als exàmens.
e) Nombre d’alumnes previst.
f) Declaració que es disposa del material necessari per a les pràctiques que figuren en l’annex 4 d’aquest Decret i per als exàmens corresponents.
g) Programa de les matèries desenvolupat.
h) Declaració responsable que les instal·lacions de què disposa el centre són adequades per impartir el curs.
i) Escriptura de constitució i CIF de l’entitat.
j) Acreditació del nomenament i DNI de l’administrador.
k) Còpia de la pòlissa d’assegurança de responsabilitat civil relativa a les instal·lacions on es duran a terme les activitats i de la pòlissa d’assegurança d’accidents i responsabilitat civil que cobreixi els alumnes, o compromís escrit de contractar-les abans que comenci el curs lectiu.
2. La Direcció General de Pesca i Medi Marí ha de dictar una resolució per la qual s’autoritzi, si pertoca, el centre o l’entitat interessada a impartir la formació requerida per obtenir un títol professional maritimopesquer.
Article 7
Inspecció dels centres
1. La Direcció General de Pesca i Medi Marí pot dur a terme les inspeccions necessàries per comprovar el compliment dels requisits que estableixen l’article 6 d’aquest Decret i els articles 14 i 17 del Reial decret 36/2014.
2. Si es comprova l’incompliment d’algun requisit exigible o si els requisits es modifiquen de manera substancial durant el desenvolupament de les activitats, la Direcció General de Pesca i Medi Marí pot suspendre provisionalment el curs i atorgar un termini per esmenar les causes que han provocat l’adopció d’aquesta mesura.
3. La suspensió es pot elevar a definitiva si s’imposa com a mesura accessòria de la sanció que pertoqui o bé quan no s’esmenin les causes que hagin provocat la suspensió provisional.
Article 8
Impartició dels cursos
Els ensenyaments que condueixen a l’obtenció dels títols professionals de pesca que es regulen en aquest Decret es poden impartir en règim presencial i a distància.
Article 9
Professorat dels cursos
Els professors de cada secció han de disposar d’unes atribucions superiors a les que permeti la titulació del curs que s’ha d’impartir, amb l’especialitat de pont i màquines, segons el cas, o ser diplomats, llicenciats o graduats en els estudis de marina civil respectius, i poden ser auxiliats per altre personal especialitzat.
Article 10
Convocatòria d’exàmens
1. El director general de Pesca i Medi Marí ha de dictar les resolucions de convocatòries d’exàmens teòrics i pràctics dels títols de patró costaner polivalent, patró local de pesca i mariner pescador, d’acord amb les matèries que estableixen els annexos I, II i III del Reial decret 36/2014 i les matèries complementàries que recull l’annex 1 d’aquest Decret.
2. A més de les accions formatives presencials, la Direcció General de Pesca i Medi Marí pot convocar proves lliures per als exàmens de patró local de pesca, patró costaner polivalent i mariner pescador.
3. Les convocatòries d’exàmens teòrics i pràctics han de fixar el següent:
a) Els llocs i les dates en què s’han de dur a terme.
b) Els membres que componen el tribunal qualificador.
c) El termini per formalitzar les sol·licituds.
d) La documentació que s’ha de presentar.
e) El procediment que s’ha de seguir fins a la publicació definitiva de les qualificacions obtingudes.
Article 11
El tribunal
El tribunal avaluador ha d’actuar com un òrgan col·legiat, d’acord amb el que disposa la secció tercera del capítol II de la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic, i s’ha d’ajustar a les prescripcions següents:
a) El president ha de ser un representant de la Direcció General de Pesca i Medi Marí.
b) El secretari ha de ser un funcionari de la Direcció General de Pesca i Medi Marí.
c) Almenys hi ha d’haver un vocal, que ha de ser designat pel president del tribunal entre els funcionaris de l’Administració de la Comunitat Autònoma amb titulació acadèmica o professional marítima de les seccions pont, màquines o comunes. Si és necessari, es pot designar un vocal entre persones expertes en matèria marítima, encara que no tenguin vinculació amb la Comunitat Autònoma.
d) S’han de designar sengles suplents per al president, el secretari i els vocals.
e) El tribunal pot designar personal col·laborador per a les actuacions auxiliars.
f) Els membres del tribunal i el personal col·laborador tenen dret a percebre les indemnitzacions que prevegi la legislació vigent.
g) Perquè la constitució del tribunal examinador sigui vàlida, és necessària l’assistència de tres dels seus components, i és preceptiva la presència del president i del secretari.
Article 12
Condicions d’accés
1. Per presentar-se a l’examen de mariner pescador cal tenir 16 anys com a mínim, i per presentar-se als de patró local de pesca i patró costaner polivalent, 18 anys com a mínim.
2. Les persones interessades a presentar-se a l’examen han de tramitar una preinscripció per via telemàtica per mitjà d’un formulari disponible a la pàgina web de la Direcció General de Pesca i Medi Marí i pagar les taxes corresponents vigents en el moment de formalitzar la inscripció. El dia de l’examen, si escau, s’ha de lliurar al tribunal avaluador una fotocòpia del DNI i el resguard acreditatiu del pagament de les taxes.
Article 13
Criteris d’avaluació
El tribunal ha d’avaluar els coneixements teòrics i pràctics que la persona interessada acrediti a les proves d’acord amb el programa i els criteris d’avaluació que s’estableixen en els annexos 1 i 2 d’aquest Decret.
Article 14
Documentació necessària per a l’expedició de les titulacions
Per obtenir la titulació cal presentar a la Direcció General de Pesca i Medi Marí, mitjançant qualsevol dels registres que estableix l’article 16.4 de la Llei 39/2015, la documentació següent:
1. Per a les titulacions de patró costaner polivalent i patró local de pesca:
a) Imprès de sol·licitud segons el model de l’annex 5 d’aquest Decret.
b) Fotocòpia del DNI, si el sol·licitant és ciutadà espanyol, o del passaport o d’un document equivalent acompanyat del NIE, si no ho és.
c) Fotocòpia compulsada de la titulació acadèmica o dels certificats dels exàmens.
d) Justificant d’ingrés de la taxa corresponent.
e) Fotografia de mida de passaport, amb el cap descobert i sense ulleres fosques.
f) Certificat oficial, expedit per un centre de reconeixement de conductors (CRC), en el qual se certifiqui l’aptitud psicofísica d’acord amb els requisits exigits per a l’expedició del permís de conduir ordinari, o bé un certificat mèdic expedit per l’Institut Social de la Marina de conformitat amb el que estableix l’article 13 del Reial decret 36/2014.
g) Fotocòpia de la llibreta marítima, que inclogui els assentaments d’embarcament i desembarcament.
h) Declaració segons el model que preveu l’annex IV del Reial decret 36/2014, que indiqui els vaixells en què s’ha prestat servei.
i) Certificat segons el model de l’annex V del Reial decret 36/2014 per a cadascun dels vaixells en què s’hagi prestat servei, signat pel capità o pel representant de l’empresa naviliera.
En cas de realitzar el tràmit telemàtic, no cal presentar els documents que indiquen les lletres a i d anteriors.
2. Per a la titulació de mariner pescador:
a) Imprès de sol·licitud segons el model de l’annex 5 d’aquest Decret.
b) Fotocòpia del DNI, si el sol·licitant és ciutadà espanyol, o del passaport o d’un document equivalent acompanyat del NIE, si no ho és.
c) Fotocòpia compulsada de la titulació acadèmica o dels certificats dels exàmens.
d) Justificant d’ingrés de la taxa corresponent.
e) Fotografia de mida de passaport, amb el cap descobert i sense ulleres fosques.
En cas de realitzar el tràmit telemàtic, no cal presentar els documents que indiquen les lletres a i d anteriors.
Article 15
Tràmits relatius a les titulacions que regula el Reial decret 36/2014
1. Correspon a la Direcció General de Pesca i Medi Marí tramitar l’expedició, el reconeixement, la revalidació, la renovació, el bescanvi i les convalidacions, i també la resta de tràmits que pertoquin, dels títols professionals de pesca que recull el Reial decret 36/2014, d’acord amb les facultats que té atribuïdes.
2. Per a aquests tràmits, s’ha de presentar a la Direcció General de Pesca i Medi Marí, mitjançant qualsevol dels registres que estableix l’article 16.4 de la Llei 39/2015 o de manera telemàtica, una sol·licitud normalitzada de titulacions professionals nauticopesqueres segons el model de l’annex 5 d’aquest Decret, juntament amb la documentació que correspongui.
Disposició addicional primera
Modificació del Decret 5/2015, de 13 de febrer, pel qual es regula el canvi de port base i les autoritzacions d’ús temporal de ports diferents del port base de les embarcacions pesqueres a la comunitat autònoma de les Illes Balears
Es modifica l’article 3.2 del Decret 5/2015, que queda redactat de la manera següent:
2. Quan la sol·licitud d’ús temporal impliqui un canvi d’illa, la Direcció General de Pesca i Medi Marí ha de sol·licitar, preceptivament, un informe vinculant, en l’àmbit de les seves competències, als consells insulars de les illes d’arribada i de sortida.
S’afegeix un punt 4 a l’article 6 del Decret 5/2015, que queda redactat de la manera següent:
4. En el supòsit que més d’una embarcació demani el canvi al mateix port i no hi hagi prou amarraments, els criteris per autoritzar aquests canvis són els següents:
1r. Habitualitat al port de destinació.
2n. Procedència de la mateixa illa.
3r. Més distància entre el port de destinació i el port base.
4t. Data i hora d’entrada de la sol·licitud en la forma que preveu l’article 16 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
Disposició addicional segona
Modificació del Decret 34/2014, d’1 d’agost, pel qual es fixen els principis generals de la pesca recreativa i esportiva a les aigües interiors de les Illes Balears
Es modifica l’article 3.1 del Decret 34/2014, que queda redactat de la manera següent:
1. La llicència de pesca marítima recreativa individual és el document administratiu nominal, individual i intransferible que autoritza la pràctica de la pesca recreativa des de terra o des d’artefactes flotants com piragües, caiacs, patins de pedals i similars.
Disposició derogatòria única
Normativa derogada
Queden derogades totes les normes del mateix rang que aquest Decret, o d’un rang inferior, que s’oposin al que s’hi preveu i, en particular, el Decret 96/1998, de 30 d’octubre, pel qual es regulen les titulacions professionals de patró local de pesca i patró costaner polivalent i l’expedició de targetes professionals nauticopesqueres, i l’Ordre del conseller d’Economia, Agricultura, Comerç i Indústria de 22 de febrer de 2000 per la qual s’estableix el procediment per a l’obtenció de les targetes d’identitat professional nauticopesqueres.
Disposició final única
Entrada en vigor
Aquest Decret entra en vigor l’endemà d’haver estat publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Palma, 23 de febrer de 2018
|
La presidenta |
El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca |
Francesca Lluch Armengol i Socias |
Vicenç Vidal Matas |
|
ANNEX 1
Coneixements requerits per obtenir les titulacions de mariner pescador, patró local de pesca i patró costaner polivalent
Els cursos per impartir els coneixements necessaris per obtenir les titulacions de patró costaner polivalent, patró local de pesca i mariner pescador han de complir com a mínim els requisits formatius que estableixen els annexos I, II i III del Reial decret 36/2014, de 24 de gener, pel qual es regulen els títols professionals del sector pesquer. Addicionalment, i per a cadascuna de les titulacions, s’han de tenir en compte les especificacions següents:
— Patró costaner polivalent: s’hi ha d’afegir un apartat relatiu a la pràctica de la pesca responsable i sostenible, i a la manipulació i la conservació dels productes de la pesca, d’una durada de 10 hores en total. El curs ha de tenir una durada mínima de 610 hores.
— Patró local de pesca: s’hi ha d’afegir un apartat relatiu a la pràctica de la pesca responsable i sostenible, i a la manipulació i la conservació dels productes de la pesca, d’una durada de 6 hores. El curs ha de tenir una durada mínima de 256 hores.
— Mariner pescador: s’hi ha d’afegir un apartat relatiu a la pràctica de la pesca responsable i sostenible, i a la manipulació i la conservació dels productes de la pesca, d’una durada de 4 hores. El curs ha de tenir una durada mínima de 27 hores.
ANNEX 2
Criteris d’avaluació per a les proves de capacitació de les titulacions de mariner pescador, patró local de pesca i patró costaner polivalent
1. Secció de pont
Per superar el mòdul cal aprovar un examen teòric i un examen pràctic d’acord amb el programa establert. L’examen teòric ha de consistir en 60 preguntes de tipus test amb respostes múltiples, i l’examen pràctic, en un problema de navegació sobre una carta nàutica, un exercici d’identificació de perills i una prova de muntatge i reparació d’arts.
2. Secció de màquines
Per superar el mòdul cal aprovar un examen teòric i un examen pràctic d’acord amb el programa establert. L’examen teòric ha de consistir en 40 preguntes de tipus test amb respostes múltiples, i l’examen pràctic, en la identificació i el coneixement de la funció de diversos elements principals d’un motor dièsel marí i en la resolució de supòsits de manteniment de motors i circuits elèctrics d’acord amb el programa establert.
3. Secció comuna a pont i a màquines
Per superar el mòdul cal aprovar un examen teòric i un examen pràctic d’acord amb el programa establert. L’examen teòric ha de consistir en 40 preguntes de tipus test amb quatre possibles respostes, i l’examen pràctic, en 10 preguntes de tipus test amb quatre possibles respostes relatives a diversos supòsits de seguretat marítima, pràctiques de treball segures a bord i primers auxilis.
4. Mariner pescador
L’examen ha de consistir en 40 preguntes de tipus test amb respostes múltiples d’acord amb el programa que estableix l’annex 1 d’aquest Decret. D’aquestes 40 preguntes, 28 han de ser de nàutica i 12, de pesca.