Secció I. Disposicions generals
CONSELL DE GOVERN
Núm. 12616
Decret 50/2017, de 10 de novembre, pel qual es regula la composició, les funcions i el règim intern del Consell de la Indústria de les Illes Balears
L’article 149.1.13 de la Constitució espanyola estableix que l’Estat té competència exclusiva sobre les bases i la coordinació de la planificació general de l’activitat econòmica, de la qual l’activitat industrial n’és una part.
De conformitat amb el que disposa l’article esmentat en el paràgraf anterior, es va aprovar la Llei 21/1992, de 16 de juliol, d’indústria, per la qual s’estableixen les bases de l’ordenació del sector industrial, així com els criteris de coordinació entre les administracions públiques.
D’altra banda, l’article 30.34 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, segons la redacció de la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, preveu que la Comunitat Autònoma té competències exclusives en matèria d’indústria, sens perjudici del que determinin les normes de l’Estat per raons de seguretat, sanitàries o d’interès militar i les normes relacionades amb les indústries subjectes a la legislació de mines, hidrocarburs o energia nuclear, i en la seguretat de les instal·lacions, dels processos i dels productes industrials, d’acord amb les bases i l’ordenació de l’activitat econòmica general. Així mateix, ha assumit com a competències exclusives el foment del desenvolupament econòmic i la promoció de la competència (apartats 21 i 42 de l’article 30, respectivament), aspectes en els quals està de nou implicada l’activitat industrial.
Recentment ha entrat en vigor la Llei 4/2017, de 12 de juliol, d’indústria de les Illes Balears, que estableix el marc normatiu regulador de l’exercici i foment de l’activitat industrial a les Illes Balears dins uns paràmetres de seguretat, qualitat i responsabilitat social empresarial.
Una de les novetats de la Llei 4/2017 és la creació del Consell de la Indústria de les Illes Balears com a òrgan col·legiat , amb funcions consultives i d’assessorament de l’Administració de la Comunitat Autònoma en relació amb la política industrial.
El Consell de la Indústria de les Illes Balears té com a finalitats estimular el consens i la unitat d’acció en matèria de política industrial i coordinar els interessos públics i privats que hi conflueixen.
L’article 13 de la Llei 4/2017 regula la creació, els sectors que hi han d’estar representats i les funcions mínimes del Consell de la Indústria de les Illes Balears, i estableix que la composició i el funcionament de l’òrgan s’han de determinar reglamentàriament, així com les altres funcions que es considerin oportunes. Així mateix, estableix que el reglament de funcionament ha de garantir la participació telemàtica i amb plens efectes de tots els seus membres.
També s’estableix que es poden crear comissions especialitzades, temàtiques, sectorials o territorials.
Aquest Decret concreta la composició, les funcions i el règim intern del Consell de la Indústria de les Illes Balears amb la màxima agilitat i simplificació possibles. Per tant, es dicta per desplegar l’article 13 de la Llei 4/2017, de 12 de juliol, d’indústria de les Illes Balears, i d’acord amb el que s’estableix en l’article 17 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i en l’article 7 de la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic.
Així mateix, aquest Decret es dicta en l’exercici de la potestat reglamentària que correspon al Govern d’acord amb els articles 19.5 i 38.1 de la Llei 4/2001, de 14 de març, del Govern de les Illes Balears, en relació amb l’article 19.1 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
D’acord amb el que estableix l’article 18.7 de la Llei 5/2010, de 16 de juny, reguladora del Consell Consultiu de les Illes Balears, no és necessària la consulta preceptiva a aquest òrgan, atès que el contingut d’aquest Decret és de caràcter organitzatiu.
Segons el que estableix l’article 33.2 de la Llei 4/2001, de 14 de març, del Govern de les Illes Balears, és atribució de les conselleres i dels consellers preparar i presentar al Govern els avantprojectes de llei i els projectes de decret relatius a qüestions pròpies de la seva conselleria.
Per tot això, a proposta del conseller de Treball, Comerç i Indústria, i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió del dia 10 de novembre de 2017,
DECRET
Article 1
Objecte
Aquest Decret té per objecte establir la composició, les funcions i el règim intern del Consell de la Indústria de les Illes Balears (en endavant, el Consell), creat en la Llei 4/2017, de 12 de juliol, d’indústria de les Illes Balears.
Article 2
Finalitats i adscripció del Consell
1. El Consell té com a finalitats estimular el consens i la unitat d’acció en matèria de política industrial i coordinar els interessos públics i privats que hi conflueixen.
2. A efectes administratius i sense dependència jeràrquica, el Consell està adscrit a la conselleria competent en matèria de política industrial, la qual li ha de proporcionar els mitjans materials, el suport tècnic i el personal necessaris per al seu funcionament.
Article 3
Composició del Consell
1. El Consell té la composició següent:
a) President o presidenta: la persona titular de la conselleria competent en matèria de política industrial, o la persona que delegui.
b) Vicepresident o vicepresidenta: la persona titular de la direcció general competent en matèria de política industrial, o la persona que delegui.
c) Secretari o secretària: un funcionari o funcionària del departament jurídic de la conselleria competent en matèria de política industrial que, com a mínim, ha de ser cap de servei, designat pel president o presidenta. El secretari o secretària té veu però no vot.
d) Vocals:
— 1 persona en representació de les associacions i organitzacions més representatives, amb implantació en l’àmbit de les Illes Balears, que tenguin com a finalitat principal la protecció del medi ambient.
— 2 persones en representació de les organitzacions sindicals més representatives del sector de la indústria a les Illes Balears.
— 1 persona en representació de la Confederació d’Associacions Empresarials de Balears (CAEB).
— 1 persona en representació de la Confederació de la Petita i Mitjana Empresa de Balears (PIMEB).
— 1 representant de les federacions de municipis.
— 1 persona en representació de cada un dels cinc ajuntaments de municipis amb més aportació al valor afegit brut total de les Illes Balears.
— 1 persona en representació del Consell Insular de Mallorca.
— 1 persona en representació del Consell Insular de Menorca.
— 1 persona en representació del Consell Insular d’Eivissa.
— 1 persona en representació del Consell Insular de Formentera.
— 1 persona en representació del Col·legi Oficial de Perits i Enginyers Tècnics Industrials amb implantació en l’àmbit de les Illes Balears.
— 1 persona en representació del Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials Superiors amb implantació en l’àmbit de les Illes Balears.
— 4 persones en representació de les associacions del sector industrial a les Illes Balears.
— 1 persona en representació de la Universitat de les Illes Balears.
— 1 persona en representació de cada una de les conselleries competents en matèria de medi ambient, en matèria de territori i en matèria d’innovació.
— 3 persones que siguin funcionaris o funcionàries del cos facultatiu de la direcció general competent en matèria de política industrial.
2. Els membres del Consell són nomenats per la persona titular de la conselleria competent en matèria d’indústria, a proposta de les diferents institucions i organitzacions representatives. La proposta ha d’incloure els vocals titulars i els seus suplents, per al seu nomenament com a tals.
3. El president o presidenta del Consell pot convocar a les reunions, amb veu però sense vot, les persones que pels seus coneixements, experiència i activitats professionals puguin contribuir a un millor desenvolupament de les tasques del Consell.
4. En el si del Consell, s’ha de procurar una composició equilibrada quant al gènere, d’acord amb el que s’estableix en la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d’igualtat de dones i homes, i en la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes.
Article 4
Suplències
1. En cas d’absència, vacant, malaltia o una altra causa legal, el president o presidenta del Consell ha de ser substituït pel vicepresident o vicepresidenta.
2. Els membres suplents han d’assistir a les reunions del Consell en cas d’absència, vacant o malaltia dels membres titulars.
3. El secretari o secretària ha de ser substituït per un altre funcionari amb les mateixes característiques, nomenat pel president o presidenta.
Article 5
Funcions del Consell
1. Corresponen al Consell les funcions següents:
a) Conèixer i emetre informes sobre els projectes de reglaments amb incidència en matèria de política industrial, així com de les seves modificacions.
b) Proposar l’adopció de mesures per a la promoció i el desenvolupament de la indústria de les Illes Balears.
c) Informar sobre els plans i els programes amb incidència en el sector industrial de les Illes Balears, així com sobre els projectes industrials estratègics.
d) Informar sobre tots els assumptes en matèria de política industrial que la conselleria competent en la matèria sotmeti a la seva consideració.
e) Emetre informes i efectuar propostes en matèria de política industrial, a iniciativa pròpia o per donar resposta a les demandes del sector.
f) Impulsar la comunicació i la coordinació entre la iniciativa pública i la privada.
g) Crear, si escau, comissions especialitzades, temàtiques, sectorials o territorials, en els termes indicats en l’article 6.
h) Qualsevol altra funció que la persona titular de la conselleria competent en matèria de política industrial li encomani expressament.
2. Els informes del Consell són preceptius i no vinculants.
Article 6
Comissions especialitzades, temàtiques, sectorials o territorials
1. Quan el Consell ho estimi convenient, i sempre de manera motivada, podrà crear comissions especialitzades, temàtiques, sectorials o territorials (en endavant, comissions), que han de ser presidides per un membre del Consell designat per aquest. Les comissions tenen el caràcter d’òrgans col·legiats amb funcions tècniques.
2. La composició i les funcions de cada una de les comissions han de ser establertes pel Consell en el moment de la seva constitució. Els vocals de les comissions poden ser membres del Consell, personal al servei de les administracions públiques o persones amb coneixements o experiència en les matèries de cada comissió. En el moment de constituir cada comissió, el Consell n’ha de fixar el nombre de vocals i els ha de nomenar.
3. Com a secretari o secretària de les comissions pot actuar un vocal de la mateixa comissió o una persona al servei de la conselleria amb competències en matèria de política industrial, designada en el moment de la seva constitució.
Article 7
Funcionament i règim intern del Consell i de les comissions
1. El Consell s’ha de reunir, després de la convocatòria prèvia del president o presidenta, en sessió ordinària, com a mínim una vegada a l’any, o bé, en sessió extraordinària, a iniciativa del president o presidenta, totes les vegades que siguin necessàries per al compliment eficaç de les seves funcions, o quan ho sol·licitin com a mínim tres dels seus membres o alguna de les comissions especialitzades. La convocatòria s’ha de fer amb una antelació mínima de set dies.
2. Les convocatòries de les sessions, tant ordinàries com extraordinàries, s’han de notificar preferentment per correu electrònic, a les direccions facilitades per les persones integrants. En les convocatòries hi ha de constar l’ordre del dia, així com la documentació necessària per a la seva deliberació, quan sigui possible, i les condicions en què se celebrarà la sessió, el sistema de connexió i, si escau, els llocs en què estiguin disponibles els mitjans tècnics necessaris per assistir a la reunió i participar-hi.
3. A l’ordre del dia de les sessions ordinàries s’hi ha d’incloure l’aprovació de les actes de les sessions anteriors que estiguin pendents i un apartat de torn obert de paraules.
4. El Consell s’ha de considerar constituït vàlidament quan hi concorrin, en primera convocatòria, com a mínim, la meitat més un dels membres que el componen. S’ha de preveure una segona convocatòria per a mitja hora després de la primera, en la qual és suficient, per a la vàlida constitució de l’òrgan, l’assistència d’una tercera part dels membres. En tot cas, per a la vàlida constitució d’aquest òrgan, és necessària la presència del president o presidenta i del secretari o secretària, o de les persones que els substitueixin. Els acords del Consell s’han d’adoptar per majoria de vots, amb el vot de qualitat del president o presidenta, en cas d’empat.
5. Les comissions s’han de reunir com a mínim una vegada a l’any i sempre que sigui necessari per complir les seves funcions.
6. El Consell i les comissions poden establir les seves pròpies normes de funcionament, amb subjecció al que s’estableix en aquest Decret.
Article 8
Règim jurídic
En allò que no preveuen aquest Decret ni les normes de funcionament pròpies, és d’aplicació el que disposen en matèria d’òrgans col·legiats la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic.
Disposició final única
Entrada en vigor
Aquest Decret entra en vigor l’endemà d’haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Palma, 10 de novembre de 2017
|
La presidenta |
El conseller de Treball, Comerç i Indústria |
Francesca Lluch Armengol i Socias |
Iago Negueruela i Vázquez |
|