Secció I. Disposicions generals
CONSELL DE GOVERN
Núm. 4953
Decret 22/2017, de 12 de maig, pel qual es regulen els premis del turisme de les Illes Balears
El turisme es configura com l’activitat que més repercussió en termes de renda, ocupació i activitat genera a les Illes Balears, i constitueix, sens dubte, el principal recurs de les illes.
L’article 1.2 de la Llei 8/2012, de 19 de juliol, del turisme de les Illes Balears, fixa les finalitats d’aquesta Llei:
a. Impulsar el turisme sostenible com el principal sector estratègic de l’economia de les Illes Balears, generador d’ocupació i de desenvolupament econòmic.
b. Promocionar les Illes Balears com a destinació turística de referència a la mar Mediterrània, atesa la seva singularitat insular i la seva realitat cultural, mediambiental, econòmica i social, impulsant la desestacionalització i potenciant els valors propis d’identitat de la comunitat balear.
c. Promocionar Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera com a marques turístiques i garantir-los un tractament que n’asseguri la màxima difusió interior i exterior.
d. Millorar la competitivitat del sector turístic mitjançant la incorporació de criteris d’ordenació i planificació, d’innovació, de professionalització, d’especialització dels recursos humans i de garantia de la qualitat turística, que millorin la rendibilitat de la indústria turística balear sense desatendre la sostenibilitat del creixement i la màxima protecció mediambiental.
e. Erradicar la competència deslleial i l’oferta il·legal o clandestina.
f. Promocionar la investigació, el desenvolupament i la innovació tecnològica com a prioritats que impulsin el progrés del sector turístic a la comunitat autònoma de les Illes Balears.
g. Defensar i protegir els usuaris dels serveis turístics.
h. Fomentar la diversificació de l’oferta turística.
i. Millorar l’accessibilitat dels recursos i els serveis turístics.
j. Protegir, conservar i difondre els recursos turístics d’acord amb els principis de desenvolupament sostenible i de qualitat mediambiental.
En aquest marc, amb l’objectiu de difondre, reconèixer i incentivar les bones pràctiques del sector en matèria de sostenibilitat, de responsabilitat social corporativa, d’innovació i recerca, i d’incentivació de la creació de noves experiències, i en reconeixement dels qui desenvolupen una labor destacada, un esforç i una dedicació en favor del turisme a la comunitat autònoma de les Illes Balears, es considera adequat i favorable el reconeixement institucional de les iniciatives, propostes i actuacions que apostin per la viabilitat, la innovació i la sostenibilitat del producte turístic de les Illes Balears, atès que tot això contribueix a reforçar la qualitat, la competitivitat, l’emprenedoria i la capacitat d’atracció de les Illes Balears com a destinació turística, i a promoure les Illes Balears tant a escala nacional com internacional.
D’acord amb això, el Govern de les Illes Balears té interès a instaurar, de manera permanent i amb caràcter anual, els premis del turisme de les Illes Balears, l’atorgament dels quals coincidirà, en la mesura que sigui possible, amb la celebració, el mes de setembre, del Dia Mundial del Turisme. El guardó, merament honorífic, pretén reconèixer en cada categoria l’esforç i la dedicació de persones, empreses i institucions, tant públiques com privades, a favor del turisme, i servir d’instrument per estimular comportaments professionals i iniciatives que contribueixin a millorar la imatge turística de les Illes Balears i dels seus serveis turístics.
L’article 86 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, en la redacció de la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, estableix que correspon al Govern de les Illes Balears, en les matèries de la seva competència, l’exercici de l’activitat de foment, sens perjudici de l’activitat que correspongui a l’Estat. D’altra banda, l’apartat 15 de l’article 19 de la Llei 4/2001, de 14 de març, del Govern de les Illes Balears, atribueix al Consell de Govern la concessió d’honors i distincions, d’acord amb la normativa específica.
En virtut de l’article 33 de la Llei 4/2001, correspon als consellers, com a membres del Govern, preparar i presentar al Govern els avantprojectes de llei i projectes de decret relatius a qüestions pròpies de la seva conselleria.
Per tot això, a proposta del vicepresident i conseller d’Innovació, Recerca i Turisme, d’acord amb el Consell Consultiu de les Illes Balears i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió del dia 12 de maig de 2017,
DECRET
Article 1
Premis del turisme de les Illes Balears
Els premis del turisme de les Illes Balears són unes distincions que tenen per finalitat reconèixer les actuacions, en diversos vessants, de persones, empreses i institucions, tant públiques com privades, a favor del turisme, i servir d’instrument per estimular comportaments professionals i iniciatives que contribueixin a millorar la imatge turística de les Illes Balears i dels seus serveis turístics.
Article 2
Naturalesa
Els premis del turisme de les Illes Balears tenen una naturalesa exclusivament honorífica, per la qual cosa no generen cap efecte econòmic, i són de caràcter personal, intransferible i permanent, sens perjudici del que disposa l’article 3 d’aquest Decret.
Article 3
Atorgament
1. Els premis del turisme de les Illes Balears s’han d’atorgar mitjançant un acord del Consell de Govern, de conformitat amb el procediment que estableixen els articles següents.
2. És un requisit, tant per atorgar com per mantenir els premis del turisme de les Illes Balears, que la persona guardonada no hagi estat condemnada per sentència ferma per cap fet delictiu.
3. Els premis del turisme de les Illes Balears s’han de lliurar anualment coincidint amb la celebració del Dia Mundial del Turisme, llevat que, per circumstàncies excepcionals, no sigui possible fer-ho o sigui preferible una altra data per lliurar-los.
4. La concessió dels premis del turisme de les Illes Balears té caràcter permanent, llevat que la persona guardonada sigui condemnada per sentència ferma per algun fet delictiu. En aquest cas, el premi es considera concedit fins a la data en què la sentència esmentada adquireix fermesa.
5. Les edicions anuals es poden fer a qualsevol illa de les Balears. Qualsevol consell insular pot sol·licitar que, per motius concrets i relacionats amb l’esdeveniment, l’edició anual es faci en un any concret a una illa determinada.
6. Amb caràcter general, el Govern de les Illes Balears ha de sufragar totes les despeses que ocasionin les celebracions de l’esdeveniment, així com els costs ocasionats pel desplaçament dels premiats i del jurat. El consell insular de l’illa on se celebri ha de prestar al Govern tota la col·laboració necessària en matèria de logística de l’acte.
En cas que l’organització anual de l’esdeveniment atengui la sol·licitud d’un consell insular, tal com recull l’apartat 5 de l’article 3, el Govern de les Illes Balears i el Consell Insular, mitjançant el conveni corresponent, han d’assumir de manera equitativa les despeses relatives a l’organització de l’esdeveniment, inclosos els costs ocasionats pel desplaçament dels premiats i del jurat.
Article 4
Candidatures
1. Poden presentar-se a les candidatures als premis del turisme de les Illes Balears qualssevol persones físiques o jurídiques, públiques o privades, els mèrits de les quals es considerin mereixedors o dignes d’aquesta distinció, d’acord amb les categories que estableixi la convocatòria. Les categories, amb caràcter indicatiu i no excloent, poden ser les següents:
a. Sostenibilitat.
b. Responsabilitat social corporativa.
c. Innovació i recerca.
d. Incentivació de la creació de noves experiències.
e. Reconeixement d’una trajectòria destacada, de l’esforç i la dedicació a favor del turisme a les Illes Balears.
f. Reconeixement de les bones pràctiques a favor de la igualtat de gènere.
2. No es pot atorgar la distinció a cap autoritat de l’Estat, de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears o de l’Administració local d’aquest àmbit territorial que es trobi en exercici del seu càrrec, ni a cap membre de l’òrgan rector de les institucions que formin el jurat.
Article 5
Presentació de candidatures
1. L’Agència del Turisme de les Illes Balears ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, abans del 30 de maig de cada any, la resolució de convocatòria pública per presentar candidatures als premis del turisme de les Illes Balears. Aquesta convocatòria ha d’incloure, entre altres aspectes, les categories dels premis, els requisits que han de complir les persones candidates, els criteris de valoració per a cada categoria de premi i el procediment de presentació de candidatures.
2. El termini de presentació de candidatures s’ha de determinar en la convocatòria. En tot cas, ha de començar a comptar a partir de l’endemà de ser publicada en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i ha d’acabar, sempre que sigui possible, abans de l’1 d’agost de cada any.
3. Poden presentar-hi candidatures les administracions públiques, els òrgans i ens públics, les associacions i les organitzacions representatives d’interessos econòmics o socials, i les persones físiques o jurídiques, a títol individual o col·lectiu. En relació amb l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, poden presentar-hi candidatures qualsevol conselleria, com també els ens que integren el sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
4. Les candidatures s’han de formalitzar mitjançant un escrit adreçat a l’Agència del Turisme de les Illes Balears i s’han de presentar en qualsevol dels registres que fixa la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
5. Les candidatures han de tenir el contingut següent:
a. Dades de qui proposa la candidatura:
b. Dades dels candidats:
6. Si la candidatura es proposa a títol pòstum, s’ha de fer constar aquesta circumstància.
Article 6
El jurat
1. S’ha de constituir un jurat per considerar i valorar les candidatures dels premis del turisme de les Illes Balears de cada any.
2. El jurat està format pels membres del Consell de Direcció de l’Agència del Turisme de les Illes Balears, així com per persones físiques o representants d’entitats lligades al turisme. El president del jurat pot designar personalitats de competència reconeguda en relació amb els mèrits que s’hagin de valorar a fi que assisteixin a les sessions amb funcions d’assessorament, amb veu i sense vot. El jurat també ha de ser assessorat en matèria d’igualtat, amb veu però sense vot, per l’Institut Balear de la Dona.
3. La presidència del jurat correspon al vicepresident i conseller d’Innovació, Recerca i Turisme, tot i que pot delegar aquesta funció en un alt càrrec de la conselleria o en el director gerent l’Agència del Turisme de les Illes Balears. El president ha d’organitzar i dirigir les deliberacions i, si escau, les votacions que dugui a terme el jurat, i el seu vot es considera qualificat en cas d’empat.
4. La secretaria del jurat pot correspondre a un alt càrrec o tècnic de l’Agència del Turisme de les Illes Balears, nomenat pel president del jurat. A la persona que ocupi la secretaria, que tindrà veu però no vot, li correspon, a més de desenvolupar les funcions pròpies de la secretaria, rebre les candidatures i trametre-les al president del jurat i a la resta de membres.
5. El jurat s’ha de convocar amb una antelació mínima de cinc dies i es considera vàlidament constituït amb l’assistència dels dos terços dels membres.
Article 7
Deliberacions del jurat i acord de concessió de distincions
1. El jurat, sobre la base de les candidatures presentades, ha de proposar els premis en les categories que consideri oportunes i es reserva el dret de declarar deserta qualsevol categoria.
2. En cas de no presentar-se cap candidatura a alguna de les categories dels premis de turisme, aquesta es declara deserta.
3. Les deliberacions del jurat són secretes i totes les decisions s’han de prendre per majoria simple dels assistents.
4. El jurat únicament pot proposar la concessió de distincions entre les candidatures presentades.
5. El jurat pot requerir informació complementària quan ho consideri pertinent.
6. El jurat ha de fer la proposta de concessió de les distincions, que ha d’elevar, per mitjà del president, al Consell de Govern, el qual ha d’adoptar l’acord de concessió de distincions corresponent.
7. L’acord de concessió de distincions que ha de comunicar el vicepresident i conseller d’Innovació, Recerca i Turisme s’ha de notificar a les persones interessades o, si escau, als seus familiars per qualsevol mitjà admès en dret, i s’ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears amb posterioritat a l’acte de celebració del lliurament dels guardons.
Article 8
Concessió directa
Si es donen les circumstàncies excepcionals que així ho justifiquin, el vicepresident i conseller d’Innovació, Recerca i Turisme i president de l’Agència del Turisme de les Illes Balears, o la persona en qui hagi delegat les seves funcions, pot proposar directament la persona, l’òrgan, l’administració, l’ens o l’entitat que s’hagi de guardonar, proposta que ha de ser sotmesa a deliberació del jurat. En aquest cas, la proposta ha de ser motivada i ha d’anar acompanyada amb l’informe en què s’exposin els mèrits i les circumstàncies concurrents.
Article 9
Llibre de registre dels premis atorgats
Als efectes de control hi ha d’haver a l’Agència del Turisme de les Illes Balears un llibre de registre dels premis del turisme de les Illes Balears atorgats.
Article 10
Reserva
Es prohibeix a les persones, associacions o corporacions de qualsevol naturalesa establir cap tipus de distinció que pugui coincidir o generar confusió en la denominació o forma amb la distinció que fixa aquest Decret.
Disposició final primera
Desplegament normatiu
S’autoritza el vicepresident i conseller d’Innovació, Recerca i Turisme a dictar les disposicions necessàries de desplegament d’aquest Decret.
Disposició final segona
Entrada en vigor
Aquest Decret comença a vigir l’endemà d’haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Palma,12 de maig de 2017
|
La presidenta |
El conseller d’Innovació,Recerca i Turisme |
Francesca Lluch Armengol i Socias |
Gabriel Barceló i Milta |
|