Torna

Butlletí Oficial de les Illes Balears

Secció I. Disposicions generals

CONSELL INSULAR DE MENORCA

Núm. 137846
Acord del Ple del Consell Insular de Menorca de 27 de gener de 2025, relatiu a l’aprovació definitiva del Reglament pel qual es defineix la Cartera de Serveis Socials de Menorca 2025-2029 (exp. 03121-2019-000005)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple del Consell Insular de Menorca en sessió de caràcter extraordinari de 27 de gener de 2025, adoptà, entre d'altres, els acords següents:

Primer. Aprovar definitivament el Reglament pel qual es defineix la Cartera de Serveis Socials de Menorca 2025-2029, d'acord amb el text que s'adjunta com a annex, al qual se li han incorporat les consideracions exposades al dictamen del Consell Econòmic i Social de les Illes Balears i totes les observacions anomenades com a essencials al dictamen emès pel Consell Consultiu de les Illes Balears.

Segon. Publicar aquest acord i el Reglament definitiu mitjançant la inserció de l'edicte corresponent al Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que disposa l'article 70.2 de l'LRBRL.

Contra l'acord precedent, que posa fi a la via administrativa, es poden interposar, en el termini de dos mesos a partir de l'endemà de la publicació d'aquest edicte en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears.

Tot això sens perjudici que es pugui utilitzar qualsevol altre recurs que es consideri procedent en dret.

Tot l'anterior s'ajusta a la Llei 29/1998, de 13 de juliol, que regula de la jurisdicció contenciosa administrativa, i a la Llei 39/2015 d'1 d'octubre del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

Finalment, escau d'indicar que la interposició dels recursos pertinents no suspèn l'eficàcia de la resolució impugnada ni interromp els terminis que se'n puguin derivar, excepte que l'autoritat competent ho acordi expressament.

 

Maó, 26 de febrer de2025

Per delegació del president,  La secretària Rosa Salord Olèo (DP 129/2023, de 27 de juliol) (Boib núm. 106, de 29 de juliol de 2023)

 

ANNEX PROPOSTA DE REGLAMENT PEL QUAL ES DEFINEIX LA CARTERA DE SERVEIS SOCIALS DE MENORCA 2025-2029

Preàmbul

I

La Llei 4/2009, d'11 de juny, de serveis socials de les Illes Balears, regula en el capítol III del títol II les prestacions tècniques, econòmiques i tecnològiques, els programes, els projectes i les prestacions del sistema públic de serveis socials, a més de regular les carteres de serveis socials.

L'apartat primer de l'article 11 de la Llei 4/2009 estableix que el sistema públic de serveis socials s'organitza en forma de xarxa per treballar en coordinació, en col·laboració i amb diàleg entre tots els actors que intervenen en el procés d'atenció a les persones, i s'estructura en serveis socials comunitaris i en serveis socials especialitzats. El primers comprenen serveis comunitaris bàsics i serveis comunitaris específics.

D'acord amb l'article 24 de la Llei 4/2009, la Cartera de Serveis Socials és l'instrument que determina el conjunt de prestacions del sistema públic de serveis socials, incloent-hi totes les prestacions tècniques, econòmiques i tecnològiques. En aquest sentit, cada administració competent ha de redactar la seva cartera de serveis socials en el marc de la distribució de competències vigent, les quals s'han de coordinar en el marc de la Conferència Sectorial.

En aquest sentit es va aprovar el Decret 32/2023, de 26 de maig, pel qual s'aprova la Cartera bàsica de serveis socials de les Illes Balears 2023-2027 (publicat al BOIB núm. 70, de 27 de maig de 2023, i aprovat d'acord amb el dictamen del Consell Consultiu de les Illes Balears 57/2023) i s'estableixen principis generals per a les carteres insulars i locals i modifica diferents normatives d'àmbit social.

Alhora, d'acord amb l'article 27 de la Llei 4/2009, es preveu que els consells insulars han d'establir les carteres de serveis socials, el contingut de les quals ha de ser complementari i addicional del de la cartera bàsica que aprovi el Govern de les Illes Balears. De manera que cada consell insular, en el marc de les seves competències, ha de definir les prestacions pròpies, sempre des del principi de coordinació general i de complementació.

II

L'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques i l'article 75 de la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars, estableixen els principis de bona regulació i preveu que, en l'exercici de la iniciativa legislativa i la potestat reglamentària, les administracions públiques han d'actuar d'acord amb els principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència.

En virtut dels principis de necessitat i eficàcia, la iniciativa normativa ha d'estar justificada per una raó d'interès general, basar-se en una identificació clara dels fins perseguits i ser l'instrument més adequat per garantir-ne la consecució (article 129.2).

La necessitat d'aprovar el reglament ve derivada de satisfer l'interès general amb l'objectiu que totes les persones tenguin fàcil accés al conjunt de prestacions que s'inclouen en la Cartera de Serveis Socials de Menorca 2025-2029 i contribueixi a la qualitat de l'atenció i al benestar de les persones que en siguin potencialment beneficiàries. Així mateix, respon a la necessitat de complir el mandat establert pels articles 24, 27 i per la disposició final quarta de la Llei 4/2009, d'11 de juny, de serveis socials de les Illes Balears, d'acord amb els quals la Cartera bàsica de serveis socials que aprova el Govern de les Illes Balears ha de ser complementada per les carteres de serveis socials que estableixin els consells insulars, de manera que cada consell insular, en el marc de les seves competències, ha de definir les prestacions pròpies, sempre partint del principi de coordinació general i de complementació.

En relació amb l'eficàcia del reglament, la finalitat és clara: reunir en un mateix document el conjunt de prestacions tècniques, econòmiques i tecnològiques de serveis socials que presta i ofereix el CIM.

En virtut del principi de proporcionalitat, la iniciativa que es proposi ha de contenir la regulació imprescindible per atendre la necessitat per cobrir amb la norma, després de constatar que no hi ha altres mesures menys restrictives de drets o que imposin menys obligacions a les persones destinatàries (article 129.3).

L'aprovació del reglament suposa l'obtenció d'un instrument bàsic sobre els serveis socials que presta el CIM en el marc de la distribució de les seves competències. En aquest sentit, el reglament definirà cada tipus de prestació, la població a la qual va destinada, l'establiment o l'equip professional que l'ha de gestionar, els perfils i les ràtios del personal professional de l'equip i els estàndards de qualitat per millorar la qualitat de l'atenció a les persones amb necessitats socials residents a l'illa. En aquest sentit, la regulació de les carteres insulars és una obligació establerta en la Llei 4/2009.

A fi de garantir el principi de seguretat jurídica, la iniciativa normativa s'ha d'exercir de manera coherent amb la resta de l'ordenament jurídic, nacional i de la Unió Europea, per generar un marc normatiu estable, predictible, integrat, clar i de certesa, que en faciliti el coneixement i la comprensió i, en conseqüència, l'actuació i la presa de decisions de les persones i empreses (article 129.4).

Així mateix, com ja s'ha justificat anteriorment, es fa ús de la potestat reglamentària que té el CIM atribuïda per la Llei 4/2009, sense entrar en contradicció amb el que disposa aquesta llei ni cap altra, ni en aspectes formals ni tampoc materials.

El projecte de reglament ha de definir el conjunt de serveis i prestacions que són competència del CIM, de manera que en un mateix document s'exposaran tots els recursos de serveis socials insulars i es complementarà la Cartera bàsica aprovada pel Govern de les Illes Balears. Per tant, amb l'aprovació de la Cartera de Serveis Socials de Menorca es genera un marc normatiu estable i predictible i es crea un entorn de certesa que facilita l'actuació de la ciutadania i de tots els operadors jurídics que l'han d'aplicar.

En aplicació del principi de transparència, les administracions públiques han de possibilitar l'accés senzill, universal i actualitzat a la normativa en vigor i els documents propis del seu procés d'elaboració, en els termes que estableix l'article 7 de la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern; han de definir de manera clara els objectius de les iniciatives normatives i la seva justificació en el preàmbul o exposició de motius, i han de possibilitar que els potencials destinataris tenguin una participació activa en l'elaboració de les normes (article 129.5).

En virtut d'aquest principi, el projecte de reglament s'ha sotmès als tràmits d'audiència i d'informació pública que preveu l'article 102 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, i és justificat en el preàmbul l'adequació de la norma als principis de l'article 129 de la Llei 39/20015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Amb tot, s'ha garantit la participació ciutadana abans, ja que el maig del 2021 es va realitzar la consulta prèvia, i durant el procés d'elaboració de la norma.

En aplicació del principi d'eficiència, s'ha de tenir en compte que el projecte de reglament pot incloure alguna prestació que requereixi un desplegament reglamentari; tot i així, no es regula cap procediment administratiu nou ni addicional a qualsevol altre ja existent ni, per tant, suposa cap càrrega administrativa de manera directa, sinó que es relaciona amb la normativa vigent.

III

L'article 70 de la Llei 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, atorga un seguit de competències pròpies als consells insulars, concretament les de serveis socials i assistència social, tutela, acolliment i adopció de menors, joventut, disseny i aplicació de polítiques, plans i programes destinats a la joventut i polítiques de gènere: conciliació de la vida familiar i laboral i dona.

A més, l'article 72.1, també de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, determina que en les competències pròpies dels consells insulars, aquests exerceixen la potestat reglamentària.

En aquest sentit, és important tenir en compte els diferents decrets i lleis de transferència de competències:

  • Decret 47/2018, de 21 de desembre, de traspàs als consells insulars de les funcions i els serveis inherents a les competències pròpies d'aquests consells insulars que actualment exerceix l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de polítiques LGTBI.
  • Decret 46/2018, de 21 de desembre, de traspàs als consells insulars de les funcions i els serveis inherents a les competències pròpies d'aquests consells insulars que actualment exerceix l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de polítiques de gènere i dona.
  • Llei 14/2001, de 29 d'octubre, d'atribució de competències als consells insulars en matèria de serveis socials i seguretat social.
  • Llei 8/1997, de 18 de desembre, d'atribució de competències als consells insulars en matèria de tutela, acolliment i adopció de menors.
  • Llei 12/1993, de 20 de desembre, d'atribució de competències als consells insulars en matèria de serveis socials i assistència social.

És el Departament de Benestar Social del Consell Insular de Menorca qui exerceix les competències atribuïdes en matèria de serveis socials i menors.

Com que el reglament preveu la possibilitat que les entitats privades puguin prestar alguns dels serveis socials que s'exposen a l'annex únic mitjançant fórmules de contractació, subvenció o concertació, convé tenir en compte la Llei 12/2018, de 15 de novembre, de serveis a les persones en l'àmbit social de la comunitat de les Illes Balears.

Finalment, cal tenir present el Decret 32/2023, de 26 de maig, pel qual s'aprova la Cartera bàsica de serveis socials de les Illes Balears 2023-2027, i s'estableixen els principis generals per a les carteres insulars i locals i es modifiquen diverses normatives d'àmbit social (BOIB núm. 70 de 27 de maig de 2023). Aquest ha substituït l'anterior Decret 66/2016, de 18 de novembre, pel qual s'aprova la Cartera bàsica de serveis socials de les Illes Balears 2017-2020, que deroga expressament, exceptuant la seva disposició final segons (que continua vigent), i que adapta la Cartera bàsica a la Llei 4/2023, de 27 de febrer, de prestacions socials de caràcter econòmic de les Illes Balears.

Cal esmentar, també, que l'apartat segon de la Disposició final primera del Decret 32/2023, indica que els serveis dels apartats del 3 al 8 de l'annex, dels quals, malgrat incloure'ls en l'article 70 de l'Estatut d'autonomia, encara no s'ha produït el traspàs efectiu de serveis i funcions, de manera que actualment són prestats pel Govern de les Illes Balears.

Amb tot, l'objecte de la Cartera de Serveis Socials, la qual s'aprova amb una vigència quadriennal, d'acord amb l'article 26.2 de la Llei 4/2009, és recollir totes les prestacions que presta o finança el Consell Insular de Menorca, tot tenint en compte la Llei 4/2023, de 27 de febrer, de prestacions socials de caràcter econòmic de les Illes Balears. Aquestes prestacions poden ser garantides o no, classificació que és d'especial transcendència, atès que el caràcter garantit d'una prestació o un servei l'eleva a la categoria de dret subjectiu per part de la ciutadana. Alhora, la Cartera de Serveis Socials diferencia entre les prestacions en el pagament de les quals han de participar els usuaris i les prestacions que són gratuïtes, d'acord amb el que disposa l'article 74.1 de la Llei 4/2009. A més, ha de definir cada tipus de prestació, la població a la qual va destinada, l'establiment o l'equip professional que l'ha de gestionar, els perfils i les ràtios de personal professional de l'equip i els estàndards de qualitat.

Per tant, el CIM, actuant en l'àmbit de les seves competències i respecte del seu àmbit insular, és competent per exercir la potestat reglamentària en l'elaboració de la cartera insular dels serveis socials de Menorca.

Aquest Reglament ha estat sotmès als dictàmens del Consell Econòmic i Social, d'acord amb la Llei 10/2000, de 30 de novembre, del Consell Econòmic i Social de les Illes Balears, i del Consell Consultiu, d'acord amb la Llei 5/2010, de 16 de juny, reguladora del Consell Consultiu.

IV

Per tot això, aquest reglament té per objecte definir la cartera insular de serveis socials de Menorca, que ha d'elaborar el Departament competent en matèria de serveis socials i que ha d'aprovar el Ple del Consell Insular de Menorca, d'acord amb l'article 85 de la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars.

El Reglament s'estructura en set articles, dues disposicions addicionals, una disposició final única i un annex. A l'annex únic, s'hi exposen l'índex i la descripció de les prestacions.

Reglament

Article 1. Objecte

Aquest Reglament té per objecte aprovar la Cartera de Serveis Socials de Menorca 2025-2029.

La Cartera és el conjunt de prestacions del sistema públic de serveis socials d'aplicació a l'illa de Menorca i que és complementària de la Cartera bàsica de serveis socials que aprovà el Govern de les Illes Balears. Les prestacions es defineixen a l'annex únic d'aquest reglament.

El contingut de la Cartera de Serveis Socials del Consell Insular de Menorca és complementari i addicional del de la Cartera Bàsica del Govern de les Illes Balears.

Article 2. Àmbit d'aplicació

L'àmbit d'aplicació d'aquest reglament s'estén a tot el territori insular de Menorca.

Article 3. Persones destinatàries

Són destinatàries de les prestacions de la Cartera de Serveis Socials del Consell Insular de Menorca les persones incloses dins la definició de l'article 5 de la Llei 4/2009, d'11 de juny, de serveis socials de les Illes Balears, que constin al padró de qualsevol municipi de Menorca, tenguin el perfil de les persones destinatàries establert per a cada servei i compleixin tots els requisits determinats en la normativa de regulació.

Article 4. Prestacions garantides i no garantides

Les prestacions del sistema de serveis socials poden ser garantides per a totes les persones i no garantides.

S'entén per prestació garantida el que estableixen els articles 24 i 25 de la Llei 4/2009, d'11 de juny, de serveis socials de les Illes Balears.

Són prestacions no garantides, d'acord amb el capítol III del títol II de la Llei 4/2009, les previstes en la Cartera de Serveis Socials l'accés a les quals es faci d'acord amb els criteris de concurrència o de prelació que s'estableixi específicament a aquest efecte per a cada prestació en la Cartera, de conformitat amb el que preveu l'article 24.5 de la Llei 4/2009, d'11 de juny, abans esmentada.

Article 5. Finançament de la cartera de serveis socials de Menorca

La Cartera de Serveis Socials del Consell Insular de Menorca es finança amb els crèdits disponibles en els pressupostos de la corporació. També es pot finançar amb les aportacions de la resta d'administracions competents en matèria de serveis socials, amb la participació econòmica dels usuaris dels serveis que tenguin prevista una aportació econòmica, i amb qualsevol altra aportació.

Article 6. Participació dels usuaris en el finançament de les prestacions

La participació de les persones usuàries en el finançament de les prestacions i serveis definits a l'annex únic d'aquest reglament només s'aplicarà d'acord amb el reglament o ordenança que especifiqui cada una de les fitxes de l'annex únic, a les prestacions per a les quals així ho determini la Cartera de Serveis Socials de Menorca.

La participació econòmica o el copagament dels usuaris en els serveis i les prestacions previstes en aquesta cartera de serveis s'establirà tenint en compte els diferents indicadors, com poden ser la renda i el patrimoni de les persones, i es respectarà en tot moment el criteri de la capacitat econòmica de l'usuari i el de la universalitat, de manera que cap persona no pugui quedar sense atenció per falta de mitjans econòmics. Així mateix, s'han de tenir en compte la naturalesa del servei, el cost i el sector de població al qual es dirigeix.

 

Article 7. Entitats proveïdores

Les administracions públiques competents en matèria de serveis socials, d'acord amb el que disposa el títol III de la Llei 4/2009, d'11 de juny, es poden configurar com a entitats proveïdores de serveis socials per altres administracions públiques, en virtut del principi de col·laboració, mitjançant la formalització de l'instrument jurídic que correspongui.

Les entitats privades poden dispensar les prestacions del sistema de serveis socials d'acord amb l'article 89.1 de la Llei 4/2009 i d'acord amb la Llei 12/2018, de 15 de novembre, de serveis a les persones en l'àmbit social a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Tots aquests serveis formen part de la xarxa de serveis socials d'atenció pública del Consell Insular de Menorca.

Disposició addicional primera. Prestacions econòmiques

La quantia de les prestacions econòmiques que inclou la Cartera de Serveis Socials de Menorca s'ha de fixar i actualitzar d'acord amb el que estableixi l'òrgan competent en la matèria del CIM.

Disposició addicional segona. Vigència

La Cartera de Serveis Socials de Menorca té una vigència de quatre anys. No obstant això, es pot modificar durant la seva vigència seguint el procediment establert per a l'aprovació. En qualsevol cas, aquesta modificació s'haurà de coordinar en el marc de la conferència sectorial, així com altres òrgans de consulta escaients.

Disposició final única

Queden derogades totes les disposicions de rang igual o inferior que s'oposin al que disposi aquest reglament, el contradiguin o en siguin incompatibles.

Altrament, de tots els serveis i prestacions que es fa referència en el punt 2 de la disposició final primera. Habilitació competencial del Decret 32/2023, de 26 de maig, pel qual s'aprova la cartera bàsica de serveis socials de les Illes Balears 2023-2027, s'estableixen els principis generals per a les carteres insulars i local i es modifiquen diverses normatives de l'àmbit social, els quals corresponen competències sectorials, el Consell Insular de Menorca no els preveu en aquest Reglament, ja que encara no s'ha produït el traspàs efectiu de serveis i funcions corresponents.

Aquest reglament entrarà en vigor una vegada s'hagi publicat íntegrament en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

ANNEX ÚNIC

Serveis, prestacions i programes de la Cartera de Serveis Socials de Menorca

A. Índex de prestacions

1. Prestacions econòmiques

1.1. Ajuts econòmics individuals per a persones majors de 65 anys

1.2. Ajuts econòmics individuals per a persones amb discapacitat per cobrir llurs necessitats sociosanitàries

1.3. Ajuts econòmics per finançar estades a centres residencials terapèutics ubicats fora de Menorca

1.4. Ajut econòmic de suport a l'atenció domiciliària per a persones amb discapacitat

1.5. Prestacions econòmiques d'urgència social, modalitat d'ajudes d'emergència

1.6. Prestacions econòmiques d'urgència social, modalitat d'ajudes de suport a les famílies i a la inserció social

1.7. Prestacions econòmiques per a dones víctimes de violència de gènere

1.8. Prestacions econòmiques per a la millora energètica dels habitatges a fi de pal·liar la pobresa energètica

1.9. Prestacions econòmiques per a menors d'edat en risc de desprotecció

1.10. Prestacions econòmiques per a famílies d'acollida

2. Serveis específics i especialitzats

2.1. Gent gran

2.1.1. Servei d'estades diürnes

2.1.2. Servei residencial

2.1.3. Servei d'estada temporal

2.1.4. Servei de promoció de l'autonomia per a persones amb trastorns cognitius

2.2. Persones amb discapacitat

2.2.1. Servei d'estades diürnes

2.2.2. Servei residencial

2.2.3. Servei d'estades temporals

2.2.4. Servei de centre ocupacional

2.2.5. Servei d'habitatge supervisat

2.2.6. Servei d'inserció sociolaboral

2.2.7. Servei de suport a l'habitatge

2.2.8. Servei d'acompanyament

2.2.9. Servei d'ajuda a domicili

2.2.10. Servei integral d'atenció a infants i joves amb discapacitat

2.2.11. Servei d'atenció a persones sordes

2.2.12. Servei de promoció a l'autonomia

2.2.13. Servei d'atenció sociolaboral per a joves amb discapacitat intel·lectual

2.3. Menors i família

2.3.1. Servei residencial de primera acollida

2.3.2. Servei d'acolliment residencial

2.3.3. Servei residencial d'acció educativa especial

2.3.4. Servei residencial de protecció específic per a menors d'edat amb problemes de conducta

2.3.5. Servei d'atenció a la infància i a l'adolescència en situació de risc greu de desprotecció

2.3.6. Servei integral d'acolliment familiar

2.3.7. Servei d'atenció a l'abús i a l'explotació sexual de menors

2.3.8. Servei integral d'atenció a l'adopció

2.3.9. Servei de recerca d'orígens

2.3.10. Servei de mesures educatives amb menors infractors

2.3.11. Servei d'intervenció socioeducativa amb menors en el domicili

2.4. Igualtat i diversitat

2.4.1. Servei d'atenció integral a les persones LGTBI

2.4.2. Servei d'atenció integral a les dones víctimes de violència masclista i els seus fills i filles

2.4.3. Servei integral d'acollida i allotjament per a víctimes de violència masclista i els seus fills i filles

2.4.4. Servei de pis pont per a persones víctimes de violència masclista i els seus fills i filles

2.4.5. Programa de sensibilització i prevenció de violència masclista, visibilització del col·lectiu LGTBI i prevenció LGTBI-fòbia

2.5 Inclusió social

2.5.1. Unitat de conductes addictives

2.5.2. Oficina d'atenció a la persona nouvinguda

2.5.3. Programa d'atenció integral a famílies i infants en risc d'exclusió social

2.5.4. Servei d'habitatge social

2.5.5. Servei integral per a la inclusió social de les persones sense llar

2.5.6. Servei integral per a persones en situació de risc d'exclusió residencial

2.5.7. Programa d'inclusió social per a persones en situació de prostitució

2.6. Ciutadania en general

2.6.1. Prestacions bàsiques dels serveis socials comunitaris bàsics

2.6.2. Xarxa d'equips municipals d'intervenció familiar

2.6.3. Programa d'atenció a persones adultes que han estat víctimes d'abús sexual en la infància o l'adolescència

2.7. Suport tècnic, econòmic i d'assessorament als municipis

2.7.1. Suport tècnic, econòmic i d'assessorament als serveis socials comunitaris bàsics i als equips municipals d'intervenció familiar

2.8 Programes i serveis innovadors i experimentals

2.8.1. Servei d'ajuda a domicili d'alta intensitat

2.8.2. Programa d'atenció psicològica especialitzada en processos de pèrdua i dol

2.8.3. Servei d'habitatges temporals per situacions de vulnerabilitat social

3. Serveis tecnològics

3.1. Servei de teleassistència

3.2. Servei insular de transport adaptat

B. Descripció dels serveis, prestacions i programes

1. Prestacions econòmiques

1.1. Ajuts econòmics individuals per a persones majors de 65 anys

Descripció

Els ajuts econòmics individuals per a persones de més de 65 anys tenen per objecte millorar la qualitat de vida i la promoció del benestar social d'aquest col·lectiu mitjançant la cobertura de les despeses sociosanitàries derivades de prestacions tècniques.

Població destinatària

Persones físiques de 65 anys o més empadronades a qualsevol municipi de Menorca amb una antiguitat mínima d'un any i que complexin els criteris i barems econòmics establerts en les bases específiques.

Tipologia

Bàsica.

Tipus de servei

Econòmica.

Garantia de la prestació

No garantida.

Equipaments / equips professionals

Personal tècnic i administratiu necessari.

Ràtios i perfils professionals

Personal suficient per gestionar la prestació amb els perfils professionals de treball social, tècnics de gestió i suport administratiu.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen la Llei 4/2023 i el desplegament normatiu i reglamentari corresponent.

Accés i llista d'espera a la prestació

Per concurrència a la convocatòria específica que en determina els requisits.

Entitat responsable de l'accés a la prestació

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca.

1.2. Ajuts econòmics individuals per a persones amb discapacitat per cobrir llurs necessitats sociosanitàries

Descripció

Els ajuts econòmics individuals per a persones amb alguna discapacitat reconeguda tenen per objecte millorar la qualitat de vida i la promoció del benestar social de les persones amb discapacitat física, psíquica o sensorial mitjançant la cobertura de les despeses sociosanitàries derivades de prestacions tècniques, així com facilitar l'accés a determinats serveis d'atenció professional per als quals no existeix cobertura pública o sigui necessària la seva complementació.

Població destinatària

Menors de 65 anys amb un grau de discapacitat reconegut igual o superior al 33 % empadronades a qualsevol municipi de Menorca amb una antiguitat mínima d'un any i que complexin els criteris i barems econòmics establerts en les bases específiques.

Tipologia

Bàsica.

Tipus de servei

Econòmica.

Garantia de la prestació

No garantida.

Equipaments / equips professionals

Personal tècnic i administratiu necessari.

Ràtios i perfils professionals

Personal suficient per gestionar la prestació amb els perfils professionals de treball social, tècnics de gestió i suport administratiu.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen la Llei 4/2023 i el corresponent desplegament normatiu i reglamentari.

Accés i llista d'espera a la prestació

Per concurrència a la convocatòria específica que en determina els requisits.

Entitat responsable de l'accés a la prestació

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca.

1.3. Ajuts econòmics per subvencionar estades a centres residencials terapèutics ubicats fora de Menorca

Descripció

L'objecte dels ajuts és subvencionar estades residencials terapèutiques a centres ubicats fora de Menorca, amb la finalitat de garantir l'atenció social o sociosanitària, amb l'informe previ de valoració i de derivació pertinent, a les persones que necessiten una estada en un d'aquests centres sempre que no hi hagi recursos disponibles en els sistemes públics de protecció social a Menorca.

Població destinatària

Persones amb necessitat d'estada en un centre residencial terapèutic fora de Menorca d'acord amb els perfils que estableixin les bases de la convocatòria.

Tipologia

Bàsica.

Tipus de servei

Econòmica.

Garantia de la prestació

No garantida.

Equipaments / equips professionals

Personal tècnic i administratiu necessari.

Ràtios i perfils professionals

Personal suficient per gestionar la prestació amb els perfils professionals de treball social, tècnics de gestió i suport administratiu.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen la Llei 4/2023 i el corresponent desplegament normatiu i reglamentari.

Accés i llista d'espera a la prestació

Per concurrència a la convocatòria específica.

Entitat responsable de l'accés a la prestació

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca.

1.4. Ajut econòmic de suport a l'atenció domiciliària per a persones amb discapacitat

Descripció

Prestacions econòmiques individuals que pretenen cobrir les necessitats específiques de les persones amb discapacitat al seu domicili, així com facilitar, fora de l'horari d'atenció del servei assignat, que continuïn rebent una atenció especialitzada segons les seves necessitats, afavorint així la seva inclusió social i el manteniment en el seu nucli familiar.

Població destinatària

Persones de més de 18 anys amb certificat de discapacitat igual o superior al 33 % i situació de dependència reconeguda que tenguin assignat un recurs dins la xarxa d'atenció per a persones amb discapacitat de l'illa de Menorca i que compleixin la resta de requisits establerts en les bases específiques.

Tipologia

Bàsica.

Tipus de servei

Econòmica.

Garantia de la prestació

No garantida.

equipaments / equips professionals

Personal tècnic i administratiu necessari.

Ràtios i perfils professionals

Personal suficient per gestionar la prestació amb els perfils professionals de treball social, tècnics de gestió i suport administratiu.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen la Llei 4/2023 i el corresponent desplegament normatiu i reglamentari.

Accés i llista d'espera al servei

Per concurrència a la convocatòria específica que en determina els requisits.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca.

​​​​​​​1.5. Prestacions econòmiques d'urgència social, modalitat d'ajudes d'emergència

Descripció

Les prestacions econòmiques d'urgència social, modalitat d'emergència, tenen la finalitat resoldre situacions que requereixen suport econòmic urgent.

Població destinatària

Les persones o unitats de convivència residents a Menorca afectades per la situació provocada per una emergència o catàstrofe.

Tipologia

Bàsica.

Tipus de servei

Econòmica.

Garantia de la prestació

Garantida. Es concedeix amb valoració professional prèvia sobre la situació de necessitat i urgència social d'acord amb les bases corresponents.

Equipaments / equips professionals

Personal tècnic i administratiu necessari.

Ràtios i perfils professionals

Personal suficient per gestionar la prestació amb els perfils professionals de treball social, tècnics de gestió i suport administratiu.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen la Llei 4/2023 i el corresponent desplegament normatiu i reglamentari.

Accés i llista d'espera a la prestació

Per proposta tècnica que justifiqui la necessitat d'acord amb la regulació específica que determini els requisits.

Entitat responsable de l'accés a la prestació

Consell Insular de Menorca i ajuntaments.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca o ajuntaments i altres entitats mitjançant conveni o concert.

1.6. Prestacions econòmiques d'urgència social, modalitat d'ajudes de suport a les famílies i a la inserció social

Descripció

Les prestacions econòmiques d'urgència social, modalitat de suport, tenen la finalitat d'atendre situacions de necessitat de suport econòmic familiar i reforçar processos d'inserció social.

Població destinatària

Persones que requereixen suport familiar o suport en els processos d'inserció social i que presenten un grau de vulnerabilitat.

Tipologia

Bàsica.

Tipus de servei

Econòmica.

Garantia de la prestació

No garantida. Es concedeix amb valoració professional prèvia sobre la situació de necessitat i urgència social d'acord amb les bases corresponents.

Equipaments / equips professionals

Equip interdisciplinari

Ràtios i perfils professionals

Personal suficient per gestionar la prestació amb els perfils professionals de treball social, tècnics de gestió i suport administratiu.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen la Llei 4/2023 i el corresponent desplegament normatiu i reglamentari.

Accés i llista d'espera a la prestació

Per proposta del tècnic/a que justifiqui la necessitat d'acord amb la regulació específica que determini els requisits.

Entitat responsable de l'accés a la prestació

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca, ajuntaments o altres entitats.

1.7. Prestacions econòmiques per a dones víctimes de violència de gènere

Descripció

Ajut econòmic, de pagament únic, a les dones víctimes de violència de gènere que se situen en un determinat nivell de renda i respecte de les quals es presumeix que, a causa de l'edat, la manca de preparació general o especialitzada i les circumstàncies socials, tindran dificultats especials per obtenir una feina o participar en programes d'inserció laboral.

Població destinatària

 

Dones víctimes de violència de gènere amb rendes inferiors al 75 % de l'SMI i dificultats especials per obtenir una ocupació.

Tipologia

Bàsica.

Tipus de servei

Econòmica.

Garantia de la prestació

Garantida.

Establiment / Equips professionals

Personal tècnic i administratiu necessari.

Ràtios i perfils professionals

Personal suficient per gestionar la prestació amb els perfils professionals de treball social, tècnics de gestió i suport administratiu.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen l'article 27 de la Llei orgànica 1/2004; el Reial decret 1452/2005, de 2 de desembre, pel qual es regula l'ajuda econòmica establerta en l'article 27 de la Llei orgànica 1/2004, i el Decret 125/2010, de 23 de desembre, de principis generals per a la concessió dels ajuts econòmics de pagament únic recollits en l'article 27 de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, la Llei 11/2016, de 28 de juny, d'Igualtat de dones i homes, i el corresponent desplegament normatiu i reglamentari.

Accés i llista d'espera a la prestació

Per proposta tècnica que acrediti els requisits establerts en la normativa vigent i en el corresponent desplegament reglamentari.

Entitat responsable de l'accés a la prestació

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca.

1.8. Prestacions econòmiques per a col·lectius en risc d'exclusió residencial

Descripció

Tenen la finalitat de resoldre situacions relacionades amb l'exclusió residencial, la pobresa energètica i altres situacions d'urgència relacionades amb les dificultats socioeconòmiques d'accés a l'habitatge.

Població destinatària

Persones o unitats de convivència que es troben en situació de risc d'exclusió residencial o en exclusió residencial, de pobresa energètica i que siguin residents a Menorca amb una antelació mínima d'un any.

Tipologia

Bàsica.

Tipus de servei

Econòmica.

Garantia de la prestació

No garantida, subjecte a les bases específiques conforme a convocatòries i segons disponibilitat pressupostària.

Equipaments / equips professionals

Personal tècnic i administratiu necessari.

Ràtios i perfils professionals

Personal suficient per gestionar la prestació amb els perfils professionals de treball social, tècnics de gestió i suport administratiu.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen la Llei 4/2023 i el corresponent desplegament normatiu i reglamentari.

Accés i llista d'espera a la prestació

Per proposta tècnica que acrediti els requisits establerts en la normativa vigent i en el corresponent desplegament reglamentari.

Entitat responsable de l'accés a la prestació

Consell Insular de Menorca i ajuntaments.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca i ajuntaments o altres entitats mitjançant conveni o concert.

1.9 Prestacions econòmiques per a menors d'edat en risc de desprotecció

Descripció

Ajut econòmic per a la cobertura de necessitats bàsiques, educatives, d'oci i de conciliació que formin part d'un pla d'intervenció familiar, dirigit a afavorir el manteniment del menor d'edat en el seu nucli familiar d'origen amb la finalitat de garantir la seva seguretat i el seu benestar, així com el compliment dels objectius de reducció o eliminació dels factors de desprotecció.

Població destinatària

Menors en situació de risc de desprotecció atesos pel Servei Insular de Família.

Tipologia

Bàsica.

Tipus de servei

Econòmica

Garantia de la prestació

Garantida.

Equipaments / equips professionals

Personal tècnic i administratiu necessari.

Ràtios i perfils professionals

Equip interdisciplinari suficient per gestionar la prestació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen la Llei 9/2019 i el Decret 10/2013 de 28 de febrer, o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari.

Accés i llista d'espera a la prestació

Per proposta del tècnic/a que justifiqui la necessitat d'acord amb la regulació específica que determini els requisits.

Entitat responsable de l'accés a la prestació

Consell Insular de Menorca,

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca,

1.10. Prestacions econòmiques per a les famílies d'acollida

Descripció

Ajut econòmic per donar suport a les famílies acollidores en la cobertura de les necessitats bàsiques i específiques dels menors acollits respecte als quals han assumit l'obligació de tenir-ne cura, alimentar-los, educar-los i procurar-los una formació integra.

Població destinatària

Famílies acollidores a les quals el CIM ha atorgat la guarda de menors d'edat tutelades.

Tipologia

Bàsica.

Tipus de servei

Econòmica

Garantia de la prestació

Garantida.

Equipaments / equips professionals

Personal tècnic i administratiu necessari.

Ràtios i perfils professionals

Equip interdisciplinari suficient per gestionar la prestació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen la Llei 9/2019 i el Decret 10/2013 de 28 de febrer, o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari.

Accés i llista d'espera a la prestació

Vinculat a la resolució d'acolliment familiar.

Entitat responsable de l'accés a la prestació

Consell Insular de Menorca,

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca,

Normativa esmentada:

  • Llei 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere.

  • Llei 9/2019, de 19 de febrer, de l'atenció i els drets de la infància i l'adolescència de les Illes Balears.

  • Llei 4/2023, de 27 de febrer, de prestacions socials de caràcter econòmic de les Illes Balears.

2. SERVEIS ESPECÍFICS I ESPECIALITZATS

2.1. Gent gran

2.1.1. Servei d'estades diürnes

Descripció

Servei d'atenció integral durant el període diürn per a persones amb algun tipus de dependència, amb l'objectiu que mantenguin el major nivell possible d'autonomia personal o el millorin.

Població destinatària

Persones de més de 65 anys en situació de dependència que necessiten ajuda per dur a terme les activitats de la vida diària. Excepcionalment, també hi poden accedir les persones de més de 55 anys amb un informe tècnic favorable.

Tipologia

Bàsica.

Tipus de servei

Especialitzat.

Garantia de la prestació

Garantida.

Copagament

Sí, d'acord amb l'ordenança fiscal corresponent.

equipaments / equip professionals

El centre d'estades diürnes / Els que estableixen el Decret 86/2010, la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Ràtios i perfils professionals

Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per valoració tècnica d'acord amb el reglament d'accés al servei corresponent del CIM.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca i altres entitats especialitzades mitjançant contractació o concertació.

2.1.2. Servei residencial

Descripció

Servei d'acolliment residencial i assistència integral que ofereix prestacions d'allotjament, manutenció, higiene, atenció i suport per a les activitats de la vida diària, amb la funció de substituir la llar habitual de manera permanent per millorar les condicions de vida de la gent gran i de les seves famílies.

Població destinatària

Persones de més de 65 anys en situació de dependència i que necessiten ajuda per realitzar les activitats de la vida diària. Excepcionalment, també hi poden accedir les persones de més de 55 anys amb un informe tècnic favorable.

Tipologia

Bàsica.

Tipus de servei

Especialitzat.

Garantia de la prestació

Garantida.

Copagament

Sí, d'acord amb l'ordenança fiscal corresponent.

equipaments / equip professionals

Centre residencial / Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Ràtios i perfils professionals

Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per valoració tècnica d'acord amb el reglament d'accés al servei corresponent del CIM.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca i altres entitats especialitzades mitjançant contractació o concertació.

2.1.3. Servei d'estada temporal

Descripció

Servei que facilita l'estada temporal en un centre residencial en règim d'allotjament, manutenció i atenció integral, per un període de temps limitat i predeterminat.

Població destinatària

Persones de més de 65 anys que temporalment necessiten atenció residencial per respir familiar, per convalescència de la persona major o de la persona que l'atén, per obres d'adaptació i/o dificultat d'accés al domicili.

Excepcionalment, també hi poden accedir les persones de més de 55 anys amb un informe tècnic favorable.

Tipus de prestació

Bàsica.

Tipus de servei

Especialitzat.

Garantia de la prestació

No garantida, segons els criteris de prelació del reglament del servei corresponent.

Copagament

Sí, d'acord amb l'ordenança fiscal corresponent.

equipaments / equip professionals

Centre residencial / Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Ràtios i perfils professionals

Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per proposta del tècnic/a que justifiqui la necessitat d'acord amb la regulació específica que determini els requisits amb resolució de l'òrgan competent.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca i altres entitats especialitzades mitjançant contractació o concertació.

2.1.4. Servei de promoció de l'autonomia per a persones amb trastorns cognitius

Descripció

Servei especialitzat en l'atenció a persones amb trastorns cognitius, amb finalitat terapèutica, rehabilitadora i d'assistència en les activitats de la vida diària. Aquesta atenció es complementa amb la corresponent orientació a llurs famílies o tutors.

Població destinatària

Persones de més de 55 anys que presentin un diagnòstic mèdic de trastorn cognitiu que els permeti participar en les activitats del centre.

Tipus de prestació

Bàsica.

Tipus de servei

Especialitzat.

Garantia de la prestació

Garantida.

Copagament

Sí, d'acord amb l'ordenança fiscal corresponent.

equipaments / equip professionals

Centre especialitzat / Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Ràtios i perfils professionals

Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per proposta del tècnic/a que justifiqui la necessitat d'acord amb la regulació específica que determini els requisits amb resolució de l'òrgan competent.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca i altres entitats especialitzades mitjançant contractació o concertació.

Normativa esmentada:

  • Decret 86/2010, de 25 de juny, pel qual s'estableixen els principis generals i les directrius de coordinació per a l'autorització i l'acreditació dels serveis socials a persones grans i persones amb discapacitats, i es regulen els requisits d'autorització i acreditació dels serveis residencials de caràcter suprainsular per a aquests sectors de població.

  • Decret 63/2017, de 22 de desembre, de principis generals dels procediments d'accés als serveis de xarxa pública d'atenció a la dependència per a gent gran en situació de dependència.

2.2. Persones amb discapacitat

2.2.1. Servei d'estades diürnes

Descripció

Servei d'atenció diürna que ofereix una intervenció integral a les persones en funció de les seves necessitats i el seu tipus de discapacitat. L'objectiu és millorar o mantenir el màxim nivell possible d'autonomia i benestar, millorant o conservant les competències i habilitats personals que puguin contribuir a evitar processos de deteriorament, aïllament i institucionalització.

Població destinatària

Persones entre 18 i 65 anys, residents a Menorca, amb certificat de discapacitat igual o superior al 33 %.

Tipus de prestació

Bàsica.

Tipus de servei

Especialitzat.

Garantia de la prestació

Garantida.

Copagament

No.

equipaments / equips professionals

Centre d'estades diürnes / Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Ràtios i perfils professionals

Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per proposta del tècnic/a que justifiqui la necessitat d'acord amb la regulació específica que determini els requisits amb resolució de l'òrgan competent.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca, Fundació per a Persones amb Discapacitat de Menorca i altres entitats especialitzades mitjançant contractació o concertació.

 

 

​​​​​​​​​​​​​​2.2.2. Servei residencial

Descripció

Ofereix allotjament i atenció integral a les persones en la major part de les activitats de la vida diària durant les 24 hores del dia i els 365 dies de l'any. L'objectiu és millorar o mantenir l'autonomia, el benestar i la inclusió en la comunitat. Es pot complementar amb un servei de centre de dia.

Població destinatària

Persones amb discapacitat residents a Menorca, majors de 18 anys i menors en casos excepcionals, a partir del 65 % de discapacitat, o bé a partir del 33 % amb necessitats excepcionals de suport per alteracions greus del comportament.

Tipus de prestació

Bàsica.

Tipus de servei

Especialitzat.

Garantia de la prestació

Garantida.

Copagament

Sí, d'acord amb l'ordenança fiscal corresponent.

equipaments / equips professionals

Centre residencial / els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Ràtios i perfils professionals

Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per proposta del tècnic/a que justifiqui la necessitat d'acord amb la regulació específica que determini els requisits amb resolució de l'òrgan competent.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca i altres entitats especialitzades mitjançant contractació o concertació.

2.2.3. Servei d'estades temporals

Descripció

Servei que facilita l'estada temporal en un centre residencial en règim d'allotjament, manutenció i atenció integral, per un període de temps limitat i predeterminat.

Població destinatària

Persones entre 18 i 65 anys, amb certificat de discapacitat igual o superior al 33 %, que temporalment necessiten atenció residencial per respir familiar, per convalescència de la persona amb discapacitat o de la persona que l'atén, per obres d'adaptació i/o dificultat d'accés al domicili.

Tipus de prestació

Bàsica.

Tipus de servei

Especialitzat.

Garantia de la prestació

No garantida, segons els criteris de prelació del reglament del servei corresponent

Copagament

Sí, d'acord amb l'ordenança fiscal corresponent

equipaments / equips professionals

Centre residencial / els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Ràtios i perfils professionals

Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per proposta del tècnic/a que justifiqui la necessitat d'acord amb la regulació específica que determini els requisits amb resolució de l'òrgan competent.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca, Fundació per a Persones amb Discapacitat de Menorca i altres entitats especialitzades mitjançant contractació o concertació.

 

​​​​​​​2.2.4. Servei de centre ocupacional

Descripció

Servei d'atenció diürna que ofereix suport a les persones amb discapacitat que necessiten supervisió i assistència en el procés d'adquisició i desenvolupament d'habilitats adaptatives personals, socials i prelaborals, amb l'objectiu de potenciar la seva autonomia i integració sociolaboral.

Població destinatària

Persones entre 18 i 65 anys, amb certificat de discapacitat igual o superior al 33 %.

Tipus de prestació

Bàsica.

Tipus de servei

Especialitzat.

Garantia de la prestació

No garantida, segons els criteris de prelació del reglament del servei corresponent.

Copagament

No.

equipaments / equips professionals

Centre especialitzat / Els que estableixen els apartats 1 i 2 de l'article 22 del Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Ràtios i perfils professionals

Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per proposta del tècnic/a que justifiqui la necessitat d'acord amb la regulació específica que determini els requisits amb resolució de l'òrgan competent.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca, Fundació per a Persones amb Discapacitat de Menorca i altres entitats especialitzades mitjançant contractació o concertació.

2.2.5. Servei d'habitatge supervisat

Descripció

Servei residencial de caràcter permanent o temporal. S'organitza en habitatges ordinaris que constitueixen el domicili habitual de les persones que l'habiten. Conviuen persones amb discapacitat que necessiten supervisió i suport assistencial, social o personal per a les diverses activitats de la vida quotidiana. La intensitat dels suports s'adapten a les necessitats de cada persona.

Població destinatària

Persones entre 18 i 65 anys i amb certificat de discapacitat igual o superior al 33 %, i excepcionalment majors de 65 que no disposin de recurs residencial alternatiu.

Tipus de prestació

Bàsica.

Tipus de servei

Especialitzat.

Garantia de la prestació

No garantida, segons els criteris de prelació del reglament del servei corresponent.

Copagament

Sí, d'acord amb l'ordenança fiscal corresponent

equipaments / equips professionals

Habitatge / Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Ràtios i perfils professionals

Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per proposta del tècnic/a que justifiqui la necessitat d'acord amb la regulació específica que determini els requisits amb resolució de l'òrgan competent.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca, Fundació per a Persones amb Discapacitat de Menorca i altres entitats especialitzades mitjançant contractació o concertació.

 

 

2.2.6. Servei d'inserció sociolaboral

Descripció

Servei d'acompanyament i suport a l'ocupació o a la inserció social i comunitària. Consta d'actuacions de valoració, orientació i prestació de suports per promoure l'autonomia i la inclusió efectiva de cada persona mitjançant la coordinació amb els recursos de la comunitat.

Població destinatària

Persones en edat laboral, residents a Menorca i amb certificat de discapacitat igual o superior al 65 %.

Tipus de prestació

Bàsica.

Tipus de servei

Especialitzat.

Garantia de la prestació

No garantida, segons els criteris de prelació del reglament del servei corresponent.

Copagament

No.

equipaments / equips professionals

Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Ràtios i perfils professionals

Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per proposta del tècnic/a que justifiqui la necessitat d'acord amb la regulació específica que determini els requisits amb resolució de l'òrgan competent.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca, Fundació per a Persones amb Discapacitat de Menorca i altres entitats especialitzades mitjançant contractació o concertació.

2.2.7. Servei de suport a l'habitatge

Descripció

Servei de suport a la vida independent en el propi domicili que ofereix un suport integral a les persones amb discapacitat que viuen soles, o conviuen amb altres persones de característiques similars, i que en alguns aspectes de la vida diària plantegen necessitats que no poden satisfer per si mateixes.

Població destinatària

Persones entre 18 i 65 anys i amb certificat de discapacitat igual o superior al 33 %.

Tipus de prestació

Bàsica.

Tipus de servei

Especialitzat.

Garantia de la prestació

No garantida, segons els criteris de prelació del reglament del servei corresponent

Copagament

No

equipaments / equips professionals

Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Ràtios i perfils professionals

Els que estableixen el Decret 86/2010 i el Decret 32/2023 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per proposta del tècnic/a que justifiqui la necessitat d'acord amb la regulació específica que determini els requisits amb resolució de l'òrgan competent.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca, Fundació per a Persones amb Discapacitat de Menorca i altres entitats especialitzades mitjançant contractació o concertació.

 

​​​​​​​2.2.8. Servei d'acompanyament

Descripció

Es basa en una estratègia d'acompanyament social dins la quotidianitat de la persona usuària i preferentment dins àmbits comunitaris. L'objectiu és la integració de les persones usuàries en els diferents àmbits de la vida social, per facilitar-los l'accés als recursos comunitaris i el seu ús, mitjançant el desenvolupament coordinat entre els diferents recursos socials d'actuacions de promoció de condicions de vida saludable i programes específics d'inserció i rehabilitació.

Població destinatària

Persones entre 18 i 65 anys i amb certificat de discapacitat igual o superior al 33 %.

Tipus de prestació

Bàsica.

Tipus de servei

Especialitzat.

Garantia de la prestació

No garantida, segons els criteris de prelació del reglament del servei corresponent.

Copagament

No.

equipaments / equips professionals

Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Ràtios i perfils professionals

Els que estableixen el Decret 86/2010 i el Decret 32/2023 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per proposta del tècnic/a que justifiqui la necessitat d'acord amb la regulació específica que determini els requisits amb resolució de l'òrgan competent

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca, Fundació per a Persones amb Discapacitat de Menorca i altres entitats especialitzades mitjançant contractació o concertació.

2.2.9. Servei d'ajuda a domicili

Descripció

Es presta en el domicili de les persones amb manca d'autonomia personal, amb dificultats de desenvolupament o amb problemàtiques familiars especials que els impedeixen dur a terme de manera autònoma les tasques habituals de la vida quotidiana. Mitjançant personal qualificat i supervisat, es proporciona a aquestes persones i al seu entorn un conjunt d'actuacions preventives, assistencials, educatives, rehabilitadores, de suport psicosocial, domèstic, d'atenció i de respir familiar, a fi que mantenguin l'autonomia personal, la qualitat de vida, la relació amb l'entorn proper i el descans dels curadors principals.

Aquest servei es pot prestar de forma continuada, de forma puntual mitjançant la modalitat de respir/ suport familiar, o a través de programes específics com el programa de vida independent, entre d'altres.

Població destinatària

Persones entre 18 i 65 anys, i amb certificat de discapacitat igual o superior al 33 %, que tenguin acreditada una discapacitat intel·lectual o física, una malaltia mental greu de curs crònic o presentin problemes de conducta i altres patologies associades.

Tipus de prestació

Bàsica.

Tipus de servei

Especialitzat.

Garantia de la prestació

No garantida, segons els criteris de prelació del reglament del servei corresponent

Copagament

No.

equipaments / equips professionals

Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Ràtios i perfils professionals

Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per proposta del tècnic/a que justifiqui la necessitat d'acord amb la regulació específica que determini els requisits amb resolució de l'òrgan competent.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca, Fundació per a Persones amb Discapacitat de Menorca i altres entitats especialitzades mitjançant contractació o concertació.

2.2. 10. Servei integral d'atenció a infants, adolescents i joves amb discapacitat

Descripció

Servei d'atenció integral adreçat a infants, adolescents i joves amb discapacitat amb l'objectiu de potenciar i desenvolupar les capacitats dels usuaris, fomentar la seva inclusió social i promoure espais d'aprenentatge i de formació.

El servei compta amb programes i activitats que tenen present l'etapa vital de cada usuari, orientats a fomentar l'autonomia, a potenciar al màxim les capacitats i a compensar els dèficits, per aconseguir la màxima inserció social.

Població destinatària

Persones a partir de 6 anys i amb certificat de discapacitat igual o superior al 33 %.

Tipus de prestació

Bàsica.

Tipus de servei

Especialitzat.

Garantia de la prestació

No garantida segons els criteris de prelació del reglament del servei corresponent.

Copagament

No.

equipaments / equips professionals

Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Ràtios i perfils professionals

Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per proposta del tècnic/a que justifiqui la necessitat d'acord amb la regulació específica que determini els requisits amb resolució de l'òrgan competent.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca, Fundació per a Persones amb Discapacitat de Menorca i altres entitats especialitzades mitjançant contractació o concertació.

2.2.11. Servei d'atenció a persones sordes

Descripció

Ofereix serveis d'informació, interpretació, traducció i orientació.

Població destinatària

Persones amb sordesa, famílies i professionals de diferents serveis públics o privats.

Tipus de prestació

Bàsica.

Tipus de servei

Especialitzat.

Garantia de la prestació

No garantida segons els criteris de prelació del reglament del servei corresponent.

Copagament

No.

equipaments / equips professionals

Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Ràtios i perfils professionals

Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per proposta del tècnic/a que justifiqui la necessitat d'acord amb la regulació específica que determini els requisits amb resolució de l'òrgan competent.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca, Fundació per a Persones amb Discapacitat de Menorca i altres entitats especialitzades mitjançant contractació o concertació.

 

2.2.12. Servei de promoció a l'autonomia

Descripció

Servei que proporciona una atenció multidisciplinària mitjançant sessions especialitzades (atenció psicològica, logopèdia, fisioteràpia i teràpia ocupacional) per millorar o mantenir la qualitat de vida de la persona amb discapacitat destinatària.

Població destinatària

Persones entre 6 i 65 anys, residents a Menorca i amb certificat de discapacitat igual o superior al 33 %.

Tipus de prestació

Bàsica.

Tipus de servei

Especialitzat.

Garantia de la prestació

No garantida segons els criteris de prelació del reglament del servei corresponent

Copagament

No

equipaments / equips professionals

Centre especialitzat / Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Ràtios i perfils professionals

Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per proposta del tècnic/a que justifiqui la necessitat d'acord amb la regulació específica que determini els requisits amb resolució de l'òrgan competent.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca, Fundació per a Persones amb Discapacitat de Menorca i altres entitats especialitzades mitjançant contractació o concertació.

2.2.13. Servei d'atenció sociolaboral per a joves amb discapacitat intel·lectual

Descripció

Programa de transició i valoració dels usuaris que no tenen definit el seu itinerari d'accés a la vida adulta en l'àmbit ocupacional, prelaboral o d'inserció social.

L'objectiu principal és valorar les competències i habilitats laborals i socials per obtenir informació contrastada i precisa sobre quin és el recurs posterior més adequat per a la persona. Es tracta d'un itinerari individualitzat en el qual es respecta al màxim el procés maduratiu de l'individu.

Població destinatària

Persones entre 18 i 30 anys, residents a Menorca i amb certificat de discapacitat igual o superior al 33 %, que tenguin acreditada una discapacitat intel·lectual.

Tipus de prestació

Bàsica.

Tipus de servei

Especialitzat.

Garantia de la prestació

No garantida segons els criteris de prelació del reglament del servei corresponent.

Copagament

No.

equipaments / equips professionals

Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Ràtios i perfils professionals

Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 86/2010 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per proposta del tècnic/a que justifiqui la necessitat d'acord amb la regulació específica que determini els requisits amb resolució de l'òrgan competent.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca, Fundació per a Persones amb Discapacitat de Menorca i altres entitats especialitzades mitjançant contractació o concertació.

 

Normativa esmentada:

  • Decret 86/2010, de 25 de juny, pel qual s'estableixen els principis generals i les directrius de coordinació per a l'autorització i l'acreditació dels serveis socials a persones grans i persones amb discapacitats, i es regulen els requisits d'autorització i acreditació dels serveis residencials de caràcter suprainsular per a aquests sectors de població.

2.3. Menors i família

2.3.1. Servei residencial de primera acollida

Descripció

Centres de caràcter integral que proporcionen atenció immediata i transitòria a les persones menors d'edat que, davant d'una possible situació de desprotecció, requereixin la sortida urgent del seu medi familiar, amb la necessitat d'un diagnòstic que orienti les mesures que ha d'adoptar l'entitat pública competent en matèria de protecció de menors.

Població destinatària

Menors de 18 anys que requereixin la sortida urgent del seu medi familiar.

Tipus de prestació

Bàsica.

Tipus de servei

Especialitzat.

Garantia de la prestació

Garantida.

Copagament

No.

equipaments / equips professionals

Centre residencial / Els que estableixen el Decret 10/2013 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Ràtios i perfils professionals

Equip interdisciplinari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 10/2013 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per via d'urgència i per derivació dels serveis implicats en la protecció del menor.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca.

2.3.2. Servei d'acolliment residencial

Descripció

Centres destinats a acollir persones menors d'edat en situació de guarda o tutela amb necessitats residencials a curt, mitjà i llarg termini.

Població destinatària

Persones menors de 18 anys en situació de guarda o tutela.

Tipus de prestació

Bàsica.

Tipus de servei

Especialitzat.

Garantia de la prestació

Garantida.

Copagament

No.

Equipaments / equips professionals

Centre residencial / Els que estableixen el Decret 10/2013 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Ràtios i perfils professionals

Equip interdisciplinari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 10/2013 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per proposta de la comissió tècnica que justifiqui la mesura jurídica de protecció d'acord amb la regulació específica i resolució de l'òrgan competent.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca.

2.3.3. Servei residencial d'acció educativa especial

Descripció

Centres residencials d'acció educativa especial que tenen com a finalitat l'atenció integral especialitzada en infants i adolescents amb una mesura de protecció de guarda o tutela, entre els quals hi ha: 1. Els que atenen les persones menors d'edat que, per les seves disfuncions emocionals o conductuals o per problemes d'addicció, no es poden adaptar a altres centres residencials ordinaris i necessiten una alta intensitat educativa reforçada per recursos humans. 2. Els que atenen persones menors d'edat que presenten una diversitat funcional psíquica, física o sensorial.

Població destinatària

Persones menors de 18 anys amb mesura de protecció de guarda o tutela amb diversitat funcional psíquica, física o sensorial i que necessiten una alta intensitat educativa.

Tipus de prestació

Bàsica.

Tipus de servei

Especialitzat.

Garantia de la prestació

Garantida.

Copagament

No.

equipaments / equips professionals

Centre residencial / Els que estableixen el Decret 10/2013 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Ràtios i perfils professionals

Equip interdisciplinari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 10/2013 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per proposta de la comissió tècnica que justifiqui la mesura jurídica de protecció d'acord amb la regulació específica i resolució de l'òrgan competent.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca i altres entitats especialitzades mitjançant contractació o concertació.

2.3.4. Servei residencial de protecció específic de persones menors d'edat amb problemes de conducta

Descripció

Centres destinats a persones menors d'edat que estiguin en situació de guarda o tutela de l'entitat pública, diagnosticades amb problemes de conducta, que presentin conductes disruptives o dissocials recurrents, transgressores de les normes socials i dels drets de tercers, quan a més estigui justificat per les seves necessitats de protecció i determinat per una valoració psicosocial especialitzada. En aquests centres es pot preveure la utilització de mesures de seguretat i de restricció de llibertat o drets fonamentals.

Població destinatària

Persones menors de 18 anys amb mesura de protecció de guarda o tutela i diagnosticades amb problemes de conducta.

Tipus de prestació

Bàsica.

Tipus de servei

Especialitzat.

Garantia de la prestació

Garantida.

Copagament

No.

equipaments / equips professionals

Centre residencial / Els que estableixen el Decret 10/2013 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Ràtios i perfils professionals

Equip interdisciplinari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 10/2013 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per proposta de la comissió tècnica que justifiqui la mesura jurídica de protecció d'acord amb la regulació específica i resolució de l'òrgan competent.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca i altres entitats especialitzades mitjançant contractació o concertació.

2.3.5. Servei d'atenció a la infància i l'adolescència en situació de risc greu de desprotecció

Descripció

Valoració i intervenció amb infants en situació o risc de desprotecció i les seves famílies per pal·liar els indicadors de desprotecció i treballar la reinserció familiar, així com dictar les mesures jurídiques corresponents.

Població destinatària

Persones menors de 18 anys, residents a Menorca, en situació o risc de desprotecció i les seves famílies.

Tipus de prestació

Bàsica.

Tipus de servei

Especialitzat.

Garantia de la prestació

Garantida.

Copagament

No.

equipaments / equips professionals

Els que estableixen el Decret 10/2013 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Ràtios i perfils professionals

Equip interdisciplinari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 10/2013 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per notificació al registre reglamentàriament establert o per derivació d'altres serveis.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca.

2.3.6. Servei integral d'acolliment familiar

Descripció

Servei de recerca, valoració i seguiment de famílies extenses o alienes en aplicació de la mesura d'acolliment temporal, permanent, d'urgència, especialitzat o professionalitzat de menors en situació de tutela o guarda per part de l'entitat pública de protecció de menors.

Població destinatària

Persones menors de 18 anys en situació de tutela o guarda per part de l'entitat pública i persones majors de 18 anys que hagin sol·licitat o que siguin famílies d'acollida.

Tipus de prestació

Bàsica.

Tipus de servei

Especialitzat.

Garantia de la prestació

Garantida.

Copagament

No.

equipaments / equips professionals

Els que estableixen el Decret 10/2013 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Ràtios i perfils professionals

Equip interdisciplinari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 10/2013 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per proposta de la comissió tècnica que justifiqui la mesura jurídica de protecció d'acord amb la regulació específica i resolució de l'òrgan competent.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca.

2.3.7. Servei d'atenció a l'abús o a l'explotació sexual de menors en situació de desprotecció

Descripció

Servei d'atenció psicològica a menors, en situació de desprotecció, que hagin pogut patir abús o explotació sexual.

Població destinatària

Persones menors de 18 anys amb mesura de protecció, que siguin víctimes d'abús o explotació sexual.

Tipus de prestació

Bàsica.

Tipus de servei

Especialitzat.

Garantia de la prestació

Garantida.

Copagament

No.

equipaments / equips professionals

Els que estableixen el Decret 10/2013 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Ràtios i perfils professionals

Equip interdisciplinari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 10/2013 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per proposta del tècnic/a que justifiqui la necessitat d'acord amb la regulació específica que determini els requisits.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca i altres entitats especialitzades mitjançant contractació o concertació.

2.3.8. Servei integral d'atenció a l'adopció

Descripció

1. Oferir als menors en situació de desemparament i amb impossibilitat de tornar amb llurs famílies d'origen, una família alternativa, idònia i definitiva.

2. Oferir informació, formació, assessorament, valoració i suport per a l'adopció nacional i internacional.

Així mateix, seguiment, intervenció i suport postadoptiu, tant amb els menors com amb les famílies adoptants.

Població destinatària

Persones menors de 18 anys en desemparament i les famílies sol·licitants d'adopció nacional i internacional.

Tipus de prestació

Bàsica.

Tipus de servei

Especialitzat.

Garantia de la prestació

Garantida.

Copagament

No.

equipaments / equips professionals

Els que estableixen el Decret 10/2013 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Ràtios i perfils professionals

Equip interdisciplinari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 10/2013 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per proposta del tècnic que justifiqui la necessitat d'acord amb la regulació específica que determini els requisits i resolució de l'òrgan competent

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca

2.3.9. Servei de recerca d'orígens

Descripció

Assessorament jurídic, psicològic i social en el procés de recerca dels orígens de persones adoptades per tal que puguin conèixer les dades que es trobin en poder de l'entitat pública, així com l'acompanyament en trobades amb la família biològica, per a casos d'adopció nacional.

Població destinatària

Persones adoptades majors d'edat o durant la minoria d'edat a través dels seus representants legals.

Tipus de prestació

Bàsica.

Tipus de servei

Especialitzat.

Garantia de la prestació

Garantida.

Copagament

No.

equipaments / equips professionals

Els que estableixen el Decret 10/2013 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Ràtios i perfils professionals

Equip interdisciplinari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 10/2013 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per sol·licitud d'informació i assessorament.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca.

2.3 d'octubre de Servei de mesures educatives amb menors infractors

Descripció

Intervenció mitjançant programes educatius en el propi entorn del menor infractor, que actuen sobre els factors de risc de reincidència i potencien els factors protectors del menor i del seu entorn, així com també intervenció amb menors que presenten conductes predelictives.

Població destinatària

Persones que han comès infraccions penals essent menors de 14 anys o que presentin conductes predelictives.

Tipus de prestació

Complementària per a Menorca respecte a la Cartera bàsica de serveis socials de les Illes Balears.

Tipus de servei

Especialitzat.

Garantia de la prestació

Garantida.

Copagament

No.

equipaments / equips professionals

Els que estableixen el Decret 10/2013 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Ràtios i perfils professionals

Equip interdisciplinari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 10/2013 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per sentència judicial, a petició de fiscalia o per derivació d'altres serveis.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca.

2.3 de novembre de Servei d'intervenció socioeducativa amb menors en el domicili

Descripció

Intervenció socioeducativa a domicili per a menors en situació de risc de desprotecció i les seves famílies, per revertir els indicadors de desprotecció.

Població destinatària

Famílies amb menors en situació de risc de desprotecció.

Tipus de prestació

Complementària.

Tipus de servei

Especialitzat.

Garantia de la prestació

Garantida.

Copagament

No.

equipaments / equips professionals

Els que estableixen el Decret 10/2013 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Ràtios i perfils professionals

Equip interdisciplinari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 10/2013 o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per valoració tècnica de l'entitat pública competent en protecció de menors d'acord amb els requisits establerts en la normativa vigent i en el corresponent desplegament reglamentari.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca i altres entitats especialitzades mitjançant contractació o concertació.

Normativa esmentada:

  • Decret 10/2013, de 28 de febrer, pel qual es fixen els principis generals del Registre Unificat de Serveis Socials de les Illes Balears i dels procediments per a l'autorització i l'acreditació de serveis socials, i es regulen la secció suprainsular del Registre i els procediments per autoritzar i acreditar serveis socials d'àmbit suprainsular.

2.4. Igualtat i diversitat

2.4.1. Servei d'atenció integral a les persones LGTBI

Descripció

Servei d'informació, assessorament, atenció social, assistència psicològica i jurídica específica per a persones que pateixin, hagin patit o estiguin en risc de patir discriminació o violència per raó de l'orientació sexual, la identitat de gènere o l'expressió de gènere a Menorca, així com a les seves famílies.

Població destinatària

Persones que pateixen discriminació i violència per la seva orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere i les seves famílies.

Tipus de prestació

Bàsica.

Tipus de servei

Especialitzat.

Garantia de la prestació

Garantida.

Copagament

No.

equipaments / equips professionals

Els que estableixen el Decret 10/2013, la Llei 8/2016 i el corresponent desplegament normatiu i reglamentari; així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Ràtios i perfils professionals

Equip interdisciplinari.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 10/2013, la Llei 8/2016 i el corresponent desplegament normatiu i reglamentari; així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per sol·licitud o derivació d'altres serveis.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca i altres entitats especialitzades mitjançant contractació o concertació.

2.4.2. Servei d'atenció integral a les dones víctimes de violència masclista i els seus fills i filles

Descripció

Servei d'informació i assessorament, atenció social, assistència psicològica i jurídica específica per a dones víctimes de violència masclista i les persones menors a càrrec seu.

Inclou suport tècnic i assessorament a professionals de les diferents administracions i entitats en matèria d'igualtat i accions comunitàries de sensibilització.

Població destinatària

Dones víctimes de violència masclista i llurs filles i fills, professionals d'altres administracions o entitats i ciutadania en general.

Tipus de prestació

Bàsica.

Tipus de servei

Especialitzat.

Garantia de la prestació

Garantida.

Copagament

No.

equipaments / equips professionals

Els que estableixen la Llei 11/2016 i el corresponent desplegament normatiu i reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Ràtios i perfils professionals

Els que estableixen la Llei 11/2016 i el corresponent desplegament normatiu i reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableix el Decret 10/2013, la Llei 11/2016 i el corresponent desplegament normatiu i reglamentari, així com els definits als plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per sol·licitud o derivació d'altres serveis.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca i altres entitats especialitzades mitjançant contractació o concertació.

 

​​​​​​​2.4.3. Servei integral d'acollida i allotjament per a víctimes de violència masclista i els seus fills i filles

Descripció

Centre d'acollida i atenció integral per atendre les necessitats de protecció i allotjament de les dones víctimes de violència masclista i de llurs filles i fills mentre duri el procés d'atenció.

Població destinatària

Dones víctimes de violència masclista i llurs fills i filles amb necessitat de protecció.

Tipus de prestació

Bàsica.

Tipus de servei

Especialitzat.

Garantia de la prestació

Garantida.

Copagament

No.

equipaments / equips professionals

Centre d'acollida / Els que estableixen la Llei 11/2016 i el corresponent desplegament normatiu i reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Ràtios i perfils professionals

Els que estableixen la Llei 11/2016 i el corresponent desplegament normatiu i reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 10/2013, la Llei 11/2016 i el corresponent desplegament normatiu i reglamentari, així com els definits als plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per via d'urgència o per proposta del tècnic/a que justifiqui la necessitat d'acord amb la regulació específica que determini els requisits i resolució de l'òrgan competent.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca i altres entitats especialitzades mitjançant contractació o concertació.

2.4.4. Servei de pis pont per a persones víctimes de violència masclista i els seus filles i fills

Descripció

Recurs de caràcter residencial complementari al centre d'acollida. És un servei temporal i amb seguiment tècnic, adreçat a acollir dones víctimes de violència masclista i les persones dependents a càrrec seu com a continuació del procés iniciat en el centre d'acollida.

L'objectiu general és proporcionar un allotjament que, sota supervisió tècnica, ofereixi atenció específica orientada a desenvolupar l'autonomia personal i la integració social de les usuàries i les seves famílies.

Població destinatària

Dones víctimes de violència masclista i els seus fills i filles que hagin residit al centre d'acolliment el temps necessari perquè l'equip professional hagi pogut valorar i acordar-ne el trasllat a pis pont.

Han de disposar d'ingressos que els permetin assumir les despeses pròpies d'una vida autònoma i no han de comptar amb un habitatge propi on tenir la seva residència habitual.

Tipus de prestació

Bàsica.

Tipus de servei

Especialitzat.

Garantia de la prestació

Garantida.

Copagament

No.

equipaments / equips professionals

Habitatge / Equip interdisciplinari del servei d'atenció integral de la dona víctima de violència masclista.

Ràtios i perfils professionals

Els que estableixen la Llei 11/2016 i el corresponent desplegament normatiu i reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 10/2013, la Llei 11/2016 i el corresponent desplegament normatiu i reglamentari, així com els definits als plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per proposta del tècnic/a que justifiqui la necessitat d'acord amb la regulació específica que determini els requisits i resolució de l'òrgan competent.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca i altres entitats especialitzades mitjançant contractació o concertació.

 

​​​​​​​2.4.5. Programa de sensibilització i prevenció de violència masclista, visibilització del col·lectiu LGTBI i prevenció LGTBI-fòbia

Descripció

Punt d'atenció i assessorament en contextos públics d'oci per prevenir i sensibilitzar sobre les diferents manifestacions de violències masclistes o LGTBI-fòbiques i, si cal, derivar i acompanyar les persones afectades a altres serveis.

Població destinatària

Població en general.

Tipus de prestació

Bàsica.

Tipus de servei

Especialitzat.

Garantia de la prestació

Garantida.

Copagament

No.

equipaments / equips professionals

Equip interdisciplinari.

Ràtios i perfils professionals

Els que estableixen el decret 10/2013, la Llei 11/2016 i el corresponent desplegament normatiu i reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el decret 10/2013, la Llei 11/2016 i el corresponent desplegament normatiu i reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Universal.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca i altres entitats especialitzades mitjançant contractació o concertació.

Normativa esmentada:

  • Decret 10/2013, de 28 de febrer, pel qual es fixen els principis generals del Registre Unificat de Serveis Socials de les Illes Balears i dels procediments per a l'autorització i l'acreditació de serveis socials, i es regulen la secció suprainsular del Registre i els procediments per autoritzar i acreditar serveis socials d'àmbit suprainsular.

  • Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.

2.5. Inclusió social

2.5.1. Unitat de conductes addictives

Descripció

Servei integral de prevenció, d'informació, assessorament i atenció social específica per a persones, o les seves famílies, que presentin problemes d'addicció a substàncies diverses o conductes addictives.

Població destinatària

Persones adultes, menors i les seves famílies que presentin problemes d'addicció a substàncies diverses o conductes addictives.

Tipus de prestació

Bàsica i complementària per a Menorca respecte a la Cartera bàsica de serveis socials de les Illes Balears.

Tipus de servei

Especialitzat.

Garantia de la prestació

No garantida, segons els criteris de prelació del reglament del servei corresponent.

Copagament

No.

equipaments / equips professionals

Centre especialitzat / Els que estableixen el Decret 10/2013 i el corresponent desplegament normatiu i reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Ràtios i perfils professionals

Equip interdisciplinari.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 10/2013, la Llei 4/2005 i el corresponent desplegament normatiu i reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per sol·licitud o derivació d'altres serveis.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca i altres entitats especialitzades mitjançant contractació o concertació.

2.5.2. Oficina d'atenció a la persona nouvinguda

Descripció

Servei d'informació, orientació i assessorament en matèria d'immigració i estrangeria. Desenvolupa programes i serveis adreçats a la població immigrada i nouvinguda amb la finalitat de normalitzar i facilitar l'acollida i la integració de les persones nouvingudes en tots els aspectes de la vida diària.

Població destinatària

Població immigrada i nouvinguda, així com la ciutadania en general, per a aspectes específics d'aquests col·lectius.

Tipus de prestació

Bàsica i complementària per a Menorca respecte a la Cartera bàsica de serveis socials de les Illes Balears.

Tipus de servei

Especialitzat.

Garantia de la prestació

No garantida, segons els criteris de prelació del reglament del servei corresponent.

Copagament

No.

equipaments / equips professionals

Oficina / Els que estableixen el Decret 9/2020 i el corresponent desplegament normatiu i reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Ràtios i perfils professionals

Els que estableixen el Decret 9/2020 i el corresponent desplegament normatiu i reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 9/2020 i el corresponent desplegament normatiu i reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per sol·licitud o derivació d'altres serveis.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca i altres entitats especialitzades mitjançant contractació o concertació.

2.5.3. Programa d'atenció integral a les famílies i infants en risc d'exclusió social

Descripció

Generació d'entorns educatius amb la participació i atenció integral a famílies i infants en risc d'exclusió social, per pal·liar els efectes de la pobresa hereditària i evitar la seva cronificació, potenciant així, mitjançant la seva participació activa, el seu apoderament i el desenvolupament de les seves capacitats i recursos educatius.

Població destinatària

Famílies en situació o en risc d'exclusió social, amb fills menors de fins a 12 anys, amb poques habilitats o dificultats per atendre'ls i tenir-ne cura, a més d'altres problemàtiques socials associades que poden dificultar aquesta atenció.

Tipus de prestació

Bàsica.

Tipus de servei

Específic.

Garantia de la prestació

No garantida, segons els criteris de prelació del reglament del servei corresponent.

Copagament

No.

Equipaments / equips professionals

Equip interdisciplinari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Ràtios i perfils professionals

Els que estableixen el Decret 10/2013 i el corresponent desplegament normatiu i reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 10/2013 i el corresponent desplegament normatiu i reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per proposta del tècnic/a que justifiqui la necessitat o derivació d'altres serveis.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca i altres entitats especialitzades mitjançant contractació o concertació.

 

​​​​​​​2.5.4. Servei d'habitatge social

Descripció

Servei per a la millora de l'accés a l'habitatge de la ciutadania, amb especial atenció als col·lectius en situació de vulnerabilitat, distingint les actuacions en dos grans blocs d'intervenció en funció de si es tracta de persones en situació d'exclusió residencial o de persones en risc d'exclusió residencial. El servei pretén impulsar les accions prioritàries establertes en els Plans i normatives d'habitatge vigents en cada moment, en el marc de les competències del Consell Insular de Menorca en la matèria així com totes aquelles que es puguin derivar de la col·laboració amb altres administracions.

Població destinatària

Persones residents a l'illa de Menorca en situació de risc d'exclusió residencial i persones que ja es troben en una situació de viure al carrer i sense llar.

Tipologia

Complementària.

Tipus de servei

Específica.

Garantia de la prestació

No garantida.

Copagament

Sí.

Equipaments / equips professionals

Equip interdisciplinari

Ràtios i perfils professionals

Els que estableixen el Decret 10/2013 i la posterior normativa vigent o el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 10/2013 i la posterior normativa vigent o el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per proposta tècnica que acrediti els requisits establerts en la normativa vigent i en el corresponent desplegament reglamentari.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca i altres entitats especialitzades mitjançant concertació o contractació.

2.5.5. Servei integral per a la inclusió social de les persones sense llar

Descripció

El servei pretén oferir al col·lectiu de persones sense llar o en infrahabitatges un espai d'acollida diürna i/o de pernoctació amb l'objectiu de facilitar la seva adherència al sistema públic dels serveis socials, la reducció de danys mitjançant la cobertura de les seves necessitats bàsiques, així com l'oportunitat de rompre el seu aïllament i avançar cap a la millora de les condicions de vida i la reinserció en la comunitat.

Població destinatària

Persones majors d'edat sense sostre segons la tipologia ETHOS nivell 1 i 2; és a dir, persones que viuen al ras, en un espai públic o exterior, i persones que viuen en un equipament per a persones sense llar com alberg o refugi nocturn, o bé forçades a passar la resta del dia en un espai públic o exterior.

Tipologia

Complementària.

Tipus de servei

Específica.

Garantia de la prestació

No garantida.

Copagament

No.

Equipaments / equips professionals

Centre de baixa exigència / Equip interdisciplinari.

Ràtios i perfils professionals

Els que estableixen el Decret 10/2013 i la posterior normativa vigent o el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 10/2013 i la posterior normativa vigent o el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per proposta tècnica que acrediti els requisits establerts en la normativa vigent i en el corresponent desplegament reglamentari.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca. i altres entitats especialitzades mitjançant contractació o concertació.

Normativa esmentada:

  • Reglament de funcionament del Servei integral d'inclusió social per a les persones sense llar a Menorca publicat en el BOIB núm. 74 de 4 de juny de 2019, disposició general 5359.

2.5.6. Servei integral per a persones en situació de risc d'exclusió residencial

Descripció

El servei pretén oferir informació i assessorament social i jurídic a persones afectades per situacions o problemàtiques vinculades amb l'habitatge, així com dur a terme una coordinació i col·laboració amb els professionals dels Serveis Socials Comunitaris Bàsics dels ajuntaments i amb els dels altres serveis i entitats relacionats amb el tema de l'habitatge.

Inclou la prestació tècnica lloguer estable que té per finalitat aconseguir, amb incentius a propietaris, que immobles buits o de lloguer de temporada es posin al mercat de llarga durada a preus assequibles per persones i famílies amb risc de d'exclusió residencial.

Població destinatària

Persones i unitats familiars residents a Menorca, amb risc d'exclusió residencial i/o social

Tipologia

Especialitzada.

Tipus de servei

Tècnica.

Garantia de la prestació

No garantida aplicant principis de prelació.

Copagament

No.

Equipaments / equips professionals

Equip interdisciplinari.

Ràtios i perfils professionals

El que estableix el decret 10/2013, i/o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari així com el definit als plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

El que estableix el decret 10/2013, i/o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari així com el definit als plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per cita prèvia i per valoració tècnica segons criteris de prelació i els requisits establerts en la normativa vigent i en el corresponent desplegament reglamentari.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca i altres entitats especialitzades mitjançant contractació o concertació.

2.5.7 Programa d'inclusió social per a persones en situació de prostitució

Descripció

Amb aquest programa es pretén la millora del benestar social, la qualitat de vida i la inclusió social de les persones en situació de prostitució. Partint del coneixement del seu perfil, de la realitat i de les necessitats, s'ofereix atenció integral per enfortir les seves capacitats i facilitar l'exercici dels seus drets, l'accés a la xarxa de serveis sanitaris i socials, i la reducció dels riscos associats.

Població destinatària

Persones en situació de prostitució que es troben en exclusió o en risc d'exclusió social.

Tipus de prestació

Bàsica.

Tipus de servei

Especialitzat.

Garantia de la prestació

Garantida.

Copagament

No.

Equipaments / equips professionals

Equip interdisciplinari.

Ràtios i perfils professionals

Els que estableixen el Decret 10/2013 i la posterior normativa vigent o el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 10/2013 i la posterior normativa vigent o el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per proposta del tècnic/a que justifiqui la necessitat o derivació d'altres serveis.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca. i altres entitats especialitzades mitjançant contractació o concertació.

Normativa esmentada:

  • Decret 10/2013, de 28 de febrer, pel qual es fixen els principis generals del Registre Unificat de Serveis Socials de les Illes Balears i dels procediments per a l'autorització i l'acreditació de serveis socials, i es regulen la secció suprainsular del Registre i els procediments per autoritzar i acreditar serveis socials d'àmbit suprainsular.

  • Llei 4/2005, de 29 d'abril, sobre drogodependències i altres addiccions a les Illes Balears.

  • Decret 9/2020, de 7 de febrer, de principis generals pel qual s'estableixen els criteris d'autorització del servei d'atenció social a persones implicades en un procediment judicial i del servei d'orientació i assessorament per a persones immigrants extracomunitàries.

  • Reglament de funcionament del Servei integral d'inclusió social per a les persones sense llar a Menorca (BOIB 74 de 4 de juny de 2019).

2.6. Ciutadania en general

2.6.1. Prestacions bàsiques dels serveis socials comunitaris bàsics

Descripció

Conjunt organitzat i coordinat d'accions professionals de caràcter universal que constitueixen el canal d'accés als sistema de serveis social i a la provisió de prestacions bàsiques que inclouen:

  • Informació, orientació i derivació per a l'accés als recursos socials.
  • Valoració i assessorament per a la resolució de les situacions de necessitat.
  • Ajuda a domicili.
  • Allotjament alternatiu.
  • Suport social i socioeducatiu.
  • Promoció de la inclusió social i la participació comunitària.
  • Prestacions econòmiques d'urgència social.

Població destinatària

Població en general.

Tipologia

Complementària.

Tipus de servei

Bàsic.

Garantia de la prestació

Garantida.

Copagament

No.

Equipaments / equips professionals

Centres de serveis socials comunitaris bàsics / Equips interdisciplinaris.

Ràtios i perfils professionals

Els que estableixen el Decret 4/2019, el Decret 48/2011 i el corresponent desplegament normatiu i reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 4/2019, el Decret 48/2011 i el corresponent desplegament normatiu i reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Universal.

Entitat responsable de l'accés al servei

Ajuntaments de l'illa a través dels serveis socials comunitaris bàsics.

Entitat proveïdora

Ajuntaments de Menorca.

2.6.2. Xarxa d'equips municipals d'intervenció familiar

Descripció

Prevenció, suport i intervenció mitjançant l'abordatge familiar de les actuacions i des d'una perspectiva interdisciplinària en els diferents àmbits: individual/familiar, grupal i comunitari.

Els objectius generals dels equips són afavorir el benestar de les famílies ateses mitjançant la millora de les seves relacions amb la comunitat i entre els seus membres, el foment de la participació activa i la millora de les competències parentals i d'integració social.

També inclouen les valoracions i actuacions necessàries en situacions de risc de maltractament o desprotecció infantil regulades en la normativa específica vigent, i en altres situacions de conflictivitat o risc de maltractament dins l'entorn familiar.

Població destinatària

Famílies residents als municipis de l'illa que necessiten acompanyament, assessorament i suport interdisciplinari davant dificultats relacionals i situacions de desajustament, crisis en diferents etapes del cicle vital o vida familiar, o amb menors en situació de risc o desprotecció.

Tipologia

Complementària.

Tipus de servei

Bàsic.

Garantia de la prestació

Garantida.

Copagament

No.

Equipaments / equips professionals

Centres de serveis socials comunitaris bàsics / equips interdisciplinaris.

Ràtios i perfils professionals

Els que estableixen la Llei 4/2009, el Decret 48/2011 i el corresponent desplegament normatiu i reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen la Llei 4/2009, el Decret 48/2011 i el corresponent desplegament normatiu i reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per sol·licitud o per derivació d'altres serveis.

Entitat responsable de l'accés al servei

Ajuntaments de l'illa a través dels serveis socials comunitaris bàsics.

Entitat proveïdora

Ajuntaments de Menorca.

2.6.3. Programa d'atenció a persones adultes que han estat víctimes d'abús sexual en la infància o l'adolescència

Descripció

Orientació, acompanyament i tractament psicoterapèutic a fi de superar les seqüeles de l'abús sexual en la infància.

Població destinatària

Persones majors d'edat que han estat víctimes d'abús sexual en la infància o adolescència.

Tipologia

Bàsica.

Tipus de servei

Especialitzat.

Garantia de la prestació

Garantida.

Copagament

No.

Equipaments / equips professionals

Equip interdisciplinari.

Ràtios i perfils professionals

Els que estableixen el Decret 10/2013 i la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits ens els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 10/2013 i la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits ens els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per proposta del tècnic/a que justifiqui la necessitat d'acord amb la regulació específica que determini els requisits.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca. i altres entitats especialitzades mitjançant contractació o concertació.

Normativa esmentada:

  • Llei 4/2009, d'11 de juny, de serveis socials de les Illes Balears.

  • Decret 48/2011, de 13 de maig, pel qual es regulen els principis generals i les directrius de coordinació dels serveis socials comunitaris bàsics.

  • Llei 9/2019, de 19 de febrer, de l'atenció i els drets de la infància i l'adolescència de les Illes Balears.

  • Decret 10/2013, de 28 de febrer, pel qual es fixen els principis generals del Registre Unificat de Serveis Socials de les Illes Balears i dels procediments per a l'autorització i l'acreditació de serveis socials, i es regulen la secció suprainsular del Registre i els procediments per autoritzar i acreditar serveis socials d'àmbit suprainsular.

2.7. Suport tècnic i econòmic i assessorament als municipis

2.7.1. Suport tècnic i econòmic i assessorament als serveis socials comunitaris bàsics i equips municipals d'intervenció familiar

Descripció

Suport tècnic i assessorament als equips professionals que duen a terme les seves funcions en els serveis socials comunitaris bàsics (SSCB) i en els equips municipals d'intervenció familiar (EMIF), gestionats per les corporacions locals, i cofinançament dels programes i prestacions duites a terme en el desenvolupament de les seves competències en el marc del pla de finançament dels SSCB.

Inclou l'organització d'espais periòdics de coordinació interna i externa, grups de treball per al disseny i implantació de protocols de derivació i coordinació entre serveis, accions formatives i de supervisió per a la millora de la capacitació professional, i la planificació i avaluació dels serveis socials.

Població destinatària

Professionals que treballen en els serveis socials comunitaris bàsics (SSCB) i en els equips municipals d'intervenció familiar (EMIF).

Tipologia

Complementari.

Tipus de servei

Específic.

Garantia de la prestació

Garantida.

Copagament

No.

Equipaments / equips professionals

Equip interdisciplinari.

Ràtios i perfils professionals

Els que estableixen el Decret 10/2013 i la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 10/2013 i la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari.

Accés i llista d'espera al servei

Mitjançant els espais de coordinació periòdica i grups específics de treball creats, o per proposta o demanda directe dels professionals al tècnic referent en cada matèria.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca o entitats especialitzades mitjançant contractació o concertació.

Normativa esmentada:

  • Decret 10/2013, de 28 de febrer, pel qual es fixen els principis generals del Registre Unificat de Serveis Socials de les Illes Balears i dels procediments per a l'autorització i l'acreditació de serveis socials, i es regulen la secció suprainsular del Registre i els procediments per autoritzar i acreditar serveis socials d'àmbit suprainsular.

2.8. Programes innovadors i experimentals

2.8.1. Servei d'ajuda a domicili d'alta intensitat

Descripció

Servei que es presta al domicili de les persones amb manca d'autonomia personal, amb dificultats de desenvolupament o amb problemàtiques familiars especials que els impedeixen dur a terme de manera autònoma les tasques habituals de la vida quotidiana.

Mitjançant personal qualificat i supervisat, es proporciona a aquestes persones i al seu entorn un conjunt d'actuacions preventives, assistencials, educatives, rehabilitadores, de suport psicosocial, domèstic i d'atenció, a fi que mantenguin l'autonomia personal, la qualitat de vida i la relació amb l'entorn proper, al mateix temps que ofereix als cuidadors un suport clau a fi de mantenir la seva capacitat en la cura.

Població destinatària

Persones de més de 65 anys que necessiten ajuda per realitzar les activitats de la vida diària. Excepcionalment, també hi poden accedir les persones majors de 55 anys amb un informe tècnic favorable.

Tipologia

Complementària per a Menorca respecte a la cartera bàsica de serveis socials de les Illes Balears.

Tipus de servei

Especialitzat.

Garantia de la prestació

No garantida, segons els criteris de prelació del reglament del servei corresponent.

Copagament

Sí.

equipaments / equips professionals

Els que estableixen el Decret 86/2010, la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Ràtios i perfils professionals

Els que estableixen el Decret 86/2010, la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 86/2010 i/o la posterior normativa vigent i el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per proposta del tècnic/a que justifiqui la necessitat d'acord amb la regulació específica que determini els requisits amb resolució de l'òrgan competent.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca i ajuntaments.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca, ajuntaments i altres entitats especialitzades mitjançant contractació o concertació.

2.8.2. Programa d'atenció psicològica especialitzada en processos de pèrdua i dol

Descripció

Atenció psicològica especialitzada mitjançant la intervenció individual, familiar, en grups terapèutics i la divulgació comunitària adreçada a persones i famílies que viuen una situació de dol agut per situació de mort sobtada o no prevista, en circumstàncies traumàtiques o per la mort d'infants i joves.

Població destinatària

Persones en situació de pèrdua i dol en les quals s'identifiquen certs indicadors de risc per desenvolupar un dol perllongat o complicat i per a les quals, ateses les circumstàncies concretes, no existeix cap recurs específic de suport en els sistemes públics de protecció.

Tipologia

Complementària a Menorca respecte a la cartera de serveis de l'IB-Salut.

Tipus de servei

Especialitzat.

Garantia de la prestació

No garantida, segons els criteris de prelació del reglament del servei corresponent.

Copagament

No.

equipaments / equips professionals

Professional de la psicologia general sanitària especialitzada.

Ràtios i perfils professionals

Els que estableixen el Decret 10/2013 i la posterior normativa vigent o el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 10/2013 i la posterior normativa vigent o el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per sol·licitud i per derivació d'altres serveis.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca i altres entitats especialitzades mitjançant contractació o concertació.

2.8.3. Programa d'habitatges temporals per a situacions de vulnerabilitat social

Descripció

Allotjament temporal amb acompanyament i assessorament en matèria d'habitatge mitjançant un projecte individual/familiar d'intervenció i acompanyament integral per tal que les persones destinatàries puguin aconseguir i mantenir, amb el temps, un nou habitatge.

Població destinatària

Persones i unitats familiars, residents a Menorca, amb situació de vulnerabilitat residencial i precarietat econòmica.

Tipologia

Bàsica.

Tipus de servei

Específic.

Garantia de la prestació

No garantida, segons els criteris de prelació del reglament del servei corresponent.

Copagament

Sí, d'acord amb l'ordenança fiscal corresponent.

equipaments / equips professionals

Equip interdisciplinari.

Ràtios i perfils professionals

Els que estableixen el Decret 10/2013 i la posterior normativa vigent o el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 10/2013 i la posterior normativa vigent o el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per proposta del tècnic que justifiqui la necessitat d'acord amb la regulació específica que determini els requisits.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca i altres entitats especialitzades mitjançant contractació o concertació.

​​​​​​​​​​​​​​Normativa esmentada:

  • Decret 10/2013, de 28 de febrer, pel qual es fixen els principis generals del Registre Unificat de Serveis Socials de les Illes Balears i dels procediments per a l'autorització i l'acreditació de serveis socials, i es regulen la secció suprainsular del Registre i els procediments per autoritzar i acreditar serveis socials d'àmbit suprainsular.

  • Decret 86/2010, de 25 de juny, pel qual s'estableixen els principis generals i les directrius de coordinació per a l'autorització i l'acreditació dels serveis socials a persones grans i persones amb discapacitats, i es regulen els requisits d'autorització i acreditació dels serveis residencials de caràcter suprainsular per a aquests sectors de població.

3. SERVEIS TECNOLÒGICS

3.1. Servei de teleassistència

Descripció

Servei de caràcter social que, amb l'ús de la tecnologia adequada, ofereix de manera permanent a la persona usuària una resposta immediata davant determinades eventualitats, directament o mobilitzant altres recursos —humans o materials— de la persona usuària o els existents a la comunitat, amb la finalitat d'afavorir la permanència de la persona usuària en l'entorn quotidià, procurar-ne la seguretat i confiança en moments de crisis personals, socials o sanitàries, i promoure'n el contacte amb l'entorn sociofamiliar.

S'ofereixen dues modalitats: bàsica i avançada.

Població destinatària

- Persones de més de 65 anys que viuen soles.

- Persones amb grau de discapacitat igual o superior al 65 %.

- Persones en situació de dependència sense programa individual d'atenció segons Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció d'autonomia personal i atenció de les persones en situació de dependència.

- Persones amb malalties cròniques que viuen soles i amb poc suport social o familiar.

- Persones amb dificultats de mobilitat o que pateixen caigudes freqüents.

Tipologia

Complementària.

Tipus de servei

Específic.

Garantia de la prestació

Garantida.

Copagament

Sí, en funció de la modalitat i el contracte vigent.

equipaments / equips professionals

Els que estableixen el Decret 86/2010 i la posterior normativa vigent o el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Ràtios i perfils professionals

Els que estableixen el Decret 86/2010 i la posterior normativa vigent o el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 86/2010 i la posterior normativa vigent o el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per proposta del tècnic/a que justifiqui la necessitat d'acord amb la regulació específica que determini els requisits amb resolució de l'òrgan competent.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca i altres entitats especialitzades mitjançant contractació o concertació.

3.2. Servei insular de transport adaptat

Descripció

Servei de transport adaptat per a persones amb necessitats especials que s'hagin de traslladar als diferents serveis socials especialitzats del Consell Insular de Menorca.

Població destinatària

Persones amb diversitat funcional o amb dependència a les quals s'ha adjudicat una plaça a un servei propi del Consell Insular de Menorca.

Tipologia

Bàsica.

Tipus de servei

Específic.

Garantia de la prestació

No garantida.

Copagament

Sí, en funció de la modalitat de gestió del servei

equipaments / equips professionals

Els que estableixen el Decret 86/2010 i la posterior normativa vigent o el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Ràtios i perfils professionals

Els que estableixen el Decret 86/2010 i la posterior normativa vigent o el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Estàndards de qualitat

Els que estableixen el Decret 86/2010 i la posterior normativa vigent o el corresponent desplegament reglamentari, així com els definits en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera al servei

Per sol·licitud i per proposta del tècnic/a que justifiqui la necessitat d'acord amb la regulació específica que determini els requisits.

Entitat responsable de l'accés al servei

Consell Insular de Menorca.

Entitat proveïdora

Consell Insular de Menorca i altres entitats especialitzades mitjançant contractació, concertació o altres formes de gestió.

Normativa esmentada:

  • Decret 86/2010, de 25 de juny, pel qual s'estableixen els principis generals i les directrius de coordinació per a l'autorització i l'acreditació dels serveis socials a persones grans i persones amb discapacitats, i es regulen els requisits d'autorització i acreditació dels serveis residencials de caràcter suprainsular per a aquests sectors de població.