Secció I. Disposicions generals
AJUNTAMENT D'EIVISSA
Núm. 504177
Aprovació definitiva del Reglament de prestació del servei públic d’autotaxi de l’Ajuntament d’Eivissa
Expedient núm. |
Procediment |
6318/2024 |
Disposicions Normatives (Aprovació, Modificació o Derogació) |
APROVACIÓ DEFINITIVA DEL REGLAMENT DE PRESTACIÓ DEL SERVEI PÚBLIC D'AUTOTAXI DE L'AJUNTAMENT D'EIVISSA
Per Acord del Ple de data 1 d'agost de 2024, s'aprovà definitivament el reglament de prestació del servei públic d'autotaxi de l'Ajuntament d'Eivissa, el què es publica als efectes de l'article 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local i 103 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.
Contra el present acord, en aplicació de l'article 112.3 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques, i donat que aprova una disposició de caràcter general, es pot interposar recurs contenciós administratiu, davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos, a comptar des del dia següent al de la recepció de la present notificació, de conformitat amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la jurisdicció contenciosa administrativa. Tot això sense perjudici de que pugui interposar qualsevol altre recurs que pogués estimar més convenient al seu dret.
(Document signat electrònicament) Eivissa, 13 d'agost 2024
El secretari accidental Joaquim Roca Mata
REGLAMENT REGULADOR DE LA PRESTACIÓ DEL SERVEI PÚBLIC D'AUTOTAXIS DEL MUNICIPI D'EIVISSA
EXPOSICIÓ DE MOTIUS
TÍTOL I.- NORMES GENERALS.
CAPÍTOL I.- Objecte i àmbit d'aplicació. Articles 1 a 5.
CAPÍTOL II.- Administració competent. Articles 6 a 7.
TÍTOL II.- DRETS I DEURES DE LES PERSONES USUÀRIES.
TÍTOL III.- DE LES LLICÈNCIES D'AUTOTAXI. Articles 10 a 26.
CAPÍTOL I.- De les llicències. Articles 10 a 14.
CAPÍTOL II.- Règim d'atorgament i titularitat de llicències. Articles 15 a 18.
CAPÍTOL III.- Termini de validesa, transmissió, suspensió i extinció de les llicències. Articles 19 a 25.
CAPÍTOL IV.- Registre de llicències. Article 26.
TÍTOL IV.- CONDICIONS DE LA PRESTACIÓ DEL SERVEI.
CAPÍTOL I.- Dels conductors/es.
SECCIÓ 1a. Permís municipal de conductor d'autotaxi. Articles 27 a 30.
SECCIÓ 2a. La targeta d'identificació del conductor. Articles 31 a 32.
CAPÍTOL II.- Dels vehicles. Articles 33 a 39.
CAPÍTOL III.- De les revisions municipals. Articles 40 a 42.
CAPÍTOL IV.- De la prestació del servei. Articles 43 a 51.
CAPÍTOL V.- Aprofitament de la xarxa viària. Articles 52 a 53.
TÍTOL V.- MESA MUNICIPAL DEL TAXI.
CAPÍTOL I.- Objecte i règim jurídic de la Mesa Municipal del Taxi. Articles 54 a 56.
CAPÍTOL II.- Funcions, composició i organització. Articles 57 a 64.
CAPÍTOL III.- Procediment per a l'assignació de vocalies. Articles 65 a 75.
CAPÍTOL IV.- Funcionament de la Mesa. Articles 76 a 77.
TÍTOL VI.- ENTITATS DE MEDIACIÓ. Articles 78 a 80.
TÍTOL VII.- RÈGIM TARIFARI.
CAPÍTOL I.- Tarifes. Articles 81 a 85.
CAPÍTOL II.- Taxímetre, mòdul tarifari i impressora. Articles 86 a 88.
TÍTOL VIII.- INSPECCIÓ I RÈGIM SANCIONADOR.
CAPÍTOL I.- Inspecció, vigilància i control del servei de taxi. Articles 89 a 91.
CAPÍTOL II.- Règim sancionador.
SECCIÓ 1a.- Procediment sancionador. Articles 92 a 94.
SECCIÓ 2a.- Infraccions. Articles 95 a 98.
SECCIÓN 3a.- Sancions i mesures accessòries. Articles 99 a 104.
SECCIÓ 4a.- Mesures correctores i cautelars. Articles 105 a 108.
DISPOSICIONS ADDICIONALS.- De la 1a a la 9a.
DISPOSICIONS TRANSITÒRIES. De la 1a a la 4a.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
DISPOSICIONS FINALS. De la 1a a la 2a.
ANNEX I. Uniforme de conductor del taxi.
EXPOSICIÓ DE MOTIUS
La Comunitat Autònoma de les Balears ostenta, de conformitat amb l'article 30.5 de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, la competència exclusiva en matèria de transports terrestres, i en concordança amb l'article 148.1.5a de la Constitució espanyola va promulgar la Llei 4/2014, de 20 de juny, de transports terrestres i mobilitat sostenible de les Illes Balears, amb l'objectiu de regular el transport públic de viatgers i l'ordenació de la mobilitat balear.
La Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, atribueix als ajuntaments la potestat reglamentària en matèria de transport públic de viatgers.
De conformitat amb l'article 48 de la Llei 4/2014, de 20 de juny, de transports terrestres i mobilitat sostenible de les Illes Balears, correspon als ajuntaments, amb caràcter general, exercir les competències administratives en relació amb el servei d'autotaxi, i en particular, fixar la normativa, atorgar i revocar llicències, definir el marc tarifari, acreditar l'aptitud dels conductors mitjançant el procediment establert, així com, si escau, les incompatibilitats, i exercir les tasques d'inspecció i sanció.
En conseqüència, en l'exercici de la seva potestat reglamentària, i d'acord amb les competències anteriorment referides, l'Ajuntament d'Eivissa ostenta la facultat de dictar aquest Reglament regulador de la prestació del servei públic d'autotaxis del municipi d'Eivissa en els termes de la legislació de l'Estat i de la comunitat autònoma.
Tenint en compte aquesta habilitació legal, l'Ajuntament d'Eivissa, considerant des de sempre el sector del taxi com un sector primordial en aquesta ciutat, ha elaborat aquest Reglament que integra els principis principals que ha de regir tot document normatiu.
Així mateix, el Reglament estableix el principi d'intervenció administrativa, la potestat sancionadora en la matèria de la qual tracta, les facultats d'inspecció i control dels vehicles i la utilització dels vehicles com a suport publicitari. I aquest Reglament acaba amb un complet règim d'infraccions aplicables, en paral·lel, a allò que es recull en la Llei 4/2014, de 20 de juny, de transports terrestres i mobilitat sostenible de les Illes Balears , i que estan vinculades amb un plec de sancions no econòmiques i centrades principalment en la suspensió o retirada definitiva de la llicència atorgada pel mateix Ajuntament d'Eivissa.
S'estructura de la manera següent:
Es compon de vuit títols entre els quals es reparteixen un total de cent-vuit articles, vuit disposicions addicionals, cinc disposicions transitòries, una disposició derogatòria i dues disposicions finals; així com un annex.
TÍTOL I NORMES GENERALS
CAPÍTOL I OBJECTE I ÀMBIT D'APLICACIÓ
Article 1. Objecte.
Aquest Reglament té per objecte l'ordenació i regulació del transport públic urbà de viatgers en vehicles de turisme (autotaxis) efectuats dins el terme municipal de l'Ajuntament d'Eivissa, així com les seves activitats auxiliars i complementàries.
Article 2. Àmbit d'aplicació.
Aquest Reglament s'aplica al transport públic urbà discrecional de viatgers en vehicles de turisme que es presta, per compte d'altri, mitjançant una retribució econòmica, proveïts de llicència municipal d'autotaxi al municipi d'Eivissa, de conformitat amb la Llei 4/2014, de 20 de juny, de transports terrestres i mobilitat sostenible de les Illes Balears.
Article 3. Definicions.
1. A l'efecte d'aquest Reglament, s'entén per:
a. Servei de taxi: servei de transport públic discrecional de persones viatgeres en automòbils de turisme amb una capacitat de fins a nou places, inclosa la de la persona conductora. Els vehicles adaptats per a persones amb discapacitat poden tenir fins a nou places, però no poden transportar més de set persones inclosa la persona conductora, amb les excepcions previstes en aquest Reglament.
b. Servei urbà: servei prestat íntegrament al terme municipal d'Eivissa.
c. Servei interurbà: servei que excedeix l'àmbit municipal.
d. Servei prèviament contractat: servei contractat per radiotaxi, telèfon o qualsevol altre mitjà telemàtic.
e. Servei directament contractat: servei contractat a la via pública o en parada de taxi.
f. Preu segons taxímetre: preu d'un servei de taxi calculat mitjançant taxímetre, d'acord amb les tarifes vigents, inclosa la tarifa fixa.
g. Temporades: es considera estival o alta a l'efecte d'aquest Reglament la temporada compresa entre l'1 de maig i el 31 d'octubre, i d'hivern o baixa la resta.
Article 4. Naturalesa del servei i normativa aplicable.
1. El servei del taxi té la consideració de transport de viatgers d'interès públic, l'exercici del qual el duen a terme particulars, i com a tal, queda subjecte a l'ordenació del sector mitjançant les lleis i reglaments autonòmics d'aplicació i aquest Reglament.
2. Constitueix específicament la normativa del sector la Llei 4/2014, de 20 de juny, de transports terrestres i mobilitat sostenible de les Illes Balears i els reglaments que es dictin en el seu desenvolupament, el Decret llei 5/2022, de 16 de maig, de modificació de la Llei 7/2013, de 26 de novembre, de règim jurídic d'instal·lació, accés i exercici d'activitats a les Illes Balears, i pel qual s'estableix el règim de prestació del servei de taxi a l'àmbit territorial de l'illa d'Eivissa i allò disposat en el present Reglament, així com qualsevol altra normativa autonòmica o local aplicable a la prestació del servei.
3. Pel que fa a l'activitat administrativa derivada de l'execució d'aquest Reglament, s'aplica la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques i la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de Règim Jurídic del Sector Públic, vigent a cada moment.
Article 5.Principis generals.
D'acord amb la Llei del sector, l'exercici de l'activitat queda subjecta als principis següents:
a. Establiment de tarifes obligatòries adreçades a assegurar l'equilibri econòmic de l'activitat.
b. Suficiència del servei.
c. Respecte als drets dels usuaris.
CAPÍTOL II ADMINISTRACIÓ COMPETENT
Article 6.Competència.
1. De conformitat amb l'article 48 de la Llei 4/2014, de 20 de juny, de transports terrestres i mobilitat sostenible de les Illes Balears, correspon a l'Ajuntament d'Eivissa, amb caràcter general, exercir les competències administratives en relació amb el servei d'autotaxi, i en particular, fixar la normativa, atorgar i revocar llicències, definir el marc tarifari, acreditar l'aptitud dels conductors mitjançant el procediment establert, així com, si escau, les incompatibilitats, i exercir les tasques d'inspecció i sanció.
2. Específicament, l'Ajuntament és competent, entre d'altres, per:
a. Establir les normes de prestació del servei.
b. Atorgar la credencial d'aptitud de taxista i la targeta de conductor d'autotaxi.
c. Establir les normes i les condicions per a la transmissió de llicències.
d. Determinar el règim disciplinari que s'aplica al servei.
e. Autoritzar els models de vehicles per aplicar-los al servei de taxi.
f. Regular les revisions municipals.
Article 7. Competència material de regulació de l'activitat.
L'Ajuntament d'Eivissa pot regular:
a. La ubicació de les parades, les condicions d'estacionament, els torns de les parades i la circulació dels vehicles a les vies públiques.
b. La normativa relativa a l'explotació de les llicències d'autotaxi en relació amb els dies de descans, les vacances, els torns de guàrdia, les excedències i les activitats auxiliars i complementàries del taxi.
c. Les condicions exigibles als vehicles relatives a la cilindrada, la carrosseria, les finestretes, la pintura, els distintius i la categoria dels vehicles, i també a la imatge corporativa.
d. Les normes bàsiques d'indumentària i equipament dels conductors.
e. Les condicions específiques per les quals es pot negar la prestació d'un servei.
f. La formació específica dels conductors en relació amb les pautes d'atenció a les persones amb discapacitat.
g. Qualsevol altra de caràcter anàleg als anteriors relativa a les condicions de prestació dels serveis d'autotaxi i particularment a la qualitat i adaptació a la demanda dels usuaris.
TÍTOL II DRETS I DEURES DE LES PERSONES USUÀRIES
Article 8. Drets.
Les persones usuàries tenen, en relació amb el servei de transport regulat en aquest Reglament, a més dels drets de caràcter general reconeguts en la legislació anteriorment referida i de defensa dels consumidors i usuaris, els drets següents:
a. Rebre el servei en condicions bàsiques d'igualtat, no discriminació, qualitat, seguretat i preferència dins el torn de sol·licitud.
b. Conèixer el número de la llicència i la identificació del conductor que presta el servei, així com les tarifes aplicables, documents que han d'estar situats en un lloc visible de l'interior del vehicle.
c. Transportar equipatges en la forma que determina aquest Reglament. En aquest sentit, les persones usuàries tenen dret que la persona que presta el servei reculli l'equipatge des de la part lateral del vehicle i el situï a l'espai destinat a aquest efecte.
d. Obtenir un rebut o factura en què constin el preu, l'origen i la destinació del servei, la data, el número d'identificació fiscal del titular de la llicència, el número de la llicència i la matrícula del vehicle, i que acrediti que s'ha satisfet el preu del servei.
e. Triar el recorregut que consideri més adequat o, en cas que no s'exerceixi aquest dret, que el servei es faci per l'itinerari previsiblement més curt tenint en compte tant la distància com el temps estimat de prestació.
f. Requerir que es respectin les mesures sanitàries que siguin preceptives a l'interior del vehicle.
g. Rebre el servei amb vehicles que disposin de les condicions necessàries quant a higiene i estat de conservació, tant exterior com interior.
h. Sol·licitar que s'apagui o es disminueixi el volum del receptor de ràdio o altres aparells d'imatge i so que es trobin instal·lats a l'interior del vehicle, inclosa, si escau, l'emissora de radioaficionat, excepte el sistema de connexió per a l'emissora de taxi del qual únicament es té dret a demanar que s'abaixi el volum.
i. Accedir i baixar dels vehicles en les condicions de confortabilitat i seguretat necessàries. En aquest sentit, tenen dret a rebre l'ajuda del prestador del servei, per pujar o baixar del vehicle, les persones amb mobilitat reduïda o les persones que vagin acompanyades per infants i a carregar els aparells que necessitin per al seu desplaçament, com poden ser cadires de rodes o cotxets de nen destinats a aquest efecte.
j. Sol·licitar que s'encengui el llum interior dels vehicles quan es faci fosc, tant per accedir o baixar del vehicle com en el moment d'efectuar el pagament del servei.
k. Pujar o baixar del vehicle en llocs on quedi suficientment garantida la seguretat dels usuaris i de tercers, la circulació correcta i la integritat del vehicle.
l. Rebre canvi amb motiu del pagament del preu del servei fins a l'import fixat en aquest Reglament.
m. Escollir, a les parades de taxi, el vehicle amb el qual es vol rebre el servei, excepte que, per motius d'organització o fluïdesa del servei, hi hagi un sistema de torns relacionat amb l'espera prèvia dels vehicles o la incorporació dels vehicles a la circulació general estigui limitada al primer vehicle de la parada. En tots els casos, el dret d'escollir s'ha de justificar per circumstàncies objectives com ara l'aire condicionat al vehicle, l'estat de conservació i la neteja correcta del vehicle o el sistema de pagament del servei.
n. Transportar gratuïtament el gos pigall o altres gossos d'assistència a persones amb mobilitat reduïda.
o. Ser ateses durant la prestació del servei amb la correcció adequada per part del prestador.
p. Formular les reclamacions que considerin convenients en relació amb la prestació del servei.
q. Obrir i tancar les finestretes posteriors i requerir l'obertura o el tancament dels sistemes de climatització dels quals els vehicles estiguin proveïts, fins i tot baixar del vehicle, sense cost de l'usuari, si en requerir la posada en funcionament del sistema d'aire condicionat o de climatització, a l'inici del servei, aquest no funciona.
r. Expressar-se en les comunicacions amb el conductor en qualsevol de les llengües oficials en l'àmbit d'aplicació d'aquest Reglament.
Article 9. Deures.
Es consideren obligacions de les persones usuàries les següents:
a. Pagar el preu del servei segons el règim de tarifes establert. Aquesta obligació s'ha de fer de la manera que més en faciliti la rapidesa.
b. Tenir un comportament correcte durant el servei, sense interferir en la conducció del vehicle ni realitzar comportaments que es puguin considerar molests o ofensius o que puguin implicar perill tant per al vehicle com per als ocupants i per a la resta dels vehicles o usuaris de la via pública.
c. Vetllar per un comportament correcte dels menors que facin servir el servei, especialment en relació amb comportaments molests que puguin implicar perill o el deteriorament d'elements del vehicle
d. Utilitzar correctament els elements del vehicle i no manipular-los ni produir-ne cap deteriorament o destrucció dels mateixos, incloent-hi la prohibició de menjar o beure a l'interior del vehicle sense prèvia autorització del conductor.
e. No introduir en el vehicle cap objecte o material que en pugui afectar la seguretat o l'estat correcte.
f. Respectar les instruccions del conductor durant el servei, sempre que no resultin vulnerats cap dels drets reconeguts en l'article anterior.
g. Obtenir la prestació segons l'ordre de petició.
h. No seleccionar, a les parades de taxi, el prestador del servei sense motius justificats.
i. Comunicar la destinació del servei a l'inici de la manera més precisa possible.
j. No sol·licitar l'accés o la baixada del vehicle a llocs on no estigui garantida la seguretat.
k. Respectar la prohibició de no fumar al vehicle.
l. Permetre col·locar l'equipatge o paquets que porti a l'espai del vehicle destinat a aquest efecte si per les seves dimensions donen dret al cobrament de suplements tarifaris o si, malgrat que no donin dret al cobrament esmentat, per les seves característiques o naturalesa puguin embrutar, deteriorar o ocasionar danys als seients del vehicle.
TÍTOL III DE LES LLICÈNCIES D'AUTOTAXI
CAPÍTOL I DE LES LLICÈNCIES
Article 10. Llicència d'autotaxi.
1. Per a la prestació del servei de taxi urbà regulat per aquest Reglament, es requereix l'obtenció prèvia de la llicència d'autotaxi l'atorgament de la qual correspon a l'Ajuntament d'Eivissa i que habilita per a l'exercici de l'activitat de transport de viatgers en les condicions fixades en aquest Reglament i la resta de disposicions aplicables.
Article 11. Disposicions generals de les llicències.
1. Cada llicència de taxi té un únic titular i està referida a un vehicle concret, i hi ha de constar la matrícula, el número de bastidor i la resta de dades que s'estimin necessàries per a la identificació.
2. Els serveis d'autotaxi s'han de prestar mitjançant els vehicles adscrits a les llicències municipals, llevat dels vehicles de substitució, degudament autoritzats, per als casos d'accidents, avaries i similars, circumstàncies que s'han de detallar en aquest Reglament.
3. Les llicències de taxi habiliten per al transport de viatgers en vehicles de fins a nou places, inclòs el conductor.
4. Únicament poden iniciar i prestar el servei de taxi les llicències atorgades per l'Ajuntament d'Eivissa, sense perjudici de les autoritzacions que habiliten per a la prestació de serveis públics interurbans, l'atorgament dels quals correspon al Consell Insular d'Eivissa.
5. La pèrdua o retirada de la llicència municipal dona lloc a la cancel·lació automàtica de l'autorització de transport interurbà, excepte que l'autoritat competent en decideixi expressament el manteniment per raons d'interès públic.
Article 12. Relació derivada de la titularitat de la llicència.
1. L'accés a la titularitat d'una llicència comporta l'obligació del titular de prestar el servei d'acord amb la normativa sectorial vigent a cada moment.
2. L'ordenació del servei per part de l'Ajuntament d'Eivissa, en cap cas, no el fa responsable dels danys causats a tercers pels subjectes autoritzats o dels que es derivin de la no prestació de l'activitat.
Article 13. Titularitat.
1. La llicència és el títol jurídic que habilita el titular per a la prestació dels serveis que regula aquest Reglament.
2. Les llicències s'atorguen sobre la base del compliment dels requisits que la Llei 4/2014 i els que aquest Reglament exigeixi al subjecte autoritzat.
3. Les llicències es poden explotar personalment pel titular o mitjançant la contractació de conductors assalariats.
Article 14. Determinació del nombre de llicències.
1. Correspon a l'Ajuntament d'Eivissa la fixació, a cada moment, del nombre màxim de llicències de taxi, sense perjudici del que determini la normativa autonòmica reguladora dels serveis de transport públic en automòbils de turisme aplicable.
Amb caràcter general, la modificació del nombre de llicències atén sempre la necessitat i la conveniència del servei al públic i la caracterització de l'oferta i la demanda al municipi.
2. La creació de noves llicències, ordinàries o temporals, o la reducció de les existents exigeix la tramitació d'un expedient que acrediti la necessitat i la conveniència de la decisió, atenent principalment els factors següents:
a. Els nivells d'oferta i demanda del servei existents al municipi d'Eivissa a cada moment, considerant dins de l'oferta, les hores de servei que presten les llicències, així com l'aplicació de noves tecnologies que optimitzen i maximitzen el rendiment de la prestació del servei.
b. El tipus, l'extensió i el creixement dels nuclis urbans (residencial, turístic, industrial, etc.) i/o l'evolució de les activitats que puguin generar una demanda específica del servei dins l'àmbit territorial d'aplicació d'aquest Reglament.
c. L'existència d'infraestructures de servei públic vinculades a la sanitat, l'ensenyament, els serveis socials, els espais d'oci i les activitats lúdiques i esportives, els transports o altres factors que tenguin incidència sobre la demanda de serveis de taxi.
d. El nivell de cobertura, mitjançant els serveis de transport públic, de les necessitats de mobilitat de la població. En particular, es té en compte el grau de desenvolupament dels mitjans de transport col·lectius amb la implantació de línies metropolitanes i línies nocturnes, així com l'augment en la diversitat de nous mitjans de transport, l'extensió de vehicles autotaxi que incrementen el nombre de places per sobre de cinc i l'augment en el nombre de vehicles d'arrendament amb conductor/a.
e. Les directives nacionals, els plans directors i els plans específics que s'elaborin en l'àmbit de la mobilitat.
CAPÍTOL II RÈGIM D'ATORGAMENT I TITULARITAT DE LLICÈNCIA
Article 15. Atorgament de llicències.
1. L'atorgament de noves llicències d'autotaxi correspon a l'Ajuntament d'Eivissa, de conformitat amb la normativa aplicable, i es realitza mitjançant concurs públic, amb audiència prèvia a les associacions representatives membres de la Mesa Municipal del Taxi dels titulars de les llicències i assalariats, per un termini de quinze dies.
2. Les llicències d'autotaxi s'han d'expedir a les persones físiques o jurídiques que reuneixin els requisits exigits per a l'exercici d'aquesta activitat.
3. De conformitat amb l'article 52.3 paràgraf 2n de la Llei 4/2014, les llicències estan limitades a un màxim de quatre autoritzacions per titular, sense perjudici de les que es puguin rebre per transmissió en virtut d'herència. Els titulars de quatre llicències han de disposar, en tot moment, com a mínim, de dos vehicles adaptats per a persones amb mobilitat reduïda.
4. Les llicències d'autotaxi poden ser de caràcter ordinari, que són les atorgades sense un termini de durada predeterminada, o de caràcter temporal, que són les atorgades per a una durada determinada, dins l'àmbit territorial de l'Ajuntament, quan així ho aconsellin les necessitats dels potencials usuaris i usuàries.
5. Per a l'atorgament de les llicències ordinàries, l'Ajuntament ha d'elaborar un informe justificatiu de la necessitat o conveniència d'establir noves llicències d'acord amb els criteris establerts en l'article 14.2, i ho han de comunicar a la Mesa Municipal del Taxi.
En tot cas, les llicències ordinàries de nova creació s'atorguen mitjançant un concurs en què es valora de manera preferent, entre altres aspectes, l'antiguitat en la prestació prèvia del servei com a conductor en règim de treballador assalariat o familiar del treballador autònom que no tengui la condició d'assalariat durant el temps que s'estableixi. És requisit per a l'obtenció d'una llicència, no haver estat condemnat per delictes de naturalesa sexual o violència de gènere, la qual cosa s'ha d'acreditar mitjançant la presentació d'un certificat per la persona interessada o el podrà consultar l'Administració en cas d'autorització expressa.
6. Excepcionalment, els titulars de llicències ordinàries de vehicles adaptats amb una antiguitat de 10 anys d'aquesta llicència, quan s'aprovi l'atorgament de llicències ordinàries noves, poden, prèvia autorització de l'Ajuntament, canviar la llicència de prestació de servei adaptat per una llicència de caràcter ordinària. En cap cas, aquesta circumstància suposa disminuir el nombre de llicències de vehicles adaptats vigent. L'Ajuntament estableix en les bases corresponents al concurs de noves llicències les condicions per al compliment d'aquest apartat.
7. Per atorgar les llicències temporals, l'Ajuntament, mitjançant un acte administratiu, ha d'aprovar un pla regulador que en determini l'adjudicació, les condicions de prestació del servei, el nombre, les condicions a les quals s'han de subjectar, els drets i les obligacions, la quantia de la taxa, els supòsits de revocació, el termini de durada i la resta de condicions que es considerin adequades o necessàries, que en qualsevol cas han de recollir el que disposa el segon paràgraf de l'article 15.4.
L'Ajuntament ha de comunicar la previsió anual de llicències temporals d'autotaxi als òrgans insulars competents per a l'expedició de les autoritzacions interurbanes, a l'efecte de l'aplicació del règim jurídic establert en l'article 69.4 de la Llei 4/2014.
Article 16. Procediment d'adjudicació.
1. Per obtenir una llicència de taxi és necessària la participació en un concurs convocat a aquest efecte, mitjançant la presentació de la corresponent sol·licitud, en el termini i el lloc que indiqui l'Ajuntament.
2. Per a les llicències de nova creació, l'Ajuntament d'Eivissa ha d'aprovar les bases de les convocatòries de concursos en els quals es determina el procediment a seguir i els mèrits a valorar per a les adjudicacions que, en tot cas, han de garantir els principis de publicitat, igualtat oportunitats, lliure concurrència i no discriminació.
3. L'Ajuntament ha de resoldre sobre la concessió de les llicències a favor de les persones sol·licitants amb més dret acreditat. A aquest efecte s'estableix la prelació següent:
a. Conductors assalariats que comptin amb un any d'antiguitat com a tals, o familiars del treballador autònom que no tengui la condició d'assalariat, dels titulars de les llicències d'autotaxi acreditada mitjançant la possessió i vigència de la targeta identificativa de taxista expedit per l'Ajuntament i la inscripció i cotització en aquest concepte a la Seguretat Social.
b. Si són més el nombre d'assalariats que el de llicències, l'adjudicació s'ha de fer per ordre rigorós d'antiguitat en la prestació efectiva del servei
c. Si són més el nombre de llicències que els assalariats que les sol·licitin, l'Ajuntament ha de valorar altres circumstàncies com el coneixement de diferents llengües, l'experiència en el transport de viatgers, les emissions del vehicle, així com altres que es puguin establir a les bases que regeixin el procediment d'adjudicació.
4. S'atorgarà un màxim d'una llicència per oferent per cada concurs.
5. Les persones interessades a obtenir una llicència ho han de demanar mitjançant una sol·licitud en la qual s'ha d'acreditar la concurrència dels requisits exigits i passaran a integrar la llista d'aspirants.
6. El procediment d'atorgament per concurs té un tràmit d'audiència durant els quinze dies posteriors al termini de presentació de sol·licituds perquè les persones interessades i les organitzacions del sector puguin al·legar allò que considerin adequat en defensa dels seus interessos.
7. En cas que el concurs es declari desert, s'ha de realitzar una nova convocatòria, sense necessitat d'atendre els criteris recollits en el punt 3 d'aquest article.
8. En cas que s'atorgui una llicència ordinària a favor d'una persona assalariada o autònom familiar, que estigui en possessió d'una llicència temporal, aquesta llicència es revocarà.
Article 17. Condicions essencials per a la titularitat de les llicències.
1. Per ser titular de llicències municipals d'autotaxi, cal complir els requisits essencials següents:
a. Ser persona física o jurídica, en forma de societat mercantil, societat laboral o cooperativa de treball associat, de nacionalitat espanyola o bé la d'un país estranger amb el qual, en virtut del que estableixen els tractats o els convenis internacionals subscrits per l'Estat espanyol, no sigui exigible aquest requisit, o que tengui les autoritzacions o permisos de treball que, d'acord amb la legislació sobre drets i llibertats dels estrangers a Espanya, siguin suficients per emparar l'activitat de transport en nom propi.
b. Si es tracta de persones jurídiques, la realització de transport públic de viatgers en vehicle de turisme ha de formar part del seu objecte social de manera expressa.
c. Acreditar la titularitat o disposició del vehicle que compleixi el que estableix aquest Reglament, en règim de propietat, lloguer, arrendament financer, rènting o qualsevol altre règim admès per la normativa vigent.
d. Disposar de fitxa d'inspecció tècnica del vehicle en què consti trobar-se vigent el reconeixement periòdic legal, si és exigible o, si no n'hi ha, la certificació acreditativa d'aquest extrem, a més d'estar classificat com a taxi.
e. Acreditar el compliment de les obligacions de caràcter fiscal, laboral i social, incloses les relatives a les condicions del centre de treball, establertes per la legislació vigent.
f. En el cas de les persones físiques, estar en possessió del permís de conducció corresponent vigent, el permís municipal de conductor de la targeta identificativa atorgada per l'Ajuntament.
g. Tenir coberta la responsabilitat civil pels danys que es puguin produir amb motiu de la prestació del servei en els termes prevists en la normativa vigent.
h. No sobrepassar, amb la llicència que es vol obtenir, el nombre màxim de llicències que s'especifica en aquest Reglament.
i. No haver estat condemnat per delictes de naturalesa sexual o violència de gènere.
j. Qualsevol altre document exigit per la convocatòria del concurs.
2. L'Ajuntament, en qualsevol moment, pot comprovar el compliment continuat i permanent d'aquestes condicions.
Article 18. Condicions essencials necessàries per a l'explotació de llicències.
L'explotació de les llicències queda sotmesa al compliment de les condicions següents:
a. La persona titular de la llicència ha de començar a prestar el servei amb el vehicle al qual s'aplica la llicència en el termini de 60 dies naturals comptats des de la data d'obtenció de la titularitat. En el supòsit de no poder complir aquest requisit, per força major, el titular, abans de vèncer aquest termini, ha de sol·licitar una pròrroga a l'Ajuntament que pot autoritzar-la, per una sola vegada, per un termini màxim de 30 dies naturals.
b. La persona titular de la llicència ha de prestar el servei personalment o mitjançant la contractació de conductors assalariats. En aquest darrer cas, les persones contractades han de tenir el permís municipal de conductor i la targeta identificativa atorgada per l'Ajuntament. Queda expressament prohibida l'explotació de la llicència mitjançant el seu arrendament o cessió d'ús.
c. La persona titular de la llicència ha d'assegurar la prestació continuada del servei. Es considera que la prestació del servei es realitza de manera continuada quan cada llicència tengui assignat el nombre necessari de conductors per assegurar el servei efectiu durant, com a mínim, vuit hores al dia i no es deixi de prestar el servei, sense causa justificada, durant més de 30 dies consecutius o 60 dies alterns en un any.
d. La persona conductora d'un vehicle taxi, tant si n'és el titular, com el familiar o l'assalariat, ha de poder acreditar durant la prestació del servei que està autoritzat per conduir-lo. L'acreditació es realitza mitjançant la corresponent targeta identificativa municipal en què, a més de les dades identificatives personals, hi figura la llicència o llicències per a les quals estigui autoritzat.
e. En el cas de les persones jurídiques o del de les persones físiques que contractin conductors assalariats, els conductors que hagin de prestar servei han d'estar en possessió del permís de conducció corresponent vigent i del permís municipal professional atorgat per l'Ajuntament.
f. El titular de la llicència ha de prestar el servei sense superar les taxes d'alcoholèmia establertes a la normativa de trànsit ni amb presència de drogues a l'organisme, segons el que preveu la legislació sobre el trànsit, circulació de vehicles i seguretat viària.
CAPÍTOL III TERMINI DE VALIDESA, TRANSMISSIÓ, SUSPENSIÓ I EXTINCIÓ DE LES LLICÈNCIES
Article 19. Termini de validesa de les llicències.
1. Les llicències per a la prestació dels serveis urbans de taxi, excepte les temporals que poden tenir una validesa de fins a quatre anys, s'atorguen per un període de validesa indefinit. No obstant això, la validesa queda condicionada al compliment continuat de les condicions essencials per a la titularitat i explotació de les llicències.
2. L'òrgan competent pot, en tot moment, comprovar el compliment dels requisits exigits per a l'obtenció de les llicències, prèvia sol· licitud als seus titulars de la documentació acreditativa que cregui pertinent.
Article 20. Transmissió de les llicències.
1. Les llicències ordinàries per a la prestació dels serveis urbans de taxi són transmissibles, inter vivos o mortis causa, prèvia autorització de l'Ajuntament i s'han de complir les condicions exigides en aquest Reglament, en la legislació autonòmica aplicable i la resta de normativa municipal reguladora del servei d'autotaxi.
2. Les llicències temporals d'autotaxi són intransmissibles.
3. La transmissió és obligatòria en els supòsits següents:
a) Declaració de concurs que comporti el cessament d'activitats.
b) Dissolució o liquidació de la societat, en el cas de les persones jurídiques titulars de la llicència.
c) Defunció del titular, a favor del cònjuge o els hereus. Quan cap compleixi els requisits per tenir la titularitat, pot transmetre-la a una tercera persona, sempre que compleixi els requisits essencials establerts en aquest Reglament per a l'obtenció de la llicència.
4. En els casos descrits als apartats a) i b) el termini per transmetre és de tres mesos comptadors a partir de l'endemà que es doni la causa de la transmissió. En el cas c) el termini és de sis mesos, prorrogables per sis mesos més, prèvia sol·licitud justificada de les persones interessades. En cas d'incompliment d'aquests terminis, l'Ajuntament suspendrà la llicència.
5. Per a l'autorització de la transmissió cal acreditar que el vehicle adscrit a la llicència ha deixat d'estar destinat a servei públic, excepte si s'hi transmet juntament. Si no es transmeten conjuntament la llicència i el vehicle, l'adquirent n'ha d'adscriure un simultàniament a la llicència que compleixi els requisits establerts en aquest Reglament.
6. Perquè es pugui autoritzar la transmissió cal que tant el transmissor com l'adquirent no tenguin pendent cap tribut ni sanció pecuniària imposada per resolució ferma en via administrativa, per infraccions tipificades en la normativa reguladora del servei públic d'autotaxis.
7. No poden ser objecte de transmissió les llicències que estiguin afectades per una mesura cautelar de prohibició de transmissió fins a l'aixecament de la mesura. Aquest supòsit es pot aplicar únicament si la mesura està anotada en el registre de llicències amb anterioritat a la sol·licitud de transmissió.
8. La sol·licitud de la transmissió l'han de fer conjuntament el titular i l'adquirent. Des del moment de la sol·licitud i fins que s'autoritzi la transmissió a favor de l'adquirent, la llicència queda especialment destinada a aquesta finalitat i no disponible per al titular a tots els efectes.
9. L'Ajuntament pot denegar la transmissió en els supòsits reflectits en aquest article, quan amb la transmissió sol·licitada se superi el màxim de llicències per titular establert aquest Reglament, quan l'adquirent no compleixi les condicions essencials per a la titularitat de la llicència o per no haver assolit el límit de dos anys establert en aquest article.
10. Es prohibeix l'arrendament, la cessió o el traspàs de l'explotació de les llicències i dels vehicles vinculats a aquestes llicències, així com qualsevol actuació al marge d'aquest Reglament.
Article 21. Extinció de la llicència.
1.Les llicències per a la prestació del servei d'autotaxi s'extingeixen per alguna de les causes següents:
a) La renúncia del titular, a través d'un escrit dirigit a l'Ajuntament.
b) La resolució per incompliment del titular de les condicions essencials de la llicència, o per l'obtenció, la gestió o l'explotació d'aquesta llicència en contra de les condicions establertes en la Llei o aquest Reglament.
c) La revocació en els supòsits prevists en l'article 111.1 de la Llei 4/2014 una vegada finalitzat el corresponent expedient administratiu per resolució ferma.
d) La revocació per raons d'interès públic, amb la corresponent indemnització econòmica, que s'ha de calcular de conformitat amb els paràmetres objectius que en determinin el valor real.
e) La revocació en els supòsits que preveu aquest Reglament.
f) L'arrendament, la cessió o el traspàs no autoritzat de l'explotació de les llicències i dels vehicles que hi estan vinculats.
g) La caducitat.
2. A l'efecte de la resolució de la llicència es consideren condicions essencials les establertes en els articles 17 i 18 d'aquest Reglament.
3. El procediment d'extinció de llicències requereix incoar un expedient administratiu en el qual es garanteix en tot cas l'audiència a la persona interessada.
Mentre es tramita l'expedient i prèvia resolució motivada, l'òrgan encarregat de la incoació pot adoptar, com a mesura cautelar provisional, l'ingrés del vehicle al dipòsit, la prohibició de transmissió de la llicència o altres mesures que es considerin adequades per assegurar l'eficàcia final de la resolució que cal adoptar.
4. En els casos de revocació de les llicències per raons d'interès públic, l'Ajuntament pot oferir, amb caràcter previ a la instrucció de l'expedient d'extinció corresponent, la possibilitat que les persones titulars interessades renunciïn a la llicència en les condicions que es determinin en aquest Reglament i la Llei.
Article 22. Revocació de la llicència.
1. És procedent declarar la revocació de les llicències d'autotaxi, amb els informes previs reglamentàriament establerts, en els supòsits següents:
a. Fer servir un vehicle no adscrit a la llicència.
b. Deixar de prestar, injustificadament, servei al públic durant trenta dies consecutius o seixanta dies no consecutius durant un període de dotze mesos consecutius, sense comptar els períodes que, per qualsevol causa, siguin autoritzats expressament per l'Ajuntament.
c. L'incompliment reiterat o de gravetat manifesta de les condicions essencials de les llicències a què es refereix aquest Reglament.
d. No disposar de les assegurances en vigor que siguin obligatòries.
e. Arrendar, llogar, apoderar o transferir una llicència d'autotaxi o qualsevol altre acte que en suposi l'explotació, sense l'autorització expressa de l'Ajuntament.
f. Haver estat objecte d'una sanció que comporti la revocació de la llicència mitjançant una resolució ferma.
g. Explotar la llicència d'autotaxi amb conductors que no compleixin els requisits exigits per la normativa vigent, llevat que el titular acrediti que no coneixia ni podia conèixer aquest incompliment.
h. No retornar o no sol·licitar el retorn a l'activitat en el termini establert quan s'hagi autoritzat la suspensió de la llicència.
2. L'Ajuntament ha de resoldre la revocació, amb la tramitació prèvia de l'expedient contradictori corresponent, que es pot incoar d'ofici o a instància de part.
3. La declaració de la revocació és totalment independent i no impedeix que es tramitin i s'imposin les mesures correctores i cautelars, així com les sancions, que corresponguin a l'empara del que disposa la secció 4a del capítol VI del títol I de la Llei 4/2014 .
Article 23. Casos de manifesta gravetat.
1. Es considera incompliment reiterat i de gravetat manifesta el fet d'haver estat sancionat per la comissió de com a mínim dues infraccions molt greus o tres de caràcter greu per vulneració de les condicions imposades, en un període de quaranta-vuit mesos consecutius mitjançant resolucions fermes en via administrativa.
2. El que estableix l'apartat anterior d'aquest article s'entén sense perjudici de les mesures cautelars i sancions procedents d'acord amb el que preveu aquest Reglament.
Article 24. Procediment revocació de llicències.
1. El procediment de revocació de les llicències de taxi requereix la incoació d'un expedient administratiu que, per a millor garantia de la persona interessada, ha de seguir els tràmits del procediment sancionador.
2. Un cop iniciat el procediment, l'òrgan competent per resoldre'l pot adoptar les mesures provisionals que consideri oportunes per assegurar l'eficàcia de la resolució que pugui recaure, inclosa la suspensió cautelar de la llicència.
3. Finalitzat un expedient de revocació, la persona interessada no pot obtenir una llicència fins que no hagin transcorregut cinc anys des de la notificació de la resolució de l'expedient de revocació.
CAPÍTOL IV REGISTRE DE LLICÈNCIES
Article 25. Registre de llicències.
1. Les llicències de taxi estan inscrites en un registre en què consta:
a) El nombre de les llicències, les dades identificatives i l'adreça de correu electrònic del titular i del representant si n'hi hagués.
b) Les càrregues que puguin existir sobre la llicència.
c) El dia fix de descans de la llicència, els torns obligatoris i altres obligacions, si n'hi ha.
d) El conductor o conductors autoritzats de la llicència, amb les dades identificatives, l'adreça de correu electrònic i el tipus de dedicació a la conducció de cadascun. Els titulars de les llicències estan obligats a comunicar a l'Ajuntament les altes i baixes dels conductors que es produeixin als seus vehicles en un termini no superior a vuit dies.
e) L'autorització per a la prestació de serveis interurbans de taxi, en que s'indiqui, en cas que n'hi hagi, la data de l'autorització i de validesa.
f) Les denúncies, expedients, sancions i requeriments relacionats amb cada llicència.
g) El vehicle aplicat a la llicència; marca, model, variant, tipus i homologació; amb la matrícula i el número de bastidor, les dates de matriculació i aplicació a la llicència, la de validesa de la inspecció tècnica de vehicles (ITV) i de la darrera revisió; les dades de l'assegurança obligatòria del vehicle, el nombre de places, l'existència, si escau, d'adaptació del vehicle i el tipus de combustible utilitzat.
h) El taxímetre emprat al vehicle, marca i model, fabricant, taller instal·lador, número identificatiu del taxímetre, en què consti la data de la darrera revisió i la data de validesa.
i) Les app de taxi que faci servir prèvia autorització de l'Ajuntament.
j) L'existència al vehicle d'altres elements com la impressora de rebuts, mampara o altres mesures de seguretat.
k) Les revisions ordinàries i extraordinàries de les llicències, amb data de realització i de validesa, els requeriments efectuats i el seu emplenament.
l) Les subvencions atorgades amb l'especificació i la data d'atorgament.
m) L'autorització per exhibir publicitat, amb la data de l'autorització i la validesa.
n) Les autoritzacions per a serveis especials i altres que es puguin establir amb data d'autorització i validesa.
2. El fet que les persones titulars de la llicència no comuniquin les dades i informacions assenyalades a l'apartat anterior quan s'hagin requerit prèviament és objecte de sanció conforme al que preveu aquest Reglament. Aquest requeriment no és necessari perquè es cometi infracció quan es tracti de les dades incloses en les lletres a) i d) de l'apartat anterior.
3. Per a la consulta de les dades que figurin al Registre s'exigeix l'acreditació d'un interès legítim d'acord amb el que disposa la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques i la Llei orgànica 3 /2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals.
4. L'administració municipal ha d'informar la Conselleria competent en matèria de transports de les incidències registrades en relació amb la titularitat de les llicències pel que fa a les corresponents autoritzacions de transport interurbà.
TÍTOL IV CONDICIONS DE LA PRESTACIÓ DEL SERVEI
CAPÍTOL I DELS CONDUCTORS/ES
SECCIÓ 1a PERMÍS MUNICIPAL DE CONDUCTOR D'AUTOTAXI AL MUNICIPI D'EIVISSA
Article 26. Permís municipal de conductor d'autotaxi.
1. Per conduir vehicles amb llicència d'autotaxi es requereix el permís municipal de conductor d'autotaxi en vigor i la targeta d'identificació vinculada a la llicència. L'Ajuntament d'Eivissa expedeix tots dos documents.
No obstant això, excepcionalment i per necessitats del servei, pot autoritzar-se de forma temporal que el servei sigui prestat per persones conductores que estiguin en possessió del permís municipal de conductor vigent en altres municipis, mitjançant Decret d'Alcaldia o de la Regidoria delegada.
2. Per obtenir el permís municipal de conductor d'autotaxi, s'han de complir els requisits i les condicions exigits en aquest Reglament, en la legislació aplicable i en les seves normes de desenvolupament, així com en les bases que regulin la convocatòria per obtenir-lo.
3. L'Ajuntament d'Eivissa pot impulsar mesures destinades a fomentar la igualtat, la qualitat, l'estabilitat i la seguretat laboral al sector del taxi, així com de promoció de la conciliació de la vida laboral i familiar. Així mateix, sense perjudici del que estableix aquest article i d'acord amb les taxes o els tributs generats pel sector del taxi, pot programar regularment cursos de formació continuada en les matèries relacionades amb el sector.
Article 27. Requisits d'obtenció del permís municipal de conductor d'autotaxi.
Per obtenir el permís municipal de conductor d'autotaxi cal acreditar els requisits següents:
a) Disposar del carnet de conduir B amb una antiguitat d'un any o de carnet superior, en vigor. En cas de carnet de conduir B, s'ha d'acompanyar d'un informe psicofísic expedit per un centre de reconeixements de conductors acreditat, en què s'ha d'indicar que la persona interessada compleix les condicions psicofísiques del GRUP 2 del Reglament General de Conductors aprovat pel Reial decret 818/2009, de 8 de maig.
b) Superar les proves teòriques i pràctiques corresponents de conformitat amb les bases establertes per l'Ajuntament d'Eivissa, que han d'incloure necessàriament el coneixement territorial del municipi d'Eivissa així com d'aquest Reglament, el règim de tarifes urbanes i altres matèries d'interès per a la prestació del servei i l'exercici de l'activitat en l'àmbit d'aplicació d'aquest Reglament.
c) No haver estat condemnat per delictes de naturalesa sexual o violència de gènere. Aquest requisit s'ha d'acreditar mitjançant la presentació del certificat per part de la persona interessada.
d) Disposar del títol de graduat en EGB, ESO o GES.
e) Facilitar l'adreça de correu electrònic segons l'article 41.6 de la Llei de procediment administratiu comú, ja que la relació amb l'administració ha de ser preferentment per mitjans electrònics.
f) No haver-li estat revocat el permís municipal de conductor els cinc anys anteriors.
Article 28. Validesa del permís municipal de conductor d'autotaxi i la seva renovació.
1. El permís municipal de conductor té una validesa de cinc anys.
2. La seva validesa és prorrogable per nous i iguals períodes si així ho sol·licita la persona interessada abans que n'expiri la vigència i es comprova la validesa del carnet de conduir, de l'informe psicofísic expedit per un centre de reconeixements de conductors acreditat, en què s'ha d'indicar que la persona interessada compleix les condicions necessàries per a l'obtenció del carnet professional especificades en aquest Reglament; el qual és vàlid per a la renovació si durant els darrers cinc anys ha treballat almenys dotze mesos.
3. El permís municipal de conductor caduca:
a) Per defunció.
b) Per declaració definitiva d'incapacitat permanent absoluta.
c) Per la retirada definitiva o la no renovació del carnet de conduir corresponent.
d) Per haver transcorregut el termini de validesa.
e) Per la no renovació de l'informe d'aptitud psicofísica del GRUP 2 del Reglament General de Conductors.
4. El fet de no renovar el permís municipal de conductor dins el període corresponent i continuar realitzant l'activitat es considera una infracció lleu, greu o molt greu segons el temps en què s'hagi excedit la caducitat, segons el que disposa aquest Reglament.
5. El permís municipal de conductor i la targeta identificativa es suspenen o es retiren temporalment quan es suspengui o retiri temporalment el carnet de conduir o en els casos d'inhabilitació professional per mandat judicial.
Article 29. Revocació del permís municipal de conductor.
1. Constitueix motiu de revocació del permís municipal de conductor per a l'exercici de l'activitat de conducció de taxi l'incompliment reiterat o de gravetat manifesta de les condicions essencials del permís municipal esmentat.
2. Es consideren condicions essencials del permís municipal de conductor per a l'exercici de l'activitat de conducció del taxi:
a) Complir i respectar el que disposa aquest Reglament sobre els drets dels usuaris.
b) Tractar consideradament/tractar amb respecte els companys i companyes, agents de la inspecció, forces i cossos de seguretat de l'Estat i ciutadania en general.
c) No haver estat objecte d'una sanció o condemna segons el que estableix l'article 28.c que impliqui la revocació del permís.
d) No tenir el permís de conducció de la classe B retirat definitivament, revocat, anul·lat o caducat.
e) No cobrar quantitats diferents de les resultants de l'aplicació de les tarifes vigents o quantitats per conceptes no tarifats, de conformitat amb el que estipula aquest Reglament, així com les diferents normatives fiscals aplicables.
f) La no reiteració d'infraccions constatades en els expedients sancionadors pertinents, de manera que no superi les imposicions de dues sancions administratives molt greus o de tres de greus en un període de vint-i-quatre mesos consecutius.
g) La prestació del servei sense superar les taxes d'alcohol o amb la presència de drogues a l'organisme, segons el que preveu la legislació de trànsit i seguretat viària.
2. L'incompliment reiterat o de gravetat manifesta de les condicions essencials esmentades comporta la revocació del permís municipal de conductor per a la conducció d'autotaxi o la retirada temporal fins a un any. Quan l'incompliment de les condicions essencials no tengui el caràcter de reiterat o de gravetat manifesta, l'Administració municipal pot resoldre'n la retirada temporal.
3. L'incompliment reiterat o de manifesta gravetat de les condicions essencials esmentades comporta la retirada definitiva de la llicència o permís municipal de conductor o la suspensió temporal de la llicència o el permís municipal de conductor fins a un any.
4. L'Ajuntament n'ha de resoldre la revocació, i en concret l'òrgan que l'hagi concedit, amb la tramitació prèvia de l'expedient contradictori corresponent, que es pot incoar d'ofici o a instància de part.
La declaració de la revocació és totalment independent i no impedeix que es tramitin i s'imposin les mesures correctores i cautelars, així com les sancions, que corresponguin a l'empara del que disposa la llei i/o aquest Reglament.
5. En cas de revocació del permís municipal de conductor no se'n pot obtenir un de nou mentre no hagi transcorregut un termini de cinc anys des que la Resolució de revocació sigui ferma en via administrativa.
6. Quan per resolució ferma en via administrativa s'acordi la revocació o retirada temporal del permís municipal, el titular ha de lliurar l'original a l'Administració.
7. El que estableix aquest article s'entén sense perjudici de les sancions procedents d'acord amb el que preveu l'apartat d'infraccions i sancions d'aquest Reglament.
Article 30. Autorització per a la prestació del servei pels conductors.
1. La prestació del servei pel mateix titular o mitjançant familiars col·laboradors o conductors assalariats s'ha d'autoritzar després de sol·licitar-ho prèviament a l'Ajuntament.
2. La sol·licitud l'ha de fer el titular de la llicència, signada també pel conductor a contractar. El titular pot ser requerit per comprovar les condicions essencials establertes en aquest Reglament. En cas de no complir les condicions esmentades, es denegarà l'autorització del conductor.
3. Cal que el titular aporti juntament amb la sol·licitud la documentació següent:
a) Alta en la Seguretat Social del treballador o treballadora.
b) Pla de riscs laborals, si l'exigeix la normativa sectorial d'aplicació.
c) Acreditació del titular o conductor assalariat d'estar al corrent del pagament de les multes fermes en via administrativa per infraccions comeses per contravenir les normes d'aquest Reglament.
d) Declaració responsable de recepció de l'uniforme corresponent.
e) Qualsevol altra documentació requerida per l'òrgan municipal competent.
4. En el termini de quinze dies des de la recepció de la documentació l'Ajuntament n'ha de comprovar la correcció i, si existeix alguna deficiència, ho ha de notificar a la persona interessada, i li ha de requerir que la solucioni en el termini de deu dies. Transcorregut el termini de quinze dies sense que s'hagi resolt la inscripció, la persona interessada pot considerar estimada la sol·licitud.
5. Els conductors assalariats o familiars col·laboradors han d'estar en possessió de la credencial professional i estar al corrent del pagament de les sancions pecuniàries imposades per la infracció de les normes d'aquest Reglament i amb ferma resolució en via administrativa.
6. La prestació del servei de taxi mitjançant conductors assalariats o familiars col·laboradors no eximeix del compliment de les condicions essencials de titularitat i explotació del servei establertes en aquest Reglament.
SECCIÓ 2a LA TARGETA D'IDENTIFICACIÓ DEL CONDUCTOR
Article 31. Expedició de la targeta d'identificació del conductor.
1. Per a la identificació adequada del conductor o conductora de taxi, l'Ajuntament d'Eivissa expedeix la targeta d'identificació, que conté una fotografia de la persona, així com el seu nom i cognoms; número de llicència a la qual es troba adscrit; matrícula, marca i model del vehicle; número del permís municipal de conductor i data de caducitat de la targeta d'identificació.
2. La targeta d'identificació del conductor, que s'ha d'exhibir sempre que es presti servei, s'ha de col·locar a la part inferior dreta de la lluna davantera del vehicle, de manera que sigui visible des de l'interior del vehicle.
Article 32. Requisits per a l'expedició.
1. Correspon a la persona titular de la llicència d'autotaxi la sol·licitud de la targeta d'identificació de la persona conductora, ja sigui titular, assalariada o autònoma col·laboradora per a la qual cosa s'han d'acreditar documentalment els extrems següents:
a) Estar en possessió del certificat municipal d'aptitud per a l'exercici de l'activitat de conducció de taxi en vigor.
b) Estar donat d'alta en el Règim Especial dels Treballadors Autònoms, en el cas de titulars de llicència o persones autònomes col·laboradores, o trobar-se en situació d'alta en el règim de la Seguretat Social com a conductors/es, d'acord amb la legislació laboral vigent.
2. La persona titular de la llicència ha de sol·licitar, en el termini de cinc dies, la substitució de la targeta identificativa quan es produeixi la variació de les dades consignades.
Article 33. Devolució de la targeta identificativa.
La targeta d'identificació l'ha de lliurar a l'administració municipal la persona titular de la llicència o, si escau, els seus hereus en els supòsits següents:
a) Quan se sol·liciti autorització per a la transmissió de la llicència o per a la substitució del vehicle al qual es trobi vinculada.
b) Quan se sol·liciti la suspensió de la llicència.
c) Quan es produeixi la defunció de la persona titular de la llicència.
d) Quan es produeixi l'extinció de la llicència.
e) Quan la persona conductora assalariada o autònoma col·laboradora cessi de la seva activitat o variï qualsevol de les dades consignades en la targeta.
f) En els supòsits en què, de conformitat amb aquest Reglament, sigui procedent la devolució del permís municipal de conductor de taxi. Els dos documents s'han de lliurar simultàniament.
CAPÍTOL II DELS VEHICLES
Article 34. Disposicions generals dels vehicles autotaxi.
1. El titular de la llicència ha d'acreditar la disponibilitat del vehicle que apliqui a la llicència per prestar el servei.
2. El vehicle adscrit a una llicència ha de respondre a les característiques autoritzades per l'Ajuntament per a la prestació del servei i tenir vigent la ITV. La capacitat dels vehicles és de màxim nou places, inclosa la del conductor, llevat de les excepcions recollides al respecte en aquest Reglament i la resta de normativa aplicable.
3. Correspon a l'Ajuntament autoritzar, dins els diferents models i variants de vehicles homologats per les diferents marques, els que consideri aptes per a la prestació del servei. Queda autoritzada la utilització d'un automòbil monovolum en les condicions estipulades en aquest Reglament, i es pot adaptar per al transport de persones amb mobilitat reduïda. No s'autoritzen vehicles que no disposin de distintiu ECO o Zero emissions, segons la normativa vigent de l'organisme competent, excepte en el cas que essent vehicles adaptats, no n'hi hagi disponibles d'aquesta categorial ambiental.
4. El titular de la llicència pot substituir el vehicle aplicat a aquesta llicència per un altre que compleixi el que està previst en aquest Reglament. A aquest efecte, n'hi ha prou amb la baixa del vehicle adscrit i la comunicació i presentació del nou vehicle als serveis tècnics de l'Ajuntament en un termini màxim de 30 dies naturals des de la baixa de l'anterior.
5. El titular de la llicència, en cas d'avaria o inutilització del vehicle, pot disposar d'un vehicle autoritzat, que compleixi les condicions establertes en aquest Reglament, adscrit temporalment a la prestació del servei per un període no superior als dos mesos. En el cas de vehicles adaptats per a persones amb mobilitat reduïda, que en certifiquin l'adaptació, segons la norma UNE 26494 o la normativa vigent que la substitueixi, aquest termini és de quatre mesos. En aquests supòsits, el titular de la llicència ho ha de sol·licitar prèviament a l'Ajuntament.
6. Als taxis s'hi poden instal·lar elements, instruments i accessoris homologats per l'administració que siguin competentment i degudament autoritzats per l'Ajuntament. Si aquests tenen components electrònics instal·lats, han de complir amb la normativa general de compliment obligat que en cada moment sigui aplicable.
Article 35. Edat màxima dels vehicles.
1. De manera general, els vehicles adscrits a una llicència no poden superar els vuit anys d'antiguitat a comptar des de la primera matriculació, amb l'excepció dels vehicles adaptats per al transport de persones amb mobilitat reduïda que en certifiquin l'adaptació, segons la norma UNE 26494 o la normativa vigent que la substitueixi, i dels vehicles amb etiqueta 0 establerta per la Direcció General de Trànsit a cada moment. En aquests dos darrers supòsits, l'antiguitat màxima és de deu anys.
2. Així mateix, els vehicles de segona mà que s'adscriguin a una llicència no poden excedir els cinc anys des de la primera matriculació, amb l'excepció dels vehicles adaptats per al transport de persones amb mobilitat reduïda que en certifiquin l'adaptació, segons la norma UNE 26494 o la normativa vigent que la substitueixi, i dels vehicles amb etiqueta 0 establerta per la Direcció General de Mobilitat i Transport Terrestre a cada moment. En aquests dos darrers supòsits l'antiguitat màxima és de deu anys. Es consideren de segona mà els vehicles que tenguin més de tres mesos des de la primera matriculació.
3. Els vehicles que es transmetin conjuntament amb la llicència a la qual estan adscrits no poden excedir els nou anys des de la primera matriculació, amb l'excepció dels vehicles adaptats per al transport de persones amb mobilitat reduïda que en certifiquin l'adaptació, segons la norma UNE 26494 o la normativa vigent que la substitueixi, i dels vehicles amb etiqueta 0 establerta per la Direcció General de Mobilitat i Transport Terrestre a cada moment. En aquests dos darrers supòsits exempts, l'antiguitat màxima és de deu anys. El vehicle que substitueixi un vehicle anterior aplicat a la mateixa llicència ha de ser més nou que el que es vol substituir.
Article 36. Característiques i elements obligatoris del taxi
1. Els vehicles autotaxis destinats al servei objecte d'aquest Reglament han d'estar equipats per a la prestació del servei amb els elements obligatoris següents:
a) Carrosseria tancada amb portes de fàcil accés i funcionament que faciliti la maniobra amb suavitat.
b) Les dimensions mínimes i les característiques de l'interior del vehicle i dels seients són les necessàries per proporcionar als usuaris la seguretat i la comoditat pròpies d'aquest servei.
c) Les portes han d'estar practicables per permetre l'entrada i la sortida del vehicle i dotades del mecanisme convenient per accionar els vidres a voluntat de l'usuari.
d) El nombre suficient de finestretes per aconseguir la major viabilitat, lluminositat i ventilació possibles, amb vidres transparents i inestellables. No s'admeten vidres de color o làmines de material adhesives que redueixin el coeficient de transmissió regular de llum per sota del 75 % per al parabrisa i del 70 % per a la resta.
e) La instal·lació de mampares queda autoritzada a través del present Reglament sempre que no afectin les condicions enumerades anteriorment.
f) Sistema de climatització o aire condicionat i calefacció en condicions de funcionament.
g) L'entapissat de l'interior del vehicle ha de ser de pell o material adequat. Les fundes que es facin servir per protegir els seients han de ser totalment integrables, de color fosc i uniformes en tots els seients del vehicle.
h) Els vehicles han de tenir el maleter o portaequipatges lliure i disponible per a la utilització per part de l'usuari Queda prohibit el muntatge i la utilització de la baca portaequipatge.
i) Els vehicles que no reuneixin les condicions de confortabilitat, conservació, neteja o seguretat exigides no poden prestar servei sense un reconeixement previ de l'Ajuntament que acrediti la reparació o esmena de la deficiència observada.
j) Els vehicles han d'estar proveïts d'un taxímetre homologat que permeti l'aplicació de les tarifes vigents en cada moment, degudament precintat i comprovat per la Conselleria amb competències del Consell Insular d'Eivissa.
La instal·lació i la connexió al taxímetre, el mòdul extern i la impressora han d'estar degudament precintades segons la normativa vigent.
L'Ajuntament d'Eivissa intervé en la revisió del taxímetre i en la comprovació dels extrems següents:
I. El bon estat dels precintes oficials.
II. Que el diàmetre de les cobertes de les rodes sigui l'indicat a la darrera verificació oficial que consti a la llibreta o targeta que acompanya l'aparell.
III. Que l'aparell no presenti orificis, bonys o senyals de violència a la caixa i que el vidre no estigui trencat.
Així mateix, el taxímetre ha d'estar degudament comprovat i verificat pels serveis del departament competent en matèria de metrologia de la Direcció General de Mobilitat i Transport Terrestre.
k) A la part superior davantera dreta del sostre de la carrosseria han de portar instal·lat un mòdul tarifari del model aprovat per l'Ajuntament en què ha de constar la paraula ‘Taxi', el número de tarifa que en cada moment marqui el taxímetre i la llum verda de ‘lliure'.
l) Impressora expenedora de rebuts homologada i autoritzada per a la seva utilització al servei de taxi que ha d'emetre rebuts normalitzats a partir de la informació facilitada pel taxímetre.
m) Un extintor d'incendis.
n) Qualsevol altre element que es consideri necessari per garantir la seguretat, amb l'informe previ de l'Ajuntament.
o) Lector que permeti als usuaris el pagament amb targeta bancària o, si escau, l'equivalent en sistemes de pagament mòbil. En cas d'avaria del lector o sistema de pagament el conductor n'ha de prioritzar la reparació. En cas que el conductor no pugui utilitzar aquesta forma de pagament, ha d'aportar a l'Ajuntament, en cas d'haver-hi denúncia, prova suficient que justifiqui l'avaria o una altra impossibilitat d'usos del dispositiu, la qual cosa l'eximirà de l'obertura d'un expedient sancionador.
p) Qualsevol altre element o distintiu a l'exterior o interior del vehicle necessita la corresponent autorització de l'Ajuntament, particularment publicitat i antenes que no siguin d'aparell de ràdio o dels sistemes de geoposicionament autoritzats per l'Ajuntament. Està permesa la col·locació d'una franja al vidre posterior i a la banda superior del vehicle autotaxi on figuri el nom “Servei-taxi” i el telèfon, sempre que compleixin les condicions de visibilitat establertes en aquest Reglament.
q) Els vehicles aplicats han de conservar i mantenir tots els elements i característiques de quan van ser autoritzats. El vehicle ha d'anar desproveït d'objectes o elements decoratius o personals innecessaris per al servei. L'adequació, conservació i neteja de tots els elements i instal·lacions del vehicle han de ser ateses acuradament pel titular.
Article 37. Identificació del taxi.
1. La carrosseria del cotxe ha de ser de color blanc i a la part central de les dues portes de davant ha d'anar pintat l'escut del municipi (21x10 cm), creuat en horitzontal per franges grogues i vermelles de la bandera d'Eivissa (60x9 cm) i el nom del municipi hi ha de figurar en català sota l'escut. El número de la llicència municipal ha d'estar a la dreta de l'escut, a 10 cm, i els números han de ser de color blau i de 8 cm d'amplada, i a l'esquerra hi ha de figurar la paraula taxi en color blau (5x5 cm). Tant l'escut del municipi com el número de llicència han de figurar també a la part posterior del vehicle.
2. Els taxis han d'anar proveïts pels distintius externs relatius als dies de descans obligatori col·locats al capó posterior i altres característiques que fixi l'Ajuntament. També han d'anar proveïts amb els distintius interns, degudament situats, relatius a:
a) La placa amb les dades del número de llicència, la matrícula del vehicle i el nombre de places.
b) El quadre amb les tarifes urbanes vigents i l'extracte de drets i deures dels usuaris.
c) La identificació del conductor mitjançant el seu carnet en què ha de figurar-ne la fotografia i el número de carnet municipal.
Article 38. Documentació necessària als vehicles.
1. Els vehicles aplicats a les llicències de taxi han d'estar proveïts en tot moment de la documentació següent:
a) Documents relatius al vehicle, el taxímetre, l'assegurança obligatòria i el conductor.
b) Llicència de taxi i autoritzacions per a serveis especials, si en té.
c) Llibre d'inspecció.
d) Document de formulació de reclamacions dels usuaris, i se n'ha de fer la comunicació o el trasllat a l'Ajuntament en un termini no superior a les 48 hores.
2. El conductor ha de presentar els documents abans esmentats als agents de l'autoritat o inspectors adscrits al servei de taxi quan siguin sol·licitats.
Article 39. Publicitat.
1. Queda prohibit instal·lar qualsevol tipus de publicitat i altres distintius tant a l'interior com a l'exterior de l'autotaxi excepte autorització de l'Ajuntament, prèvia sol·licitud dels titulars de les llicències municipals d'autotaxis. La sol·licitud s'ha de formular per escrit, a la qual s'ha d'acompanyar el projecte corresponent. L'autorització té un termini màxim de durada d'un any, prorrogable mitjançant la comunicació prèvia oportuna, que garanteixi el compliment dels requisits exigits en el moment de l'atorgament de l'autorització.
L'autorització per a la col·locació de publicitat pot estar subjecta al pagament de les taxes corresponents.
2. La publicitat exterior està subjecta, a més del que disposa aquest Reglament i les normes complementàries, a la normativa sobre seguretat viària vigent en cada moment així com al que preveu l'ordenança reguladora de la publicitat exterior del municipi d'Eivissa. En qualsevol cas, queda expressament prohibida la instal·lació de qualsevol tipus de publicitat de caràcter discriminatori o sexista, tal com preveu la Llei 34/1988, d'11 de novembre, General de Publicitat i l'article 62 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.
3. L'Ajuntament pot autoritzar als titulars de les llicències la contractació i col·locació d'anuncis publicitaris a l'interior del vehicle, en diferents suports sempre que se'n conservi l'estètica i no afecti la visibilitat.
4. S'entén com a element informatiu (però no com a publicitat) aquell la finalitat del qual sigui subministrar la suficient informació a l'usuari per facilitar el reconeixement del servei. Per tant, es considera publicitat tot aquell element col·locat al vehicle que suposi algun tipus de lucre per a empreses o particulars.
5. La publicitat a l'exterior també queda condicionada a l'autorització municipal conforme a allò que disposa el codi de la circulació i qualsevol altra normativa aplicable. La publicitat permesa s'ha de situar, en qualsevol cas, a les portes del darrere del vehicle amb unes dimensions màximes de 40x30 cm, o bé a la part superior del vidre de la part posterior dels vehicles, amb una amplada màxima de 20 centímetres, sense que en cap cas no es vegi disminuïda la visibilitat del conductor del vehicle.
6. L'Ajuntament pot determinar la ubicació i les característiques que han de reunir els suports de la publicitat per ser autoritzats a fi d'aconseguir uniformitat estètica que minimitzi l'impacte al paisatge urbà i per vetllar per la seguretat del trànsit i la població.
7. Qualsevol altre distintiu i/o adhesiu no expressament previst en aquest Reglament, ni autoritzats si escau, es considera prohibit. Instal·lar-los és motiu suficient per denegar la inspecció tècnica anual sense perjudici de les mesures sancionadores que corresponguin.
CAPÍTOL III DE LES REVISIONS MUNICIPALS
Article 40. Revisions municipals.
1. Independentment de les revisions previstes d'inspecció tècnica de vehicles i taxímetres per part dels serveis dependents dels organismes competents en aquesta matèria, totes les llicències i taxis sotmesos a l'aplicació d'aquest Reglament poden ser objecte d'una revisió municipal que té la consideració de condició essencial de la llicència per determinar-ne la validesa.
2. Els vehicles adaptats per a persones de mobilitat reduïda que en certifiquin l'adaptació, segons la norma UNE 26494 o la normativa vigent que la substitueixi, estan exempts de pagar la taxa de la revisió municipal corresponent.
3. A l'acte de revisió ha d'acudir el titular de la llicència o l'administrador o apoderat en cas de persona jurídica, amb el vehicle proveït de la documentació següent:
a) Permís de circulació del vehicle.
b) Fitxa tècnica del vehicle.
c) Targeta de control metrològic del taxímetre.
d) Llicència municipal de taxi a la qual el vehicle està aplicat.
e) Permís de conduir dels conductors del taxi.
f) Targeta de taxista dels conductors del taxi.
g) Rebut acreditatiu d'estar al corrent del pagament de la pòlissa de l'assegurança del vehicle.
h) Butlletí de cotització o certificat acreditatiu que el titular i/o els conductors estan donats d'alta d'una manera permanent i continuada en el règim corresponent de la Seguretat Social.
i) Llibre d'inspecció.
j) La documentació auxiliar requerida per a la prestació del servei.
k) La documentació acreditativa que s'estimi pertinent per comprovar el compliment dels requisits exigits per a l'obtenció de les llicències, establerts en aquest Reglament.
4. Tot automòbil que no reuneixi les condicions tècniques, comoditat i seguretat exigides per aquest Reglament no pot prestar servei novament sense un reconeixement previ per part de l'organisme competent, en el qual s'acrediti l'esmena de la deficiència observada, i es considerarà una infracció greu la contravenció.
Article 41. Característiques de la revisió municipal ordinària.
1. És finalitat de la revisió municipal, mitjançant la presentació de la documentació requerida, la comprovació del compliment continuat dels requisits exigits per a l'obtenció i l'explotació de la llicència.
2. En les revisions municipals s'exigeixen l'adequació, la seguretat, l'accessibilitat, la confortabilitat, la conservació, la higienització i la desinfecció de tots els elements i les instal·lacions dels taxis.
3. Així mateix, és objecte de la revisió municipal la comprovació del correcte estat de la planxa i la pintura dels vehicles, dels seus distintius externs i interns i dels elements obligatoris.
4. Per passar la revisió municipal de manera favorable és requisit indispensable que el vehicle i el taxímetre hagin passat correctament les preceptives revisions realitzades per part dels serveis dependents dels organismes competents, estatals i autonòmics en aquesta matèria.
Article 42. Requeriment.
1. Els titulars de llicències, els conductors i els taxis que no reuneixin les condicions establertes en aquest Reglament i les normes complementàries són requerits per a un reconeixement per part de l'Ajuntament en el qual s'ha d'acreditar la reparació de les deficiències observades en el termini màxim d'un mes des de la primera revisió.
2. Sense perjudici de tot això, l'Administració municipal pot adoptar les mesures cautelars que siguin procedents, inclosa la prohibició de prestar servei, en funció de la gravetat de la deficiència, fins que se'n faci efectiva l'esmena. Aquestes mesures, degudament justificades i amb advertiment del termini d'esmena, són objecte de notificació a la persona interessada, amb un termini d'impugnació, i s'aixecaran una vegada que s'esmeni la deficiència detectada.
CAPÍTOL IV DE LA PRESTACIÓ DEL SERVEI
Article 43. Disposicions generals.
1. Els taxis tenen l'obligació de prestar el servei els dies, torns i horaris per als quals estiguin expressament autoritzats, i només per a aquests dies. No poden, per tant, prestar serveis els dies de descans obligatori ni fora dels torns i els horaris autoritzats.
2. L'Ajuntament establirà un sistema de torns de forma rotatòria, inclosos els d'obligatorietat de permanència al municipi i prestació de serveis únicament amb inici o origen exclusiu al municipi d'Eivissa. Aquest calendari l'acorda l'Ajuntament, mitjançant un decret de l'Alcaldia o Regidoria delegada, després de consulta no vinculant a la Mesa Municipal del Taxi. Sempre que no hi hagi canvis en aquest calendari es dona per prorrogat el sistema de torns en vigor.
De la mateixa manera, anualment, l'Ajuntament pot autoritzar horaris especials en dies concrets en funció de circumstàncies o esdeveniments que generen més grau de mobilitat ciutadana.
Qualsevol incompliment del sistema de torns i calendari es considera com a infracció molt greu.
3. En les àrees d'influència de terminals d'autobusos interurbans, port, aeroport, hotels que disposin de parada o llocs anàlegs definits per l'Ajuntament, no es pot recollir passatge a menys de 100 metres de les parades autoritzades amb aquesta finalitat, excepte que el servei hagi estat prèviament concertat, i així s'acrediti, de la manera que preveu aquest Reglament.
Article 44. Dedicació al servei.
1. Els taxis en servei s'han de dedicar exclusivament a la seva prestació, sense que en aquesta circumstància se'n pugui fer ús per a altres fins diferents dels del servei al públic.
2. S'entén per prestació del servei la disponibilitat per prestar-lo, estiguin o no ocupats per passatgers.
3. Quan els taxis no estiguin ocupats per passatgers i estiguin disponibles per a la prestació del servei, en situació de lliure, han d'estar situats a les parades assenyalades per a l'efecte o circulant.
En aquest cas, han d'indicar la seva situació de lliure mitjançant el mòdul exterior de tarifes, que ha de portar encès el mòdul de llum verda; aquesta situació s'ha de reflectir al taxímetre.
Article 45. Obligació de prestar servei.
1. El conductor del taxi en situació de lliure, que sigui requerit per prestar un servei, no es pot negar a realitzar-lo sense causa justificada. Són causes justificades les següents:
a) Ser requerit per individus que aixequin sospita de finalitat il·lícita fonamentada; en aquest cas, el conductor n'ha de sol·licitar la identificació deguda davant els agents de l'autoritat.
b) Ser sol·licitat per transportar un nombre de persones superior al de les places autoritzades per al vehicle.
c) Quan qualsevol dels usuaris estigui en estat d'embriaguesa manifesta o sota els efectes de substàncies estupefaents.
d) Quan el vestit dels usuaris, els paquets o l'equipatge o els animals que portin puguin, de manera manifesta, embrutar o deteriorar elements del vehicle o afectar-ne la seguretat.
e) Quan l'equipatge, les maletes o els paquets que portin els usuaris no càpiguen al maleter.
2. El conductor del taxi que sigui requerit per prestar servei a invidents, persones amb minusvalideses o persones amb nens, no port negar-se a prestar-lo pel fet d'anar acompanyat d'un gos guia, cadira de rodes o cadira de nens, els quals han de ser, a més, transportats de forma gratuïta.
Article 46. Formes de concertació del servei de taxi.
1. L'inici de la prestació del servei pot ser:
a) A requeriment d'usuaris a les parades de taxi.
b) A requeriment d'usuaris situats a més de 100 metres de parades de taxi.
c) A requeriment d'usuaris de forma concertada i sense mediació d'emissora o app de taxi autoritzada per l'Ajuntament.
d) A requeriment d'usuaris amb mediació d'emissora de GPS taxi.
e) A requeriment d'usuaris amb mediació de qualsevol app de taxi autoritzada per l'Ajuntament.
2. A les parades:
a) Els taxis que hi acudeixin han de col·locar-se i agafar passatgers en ordre d'arribada, respectant el dret de l'usuari previst. Quan els conductors estiguin situats a les parades de taxi i siguin requerits per diverses persones alhora, l'ordre de preferència és el d'espera dels usuaris, excepte en casos d'urgència relacionats amb malalts o persones que necessitin assistència sanitària.
b) Els usuaris poden escollir el vehicle de la parada per circumstàncies objectives com ara la necessitat de vehicle adaptat, pagament amb criptomonedes, sistemes de pagament instantani o sistema anàleg, la pulcritud i l'estat de conservació.
c) El dret d'elecció dels usuaris no es pot exercir a les parades de l'àrea d'influència de terminals d'autobusos interurbans, estacions marítimes, aeroport i/o llocs anàlegs definits per l'Ajuntament. Tampoc no es pot exercir a les parades en les quals, per motius de seguretat viària o per circumstàncies físiques, com per exemple la segregació de la parada de la resta de vials, únicament sigui possible la incorporació a la circulació general per part del primer taxi de la parada.
3. Els conductors de taxi que circulin en situació de lliure no poden acceptar serveis a menys de cent metres d'una parada de taxi, ni a les àrees d'influència descrites anteriorment. Així mateix, l'Ajuntament pot establir, de forma temporal o permanent, zones delimitades de prohibició d'acceptar serveis fora de parada sempre que hi hagi un nombre i una distribució suficient de vehicles a les parades.
4. Els conductors de taxi no poden cercar o captar passatgers mitjançant la formulació d'ofertes a les andanes o vestíbuls d'estacions, aeroport, port o qualsevol altre lloc o escollir passatge fora de les normes prescrites en aquest Reglament. Així mateix, tampoc no es poden buscar o captar passatgers mitjançant el pagament de comissions.
5. Els conductors que hagin de prestar servei als usuaris que ho requereixin de manera concertada o mitjançant emissora o app, que estiguin situats a les àrees d'influència referides en aquest Reglament o en hotels que disposin de parada de taxi a menys de 50 metres, han d'anar proveïts d'un comprovant expedit per l'emissora o l'app que acrediti, prèviament a l'inici del servei, que el requeriment s'ha realitzat de manera concertada. Aquest comprovant ha d'estar a disposició dels serveis de l'Ajuntament i dels agents de l'autoritat. Hi han de constar les dades bàsiques del servei i en qualsevol cas el nom i cognoms del passatger a recollir.
6. Quan un usuari faci senyal per aturar un taxi en situació de lliure, el conductor ha de parar el vehicle al lloc apte més proper vetllant per la seguretat de l'usuari i de tercers i per la mobilitat de la circulació.
7. Un cop l'usuari entri al vehicle i indiqui la destinació sol·licitada o estigui en disposició d'entrar-hi, el conductor ha de treure el lliure i posar el taxímetre a la posició de la tarifa corresponent.
8. El conductor de taxi ha de prestar ajut per pujar o baixar del vehicle a les persones amb mobilitat reduïda, invidents o a les persones que vagin acompanyades de nens. Així mateix, han de recollir des del costat del vehicle i col·locar, de manera adequada al taxi, l'equipatge dels usuaris.
Article 47. Durant la prestació del servei.
1. El conductor ha de prestar el servei requerit seguint l'itinerari escollit per l'usuari sempre que es pugui realitzar sense incompliment de les normes de circulació. Si l'usuari no estableix un itinerari, el conductor ha de fer el servei per l'itinerari que sigui previsiblement més curt tenint en compte tant la distància com el temps estimat en la realització del servei.
2. A les zones d'urbanització incompleta o deficient, els conductors no estan obligats a circular per vies que siguin manifestament intransitables o que ofereixin perill notori per a la seguretat del vehicle o dels seus ocupants.
3. El conductor ha de respectar tots els drets de les persones usuàries i, amb la correcció adequada, ha de donar les instruccions necessàries per al compliment de les obligacions d'aquestes instruccions.
4. Queda prohibit fumar a l'interior del taxi.
5. Si iniciat un servei, el conductor s'ha oblidat de posar en funcionament el taxímetre, l'import corresponent fins al moment d'advertir l'oblit és a al seu càrrec exclusiu, encara que sigui en finalitzar la carrera, amb l'exclusiu de l'import de la baixada de bandera.
6. El conductor ha de parar el funcionament del taxímetre en cas que, durant el servei, es produeixi qualsevol accident o avaria del taxi que l'interrompi. En aquest cas que, a més, suposi la impossibilitat de la continuació del servei, l'usuari, que en pot sol·licitar la comprovació als agents de l'autoritat, ha de satisfer la quantitat que marqui el taxímetre fins al moment de l'accident o avaria, i es descompta l'import de la baixada de bandera. En aquest cas, el conductor del vehicle ha de sol·licitar i posar a disposició de l'usuari un altre taxi, que comença a meritar des del lloc on es va accidentar o avariar el primer vehicle.
7. Quan els usuaris abandonin transitòriament el taxi i els conductors hagin d'esperar-ne el retorn els poden sol·licitar, a títol de garantia, l'import del recorregut efectuat més mitja hora d'espera llevat que el temps d'espera previst fos superior, esgotat el qual els conductors poden considerar-se desvinculats del servei.
8. Quan es requereixi el conductor per esperar viatgers en llocs on l'estacionament estigui prohibit o sigui de durada limitada, el conductor pot reclamar als usuaris l'import del servei efectuat sense obligació de continuar amb la seva prestació.
Article 48. Finalització del servei.
1. En arribar al lloc de destinació, el conductor ha de posar el taxímetre en situació de pagament i, complint aquest requisit, ha d'indicar a l'usuari l'import del servei i permetre que, si ho requereix, pugui comprovar-lo en el taxímetre. Queda totalment prohibit el cobrament d'una quantitat diferent de la que marqui el taxímetre.
2. El pagament de l'import del servei l'efectua l'usuari quan acabi el servei. Els conductors estan obligats a estendre un rebut de l'import del servei, mitjançant una impressora connectada al taxímetre i posar-lo a la seva disposició. El rebut pot ser electrònic.
Es pot lliurar un rebut estès en talonari amb les dades oficials en els supòsits següents:
a) Per avaria de la impressora, sense perjudici d'altres obligacions administratives.
b) En cas que s'hagin de reflectir altres dades tarifaries que no estiguin connectades al taxímetre com l'import de carrera mínima.
3. Així mateix, els conductors estan obligats, en ocasió del cobrament del servei, a proporcionar al client el canvi de fins a cinquanta euros. Aquesta quantitat es pot modificar en el moment d'actualitzar tarifes.
En cas que la persona usuària disposi d'un bitllet superior a l'establert com de canvi obligatori i l'import de la cursa sigui inferior a la quantitat esmentada, el conductor ha de tornar a posar el taxímetre en marxa fins que l'usuari torni amb el canvi, i té dret a cobrar també el nou marcatge de taxímetre i excloure'n la baixada de bandera.
Article 49. Altres condicions de la prestació del servei.
1. El taxímetre ha d'estar sempre descobert i ubicat al camp de visió natural dels usuaris situats als seients posteriors. El taxímetre ha d'estar il·luminat de manera que la tarifa i l'import siguin visibles.
2. A la nit el conductor ha d'encendre els llums interiors per facilitar l'accés i el descens del vehicle, així com per facilitar el pagament de l'import del servei.
3. El conductor que trobi objectes oblidats pels usuaris a l'interior del taxi els ha de lliurar el mateix dia o com a molt tard dins de les vint-i-quatre hores del dia hàbil següent a les dependències municipals o als llocs que designi l'Ajuntament i ha de detallar les circumstàncies de la trobada.
4. Els conductors han d'anar higiènicament nets i estan obligats a utilitzar durant les hores de servei el vestuari uniforme descrit a l'annex I del present Reglament, sense perjudici que pugui ser modificat posteriorment per part de l'Ajuntament d'Eivissa, mitjançant decret de l'Alcaldia o de la Regidoria delegada.
Article 50. Mesures d'organització i ordenació del servei.
1. Correspon a l'Ajuntament la potestat d'establir les mesures d'organització i ordenació del servei en matèria d'horaris, calendaris, torns, descansos i vacances, que s'han d'aprovar mitjançant un decret d'Alcaldia o de la Regidoria delegada competent, prèvia consulta no vinculant de la Mesa Municipal del Taxi. Un cop acordades per l'òrgan competent, s'han de comunicar a la Mesa Municipal del Taxi i s'han de publicar a la seu electrònica i a la pàgina web de l'Ajuntament d'Eivissa.
2. Els torns són de compliment obligat i comporten la disponibilitat d'un percentatge de vehicles actius mínims durant la franja horària de 23.00 a 07.00 hores, que s'ha de determinar mitjançant el procediment indicat anteriorment.
Així mateix, amb motiu de la celebració de festivitats, esdeveniments multitudinaris o altres circumstàncies degudament justificades en la necessitat d'adequar l'oferta a la major o menor demanda del servei, d'ofici o a sol·licitud motivada a l'efecte de la Mesa Municipal del Taxi, mitjançant decret d'Alcaldia o de la Regidoria delegada competent i informe dels serveis tècnics municipals, es pot autoritzar la modificació de l'interval d'hores de descans dins els dies establerts, amb la vigència que es determini.
3. Els vehicles adaptats poden tenir un règim de descans específic respecte de la resta de vehicles autotaxis per tal de millorar la mobilitat de les persones amb discapacitat i fomentar la incorporació de vehicles adaptats.
Article 51. Serveis urbans especials.
1. Mitjançant decret d'Alcaldia o de la Regidoria delegada i amb un informe tècnic previ de l'Ajuntament, es poden establir serveis urbans especials a realitzar per vehicles aplicats a les llicències municipals.
2. El decret que els estableixi ha de tenir en compte la normativa vigent en matèria de transport i sectorials, i ha d'incloure com a mínim:
a) La descripció del servei i manera de prestar-lo.
b) Els requisits i les condicions dels titulars de la llicència, conductors i vehicles que es poden autoritzar.
c) El nombre màxim, si escau, de llicències que es poden autoritzar.
d) El termini de validesa de les autoritzacions específiques i la renovació d'aquestes autoritzacions.
e) La identificació de les llicències, els taxis i els conductors autoritzats específicament.
f) Forma de contractació i règim de tarifes aplicable.
3. Els serveis especials únicament poden ser prestats per vehicles adscrits a llicències de taxi que hagin estat autoritzades específicament per l'Ajuntament.
4. Aquestes autoritzacions específiques tenen una validesa màxima, que es determina en la norma complementària corresponent, sempre que es compleixin de manera continuada els requisits i condicions exigides per obtenir-les. En cas contrari, es declara l'autorització caducada. Així mateix, es declara caducada un cop transcorregut el termini de validesa sense sol·licitar la renovació o quan la llicència sigui objecte de transmissió.
5. En cap cas, l'atorgament d'una autorització especial no crea drets adquirits.
CAPÍTOL V APROFITAMENT DE LA XARXA VIÀRIA
Article 52. Aprofitament de la xarxa viària.
1. L'Ajuntament ha de determinar les parades de taxi, la ubicació i l'horari de funcionament i ha de vetllar, juntament amb els taxistes, perquè les parades es trobin en bon estat i lliures de vehicles estacionats no autoritzats.
2. L'Ajuntament pot determinar carrils d'ús exclusiu i compartit per als taxis amb altres transports públics, així com els horaris per utilitzar-los.
3. L'Ajuntament ha de determinar els girs i vials permesos per a la circulació dels taxis, prohibits o restringits per a altres vehicles.
Article 53. Règim de les parades.
1. Els taxis en servei normal i situació de lliure han d'estacionar preferentment a les parades.
2. L'Ajuntament pot modificar les normes vigents específiques de funcionament de parades de les àrees d'influència, terminals d'autobusos interurbans, port, aeroport i llocs anàlegs.
3. A les parades queda prohibit efectuar operacions que impedeixin la immediata posada en servei dels taxis.
4. Els vehicles adaptats per al transport de persones amb mobilitat reduïda que en certifiquin l'adaptació, segons la norma UNE 26494 o la normativa vigent que la substitueixi, tenen preferència si són reclamats a la parada per emissora o aplicació informàtica, si qui reclama el servei és una persona amb mobilitat reduïda. Si hi ha més d'un vehicle adaptat, té preferència el situat en primer lloc a la parada o més a prop del lloc de petició del servei.
TÍTOL V MESA MUNICIPAL DEL TAXI
CAPÍTOL I OBJECTE I RÈGIM JURÍDIC DE LA MESA MUNICIPAL DEL TAXI
Article 54. Objecte.
D'acord amb les determinacions d'aquest Reglament municipal, l'Ajuntament d'Eivissa acorda la constitució d'una Mesa del Taxi, la qual es configura com un òrgan consultiu amb funcions d'assessorament del sector del taxi i constitueix la via formal de participació del sector en la matèria.
La Mesa Municipal del Taxi està adscrita a l'àrea de govern de l'Ajuntament d'Eivissa competent en matèria de mobilitat, trànsit i transport.
Article 55. Règim jurídic.
En allò que no preveu aquest Reglament, a la Mesa del Taxi li és aplicable el que estableixen els òrgans col·legiats en la normativa reguladora del règim jurídic de les administracions públiques, sens perjudici que pugui completar les seves pròpies normes de funcionament intern.
Article 56. Règim econòmic i patrimonial.
1. La Mesa no disposa de pressupost propi ni de cap patrimoni. Les despeses de funcionament de la Mesa van a càrrec de les dotacions pressupostàries de l'Ajuntament d'Eivissa.
2. L'exercici de les funcions de la Presidència, Membre i Secretaria no dona dret a percebre cap retribució ni cap indemnització per l'exercici d'aquesta atribució.
CAPÍTOL II FUNCIONS, COMPOSICIÓ I ORGANITZACIÓ
Article 57. Funcions.
1. La Mesa del Taxi de l'Ajuntament d'Eivissa, com a òrgan consultiu, d'assessorament i participació, ha de desenvolupar les funcions següents:
a) Analitzar la situació del sector i formular propostes d'actuació en la matèria.
b) Participar mitjançant l'elaboració d'informes i, si escau, propostes, en relació amb les iniciatives municipals relatives al sector.
c) Analitzar i debatre la situació del sector, i proposar, si és el cas, mesures o actuacions a l'òrgan municipal competent.
d) Assessorar la Corporació en qualsevol qüestió relacionada amb el sector del taxi.
e) Participar en l'elaboració de disposicions administratives de caràcter general que els afectin.
f) Qualsevol altra actuació pròpia de la naturalesa d'aquests òrgans que contribueixi a una millor gestió del sector al municipi.
2. Els acords adoptats per la Mesa Municipal del Taxi no tenen efectes vinculants davant de l'Ajuntament ni davant de tercers.
Article 58. Composició.
1. La Mesa del Taxi de l'Ajuntament d'Eivissa està composta per:
a) El batle/essa o el regidor/a delegat/ada, que pot ser assistit pels serveis tècnics municipals.
b) Un representant de la policia local.
c) Un representant de l'associació més representativa de la petita i mitjana empresa.
d) Un representant de l'associació més representativa de les empreses hoteleres.
c) Un representant de l'associació més representativa dels consumidors i usuaris.
f) Els representants de les associacions i organitzacions representatives del sector al municipi, titulars de les llicències i treballadors assalariats, en la forma que es determini en els apartats següents.
Respectant la composició anterior s'intentarà aconseguir una presencia equilibrada de dones i homes en la constitució d'aquesta Mesa.
2. A efecte d'aquest Reglament, es consideren associacions i organitzacions representatives del sector al municipi les que siguin elegides pels titulars de llicència d'autotaxis al municipi d'Eivissa mitjançant votacions que s'han de fer amb caràcter periòdic cada quatre anys. L'Ajuntament d'Eivissa ha de convocar aquestes votacions i s'han de fixar en aquesta convocatòria les normes per les quals s'han de regir d'acord amb les determinacions d'aquest Reglament.
D'acord amb el que assenyala el paràgraf anterior, formen part de la Mesa com a membres legítims les associacions i altres organitzacions del sector que obtenguin almenys un 10 % dels vots vàlidament emesos pels titulars de llicències municipals. Per tant, el nombre de membres de la Mesa és variable en funció dels resultats obtinguts.
3. En relació amb les associacions i organitzacions representatives dels treballadors assalariats per compte aliè d'alta en el règim general de la Seguretat Social del sector al municipi, formen part de la Mesa com a membres legítims les associacions i/o organitzacions que obtenguin almenys un 10 % dels vots emesos vàlidament per la totalitat dels assalariats per compte d'altri d'alta en règim general de la Seguretat Social adscrits a les llicències municipals.
4. L'entitat o entitats així escollides han de nomenar dos representants a la Mesa, així com els seus respectius suplents, que són les persones legitimades per emetre veu i, si escau, vot en nom de l'entitat representada. Aquesta representació s'ha d'acreditar davant de la Secretaria de la Mesa.
Així mateix, els representants designats a la Mesa, amb el consentiment previ de la Presidència de la Mesa, poden acudir a les sessions acompanyats d'un assessor, que en cap cas no té veu ni vot.
5. Per poder concórrer a les votacions esmentades en l'apartat anterior, les associacions i organitzacions del sector han d'acreditar els requisits següents:
a) Han d'estar constituïdes conforme a la normativa aplicable en cada cas, tenint en compte en el seu objecte social com un dels seus fins la defensa, millora i protecció del col·lectiu i la seva intermediació en les relacions amb les diferents administracions públiques.
b) El seu àmbit d'actuació ha de ser municipal, referit al municipi d'Eivissa.
6. Els membres de la Mesa tenen les atribucions següents:
a) Assistir a les sessions.
b) Examinar la documentació sobre els assumptes a tractar.
c) Intervenir en les deliberacions.
d) Emetre el vot, en cas que es produeixin votacions.
e) Formular precs i preguntes.
f) Obtenir la informació necessària per complir les funcions assignades.
g) Totes les altres funcions que siguin inherents a la seva condició.
7. A instàncies de la Presidència de la Mesa i quan la naturalesa d'algun assumpte ho requereixi, poden assistir a les sessions, encara que en cap cas en qualitat de membres, representants d'altres administracions públiques les competències de les quals puguin incidir en la regulació i gestió del sector, així com representants d'altres entitats o col·lectius les opinions dels quals, coneixements o experiències puguin enriquir l'objecte de debat i deliberació.
En tot cas, d'acord amb el que assenyala el paràgraf anterior i per al cas que existeixin, s'han de convocar a les sessions de la Mesa les entitats vàlidament constituïdes al municipi representatives del col·lectiu d'assalariats per compte aliè d'alta en règim general de la Seguretat Social del taxi.
8. Per tal de determinar el nombre total de persones físiques titulars de llicències i el d'assalariats del sector per calcular els percentatges a què fa referència aquest article, es pot acudir al Registre Municipal de Llicències, sense perjudici de qualsevol altre mitjà d'acreditació que es consideri pertinent.
Article 59. Organització.
1. Són òrgans de govern i administració de la Mesa els següents:
a) El Ple.
b) La Presidència.
c) La Secretaria.
2. Actuen com a membres de la Mesa, en modalitat de vocals, a més de qui ostenti la Presidència, les entitats i organitzacions i persones elegides d'acord amb el que estableixen els articles posteriors.
Article 60. Ple.
1. El Ple és l'òrgan superior de la Mesa i està constituït per la totalitat dels seus membres.
2. Les funcions del Ple són deliberar i resoldre les matèries enumerades anteriorment i, en concret, les següents:
a) Emetre els informes i les propostes que s'elaborin en relació amb les funcions atribuïdes a la Mesa.
b) Manifestar el criteri de la Mesa respecte de qualsevol qüestió que es plantegi al seu si.
c) Proposar la modificació d'aquest Reglament.
d) Qualsevol altra funció necessària per al desenvolupament de les funcions atribuïdes a la Mesa.
3. El Ple pot crear comissions de treball per a l'anàlisi i l'estudi d'assumptes concrets en els supòsits en què així es consideri oportú.
Article 61. Presidència.
1. Ostenta la Presidència de la Mesa el batle/essa o el regidor/a de l'Ajuntament d'Eivissa que tengui la competència en la matèria relativa al sector del taxi.
En els casos d'absència, vacant o malaltia, serà substituït per l'òrgan de l'Ajuntament d'Eivissa que designi.
2. Corresponen a la Presidència les funcions següents:
a) Ostentar la representació de la Mesa.
b) Acordar la convocatòria de les sessions ordinàries i extraordinàries.
c) Fixar l'ordre del dia de les sessions que es convoquin.
d) Dirigir les sessions del Ple.
e) Exercir el vot de qualitat en cas d'empat a les votacions.
f) Totes les altres funcions que siguin inherents a la seva condició.
Article 62. Secretaria.
1. La Secretaria de la Mesa és l'òrgan de suport juridicoadministratiu que coordina l'activitat administrativa de la Mesa i proporciona assistència juridico-tècnica als òrgans de la Mesa.
2. La Secretaria de la Mesa és exercida per un funcionari adscrit a Regidoria de Mobilitat de l'Ajuntament d'Eivissa designat pel regidor/a delegat/ada de l'àrea, o en cas de vacant, absència o malaltia, per un suplent.
3. A més, corresponen a la Secretaria les funcions següents:
a) Efectuar, per ordre de la Presidència, la convocatòria de les sessions de la Mesa i assistir a les reunions amb veu però sense vot.
b) Rebre i donar el curs degut als actes de comunicació dels membres amb la Mesa i, per tant, les notificacions, les peticions de dades, les rectificacions o qualsevol altra classe d'escrits dels quals hagi de tenir coneixement.
c) Preparar el despatx dels assumptes, redactar i autoritzar les actes de les sessions.
d) Expedir certificacions de les consultes, dictàmens i acords aprovats.
e) Vetlar per la divulgació adequada de les actuacions duites a terme per la Mesa.
f) Totes les altres funcions que siguin inherents a la seva condició de Secretari/a.
4. Totes les comunicacions que ha de fer la Secretaria de la Mesa als membres s'han de fer a les adreces de correu electrònic expressament assenyalades per a aquest fi.
Article 63. Assessorament.
A requeriment de la Presidència de la Mesa, poden acudir al Ple amb veu, però sense vot, qui reuneixi especials coneixements o experiència sobre determinades matèries o assumptes concrets relacionats amb les funcions pròpies de la Mesa.
Article 64. Dissolució de la Mesa.
En cas que alguna entitat membre de la Mesa s'extingeixi per alguna de les causes legalment previstes, s'han de convocar noves votacions en un termini no superior a 60 dies hàbils per conformar una nova Mesa.
Així mateix, si així se sol·licita com a mínim el 60% dels titulars de llicència al municipi d'Eivissa, el president de la Mesa pot dissoldre-la i convocar noves votacions en un termini no superior a 60 dies hàbils.
CAPÍTOL III PROCEDIMENT PER A L'ASSIGNACIÓ DE VOCALIES REPRESENTATIVES DEL SECTOR DEL TAXI
Article 65. Obertura del termini per participar a la Mesa Municipal del Taxi.
1. L'òrgan competent en matèria de mobilitat de l'Ajuntament d'Eivissa ha de dictar la resolució que disposi l'obertura de termini perquè les entitats interessades a formar part de la Mesa Municipal del Taxi puguin presentar la sol·licitud.
2. Les sol·licituds s'han d'emplenar d'acord amb els models normalitzats que s'estableixin a la resolució, i es poden presentar a qualsevol oficina del registre municipal o per qualsevol altra modalitat de les previstes en la normativa de procediment administratiu comú o de les que disposi en la pàgina web de l'Ajuntament.
3. El termini de presentació de sol·licituds és de 10 dies hàbils a partir de l'endemà de la publicació de la Resolució.
4. Les sol·licituds les ha de signar el representant legal de l'entitat, i aquesta representació s'ha d'acreditar per qualsevol mitjà vàlid en Dret.
Article 66. Documentació a aportar per part de les associacions d'empresaris i/o organitzacions.
Les associacions d'empresaris i/o organitzacions han d'estar inscrites al Registre Municipal d'Entitats Ciutadanes, i aportar la documentació següent:
1. Certificació en què figuri el nombre de socis integrats a l'associació, la directiva de la qual ha d'estar formada per almenys tres persones físiques titulars d'una o més llicències d'autotaxi expedides per l'Ajuntament d'Eivissa.
2. Identificació dels candidats proposats i del número de llicència i DNI.
Article 67. Documentació per aportar per part de les associacions de treballadors assalariats.
Les associacions de treballadors assalariats han d'estar inscrites al Registre Municipal d'Entitats Ciutadanes i aportar la documentació següent:
1. Certificació en què figuri el nombre de socis integrats a l'associació que siguin treballadors assalariats per compte d'altri d'alta en el règim general de la Seguretat Social del sector del taxi, en relació amb una llicència d'autotaxi expedida per l'Ajuntament d'Eivissa la data de la publicació de la resolució d'obertura anteriorment referida.
2. Identificació dels candidats proposats, DNI i alta en el règim general de la Seguretat Social del taxi.
Article 68. Efectes de la presentació de la sol·licitud.
1. La presentació de la sol·licitud implica l'autorització a l'òrgan instructor per verificar, si escau, la veracitat de les dades que s'hagin fet constar a la sol·licitud.
2. Sense perjudici de l'anterior, l'òrgan instructor pot requerir a les entitats sol·licitants que aportin qualsevol altra documentació que, si escau, consideri necessària, i estan obligades a donar compliment al requeriment, amb els efectes prevists en la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, segons escaigui.
3. L'aportació de dades per part de les associacions sol·licitants que no s'ajustin a la realitat suposa l'exclusió automàtica del procediment.
Article 69. Esmena de la sol·licitud.
Si la sol·licitud no reuneix els requisits establerts en capítol o en la resolució d'obertura del termini, es requereix a l'entitat sol·licitant que, en un termini de deu dies hàbils, procedeixi a l'esmena de defectes, amb l'advertiment que en cas contrari es considera que desisteix de la seva petició, prèvia resolució dictada a aquest efecte, de conformitat amb el que disposa la Llei de procediment comú.
Article 70. Informe sobre el resultat de qualificació.
1. Un cop acabat el termini de presentació de sol·licituds, i el d'esmena, si escau, la secció competent en matèria mobilitat municipal ha d'emetre l'informe.
2. En cas de discrepàncies entre la informació aportada per les persones interessades i la demanada per l'òrgan municipal competent, quant al nombre de socis de l'entitat, al percentatge sobre el total, o qualsevol altra dada o circumstància que pugui influir en el resultat final de l'assignació de vocalies, l'òrgan instructor ha d'ordenar l'obertura d'un període de prova per un termini no superior a 15 dies ni inferior a 10, per tal que es puguin practicar totes les proves que s'estimin pertinents.
3. No cal acordar l'obertura del període de prova en cas que la discrepància es pugui resoldre de manera immediata mitjançant la simple confrontació de documents que ja estiguin en poder de les parts, i a aquest efecte n'hi ha prou amb una diligència de constància subscrita pel funcionari responsable i el representant de l'entitat interessada, amb indicació del resultat del tràmit.
4. Quan s'hagin resolt les discrepàncies, si escau, s'ha de redactar l'informe definitiu en els mateixos termes.
Article 71. Tràmit d'audiència.
1. Un cop emès l'informe a què fa referència l'article anterior, s'ha de donar un tràmit d'audiència a les entitats participants, i se'ls ha de concedir un termini de 10 dies per formular al·legacions.
2. Si abans del venciment del termini, les associacions interessades manifesten la decisió de no efectuar al·legacions ni aportar documents o justificacions, el tràmit es considera realitzat.
Article 72. Proposta de resolució.
Examinades les al·legacions presentades, si escau, per les associacions interessades, s'ha de formular la proposta de resolució, que s'ha d'elevar a l'òrgan competent per aprovar-la, cosa que dona lloc a la resolució corresponent.
Article 73. Votació.
La mateixa resolució a què es refereix l'article anterior ha d'indicar la data per a la celebració de la votació dels representants de les entitats representatives del sector del taxi, que s'ha de desenvolupar d'acord amb les normes que es recullen a la convocatòria.
Article 74. Nomenament de les persones designades.
1. Les persones designades per ocupar les vocalies han d'acceptar el seu nomenament com a membres de la Mesa Municipal del Taxi a la sessió constitutiva, acreditant la identitat mitjançant presentació del DNI o un altre document vàlid en Dret amb aquesta finalitat.
2. Els vocals així designats són les persones legitimades per emetre veu i vot en nom de l'entitat a la qual representen.
Article 75. Cessament dels vocals.
1. El cessament dels vocals es disposa per alguna de les causes següents:
a) Per renovació de la composició de la Mesa Municipal del Taxi.
b) Per dissolució de la Mesa Municipal del Taxi.
c) Per renúncia.
d) A proposta de l'entitat a què representin.
e) Per incapacitat permanent o defunció.
f) Per extinció, per qualsevol de les causes de l'entitat a què representen.
2. En cas que es disposi el cessament d'una persona titular d'una vocalia, llevat dels supòsits de renovació de la composició o d'extinció de l'associació representada, es substitueix per la persona suplent designada a aquest efecte, que n'ha d'acceptar el nomenament abans de l'inici de la sessió següent que se celebri. Així mateix, s'ha de designar un altre suplent.
CAPÍTOL IV FUNCIONAMENT DE LA MESA
Article 76. Constitució i sessions.
1. Per a la constitució vàlida del Ple de la Mesa, a l'efecte de la celebració de les sessions, deliberacions i presa d'acords, és necessària l'assistència de qui ostenti la Presidència i la Secretaria, o dels qui els substitueixin, i, almenys, la meitat dels membres vocals.
2. Si en la primera convocatòria no existeix quòrum suficient s'entén automàticament convocada la sessió en la segona convocatòria mitja hora més tard, i és necessària en aquest cas, per a la vàlida constitució de l'òrgan, la presència de qui ostenti la Presidència i la Secretaria, o dels qui els substitueixin, i de les persones que hi assisteixin.
3. Les sessions de la Mesa no són públiques però les convocatòries i els acords adoptats s'han de difondre pel nombre més gran de canals de comunicació possibles.
4. Totes les sessions de la Mesa han d'incloure com a darrer punt de l'ordre del dia un torn de precs i preguntes.
Article 77. Convocatòria, acords i actes.
1. La Mesa del Taxi ha de celebrar una reunió ordinària almenys cada semestre natural, a la seu de l'Ajuntament d'Eivissa a què quedi adscrita la Mesa, i es poden celebrar sessions extraordinàries o en un altre emplaçament, quan la importància dels assumptes a tractar ho requereixi per convocatòria de la Presidència.
2. La convocatòria de la Mesa, amb l'ordre del dia corresponent, l'ha de fer la Secretaria per ordre de la Presidència, i s'ha de notificar a tots els membres amb una antelació mínima de cinc dies hàbils a l'indicat per a la sessió. Aquest termini es pot reduir a 24 hores en cas d'urgència apreciada per la Presidència.
L'ordre del dia el conforma la Presidència de la Mesa, amb l'obertura prèvia d'un període d'aportacions a realitzar pels membres de la Mesa. La documentació dels assumptes inclosos en l'ordre del dia que ha de servir de base al debat i deliberació ha d'estar a disposició dels membres de la Mesa des del mateix dia de la convocatòria. Qualsevol membre de la Mesa pot examinar-la i obtenir còpia dels documents concrets que la integrin, i els originals no poden sortir del lloc on es trobin situats.
3. En cas d'urgència apreciada per la Presidència, es poden incorporar a l'ordre del dia assumptes no inclosos inicialment, i se n'ha de donar compte als membres de la Mesa amb almenys quaranta-vuit hores d'antelació a l'inici de la sessió.
Així mateix, poden ser objecte de deliberació i acord assumptes no inclosos en l'ordre del dia quan hi estiguin presents dos terços dels membres de la Mesa i sigui declarada la urgència pel vot favorable de la majoria.
4. En cas que per la Presidència de la Mesa es consideri necessària la votació d'algun assumpte concret, els acords s'adopten per majoria simple.
En cas d'empat, s'ha de fer una segona votació mitja hora més tard. En cas de persistir l'empat, decideix el vot de qualitat de la Presidència.
Tenint en compte la naturalesa consultiva de la Mesa, els informes i propostes emesos no tenen caràcter vinculant.
5. La Secretaria ha d'aixecar una acta de cada sessió, amb el vistiplau de la Presidència, que s'ha d'aprovar a la mateixa o a la següent sessió que se celebri. Això no obstant, pot expedir certificacions dels acords adoptats, sens perjudici de la ulterior aprovació de l'acta, i ha de fer constar aquesta circumstància expressament en la certificació.
TÍTOL VI ENTITATS DE MEDIACIÓ
Article 78. Disposicions generals.
1. A l'efecte d'aquest Reglament, s'entén per activitat de mediació la prestació del servei en la contractació i comercialització de serveis de taxi, ja sigui mitjançant emissores de radiofreqüència, sistemes de telefonia, aplicacions informàtiques per a dispositius fixos o mòbils, o altres sistemes anàlegs.
2. Es considera que du a terme la mediació qui intervé en la contractació i en la comercialització de serveis de taxi, el qual, en nom propi o per compte d'una tercera persona, per mitjà d'un preu o una retribució, ofereix aquests serveis de transport, mitjançant el contacte directe amb possibles usuaris, per tal de facilitar la contractació, independentment dels canals de comercialització que faci servir.
3. S'inclouen en aquesta activitat les consistents en la localització geogràfica de vehicles que presten el servei de taxi per mitjans telemàtics sempre que comportin una mediació en la contractació del servei.
4. Es considera que s'ofereixen els serveis que regula aquest Reglament des del moment en què es fan les actuacions prèvies de gestió, informació, oferta o organització de serveis, necessàries per dur a terme la contractació de transports.
5. Aquest Reglament s'aplica a l'activitat de mediació, a la contractació i a la comercialització de serveis de taxi urbà a Eivissa. Estan excloses d'àmbit de l'aplicació les activitats duites a terme per les persones titulars de llicències de taxi en relació amb els serveis prestats a l'empara d'aquestes.
6. Poden desenvolupar l'activitat de mediació en la contractació i comercialització de serveis de taxi les entitats que compleixin els requisits següents:
a) Ser persona jurídica, en forma de societat mercantil, societat laboral, associació o cooperativa legalment constituïda.
b) Disposar d'un sistema telemàtic d'atenció al client, amb servei 24 hores, que permeti atendre totes les gestions que puguin plantejar les persones usuàries.
c) Complir les obligacions de caràcter fiscal, laboral, mercantil i en matèria de protecció de dades que estableix la legislació vigent.
d) Tenir contractada una pòlissa d'assegurança de responsabilitat civil per l'import mínim que determini en cada cas l'òrgan competent en funció del nombre de llicències de taxi vinculades i atenent als principis de necessitat i proporcionalitat.
e) Disposar d'un sistema de comunicació que permeti i garanteixi la transmissió de dades per a l'assignació de serveis als taxistes, ja sigui amb una emissora de radiofreqüència, un sistema telemàtic o altres d'anàlegs. En qualsevol cas, el sistema de comunicació ha de complir les obligacions de privadesa i confidencialitat que estableix la normativa en matèria de protecció de dades.
f) Justificar la vinculació precontractual de l'entitat de mediació amb els titulars d'un nombre mínim de llicències segons el que determini en cada cas l'administració competent en termes de proporcionalitat, en funció del nombre de llicències de taxi del municipi o àrea de què es tracti. Aquesta vinculació mínima s'ha de mantenir durant el temps en què es desenvolupi l'activitat.
g) Disposar de les normes internes de funcionament, a l'efecte de la supervisió. Aquestes normes internes de funcionament han d'incloure, en tot cas, el sistema d'assignació de serveis, el sistema d'abonament als taxistes de la quantitat corresponent segons el règim tarifari vigent per la prestació del servei, un procediment d'atenció al client, amb adreça del domicili de l'entitat i la identificació de les disposicions que regulen la prestació del servei de taxi.
h) Disposar d'un sistema en un entorn web, d'aplicació per a dispositius mòbils o un altre d'anàleg, per atendre de manera telemàtica les queixes i les consultes de les persones usuàries quan els serveis s'hagin contractat per aquests mitjans telemàtics.
Article 79. Activitat de les entitats de mediació.
1. L'exercici de l'activitat de mediació en la contractació i la comercialització de serveis de taxi està sotmès a autorització de l'Ajuntament.
2. Qualsevol entitat de mediació que vulgui prestar els seus serveis al terme municipal ha de presentar una sol·licitud a l'Ajuntament, acompanyada dels documents que acreditin el compliment dels requisits establerts en l'article anterior. Per acreditar el compliment dels requisits establerts en els apartats f) i g) de l'article esmentat, la sol·licitud s'ha d'acompanyar d'un llistat identificatiu del nombre de llicències vinculades a l'entitat, amb indicació dels titulars, i d'un exemplar de les normes internes de funcionament que es proposen.
3. Les entitats que presten l'activitat de mediació estan obligades a:
a) Mentre es dugui a terme l'activitat de mediació, mantenir el compliment dels requisits establerts a l'article anterior.
b) Respectar, en tot cas, els drets i deures de les persones usuàries del servei de taxi fixats en la Llei 4/2014, de 20 de juny i en aquest Reglament.
c) Tenir un registre de serveis en què constin les dades referides al període d'un any, identificadors particulars de cada servei: dia, hora, destinació, dades del taxista que el du a terme, llicències, mòbil de l'emissora i qualsevol altra petició del client.
Les dades que figuren en aquest registre de serveis han d'estar a disposició de l'Ajuntament en temps real.
El fitxer de dades d'aquest registre ha de complir les condicions que estableix la normativa aplicable en matèria de protecció de dades per als fitxers privats i, per tant, l'entitat de mediació ha d'obtenir l'autorització de la persona titular de la llicència de taxi corresponent per cedir les dades personals a l'Administració.
d) Generar bases de dades de conductors, temps de prestació efectiva del servei en què es detallin els dies i hores, dels vehicles, serveis i usuaris que han de permetre gestionar la reserva i posterior assignació dels vehicles, així com la gestió dels informes corresponents.
e) Facilitar l'accés remot, mitjançant usuari a l'Ajuntament d'Eivissa, a l'aplicació de gestió de prestació, identificació de conductors i comercialització del servei amb privilegis d'impressió i consulta en temps real, sobre els taxis i conductors del municipi contractats, amb el mateix nivell d'accés que l'administrador del sistema.
4. Els serveis de taxi contractats en el marc d'una activitat de mediació es consideren contractats amb la persona titular de la llicència de taxi corresponent.
5. Les entitats de mediació han d'ajustar l'activitat al reglament o a les normes internes de funcionament i d'assignació de serveis que hagin comunicat a l'Ajuntament d'Eivissa, i respectar les normes administratives que són aplicables directament als taxistes.
6. Els taxis vinculats a una entitat de mediació ha de dur els distintius identificatius d'aquesta circumstància de manera que siguin visibles per les persones usuàries.
7. Els serveis de taxi contractats mitjançant la intervenció d'una entitat de mediació han de ser facturats, amb caràcter general, pel taxista que dugui a terme el servei.
8. No obstant el que preveu l'apartat anterior, quan així ho hagin acordat la persona usuària del servei i l'entitat de mediació, els serveis poden ser facturats per aquesta en la forma que resulti procedent, amb la indicació dels conceptes corresponents.
En aquest cas, l'entitat de mediació, al seu torn, repercuteix exclusivament a l'usuari la quantitat corresponent en funció del règim tarifari vigent per la prestació del servei.
Article 80. Responsabilitat de l'entitat de mediació.
1. Amb caràcter general, la responsabilitat envers la persona usuària respecte de la correcta prestació del servei de taxi, en els termes que estableixen les normes reguladores del sector, correspon a la persona titular de la llicència de taxi.
2. No obstant el que s'estableix en l'apartat anterior d'aquest article, l'entitat de mediació també és responsable sobre la persona usuària en els casos següents:
a) No prestar el servei sense causa justificada.
b) Incomplir el règim tarifari en cas que el pagament del servei es faci a l'entitat de mediació.
c) Contractar taxistes no autoritzats, que sota l'aparença de taxis o sota l'aparença de transport discrecional de viatgers facin funcions de taxi, sense perjudici de les responsabilitats administratives i penals en què puguin incórrer.
3. L'incompliment del que disposa el punt c) de l'apartat anterior es considera que l'entitat mediadora ha realitzat una infracció molt greu, per la qual cosa li és aplicable l'article d'infraccions corresponent en aquest Reglament, sense perjudici de les possibles responsabilitats administratives i penals en què es pugui incórrer.
TÍTOL VII RÈGIM TARIFARI
CAPÍTOL I TARIFES
Article 81. Tarifes.
1. La prestació del servei d'autotaxi està subjecta a les tarifes, que han de ser aprovades per l'òrgan competent de l'Ajuntament d'Eivissa sense perjudici de la unificació de conceptes i suplements tarifaris acordats dins l'àmbit insular. És vinculant per als titulars de llicència d'autotaxi, els seus conductors i usuaris aplicar les tarifes vigents, i no es pot percebre cap quantitat per conceptes no tarifats.
2. Amb caràcter general, les tarifes, inclosos els suplements, han de cobrir la totalitat dels costs reals de prestació del servei en condicions normals de productivitat i organització, de manera que permetin una realització correcta de l'activitat, així com una amortització adequada i un raonable benefici empresarial.
3. Els serveis es fan, per regla general, mitjançant la contractació global de la capacitat del vehicle, llevat que es desenvolupi normativament la contractació per plaça.
4. Els taxímetres han de marcar només les tarifes aprovades dels serveis de taxi per als quals estiguin autoritzades les llicències. Els elements de les tarifes han de ser la baixada de bandera, la tarifa quilomètrica, la tarifa horària i els suplements autoritzats a les tarifes vigents.
5. S'ha d'aplicar la tarifa que correspongui entre origen i destinació, sense que la realització d'alguna parada intermèdia justifiqui la paralització del taxímetre i la nova posada en marxa, llevat d'acte en contra.
6. Per tal de garantir el compliment del règim tarifari als serveis en què les tarifes tenguin caràcter de màximes, el preu es calcula segons els paràmetres utilitzats per l'Ajuntament d'Eivissa per calcular les rutes d'aquest tipus de serveis, que els ha de facilitar a tots aquells que els hi requereixin i ha de vetlar pel seu bon ús. Aquestes tarifes aprovades s'han de publicar a la pàgina web.
Aquesta tarifa aplicable als serveis prèviament contractats s'ha de visualitzar en qualsevol cas a través del mòdul lluminós exterior del vehicle.
7. Són a càrrec del viatger els costs dels peatges i/o sobre preus que s'hagin d'abonar per seguir la ruta que el viatger hagi indicat al conductor del taxi, o que s'hagi seguit per necessitat del servei, prèvia conformitat del viatger.
Article 82. Suplements.
L'Ajuntament d'Eivissa pot autoritzar, en la forma i les condicions oportunes, a més de les tarifes ordinàries, suplements per a serveis especials. Aquests complements i les tarifes s'han d'exhibir a l'interior del vehicle, en un lloc visible per a la comprovació per part de l'usuari.
En cap cas, qualsevol que sigui el servei realitzat, es pot exigir el pagament de suplements que no estiguin prevists al quadre tarifari.
Article 83. Publicitat de les tarifes.
1. Els autotaxis han d'anar proveïts d'un imprès en què figurin les tarifes vigents i les condicions d'aplicació, en un model oficial aprovat per l'Ajuntament d'Eivissa, el qual s'ha de col·locar en un lloc visible de l'interior del vehicle i a disposició de qualsevol persona usuària que sol·liciti examinar-lo.
2. En aquest model hi han d'aparèixer els suplements i les tarifes especials que s'hagin d'aplicar a determinats serveis específics.
Article 84. Revisió de les tarifes.
1. L'Ajuntament d'Eivissa pot revisar les tarifes periòdicament i de manera excepcional quan es produeixi una variació en els costs que alteri significativament l'equilibri econòmic. Aquestes tarifes han de garantir que es cobreixi el cost real del servei en condicions normals de productivitat i organització, cosa que permeti una amortització adequada i un benefici industrial raonable.
2. L'Administració municipal pot establir mesures per a l'obtenció de dades relatives al desenvolupament de l'activitat i l'explotació de les llicències de taxi per tal que es puguin utilitzar per a la realització d'estudis del sector. Les disposicions oportunes requereixen l'audiència prèvia de les associacions empresarials i de treballadors representatives del sector.
Article 85. Supòsits especials.
1. En els serveis que tenguin origen i destinació en àrees de zero emissions, així com en altres punts específics de gran generació de transport de persones, com ara instal·lacions esportives, estacions ferroviàries o d'autobusos, recintes firals, cementiris i similars, prèvia consulta a les organitzacions representatives del sector del taxi i a les associacions de persones consumidores i usuàries, l'Ajuntament d'Eivissa pot establir també, amb caràcter excepcional, tarifes fixes si se'n deriva una garantia més gran per als usuaris.
2. Aquestes tarifes fixes es determinen en funció del lloc d'iniciació del servei i del seu recorregut total, i es pot zonificar, a aquest efecte, el seu àmbit d'aplicació.
CAPÍTOL II TAXÍMETRE, MÒDUL TARIFARI I IMPRESSORA
Article 86. Obligatorietat del taxímetre.
1. Els vehicles autotaxi han de comptar amb un sistema tarifari i de gestió integrat, com a mínim, pels elements següents:
a) Taxímetre.
b) Indicador exterior de tarifes o mòdul tarifari.
c) Impressora expenedora dels rebuts dels serveis.
d) Lector per al pagament amb targeta de crèdit o dèbit.
2. Els vehicles adscrits al servei de taxi han d'anar proveïts del corresponent taxímetre de manera que resulti visible per al viatger la lectura del preu del transport, i ha d'estar il·luminat quan estigui en funcionament. El taxímetre ha d'anar connectat al mòdul exterior tarifari.
3. La impressora expenedora de rebuts ha d'emetre justificants normalitzats a partir de la informació facilitada pel taxímetre.
4. Els tres elements esmentats a l'apartat 1 i altres perifèrics del sistema de tarifació, de gestió i de localització que s'instal·lin, amb l'autorització prèvia, han de complir les especificacions de la normativa tècnica que els sigui aplicable i a l'efecte del seu funcionament eficaç i segur han ser íntegrament compatibles entre si, cosa que s'ha de demostrar mitjançant els certificats i assajos pertinents.
5. Sense tenir caràcter obligatori, es pot admetre el pagament mitjançant criptomonedes i sistemes de pagament instantanis associats a telefonia mòbil, o sistema anàleg que el substitueixi.
Article 87. Funcionament del taxímetre.
1. El taxímetre ha de permetre l'aplicació i visualització automàtica de les tarifes vigents a cada moment, segons les seves modalitats i mitjançant la combinació de tots els conceptes aprovats, inclosos els suplements.
2. L'aparell taxímetre entra en funcionament en abaixar bandera, en els supòsits regulats en aquest Reglament, quan la persona usuària hagi accedit al vehicle, instal·lat el seu equipatge i indicat la destinació, i quan s'adjudica el servei. S'ha d'interrompre la continuïtat del comptador definitivament en finalitzar el servei o provisionalment durant el temps de paralització derivat d'un accident, avaria, reposició de carburant o altres motius no imputables a l'usuari, i un cop resolt l'incident ha de tornar a funcionar sense necessitat de procedir a abaixar de nou la bandera.
3. A l'efecte de l'apartat anterior, el servei es considera iniciat, en tot cas, en el moment i lloc de recollida efectiva de la persona usuària, excepte en els serveis prèviament contractats telefònicament, per radiotaxi o per qualsevol altre mitjà, que s'entenen iniciats des de l'adjudicació del servei.
4. En arribar a la destinació del servei, el personal de conducció ha de posar el taxímetre en situació de pagament, n'ha d'informar la persona usuària de l'import i permetre que pugui comprovar-lo al taxímetre.
Article 88. Mòdul tarifari exterior.
Els vehicles autotaxis han de disposar a l'exterior, sobre l'habitacle, a la part davantera dreta, d'un mòdul tarifari lluminós per a la identificació de la tarifa aplicada. El mòdul tarifari s'ha d'ajustar a les disposicions tècniques que siguin aplicables i ha d'anar connectat a l'aparell taxímetre, de manera que totes les indicacions, incloent-hi l'indicador verd d'estat de servei, han de ser governades pel taxímetre, i queda prohibit qualsevol dispositiu que pugui interrompre aquesta connexió. La connexió taxímetre – mòdul tarifari no es pot manipular en tot el recorregut.
TÍTOL VIII INSPECCIÓ I RÈGIM SANCIONADOR
CAPÍTOL I INSPECCIÓ, VIGILÀNCIA I CONTROL DEL SERVEI DE TAXI
Article 89. Òrgan d'inspecció.
1. Corresponen a l'Ajuntament d'Eivissa les funcions de vigilància, control i inspecció de les llicències i autoritzacions d'autotaxi concedides sense perjudici de les competències d'altres administracions en matèria d'inspecció.
2. El personal d'aquest Ajuntament encarregat de la inspecció té, en l'exercici de la mateixa, la consideració d'agent de l'autoritat. Aquest personal està obligat a identificar-se mitjançant un document acreditatiu de la seva condició, quan així li ho requereixin.
3. Els fets constatats pel personal referit a l'apartat anterior, quan es formalitzin en les actes i informes observant els requisits legals pertinents, gaudeixen de presumpció de veracitat i tenen valor probatori, sense perjudici de les proves que en defensa dels seus respectius drets o interessos puguin assenyalar o aportar les persones interessades, d'acord amb l'article 77.5 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques.
Article 90. Exercici de l'activitat inspectora.
1. La funció inspectora es pot exercir d'ofici o com a conseqüència d'una denúncia formulada per una entitat, organisme o persona interessada.
2. Les persones titulars de les llicències i autoritzacions a què es refereix aquest Reglament, així com les contractants i usuàries del servei de transport de viatgers en vehicle autotaxi i, en general, les afectades pels seus preceptes, estan obligades a facilitar al personal de la inspecció, en l'exercici de les seves funcions, la comprovació dels vehicles, l'examen dels títols de transport i la resta de documents que estiguin obligades a portar, l'accés al sistema de localització GPS, al sistema implantat de control horari, descans o similar, així com qualsevol altra informació relativa a les condicions de prestació dels serveis realitzats que resulti necessari verificar en compliment de les obligacions contingudes a la legislació de transports. Pel que fa a les persones usuàries de transport de viatgers, estan obligades a identificar-se a requeriment del personal de la inspecció quan es trobi realitzant les seves funcions en relació amb el servei utilitzat.
3. Els serveis d'inspecció poden demanar la documentació necessària per al millor compliment de la seva funció al vehicle de la persona titular o bé requerir la presentació de la documentació esmentada a les oficines públiques corresponents.
A aquest efecte, en les inspeccions duites a terme a la via pública, el conductor té la consideració de representant del titular en relació amb la documentació que tengui obligació de portar a bord del vehicle i amb la informació que se li requereixi respecte del servei realitzat.
4. Els inspectors de l'Ajuntament i els agents de les forces i cossos de seguretat que tenguin atribuïda la vigilància de l'activitat del taxi, quan hi hagi indicis fundats de manipulació o funcionament inadequat del taxímetre o altres instruments de control que tenguin obligació de portar instal·lats als vehicles, poden ordenar-ne el trasllat fins al taller autoritzat o zona de control de l'espai de prestació conjunta o, si no n'hi ha, al lloc més proper de la seva competència territorial, perquè siguin examinats.
El conductor del vehicle així requerit està obligat a conduir-lo, acompanyat pels inspectors d'aquest Ajuntament i/o els agents de l'autoritat intervinents, fins als llocs esmentats, així com a facilitar les operacions de verificació. Les despeses aniran, en cas de produir-se, per compte de la persona denunciada si s'acredita la infracció i, en cas contrari, per compte de l'Administració actuant.
5. Les actes, que només són obligatòries en cas que es detectin possibles incompliments, aixecades pels serveis d'inspecció han de reflectir amb claredat les circumstàncies dels fets o les activitats que puguin ser constitutives d'infracció, les dades personals del presumpte infractor i de la persona inspeccionada i la conformitat o disconformitat motivada de les persones interessades, així com les disposicions que, si escau, es considerin infringides.
6. Si, en la seva actuació, el personal d'inspecció descobreix fets que puguin ser constitutius d'infracció de la normativa reguladora d'altres sectors, especialment pel que fa a l'àmbit laboral, fiscal i de seguretat viària, ho han de posar en coneixement dels òrgans competents segons de la matèria que es tracti.
Article 91. Control en la prestació del servei.
L'Ajuntament d'Eivissa ostenta la potestat d'ordenar el servei, per tal de garantir-ne en tot moment la prestació amb les condicions de seguretat, qualitat i extensió degudes, i la satisfacció de les necessitats dels usuaris de la mobilitat urbana en general. En l'exercici d'aquesta potestat pot:
a. Establir torns, horaris, calendari i dia de parada, serveis mínims i altres condicions temporals de la prestació del servei.
b. Imposar condicions específiques a totes o a determinades llicències per tal de garantir la prestació adequada del servei en circumstàncies concretes o a favor de determinats col·lectius d'usuaris.
c. Establir parades dins del terme municipal i disposar eventualment l'obligatorietat d'assistència dels autotaxis a les parades, en cas que aquesta assistència no quedi prou coberta de manera lliure i voluntària pels taxistes. En tot cas, les mesures que s'adoptin a aquest efecte han de respectar el principi de mínima restricció a la llibertat d'explotació de l'activitat, compatible amb la garantia de les exigències de l'interès públic.
d. A més, i per tal de disposar d'informació fiable, objectiva i a temps real respecte del funcionament real del servei i dels històrics, que permeti adoptar les mesures d'ordenació més convenients en cada cas, l'Ajuntament pot disposar de la recepció de les dades pertinents a aquest efecte, ja sigui:
En tot cas, l'Ajuntament d'Eivissa ha de garantir l'ús de les dades obtingudes per als fins estadístics exclusius i d'ordenació del servei que en justifiquen l'obtenció, amb observança de la normativa sobre dades personals vigent.
CAPÍTOL II RÈGIM SANCIONADOR
SECCIÓ 1a PROCEDIMENT SANCIONADOR
Article 92. Normes generals.
És aplicable, en relació amb l'incompliment de les normes previstes en aquest Reglament, el règim de control, inspecció i sanció que es disposa en la Llei 4/2014, de 20 de juny, de transports terrestres i mobilitat sostenible de les Illes Balears i a les altres normes aplicables en matèria de règim sancionador i de control dels transports per carretera.
Article 93. Responsabilitat.
1. La responsabilitat administrativa per les infraccions de les normes reguladores dels serveis de transport públic discrecional de viatgers en automòbils de turisme objecte del present Reglament correspon:
a. La responsabilitat administrativa s'exigeix amb caràcter general al titular de la llicència, tret que les accions siguin conseqüència d'actuacions concretes del conductor, que en aquest cas serà la persona responsable que coincideixi o no amb el titular de la llicència, sense perjudici de la responsabilitat solidària del titular de la llicència.
b. En les infraccions comeses per les persones usuàries i, en general, per tercers que, sense estar compresos en els paràgrafs anteriors, realitzin activitats que es vegin afectades per les normes contingudes en aquest Reglament, la persona física o jurídica a què vagi dirigit el precepte infringit o a la que les normes corresponents n'atribueixin específicament la responsabilitat.
2. La responsabilitat administrativa s'exigeix a les persones a què fa referència l'apartat anterior, sens perjudici que aquestes puguin deduir les accions que resultin procedents contra aquelles persones a qui siguin materialment imputables les infraccions.
3. Si hi ha més d'un subjecte responsable, tots han de respondre de forma solidària.
Article 94. Procediment sancionador.
1. La incoació i la tramitació dels expedients sancionadors instruïts per infraccions recollides en aquest Reglament, les ha de realitzar l'òrgan competent de l'Ajuntament d'Eivissa ajustant-se a allò que estableixen les normes i els principis de procediment administratiu sancionador per la legislació sobre el procediment administratiu comú i per la normativa autonòmica específica sobre el procediment sancionador.
2. Els expedients sancionadors s'inicien d'ofici per acord de l'òrgan competent:
a) A conseqüència d'actes d'inspecció subscrites pels serveis d'inspecció o com a conseqüència de denúncies formulades per les forces i els cossos de seguretat de l'Estat, per la policia autonòmica, per la policia local o per serveis d'inspecció d'altres administracions.
b) A conseqüència de la denúncia d'usuaris, entitats, associacions o persones interessades.
c) Per la resta de formes recollides a la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques.
3. El termini màxim en què s'ha de notificar la resolució del procediment sancionador és d'un any des de la data de notificació de l'acord d'inici d'aquest procediment. Un cop transcorregut aquest termini, cal acordar la caducitat de l'expedient i l'arxiu de totes les actuacions.
4. Amb relació a l'execució de les sancions imposades per aplicació d'aquest Reglament, són aplicables la legislació vigent sobre el règim jurídic de les administracions públiques i el procediment administratiu comú i la normativa sobre recaptació de tributs.
5. Les infraccions molt greus prescriuen al cap de tres anys, les infraccions greus prescriuen als dos anys i les infraccions lleus prescriuen a l'any. Les sancions imposades per infraccions molt greus prescriuen al cap de tres anys, les imposades per infraccions greus als dos anys i les imposades per infraccions lleus a l'any. Els terminis es computen en la forma que estableix l'article 30 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.
SECCIÓ 2a INFRACCIONS
Article 95. Classes d'infraccions.
1. Constitueixen infraccions administratives les accions i omissions que contravenguin les obligacions establertes en la Llei 4/2014, de 20 de juny, de transports terrestres i mobilitat sostenible de les Illes Balears, així com les seves normes de desenvolupament, i les que s'especifiquen en els articles següents d'aquest Reglament.
2. Les infraccions de les normes recollides en aquest Reglament es classifiquen en molt greus, greus i lleus.
Article 96. Infraccions molt greus.
Es consideren infraccions molt greus:
a) Prestar el servei de transport públic de viatgers en vehicles de turisme sense la preceptiva llicència municipal, permís municipal de conductor, targeta identificativa de conductor o autorització de transport interurbà. S'inclou en aquest apartat la prestació de serveis especials, regulats per aquest Reglament, sense la corresponent autorització expressa.
No obstant el que disposa l'apartat anterior, quan l'infractor compleixi els requisits exigits per obtenir l'autorització administrativa i aquesta s'hagi obtingut abans de l'emissió de l'inici de l'expedient, aquesta falta se sanciona com a infracció greu.
b) No tenir el corresponent permís municipal o no tenir-lo en vigor, i circular en un vehicle amb signes externs propis dels autotaxis de manera orientada a la captació de clients o captar clients sense comptar amb la llicència preceptiva.
c) No haver realitzat o superat les revisions que reglamentàriament hagin establert les entitats locals.
d) Prestar serveis de transport, amb mitjans propis o aliens, diferents dels autoritzats expressament per les autoritats corresponents.
e) Prestar serveis de transports fora dels límits territorials emparats per les autoritzacions, llevat dels supòsits legalment o reglamentàriament exceptuats.
f) Incomplir les condicions de prestació del servei d'autotaxi, les condicions o els requisits per a la transmissió de les llicències d'autotaxi que estableix aquest Reglament.
g) Prestar el servei de transport públic urbà de viatgers en vehicles de turisme que superin el nombre de places legalment o reglamentàriament establert o que constin a l'autorització.
h) Prestar serveis fent servir vehicles les condicions tècniques dels quals no permetin assegurar-ne el funcionament adequat i representin risc de danys a les persones.
i) Negar o obstruir l'actuació dels serveis d'inspecció dels òrgans competents que impedeixi l'exercici de les funcions que legalment o reglamentàriament tenguin atribuïdes.
Es considera inclosa en la infracció tipificada en aquest apartat la desobediència a les ordres impartides o la desatenció als requeriments realitzats pels òrgans competents o per les autoritats i els seus agents que directament realitzin la vigilància i el control del transport en l'ús de les facultats que se'ls hagin conferit i, especialment, l'incompliment de les ordres d'immobilització dels vehicles en els supòsits prevists legalment.
j) Usar títols expedits a nom d'altres persones sense fer prèviament la transmissió d'acord amb allò que estableix aquest Reglament i la resta de normativa aplicable.
k) Deixar de prestar el servei durant més de trenta dies consecutius, o seixanta no consecutius durant un any, llevat que es disposi d'autorització expressa.
l) Prestar el servei fent servir persones no autoritzades o que no compleixin les condicions exigides en aquest Reglament i en la resta de la normativa que li sigui aplicable.
m) No utilitzar o disposar d'un taxímetre, dels seus elements o altres instruments o mitjans de control que obligatòriament s'hagin d'utilitzar i/o dur instal·lats al vehicle, o disposar-ne d'alguns que estiguin manipulats o que no funcionin adequadament per un motiu imputable al titular o a qui condueix, llevat dels supòsits legalment o reglamentàriament exceptuats.
n) Prestar servei en condicions que puguin posar en perill greu i directe la seguretat i/o salut de les persones.
S'entén dins aquest apartat prestar el servei o circular amb taxes d'alcohol superiors a les establertes a la normativa de trànsit, o amb presència de drogues a l'organisme, fins i tot la venda o subministrament durant la prestació del servei. Així mateix, s'inclou prestar servei amb vehicle sense la ITV vigent, quan suposi perill greu i directe per a la seguretat de les persones.
o) Abandonar un viatger sense prestar el servei per al qual ha estat requerit o negar-se a prestar-lo sense causa justificada.
p) Conduir el vehicle adscrit a la llicència d'autotaxi per una persona sense el permís municipal de taxista vàlidament admès i/o autoritzat per l'òrgan municipal o amb el permís caducat, revocat, suspès o retirat temporalment, o sense complir les normes corresponents de la Seguretat Social.
q) Prestar el servei o circular amb un vehicle sense haver corregit les deficiències de manera reiterada.
r) No disposar de l'assegurança corresponent.
s) Cometre una infracció greu d'acord amb el que preveu l'article següent, quan en els vint-i-quatre mesos anteriors a la comissió s'hagi estat objecte de sanció, mitjançant una resolució ferma, per una infracció tipificada com a greu.
t) La realització de l'activitat de mediació en la contractació de serveis de taxi, inclosa l'oferta dels serveis, sense autorització de l'Ajuntament.
u) Causar un accident i fugir.
v) Conduir en el supòsit de revocació o suspensió temporal de la llicència d'autotaxi.
w) La desobediència manifesta a les ordres de l'Alcaldia o Regidoria delegada en relació amb els serveis objecte d'aquest Reglament.
x) La negativa no justificada a la prestació de serveis essencials, extraordinaris, especials o d'urgència.
En tot cas, es consideren inclosos en el paràgraf anterior, els serveis amb origen o destinació a centres sanitaris, amb destinació a ports i aeroport i els relacionats amb vehicles adaptats per a persones amb mobilitat reduïda.
Article 97. Infraccions greus.
Es consideren infraccions greus:
a) No respectar els punts d'estacionament, els dies lliures o l'horari establerts, o l'itinerari marcat pel client.
b) No prestar el servei, llevat que estigui expressament autoritzat.
c) Cobrar quantitats diferents de les resultants de les tarifes vigents o quantitats per conceptes no tarifats, així com cobrar individualment per seient en els supòsits no autoritzats, indicar-les inadequadament a la torreta o no facilitar a la persona usuària el rebut corresponent del servei realitzat en els termes que es prevegin reglamentàriament.
d) Manipular o falsejar de qualsevol manera el llibre de reclamacions o el talonari de rebuts, així com no diligenciar-los o no fer-hi constar les dades essencials.
e) Negar-se a l'actuació dels serveis d'inspecció o agents de l'autoritat o obstruir-la quan no es donin les circumstàncies que preveu l'article anterior.
f) Deixar de prestar el servei durant deu dies consecutius, quinze no consecutius durant un mes o quaranta no consecutius durant dotze mesos consecutius. No es computen els períodes en què, per qualsevol causa, l'Ajuntament autoritzi expressament deixar de prestar el servei.
g) Canviar sense autorització els distintius fixats al vehicle referent al número de llicència, dia de descans setmanal o qualsevol altre.
h) En cas de vehicles adaptats, no prestar el servei de manera preferent a les persones amb mobilitat reduïda, no permetre l'accés als vehicles als gossos d'assistència que utilitzin les persones amb discapacitat visual o negar-se a transportar les cadires de rodes o similars de les persones amb mobilitat reduïda.
i) Contractar el servei de transport públic urbà de viatgers en vehicles de turisme per plaça, fora dels supòsits legalment o reglamentàriament permesos.
j) Incomplir els requisits relatius a les condicions genèriques de seguretat, capacitat, confort, prestacions mediambientals, imatge corporativa o, si escau, accessibilitat que s'hagin establert reglamentàriament.
k) No disposar del document preceptiu en què han de figurar les reclamacions dels usuaris o negar-ne o obstaculitzar-ne la disposició al públic, així com amagar les reclamacions o les queixes consignades o demorar-ne injustificadament la comunicació a les administracions d'acord amb el que determina la llei.
l) Iniciar serveis fora de l'àmbit territorial de l'autorització, llevat dels casos legalment o reglamentàriament autoritzats, quan no s'hagi de considerar infracció molt greu.
m) Incomplir les prescripcions sobre l'exhibició de publicitat als vehicles.
n) Prestar el servei amb un vehicle d'antiguitat superior a l'establerta per reglament.
o) Prestar serveis per trajectes o itineraris innecessaris o inadequats, lesius econòmicament per als interessos de l'usuari o sense fer cas de les seves indicacions sense causa justificada.
p) Buscar o captar passatgers mitjançant la formulació d'ofertes a les andanes o vestíbuls d'estacions, aeroport, port o en qualsevol altre lloc, o escollir passatge fora de les normes prescrites en aquest Reglament. Així mateix, tampoc no es pot buscar o captar passatge mitjançant el pagament de comissions.
q) Captar passatge quan estigui esperant un servei de trucada o d'app, sense tenir-lo assignat i sense tenir prèviament autorització de la base o central que aquest servei es pot prestar.
r) No respectar el torn a les parades.
s) Admetre passatge mentre el taxímetre estigui en funcionament, excepte en els supòsits autoritzats. Fer les operacions de cobrament amb el taxímetre en marxa o exigir més d'una baixada de bandera en un recorregut.
t) No atendre una sol·licitud de servei de taxi si està de servei o abandonar el servei abans que acabi.
u) Incomplir els serveis obligatoris que es puguin establir.
v) La instal·lació al vehicle d'instruments, accessoris o equipaments no autoritzats que puguin afectar la prestació correcta del servei.
w) Cometre qualsevol de les infraccions previstes en l'article anterior que, per la seva naturalesa, ocasió o circumstància no s'hagi de qualificar com a molt greu, cosa que s'ha de justificar en la resolució corresponent.
x) Cometre una infracció lleu d'acord amb el que preveu l'article següent, quan en els vint-i-quatre mesos anteriors a seva comissió s'hagi estat objecte de sanció, mitjançant una resolució ferma, per una infracció tipificada com a lleu.
y) Prestar serveis utilitzant la mediació d'una persona física o jurídica no autoritzada per a aquesta activitat.
z) Incomplir qualsevol de les condicions essencials per a la titularitat de la llicència establertes en aquest Reglament.
aa) Posar en servei el vehicle sense estar en bones condicions de funcionament.
bb) No assistir a les parades durant una setmana sense causa justificada.
cc) La instal·lació de sistemes de comunicació no autoritzats per l'Ajuntament.
dd) La col·locació de qualsevol element o distintiu a l'interior del vehicle no autoritzat per l'Ajuntament, particularment publicitat i antenes que no siguin del mateix aparell de ràdio i/o sistema de geoposicionament autoritzat per l'Ajuntament.
ee) No respectar els punts d'estacionament prevists i recollir passatgers a una distància inferior a 100 metres d'una zona habilitada per a l'estacionament d'autotaxis, excepte si el servei es presta a persones amb dificultats per a la mobilitat i si el servei es presta com a conseqüència de l'assignació pel sistema de geoposicionament.
Article 98. Infraccions lleus.
Es consideren infraccions lleus:
a) Prestar el servei sense disposar, a bord del vehicle, de la documentació preceptiva o sense portar els distintius al lloc establert, d'acord amb el que disposa aquest Reglament i la resta de normativa aplicable, llevat que aquesta infracció s'hagi de qualificar com a infracció molt greu o greu, d'acord amb el que disposen els articles anteriors.
b) Transportar un nombre més gran de viatgers que l'autoritzat per la llicència, llevat que aquesta infracció s'hagi de qualificar com a molt greu o greu, d'acord amb el que disposen els articles anteriors.
c) No exhibir les tarifes, els avisos o altres documents d'exhibició obligada o situar-los en llocs diferents dels prevists en aquest Reglament o en la normativa aplicable, o exhibir-los de manera que, per les dimensions, la llegibilitat, la redacció o altres circumstàncies, dificultin o impedeixin l'accés del públic.
d) Incomplir, els usuaris, les obligacions que estableix aquest Reglament.
e) No comunicar, els titulars d'una llicència d'autotaxi o d'un permís municipal de taxista, el canvi de domicili.
Quan la manca de comunicació de les dades a què fa referència aquest apartat sigui determinant per al coneixement per part de l'Administració de fets sancionables, es considera interromput el termini de prescripció fins que es comuniquin aquestes dades.
f) No mantenir el vehicle en condicions de neteja i salubritat adequades o no senyalitzar la prohibició de fumar.
g) Fumar a l'interior del taxi.
h) No disposar de canvi de moneda o de bitllets fins a la quantitat que es determini per reglament.
i) Cometre qualsevol de les infraccions previstes a l'article anterior que, per la seva naturalesa, ocasió o circumstància no s'hagi de qualificar com a greu. Aquestes circumstàncies s'han de justificar i motivar en la resolució corresponent.
j) Retenir objectes abandonats al vehicle sense donar compte a l'autoritat competent en el termini màxim de 48 hores.
k) Falsejar o exhibir sense autorització el distintiu que acredita la inscripció al Registre de Vehicles.
l) No donar el rebut o la factura del servei prestat als usuaris o donar-los un rebut o factura que no compleixi els requisits establerts en la normativa aplicable.
m) No acceptar que l'usuari faci ús indistint de les llengües catalana o castellana a les indicacions per a la necessària prestació del servei.
n) Prestar servei amb una indumentària o calçat inadequat.
Es considera inadequada aquella indumentària o calçat que no s'ajusti a les prescripcions de l'Annex I d'aquest Reglament.
o) Discutir o produir aldarulls entre companys de treball.
p) Abaixar la bandera abans que l'usuari indiqui el punt de destinació.
q) Negar el lliurament del permís municipal de conductor quan en calgui la devolució.
SECCIÓ 3a SANCIONS I MESURES ACCESSÒRIES
Article 99. Sancions.
D'acord amb la Llei 4/2014, de 20 de juny, de transports terrestres i mobilitat sostenible de les Illes Balears, les infraccions tipificades en aquest Reglament se sancionen amb la multa pecuniària següent:
a) Les infraccions lleus se sancionen amb una multa de fins a 400 euros.
b) Les infraccions greus se sancionen amb una multa de 401 a 1.000 euros.
c) Les infraccions molt greus se sancionen amb una multa de 1.001 a 6.000 euros.
2. La quantitat de la sanció que s'imposi, dins els límits establerts en el paràgraf anterior, es gradua d'acord amb la repercussió social del fet infractor, la intencionalitat, la naturalesa dels perjudicis causats, la magnitud del benefici il·lícitament obtingut i la reincidència o habitualitat en la conducta infractora, d'acord amb les regles i dins els intervals corresponents.
3. La reincidència en la comissió d'una mateixa infracció en el termini de vint-i-quatre mesos, sancionada mitjançant una resolució ferma, se sanciona amb una multa del cinquanta per cent més del màxim previst en l'escala corresponent.
4. Es considera una circumstància agreujant de la responsabilitat derivada de la comissió de qualsevol tipus d'infracció la reincidència, entesa com el fet d'haver estat objecte de més de dues sancions, pel mateix tipus d'infracció, en el termini d'un any, mitjançant una resolució ferma en via administrativa.
Article 100. Pagament voluntari.
1. En tots els supòsits en què la persona interessada decideixi voluntàriament fer efectiva la sanció abans que transcorrin els trenta dies següents a la notificació de l'expedient sancionador, la quantia pecuniària de la sanció proposada es redueix en un trenta per cent.
2. El pagament de la sanció pecuniària amb anterioritat al fet que es dicti la resolució sancionadora implica, d'una banda, que la persona interessada està conforme amb els fets denunciats i renuncia a formular al·legacions; i, de l'altra, que acaba el procediment i es dicta la resolució expressa que ho declara.
3. Encara que el procediment sancionador es doni per acabat d'aquesta manera, la persona interessada pot interposar els mateixos recursos que li haurien correspost en el supòsit que el procediment hagués acabat de forma ordinària.
Article 101. Sancions accessòries.
1. La comissió d'una infracció, a què fa referència la secció 2a d'aquest capítol, independentment de la sanció pecuniària que li correspongui, pot comportar l'adopció de les mesures correctores i cautelars accessòries a què es refereix la secció 4a, sense perjudici que es declari l'expiració o la revocació de les llicències, sempre que es compleixin els requisits que s'estableixen en la llei o en aquest Reglament.
2. Les infraccions previstes als apartats k), m), n), o) i p) de l'article 96 d'aquest Reglament, a més de la sanció pecuniària corresponent, comporten la revocació del permís municipal de taxista de les persones implicades. A més, les infraccions previstes als apartats k), m), n) i o) del mateix article també poden comportar la revocació de la llicència d'autotaxi.
3. Les infraccions relatives a la prestació del servei de taxi poden comportar la suspensió temporal de la llicència durant els terminis següents: les infraccions lleus fins a un període de quinze dies; les greus, de tres a sis mesos; i les molt greus, de sis mesos a un any.
4. Quan les persones responsables de les infraccions previstes en l'article 96 esmentat hagin estat sancionades, a través d'una resolució definitiva, per una infracció tipificada en el mateix apartat del mateix article en els vint-i-quatre mesos anteriors a la comissió, la infracció comporta la retirada temporal de la llicència d'autotaxi o permís municipal de taxista, durant el termini màxim d'un any.
La tercera i les infraccions successives en un termini de sis mesos comporten la retirada temporal de la llicència o del permís durant un termini màxim de cinc anys. En el còmput del termini de dotze mesos no es tenen en compte els períodes en què no hagi estat possible prestar el servei perquè s'hagi retirat temporalment la llicència.
5. Independentment de les sancions que corresponguin conforme al que estableixen els paràgrafs anteriors, l'incompliment reiterat i de gravetat manifesta de les condicions essencials imposades a les autoritzacions de llicències d'autotaxi i permís municipal de taxista en comporta la revocació. Es considera incompliment reiterat i de gravetat manifesta el fet d'haver estat sancionat, en un període de vint-i-quatre mesos consecutius, mitjançant resolucions fermes en la via administrativa, per la comissió de com a mínim tres infraccions molt greus o sis de caràcter greu per vulneració de les condicions imposades.
Article 102. Retirada del taxímetre i dipòsit de la documentació.
1. La suspensió temporal i la revocació de la llicència d'autotaxi impliquen, a més del lliurament de la documentació referida a la llicència, l'obligació de retirar del vehicle el taxímetre i la resta de signes externs de compliment obligat per als vehicles adscrits a una llicència d'autotaxi. La documentació acreditativa per prestar el servei d'autotaxi s'ha de dipositar a la unitat administrativa de l'Ajuntament d'Eivissa. La retirada del taxímetre i de la resta de signes externs ha de ser constatada pels agents de l'autoritat, que ho han de notificar a la unitat administrativa corresponent. Els titulars de la llicència d'autotaxi estan obligats a facilitar aquesta inspecció o comprovació.
2. La suspensió temporal o la revocació del permís municipal de taxista implica l'obligació del titular de dipositar-lo a la Unitat Administrativa de l'Ajuntament d'Eivissa.
Article 103. Retirada del vehicle.
1. En el cas que el titular d'una llicència d'autotaxi incompleixi el que disposa l'apartat primer de l'article anterior, la policia local li retirarà el vehicle adscrit a la llicència i el dipositarà als magatzems o dipòsits municipals, on romandrà mentre no es compleixi allò que disposa l'article anterior.
2. S'han de generar les taxes o les exaccions que corresponguin per la retirada i el dipòsit com si es tractés d'un vehicle retirat de la via pública.
3. En cas que el titular d'un permís municipal de taxista incompleixi el que disposa l'apartat segon de l'article anterior, la policia local li retirarà aquest document.
Article 104. Execució de les resolucions.
1. Les resolucions de suspensió i/o revocació de la llicència de funcionament d'autotaxi i del permís municipal de taxista són executives a partir de la data de la notificació de la resolució que posi fi a la via administrativa.
2. La persona que hagi estat sancionada amb la revocació de la llicència d'autotaxi o el permís municipal de taxista no pot ser titular d'una altra llicència ni obtenir el permís de taxista fins que transcorrin cinc anys des de la fermesa de la revocació.
SECCIÓ 4a MESURES CORRECTORES I CAUTELARS
Article 105. Aplicació de mesures correctores.
L'Ajuntament, previ informe tècnic corresponent, pot ordenar en qualsevol moment l'adopció de les mesures correctores que siguin adequades per reparar les deficiències que s'apreciïn respecte de les condicions de seguretat, higienicosanitàries, estructurals o d'accessibilitat dels vehicles adscrits a una llicència d'autotaxi.
Article 106. Immobilització
1. Quan es consideri que les deficiències a les quals fa referència l'article anterior poden afectar la seguretat del transport, les condicions higienicosanitàries, l'accessibilitat o la imatge del servei, es pot procedir a la immobilització del vehicle. Aquesta mesura implica el dipòsit immediat del vehicle immobilitzat al garatge propi del titular, en un taller de reparacions o en dependències municipals, on ha de romandre fins a la reparació de les deficiències apreciades i es constati així en el nou informe que han d'emetre els serveis tècnics municipals.
També són objecte d'immobilització els vehicles que exerceixin l'activitat sense la llicència o autorització corresponent expedida per l'organisme competent o que l'exerceixin fora de l'àmbit territorial emparat per la llicència o l'autorització.
2. Quan amb motiu de l'actuació dels agents de l'autoritat s'apreciïn anomalies en un vehicle, en el conductor o en la documentació, es pot ordenar la immobilització del vehicle en la forma prevista en l'article anterior i intervenir la documentació per revisar-la o confrontar-la, cosa que s'ha de fer constar en l'acta de revisió o en el butlletí de denúncia.
Una vegada reparades les anomalies o efectuades les comprovacions pertinents, es pot aixecar la immobilització del vehicle i tornar la documentació, llevat que sigui procedent l'adopció d'un altre tipus de mesures correctores o sancionadores.
Article 107. Mesures cautelars.
1. Mentre es tramiten els procediments prevists en aquest Reglament, per a l'extinció dels títols habilitants, l'òrgan que els hagi incoat pot adoptar, mitjançant una resolució motivada, la mesura cautelar de prohibir la transmissió del títol corresponent o qualsevol altra mesura que es consideri adequada per a assegurar l'eficàcia de la resolució que hagi pogut recaure. A aquest efecte, cal atenir-se a allò que disposa l'article 56 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre.
2. En el supòsit de tramitació d'un procediment de revocació, els títols habilitants afectats han de conservar la vigència, sense perjudici que, en els termes que preveu l'article 56 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, s'acordi motivadament la suspensió temporal de l'activitat.
3. De les mesures cautelars que s'adoptin se n'ha de prendre assentament en el registre municipal corresponent a aquest efecte.
Article 108. Compatibilitat amb altres mesures.
1. L'adopció de mesures correctores i cautelars és compatible amb l'obertura d'expedients dirigits a la revocació de les llicències. Aquestes mesures es poden mantenir mentre no s'hagi dictat una resolució ferma.
2. No es poden aixecar les mesures correctores i cautelars mentre els serveis tècnics o administratius municipals no hagin comprovat la desaparició de les causes que les van motivar.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
DISPOSICIÓ ADDICIONAL PRIMERA. Mobilitat i millora de la rendibilitat del sector.
L'Ajuntament d'Eivissa col·laborarà amb les associacions representatives del sector en la promoció de plans de millora de la mobilitat i la utilització de la xarxa viària urbana.
Aquests plans han de tenir en compte la repercussió de la mobilitat als taxis, així com la necessitat de disposar d'una xarxa adequada de parades de taxis. En el disseny dels plans específics s'han de tenir en compte els aspectes de la Llei 4/2014, de 20 de juny, de transports terrestres i mobilitat sostenible de les Illes Balears.
Igualment, amb la col·laboració de les administracions competents i amb la participació de la Mesa Municipal del Taxi s'impulsaran iniciatives per optimitzar i millorar la rendibilitat del sector i apropar l'oferta a les necessitats de la demanda.
DISPOSICIÓ ADDICIONAL SEGONA. Accessibilitat al servei per a totes les persones.
L'Ajuntament col·laborarà amb les associacions representatives del sector i la Mesa Municipal del Taxi en la promoció de la progressiva incorporació de vehicles adaptats per prestar el servei de taxi a persones amb mobilitat reduïda en cadira de rodes.
La incorporació d'aquests vehicles ha de tenir en compte la viabilitat, la garantia de la qualitat en el servei a l'usuari, així com la rendibilitat econòmica per al titular de l'activitat.
Mentre que el percentatge de vehicles adaptats no superi el dos per cent del total de vehicles aplicats a llicències de taxi, les llicències aplicades als vehicles adaptats estan eximides del compliment dels dies de descans setmanal sempre que, en els dies de descans referits, prestin el servei de taxi de manera exclusiva a persones amb mobilitat reduïda.
DISPOSICIÓ ADDICIONAL TERCERA. Noves tecnologies.
L'Ajuntament col·laborarà amb les associacions representatives del sector i la Mesa Municipal del Taxi en la promoció de la progressiva incorporació al servei de taxi de noves tecnologies que permetin millorar el servei a les persones usuàries i optimitzar la gestió de l'oferta i la demanda, millorant el grau d'ocupació efectiva dels vehicles, reduint la circulació en situació de lliure i els costs d'explotació.
La incorporació d'aquestes noves tecnologies ha de tenir en compte la viabilitat tècnica, la garantia de la qualitat del servei a l'usuari, així com la rendibilitat econòmica per al titular de l'activitat.
DISPOSICIÓ ADDICIONAL QUARTA. Formació.
L'Ajuntament col·laborarà amb les associacions representatives del sector i la Mesa Municipal del Taxi en la promoció de les mesures i dels instruments necessaris per garantir la formació inicial i continuada dels professionals del taxi.
Aquestes mesures han d'incidir, especialment, en els aspectes vinculats amb la seguretat viària, l'atenció al públic, el coneixement de llengües estrangeres, l'ús de tecnologies digitals i altres aspectes que puguin contribuir a millorar el servei ofert als usuaris.
DISPOSICIÓ ADDICIONAL CINQUENA. Mesures medioambientals.
L'Ajuntament col·laborarà amb les associacions representatives del sector i la Mesa Municipal del Taxi en la promoció de la progressiva incorporació al sector del taxi de vehicles equipats amb motors adaptats per a la utilització de combustibles menys contaminants. Així mateix, cal promoure la reducció progressiva de les emissions sonores dels vehicles i optimitzar el reciclatge dels materials utilitzats.
La incorporació d'aquests vehicles ha de tenir en compte la viabilitat tècnica, la garantia de la qualitat en el servei a l'usuari, així com la rendibilitat econòmica per al titular de l'activitat.
DISPOSICIÓ ADDICIONAL SISENA. Suport a la implantació del vehicle elèctric.
Els vehicles autotaxi autoritzats que funcionin al cent per cent amb electricitat poden anar identificats, respectant els colors del taxi, i amb l'autorització prèvia de l'Ajuntament d'Eivissa.
L'Ajuntament treballarà perquè s'habilitin parades amb carregadors per poder efectuar recàrregues d'aquests vehicles, a més d'incorporar punts de recàrrega a les proximitats de les parades ja existents.
Per als casos d'avaria de llarga durada d'aquests tipus de vehicles s'accepten cotxes de substitució, que podran ser d'entre els ja autoritzats per l'Ajuntament o amb distintiu ECO o Zero emissions, i que han de dur l'identificador corresponent, amb l'autorització prèvia de l'Ajuntament.
DISPOSICIÓ ADDICIONAL SETENA. Actes administratius derivats de l'aplicació d'aquest Reglament.
Els actes administratius derivats de l'aplicació d'aquest Reglament que afectin tot el sector del taxi, sempre que no tenguin caràcter sancionador, a efecte de notificació a les persones interessades, s'han de publicar a la seu electrònica i a la pàgina web de l'Ajuntament i s'han de comunicar a les associacions de titulars de llicències d'autotaxi i assalariats.
DISPOSICIÓ ADDICIONAL VUITENA.- Còmput de l'antiguitat en la prestació del servei.
Per al còmput de l'antiguitat en la prestació del servei s'ha de tenir en compte l'antiguitat com a conductor assalariat d'un vehicle autotaxi del municipi d'Eivissa de manera continuada.
L'antiguitat serà el resultat de la suma dels dies cotitzats a la Seguretat Social com a conductor/a assalariat/da d'un vehicle autotaxi del municipi d'Eivissa, que s'acreditarà mitjançant informe de la vida laboral.
La referida continuïtat es considera interrompuda quan voluntàriament s'abandoni la professió de conductor assalariat del taxi per un termini igual o superior a sis mesos.
No es considera interrompuda de forma voluntària la continuïtat en els períodes en què el sol·licitant es trobi en situació legal de desocupació derivada del cessament involuntari en l'activitat de conductor assalariat en el sector del taxi o en situació d'incapacitat temporal acreditades mitjançant la inscripció en el servei d'ocupació en l'activitat i la declaració d'incapacitat temporal, respectivament, i es computa el temps de permanència en aquestes situacions quan així resultin acreditades en la forma prevista.
DISPOSICIONS TRANSITÒRIES
DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA PRIMERA. Adequació de la titularitat actual de les llicències.
Les persones físiques o jurídiques que, en el moment de l'entrada en vigor d'aquest Reglament, no compleixin algun dels requisits exigits per ser titular de les llicències, disposen d'un termini de tres mesos des de l'entrada en vigor per comunicar-ho a l'Ajuntament i d'un termini d'un any des de l'entrada en vigor per regularitzar la situació o transferir les llicències. Transcorreguts els terminis referits sense comunicació o sense regularització de la situació, l'Ajuntament ha de procedir, en el moment que en tengui coneixement, a allò que estableix aquest Reglament sobre el règim jurídic de les llicències.
DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA SEGONA. Implantació de les impressores, sistemes de localització.
1. En el termini màxim de dos mesos des de l'entrada en vigor d'aquest Reglament, les impressores per emetre rebuts a partir de la informació facilitada pel taxímetre són un element obligatori per a tots els vehicles aplicats a les llicències.
2. Fins que arribi la data assenyalada en el punt anterior, l'autorització per a l'adscripció de vehicles, nous o de segona mà, a les llicències municipals del taxi està condicionada al fet que aquests vehicles incorporin l'element obligatori esmentat.
3. Així mateix, durant el període transitori entre l'entrada en vigor d'aquest Reglament i la data assenyalada en l'apartat anterior, els conductors de vehicles que no disposin d'impressora estan obligats a emetre, excepte renúncia expressa de l'usuari, un rebut conforme al model normalitzat en paper o en format electrònic, el qual s'ha d'enviar a l'usuari mitjançant aplicacions informàtiques de medicació o per correu electrònic si així ho sol·licita.
DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA TERCERA. Adequació de la nova normativa sobre altes de conductors.
Les persones físiques o jurídiques que, en el moment de l'entrada en vigor d'aquest Reglament, no compleixin algun dels requisits exigits per explotar les llicències mitjançant la contractació de conductors, siguin familiars o assalariats, han d'acreditar-ne el compliment en el termini màxim de tres mesos.
DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA QUARTA. Implantació de l'element obligatori als taxis de lector de pagament amb targeta bancària o, si escau, l'equivalent en sistemes de pagament mòbil.
1. En el termini màxim de dos mesos des de l'entrada en vigor d'aquest Reglament, els lectors de pagament amb targeta bancària o, si escau, l'equivalent en sistemes de pagament mòbil són un element obligatori per a tots els vehicles aplicats a les llicències.
2. Fins que arribi la data assenyalada en el punt anterior, l'autorització per a l'aplicació de vehicles, nous o de segona mà, a les llicències municipals de taxi està condicionada al fet que aquests vehicles incorporin l'element obligatori esmentat.
3. Així mateix, durant el període transitori entre l'entrada en vigor d'aquest Reglament i la data assenyalada a l'apartat anterior d'aquesta disposició, l'autorització per a la transmissió d'una llicència està condicionada al fet que l'adquirent incorpori l'element obligatori esmentat.
DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA CINQUENA. Transitorietat en la descarbonització.
Es preveu un termini de sis mesos, des de l'entrada en vigor d'aquest Reglament, perquè els vehicles ja matriculats que siguin almenys categoria C en el moment de l'entrada en vigor compleixin les exigències previstes en aquest Reglament.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
ÚNICA.- En el moment de l'entrada en vigor d'aquest Reglament queda derogada qualsevol disposició anterior del mateix rang normatiu o inferior que s'oposi al contingut.
Concretament, queda expressament derogat el Reglament del servei de transport urbà de viatgers en automòbils lleugers de lloguer amb conductor de l'Ajuntament d'Eivissa, aprovat en ple el 20 de desembre de 2002 (BOCAIB 25-3105, 22/02/2003) i les modificacions de 2005 (BOCAIB 64-7157, 26/04/2005) i de 2013 (BOCAIB 76-10097, 30/05/2013).
DISPOSICIONS FINALS
DISPOSICIÓ FINAL PRIMERA. Modificació de l'Annex.
Mitjançant decret d'Alcaldia o de la Regidoria delegada pot actualitzar-se l'Annex d'aquest Reglament, sense que això en suposi cap modificació, a fi d'adaptar-ne el contingut a les modificacions normatives o disposicions municipals que es puguin anar produint.
DISPOSICIÓ FINAL SEGONA. Entrada en vigor.
Aquest Reglament entra en vigor una vegada aprovat definitivament pel Ple de l'Ajuntament d'Eivissa, als 15 dies hàbils que se n'hagi publicat completament el text al Butlletí Oficial de la Província, en els termes disposats a l'article 70.2, en relació amb l'article 65.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local i 103 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.
ANNEX I UNIFORME DEL PERSONAL DE CONDUCCIÓ
Les persones conductores dels vehicles, siguin titulars, familiars, assalariats o assalariades, han de dur obligatòriament l'uniforme següent:
1. Pantalons llargs tipus xinos de cotó, transpirable i elàstic, (no estan autoritzats xandalls o texans) blau marí, camisa grisa (Oxford Grey) de màniga llarga o curta o polo gris (Oxford Grey) de màniga curta. En el cas de les dones, també pot ser faldilla curta de vestir blau marí (3 cm com a màxim per sobre del genoll).
2. Calçat tancat pel taló de color negre o blau marí i adequat per a la conducció (no està autoritzat l'ús de xancletes, sabatilles esportives o similars).
Tret de casos excepcionals, no es permet tampoc l'ús de gorres, capells o altres peces que cobreixin el cap, excepte en el temps d'espera a les parades, on es podran fer servir sempre que siguin llisos, sense motius, i amb la visera cap endavant.
En cap cas es pot dur publicitat explícita o dibuixos inadequats de cap tipus en el vestuari, a banda de la marca o logotip propi.