Secció III. Altres disposicions i actes administratius
CONSELL INSULAR DE MENORCA
Núm. 227333
Acord del Consell Executiu en sessió de caràcter ordinari de 10 de març de 2025, relatiu a l’aprovació del conveni de col·laboració entre el Consell Insular de Menorca i l’Ajuntament des Castell per al finançament de l’execució de les obres previstes en el «Projecte bàsic i d’execució de rehabilitació de cobertes i forjats a l’edifici consistorial» per motius d’interès públic i utilitat social, per assegurar la prestació integral i adequada dels serveis de competència municipal (exp. 4810-2024-000001)
Entre els objectius del Departament de Cooperació Local del Consell Insular de Menorca i de forma específica dins el programa 92201 de Cooperació Local —gestionar i coordinar els plans de cooperació municipals i altres fons destinats a l'execució d'inversions en infraestructures municipals— es troben, entre d'altres:
- Fomentar la col·laboració interadministrativa mitjançant l'assistència a les corporacions locals.
- Impulsar la coordinació i cooperació local.
- Mantenir l'equilibri territorial de les inversions destinades als municipis de Menorca.
I com a funcions i activitats més importants, entre d'altres, hi ha la de donar assistència a les demandes municipals.
En aquest sentit, els articles 31 i 36 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, estableixen com a competències pròpies del CIM garantir els principis de lleialtat institucional, solidaritat i equilibri intermunicipals, en el marc de la política econòmica i social i, en particular, assegurar la prestació integral i adequada dels serveis de competència municipal en la totalitat del territori insular, incidint en grau més alt a les zones més desfavorides.
En el marc dels principis generals que han de regir les relacions entre les diferents administracions públiques de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, es disposa, a l'article 3, que les administracions públiques, en les seves relacions, es regeixen, entre d'altres, pels principis de cooperació, col·laboració i coordinació i, en la seva actuació, pels criteris d'eficàcia i servei efectiu als ciutadans.
L'Ajuntament des Castell, com a administració local, exerceix la competència pròpia relativa a la gestió del seu patrimoni, regulació del seu ús o destí, conservació i manteniment (article 29, apartat d de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears).
Així mateix, són competència pròpia de l'Ajuntament les matèries d'urbanisme i infraestructura viària i altres equipaments de la seva titularitat, segons diu l'article 25.2 apartats a i d de la Llei 7/1985, de 2 d'abril. L'article 57.1 de la mateixa llei estableix que la cooperació econòmica, tècnica i administrativa entre l'Administració local i les administracions de l'Estat i de les comunitats autònomes, tant en serveis locals com en assumptes d'interès comú, podrà tenir lloc mitjançant els convenis administratius que subscriguin.
En aquest sentit, també es pronuncia l'article 68.1 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i règim local de les Illes Balears, quan assenyala que els ens locals poden subscriure entre si i amb altres administracions convenis interadministratius i constituir societats instrumentals per a la millor prestació dels serveis públics.
La Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars, als articles 102 i següents, parla de l'àmbit material de les competències dels consells insulars (assistència i cooperació econòmica, amb els municipis de menys capacitat, col·laboració en el desenvolupament econòmic i social dels municipis i la planificació municipal...). L'article 120 c del mateix text legal fixa com a instrument de col·laboració els convenis.
Els articles 78 i 79 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i els articles 47 i següents de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, estableixen la possibilitat que l'Administració subscrigui convenis de col·laboració i el contingut que aquests acords han de tenir.
En data 30 de setembre de 2024 el batle des Castell va sol·licitar (GE/33076/2024) al conseller executiu de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació del CIM un ajut extraordinari per finançar el cost de les obres necessàries perquè l'edifici de l'Ajuntament des Castell recuperi el funcionament i la seguretat, després de l'enfonsament del fals sostre existent en una estada que va motivar diverses inspeccions tècniques en tot l'edifici i que va derivar en la necessitat d'intervenir urbanísticament l'immoble en diferents zones. Aquesta intervenció suposa una despesa extraordinària, segons el mateix Ajuntament, d'aproximadament 260.000 euros, que haurien de sortir de l'abast del pressupost municipal i que l'Ajuntament des Castell, en ser un consistori petit i amb recursos limitats, té dificultats per afrontar sense ajuda.
En data 20 de novembre de 2024 es va remetre al CIM (GE/38395/2024) el «Projecte bàsic i d'execució de rehabilitació de cobertes i forjats a l'edifici consistorial», l'import del qual és de 291.594,28 euros, per reparar la totalitat dels danys esmentats en el paràgraf anterior. Els mateixos serveis tècnics municipals han redactat aquest projecte, d'acord amb l'informe tècnic d'estat estructural que va elaborar l'arquitecte municipal José María Aceytuno Pérez (signat en data 26 de setembre de 2024). En aquest informe tècnic queda palesa l'existència de patologies estructurals a l'edifici, amb la qual cosa queden afectats diversos serveis de l'Ajuntament des Castell.
A la memòria justificativa que presenta el director insular de Projectes Sostenibles i Cooperació Local i Internacional relativa a l'aprovació del conveni de col·laboració entre el Consell Insular de Menorca i l'Ajuntament des Castell per al finançament de l'execució de les obres previstes, es diu que l'execució de les accions previstes en aquest conveni milloren l'eficiència de la gestió pública, faciliten la utilització conjunta de mitjans i serveis públics i contribueixen a la realització d'activitats d'utilitat pública.
La despesa prevista de 233.275,42 euros es recull a l'aplicació pressupostària 92201.7625204 del pressupost del Consell Insular de Menorca per a l'exercici 2025. Aquesta partida pressupostària té un contingut econòmic de 260.000 euros i, per tant, la despesa prevista suposa un 80 % de l'import total pressupostat per dur a terme les reparacions necessàries.
Atesa la proposta del conseller executiu del Departament de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació;
El Consell Executiu, per unanimitat i en votació ordinària, adopta l'acord següent:
Primer. Concedir a l'Ajuntament des Castell un ajut per import de 233.275,42 euros, amb càrrec a la partida pressupostària 92201.7625204 del pressupost del Consell Insular de Menorca per a l'exercici 2025, per executar les obres previstes en el «Projecte bàsic i d'execució de rehabilitació de cobertes i forjats a l'edifici consistorial» per motius d'interès públic i utilitat social, per assegurar la prestació integral i adequada dels serveis de competència municipal.
Segon. Aprovar el Conveni de col·laboració entre el Consell Insular de Menorca i l'Ajuntament des Castell segons el text que es transcriu com a annex.
Tercer. Comunicar aquest acord als interessats.
Maó, en la data de la signatura electrònica: 20 de març de 2025
Per delegació del president El secretari del Consell Executiu Octavi Pons Castejón (DP 129/2023, de 27 de juliol) (BOIB núm. 106 de 29-7-2023)
ANNEX CONVENI DE COL·LABORACIÓ ENTRE EL CONSELL INSULAR DE MENORCA I L'AJUNTAMENT DES CASTELL PER AL FINANÇAMENT DE L'EXECUCIÓ DE LES OBRES PREVISTES EN EL «PROJECTE BÀSIC I D'EXECUCIÓ DE REHABILITACIÓ DE COBERTES I FORJATS A L'EDIFICI CONSISTORIAL» PER MOTIUS D'INTERÈS PÚBLIC I UTILITAT SOCIAL, PER ASSEGURAR LA PRESTACIÓ INTEGRAL I ADEQUADA DELS SERVEIS DE COMPETÈNCIA MUNICIPAL
PARTS
Adolfo Vilafranca Florit, president del Consell Insular de Menorca per l'acord del Ple de 8 de juliol de 2023, en virtut de les atribucions que li confereixen els articles 20.1 i 21.1 k de la Llei 4/2022, i els articles 34 i 41.3 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, que regula les bases de règim local.
José Luis Camps Pons, batle de l'ajuntament des Castell, en virtut de l'establert a l'article 21.1 b de la Llei 7/1985 de 2 d'abril, Reguladora de bases de règim local (LRBRL).
Les parts ens reconeixem mútuament la capacitat necessària per formalitzar aquest conveni.
ANTECEDENTS
Primer. En data 30 de setembre de 2024 el batle des Castell va sol·licitar (GE/33076/2024) al conseller executiu de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació del CIM un ajut extraordinari per finançar el cost de les obres necessàries perquè l'edifici de l'Ajuntament des Castell recuperi el funcionament i la seguretat, després de l'enfonsament del fals sostre existent en una estada que va motivar diverses inspeccions tècniques en tot l'edifici i que va derivar en la necessitat d'intervenir urbanísticament l'immoble en diferents zones. Aquesta intervenció suposa una despesa extraordinària, segons el mateix Ajuntament, d'aproximadament 260.000 euros, que haurien de sortir de l'abast del pressupost municipal i que l'Ajuntament des Castell, en ser un consistori petit i amb recursos limitats, té dificultats per afrontar sense ajuda.
Segon. En data 20 de novembre de 2024 es va remetre al CIM (GE/38395/2024) el «Projecte bàsic i d'execució de rehabilitació de cobertes i forjats a l'edifici consistorial», l'import del qual és de 291.594,28 euros, per reparar la totalitat dels danys esmentats en el paràgraf anterior. Els mateixos serveis tècnics municipals han redactat aquest projecte, d'acord amb l'informe tècnic d'estat estructural que va elaborar l'arquitecte municipal José María Aceytuno Pérez (signat en data 26 de setembre de 2024). En aquest informe tècnic queda palesa l'existència de patologies estructurals a l'edifici, amb la qual cosa queden afectats diversos serveis de l'Ajuntament des Castell.
Tercer. Els articles 31 i 36 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, estableixen com a competències pròpies del CIM garantir els principis de lleialtat institucional, solidaritat i equilibri intermunicipals, en el marc de la política econòmica i social i, en particular, assegurar la prestació integral i adequada dels serveis de competència municipal en la totalitat del territori insular, incidint en grau més alt a les zones més desfavorides.
En el marc dels principis generals que han de regir les relacions entre les diferents administracions públiques de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, es disposa, a l'article 3 apartat k, que les administracions públiques, en les seves relacions, es regeixen, entre d'altres, pels principis de cooperació, col·laboració i coordinació i, en la seva actuació, pels criteris d'eficàcia i servei efectiu als ciutadans.
L'Ajuntament des Castell, com a administració local, exerceix la competència pròpia relativa a la gestió del seu patrimoni, regulació del seu ús o destí, conservació i manteniment (article 29, apartat d de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears).
Així mateix, són competència pròpia de l'Ajuntament les matèries d'urbanisme i infraestructura viària i altres equipaments de la seva titularitat, segons diu l'article 25.2 apartats a i d de la Llei 7/1985, de 2 d'abril.
L'article 57.1 de la mateixa llei estableix que la cooperació econòmica, tècnica i administrativa entre l'Administració local i les administracions de l'Estat i de les comunitats autònomes, tant en serveis locals com en assumptes d'interès comú, podrà tenir lloc mitjançant els convenis administratius que subscriguin. En aquest sentit, també es pronuncia l'article 68.1 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i règim local de les Illes Balears, quan assenyala que els ens locals poden subscriure entre si i amb altres administracions convenis interadministratius i constituir societats instrumentals per a la millor prestació dels serveis públics.
Ateses les actuals circumstàncies i d'acord amb les competències i interessos concurrents de les entitats que hi participam, les dues parts manifestam la voluntat de signar aquest conveni d'acord amb els següents
PACTES
Primer. Objecte i finalitat
Aquest conveni té per objecte establir els termes i les condicions de col·laboració entre el CIM i l'Ajuntament des Castell per concedir, per motius d'interès públic i utilitat social, i en l'àmbit de col·laboració entre ambdós ens locals, un ajut per import de 233.275,42 euros (dos-cents trenta-tres mil dos-cents setanta-cinc mil euros amb quaranta-dos cèntims), amb la finalitat de garantir l'execució de les obres previstes en el «Projecte bàsic i d'execució de rehabilitació de cobertes i forjats a l'edifici consistorial».
Segon. Compromisos econòmics per part del Consell Insular de Menorca
1. El Consell Insular de Menorca atorgarà un ajut a l'Ajuntament des Castell a càrrec de la partida 92201.7625204 del pressupost del Consell Insular de Menorca per a l'any 2025, en les condicions indicades en aquest conveni de col·laboració.
2. L'ingrés s'efectuarà en el compte general de l'Ajuntament des Castell en el termini de 30 dies des del moment en què es justifiqui la finalització de l'obra.
3. D'acord amb el que preveu l'article 48.5 de la Llei 40/2015, de 1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, el compromís financer que assumeix el CIM amb aquest conveni és financerament sostenible, perquè la despesa compromesa està emparada de crèdit adequat i suficient en la partida 92201.7625204 del pressupost del CIM per l'any 2025.
Tercer. Compromisos per part de l'Ajuntament des Castell
L'Ajuntament des Castell es compromet a:
1. Finançar amb els fons rebuts en aquest conveni l'execució de les obres previstes en el «Projecte bàsic i d'execució de rehabilitació de cobertes i forjats a l'edifici consistorial» per un import global no inferior a l'import regulat en aquest conveni.
2. Remetre al CIM (Departament de Cooperació Local), en els tres primers mesos des de la finalització de l'obra:
- un certificat de l'interventor on es detalli el total de la despesa realitzada i que els fons aportats pel CIM han estat destinats a aquesta actuació.
- el certificat final d'obra.
- l'acta de recepció de l'obra.
3. Sotmetre's a les actuacions de comprovació i de control financer que corresponen a l'òrgan concedent del préstec, a la Intervenció General de l'Administració de l'Estat, i a les previstes en la legislació aplicable del Tribunal de Comptes, als qui facilitarà quanta informació sigui requerida a aquest efecte, per al que haurà de conservar les justificacions de l'aplicació dels fons concedits durant l'execució d'aquest conveni i un termini de quatre anys més a comptar des de la finalització d'aquest i les seves possibles pròrrogues.
4. Aquest ajut és compatible amb subvencions, ajudes, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat, procedents de qualssevol administracions o ens públics o privats, nacionals, de la Unió Europea o d'organismes internacionals, sempre que la suma de les aportacions rebudes, inclosa la que es regula en aquest conveni, no superi el cost total de les obres objecte del conveni. L'Ajuntament des Castell haurà de comunicar la sol·licitud o l'obtenció d'altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos que financin l'obra objecte del conveni, procedents de l'Administració de l'Estat o d'altres administracions públiques, ens públics o privats o persones físiques, nacionals o internacionals, així com l'import d'aquestes. Aquesta comunicació s'ha de fer tan aviat com es conegui i, en tot cas, amb anterioritat a la justificació de l'aplicació donada als fons rebuts.
5. L'incompliment per l'Ajuntament des Castell de les obligacions que es recullen en aquest conveni donarà lloc al reintegrament de l'import percebut, més els corresponents interessos de demora.
6. Es produirà la devolució anticipada de l'ajut, juntament amb els interessos de demora, si no es financen les actuacions que constitueixen l'objecte d'aquest conveni per causes imputables a l'Ajuntament des Castell.
Quart. Comissió de Seguiment
Per garantir la correcta execució i el seguiment del que s'estableix en aquest conveni, es podrà establir, a sol·licitud de qualsevol de les parts, una comissió de seguiment que estarà constituïda per dos representants del CIM i dos representants de l'Ajuntament des Castell.
La comissió de seguiment es reunirà quantes vegades ho sol·licitin cadascuna de les parts. Aquesta comissió fixarà els criteris adequats per a la regulació dels aspectes no desenvolupats en el conveni, realitzarà el seguiment i supervisió de les actuacions del mateix i del calendari d'actuacions, i resoldrà els dubtes i controvèrsies que poguessin sorgir en l'aplicació i interpretació dels pactes del conveni.
La comissió s'ha de regir pel que es disposa en la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, sobre òrgans col·legiats.
Aquesta comissió tindrà com a funcions:
a) Efectuar el seguiment de les actuacions i activitats, realitzades i en curs, per a comprovar que progressen adequadament i en els termes del conveni. A aquest efecte la comissió podrà recaptar la informació que sigui raonable per a constatar-ho, tant en els aspectes tècnics com en els econòmics i organitzatius.
b) Resolució dels dubtes i controvèrsies que poguessin sorgir en l'aplicació i interpretació de les seves clàusules, sempre dins de legalitat vigent.
c) Qualsevol altra que es derivi de l'execució del conveni i en l'esperit d'aquest.
Quan les controvèrsies no es resolguin de mutu acord, les qüestions litigioses s'han de sotmetre al coneixement i decisió de la jurisdicció contenciosa administrativa.
Cinquè. Justificació final de l'ajut
L'acreditació del compliment de la finalitat de l'ajut i de la utilització dels fons percebuts s'ha de fer dins dels tres mesos posteriors a la data de finalització de l'obra finançada, en consonància amb el que estableix el compromís segon de l'Ajuntament des Castell.
Sisè. Vigència
Aquest conveni tindrà una vigència de dos anys, un cop signat per les dues parts. Es preveu expressament que abans de la finalització d'aquest termini es pugui prorrogar per un període de fins a un any més per acord unànime de les dues parts, per atendre els pagaments que pogueren quedar pendents a la data de finalització del conveni.
Setè. Modificació del conveni
La modificació del conveni requerirà l'acord unànime de les dues parts signants.
Vuitè. Resolució del conveni
Així, tal com disposa l'article 51.1 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, el conveni s'extingirà:
a) Pel compliment de les actuacions que constitueixen el seu objecte.
b) Per incórrer en alguna de les següents causes de resolució:
- El transcurs del termini de vigència del conveni sense haver-se acordat la pròrroga d'aquest.
- L'acord unànime de tots els signants.
- L'incompliment de les obligacions i compromisos assumits per alguna de les parts.
En aquest cas qualsevol de les parts podrà notificar a la part incomplidora un requeriment perquè compleixi en un determinat termini amb les obligacions o compromisos que es consideren incomplits. Aquest requeriment serà comunicat al responsable del mecanisme de seguiment, vigilància i control de l'execució del conveni i a les altres parts signants.
Si transcorregut el termini indicat en el requeriment persistís l'incompliment, la part que el va dirigir notificarà a les parts signants la concurrència de la causa de resolució i s'entendrà resolt el conveni. La resolució del conveni per aquesta causa comportarà la indemnització dels perjudicis causats.
Aquesta indemnització es determinarà prèvia acreditació documental dels esmentats perjudicis i serà dictaminada per la comissió de seguiment del conveni. Per al cas d'incompliment de les obligacions i compromisos assumits per les parts, totes dues acorden acceptar el mecanisme de la compensació entre d'elles per liquidar les quantitats pendents de pagament que hi puguin quedar pendents.
En cap cas la resolució del conveni ha d'afectar l'execució dels serveis que es duguin a terme, les parts hauran d'adoptar les mesures pertinents per assegurar la continuïtat dels serveis i liquidar les obligacions de cada una de les parts signants.
Els efectes de la resolució del conveni seran els prevists a l'article 52 de l'esmentada Llei 40/2015, que es tracta al pacte novè.
- Per decisió judicial declaratòria de la nul·litat del conveni.
- Per qualsevol altra causa diferent de les anteriors prevista en el conveni o en altres lleis.
Novè. Liquidació del conveni
El compliment i la resolució dels convenis dona lloc a la seva liquidació amb l'objecte de determinar les obligacions i els compromisos de cadascuna de les parts.
En el supòsit de convenis dels quals derivin compromisos financers, s'entenen complerts quan el seu objecte s'hagi realitzat en els termes i a satisfacció de totes dues parts, d'acord amb les seves competències respectives, tenint en compte les regles següents:
a) Si de la liquidació resulta que l'import de les actuacions executades per alguna de les parts és inferior als fons que aquesta hagi rebut de la resta de parts del conveni per finançar l'execució esmentada, aquella ha de reintegrar a aquestes l'excés que correspongui a cada una, en el termini màxim d'un mes des que s'hagi aprovat la liquidació.
Si, un cop transcorregut el termini màxim d'un mes, esmentat en el paràgraf anterior, no s'ha produït el reintegrament, s'ha d'abonar a les parts esmentades, també en el termini d'un mes a comptar d'aquest moment, l'interès de demora aplicable al reintegrament esmentat, que en tot cas és el que resulti de les disposicions de caràcter general reguladores de la despesa pública i de l'activitat economicofinancera del sector públic.
b) Si és superior, la resta de parts del conveni, en el termini d'un mes des de l'aprovació de la liquidació, ha d'abonar a la part de què es tracti la diferència que correspongui a cadascuna, amb el límit màxim de les quantitats que cadascuna s'hagi compromès a aportar en virtut del conveni. En cap cas les parts del conveni no tenen dret a exigir a la resta cap quantia que superi els límits màxims esmentats.
No obstant això, si, quan concorri qualsevol de les causes de resolució del conveni, hi ha actuacions en curs d'execució, les parts, a proposta de la comissió de seguiment, vigilància i control del conveni o, si no n'hi ha, del responsable del mecanisme a què fa referència la lletra f) de l'article 49, poden acordar la continuació i finalització de les actuacions en curs que considerin oportunes, i establir un termini improrrogable per a la seva finalització, un cop transcorregut el qual se n'ha d'efectuar la liquidació en els termes que estableix l'apartat anterior.
Desè. Règim jurídic, resolució de controvèrsies i jurisdicció competents
Aquest conveni de col·laboració s'estableix a l'empara de l'article 47 i 140 de la Llei 40/2015 d'1 d'octubre de règim jurídic i de l'article 57 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, de bases de règim local essent la seva naturalesa administrativa.
Les controvèrsies que puguin sorgir en la interpretació i aplicació dels pactes d'aquest conveni les ha de resoldre l'ordre jurisdiccional contenciós administratiu, de conformitat amb el que preveu la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa. No obstant això, les controvèrsies que es puguin plantejar sobre la interpretació i execució del conveni, s'han de dirimir amb caràcter previ pels responsables del seguiment, vigilància i control del conveni designats per les parts.
Aquest conveni de col·laboració té naturalesa administrativa i queda exclòs de l'àmbit d'aplicació de la normativa de contractes del sector públic.
Onzè. Publicitat del conveni
Aquest conveni s'ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears amb indicació dels acords dels òrgans competents de les administracions que el subscriuen. Les parts signants acorden que el Consell Insular de Menorca serà l'Administració encarregada de dur a terme aquesta publicació.