Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

SINDICATURA DE COMPTES

Núm. 220580
Resolució del síndic major de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears, de 27 de març de 2025, per la qual es publica el resultat de l’Informe 237/2024 sobre les mesures d’estalvi i eficiència energètica de les entitats locals de les Illes Balears corresponent a l’exercici 2023

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. Dia 21 d'octubre de 2024, el Consell de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears va acordar aprovar l'Informe 237/2024 sobre les mesures d'estalvi i eficiència energètica de les entitats locals de les Illes Balears corresponent a l'exercici 2023.  

2. Dia 25 de març de 2025, el president del Parlament de les Illes Balears va comunicar que s'havia dut a terme el darrer tràmit parlamentari referent al dit Informe, que va tenir lloc amb la presentació i el debat d'aquest a la sessió de la Comissió d'Hisenda i Pressuposts de dia 18 de març de 2025.

Fonaments de dret

1. L'article 12.3 de la Llei 4/2004, de 2 d'abril, de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears, regula els informes o les memòries de fiscalització i en disposa la tramesa al Parlament, als subjectes fiscalitzats i al Tribunal de Comptes, i també la seva publicació en el BOIB després del darrer tràmit parlamentari.

2. L'article 32.1 del Reglament de règim interior de la Sindicatura de Comptes estableix que aquesta institució ha de publicar el resultat de la fiscalització en el BOIB, un cop rebuda la comunicació expressa que se n'ha dut a terme el darrer tràmit parlamentari.

Per tot això, i d'acord amb el que disposen l'esmentada Llei 4/2004 i el Reglament de règim interior de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears,

RESOLC

Publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears el resultat de l'Informe 237/2024 sobre les mesures d'estalvi i eficiència energètica de les entitats locals de les Illes Balears corresponent a l'exercici 2023, que s'adjunta com a annex.

 

A la data de la signatura electrònica (27 de març de 2025)

El síndic major Joan Rosselló Villalonga

 

ANNEX Edicte pel qual es fa públic el resultat de l'Informe 237/2024 sobre les mesures d'estalvi i eficiència energètica de les entitats locals de les Illes Balears corresponent a l'exercici 2023

L'Informe 237/2024 sobre les mesures d'estalvi i eficiència energètica de les entitats locals de les Illes Balears corresponent a l'exercici 2023, previst en el Programa d'actuacions de la Sindicatura per a l'any 2024, és un informe de caràcter específic que s'ha dut a terme de forma coordinada amb el Tribunal de Comptes i els òrgans de control extern de les comunitats autònomes (OCEX), atès que aquesta matèria ha estat identificada d'interès prioritari per la Comissió de Coordinació en l'àmbit local del Tribunal de Comptes i els OCEX.

Integren l'àmbit subjectiu de l'Informe els ajuntaments de les Illes Balears amb una població superior a 20.000 habitants. D'acord amb les dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística, només 13 municipis de les Illes Balears compleixen aquest requisit en 2023, i són els ajuntaments d'Alcúdia, Calvià, Ciutadella de Menorca, Eivissa, Inca, Llucmajor, Manacor, Maó, Marratxí, Palma, Sant Josep de sa Talaia, Sant Antoni de Portmany i Santa Eulària des Riu.

L'informe comprèn una revisió de les actuacions realitzades per les entitats locals respecte de la planificació de les mesures que han adoptat en matèria d'estalvi i eficiència energètica, així com una fiscalització de compliment, amb un nivell de seguretat limitada, per verificar que compleixen les disposicions legals i reglamentàries d'àmbit europeu, estatal, autonòmic i local que la regulen. En concret, se centra en l'anàlisi dels plans d'acció per al clima i l'energia que han aprovat les entitats adherides al Pacte de Batlies, o dels plans generals d'estalvi energètic. També formen part de la fiscalització els plans sectorials o parcials aprovats per les entitats locals.

Quant a l'àmbit temporal, s'ha fiscalitzat la situació de la planificació sobre mesures d'estalvi i eficiència energètica vigent a 31 de desembre de 2023, sense perjudici de l'examen de les actuacions dutes a terme per les entitats que conformen l'àmbit subjectiu amb posterioritat a aquesta data, en la mesura en què l'Àrea d'Ajuntaments i Entitats Locals de l'SCIB ho ha considerat necessari per assolir més bé els objectius de la fiscalització.

A 31 de desembre de 2023, l'únic ajuntament que no s'ha adherit al Pacte de Batlies pel Clima i l'Energia és el de Santa Eulària des Riu i, tot i que l'Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia s'hi ha adherit, no compta amb un Pla d'acció pel clima i l'energia sostenible (PACES). S'ha constatat que el contingut del PACES dels onze ajuntaments restants s'ajusta al que disposen les normes i/o guies que el regulen.

Els onze ajuntaments que han presentat PACES compten amb l'Inventari d'emissions de referència i amb l'Avaluació de risc i vulnerabilitat preceptius, i han implementat accions de mitigació i d'adaptació al canvi climàtic. A més, tots aquests ajuntaments, excepte Manacor i Marratxí, duen a terme una acció, com a mínim, en matèria de pobresa energètica.

Pel que fa al primer informe de seguiment que s'ha d'enviar a l'Oficina de la Unió Europea cada dos anys des de la presentació del PACES, a 31/12/2023, aquesta obligació resulta d'aplicació a sis dels tretze ajuntaments fiscalitzats: l'Ajuntament de Calvià l'ha presentat en termini; els ajuntaments d'Alcúdia, Llucmajor, Manacor i Marratxí ho han fet fora de termini, i l'Ajuntament d'Inca no l'ha presentat, tot i que ha manifestat que està en fase d'elaboració.

La Llei 7/2021, de 20 de maig, de canvi climàtic i transició energètica, estableix que els municipis de més de 50.000 habitants han d'adoptar abans de 2023 plans de mobilitat urbana sostenible (PMUS). Els tres municipis de les Balears que superen aquest llindar de població són Palma, Calvià i Eivissa. A 31 de desembre de 2023, Palma i Eivissa l'han adoptat, mentre que el PMUS de Calvià està aprovat provisionalment.

La mateixa norma disposa que els municipis de més de 20.000 habitants han d'aprovar un PMUS quan superin els valors límits dels contaminants regulats en el Reial decret 102/2011, de 28 de gener, relatiu a la millora de la qualitat de l'aire. Durant la fiscalització s'ha constatat que l'Ajuntament de Maó té aprovat definitivament un PMUS, i que el d'Alcúdia compta amb un de provisional. En cap dels dos ajuntaments la qualitat de l'aire supera els valors límits dels contaminants fixats en el Reial decret esmentat; per això, ni el municipi d'Alcúdia ni el de Maó tenen l'obligació adoptar un PMUS, sinó que l'han elaborat de forma voluntària.

D'altra banda, els ajuntaments de Maó i Palma tenen aprovat un Pla de millora de la qualitat de l'aire, eina de gran utilitat per garantir la reducció de la contaminació atmosfèrica i el benestar dels ciutadans del municipi. A 31 de desembre de 2023, ni Maó ni Palma superen cap dels valors límit de contaminants. Pel que fa a l'Ajuntament de Marratxí disposa d'un Pla director de la bicicleta (PD Bicicleta) amb els objectius d'integrar la bicicleta en el sistema de mobilitat del municipi, incrementar el pes de la bicicleta en la distribució modal, aconseguir un perfil equilibrat de persones que facin ús de la bicicleta i aconseguir una millora ambiental i de salut en els seus usuaris.

En compliment de les obligacions establertes en la Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica de la CAIB, les administracions públiques han de dur a terme o contractar auditories energètiques que han d'incloure propostes concretes de millora d'eficiència energètica per als edificis que ocupen o dels quals són titulars i, a més, han d'implantar la figura del gestor energètic. Cal destacar que alguns ajuntaments han realitzat i realitzen auditories energètiques dels seus edificis municipals, si bé no consta que cap ajuntament hagi dut a terme una auditoria energètica per a la totalitat dels edificis que ocupa o dels quals és titular. Tots els ajuntaments fiscalitzats, excepte Eivissa, Sant Josep de sa Talaia i Santa Eulària des Riu, han nomenat gestor energètic, tot i que només en els casos d'Alcúdia, Ciutadella, Llucmajor, Manacor i Maó executa les funcions que té encomanades.

A més de les conclusions més significatives, l'Informe conté altres incidències i recomanacions per millorar la planificació, la gestió i el compliment de la legalitat de les entitats fiscalitzades, amb relació al contingut dels plans d'acció pel clima i l'energia sostenible, l'aprovació d'altres plans sectorials o parcials d'estalvi i eficiència energètica, la realització d'auditories d'eficiència energètica, la implantació de la figura del gestor energètic i la transparència.

D'acord amb l'article 30.c del Reglament de l'SCIB, un cop aprovat provisionalment l'Informe, es va trametre als comptedants de les entitats locals, perquè hi formulassin les al·legacions i presentassin els documents que considerassin adients. Exhaurit el termini concedit, l'Ajuntament de Palma va formular al·legacions, que consten en l'Informe.

Podeu consultar l'Informe sobre les mesures d'estalvi i eficiència energètica de les entitats locals de les Illes Balears corresponent a l'exercici 2023 al portal web de la Sindicatura, <www.sindicaturaib.org>, amb el número 237/2024.