Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EMPRESA, OCUPACIÓ I ENERGIA

Núm. 218833
Resolució del Director General d’Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic sobre l’autorització administrativa prèvia del parc fotovoltaic Alten Mallorca I ubicat al polígon 14, parcel·la 827 de Petra (RE007/22)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. El 10 d'octubre de 2022 va tenir entrada a la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic un escrit de l'empresa Alten Global 10, SL, en què sol·licita la tramitació de l'autorització administrativa, la declaració de projecte industrial estratègic i l'avaluació d'impacte ambiental ordinària del parc fotovoltaic Alten Mallorca I.

2. El 16 de gener de 2023 es va dictar una resolució sobre l'admissió a tràmit de

la sol·licitud de declaració de projecte industrial estratègic, autorització administrativa prèvia i avaluació d'impacte ambiental ordinària del projecte.

3. El 14 de febrer de 2023 es varen iniciar les consultes a les administracions afectades pel projecte.

4. El 18 de febrer de 2023 es va publicar al BOIB l'inici del procediment d'informació pública per un termini de 30 dies (BOIB núm. 22 de 18 de febrer).

5. El 20 de febrer de 2023 la Direcció General d'Emergències (exp. ISP_35/2023) informa favorablement amb les mesures següents:

D'acord amb l'annex F de mesures i condicionants ambientals per a la implantació d'instal·lacions fotovoltaiques, per instal·lacions Tipus B, C i D s'haurà d'aplicar per al factor ambiental considerat d'àrees de protecció de risc (inundacions, erosió, esllavissada o incendi). En concret, es redactarà i implementarà el corresponent pla d'autoprotecció d'incendis forestals per a les instal·lacions ubicades en zones de risc d'incendi forestal, se'n definiran els accessos i es garantirà l'arribada i maniobra de vehicles pesants, d'acord amb la normativa sectorial vigent.

6. El 21 de febrer de 2023 el Servei de Canvi Climàtic i Atmosfera de la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic (exp. 22/23-CA) conclou que el projecte s'alinea amb els objectius establerts a la Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica, en matèria de reduccions emissions de CO2, així com d'autosuficiència energètica, establerts a la Llei esmentada, i per tant té un impacte positiu sobre el tipus de consum energètic.

El promotor, en data 24 d'abril de 2023, declara el reconeixement de l'informe esmentat i la conformitat amb el contingut d'aquest.

7. El 8 de març de 2023 el Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl de la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat (exp. SGF IA004-23) informa que:

A la parcel·la 827 del polígon 14, caldrà adequar una separació de com a mínim 30 m de franja amb poca càrrega de combustible vegetal entre les instal·lacions (plaques) i la zona forestal adjacent existent considerada ZAR (en vermell al plànol), de conformitat amb la delimitació del projecte objecte d'aquest informe, tant per evitar possible conats d'incendi cap a la massa forestal com per que les plaques no quedin afectades en cas de recepcionar un foc forestal. Aquesta consideració resulta de conformitat amb l'art. 77.4 de la Llei 3/2019, de 31 de gener, agrària de les Illes Balears.

[...]

b) Durant la realització de les obres caldrà complir el Decret 125/2007, de 5 d'octubre, pel qual es dicten normes sobre l'ús del foc i es regula l'exercici de determinades activitats susceptibles d'incrementar el risc d'incendi forestal, especialment pel que fa a les mesures de prevenció durant l'època de perill d'incendi forestal i les accions conjunturals de prevenció (art. 8 2.c).

c) També recordar que l'acompliment de les mesures incloses en aquest informe no exclou de la responsabilitat dels propietaris/promotors en el compliment de la legislació específica adient segons el tipus d'instal·lació o construcció i en l'ús responsable dels mitjans que puguin ésser causants d'un incendi forestal o dels danys que un incendi forestal pugui causar.”

El promotor, en data 24 d'abril de 2023, emet un escrit d'al·legacions a l'informe del Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl i sol·licita que se'l traslladi a l'Administració autora de l'informe i es sol·liciti resposta a les al·legacions presentades. D'altra banda, en l'escrit de resposta a les esmenes de deficiències de data 10 de juliol de 2024, el promotor tramet una còpia del correu electrònic amb el Servei de Gestió Forestal en el qual aquests aclareixen que:

[...] per la nostra part, respecte a la separació de com a mínim 30 m de franja amb poca càrrega de combustible vegetal entre les instal·lacions (plaques) i la zona forestal adjacent existent, aquesta franja pot adequar-se funcionalment tant en la parcel·la agrícola, com "a compte" del terreny forestal existent de la parcel·la contigua, i sempre que aquesta separació sigui efectiva pel que fa a la propagació del foc en ambdues direccions (entre les plaques i la massa forestal contigua).

El 20 de setembre de 2024 el Servei de Gestió Forestal (exp. SGF IA056-24) emet un informe en què indica:

Per a la realització de la franja de mínim 30 metres, a la parcel·la 827 del polígon 14, amb poca càrrega de combustible vegetal entre les instal·lacions (plaques) i la zona forestal adjacent existent considerada ZAR, no es considera necessari desplaçar els mòduls i la resta d'elements de la instal·lació, però si és necessari que hi hagi una separació mínima 3 metres entre el final dels mòduls o infraestructures i la primera línia de bosc. Les feines s'han d'adaptar a les prescripcions determinades per Resolució del Conseller de Medi Ambient i Territori, de 15 de febrer de 2021, d'aprovació de les instruccions per determinar les característiques específiques de les franges de seguretat i altres mesures d'autoprotecció en zones interfície urbano-forestal

(https://xarxaforestal.org/wpcontent/uploads/2021/05/Resolucio-franges-seguretat.pdf)

Recordar que, si es realitzen les feines en una parcel·la en la que no es té la propietat, s'ha de tenir l'autorització del propietari per realitzar l'execució de la franja de prevenció i els futurs manteniments de la mateixa.

8. El 9 de març de 2023 el Servei d'Explotació i Conservació del Consell de Mallorca va fer un informe favorable (núm. d'expedient 927233Z) i s'estableixen condicionants respecte a l'accés a la parcel·la i als creuaments a l'Ma-3310 PK2+100, Ma-3320 PK 3+900; Ma-15 PK47+150.

El promotor, en data 24 d'abril de 2023, declara el reconeixement de l'informe esmentat i la conformitat amb el contingut d'aquest, així com la confirmació que complirà amb els condicionants esmentats. Així mateix, especifica que Alten no té inconvenient a modificar l'accés al camí proposat sempre que es consideri un canvi menor al projecte i, per tant, no es requereixi una nova tramitació del projecte.

Servei d'Explotació i Conservació del Consell de Mallorca (Núm. exp. 112/2023c)

Aquest informe tècnic s'emet en relació amb les modificacions de l'últim tram de la línia elèctrica d'evacuació de manera que el encreuament sota la carretera Ma-15 PK 47+209 coincidirà amb el del projecte “Petra Maria II” desenvolupat per Limontera Solar S.L. Per tant, aquest document únicament inclou encreuament soterrat a la Ma-15 PK 47+209 que substitueix els anteriors encreuaments a la Ma-15 PK 46+550 i Ma-15C PK 47+050. S'informa favorablement amb condicionants l'encreuament transversal sota la carretera Ma-15 PK 47+209 amb perforació dirigida.

9. El 9 de març de 2023 es va comunicar, des de la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat, que el projecte Alten Mallorca I no està dins la Xarxa Natura 2000 ni dins cap espai natural protegit. Per tant, no és preceptiu l'informe d'avaluació de les repercussions ambientals al qual fa referència l'article 39 de la Llei 5/2005, de 26 de maig, per a la conservació dels espais de rellevància ambiental (LECO).

10. El 17 de març de 2023 el Servei de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca va fer un informe (núm. d'expedient 925976D) en què s'indica el següent:

1.- No ens consta l'existència d'elements patrimonials a la parcel·la objecte d'intervenció.

2.- La línia d'evacuació travessa la línia del ferrocarril al punt x-y: 512309, 4382078.

3.- La part nord de la instal·lació està molt pròxima al jaciment Es Castellot / Son Santandreu, declarat BIC l'any 1966 amb categoria “Monument” i tipologia “Jaciments arqueològics” BOE 243, 11/10/1966, ubicat a la parcel·la 826.

Valorades les dades, entenem que s'haurà de dur a terme una prospecció del territori per constatar la presència d'elements etnològics protegits genèricament pel Pla Territorial de Mallorca tal com els murs de paret seca, sínies, pous, barraques, etc. I delimitar l'espai de cautela a la parcel·la 827 de l'entorn del jaciment identificat per tal de no afectar ni restes materials ni visuals.

Per tal de dur-lo a terme s'haurà de presentar al Consell de Mallorca un projecte signat per un tècnic arqueòleg, que haurà de serà autoritzat per la Comissió de Patrimoni Històric de la institució.

Dels resultats de la prospecció es determinaran les mesures cautelars, si s'escau.

El promotor, en data 24 d'abril de 2023, exposa que s'ha sol·licitat a l'arqueòleg Jaume Deyà, amb número de col·legiat 3.189, la realització d'una prospecció arqueològica amb la finalitat que el Servei de Patrimoni pugui determinar les mesures cautelars que s'hauran de prendre per preservar els elements d'interès. Amb data 15 de juliol de 2024 el promotor va remetre al Servei d'Assessorament Ambiental, com a annex V, l'«Informe prospecció prèvia per a parc solar Alten Mallorca I (Petra)» signat per l'arqueòleg Jaume Deyà Miró en data 15 de maig de 2023.

L'11 d'agost de 2023 el Servei de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca (núm. d'expedient 969989H) indica el següent:

A petició de l'Ajuntament de Petra el Servei de Patrimoni del Consell de Mallorca emet informe en relació als parcs fotovoltaics Alten Mallorca I i II. A l'informe s'especifica que:

Pel que fa als innegables valors patrimonials d'aquest conjunt de parcel·les, i altres parcel·les veïnades destaquen els valors arqueològics i els etnològics.

Entre els arqueològics a la zona hi ha els jaciments des Turó des Canonge – que s'estén a una part important del projecte Alten II, i es Castellots, que podria tenir afeccions a Alten I i Alten II.

Per aquests motius, des d'aquesta direcció insular s'està treballant en la declaració i delimitació del jaciment AR/33, Turó des Canonge i en la delimitació del jaciment des Castellot AR728.

11. El 23 de març de 2023 el Servei de Protecció d'Espècies de la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat (exp. SPE 06/2023) informa favorablement amb els condicionants següents:

1. Per tal de no afectar la nidificació del milà reial, caldrà realitzar les tasques generadores de renou fora del període de reproducció de l'espècie, entre els mesos de febrer i juny.

2. Per evitar afectar la tortuga mediterrània, a més de la batuda inicial, s'hauran de portar a terme revisions diàries de les rases, que hauran de romandre obertes el menor temps possible. També s'hi hauran de col·locar elements com, per exemple, llistons per tal de permetre la sortida de la fauna en cas de caiguda a l'interior.

El promotor, en data 24 d'abril de 2023, declara el reconeixement de l'informe esmentat i la conformitat amb el contingut d'aquest, així com l'afirmació de complir amb els condicionants esmentats a l'informe.

12. El 30 de març de 2023, Serveis Ferroviaris de Mallorca (exp. 6/2023) informa favorablement el projecte condicionat a:

1) Que els pous d'atac per a l'execució de la PHD o la clava per al creuament de la línia d'evacuació amb el ferrocarril se situïn fora de la zona de domini públic ferroviari. És a dir, a més de 8 m de la línia exterior de l'esplanació.

2) Que se separi la traça de la línia d'evacuació del pont del PK 58+150 per evitar descalçar el talús i l'estructura.

3) Que l'inici de les obres es notifiqui pel promotor a SFM amb el termini d'antelació indicat en el present informe i que les obres es realitzin amb la supervisió d'un agent PHP, el cost del qual anirà a càrrec del promotor.

13. El 20 de juny de 2023 es va fer un informe favorable dels Serveis Tècnics d'Urbanisme del Consell Insular de Mallorca (núm. d'expedient 926090M) amb les condicions i observacions següents:

1) Cal reduir la superfície d'implantació dels panells fotovoltaics no instal·lant panells en la zona nord de la parcel·la (zona 1), per tal de reduir l'impacte ambiental i paisatgístic del conjunt tant en el pla proper com en el pla mitjà.

2) Cal traslladar les edificacions auxiliars projectades en la zona 1, a altres zones de la parcel·la menys visibles, per tal de reduir l'impacte ambiental i paisatgístic del parc.

3) Cal modificar els acabats exteriors de les construccions auxiliars del parc d'acord amb les condicions d'integració paisatgística i ambiental recollides en la Norma 22 del PTIM per tal de reduir el seu impacte ambiental i paisatgístic.

4) Cal ampliar, per una banda, la longitud de la barrera vegetal projectada en el límit sud-oest de la parcel·la, a tot el perímetre del límit nord-oest i sud-oest de la zona 2 i, per altra banda, ampliar l'amplada de la barrera a 15 m d'amplada, a base de les mateixes espècies vegetals proposades en el projecte: ullastres, mates i garrovers, per tal de compatibilitzar la nova instal·lació amb els principals objectius de l'ART-6.

A més, en relació amb la resta de barreres vegetals projectades, cal ampliar-les a 5 m d'amplada, per tal de millorar la seva efectivitat.

5) Cal traslladar el tancament del parc fotovoltaic darrere de la barrera vegetal per tal de reduir l'impacte paisatgístic. A més, en cas d'ubicar els vials interiors en el perímetre parcel·lari, també s'haurien d'ubicar darrera de la barrera vegetal i del tancament metàl·lic, per tal de reduir el seu impacte ambiental i paisatgístic.

6) Cal evitar la utilització d'àrids i cal reduir l'amplada dels vials interiors projectats al mínim necessari, a més de traslladar els vials, sempre que sigui possible, al límit parcel·lari, per tal de minimitzar l'impacte sobre l'entorn pròxim així com adaptar els materials i la composició a l'entorn.

El promotor, en data 10 de juliol de 2024, exposa que:

  • S'ha reduït l'àrea d'ocupació de la zona 1 al implementar mòduls més eficients de 720 Wp en lloc de 550 Wp mantenint la mateixa mida de panell.
  • S'adaptarà l'exterior de les edificacions auxiliars per complir amb les condicions d'integració paisatgística i ambiental recollides en la Norma 22 del PTIM.
  • Entre la barrera vegetal natural existent i la plantejada pel projecte es rodeja tot el perímetre del parc solar.
  • El fonamental d'una barrera vegetal no és tant l'amplada com l'espessor de la mateixa. El nombre de peus i l'espècie és determinant.

Ampliar una barrera vegetal ja suficientment espessa no sols no augmentarà l'ocultament del parc solar, sinó que multiplicarà el consum d'aigua.

  • Es traslladarà el tancament del parc solar darrera de la barrera vegetal per tal de reduir l'impacte paisatgístic.
  • Es prescindirà de l'ús de tot-u en els camins.

14. El 26 de juny de 2023 el Servei d'Agricultura de la Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural (exp. PFV-04/2023) informa favorablement sobre el projecte.

15. El 28 de juliol de 2023 la Direcció General de Mobilitat i Transport Terrestre de la Conselleria de Mobilitat i Habitatge (exp. núm. GY 09/2022AUT) emet un informe favorable condicionat al compliment de les indicacions assenyalades al punt 4 de l'informe, les quals s'han de recollir en el projecte constructiu.

16. El 21 de setembre de 2023 el Servei d'Estudis i Planificació de la Direcció General de Recursos Hídrics (exp. 2023/174131E) informa favorablement sobre el projecte amb els condicionants següents:

1. S'assegurarà el compliment de les mesures incloses a l'EIA per tal d'evitar la possible afecció dels recursos hídrics que pugui ser ocasionada per les accions del projecte.

2. Es prioritzarà la neteja en sec de les plaques fotovoltaiques. En cas de voler utilitzar aigües regenerades per a la neteja de plaques, s'haurà de sol·licitar la corresponent concessió de reutilització, la qual es regirà per l'esmentada normativa.

17. L'informe de l'Agència Balear de l'Aigua i Qualitat Ambiental (ABAQUA) conclou que:

De l'anàlisi dels documents publicats en relació als projectes dels parcs fotovoltaics Alten Mallorca I i Alten Mallorca II, ABAQUA fa constar que les línies d'evacuació corresponents a aquestes plantes tenen una afecció rellevant sobre un tram d'uns 2 km de la conducció d'aigua potable de Petra a Manacor. ABAQUA no pot emetre informe favorable als esmentats projectes fins que els seus promotors plantegin una secció tipus conjunta d'ambdues les línies d'evacuació, que ocupi el mínim d'espai possible d'acord amb la normativa i les instruccions tècniques aplicables. Aquesta secció tipus conjunta ha de deixar lliure una amplada mínima de calçada, de 3,0 m en trams rectes i de 3,50 m en corbes, a disposició de la conducció d'aigua potable de Petra a Manacor al llarg del tram coincident d'aquesta conducció amb les línies d'evacuació dels parcs fotovoltaics Alten Mallorca I i Alten Mallorca II. Des d'ABAQUA restam a la disposició de la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic i dels promotors dels parcs fotovoltaics Alten Mallorca I i Alten Mallorca II per tal de consensuar una solució per a la ubicació de totes les canalitzacions al camí.

El promotor, en data 24 d'abril de 2023, declara el reconeixement de l'informe esmentat i la disposició per acordar amb ABAQUA la definició d'un traçat que permeti el correcte desenvolupament dels diferents projectes.

18. El 17 d'agost de 2023 l'Ajuntament de Petra (exp. GE-44/2022 i GE-45/2022) emet un informe favorable sobre el fet que continuï la tramitació per tal que, previs els tràmits que pertoquin, i amb les prescripcions i esmenes que fixin la resta d'administracions competents, l'òrgan substantiu pugui finalment resoldre la sol·licitud.

Pel que fa al projecte i la incidència d'aquest en el municipi de Petra, l'informe de l'Ajuntament especifica que:

L'Ajuntament de Petra, des del punt de vista del que comporten els projectes per al municipi, valora positivament la possible creació de llocs de feina en el terme municipal, la prevista generació d'activitat econòmica i els possibles ingressos a les arques municipals derivats d'allò que preveu l'apartat 4 de la pròpia Llei 14/2019 (taxes).

En sentit oposat, l'Ajuntament de Petra considera la possible existència de conflictes del projecte amb qüestions tals com la protecció, si escau, d'elements amb valor patrimonial o natural, l'impacte paisatgístic o la preservació del sòl rústic del municipi amb destinació d'ús agrícola-ramader.

En conseqüència amb tot l'anterior, l'Ajuntament de Petra emet aquest informe, favorable a que continuï la tramitació per tal que, previs els tràmits que pertoquin, i amb les prescripcions i esmenes que fixin la resta d'administracions competents, la sol·licitud pugui ser finalment resolta per part de l'òrgan substantiu, que és el Consell de Govern de les Illes Balears.

19. L' Ajuntament de Manacor presenta diversos informes (núm. d'expedient 3883/2023):

— El Decret 2023/2369 de 9/6/2023 resol:

Informar desfavorablement, per afectar als interessos i competències municipals (enllumenat públic, abastiment domiciliari d'aigua potable, clavegueram, pavimentació de les vies públiques; execució de les determinacions del planejament urbanístic) PROJECTE DE PLANTA FOTOVOLTAICA CONNECTADA A RED ALTEN MALLORCA I. Promotor: ALTEN GLOBAL 10, S.L. , línia d'alta tensió LÍNIA D'EVACUACIÓ 15 Kv ja que:

1º) no existeix una avaluació d'alternatives del traçat de la línia soterrada de 15 kV des de la planta fotovoltaica fins la subestació de Manacor, i res no fa pensar que no existeixin alternatives possibles. S'han de justificar altres alternatives de traçat amb menor afecció a zones verdes municipals. Cada alternativa ha de ser avaluada.

2º) Per a poder informar el projecte s'ha de detallar quina afecció tindrà el projecte sobre les dues zones verdes municipals del Polígon Industrial de Manacor:

  • Identificació del arbres afectats i valoració d'alternatives per evitar-la.
  • Descripció i detall de l'eliminació de vegetació durant les obres.
  • Descripció de l'estat final de cada zona verda, valorant alternatives.

3º) Atès que ja es va autoritzar un projecte de soterrament de línia d'evacuació en MT de planta fotovoltaica per resolució de la CAIB (BOIB 132 de 25/09/2021), que contemplava l'obertura de rases amb el mateix traçat que el que es proposa ara, tant en el sòl rústic com en el sòl urbà, cal reflectir en el projecte el traçat d'aquesta infraestructura ja autoritzada, i la situació respecte de la mateixa de les noves canalitzacions que es proposen.

4º) Cal definir en el projecte la franja d'ocupació permanent del subsòl de camins públics en sòl rústic i carrers i zona verda públics en sòl urbà, així com dels terrenys privats del polígon de sòl urbà pendent de desenvolupar, que suposarà la infraestructura proposada (article 162 del RD 1955/2000, d'1 de desembre).

5º) Cal desglossar el pressupost de l'obra per municipis.

- Cal justificar el compliment de l'article 46.5 del Pla General de Manacor en relació a l'obertura de rases en paviments existents. En qualsevol cas els acabats del ferm seran de les mateixes característiques i qualitat que els existents.

6º) En el seu traçat pel sòl rústic:

- Cal reflectir en el projecte altres possibles desplegaments de xarxes elèctriques de baixa tensió i de telecomunicacions, justificant el compliment de la normativa vigent respecte de distàncies mínimes entre elles i solucions de creuaments; (seccions i plantes a escala adequada), així com la tipologia de les rases. S'ha de garantir que queda suficient espai al camí pel desplegament de telecomunicacions, de baixa tensió...

- No s'han definit els acabats del camí. Per als acabats del camí s'haurà de contemplar l'amplada total.

- Cal reflectir les solucions adoptades per al creuament del torrent, carreteres, etc. En relació amb el creuament del torrent, es troba a faltar l'informe de l'organisme amb competències afectades de recursos hídrics.

7º) En el seu traçat pel sòl urbà:

- Cal tenir en compte les infraestructures i elements d'urbanització existents (carril bici, serveis urbanístics existents, vegetació, etc.), i les infraestructures i elements urbanístics contemplats en el projecte d'urbanització actualment en tramitació del sector UA-A09, justificant el compliment de la normativa vigent respecte de distàncies mínimes entre canalitzacions, de pavimentació, de senyalització, etc. (seccions i plantes a escala adequada)

- Cal definir solucions específiques per a les interseccions amb serveis existents, justificació del compliment del que determina l'apartat 5.2 de la ITC-LAT-06 del R.D. 223/2008. Cal garantir que l'execució de les obres no interferirà en el funcionament d'aquests serveis ni els malmetrà.

Als antecedents del decret esmentat, s'indica que el projecte ha estat informat desfavorablement pel tècnic de medi ambient, per un informe conjunt de l'arquitecta municipals i de l'enginyera industrial municipal, i pel TAG cap del Servei d'Urbanisme, Habitatge i Activitats.

 

— El Decret 2023/3130 de 7/8/2023 resol:

1º) Informar desfavorablement, als efectes de la Llei 14/2019 d'indústries estratègiques de les Illes Balears, el projecte de parc fotovoltaic ALTEN MALLORCA I, pel que afecta al terme municipal de Manacor, ja que el traçat de la línia projectada afecta a la gestió i manteniment dels serveis urbanístics d'urbanització del polígon industrial de Manacor.

2º) Sol·licitar de l'Administració Pública titular de la competència per autoritzar el punt d'entrada d'energia elèctrica a partir d'espais de generació elèctrica no prevists en instruments de planificació aprovats, que abans de l'autorització al sol.licitant del punt d'entrada de l'energia elèctrica, es doni tràmit d'audiència a les Administracions municipals afectades.

En data 6 d'octubre de 2023 el promotor presenta un escrit en resposta als informes emesos per l'Ajuntament de Manacor en el qual exposa que, després de converses amb els promotors del projecte Petra Maria II, projecte de línia d'evacuació que connecta amb la mateixa SET de Manacor, i juntament amb l'enginyera i arquitecta municipals de l'Ajuntament esmentat, es va arribar a un acord de dur a terme una entrada comú a la subestació, amb la qual cosa s'acomplia amb els requeriments que aquest Ajuntament sol·licitava.

Per poder connectar amb el traçat de la conducció comuna d'entrada a la subestació ha calgut modificar el traçat de la línia dels projectes Alten Mallorca I i Alten Mallorca II. Adjunta com a annex II l'acta de compromís entre els promotors de les plantes fotovoltaiques en què s'acorda construir una canalització conjunta per entrar a la subestació de Manacor d'acord amb el que requereix l'Ajuntament.

El 16 de gener de 2024 el Servei d'Urbanisme, Habitatge i Activitats de l'Ajuntament de Manacor sol·licita que, respecte de la seva autorització administrativa, el promotor ha d'aportar unes esmenes de deficiències. Pel que fa la declaració de projecte industrial estratègic l'informe indica:

Respecte de la seva declaració com indústria estratègica, a criteri de les tècniques que signen el projecte no té especial incidència sobre l'ordenació urbanística del municipi.

El 7 de juny de 2024 (GOIBE364006/2024) el promotor va presentar un document d'esmena de deficiències, que la Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic va notificar el 12 de juny a l'Ajuntament de Manacor. En data d'avui no consta dins l'expedient un nou informe de resposta.

20. El 3 d'abril de 2024 s'emet un certificat per part d'aquesta Direcció General en relació amb el fet que a l'expedient hi consten al·legacions de dos particulars:

— Al·legació signada el 7 de març i 9 de març de 2023:

[...]

e) La estesa elèctrica serà aproximadament de 10 quilòmetres i, per tant, hi haurà pèrdues en el transport de la energia. Per tant, com més proper a la subestació, millor.

f) A ambdues parcel·les hi ha elements patrimonials que convé preservar i se'n poden veure afectats. De fet al polígon 12 parcel·la 584, s'hi troba la Font de Son Santandreu i gran part de les conduccions i altres construccions dels seus sistemes hidràulics, com és el cas del Molí hidràulic de Son Santandreu. Aquesta font i part de les canalitzacions, tenen el seu origen en l'època islàmica i en bona part es conserven a nivell arqueològic, per la qual cosa estan considerades Bé d'Interès Cultural, figura jurídica que segons la Llei vigent de patrimoni històric de les Illes Balears suposa una total protecció dels béns i una necessària delimitació d'un entorn de protecció. A la zona es troben moltes restes de ceràmica de la prehistòria, època antiga i medieval. Cal tenir en compte també que a la zona de la Font, a part de les antigues construccions pròpiament vinculades al seu sistema hidràulic hi ha altres elements etnològics directament vinculats a l'existència de la font, com l'antiga casa de l'Hort Vell de Son Santandreu. [...]

g) Al polígon 14, parcel·la 827 hi ha el Conjunt Prehistòric de Son Santandreu declarat Monument Històrico-Artístic l'any 1966, i després declarat BIC el 1985. (S'hi adjunta documentació). De fet al Decret 2563/1966 de 10 de setembre diu «...Los propietarios poseedores o usuarios de los terrenos en los cuales se hallan emplazados dichos monumentos no podrán realizar obras sobre los mismos o en los alrededores que constituyen su marco ambiental sin autorización previa del Ministerio de Educación y Ciencia...»

Per tant prec a aquesta Direcció General que ho comuniqui al Consell de Mallorca i a l'Ajuntament de Petra per a que prenguin les mesures oportunes i que es delimiti l'entorn per via d'urgència per a la seva protecció i que hi hagi un seguiment arqueològic, i l'element etnogràfic es protegeixi.”

— Ampliació de l'al·legació signada el 28 de març de 2023:

Part del polígon 12, parcel·la 584 es troba al Turó del Canonge, on hi ha unes restes prehistòriques que figuren a les fitxes arqueològiques de la Conselleria de Cultura amb el número de Jaciment 38/33 i número d'inventari 33/33 anomenat Camí del Molí Vell. Hi ha constància de restes d'època romana i islàmica.

També hi ha la Font de Son Santandreu i el sistema hidràulic (les mines, Canals, i pous de ventilació), que conduïen l'aigua cap els safarejos del molí vell i del denominat molí de Santandreu.

També al pol. 14, parcel·la 827 hi ha la existència d'una fitxa arqueològica, la 33/28 anomenada Els Castellots.

Per la qual cosa deman que es dugui a terme una prospecció arqueològica a cadascuna de les parcel·les.

Així mateix, vull exposar l'alt impacte visual que tindran les dues plantes fotovoltaiques, a tot l'entorn, especialment des del Puig de Bonany, ja que en veurem tres de seguides (les dues de Son Santandreu i la de Son Dalmau) [...]

— Al·legació signada el 30 de març de 2023: es fa constar que, entre el projecte Alten Mallorca I i Alten Mallorca II, quedarà ocupat per plaques fotovoltaiques un espai de 525.917 m2 de sòl agrícola fèrtil que s'hauria de destinar al sector agrícola.

En resposta a les al·legacions el promotor fa constar que:

— En compliment de la Instrucció 1/2023 de 18 de gener de 2023 del director general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural del Govern de les Illes Balears, s'ha signat un acord per al desenvolupament de les mesures compensatòries requerides i s'han tramès a la Direcció General esmentada.

— El desenvolupament de projectes fotovoltaics que permetin aquestes economies d'escala més pròximes a la subestació de Manacor resultaria en un impacte visual major per a la població d'aquest terme municipal.

— Com és preceptiu, s'ha emès un informe arqueològic i patrimonial que s'ha presentat al Departament de Patrimoni del Consell Insular de Mallorca i s'implantaran les mesures que aquesta Administració estimi oportunes.

21. El 8 de juliol de 2024 el Servei de Gestió de DPH de la Direcció General de Recursos Hídrics (exp. CRH/2024/0264) emet un informe favorable amb les prescripcions següents:

3. Les instal·lacions s'hauran d'ajustar en essència, a la documentació aportada pel peticionari, sempre que no s'oposin a les presents prescripcions:

  • La instal·lació ha de poder funcionar en cas d'inundació, garantint la seguretat tant per als operaris com per a tercers (mitjançant l'ús de material que pugui funcionar en immersió, l'ús d'elements estancs, l'aixecament dels elements per sobre la cota d'inundació que sigui necessari, etc.).
  • Els encreuaments soterrats de la línia amb les diverses lleres:
    • S'efectuaran de manera perpendicular a la llera o en defecte d'això amb el recorregut més curt possible, no provocant disminució de la secció hidràulica actual del torrent.
    • Es deixarà una distància lliure mínima d'1,5 metres entre la part superior de la canalització i el jaç de la llera.
    • El recobriment mínim de formigó sobre la generatriu superior del tub serà d'1,00 metre d'HM-20.
    • Els 50 cm restants de rasa s'emplenaran amb terra compactada al 95% del proctor modificat, respectant la rasant actual de la llera i amb l'acabat superficial existent.
    • Es reposaran tots eles elements de la llera que es veiessin afectats per l'execució de les obres.
    • No es permetrà cap element d'obra (arquetes, etc.) que sobresurt del terreny o el modifiqui.
    • Aquestes prescripcions es faran extensibles a les zones de servitud (5m des de la ribera).

Es recorda que l'art. 103.3 del PHIB estableix que encara que els tàlvegs no tinguin consideració de DPH, amb caràcter general, en aquestes zones no es poden realitzar actuacions que suposin el desviament o l'obstacle de l'aigua que circula o un risc per a tercers.

4. D'acord amb l'article 7 del RDPH, s'ha de deixar lliure per a pas públic de vianants la zona de servitud (5 m des de la ribera del torrent). Amb caràcter general no es podrà realitzar cap mena de construcció en aquesta zona llevat que resulti convenient o necessària per a l'ús del DPH o per a la seva conservació i restauració.

5. S'han d'aplicar les mesures correctores adequades per mantenir la seguretat de persones i béns en cas d'inundació o desbordament de la llera en el tram afectat.

6. El promotor és responsable del projecte, de l'execució de l'obra i dels danys que es puguin produir al domini públic hidràulic o a tercers.

7. Qualsevol modificació substancial de la documentació presentada (pel que fa a RRHH: canvis d'usos, en la forma/mides en planta, altura, sòl planta baixa, soterranis...), requerirà un nou informe tècnic.

8. Es disposarà sempre a peu d'obra d'una còpia de l'autorització emesa per aquesta Direcció General.

9. Aquest informe no és una autorització. Les actuacions/activitats que es desenvolupin a la parcel·la, localitzades en domini públic hidràulic o les seves zones de protecció, zona inundable o potencialment inundable, requeriran autorització administrativa prèvia de la DG de Recursos Hídrics, sense perjudici de les que siguin exigibles per altres administracions públiques, i, si escau, dels propietaris de terrenys particulars.

22. El 16 d'octubre de 2024 es dicta la Resolució de la directora general d'Harmonització Urbanística i Avaluació Ambiental per la qual es formula la declaració d'impacte ambiental (exp. 58A-2024), publicada al BOIB núm. 137 de 19 d'octubre, amb les conclusions següents:

[...]

formula la declaració d'impacte ambiental favorable a la realització del projecte «Parc fotovoltaic Alten Mallorca I de 7.200 kW» (RE007/22), promogut per part de Alten Global 10, S.L., ubicat al polígon 14, parcel·la 827 del TM de Petra, atès que previsiblement no es produiran impactes adversos significatius sobre el medi ambient, sempre que es compleixin les mesures correctores i preventives previstes a l'Estudi d'Impacte Ambiental Versió 1.0 de 20 de març de 2024 i Addenda de l'EIA Versió 1.0 de 9 de juliol de 2024, a l'informe agronòmic de febrer 2023, i els següents condicionants:

1. En els regs per minimitzar la pols i les partícules en suspensió s'haurà de prioritzar l'ús d'aigua depurada.

2. S'evitarà la realització de feines nocturnes, l'ús del clàxon i altres senyals acústiques.

3. Es disposarà d'un pla de manteniment preventiu i correctiu dels equips i instal·lacions.

4. Per a la neteja dels panells s'evitarà utilitzar productes químics ni detergents. En el cas d'haver d'utilitzar productes químics o detergents, es recollirà i reutilitzarà la totalitat del producte contaminant utilitzat a cada panell.

5. Es prioritzarà l'ús d'aigua depurada per als regs per degoteig de la barrera vegetal.

6. Els regs de la barrera vegetal es faran preferentment o bé a finals de la tarda o a primera hora del matí, abans de la sortida del sol, amb la finalitat d'evitar la pèrdua de recurs per evaporació.

7. No s'emmagatzemaran a l'obra productes perillosos per tal d'evitar vessaments. En cas de vessaments accidentals s'haurà de delimitar l'àrea i extreure la terra contaminada per a ser entregada a gestor autoritzat.

8. L'abastiment de combustible a la maquinària es realitzarà fora de l'àmbit del projecte.

9. Segons l'informe del Servei de Protecció d'Espècies (Núm. exp. SPE 06/2023 de 23/03/2023), per tal de no afectar la nidificació del milà reial, caldrà realitzar les tasques generadores de renou fora del període de reproducció de l'espècie, entre els mesos de febrer i juny.

D'altra banda per evitar afectar la tortuga mediterrània, a més de la batuda inicial, s'hauran de portar a terme revisions diàries de les rases, que hauran de romandre obertes el menor temps possible. També s'hi hauran de col·locar elements com, per exemple, llistons per tal de permetre la sortida de la fauna en cas de caiguda a l'interior.

10. Es prohibeix l'ús de pesticides i verins. El control de plagues (insectes, lagomorfs o rosegadors) es realitzarà per mitjans mecànics, biològics o bé amb productes aptes en agricultura ecològica.

11. Per tal d'evitar afectar l'avifauna, s'utilitzaran plaques amb tecnologia anti-enlluernament, tot el cablejat serà soterrat i a més, el tancament comptarà amb un sistema anticol·lisió.

12. S'haurà de mantenir la barrera vegetal durant la vida útil de la instal·lació, substituint les espècies que morin o es debilitin que deixin de realitzar la seva funció d'apantallament.

13. No es podrà realitzar cap actuació sobre els hàbitats d'interès comunitari presents a la parcel·la. Així doncs l'obertura de nous vials i la realització de faixes de baixa combustibilitat no és compatible amb la conservació dels hàbitats esmentats ja que suposa la seva destrucció, deterioració i fragmentació.

14. Els arbres eliminats per la implantació dels panells s'hauran de trasplantar o sembrar com a mínim del mateix nombre d'arbres eliminats. A més, en cas de trasplantament també s'hauran de reposar aquells que no sobrevisquin a l'actuació.

15. Les mesures proposades de compensació i complementarietat agronòmica, hauran de mantenir-se almenys durant tota la vida útil del PFV (30 anys).

16. Per tal de conèixer l'adaptació del sòl a les noves activitats combinades amb la instal·lació dels panells s'hauria de realitzar un estudi de la microbiologia actual del sòl i fer un seguiment de l'evolució mentre el parc està en funcionament.

17. Respectar els paraments tradicionals elaborats amb pedra en sec així com l'edificació, proposant-se deixar una distància de 2 metres de separació entre els elements i l'inici de les instal·lacions.

18. Es seleccionaran equips que no utilitzin hexafluorur de sofre (SF6) o que tinguin un consum mínim d'aquest gas. Es tindrà un protocol per al transport, ompliment, manteniment i buidat d'equips que utilitzin gas (SF6); detecció de fuites, actuació en cas de fuita accidental i control del consum anual. S'hauran de compensar les emissions de gas SF6 mitjançant reforestacions, s'haurà de reforestar la superfície necessària equivalent a les emissions anuals de SF6.

19. Les instal·lacions s'han de dissenyar perquè els nivells de renou exterior siguin els nivells de qualitat acústica establerts per la normativa estatal, autonòmica i local en matèria acústica.

20. Els panells fotovoltaics tenen materials contaminants perillosos raó per la qual s'hauran de tractar com a residu d'aparells elèctrics i electrònics, tal com s'estableix al Reial Decret 110/2015, de 20 de febrer, sobre residus. Per tant, s'haurà de garantir la correcta gestió dels panells fotovoltaics, tant en la fase d'explotació com de desmantellament mitjançant una declaració responsable de la gestió correcta de les plaques, que hauran de signar el promotor i/o el propietari, sense perjudici de que l'òrgan substantiu valori l'aplicació potestativa de l'article 33 del Text refós de la Llei d'avaluació ambiental de les Illes Balears, aprovat per Decret legislatiu 1/2020, de 28 d'agost, relatiu a fiances i/o assegurances per garantir dit desmantellament.

21. Abans de rebre l'aprovació del projecte per part de l'òrgan substantiu s'haurà de remetre còpia del Pla de Vigilància Ambiental actualitzat, que contindrà a més del contingut proposat a l'EIA, els controls de compliment de les mesures agronòmiques compensatòries especificades en el projecte i del seguiment del manteniment de les instal·lacions.

22. Atès que el pressupost del projecte supera el milió d'euros, d'acord amb l'article 33 del Text refós de la Llei d'avaluació ambiental de les Illes Balears, aprovat per Decret legislatiu 1/2020, de 28 d'agost, es designarà un auditor ambiental. Serà responsable de vigilar que es compleixin les mesures preventives i correctores a aplicar, principalment la pantalla vegetal, el seguiment ambiental i el desmantellament; a més de l'elaboració d'informes.

23. Una vegada finalitzada la vida útil de les instal·lacions fotovoltaiques (que es preveu en 30 anys segons la fitxa tècnica dels panells) es recuperarà el terreny al seu estat original i es prendran les mesures correctores necessàries per tal d'eliminar o disminuir l'impacte ambiental associat. Això no obstant, si en el termini de 30 anys es vol seguir explotant com a parc, s'haurà de sotmetre a un nou procediment d'Avaluació d'Impacte Ambiental.

D'altra banda es recomana:

  • Implementar mesures per tal d'evitar emissions durant la fase d'explotació, com l'ús de vehicles elèctrics per executar les tasques de manteniment del parc fotovoltaic.

Pel que respecta a reduir l'impacte ambiental es recorda que:

- S'haurà de donar compliment als condicionants establerts a l'informe favorable del Serveis Tècnics d'Urbanisme del Consell de Mallorca (Núm. exp. 926090M de 20/06/2023). S'hauran de complir les mesures proposades en l'escrit de data 10 de juliol de 2024 per part del promotor, en concret:

  • Reduir l'àrea d'ocupació de la zona 1.
  • Adaptar l'exterior de les edificacions auxiliars per complir amb les condicions d'integració paisatgística i ambiental recollides en la Norma 22 del PTIM.
  • Rodejar tot el perímetre del parc solar amb barrera vegetal, ja sigui amb el reforç de la barrera vegetal natural existent o amb la plantació de nous trams plantejats en el projecte. Aquesta barrera haurà d'ésser com a mínim de 3 metres d'ample i suficientment espessa i alta per a l'ocultament efectiu del parc solar.
  • Traslladar el tancament del parc solar darrera de la barrera vegetal per tal de reduir l'impacte paisatgístic.
  • Prescindir de l'ús de tot-u en els camins.

- S'haurà de donar compliment als condicionants establerts a l'informe favorable del Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl de la DG d'Espais Naturals i Biodiversitat (Núm. exp. SGF IA004-23 de 08/03/2023).

- S'haurà de donar compliment als condicionants establerts a l'informe favorable del Servei de Gestió del DPH de la DG de Recursos Hídrics (Núm. exp. CRH/2024/0264 de data 08/07/2024).

- S'haurà de donar compliment als condicionants establerts a l'informe favorable de la DG d'Emergències i Interior (Núm. exp. ISP_35/2023 de 20/02/2023).

- Referent als camps electromagnètics a l'EIA es recull, com a mesura preventiva per minimitzar l'impacte sobre la població, la necessitat de realitzar mesures periòdiques del camp electromagnètic durant la vida útil de la instal·lació fotovoltaica, de la línia elèctrica i de les edificacions auxiliars per tal d'assegurar la no afecció a la població.

- Per a l'ús d'aigües regenerades s'ha de complir amb el RD 1620/2007, de 7 de desembre, pel qual s'estableix el règim jurídic de la reutilització de les aigües depurades.

- En cas de localitzar-se en la fase d'execució del projecte algun tipus d'element patrimonial, es comunicarà a les instàncies pertinents dins el termini de 48 hores que marca la llei per establir eventuals mesures correctores, si s'escau.

- S'ha de complir amb les aportacions màximes de nitrogen provinent dels fems d'oví marcat a l'annex «fems» de la Llei 3/2019, de 31 de gener, agrària de les Illes Balears.

- S'ha de complir amb el que disposa el Reial Decret 105/2008, d'1 de febrer, pel qual es regula la producció i gestió dels residus de construcció i demolició.

- La gestió de residus vegetals generats per les tasques de manteniment i poda de la barrera vegetal s'ha de realitzar d'acord amb la normativa vigent en la matèria.

-  S'ha de complir amb l'establert a la Llei 3/2005, de 20 d'abril, de protecció del medi nocturn a les Illes Balears, en els aspectes del parc fotovoltaic que pugui ser aplicable.

- S'ha de complir amb l'establert en el Reial decret 1432/2008, de 29 d'agost, pel qual s'estableixen mesures per a la protecció de l'avifauna contra la col·lisió i l'electrocució en línies elèctriques d'alta tensió.

- S'han de complir les previsions establertes de la Llei 37/2003, de 17 de novembre, del renou així com, les de la Llei 1/2007, de 16 de març, contra la contaminació acústica de les Illes Balears.

Segon. Es publicarà la present declaració d'impacte ambiental al Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que disposa l'article 41.3 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'Avaluació Ambiental.

Tercer. La declaració d'impacte ambiental perdrà la seva vigència i cessarà en la producció dels efectes que li són propis si, una vegada publicat en el BOIB, no s'hagués procedit a l'autorització del projecte en el termini màxim de sis anys des de la publicació, d'acord amb el que disposa l'article 21 bis del Text refós de la Llei d'avaluació ambiental de les Illes Balears.

Quart. La declaració d'impacte ambiental no serà objecte de cap recurs, sense perjudici del que, si és el cas, escaigui en via administrativa o judicial davant de l'acte d'autorització del projecte, d'acord amb el que disposa l'article 41.4 de la Llei 21/2013.

Cinquè. Aquesta resolució s'emet sense perjudici de les competències urbanístiques, de gestió o territorials de les administracions competents i de les autoritzacions o informes necessaris per a l'aprovació.

Sisè. Segons la disposició transitòria primera del Decret llei 3/2024, de 24 de maig, de mesures urgents de simplificació i racionalització administratives de les administracions públiques de les Illes Balears, els efectes de la supressió de la comissió de Medi Ambient de les Illes Balears es produiran a partir del dia 29 de maig de 2024 i els procediments d'avaluació que s'hagin iniciat abans de la data esmentada s'han de resoldre per la direcció general competent, sense que sigui necessari el dictamen dels comitès tècnics.

23. El 30 de setembre de 2024 es rep un nou informe del Servei Forestal (exp. núm. SGF IA056-24) en relació amb l'adequació d'una franja amb poca càrrega de combustible vegetal entre les instal·lacions (plaques) i la zona forestal adjacent (ja detallat als punts anteriors).

24. El 30 de setembre de 2024 es rep un informe favorable del Servei de Salut Ambiental de la Direcció General de Salut Pública, condicionat als fets següents:

1. Compliment de les mesures preventives i correctores establertes a l'Estudi d'Impacte Ambiental.

2. Seguiment de la intensitat de camps electromagnètics produïts per la instal·lació, si escau, i compliment dels valors establerts al Reial Decret 1066/2001, de 28 de setembre, pel qual s'aprova el Reglament que estableix condicions de protecció del domini públic radioelèctric, restriccions a les emissions radioelèctriques i mesures de protecció sanitària davant emissions radioelèctriques.

3. S'haurà de garantir que la població més propera a les instal·lacions no estigui exposada a un camp magnètic superior a 0,4μT.

25. El 19 d'octubre de 2024 es publica al BOIB núm. 137 la Resolució de la directora general d'Harmonització Urbanística i Avaluació Ambiental per la qual es formula la declaració d'impacte ambiental favorable del projecte.

26. El 25 de gener de 2025 es publica al BOIB núm. 12 l'Acord del Consell de Govern de 24 de gener de 2025 pel qual es declara projecte industrial estratègic.

 

Fonaments de dret

1. El Reial decret 1183/2020, de 29 de desembre, d'accés i connexió a les xarxes de transport i distribució d'energia elèctrica.

2. El Reial decret llei 23/2020, de 23 de juny, pel qual s'aproven mesures en matèria d'energia i en altres àmbits per a la reactivació econòmica.

3. La Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica.

4. La Llei 13/2012, de 20 de novembre, de mesures urgents per a l'activació econòmica en matèria d'indústria i energia, noves tecnologies, residus, aigües, altres activitats i mesures tributàries, per a les instal·lacions elèctriques descrites.

5. El Reial decret 413/2014, de 6 de juny, pel qual es regula l'activitat de producció d'energia elèctrica a partir de fonts d'energia renovables, cogeneració i residus.

6. El Decret 96/2005, de 23 de setembre, d'aprovació definitiva de la revisió del Pla Director Sectorial Energètic de les Illes Balears, modificat pel Decret 33/2015.

7. La Llei 3/2019, de 31 de gener, agrària de les Illes Balears.

8. La Llei 24/2013, de 26 de desembre, del sector elèctric.

9. La Llei 14/2019, de 29 de març, de projectes industrials estratègics de les Illes Balears.

10. La Llei 4/2017, de 12 de juliol, d'indústria de les Illes Balears.

11. El Reial Decret 1955/2000, d'1 de desembre, pel qual es regulen les activitats de transport, distribució, comercialització, subministrament i procediments d'autorització d'instal·lacions d'energia elèctrica.

12. El Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i la estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de las Illes Balears, amb les modificacions corresponents.

13. La Resolució del conseller d'Empresa, Ocupació i Energia 21 de maig de 2024  de delegació de competències i de suplència dels òrgans directius de la Conselleria.

Per tot això, dict la següent

RESOLUCIÓ

1. Atorgar l'autorització administrativa prèvia del parc fotovoltaic Alten Mallorca I, promoguda per Alten Global 10, SL, amb NIF B06773808, amb les característiques següents:

— Expedient: RE007/22

— Denominació: Alten Mallorca I

— Situació: polígon 14, parcel·la 827 de Petra

— Dades tècniques:

 

— Tipus: parc fotovoltaic sobre el terreny.

— Superfície ocupada: 120.173 m2.

— 15.309 panells solars de 550 Wp cadascun. Potència de pic de 8.420 kWp. Es situen damunt 238 estructures mòbils (trackers).

— 36 inversors de 200 kVA. Potencia instal·lada de 7.200 kWh.

— Sistema d'acumulació amb tecnologia de flux redox de vanadi de 1.617 kWh de capacitat. Ocupa una superfície de 169,6 m2 i du associat un centre de transformació de 10,65 m2.

— 3 centres de transformació 0,8/15,4 kV de 2.500 kVA

— CMM i instal·lacions auxiliars.

— Línia d'evacuació soterrada MT de 15 kV d'alumini de 9.389 m de longitud des del CMM fins a la ST Manacor 15 kV, al terme municipal de Manacor, amb les coordenades (fus: 31; x: 516.374, y: 4.380.442).

La instal·lació es classifica en el grup b.1.1, «Instal·lacions que únicament utilitzen la radiació solar com a energia primària mitjançant la tecnologia fotovoltaica», d'acord amb l'article 2 del Reial decret 413/2014.

De conformitat amb l'article 130 i següents del Reial decret 1955/2000, en el termini màxim per complir el que disposa l'article 1 del Reial Decret Llei 23/2020, de 23 de juny, pel qual s'aproven mesures en matèria d'energia i en altres àmbits per a la reactivació econòmica, des de la concessió de l'autorització administrativa, s'ha de presentar un projecte d'execució del parc fotovoltaic perquè s'aprovi que haurà de donar compliment a les prescripcions següents:

— Justificació del compliment de totes les prescripcions indicades en els informes de les administracions consultades, així com dels condicionants recollits a la declaració d'impacte ambiental (BOIB núm. 137 de 18/10/2024).

— Control de canvis de les modificacions fetes per al compliment dels condicionants i, si s'escau, dels canvis de les dades de la instal·lació.

En cas que no es presenti el projecte d'execució en el termini establert, se'n produirà la caducitat, d'acord amb el que disposa l'article 128 del Reial decret 1955/2000.

Cal indicar que aquest projecte està sotmès al compliment de l'article 49 de la Llei de canvi climàtic, relatiu a l'oferta de participació local.

2. Informar que aquesta autorització es concedeix sens perjudici de les concessions i autoritzacions que siguin necessàries relatives a les llicències municipals, l'ordenació del territori i el medi ambient, i a qualssevol altres motivades per disposicions que hi siguin aplicables.

3. Notificar aquesta resolució a l'interessat i publicar-la en el Bulletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller d'Empresa, Ocupació i Energia en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver rebut la notificació de la Resolució, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, en la data de la signatura electrònica (26 de març de 2025)

El director general d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic Diego Viu Domínguez Per delegació del conseller d'Empresa, Ocupació i Energia (BOIB núm. 67, de 21/05/2024)